Den juridik en inköpare bör känna till.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den juridik en inköpare bör känna till."

Transkript

1 1 Den juridik en inköpare bör känna till. Avtalslag: Se Avtalsrätt. En inledning av Yxklinten/Ahlgren Köplagen 1 Köplagens tillämpningsområde Köplagen gäller köp av lös egendom. Enligt svensk rätt omfattar begreppet lös egendom alla förmögenhetsrättigheter som inte är att hänföra till fast egendom. Köplagen kan således inte tillämpas på köp av en fastighet med byggnad och tillbehör. Däremot är byggnad på annans mark lös egendom och köp av det faller under köplagen. Köparens och säljarens huvudförpliktelser Säljarens avtalsbrott är han är i dröjsmål med avlämnande och att det är fel i varan. Sanktioner vid säljarens dröjsmål Fullgörelse. Köparen har som regel rätt att kräva att säljaren fullgör köpet även om säljaren är i dröjsmål. I vissa undantagsfall är säljaren inte skyldig att fullgöra köpet. Det är i två fall, nämligen 1. om det föreligger ett hinder som han inte kan övervinna, eller 2. om fullgörelsen skulle förutsätta uppoffringar som inte är rimliga med hänsyn till köparens intresse av att säljaren fullgör köpet. Hävning. Vid säljarens dröjsmål får köparen häva köpet. Som förutsättning för hävningen finns två rekvisit. För det första skall avtalsbrottet vara av väsentlig betydelse för köparen. För det andra skall säljaren ha insett eller bort ha insett detta. Det är ur köparens synpunkt som man gör bedömningen om dröjsmålet är väsentligt. En begränsning i köparens hävningsrätt vid säljarens dröjsmål föreligger vid köp av en vara som skall tillverkas eller anskaffas särskilt för köparen efter dennes anvisningar eller önskemål. Om säljaren inte utan väsentlig förlust kan tillgodogöra sig varan på annat sätt, får köparen häva köpet på grund av säljarens dröjsmål endast om hans syfte med köpet är väsentligen förfelat genom dröjsmålet. Skadestånd. Enligt köplagen har köparen rätt till ersättning för den skada han lider genom säljarens dröjsmål. Detta är huvudregeln. Säljaren kan emellertid undgå att behöva utge skadestånd. För detta krävs att fyra förutsättningar är uppfyllda: 1. Ett hinder för avtalsenlig uppfyllelse föreligger. 2. Hindret skall ligga utanför säljarens kontroll. 3. Hindret skall vara sådant att säljaren inte skäligen kunde förväntas ha räknat med det vid köpet. 1 Niclas Forsberg. Offentlig upphandling i praktiken. Norstedts juridik. Sammandrag av kap 24.

2 2 4. Säljaren skall inte skäligen ha kunnat undvika eller övervinna hindret. Sanktioner vid fel i varan. Om varan är felaktig och det inte beror på köparen eller något förhållande på hans sida får köparen: 1. kräva avhjälpande, 2. omleverans, 3. prisavdrag, eller 4. häva köpet samt dessutom kräva skadestånd. Köparen får också hålla inne betalningen. För att köparen skall kunna åberopa fel i varan krävs att han meddelar säljaren härom inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet. Köparen har rätt att kräva att säljaren avhjälper felet utan kostnad för köparen. Men om det skulle åsamka säljaren oskälig kostnad eller olägenhet har säljaren rätt att avvisa köparens krav. Säljaren är inte skyldig att avhjälpa felet, utan får i stället företa omleverans, om sådan omleverans kan ske utan väsentlig olägenhet för köparen. Köparen har endast rätt att kräva omleverans om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för honom. Vidare krävs att säljaren insåg eller borde ha insett detta. Prisavdrag är en annan sanktion som köparen kan göra gällande under vissa förutsättningar, nämligen om avhjälpande eller omleverans inte kommer i fråga eller inte sker inom skälig tid efter reklamation. Köparen kan även häva ett köp på grund av fel. Men det förutsätter att: 1. avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen, och 2. säljaren insåg eller borde ha insett detta. Har köparen krav på grund av säljarens dröjsmål eller på grund av att varan är felaktig, får köparen hålla inne så mycket av betalningen som motsvarar kravet. Köparens avtalsbrott begränsas till att inte betala avtalat belopp och att inte ta emot varan. Grundläggande associationsrätt 2. Det associationsrättsliga området berör regler om bolag och föreningar och dessa organisationers interna förhållande samt relation till tredje part. I Sverige finns möjlighet att bilda handelsbolag, kommanditbolag, enkla bolag, aktiebolag, ekonomiska föreningar och ideella föreningar. I associationsrätten finns reglering av ett antal grundläggande frågor: 1. Hur bildas en association? 2. Hur fattas beslut i associationens angelägenheter och skyddas minoriteter? 3. Hur företräds en association i förhållande till tredje man? 2 Svante Johansson, Associationsrätten en introduktion Nordstedt Juridik AB. ISBN

3 3 4. Hur fördelas ansvaret för en associations förpliktelser och skyddas borgenärer? 5. Hur skall en associations vinst fördelas mellan medlemmarna? 6. Hur upplöses en association? För en inköpare kan det främst vara intressant att beröra en associations förhållande till tredje man och nedan kommer en kort genomgång: Handelsbolag: Handelsbolag är en juridisk person som har sina egna rättigheter och förpliktelser samt kan föra talan inför domstolar och andra myndigheter. Varje bolagsman har rätt att själva företräda bolaget. Det är möjligt att genom bestämmelse i bolagsavtalet undanta viss eller vissa bolagsmän från rätten att företräda bolaget. En sådan avtalsbestämmelse kan endast åberopas gentemot en ondtroende tredje man, dvs. en tredje man som insåg eller borde ha insett begränsningen. I bolagsavtalet kan även föreskrivas en kollektiv firmateckning dvs. bolaget kan endast representeras (och sluta avtal) av flera personer. Sådana bestämmelser införs i handelsregistret och antas därmed ha kommit till tredje mans kännedom. Kommanditbolag: Ett kommanditbolag är en juridisk person och kan självt förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter samt föra talan inför domstolar och andra myndigheter. Varje komplementär (bolagsmän som har ett begränsat ansvar för bolagets förpliktelser kalas kommanditdelägare, medan bolagsman som ansvarar fullt ut för kommanditbolags förpliktelser kallas komplementär) har rätt att företräda bolaget i förhållande till tredje man. Om en kommanditdelägare skulle företräda bolaget vid rättshandling mot tredje man, kan dock rättshandlingen åberopas gentemot kommanditbolaget av en godtroende tredje man, dvs. en tredje man som varken insåg eller borde ha insett att den som företog rättshandling var kommanditbolagdelägare. Enkelt bolag: Ett enkelt bolag är inte en juridisk person och kan därför inte stå i rättsförhållande till tredje person. Varje bolagsman företräder således ur associationsrättslig synvinkel endast sig själv. Aktiebolag: Ett aktiebolag blir i och med registreringen juridisk person, 2 kap. 13 ABL, och kan självt förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter samt föra talan inför domstolar och andra myndigheter. När det gäller möjligheten att företräda ett aktiebolag i förhållande till utomstående tredje man skall inledningsvis antecknas att bolagsstämman är ett rent internt bolagsorgan som aldrig kan företräda bolaget i externa relationer. Sett ur ett aktierättsligt perspektiv företräds bolaget istället av styrelsen, den verkställande direktören eller särskilda firmatecknare. Dessutom kan givetvis ett aktiebolag, företrädas av fullmäktige enligt AvtL I och med aktiebolag är den vanligaste bolagsformen en inköpare stöter på kommer nedan en koncentrerad introduktion till aktiebolagslagen.

4 4 Hänvisningar avser avsnitt i Aktiebolagslag (1975:1385). De olika bolagsorganen, som är reglerade i aktiebolagslagen, i ett AB är; bolagsstämma (9 kap), styrelse (8 kap 1), VD (8 kap 23) och revisor (10 kap 1). Bolagsstämman är aktiebolaget högsta beslutande organ och är det forum som aktieägare kan göra sin talan hörd (9 kap 1 ). Endast bolagsstämman kan besluta (9 kap 7 ); om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen samt, i moderbolag, koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen, om dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlustenligt den fastställda balansräkningen, om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och den VD samt om i annat ärende som ankommer på bolagsstämman enligt ABL eller bolagsordningen. Enl. 8 kap 6 utser bolagsstämman styrelsen. Besluts som inte skall fattas av stämman kan fattas av styrelsen men svensk rätt innehåller, med några få undantag (styrelsen utser VD (8 kap 23 ) och stämman får ej besluta om större vinstutdelning än styrelsen föreslagit (12 kap. 3 1 st.)), ingen begränsning av bolagsstämmans interna beslutskompetens. Revisorn är ett granskande organ som inte kan fatta beslut för bolaget och deras funktion regleras i 10 kap 3 6. Revisorn utses av bolagsstämman (10 kap 8 ). Revisorns kompetenskrav regleras i 10 kap I 11 anges att Endast den som är auktoriserad eller godkänd revisor kan vara revisor i ett aktiebolag. Bolagsstämma utser (8 kap 6) Styrelse utser (10kap 12 ) VD granskar (10 kap 3-6 ) utser (10 kap 8 ) Revisor I 8 kap 3 1st anges Styrelsens funktion då den svarar för bolagets organisation och förvaltningen av bolagets angelägenheter samt i 8 kap 4 att styrelsen fortlöpande skall bedöma bolagets ekonomiska situation. Styrelsen upprättar skriftliga instruktioner för sitt och VD:s arbete (8 kap 3 3st). Styrelsen företräder bolaget och tecknar dess firma (8 kap 29 ) och styrelsen får bemyndiga en styrelseledamot, den verkställande direktören eller någon annan att företräda bolaget och teckna dess firma (8 kap 31 ). Styrelsen kallar till bolagsstämma (10kap 12 ) och utser VD (8 kap 23 ). I 8 kap 25 regleras VD:s uppgifter. Den verkställande direktören skall sköta den löpande förvaltningen i bolaget enligt de riktlinjer och anvisningar som utfärdas av styrelsen, och han har inom denna ram rätt att självständigt fatta beslut avseende bolaget, (8 kap 25 ). VD har alltid rätt att företräda bolaget mot tredje man i enighet med 8kap, 30 Ekonomisk förening: En ekonomisk förening blir i och med registrering juridiks person och kan självt förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter samt föra talan inför

5 5 domstolar och andra myndigheter. Sett hur föreningsrättsligt perspektiv företräds föreningen av styrelsen, den verkställande direktören eller särskild fimatecknare. Däremot har varken enskilda styrelseledamöter eller styrelsen ordförande någon rätt att företräda föreningen. Styrelsen kan bemyndiga styrelseledamot, VD eller någon annan att företräda föreningen och teckna dess firma, 6 kap. 11 andra stycket FL. Sådana särskilda firmatecknare har samma behörighet som styrelsen men ut- seendet som sådant skapar ingen som helst befogenhet, utan för att en befogenhet skall uppkomma fordras särskilt beslut av behörigt föreningsorgan. Vilka som utsetts till särskilda firmatecknare skall registreras. Styrelsen kan besluta att rätten att företräda föreningen endast får utövas av två eller flera personer i förening, s.k. kollektiv firmateckning, vilket är den enda inskränkning som får registreras. Ideell förening: En ideell förening blir juridisk person i och med att styrelse utses och stadgenligt innehåll antas, och kan självt förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter samt föra talan inför domstolar och andra myndig. Sett ur ett föreningsrättsligt perspektiv företräds föreningen av styrelsen, eventuell verkställande direktör eller särskilda firmatecknare. Lagen om offentlig upphandling: Se Offentlig upphandling i praktiken av Niclas Forsberg. Konkurrensrätt. 3 : Samtidigt som lagstiftningen har velat motarbeta illojala konkurrensmetoder, har den emellertid också velat förhindra vissa konkurrensbegränsande åtgärder inom näringslivet. I detta hänseende är det fråga om regler som i viss mån svarar mot det som utomlands brukar kallas kartell- och antitrustlagstiftning. Genom konkurrenslagen (1982:729, i bih i lagboken) har lagstiftaren velat främja en från allmän synpunkt önskvärd konkurrens inom näringslivet genom att dels uttryckligen förbjuda företagarna att använda vissa metoder för begränsning av konkurrensen, dels ge marknadsdomstolen möjlighet att genom förhandling söka undanröja skadlig verkan av andra konkurrensbegränsande åtgärder från näringsidkares sida. Särskilda regler riktar sig mot skadliga verkningar av företagsförvärv. Direkt förbud gäller mot s k. bruttopriser (dvs. priser som företagare i ett led betingar sig eller anger som bindande i ett senare försäljningsled, 13 ) och mot s k anbudskarteller o d (14 ). När det gäller andra åtgärder är lagen mindre preciserad. Konkurrensbegränsande åtgärder skall enligt lagen anses som skadliga, om åtgärderna på ett ur allmän synpunkt otillbörligt sätt påverkar prisbildningen, hämmar effektiviteten inom näringslivet eller hindrar eller försvårar annans näringsutövning (2 ). Med stöd av denna definition på skadlighet kan ingripande ske exempelvis mot fabrikanter som vägrar att leverera sina produkter till lågprisvaruhus. Ingripandet sker i första hand på det sättet att saken tas upp av NO, och det kan tänkas att redan ett påpekande från NO 3 Åke Malmström. Civilrätt. 1990, ISBN

6 6 ger resultat. Men skulle så inte ske, kan NO påkalla förhandling inför marknadsdomstolen. Skulle inte heller dessa förhandlingar leda till frivillig rättelse av ett skadligt förhållningssätt, kan vissa påföljder tänkas. Räntelag Den som lånar pengar får vanligen betala ränta, beräknad efter viss procent på kapitalet. Men detta är ingen ovillkorlig skyldighet. Har låntagaren inte utfäst sig att betala ränta, skall någon ränta inte utgå, förutsatt att lånet betalas i rätt tid. Detta fastslås uttryckligen i räntelagen (1975:635, 2 ). Men om överenskommelse har träffats om viss ränta, så skall den avtalade räntan utgå. Och har man lovat att betala igen ett räntefritt penninglån på en viss dag och dröjer därutöver måste man betala s k dröjsmålsränta för tiden efter den bestämda dagen. Ränta skall alltså betalas dels i enlighet med parternas överenskommelse, dels på grund av dröjsmål med betalningen av kapitalet. Detta gäller inte bara vid försträckning, utan också vid andra tillfällen, då en person är skyldig andra pengar. Ränta före förfallotiden skall som nämnts utgå endast på grund av parternas överenskommelse. Hur stor räntan skall vara avgör parterna själva efter den allmänna penningmarknaden och den säkerhet som gäldenären kan erbjuda, m fl omständigheter. Efter dröjsmål från låntagarens sida med betalningen utgår dröjsmålsränta Dess uppgift är främst att vara ett påtryckningsmedel mot låntagaren för att förmå honom att betala i tid; men uppstår ändå dröjsmål, ger räntan ersättning till långivare för olägenheten av att betalningen kommer för sent. Lagen är (med undantag av 8 ) dispositiv, dvs den gäller om inte annat är avtalat. Skulle fordringens förfallodag vara bestämd i förväg skall dröjsmålsränta utgå från (inte från och med) förfallodagen (3 st 1). I andra fall skall ränta vanligtvis börja löpa från den dag som infaller en månad efter det att borgenären skickat räkning eller på annat sätt framställt krav på fordringsbeloppet, en förutsättning är dock att långivaren samtidigt med kravet angivit att underlåtenhet att betala medför skyldighet att betala ränta (4 st 1). Om fordringen skulle avse skadestånd eller annan liknande ersättning, som inte kan fastställas utan särskild utredning, uppstår särskilda svårigheter. Lagen kräver då av borgenären att han skall låta kravet åtföljas av sådan utredning som med hänsyn till omständigheterna skäligen kan begäras av honom (4 st 2). Hur det nu än må vara med möjligheten att tillämpa dessa regler, skall ränta på förfallen fordran alltid utgå senast från den dag då borgenären inlett rätts- liga åtgärder mot gäldenären (dvs den dag då delgivning skett av ansökan om lagsökning eller betalningsföreläggande eller av stämning, se 4 st 3). Dröjsmålsräntan skall i de nämnda fallen utgå med en räntefot motsvarande riksbankens diskonto med tillägg av 8 % (6 ).

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 www.avtalsrätt.com Agenda 1. Vem drabbas av en transportskada? 2. Hur avgör man om avtalsobjektet är felaktigt?

Läs mer

andelsbolag och kommanditbolag

andelsbolag och kommanditbolag H andelsbolag och kommanditbolag av Christer Nilsson Publicerad 2010-03-15 Handelsbolag och kommanditbolag är bolagsformer som har vissa likheter men dess skillnader är viktiga att komma ihåg. Denna artikel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2014:539 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25

1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25 Innehåll FÖRKORTNINGAR 19 FÖRORD 23 1 KÖPRÄTTEN 25 1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25 1.2 Lagstiftningen inom köprätten 29 1.2.1 Allmänt 29 1.2.2 1990 års köplag 30 1.2.3 Nyare kontraktsrättslig

Läs mer

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser Firmateckning/ställföreträdarskap Representationskompetensen och dess gränser Grundproblemet Rättshandlande för annans räkning (representation). Under vilka förutsättningar kan A binda B i förhållande

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Konsumentköplag (1990:932)

Konsumentköplag (1990:932) Konsumentköplag (1990:932) Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 Denna lag gäller köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument. Lagen gäller även i fall då säljaren inte är en

Läs mer

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 VAD ÄR ETT BOLAG? En (i) sammanslutning av fysiska personer med ett (ii) gemensamt syfte Det gemensamma syftet bestäms i avtal Bolaget kan vara juridisk person med

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG beslutad av bolagsstämman den 8 juni 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG Firma 1 Bolagets firma

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB Bolagsordning Diarie-/dokumentnummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ: Beslutad av: Handläggare: KS2015/2068 Chefsekonom Ekonomiberedningen Kommunfullmäktige

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Elhandel AB Antagen av fullmäktige 2015-11-19 128 Fastställd av extra bolagsstämma 2016-01-11 Reviderad av fullmäktige 2016-12-15 181 Dnr 2016/0376.021 KS Fastställd av extra

Läs mer

KOMMANDITBOLAGSAVTAL. (Antaget av kommunfullmäktige , 149, d.nr 2215/2000)

KOMMANDITBOLAGSAVTAL. (Antaget av kommunfullmäktige , 149, d.nr 2215/2000) KOMMANDITBOLAGSAVTAL (Antaget av kommunfullmäktige 2000-08-21, 149, d.nr 2215/2000) Bolagsmän 1. Norrköpings kommun (org nr 212000-0456) 601 81 Norrköping 2. Fastighets Aktiebolaget Kvarnholmarna i Norrköping

Läs mer

AVTALS & KÖPRÄTT. Daniel Nordström

AVTALS & KÖPRÄTT. Daniel Nordström AVTALS & KÖPRÄTT Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Avtalslagen Avtalsförfarande Fullmakt Ogiltigt avtal Juridiska dokument i privatjuridik Kompletterande lagstiftning Köplagen

Läs mer

Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen

Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen A. Förslag till ändringar i bolagsordningen Styrelsen föreslår att stämman beslutar om ändring av bolagsordningen enligt

Läs mer

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser Firmateckning/ställföreträdarskap Representationskompetensen och dess gränser Grundproblemet Rättshandlande för annans räkning (representation) Under vilka förutsättningar kan A binda B i förhållande till

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Energi AB

Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

B O L A G S O R D N I N G. för. SWEDBANK AB (publ) 1 Firma och ändamål

B O L A G S O R D N I N G. för. SWEDBANK AB (publ) 1 Firma och ändamål B O L A G S O R D N I N G för SWEDBANK AB (publ) 1 Firma och ändamål Bankens firma är Swedbank AB. Bolaget är publikt (publ). Banken, ursprungligen bildad av svenska sparbanker, har till uppgift att bedriva

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Köparens checklista vid köpeavtal

Köparens checklista vid köpeavtal Köparens checklista vid köpeavtal Postat av: Andreas Hagen, 2014-09-12 Nedan följer ett antal punkter som köparen bör tänka på i samband med genomgång eller upprättande av avtal om köp av lös egendom (vara).

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Industrifastigheter AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman 2015-03-11 13 Bolagsordning Vara Bostäder AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål...

Läs mer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer Allmänt om bolagsformer Det är viktigt att välja rätt bolagsform, då den ger ramarna för verksamheten. Innan det är dags att slutgiltigt bestämma sig för vilken bolagsform man skall välja, är det bra att

Läs mer

B O L A G S O R D N I N G

B O L A G S O R D N I N G Org.nr 556184-8564 1(5) Underbilaga A till bilaga 14:1 B O L A G S O R D N I N G antagen vid årsstämma den 3 maj 2007 1 Bolagets firma är Scania Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 december 2016 T 4073-15 KLAGANDE PH MOTPART Migrationsverket 601 70 Norrköping Ombud: jur.kand. SR SAKEN Fordran ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Svedala Kommuns 6:02 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 6:02 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Bolagsordning för Svedala Exploaterings Aktiebolag SVEDAB antagen av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 FIRMA 1 Bolagets firma är Svedala Exploaterings Aktiebolag

Läs mer

Svedala Kommuns 6:05 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 6:05 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Bolagsordning för Svedala kommunhus AB antagen av kommunfullmäktige 2018-06-13, 61 Gäller från 2018-06-20 FIRMA 1 Bolagets firma är Svedala kommunhus AB. BOLAGETS SÄTE 2 Styrelsen

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. AB Stora Tunabyggen Bolagsordning. Beslutad av kommunfullmäktige , 245

Författningssamling i Borlänge kommun. AB Stora Tunabyggen Bolagsordning. Beslutad av kommunfullmäktige , 245 Författningssamling i AB Stora Tunabyggen Bolagsordning Beslutad av kommunfullmäktige 2013-12-10, 245 Metadata om dokumentet Dokumentnamn AB Stora Tunabyggen - bolagsordning Dokumenttyp Bolagsordning Omfattar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); SFS 2016:121 Utkom från trycket den 1 mars 2016 utfärdad den 18 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

1(6) Bolagsordning. Styrdokument

1(6) Bolagsordning. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2008-08-26, 84 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 1 Bolagets firma...4 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Köprätt 1. Avtalstyper

Köprätt 1. Avtalstyper Avtalstyper Köprätt 1 Mycket stor variation Grundläggande avtalsrättsliga regler och avtalstypens särreglering Särregleringen syftar vanligtvis att skydda en svagare part Köp (byte) a) dispositiv, vanliga

Läs mer

Bolagsordning Logistikposition

Bolagsordning Logistikposition Styrdokument Bolagsordning Logistikposition Katrineholm AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.14) Godkänd av kommunfullmäktige, 115 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-03-17,

Läs mer

1 Bolagets firma är Acando AB. Bolaget är publikt (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms kommun, Stockholms län.

1 Bolagets firma är Acando AB. Bolaget är publikt (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms kommun, Stockholms län. 1 (5) Org. nr 556272-5092 BOLAGSORDNING FÖR ACANDO AB 1 Bolagets firma är Acando AB. Bolaget är publikt (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms kommun, Stockholms län. 3 Bolaget skall direkt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2005:812 Utkom från trycket den 2 december 2005 utfärdad den 24 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18)

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ändring av bolagsordningen genom införande av ett omvandlingsförbehåll i 5 med följande

Läs mer

STYRDOKUMENT. Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag. Dokumentansvarig: Kommundirektör

STYRDOKUMENT. Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag. Dokumentansvarig: Kommundirektör STYRDOKUMENT Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag Dokumentansvarig: Kommundirektör STYRDOKUMENT 2 Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag 1 Firma Bolagets firma är Håbo Marknads aktiebolag. 2

Läs mer

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep 1. Allmänt om bolagsorganen i aktiebolaget, funktion och kompetensfördelning - Kompetens och funktion hos andra än bolagsorganen - Koncernchefen,

Läs mer

Bolagsordning för Destination Vara AB

Bolagsordning för Destination Vara AB Bolagsordning för Destination Vara AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-09-28 70 Antagen av bolagsstämman 20XX-XX-XX XX Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål... 1 4 Ändamålet

Läs mer

4 Lagen gäller inte i fall då konsumentköplagen (1990:932) är tillämplig.

4 Lagen gäller inte i fall då konsumentköplagen (1990:932) är tillämplig. Köplagen (1990:931) Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 Denna lag gäller köp av lös egendom. Lagen gäller i tillämpliga delar även byte av lös egendom. Lagen gäller inte överlåtelse av tomträtt.

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

KF SEPTEMBER 2016

KF SEPTEMBER 2016 KF 121 5 SEPTEMBER 2016 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB (USAB-2016/24) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB Bolagsordning för Moravatten AB Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämman 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad 2014-12-01, 165 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR LUNDSKRUVEN AB

BOLAGSORDNING FÖR LUNDSKRUVEN AB BOLAGSORDNING FÖR LUNDSKRUVEN AB Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.).

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). BOLAGSORDNING för NCC AKTIEBOLAG (Organisationsnummer 556034-5174) 1 Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Solna, Stockholms län. 3 Bolaget har

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR. Håbohus. Antaget

BOLAGSORDNING FÖR. Håbohus. Antaget BOLAGSORDNING FÖR Håbohus Antaget av Kommunsfullmäktige Antaget 2015-03-23 14 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kommundirektör Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2013/00145 nr

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling ekonomisk förening.

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Kommunföretag AB

Bolagsordning för Umeå Kommunföretag AB Bolagsordning för Umeå Kommunföretag AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01181 BOLAGSORDNING FÖR UMEÅ

Läs mer

Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta STRÖMSTADS KOMMUN Ärenden Sida 29 (38) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-10-24 KS/2013 0412 KF Revidering av bolagsordning för Strömstadsgaragen Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut

Läs mer

Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Bolagsordning 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

Bolagsordning för Utveckling i Dalarna Holding AB

Bolagsordning för Utveckling i Dalarna Holding AB 2016-10-05 RD 2016/143 Bolagsordning för Utveckling i Dalarna Holding AB 1 Firma Bolagets firma är Utveckling i Dalarna Holding AB. 2 Föremål för bolagets verksamhet Bolaget skall inom nuvarande Dalarnas

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB Punkt 7 Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB Punkt 7:I - Beslut om ändring av aktiekapitalgränser och aktiekapital a) Förslag till beslut om

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR HELSINGBORGS STADS FÖRVALTNING AB

BOLAGSORDNING FÖR HELSINGBORGS STADS FÖRVALTNING AB 2014-11-26 BOLAGSORDNING FÖR HELSINGBORGS STADS FÖRVALTNING AB Organisationsnummer 556007-4634 1 Firma Bolagets firma är. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Helsingborgs kommun. 3 Verksamhetsföremål

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Bolagsordning för Karlshamns Hamn AB

Bolagsordning för Karlshamns Hamn AB Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr o m: Lagakraftvunnet beslut. Beslut: KF 133, 2018-10-22 Hamn AB Firma 1 Bolagets firma är Karlshamns Hamn AB. Säte 2 Styrelsen har sitt säte i Karlshamns

Läs mer

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 )

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) 2013-09-23 1 Inledning Köplagen lös egendom Dispositiv (3 ) Konsumentköplagen köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) Definition näringsidkare Definition konsument Tvingande mellan

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr:

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr: DIARIENUMMER: KS 21/2015 282 FASTSTÄLLD: 2015-03-10 VERSION: 1 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunchef Bolagsordning Bolagsordning Herrljungabostäder AB Orgnr: 556508-0909 Våga vilja växa!

Läs mer

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2008:6-341 Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12 82 Antagen av extra bolagsstämma 2008-08-25 8 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB Firma 1 Bolagets firma är. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att uppföra, köpa, äga, förvalta och försälja fastigheter

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Vatten och Avfall Aktiebolag

Bolagsordning för Umeå Vatten och Avfall Aktiebolag Bolagsordning för Umeå Vatten och Avfall Aktiebolag Dokumentnamn: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01190 Bolagsordning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Allmännyttiga Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0736KS 021 Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15 Innehåll 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet

Läs mer

Bolagsordning. Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum AB. Antagen av kommunfullmäktige , 2

Bolagsordning. Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum AB. Antagen av kommunfullmäktige , 2 Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum AB Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-25, 2 Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Styrelsens säte... 1 3 Föremål för bolagets verksamhet... 1 4 Ändamålet med bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR. Håbo Marknads AB. Antaget Tills vidare, till beslut om upphörande

BOLAGSORDNING FÖR. Håbo Marknads AB. Antaget Tills vidare, till beslut om upphörande BOLAGSORDNING FÖR Håbo Marknads AB Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-04-03 41 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, till beslut om upphörande Kommundirektör Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG Bolagets firma 1 Bolagets firma är AB Eidar, Trollhättans. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Trollhättans

Läs mer

JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG. Konsumentköplagen. En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB

JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG. Konsumentköplagen. En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG Konsumentköplagen En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB Översiktligt innehäll Förord 5 Förkortningar 27 Dell Inledning 31 1. Kommentarens uppläggning

Läs mer

Bolagsordning för ALM Equity AB (publ)

Bolagsordning för ALM Equity AB (publ) Organisationsnummer 556549-1650 Bolagsordning för ALM Equity AB (publ) 1 FIRMA 2 SÄTE Bolagets firma är ALM Equity AB (publ). Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Stockholms kommun. 3 VERKSAMHET Bolaget

Läs mer

Bolagsordning för Stiftaren aktiebolag u.n.ä till CM bostad AB i Umeå

Bolagsordning för Stiftaren aktiebolag u.n.ä till CM bostad AB i Umeå Bolagsordning för Stiftaren 14696 aktiebolag u.n.ä till CM bostad AB i Umeå Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-06-19 DNR:

Läs mer

Bolagsordning för Dåva Terminal Aktiebolag

Bolagsordning för Dåva Terminal Aktiebolag Bolagsordning för Dåva Terminal Aktiebolag Dokumentnamn: Bolagsordning för Dåva Terminal AB Dokumentansvarig: Umeå kommunföretag Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: Dokumentdatum: 2016-09-26 Reviderad:

Läs mer

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. Av CHRISTER NILSSON Aktiebolag är en bolagsform som kan vara ett lämpligt val för den näringsverksamhet som

Läs mer

Bolagsordning för AB Bostaden parkering i Umeå

Bolagsordning för AB Bostaden parkering i Umeå Bolagsordning för AB Bostaden parkering i Umeå Dokumentnamn: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-11-28 DNR: KS-2016/00743 Bolagsordning

Läs mer

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad Bolagsordning Mariehus AB Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-02-25 Datum: 2019-02-25 Dnr: KS 2018/259 Sida: 2 (5) Bolagsordning Mariehus AB Kommunfullmäktiges beslut 11/19 1 Firma Bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Energi Sol, Vind och Vatten AB

Bolagsordning för Umeå Energi Sol, Vind och Vatten AB Bolagsordning för Umeå Energi Sol, Vind och Vatten AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01183 BOLAGSORDNING

Läs mer

Handlingar inför årsstämma i. Ecoclime Comfort Ceilings AB (publ)

Handlingar inför årsstämma i. Ecoclime Comfort Ceilings AB (publ) Handlingar inför årsstämma i Ecoclime Comfort Ceilings AB (publ) Torsdagen den 14 maj 2014 DAGORDNING för årsstämma med aktieägarna i Ecoclime Comfort Ceilings AB (publ) torsdagen den 15 maj 2014 Dagordning

Läs mer

Bolagsordning för Sollefteåforsens Aktiebolag

Bolagsordning för Sollefteåforsens Aktiebolag Bolagsordning för Sollefteåforsens Aktiebolag Antagen av kommunfullmäktige 2019-04-29 46 Fastställd på bolagsstämma 2019-xx-xx- xx 1 (4) 1 Firma Bolagets firma är Sollefteåforsens Aktiebolag. 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Vagnverkstad AB

Bolagsordning för Umeå Vagnverkstad AB Bolagsordning för Umeå Vagnverkstad AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01184 BOLAGSORDNING FÖR UMEÅ

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen i HANZA Holding AB (publ), org. nr. 556748-8399, ( Bolaget ) föreslår att bolagsstämman beslutar att anta en ny bolagsordning med

Läs mer

Bolagsordning för Business Port Staffanstorp AB

Bolagsordning för Business Port Staffanstorp AB FÖRFATTNING 2.10 Godkänd av ks 61/08 Godkänd av kf 33/11 Godkänd av kf 74/14 Bolagsordning för Business Port Staffanstorp AB 1 Firma Bolagets firma är Business Port Staffanstorp Aktiebolag 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Förslag till ändring av bolagsordning för AB Alingsås Rådhus

Förslag till ändring av bolagsordning för AB Alingsås Rådhus Bilaga 6 2011-12-12 Förslag till ändring av bolagsordning för AB Alingsås Rådhus Kantrubrik (med förklaring) NY LYDELSE (förslag) NUVARANDE LYDELSE Bolagets firma 1 1 Bolagets firma Bolagets firma är AB

Läs mer

Johan Bennarsten valdes till ordförande vid stämman. Noterades att advokat Anna Berntorp skulle föra dagens protokoll.

Johan Bennarsten valdes till ordförande vid stämman. Noterades att advokat Anna Berntorp skulle föra dagens protokoll. Protokoll fört vid extra bolagsstämma i Seafire Capital Aktiebolag (pubi), org.nr 556540-7615, den 16 mars 2017 Stockholm 1. STÄMMANS ÖPPNANDE Stämman öppnades av verkställande direktören Johan Bennarsten.

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB

Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Maria Björkman 2013-04-17 Kommunfullmäktige Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar förslag

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI VÄRME AB. Bolagets firma är Uddevalla Energi Värme AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI VÄRME AB. Bolagets firma är Uddevalla Energi Värme AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI VÄRME AB Godkänd av kommunfullmäktige den 10 september 2008 248, med ändring den 14 januari 2009 5, den 11 januari 2012, 7 och den 10 september 2014, 143 1 Firma

Läs mer

Beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 12) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ändring av bolagsordningen i enlighet med nedanstående:

Beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 12) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ändring av bolagsordningen i enlighet med nedanstående: Fullständiga beslutsförslag inför årsstämma i ExpreS2ion Biotech Holding AB (publ) onsdagen den 31 maj 2017 kl. 14.00 på c/o Mazars SET, Terminalgatan 1, i Helsingborg. Resultatdisposition (punkt 8 b)

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007 LINKÖPINGS UNIVERSITET IEI Avd för rätt och rättsfilosofi LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007 UPPGIFT 1 a.) Bolagsmännens inbördes förhållande regleras

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Punkt 20 Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Med hänsyn till att det sedan den 20 januari 2016 inte längre finns några aktier av serie C utgivna föreslår styrelsen att bolagsordningens

Läs mer

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB Bilaga 1 1(5) till Aktieägaravtal Dnr: 2004/0056 för 1 Firma Bolagets firma är. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholm. 3 Mål och verksamhet Bolagets syfte är att erbjuda ägarna ett

Läs mer

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-21 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Årsstämma Hässlehem

Läs mer

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet 1 (5) Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet Ingress Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas vid uppdrag inom området revision i kommuner, landsting och kommunala

Läs mer

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Styrelsen för, org. nr 556389-2776, föreslår att årsstämman den 20 november 2018 bemyndigar styrelsen att för tiden fram till

Läs mer

Exempel på bolagsordning

Exempel på bolagsordning 1 (5) Exempel på bolagsordning 1 Firma Bolagets firma är X-stads Renhållnings Aktiebolag 2 Säte Styrelsen skall ha sitt säte i X-stad,..län 3 Verksamhetsföremål Bolaget har till föremål för sin verksamhet

Läs mer

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma.

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma. Fullständiga beslutsförslag inför årsstämma i VibroSense Dynamics AB (publ) fredagen den 29 september 2017 kl. 16:00 på Medeon Science Park, Per Albin Hanssons väg 41 i Malmö Resultatdisposition (punkt

Läs mer

Bolagsordning för Aktiebolaget Bostaden i Umeå

Bolagsordning för Aktiebolaget Bostaden i Umeå Bolagsordning för Aktiebolaget Bostaden i Umeå Dokumentnamn: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/1189 Bolagsordning

Läs mer

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad.

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 556170-4015 BOLAGSORDNING Bolagets firma är Elekta AB (publ). 1 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 3 Föremålet för bolagets verksamhet skall vara att, direkt eller indirekt genom dotteroch/eller

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Energi AB

Bolagsordning för Umeå Energi AB Bolagsordning för Umeå Energi AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01183 Bolagsordning för Umeå Energi

Läs mer