Bidrag till ideella organisationer 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bidrag till ideella organisationer 2015"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE (7) HSN Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden , p 4 Bidrag till ideella organisationer 2015 Ärendebeskrivning I ärendet förelsås fördelning av bidrag till ideella organisationer år Syftet med bidragen är att stödja och stimulera ideella organisationer som bedriver frivilligt arbete som förstärker eller kompletterar hälso- och sjukvården. Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Riktlinjer för bidrag till ideella organisationer, bilaga 1 Fördelningssammanställning 2015, bilaga 2 Beroendeproblematik, bilaga 3 Psykisk ohälsa, bilaga 4 Våld mot närstående, bilaga 5 Långvarig funktionsnedsättning, bilaga 6 Kroniska sjukdomstillstånd, bilaga 7 Sexuellt överförbara sjukdomar, bilaga 8 Övriga, bilaga 9 Sammanställning av uppföljningsenkät 2013, bilaga 10 Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedning för barn, unga och kvinnosjukvård. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att fördela kronor enligt förslaget i bilaga 2 att att dra av tio procent baserat på innevarande års bidrag för förening som inte lämnat in uppföljning två år i rad omedelbart justera beslutet.

2 2 (7) Förvaltningens motivering till förslaget Bidrag kan beviljas till organisationer som uppfyller hälso- och sjukvårdsnämndens Riktlinjer för stöd till ideella organisationer Förvaltningen föreslår i detta ärende att hälso- och sjukvårdsnämnden beviljar kronor i bidrag till 112 organisationer för 2015 för verksamheter som är ett komplement till hälso- och sjukvårdens egna verksamheter. I beloppet ingår kronor till lokalhyra för bassängträning och eller anpassad rörelseträning inklusive ledarkostnad, så kallat friskvårdsbidrag. Bidragsfördelningen för 2014 låg på samma nivå, kronor med fördelningen respektive kronor. Prioriterade grupper är: Beroendeproblematik Psykisk ohälsa Våld mot närstående Långvarig funktionsnedsättning Kroniska sjukdomstillstånd En organisations verksamhet kan inrymmas i fler än en av de prioriterade grupperna, men organisationen finns endast på ett ställe i sammanställningen. I likhet med tidigare år finns ansökningar från några föreningar vars verksamheter inte tillhör någon av de fem prioriterade grupperna, varför grupperna Sexuellt överförbara sjukdomar och Övrigt har lagts till. Tabell. Sammanfattning av förslagets innebörd Målgrupp Antal org. Antal föreslagna bifall Föreslagna belopp exkl. subvention för bad/gym Föreslagna belopp för subvention av bad och gym Beroendeproblematik Psykisk ohälsa Våld mot närstående Långvarig funktionsnedsättning Kroniskt sjukdomstillstånd *) Sexuellt överförda sjukdomar Övriga SUMMA *) söker och föreslås bidrag enbart för kostnader i samband med friskvård

3 3 (7) En arbetsgrupp bestående av representanter från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) har berett ansökningarna. Arbetsgruppen har gått igenom de inkomna ansökningarna och analyserat bland annat organisationernas syften, bokslut, budget, verksamhetsberättelser, årsmötesprotokoll och verksamhetsplaner. Synpunkter från medicinsk expertis och eller andra sakkunniga har inhämtats vid behov. Många av de organisationer som söker bidrag genom Hälso- och sjukvårdsnämnden söker även från Socialförvaltningen i Stockholm samt från Landstingsstyrelsen (för sin handikappolitiska verksamhet). Förvaltningarna samarbetar i arbetet med att bedöma ansökningarna, men den slutliga beredningen sker var för sig. Samråd sker även vid uppföljning av hur bidragen använts. Kontakter tas vid behov med andra bidragsgivare t ex Arvsfonden och bidragsgivande kommuner i länet. I underlaget för beslut som lämnas från förvaltningen till Hälso- och sjukvårdsnämnden, framgår vad Landstingsstyrelsen i Stockholms län och Socialförvaltningen i Stockholm beviljat i bidrag för innevarande år (bilaga 2). Landstingsstyrelsen beslutar om 2015 års bidrag den 9 december och Socialförvaltningen beslutar om kommande års verksamhetsbidrag och föreningsbidrag den 16 december. De organisationer som inte fått beviljat den summa de sökt, uppmanas att lämna in reviderad budget för HSN-bidraget snarast efter att bidragsbeslutet meddelats. Det är mot denna som sedan uppföljningen görs. Att följa upp givna bidrag är en del av bidragsprocessen. En uppföljningsenkät skickas i början av året ut till de organisationer som fått bidrag föregående år, med påminnelse till dem som inte svarat inom utsatt tid. För att markera vikten av uppföljning, dras tio procent, beräknat på årets bidrag, för de organisationer som inte besvarat och lämnat in uppföljningsenkäten två år i rad. Fontänhuset Sköndal, Föreningen Sveriges Dövblinda Stockholm-Gotland (FSDB) och GynCancerföreningen GCF Stockholm, föreslås få sänkt bidrag på grund av ovanstående. Enkätsvaren för bidragen 2013 har sammanställts och redovisas i bilaga 10. Organisationer kan söka friskvårdsbidrag för merkostnader till lokalhyra för aktiviteter för medlemmar eller andra som inte kan eller har svårt för att träna i det ordinarie friskvårdsutbudet på grund av sin funktionsnedsättning.

4 4 (7) För att få ut friskvårdsbidraget ska organisationerna fakturera förvaltningen två till fyra gånger under året. På fakturan ska bland annat uppgifter om var träningen bedrivs, antal grupper och deltagare och kostnader för ledare uppges. Det innebär att bidrag för outnyttjade lokaler inte betalas ut. Ansökningarna Ansökningar har inkommit från 119 ideella organisationer som söker bidrag för sammanlagt kronor. Av dessa föreslås 112 få bidrag. Sexton organisationer betraktas som nytillkomna, det vill säga söker bidrag från Hälso- och sjukvårdsnämnden för första gången alternativt har återkommit med ansökan efter bidragsuppehåll eller avslag. Bifall föreslås till följande nytillkomna organisationer X-CONS Stockholm, för att stödja människor i deras strävan efter ett hederligt och missbruksfritt liv. Bilaga 3 sid 15. Suicide Zero, för arbetet med suicidprevention. Bilaga 4 sid 21. Föreningen Storasyster, för att stödja tjejer, killar och transpersoner från 13 år och uppåt som är utsatta för eller har varit utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkt. Bilaga 5 sid Möjligheter, för arbetet med att minska psykisk ohälsa hos unga utsatta samt minska antalet förövare. Bilaga 5 sid 10. Sköldkörtelföreningen i SL, för arbetet med att öka kunskapen om evidensbaserad vård kring sköldkörtelsjukdom bland patienter, vårdgivare och myndigheter, samt stödja drabbade och deras anhöriga. Bilaga 6 sid 16. Föreningen för Neurosedynskadade SL, för arbetet för ökad tillgänglighet, hälsa och livskvalitet för målgruppen. Bilaga 7 sid 9.

5 5 (7) Lymfödemföreningen Stockholm, för arbetet för att alla lymfödempatienter inom länet ska få diagnos och vård, utbildning i egenbehandling samt få information om forskning och nya metoder. Bilaga 7 sid 13. International Federation of Medical Student s Association (IFMSA- Sweden), för sin verkan för Sveriges medicine studenter genom att vara ett forum för att diskutera ämnen relaterade till hälsa och medicin, främjande av humanitära ideal och medicinsk etik. Bilaga 9 sid 6. Internationellt Kvinnocentrum, IWC, för arbetet med att främja vänskapen mellan svenskar och invandrare, samt arbetet för jämställdhet och likabehandling av människor. Bilaga 9 sid 7. Södermalms Frivilligcentral Viljan, för att stimulera till frivilligt socialt arbete och engagera medlemmarna i ideellt arbete som kompletterar offentlig verksamhet inom det sociala området. Bilaga 9 sid 14. Avslag föreslås till följande organisationer med motiveringarna - till fyra organisationer som söker för första gången Ideella föreningen Vändpunkt/ungdom, arbetar för att minska antalet ungdomar som lever i utanförskap. Föreningen söker bidrag till ett projekt som syftar till att stödja unga i utanförskap som blir föräldrar. Det finns redan både mödravård och barnhälsovård på Rosenlund vars målgrupp är föräldrar med missbruksproblematik och som erbjuder kvalitésäkrad vård och stöd. Mottagningen erbjuder också samtal om föräldraskap. Utöver det finns det över hela länet samverkansgrupper (MVC, BVC och socialtjänst) vars uppgift är att uppmärksamma och stötta sköra mammor. Bilaga 3 sid 7. IOGT-NTO, är en nykterhets- och kulturorganisation i Sverige. Huvudinriktningen i projektet är sociala aktiviteter. Flerårigt projekt som kräver löpande finansiering vilket i dagsläget ej kan garanteras. Bilaga 3 sid 8.

