Anteckningar Va rldens delar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar Va rldens delar"

Transkript

1 Anteckningar Va rldens delar 1. Tanken med detta arbete är att klara eventuellt nationellt prov i Geo och att få en hel del VA 2. Homo Sapiens uppstod för ca år sedan 3. I östra Afrika, vi är alla afrikaner kom vi till Mellanöstern sen för år sedan kom vi till Australien och Europa år sedan till Nordamerika och norra Europa. 5. Vi var jägare och samlare. 6. För år sedan blev vi jordbrukare på vissa ställen. Det skedde på olika platser oberoende avvarandra. 7. Det är i sig mycket intressant. Och ett mycket stort steg mot de samhällen vi har idag. 8. I Sverige tog det 6000 år till innan vi blev bönder Europa 10. Näst minst, oceaninen mindre 11. Kolla karta sidan 191 för gränser. Prata om gränserna och haven runt om 12. Prata också om länder, bergskedjor och städer mm 13. Sidan 192- Natur, klimat och vegetation. 14. Nästan hela Europa ligger i den tempererade zonen. Lite polarzon längst i norr. 15. Regn fållar i tillräckligt stor utsträckning för att skog ska kunna finnas nästan överallt 16. Stäpp finns lite av i sydöstra hörnet. 17. Berätta om taigan. 18. Lite om tundran 19. Södra Skandinavien, brittiska öarna, Mellaneuropa samt östra Europa har lövskog som naturlig växtligghet. 20. Den naturliga växligheten har ersatts av odlad spannmål eller skog i nästan hela världsdelen.

2 21. I söder längst finns medelhavsklimat. Det blir aldrig riktigt kallt och träden tappar inte löven. 22. Förklara medelhavsklimat 23. Medelhavsklimat tillhör den subtropiska zonen. 24. Unga bergskedjor som kallas alpina efter Alperna. 70 miljoner år bara. 25. Alperna, Pyrenéerna, Sierra Nevada i väster till Dinariska alperna i Grekland. De är alla alpina och vissa växer än. 26. Betydligt kallare klimat i bergen än i låglandet runt omkring. 27. Stor andel lågland i Europa 28. Sidan 193-Näringsliv. 29. Tidigt industrialiserat 30. Stenkol och järnverk. 31. Numera finns industriområdena kvar men många arbetar inom tjänstesektorn. 32. Det är det vanligaste i lände som har kommit långt i utvecklingen. 33. Många utvecklade länder har 70% av befolkningen arbetande inom tjänstsektorn. 34. Afrika sidan Afrika är Europas granne i söder. 36. Gibraltar sund skiljer oss åt. Det är som smalast 14 km. 37. Det råder stora skillnader mellan klimatet i Afrika. Medelhavsklimat längst i norr. Sedan har vi det enorma Sahara. En sten och sandöken. 38. Söder om Sahara finns det regnskog. 39. Bördigast är det längs kusterna. Där det ju faller mest regn. 40. Det finns också en regnskuggeöken, Kalahari öknen. 41. Afrika är den fattigaste världsdelen men det är inte fattigt överallt.

3 42. På många ställen finns det en stor ekonomisk tillväxt och industritillväxt. 43. Kvinnor föder färre barn samtidigt som allt fler barn inte dör av svält eller sjukdomar. 44. Fler länder blir demokratiska och många konflikter trappas ner eller löses. 45. Tyvärr finns det dock inbördeskrig och konflikter kvar på flera håll. 46. AU har gjort att samarbetet mellan afrikanska länder ökat. Det har gjort att konflikter som sagt lösts av världens fattigaste länder finns i Afrika 48. Bara i Afrika öar antalet fattiga, trots att andelen fattiga minskar. 49. HIV spridningen är mycket stor och människor har HIV eller aids. På vissa ställen är hela samhällen nästan helt utan människor i medelålder. 50. Natur, klimat och vegetation. Sidan Tropisk klimat längst med ekvatorn ger mycket regn året om och regnskogs vegetation. 52. Kongofloden rinner genom hela regnskogsområdet i Afrika och är världens näst största flod. Man säger att Ongofloden avvattnar regnskogen 53. Ju lägre ifrån ekvatorn man kommer ju mindre regnar det. Regnskog blir till savann och stäpp och till sist halvöken och öken. 54. Solen styr var det regnar och det är regnperiod där solen står i Zenit. Det varierar mellan den södra och norra vändkretsen. 55. Befolkning och levnadstandard Stor befolkningsökning och stor arbetslöshet framförallt på landsbyggden.

4 57. Det ger en mycket snabb urbanisering. 58. T ex i Kairo, Lagos och Nairobi växer antalet invånare helt okontollerat och de nyinflyttade och andra fattiga tvingas bo i kåkstäder. 59. Det ställer stora kav på jordbruket att producera mat till alla människor. Det är svårt för stora delar av jordbruket är omodernt och småskaligt. 60. Afrika har en mycket ung befolkning och det gör att det finns en stor utvecklingspotential i världsdelen. Det gäller att ge människorna utbildning och att skapa jobb. 61. Fattigdom, malaria, ont om vatten är några av de stora utmaningarna för Afrika. 62. T ex så dör 10% av alla barn i Niger under sitt första år. Många under de kommande fyra. 63. Det finns lösningar så vi får se 64. Asien sidan Den största världsdelen 66. Folkrikaste världsdelen med över människor. Nästan 60% 67. Från extrem kyla till extrem värme. Öken, regnskog, polarområden med taiga och tundra. Här finns allt från lågland till Himalaya. Allt från fattiga till rika länder och allt från väldigt outvecklade länder till mycket utvecklade länder. 68. Se karta I norra Sibirien blir det aldrig metrologisk sommar. Dygnsmedeltemperaturen blir inte över + 10 grader i fem dagar. 70. Permafrost finns i norra och östra Sibirien. 71. Taigan består mest av barrträd och är glest befolkad. 72. Söder om taigan kommer det stora stäpper och också öknar. Detta beror på att de är långt till havet och mycket lite regn når hit.

5 73. Hela arabiska halvön är också öken. 74. Liksom i Europa finns det i söder unga höga bergskedjor. De är ännu högre i Asien. Himalaya, Karakoram, Hindukush och Pamir är exempel på dem. Se kartbok! 75. Söder om bergskedjorna blir klimatet ett helt annat. Tropisk klimat och på flera stora ostindiska öar finns det regnskog. 76. I södra och sydöstra Asien styrs klimatet av monsunvindar. FÖRKLARA monsunen. På sommarhalvåret blåser fuktiga vindar från havet och in över land. Det regnar mycket och vattenreservoarer fylls på. På vintern blåser det torra vindar från inlandet. 77. Monsunen är mycket viktig för vattentillgången och för jordbruket. 78. Ju längre in i kontinenten man kommer ju mindre regnar det. Bergen hindrar också regnet från att nå långt in på landmassan. 79. Takla Makan-öknen ligger tex i regnskugga. KOLLA karta. 80. Näringsliv sidan Japan är Asiens mest utvecklade ekonomi. 82. Kina är också på väg dit. Kina är uppdelat på ett sätt som Japan inte är. Vissa delar är rika och utvecklade andra är outvecklade och fattiga. Tillsammans med Nordamerika och Europa är Japan och Kina världens tre ekonomiska centra. 83. Även Indien, Taiwan och Sydkorea ihop med Malaysia och Singapore ml utvecklas starkt tekniskt och ekonomiskt. 84. Det finns också mycket fattiga länder. Afghanistan, Nepal, Uzbekistan m.fl Ofta är de ekonomiska problemen bara en del. Krig och konflikter och brist på demokrati hänger ihop med dem. 86. NORDAMERIKA SIDAN 202

6 87. CANADA, USA, Mexiko är de tre länder som finns där. 88. Kanada och USA är var för sig lika stora som Europa och 21 gånger större än Sverige. 89. Mexico är 4 gånger större än Sverige 90. USA och Kanada till världens rikaste lände medan Mexiko är betydligt fattigare. 91. Mellan USA och Mexiko går vad man kallar fören fattigdomsgräns och många försöker ta sig in i USA illegalt. 92. Norra Kanada och Alaska har polarklimat. 93. Norra delen av kontinenten har barrskog medan södra har mer lövskog, precis som Europa. 94. Området öster om Klippiga bergen har regnskugga och detta stora område kallas för prärien. 95. Idag är den uppodlad eller används som betesmark för nötkreatur. Dessa gårdar är enormt stora och fälten gigantiska. 96. Mellersta Kalifornien har medelhavsklimat 97. Södra och sydvästra USA har subtropiskt klimat medan Mexiko har tropiskt klimat. 98. På den västra sidan av kontinenten går flera alpina bergskedjor i nord-sydlig riktning. 99. Sierra Nevada, Kaskadbergen och klippiga bergen i USA och Kanada. De är över 4000m och i norr över 6000m 100. Sierra Madre Occidental och Sierra Madre Oriental 101. På den östra sidan finns Appalacherna, som är äldre och lägre Centralt på kontinenten är det mest lågland Låglandet Avvattnas av stora floder. Mackenzie, St Lawrence och Missisippi-Missourifloden. Vattnet kommer från bergskedjorna I väst och öst.

