barn & unga Skolan ligger vid foten av Kvarntorpshögen och här finns möjligheten att lära direkt av naturen själv.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "barn & unga Skolan ligger vid foten av Kvarntorpshögen och här finns möjligheten att lära direkt av naturen själv."

Transkript

1 barn & unga Kumla är kommunen på barnens sida. Här finns god och genomtänkt verksamhet från de första stegen till vuxenvärlden. Skola och fritid, kultur och natur, för kropp och hjärna. Kumla kommun jobbar från utgångspunkten att barn och ungdomar är vår framtid. För de allra yngsta finns i dagsläget 21 förskolor samt familjedaghem. Vi har en förskola som dessutom är öppen dygnet runt för de som jobbar skift eller av någon annan anledning har behov av andra tider. För de som önskar har vi även dagbarnvårdare som tar emot barnen i sina hem. När det är dags att börja skolan så har vi 13 grundskolor med sammanlagt ca elever, från förskoleklass till årskurs 9. Efter skolan finns fritidshem. Vi har också särskola i Kumla. För ungdomarna finns sex fritidsgårdar att välja på. Tre gårdar drivs av kommunen och ligger i anslutning till våra högstadie skolor, medan de övriga sköts av föreningar. Kumla har även en egen gymnasieskola, John Norlandergymnasiet, med lokaler i bästa centrala läge. Här erbjuds många olika utbildningar Samhällsprogram, Hotell och turism, Bygg och anläggning med flera. Vi är stolta över vår Kulturskola som kan erbjuda det mesta inom sång- och musikutbildning, men även rytmik och drama. Naturskolan, med mottot att lära in ute, är också något att vara stolt över. Skolan ligger vid foten av Kvarntorpshögen och här finns möjligheten att lära direkt av naturen själv. Till vårt bibliotek är alla välkomna, även om vi satsar lite extra på de unga. Vårt unika projekt Bokbollen uppmuntrar barns läsande. Det innebär gratis böcker till alla barn som bor i Kumla kommun! Första boken får barnen redan vid åtta månaders ålder, sedan blir det två böcker när de fyller tre, fyra och sex år. Många passar på att hämta böckerna i samband med sagostunden i vårt vackra bibliotek. Två gånger i veckan samlas vi i sagorummet för glädje, skoj och spänning. Biblioteket visar även barnteater vid flera tillfällen under året. Vi ordnar också speciella sport- och sommarlovsaktiviteter för äldre barn och ungdomar. Självklart satsar vi också på att vara ledande när det gäller böcker och andra media för barn och ungdomar med olika funktionshinder. Vi har satsat på att skapa många och bra lekparker i Kumla. I vårt aktivitetshus kan ungdomar åka både skateboard, inlines och BMX. Där finns även en klättervägg och biljardbord. För den som hellre vill ägna sig åt hästar finns Sickelsta ryttarcenter och Folkatorps ridskola.

2 äldre I Kumla finns plats för alla, såväl gamla som unga. Vi har boende för alla skeden i livet, när du klarar allt själv, men också när du behöver hjälp och vård. Glädje i tillvaron börjar med trygghet i hemmet. För dig som är äldre erbjuder Kumla kommun varierande former av boende, utifrån just dina behov. Du som har möjlighet och vill bo kvar hemma, kan göra det och få den hjälp du behöver på plats i ditt hem. Hjälpen i hemmet kan exempelvis vara att du får ett eget trygghetslarm. Du kan också få hjälp med enklare sysslor, som byte av glödlampor, ommöblering eller gräsklippning. Det kan även röra sig om mer omfattande stöd och hjälp som du kan få genom hemtjänsten. dagar i veckan. Dagrehabilitering är till för dig som behöver arbetsterapi och sjukgymnastik och träningen är målinriktad. Social dagvård är främst till för dig som behöver social gemenskap, men den är också ett sätt att erbjuda avlastning för närstående. Demensdagvård är till för den som har en demenssjukdom, för att underlätta och förbättra vardagen, med verksamhet som bygger på aktiviteter av olika slag, men där gemenskapen alltid är en viktig ingrediens. För den som vill underlätta vardagen lite finns Seniorboende, med bostäder som är speciellt utformade för äldre, utan trösklar och annat som försvårar vardagen. De är egentligen vanliga hyresrättslägenheter, men med tillgång till gemensamhetslokaler och matservering. I Kumla kommun har vi tre Seniorboenden Kvarngården och Solbacka i Kumla samt Hemgården i Sannahed. Vi är glada över att våra äldre medborgare har tillgång till Pensionärernas väntjänst Nätverket. Det är en mycket uppskattad verksamhet som startade 1989 och som drivs av Kumlas pensionärsföreningar tillsammans med Röda korset. Nätverket är en ideell och frivillig sammanslutning som hjälper till med allehanda praktiska göromål, men minst lika viktigt är att öka gemenskapen mellan människor. För den som behöver mer stöd har vi även så kallat Särskilt boende med två inriktningar: Vårdboende och Gruppboende för dementa. Två boenden, Solbacka och Kungsgården, finns i centrala Kumla medan Hemgården och Bataljonen ligger i det rofyllda Sannahed. På Kvarngården finns ett anhörigcentrum. Där finns kunnig personal som kan ge stöd, råd och hjälp till dig som hjälper eller tar hand om en anhörig, om denne behöver stöd i sin vardag på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning. För en aktiv fritid finns flera olika former av dagverksamhet där du kan delta en eller flera