6 6 (7) Sjukvårdsföreningen övre Norrmalm, Sorgmottagningen, lämnar psykologiskt stöd till sörjande. Mottagningen erbjuder professionellt, psykologiskt/psykoterapeutiskt stöd till vuxna sörjande (från 18 år) som drabbats av förlust genom dödsfall. Föreningen kompletterar/förstärker inte landstingets mål och verksamhet utan bedriver behandling som ges inom landstinget. Bilaga 4 sid 18. Bryggan Stockholm. Föreningen arbetar med att förbättra situationen i vardagen för barn till frihetsberövade personer. Verksamheten faller därmed under socialtjänstens ansvarsområde och kompletterar eller förstärker därmed inte hälso- och sjukvården. Bilaga 9 sid 4. - till två organisationer som återkommit efter avslag Somaliska Hälsoteamet. Identisk ansökan som för år 2014 som avslogs. Ansökan är mycket knapphändig och ger inget intryck av föreningsverksamhet. Verksamhetens kvalité kan inte bedömas. SHT söker också statliga bidrag för hiv/sti prevention, och samråd har skett med handläggarna för dessa bidrag. Bilaga 6 sid 17. samt Strokevänner. I likhet med tidigare års ansökningar är ansökan osaklig och ofullständig. Föreningens planerade aktiviteter faller utanför hälso- och sjukvårdens riktlinjer för bidrag. Bilaga 6 sid Till en organisation som fått bidrag år 2014 Ersta Diakonisällskap, Ersta Vändpunkten, professionell hjälp och stöd till barn och unga som har anhöriga med missbruk eller beroendesjukdom. Förra året tillstyrktes bidrag om kronor i avvaktan på att landstingets eget arbete med implementering av metoden Föra Barn på Tal skulle avslutas. Utbildning inom metoden att uppmärksamma barn som anhöriga till personer med missbruk eller beroendesjukdom är nu avslutad. Bilaga 3 sid 4.

7 7 (7) Förslag till fördelning Förvaltningens förslag till fördelning av 2015 års organisationsbidrag med kommentarer redovisas i bilagorna 3-9. Förslagen baseras på att organisationerna uppfyller fastställda kriterier för bidragsgivning. Ekonomiska konsekvenser I riktlinjerna för bidrag står bl a att bidragen ska syfta till att stimulera ideella organisationer som i organiserade former bedriver frivilligt arbete. Bidragen bör ses som kostnadseffektiva då föreningarnas verksamhet avlastar hälso- och sjukvården. Konsekvenser för patientsäkerhet För att få bidrag ska den ideella organisationens verksamhet komplettera eller förstärka hälso- och sjukvården. Landstinget ansvarar inte för verksamhetens innehåll eller utformning till skillnad från en avtalsrelation mellan vårdgivare och landsting. Förvaltningens uppföljning görs inte ur ett medicinskt perspektiv. Konsekvenser för patientsäkerhet prövas därför inte i dessa ärenden. Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Vid bedömning av bidragsfördelning har hänsyn tagits till att organisationerna är uppbyggda på demokratiska grunder, att de är öppna för alla inom målgruppen i länet oavsett etnisk tillhörighet, sexualitet, funktionsnedsättning, utbildning, ekonomi, ålder eller kön. Inom de prioriterade områdena och för de bidragsansökningar som föreslås bifall, försiggår en mängd insatser som syftar till att motverka ojämlika villkor. Beslutet medför därmed positiva konsekvenser som medför ökad jämlikhet. Miljökonsekvenser Beslutet medför oförändrade konsekvenser för miljön. Henrik Almkvist Tillförordnad Hälso- och sjukvårdsdirektör Kitty Kook Wennberg Avdelningschef

Bidrag till ideella organisationer 2013

Bidrag till ideella organisationer 2013 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 6 1 (7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Eva Germundsson Bidrag till ideella organisationer 2013 Ärendebeskrivning I detta ärende läggs förslag till

Läs mer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-13 1 (3) HSN 2016-4802 Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag

Läs mer

Förslag till bidragsfördelning 2011 till ideella organisationer

Förslag till bidragsfördelning 2011 till ideella organisationer HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 6 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Eva Hjortsberg Germundsson Förslag till bidragsfördelning 2011 till ideella organisationer Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-08-28 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-15 HSN 1206-0718 Handläggare: Ann Fjellner Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Yttrande över motion 2015:47 av Susanne Nordling (MP) om att permanenta Rinkebyprojektet och införa socioekonomisk viktning för BVC och MVC

Yttrande över motion 2015:47 av Susanne Nordling (MP) om att permanenta Rinkebyprojektet och införa socioekonomisk viktning för BVC och MVC Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Pahlstad TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, P 18 1 (3) HSN 2016-0143 Yttrande över motion 2015:47 av Susanne Nordling

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0620 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) 2011-03-23 LS 0910-0866 Landstingsstyrelsen Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0618 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av Ärendebeskrivning

Läs mer

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-09-06 Avdelningen

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 7 2010-11-05 Handläggare: Anna Forssell Gunilla Malmefeldt Peter Lundqvist Implementering av nationella riktlinjer

Läs mer

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 1 (5) HSN 1512-1458 Handläggare: Anne Siltamäki Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 5 Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och

Läs mer

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-01 1 (5) HSN 2017-1980 Handläggare: Hanna Wallin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kristina Laurell Laroussi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-23 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (2) HSN 2017-0031 Yttrande över motion 2016:44 av Maria Kjellsdotter

Läs mer

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-02-15 P 21 Handläggare: Bo Persson Yttrande över departementspromemorian - Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 2016-4403 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4403

Läs mer

7 Upphandling av vuxenpsykiatri 2019 HSN

7 Upphandling av vuxenpsykiatri 2019 HSN 7 Upphandling av vuxenpsykiatri 2019 HSN 2018-0455 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0455 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Rosmarie Cizinsky Sjödahl 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län

43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län 43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län HSN 2017-0938 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 2017-1935 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1935

Läs mer

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga 13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga handikappersättningen LS 2018-0241 1 (2) Landstingsrådsberedningen

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-12-20 p 9 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 Ärendebeskrivning Förhandlingen med Habilitering & Hälsa,

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 2018-1311 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Eva Bohlin 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag

Läs mer

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsen Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar

Läs mer

Halso- och sjukvårdsförvaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING

Halso- och sjukvårdsförvaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Halso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsstyrning och stöd Diarienummer HSN 1207-0858 Blodcancerföreningen i Stockholms Ian Bidrag för verksamhet under 2013 Blodcancerforeningen i Stockholms län beviljades

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mats Nilsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 1 (3) HSN 2016-2856 Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder

Läs mer

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Karolina Nord 08-731 31 70 2016-02-25 2015:271 Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete Omsorgs- och socialnämndens riktlinjer 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Godkänna förtida upphörande av avtal inom vårdvalsområdet förlossning

Godkänna förtida upphörande av avtal inom vårdvalsområdet förlossning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-02 1 (2) HSN 1310-1164 Handläggare: Annie Sandell Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-04-19, P 15 Godkänna förtida upphörande av avtal inom vårdvalsområdet

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2019-02-04 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 0850822064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Reviderade anvisningar för

Läs mer

Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten

Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-08 1 (2) Handläggare: Moa Isacsson 2017-12-19 Förlängning av avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, Norra Stockholms psykiatri, om Länsakuten

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-12 1 (5) HSN 1508-0957 Handläggare: Maria Hägerstrand Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20, p [XX] Antagande av leverantör - upphandling av

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi

Antagande av leverantör - upphandling av öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-19 1 (6) HSN 2017-1605 Handläggare: Anders Nettelbladt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Åsa Karlsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-18 Reviderat 2016-02-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 13 1 (5) HSN 1404-0542 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 1 (3) HSN 1105-0509 Handläggare: Britt Fälth Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 8 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-31 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-29, P 18 1 (4) HSN 1506-0757 Svar på skrivelse från Moderata samlingspartiet,

Läs mer

Förfrågningsunderlag enligt LOU - upphandling av planerad specialiserad rehabilitering vid astma och KOL

Förfrågningsunderlag enligt LOU - upphandling av planerad specialiserad rehabilitering vid astma och KOL 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Ulla Hansson Catharina Lernstad TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, P [xx] HSN 1410-1295 Förfrågningsunderlag enligt

Läs mer

Förslag att enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena

Förslag att enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena SJUKVÅRDSUTSKOTT SÖDER 202-09- (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marite Sandström p 6 Förslag enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena

Läs mer

avge yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande

avge yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr i enlighet med till tjänsteutlåtandet bilagt förslag till yttrande Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-27 1 (2) HSN 2016-3857 Handläggare: Peder Eskesen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr.

Läs mer

Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning

Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-24 1 (3) HSN 2016-3546 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-03-21 Rekommendation till landsting och regioner om deltagande

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Antagande av leverantör upphandling av öppen och sluten psykiatrisk specialistvård för vuxna i Stockholms län

Antagande av leverantör upphandling av öppen och sluten psykiatrisk specialistvård för vuxna i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-2053 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Moa Isacsson 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Antagande av leverantör upphandling av öppen och sluten

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben. Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 088 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus-

Läs mer

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2018-1241 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1241 Hälso-

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar

Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-01 Handläggare: Ariane Andersson Telefon: 08-508 25 031 Till Socialnämnden Förvaltningens förslag

Läs mer

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-05-31

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Gunnar Ramstedt Chefläkare/it-strateg Tjänsteskrivelse HSN 2016/409 21 mars 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ineras ramverk för invånares åtkomst till journalen Anpassning

Läs mer

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 2018-0095 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0095 Hälso-

Läs mer

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN 8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets barn- och ungdomsmedicinska mottagningar HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-25 Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

6 Tilläggsöverenskommels e gällande samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar HSN

6 Tilläggsöverenskommels e gällande samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar HSN 6 Tilläggsöverenskommels e gällande samverkan kring personer med missbruk/beroende av spel om pengar HSN 2019-0563 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0563 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-03-23 LS 0912-1036 Dnr, Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 1-04- 1 2 * 03 1 I Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S)

Läs mer

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- 1 (4) NÄMNDEN 2011-08-30 p 7 Handläggare: Lena Johnsson Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 Anders.Wallner@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-15 Dnr 1302556 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Bidrag år 2014 till organisationer

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Förslag att godkänna ansökan om tilläggsuppdrag inom vårdval förlossning

Förslag att godkänna ansökan om tilläggsuppdrag inom vårdval förlossning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-20 1 (5) HSN 1310-1164 Handläggare: Gunilla Berg 2015-03-18, P 6 P 3 Förslag att godkänna ansökan om tilläggsuppdrag inom vårdval förlossning

Läs mer

Yttrande över motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsa hos barn i utsatta områden

Yttrande över motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsa hos barn i utsatta områden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjell Bjerrehorn TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-10-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-12-01, P 14 1 (2) HSN 1509-1091 Yttrande över motion 2015:17 av Tara Twana m.fl.

Läs mer

Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden SS^^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden SS^^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden SS^^C STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING PROTOKOLLSUTDRAG 10/2013 16 SAMMANTRÄDESDAG 2013-12-11 Justerat Filippa Reinfeldt (M) Dag Larsson (S) Anslagsdatum 2013-12-11 16 Yttrande

Läs mer

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-31 1 (5) HSN 2017-0668 HSN 1412-1663 Handläggare: Therese Löfqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster

Läs mer

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrika Jansson 2018-06-01 OSN-2018-0349 Omsorgsnämnden Föreningsbidrag för år 2019 2021 till Frälsningsarmén, Brobygget Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

28 Antagande av leverantör upphandling av gastrointestinal endoskopi HSN

28 Antagande av leverantör upphandling av gastrointestinal endoskopi HSN 28 Antagande av leverantör upphandling av gastrointestinal endoskopi HSN 2017-0668 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Prehospital vård och medicinsk service Malin Rydberg 1 (5)

Läs mer

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 2018-0106 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0106 Hälso-

Läs mer

29 Yttrande över motion 2017:68 av Gunilla Roxby-Cromvall (V) om mammografi för kvinnor över 74 år HSN

29 Yttrande över motion 2017:68 av Gunilla Roxby-Cromvall (V) om mammografi för kvinnor över 74 år HSN 29 Yttrande över motion 2017:68 av Gunilla Roxby-Cromvall (V) om mammografi för kvinnor över 74 år HSN 2017-1939 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1939 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom 9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom vården HSN 2019-0675 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-29 1 (4) HSN 0609-1543 Handläggare: Anki Eriksson Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-11-19 p 12 Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende

Läs mer

Bilaga 2. Förslag till fördelning av bidrag 2015 till ideella organisationer

Bilaga 2. Förslag till fördelning av bidrag 2015 till ideella organisationer Förslag till fördelning av bidrag till ideella organisationer Bilaga 2 Org bidrag Bad/Gym Totalt Bidrag enligt förslag 15 000 000 3 100 000 18 100 000 Budget 15 000 000 3 100 000 18 100 000 Beroendeproblematik

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2019

Ansökan om bidrag för 2019 Sidan 1 av 9 Del 1: Till ideella organisationer 1. Grunduppgifter Föreningsnamn Sökt belopp Gäller ansökan en samlad ansökan från flera lokala organisationer? Ja Nej Om ja, besiv de lokala organisationerna

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne-Marie Norén Förslag att införa vårdval för patienter med långvarig smärta och psykisk ohälsa samt införande

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

Yttrande över motion 2017:11 av Petra Larsson (S) m.fl. om att möjliggöra kostnadsfri resa för asylsökande med SL för att genomgå hälsoundersökning

Yttrande över motion 2017:11 av Petra Larsson (S) m.fl. om att möjliggöra kostnadsfri resa för asylsökande med SL för att genomgå hälsoundersökning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mehrnaz Aram TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-1191 Yttrande över motion 2017:11 av Petra Larsson (S) m.fl.

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Sammanställning av ansökningar som föreslås godkännas, bilaga 1

Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Sammanställning av ansökningar som föreslås godkännas, bilaga 1 SJUKVÅRDSUTSKOTT CITY 2012-09-11 P 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marite Sandström Förslag enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningeh SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1229 Landstingsstyrelsen Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies Föredragande

Läs mer

Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala läkemedelsinjektioner vid S:t Eriks Ögonsjukhus

Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala läkemedelsinjektioner vid S:t Eriks Ögonsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-15 1 (2) HSN 1506-0814 Handläggare: Piret Kaaman-Lepisk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 12 Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande hur säkras förlossningskapaciteten i Stockholms läns landsting i år

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande hur säkras förlossningskapaciteten i Stockholms läns landsting i år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Berg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, P 25 1 (3) HSN 2016-0589 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande

Läs mer

23 Yttrande över motion 2017:69 av Per Carlberg (SD) om att upphöra med omskärelse/könsstympni ng av minderåriga pojkar inom Stockholms läns

23 Yttrande över motion 2017:69 av Per Carlberg (SD) om att upphöra med omskärelse/könsstympni ng av minderåriga pojkar inom Stockholms läns 23 Yttrande över motion 2017:69 av Per Carlberg (SD) om att upphöra med omskärelse/könsstympni ng av minderåriga pojkar inom Stockholms läns landsting HSN 2017-1940 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Information om landstingets verksamhetsbidrag 2016 till länsövergripande frivilligorganisationer

Information om landstingets verksamhetsbidrag 2016 till länsövergripande frivilligorganisationer PM 1 (7) Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten Anna-Carin Johansson 2015-04-28 Information om landstingets verksamhetsbidrag 2016 till länsövergripande frivilligorganisationer Syfte med verksamhetsbidrag

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L)

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L) 1 (6) Programberedning 3-9/2017 Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Datum Tid 14.00-16.40 Plats Södertörnssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45 Ledamöter (L) (MP) (V) Jessica

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 2018-0077 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0077

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Stockholms låns landsting 1(2)

Stockholms låns landsting 1(2) Stockholms låns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsen Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av intensivträning för barn och ungdomar med rörelsenedsättning

Antagande av leverantör - upphandling av intensivträning för barn och ungdomar med rörelsenedsättning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 23 1 (5) Handläggare: Lena Johnsson Antagande av leverantör - upphandling av intensivträning för barn och ungdomar med rörelsenedsättning

Läs mer

13 Yttrande över motion 2018:32 av Tove Sander (S) om behovet av samlad information till barn som diagnostiseras med neuropsykiatriska

13 Yttrande över motion 2018:32 av Tove Sander (S) om behovet av samlad information till barn som diagnostiseras med neuropsykiatriska 13 Yttrande över motion 2018:32 av Tove Sander (S) om behovet av samlad information till barn som diagnostiseras med neuropsykiatriska funktionshinder HSN 2018-1478 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer