ARTA INNEHÅLLER K Söderköping S:t Anna skärgård 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARTA INNEHÅLLER K Söderköping S:t Anna skärgård 2010"

Transkript

1 INNEHÅLLER g n i p ö k Söderrgård 2010 S:t Anna skä KARTA

2

3 Till dig som är vår gäst Det är tidig morgon, solstrålarna stiger över Ramunderberget, glider över Göta kanals vatten och i gästhamnen vaknar sakta båtgästerna. Längs Storån vid S:t Laurentii kyrka joggar en man i rask takt förbi och försvinner upp bland gränderna i de medeltida drothemskvarteren. På torget vid det anrika Rådhuset öppnar uteserveringen upp och i de små butikerna längs Storgatan förbereder man för dagens besökare. En havskajak glider fram mellan de små öarna; S:t Annas vatten med sin finskurna övärld ger möjlighet att komma fåglar och växter riktigt nära. Havsörnens skrik ljuder alldeles ovanför och ett par barn tar dagens första dopp. Vi som bor här året om kan när som helst återkalla bilden och känslan av sommarens ljuvliga dagar, så välkommen till Söderköping när du vill och vi ska med glädje dela våra allra finaste smultronställen med dig. Christina Nilsson Turistchef Söderköpings kommun Söderköpings Turistbyrå Stinsen vid E Söderköping Tel: Kika gärna in på vår webbsida! Här hittar du bland mycket annat info om både boende, evenemang och förslag på utflyktsmål. När denna symbol visas i texten finns det en broschyr med mer information om ämnet. Kontakta Söderköpings Turistbyrå eller S:t Anna Turiststuga. Öppet: JUNI: mån-fre 10-17, lör JUNI-8 AUG: mån-fre lör-sön AUG: mån-fre 10-18, lör SEPT-MAJ: mån-fre S:t Anna Turiststuga Gränsö Tel: Öppet: 21 JUNI-15 AUG: mån-sön 10-17

4 På upptäcktsfärd Det mesta i Söderköping är skoj också för barnen: den medeltida historien, Kanalhamnen med alla båtar, slussningar och stora glassar. Nya upptäckter väntar bakom varje hörn. Med häftet Hitta lätt och gissa rätt och Gissa rätt om medeltiden i handen blir det skattjaktsliknande tipspromenader i staden. Priser utlovas till flitiga upptäckare. För de något bekväma är rundturståget Tuffe som utgår från Kanalhamnen det bästa. Den mer äventyrlige springer uppför trappstegen på Ramunderberget. Utsikten är härlig och skogen spännande. Var håller jätten Ramunder hus? På Alboga-området är Kottebanans klätterställning och stockarna att balansera på en utmaning för de yngsta. Glass i stora lass. Det är inte lätt att bestämma sig för vilken glass man vill ha från Smultronställets glassmeny, men så är det inte vilka glassar som helst heller! Här i Kanalhamnen, på Sveriges största glassrestaurang, är de både stora, roliga och precis så goda som glassar ska vara. Att med en glass i handen se båtarna slussas är en klassiker. Badäventyr. Hissa Jolly Roger nu är det pirater på friluftsbadet, ett stenkast från stadens centrum! Piratskeppet har lagt till och alla snälla sjöbusar är välkomna ombord. Ett skönt dopp i det blå är alltid nära i Söderköping. Utåt havet, i S:t Anna skärgård, väntar både badvikar, spaning efter havsörnar och sälar. Sportiga påhitt. Minigolfbanan hittar ni vid Göta Salonger längs strandpromenaden och på Sports Arena gäller det att sikta rätt så bowlingkäglorna faller som man vill. Under en uteritt med Pias Turridning blir det många skratt, både bland nybörjarna och de mer rutinerade ryttarna. Att tölta fram på en stadig islandshäst är en härlig känsla! Som i en saga. Fantasin frodas i Söderköping. En tur i Madickenfilmernas kvarter tillsammans med pigan Sofia är som att kliva rakt in i Astrid Lindgrens berättelser och lyssnar man riktigt noga hörs riddarhästarnas hovklapper längs kullerstensgatorna. Under Gästabudet blir sagan sann och man kan bli riddare för en stund. På sommaren går ridån upp för friluftsteaterns föreställningar för den yngre publiken och även här är det Madickens upptåg vi följer med på.

5

6 I händelsernas centrum Söderköping är en historisk handelsstad full av upplevelser. I stadskärnan kantas kullerstensgatorna av trähus där de snirkliga skyltarna talar om vad vi kan hitta inne på butikshyllorna: märkeskläder, inredningsprylar, leksaker, smycken... Tempot är lägre, men kvaliteten högre. I Kanalhamnen, där båtar slussas inför nyfikna åskådare, ligger butiker, restauranger och caféer längs promenadstråket. Allt som oftast är det evenemang på gång. Äta och bo Krabba och crêpes. Spanska tapas-delikatesser, fiskrestaurang och skärgårdskrog. Möjligheterna till gastronomiska upplevelser är många. På Bondens Crêperie bjuds det på crêpes gjorda på vetemjöl och mjölk från den egna gården. Klassiska våfflor serveras i parken på Korskullen. Så gott som alla restauranger är öppna året runt. Boende att trivas i. På både hotellen, pensionaten, Bed & Breakfast-ställena, vandrarhemmen och campingplatserna känner du dig som hemma från första stund, så stanna en dag till! Från och med i år kan du själv boka boendet på Enkelt, snabbt och säkert. Hitta rätt i Söderköping. På den medföljande kartan hittar du både boende, caféer, restauranger, butiker och GPS-koordinater till de största besöksmålen!