3 boende Kumla är en kommun som utvecklas framåt, på alla sätt. Vår befolkning ökar, vi är nytänkande och vi växer genom nybyggnationer. Vi satsar mycket på vardagsmiljön. Allt för att du, liksom vi, ska trivas i Kumla. Kumla kommun växer för varje år och nu är vi drygt invånare. Centralorten heter Kumla, andra tätorter är Hällabrottet, Åbytorp, Sannahed, Kvarntorp och Ekeby. Vår vision är att vi ska vara kumlabor år 2025! För att nå dit, behövs att vår befolkning ökar med mer än 300 personer per år - en utmaning, men ingen omöjlighet. Därför bygger vi nytt för att se till att det finns bra bostäder - såväl småhus som lägenheter i flerfamiljshus. Vi planerar för flera byggen som ger lägenheter i centrala och attraktiva lägen. Tomter för småhus finns för alla önskemål, de flesta i norra delen av centralorten. Anmäl dig till vår tomtkö, då får du löpande information om nya planerade områden och möjlighet att anmäla intresse för en speciell tomt eller ett visst område. Alla ska lätt kunna hitta sin drömtomt! Som boende i Kumla ska du inte bara trivas med din bostad utan även med din närmiljö, med allt som finns omkring. Oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet har du nära till grönområden, natur, service, fritidsaktiviteter, kultur och arbetsplatser. Kommunen jobbar hela tiden aktivt för att fortsätta med att förbättra den kommunala servicen ytter ligare. Ändå betalar du i Kumla en skatt som ligger under genomsnittet för landets kom muner. Vi har också bland landets lägsta avgifter för vatten, avlopp och renhållning, så att du får pengar över till annat. I januari 2013 invigdes vårt nya inomhusbad, Djupadalsbadet, som ligger i direkt anslutning till det befintliga utomhusbadet. Intill badet ligger den unika satsningen Kumla Sjöpark. En ny stadspark med sjötema, passande för en ort som byggde en konstgjord sjö redan under 1930-talet. I Kumla centrum är torget självklar samlingspunkt och mötesplats. Det vackra och luftiga torget är utgångspunkt för botaniserande i en mängd affärer, restauranger och caféer. På torget utspelar sig ofta evenemang såsom marknader, utställningar och försäljning av varor. Centrum har småstadens charm, men ändå ett brett utbud välkommen att hitta dina favoriter.

4 Fritid Kumla är en liten kommun till ytan och därför är det nära till allt. Möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid finns samlade och lätt tillgängliga för alla i kommunen. Djupadalsparken med pärlan Kumlasjön är en plats som lockar både boende och besökare. Här finns tempererade bad och platsen sjuder av verksamhet och besökare under sommaren. För en mycket speciell badupplevelse rekommenderar vi Hästhagsbrottet, naturskönt och annorlunda bad. Badsjön är ett gammalt marmorbrott och den återställda naturen runt omkring visar på de höga ambitioner vi har i Kumla. Allt för att vi alla ska trivas och må bra. I januari 2013 invigdes vårt nya inomhusbad, Djupadalsbadet. Detta är ett av våra två kommunala bad: Djupadalsbadet är ett tempererat inomoch utomhusbad i Djupadalsparken med tränings- och tävlingsbassängen, undervisningsbassäng, plaskbassäng, hopptorn och vattenrutschbanor. Hästhagsbrottet är ett friluftsbad i härlig miljö i Hällabrottet, med brygga, hopptorn och en mindre lekplats. Kumla har ett rikt föreningsliv, vilket innebär att vi tillsammans kan erbjuda all tänkbar fritidssysselsättning. Vi har inte mindre än åtta fullstora fotbollsplaner och dessutom en konstgräsplan i Idrottsparken, nära ishallen. Där finns gott om tider för allmänhetens åkning, både med och utan klubba. Ett stort sportfält vid bostads området Kumlaby har till exempel fotbollsplaner, handbollsplan och plan för beachvolleyboll. I Kvarntorp finns centrum för en skidanläggning samt vandrings- och ridleder. Där hittas också Kumla Golfklubb med sin vackra 18-hålsbana som under vintertid byter skepnad till bana för längdskidåkning. I Sannahed återfinns ICA Maxi Arena där elitlaget Indianerna Speedway kör sina hemmamatcher. I Kumlas många vackra parker är det nära till lek, avkoppling och spontanidrott. Vid flera av våra skolor finns också platser för fotboll, basket, boule, beachvolleyboll, frisbeegolf samt löparbana, dirttrackbana och miniramp för skateåkning. I Kumla kan du spela tennis och badminton både ute och inne. Vid det nya badhuset har tre grusbanor nyligen anlagts. Året runt erbjuder Rackethallen tennis och badminton inomhus.

5 service Bra service är en rättighet för alla medborgare. Kumla kommun erbjuder service för alla önskemål. Här finns såväl goda shoppingmöjligheter som råd och hjälp när så behövs. I kommunen är vi glada över att ha ett brett utbud av restauranger och affärer. Det gäller allt från livsmedelsaffärer till mängder av butiker som kan tillgodose alla önskemål. De kompletteras av trevliga restauranger och mysiga caféer. Besökare från annat håll brukar bli fascinerade av att vi har så gott om parkeringsplatser som dessutom är gratis! Kumla bibliotek är med rätta berömt, för sin stora bredd och sina många evenemang. Biblioteket ligger centralt, men vi har även en bokbuss som besöker tätorterna Ekeby, Hälla brottet, Sannahed, Åbytorp och Kvarntorp samt många andra platser i kommunen. För kropp och hälsa har vi Kumla vårdcentral som är uppdelad i två mottagningar Fylstamottagningen och Kungsvägsmottagningen. Tandvården sköter Folktandvården samt flera privata mottagningar. föräldrastöd. Vi erbjuder en mötesplast som ger föräldrar och barn/ungdomar en möjlighet att träffas och lära känna varandra. Det ska vara lätt att få råd och stöd av personalen och det ska finnas möjlighet att vara med och påverka. Familjens Hus. Familjens Hus i Kumla drivs gemensamt av Kumla kommun och Örebro läns landsting. Vi har en egen camping som ligger i Djupa dalsparken, vid det nya badet i Kumla Sjöpark. Under den tid som badhusbygget pågår, har vi en tillfällig camping med färre platser och begränsad service. Naturligtvis erbjuder kommunen sina invånare service och råd inom många andra områden såsom energirådgivning, konsumentvägledning, färdtjänst m.m. I Kumla finns Familjens Hus med verksamheterna barnmorskemottagning, barnavårdcentral, elevhälsa, öppen förskola samt olika former av

6 Kultur I Kumla vill vi ge dig många intressanta kulturupplevelser med stor bredd. Vi har ett attraktivt bibliotek, flera unika museer och olika utställningar. Med vår verksamhet vill vi erbjuda något för kommunens samtliga invånare. I bibliotekets utställningshall kan man avnjuta konst på hög nivå i gallerimiljö. Med milsvid utsikt över närkeslätten, återfinns den unika skulpturutställningen Konst på Hög, som sedan 1998 pryder toppen av Kvarntorpshögen. Sommarhalvåret bjuder på en mängd upp levelser, med allt från musikföreställningar till konstutställningar i Arken, som dessutom är en av skulpturerna. På toppen ligger också en kaffestuga. Strax utanför tätorten ligger Örsta galleri, ett privatägt galleri med spännande utställningar av nutida konst. I boken om Konst på Hög presenteras konstverken och konstnärerna på Kvarntorpshögen. Konst på Hög har faktiskt blivit utnämnt till Sveriges märkligaste besöksmål. Några av högens konstnärer är Marc Broos, Lars Vilks, Richard Brixel, Olle Medin och Ulla Viotti. Utställningen förändras hela tiden, så besök Konst på Hög ofta för att se vad som händer eller vad som hänt sedan förra gången. I Yxhult finns ett stenarbetsmuseum med maskiner och förlagor till kalkstensskulpturer. Stenhuggeriet vid Yxhult tillverkade en gång i tiden ornament och stenarbeten till byggnader i hela Sverige. Här finns dessutom en samling av modeller som på olika sätt belyser stenindustrin. Kumla bjuder på många konstverk som du lätt kan ta del av i din vardag, till fots eller på cykel. Sammanlagt rör det sig om ett 30-tal skulpturer alla av ledande svenska konstnärer. Om du följer cykelleden från centrum till Kvarntorp, så kommer du att cykla genom Sveriges största solsystemsmodell! Solen finns på Kumla torg och planeten Pluto på Kvarntorpshögens topp. I Kumla finns fyra unika museer, varav ett är norra Europas enda levande skoindustri museum. Här visas skomodetrender och maskiner allt med en historisk koppling. Efter museirundan kan du köpa skor som tillverkats på plats! De andra två museerna är Sanna Hed Militär- och friluftsmuseum och Lundmarkska skolan. Här samlades mer än soldater varje sommar för militära övningar, vilket gjorde heden till en av Sveriges största mötesplatser. I dag kan du besöka ett militärhistoriskt museum med officersmäss, officersbostad och soldattorp. Lundmarkska skolan var den första skolan i Kumla och togs i bruk 1808, nästan 40 år innan skolreformen genomfördes.

7 näringsliv Kumla är en expansiv kommun med stark befolkningsutveckling, nyföretagande och tillväxt i befintliga företag. Här finns en kommun som kan, vill och törs satsa. Vår vision om invånare år 2025 kräver ett ökat och breddat näringsliv. Kumla satsar på näringslivet och kommunen är aktiv att erbjuda mark och lokaler till företag. Här finns industriområden med olika karaktär och möjligheter. Kumla ligger mitt i Sveriges befolknings centrum. Inom ca 30 mils radie bor 6,5 miljoner människor. Från Kumla är det 20 km till Örebro, med universitet och universitetssjukhus. Lika nära ligger Örebro flygplats med dagliga avgångar för såväl person- som godstransporter. Vi har även utmärkta vägförbindelser på E18, E20 och Bergslagsdiagonalen (riksväg 50) och tågförbindelser via Mälarbanan och Västra Stambanan. Vi kan nå Stockholm på under två timmar och Göteborg på dryga två timmar. Järnvägen ger oss också mycket goda möjligheter för godstrafiken. Kumla kommun har i alla mätningar av företagsklimat, gjorda av Svenskt Näringsliv, haft bäst placering i länet. Det är vi stolta över, ändå vill vi hela tiden bli bättre. Kumla Promotion har till uppgift att stärka handel och företagsamhet i kommunen genom PR-aktiviteter av olika slag, men också genom att skapa attraktiva aktiviteter för boende och besökare. Kumla Promotion är en sammanslutning av företagare, köpmän, fastighets ägare och kommunen. I Kumla har vi ett starkt näringsliv med företag inom många skilda branscher och i olika storlekar. Exempel på större företag som är verksamma i kommunen är Ericsson, Malmbergs Elektriska, Procordia Food, Arbesko, SAKAB, Atlas Copco, Skofabriken Ymer (tillverkning av barnskorna Kavat) med flera. Kumla Fastigheter AB har till uppgift att erbjuda effektiva och ändamålsenliga lokaler för det lokala näringslivet. Bolaget är kommunalägt och förvaltar ett 50-tal fastigheter. Vår ambition är att alltid kunna ordna lokaler efter kundens behov och önskemål.

8 så styrs kumla Riksdag och regering bestämmer i landet. I kommunen fattas besluten i kommunfullmäktige. Dess ledamöter utses vid val var fjärde år. Här nedan får du veta lite närmare om hur kommunen fungerar. I Sverige bestämmer riksdag och regering oftast de lagar och förordningar som gäller för alla kommuner. I de enskilda kommunerna är det kommunfullmäktige som har högst beslutanderätt. Där sitter de politiker som invånarna röstat fram. Fullmäktige utser en kommunstyrelse som leder och samordnar arbetet i kommunen. I kommunfullmäktige fattas de beslut som gäller kommunen. I Kumla finns 45 direkt valda ledamöter som utses vart fjärde år. Alla har rätt att följa kommunfullmäktiges sammanträden som hålls 10 gånger om året. Det går också att följa sessionerna direkt via närradion och i efterhand via nätet på kommunens hemsida. Till kommunfullmäktige läggs ärenden fram från kommunens nämnder eller från kommunledningskontoret, via kommunstyrelsen. Motioner lämnas in av enskilda ledamöter. Den som är folkbokförd i Kumla kommun kan lämna medborgarförslag som rör den kommunala verksamheten. Kommunstyrelsen har ett övergripande politiskt ansvar för kommunens utveckling och ekonomiska ställning, personalorgan och uppföljning av kommunens verksamheter. Kommunstyrelsens ärenden bereds av ett arbetsutskott bestående av fem ledamöter och fem ersättare. Ledamöterna är lika med Kumla kommuns fem kommunalråd. Kumla kommun har tre helägda bolag. Kumla Fastigheter AB erbjuder effektiva och lämpliga lokaler för näringslivet inom Kumla kommun. Det gäller främst lokaler för industrier och kontor, men även för bostads-, fritids- och serviceändamål. Kumla Bostäder AB är kommunens helägda bostadsbolag som har ca 2000 bostadslägenheter, garage, lokaler och bilplatser. Stadsnät i Kumla AB ska inom Kumla kommun erbjuda infrastruktur för IT- och telekommunikationer som kan brukas av såväl offentlig förvaltning, näringsliv och allmänhet. Kumla kommun är en del av kommunal förbundet Nerikes Brandkår, tillsammans med Hallsberg, Lekeberg, Örebro, Laxå, Askersund, Nora och Lindesberg.

Kumla växer. Aktuella projekt och planer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer Kumla växer Aktuella projekt och planer Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder Skomakare, bliv vid din läst. I Kumla har vi fortfarande

Läs mer

en blomstrande kommun

en blomstrande kommun en blomstrande kommun Skulpturutställningen Konst på Hög I Kumla har du nära till allt och här finns lite av varje. Vad sägs om att utforska en konstig hög med en historia om ett oljeäventyr, marschera

Läs mer

Kumla-Kultur-Natur Sommaren 2013

Kumla-Kultur-Natur Sommaren 2013 Kumla-Kultur-Natur Sommaren 2013 Konst på Hög Ett av Sveriges främsta skulpturområden! På Kvarntorpshögen öster om Kumla hittar du Konst på Hög-ett av Sveriges främsta skulpturområden. Flera av Sveriges

Läs mer

en blomstrande kommun

en blomstrande kommun en blomstrande kommun Skulpturutställningen Konst på Hög I Kumla har du nära till allt och här finns lite av varje. Vad sägs om att utforska en konstig hög med en historia om ett oljeäventyr, marschera

Läs mer

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Barnens Kumla Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Välkommen till Kumla stadspark! Djupadalsbadet bad och camping Hej! Kom och träffa

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

Enkät Om du får drömma; vad är det bästa med kultur- och fritidsutbudet i Kumla 2025?

Enkät Om du får drömma; vad är det bästa med kultur- och fritidsutbudet i Kumla 2025? KULTUR- och FRITIDSPOLITISKT PROGRAM Sammanställning från förslagslådor. Möjlighet att lämna synpunkter via enkät har funnits på olika platser i Kumla kommun: Växthuset Djupadalsbadet Kumla bibliotek Kumlahallen

Läs mer

Djupadalsparken. Upplev Kumla. Sommaren 2015. maj augusti

Djupadalsparken. Upplev Kumla. Sommaren 2015. maj augusti Djupadalsparken Upplev Kumla Sommaren 015 maj augusti Innehåll Guidade visningar...sid 3 Konst på Hög...sid 4 Musik på Hög...sid 4 Konst på Stan...sid 5 Kumla utställningshall...sid 5 Sommarutställning...sid

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

Välkommen till Köping!

Välkommen till Köping! Välkommen till Köping! Här finns information för dig som är ny i Sverige och i Köping. Svenska Förord Välkommen till Köping! Vi är glada och stolta över att du valt att bosätta dig här och hoppas att du

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla. visitkumla.se/kumlastadspark

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla. visitkumla.se/kumlastadspark Välkommen till Kumla stadspark En vacker mötesplats i centrala Kumla visitkumla.se/kumlastadspark Kumla sjöpark Denna moderna del av parken ligger i dalgången mellan staden på åsen och jordbrukslandskapet.

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Välkommen till Kumla stadspark En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Kumla stadspark Avkoppling, umgänge och motion Parkens omfattande perennplanteringar, konstgjorda

Läs mer

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA 2 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

Upplev Kumla. Sommaren 2014. maj augusti

Upplev Kumla. Sommaren 2014. maj augusti Upplev Kumla Sommaren 14 maj augusti Innehåll Guidade visningar...sid Konst på Hög...sid 4 Musik på Hög...sid 4 Konst på Stan...sid 5 Kumla utställningshall...sid 5 Sommarutställning...sid 5 Håkan Nesser

Läs mer

v. 24 Minigolf för dig som slutar årskurs 6 eller 7 Spela golf med oss vid Sjösidan!

v. 24 Minigolf för dig som slutar årskurs 6 eller 7 Spela golf med oss vid Sjösidan! 2015 v. 24 Minigolf för dig som slutar årskurs 6 eller 7 Spela golf med oss vid Sjösidan! Dag: 11 juni Tid: kl. 15.00 Plats: Sjösidan i Kumla Ålder: du som slutar årskurs 6 eller 7 Anmälan och frågor:

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Äldre- och Handikappomsorgen

Äldre- och Handikappomsorgen Äldre- och Handikappomsorgen i Haparanda Välkommen till Haparanda-Tornio Vi är den snabbast växande regionen i norra Sverige och Finland. Här finns 34 000 invånare och 1 900 företag. Tvillingstaden Tornio

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark

Välkommen till Kumla stadspark. En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Välkommen till En plats för avkoppling, umgänge, motion och lek. visitkumla.se/kumlastadspark Avkoppling, umgänge och motion Sjöparkens växthus Parkens omfattande perennplanteringar, konstgjorda sjöar

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Innehåll. De politiska partierna...30 Repetitionsfrågor De politiska partierna...31

Innehåll. De politiska partierna...30 Repetitionsfrågor De politiska partierna...31 Innehåll Riksdagen...5 Var finns riksdagen?...6 Vad gör riksdagen?...7 Hur arbetar riksdagen?...8 Repetitionsfrågor Riksdagen...11 Regeringen...13 Vad gör regeringen?...14 Hur arbetar regeringen?...15

Läs mer

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Underlag Om undersökningen Cirka 20 frågor har ställts till gruppen unga svenskar 15 25 år, som har hittats via registret PAR Konsument.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Anmäl ditt Hyllie Allé intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Välkommen till Hyllie I Hyllie skapas en ny levande stadsdel med färgstark arkitektur, spännande torg och all slags service. Samtidigt finns

Läs mer

SVENSKA. Solna stad. en introduktion

SVENSKA. Solna stad. en introduktion SVENSKA Solna stad en introduktion 1 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

Upplev vyerna i Kumla!

Upplev vyerna i Kumla! Välkommen till Upplev vyerna i Kumla! I denna broschyr har vi samlat Kumlas utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här får du tips om hur du bäst upptäcker och upplever Kumla. Mer information om allt i

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Per-Samuel Nisser (M)

Per-Samuel Nisser (M) Nu är bokslutet för 2014 klart och vi vill berätta för dig vad skattepengarna har använts till. När vi blickar tillbaka på 2014 ser vi ett år där vi har haft stort fokus på politik och demokrati. Det har

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

KVARTERET SÖDERHÖJDEN

KVARTERET SÖDERHÖJDEN KVARTERET SÖDERHÖJDEN SNAPPHANEVÄGEN, JÄRFÄLLA 120 LÄGENHETER VÄLKOMMEN TILL KVARTERET SÖDERHÖJDEN HAR DU FUNDERAT PÅ ATT BO I JÄRFÄLLA OM INTE, GÖR DET NU. JÄRFÄLLA ÄR ETT LÄTT VAL FÖR DIG SOM VILL BO

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla.

Välkommen till Kumla stadspark. En vacker mötesplats i centrala Kumla. Välkommen till Kumla stadspark En vacker mötesplats i centrala Kumla. Kumla sjöpark Denna moderna del av parken ligger i dalgången mellan staden på åsen och jordbrukslandskapet. Den konstgjorda sjön på

Läs mer

NULINK NÄRINGSLIVSUTVECKLING I LINKÖPING AB. Effektiv och snabb service för näringslivet

NULINK NÄRINGSLIVSUTVECKLING I LINKÖPING AB. Effektiv och snabb service för näringslivet NULINK NÄRINGSLIVSUTVECKLING I LINKÖPING AB Effektiv och snabb service för näringslivet NULINK STÄRKER DITT FÖRETAG! 2007 ombildades Linköpings kommuns näringslivskontor till aktiebolaget NuLink, som betyder

Läs mer

Hur fungerar det egentligen?

Hur fungerar det egentligen? Budget 2008 Hur fungerar det egentligen? Kommunens budget delas i två delar; en driftsbudget och en investeringsbudget. Driftsbudget är de pengar som behövs för att den löpande verksamheten och servicen

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor.

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor. Haparanda är Sveriges östligaste tätort. Namnet, en försvenskning av finskans Haaparanta, betyder ordagrant aspstrand. Staden ligger alldeles invid riksgränsen mot Finland och gränsar direkt till den finländska

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Mot en spännande framtid. Barkarby College i Järfälla nytt regionalt centrum för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar

Mot en spännande framtid. Barkarby College i Järfälla nytt regionalt centrum för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar Mot en spännande framtid Barkarby College i ärfälla nytt regionalt centrum för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar Framåt inom natur och teknik Stockholm Väst är ett av de hetaste tillväxtområdena

Läs mer

Kortversion av Årsredovisning

Kortversion av Årsredovisning Kortversion av Årsredovisning 2015 Förenklad årsredovisning Ängelholm kommuns årsredovisning är en redogörelse av den verksamhet som har bedrivits under året och hur väl verksamhetens utförande stämmer

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3

PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3 PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3 TOMTSTORLEK: 26 000 M 2 ADRESS: RETURVÄGEN 1, MÖLNLYCKE - Next Step Group - BYGGFAKTA Detaljplan: Detaljplanen är färdig och byggklar för verksamheter inom handel,

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Välkommen till Hjo En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Att börja med Som ny i Sverige finns det några saker som är viktiga att börja med, dessa är: Folkbokföring Fullständigt personnummer ID-kort

Läs mer

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa K A L M A R huvudstaden i en framtidsregion Det är i Kalmar det händer just nu. Vi är mitt i den starkaste expansionsfasen på 20 år - befintliga företag expanderar,

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Kopparåsen. Götaland Kommun Göteborg Storlek 0 m2 Område Billdal Tillträde tidigast. enligt överenskommelse 21B

Kopparåsen. Götaland Kommun Göteborg Storlek 0 m2 Område Billdal Tillträde tidigast. enligt överenskommelse 21B Kopparåsen 21B Län Västra Götaland Typ Tomt Kommun Göteborg Storlek 0 m2 Område Billdal Tillträde tidigast Gatuadress Kopparåsen 21B enligt överenskommelse Unikt tillfälle att förvärva en tomt i attraktiva

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur Kungariket expanderar Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Nu expanderar Kungariket - byggstart i Skillinge Fortfarande litet och genuint Nu är området Skillingeudd redo att börja bebyggas

Läs mer

Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning

Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning Gustav II Adolf 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

HORNSBERG FRÅN STRAND TILL STRAND DET KONTINENTALA STOCKHOLM

HORNSBERG FRÅN STRAND TILL STRAND DET KONTINENTALA STOCKHOLM HORNSBERG FRÅN STRAND TILL STRAND DET KONTINENTALA STOCKHOLM OMRÅDET AFFÄRER, BOSTÄDER, PARKER En del av Stockholm som andas framtid. Hornsberg har utvecklats från ett industriområde i citys utmarker till

Läs mer

Feriepraktik-sommarjobb 2018

Feriepraktik-sommarjobb 2018 Feriepraktik-sommarjobb 2018 Välkomna! Information om Kumla Kommun Så söker du feriepraktik-sommarjobb Information från olika arbetsplatser du kan välja Vad händer nu? Ni gör skillnad Vad gör vi? Bibliotek

Läs mer

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017 Kultur- och fritidsvaneundersökning, 2017 Vad är syftet med undersökningen? Kultur- och fritidsvaneundersökning ska ses som ett kommunalt planerings- och utvärderingsinstrument. Lokalt i Mjölby istället

Läs mer

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 Västra Hamnen Yteffektivt Modernt Malmö Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 LOKaLEn BÄSTA LÄGET I VÄSTRA HAMNEN! Kontorsyta 800-3 450 kvm Antal arbetsplatser Ca 70-350 Mitt i blickfånget har vi kvarteret

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Till dig som stödjer någon i din omgivning

Till dig som stödjer någon i din omgivning Till dig som stödjer någon i din omgivning En presentation av stödinsatser som kan underlätta både för dig som är anhörig och för den du stödjer Köpings kommun, Vård & Omsorg Vi ger stöd när det behövs

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information Pedagogisk omsorg i hemmet Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem som finns för barn mellan

Läs mer

Hitta hem till. Huddinge

Hitta hem till. Huddinge Hitta hem till Huddinge Vi satsar på framtiden Huddinge är en modern storstadskommun med drygt 90.000 invånare - och vi blir ständigt fler. Attraktiva boendemiljöer, närheten till Stockholm, bra skolor

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Sundbybergsvägen 1, hus C plan 10, 530 kvm LOKALEN Kontor med skyltläge Kontorsyta 530 kvm Antal arbetsplatser 30-35 Adress Sundbybergsvägen 1 Topfloor; På eget

Läs mer

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv Lättläst Detta är Frösunda Vi ger dig stöd till ett bättre liv Detta är viktigt för Frösunda Alla människor har samma värde. Alla människor kan utveckla sig. Det ska vara roligt att träffa andra människor.

Läs mer

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås - Framtid Vallås Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Vallås. Programmet har tagits fram i dialog med invånare,

Läs mer

Välkommen till Aktivitetscenter Kvarngården

Välkommen till Aktivitetscenter Kvarngården Välkommen till Aktivitetscenter Kvarngården Aktivitetscenter är en mötesplats, en öppen verksamhet där det finns ett utbud av aktiviteter som du kan var med i på dina egna villkor. Varje månad görs ett

Läs mer

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

Kopparåsen 21B. Götaland Kommun Göteborg Storlek 0 m² Område Billdal Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse. Kopparåsen 21B

Kopparåsen 21B. Götaland Kommun Göteborg Storlek 0 m² Område Billdal Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse. Kopparåsen 21B Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Göteborg Storlek 0 m² Område Billdal Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning Unikt tillfälle att förvärva en tomt i attraktiva

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Sommarläger i Åsbro för dig som slutar årskurs 6 Träffa nya vänner, paddla kanot, teambuilding, mys vid lägerelden och mycket mer!

Sommarläger i Åsbro för dig som slutar årskurs 6 Träffa nya vänner, paddla kanot, teambuilding, mys vid lägerelden och mycket mer! 2014 RESOR Resa till Skara sommarland Dagsresa till Skara sommarland för sol, bad och äventyr Dag: 12 augusti Tid: 09.00-19.00 (avresa från Kumla busstation, kom i god tid) Ålder: 13 år och äldre, yngre

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020.

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020. 1000 miljarder SEK = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020 NORGE Tromsö Narvik Kiruna FINLAND Murmansk RYSSLAND Gällivare SVERIGE Pajala Luleå Kalix Kemi

Läs mer

PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3

PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3 PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3 TOMTSTORLEK: 26 000 M 2 ADRESS: RETURVÄGEN, MÖLNLYCKE - Next Step Group - BYGGFAKTA 82 2592 m² n1 84 8,0-37.28- J1 K H e1 40 b 1 b 3 m 1a 1 RÅDA 10-20 12.0 FIX RÖD

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer