ETT BÄTTRE PiTEå. FÖR ALLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ETT BÄTTRE PiTEå. FÖR ALLA"

Transkript

1 ETT BÄTTRE Piteå. FÖR ALLA Lokalt handlingsprogram

2 Vår ideologiska kompass I Piteå ska alla medborgare skyddas av rätten att växa upp i trygghet och med möjlighet att förverkliga sina drömmar. Vi socialdemokrater vill ha en öppen kommun som utvecklas och står för nytänkande och framtidstro. Trygghet, mångfald, jämlikhet och medskapande är grundpelare i ett kreativt samhälle. Det är tillsammans som vi utformar ett Piteå där varje medborgare känner tillhörighet och gemenskap. Denna utveckling åstadkommer vi genom att öka vår kunskap om, och förståelsen för, olika kulturer och livsval. Målet för oss socialdemokrater är ett Piteå som skapar välfärd och möjligheter åt alla. Vi vill bygga ett hållbart samhällspussel där människors livskvalitet ökar, utan att det skadar vår gemensamma miljö. Piteå ska växa och utvecklas, men inte på bekostnad av framtida generationers utsikter att leva ett gott liv. Arbete åt alla är socialdemokratins viktigaste uppgift och en stor utmaning eftersom arbete ger personlig frihet och tryggar välfärden. Socialdemokratisk välfärdspolitik är ett uttryck för de tre principerna om frihet, jämlikhet och solidaritet. Den omfattar alla, oavsett inkomst. Generell välfärd är något medborgarna solidariskt erbjuder varandra, och solidariskt bidrar till att betala. Vi tror på politikens möjligheter att förändra och förbättra samhället. Tillsammans kan vi bygga en bättre framtid. Socialdemokratin vill se ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde och lika rätt. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål. Vi strävar mot målet att utplåna klasskillnader, fördomar och diskriminering. Det goda samhället byggs i samverkan, med ömsesidig hänsyn och respekt. Alla ska ha samma rätt och möjlighet att påverka, men också en skyldighet att ta ansvar. Genom öppenhet När du är som allra svagast ska vi, samhället, vara som allra starkast Stefan Löfvén 2014 och dialog vill vi ge möjligheter för piteborna att påverka sin vardag och vara medskapare i samhällsbygget. Det hållbara samhällspusslet handlar om att bygga ett samhälle som är tryggt i grunden, med livskvalitet och framtidstro för alla medborgare. Ett samhälle där det finns jobb, attraktiva boendemiljöer, ett rikt kulturliv och en god omvårdnad. Men också ett samhälle där det finns en fungerande infrastruktur, spännande utmaningar och ett stabilt skyddsnät.

3 Arbete och näringsliv Arbete åt alla är socialdemokraternas viktigaste uppgift eftersom arbete ger personlig frihet och tryggar vår välfärd. Detta förutsätter ett starkt och innovativt näringsliv, men också en stabil och nytänkande offentlig sektor. För att bygga det hållbara samhällspusslet behöver dessa gå hand i hand. Socialdemokraterna vill därför skapa goda relationer mellan kommun och näringsliv samt medverka till att det finns goda förutsättningar att starta och driva företag i Piteå. Ingen ung pitebo ska behöva starta sitt vuxenliv som arbetslös, utan möjlighet att försörja sig själv och kunna bidra till samhällsutvecklingen. Samtidigt väntar en framtid som rymmer generationsväxling och kompetensbrist i både privat och offentlig sektor. Vi socialdemokrater vill ha en arbetsmarknadspolitik som är anpassad efter lokala förutsättningar där arbetsförmedling, näringsliv och kommun samarbetar för att rusta människor med den kunskap som arbetsmarknaden efterlyser. Mångfald är viktigt i ett samhälle, så också på arbetsmarknaden. Människors olika bakgrund och erfarenheter ska tas tillvara; det leder till nytänkande och utveckling och stärker näringslivet och arbetsmarknaden i Piteå. Forskning, som en grund för utveckling, är något vi socialdemokrater tror på. Inte minst för att skapa möjligheter för en hållbar tillväxt och hitta nya produkter och tjänster som är bra för miljön och är klimatsmarta. Arbetsmarknaden ska präglas av goda villkor där en bra arbetsmiljö framstår som självklar. Mot denna bakgrund vill vi ta initiativ till ett handslag mellan offentlig och privat sektor som syftar till att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna i Piteå. Utveckla formerna för samverkan mellan näringsliv och kommun. Bekämpa ungdomsarbetslösheten. Nolltolerans är målet. Öka mångfalden på arbetsmarknaden. Att Piteå kommun kräver kollektivavtal vid all offentlig upphandling.

4 Hälsa och omsorg I Piteå ska det vara lätt att göra bra val när det gäller kost, motion och livsstil. Ett brett samarbete mellan kommun, landsting och andra aktörer är viktigt för att skapa förutsättningar för bättre hälsa och livskvalitet. Vi socialdemokrater vill forma ett samhälle där alla behövs och alla kan delta. Allt fler friska, erfarna äldre människor är en tillgång för samhället. Att skapa god omvårdnad för ett ökande antal multisjuka är en rejäl utmaning, och för det behövs förändringar i äldreomsorgen och nya former av stöd. Det fungerar inte att göra mer av samma; vi måste tänka nytt. Så långt det är möjligt ska våra äldre erbjudas bo kvar i invanda miljöer. Som stöd för dem bygger kommunen ett nytt äldrecentra med 36 korttidsplatser och ytterligare en dagverksamhet. Vi ser också till att det finns Seniorbostäder och Trygghetsbostäder. När behoven av stöd är så stora att det krävs ett särskilt boende ska man få ett sådant som motsvarar de behov man har. Socialdemokraterna i Piteå anser att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara fullt delaktiga i alla delar av det politiska, sociala, ekonomiska och kulturella livet. Förbättrad tillgänglighet leder till bättre förutsättningar för personer med funktionsnedsättningar att studera, arbeta och delta i samhällslivet. Målet är att göra skillnad och ge ett stöd med bra kvalitet. Vi ska fortsätta utvecklingen av egna öppna insatser inom missbruksvården med särskilt fokus på kvinnor och unga. Vi tror att ett stöd på hemmaplan är bättre och därför vill vi att utreda möjligheten att skapa ett barn- och ungdomsboende på hemmaplan. Skapa fler boende- och servicelösningar för äldre och utveckla mötesplatser för en meningsfull fritid i hela kommunen. Bygga ett nytt äldreboende under mandatperioden. Skapa tillgång till specialkompetens inom bl.a. demensvård, psykiska sjukdomar, kost- och näringslära samt vård i livets slutskede. Att människor med funktionsnedsättning ska få stöd att komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden. Öka antalet gruppboendeplatser

5 Utbildning För Socialdemokraterna i Piteå är det en självklarhet att förskola och skola håller en hög kvalitet. Förskolan ska kännetecknas av trygghet, lek och lärande och de små barnens lust och möjligheter att lära ska tas tillvara. Fritidshemmen ska fortsätta erbjuda verksamhet av hög kvalitet och arbeta tätt tillsammans med skolan. I Piteå ges alla elever möjligheten att nå sin fulla förmåga. Kunskap och bildning är en förutsättning för individens utveckling genom hela livet. Vi ska ha behörig personal i skolan så att våra barn och unga får bra verktyg för det livslånga lärandet. Ändamålsenliga lokaler och utemiljöer ger förutsättningar för en trygg förskole- och skolgång. För att stärka attraktionskraften i kommundelarna nord, syd, öst och väst har elever möjlighet att gå årskurserna f-9 i sin kommundel. En hög personaltäthet tillgodoser varje barns behov av stöd och utveckling. Inga barn ska bli åsidosatta eller känna sig otrygga i sin vardag, och elevhälsan ska tillföra viktigt stöd tillsammans med alla andra betydelsefulla personer som eleverna möter under sin skoldag. Gymnasieskolan i Piteå ska vara ett attraktivt alternativ för våra och närliggande kommuners elever. Med breda utbildningsalternativ skapas också förutsättningar för fler elever att finna sin väg in i vuxenlivet Miljö och klimat Att alla elever i grundskolan ska nå målen. Införa kostnadsfri läxhjälp på samtliga skolor. Att IT-satsningen en dator per elev också ska omfatta högstadiet. Satsa på vuxenutbildning och möjlighet till omskolning Piteå har alla förutsättningar att skapa ett hållbart samhälle där energi- och miljöfrågor står i fokus. Vi fortsätter på den inslagna vägen med klimatsmarta byggnationer, energibesparande åtgärder och insatser, med att garantera säkerheten kring vårt dricksvatten och stimulera tillkomst och använd- Prioritera närproducerade varor och tjänster. Anpassa kollektivtrafiken för att främja det kollektiva åkandet, t ex genom fler kvällsturer Möjliggöra arbetspendling/studiependling med anpassade avgångar och parkeringsmöjligheter. Fortsätta satsningen på gång- och cykelvägar i hela kommunen. Utveckla infrastruktur för elfordon ning av förnyelsebara energikällor och bränslen. Dessutom måste vi hantera vårt hushålls- och industriavfall så att det återvinns och behandlas på ett miljövänligt sätt. Striden för byggandet av Norrbotniabanan fortsätter med oförminskad styrka. Infrastruktur för kollektivt åkande är en förutsättning för att kunna erbjuda möjligheter till ett mer miljövänligt resande. Vi vill öka möjligheterna att åka buss kvällstid. För att fler ska kunna välja att köpa och köra elfordon vill vi förbättra förutsättningarna genom tex laddstolpar för snabbladdning.

6 Boende & Boendemiljöer För att Piteå kommun ska klara det viktiga välfärdsuppdraget behöver vi bli fler pitebor. Fler som arbetar, fler som betalar skatt och fler som på olika sätt bidrar till samhällsbygget. Piteå har under flera år ökat sin befolkning, vilket är mycket positivt. Men det är trångt på bostadsmarknaden och här behöver åtgärder vidtas. Socialdemokraterna i Piteå vill möjliggöra boende i fler av de attraktiva miljöer som finns i vår kommun. Det handlar om att erbjuda boende i stadsnära och vattennära miljöer. Det handlar om att erbjuda boende i landsbygd, där service, kollektivtrafik och ett livskraftigt föreningsliv är viktiga delar i attraktionskraften. Det handlar om boende till alla oavsett livssituation. Vi vill utveckla serviceorter i Piteå kommuns landsbygd, där offentlig och kommersiell service samt civilsamhällets verksamheter kan koncentreras och genom samarbete skapa starka serviceorter. Vi vill att serviceorterna ska finnas fördelade i kommunens norra, södra och västra delar. Stadsplanering av idag kräver att vi håller perspektiven ekologisk och social hållbarhet högt på dagordningen. Det kan handla om att planera nya bostadsområden intill befintliga kollektivtrafikstråk, kunna erbjuda odlingslotter, träffpunkter eller förespråka att bilpooler skapas. Det handlar om att säkerställa trygghet och tillgänglighet. Kartlägga behovet av flerfamiljshus och villatomter på landsbygden, och utifrån detta möjliggöra för produktion av flerfamiljshus och planering av nya villatomter. Förtäta stadskärnan med fler möjligheter till boende. Planera för fler boendemiljöer i attraktiva lägen. Att all stadsplanering har ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbarhetsperspektiv. Att stödet till våra landsbygdsbutiker skall utökas

7 Kultur, fritid och föreningsliv I socialdemokratins Piteå har kulturen, folkbildningen och föreningslivet en given plats. Tillgången till mötesplatser där kulturella och föreningsengagerade människor kan mötas ska vara god. Dessa mötesplatser behövs bland annat för att göra det möjligt för nya pitebor att känna sig välkomna och kunna knyta naturliga vänskapsband. De ideella krafterna i föreningslivet ska stödjas och uppvärderas. Deras betydelse är enormt viktigt för Piteås utveckling och den insats de gör är ovärderlig. Barns möjlighet att utöva kultur och ta del av litteratur är viktigt för oss socialdemokrater. Vi anser att biblioteken, föreningarnas barnverksamhet och kultur för barn ska prioriteras. Musik- och dansstaden Piteå ska fortsätta att utvecklas, och den kommunala musik- och dansskolan är en viktig del i den processen, så att så många barn som möjligt får ta del av den. Den mångfald av evenemang som Piteå är känt för ger både pitebor och besökare möjlighet att uppleva kultur, idrott, friluftsliv och mycket annat. Genom riktade satsningar vill vi stimulera till nya aktiviteter och upplevelser. Vi socialdemokrater anser att Piteå ska vara ett föredöme för att stödja flickors och kvinnors idrottande. Fortsätta utveckla musik- och dansstaden Piteå. Satsa på fotbollen med bland annat en fotbollshall och konstgräsplaner i de fyra kommundelarna. Anlägga ett kulturtorg Våra framgångsrika tjejer har gett Piteå en fantastisk reklam och inspirerat många att börja idrotta. Fotbollen som är den idrott som har flest utövare i vår kommun, både bland tjejer och killar, ska få möjlighet att utvecklas vidare.

8 Socialdemokraterna i piteå Expedition: Storgatan Piteå Telefon: Internet: Ombudsman: Ordförande: facebook.se/sappitea Elisabeth Lindberg elisabeth.lindberg@pitea.sap.se Hannah Bergstedt hannah.bergstedt@riksdagen.se Jag vill hjälpa till i valarbetet! Jag vill veta mer om socialdemokraterna! Ja, jag vill bli medlem! Namn Adress Postnr/Postort Personnummer Telefon/mobil E-post Fackförbund Bli medlem direkt! SMSa personnummer till (S ååmmddxxxx) Kostnad 100kr Tack för att du vill vara med. Vi kommer att hantera och spara dina uppgifter i enlighet med PuL.

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å TRYGGT, ATTRAKTIVT OCH UTHÅLLIGT Tryggt, attraktivt och uthålligt Piteå ska vara en möjligheternas

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna

Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T I S T E N U N G S U N D HANDLINGSPROGRAM Socialdemokraterna HANDLINGSPROGRAM - 2014-2018 För oss Socialdemokrater är FRIHET, JÄMLIKHET och SOLIDARITET grundpelare. FRIHET handlar om att kunna leva i ett öppet, solidariskt och demokratiskt samhälle. SOLIDARITETs-

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Vision 2030 för Jönköpings kommun

Vision 2030 för Jönköpings kommun Vision 2030 för Jönköpings kommun 2016:482 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vision 2030 för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-02-22 41 1 2 Vision 2030 Vision

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

FRAMTIDSKONTRAKT

FRAMTIDSKONTRAKT FRAMTIDSKONTRAKT 2015-2018 Socialdemokraterna i Sandviken socialdemokraterna.se/sandviken twitter.com/ssandviken facebook.com/s.sandviken Sandviken - den moderna industri- och kulturkommunen På följande

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Vår politiska vilja 2016 2019

Vår politiska vilja 2016 2019 Vår politiska vilja 2016 2019 Enköpings kommuns fem strategiska mål vår politiska vilja för åren 2016 2019 ansluter till Vision 2030 som beslutades 2013. Varje mål har en undermening som förtydligar målet.

Läs mer

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND En solidarisk, hållbar och livaktig kommun Socialdemokraterna vill att Härnösand ska vara unikt. Vi vill att Härnösand ska ha lägsta arbetslösheten i regionen

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2018-2022 2 Ett handlingsprogram för framtidens Kungsbacka Vår politik framöver är inriktad på att Kungsbacka ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt. När vi växer krävs det god kontroll

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA.

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. VALPROGRAM FÖR JOBB, SKOLA OCH VÄLFÄRD GNESTA 2015-2018. Socialdemokraterna FRAMTIDSPARTIET I GNESTA Stefan Löfven Johan Rocklind ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. Sverige är ett

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Framtidskontraktet Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Sverige är ett bra land och Lysekil är en bra kommun. Det är aldrig fel att ha höga ambitioner. Felet ligger i förankringen i den verklighet

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Lokalt valprogram för Socialdemokraterna Oxelösund 2015-2018

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Lokalt valprogram för Socialdemokraterna Oxelösund 2015-2018 ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Lokalt valprogram för Socialdemokraterna Oxelösund 2015-2018 Från fullmäktigelistan: Martin Bergström - plats 13 Annika Heed - plats 21 Tommy Karlsson - Plats 22. Fotograf

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN SUSANNE NORBERG ROZA GÜCLÜ HEDIN JONAS LENNERTHSON SJUKVÅRD OCH OMSORG Jämlik hälsa är vårt mål. Vi ska korta väntetiderna i vården och stoppa vinstjakten i välfärden.

Läs mer

Socialdemokraterna Alingsås

Socialdemokraterna Alingsås Kommunalt handlingsprogram 2011 2014 Socialdemokraterna Alingsås Möjligheternas Alingsås Vi vill att Alingsås ska vara möjligheternas kommun i möjligheternas land. Vi menar att solidaritet och jämlikhet

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen ständigt utvecklas,

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

FRAMTIDSKONTRAKTET SÅ KAN VI TILLSAMMANS FÖRVERKLIGA VÅR FRAMTID

FRAMTIDSKONTRAKTET SÅ KAN VI TILLSAMMANS FÖRVERKLIGA VÅR FRAMTID FRAMTIDSKONTRAKTET SÅ KAN VI TILLSAMMANS FÖRVERKLIGA VÅR FRAMTID 1 Innehåll Man lär sig krypa innan man kan gå.. 4 På egen hand med skolväskan över axeln. 4 Gå din egen väg 5 Mitt i livet. 6 När pusslet

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version Gnesta Arbetarekommun Slutlig version 2010-04-20 Vi socialdemokrater har en idé om vår kommun. Vi har kallat det för Möjligheternas Gnesta. Det är en kommun som bygger på insikten att vi är starkare tillsammans.

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING

FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING Gruppledaren har ordet Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med kulturnationalistisk grundsyn, som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk

Läs mer

Programförklaring Majoritet Mölndal. Förord

Programförklaring Majoritet Mölndal. Förord Programförklaring Majoritet Mölndal Mölndal 2014-12-08 Förord Mölndal ska styras med tydliga mål. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är tillsammans den styrande majoriteten

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med VALMANIFEST 2018 FRAMÅT med CENTERPARTIET STRÖMSTAD Med kärlek till hembygden och vision för framtiden skapar vi, tillsammans med dig, positiv utveckling i hela Strömstad Vision FRAMÅT 2035 med Centerpartiet

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Din röst för en hoppfull framtid för Orust.

Din röst för en hoppfull framtid för Orust. Har du en fråga om vår politik skickar du den till info@moderaterna.se Följ oss på www.facebook.com/orustmoderaterna Din röst för en hoppfull framtid för Orust. Följ oss på www.facebook.com/orustmoderaterna

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Politisk plattform. majoritetssamarbetet i Finspångs kommun 2011-2014

Politisk plattform. majoritetssamarbetet i Finspångs kommun 2011-2014 Politisk plattform majoritetssamarbetet i Finspångs kommun 2011-2014 Förutsättningar Plattformen innebär åtaganden på ett antal politiska områden och en viljeinriktning om att styra Finspång tillsammans

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Jobben först i möjligheternas Skåne

Jobben först i möjligheternas Skåne J O B B P R O G R A M F Ö R S K Å N E Jobben först i möjligheternas Skåne Socialdemokraterna i Region Skåne www.socialdemokratena.se/skane Vi socialdemokrater sätter jobben först. Jobb skapas genom att

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Manliga kandidaterna till kommunfullmäktigelistan för Socialdemokraterna i Sundbyberg

Manliga kandidaterna till kommunfullmäktigelistan för Socialdemokraterna i Sundbyberg Manliga kandidaterna till kommunfullmäktigelistan för Socialdemokraterna i Sundbyberg Mats Andersson, 1970 Rissne Jag vill ge alla barn och ungdomar en chans att lyckas i livet. Då krävs bra skolor, vettiga

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Planeringsdirektiv med budget

Planeringsdirektiv med budget Planeringsdirektiv med budget 2019-2023 Ändringsförslag HALMSTAD Om Planeringsdirektiv med budget 2019-2023 Miljöpartiet vill göra följande ändringar i förslaget till Planeringsdirektiv med budget 2019-2023.

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

VAL 2014 ETT BÄTTRE KARLSHAMN. FÖR ALLA KORTVERSION

VAL 2014 ETT BÄTTRE KARLSHAMN. FÖR ALLA KORTVERSION VAL 2014 ETT BÄTTRE KARLSHAMN. FÖR ALLA KORTVERSION EN BÄTTRE FRAMTID. FÖR ALLA. Möjligheten att vara med och påverka i stort och smått är viktigt för att vi ska må bra och känna tillfredställelse i livet.

Läs mer