Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun"

Transkript

1 Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 6/2011 Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2012 Antagen av Miljö- och hälsoskyddsnämnden

2 Miljö- och hälsoskyddsnämndens uppdrag Nämnden handhar de uppgifter som kommunen enligt lag ska fullgöra inom miljö- och hälsoskyddsområdet och har i enlighet med sitt reglemente det politiska ansvaret för kommunens miljö- och hälsoskyddsarbete samt övriga uppdrag som tilldelas nämnden. Nämnden har även ett ansvar för att bedriva och utveckla samarbete med andra kommunala organ, företag, föreningar samt övriga intressegrupper inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Dessa båda funktioner är i praktisk verksamhet sammankopplade. Genom en ökad satsning på förebyggande arbete genom informativ och kunskapsuppbyggande verksamhet kan den mera myndighetsinriktade verksamheten bedrivas mer behovsinriktat. Vägledande för verksamheten är att samhället ska ges en hållbar utveckling också på lång sikt, d. v. s. ett samhälle med kretsloppsinriktning. Ett väsentligt inslag i det förebyggande arbetet är att medverka i samhällsutbyggnaden, t ex genom ett aktivt deltagande i det fysiska planarbetet och att arbeta för att i verklig mening uppnå de nationella miljökvalitetsmålen. Verksamheten ska drivas med en öppen attityd och i dialog med kommuninvånarna. God information till berörda intressenter ska vara en ledstjärna för nämnden och dess verksamhet. Nämnden ska inrikta arbetet på att tillförsäkra invånarna en från miljö- och hälsoskyddssynpunkt god livsmiljö med hjälp av bland annat förebyggande insatser, information och effektiv tillsyn och kontroll. Långsiktiga mål Följande långsiktiga mål ska vara vägledande för miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut och verksamhet: För varje verksamhetsområde ska åtgärdsmål upprättas som är uppföljningsbara och mätbara. Verksamheten ska genom tillsyn/kontroll, planering och miljöövervakning bedrivas så att en långsiktigt hållbar utveckling kan uppnås. Produktion och konsumtion ska stå i balans med naturen. Ett samhälle med en hållbar utveckling ska medföra en god hälsa och livsmiljö för alla. Våra vattenresurser ska vara i ekologisk balans och ge god vattenstatus. Naturlig biologisk mångfald ska bevaras och god hushållning med naturresurser uppnås.

3 Avloppsvatten ska tas omhand så att inte yt- eller grundvatten förorenas. Konsumenter ska skyddas mot skadliga eller smittförande livsmedel genom god hygien och redlighet i handeln. Olägenhet för människors hälsa ska motverkas/undanröjas. Luften ska hållas så ren att inte människors hälsa eller miljö skadas. Förvaltningen ska leverera professionell och effektiv administration som erbjuder god service till allmänheten alla arbetsdagar. Verksamheten ska hålla sig inom givna ekonomiska ramar. Kortsiktiga verksamhetsinriktade mål Följande kortsiktiga verksamhetsinriktade mål ska vara vägledande för miljö- och hälsoskyddsnämnden dess beslut och verksamhet: Inkomna ärenden ska hanteras så att kommuninvånarna erbjuds en god service med hög kvalitet och bibehållen rättssäkerhet. Ärenden som avser tillstånd, anmälningar och liknande d.v.s. ärenden där kommuninvånaren och verksamheter är beroende av nämndens beslut ska prioriteras. Beslut och skrivelser från förvaltningen ska vara entydiga och enkla att förstå. Medverka i samhällsutbyggnaden så att kommuninvånarna erbjuds en i miljö- och hälsoskyddshänseende god livskvalitet. Bedriva och utveckla samarbete med andra kommunala förvaltningar och samhällsorgan, företag, föreningar, enskilda samt övriga intressegrupper. Genom riktad information kan behovet av tid för ren myndighetsutövning minska. Öka erbjudande genom informationsspridning via framförallt massmedia och Internet. Upprätthålla principen om branschvisa genomgångar, där så är möjligt, genom tillsyn/kontroll av verksamheter. Framtagande av miljöstrategiska underlag (t.ex. lokala miljömål, uppdragsverksamhet) som ska implementeras i verksamheten genom politisk prioritering och utgöra ett stöd och komplement till den objektsbundna tillsynsverksamheten. Förändringarna/förbättringarna inom miljö- och hälsoskyddsområdet ska redovisas genom att vissa för området väsentliga parametrar väljs ut och redovisas som s.k. nyckeltal.

4 Miljö Verksamheten inom området miljötillsyn omfattar tillsyn enligt miljöbalken bland annat inom industriverksamhet och lantbruk. Det innebär bl.a. kontroll av utsläpp till luft och vatten, hanteringen av kemikalier, gödselvårdsanläggningar, avfall, förorenade områden, samt eventuella störningar i form av t.ex. buller. Utöver tillsyn på industrianläggningar ingår också handläggning av ärenden rörande enskilda avlopp, köldmedieanläggningar, värmepumpar, oljecisterner, förorenad mark mm. Den övervägande delen av verksamheten initieras externt, vilket innebär att handlingar ges in t ex miljörapporter, tillståndsansökningar mm, där beslut eller remissvar ska avges av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljöskydd Under 2012 kommer tillsyn på de verksamheter som betalar årlig avgift att prioriteras. Även inkommande ärenden såsom anmälningar, klagomål, remisser o.s.v. att prioriteras. De B- och C-anläggningar som inte tidigare har undersökts med avseende på eventuell förekomst av förorenad mark kommer under året att kontrolleras. Inom förorenade områden kommer fokus under året att vara på kommunala avfallsanläggningar. Tillsyn på 60 objekt. Lantbruk Prioritering kommer att ske av fortlöpande tillsyn på objekt med årlig avgift samt inkommande ärenden som anmälningar och remisser. Under året kommer miljöförvaltningen att delta i det nationella tillsynsprojektet Effektiv näring som Jordbruksverket är samordnare för. Tillsynen i projektet kommer i första hand att bedrivas i Julita socken. Ambitionen är även att ha riktad tillsyn på cisterner i samarbete med räddningstjänsten. Delta i projektet Effektiv näring Tillsyn på 75 objekt. Avlopp Under året kommer tidigare avloppsinventeringar i Björkviks-, Stora Malms- och Östra Vingåkers socken att följas upp. Starta inventeringsarbetet i Julita socken. Målet med inventeringsarbetet är att höja standarden på små avloppsanläggningar så att de uppfyller funktionskraven på normal respektive hög skyddsnivå i hela Katrineholms kommun. Godkänna 200 avloppsansökningar.

5 Vattenskyddsområden Genomgång av kommunala och privata vattentäkter med avseende på skyddsområden. Hälsa Hälsoskyddets syfte är att upptäcka, förebygga och undanröja hälsorisker i miljön. Hälsoskyddet är reglerat i lag och den viktigaste lagstiftningen är Miljöbalken med förordningar, Socialstyrelsens föreskrifter, Smittskyddslagen och Strålskyddslagen. Tillsyn som görs inom hälsoskyddsområdet är bland annat inomhusmiljön i offentliga lokaler så som skolor, förskolor och idrottsanläggningar. Hygien gällande lokaler för hygienisk behandling till exempel fotvård, tatuering, solarier eller piercing. Strålskydd, tex. radon i bostäder. Elektromagnetiska fält. Bassängbad och strandbad. Miljöförvaltningen handlägger även klagomål som kan handla om buller, fukt, mögel, temperatur eller rök från vedeldning eller tobak. Hälsoskydd Under 2012 prioriterar vi de verksamheter som betalar årlig avgift. Inkommande anmälningar av nya verksamheter, remisser och klagomål prioriteras som vanligt. Tillsyn på 48 objekt. Radon Under 2012 kommer arbetet med radon i flerbostadshus att fortsätta. Detta kommer framförallt att ske genom att tillse att fastighetsägare vidtar åtgärder mot förhöjda radonhalter och gör uppföljande mätningar. Strandbad Tillsyn och provtagning utförs av följande strandbad: Aspen, Djulöbadet, Duveholmssjön, Fagerön, Fiskeboda, Forssjösjön, Luvsjön, Malmen, Storsjön och Veckeln. Tillsyn och provtagning sker fyra gånger under den fastställda badsäsongen (21 juni- 15 augusti) enligt kontrollplan. Djulöbadet är klassat som EU-bad och har utmärkelsen Blå Flagg vilket innebär utökning med två provtagningar. Tillsyn på 10 objekt. Bassängbad Tillsyn och provtagning utförs av följande bassängbad: Duveholmshallen, Warbro kvarn, Dufweholms herrgård och Lugna rum. Tillsyn sker för Duveholmshallen, Warbro kvarn och Dufweholms herrgård en gång per år, Lugna rum vartannat år. Provtagning sker var sjätte vecka förutom för Lugna rum som endast sker två gånger per år p.g.a. att det är vatten med mycket hög salthalt (floating).

6 Tillsyn på 4 objekt. Renhållning Omfattar främst handläggning av ansökan/anmälan om olika undantag från renhållningsföreskrifterna som förlängt hämtningsintervall, uppehåll i hämtning, kompostering m.m. Livsmedel Livsmedelskontrollen omfattar offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen och inkluderar dricksvatten. Offentlig kontroll genomförs riskbaserat och med lämpliga metoder som är utvecklade för detta ändamål, bl.a. rutinövervakning och mer ingående kontroller såsom inspektioner, revisioner, verifieringar, provtagning och analys av prover. Målet är säkra livsmedel vilket inkluderar korrekt märkning och redlighet. Extra kontroller utförs vid konstaterade brister och vid misstanke om bristande efterlevnad, t.ex. vid klagomål. Samtliga livsmedelsanläggningar ska få årlig kontroll enligt kontrollplan. Denna baserar sig på den interna objektslistan. Ordinarie kontroll utförs genom kontrollmetoderna inspektion eller revision. Vid kontroll ska ett eller ett par kontrollområden särskilt väljas ut för mer ingående kontroll. Dessa kan vara t.ex. märkning, spårbarhet, allergener eller temperatur. Gemensamma kontrollinsatser med andra aktörer Nämnden utför tillsammans med alkoholhandläggare, polis, Skatteverket och räddningstjänst gemensam kontroll av ett flertal restauranger. Denna kontroll sker under helger, kvällar och nätter. Den kontroll som utförs under helger, kvällar eller nätter följs vid behov upp under dagtid. Genom samarbetet och den gemensamma tillsynen sker ett utbyte av information mellan deltagande myndigheter. Personalen i de olika myndigheterna upplever det som positivt att ha en inblick i varandras arbete och få tillgång till information som kan vara till hjälp vid handläggning av enskilda ärenden. Tillsyn på 180 objekt. Tobak, öl klass II och handel med vissa receptfria läkemedel Kontrollansvaret övergick till miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 augusti Under senare delen av 2010 tog Kommunfullmäktige beslut om taxa. Kontroll kommer löpande att utföras i enlighet med kontrollplan och följa lagstiftningens mål och syfte på de olika områdena. Tobak, öl klass II och receptfria läkemedel samordnas när så är lämpligt. Detta avser även samordning med livsmedelskontrollen. Kalkning Tid har avsatts för fortsatt kalkningsverksamhet av samma omfattning som tidigare år. Fyra sjöar provtas två gånger per år och kalkas en gång per år. I år kommer kommunerna själva att få sköta upphandlingen av kalkningen. Den gjordes tidigare av länsstyrelsen.

7 Samhällsplanering/planer Består i huvudsak av bygglovgranskning, deltagande och yttrande i olika typer av planer och remissvar till olika statliga och regionala myndigheter. Energi- och klimatrådgivning En separat verksamhetsplan kommer att redovisas. Resursbehov För miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet finns miljöinspektörer anställda. För 2012 finns motsvarande 12,5 tjänster. Miljö- och hälsoskyddsnämnden antog den 26 augusti 2010, 59 en behovsutredning. Den utredningen har reviderats, se bilaga 1. Utifrån revideringen bedöms personalresurserna under 2012 vara tillräckliga. Uppföljning Följande nyckeltal används: Antal besökta objekt per år enligt plan för miljöskydd, hälsoskydd och livsmedel. Antalet inspekterade objekt för områdena livsmedel, hälsoskydd och miljöskydd (tillsyn, aktiv genomgång av verksamheten) som ska besökas under året i förhållande till totala antalet objekt (%) Antal registreringar per år av livsmedelslokaler. Antal avloppsbeslut per år. Antal planremisser per år.

8 Bilaga 1 Behovsutredning för 2012 Miljö- och hälsoskyddsnämnden antog den 26 augusti 2010, 59 en behovsutredning. Behovsutredningen omfattar inte energirådgivningen. Behovsutredningen har reviderats för I tabellen nedan redovisas tillsynsbehovet för Utifrån revideringen konstateras att resursbehovet för tillsynen är 12,5 tjänster. En tjänst motsvarar 1000 timmar tillsyn. Resursbehovet för expeditionens funktion är fortsatt motsvarande 1,2 årsarbeten. Lantbruk Antal Timmar Totalt B C U UU Utan djur Planerad tillsyn 832 Anmälan 2 30 Remiss tillstånd 2 80 Spridning bekämpningsmedel 4 32 Rådgivning/info 200 Klagomål 60 Övriga remisser 40 Nedgrävning av häst 5 15 Brandfarlig vara Skrotningsintyg cistern 10 5 Förprövning djurstall 10 5 Risk/omklassning 5 10 Överklagan/åtal 40 Summa 1379 Miljöskydd Antal Timmar Totalt B och C 1000 U 251 Planerad tillsyn 1251 Anmälan 4 60 Remiss tillstånd Bygglov 50 Förorenade områden 80 Värmepump Cisterner 150 Köldmedia 80 Klagomål 60 Rådgivning/info 200

9 Buller väg/järnväg 15 Olyckor 50 Luft 40 Brandfarlig vara 10 5 Överklagan/åtal 40 Öljaren 400 Kalkning 40 Övriga remisser 40 Summa 2801 Livsmedel Planerad tillsyn 1544 Registrering-riskklass-kontroll Projekt 40 Befogade klagomål, uppf kontroller 200 Obefogade klagomål, uppf 200 Info, remisser, smittskydd 300 Summa 2644 Öl, tobak, läkemedel Tillsyn 160 Rådgivning/infoklagomål 140 Summa 300 Avlopp Ansökan Klagomål 100 Rådgivning/info 1000 Summa 2500 Renhållning Dispenser Rådgivning/info 50 Summa 450 Hälsoskydd Tillsyn 404

10 Anmälan 60 Remisser bygglov 20 Remisser polis/alkohol 20 Klagomål 250 Radon 250 Rådgivning/info 200 Bad 260 Bakgrundsstrålning 16 Summa 1480 Samhällsplanering/planer Summa 500 Vattenskyddsområden Summa 200 Totalt 12254

11 Bilaga 2 Antal objekt med tillsyn under 2012 Bransch Antal Hälsoskydd Skolor 23 Fotvårdare 15 Lokaler för vårdboende 12 Bassängbad 3 Strandbad 10 Livsmedel Verksamheter 180 Miljöskydd B-verksamheter 14 C-verksamheter 45 U-verksamhet 1 Lantbruk B-verksamheter 10 Lantbruk C-verksamheter 8 Lantbruk U-verksamheter 17 Lantbruk UU-verksamheter 40

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2013 Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2013 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämndens uppdrag

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Vad gör vi? Avdelningen består idag av 8 inspektörer Kommunal tillsynsmyndighet enligt flera lagstiftningar Miljöbalken

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Behovsutredning inför budget 2014 och plan 1(6) Behovsutredning 2013-08-22 MN Diarienr: 2013-001492 Ert nummer: Handläggare: Karin Valtinat Direkttel: 0431-46 82 36 E-post: karin.valtinat@engelholm.se Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Läs mer

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Miljöbalken 3. Livsmedelslagen 4. Övrigt

Läs mer

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan

Verksamhetsplan och budget. för jävsnämnden Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun. Enhetsplan Medarbetarplan Strategier Planeringsförutsättningar Budget Bollebygds kommun Verksamhetsplan och budget Enhetsplan Medarbetarplan Fastställd: Jävsnämnden 2016-12-xx x Dnr XXXX Verksamhetsplan och budget för jävsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden 2012-2015 171 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar...

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/ MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2016 Dnr: Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Verksamheten

Läs mer

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH 1(5) Verksamhetsplan 2016 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 28/15, 2015-04-22, Dnr: SRMH 2015-1.54 2(5) Nämndens ansvar och uppgifter Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnds

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764 MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2015 Dnr: MBN/2014-1764 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Behovsutredning 2014-2016

Behovsutredning 2014-2016 Behovsutredning 2014-2016 Område: tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, tobakslagen, smittskyddslagen, animaliska biprodukter och kontroll enligt livsmedelslagstiftningen Operativ tillsynsmyndighet:

Läs mer

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden den 27 januari 2015 MBN 15/2015 Sida: 1 (9) Innehållsförteckning Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och

Läs mer

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9 1 åa = 1000 tim Tillgängliga resurser (tim) Behov Utfall Tillgängliga resurser (åa) Behov Utfall Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5 Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5 Obligatorisk tid 9 400

Läs mer

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Anna Kristoffersson, miljöförvaltningen Innehåll Om den nya taxan Vad ingår i tillsynsavgiften? Hur är taxan uppbyggd? Grundavgift

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Verksamhetsplan 2015 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Utvecklingsområden... 3

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet - Ärendehandläggning

Miljöfarlig verksamhet - Ärendehandläggning Miljöfarlig verksamhet - Ärendehandläggning Tidsåtgång per händelse Resursbehov, timmar/år Handläggning av anmälan avseende anmälningspliktig verksamhet enligt bilagan till FMH 12 8 96 Handläggning av

Läs mer

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Bilaga 1A till förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 1 (7) Fasta avgifter och er för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden sutredning -2019 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-11-08 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1 TAXEBILAGA 1 för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP Allmänna hänsynsregler mm Kap 2 miljöbalken över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Taxebilaga 1 Version:

Taxebilaga 1 Version: 1 Taxebilaga 1 Version: 080301-1 SKYDD AV NATUREN Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna Prövning av ansökan om dispens eller undantag från föreskrifter för natur- och kulturreservat,

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11) RESURSBEHOVSUTREDNING -2020 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 sutredning 0 (11) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN.

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Sid 1 (5) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Avgifter för prövning/anmälan/tillsyn Verksamhetsbeskrivning. SKYDD AV OMRÅDEN Prövning/anmälan

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Taxa miljö- och byggnadsnämnden

Taxa miljö- och byggnadsnämnden 1(8) Taxa miljö- och byggnadsnämnden Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen

Läs mer

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller för: Varbergs kommun MHN

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 7 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Reviderad

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (7) Miljö- och hälsoskyddsavdelningen 2007-12-20 Bilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som

Läs mer

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från TAXEBILAGA 1 Sid 1 kronor 723 SKYDD AV NATUREN Tidsfaktor Avgift timmar av ansökan om dispens från 723 strandskyddsbestämmelserna 1 av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd 3 2169 som inte

Läs mer

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Prövning FAKTOR AVGIFT Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 016-0-1 (5) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 14 016-11-4. Gäller från och med 017-01-01 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn 0345-180 00 vx bmf@hylte.se

Läs mer

Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden

Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden MBN tillsynsplan 2011 1 (8) 2011-04-06 Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 SY FTE...3 BESLUT OM TILLSYNSPLANEN...3 UPPFÖLJNING...3 2. UPPSKATTNING AV RESURSBEHOV...4

Läs mer

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården Taxebilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna i samband med bygglov eller vid bygglovbefriade byggnader på etablerad

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 014-01-1 (5) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 69 014-11-7. Gäller från och med 015-01-01 Bilaga 1 prövningsavgifter enligt Miljöbalken 014-0-13

Läs mer

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken Information om taxa Avgiften (timtaxan) är beslutad i kommunfullmäktige genom beslut 2016-10-13, Kf 92. Denna avgift baseras på ett prisindex som kallas för PKV. Timtaxan kan därmed förändras varje år.

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. BILAGA Taxebilaga ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap. -5 ) efterlevs Timfaktor i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor Taxebilaga 1 Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 är 1134 kronor SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN Antal timmar av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP.

TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖ- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens

Läs mer

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT Sida 1 av 5 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN.

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Sid 1 (6) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Avgifter för prövning/anmälan/tillsyn 2019 Verksamhetsbeskrivning. SKYDD AV OMRÅDEN Prövning/anmälan

Läs mer

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH 1(6) Verksamhetsplan 2019 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 2018-04-18, 14/18, Dnr: SRMH 2018-001.1120 2(6) Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Nämndens

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-14, 129. Ändrad (index och bilaga 1) MBN 2018-12-06, 176, 177 2019 960 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper

Taxebilaga 1 Ärendetyper Taxebilaga 1 Ärendetyper AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn 1(8) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5

Läs mer

Underlag till tillsynsplan 2015

Underlag till tillsynsplan 2015 Underlag till tillsynsplan 2015 Resursbehovet specificerat efter Sveriges 16 nationella miljömål samt efter övriga verksamheter (17-20) som inte kan härledas till ett miljömål. Varje miljömål är indelat

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken 1 AXA ENLIG MILJÖBALKEN 2014-11-24, 212 axebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken Objektfaktorer för skydd av naturen Prövning Prövning av ansökan om dispens

Läs mer

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 6 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Denna taxa

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Dnr MN14/17. Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08

Dnr MN14/17. Miljönämnden. Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Dnr MN14/17 Miljönämnden Internöverenskommelse Miljönämnden - Samhällsbyggnad 2015 Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Internöverenskommelse Dnr MN14/17 2/13 1. Formalia 1.1. Parter/kontaktpersoner Beställare

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter SKYDD AV NATUREN ENLIGT 7 KAPITLET av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning...

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning... Tillsynsplan 2015 Tillsynsområde: Miljöbalken Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun 1 Sammanfattning... 2 2 Allmänt om miljötillsyn... 2 3 Ansvarsfördelning inom tillsynsområdet...

Läs mer

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll Folkhälsomyndigheten Hälsoskydd Folkhälsorapportering Smittskydd Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både i Solna (KI campus)

Läs mer

Taxebilaga 1 - Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn inom Samhällsbyggnads- och Tillsynsnämndens ansvarsområde

Taxebilaga 1 - Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn inom Samhällsbyggnads- och Tillsynsnämndens ansvarsområde 1 (5) axa Antagen av KF 135 2018-11--29 axebilaga 1 - Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn inom Samhällsbyggnads- och illsynsnämndens ansvarsområde ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Behovsutredning för miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll Lista över externa nätverk som miljöenheten deltar i

Behovsutredning för miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll Lista över externa nätverk som miljöenheten deltar i Behovsutredning för miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll 2016-2018 Lista över externa nätverk som miljöenheten deltar i Behovsutredning miljöskydd 2016-2018 Avgiftsfinansierat Tillsyn

Läs mer

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Taxebilaga 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 och 2 är: 1 240 kronor

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet - Verksamheter Antal

Miljöfarlig verksamhet - Verksamheter Antal Miljöfarlig verksamhet - Verksamheter Uppföljande tillsynsaktiviteteter (Uppföljning av tidigare påtalade brister m.m.) 243 1 243 Tillsyn i övrigt gällande verksamheter Befogade klagomål 5 5 25 Olyckor/Tillbud

Läs mer

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor.

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Klagomålsblankett för bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel Klagomål Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter*

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden Antagen 2019-03-14 Verksamhetsplan 2019 Myndighetsnämnden Antagen 2019-03-14 Sammanfattning Myndighetsnämnden ska årligen besluta om en verksamhetsplan som beskriver

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN över att miljöbalkens

Läs mer

Avgifter för prövning och tillsyn

Avgifter för prövning och tillsyn Samhällsbyggnadsförvaltningen Avgifter för prövning och tillsyn Skydd av naturen av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får

Läs mer

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken SKYDD AV NATUREN Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

Regler för livsmedelsverksamhet. för dig som driver, ska starta eller överta ett livsmedelsföretag. orebro.se

Regler för livsmedelsverksamhet. för dig som driver, ska starta eller överta ett livsmedelsföretag. orebro.se Regler för livsmedelsverksamhet. för dig som driver, ska starta eller överta ett livsmedelsföretag orebro.se I den här broschyren kan du som vill starta, överta eller redan driver ett livsmedelsföretag,

Läs mer

2. Ändring av avloppsanordning enligt 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

2. Ändring av avloppsanordning enligt 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Taxebilaga 1 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken i Grums kommun MILJÖFARLIG VERKSAMHET av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10) RESURSBEHOVSUTREDNING 2019-2021 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 0 (10) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel Bygg- och miljöenheten Diarienr: 2013-00015, antagen av KF 13-03-27 40 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel 2(6) Innehållsförteckning 1 Inledande bestämmelser...3

Läs mer

Avgiftsnivå 4. Handläggningskostnad per timme: kr

Avgiftsnivå 4. Handläggningskostnad per timme: kr Avgiftsnivåer Handläggningskostnad per timme: 1 370 kr Avgiftsnivå Avgiftsnivå 1 Avgiftsnivå 2 Avgiftsnivå 3 Avgiftsnivå 4 Timmar 2 tim 4 tim 8 tim timavgift Avgiftsnivå 1 motsvarar t.ex. granskning/enkel

Läs mer

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen BILAGA Tillsynsplan Miljöbalken Livsmedelslagen Tillsyns-/kontrolltid fördelad på personal 2 Livsmedel Miljöbalken Jenny Hellström Strandberg 660 h 360 h Patric Söderström - 960 h Maria Rönngren 384 h

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8 TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: 2017-09-14 Diarienummer: 2017/0742-8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (enligt

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Miljö- och byggnadsnämndens beslut 2016-09-22, 203. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. 2017 910 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Anmälan om störning/klagomål

Anmälan om störning/klagomål Anmälan om störning/klagomål Miljö- och byggnadsnämnden och miljö- och byggkontoret handlägger klagomål enligt miljöbalken, med syfte att undanröja olägenheter av betydelse för människors hälsa eller miljö.

Läs mer

KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL

KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter* om dig

Läs mer

Uppdragshandling 2016

Uppdragshandling 2016 -07-04 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 -07-04 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 5 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 -07-04 1 UPPDRAG

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Förslag MBN 07-- 9 Antagen av Kommunfullmäktige 08-0-6 5 Taxebilaga till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Den fasta avgiften räknas fram genom att multiplicera antalet timmar (tidsåtgången)

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/ TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: 2016-10-18. Rev. 2017-01-27 Diarienummer: 2016/1060-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUNS BILAGA A TILL 2.28 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUNS BILAGA A TILL 2.28 FÖRFATTNINGSSAMLING Taxebilaga A till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Avgift = Grundbelopp 855 kr X antal h VERKSAMHETER M M NATURVÅRD Gäller fr o m 2015-01-01 Handläggning av anmälan om en verksamhet

Läs mer

Taxebilaga 2. Fastställd av Kommunfullmäktige AVGIFTER FÖR MILJÖFARLIG VERKSAMHET OCH HÄLSOSKYDD. Prövning av ansökan

Taxebilaga 2. Fastställd av Kommunfullmäktige AVGIFTER FÖR MILJÖFARLIG VERKSAMHET OCH HÄLSOSKYDD. Prövning av ansökan Taxebilaga 2 Beskrivning Lagrum Avgift AVGIFTER FÖR MILJÖFARLIG VERKSAMHET OCH HÄLSOSKYDD Prövning av ansökan Ansökan om tillstånd till inrättande av en avloppsanordning som en eller flera vattentoaletter

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP Taxebilaga 1 Taxa för Botkyrka kommuns arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Avgiften för

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn Sid 1(6) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs Timavgift i de fall tillsynen

Läs mer