Riktlinjer för examensarbeten. Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för examensarbeten. Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar"

Transkript

1 Riktlinjer för examensarbeten Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar

2 Riktlinjer för Tekniska högskolans examensarbeten Vid tekniska högskolan vid Umeå universitet finns ingenjörsutbildningar inom ett stort antal teknikområden på både högskoleingenjörsnivå och civilingenjörsnivå. Alla högskoleingenjörer och civilingenjörer skall utföra ett självständigt arbete som skall innehålla en fördjupning inom teknikområdet (ett så kallat examensarbete). För högskoleingenjörer omfattar arbetet ½ termin och för civilingenjörer omfattar arbetet en termin. Förutom att prestera ett självständigt arbete är det ett viktigt syfte med examensarbetet att studenten ges möjlighet att ta ett steg in i arbetslivet under realistiska former. För ett examensarbete finns en uppdragsgivare och det kan genomföras vid företag eller organisationer utanför universitetet eller i organisationer/forskargrupper inom universitetet. Examensarbetet kan genomföras inom eller utom landet. I skriften nedan används ordet Företag som gemensam benämning på det ställe där examensarbetet utförs. Ett examensarbete skall i normalfallet utföras i slutet av utbildningen och utgöra en fördjupning inom det valda teknikområdet. Syftet med riktlinjerna Syftet med denna skrift är att utgöra ett policydokument för olika intressenters roll och ansvar när det gäller genomförande av ett examensarbete. Detta dokument skall ligga till grund för den information som ges till handledare, examinatorer samt studenter. Tekniska högskolans roll Tekniska högskolans styrelse fastställer på delegation från fakultetsnämnden kursplaner för samtliga examensarbeten inom det tekniska utbildningsområdet. Tekniska högskolans styrelse fastställer på eget initiativ riktlinjer för examensarbetens genomförande. Kursgivande institutions roll Ett examensarbete är en kurs för vilken det finns en ansvarig institution. Det är institutionens ansvar att informera studenterna om examensarbetets genomförande liksom att registrera studenterna samt rapportera studenternas resultat.

3 I samverkan med programansvarig och programråd tar institutionen fram förslag till kursplan för examensarbetet inom aktuellt program. Institutionen utser också kursansvarig, universitetshandledare och examinator. Det är institutionens ansvar att se till att examinationen följer kursplanen. Företagets roll Företagets roll är att fungera som värd för studenten under det självständiga arbetet. Detta innebär i normalfallet att företaget tillhandahåller idéer om lämpligt projekt samt att det på företaget finns en företagshandledare som kan fungera som stödperson till studenten under det löpande arbetet. Lämpliga resurser för arbetets genomförande såsom behövlig utrustning, material, dator samt arbetsplats bör ställas till förfogande av företaget. Eventuell ersättning till studenten ligger utanför universitets ansvar och intresseområde och regleras i avtal mellan student och företag innan arbetet påbörjas. Från tekniska högskolan utgår ingen ersättning till företaget eller studenten. Företagshandledarens roll Som företagshandledare ansvarar man för att introducera studenten till den nya miljön, se till att studenten har en arbetsplats och adekvata hjälpmedel. Företagshandledaren utgör den dagliga kontakten och stödet för studenten under arbetets gång. Till företagshandledaren kan studenten vända sig med frågor av både praktisk och teoretisk natur. Innan examensarbetet påbörjas skall en projektplan, innehållande tidsplan för arbetet, tas fram i samarbete mellan handledare, kursansvarig och student. Innan arbetet påbörjas skall projektplanen godkännas av kursansvarig. Om företagshandledaren märker att studenten kommer efter i planeringen bör detta lyftas till diskussion i första hand med studenten. Om problemet med att hålla plan-eringen kvarstår skall man även ta kontakt med universitetshandledaren. Som företagshandledare skall man läsa igenom rapporten och ge feedback.