7 Göra Evenemang året om. Under Musik och Dans på gator och torg helgen före midsommar svängs det loss ordentligt samtidigt som marknadsknallar dukar upp sina varor. Folklustspelet på Forsemanska gården drar fulla hus i mitten av sommaren och under Hemvändardagarna den augusti blandas nostalgi med framtid. Självklart blir det också Söderköpings Gästabud andra helgen i september och Adventsmarknad vid 1:a advent. Se den medföljande kartan för fler evenemang. Grön oas mitt i staden. Örtagården med dess örter, prydnadsväxter och rosor är alltid öppen för trädgårdsintresserade. Egen fika avnjuts med fördel i doften av malört och pepparmynta och plötsligt känns gågatornas myller väldigt långt borta. Blandad konst. Konstnärsföreningen blandart visar och säljer sina alster i Galleri Rådhuset. Det är keramik, trä, grafik, textil och måleri. Under konstrundan Kultur i skymning i mitten av maj öppnas dörrarna till flera ateljéer. Utflykter längs markerade leder. Följ med på en medeltidsvandring i staden eller gå i pilgrimernas fotspår längs Klosterleden. Av Östgötaledens 140 mil går fem genom Söderköping och de orangefärgade markeringarna visar vägen genom naturen till kulturhistoriska platser som gruvhål, kvarnmiljöer, en fågelsjö och slutligen Stegeborgs slottsruin. Med cykel eller bil längs den forna Eriksgatan känner man sig som en riktig kung! Ramunderberget. Uppe på Ramunderberget, som reser sig som en 70 meter hög vägg intill Göta kanal, går pulsen ner bland naturreservatets mäktiga gran- och tallskog. Enstaka träd är uppemot 200 år gamla! Ta trappan upp från Kanalhamnen och följ någon av promenadslingorna eller utmana dig själv i motionsspåren. Efter avslutat pass är ett bastubad i Petersburgs Motionscentrum en välförtjänt belöning. Gröna greener. Söderköpings Golfklubb håller till på Hylinge Golfbana och här svingas klubban med utsikt över Göta kanal. 27 hål, restaurang, golfshop, drivingrange, chippingoch puttinggreener.

8 Göta kanal I år är det 200 år sedan kanalbyggets första spadtag togs och visst känns historien mäktig. Kanalen byggdes som transportväg tvärs genom landet, men används idag av semesterfirande båtfolk. Kanalhamnen är den naturliga mittpunkten och nöjesstråket nummer ett där den breddade gästhamnsbryggan nu erbjuder bättre plats både för båtarna och flanörerna. Trappan upp på Ramunderberget visar vägen till naturreservatets utkiksplats som också kan nås med bil. Själva kanalen är öppen 3 maj - 26 september, men Kanalhamnen med året-runt-öppna restauranger, caféer och butiker drar publik året om. Vintertid är segelbåtarna utbytta mot skridskoåkare och glassen mot varm choklad toppad med grädde. Sveriges förnämsta underverk! Av Göta kanals 190 km är 87 km handgrävd kanal. Soldater och andra arbetade i 22 år för att få den klar invigdes kanalen av kung Karl XIV Johan i Mem, strax utanför Söderköping. Kanalen har 58 slussar. Högsta punkten är sjön Viken, hela 91,8 meter över havet! Varje år passerar ca 4000 fritidsbåtar slussarna i Söderköping. Boende med kanalutsikt. Som gäst på Villa Linnea och Slussens Rumsuthyrning, den gamla slussvaktarbostaden, är det lätt att koppla av. Trähusen är omsorgsfullt renoverade och ligger längs Kanalhamnens promenadstråk. De spektakulära bostäderna i den ombyggda silon är dock lägenhetsinnehavarna själva förunnat. Med cykel längs kanalen. Flera cykelleder guidar er genom landskapet och under en tur på de gamla dragvägarna längs Göta kanal upplevs naturen på nära håll. Kanske styr ni kosan mot Mem där kanalen möter havet. Med cykelkorgen fylld av goda smörgåsar, bullar, kaffe och saft klarar ni er hela dagen. Glöm inte badkläderna! Cyklarna hyrs på plats, fråga på Turistbyrån. Fest och kultur i Kanalhamnen. Varje sommartisdag bjuds det upp till dans med levande musik och i juli spelas det teater. Konst- och hantverksutställningarna byter av varandra i Lilla Kanalmagasinet och i slutet av juli är det Hantverksmässa med lokala hantverkare. Bondens Crêperie bjuder ofta på något extra: till Bondens Bokhylla kommer välkända författare från hela landet för att prata om böcker och författarskap. Välkommen ombord! Vill du uppleva kanalen från soldäck finns flera båtturer att välja på sommartid. Passagerarbåten Diana kastar loss i Kanalhamnen och kan ta dig ända till Motala. Lindön gör dagsturer till S:t Annas skärgård. En favorit i repris är den lilla ångbåten Moa som turar till Mem en färd du bokar på Turistbyrån.

9

10 En medeltida metropol Under talen var Söderköping en politisk mittpunkt. De väldiga handelsfartygen kom glidande på Storån, fullastade med salt, vin och lyxvaror. I hamnen sjöd det av liv och i gränderna hördes både svenska, tyska och andra språk. Historien berättar om kungakröningar och det var också här som Sveriges första riksdag hölls Med tiden gjorde landhöjningen Storån allt grundare. Skeppen fick redan på 1400-talet svårt att nå hamnen som successivt miste sin roll i östersjöhandeln. Men visst lever stadens stolta medeltidskänsla kvar än idag! I år uppmärksammas Birger jarl en östgöte som föddes för 800 år sedan och som fick stor betydelse för svensk historia. Slottsruinen Stegeborg. Ruinerna av stadens försvarsanläggning från tidig medeltid reser sig stolt ute på sin udde i Slätbaken och sätter fart på fantasin. Här har både kungar, riddare och adelsdamer samlats för stora kalas. Promenadstigar och guidningar på svenska, tyska och engelska via bandspelare eller med guide. Kyrkorna berättar. Kyrkorna i staden är helt bevarade sedan medeltiden. Skönberga kyrka är äldst med byggår kring år Intill Drothems kyrka låg en gång ett franciskanerkloster och idag ger kvarteret en bild av hur det var att bo här för hundratals år sedan. I stadskyrkan S:t Laurentii hölls Birger Magnussons kungakröning Det östgötska processionskrucifixet, altarskåpet, triumfkrucifixet och träskulpturen av S:ta Katarina härrör alla från tidig respektive sen medeltid. Kyrkorna är öppna året om. Tidsresa med Biskop Brask. Kullerstensgator, gränder och medeltida kyrkor. Det är enkelt att göra en tidsresa i Söderköping; stadsplanen är i princip den samma som Följ med Biskop Brask på turistbyråns dramatiserade guidningar. Året om visas Björn Svensks livfulla illustrationer av dåtidens Söderköping i en utomhusutställning i stadskärnan. Uppdukat för Gästabud. Söderköpings Gästabud är en av årets höjdpunkter då hela staden förflyttas flera hundra år bakåt i tiden. Det är historiska vandringar, tornerspel, eldshow, gycklare, marknad med tidsenligt hantverk, matvaror, kläder, smide och smycken. Caféer och restauranger serverar medeltida mat och dryck och de musikaliska inslagen ställs i rampljuset med Nordisk festival för medeltida musik. Du möter adelsdamer, tiggare och nobla riddare september. På historisk mark. I Söderköping kryllar det av arkeologiska fynd och det mesta ligger kvar under jord. Leran har konserverat föremålen och vid utgrävningar händer det att arkeologerna känner doften av spillning och färskt trä. På Vintervadsgatan hittar du en genomskärning som visar de olika kulturlagren. Medeltid i mobilen. Historia är spännande och nu kan du få guidning när du vill i din mobil. Guidningarna är på svenska eller engelska och tre minuter långa. Vanlig samtalstaxa gäller. De utvalda platserna är S:t Laurentii kyrka, Drothems kyrka, Kanalhamnen och Stegeborgs slottsruin. Medeltidskarta. Medeltidskartan över Östergötland hjälper dig att hitta rätt i medeltidens Söderköping. Här berättas om slottet Stegeborg, Pilgrimsleden, Eriksgatan, S:t Laurentii kyrka med mera. Kartan finns bland annat på Turistbyrån.

11

12 S:t Anna skärgård S:t Anna skärgård är ett myller av öar, från Aspöja i norr till Södra Finnö i söder. Det är lummiga öar med jordbruk i innerskärgården, och öar med naturhamnar och badvikar i mellanskärgården. Havsörn, ålafiskare och gråsäl trivs bäst bland ytterskärgårdens karga kobbar och salta vindar. Möjligheterna till boende är många med pensionat, vandrarhem, stugor och campingplatser. Ska ni hyra boende på en ö utan broförbindelse brukar uthyraren ordna hämtning vid bryggan. Från ö till ö. Det behövs inte egen båt för att uppleva S:t Anna skärgård. En stor del av skärgården nås med bil och sommartid avgår Skärgårdslinjens båtar dagligen från Tyrislöt på Norra Finnö. På flera platser går det att hyra båt kanske ingår den till och med i boendet! På glid i kajak. När havsvikarna ligger spegelblanka upplevs skärgårdens stillhet med fördel framglidandes i en kajak. Uthyrarna förser er med både kajak och kunskap och ni kan paddla på egen hand eller tillsammans med en guide. Var aktsam på i vilka områden det råder fågelskydd. Sköna havsbad och egna vikar. Skärgård och bad hör ihop. S:t Anna bjuder på både större badplatser med gräsmatta och sandbotten och mindre, nästan hemliga vikar. Under en båttur rekommenderas strandhugg för att njuta av en alldeles egen badklippa. Världsartist gör hembesök. Musikalartisten Peter Johansson är född och uppvuxen i S:t Anna skärgård. Tillsammans med sångerskan och kusinen Matilda Hansson fyller han varje sommar S:t Anna kyrka till bredden under deras populära konserter en skön kontrast till hans framträdanden på scener som Göteborgsoperan (A Chorus Line), Dominion Theatre i London (We Will Rock You) och Intiman i Stockholm (Footloose)!

13

14 På tur i skärgården Det finns många sätt att ta sig runt i skärgården. Under högsommaren avgår Skärgårdslinjen varje dag efter turlista, bland annat från Tyrislöt till Harstena. Dessutom erbjuder flera båtföretag rundturer i skärgården, såväl fiske- som badresor. Med båttaxi kommer du vart du vill. Du kan också hyra egen båt eller kajak. Under tiden du njuter av skärgården, parkeras bilen säkert och tryggt på land. Full aktivitet kring Turiststugan. Ett bra förstastopp i skärgården är Turiststugan på Gränsö. Här finns all tänkbar information, minigolfbana, lekplats, hantverksbod, utställningar och fikaplatser. Natur Äta Natur- och kulturguidningar. De många naturreservaten i S:t Anna skärgård visar att naturen är speciell på flera sätt och det ges naturguidningar både på land och till sjöss. Under vårens orkidévandringar beundras Adam och Eva, en röd- och en gulvitblommig orkidé som alltid växer intill varandra. Kulturguidningen på Kallsö visar skärgårdslivet från förr och kanske att det drar ihop sig till skördefest! En ö, flera namn Landhöjningen i S:t Anna skärgård var tidigare 2-3 millimeter per år. Detta gör att en del öar har vuxit ihop. Trots det har de behållit sina namn, till exempel Gränsö, Lagnö och Yxnö. Säl- och havsörnsafari. Allt som oftast kan man se de stora havsörnarna cirkla i luften en mäktig syn! Gråsälarna håller helst till på kobbarna längst ute i skärgården, men ibland händer det att de simmar in närmare kusten. Säl- och havsörnsafari arrangeras under hösten. Var rädd om naturen. Att ta med sig allt skräp tillbaka från utflykten är en självklarhet, liksom att aldrig elda på stenhällar stenen spricker och läker inte. En broschyr med många tips om allemansrätten finns på Turistbyrn. Middagen är serverad. Havets läckerheter smakar bäst med utsikt över kobbar och skär. Skärgårdspensionaten dukar upp till riktiga festmåltider. Lägg därtill caféer med hembakade specialiteter och nybryggt kaffe på menyn. Hitta rätt i S:t Anna. På den medföljande kartan hittar du både boende, caféer, restauranger, serviceställen och GPSkoordinater till de största besöksmålen!

15 Foto: Leif Engdahl Göra Skärgårdsmuseum. En doft av tjära möter besökaren redan i dörren. I S:t Anna Skärgårdsmuseum vid campingen i Tyrislöt berättar S:t Anna Hembygdsförening om hur det var att leva och bo i skärgården förr i tiden. I år blir det minneskavalkad då museet firar 10 år! Öppet dagligen 26 juni-22 augusti, Grupper maj-september. Äventyr mitt i lugnet. Sol, bad, lugn och ro i all ära: det finns fler sätt att njuta av skärgården. Vattenskotrarna och fyrhjulingarna bjuder på fart och fläkt. Kulturstig på egen hand. Med guideskriften Lilla Notvarpet i handen blir den 2,5 kilometer långa kulturstigen på Gränsö en alldeles lagom runda innan dagens första dopp i havet. Bröllopsdrömmar. Capella Ecumenica med utsikt över skärgården är populärt bland brudpar från när och fjärran. På söndagarna från maj till september avgår kyrkturer med båt från Kungshällsudden med ankomsttid lagom för gudstjänsten. För tidtabell, se Folkfest på S:t Anna-dagen. Lördagen den 24 juli händer mycket längs hela väg 210, med av- och tillfarter, från Hösterum till Tyrislöt. Hantverkare visar upp sina alster och handlare säljer lokalproducerade varor. Flera loppisar ökar chansen att fynda på riktigt. Många caféer har öppet och vad sägs om en gastronomisk skärgårdsbuffé eller grillad strömmingsflundra? De blå skyltarna med båten visar vägen. En karta med alla aktörer finns att hämta på Turiststugan, och hos de medverkande. Stegeborg och Skällviks kyrka. Johan III föddes på Stegeborg, Vasakungarnas sommarpalats vid Slätbaken, vars ruiner än idag vaktar inloppet till Söderköping. Nu hittas här dessutom hamnkrog, gästhamn, badplats, örtagård, vandringsstigar och ett trädgårdshotell. Om väggarna kunde tala skulle vi säkert få höra flera spännande historier här liksom i Skällviks kyrka från 1300-talet. Turförslag. Broschyren Upplev landsbygd och skärgård bjuder på turförslag med vägbeskrivning för en dagsresa med bil eller mc. Stanna till vid Nartorps gamla gruva, S:t Anna kyrkby, Skärgårdsmuseet, Stegeborgs slottsruin och andra pärlor ni möter längs vägen.

16 Crêperie & Lanthandel Bondens erbjuder goda crêpes, sallader samt andra rätter. Crêperiets mat tillagas av lokalt producerade råvaror. Vi har även fullständiga öl-, vin- och mjölkrättigheter. Lunch À la carte Lekplats för barnen Stor trädgårdsservering Utomhusbar Grillkvällar Fullständiga rättigheter Öppet alla dagar Förutom god mat i trevlig miljö, kan du som gäst erhålla underhållning som till exempel författarkvällar, andra kulturevenemang och musik. Välkomna! Tel: Kanalhamnen i Söderköping Ågatan 27, Söderköping Kanalmagasinet Mem Välkomna till Göta Salonger Trädgård & Brygga Serverar à la carte, lunch, kaffe och glass. Slå Er ned på Bryggan vid Göta Kanal där båtarna glider förbi eller i vår lummiga Trädgård intill minigolfbanan. Salongerna, Söderköpings anrikaste nöjeslokal, är perfekt för bröllop, firmafester, födelsedagar och konferens. Våra öppettider: kl dagligen från mitten av maj till slutet av augusti. (med reservation för väder och vind) För bokning och information av festlokal: Bordsbeställning: Tel Ågatan 53 Söderköping Vandrarhem från 150 kr/bädd Servering Cykeluthyrning Butik Husbilscamping 150 kr/bil och natt MC Träff varje tisdag hela sommaren från kl. 17. Tel: , eller Fax Mail: Öppet alla dagar kl på sommaren, övrig tid endast bokning. Välkommen! Janne med personal

17 En upplevelse för hela familjen! Låt oss fresta dig med glassar du inte trodde fanns! Sitt ner i vår servering och välj bland 60 fantastiska glassuppläggningar. Glassrestaurang SMULTRONSTÄLLET Tel: Korskullens Camping Stugor & Café Cykeluthyrning, Café Korskullen, Frukost, Citycamping & Stugor tel onlinebokning Skeppsdockans Camping & Vandrarhem vid Göta kanal onlinebokning vandrarhem: (Vandrarhem öppet året runt) tel Välkomna!

18 Foto: Nicklas Jansson Välkommen till guidningar i Söderköping 2010 Kallsö i S:t Anna skärgård Från Mon åker vi båt till Kallsö i S:t Anna skärgård. Kallsö är en gammal lotsplats där man levt sedan 1400-talet. Föranmälan. Vägbeskrivning: Väg 210 mot S:t Anna. Efter Lagnöbron ca 1 km följ skylt mot Mon. 15/5 Blomstervandring på Kallsö Båttur från Mon till Kallsö. Här tittar vi på orkidéer, och njuter av blomsterprakten på ön. Pris: 160/vuxen, 100/ barn. Föranmälan. Samling kl 11 vid Mon. Minst 10 personer. 29/5 Kallsö förr och nu Vi berättar om lotsarna, fisket, säljakten. Vi vandrar i hagar, njuter av blomsterprakten och lyssnar till en och annan skröna. Samling kl 11 vid Mon. Pris: 160/vuxen, 100/ barn. Föranmälan. Minst 10 pers. 4/9 & 5/9 Sälsafari/Havsörnssafari Upplev skärgårdens karaktärer från inner till ytterskärgård. Vi gör strandhugg på en ö där det förr bedrevs utskärsfiske och tittar på lämningar efter de små fiskestugorna. Pris: 200 /vuxen, 100 /barn. Föranmälan. Minst 20 pers. Samling kl 10 vid Mon. 11/9 Tröskdag & Skördefest Tröskning på gammaldags vis, från slagtröska till elverk på logen. Liten guidad tur på Kallsö. Samling kl 11 vid Mon. Pris: 160/vuxen, 100 /barn Föranmälan. Minst 10 pers. Ramunderbergets naturreservat 18/5 Natur och Kulturvandring Samling vid Slussen, Kanalhamnen i Söderköping, kl 18. Pris: 30/vuxen. Föranmälan. Vi möter vårens djur och växter. Medtag matsäck. Vägbeskrivning: E22 genom Söderköping. Följ skylt mot Kanalhamnen. Stadsvandring Stadsrundtur där vi berättar om stadens historia, byggnader och sevärdheter. Pris: 50/vuxen, barn gratis. Fredagar kl från 2/7-6/8. Start Rådhustorget. I madickenfilmernas kvarter Pigan Sofia tar oss med på en promenad till kvarteren där madickenfilmerna spelades in. Hon berättar om sitt arbete och om ett hus som det spökar i! Pris: 30/vuxen, barn gratis Onsdagar kl och lördagar kl från 23/6 7/8 (ej midsommardagen). Start Rådhustorget. Braskvandring En historisk promenad till de gamla drothemskvarteren. Enligt traditionen hade biskop Brask ett tryckeri här. Pris: 50/vuxen, barn gratis. Måndagar kl från 28/6 2/8. Start Rådhustorget. Söderköping under Birger jarls tid Magnus Ladulås stora fest 1281 krönte Magnus Ladulås sin drottning Helvig i Söderköping. Turen går genom de kvarter där kungen och hans följe rörde sig för 800 år sedan. Pris: 50/vuxen, barn gratis. Onsdagar kl från 30/6 4/8. Start Rådhustorget. Medeltidsvandring Söderköping var en av landets mäktigaste städer under medeltiden. Under vandringen får vi höra om staden och de rika arkeologiska fynd som gjorts här. Pris: 50/vuxen, barn gratis. Torsdagar kl och söndagar kl från 1/7-15/8.m. Start Kanalhamnen. Föranmälan till guidningarna ovan: Söderköpings Turistbyrå , Ansvarig utgivare: Söderköpings kommun Produktion: Publicum, Halmstad. Tryck: Davidsons, Växjö. Foto och omslagsfoto: Thomas Pettersson,

19 Kom och upptäck våra trevliga bostadsområden i Söderköping Nära centrum men ändå med naturen inpå knuten RUM ATT HYRA! Centralt beläget vid Göta kanal och gästhamnen! Fräscha rum i kulturhus med tillgång till kök, badrum, tv på rummen samt pool på gården, cykeluthyrning och frukostservering under högsäsong. Öppet året runt. Välkommen! Telefon Fax Hamragatan 3 Box Söderköping Slussens Rumsuthyrning Slussgränd Söderköping Tel +46 (0) Mobil +46 (0) Att röra på sig är en säker investering! Välkommen till en av Sveriges största tygaffärer! Stor sortering av: mode-, gardin- och möbeltyger. Besök vårt rearum med massor av tyger. Öppet: Vardagar Lördagar Söndagar Vi väljer att skapa träningsglädje och en sund och nyttig vardagslyx för dig. Allt för att du ska njuta och må bra, alla dagar om året. Vad väljer du? Välkommen in till oss för ett medvetet och aktivt val! Öppet mellan varje dag med eget nyckelkort. Träningsverket erbjuder gruppträning, styrketräning, konditionsträning, hydrojet (vattenmassagesäng), ångbastu, infrabastu med relaxrum och solarium. Allt inryms i fräscha lokaler på 1100 kvm. Träningsverket är inte bara träning! Tel Du hittar oss på fixområdet! Fixpunkten Ringv 44 Söderköping

20 Söderköping Söderköpings Turistbyrå Stinsen vid E Söderköping Tel: Öppettider juni: mån-fre 10-17, lör juni-8 aug: mån-fre 10-19, lör-sön aug: mån-fre 10-18, lör sept-maj: mån-fre Hitta och boka ditt boende i Söderköping på i Cykeluthyrning Cykelpaket Korskullens Camping Stugor & Café tel: Väkommen! Lägenheter & privatrum Bokas på Söderköpings Turistbyrå Stinsen, vid E22, eller S:t Anna S:t Anna Turiststuga Gränsö Tel: Hitta och boka ditt boende i St:Anna på i Öppettider: 21 juni-15 aug: mån-sön Margaretagatan 19 Söderköping Tel

21 Sankt Anna Skärgårdsmuseum Välkommen till Sankt Anna Skärgårdsmuseum som skildrar skärgårds bornas levnadsvillkor under seklers lopp. Öppettider: Dagl. kl 12 17, 26/6 22/8. Öppet för grupper maj sept. Bokning och förfrågningar: Tel alt From juni bokning även via Sankt Anna Turiststuga, Sankt Anna Skärgårdsmuseum Tyrislöt Sankt Anna Välkommen till Sankt Anna Skärgård Sanktanna.com Titta på vår skärgårdsportal. Här hittar du boende, mat, butiker, båtturer, båtservice, evenemang mm. Sankt Anna Produkter. Varumärket för de lokala företagarna i Sankt Anna skärgård. Gynna en året runt levande skärgård. Sankt Anna Turiststuga Information, servering, internet, minigolf, rastplats. Öppet sommartid. Tel Välkommen till Sankt Anna Skärgård Mons Camping & stugor Familjecamping E19 Campingstugor Självhushållsstugor Uthyrning av Båtar och kajaker Sankt Anna Äventyrsbolag Äventyr & Evenemang Grupp-konferens-företag-privat Se Sankt Anna med nya ögon Mons Skärgårdskrog Alla dagar under högsäsong Ons & Lör temakvällar Bordsbokning Tel Tel

22 Årets nyheter finns i broschyren Östgötaskärgården Båtluffa bland Östergötlands kobbar och skär Drivmedel för båt och bil Skärgårdsbutik med bla rökt fisk Apotek- och Systemombud Båt- och fisketillbehör, parkering, DHL-paketinlämning, telefonkort Högsäsong: 9-19 alla dagar Välkomna! Vid Lagnöbron, Sankt Anna tel Capella Ecumenica Sedan 1965 driver Capella genom frivilliga insatser ekumenisk verksamhet tillsammans med 15 olika samfund. Mycket omtyckt vid dop och vigslar. Värdar finns dagligen på ön. Öppettider maj-sepember Gudstjänst sön-helgdagar Infomation tel Båtbeställning tel S:t Anna Skärgårdsresor resor med komfort! Skärgårdsturer efter önskemål M/S Viskär och M/B Tärnskär är två bra fartyg att uppleva vår fantastiska skärgård från. M/S Viskär för de större sällskapen med servering, bar och kiosk ombord eller M/B Tärnskär för de något enklare utflykterna. Våra skeppare guidar och tar er till de riktiga smultronställena i Arkösund, S:t Anna och Gryts skärgård. Ring så berättar vi mera! Hyr festlokal på Lammskär Festlokal med plats för 50 personer vid bord i S:t Anna ytterskärgård. Lämplig för firmafesten, konferensen, utflykten, bröllopsfesten mm. På Lammskär väntar sköna klippor för sol och bad. Vår specialité: skärgårdsbuffé, grillbuffé med lekar och tävlingar. Göran Johansson S:t Anna Skärgårdsresor

23 Evenemang 2010 ett litet urval Söderköping är en stad med många evenemang under hela året; friluftsteatrar, dramatiserade stadsvandringar med olika teman och event som både engagerar och roar. Till Söderköpings Gästabud i september kommer både riddare och gycklare. Ta en titt i vår evenemangskalender. Vi är säkra på att du hittar något som du blir extra nyfiken på. Mer information om evenemangen hittar du på Du är också välkommen att ringa oss på turistbyrån så berättar vi mer: APRIL 24 Vårfest med isskulpturtävling. Arr: Stadskärneföreningen. 30 Valborgsmässofirande i Brunnsparken. Arr: SIK. MAJ 2 Ramundermarken. Arr: Lions 29 En dag för barnen. Aktiviteter för hela familjen. Arr: Stadskärneföreningen. JUNI 6 Nationaldagsfirande i Brunnsparken. Arr: Söderköpings kommun, Föreningen Norden. 19 Musik och dans på gator och torg samt junimarknad. All slags musik och dans fyller stadskärnan samtidigt som köpmännens traditionella marknad pågår. Arr: Information och Kultur resp. Stadskärneföreningen. Jun-aug Bondens bokhylla, Bondens crêperie i Kanalhamnen. Författarbesök under åtta måndagskvällar. Arr: Information och Kultur, Bondens crêperie, Söderköpings bokhandel, Söderköpings Teaterförening. Jun-aug Friluftsteater för vuxna och barn. Madickenföreställning för barn, folklustspel på Forsemanska gården. Jun-aug Kanaldans på dansbanan i Kanalhamnen. Arr: Söderköpings Turistbyrå. JULI 24 S:t Annadagen med aktiviteter, försäljning av lokalproducerat längs väg 210 till Tyrislöt och längs Bottnavägen. Arr: Navet i havet. 27 Hantverksmässa i Kanalhamnen. Arr: Centerpartiet Sommarkonsert. Peter Johansson och Matilda Hansson i S:t Anna kyrka. Arr: PNM music. AUGUSTI 4-6 Sommarkonsert. Peter Johansson och Matilda Hansson i S:t Anna kyrka. Arr: PNM music Hemvändarhelg. För första gången på många år ordnas träffpunkter och program för hemvändare och ortsbor. Arr: S:t Ragnhilds Gille och Information och Kultur. SEPTEMBER 4-5 Östgötadagarna. Hantverk, lokala produkter, aktiviteter. Arr: Östsvenska Turistrådet i samarbete med Söderköping Kommun Söderköpings Gästabud. Medeltidshelg med musik, marknad, gyckel, skådespel, mat och dryck, provapå, tornerspel, eldshower m m. Arr: Stadskärneföreningen och Söderköpings Kommun. OKTOBER 2 Rosa Lördag. Aktiviteter till förmån för bröstcancerfonden. Arr: Stadskärneföreningen. NOVEMBER Adventsmarknad. Marknad, julskyltning, dans kring granen mm. Arr: Turistbyrån i samarbete med föreningar och företag. DECEMBER 31 Nyårsfirande på Rådhustorget. Ljusskulpturen tänds, sång, musik, tal, årets förstfödda välkomnas. Arr: Söderköpings kommun. Med reservation för eventuella ändringar Mer tips och information på under rubriken Evenemang

Oxelösund. Sommar 2015. visitoxelosund.se

Oxelösund. Sommar 2015. visitoxelosund.se Oxelösund Sommar 2015 Innehåll 12 Barnens Oxelösund Aktiviteter för unga 6 Bengt Sundelin 4 Folkfesten 2015 Josefin Olsson Världsmästare från OXSS 14 Skärgårdsvåfflan 16 Hitta rätt i Oxelösund Nytt besoksmal

Läs mer

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden denna tidning ges ut av skärgårdsstiftelsen inför sommaren 2003. medföljer som bilaga i svd juni 2003. Upptäck skärgårdens dolda

Läs mer

Casimir och Cassandra utvecklar Stegeborg

Casimir och Cassandra utvecklar Stegeborg lilla www.lillatidningen.com Söderköping & östra Östergötland Casimir och Cassandra utvecklar Stegeborg Sommaren 2015 1000 kvm MODENYHETER MED SKOR & KLÄDER! Här får du ALLTID Personlig service. Bra kvalité.

Läs mer

Uppländska UPPLEVELSER. med guldkant för grupper. Uppsala Mälaren Vallonbruken Roslagen Nedre Dalälven

Uppländska UPPLEVELSER. med guldkant för grupper. Uppsala Mälaren Vallonbruken Roslagen Nedre Dalälven Uppländska UPPLEVELSER med guldkant för grupper 2012 Uppsala Mälaren Vallonbruken Roslagen Nedre Dalälven Uppländska upplevelser Som relativt nyinflyttad och utan uppländska rötter slås man av vårt läns

Läs mer

Stångmärket TEMA UTFLYKTER. VÄNRESOR! Till Nämdö, Tärnskär och Grönskär SKÄRGÅRDEN SOM JOBB SEMESTERVÄDER FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN

Stångmärket TEMA UTFLYKTER. VÄNRESOR! Till Nämdö, Tärnskär och Grönskär SKÄRGÅRDEN SOM JOBB SEMESTERVÄDER FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN Stångmärket #3 / 2012 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE SKÄRGÅRDEN SOM JOBB Träffa tillsynsman Petter Lundgren SEMESTERVÄDER Lage Larsson om skärgårdssommaren FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN På upptäcksfärd med

Läs mer

kommun Smultronställen tio minuter från Göteborg Över 4 miljoner besökare varje år! Härryda kommun med Göteborg Landvetter flygplats. harryda.

kommun Smultronställen tio minuter från Göteborg Över 4 miljoner besökare varje år! Härryda kommun med Göteborg Landvetter flygplats. harryda. Härryda kommun Smultronställen tio minuter från Göteborg Över 4 miljoner besökare varje år! Härryda kommun med Göteborg Landvetter flygplats. harryda.se foto: anna johansson Bara runt hörnet från Göteborg

Läs mer

ÅRMAGASINET. Vårmagasinet 10 år. Arkeologirundan. Med utställarlistan för

ÅRMAGASINET. Vårmagasinet 10 år. Arkeologirundan. Med utställarlistan för V WWW. ÅRMAGASINET Vårmagasinet 10 år 2015 Med utställarlistan för Arkeologirundan Ta med dina fornfynd och låt arkeologerna värdera dem. Miniutställning med fornfynd från Falbygden. Efter oss... utställning

Läs mer

Foto: Mats Åsman. Roslagsevenemang. Foto: pedja simicevic

Foto: Mats Åsman. Roslagsevenemang. Foto: pedja simicevic Foto: Mats Åsman Roslagsevenemang Ett hav av händelser i sommarens Roslagen 2014 Roslagsevenemang ges ut av Norrtelje Tidning i samarbete med Visit Roslagen Vaxholm, Österåker, Norrtälje, Östhammar Foto:

Läs mer

Jultid i Söderköping

Jultid i Söderköping Gruppförsändelse till samtliga hushåll i Söderköpings kommun Julen 2005 Söderköping lilla tidningen Foto: Thomas Pettersson www.tpfoto.se Jultid i Söderköping Magasinet - en mysig träffpunkt för unga lilla

Läs mer

Sommar i Nyköping. Hitta sommarens besöksmål, gårdsbutiker, loppisar, badplatser. Karta på mittuppslaget. Sommaröppet på kommunen.

Sommar i Nyköping. Hitta sommarens besöksmål, gårdsbutiker, loppisar, badplatser. Karta på mittuppslaget. Sommaröppet på kommunen. NYKÖPINGS TIDNING. Hitta sommarens besöksmål, gårdsbutiker, loppisar, badplatser. Karta på mittuppslaget. Sommaröppet på kommunen. Sommar i Nyköping Integrationspris ska få oss att tänka till. 300 UNGDOMAR

Läs mer

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ I den här broschyren hittar du ett axplock av vad du kan uppleva i

Läs mer

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Nr 1 2009 Årgång 5 www.scandjet.se 48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Upptäck Kroatien på bästa sätt! Krydda din resa med en

Läs mer

TRIVSELBYGDENs SOMMAREN 2014 ÅRGÅNG 11 HOLSLJUNGA HÅCKSVIK KALV MJÖBÄCK MÅRDAKLEV ÄLEKULLA ÄLVSERED ÖSTRA FRÖLUNDA ÖVERLIDA ÖXABÄCK

TRIVSELBYGDENs SOMMAREN 2014 ÅRGÅNG 11 HOLSLJUNGA HÅCKSVIK KALV MJÖBÄCK MÅRDAKLEV ÄLEKULLA ÄLVSERED ÖSTRA FRÖLUNDA ÖVERLIDA ÖXABÄCK TRIVSELBYGDENs SOMMAREN 2014 ÅRGÅNG 11 HOLSLJUNGA HÅCKSVIK KALV MJÖBÄCK MÅRDAKLEV ÄLEKULLA ÄLVSERED ÖSTRA FRÖLUNDA ÖVERLIDA ÖXABÄCK Paddla kanot i en av bygdens många åar eller sjöar. Ta en cykeltur längs

Läs mer

ASTRID LINDGREN UPPLEVELSER MAGASINET. Sagolika. i hela Sverige. Djuriska upplevelser av olika arter. Spännande boenden för stora och små

ASTRID LINDGREN UPPLEVELSER MAGASINET. Sagolika. i hela Sverige. Djuriska upplevelser av olika arter. Spännande boenden för stora och små MAGASINET DIN GUIDE TILL SVERIGESEMESTERN 2013 Sagolika ASTRID LINDGREN UPPLEVELSER i hela Sverige Djuriska upplevelser av olika arter Spännande boenden för stora och små Sommarfik från norr till söder

Läs mer

Stångmärket HÖSTMYS. Bästa tiden för skärgårdsbesök. PIONJÄR PÅ GRINDA Möt entreprenör Jan Pfister. ANDAS UT PÅ FJÄRDLÅNG Höstbesök på Norrötorpet

Stångmärket HÖSTMYS. Bästa tiden för skärgårdsbesök. PIONJÄR PÅ GRINDA Möt entreprenör Jan Pfister. ANDAS UT PÅ FJÄRDLÅNG Höstbesök på Norrötorpet Stångmärket #4 / 2013 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE PIONJÄR PÅ GRINDA Möt entreprenör Jan Pfister ANDAS UT PÅ FJÄRDLÅNG Höstbesök på Norrötorpet RESA TILLBAKA I TIDEN Anna Lindhagens Sandböte HÖSTMYS

Läs mer

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len 2006 Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen Ån-Naturen-Människorna-Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på

Läs mer

Leilas SOMRIGA BAKVERK VÅR SKÄRGÅRD. det godaste först 25 ÅR JOHNNIE OCH MATTIAS FRÅN ROOMSERVICE: BÅTFÖRSÄKRINGAR: SÅ KAN VI RÄDDA ÖSTERSJÖN

Leilas SOMRIGA BAKVERK VÅR SKÄRGÅRD. det godaste först 25 ÅR JOHNNIE OCH MATTIAS FRÅN ROOMSERVICE: BÅTFÖRSÄKRINGAR: SÅ KAN VI RÄDDA ÖSTERSJÖN ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER EXPRESSEN 19 MAJ 2014 VÅR SKÄRGÅRD JOHNNIE OCH MATTIAS FRÅN ROOMSERVICE: Smarta tips till ditt fritidshus SID. 8 SKÄRGÅRDS-

Läs mer

Vi önskar er en härlig frukost! Smartbox Sverige

Vi önskar er en härlig frukost! Smartbox Sverige Grattis! Du har fått en upplevelse i present, en Smartbox Frukost för två. Den ger dig och en vän möjligheten att välja er favorit bland över 30 olika erbjudanden och få en härlig frukost. Alla erbjudanden

Läs mer

BO I ASKERSUND. Nu väntar skördetid mycket på gång de kommande tio åren sid 5. Vinn julklappspengar lös korsordet i julbilagan

BO I ASKERSUND. Nu väntar skördetid mycket på gång de kommande tio åren sid 5. Vinn julklappspengar lös korsordet i julbilagan BO I ASKERSUND ASKERSUNDS KOMMUNS INFORMATIONSTIDNING * NR 4 2009 Nu väntar skördetid mycket på gång de kommande tio åren sid 5 Vinn julklappspengar lös korsordet i julbilagan Ur innehållet: Hemma hos

Läs mer

HÄRLIGA HÄRINGE. Välkommen till Skärgårdsstiftelsens fastlandsområden. VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna

HÄRLIGA HÄRINGE. Välkommen till Skärgårdsstiftelsens fastlandsområden. VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna #2 / 2015 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE VÅRENS VÄNRESOR Möja, Mariefred och Själbottna KONST INSPIRERAD AV HAMMERSTA Mah-Jong-klädernas skapare Veronica Nygren BO OCH RESA TILL HUVUDSKÄR Reguljära

Läs mer

UPPLEVNummer 4, maj 2014

UPPLEVNummer 4, maj 2014 UPPLEVNummer 4, maj 2014 Linde Travklubb sedan 1886 Motorfesten fortsätter LINDE VÅRDAGAR OLYMPIER KOMMER TILL LINDE SPORTS CAMP POSITIVA FRÖVI CAY NORÉN - ELDSJÄL MED BLICKEN PÅ FRAMTIDEN Stor evenemangskalender

Läs mer

2015/2016. Upplev Nykvarn. upplev nykvarn 2015/16

2015/2016. Upplev Nykvarn. upplev nykvarn 2015/16 2015/2016 Upplev Nykvarn upplev nykvarn 2015/16 1 Denna guide är utgiven av: Nykvarns kommun, 155 80 Nykvarn, 08-555 010 00, www.nykvarn.se Text: Lena Ramdani, Veronica Persson-Kangas, Karin Larsdotter,

Läs mer

O.T. ommer våren! Handla gör mig handlingsförlamad 4FÖR 99 KR 5FÖR 99 KR

O.T. ommer våren! Handla gör mig handlingsförlamad 4FÖR 99 KR 5FÖR 99 KR d Juni 2013 OXELÖSUNDSTIDNINGEN O.T Fransk förmögenhet bakom Järnverket Hur kom det sig att det byggdes ett järnverk i Oxelösund på 1910-talet? Läs om blev platsen för en järnindustri tack vare en förmögen

Läs mer

Konferens- och mötesstaden Södertälje

Konferens- och mötesstaden Södertälje Konferens- och mötesstaden Södertälje Innehåll Mötesplatser för alla... 5 Varför Södertälje?... 6 Konferensanläggningar Quality Hotel Park... 8 The Beach... 10 Scandic Skogshöjd... 12 Torpa Pensionat...

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum.

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum. Hit kan du resa: Året runt (golf sep-okt/feb-maj) Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Alcudia tar ca 1 tim (till de första hotellen)

Läs mer

Kjell Andersson. Gamla. Oxelösund. Oxelösund. - årets raket. Sång, Sommar & Nostalgi på Torget Det händer i sommar sid 16-17.

Kjell Andersson. Gamla. Oxelösund. Oxelösund. - årets raket. Sång, Sommar & Nostalgi på Torget Det händer i sommar sid 16-17. OXELÖSUNDSTIDNINGEN ALLTID NÄRA DIG Juni 2014 www.oxd.nuoxd Gamla Oxelösund Stadens lilla oas sid 8-10 Oxelösund - årets raket Företagsklimat i topp sid 27 Sång, Sommar & Nostalgi på Torget Det händer

Läs mer

EN TIDNING FRÅN SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN NR 2/2007. Landsortstrafiken går året runt. Pensionär på Hjälmö. Följ med på vårens vänkryssning!

EN TIDNING FRÅN SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN NR 2/2007. Landsortstrafiken går året runt. Pensionär på Hjälmö. Följ med på vårens vänkryssning! EN TIDNING FRÅN SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN NR 2/2007 Landsortstrafiken går året runt Pensionär på Hjälmö Följ med på vårens vänkryssning! Landsort Familjen Österman Släktkrönikan om familjen Österman skildrar

Läs mer

KONSTVANDRINGEN SÖDRA BOHUSLÄN 2014

KONSTVANDRINGEN SÖDRA BOHUSLÄN 2014 GRATIS PROGRAMBLAD. VARSÅGOD! KONSTVANDRINGEN SÖDRA BOHUSLÄN 04 8-0 APRIL 04 FRE 8, LÖR 6, SÖN 8 Så hittar du till konsten i påsk VÄGBESKRIVNINGAR OCH KARTA, SIDORNA 4 7 Smycken i lekfull symmetri TINTIN

Läs mer

Viken Runt Årlig vårtradition dags för 46:e upplagan. SID 5. Törebodakanalen. Positiv tidning för Trivselkommunen Töreboda Nr 4 Årgång 4 April 2013

Viken Runt Årlig vårtradition dags för 46:e upplagan. SID 5. Törebodakanalen. Positiv tidning för Trivselkommunen Töreboda Nr 4 Årgång 4 April 2013 Christina har alltid älskat böcker nu jobbar hon med dem. SID 11 Viken Runt Årlig vårtradition dags för 46:e upplagan. SID 5 Asta Kask Läge för ett nytt skivsläpp med Sverigeturné. SID 14-15 Törebodakanalen

Läs mer

SKÅNE. Det gröna. www.skanenordost.se

SKÅNE. Det gröna. www.skanenordost.se SKÅNE Det gröna 2006 www.skanenordost.se SKÅNE Det gröna www.skanenordost.se Skåne Nordost Det gröna Skåne erbjuder en mängd olika naturupplevelser, alla med det gemensamt att du lätt och bekvämt tar dig

Läs mer