7 104. Usa och Kanada är som sagt högutvecklade länder. De industrialiserades tidigt tack vare kontakterna med <Europa och man hade och har mycket råvaror Nordöstra USA och Sydöstra Kanada är fortfarande högt industrialiserat Dock är de båda länderna informations och tjänstsamhällen idag. Precis som de rikaste länderna i Europa Mexiko är betydligt mer omodernt med småskaligt jordbruk på många håll. Man har också produktion av låglönekaraktär Bara 1% av befolkningen i USA och Kanada tillhör ursprungsbefolkningen. Inuiter i norr och indianer i söder Mexiko har 30% indiander och en stor del mestiser, alltså med både indianskt och europeiskt ursprung Förenklat kan man säga att den europeiska befolkningen i Mexiko har spanskt ursprung, i USA engelskt och i Kanada franskt/engelskt. Det är såklart inte hela sanningen men i stort Nära en miljon svenskar har utvandrat till framförallt nordöstra USA Ursprungsbefolkningen har behandlats dåligt och gör så till dels fortfarande Centralamerika. Sidan Kolla kartan 115. Tropiskt klimat. Jordbruk och turism Sydamerika sidan Helt omgiven av hav. Atlanten och Stilla havet Liten tarm mellan Colombia och Panama En spännande historia och ett enormt regnskogsområden ihop med Pampas och Anderna gör Sydamerika till ett ställe många vill besöka Se kartan sidan 207

8 121. Den västra sidan domineras av Anderna. Bergskedjan är alpin och de började bildas för 50 miljoner år sedan. Bergsveckningen pågår förfarande Östra sidan har ett stort högland, det brasilianska höglandet. Det är bara runt 2000 meter till skillnad från Anderna som har mycket högre toppar Amazonas är ett lågland med regnskog, det ligger vid ekvatorn och har således tropiskt klimat Det är i den norra delen av Sydamerika Längre söderut finns ett stort slättområde, Pampas. Till största delen i Argentina. Har är det stäpp och stora boskapsrancher Det finns stora råvarutillgångar i SA. Olja, järn, koppar och tenn till exempel Majs, vete och ris är de viktigaste grödorna Kaffe, kakao, bananer och sockerrör är också mycket viktiga Utanför Peru och Chile förs kallt och näringsrikt vatten upp från djupet och det finns tack vare det massor med fisk här Anchoveta heter den sill art som är grunden för fisket. Den äter krill och plankton i vattnet. Alla andra äter anchoveta El Nino är ett naturfenomen som för med sig varmt vatten och då kommer inte det näringsrika vattnet upp. Anvhoveta försvinner och allt fiske förstörs Befolkning sidan Det finns tre grupper som dagens befolkning härstammar ifrån. Indianerna Européer Slavar från Afrika

9 134. Mestiser kallas de som är både indiansk och europeisk i sin härstamning. Överhuvudtaget är det blandat idag Det finns stora ekonomiska skillnader i Sydamerika Några få är väldigt rika medan flertalet är fattiga Rikast är länderna i söder. Generellt har även de rika länderna lägre levnadsstandard än oss i Sverige De flesta bor längs med kusterna. Anderna och Amazonas är väldigt glesbefolkat Urbaniseringen är mycket kraftig. Man hoppas på bättre möjligheter i staden. Det är nog också så för annars hade ju folk inte fortsatt I de stora städerna, Sao Paolo, Buenos Aires, Lima och Bogota bor det miljontals människor och många i kåkstäder Oceanien sidan Den minsta av våra väldsdelar Australien 90% av ytan Papau Nya Guinea 5,5% och Nya Zeeland 3,2% Lite andra småöar också Australien består mes av lågland och är mycket torrt I inlandet är det halvöken eller öken för det mesta I den stora bergkedjan Great Dividing Range och längs östkusten regnar det mer och här bor också de flesta människorna Klimatet i Australien är tropiskt eller subtropiskt Nya Zeeland har subtropiskt klimat på sydön och tempererat på nordön NZ har unga berg och aktiva vulkaner Övriga öar i Oceanien har tropiskt klimat Aboriginer kom från Sydostasien till Australien medan Maorier kom till NZ från Polynesien.

10 153. Båda folkgrupperna har sämre levnadvillkor är den befolkningsgrupp som har europeiskt ursprung Antarktis sidan En och en halv gång så stor som Europa 156. Ingen bofast befolkning Bara forskare på forskningsstationer Istäckt och hårt klimat. Kallaste hittills -89,2 grader. Normalt i juli är grader På sommaren är det -25 i inlandet och som varmast 0 grader vid kusten Bara 150 mm nederbörd. Den bygger på inlandsisen som är upp till 4000 meter tjock Isen rör sig och kalvar isberg upp till Ölandsstorlek 162. Klimatförändringen gör att mer is försvinner än nybildas På sikt höjer det havsnivån Demilitariserad zon från 1961 och från 1991 får man inte leta mineraler heller.

LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor.

LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor. OLIKA KLIMATOMRÅDEN LEKTIONENS MÅL: Förstå skillnaden mellan klimat och väder Kunna namnge de olika klimatzonerna Ge exempel på vad som kännetecknar de olika klimatzonerna och deras läge Centralt innehåll

Läs mer

Afrika. Några länder som ligger i Afrika är Kenya, Sydafrika och Egypten. Några djur som bor här är zebror, lejon, giraffer och elefanter.

Afrika. Några länder som ligger i Afrika är Kenya, Sydafrika och Egypten. Några djur som bor här är zebror, lejon, giraffer och elefanter. Afrika Afrika är den näst största världsdelen. Afrika ligger i söder, alltså längst ned i mitten på kartan. Här bor 14% av världens alla människor. Det är ungefär 922 011 000 stycken. I Afrika är det mycket

Läs mer

Markera ut det här på kartan som heter Afrikas stater:

Markera ut det här på kartan som heter Afrikas stater: Afrika 2. Markera Victoriasjön med namn och blått 3. Markera bergskedjan Atlasbergen med brunt och namn 4. Markera ut godahoppsudden på kartan 5. Markera Ön madagaskar med röd färg 6. Markera ut Saharaöknen

Läs mer

Klimatzoner & växtlighet

Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner och växtlighet Olika växter har olika krav på sin miljö. Till exempel kräver träden i den tropiska regnskogen en varm och fuktig miljö medan barrträden klarar sig bäst

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi.

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi. De flesta skolämnen är lätta att förstå vad de handlar om - det hörs ju på namnet (t.ex. historia och engelska), men vad lär man sig om när man läser geografi? Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur

Läs mer

KLIMATZONER - GEOGRAFI ÅR 7

KLIMATZONER - GEOGRAFI ÅR 7 KLIMATZONER - GEOGRAFI ÅR 7 1 KLIMATZONER GEOGRAFI ÅR 7 PLANERING TID Vecka 47 48 genomgångar och eget arbete. (Obs! Allt är cirka tider.) Vecka 49 51 grupparbete. ARBETSSÄTT Lektioner med genomgångar,

Läs mer

Klimat och hållbar utveckling 7A

Klimat och hållbar utveckling 7A Klimat och hållbar utveckling 7A I detta arbetsområde ska vi arbeta med klimat och väder. Vi kommer att undersöka vilket klimat de har på olika platser och hur det påverkar människors levnadsvillkor. Vi

Läs mer

Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9

Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9 Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9 Våra världsdelar och kontinenter 1. Hur många är de stora kontinenterna och vad heter de? 2. Hur många världsdelar finns det? 3. Vilka två världsdelar ligger

Läs mer

BEFOLKNINGSFÖRDELNING

BEFOLKNINGSFÖRDELNING BEFOLKNINGSFÖRDELNING VAD SKA JAG KUNNA? Resonera om orsakerna till och konsekvenserna av befolkningsfördelning i olika delar av världen Alltså: Varför bor människor på vissa platser men inte på andra

Läs mer

KLIMAT. Klimat är inte väder Klimat är väder på lång sikt

KLIMAT. Klimat är inte väder Klimat är väder på lång sikt Klimat är inte väder Klimat är väder på lång sikt KLIMAT Variationer av t.ex. temperaturer och istäcken Klimat är inget annat än medelmeteorologin under en längre period 30 år är internationell standard

Läs mer

DEN STORA AMERIKARESAN 7-9, GY

DEN STORA AMERIKARESAN 7-9, GY Filmhandledning DEN STORA AMERIKARESAN 7-9, GY USA:s geografi USA är ett stort land och täcker stora delar av Nordamerika. Befolkningen är nästan 320 miljoner till antalet och landets geografi skiljer

Läs mer

De fyra klimatzonerna

De fyra klimatzonerna De fyra klimatzonerna Klimatzoner Klimatzoner är en betäckning på vad för sorts klimat som finns i ett område. Klimat påverkas av vilken longitud eller latitud området befinner sig, eftersom solens strålar

Läs mer

Målbeskrivning Geografi. Klimat. Läxa: Onsdag V. 41 sid 45-49 i Sol 2000 eller 40-43 i Focus

Målbeskrivning Geografi. Klimat. Läxa: Onsdag V. 41 sid 45-49 i Sol 2000 eller 40-43 i Focus Målbeskrivning Geografi Klimat Namn: Läxa: Onsdag V. 41 sid 45-49 i Sol 2000 eller 40-43 i Focus Läxa: Torsdag V.42 sid 45-49 i Sol 2000 eller 44-47 i Focus Prov: Hela Målbeskrivningen förutom grupparbete

Läs mer

December Februari Under mitten av seklet förväntas i stort sett hela Arktis ha ökat med 4 grader.

December Februari Under mitten av seklet förväntas i stort sett hela Arktis ha ökat med 4 grader. Arktis Arktis är det nordligaste området på Jorden och omfattar nordpolen. Arktis har genomgått den snabbaste förändringen vad det gäller uppvärmning och man talar om Arktisk förstärkning av den globala

Läs mer

Tundra. Var finns biomet? Formad för 10000 år sedan är biomet tundra lokaliserat vid latituderna 55 till 70 grader norr.

Tundra. Var finns biomet? Formad för 10000 år sedan är biomet tundra lokaliserat vid latituderna 55 till 70 grader norr. Alpint klimat Kallt, snöigt och blåsigt. Det alpinska klimatet är vanligt förekommande i berg. På latin står alpes för höga berg, vilket förklarar binomets lokalisation. Alpint klimat förekommer i de högre

Läs mer

Att kunna inför Kartgeografin

Att kunna inför Kartgeografin Sida 1 E C A Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt. Eleven

Läs mer

KOPPENS KLIMATZONER. Beskrivning Vattenövcrskott (mer nederbörd än avdunstning) och varmt. Medeltemperatur över ^18^C alla månader.

KOPPENS KLIMATZONER. Beskrivning Vattenövcrskott (mer nederbörd än avdunstning) och varmt. Medeltemperatur över ^18^C alla månader. 62 LIVSMILJÖER JORDENS KLIMATZONER De tre viktigaste faktrerna sm bestämmer klimatet på en plats är: O O O breddgraden (avstånd till ekvatrn), höjden över havet ch avståndet till havet. Wladimir Kppen

Läs mer

Upptäck Jordens resurser människor och miljö

Upptäck Jordens resurser människor och miljö Upptäck Jordens resurser människor och miljö Upptäck Geografi Lgr 11 är ett grundläromedel i geografi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundböckerna Upptäck Sverige, Upptäck Europa med Norden och

Läs mer

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Barnkonventionen - med Mattecentrum Uppdrag 3 Introduktion I Mattecentrums sista uppdrag om barnkonventionen får eleverna fördjupa sig i barnkonventionens artikel 6 som handlar om barns rätt till liv,

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Anpassningar i naturen Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Begrepp att kunna Ekologi Ekosystem Biotop Biologisk mångfald Näringskedja Näringsväv Kretslopp Naturtyp Anpassning Polartrakt

Läs mer

2. Vilka naturgivna faktorer avgör var människor bosätter sig? Ange minst tre olika faktorer.

2. Vilka naturgivna faktorer avgör var människor bosätter sig? Ange minst tre olika faktorer. 1. Vad beror det på att det finns olika klimat på jorden? Ange minst tre olika faktorer. 1. Solens olika instrålning. Vid ekvatorn faller solens strålar rakt på området vilket ger varmare klimat. Ju längre

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Norra halvklotet Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Klimatet Milt Atlanten Golfströmmen Fungerar som en värmebehållare

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

GEOGRAFI Vår livsmiljö jorden och haven. A. VÅR PLANET. (sid. 4-13)

GEOGRAFI Vår livsmiljö jorden och haven. A. VÅR PLANET. (sid. 4-13) GEOGRAFI Vår livsmiljö jorden och haven A. VÅR PLANET. (sid. 4-13) 1a. Jorden tillhör en galax. Vad heter den? b. Vad är en galax för någonting? c. Hur har antagligen vår planet bildats? 2a. När steg den

Läs mer

KARTÖVNINGAR för kartbok

KARTÖVNINGAR för kartbok 1 KARTÖVNINGAR för kartbok Instruktioner Använd endast kartboken för att lösa uppgifterna. Skriv alla svaren i häftet och använd de tomma kartorna för att skriva och färglägga enligt uppgifterna. Arbeta

Läs mer

Befolkning. Geografi.

Befolkning. Geografi. Befolkning Geografi. Den ojämna fördelningen av befolkningen.. Uppdelning på världsdelar. Man bor där man kan försörja sig. Tillgång på vatten och jord att odla på. När industrierna kom - bo nära naturresurserna.

Läs mer

Tobias Kjellström. DEL 1: Övningsuppgifter om Indonesien

Tobias Kjellström. DEL 1: Övningsuppgifter om Indonesien Tobias Kjellström DEL 1: Övningsuppgifter om Indonesien Mangroveskogarna i Indonesien Intressekonflikter i Indonesien Vad är mangrove? mangrove är en sorts skog som växer i sand och gyttja vid kusten.

Läs mer

LPP i Geografi. Varför läser vi. Vad skall vi gå igenom. Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. August 31, LPP geografi ht.2016.

LPP i Geografi. Varför läser vi. Vad skall vi gå igenom. Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. August 31, LPP geografi ht.2016. LPP i Geografi Varför läser vi Vad skall vi gå igenom Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 Varför läser vi geografi? Eleverna skall ges förutsättningar

Läs mer

Undervisningen i geografi ska enligt Skolverket behandla bl.a. följande innehåll i år 7 9

Undervisningen i geografi ska enligt Skolverket behandla bl.a. följande innehåll i år 7 9 grundkurs i geografi, år 7 - Kartan - geografiämnets viktigaste hjälpmedel - Klimatet - Det som skapar förutsättningar för natur och därmed även människa Under er första geografiperiod på högstadiet ska

Läs mer

Lärarhandledning. för det digitala läromedlet Solklart - omgivningslära

Lärarhandledning. för det digitala läromedlet Solklart - omgivningslära Lärarhandledning för det digitala läromedlet Solklart - omgivningslära Innehåll 1. Inledning 2. Tanken bakom läromedlet 3. Min världsbild 4. Navigeringen 1. Inledning Läromedlet Solklart Omgivningslära

Läs mer

KLIMATDIAGRAM VILKEN PLATS? San Francisco Mandurah (Perth) Barcelona Moskva ATT TÄNKA PÅ NÄR DU LÄSER AV KLIMATDIAGRAM Vädret kan variera från dag till dag. Klimatet beskriver genomsnittsvärden för

Läs mer

3C4390 Klimathot och klimatstrategier i dagens och morgondagens värld. Fredrik Olsson Masahiko Inoue Mikael Wahlberg Lovisa Stenberg Tim Blöthe

3C4390 Klimathot och klimatstrategier i dagens och morgondagens värld. Fredrik Olsson Masahiko Inoue Mikael Wahlberg Lovisa Stenberg Tim Blöthe 3C4390 Klimathot och klimatstrategier i dagens och morgondagens värld Fredrik Olsson Masahiko Inoue Mikael Wahlberg Lovisa Stenberg Tim Blöthe Inledning Latinamerika Afrika Asien Sydostasien och oceanerna

Läs mer

n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6.

n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6. 1. 2. 3. n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6. 1. Hur många är vi? frågor 2. Var finns vi? (och var saknas vi, varför är vi ojämnt fördelade över jordens yta)? 3. Hur många blir vi? (Varför växer befolkningen

Läs mer

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär).

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär). Växthuseffekten Temperaturen i ett solbelyst växthus är högre än i luften utanför. Det beror på att strålningen in i växthuset inte är densamma som Strålningen ut. Solens strålar är kortvågig strålning

Läs mer

Extramaterial till Geografi 7-9

Extramaterial till Geografi 7-9 Extramaterial till Geografi 7-9 Livsmiljöer s. 53-126 Här finns gratis extramaterial som hör till Capensis Geografi 7-9. Allt extramaterial har en tydlig koppling till geografiboken, men för att kunna

Läs mer

Olika typer av kartor Tematiska kartor Topografiska kartor En karta kan visa olika saker Europas födelse Jordens tektoniska plattor Europas utseende Naturlandskap Landskap som naturen format Kulturlandskap

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Vår livsmiljö jorden och havet. Facit

Vår livsmiljö jorden och havet. Facit Vår livsmiljö jorden och havet. Facit A. VÅR PLANET 1a. Jordens galax heter Vintergatan. b. En galax är en samling av stjärnor. c. Jorden har kanske skapats genom en jätteexplosion i rymden, Big bang",

Läs mer

New York är en av världens mest kända städer. Här har New York valts som exempel på hur man kan tänka och arbeta geo-grafiskt.

New York är en av världens mest kända städer. Här har New York valts som exempel på hur man kan tänka och arbeta geo-grafiskt. New York är en av världens mest kända städer. Här har New York valts som exempel på hur man kan tänka och arbeta geo-grafiskt. Vad vet du om New York? Säkert en hel del, för New York är en stad som många

Läs mer

facit till världskartan

facit till världskartan facit till världskartan Källor: Philip s Encyclopedic World Atlas och Gleerups Stora Bildatlas. Det råder delade meningar om vilket berg som är Europas högsta. Om man anser att Uralbergen tillhör Europa

Läs mer

Regionalgeografi. Världen i regioner

Regionalgeografi. Världen i regioner Regionalgeografi Världen i regioner Vad är regionalgeografi? NATUR- GEOGRAFI REGIONAL- GEOGRAFI KULTUR- GEOGRAFI Vanliga indelningar av jordens yta 1. Länder 2. Landskap & län 3. Kommuner 4. Världsdelar

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar 2013

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar 2013 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar 2013 10,0 Sveriges bytesbalans 1998-2013 9,0 8,0 Andel av BNP (%) 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 Norden Danmark 798 94 1 04 1 208 1

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Delprov B Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2016