4 Universitetshandledarens roll Universitetshandledaren deltar i arbetet med projektplanens utformning. Universitetshandledaren har främst ett ansvar att ge vetenskaplig handledning. Universitetshandledaren har också ansvaret att granska den skriftliga rapporten och ge vägledning inför den muntliga redovisningen. Det är också universitetshandledarens roll att handleda i opponering om ett sådant system används. Universitetshandledare ska ha återkommande kontakt med studenten och företagshandledaren. Universitetshandledare och företagshandledare kan vara samma person om arbetet genomförs inom universitetet. Studentens roll Studenten ansvarar för arbetets genomförande. Detta innefattar att, i samarbete med företagshandledare och kursansvarig, upprätta en projektplan innan examensarbetet påbörjas. Studenten skall självständigt dokumentera arbetet och resultaten och presentera dessa dels i en skriftlig rapport och dels muntligt vid ett offentligt seminarium. Studenten sörjer för att en tillräcklig vetenskaplig bakgrund till arbetet ges. Studenten kan också själv e-publicera sitt examensarbeten via Universitetsbiblioteket för att på så sätt öka tillgängligheten, se Formen på rapporten och presentationen skall följa de riktlinjer som kursansvarig institution gett. Studenten skall säkerställa att innehållet i såväl rapport som muntlig presentation inte bryter mot vad som avtalats med företaget vad gäller sekretess. Studenten förväntas fortlöpande rapportera om projektets framskridande till handledarna och speciellt påpeka om det visar sig att den fastställda projektplanen eller tidsplanen inte kan följas. Studenten ansvarar för att projektet genomförs och redovisas enligt höga etiska normer, att källor redovisas, att resultat inte tillkommit på tvivelaktiga etiska grunder etc. Studenten förväntas följa rådande företags-/institutionskultur vad gäller arbetstider, närvaro på arbetsplatsen etc. om inte annat överenskommits mellan student och företagshandledare.

5 Examinatorns roll Examinatorns huvudsakliga uppgift är att examinera arbetet med betyget godkänd eller underkänd. Examinationen skall baseras på kursplanens förväntade studieresultat, arbetsprocessen, arbetets innehåll samt den muntliga och skriftliga rapporteringen. Examinator och handledare får inte vara samma person. Däremot kan examinator och kursansvarig vara samma person. Examinatorn utses av institutionsstyrelsen. Programansvariges roll Den programansvarige har till uppgift att organisera hela utbildningsprogrammet både tidsmässigt och innehållsmässigt och ansvara för programmets kvalitetsarbete. Till sitt stöd har programansvarig ett programråd bestående av lärare, studenter och externa ledamöter. Programansvarig ska hålla sig informerad om vilka examensarbeten som genomförs av programstudenterna. Nomineringar av examensarbeten till olika tävlingar etc. skall göras av den programansvarige. Programansvarig och kursansvarig för examensarbetet bör vara samma person. Kursansvariges roll Kursansvarig ansvarar för administrationen av examensarbetet och godkänner examensarbetets projektplan i samarbete med både student och handledare. Kursansvarig utser universitetshandledare. Sekretess och försäkringsfrågor Studenter ingår inte i ett anställningsförhållande med högskola/universitet och innehar därmed själva rätten till sina resultat. Vill Umeå universitet publicera eller på annat sätt nyttja studenters arbeten kan detta alltså endast ske under förutsättning att studenten samtycker därtill. Äganderätten till framtaget system, produkt, processer etc., bör därför regleras i avtal mellan student och företag innan arbetet påbörjas. Det är företagets ansvar att säkerställa att sådana avtal ingås. Särskilda förhållanden gäller studenters examensarbeten som görs vid företag under ledning av såväl högskola som företag. I sådana fall kan oklarhet råda huruvida ensamrätten tillhör studenten eller tillfaller företaget. Den avgörande

6 frågan är om studenten kan betraktas som arbetstagare eller inte hos företaget vilket är en fråga som måste avgöras från fall till fall med beaktande av samtliga omständigheter. I normalfallet är examensarbetsrapporten en offentlig handling. Det är dock möjligt att sekretessbelägga hela eller delar av denna. Ett villkor är emellertid att den rapport som skall examineras i sig ska vara tillräcklig för att examinatorn skall kunna bedöma arbetet som godkänt. I undantagsfall kan hela examensarbetet sekretessbeläggas och då måste examinatorn skriva på ett sekretessavtal för att kunna ta del av och bedöma rapporten. I förekommande fall måste sekretessavtal även undertecknas av universitets-handledaren. För ett helt sekretessbelagt arbete är det inte möjligt att ha ett offentligt seminarium, men arbetet skall ändå presenteras muntligt för examinatorn och eventuellt handledare. Det är viktigt att eventuella avtal om sekretess finns tillgängliga innan projektet påbörjas. Studenten omfattas av kammarkollegiets personskadeförsäkring: Personskadeförsäkringen för studenter Denna försäkring gäller för studenter och doktorander vid de statliga högskolorna. Försäkringen motsvarar arbetsskadeförsäkringens olycksfallsskydd. Den gäller i Sverige och omfattar olycksfall under skoltid och under färd mellan bostaden och den plats där skoltiden tillbringas. Den omfattar även vissa speciella fall av sjukdom genom smitta, t.ex. när sjukdomen har ådragits vid sysselsättning i laboratorium där arbete med smittämnet bedrivs. Den är för högskolornas räkning tecknad av CSN. CSN fakturerar årligen respektive högskola för högskolans del av årspremien baserat på antalet helårsstuderande enligt högskolans årsredovisning. Statens försäkring vid utbildning utomlands Försäkringen gäller vid studier eller praktik utomlands. Den ger dels ett personskadeskydd som motsvarar skyddet enligt den generella studentförsäkringen i Sverige, dels ett reseförsäkringsskydd. Skyddet gäller i båda delarna dygnet runt. Försäkringen är tecknad av respektive högskola som en samlingsförsäkring. Den gäller för samtliga högskolans studenter som studerar eller praktiserar utomlands enligt en överenskommelse om utbyte eller mottagande mellan högskolan och ett utländskt lärosäte, företag eller annan inrättning som tar emot studenten. Försäkringsskyddet gäller under vistelsen i studielandet samt under direkt resa mellan detta land och Sverige. För studenter som inte omfattas av samlingsförsäkringen kan högskolan teckna enskilda försäkringar. För detaljer se:

7 Det är studenten som äger rätten till de resultat som han eller hon kommer fram till såvida inte företaget och studenten reglerar detta i ett särskilt avtal.

8 Arbetsgången Det exakta upplägget för arbetsgången kring ett självständigt arbete varierar mellan ingenjörsprogrammen, men ett typfall kan vara följande: Företaget formulerar en idé kring ett lämpligt examensarbete och presenterar detta i något forum för studenter. En student finner idén intressant och kontaktar företaget. En student kan också identifiera ett företag som föreslår ett examensarbete. Alternativt har en student en egen idé till ett självständigt arbete och finner själv ett företag som är intresserad av idén. Studenten kontaktar aktuell kursansvarig med ett utkast till projektplan. En universitetshandledare utses av kursansvarig. Företaget där examensarbetet skall genomföras utser företagshandledare. I samarbete med handledare och kursansvarig skriver studenten färdigt projektplanen som fastställs av kursansvarig före examensarbetet påbörjas. Kursansvarig registrerar studenten och examensarbetet påbörjas Studenten har regelbunden kontakt med universitetshandledaren och företagshandledaren. När både universitetshandledaren och företagshandledaren eller studenten, med utgångspunkt i projektplanen och de mål för arbetet som sattes upp där, anser att arbetet är slutfört kontaktas kursansvarig som anger tid för presentation av examensarbetet. Arbetet presenteras vid ett offentligt seminarium vid universitetet och om så önskas vid det företag där arbetet utförts. Den skriftliga rapporten färdigställs med hänsyn tagen till de synpunkter som framkommit under presentationen. Examinatorn ger examensarbetet helhetsbetyget godkänd eller underkänd. I händelse av underkänt betyg har studenten möjlighet att komplettera arbetet, i enlighet med universitetets regelsamling för utbildning, för att erhålla betyget godkänd. Den skriftliga rapporten trycks och publiceras i enlighet med institutionens rutiner. Studenter kan själva e-publicera sina examensarbeten på Universitetsbibliotekets hemsida

9 Arbetets karaktär Examensarbetet omfattar 15 hp (ca 10 veckors heltidsarbete) för högskoleingenjörer och 30 hp (ca 20 veckor) för civilingenjörer. I examensarbetet inkluderas tid för rapportskrivande och förberedande av redovisning. Karaktären på självständiga arbeten varierar beroende på om det utförs inom ramen för ett högskoleingenjörsprogram eller ett civilingenjörsprogram. För båda typer av ingenjörer innebär detta att studenten självständigt skall hantera frågeställningar, samt planera och genomföra uppgifter. För högskoleingenjörer specifikt betyder detta att fokus skall ligga på att analysera och utvärdera tekniska lösningar samt utforma och hantera produkter, processer och system. För civilingenjörer innebär detta att fokus skall ligga på att skapa och analysera, delta i forsknings/utvecklingsarbete, integrera kunskap samt utveckla och utforma produkter, processer och system. För civilingenjörer gäller också att kravet på att väsentligt fördjupade kunskaper inom ett teknikområde skall genomsyra arbetet. Examensarbetet utgör ett självständigt arbete vilket betyder att den skriftliga rapport-en skall författas självständigt och beskriva studentens insats. I undantagsfall kan en rapport författas av två studenter men då skall det tydligt framgå de enskilda studenternas insatser i både arbete och rapportskrivning. För ett examensarbete som inte slutförts inom 12 månader från arbetets start, av orsaker som inte är föranledda av universitetet eller företaget, har universitetet och företaget ingen skyldighet att fullfölja handledning. Undantag från detta görs vid sjukdom eller annan orsak som inte studenten kan påverka och som medför att examensarbetet inte kan slutföras inom 12 månader. Programansvariga för ingenjörsprogrammen På tekniska högskolans hemsida kan man hitta information om vilka som ansvarar för de olika ingenjörsprogrammen:

10 Högskoleingenjör kontra civilingenjör Det kan vara svårt att avgöra om ett tänkt självständigt arbete bör utföras av en blivande högskoleingenjör eller civilingenjör. Därför har vi här sammanställt en lista på de kompetenser de blivande ingenjörerna skall ha baserat på högskoleförordningen 1993:100 (uppdaterad till och med SFS 2007:151). Dessa kompetenser är grupperade i kunskap, färdighet och värderingar. Ämnesindelningen kan även det vara ett problem, men här är det svårare att ge korta riktlinjer och man rekommenderas kontakta programansvariga nedan för diskussion. Högskoleingenjör visa kunskap om det valda teknikområdets vetenskapliga grund och dess beprövade erfarenhet samt kännedom om aktuellt forskningsoch utvecklingsarbete, och visa brett kunnande inom det valda teknikområdet och relevant kunskap i matematik och naturvetenskap. visa förmåga att med helhetssyn självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera frågeställningar och analysera och utvärdera olika tekniska lösningar, Kunskap och förståelse Färdighet och förmåga Civilingenjör visa kunskap om det valda teknikområdets vetenskapliga grund och beprövade erfarenhet samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och visa såväl brett kunnande inom det valda teknikområdet, inbegripet kunskaper i matematik och naturvetenskap, som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området. visa förmåga att med helhetssyn kritiskt, självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera komplexa frågeställningar samt att delta i forsknings- och utvecklingsarbete och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen, visa förmåga att skapa, analysera och kritiskt utvärdera olika tekniska lösningar, visa förmåga att planera och med adekvata metoder genomföra uppgifter inom givna ramar, visa förmåga att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna ramar,

11 visa förmåga att kritiskt och systematiskt använda kunskap samt att modellera, simulera, förutsäga och utvärdera skeenden med utgångspunkt i relevant information, Färdighet och förmåga (forts.) visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap samt visa förmåga att modellera, simulera, förutsäga och utvärdera skeenden även med begränsad information, visa förmåga att utforma och hantera produkter, processer och system med hänsyn till människors förutsättningar och behov och samhällets mål för ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling, visa förmåga till lagarbete och samverkan i grupper med olika sammansättning, och visa förmåga att utveckla och utforma produkter, processer och system med hänsyn till människors förutsättningar och behov och samhällets mål för ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling, visa förmåga till lagarbete och samverkan i grupper med olika sammansättning, och visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper. visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt i dialog med olika grupper klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa. Värderingsförmåga och förhållningssätt visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete, visa insikt i teknikens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för dess nyttjande, inbegripet sociala och ekonomiska aspekter samt miljö- och arbetsmiljöaspekter, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens. visa insikt i teknikens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, inbegripet sociala och ekonomiska aspekter samt miljö- och arbetsmiljöaspekter, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

12 Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar Civilingenjörsprogram Bioteknik Energiteknik Industriell ekonomi Interaktion och design Teknisk datavetenskap Teknisk fysik Teknisk kemi Öppen ingång Högskoleingenjörsprogram Byggteknik Energiteknik Ingenjörsutbildning online Maskinteknik Tillämpad elektronik Tekniska högskolan Umeå Telefon

Riktlinjer för examensarbeten. Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar

Riktlinjer för examensarbeten. Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar Riktlinjer för examensarbeten Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar Riktlinjer för Tekniska högskolans examensarbeten Vid tekniska högskolan vid Umeå universitet finns ingenjörsutbildningar inom ett

Läs mer

Riktlinjer för examensarbeten

Riktlinjer för examensarbeten Tekniska högskolan Umeå universitet 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Telefax: 090-786 97 96 www.umth.umu.se www.teknat.umu.se/umth Riktlinjer för examensarbeten Tekniska högskolans ingenjörsutbildningar

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Sida 1 av 5 CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter

Läs mer

Bedömningsmall, Examensarbete 2015-04-12 Högskoleingenjör Riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete Examensarbetet bedöms med hjälp av kriterierna: Process, Ingenjörsmässigt och

Läs mer

Mål och kriterier för utvärdering av ingenjörs- och teknikvetenskapliga området

Mål och kriterier för utvärdering av ingenjörs- och teknikvetenskapliga området Mål och kriterier för utvärdering av ingenjörs- och teknikvetenskapliga området 2012-11-27 I utvärderingen har vi valt att göra några interna klargöranden om hur olika begrepp bör tolkas. Genomgående ska

Läs mer

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Utbildningsplan

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Utbildningsplan Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Programkod: Beslut om inrättande: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori: TAMTF

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-823-13 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: BIOTEKNIK SPECIALISATION: ENGINEERING BIOTECHNOLOGY 1 Fastställande Denna

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Sida 1 av 6 CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: TGDDI Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Study

Läs mer

Byggingenjör 180 högskolepoäng

Byggingenjör 180 högskolepoäng Utbildningsplan Byggingenjör 180 högskolepoäng Building Engineering 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2007-12-20 Gäller fr.o.m. 2008-07-01 *) 1 Higher Education

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2076-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK KEMI SPECIALISATION: ENGINEERING CHEMISTRY 1 Fastställande Denna examensbeskrivning

Läs mer

Förväntade studieresultat (lärandemål) Efter avslutad kurs ska studenterna kunna:

Förväntade studieresultat (lärandemål) Efter avslutad kurs ska studenterna kunna: BETYGSKRITERIER FÖR EXAMENSARBETE INOM BYGGTEKNIK Examensarbete inom byggteknik är ett självständigt arbete som genomförs under tredje året på byggingenjörsprogram. Förväntade studieresultat (lärandemål)

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK SPECIALISATION: ELECTRONIC ENGINEERING 1 Fastställande Denna examensbeskrivning

Läs mer

Elkraftingenjör, 180 hp

Elkraftingenjör, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Elkraftingenjör, 180 hp Electric Power Engineering, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TEKRG Grundnivå MIUN 2010/1733 Högskolepoäng

Läs mer

Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT

Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT Dnr: HNT 2017/111 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT Programkod: Programmets benämning: TGLIT Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng.

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. Examensordningar Högskoleingenjörsexamen Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa sådan kunskap

Läs mer

Programmets benämning: Master of Science in Computer Engineering

Programmets benämning: Master of Science in Computer Engineering Dnr: HNT 2016/335 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Civilingenjör Datateknik Programkod: Programmets benämning: TACDA Civilingenjör Datateknik Master of Science in Computer

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Programkod: Programmets benämning: TGDDI Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Study Programme in

Läs mer

Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT. Programmets benämning: Engineering: Surveying Technology and Geographical IT

Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT. Programmets benämning: Engineering: Surveying Technology and Geographical IT Dnr: HNT 2018/49 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT Programkod: Programmets benämning: TGLIT Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

Elkraftingenjör, 180 hp

Elkraftingenjör, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Elkraftingenjör, 180 hp Electric Power Engineering, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TEKRG Grundnivå MIUN 2010/1733 Högskolepoäng

Läs mer

Automationsingenjör, 180 hp

Automationsingenjör, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Automationsingenjör, 180 hp Automation Engineering, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TAUMG Grundnivå MIUN 2013/2104 Högskolepoäng

Läs mer

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp Mechanical Engineering - Product Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMPRG

Läs mer

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet Sid 1 (17) Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå Civilingenjör- bioteknik energiteknik, interaktionsteknik och design teknisk datavetenskap teknisk fysik Högskoleingenjör-

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Sida 1 av 5 HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande,

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Sida 1 av 5 HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande,

Läs mer

Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng

Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Sida 1(5) Utbildningsplan Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Building Engineering Programme 180 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2072-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK DATAVETENSKAP SPECIALISATION: COMPUTING SCIENCE AND ENGINEERING 1 Fastställande

Läs mer

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp Electrical Engineering BA (C), Thesis Project, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp

Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp Sports Technology Mechanical Engineering within Innovative Product Development, 180 Credits Allmänna data

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Vetenskaplig metod och teknisk rapport

Vetenskaplig metod och teknisk rapport Vetenskaplig metod och teknisk rapport 1 Examensmålen i Högskoleförordningen visa kunskap om det valda teknikområdets vetenskapliga grund och dess beprövade erfarenhet visa brett kunnande inom det valda

Läs mer

Examensarbete MASKINTEKNIK 180 HP

Examensarbete MASKINTEKNIK 180 HP Examensarbete MASKINTEKNIK 180 HP Examensarbetet är ett ingenjörsarbete som utförs på ett företag Examensarbetet genomförs enskilt eller i par Examensarbetet omfattar 15 hp Examensarbetet genomförs i lp

Läs mer

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits 1 (6) Utbildningsplan för: Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TELTA Grundnivå

Läs mer

Programmets benämning: Master of Science in Industrial Engineering and Management

Programmets benämning: Master of Science in Industrial Engineering and Management Dnr: HNT 2016/334 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Civilingenjör Industriell ekonomi Programkod: Programmets benämning: TACIE Civilingenjör Industriell ekonomi Master of

Läs mer

Utbildningsplan. Byggingenjör BSc in Civil Engineering 180 högskolepoäng

Utbildningsplan. Byggingenjör BSc in Civil Engineering 180 högskolepoäng Utbildningsplan Byggingenjör BSc in Civil Engineering 180 högskolepoäng Ladokkod: TGBYI Version: 1.0 Utbildningsnivå: Grundnivå Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden 2014-10-22 Gäller från:

Läs mer

Människa-dator interaktion masterprogram

Människa-dator interaktion masterprogram UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskaplig fakultet UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM Människa-dator interaktion masterprogram Human-Computer Interaction Master s Program 1. Basdata Omfattning: 60/120 högskolepoäng

Läs mer

Civilingenjör Maskinteknik. Programmets benämning: Master of Science in Mechanical Engineering

Civilingenjör Maskinteknik. Programmets benämning: Master of Science in Mechanical Engineering Dnr: HNT 2016/332 Fakulteten förhälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Civilingenjör Maskinteknik Programkod: Programmets benämning: TACMA Civilingenjör Maskinteknik Master of Science in Mechanical

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp Master of Science in Chemical Engineering, 300 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TCTKM Grundnivå

Läs mer

U T B I L D N I N G S P L A N

U T B I L D N I N G S P L A N Dnr: 66/2008/515 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik U T B I L D N I N G S P L A N Företagsingenjör med inriktning affärssystem och management, 180 högskolepoäng Bachelor of

Läs mer

Mycket hög kvalitet av utbildning i sjukgymnastik vid Umeå universitet

Mycket hög kvalitet av utbildning i sjukgymnastik vid Umeå universitet Sid 1 (6) kvalitet av utbildning i sjukgymnastik vid Umeå universitet Sjukgymnastexamen Sjukgymnastik Sjukgymnastexamen och kandidat, magister- och masterexamen i sjukgymnastik vid Umeå universitet fick

Läs mer

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap Samhällsvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: anna.andersson@adm.umu.se www.umu.se Dnr 512-1954-10 2010-09-15 Sid 1 (6) Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Läs mer

Civilingenjör Teknisk fysik. Master of Science in Engineering Physics

Civilingenjör Teknisk fysik. Master of Science in Engineering Physics Dnr: HNT 2016/337 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Styrelsebeslut 2014-06-13 Dnr: ST 2014/231-1.1 Fakulteten för teknik Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Syftet med riktlinjerna är att få en enhetlig

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2071-10 Sid 1 (6) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: INTERAKTIONSTEKNIK OCH DESIGN SPECIALISATION: INTERACTION TECHNOLOGY AND DESIGN 1 Fastställande

Läs mer

Product Design and Development Programme - Degree of Bachelor of Science in Engineering 180 Credits*

Product Design and Development Programme - Degree of Bachelor of Science in Engineering 180 Credits* Sida 1(6) Utbildningsplan Maskinteknik: Produkt- och Konstruktionsutveckling - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Product Design and Development Programme - Degree of Bachelor of Science in Engineering

Läs mer

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS)

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Sida 1 av 8 MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Sid 1 (5) a omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Matematik Matematisk statistik Umeå universitet erhåller omdömet mycket hög kvalitet på kandidatexamen i matematik. Masterexamen i matematisk

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2017-03-13 Dnr SU FV-3.2.5-0764-17 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Beräkningsfysik Computational Physics Fysiken behandlar de fundamentala beståndsdelar som bygger

Läs mer

Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15

Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15 Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15 Vad innebär? Ett självständigt arbete (i undantagsfall två och två) Att under 10 veckor lösa en ingenjörsuppgift och avrapportera

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Beslut om riktlinjer för val av mål vid utvärdering av utbildningar som leder till generell examen (omgång ).

Beslut om riktlinjer för val av mål vid utvärdering av utbildningar som leder till generell examen (omgång ). Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Sundkvist Beslut 2012-01-31 Reg.nr 12-4013-10 Beslut om riktlinjer

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2015-01-15

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2015-01-15 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Teknisk psykologi behandlar mänskliga förmågor och beteenden vid design och användning av teknik

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NAASK, Masterprogram i atmosfärvetenskap och biokemiska kretslopp, 120 högskolepoäng Master Programme in Atmospheric Sciences and Biogeochemical Cycles, 120 credits Program

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS)

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Sida 1 av 6 MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Industriell design omfattar teorier och metoder för design av varor och tjänster med utgångspunkt

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Inför examensarbetet, 15 hp. Examensarbetsprocessen vt-17

Inför examensarbetet, 15 hp. Examensarbetsprocessen vt-17 , 15 hp Examensarbetsprocessen vt-17 Vad innebär? Ett självständigt arbete (ni kan arbeta två och två men bör skriva var sin rapport) Att under 10 veckor lösa en ingenjörsuppgift och avrapportera arbetet

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2016-03-22 Dnr SU FV-3.2.5-1978- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Kursplan för examensarbete inom masterutbildningar i teknik.

Kursplan för examensarbete inom masterutbildningar i teknik. Kursplan för examensarbete inom masterutbildningar i teknik. Fastställd av rektor 2015-04-07 att gälla från och med läsåret 2015/2016. Kurskoder med kursbenämningar, för vilka denna kursplan gäller, beslutas

Läs mer

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologisk institutionen Utbildningsplan för Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi S2PSA 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master Programme

Läs mer

EXTERNA EXAMENSARBETEN

EXTERNA EXAMENSARBETEN EXTERNA EXAMENSARBETEN Med externa examensarbeten menas arbeten som sker i samverkan med extern part utanför akademin och där resursperson ska finnas tillgänglig CHECKLISTA CHECKLISTOR FÖR EXAMENSARBETEN

Läs mer

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering Fakulteten för teknik och naturvetenskap Utbildningsplan Matematisk modellering Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: NANAT Inriktningar FSGR, RESI, TIMA Matematisk

Läs mer

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna BESLUT 1 Dnr U 2016/690 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna Examensbeskrivningen gäller för generell examen som

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ATMOSFÄRSVETENSKAP TFN-ordförande 1 Ämnesområde Atmosfärsvetenskap omfattar forskning om Jordens och andra planeters atmosfär genom modellering samt utveckling

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK TFN-ordförande 2015-03-19 1 Ämnesområde Ämnet omfattar experimentell fysik med inriktning mot materialvetenskap inom mikro- och nanoområdet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I KOMMUNIKATIONS- OCH BERÄKNINGSSYSTEM/ Dependable communication and computation systems Tekniska fakultetsnämnden - dekanus 2012-12-05 1 Ämnesområde Ämnet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK TFN-ordförande 2016-02-11 1 Ämnesområde Genus och teknik omfattar studier av människa, teknik och organisation i arbetslivet ur ett genusperspektiv.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE FFN-ordförande 2018-04-24 1 Ämnesområde Matematik och lärande innefattar studier av praktiker som rör undervisning, lärande och användning

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i biomedicin 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABME Programbeskrivning Masterprogrammet utgörs av kurser inom huvudområdet biomedicin. Programmet har en

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENERGITEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Energiteknik omfattar utveckling av teknik och processer för en uthållig energiförsörjning. Forskningen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ELKRAFTTEKNIK TFN-ordförande 2012-10-30 1 Ämnesområde Ämnet omfattar studier av hållbara system för elgenerering, transport av elektrisk energi samt växelverkan

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄTEKNIK TFN-ordförande 2015-01-29 1 Ämnesområde Träteknik omfattar tvärvetenskaplig forskning på trämaterialet och industriella processer inom kedjan

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM. FFN ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INFORMATIONSSYSTEM FFN ordförande 1 Ämnesområde Informationssystem fokuserar på design och användning av informationsteknologi i relation till människor,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer