Delmål utefter Norra Sigfridsleden. Delsträcka; Järstorps Kyrka - Fiskebäcks kapell En beskrivning. Fiskebäcks kapell. Domsand. Vidablick.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delmål utefter Norra Sigfridsleden. Delsträcka; Järstorps Kyrka - Fiskebäcks kapell En beskrivning. Fiskebäcks kapell. Domsand. Vidablick."

Transkript

1 Fiskebäcks kapell Domsand Lillåleden Vidablick Församlingsgård Attarpsbadet Bankeryds centrum Banvaktstugan Hembygdsgården Bankeryds kyrka Labbarp Himlabacken Torps gård Målskog Tubbarp Häggeberg Björneberg Järstorps kyrka Delmål utefter Norra Sigfridsleden Delsträcka; Järstorps Kyrka - Fiskebäcks kapell En beskrivning

2 1. Järstorps kyrka. Kyrkan är medeltida! Har med säkerhet tagits i anspråk som kyrkplats redan på 1100-talet. Den stora trädkransen som omger kyrkogården framhäver kyrkobyggnaden på ett sätt som ger Järstorps kyrka en speciell identitet. Höjden där kyrkan ligger är väl synlig från omgivningen. Detta gör kyrkan till en populär dop- och vigselkyrka. 2. Björneberg Björnebergs herrgård är skyddad som byggnadsminne. Ägaren Stiftelsen Hayska familjefonden har fått gården som donation med starka bevarandekrav. Herrgårdsbyggnaden med sina inventarier kan därför betraktas som ett stiftelse ägt museum. Björnebergs gårds gränsar till Jönköpings äldre stadsområdet och har genom flera ägare varit nära knuten till staden. 3. Häggeberg Var tidigare en gård. Nu förknippat med Häggebergs vattenverk vilket förser stora delar av Jönköpings kommun med dricksvatten från Vättern. Jönköpings Brukshundsklubbs har sin stora anläggning på Häggeberg. På gränsen till Bankeryds socken, går vi igenom "Häggeberg & Granbäcks lövskogar", ett blivande naturreservat. 4. Tubbarp En gång ett torp, under Överste bostället Granbäck. Nu ett högt beläget bostads område med flera villor, där många har utsikt över Vättern.

3 5. Målskog En gång ett säteri. Ett jordiskt paradis, en lustgård med allt det en salig eller dödlig kan önska sig. Raffinerat utvald och sträckt i sina ägosträngar till sensation i Vätterstrandens vackraste bergsknallar, Kaptens Elins Grotta, hasselängar, ekskogar, svartmosse intill Rickarp, härliga källor, sprudlande - rasande bäckar med kabbeleka och gullpudra, olvon och tibast. Ja, där lyser i vårsnön en blomsterkrans av blommande tibast, - Nu en plats där Bankeryds Risklubb har sin verksamhet förlagd. 6. Torps gård Torps gård var en herrgård, för högre tjänstemän. Bonden hade en något anspråkslösare bostad. Vällingklockan ringdes ner och sönder vid mobiliseringen Stallbyggnaden är ett gammalt stall från 1600-talet. På detta hus var vällingklockan i stapel uppsatt. I dag är större delen av gårdens marker bebyggda med villor och resterande mark är planerad för fortsatt bostadsbebyggelse. 7. Himlabacken Kallas bergplatån på ca 160 meters höjd över Vättern. En utsiktsplats varifrån man kan se hela Bankerydsdalen, Vättern och stora delar av Västergötland.

4 8. Labbarp En av de vackraste platserna i Bankeryd! Tidigare en liten by, med flera gårdar och en stor verkstad full av smeder. Nu är det en högteknologisk gård som brukar all mark för mjölkproduktion där ca 300 kor utgör besättningen. 9. Bankeryds kyrka En typisk "Tegnerlada" som invigdes Kyrkan är den tredje på samma plats. Den första byggdes sannolikt i slutet av 1200-tal. Omnämndes första gången Skövlades av en dansk här Den andra kyrkan byggdes upp på samma plats. Den kyrkan blev med tiden för liten för den växande församlingen. Den revs och ersattes av den nuvarande kyrkan som är uppförd efter ritningar av Johan Fredrik Åbom. Koret domineras av en målning skapad 1954 av konstnären Torsten Nordberg. Motivet är de åtta saligprisningarna (Matteus 5:3-11). Kyrkan har en omvittnad god akustik.

5 10. Hembygdsgården Huvudbyggnaden är Kaplan bostället för Bankeryds kaplan/präst. Järstorp var länge "moderförsamling" för det befolkningsmässigt lilla Bankeryd. Det var först på 1920-talet som Bankeryds befolkning växte om Järstorp och därmed blev en egen enhet. Faktorismedjan med rötter i 1600-tal berättar om en ganska stor mängd bönder i Bankeryd som var faktorismeder. Deras produktion var i huvudsak vapendetaljer åt Husqvarna Gevärsfaktori. "Hwart härad och Sochn skal föda sine fattige" står det i 1686 års kyrkolag, fastställd av Karl XI. Bankeryds sista fattigstuga står bevarad på Hembygdsgården. Inredd med Penselmuseum och mycket mer. Tisdags f.m. är hembygdsgården ofta bemannad av hembygdsvänner. 11. Banvaktstugan den enda kvarvarande, i ursprungligt skick, på järnvägssträckan Falköping - Nässjö. Banvakten hade uppdraget att varje dag kontrollera banvallen. Åtgärda eventuella fel eller hinder som hamnat på banvallen. Hustrun hade uppdraget att öppna och stänga grindarna vid landsvägsöverfarten, nuvarande Björnebergsvägen. Fastigheten ägs nu av Bankeryds Hembygdsförening. Fungerar som ett centrum för forskning i lokalhistorien. Tisdags f.m. är den oftast bemannad av hembygdsvänner.

6 12. Attarpsbadet ett tempererat utomhusbad. Öppet maj -augusti. På anläggningen finns sportbassäng, hoppbassäng och fina grönområden. Telefon: Bankeryds centrum har alla de faciliteter en vandrare kan tänkas efterfråga. Bra kommunikationer med täta buss och tågförbindelser. Möjligheter till proviantering, mat, vård och vila. 14. Församlingsgården Församlingsgården är en mycket uppskattad träffpunkt. Här bedrivs daglig diakonal och viktig social verksamhet. Utöver

7 Bankeryds församlings administrativa verksamhet, är församlingsgården en stor tillgång vid olika typer av samlingar, bröllop och begravningar. Utöver detta nyttjar en stor del av Bankeryds föreningsliv församlingsgården. I byggnaden finns ett kapell och en servering "Ljusglimten". Där kan en Pilgrim få sitt pass stämplat och bli bjuden på en lättare förtäring. 15. Lillåleden en spångad vandringsled, från Attarpsdammen i centrala Bankeryd, utefter Lillån ner till åns utlopp i Vättern. Norra St Sigfridleden följer den ett stycke väg, mot Vidablick. 16. Vidablick KFUM:s kursgård. Ligger vackert beläget utmed Vättern i Bankeryd. Gården används framför allt till läger men fungerar minst lika bra till företag som skolor. Gården drivs efter KFUM s värderingar. Vi vill ge människor möjlighet att växa och utvecklas till hela individer. Det är gårdens övertygelse att den hela människan bejakar, vårdar och utvecklar - kropp, själ och ande. Här kan det finnas möjlighet att hyra en enkel stuga för övernattning. Telefon:

8 17. Domsand är för de flesta en fin badplats. Vattnet oftast kallt! Men Domsand är också en av Vätterns större hamnar med plats för 300 fritidsbåtar. Hamnbassängen ligger i Domneåns utlopp. Ån är gräns mellan Småland och Västergötland. Domneå är speciell! Med sitt meanderande lopp ut mot Vättern, berättar den om istidens pågående påverkan på vår bygd. Genom att studera åns torvlager och de geologiska bildningarna kring ån berättar det om inlandsisens avsmältning och landskapets utveckling de senaste åren. Därför är ån uppströms hamnbassängen, nu ett naturreservat. Domneå har i historisk tid, alltid varit en gräns. Under vikingatid mellan Västra Götland och de 11 små Folkländerna i söder, som av västgötar, östgötar och danskar fick samlingsnamnet Småland. Dessa små folkländer lever kvar i begreppet Härader. Ån blev och är även en kyrkans gräns, mellan Skara stift, grundat år 1014 och Linköpings stift grundat i början av 1100-talet. Sedermera mellan Skara

9 och Växjö stift, grundat Några hundra år senare, åren 1570 till 1680, var Domneå även Brahe grevskapet Visingsborgs södra gräns. Nu, mellan Habo och Jönköpings kommuner. Här gick den urgammal hålvägen ner till vadstället vid åns mynning i Vättern. Sedermera en landsväg med bro över ån, vilket förband Jönköping med orterna i Västergötland. 18. Vättern en djup långsmal insjö, 88 m över havet. Från syd till norr, 140 km. Sveriges näst största sjö, både till ytan (1893 km²) och volym (77,6 km³). Med ett största djup på 128 m. Ur sjön hämtas dricksvatten för ca människor. Sjön delar Götaland i Östergötland och Västergötland. I norr och söder har den stränder även till Närke respektive Småland. I norra sjön finns en skärgård. Här i den södra sjön endast en ö, Visingsö. 19. Habo Camping & Stugby kan vara ett alternativ för övernattning. Telefon:

10 20. Fiskebäcks kapell Enligt tradition var det en adelsdam som färdades över Vättern. Det blåste upp och båten kom i sjönöd. Kvinnan räddades i land vid Fiskebäck. I tacksamhet lät hon på platsen bygga en kyrka. Denna första kyrka brann 1623, men byggdes upp på samma plats igen. Ett växande missnöje med kyrkans placering så långt ner i den södra ändan av Habo, ledde till att bönderna i norra delen skrev till kung Gustav III och bad att få flytta kyrkan 15 km norr ut. För att blidka kungen, fick den norra delen av Habo församling namn efter Gustav III son. Så nu står Fiskebäcks gamla kyrka sedan 1780 i Gustav Adolfs socken. Fiskebäcks Kyrkas dopfunt härstammar från 1100-talet, finns numera på museet i Skara. Fiskebäcks kyrkas altarskåp från 1400-talet förvaras numera på Historiska museet, Stockholm. På Fiskebäcks tomt och urgamla kyrkogård, står den gamla klockstapeln kvart. Befolkningen i söder lät 1939, bygga ett nytt kapell. En av märkesgravarna är över Grevskapet Visingsborgs Hauptman Lansenfeldt Text och bild: Klas-Peter Suneson 2017

11 Här tips på pilgrimslitteratur Braw, Anna (red, 2012). Pilgrimslivet. Stillhet, skoskav och sång. (Libris). Broder Roger av Taizée (2015). Kärlekens blick. (Verbum). Coelho Paulo (2006). Pilgrimsresan. (Bazar förlag). Francis Davey, (Ed, 2010). The Itineraries of William Wey. (Oxford: The Bodleian Library). Davidsson Bremborg, Anna (2010). Pilgrimsvandring på svenska. (Arcus). Enander, Rolf (2010). Vägen till Santiago de Compostela. (Hjalmarson & Högberg Bokförlag). Folkegård, Jan (2010). Vägen till Santiago de Compostela. (Veritas). Gardberg, Carl Jacob (2001). Santiago de Compostela. Vägar och vandringar till aposteln Jakobs grav. (Schildts). Halldorf, Peter (1996). Jungfrumark : en modern pilgrims färd mot sina rötter. (Cordia). Johansson, Jan-Olof (2013). Pilgrimsbok för färd i heligt land. (Verbum). Jörälv, Lennart (2000). Vägen till Nidaros: Längs medeltida pilgrimsleder genom Sverige och Norge. (Wahlström & Widstrand). Kempff Östling, Margareta (red, 2002). Pilgrimsvägar och vallfartskonst (Sällskapet Runica et mediævalia). Lind, Martin (2011). Salt, bröd och vin en pilgrimsteologi. (Verbum). Lindström, Hans-Erik (red, 1999). Gå med Gud. Ett sätt att erövra långsamhetens kultur. (Cordia). Lindström, Hans-Erik (2005). Pilgrimsliv: handbok för vandrare. Lindström, Hans-Erik (2012). Ord för vandrare. (Verbum). Lindström, H-E. (2015). Pilgrimens sju nyckelord. Inspirations för din livsresa (Libris). Luthman, Ulf (2013). Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela: en modern vandring längs tusenåriga färdvägar. (Calazo guideböcker). Post, P, Pieper, J & van Uden, M. (1998). The Modern Pilgrim. Multidisciplinary explorations of Christian Pilgimage. (Peeters). Svensson, Gunnar (2006). Pilgrim 1498: Resedagbok [från Gudhem längs Klarelwen till Nidaros]. (Heidrun). Exempel på olika vallfartsskildringar: Birgitta. Uppenbarelser, Bok VII (översättning: Tryggve Lundén). Bjørnson, Bjørnstjerne, Sigurd Jorsalafar (København: Gyldendal 1872; Samlede digter-verker, bd 3,1919). Bunyan, John, Kristens resa: från denna världen till den kommande, sedd i en dröm. (Skellefteå: Artos 2006). Lagerlöf, Selma (2011). Jerusalem (Bonnier). En rysk pilgrims berättelser. (Natur och kultur, 1992). Wilkinson, John (red, 2002). Jerusalem Pilgrims before the Crusades. (Warminster: Aris & Philips). Rees, Elisabeth (2000). Celtic Saints. Passionate Wanderers. (Thames & Hudson).

12

Vättern, Domneån, Domsand och Domsands Båtsällskap.

Vättern, Domneån, Domsand och Domsands Båtsällskap. Vättern, Domneån, Domsand och Domsands Båtsällskap. Vättern är en djup långsmal insjö, 88 m över havet. Från syd till norr, 140 km. Sveriges näst största sjö, både till ytan (1893 km²) och volym (77,6

Läs mer

Pilgrimsvandring. Föredragsmanus

Pilgrimsvandring. Föredragsmanus Pilgrimsvandring Föredragsmanus Medeltidens pilgrimsrörelse. Pilgrimsrörelse är inte någon ny företeelse den fanns redan på medeltiden i Europa och i Norden. De stora vallfartsmålen under medeltiden var

Läs mer

Elisabeth Wahlström (M) Carl-Johan Lundberg (M) Lennart Erlandsson (KD) Stefan Gustavsson (C) Birgitta Gustavsson (S) Stadsbyggnadsnämnden:

Elisabeth Wahlström (M) Carl-Johan Lundberg (M) Lennart Erlandsson (KD) Stefan Gustavsson (C) Birgitta Gustavsson (S) Stadsbyggnadsnämnden: JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommundelsråd Bankeryd SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-01-30 1 Plats och tid Bankerydshems sammanträdeslokal 2017-01-30 klockan 18.15-20.50 Beslutande Elisabeth Wahlström (M) Carl-Johan Lundberg

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN KULTURVANDRINGAR I LÄNET JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN KULTURVANDRINGAR I LÄNET JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN KULTURVANDRINGAR I LÄNET JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM HISTORISKA VANDRINGAR I SÖDRA VÄTTERBYGDEN Ons 29 apr kl 18 Jönköping under jord En vandring i det medeltida Jönköping.

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård.

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. Svartö Naturstig 300 METER CA 5 KM. MOT HAMMARGLO/ MÖNSTERÅS BADPLATS Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. utmärkt med blåmarkerade Svartö by har anor från 1300- talet. Nuvarande

Läs mer

Östra Sigfridsleden 1

Östra Sigfridsleden 1 Östra Sigfridsleden 1 Pilgrim Ordet pilgrim kommer av det latinska ordet peregrinus, som betyder främling. Egentligen lantis, det vill säga någon som inte bor i staden Rom.Pilgrim står för någon, som är

Läs mer

enkelhet frihet andlighet Jamt NorgeVagen Vandra längs pilgrimsleder över Skandinaviska halvön Trondheim Storsjö kapell Skarvdörrspasset

enkelhet frihet andlighet Jamt NorgeVagen Vandra längs pilgrimsleder över Skandinaviska halvön Trondheim Storsjö kapell Skarvdörrspasset enkelhet Vandra längs pilgrimsleder över Skandinaviska halvön O N V Trondheim S Storsjö kapell Skarvdörrspasset frihet Oviken Revsund Hackås andlighet Jämt-Norgevägen tar sin början i Jämtkrogen med Trondheim

Läs mer

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär 18 BYGGNADSVÅRDSRAPPORT 2008:20 Kvarter D Allmän karaktär Kvarter D är det södra av de tre kvarteren på den moderna halvan av begravningsplatsen. Kvarteret är ännu inte taget i bruk och innehåller därför

Läs mer

BAKGRUND. Föreningen. Föreningens mätverk. 2008 års fest. Förprojekteringsplan 14.11.2011

BAKGRUND. Föreningen. Föreningens mätverk. 2008 års fest. Förprojekteringsplan 14.11.2011 BAKGRUND Föreningen Föreningen Franciskus på Kökar håller Franciskus av Assisi minne på Kökar levande genom att varje år första söndagen i juli hålla en traditionsenlig sammankomst. Föreningen vill göra

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

En allhelgonadag och kväll. Lerum. Piren i Aspen

En allhelgonadag och kväll. Lerum. Piren i Aspen Lerum Lerums kyrkogård En allhelgonadag och kväll. Piren i Aspen Wammebro Lång tid efter att inlandsisen smält undan låg Lerumsdalen fortfarande under vatten. Så småningom gjorde landhöjningen att havsviken

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

Vandring den 18 april 2012 på Skogsö

Vandring den 18 april 2012 på Skogsö Vandring den 18 april 2012 på Skogsö För att använda en sliten klyscha Vi hade i alla fall tur med vädret, strålande sol och ca 10 grader. Vid startplatsen i Neglinge Från Slussen åkte vi 23 deltagare

Läs mer

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna med ledorden natur, kultur och andlighet Natur Ett unikt kulturlandskap Odlade fält, hagmark och skog Rik fauna och flora Kultur Bebott sedan

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Den portugisiska vägen/camino Portugués, Porto Tui, 7 nätter 1(5) Vandra i Portugal Bro bygd av Romare i Ponte da Lima Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Efter Den franska pilgrimsvägen

Läs mer

Landskapsresa Västergötland

Landskapsresa Västergötland Landskapsresa Västergötland Den 11 juni 2019 var vi en förväntansfull grupp SPFare som åkte ut på årets landskapsresa till Västergötland. Efter förmiddagsfika i Arboga väntade lunchen i Skara, där också

Läs mer

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset.

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset. N Vandra längs pilgrimsleder över frihet Skandinaviska halvön Trondheim S Skarvdörrspasset delande Bruksvallarna Funäsdalen Rombovallen Snösvallen tystnad snösvallen, härjulf hornbrytares boplats Strax

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet maj 2019

Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet maj 2019 Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet 24 26 maj 2019 Vi var 47 stycken från både vår förening och föreningen i Fruängen-Liljeholmen. Väderutsikterna var inte de bästa inför denna resa, men

Läs mer

Frågesport_Smålands städer

Frågesport_Smålands städer Frågesport_Smålands städer Name: 1. I vilken stad tillverkas polkagrisar? 2. Staden brändes ned år 1568 i kriget mot Danmark, för att danskarna inte skulle kunna få något krigsbyte där. Staden är dock

Läs mer

Tångeråsa kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Nordankyrka 1:5 Tångeråsa socken Närke.

Tångeråsa kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Nordankyrka 1:5 Tångeråsa socken Närke. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:4 Tångeråsa kyrka Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Nordankyrka 1:5 Tångeråsa socken Närke Ulf Alström Tångeråsa kyrka Särskild

Läs mer

Promenader med Willut Järvafältet En historisk vandring runt Säbysjön Från torp till bondgård Västra järvafältet Vaxmora torp

Promenader med Willut Järvafältet En historisk vandring runt Säbysjön Från torp till bondgård Västra järvafältet Vaxmora torp Järvafältet En historisk vandring runt Säbysjön Från torp till bondgård Västra järvafältet Vaxmora torp Västerort Kyrksjölöten, Åkeshov Nacka Grillning vid nedre myren Erstavik naturområde Runt Långsjön

Läs mer

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping Norrköping Norrköping fick stadsrättigheter 1384 då människor redan bott kring Motala ströms fall under lång tid. Nu finns det 83 561 invånare, staden är 3 477,94 hektar stor och varje kvadratmeter rymmer

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2017 års paketresor. Det är nu 14 år sedan vi började med att paketera våra populära resor för bussbolag och föreningar där vi är spindeln i

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Gribbylunds kapell Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Gribbylunds kapell Täby församling, Roslags kontrakt, Stockholms stift Gribbylundsvägen

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Eurotourism

Eurotourism Fyra måsten när du besöker Munkedal Våra kyrkor med deras unika historia Se våra fornminnen som finns över hela kommunen Njut av svalkande bad i både salt och sötvatten Färlevstenen 01 Kommunfakta Antal

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

Välkommen till Sjonhem kyrka

Välkommen till Sjonhem kyrka SJONHEM KYRKA Välkommen till Sjonhem kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har

Läs mer

Pilgrimslivet. Anna Braw (red) stillhet, skoskav och sång. libris förlag örebro

Pilgrimslivet. Anna Braw (red) stillhet, skoskav och sång. libris förlag örebro Pilgrimslivet stillhet, skoskav och sång Anna Braw (red) libris förlag örebro Innehåll 3 Förord 6 Tom Wright: Att vara pilgrim idag en personlig introduktion A 14 Bekymmerslöshet 44 Enkelhet 76 Delande

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658.

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. [b]lite om Hisingens historia[/b] [h]hisingen[/h] Hisingen är till ytan Sveriges fjärde största ö (Gotland 2 994 km² Öland 1 347 km² Orust 346 km² Hisingen 199 km² Värmdö 181 km² Tjörn 148 km² Väddö och

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård.

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. Den 5 juli gjorde I 21 kamratförening en utflykt till Helgums hembygdsgård. Helgums hembygdsgård ligger i Gransjö by på norra sidan av Helgumssjön.

Läs mer

HISTORISK STADSBILDSÖVERSIKT 1. Älvmynningens bosättningar i forntiden 3. Förstäder, hamnar, manufakturer från tullen till Klippan Det fiskrika området kring Göta Älvs mynning har varit attraktivt för

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

PROGRAM VÅREN Vila Växa Vandra

PROGRAM VÅREN Vila Växa Vandra PROGRAM VÅREN 2017 Vila Växa Vandra Meditation på kristen grund i Tegnérpaviljongen på Tullinge gård Tisdagar med start den 24 januari kl 19.00 Kom och pröva på meditation som vilar på kristen grund. De

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Margareta Engström, Bankeryd. En stor konstnär, som lät sin konst tala.

Margareta Engström, Bankeryd. En stor konstnär, som lät sin konst tala. Margareta Engström, Bankeryd. En stor konstnär, som lät sin konst tala. Bankerydsbor i allmänhet vet nog inte vem hon var, trots att hon lämnat många vackra spår. Dessa minnesord är ägnade henne. Barndomsvänner

Läs mer

Pilgrimscentrum. Program

Pilgrimscentrum. Program Pilgrimscentrum Program 2016 Pilgrimscentrum i Vadstena Pilgrimscentrum i Vadstena är ett center för hela landets pilgrimer och drivs av Svenska kyrkan i Linköpings stift. Vi är en mötesplats för människor

Läs mer

Män. GK=Godkänd. GK=Godkänd

Män. GK=Godkänd. GK=Godkänd Män 100m el 11,59 +0,6 Björn Johansson -80 Jönköping 2003-08-12 11,60 +1,2 Jonas Björk -71 Jönköping 1991-08-21 11,77 +0,6 Daniel Berggren -79 Boden 1994-08-05 11,79 GK Christian Melin -71 Jönköping 1996-08-13

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Nyköping Brandkärr Hållet CIRKA 3,5 KM Plats 1 7, platser med fornlämningar 4 3 2 1 6 7 5 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Brandkärr PLATS 1 Brandkärr Mellan husen i Brandkärr

Läs mer

Reparationsarbeten på Virsbo kyrkas klockstapel

Reparationsarbeten på Virsbo kyrkas klockstapel Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:25 Reparationsarbeten på Virsbo kyrkas klockstapel Antikvarisk kontroll Virsbo 2:3 Ramnäs socken Västmanland Helén Sjökvist Innehållsförteckning Inledning... 1 Bakgrund...

Läs mer

FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007

FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007 FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007 Text: Arne Vannevik Foto: Elisabeth Thorsell Fredag 1 juni De tre första dagarna i juni månad samlades ungefär 45 FINNSAM:are, flertalet svenskar men hela

Läs mer

byggnadsvård Kila kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats

byggnadsvård Kila kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats byggnadsvård Kila kyrkogård Kila kyrka, Kila socken, Ålberga gård 3:4, Nyköpings kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats Dag Forssblad Kila kyrkogård

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

S:t Olof. delandeo. bekymmersloshet. enkelhet. Pilgrimsleden. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim

S:t Olof. delandeo. bekymmersloshet. enkelhet. Pilgrimsleden. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim Pilgrimsleden S:t Olof Vandra längs pilgrimsleder över delandeo Skandinaviska halvön N V bekymmersloshet Trondheim Åre Mörsil Östersund Pilgrimstad Bräcke S Selånger enkelhet Pilgrimsleden S:t Olof Pilgrimsleden

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

Sökschakt i Styrstad Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2013:62. Arkeologisk utredning etapp 1 och 2

Sökschakt i Styrstad Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2013:62. Arkeologisk utredning etapp 1 och 2 Rapport 2013:62 Arkeologisk utredning etapp 1 och 2 Sökschakt i Styrstad Intill RAÄ 33 och 93 Styrstad 9:5 Styrstad socken Norrköpings kommun Östergötlands län Petter Nyberg Roger Lundgren Ö S T E R G

Läs mer

Danderyds församling pilgrimsvandring 2014. Camino Portugués Tui Santiago de Compostela

Danderyds församling pilgrimsvandring 2014. Camino Portugués Tui Santiago de Compostela 1(7) Danderyds församling pilgrimsvandring 2014 Camino Portugués Tui Santiago de Compostela Den portugisiska pilgrimsvägen är den näst mest populära pilgrimsleden efter Den franska vägen. En led som slingrar

Läs mer

Naturreservat i Örebro län

Naturreservat i Örebro län Naturreservat i Örebro län Välkommen till Hults till Hults naturreservat Strandvallarna som som finns finns i reservatet i har har avsatts avsatts av den av den sjunkande Ancylussjön för cirka för cirka

Läs mer

Kyrkogårdar i Asarum

Kyrkogårdar i Asarum Kyrkogårdar i Asarum Kyrkan 1799 är årtalet, som står överst över kyrkans västra ingång. Många kanske tror att Asarums kyrka kom till detta år. Men 1799 fick kyrkan sin slutgiltiga form. Den kyrka som

Läs mer

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund byggnadsvård Vansö kyrkogård Vansö kyrka, Vansö kyrkby 4:1, Vansö socken, Strängnäs kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund Dag Forssblad

Läs mer

L E J E B Y E K A S J Ö

L E J E B Y E K A S J Ö L E J E B Y E K A S J Ö Del av jordbruksfastigheten Lejeby 2:18 i Laholm församling, Laholm kommun i Hallands län. Två tomter för hästgård intill Ekasjö i södra Halland utbjudes till försäljning. Positivt

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER INLANDSISEN HAR FORMAT TERRÄNGEN Fina slipade berghällar, många med isräfflor, vittnar om inlandsisens nötning på berggrunden för cirka 10 000 år sedan. När

Läs mer

Grav 61 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, i nordöstra hörnet.

Grav 61 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, i nordöstra hörnet. Grav 61 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, i nordöstra hörnet. Inskription : Ragnar Johansson 1887 1942 Makan Linnea 1891-1987 Anmärkningar: Från

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård Kulturhistoriskt värdefulla byggnader Såtenäs herrgård Flygfoto från 1924 som visar herrgården efter de stora ombyggnaderna 1915. Mellan åldriga alléträd och flygledartorn Såtenäs herrgård är vackert belägen

Läs mer

Ge mig det vattnet - gudstjänstinspiration för fastekampanjen 2009

Ge mig det vattnet - gudstjänstinspiration för fastekampanjen 2009 Ge mig det vattnet - gudstjänstinspiration för fastekampanjen 2009 Att hämta vatten har ofta varit kvinnornas uppgift. Så är det på många ställen också idag. Bilden är från Zimbabwe. Foto: Eva Berglund/IKON

Läs mer

Foto Berne Gustafsson. SÖDRA KYRKOGÅRDEN år

Foto Berne Gustafsson. SÖDRA KYRKOGÅRDEN år Foto Berne Gustafsson SÖDRA KYRKOGÅRDEN 1863-2013 150 år Foto över Södra kyrkogården 150 års jubileum Södra kyrkogården Lördag den 7september kl. 11.00-14.00 Kl. 11.00 Musikstund utmot havet intill röda

Läs mer

Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård Arkeologisk förundersökning

Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård Arkeologisk förundersökning Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård STOCKHOLM RAÄ 103 Arkeologisk förundersökning Kerstin Söderlund, John Wändesjö (foto) Kerstin Söderlund (text) Omslagsbild: Karta över Kungsholmens församling 1847. Stadsmuseet

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober 1 Enkel dramatisering Den heliga Birgitta Festdag 7 oktober Bakgrund Birgitta var en av medeltidens mest kända personligheter. Hon föddes 1303 i Uppland som dotter till en mäktig lagman. Redan som barn

Läs mer

Cykelställen i Vaxholm

Cykelställen i Vaxholm Cykelställen i Vaxholm Vaxholms turistbyrå Vaxön 1.Start: Västerhamnen Följ kajen från Västerhamnen till rondellen, vid Söderhamnsplan tag höger och följ Strandgatan mot Kastellet. 2. Kastellet År 1548

Läs mer

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård Välkommen Sedan 2014 ägs Grythyttans Gästgivaregård av familjen Spendrup. Vi vill att det ska vara lätt att ha det bra, så låt oss ta hand om dig och ditt sällskap. Det är det vi kan bäst. Vi hoppas att

Läs mer

Och det är bara några bra skäl till att bli konfirmand. Välkommen!

Och det är bara några bra skäl till att bli konfirmand. Välkommen! Du blir tagen på allvar för den du är. Det är roligt och kul. Du upplever gemenskap. Du träffar gamla och nya vänner. Du får åka på läger. Du får veta vad kristen tro handlar om. Och det är bara några

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna Natur Kultur Andlighet Vi vandrar tillsammans Samma dag var två lärjungar på väg till en by som ligger en mil från Jerusalem och som heter Emmaus. De talade med varandra om allt det

Läs mer

Anders Adells släktförening MEDLEMSBLAD

Anders Adells släktförening MEDLEMSBLAD Anders Adells släktförening MEDLEMSBLAD Nr 76 * December 2014 Släktmötet i Söderköping den 6:e september 2014. Vi var ca. 40 släktingar som träffades på Söderköpings Brunn i strålande sol och med den

Läs mer

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2011:B12 Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Antikvarisk rapport Fläckebo klockarbol 1:2 Fläckebo socken Västmanlands län Anna Ahlberg Fläckebo

Läs mer

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära Bibelläsningsplan 3 december 2017 7 januari 2018 Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära VÄLKOMMEN TILL BIBELLÄSNING OCH BÖN Den här bibelläsningsplanen sträcker

Läs mer

Vinningsbo platsens historia

Vinningsbo platsens historia Vinningsbo platsens historia Vinningsbo hör till den gamla Skårdals by och är den enda av byns gårdar som hade ett särskilt namn Vinningsbogården. Rikspolitiska förvecklingar och krig har påverkat denna

Läs mer

MARKARYD-LJUNGBY-VÄRNAMO TILL NYDALA KLOSTER

MARKARYD-LJUNGBY-VÄRNAMO TILL NYDALA KLOSTER Nydalaleden En pilgrimsled längs uråldriga vägar MARKARYD-LJUNGBY-VÄRNAMO TILL NYDALA KLOSTER Här vandrar du längs en väg som använts sedan de första människorna började befolka Sverige för cirka 10 000

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Kummelnäs kapell Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Kummelnäs kapell Boo församling, Värmdö kontrakt, Stockholms stift Kummelnäs

Läs mer

Citatsamlingar och aforismer

Citatsamlingar och aforismer Citatsamlingar och aforismer Dela med sig Kalender 2014 möt 2014 med omsorgsfullt valda citat av världens mest älskade författare, PauloCoelho. En kalender vackert illustrerad av Catalina Estrada.

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

tre andliga rum i ytterstaden ytterstadsprojektet en kulturhistorisk inventering 1 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u

tre andliga rum i ytterstaden ytterstadsprojektet en kulturhistorisk inventering 1 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u tre andliga rum i ytterstaden ytterstadsprojektet en kulturhistorisk inventering 1 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u Till vänster: Markuskyrkan i Björkhagen. Foto: Mauro Rongione, SSM. Stockholms

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Gilla oss på Facebook

Gilla oss på Facebook & Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Beröringspunkten Beröringspunkten är en mötesplats för alla som vill stanna upp en stund och låta sig bli berörda. En

Läs mer

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby.

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Dalby 11:5 Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Historia: Före de stora skiftena runt år 1810, låg gården Dalby 11 inne i Dalby by. Den fanns mitt inne i kvarteret, som begränsas av nuvarande

Läs mer

Släktträff Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult.

Släktträff Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult. Släktträff 2011 Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult. De sista dagarna i juli ägde en släktträff rum i Edshult, närmare bestämt helgen 30-31 juli, med undertecknad som arrangör.

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

CYKELTURER. Sydöstra turen

CYKELTURER. Sydöstra turen CYKELTURER Sydöstra turen Bjälbo kyrka Högbystenen Skänninge Hospitalsruinen och Hospitalsdammen Skenaån Klastorps gårdsrökeri Botanicus Plantskola Öjebro bro och kvarnby Normlösa Art Skeppsås kyrka Varv

Läs mer