Stockholms besöksnäring. September 2016 Stockholms besöksnäring. September Under september månad registrerades över 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med september månad 2015. Cirka

Läs mer

Botaniska trädgården östra del

Botaniska trädgården östra del Botaniska trädgården östra del Idag ska du få undersöka de olika rummen i den östra delen av Botaniska Trädgårdens växthus. Den östra delen av växthuset, består av fem olika Hus/rum, Palmhuset, Victoriahuset,

Läs mer

Sårbara platser. Sårbara platser

Sårbara platser. Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser Sårbara platser är platser som är känsliga och utsatta för risker. Det kan vara till exempel: torka översvämningar jordbävningar vulkaner stormar Rika länder har mer resurser

Läs mer

Den här symbolen betyder att du ska använda dig av karthäftet för att lösa uppgiften.

Den här symbolen betyder att du ska använda dig av karthäftet för att lösa uppgiften. K Den här symbolen betyder att du ska använda dig av karthäftet för att lösa uppgiften. 3 Från Himalaya till Bengaliska viken 4 I det här provet kommer du att få följa vattnets färd från Himalaya, över

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2015

Stockholms besöksnäring. November 2015 Stockholms besöksnäring. November 2015 Under november månad registrerades över 1,0 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 % jämfört med november månad 2014. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Januari 2016

Stockholms besöksnäring. Januari 2016 Stockholms besöksnäring. Under januari månad registrerades över 750 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med januari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2016

Stockholms besöksnäring. December 2016 Stockholms besöksnäring. December 2016 Under december månad registrerades ca 0,9 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med december 2015. Cirka 65 av

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 2007/08 Norden Danmark 798 94 1 04

Läs mer

MARKANVÄNDNINGEN I VÄRLDEN

MARKANVÄNDNINGEN I VÄRLDEN MARKANVÄNDNINGEN I VÄRLDEN Markanvändningen i Sverige SNABBFAKTA Landarealen i världen: 13 miljarder hektar (130 miljoner km 2 ) i världen år 2009: 1,5 miljarder hektar Ängs- och betesmark i världen år

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Boken om Biologi. Boken om Biologi är en grundbok i biologi för åk 4-6. PROVLEKTION: Fascinerande växter

Boken om Biologi. Boken om Biologi är en grundbok i biologi för åk 4-6. PROVLEKTION: Fascinerande växter Boken om Biologi Boken om Biologi är en grundbok i biologi för åk 4-6. PROVLEKTION: Fascinerande växter Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Biologi och tillhörande Arbetsbok och Lärarbok. Texterna

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2012

Finländska dotterbolag utomlands 2012 Företag 2014 Finländska dotterbolag utomlands 2012 Finländska företag utomlands: nästan 4900 dotterbolag i 119 länder år 2012. Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Upplysningstidens karta

Upplysningstidens karta Upplysningstidens karta (interaktiv via länken nedan läs och lär dig om händelser) http://www.worldology.com/europe/enlightenment_lg.htm Handelsmönster år 1770 http://qed.princeton.edu/getfile.php?f=european_empires_and_trade_c._1770.jp

Läs mer

- I vilka klimatzoner växer ovanstående råvaror? s.103 jämför med s.106!

- I vilka klimatzoner växer ovanstående råvaror? s.103 jämför med s.106! Geografi 2015 Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid. Hur jordens befolkning är fördelad

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 2011

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 2011 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 211 Förändring över motsvarande kvartal föregående år (%) 4

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2014

Stockholms besöksnäring. November 2014 Stockholms besöksnäring. November 214 Under november 214 gjordes närmare 951 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 44 fler än under november 213, en ökning med 5 %. Under november

Läs mer

Lek och testa med vatten

Lek och testa med vatten NR 2, 2018 KEBNEKAISE Sydtoppen 2097,5 m.ö.h. Nummer 2 Vecka 8 17 2018 Mät med centimenter Lek och testa med vatten Sätt färg på naturen Ytterligare ett äventyr Blipp! Jag längtar verkligen tills vi är

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016 Stockholms besöksnäring. Oktober 216 Under oktober månad registrerades ca 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med oktober 215. Cirka 69 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2016

Stockholms besöksnäring. Maj 2016 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades över 1,2 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2015. Cirka 64 av övernattningarna

Läs mer

Träningsmaterial till boken Människan och världen Jorden.

Träningsmaterial till boken Människan och världen Jorden. GEOGRAFI Människan och världen Jorden PETER GRÖNDAL människan och världen omslag.indd 1 2016-10-27 16:59 Träningsmaterial till boken Människan och världen Jorden. Till läraren Människan och världen Jorden

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2016

Stockholms besöksnäring. Juni 2016 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades närmare 1,3 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 3 jämfört med juni månad 2015. Cirka 58 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2016

Stockholms besöksnäring. Juli 2016 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en minskning med 3 jämfört med juli månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med augusti månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

PORTUGAL. Valutan är Euro. Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Det bor 10,6 miljoner i Portugal.

PORTUGAL. Valutan är Euro. Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Det bor 10,6 miljoner i Portugal. PORTUGAL Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Valutan är Euro Det bor 10,6 miljoner i Portugal Språk i Portugal är Portugisiska Statsskick i Portugal är republik. Religion

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2016

Stockholms besöksnäring. April 2016 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades över 1 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 16 jämfört med april månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016 Stockholms besöksnäring. Sommaren Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med

Läs mer

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor.

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. Europaresan Arbetsbeskrivning: Eleverna kommer att genomföra en resa genom minst fyra av Europas länder. Eleverna ska ta

Läs mer

BEFPAK-Folkmängd Tabell C20KF: Utrikes födda och födda i Sverige med båda¹ föräldrarna födda utomlands efter ursprungsland, kön och ålder.

BEFPAK-Folkmängd Tabell C20KF: Utrikes födda och födda i Sverige med båda¹ föräldrarna födda utomlands efter ursprungsland, kön och ålder. 1 (8) Samtliga Födda i Danmark Födda i Finland Födda i Norge Födda i 448 1 6 6 2 13 19 27 29 62 185 35 17 11 6 6 1 644 1 9 1 5 18 9 14 25 37 74 277 57 32 26 29 12 7 59 6 6 4 1 2 2 1 2 3 3 18 34 4 6 2 2

Läs mer

Geografi Klass 7-8 14KL5, 18 mars 2016

Geografi Klass 7-8 14KL5, 18 mars 2016 Geografi Klass 7-8 14KL5, 18 mars 2016 Geografi liten återblick Att skapa fram världen landskapet och dess resurser, människan, utveckling Geografi klass 1 3 Upptäcka och befolka världen Sagor, Bondens

Läs mer

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND ! till arbetsformer med material Syftet med det rikliga olika kunskapskrav, och elevaktiv undervisning. tudiematerialet passar din undervisning och

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru Rapport EULAC konferens 14 16 november 2011 Chiclayo, Peru Rapport från EULAC-konferensen i Lambayeque, Peru 14/11-16/11, 2011 Bakgrund Göteborgs stad fick 2007 en förfrågan om deltagande i styrgruppen

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014 Stockholms besöksnäring. Oktober 214 För första gången nådde antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i över en miljon under oktober månad och redan under oktober har över 1 miljoner övernattningar

Läs mer

Naturen i Nepal. Nationalparker

Naturen i Nepal. Nationalparker Naturen i Nepal Nepal ligger i Sydasien på de sydliga sluttningarna av Himalaya. Landet ligger på samma breddgrader som Nordafrika och Florida (omkring 28 grader nordlig bredd). Nepals norra granne är

Läs mer

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA ISBJÖRN FJÄRIL SKÖLDPADDA KORALL PINGVIN PANDA ISEN SMÄLTER ÄNGAR BLIR ÅKRAR HAVSNIVÅN STIGER HAVEN BLIR VARMARE SLUT PÅ MAT SKOGARNA FÖRSVINNER ÅK MER TÅG VÄLJ EKOLOGISKT ÅTERVINN MER KÖP FÄRRE GREJER

Läs mer

Världens stora städer. Lärarhandledning: Författad av Jenny Karlsson

Världens stora städer. Lärarhandledning: Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Världens stora städer Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: KU49118, KU49218, KU49318, KU49418, KU41218, KU41318 Ämnen: Geografi Målgrupp: Grundskola åk 7-9 Speltid: 5 min per stad.

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2008

Finländska dotterbolag utomlands 2008 Företag 21 Finländska dotterbolag utomlands 28 Anställda i finländska företag utomlands var koncentrerade till EU-länderna år 28 Mätt med antalet anställda var finländska företags verksamhet utomlands

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: Lpp Geografi år 4 Syfte: Är att tydliggöra hur geografikunskaper kan användas för att lösa problem. Eleverna får följa med Holger och Mortensen på en spännande resa genom Sverige i hopp om att finna en

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2016

Finländska dotterbolag utomlands 2016 Företag 2018 Finländska dotterbolag utomlands 2016 Finländska företags omsättning störst i Sverige år 2016 Finländska företag bedrev affärsverksamhet i 400 dotterbolag i 144 länder år 2016. et anställda

Läs mer

Geografi åk 7. Lycka till!

Geografi åk 7. Lycka till! Geografi åk 7 För nästan fem miljoner år sedan bildades planeten Jorden. Sedan dess förändras jordytan ständigt. De flesta förändringar av jordytan sker så långsamt att det knappast märks under en människas

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer