Hantering av personer med skyddade personuppgifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantering av personer med skyddade personuppgifter"

Transkript

1 Riktlinje för hantering av personer med skyddade personuppgifter Förvaltning Ägare Reviderat datum Hälso- och sjukvård, Folktandvården, Företaghälsa och tolkförmedling, Regionservice Agata Cierzniak Verksamhet Samtliga Slutgranskare Sofia Öhrman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m 15RS2440 Riktlinje Rickard Simonsson Hantering av personer med skyddade personuppgifter Innehållsförteckning 1 Inledning/syfte Skyddade personuppgifter enligt Skatteverket Sekretessmarkering hos Skatteverket Kvarskrivning Fingerade personuppgifter ( ny identitet ) Omfattning/tillämpningsområde Ansvar Giltighetstid Hantering av patienter med skyddade personuppgifter Sekretessmarkering/kvarskrivning Generella anvisningar Patientadministration och journalföring Sjukresetransport Remisser Intyg och utlåtanden Redan registrerade uppgifter Sammanhållen journalföring Telefon E-post Utlämnande av journalhandlingar Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter Post Högriskpatient Vid frågor Nyckelord Inledning/syfte Syftet med denna riktlinje är att klargöra vad som avses med skyddade personuppgifter samt uppnå en enhetlig hantering av personer med skyddade personuppgifter inom Region Örebro län (regionen). Alla personuppgifter, inklusive de skyddade personuppgifterna, avviseras automatiskt från Skatteverket senast inom en vecka efter registrering till de flesta myndigheterna, kommuner, Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7)

2 landsting, regioner och SPAR 1. Mottagande myndighet bestämmer utifrån egna behov hur hantering av personuppgifter ska ske. Uppgifter som registreras i Skatteverkets folkbokföringssystem exempelvis personnummer, namn och adress, är som huvudregel offentliga. I vissa fall kan utlämnande av personuppgifter till utomstående omfattas av sekretess om det kan antas att en person eller dennes närstående kan lida men om dessa uppgifter lämnas ut. Skyddade personuppgifter är Skatteverkets samlingsrubrik för skyddsåtgärderna 2 : Sekretessmarkering Kvarskrivning Fingerade personuppgifter Sekretessmarkering hos Skatteverket ska inte sammanblandas med uttrycken som finns i regionens interna system. I Infomedix och Klinisk Portal kan sekretess registreras för varje vårdtillfälle i syfte att stödja användaren i externa kontaker med bl.a. anhöriga. På patientens begäran kan sekretess markeras som: Delvis sekretess - uppgifter om patientens tillstånd kan lämnas enbart till uttryckligt angivna personer, eller Full sekretess - uppgifter om patientens hälsotillstånd kan inte lämnas Utöver det ovannämnda bör hänsyn tas till patienter som kan anses vara i behov av en skyddad identitet under vårdtiden, s.k. högriskpatienter. 1.1 Skyddade personuppgifter enligt Skatteverket Sekretessmarkering hos Skatteverket Enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), kan en markering för särskild sekretessprövning, s.k. sekretessmarkering, införas. För sekretessmarkering krävs det normalt att fråga är om ett konkret hot. Det räcker alltså inte att personen känner fruktan och anser sig förföljd. Det måste också objektivt föreligga en risk för förföljelse. Dessutom måste personen som är utsatt för hot eller förföljelse kunna styrka sin hotbild för Skatteverket. Sekretessmarkeringen löper ett år och därefter görs en ny prövning ifall hotbilden består. Denna markering innebär inte någon absolut sekretess utan fungerar som en varningssignal. OBS! Sekretessmarkering kan även avse närstående. Markering överförs även för personer som är folkbokförda på samma adress som personen med sekretessmarkering då även de berörs av en hotsituation. Från själva markeringen framgår inte vilka uppgifter som är skyddsvärda. Särskilt uppmärksamhet bör riktas mot uppgifter om: 1 Statens personadressregister, SPAR, är ett offentligt register som omfattar alla personer som är folkbokförda i Sverige, både svenska och utländska medborgare. I registret ingår även personer som erhållit samordningsnummer och vars identitet är fastställd. Skatteverket är huvudman och personuppgiftsansvarig för SPAR sedan 1 januari I oktober 2013 hade personer skyddade personuppgifter i Sverige varav hade en sekretessmarkering, 2013 personer hade sekretessmarkering och kvarskrivning och 1 person hade enbart kvarskrivning. Kopia utskriftsdatum: Sid 2 (7)

3 Adress Nytt namn Närstående till personen med sekretessmarkering- barn, föräldrar, m.m. Könsbyte- kopplingen mellan det gamla och det nya personnummer resp. gammalt och nytt förnamn Kvarskrivning Kvarskrivning regleras i folkbokföringslagen (1991:481). En kvarskrivning innebär att personen får vara kvarskriven på sin gamla adress. Den gamla adressen tas bort från Skatteverkets folkbokföringsregister och i adressfältet anges: Förmedlingsuppdrag. I motsatsen till sekretessmarkeringen registreras aldrig den nya adressen i folkbokföringsregister och sprids därmed inte heller till andra myndigheter (exempelvis: Region Örebro län). Kravet för att få bli kvarskriven är att personen av särskilda skäl kan antas bli utsatt för brott, förföljelser eller andra allvarliga trakasserier. Omständigheterna ska i princip motsvara de som gäller för meddelande av besöksförbud. Ansökan om kvarskrivning ska biträdas av polismyndigheten eller socialnämnden på Skatteverkets begäran. Ett beslut om kvarskrivning kan kombineras med sekretessmarkering. Kvarskrivningen gäller i högst tre år i taget räknat från dagen personen har flyttat Fingerade personuppgifter ( ny identitet ) Fingerade personuppgifter regleras i lagen om fingerade personuppgifter (1991:483) och innebär att alla personuppgifter tas bort och ersätts med nya. Detta tillgrips som en säkerhetsåtgärd för personer som utsatts för särskilt allvarlig brottslighet, brott som är direkt livshotande eller som syftar till grov kroppsskada eller frihetskränkning. Rikspolisstyrelsen är ensam ansvarig för handläggning och uppföljning av ärenden som avser fingerade personuppgifter. Koppling mellan den nya och den gamla identiteten finns endast hos Rikspolisstyrelsen och sekretessen gäller även för uppgifter som tillförs ärendet efter ett byte av personuppgifter. 2 Omfattning/tillämpningsområde Riktlinjen gäller inom Förvaltningen för hälso- och sjukvård, Förvaltningen för folktandvård, Förvaltningen för företagshälsa och tolkförmedling och Förvaltningen för regionservice. 3 Ansvar Verksamhetschef/motsvarande ska se till att denna riktlinje görs känd inom verksamheten, nyanställd personal informeras samt att uppföljning av att reglerna om hantering av skyddade personuppgifter efterföljs. Initiering av loggkontroll efter avslutad behandling av en patient med skyddade personuppgifter ankommer på verksamhetchefen/motsvarande. Loggkontroll kan överlåtas till personuppgiftsombudet enligt överenskommelse. På verksamhetsnivå ska det snarast upprättas rutiner på hur denna riktlinje efterlevs. En rutin ska innehålla sammanställning av åtgärder som ska vidtas när en patient med skyddade personuppgifter kontaktar verksamheten. Detta gäller alla steg från telefon bokning, omhandärtagande av patient vid besök fram till utskrivning och ev. uppföljning. Kopia utskriftsdatum: Sid 3 (7)

4 Det kan finnas behov av snabbt agerande i brådskande situationer varför en rutin ska göras känd inom verksamheten och genomgås grundligt med personalen. Detta åligger verksamhetschefen/motsvarande. Det kan vara befogat att patienten får fortsatt kontakt med samma person under ett pågående vårdtillfälle. Den anställde som ansvarar för patienten med skyddade personuppgifter har möjlighet att direkt samråda med personuppgiftsombudet i frågor som berör denna riktlinje. 4 Giltighetstid Riktlinjen gäller tills vidare. Uppdateringar ska ske regelbundet med beaktande av författningsändringar dock minst vart fjärde år. Regiondirektören utser ansvarig för genomgången. 5 Hantering av patienter med skyddade personuppgifter 5.1 Sekretessmarkering/kvarskrivning Generella anvisningar Den enskilde har ett ansvar för att själv upplysa om eventuell skyddsåtgärd eftersom det inte åligger en myndighet att utan anledning kontrollera om en person har sekretessmarkeringen/kvarskrivning i folkbokföringen Patientadministration och journalföring Kontrollera i befolkningsregistret eller begär en handling från patienten som styrker sekretessmarkeringen/kvarskrivning ifall uppgifter om säkerhetsåtgärden inte finns i befolkningsregistret. Adressuppgifterna, varken permanenta eller tillfälliga som kan ge ledning om var personen befinner sig får aldrig läggas till trots patientens medgivande. Detsamma gäller uppgifter om kontaktpersoner, telefonnummer, arbetsplats, skola, vårdcentral eller annan information som kan avslöja patientens vistelse. Egen kodning av patient i systemet då patientens identitet är känd, ska inte ske. Patienten ska inte registreras som okänd/skyddad identitet/mm. Personuppgifter uppdateras dagligen/resp. veckovis från Skatteverket. Inom Region Örebro län visas enbart personnummer för personer med skyddade personuppgifter. I fältet namn anges: skyddad identitet. Om patienten motsätter sig att registrera sitt besök, eller att dennes personnummer blir känt för de anställda ska patienten registreras med OID- nr eller pappersjournal föras, enligt patientens önskemål. Vid osäkerhet rådgör med närmaste chef. Ropa aldrig upp patientens namn i samband med besök. Det kan finnas anledning att i samråd med patienten komma överens om vilket namn som ska användas vid det aktuella vårdtillfället. Vid inläggning på sjukhus kan det finnas anledning att tilldela patienten ett enbäddsrum om det finns möjlighet till detta. Detta kan bestämmas utifrån omständigheter rådande på mottagningen vid det aktuella vårdtillfället. Om patienten är inlagd på ett sjukhus ska uppgiften om patienten inte lämnas ut trots patientens uppmaning. Patientens uppgifter ska markeras som full sekretess. Kopia utskriftsdatum: Sid 4 (7)

