VAD ÄR SÅ SPECIELLT MED SPYKEN? Välkommen. Ven-resa NA1orna. FN-dagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VAD ÄR SÅ SPECIELLT MED SPYKEN? Välkommen. Ven-resa NA1orna. FN-dagen"

Transkript

1 SPYKEN 2014/15

2 AUG SEPT Välkommen SEPT Ven-resa NA1orna OKT 24 FN-dagen Det är känt i hela Sverige att det är något särskilt med Spyken. Tusen personer tillbringar sina dagar här, ändå känns det som en ganska liten skola. Det finns en speciell stämning och närhet mellan eleverna, men även mellan elever och lärare. Välkomstdagar med grillkväll på gården och teambuldingaktiviteter för de nya ettorna Elevenkäter visar att trivseln på gymnasieskolorna i Lund tillhör de allra högsta i hela landet. Och allra bäst trivs faktiskt eleverna på Spyken. För att du snabbt ska bli en del av den gemenskapen, blir dina första veckor en försiktig introduktion i skolans liv. Först får du lära känna alla i din klass, sedan träffa alla andra ettor och till sist deltar du i evenemang med skolans alla elever. På Spyken känner alla nästan alla. NA1orna åker på exkursion till Ven SA-programmet har FN-rollspel på skolan VAD ÄR SÅ SPECIELLT Ses vi på tiorasten? Yes! Jag tar med mig Ollie och Lisa oxå!!! Gött! Då blir vi åtta vid bordet idag! MED SPYKEN?

3 NOV 19 Öppet hus NOV Hållbar utveckling DEC 5 Konsert JAN Science Parliament JAN/ FEB Skuggning MARS 14 Universitetet Titta in på öppet hus den 19 november kl Snacka med elever och lärare, få svar på dina frågor Comeniusvecka på skolan med tema Hållbar utveckling. Elever från Finland, Österrike, Tyskland och Nederländerna deltar i elevutbytet Estetelevernas årliga SPYMF -konsert på Mejeriet Science Parliament på skolan Du som är nyfiken på Spyken har möjlighet att följa en elev på skolan under en dag. Kontakta SYV för mer info. Naturvetenskaps- och teknikdagar på universitetet VILL DU, KAN DU, VÅGAR DU? Efter bara några dagar kommer du att upptäcka att Spyken är som en egen liten värld. Trygg men ändå vidöppen mot världen runtomkring. På skolan finns en stark tradition av engagemang. Hit söker sig många som vill förändra små och stora världar både nu och i framtiden. Men det räcker inte med att vilja, du måste också kunna och våga. På Spyken får du därför träna dig i kommunikation, ledarskap, retorik och kreativitet. Kanske genom att uppträda på SPYMF-konserten. Tala i Europeiska ungdomsparlamentet. Framträda fem minuter på skolans standupkväll. Eller hjälpa andra elever som ledare i en av våra SI-grupper. Här är demokrati och engagemang mer än bara vackra ord. Alla tycker inte likadant, men alla kan öva sig i respekt och tolerans. Över hela skolan hörs därför ett ständigt sus från hundratals diskussioner i korridorer och klassrum. Detta engagemang är en del av skolans själ.

4 IF YOU WANT PEACE WORK FOR JUSTICE

5 Öppenhet och samarbete är viktiga Här jobbar vi tillsammans! I projekt och med olika teman. Väljer du Spyken kommer du att utmanas, utvecklas och utbildas. Öppenhet och samarbete är viktiga nyckelord. Här jobbar lärare och elever tillsammans, ofta i projekt och inte sällan med teman som rör sig över klass- och ämnesgränserna. Din tid på skolan kommer att ge dig en stadig kunskapsgrund att stå på. Ditt självförtroende kommer att stärkas och du kommer att bygga ett socialt nätverk som kanske varar livet ut. När du så efter tre intensiva och roliga år tar steget ut i den stora världen kommer den inte att kännas obekant. Välkommen till Spyken! APRIL 14 Elevutbyten Våra elevutbyten med Granada i Spanien, Goslar i Tyskland och Bologna i Italien startar APRIL MAJ Vårsång Njut av vår traditionsenliga vårsång på skolgården den 30/4. Och naturligtvis har vårt fantastiska Spyx premiär i vår igen! MAJ 12 Exkursion Alla våra program åker på olika exkursioner under maj månad TRE ÅR SENARE

6 Bitr. rektor Peter Magnusson Tel ESTETISKA Spykens estetiska program med musikinriktning är ett högskoleförberedande program som välkomnar dig som vill utveckla din kreativitet och musikalitet under gymnasietiden. Du får en bred utbildning med fokus på estetik, kultur och kommunikation, vilket du har nytta av i alla yrken. Programmet passar dig som vill satsa på ditt instrumentalspel och/eller sång, oavsett vilken musikstil du gillar. Förutom de traditionella teoretiska ämnena kommer du att få professionell undervisning i instrument och/eller sång. Du får undervisning på ett valfritt instrument, gehörs- och musiklära samt kör och ensemble. Du kan dessutom inom ditt programfördjupningsval (500 p) profilera din utbildning antingen inom musiken eller mot något annat utbildningsområde. Under din tid på det Estetiska programmet på Spyken får du tillsammans med andra lära dig spela olika musikstilar. Programmet ger en god grund för vidare musikstudier men även för andra studier och det kan leda vidare till flera yrken, inte bara inom musikbranschen. Alla oavsett genre, ska känna sig välkomna att gå här. Vi har högutbildade musiklärare med olika genreinriktningar. De flesta är även verksamma som professionella musiker. Förutom vår stora musiksal med scen, inspelningsstudior och ljudproduktionsrum har vi fräscha lokaler skräddarsydda för musikprogrammet. Du kommer att tillbringa många roliga dagar, och säkert en och annan kväll, i våra ensemblesalar, sångrum, trumrum, pianorum samt andra instrumentrum. Alla är topputrustade med nya instrument och IT-utrustning för professionella inspelningar och produktioner. Du får själv uppleva hela processen från att skriva en låt till en färdigproducerad ljudfil. Lokalerna är även öppna utanför skoltid för våra elever så att du själv hinner öva eller repa med bandet. Instrument eller sång? Du får lära dig olika musikstilar. Topputrustade musikrum med nya instrument, inspelningsutrustning för proffsiga produktioner...

7 * POÄNGPLAN ES * Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Historia 2b kultur Idrott och hälsa Matematik 1b Naturkunskap 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Max Mallander Julia Dehlin Elin Svensson Gymnasiearbete Individuellt val Programgemensamma karaktärsämnen Estetisk kommunikation Konstarterna och samhället...50 Inriktningsämnen Ensemble med körsång Gehörs- och musiklära Instrument eller sång Programfördjupning Vi erbjuder alltid behörighetsgivande kurser och kurser som ger dig goda möjligheter att skapa en personlig profil på din utbildning. För mer information om programfördjupningskurser se: ALLA DE Att vilja, kunna och våga påverka. Det engagemanget går som en röd tråd genom livet på skolan. Det är mycket snack på Spyken men också oerhört mycket verkstad. Jag och min kompis Emma drog igång en stödkonsert för cancerfonden. Vi fixade allt: lokal, band, sponsorer och marknadsföring, berättar Elin som precis tagit studenten på estetiska programmet. Arbetet startade i september och på natten den 8 februari kunde de båda vännerna konstatera att maratonkonserten blivit en succé. Vi nådde vårt ekonomiska mål och för egen del har jag lärt mig massor om både livet och döden. Jag har förändrats som människa. Max hade bara gått på skolan i ett par veckor när han kastades in i körprojektet Star for Life. Det var ett samarbete mellan musiker från Kenya och oss. Allt mynnade ut i en jättekonsert på Malmö Arena. Då var The Moniker och Molly Sandén också med i kören, berättar Max. Man repade i ungefär en månad. Pengarna gick till barn och ungdomar i Afrika. Både till utbildning och till insatser för att bekämpa HIV. Det var roligt och samtidigt meningsfullt. Jag lärde snabbt känna både treor och tvåor på Estet, flera av dem sjunger jag fortfarande med. Julia har valt att engagera sig i Spykens musikförening SPYMF. Det var så många som ville vara med, så vi drog lott. Jag jobbade med SPYMF-konserten i våras. Vi var alla väldigt nöjda med slutresultatet. Det hon lärde sig mest om i projektet var hur viktigt det är med en rak och tydlig kommunikation. Det är en förutsättning för att allt ska fungera utan missförstånd. Man lär sig verkligen att samarbeta när man engagerar sig, säger Julia.

8 C: 25% M:100% Y:100% K:25% SPETSUTBILDNING Om du vill satsa extra mycket på musiken har Spyken en unik spetsutbildning som ger möjlighet till fördjupning. Utbildningen är riksrekryterande och vänder sig till dig som vill arbeta med musik i framtiden. Inriktningen är pop, jazz och rock. Utbildningen bygger på det estetiska programmet och är högskoleförberedande. Du utbildas på två instrument och får möjlighet till avancerad undervisning bland annat i gehörs- och musiklära, ensemble, kör och inspelningsteknik. Du får mer tid på dina musikkurser. Du kan välja att koncentrera din musikfördjupning mot olika musikområden t ex musikproduktion, eller att utveckla ditt spel både i ensemble och enskilt. Vi har en rådgivande styrelse med uppgift att utveckla vår spetsutbildning tillsammans med oss. Styrelsen består av representanter från Musikhögskolan i Malmö, Fridhems och Skurups Folkhögskola samt institutionen för musikvetenskap vid Lunds Universitet. Spyken är en av fåtalet skolor i landet som har fått tillstånd att bedriva en spetsutbildning inom musik. Förutom behörighet till estetiska programmet (lägst betyget Godkänd i svenska/svenska som andra språk, engelska och matematik samt ytterligare nio ämnen) sker ett urval via ett förkunskapsprov. De sökande tilldelas ett meritvärde där grundskolebetyget tillmäts 75% och färdighetsprovet 25% (150 poäng). Spetsutbildningen erbjuder, i samarbete med andra utbildningssamordnare, även workshops och seminarier av hög kvalitet. I årskurs tre erbjuds en riktad högskolekurs. Utbildningen har även ett utbyte med en engelsk skola och samarbetar med en konsertarrangör. Bitr. rektor Peter Magnusson Tel peter.magnusson@lund.se Kommentar Johan Granberg Jag valde musikfördjupningen i inspelningsteknik. Jag ska köra ljudet på koncerten på lördag! Ella Nilsson Kul! Då ses vi när vi ska repa nästa gång.

9 * POÄNGPLAN ES SPETS * Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Historia 2b kultur Idrott och hälsa Matematik 1b Naturkunskap 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Gymnasiearbete Individuellt val Programgemensamma karaktärsämnen Estetisk kommunikation Konstarterna och samhället...50 Hanna-lo Sandell Sissel Braekhus Inriktning Ensemble med körsång Gehörs- och musiklära Instrument eller sång Programfördjupning Instrument eller sång 1. Vi erbjuder alltid behörighetsgivande kurser och kurser som ger dig goda möjligheter att skapa en personlig profil på din utbildning. För mer information om programfördjupningskurser se: På Spykens estetiska spetsutbildning i musik är inriktningen pop, jazz och rock. En viss del av undervisningen bygger på att spela i band och ensembler. Klasskompisarna Hanna-lo och Sissel kommer precis från repetitioner med sina respektive band. Vi hade nyligen en jättespännande workshop med Adam från Royal Republic, berättar Hanna-lo. De fick bland annat höra lite om livet som musiker ur ett ekonomiskt perspektiv. Det var nog nyttigt för oss. Sedan fick vi spela för Adam och han gav jättebra feedback på vår scennärvaro och kontakt med varandra, säger Hanna-lo och får medhåll av Sissel. Vi körde en discolåt och fick bra tips på hur man agerar på scen. Vi spelar ju i flera olika konstellationer allihop. Man lär sig massor av att spela med många. Musiken är en stor del av deras liv både på skolan och på fritiden. Båda uppskattar att kunna plugga det man är mest intresserad av. De tror inte att alla kommer jobba med musik, men Sissel är målmedveten. Jag vill kunna livnära mig på musiken. Jag är också intresserad av dans och har gått en musikalutbildning. Spetsutbildningen på Spyken måste vara den absolut bästa och bredaste grunden för att söka sig vidare inom musiken, säger hon.

10 HUMANISTISKA Är du intresserad av språk och kultur ska du naturligtvis välja det humanistiska programmet på Spyken. Inte bara detta utan hela skolan sprudlar ju av kultur, språk och en öppenhet mot världen. Programmet är utpräglat högskoleförberedande och har en tydlig vetenskaplig grund. Humanistiska programmet ger kunskaper som leder ut i världen, ger ökad förståelse för egna och andras kultur och ger mer kunskap om hur vi kommunicerar. Etik, filosofi och språklig kommunikation är ledord på utbildningen. På Spyken finns sedan länge ett stort intresse för språk och kultur och vi känner oss därför väl rustade att kunna erbjuda en högklassig utbildning på humanistiska programmets båda inriktningar, Kultur och Språk. Inriktning Kultur Inriktning Kultur innehåller ett antal spännande kurser inom konst, kultur och litteratur. Lund har en stark tradition inom kulturområdet vilket ger oss möjlighet till många spännande föreläsningar och studiebesök på t ex teaterföreställningar, museum och konstutställningar. Inriktning Språk På språkinriktningen kan du välja att fördjupa dig och nå de högre stegen i ett språk, eller att läsa flera språk. Vi vet av tradition att Spykens elever gärna vill utveckla sin förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. Skolan kan i samarbete med övriga gymnasiekolor i Lund erbjuda undervisning i franska, tyska, spanska, italienska, japanska, kinesiska, ryska och danska. I de flesta språk har vi utbyten med skolor i respektive språkområde, t.ex. i Bologna, Granada, Köpenhamn och Leicester. Fördjupningskurser Några av de fördjupningskurser som erbjuds på Spykens humanistiska program är Ungdomskulturer, Retorik och Sociologi. Engelska är mycket stort på Spyken, vilket avspeglas i det faktum att över 200 elever läser den mest avancerade kursen, Engelska 7, innevarande läsår. Vi har också inlett ett samarbete med Malmö högskola med fokus på Academic Writing. Hos oss på Spyken har du också möjlighet att läsa retorik- och skrivarkurser på engelska. Engelsk profil På samhällsvetenskapsprogrammet och humanistiska programmet har du möjlighet att profilera din utbildning med avancerade kurser i engelska. Profilen riktar sig till dig med särskilt intresse för engelska och som redan i grundskolan känt ett behov av att läsa engelska i snabbare takt. Detta innebär att du i årskurs 1 läser kurserna engelska 5 och 6. I årskurs 2 läser du engelska 7 och förbereds för att ta det internationella språkdiplomet CAE. Som programfördjupning har du i årskurs 2 och 3 möjlighet att välja kurserna English speech (språk specialisering retorik), Creative Writing (språk specialisering skrivande) samt Cultural Studies (Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering), som ges i samarbete med Malmö högskola. Att gå engelsk profilutbildning medför även fördjupade kulturkunskaper t.ex. genom kulturresor och studiebesök. Bitr. rektor Peter Magnusson Tel peter.magnusson@lund.se

11 * POÄNGPLAN HU * Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Historia 2b kultur Idrott och hälsa Matematik 1b Naturkunskap 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Gymnasiearbete Individuellt val Programgemensamma karaktärsämnen Filosofi Moderna språk Människans språk Inriktningsämnen kultur Filosofi Kultur- och idéhistoria Samtida kulturuttryck Psykologi Litteratur Alba Mogensen Olga Krüssenberg Lovisa Helmius På humanistprogrammet har man ofta teman över ämnesgränserna. I tvåan hade eleverna nyligen ett uppskattat medeltidsprojekt i svenska och religion. Redovisningen var jättekul. Vi skrev manus och spelade in olika radioprogram från medeltiden, där de bästa sedan röstades fram, berättar Alba. Själv samtalade hon i sitt program med Heliga Birgitta. Alba är redaktör för Spykens skoltidning och därför passade redovisningen henne perfekt. Under fyra lektioner gick vi först igenom det historiska bakgrundsmaterialet. Sedan var jobbet ganska självständigt lärarna ger oss stort ansvar. Jag gillar det. Klasskompisen Olga gillar också att undervisningen är så kreativ. Vi redovisade ett så kallat historiskt reportage genom att samtala i tvärgrupper och sedan skicka en inspelning till läraren. Själv intervjuade hon Strindberg om kvinnlig frigörelse. Vi jobbar väldigt självständigt, men lärarna finns alltid till hands. Även Lovisa går på HU. Hon intygar att lärarna och ledningen är stöttande. Jag jobbar i Miljögruppen och även om vi elever gör jobbet är vi ivrigt påhejade. Vi får verkligen genomföra våra idéer. Lovisa berättar om Miljöveckan där gruppen ordnade seminarier, klädbytardagar, föreläsning med TV-meteorologen Pär Holmgren med mera. Att engagera sig på Spyken gör att man utvecklas och får massa nya kompisar, säger Lovisa. Inriktningsämnen språk Latin - språk och kultur Språk Engelsk profil Engelska English speech Creative writing Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering på engelska Programfördjupning Vi erbjuder alltid behörighetsgivande kurser och kurser som ger dig goda möjligheter att skapa en personlig profil på din utbildning. För mer information om programfördjupningskurser se:

12 Bitr. rektor Maria Björse Hedelin Tel NATURVETENSKAPS Om du gillar naturvetenskap och matematik ska du naturligtvis välja Spykens naturvetenskapsprogram. Programmet ger en mycket bra förberedelse för fortsatta högskolestudier inom naturvetenskap, matematik, teknik och även inom många andra områden t.ex. juridik, ekonomi och språk. Utbildningen varvar experiment, laborationer och fältstudier med teoretiska studier. I de naturvetenskapliga ämnena arbetar vi i små grupper. Det ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet och problemlösningsförmåga. I nyrenoverade och välutrustade lokaler får du samarbeta med engagerade, stöttande och kunniga lärare som strävar efter en god kommunikation. Här finns en varm gemenskap och stämningen är positiv, öppen och tillåtande. Programmet erbjuder SI-grupper i matematik och naturvetenskapliga ämnen. I studiegrupper möter du då studenter från Lunds universitet och LTH i inspirerande diskussioner. Under dina år på Spyken kommer du vid flera tillfällen ha kontakt med Lunds universitet och andra högskolor. Du får exempelvis möjlighet att läsa och tentera dina första högskolepoäng i matematik på LTH. Någon gång per år arbetar du i större tvärvetenskapliga projekt. Arbetsformen ger en god förberedelse för framtida studier och arbetsliv. Du tränas i att ta ansvar och samarbeta, och du utvecklar din kommunikativa förmåga. FUN, Föreningen Unga Naturvetare, ordnar varje termin kvällar med aktiviteter såsom laborationer med efterföljande diskussioner och intressanta föreläsningar. På Spykens naturvetenskapsprogram erbjuder vi dig de två nationella inriktningarna och vår särskilda variant NA-musik. Inriktning Naturvetenskap Inriktningen förstärker utbildningens naturvetenskapliga och matematiska karaktär. Du fördjupar dig inom ämnena biologi, fysik, kemi och matematik, och får mycket bra förkunskaper för vidare studier inom naturvetenskap och teknik. Inriktning Naturvetenskap och samhälle Du kan kombinera ditt intresse för naturvetenskap med ett samhällsvetenskapligt perspektiv för att öka din förståelse för vad som händer i samhället, i Sverige och i världen. Du lär dig hur politiska, ekonomiska, geografiska och sociala förhållanden har format och påverkar vårt samhälle. Inriktning NA-Musik/ Särskild variant Detta är för dig som är mycket intresserad av musik och vill kombinera detta med en bra naturvetenskaplig utbildning. Du kommer att gå i en särskild musikklass på NA-programmet och läsa kurserna Ensemble med körsång och Gehörs- och musiklära 1. Du väljer denna särskilda variant redan inför årskurs ett. Du har möjlighet att få full NA behörighet. Profiler Genom att välja kurser inom programfördjupningen och det individuella valet skapar du din egen profil. Du kan fördjupa dig i språk genom att fortsätta med ditt moderna språk i tvåan och trean samt läsa kursen engelska 7. Du kan också välja kurser inom bl.a. det estetiska området, data och idrott. Du som läst gymnasiematematik under grundskolan har möjlighet att starta direkt på matematik 2c. Självklart har du också möjlighet att läsa fördjupningskurser i de naturvetenskapliga ämnena. Extra idrott och språk För dig som är idrottsintresserad finns möjlighet att redan i årskurs 1 läsa kursen Idrott specialisering. Om du har läst två språk redan i grundskolan kan du fortsätta med båda språken redan i årskurs 1.

13 * POÄNGPLAN NA * Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Idrott och hälsa Matematik 1c Matematik 2c Matematik 3c Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Ann-Sofi Boquist Elsa Palmkvist Gymnasiearbete Individuellt val Programgemensamma karaktärsämnen Biologi Fysik Kemi Moderna språk Inriktning naturvetenskap Biologi Fysik Kemi Matematik PROJEKT SPYKEN På Spyken avlöser projekten varandra. Det är temaveckor, utbyten med skolor, andra länder och samarbeten över ämnesgränserna. Projekten är en del av skolans liv och alla är överens om att man lär sig på ett helt annat sätt genom fördjupning och att under begränsad tid fokusera studierna. Inriktning naturvetenskap och samhälle Biologi 2/Matematik Politik och hållbar utveckling Geografi Samhällskunskap Inriktning NA musik Ensemble med körsång Gehörs- och musiklära Biologi 2/Kemi 2/Matematik 4/Fysik Programfördjupning Vi erbjuder alltid behörighetsgivande kurser och kurser som ger dig goda möjligheter att skapa en personlig profil på din utbildning. För mer information om programfördjupningskurser se: Jag har nyligen jobbat med Spykens Young Science Parliament. Ämnet var genteknik och projektet är ett samarbete mellan ämnena biologi, svenska och engelska, berättar Ann-Sofie som är lärare i biologi på Naturvetenskapsprogrammet. 120 elever från NV åk 2 och, fyra elever i åk 3 deltog i debatterna. Syftet var bland annat att visa att de naturvetenskapliga ämnena är viktiga i samhället och att eleverna ska få träning i att kommunicera sin kunskap, både på svenska och på engelska. Eleverna lär sig dessutom att tänka kritiskt och att ta ansvar. Arbetet ger mig en delvis ny roll, jag blir mer coach än lärare. Projektet är både roligt och utvecklande för både elever och lärare. En av alla de elever som rest utomlands under året är Elsa. Hennes klass var i Tanzania. Vi började samla pengar redan i ettan. Det arbetet skapade en väldigt bra sammanhållning. Tanken med resan var att få inblick i en afrikansk naturvetenskapsskola, och se hur de arbetar med de naturvetenskapliga ämnena och musikkurserna i Tanzania. Mötet med Afrika blev svindlande Elsa vill tillbaks. Vi fick bland annat träffa den ansvarige på deras utbildningsdepartement. De arbetar hårt för att även tjejer ska läsa naturvetenskapliga ämnen. Nyligen var några elever från Tanzania på besök i en vecka. Det var nog intressant för dem att se hur vi tjejer tar för oss här i Sverige.

14 Bitr. rektor Anna-Lena Månsson Tel SAMHÄLLSVETENSKAPS På Spykens Samhällsvetenskapsprogram får du utveckla ditt engagemang och din förståelse för samhällsfrågor, både i och utanför klassrummet i olika samarbetsprojekt. Vi vill att du ska möta människor och ta del av deras kunskaper och erfarenheter. Våra kontakter med organisationer, företag, myndigheter, universitet och högskola gör detta möjligt. Här lär du dig att ta egna initiativ och att omsätta idéer i praktisk handling. Vi har stor variation i arbetssätt och arbetsformer som gör att du utvecklar din kommunikativa förmåga och även din samarbets- och problemlösningsförmåga. Spyken är certifierad FN-skola sedan flera år vilket bl.a. innebär att du som elev på samhällsvetenskapsprogrammet kommer att delta i FN-rollspel både i årskurs 1 och 2. Du tränar din kommunikativa förmåga i förhandlingssituationer eller genom att hålla tal, samtidigt som du måste vara väl insatt i de sakfrågor som diskuteras. Flera av våra elever har också deltagit i internationella FN-rollspel i Helsingfors och Barcelona och i Europeiska ungdomsparlamentet i Stockholm och Kiel. I årskurs 3 har du möjlighet att göra praktik eller fältstudier inom ramen för gymnasiearbetet, kopplat till valbar fördjupningskurs i internationella relationer, socialpsykologi, etik och livsfrågor eller Cultural Studies. Samhällsvetenskapsprogrammet är ett nationellt program som öppnar vägen för vidare högskole- och universitetsstudier. På Spyken erbjuder vi två inriktningar som du väljer till år 2: beteendevetenskap och samhällsvetenskap. Som en del av din programfördjupning kan du välja en profil. Annars väljer du fritt bland våra fördjupningskurser. Inriktning samhällsvetenskap Inriktningen breddar och fördjupar din förståelse för komplexa samhällsfrågor genom studier av t.ex. demokrati, rättvisa och hållbar utveckling. Det historiska perspektivet är centralt för att kunna förstå och tolka nutida samhällsförhållanden och för att få perspektiv på framtiden. Programfördjupningskurser väljer du till år 3. Inriktning beteendevetenskap Inriktningen ger dig kunskap och förståelse för hur vi människor fungerar i olika sammanhang. Varför ser ett samhälle ut på ett visst sätt? Hur påverkas vi som individer och hur påverkar individerna samhället? Programfördjupningskurser väljer du till år 3. Global profil På inriktning samhällsvetenskap har du möjlighet att välja global profil som innebär att du bland annat läser Politik och hållbar utveckling samt Internationella relationer. Dessutom kommer du att göra praktik eller fältstudier inom lämpligt område. Profilen är också ett led i vårt internationella engagemang och i vårt arbete som certifierad FN-skola. Engelsk profil På samhällsvetenskapsprogrammet och humanistiska programmet har du möjlighet att profilera din utbildning med avancerade kurser i engelska. Profilen riktar sig till dig med särskilt intresse för engelska och som redan i grundskolan känt ett behov av att läsa engelska i snabbare takt. Detta innebär att du i årskurs 1 läser kurserna engelska 5 och 6. I årskurs 2 läser du engelska 7 och förbereds för att ta det internationella språkdiplomet CAE. Som programfördjupning har du i årskurs 2 och 3 möjlighet att välja kurserna English Speech (språk specialisering retorik), Creative Writing (språk specialisering skrivande) samt Cultural Studies (Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering), som ges i samarbete med Malmö högskola. Att gå engelsk profilutbildning medför även fördjupade kulturkunskaper t.ex. genom kulturresor och studiebesök. Extra idrott och språk För dig som är idrottsintresserad finns möjlighet att redan i årskurs 1 läsa kursen Idrott specialisering. Om du har läst två språk redan i grundskolan kan du fortsätta med båda språken i årskurs 1.

15 * POÄNGPLAN SA * Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Gymnasiearbete Individuellt val Programgemensamma karaktärsämnen Filosofi Moderna språk Psykologi Inriktning beteendevetenskap Ledarskap och organisation Kommunikation Psykologi 2a Samhällskunskap Sociologi Inriktning samhällsvetenskap Geografi Historia 2a Religionskunskap Samhällskunskap Samhällskunskap Programfördjupning Vi erbjuder alltid behörighetsgivande kurser och kurser som ger dig goda möjligheter att skapa en personlig profil på din utbildning. Jag bodde sex dagar hemma hos en tjej i Wien. Där bodde också en tjej från Tyskland och en från England vi hade jättekul. På dagarna diskuterade vi i workshops utifrån temat arbetsmarknad och skolsystem. Josefin upplevde det som oerhört utvecklande att få möta ungdomar med skilda erfarenheter. Inte minst uppskattade hon att få använda sin engelska i lite djupare diskussioner. Det var jätteroligt att kunna göra sig förstådd i mer avancerade samtal. Och inte bara beställa mat på charterresan. Spyken valde hon utifrån magkänsla och det faktum att hon älskar musik. Det var något med stämningen här som kändes så himla bra. Och nu känns det till och med ännu bättre än mina högsta förväntningar. Henrik fick vara representant för Spyken i FN-rollspelet i Barcelona. Det var roligt men hektiskt ingen sightseeing, precis. Vi jobbade till sent på natten och stupade i säng. Jag och min kompis representerade USA och vi hade jobbat hårt med att läsa in oss på temat yttrandefrihet innan vi åkte. På plats i Barcelona knöt han mängder med nya kontakter och noterade också vissa kulturskillnader. Vi präktiga svenskar var alltid på plats fem minuter innan det började på morgnarna. Det var roligt att se hur deltagarna från andra länder helt obekymrat drällde in efterhand, skrattar han. Josefin går andra året på samhällsprogrammet. I våras deltog hon i ett Comeniusprojekt. Det går ut på att samarbeta med skolor i andra länder utifrån ett tema. Josefin Tegnvallius Boklund Henrik Apitzsch För mer information om programfördjupningskurser se:

16 Kontakta oss! Rektor Karin Stavne Tel Bitr rektor ES Peter Magnusson Tel Bitr rektor ES musikspets Peter Magnusson Tel Bitr rektor HU Peter Magnusson Tel Bitr rektor NA Maria Björse Hedelin Tel Bitr rektor SA Anna-Lena Månsson Tel SYV HU, SA Annika Lind Tel klok SYV ES, NA Lena Sörensen Tel

17 Spyken Dalbyvägen 2, Lund Tel E-post: Vill du veta mer om hur gymnasieskolan fungerar? Gå in på ÖPPET HUS Tisdag 19 november kl PROGRAMINFORMATION Estetiska programmet musikinriktning och Spetsutbildning Musik kl (musiksalen MU) och (aulan) Humanistiska programmet kl och (sal B32) Naturvetenskapsprogrammet kl och (aulan) Samhällsvetenskapsprogrammet kl och (aulan) INFORMATIONSKVÄLL Torsdag 16 januari 2014 kl Produktion: cozmo.se Foto: Jörgen Johansson, Nils Topphem, elever och lärare på Spyken, Kennet Ruona (reportagefoton) Tryck: CA Andersson Utbildningsförvaltningen Lunds kommun Box Lund tel: vxl Bli en del av kunskapens stad. Lunds kommunala gymnasieskolor.

Välkommen till Spyken 2015-2016!

Välkommen till Spyken 2015-2016! Välkommen till Spyken 2015-2016! Några värdeord kunskap Så tycker eleverna om skolan 2014: Jag trivs i skolan 89% Det är positiv stämning på skolan 91% Förhållandet mellan personal och elev präglas av

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! ÄR SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET PÅ SPYKEN NÅGOT FÖR DIG? Är

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Spyken Läsåret 2013/2014 Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Totalt 176 elever 82 elever 360

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18

Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18 Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18 SPYKEN 2017/2018 Estetiska programmet 280 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 370 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 370 elever

Läs mer

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2013/14 SPYKEN

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2013/14 SPYKEN KATTE POLHEM VIPAN 2013/14 Foto: Emil Nilsson. Spykist medborgare i världen En sak som många förvånas över på Spyken, är alla öppna dörrar. De står ofta på vid gavel in till klassrummen men också ut mot

Läs mer

Välkommen till Spyken och NA-programmet

Välkommen till Spyken och NA-programmet Välkommen till Spyken och NA-programmet Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! Förmågor för morgondagens samhälle okreativitet osjälvständighet

Läs mer

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2011/12 SPYKEN

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2011/12 SPYKEN KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2011/12 SPYKEN r ja r e ö b y n n e k y p s a på i höst blir all r a skoldagen. Du vet hu rst fö n de d ör er ob är, en Ingen, verkligen ing rväntan. sitet, nyfikenhet och glad

Läs mer

L I V E T P Y K I S T S P Y K I S T F Ö R L I V E T

L I V E T P Y K I S T S P Y K I S T F Ö R L I V E T 2015/16 SPYKEN AUG/ SEPT Välkommen Välkomstdagar med grillkväll på gården och teambuldingaktiviteter för de nya ettorna SEPT Ven-resa NA1orna NA1orna åker på exkursion till Ven OKT 24 FN-dagen SA-programmet

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogramme SPYKEN 2018/19

Samhällsvetenskapsprogramme SPYKEN 2018/19 Samhällsvetenskapsprogramme SPYKEN 2018/19 SPYKEN 2017/18 Estetiska programmet 280 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 370 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 400 elever

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Välkomna! Öppet Hus 2017

Välkomna! Öppet Hus 2017 Välkomna! Öppet Hus 2017 Humanistiska programmet SPYKEN År 1848 År 1869 År 1968 År 1986 År 2016 GENOM TIDERNA Skolan grundas. Skolan heter Realskolan i Lund och har bara 15 elever. Elevantalet ökar därefter

Läs mer

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn. VAL INFORMATION TIDSPLAN V 3-4 Klassinformation 26/1 Föräldramöte V 5 & 6 Webbval Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

Läs mer

Estetiska programmet 17-18

Estetiska programmet 17-18 Estetiska programmet 17-18 SPYKEN 2016/17 Estetiska programmet 270 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 360 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 390 elever Totalt c:a 1110

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2016/17

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2016/17 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2016/17 SPYKEN 2016/17 Estetiska programmet 270 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 360 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 390 elever

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Spyken får dig att våga lite mer!

Spyken får dig att våga lite mer! 2016/17 SPYKEN 06 11 Estetiska programmet Estetik och media Bild och formgivning Musik Teater Musik spetsutbildning 12 15 Humanistiska programmet Språk Kultur Engelsk profil 16 21 Naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Humanistiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b och 2b - kultur 200 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Roligare att lära lättare att lyckas!

Roligare att lära lättare att lyckas! Roligare att lära lättare att lyckas! Samhällsvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Under vår tid här har vi ofrivilligt, och många gånger omedvetet, ständigt ställts inför nya utmaningar, och

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och samhälle PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också en kompis som skulle

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet riksintag och internat Hvilan har ett nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i skånska Alnarp. Läs NA-programmet I SAMARBETE MED UNIVERSITETET Hvilans Naturvetenskapsprogram

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap Programstruktur Beteendevetenskap är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

MALMÖ. Öppet hus. 30 jan kl

MALMÖ. Öppet hus. 30 jan kl MALMÖ Öppet hus 30 jan kl. 18.00-20.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vår vision lyder: Skolan där varje elev kan lyckas! Vad betyder det då att lyckas? Ja, det varierar självklart utifrån vilka förutsättningar,

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran i Sverige. I Stockholm, 1640, grundades en gymnasieskola,

Läs mer

Välkomna! Öppet Hus 2017

Välkomna! Öppet Hus 2017 Välkomna! Öppet Hus 2017 Estetiska programmet Läsåret 2018/19 SPYKEN År 1848 År 1869 År 1968 År 1986 År 2016 GENOM TIDERNA Skolan grundas. Skolan heter Realskolan i Lund och har bara 15 elever. Elevantalet

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Högskoleförberedande Humanistiska programmet Inriktning Språk PB ligger väldigt centralt, buss max 5 min. Det är också en vacker skola med ett bra bibliotek. Jag är väldigt språkintresserad, därför var

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger en spännande och stimulerande utbildning som förbereder

Läs mer

NATURVETENSKAPSPROGRAMMET

NATURVETENSKAPSPROGRAMMET NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter har

Läs mer

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:...

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:... NUVARANDE SKOLA OCH KURSER Uppgifter angående nuvarande skola: Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Tel:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors

Läs mer

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET

ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET ESTET / NATUR EINAR HANSENGYMNASIET Regementsgatan 4 Malmö / Tel. 040-6918300 VÄLKOMMEN Einar HansEngymnasiEt är en liten skola och kommer aldrig att bli större än 200 elever. syftet med det är att bibehålla

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM)

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA SOM ÄR NORDENS

Läs mer

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Inriktningar - fritid och hälsa samt pedagogiskt arbete Ekonomiprogrammet Inriktningar - ekonomi samt juridik IB-programmet - International

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Per Brahegymnasiet ligger mitt i Jönköping och här har du nära till allt.

Per Brahegymnasiet ligger mitt i Jönköping och här har du nära till allt. Välkommen till öppet hus! Öppet hus på Per Brahegymnasiet Lördagen den 7 november kl 10-13 Du kommer att möta våra duktiga elever, engagerade lärare och få uppleva vår vackra skolmiljö. Vad: PB-dagen,

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation Media, information & kommunikation är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Val inför årskurs 2 & 3. Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016

Val inför årskurs 2 & 3. Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Val inför årskurs 2 & 3 Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Din framtid Studera? Jobba? Resa? Praktik? Utomlandsstudier? Hur tänker du? Du har möjlighet att välja själv Individuell studieplan

Läs mer

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl GÖTEBORG Öppet hus 20 jan kl. 12.00-14.00 VI FLYTTAR TILL VALLGATAN! Bästa förberedelsen för vidare studier Jag välkomnar dig till en familjär, kamratlig och centralt belägen skola där kvaliteten på din

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Vad skiljer sig? Kurser Sättet att studera på Eget ansvar

Vad skiljer sig? Kurser Sättet att studera på Eget ansvar Studier på Spyken Vad skiljer sig? Kurser Sättet att studera på Eget ansvar Betyg A=20 B=17,5 C=15 D=12,5 E=10 F=0 Betyg När ett betyg är satt går det inte att ta bort. Alla dina betyg från tre år står

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Välkommen till öppet hus!

Välkommen till öppet hus! Välkommen till öppet hus! Du kommer att möta våra duktiga elever, engagerade lärare Öppet Per Brahegymnasiet och fåhus uppleva på vår vackra skolmiljö. Lördagen denöppet 8 november, kl 10-13 Vad: PB-dagen,

Läs mer

Studie- och Yrkesvägledare SYV

Studie- och Yrkesvägledare SYV Studie- och Yrkesvägledare SYV Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet annika.lind@lund.se 046-35 77 57 Presentationen läggs ut på Spykens hemsida under SYV En del av det som SYV gör på Spyken

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Program på Aspero Idrottsgymnasium

Program på Aspero Idrottsgymnasium ASPERO Program på Aspero Idrottsgymnasium Idrotten Alla elever på Aspero har idrott som individuellt val. Idrotten genomför vi som grenspecifik teknisk/taktisk träning, fysträning och idrottsteori. Vi

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande sprogrammet Inriktningar och samhälle Skolan har en härlig stämning och sköna elever. NA valde jag för att man kan göra vad man vill efter utbildningen. Man får mycket kunskap om allt

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Spyken en skola i klass för sig.

Spyken en skola i klass för sig. 2018/19 SPYKEN 06 11 ESTETISKA PROGRAMMET Estetik och media Bild och formgivning Musik Musik spetsutbildning Teater 12 15 HUMANISTISKA PROGRAMMET Kultur Språk Engelsk profil 16 21 NATURVETENSKAPSPROGRAMMET

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) 246 gymnasieskola 2011 (NA) Examensmål för naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN

STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till ha kunskapen att producera den nya teknologin. IT-Gymnasiet utbildar inom olika områden av den nya

Läs mer

SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI)

SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI) SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Gymnasieskolan som förenar kultur och vetenskap. Södra Latins gymnasium

Gymnasieskolan som förenar kultur och vetenskap. Södra Latins gymnasium Gymnasieskolan som förenar kultur och vetenskap Södra Latins gymnasium Program Estetiska programmet: Inriktning Bild och formgivning, Dans, Teater Individuellt alternativ: Inriktning Bild och formgivning

Läs mer

För dig som vill vidare. Mycket vidare.

För dig som vill vidare. Mycket vidare. För dig som vill vidare. Mycket vidare. 2013 Jag ska bli jurist och jobba med jämställdhetsfrågor För att veta vad man ska bli, så måste man förstå hur man ska bli det Jag vill jobba med finansiella lösningar

Läs mer

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014 Välkomna Informationskväll 24 september 2014 Ingrid Crabo, biträdande rektor Jan Liljegren, rektor En månad sedan... Upprop - album ...18 augusti 2014 Upprop - album Uppropet 9.00 Upprop - album Resan

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet Poängplaner Spånga Gymnasium Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet 2013-2016 Inriktningsprofil Djurkunskap Preliminär poängplan 2013-2016 Åk 1 Åk 2 Åk 3 SUMMA KURS Ht Vt Ht Vt Ht Vt poäng timmar GYMNASIEGEMENSAMMA

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2014/2015

Individuellt val. Läsår 2014/2015 Individuellt val Läsår 2014/2015 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val under dina år på gymnasiet. De flesta

Läs mer

Att tänka på inför ditt gymnasieval

Att tänka på inför ditt gymnasieval Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 Vägen till att välja gymnasieprogram

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Eftersom IT-Gymnasiet utbildar

Läs mer

ha en dialog med ert barn om skolan. Visa intresse, inte kontrollera i första hand.

ha en dialog med ert barn om skolan. Visa intresse, inte kontrollera i första hand. Välkommen 1020/2=? Ett lagarbete Ni bör ha en dialog med ert barn om skolan. Visa intresse, inte kontrollera i första hand. om ni tror ni behöver, ha en dialog med skolan om närvaro, resultat m.m. Skolan

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer