Rekommendation om behandling av personuppgifter inom försäkringsföretagens utredningsverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rekommendation om behandling av personuppgifter inom försäkringsföretagens utredningsverksamhet"

Transkript

1 Bilaga 10a Styrelsen om behandling av personuppgifter inom försäkringsföretagens utredningsverksamhet Denna rekommendation har utarbetats gemensamt av Svensk Försäkring och Trafikförsäkringsföreningen (TFF) och beslutats av båda organisationernas styrelser. 1. Syfte och omfattning I försäkringsverksamhet behandlas personuppgifter i samband med utredning av oklara försäkringsfall. Vid sådana utredningar förekommer det att även uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott och domar i brottmål behandlas. Uppgifter av detta slag är alltid att betrakta som känsliga. Denna rekommendation lägger fast allmänna principer för försäkringsföretags behandling av personuppgifter vid utredning av oklara försäkringsfall. I dokumentet beskrivs kortfattat vissa grundläggande bestämmelser i personuppgiftslagen (PuL) och kompletterande rekommendationer lämnas beträffande tillämpningen av bestämmelserna. Dessa avsnitt markeras i texten med ramar. en är avsedd att komplettera de generella riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet som har fastställts av Svensk Försäkrings styrelse. Enligt PuL måste personuppgifter alltid behandlas enligt god sed. Denna rekommendation är ett uttryck för vad som utgör god sed inom försäkringsbranschen vid behandling av personuppgifter i samband med utredning av oklara försäkringsfall. ens syfte är att fastställa höga krav på integritetsskydd vid försäkringsföretags behandling av personuppgifter i samband med utredning av oklara försäkringsfall att öka tydligheten beträffande förutsättningarna för försäkringsföretags behandling av personuppgifter vid sådana utredningar en omfattar behandling av personuppgifter i samband med utredning av oklara försäkringsfall som utförs av försäkringsföretag/återförsäkringsgivare som är medlem i Svensk Försäkring och/eller TFF samt av Larmtjänst AB. Nedan används försäkringsföretag som samlingsbegrepp för alla dessa. en gäller endast sådan behandling som omfattas av PuL. Alla paragrafhänvisningar i texten avser PuL om inte något annat anges. Box 24043, Stockholm Karlavägen 108 Tel

2 2. Rättsliga förutsättningar 2.1 Generella förutsättningar En av de grundläggande reglerna i PuL är enligt 10 att behandling av personuppgifter ska föregås av ett frivilligt, uttryckligt och informerat samtycke av den registrerade. I undantagsfall får dock uppgifter behandlas även utan samtycke. Lagtexten anger sex undantag i punktform. Tre av dessa undantag är relevanta vid utredning av oklara försäkringsfall. Enligt punkten a tillåts behandling utan samtycke om det är nödvändigt för att ett avtal med den registrerade ska kunna fullgöras. I punkten d föreskrivs det att behandling får ske utan samtycke om det är nödvändigt för att en arbetsuppgift av allmänt intresse ska kunna fullgöras. Enligt punkten f kan uppgifter behandlas utan samtycke om den personuppgiftsansvarige har ett berättigat intresse av behandlingen som väger tyngre än den registrerades integritetsintresse. Beträffande punkten a har Datainspektionen (DI) bedömt att den bara är tillämplig om den registrerade själv är avtalspart. Detta undantag kan således tillämpas om en försäkringstagare själv (d v s avtalsparten) begär ersättning för skada. Försäkringsföretaget måste ju då förvissa sig om att förutsättningarna för rätt till ersättning enligt försäkringsavtalet är uppfyllda. Undantaget är däremot knappast tillämpligt då ersättningsanspråket framställs av någon annan än försäkringstagaren, till exempel en förmånstagare eller en skadad tredje man vid trafikolycka. Punkten d torde närmast regelmässigt vara tillämplig vid oklara försäkringsfall. Det är ett allmänt intresse att kollektivet av försäkringstagare inte belastas (via sina premier) av felaktiga utbetalningar av försäkringsersättning. Det är självfallet också ett allmänt intresse att försäkringsbedrägerier och andra brott motverkas och att stöldgods kan återfinnas. Dessa faktorer är väsentliga även vid en intresseavvägning enligt punkten f. 2.2 Behandling av uppgifter om brott Enligt 21 PuL får endast myndigheter behandla personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott etc. Med stöd av ett bemyndigande i PuL har dock Datainspektionen (DI) utfärdat en föreskrift om undantag (DIFS 1998:3, omtryckt i DIFS 2010:1). Enligt punkten d i DI:s föreskrift får även andra än myndigheter behandla personuppgifter om brott etc om behandlingen avser endast enstaka uppgift som är nödvändig för att rättsliga anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras i ett enskilt fall. Om inte villkoren enligt denna bestämmelse är uppfyllda, finns det enligt 21 i stället möjlighet att ansöka hos DI om individuellt undantag. 2 (8)

3 Försäkringsföretag kan behandla personuppgifter utan samtycke vid utredning av oklara försäkringsfall med stöd av 10 punkterna a, d och f. Punkten a kan dock bara åberopas när ersättningsanspråket framställs av försäkringstagaren själv. I utredningsverksamhet kan även personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott och brottmålsdomar behandlas med stöd av den generella undantagsföreskriften (se DIFS 2010:1), d v s om det är fråga om enstaka uppgifter som är nödvändiga för att rättsliga anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras i enskilda fall. Detta förutsätter dock att antalet utredningsärenden där sådana uppgifter behandlas utgör en synnerligen liten andel av det totala antalet skadeärenden. I annat fall bör ansökan göras om individuellt undantag enligt 21 sista stycket PuL. Se även avsnitt 4 nedan när det gäller förutsättningarna för varnande tips till annat/andra försäkringsföretag. 3. Informationsskyldighet PuL innehåller regler om skyldighet att dels självmant lämna viss information till den registrerade, dels lämna ytterligare information på begäran ( registerutdrag ). 3.1 Information som ska lämnas självmant Enligt är den personuppgiftsansvarige skyldig att självmant lämna viss information om behandlingen av uppgifter till den registrerade. Information ska till exempel lämnas om den personuppgiftsansvariges identitet, ändamålet/n med behandlingen, till vilka kategorier av mottagare informationen kan lämnas ut m m. När personuppgifterna samlas in från någon annan än den registrerade själv, är huvudregeln att informationen ska lämnas till den registrerade när uppgifterna registreras. Om uppgifterna är avsedda att lämnas ut till tredje man, behöver informationen inte lämnas förrän uppgifterna lämnas ut första gången. 3.2 Information som ska lämnas på begäran Enligt 26 har en registrerad också rätt att en gång per kalenderår begära ett registerutdrag med alla de personuppgifter som behandlas om honom eller henne. Begäran ska vara skriftlig och undertecknad av den sökande själv. Det bör observeras att uppgiftsskyldigheten i princip omfattar alla uppgifter som behandlas. Information behöver dock inte lämnas om personuppgifter i löpande text i följande fall: Den löpande texten har inte fått sin slutliga utformning när ansökan görs och uppgifterna har inte lämnats ut till tredje man. Som exempel kan nämnas koncept och utkast till en text. Undantaget gäller dock inte om uppgifterna har behandlats under längre tid än ett år. Den löpande texten utgör minnesanteckning eller liknande och uppgifterna har inte lämnats ut till tredje man. Undantaget avser promemorior och liknande 3 (8)

4 som har kommit till bara för att förbereda ett ärende. Som exempel kan nämnas en föredragningspromemoria som används för att förbereda ett ärende för avgörande. Försäkringsföretag har regelmässigt rutiner för att självmant lämna obligatorisk information till försäkringstagare och skadelidande. Av informationen bör det bland annat framgå att uppgifter kan lämnas till annat försäkringsföretag och Larmtjänst AB. Vid utredning av oklara försäkringsfall förekommer det att personuppgifter registreras eller behandlas på annat sätt även beträffande andra personer, till exempel vittnen. Rutiner måste finnas för att lämna information även till sådana personer i de fall där det är praktiskt möjligt. Information behöver dock inte lämnas om sådant som personen redan kan förutsättas känna till. Skyldigheten att på begäran lämna fullständig information (registerutdrag) en gång per kalenderår gäller även utredningsärenden. Rutiner bör därför finnas för att fullgöra även denna informationsplikt. Det kan dock vara till skada för en utredning att lämna ut viss information. Förutom de undantag som anges i lagtexten beträffande vissa uppgifter i löpande text (se ovan), bör försäkringsföretag kunna göra undantag beträffande uppgifter av följande slag: Personanknuten information som samlats in inför en domstolsprocess, om det kan antas att ett utlämnande av informationen skulle försämra företagets ställning som part i rättegången. Uppgifter om att en person misstänks för försäkringsbedrägeri eller annan brottslig verksamhet. Stöd för dessa två undantag finns i förarbetena till 27 PuL, se prop 1997/98:44 s Utlämnande av uppgift till annat försäkringsföretag eller myndighet I samband med utredningsverksamhet förekommer det ibland anledning att misstänka att ett eller flera andra försäkringsföretag har utsatts för eller kan komma att utsättas för brott eller försök till brott. Frågan är om det då är tillåtet att lämna sådan information till berört/berörda företag. Begreppet behandling av personuppgift omfattar enligt 3 även utlämnande genom översändande, spridning eller annat tillhandahållande. En förutsättning för att det ska vara tillåtet för ett försäkringsföretag att lämna ett varningstips till annat företag är därmed att den registrerade först samtycker till detta eller att något av de undantag som finns i 10 är tillämpligt. 4 (8)

5 Att begära samtycke av en misstänkt gärningsman är inte realistiskt. Däremot torde åtminstone ett av undantagen i 10 vara tillämpligt. Enligt punkten f får en uppgift behandlas (till exempel lämnas ut) om detta är nödvändigt för ett ändamål som rör ett berättigat intresse hos den personuppgiftsansvarige eller hos en sådan tredje man till vilken personuppgifterna lämnas ut och detta intresse väger tyngre än den registrerades integritetsintresse. Som exempel på en situation som kan vara avsedd med undantagets formulering om utlämnande till tredje man, nämns i den juridiska litteraturen att en personuppgiftsansvarig behandlar personuppgifter som kan tyda på att en viss person planerar att utföra ett bedrägeri mot en annan personuppgiftsansvarig, till vilken personuppgifterna lämnas ut. 1 Detta exempel ger stöd för att försäkringsföretag kan varna ett annat företag vid misstanke om att det andra företaget har utsatts för eller kan komma att utsättas för brott eller försök till brott. I och med att informationen rör misstanke om en lagöverträdelse som innefattar brott, måste även villkoren i DI:s undantagsföreskrift DIFS 2010:1 vara uppfyllda. Enligt punkten d i denna föreskrift får sådan uppgift behandlas om det bara är fråga om enstaka uppgift som är nödvändig för att rättsliga anspråk skall kunna fastställas, göras gällande eller försvaras i ett enskilt fall. Ett varnande tips till annat försäkringsföretag om brottsmisstanke kan naturligtvis vara nödvändigt för att detta företag ska kunna försvara sig mot ett felaktigt ersättningsanspråk. Det förekommer även att myndigheter begär uppgift från försäkringsföretag om viss person. Myndigheterna har oftast lagstöd för begäran men det kan vara svårt för försäkringsföretaget att bedöma om det finns sådant stöd. Försäkringsföretag kan lämna varnande tips till annat/andra försäkringsföretag om det uppkommer misstanke om att detta/dessa företag har utsatts för eller kommer att utsättas för brott eller försök till brott. En förutsättning för detta är dock att det finns konkret anledning till misstanke och att informationen bara gäller enstaka uppgifter i enskilt fall. Se även avsnitt 5 nedan angående gallring. Då myndighet begär att uppgifter om viss person ska lämnas ut, bör försäkringsföretaget begära att myndigheten anger vilket lagstöd som finns för begäran. 5. Gallring Ett grundläggande krav i PuL är att personuppgifter inte sparas längre än nödvändigt med hänsyn till ändamålet med behandlingen, se 9 PuL. Därefter måste uppgifterna gallras eller avskiljas. Det är alltså inte tillåtet att spara personuppgifter bara för att de kan vara bra att ha. Gallring innebär att personuppgifterna förstörs (raderas) permanent eller avidentifieras. Att uppgifterna avskiljs betyder att de i stället lagras på ett sådant sätt att uppgifterna inte längre hålls tillgängliga i den dagliga hanteringen. 1 Se S Öman och H-O Lindblom, Personuppgiftslagen, en kommentar, 4 uppl s (8)

6 I detta sammanhang måste det å ena sidan beaktas att det i utredningsärenden kan finnas information som är både omfattande och dessutom av mycket integritetskänslig natur. Å andra sidan måste det också beaktas att försäkringsföretag i sådana ärenden kan ha starkt behov av att bevara uppgifter under lång tid, bland annat på grund av gällande preskriptionsregler och skadelidandes rätt till omprövning. En avvägning mellan dessa intressen och behov måste ske. Försäkringsföretag ska ha systematiska rutiner för att gallra/avskilja personuppgifter ur ärendehanteringssystem och andra register för utredarstöd. (Detta hindrar inte att uppgifterna fortfarande kan bevaras i ett system eller en akt för försäkrings- eller skadeärende om de har insamlats och fortfarande behövs för sådant ändamål.) Gallrings-/avskiljningsrutinerna bör anknyta både till utredningens status och till gällande preskriptionsfrister enligt följande. I utredningsärende som resulterar i att utredare återlämnar skadan till verksamheten för ordinarie skadereglering och ersättning, kan uppgifter som är nödvändiga för att hantera redan framställda och eventuella framtida ersättningsanspråk sparas. Detsamma gäller om den skadelidande återkallar ett framställt ersättningsanspråk men framtida ersättningsanspråk kan aktualiseras i ärendet. Uppgifter som sparas får bevaras under samma period som skadeakten sparas, dock längst till dess den försäkringsrättsliga preskriptionsfristen för ersättningsanspråk har löpt ut. Övriga personuppgifter ska gallras senast sex månader efter det att utredningen avslutats. Om det föreligger särskilda skäl i ett enskilt fall kan uppgifterna avskiljas i stället för att gallras. I utredningsärende som resulterar i att anspråket på ersättning för skada avböjs, kan uppgifter som är nödvändiga för att motivera avböjandebeslutet sparas. Uppgifter som sparas får bevaras under samma period som skadeakten sparas, dock längst till dess den försäkringsrättsliga preskriptionsfristen för ersättningsanspråk har löpt ut. Övriga personuppgifter ska gallras senast sex månader efter det att utredningen avslutats. Om det föreligger särskilda skäl i ett enskilt fall kan uppgifterna avskiljas i ställt för att gallras. För det fall utredningsärende avser egendom som frånhänts någon genom brott, kan ovan angivna frister för gallring alternativt knytas till relevanta frister enligt lagen om godtrosförvärv. Varnande tips om misstanke om brott eller försök till brott, ska gallras om tipset inte föranlett utredning om oklart försäkringsärende inom högst tre år från den dag då tipset inkom. 2 Om det föreligger särskilda skäl i ett enskilt fall kan 2 Tidfristens längd är anpassad till erfarenheten att det ibland dröjer relativt lång tid från tidpunkten för tipset till dess brott eller försök till brott utförs. 6 (8)

7 uppgifterna avskiljas i stället för att förstöras. Uppgifter som sparats i avskild form ska gallras senast sex månader efter det att preskriptionsfristen för eventuellt anspråk på ersättning har löpt ut. 6. Mängden information Enligt 9 får den personuppgiftsansvarige inte behandla fler personuppgifter än som är nödvändigt med hänsyn till ändamålen med behandlingen. De uppgifter som behandlas måste också vara adekvata och relevanta i förhållande till ändamålen med behandlingen. I ett utredningsärende kan det förekomma en mängd uppgifter av olika slag. Det är angeläget att försäkringsföretag inte behandlar fler uppgifter än nödvändigt och att de uppgifter som behandlas är relevanta. Samtidigt kan det ibland vara svårt att i ett tidigt skede bedöma vilka uppgifter som verkligen har betydelse för utredningen. Om det i ett pågående utredningsärende kan konstateras att viss eller vissa inkomna personuppgifter saknar betydelse för utredningen, ska dessa uppgifter snarast gallras eller avskiljas om detta är möjligt och inte medför en uppenbart oproportionerlig arbetsinsats. 7. Säkerhet Försäkringsföretag måste enligt vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att skydda de personuppgifter som behandlas. Lagtexten kompletteras av DI:s allmänna råd angående säkerhet för personuppgifter. Vid fastställande av säkerhetsnivån måste det beaktas vilka tekniska möjligheter som finns och kostnaden för att genomföra åtgärderna. En viktig utgångspunkt vid bedömningen är vilken typ av uppgifter som behandlas, d v s hur känsliga uppgifterna är vilken typ av behandling som utförs, d v s vilka risker som är förknippade med behandlingen. Exempel på uppgifter som alltid är att anse som känsliga är uppgifter om en enskild persons hälsa uppgifter inom försäkringsverksamhet om enskildas personliga och privatekonomiska förhållanden uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott och brottmålsdomar Om ett försäkringsföretag outsourcar verksamhet eller på annat sätt anlitar utomstående för behandling av personuppgifter, föreligger det enligt PuL en skyldighet att upprätta ett avtal med uppdragstagaren om behandlingen. Avtalet ska säkerställa att de säkerhetskrav som föreskrivs i PuL uppfylls. 7 (8)

8 Utöver regleringen i PuL, har Finansinspektionen i allmänna råd ställt krav på att ett företag som outsourcar delar av verksamheten ska försäkra sig om att uppdragstagaren skyddar konfidentiell information både när det gäller företaget och dess kunder. Känsliga uppgifter av de slag som nämnts ovan förekommer ofta vid utredningar av oklara försäkringsfall. Uppgifternas känslighet ställer krav på en hög säkerhetsnivå vid behandling. All behandling av sådana uppgifter ska ske med beaktande av DI:s vid var tidpunkt gällande allmänna råd om säkerhet för personuppgifter. Följande bör särskilt beaktas: Uppgifter i utredningsärenden ska bara vara tillgängliga för därtill behörig personal. Åtkomst till sådana uppgifter bör loggas och systematiskt följas upp. Vid elektronisk kommunikation måste säkerhetsåtgärder vidtas för att hindra obehörig åtkomst. Om känsliga uppgifter förmedlas via e-post ska denna krypteras eller skyddas på annat likvärdigt sätt. Vid åtkomst till känsliga uppgifter över öppet nät måste mottagarens identitet säkerställas. Distansarbete är förenat med säkerhetsrisker. I den mån distansarbete tillåts måste det säkerställas att arbetet kan utföras med en godtagbar säkerhetsnivå. Detta gäller även vid outsourcad verksamhet som utförs av exempelvis extern utredare. 8. Uppföljning och kontroll m m Det är angeläget att försäkringsföretag säkerställer att alla anställda och uppdragstagare som arbetar med utredning av oklara försäkringsfall, får tillräcklig kunskap om hur personuppgifter ska behandlas i samband med sådana utredningar. Försäkringsföretag ska även ha rutiner för utvärdering och kontroll av hur lagregler och interna instruktioner följs. 9. Ikraftträdande Denna rekommendation gäller försäkringsfall, skadehändelser och tips som anmäls eller inkommer från och med den 1 oktober (8)

Rekommendation om behandling av personuppgifter inom försäkringsföretagens utredningsverksamhet

Rekommendation om behandling av personuppgifter inom försäkringsföretagens utredningsverksamhet om behandling av personuppgifter inom försäkringsföretagens utredningsverksamhet Denna rekommendation har utarbetats gemensamt av Svensk Försäkring och Trafikförsäkringsföreningen (TFF) och beslutats av

Läs mer

Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen

Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen Sveriges Försäkringsförbund (Förbundet)

Läs mer

Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen

Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen Sveriges Försäkringsförbund (Förbundet)

Läs mer

Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen

Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen CIRKULÄR A 01/2009 Till Trafikförsäkringsföreningens medlemmar Rekommendation om behandling av personuppgifter om hälsa inom försäkringsbranschen Sveriges Försäkringsförbund (Förbundet) är en branschorganisation

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet

Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet Antagen av Svensk Försäkrings styrelse den 30 maj 2012 Bakgrund Försäkringsidén bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan försäkringstagaren och

Läs mer

Intern åtkomst till känsliga personuppgifter hos försäkringsbolag. Datainspektionens rapport 2010:2

Intern åtkomst till känsliga personuppgifter hos försäkringsbolag. Datainspektionens rapport 2010:2 Intern åtkomst till känsliga personuppgifter hos försäkringsbolag Intern åtkomst till känsliga personuppgifter hos försäkringsbolag. Pris 53 kr, inklusive moms. Tryckt hos Intellecta infolog i Solna, oktober

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

Vägledning för bolag. Ej gällande. Ansvaret för personuppgifter som hanteras i system för whistleblowing

Vägledning för bolag. Ej gällande. Ansvaret för personuppgifter som hanteras i system för whistleblowing Vägledning för bolag Ansvaret för personuppgifter som hanteras i system för whistleblowing FAKTA Personuppgiftslagen Personuppgiftslagen (PuL, 1998:204) trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09-09 685-2008 Produktionsnämnden för vård och bildning Uppsala kommun 753 75 UPPSALA Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Studiestödsdatalag; utfärdad den 2 april 2009. SFS 2009:287 Utkom från trycket den 16 april 2009 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde 1 Denna

Läs mer

Innehåll. Vilka personuppgifter samlar vi in?... 3

Innehåll. Vilka personuppgifter samlar vi in?... 3 Personuppgifter Information om hur Tre Kronor Försäkring Gäller avtal tecknade från och med 2018-05-25 i Tre Kronor Försäkring 2/7 Information om hur Tre Kronor Försäkring Innehåll Vi värnar om din integritet...3

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR ROSENDAL106 AB OCH DOTTERBOLAG

INTEGRITETSPOLICY FÖR ROSENDAL106 AB OCH DOTTERBOLAG 2018-05-24 INTEGRITETSPOLICY FÖR ROSENDAL106 AB OCH DOTTERBOLAG 1. Inledning och syfte Denna integritetspolicy beskriver hur: Rosendal106 AB, 559126-4139, jämte dotterbolag enligt Bilaga 1, nedan gemensamt

Läs mer

Att. GDPR Humlegårdsgatan , Stockholm. Besök oss gärna på

Att. GDPR Humlegårdsgatan , Stockholm. Besök oss gärna på INTEGRITETSPOLICY Advokatfirman Titov & Partners KB, organisationsnummer 969784-0099 ( Titov & Partners, vi eller oss ) värnar om din personliga integritet och strävar därför efter att all insamling och

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande av uppgifter om medlemmar

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande av uppgifter om medlemmar Beslut Dnr 2008-10-15 1176-2008 De handikappades riksförbund Box 47305 100 74 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande av uppgifter om medlemmar Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Rekommendation om hantering av personuppgifter om hälsa och andra känsliga personuppgifter inom försäkringsbranschen

Rekommendation om hantering av personuppgifter om hälsa och andra känsliga personuppgifter inom försäkringsbranschen Rekommendation om hantering av personuppgifter om hälsa och andra känsliga personuppgifter inom försäkringsbranschen Svensk Försäkring är en branschorganisation för svenska försäkringsföretag. De försäkringsföretag

Läs mer

Asitis personuppgiftspolicy. Asitis personuppgiftspolicy Syfte Ändamål Riktlinjer Asitis personuppgiftsbehandling...

Asitis personuppgiftspolicy. Asitis personuppgiftspolicy Syfte Ändamål Riktlinjer Asitis personuppgiftsbehandling... ... 2 1. Syfte... 2 2. Ändamål... 2 3. Riktlinjer Asitis personuppgiftsbehandling... 3 4. Inhämtning av personuppgifter... 3 5. Information i samband med inhämtning av personuppgifter... 4 6. Behandling

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritetspolicy AB Selins Glasmästeri För Selins Glasmästeri är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi hur vi samlar in och använder personuppgifter.

Läs mer

Vi värnar om din integritet

Vi värnar om din integritet Vi värnar om din integritet Vi värnar om din integritet och är därför mycket försiktiga när vi behandlar dina personuppgifter. På den här sidan kan du läsa om hur vi samlar in, delar och använder dina

Läs mer

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Livsmedelsföretagen och Li Service AB / maj 2018 För Livsmedelsföretagen och Li Service AB är personlig integritet mycket viktigt. Vi eftersträvar därför alltid

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09- 09 810-2008 Utbildningsnämnden i Skövde kommun 541 83 SKÖVDE Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Beslut Dnr 2009-01-12 786-2008 Kuoni Scandinavia AB Box 454 39 113 47 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Datainspektionens

Läs mer

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET PUL i praktiken Vad är PuL? PuL betyder Personuppgiftslagen och trädde i kraft 1998. Personuppgiftsansvarig Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer

Läs mer

Regel. Behandling av personuppgifter i Riksbanken. 1 Personuppgifter

Regel. Behandling av personuppgifter i Riksbanken. 1 Personuppgifter Regel BESLUTSDATUM: 2013-11-06 BESLUT AV: Anders Vredin BEFATTNING: Avdelningschef ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Åsa Sydén HANTERINGSKLASS Ö P P E N SVERIGES RIKSBANK SE-103

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forskning

Personuppgiftsbehandling i forskning Personuppgiftsbehandling i forskning 4 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på dataskyddsdirektivet Generell lag bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

INTEGRITETSTSPOLICY AVSEENDE RESTAURANGGÄSTER MED FLERA

INTEGRITETSTSPOLICY AVSEENDE RESTAURANGGÄSTER MED FLERA RESTAURANG AB SVARTENGRENS INTEGRITETSTSPOLICY AVSEENDE RESTAURANGGÄSTER MED FLERA Svartengrens värnar om Din personliga integritet och eftersträvar alltid att skydda Dina personuppgifter i största möjliga

Läs mer

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN Uppdaterad: 2009-08-20 SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN 2 INNEHÅLL 1. Regler för behandling av personuppgifter 3 2. Organisation 6 3. Rutin för att anmäla

Läs mer

PERSONUPPGIFTER SOM BEHANDLAS

PERSONUPPGIFTER SOM BEHANDLAS INTEGRITETSPOLICY 1 INTRODUKTION Tidningshuset Storstadspress AB är personuppgiftsansvarig för behandlingen av Personuppgifter (se definition under avsnitt 2) avseende dig inom vår verksamhet. Den här

Läs mer

1. INLEDNING 2. PERSONUPPGIFTSANSVARIG 3. INSAMLING OCH ÄNDAMÅL

1. INLEDNING 2. PERSONUPPGIFTSANSVARIG 3. INSAMLING OCH ÄNDAMÅL Integritetspolicy 1. INLEDNING... 2 1.1 VÅRA PRINCIPER... 2 2. PERSONUPPGIFTSANSVARIG... 2 3. INSAMLING OCH ÄNDAMÅL... 2 3.1 HUR SAMLAR VI IN DINA PERSONUPPGIFTER?... 2 3.2 VILKA PERSONUPPGIFTER BEHANDLAR

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Åklagardatalag; utfärdad den 25 juni 2015. SFS 2015:433 Utkom från trycket den 7 juli 2015 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens syfte och tillämpningsområde

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Lag (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet

Lag (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet Lag (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet Lag om uppgifter i tullbrottsdatabasen [3701] Lagens tillämpningsområde 1 [3701] Denna lag gäller vid Tullverkets behandling

Läs mer

Golvpartner i Göteborg AB är personuppgiftsansvarig och ansvarar för att dina personuppgifter behandlas i enlighet med tillämplig lagstiftning.

Golvpartner i Göteborg AB är personuppgiftsansvarig och ansvarar för att dina personuppgifter behandlas i enlighet med tillämplig lagstiftning. Integritetspolicy 1. Allmänt Denna policy avseende integritet ( Integritetspolicy ) beskriver hur Golvpartner i Göteborg AB, org. nr. 556815-9825 ( Golvpartner, vi ) jocke@golvpartnerab.se samlar in, använder,

Läs mer

Personuppgiftslagens övergångsbestämmelser upphör; personinformation på webbsidor; m.m.

Personuppgiftslagens övergångsbestämmelser upphör; personinformation på webbsidor; m.m. SVENSKA PM 1 (7) KOMMUNFÖRBUNDET 2001-09-25 Kommunalrättssektionen Staffan Wikell Personuppgiftslagens övergångsbestämmelser upphör; personinformation på webbsidor; m.m. 1 Övergångsbestämmelser 1.1 Inventering

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritet och behandling av personuppgifter För Swedecote AB är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi

Läs mer

Tillsynsbeslut mot Försvarsmakten avseende behandlingen av personuppgifter i IT-stöden PRIO och ReachMee

Tillsynsbeslut mot Försvarsmakten avseende behandlingen av personuppgifter i IT-stöden PRIO och ReachMee Datum Diarienr 2013-04-05 1610-2012 Försvarsmakten Högkvarteret 107 85 STOCKHOLM Tillsynsbeslut mot Försvarsmakten avseende behandlingen av personuppgifter i IT-stöden PRIO och ReachMee Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Dnr 2008-06-23 473-2008 Stadsdelsnämnden Södra Innerstaden, Malmö stad Box 7070 200 42 Malmö samt via e-post och fax sodrainnerstaden@malmo.se 040-346460 Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om försäkringsförmedling; SFS 2005:411 Utkom från trycket den 14 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Definitioner 1 I denna

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter

Integritet och behandling av personuppgifter Integritet och behandling av personuppgifter För Svenskt Trätekniskt Forum är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy

Läs mer

Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder

Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder Använd den här blanketten för att anmäla att en utbildningsanordnare brister i arbetet med diskrimineringslagens

Läs mer

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför? Integpros personuppgiftspolicy Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? Allt som direkt eller indirekt kan härledas till en fysisk person som är i livet omfattas av begreppet

Läs mer

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN 1 (7) BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR) SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Informationsenheten\InformationSala\Projekt\GDPR\sakn-integritetspolicy-behandling av personuppgifter.docx Behandling av personuppgifter...

Läs mer

Svensk Artistfaktura AB, , är personuppgiftsansvarig för företagets behandling av personuppgifter.

Svensk Artistfaktura AB, , är personuppgiftsansvarig för företagets behandling av personuppgifter. Integritetspolicy För att kunna erbjuda dig våra tjänster behöver vi behandla dina personuppgifter. Vi på Svensk ArtistFaktura AB (SAFAB) vill att du ska känna dig trygg när du lämnar dina personuppgifter

Läs mer

INFORMATION OM BEHANDLING AV DINA PERSONUPPGIFTER

INFORMATION OM BEHANDLING AV DINA PERSONUPPGIFTER INFORMATION OM BEHANDLING AV DINA PERSONUPPGIFTER I detta dokument ger Attendokoncernen dig information om dess behandling av dina personuppgifter, bland annat information om den lagliga grunden och ändamålen

Läs mer

Bilaga 1: Personuppgiftsbiträdesavtal 1/10

Bilaga 1: Personuppgiftsbiträdesavtal 1/10 Bilaga 1: Personuppgiftsbiträdesavtal 1/10 2/10 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Lagval och definitioner... 3 3 Behandling av personuppgifter... 3 4 Underbiträden... 4 5 Begränsningar i

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med så kallade

Läs mer

Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet

Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet Datum Sida 2018-06-13 1 (5) Rättsenheten Ert datum Dnr EBM2017:572 Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet Personuppgiftsansvar Ekobrottsmyndigheten (org.nr. 202100-4979, telefonnummer:

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. PERSONUPPGIFTSPOLICY SWETIC värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. Denna personuppgiftspolicy förklarar hur vi samlar in och använder din personliga information.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om Skatteverkets behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område Publicerad den 20 november 2018 Utfärdad den 15 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Integritetspolicy leverantör

Integritetspolicy leverantör Integritetspolicy leverantör Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Målgrupp... 2 1.2 Ändringsnotering... 2 2 Sammanfattning... 2 3 Vad är personuppgifter?... 2 4 Vad är känsliga personuppgifter?... 2 5 Vad är

Läs mer

Denna integritetspolicy har upprättats för alla bolag i Creative Headzkoncernen (nedan gemensamt kallade Creative Headz, vi eller vår/vårt ).

Denna integritetspolicy har upprättats för alla bolag i Creative Headzkoncernen (nedan gemensamt kallade Creative Headz, vi eller vår/vårt ). Integritetspolicy 1. INLEDNING... 2 1.1 VÅRA PRINCIPER... 2 2. PERSONUPPGIFTSANSVARIG... 2 3. INSAMLING OCH ÄNDAMÅL... 2 3.1 HUR SAMLAR VI IN DINA PERSONUPPGIFTER?... 2 3.2 VILKA PERSONUPPGIFTER BEHANDLAR

Läs mer

LRF Konsult AB, , är personuppgiftsansvarig för företagets behandling av personuppgifter.

LRF Konsult AB, , är personuppgiftsansvarig för företagets behandling av personuppgifter. Sid 1(7) 2019.2 Dataskyddspolicy fullständig För att kunna erbjuda dig våra tjänster behöver vi behandla dina personuppgifter. Vi på LRF Konsult vill att du ska känna dig trygg när du lämnar dina personuppgifter

Läs mer

Hantering av personuppgifter

Hantering av personuppgifter Hantering av personuppgifter Vi på Anfang värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av. Denna integritetspolicy förklarar hur vi samlar in och använder din personliga information.

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Beslut Dnr 2009-01-12 780-2008 Big Travel Sweden AB Jöns Filsgatan 3 203 12 Malmö Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Datainspektionens

Läs mer

Personuppgiftsansvarig: Alpklyftan AB, Företrädare: Anna Wiklund, Administrativ chef,

Personuppgiftsansvarig: Alpklyftan AB, Företrädare: Anna Wiklund, Administrativ chef, POLICY Behandling av personuppgifter på Alpklyftan AB Personuppgiftsansvarig: Alpklyftan AB, 556511-6372 Företrädare: Anna Wiklund, Administrativ chef, anna.wiklund@alpklyftan.se Utifrån den nya dataskyddsförordningen

Läs mer

Integritetspolicy kunder

Integritetspolicy kunder Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Målgrupp... 2 1.2 Ändringsnotering... 2 2 Sammanfattning... 2 3 Vad är personuppgifter?... 2 4 Vad är känsliga personuppgifter?... 2 5 Vad är behandling av personuppgifter?...

Läs mer

Kanslichef - Tillsvidare

Kanslichef - Tillsvidare Riktlinjer för personuppgifter Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personuppgifter Riktlinje 2008-05-26 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad

Läs mer

Integritetspolicy Mölndal Energi

Integritetspolicy Mölndal Energi Integritetspolicy Mölndal Energi På Mölndal Energi värnar vi om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. Denna integritetspolicy förklarar hur vi samlar in och använder

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204)

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2011-04-13 352-2011 SJ AB 105 50 STOCKHKOLM Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen meddelar undantag från förbudet

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter. Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB

Integritet och behandling av personuppgifter. Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB Integritet och behandling av personuppgifter Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB För Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB (nedan NNR ) är personlig integritet

Läs mer

Vi behöver information om dig för att du ska kunna genomföra köp på GPSHuset.se. De personuppgifter vi behöver är:

Vi behöver information om dig för att du ska kunna genomföra köp på GPSHuset.se. De personuppgifter vi behöver är: Integritetspolicy Vi på GPSHuset värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. I denna integritetspolicy förklarar vi hur vi samlar in och använder din personliga

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter?

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? MBe 2018-05-23 Integritetspolicy Gäller från och med den 25 maj 2018 Inledning Svensk Scenkonst och Svensk Scenkonst Servicebolag AB (nedan kallad Svensk Scenkonst) värnar om den personliga integriteten

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen Beslut Dnr 2008-03-26 1202-2007 Tyco Electronics Svenska AB Ombud: Jur. Kand. Patrik Ottosson Maqs Law Firm Advokatbyrå AB Box 119 18 404 39 GÖTEBORG Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen

Läs mer

POLICY Behandling av personuppgifter på Torkilstötens samfällighetsförening

POLICY Behandling av personuppgifter på Torkilstötens samfällighetsförening POLICY Behandling av personuppgifter på Torkilstötens samfällighetsförening Personuppgiftsansvarig: Torkilstötens samfällighetsförenings Ordförande Företrädare: Ordförande Stefan Kolb Utifrån den nya dataskyddsförordningen

Läs mer

Victoria Behandlingscenter AB Integritetspolicy

Victoria Behandlingscenter AB Integritetspolicy Victoria Behandlingscenter AB Integritetspolicy Victoria Behandlingscenter AB (företaget) värnar om personlig integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. Denna integritetspolicy förklarar

Läs mer

1. behandlingen är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra vårt avtal med dig,

1. behandlingen är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra vårt avtal med dig, Integritetspolicy I samband med att du ingår avtal (ett köp) med oss förser du oss med vissa personuppgifter. Därutöver genereras viss information, inklusive personuppgifter, när du använder våra tjänster

Läs mer

Personuppgiftslagen PUL

Personuppgiftslagen PUL SFS nr: 1998:204 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L6 Rubrik: Personuppgiftslag (1998:204) Utfärdad: 1998-04-29 Ändring införd: t.o.m. SFS 2003:466 Personuppgiftslagen PUL Allmänna bestämmelser

Läs mer

LAGEN.NU. Lag (2003:763) om behandling av personuppgifter inom socialförsäkrin... administration. Nyheter Lagar Domar Begrepp

LAGEN.NU. Lag (2003:763) om behandling av personuppgifter inom socialförsäkrin... administration. Nyheter Lagar Domar Begrepp 1 of 11 27/09/2010 13:03 LAGEN.NU Nyheter Lagar Domar Begrepp Lag (2003:763) om behandling av personuppgifter inom socialförsäkringens administration Departement Socialdepartementet Utfärdad 2003-11-13

Läs mer

Behandling av personuppgifter - Maskinentreprenörerna

Behandling av personuppgifter - Maskinentreprenörerna INTEGRITETSPOLICY Behandling av personuppgifter - Maskinentreprenörerna För Maskinentreprenörerna (ME) är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kaffemöte. lördagen den 12 november 2011 13.30 Studieförbundet Vuxenskolans lokaler Grynbodgatan 20

Kaffemöte. lördagen den 12 november 2011 13.30 Studieförbundet Vuxenskolans lokaler Grynbodgatan 20 Kaffemöte lördagen den 12 november 2011 13.30 Studieförbundet Vuxenskolans lokaler Grynbodgatan 20 Program Visning av FRIS och Skånegillets nya hemsidor Visning av nytt centralt medlemsregister för FRIS

Läs mer

Kommunen och Personuppgiftsbiträdet benämns nedan var för sig Part eller gemensamt Parterna.

Kommunen och Personuppgiftsbiträdet benämns nedan var för sig Part eller gemensamt Parterna. DETTA PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) är dag som nedan träffat mellan: (1) Lomma kommun, organisationsnummer 212000-1066 ( Kommunen ); och (2) [ ], organisationsnummer [ ]

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakning inomhus i skolor Checklista för dig som ska sätta upp kameror Kameraövervakningslagen innehåller en samlad reglering av kameraövervakning. Syftet med lagen är att tillgodose behovet av

Läs mer

Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare

Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare Din integritet är viktig för oss och vi hanterar alltid uppgifter om dig på ett pålitligt och lagligt sätt. I denna integritetspolicy finns mer information

Läs mer

Personuppgiftspolicy. Vår hantering av dina personuppgifter

Personuppgiftspolicy. Vår hantering av dina personuppgifter Personuppgiftspolicy Vår hantering av dina personuppgifter Digideal Sverige AB, org.nr 559080-7243, (nedan Digideal) och Reaktion i Sverige AB, org.nr 556947-2342, (nedan Reaktion) erbjuder dig möjlighet

Läs mer

Tegehalls revisionsbyrå och dataskyddsförordningen

Tegehalls revisionsbyrå och dataskyddsförordningen Tegehalls revisionsbyrå och dataskyddsförordningen Vi har ett nytt och mer stärkt personuppgiftsskydd i och med att personuppgiftslagen (PUL) ersätts med dataskyddsförordningen (GDPR), ett EU-direktiv.

Läs mer

Vad är en personuppgift och behandling av personuppgifter?

Vad är en personuppgift och behandling av personuppgifter? Dataskydd Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy för digitala tjänster från Handelskammaren i Jönköpings län. För närvarande omfattas följande digitala tjänster: Webbplatsen www.handelskammarenjonkoping.se

Läs mer

Integritetspolicy EOV Sverige AB

Integritetspolicy EOV Sverige AB Integritetspolicy EOV Sverige AB 1. Allmänt Denna policy avseende integritet och marknadsföring ( Integritetspolicy ) beskriver hur EOV Sverige AB, org. nr. 556885-6180 ( EOV, vi, oss ) info@eldochvatten.se

Läs mer

Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Rutin för webbpublicering av personuppgifter 1(5) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Antagen av kommundirektören 2014-10-15 Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Läs mer

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg www.pulpedagogen.se Personuppgiftslagen (PuL) Vad tänka på i PuL när det gäller e-förvaltning? Missbruksregeln - Hanteringsregeln Ändamålet God

Läs mer

Vad är en personuppgift och vad är behandling av personuppgift?

Vad är en personuppgift och vad är behandling av personuppgift? Dataskyddspolicy För att kunna erbjuda dig våra tjänster behöver vi behandla dina personuppgifter. Vi på T.A. Redovisning AB vill att du ska känna dig trygg när du lämnar dina personuppgifter till oss.

Läs mer

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INNEHÅLL 1. Inledning 2. Vad är en personuppgift? 3. Vilka slags personuppgifter behandlas? 4. Vad är anledningen (ändamålet) bakom behandlingen? 5. Laglig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Personuppgiftslag; SFS 1998:204 utfärdad den 29 april 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är

Läs mer

Allmänna avtalsbestämmelser

Allmänna avtalsbestämmelser Allmänna avtalsbestämmelser God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2015-04-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. 1 (5) 1 Allmänna avtalsbestämmelser God

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter

Integritet och behandling av personuppgifter Integritet och behandling av personuppgifter För Arbio AB (ett samarbete mellan Skogsindustrierna, Grafiska Företagen, Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet och Trä- och Möbelföretagen) är personlig integritet

Läs mer

Policy för hantering av personuppgifter

Policy för hantering av personuppgifter Policy för hantering av personuppgifter Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Policy för hantering av personuppgifter Beslutsdatum: 2013-10-15 Dokumentansvarig

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Beslut Dnr 2009-01-12 771-2008 Ticket Travel Group AB Värmdövägen 84 131 08 Nacka Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Datainspektionens

Läs mer

Personuppgiftspolicy för arbetssökande och anställda

Personuppgiftspolicy för arbetssökande och anställda Personuppgiftspolicy för arbetssökande och anställda INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Vi behandlar personuppgifter när du söker en anställning hos oss, under tiden du är anställd hos oss och

Läs mer

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern 1 (5) Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2010, 193. Inledning Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 1552-2012 Socialnämnden i Norrköpings kommun Rådhuset 601 81 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Informationsskyldighet enligt dataskyddsförordningen Joachim Angermund, Charlotta Sandström, Ingela Alverfors februari 2017

Informationsskyldighet enligt dataskyddsförordningen Joachim Angermund, Charlotta Sandström, Ingela Alverfors februari 2017 Informationsskyldighet enligt dataskyddsförordningen Joachim Angermund, Charlotta Sandström, Ingela Alverfors februari 2017 1 Innehåll 1. Allmänna reflektioner 2. Om informationsskyldigheten 3. Relevanta

Läs mer

Policy för behandling av personuppgifter vid uthyrning av bostäder

Policy för behandling av personuppgifter vid uthyrning av bostäder Policy för behandling av personuppgifter vid uthyrning av bostäder (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2014-12-09) 1. En gemensam god sed I ett bostadsföretags uthyrningsverksamhet förekommer i olika

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder

Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med diskrimineringslagens

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter inom socialförsäkringens administration; SFS 2003:763 Utkom från trycket den 25 november 2003 utfärdad den 13 november 2003. Enligt riksdagens

Läs mer

Integritetspolicy. 1 Vilka personuppgifter behandlar vi? 2 Vad används uppgifterna till?

Integritetspolicy. 1 Vilka personuppgifter behandlar vi? 2 Vad används uppgifterna till? Integritetspolicy I samband med att du är i kontakt med Scanmast (Scanmast AB respektive Scanmast AS) om våra tjänster och produkter förser du oss med vissa personuppgifter. Nedan beskriver vi hur vi använder,

Läs mer

Personuppgifter hos SVEA Sverige Group AB

Personuppgifter hos SVEA Sverige Group AB Personuppgifter hos SVEA Sverige Group AB 1. Inledning vad är personuppgifter? Med "personuppgifter" avses all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Utlänningsdatalag; utfärdad den 4 februari 2016. SFS 2016:27 Utkom från trycket den 5 februari 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens syfte 1 Syftet med

Läs mer