5 5.1.3 Sjukresetransport Vid utskrivning och hemresa bör patienten åka enskilt om behov av sjukresetransport föreligger och patienten uttrycker sådant önskemål Remisser Adress, telefonnummer eller andra uppgifter som kan avslöja patientens vistelse får aldrig dokumenteras Intyg och utlåtanden Intyg och utlåtanden måste innehålla personnummer, namn och uppgift om utfärdaren. Dessa uppgifter röjer därför patientens vistelse. Kom överens med patienten om hur ni säkerställer att endast rätt mottagare får se intyget/utlåtandet. Postförsändelsen till namngiven mottagare skickas alltid rekommenderat Redan registrerade uppgifter Om den skyddade uppgiften (ej personnummer) finns registrerad i journalen sedan tidigare ska uppgiften markeras och inte användas (trots patientens samtycke). Är det inte möjligt att markera informationen ska uppgifterna döljas eller sparas på någon säker plats Sammanhållen journalföring Uppgifter om patienter med skyddade personuppgifter får ingå i sammanhållen journalföring endast om de kan hanteras på ett säkert sätt och i enlighet med denna riktlinje. Det bör inte vara möjligt att få direktåtkomst till journalhandlingar genom Nationell Patientöversikt, NPÖ. Patienten ska informeras om möjligheten att spärra tillgång till NPÖ Telefon För att underlätta patienten tillgång till information och säkerställa kontakt mellan patienten och vårdenheten ska patienten tilldelas namn och telefonnummer till en anställd som patienten kan vända sig till vid frågor om provsvar/inläggning/epikris/andra vårdsinstatser. Patienten ska inte behöva förklara sig på telefon varför denne inte önskar lämna ut sitt namn eller telefonnummer. Handläggning av patienten ska göras skyndsamt och utan onödigt dröjsmål. Telefonförfrågningar avseende en patient med skyddade personuppgifter ska hanteras med stor försiktighet. Om förfrågan som gäller en person med skyddade personuppgifter kommer in till vårdenheten från en annan enhet eller myndighet- motring alltid och bekräfta. Rådfråga regionjurist vid osäkerhet E-post Patienten bör avrådas kontakta vården genom e-post Utlämnande av journalhandlingar Patienten har rätt att få ta del av handlingar som berör honom/henne. Det är mycket viktigt att en noggrann menprövning görs när anhöriga till en patient med skyddad identitet begär journalhandlingar. Finns det tveksamheter kring utlämnandet ska verksamhetschef kontaktas. Kopia utskriftsdatum: Sid 5 (7)

6 Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter Personer med kvarskrivning och sekretessmarkering kan skaffa konto i 1177 Vårdguidens e-tjänst Mina Vårdkontakter (i fortsättningen Mina Vårdkontakter) med e-legitimation. I dagsläget visas däremot bara ett begränsat urval av tjänster. För att personer med kvarskrivning ska kunna kontakta mottagningar i Mina Vårdkontakter behöver mottagningen godkänna dem för kommunikation genom att manuellt lägga till personnumret. Namn kommer att hämtas upp automatisk från Skatteverkets befolkningsregister. För personer med sekretessmarkering är tjänsten tillgänglig som för övriga länsbor. Namn och adressuppgifter kommer att hämtas upp automatiskt från Skatteverkets befolkningsregister. Det finns anledning att informera patienten innan kontakten godkänns/när patienten kontaktar vården för första gången om risker som användning av tjänsten medför, dvs. att uppgifter som skyddas särskilt (namn och adressuppgifter) i regionens vårdsystem kommer att synliggöras i Mina Vårdkontakter. Det krävs ett uttryckligt samtycke från patienten som ska dokumenteras i patientjournalen Post Skattekontorets adress anges som en särskild postadress. All post går till ett skattekontor som har den skyddade adressen manuellt förvarad och kan vidarebefordra posten. Meddelanden förmedlas via förmedlingsuppdrag i Göteborg via Postförmedling. Gör så här: 1. Lägg försändelse i ett slutet kuvert 2. Kuvertet förses med adressatens (patientens) personnummer (och) adressatens namn (patientens). 3. Kuvertet läggs i ett ytterkuvert, med uppgifter om avsändaren (Region Örebro län), som sänds till: Förmedlingsuppdrag Box Göteborg Det ska vidare observeras att Skatteverket inte har med innehållet att göra, varför ett innerkuvert alltid ska vara väl förslutet. 5.2 Högriskpatient Med högriskpatient avses en person med kända personuppgifter, dvs. att sekretessmarkeringen/kvarskrivning inte finns hos Skatteverket, men särskild hänsyn till anonymitet under vårdtiden krävs. Det kan exempelvis avse situationer där personen vänder sig till vårdgivaren innan Skatteverket har beslutat om sekretessmarkeringen/kvarskrivningen eller vid misstanke om hedersrelaterat våld. Bedömning ska ske för varje enskilt fall i samråd med närmaste chef. Det kan finnas anledning att hantera en högriskpatient på liknande sätt som en person med skyddade personuppgifter i enlighet med denna riktlinje. Om patienten motsätter sig att registrera sitt besök, eller att dennes personnummer blir känt för de anställda ska patienten registreras med OID- nr eller pappersjournal föras, enligt patientens önskemål. Vid osäkerhet rådgör med närmaste chef. Patienten bör underrättas om möjligheten att sammanslå reservnummer/pappersjournaler med de riktiga uppgifterna. Personuppgiftsombudet kan bistå Kvinnohuset eller motsvarande organisation med att kontakta kliniker/vårdenheter inför besök. Kopia utskriftsdatum: Sid 6 (7)

7 5.3 Vid frågor Frågor gällande riktlinjen besvaras av författaren av detta dokument Agata Cierzniak, personuppgiftsombudet, eller Mikael Ericsson, informationssäkerhetssamordnare eller någon annan vid enheten för juridik och informationssäkerhet. 6 Nyckelord sekretesspatient, skyddad identitet, kvarskrivning, högriskpatient, sekretessmarkering, skyddade personuppgifter, full sekretess, förmedlingsuppdrag. Kopia utskriftsdatum: Sid 7 (7)

INSTRUKTION. Koncernkontoret. Enheten för informationssäkerhet. Datum: 2015-09-02 Dnr: Dokumentets status: Beslutad

INSTRUKTION. Koncernkontoret. Enheten för informationssäkerhet. Datum: 2015-09-02 Dnr: Dokumentets status: Beslutad Koncernkontoret Enheten för informationssäkerhet Datum: 2015-09-02 Dnr: Dokumentförvaltare: Enheten för informationssäkerhet Koncernkontoret Dokumentets status: Beslutad Dokumentid: Skyddade personuppgifter

Läs mer

Stadsövergripande policy om skyddade personuppgifter med riktlinjer till nämnder och bolag

Stadsövergripande policy om skyddade personuppgifter med riktlinjer till nämnder och bolag STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGEN BILAGA SID 1 (5) Stadsövergripande policy om skyddade personuppgifter med riktlinjer till nämnder och bolag Inledning Inom stadens verksamheter hanteras en stor

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Rutin för hantering av skyddade personuppgifter

SOCIALFÖRVALTNINGEN Rutin för hantering av skyddade personuppgifter Rutin för hantering av skyddade personuppgifter Bakgrund Enligt 22 kap. 1 offentlighets- och sekretesslagen (OSL) är uppgifter inom folkbokföringsverksamheten i regel offentliga. I vissa fall kan det dock

Läs mer

Skatteverkets vägledning för hantering av skyddade personuppgifter i svensk förvaltning

Skatteverkets vägledning för hantering av skyddade personuppgifter i svensk förvaltning Skatteverkets vägledning för hantering av skyddade personuppgifter i svensk förvaltning Skyddade personuppgifter är Skatteverkets samlingsrubrik för de olika skyddsåtgärderna skyddad folkbokföring, sekretessmarkering

Läs mer

Rutin. Registrering av patienter med skyddade personuppgifter

Rutin. Registrering av patienter med skyddade personuppgifter Rutin Registrering av patienter med skyddade personuppgifter Enhet/förvaltning Förvaltningsgemensamt Ansvarig Peter Jansson, Chefläkare Blekingesjukhuset, Peter Valverius, Chefläkare Psykiatrin, Stefan

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJER AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER RIKTLINJER AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Verksamhetsutvecklare 2017-09-20 Uppdaterad: 2016-10-18 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn

Läs mer

Skyddade personuppgifter

Skyddade personuppgifter Skyddade personuppgifter Program Folkbokföring Sekretessmarkering Kvarskrivning Fingerade personuppgifter Postförmedling Myndigheters ansvar Mer information och kontaktuppgifter Folkbokföring Uppgifter

Läs mer

Skyddade personuppgifter - PMO

Skyddade personuppgifter - PMO Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 06-62747 Fastställandedatum: 2014-07-01 Upprättare: Ann-Christin A Bäckström Giltigt t.o.m.: 2018-07-01 Fastställare: Ann-Christin Bäckström Skyddade

Läs mer

RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontorets ledningsteam Ansvarig samt giltighetstid: 2017-05-26 Uppdaterad: 2016-05-26 POLICY Uttrycker ett övergripande

Läs mer

Förvaltning Ägare Reviderat datum Sofia Öhrman

Förvaltning Ägare Reviderat datum Sofia Öhrman Förvaltning Ägare Reviderat datum Sofia Öhrman 2016-04-22 Verksamhet Region Örebro län Slutgranskare Sofia Öhrman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m 16RS2416 Riktlinjer Rickard

Läs mer

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter 1/6 Beslutad: Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-29, 24 Gäller fr o m: 2014-04-29 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: - Ansvarig: Barn- och utbildningsnämnden Utbildningskontoret för hantering av barn

Läs mer

BESLUT. Instruktion för hantering av skyddade personuppgifter

BESLUT. Instruktion för hantering av skyddade personuppgifter Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum: 2018-10-15 Dnr: 1800025 1 (12) Instruktion för hantering av skyddade personuppgifter Syftet är att beskriva hur

Läs mer

Handlingsplan. Skyddad identitet

Handlingsplan. Skyddad identitet Handlingsplan Skyddad identitet Innehållsförteckning Inledning Skyddade personuppgifter/identitet Sekretessmarkering Kvarskrivning Fingerade personuppgifter Att tänka på Socialtjänsten Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Rutin gällande skyddade adresser och personuppgifter

Rutin gällande skyddade adresser och personuppgifter 2016-03-14 1 [7] Rutin gällande skyddade adresser och personuppgifter Personuppgifter i folkbokföringsregistret är vanligen offentliga men under vissa förhållanden kan en enskild ha skyddade personuppgifter.

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. och. hantering av skyddade personuppgifter

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. och. hantering av skyddade personuppgifter TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun och hantering av skyddade personuppgifter Inledning Uppgifterna som registreras i folkbokföringen är som huvudregel offentliga. I vissa fall kan det dock skada en person

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2011:54 RVII (Dnr 325-1281/2009) Hantering av ärenden med skyddade personuppgifter Anvisningar för handläggning av ärenden och genomförande av insatser inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen

Läs mer

Hantering av skyddade personuppgifter

Hantering av skyddade personuppgifter Styrdokument, rutiner Ekonomiskt bistånd 2015-02-04 Elina Edin 08-590 977 73 Dnr Fax /Eget_Telefax/ SÄN/2014:381 elina.edin@upplandsvasby.se Hantering av skyddade personuppgifter Nivå: Nämndspecifikt Antagen:

Läs mer

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret 2011-06-30 Information till vårdgivare inom VG Primärvård gällande övergång till elektronisk överföring av läkarintyg till Försäkringskassan I överenskommelsen

Läs mer

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Enligt patientdatalagen 4 kap 3,skall vårdgivare göra systematiska och återkommande kontroller av om någon obehörigen kommer åt sådana uppgifter om patienter

Läs mer

Meddelandeblad. Skyddade personuppgifter Ökat skydd för hotade och förföljda personer. Lagändringar. Olika typer av skyddade uppgifter

Meddelandeblad. Skyddade personuppgifter Ökat skydd för hotade och förföljda personer. Lagändringar. Olika typer av skyddade uppgifter Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnder eller motsvarande, handläggare och chefer inom socialtjänst Nr 1/2019 Januari 2019 Skyddade personuppgifter Ökat skydd för hotade och förföljda personer Lagändringar

Läs mer

Styrdokument FASTSTÄLLT AV STYRELSEN

Styrdokument FASTSTÄLLT AV STYRELSEN Styrdokument FASTSTÄLLT AV STYRELSEN 2011-12-14 SKYDDADE PERSONUPPGIFTER- POLICY OCH HANDLÄGGNING STADSÖVERGRIPANDE POLICY OM SKYDDADE PERSONUPPGIFTER MED RIKTLINJER TILL NÄMNDER OCH BOLAG INLEDNING Inom

Läs mer

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Jonas Dahl Manolis Nymark Pål Resare Anna Östbom Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Denna promemoria innehåller frågor och

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER RIKTLINJE FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

ANVISNING. Koncernkontoret. Enheten för informationssäkerhet. Datum: 2012-10-15 Dnr: Dokumentets status: Beslutad

ANVISNING. Koncernkontoret. Enheten för informationssäkerhet. Datum: 2012-10-15 Dnr: Dokumentets status: Beslutad Koncernkontoret Enheten för informationssäkerhet Datum: 2012-10-15 Dnr: Dokumentförvaltare: Enheten för informationssäkerhet Koncernkontoret Dokumentets status: Beslutad Dokumentid: Identitetshantering

Läs mer

Riktlinjer för hantering av uppgifter om personer med skyddad identitet

Riktlinjer för hantering av uppgifter om personer med skyddad identitet 1 (16) Riktlinjer för hantering av uppgifter om personer med Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Olika nivåer av skyddade personuppgifter 3. Hantering av skyddade personuppgifter generellt inom kommunen

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre! Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Frågor och svar om nationella vaccinationsregistret

Frågor och svar om nationella vaccinationsregistret Frågor och svar om nationella vaccinationsregistret Allmänt Vad är vaccinationsregistret? Vaccinationsregistret är ett hälsodataregister för nationella vaccinationsprogram. Folkhälsomyndigheten är ansvarig

Läs mer

Hantering av skyddade personuppgifter

Hantering av skyddade personuppgifter Hantering av skyddade personuppgifter inom stadens skolor Bakgrund Kommunfullmäktige har den 12 april 2010 antagit Stadsövergripande policy om skyddade personuppgifter med riktlinjer till nämnder och bolag.

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet

Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Sekretess, lagar och datormiljö

Sekretess, lagar och datormiljö Sekretess, lagar och datormiljö VT 2015 Sekretess och tystnadsplikt Tystnadsplikt gäller oss som individer Tystnadsplikt är ett personligt ansvar vi alltid har, vare sig vi agerar i tjänsten eller som

Läs mer

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 )

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Får ej röja uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde

Läs mer

HYLTE. Revisionsrapport "Skyddad identitet" 2012-03- 1 9 2012-03-09

HYLTE. Revisionsrapport Skyddad identitet 2012-03- 1 9 2012-03-09 HYLTE Kommunrevisionen 2012-03-09 Ki-loYLTE KOMMUN I mm9iiingskontor 2012-03- 1 9 _'idnerir Till Kommunstyrelseii- Hylte kommun Revisionsrapport "Skyddad identitet" Ernst & Young har, på revisorernas uppdrag,

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Hur får jag använda patientjournalen?

Hur får jag använda patientjournalen? Hur får jag använda patientjournalen? Offentlighets- och sekretesslagen Patientdatalagen Vision 2014-01-30 Susan Ols Landstingsjurist Översikt När får jag läsa i patienters journaler? Sekretess - När jag

Läs mer

Lena Persson fam_persson@ektv.nu beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer hedersrelaterat våld

Lena Persson fam_persson@ektv.nu beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer hedersrelaterat våld Lena Persson fam_persson@ektv.nu beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer hedersrelaterat våld skyddad identitet Uppgifter i folkbokföringen Födelse

Läs mer

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister.

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Personuppgifter Så sparas dina uppgifter Varje gång du besöker hälso- och sjukvården inom Landstinget

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Sid 1(5) Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Inledning Hantering av patientinformation inom Region Skåne ska ske utifrån patientdatalagen (SFS 2008:355), Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för loggkontroll av åtkomst till hälso- och sjukvårdsdokumentation

Rutin för loggkontroll av åtkomst till hälso- och sjukvårdsdokumentation Socialförvaltningen Rutin för loggning Dnr HSL-handboken MAS/MAR Datum för beslut 2013-11-26 Reviderad 2016-11-17 Version 1.1 Rutin för loggkontroll av åtkomst till hälso- och sjukvårdsdokumentation 1

Läs mer

Smittspårning. Indelning av sjukdomarna Riktlinjer för smittskyddet

Smittspårning. Indelning av sjukdomarna Riktlinjer för smittskyddet Smittspårning En översikt Smittspårning juridik, 2015-04-20, Sofia Malander Indelning av sjukdomarna 2 Riktlinjer för smittskyddet Vetenskap och beprövad erfarenhet Respekt för människors lika värde och

Läs mer

LOKAL ANVISNING till Vårdhandboken Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Identifikation 3 Vårdrutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m.

LOKAL ANVISNING till Vårdhandboken Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Identifikation 3 Vårdrutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Identifikation 3 Vårdrutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Identifiering, gömda flyktingar, 2016-03-01 papperslösa, ID-band Utfärdande

Läs mer

Frågor och svar om nationella vaccinationsregistret

Frågor och svar om nationella vaccinationsregistret Frågor och svar om nationella vaccinationsregistret Allmänt Vad är vaccinationsregistret? Vaccinationsregistret är ett hälsodataregister för nationella vaccinationsprogram. Folkhälsomyndigheten är ansvarig

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Journalhandling En journalhandling är alla handlingar och anteckningar som innehåller uppgifter om patientens tillstånd och de åtgärder som genomförts eller

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Lena Persson mail: fam_persson@ektv.nu. Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun

Lena Persson mail: fam_persson@ektv.nu. Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutin för respektive

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER RIKTLINJE FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare Information till dig som är hemsjukvårdspatient,

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL Socialnämnden 2011-10-19(rev 2013-01-14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare...

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen Socialförvaltningen Dokumentnamn Nationell patientöversikt NPÖ; Loggranskning Utarbetad av Socialnämnden Petra Ludvigson Regelverk PDL/HSL Verksamhet Vård och omsorg Skapat datum 131111 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-06-27 Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vid vård av patienter ska det föras patientjournal. En patientjournal

Läs mer

Smittspårning. En översikt. Smittspårning Region Östergötland juridik, , Kada Karlsson

Smittspårning. En översikt. Smittspårning Region Östergötland juridik, , Kada Karlsson Smittspårning En översikt Smittspårning juridik, 2017-04-24, Kada Karlsson Indelning av sjukdomarna 2 Riktlinjer för smittskyddet Vetenskap och beprövad erfarenhet Respekt för människors lika värde och

Läs mer

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel 2013-06-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare 3 Hemsjukvårdspatient 3

Läs mer

Åtkomst till patientuppgifter

Åtkomst till patientuppgifter Hörsel Syn Tolk 1 (5) Riktlinje Version: 1 Skapad: 2016-11-30 Uppdaterad: JUG Melior E-post: melior.hoh@vgregion.se Åtkomst till patientuppgifter Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade

Läs mer

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD UPPRÄTTAD: 2015-03-18 UTGÅVA: 1 VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN Ledningssystem DOKUMENT Utlämnande av handlingar i socialtjänsten ORGANISATION VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN HANDLÄGGARE Kvalitetshandläggare DOKUMENTTYP

Läs mer

Skolförvaltningens rutin för hantering av personer med skyddade personuppgifter

Skolförvaltningens rutin för hantering av personer med skyddade personuppgifter 1 (13) Skolförvaltningens rutin för hantering av personer med skyddade personuppgifter Skyddade personuppgifter är Skatteverkets samlingsrubrik för de olika skyddsåtgärderna sekretessmarkering, kvarskrivning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsdokumentation

Hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-10-10 Beslutad av SN 126 2017-10-25 Hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vårdgivaren ansvarar för att det förs patientjournaler.

Läs mer

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Dagordning Styrande lagstiftning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården Samordnad individuell plan

Läs mer

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp Socialförvaltningens ledningssystem Dokumenttyp: Information Titel: Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister.

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Personuppgifter Personuppgifter Så sparas dina uppgifter Varje gång du besöker hälso- och sjukvården

Läs mer

Revisionsrapport. Skyddad identitet Hallandsgemensam granskning. Halland, sammanfattning

Revisionsrapport. Skyddad identitet Hallandsgemensam granskning. Halland, sammanfattning Revisionsrapport Skyddad identitet Hallandsgemensam granskning Halland, sammanfattning Kristian Hafskjär Laholms kommun Charlotte Hammar Deloitte Cecilia Svensson Ernst&Young Irene Dahl Ernst&Young Christel

Läs mer

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-05-07 Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem INLEDNING Patientdatalagen

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Rutin för AsynjaVisph

Rutin för AsynjaVisph Rutin för AsynjaVisph Innehållsförteckning Patientuppgifter... 2 Det finns flera sätt att nå patientuppgifter... 2 Barn som saknar namn (nyfödd)... 2 Skyddade personuppgifter... 3 Fliken Allmänt... 4 Fliken

Läs mer

Metodstöd Treserva Sekretess/samtycke

Metodstöd Treserva Sekretess/samtycke Metodstöd Treserva Sekretess/samtycke Örebro kommun 160620 version 5 orebro.se 2 METODSTÖD TRESERVA, SEKRETESS/SAMTYCKE Innehåll Innehåll... 2 Se lista med samtycken och sekretessbrytande åtgärder... 3

Läs mer

Frågor och svar. Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst

Frågor och svar. Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning enligt direktiv 2013:43 och syftar till att belysa

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 319/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med

Läs mer

Antagen på förvaltningsledningsmöte 2013-03-01

Antagen på förvaltningsledningsmöte 2013-03-01 Barn- och utbildningsförvaltningens riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade samt barn som vistas i landet utan tillstånd (i tillämpliga delar) Antagen på förvaltningsledningsmöte 2013-03-01

Läs mer

1. Förvaltning:... Verksamhetsområde: Kontaktperson: Personregistrets benämning. 4. Hur sker information till de registrerade?

1. Förvaltning:... Verksamhetsområde: Kontaktperson: Personregistrets benämning. 4. Hur sker information till de registrerade? Register nr OBS! Ta ut en papperskopia som undertecknas. Anvisningar hur blanketten ska fyllas i finns i slutet av detta formulär. Anmälan om behandling av personuppgifter samt ändring av tidigare anmälan

Läs mer

Utlämnande av allmän handling

Utlämnande av allmän handling Riktlinje Process: 1.2.3.0 RGK Leda, styra och organisera Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2018-12-31 Faktaägare: Anna Widströmer, Regionjurist Fastställd av: Ulrika Gustafsson, Kanslidirektör

Läs mer

Avtal LK 09-0

Avtal LK 09-0 1(6) Avtal om sammanhållen journalföring för privat vårdgivare Landstinget i Jönköpings län ges rätt att för privata vårdgivares räkning träffa avtal om sammanhållen journalföring. 1 PARTER ,

Läs mer

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Arbetssättet

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 749-2011 Capio S:t Görans Sjukhus 112 81 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ)

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ) 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvården Ansvarar för att riktlinjen blir känd: Respektive enhetschef Dokumentets namn: Granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt Utfärdad

Läs mer

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt kuratorer inom den kommunala hälso- och sjukvården är skyldiga att föra journal.

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt kuratorer inom den kommunala hälso- och sjukvården är skyldiga att föra journal. Malmö stad Medicinskt ansvariga Informationshantering och journalföring inom hälso- och sjukvården regleras i Patientdatalagen (SFS 2008:355), Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2016:40 om journalföring

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert.

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Beslut Diarienr 2013-03-15 1048-2012 Kommunstyrelsen Älvsbyns kommun 942 85 Älvsbyn Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Datainspektionens beslut

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert.

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Beslut Diarienr 2013-03-15 1049-2012 Socialnämnden i Umeå kommun Skolgatan 31 A 901 84 Umeå Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 750-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ... modell plan policy program riktlinje för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2015-12-16

Läs mer

Monitorerares tillgång till Cosmic vid kliniska prövningar

Monitorerares tillgång till Cosmic vid kliniska prövningar Godkänt den: 2018-09-24 Ansvarig: Sune Larsson Gäller för: Region Uppsala Monitorerares tillgång till Cosmic vid kliniska prövningar Innehåll Bakgrund...2 När ny studie ska starta...2 Beställning till

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1063 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Ökad trygghet för hotade och förföljda personer (SOU 2015:69) Föredragande

Läs mer

hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter vistas i landet utan tillstånd (i tillämpliga delar)

hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter vistas i landet utan tillstånd (i tillämpliga delar) 1 (15) Nämndsekreterare s riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter samt barn som vistas i landet utan tillstånd (i tillämpliga delar) Antagen på förvaltningsledningsmöte

Läs mer

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN 2018-11-09 RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Ej fastställd av Chefsforum 2018-11-09 Innehållsförteckning Inledning... 1 Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård... 1 Den

Läs mer

Kändisspotting i sjukvården

Kändisspotting i sjukvården Kändisspotting i sjukvården Sten Jacobson Grundprincip för hälso- och sjukvården Hälso- och sjukvården ska bygga på respekt för patientens integritet och självbestämmande. PDL ska ge en bättre samverkan

Läs mer

Riktlinjer för Informationshantering och journalföring i Hälso- och sjukvården. Norra närvårdsområdet Skaraborgs kommuner

Riktlinjer för Informationshantering och journalföring i Hälso- och sjukvården. Norra närvårdsområdet Skaraborgs kommuner Riktlinjer för Informationshantering och journalföring i Hälso- och sjukvården Norra närvårdsområdet Skaraborgs kommuner 2016 Innehållsförteckning Inledning... 4 Säkerhet... 4 Vårdgivarens ansvar... 4

Läs mer

Rutin för journalföring

Rutin för journalföring Rutin för journalföring Skapad av: MAS, MAR Beslutad av: Gäller från: 2010-10-02 Reviderad den: 2011-05-27 Diarienummer: Styrdokument Patientdatalag 2008:355 (SOSFS 2008:14) Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben Patientdatalagen 1 kap. Tillämpningsområde 2 kap. Om personuppgiftsbehandling 3 kap. Patientjournalföring 4 kap. Inre sekretess och elektronisk åtkomst inom vårdgivares verksamhet 5 kap. Utlämnande av

Läs mer

Anvisning för Journal via nätet

Anvisning för Journal via nätet Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Anvisning för Journal via nätet Bakgrund Landstingsstyrelsen antog den 17 juni 2015 ett regelverk för Journal via nätet, det vill säga den tjänst som

Läs mer

Regional riktlinje kring oro för väntat barn

Regional riktlinje kring oro för väntat barn Regional riktlinje kring oro för väntat barn Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Fastställd av hälso- och sjukvårdsdirektören. INNEHÅLL

Läs mer

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ)

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (6) Vers. 2.0 Rev. 2018 Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt

Läs mer

Kommunen som vårdgivare

Kommunen som vårdgivare Kommunen som vårdgivare Information till dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel Reviderad 2019-04-15 Lena Vilander Hamnert Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hälso-

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Riktlinjer för utlämnande av journalhandlingar samt rutiner för hur vi skickar dessa

Riktlinjer för utlämnande av journalhandlingar samt rutiner för hur vi skickar dessa 1 (13) Version 1.1 Ersätter: version 1.0 Riktlinjer för utlämnande av journalhandlingar samt rutiner för hur vi skickar dessa Innehållsförteckning (Om du klickar på ctrl-tangenten plus önskad rubrik kommer

Läs mer

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till Bakgrund Regelverket är utarbetat utifrån erfarenheter i Landstinget i Uppsala län, där nästan 50 000 användare haft tillgång till

Läs mer