Fördelning av verksamhetsbidrag till ideella organisationer 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördelning av verksamhetsbidrag till ideella organisationer 2015"

Transkript

1 Äldreförvaltningen Tjänsteutlåtande DNR /2014 Sida 1 (29) Till Äldrenämnden den 16 december 2015 Fördelning av verksamhetsbidrag till ideella organisationer 2015 till beslut Äldrenämnden beslutar följande. 1. Verksamhetsbidrag för 2015 beviljas 30 organisationer med angivna summor enligt detta tjänsteutlåtande, totalt kr. 2. Bidrag till Estniska Pensionärsföreningen beviljas i enlighet med detta tjänstutlåtande med totalt kr. 3. Lokalbidrag för 2015 beviljas 25 organisationer med angivna summor enligt detta tjänsteutlåtande, totalt kr. 4. Bidrag till organisationer utan medlemmar beviljas 4 organisationer med angivna summor enligt detta tjänsteutlåtande, totalt kr. 5. Bidrag till Paraplyorganisationer beviljas 3 organisationer med summor enligt detta tjänsteutlåtande, totalt kr. 6. Ansökan från Aerchi-Suecia avslås med motiveringen att verksamhet som i huvudsak bedrivs inte är förenlig Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr / Ansökan från PRO dagfolkhögskolas vänförening avslås med motiveringen att aktiviteter som bedrivs inte är en kontinuerlig verksamhet i enlighet med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr / Ansökan från Stockholms Stadsmission avslås med motiveringen att erbjudna aktiviteter inte är förenliga med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr / Omedelbar justering. Äldreförvaltningen Git Skog Swedenborgsgatan 20B Stockholm Växel aldreforvaltningen@stockholm.se stockholm.se Eva Frunk Lind Förvaltningsdirektör AnnMarie Ståhl Avdelningschef

2 Sida 2 (29) Sammanfattning Äldrenämnden har avsatt 9,5 mnkr att fördela som verksamhetsbidrag och lokalbidrag till ideella organisationer Totalt har 33 organisationer ansökt om verksamhetsbidrag för kr. Därutöver har 25 organisationer ansökt om lokalbidrag för kr. Till Paraplyorganisationer har avsatts kr, till Organisationer utan medlemmar har avsatts kr och till en mindre organisation har avsatts kr. En del organisationer har fått det ansökta beloppet reducerat då beloppet överstiger kostnader som redovisats i budget. Det kan också röra sig om att ansökan avser ej bidragsberättigade aktiviteter, exempelvis möbler, datorer, renoveringar av lokaler, arvoden till styrelsemedlemmar och revisorer mm. Förvaltningen föreslår nämnden avslå tre ansökningar då deras aktiviteter inte överensstämmer med krav som framgår av Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr /2013. En sammanställning av samtliga organisationer med beslut finns i bilaga 1. Bakgrund Äldrenämnden kan bevilja ekonomiskt bidrag till ideella organisationer som bedriver stadsövergripande frivilligt arbete med social inriktning för äldre. Syftet med bidraget är att uppmunta organisationer som genomför kontaktskapande och/eller stödjande aktiviteter för äldre. Äldrenämnden kan också i vissa fall bevilja bidrag till lokalkostnader. För att säkerställa syftet med bidragsgivningen ställs ett antal krav på organisationen, ansökan och aktiviteterna enligt Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr /2013. Civilsamhället har ett utbud av olika organisationer som på ideell basis vänder sig till äldre med aktiviteter av social karaktär. Organisationernas innehåll och syfte med aktiviteterna ser olika ut och enligt stadens riktlinjer för bidragsgivning delas organisationerna in enligt följande; sociala och etniska organisationer, organisationer utan medlemmar samt paraplyorganisationer.

3 Sida 3 (29) Sociala och etniska organisationer Med sociala organisationer avses organisationer som erbjuder sina medlemmar aktiviteter som är kontaktskapande och/eller stödjande. Exempelvis hembygdsföreningar och organisationer som bygger sin verksamhet på en särskild trosuppfattning. Med etniska organisationer avses organisationer som främst vänder sig till personer med samma ursprung. Organisationerna erbjuder sina medlemmar aktiviteter som är kontaktskapande och/eller stödjande. Sociala och etniska organisationer bedöms enligt särskild poängsättning gällande öppethållande av lokal, hur ofta aktiviteterna erbjuds, frivillig engagemanget och resurseffektivitet. Små organisationer som bedriver värdefulla aktiviteter för medlemmar, och som ansöker om bidrag om maximalt kr kan beviljas 80 procent. Orsaken till detta är att dessa organisationer missgynnas av systemet. Organisationer utan medlemmar Organisationer utan medlemmar bygger sin verksamhet på att organisera volontärer. Genom volontärerna erbjuder organisationerna äldre kontaktskapande och/eller stödjande aktiviteter. Det finns också organisationer som erbjuder kvalificerade stödsamtal och socialt rådgivningsarbete till de mest utsatta äldre. Organisationer utan medlemmar bedöms utifrån den verksamhet de bedriver som bör vara ett komplement till äldreomsorgens ordinarie verksamhet. Paraplyorganisationer Med Paraplyorganisationer avses pensionärsorganisationer som samordnar och stödjer lokala pensionärsorganisationer. Paraplyorganisationerna beviljas bidrag enligt schablon, 40 kr per medlem inom Stockholms stad. Ärendets beredning Ärendet har beretts inom äldreförvaltningen. Kommunstyrelsens pensionärsråd har tagit del av ärenden den 9 december, förvaltningsgruppen den 10 december. Ärendet Äldrenämnden har avsatt 9,5 mnkr att fördela som verksamhetsbidrag och lokalbidrag till ideella organisationer Totalt har 33 organisationer ansökt om verksamhetsbidrag för kr. Därutöver har 25 organisationer ansökt om lokalbidrag för kr. Till Paraplyorganisationer har avsatts kr, till Organisationer utan medlemmar har avsatts kr och till en mindre organisation har avsatts kr.

4 Sida 4 (29) En del organisationer har fått det ansökta beloppet reducerat då beloppet överstiger kostnader som redovisats i budget. Det kan också röra sig om att ansökan avser ej bidragsberättigade aktiviteter, exempelvis möbler, datorer, renoveringar av lokaler, arvoden till styrelsemedlemmar mm. Förvaltningen föreslår nämnden avslå tre ansökningar då deras aktiviteter inte överensstämmer med krav som framgår av Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr /2013. Organisationer som ansöker om verksamhetsbidrag för 2015 och förvaltningens förslag till beslut Sociala organisationer Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, org.nr Filadelfiaförsamlingen har sin lokal i Vasastan som är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har totalt 903 medlemmar över 65 år varav 403 boende inom Stockholms stad. Organisationen har två anställda. Aktiviteter som erbjuds medlemmarna är bland annat Mötesplats Rörstrand en gång per vecka, där det bjuds på ett varierat program med föreläsningar, sång, musik och gudstjänst. Vidare erbjuds andakter på äldreboenden där deras kör Solstrålarna besöker 3-4 olika boenden en gång i månaden, väntjänst som är en besöksverksamhet/sjukbesök, Äldretelefonen Livlinan, firande av födelsedagar och högtider, föreläsningar, utbildningar och utflykter. Filadelfiaförsamlingen beviljades kr i verksamhetsbidrag för Filadelfiaförsamlingen ansökser om kr i verksamhetsbidrag för Det sökta beloppet har reducerats till kr. Reduceringen avser kostnader för blommor, jultallrik, trycksaker och resor. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Filadelfiaförsamlingen beviljas kr i verksamhetsbidrag 2015.

5 Sida 5 (29) Frälsningsarmén Elisabetgården, org.nr Elisabetgården ligger i Vasastan och håller öppet 2 dagar per vecka (4 timmar per vecka) för medlemmarna. Möjlighet för kontakt med personal finns 5 dagar per vecka. Organisationen har totalt 77 medlemmar över 65 år, samtliga boende inom Stockholms stad. Elisabetgården har 2,3 anställda och delar lokal med annan verksamhet. Elisabetgården erbjuder kaféträffar en gång per vecka och lunch en gång per månad. Träff med pyssel och fika. Vidare erbjuds praktisk hjälp (ej hemtjänst), ledsagning, hembesök och telefonskontakt. Elisabetgården erbjuder också två lägerveckor för äldre på Stiftgården Rättvik, en vid midsommar och en i augusti. Elisabetgården beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Elisabetgården ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser hälften av kostnaderna för internatverksamhet i Rättvik. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Frälsningsarmén Elisabetgården beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Föreningen Gemenskap och Glädje, org.nr Föreningen Gemenskap och Glädje har sin lokal i Spånga som har öppet 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Stadsdelsnämnden bidrar med lokal som delas med annan ideell organisation med stadsövergripande verksamhet. Organisationen har 67 medlemmar över 67 år, samtliga boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. Aktiviteter som erbjuds medlemmarna är bland annat bussresor till olika utflyktsmål, underhållning av olika artister, teaterbesök, konserter, besök på museer, informationsträffar, friskvård och sociala stödinsatser. Gemenskap och Glädje beviljades kr i verksamhetsbidrag Gemenskap och Glädje ansöker om kr i verksamhetsbidrag för 2015.

6 Sida 6 (29) Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Gemenskap och Glädje beviljas kr i verksamhetsbidrag Föreningen Södergården, org.nr Föreningen Södergården har sin lokal på Södermalm som är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Lokalen delas med andra verksamheter på Södergården. Organisationen har totalt 281 medlemmar över 65 år var av 205 är boende inom Stockholms stad. Organisationen har fyra anställda för äldreverksamheten. Södergården vill verka för gemenskap och förståelse mellan människor i olika åldrar, tillhörande olika kulturer, åsiktsriktningar och arbetsområden samt vara ett socialt, kulturellt och pedagogiskt centrum. Under 2015 planeras att utveckla och förstärka verksamheten inom Öppen fritidsverksamhet för seniorer och daglediga med olika teman en gång per vecka exempelvis film, berättande, handarbete och spel. Den öppna verksamheten där deltagarna styr innehållet finns kvar. Tidningsklubb, diskussioner om aktuella ämnen, basarklubb och Julbasar. Salong Södergården där tre aktuella böcker diskuteras och besök på bokhandel samt författarträffar. Afternoon tea med hembakta scones till överkomligt pris. Under 2015 kommer man ha ett Stockholms tema, med kultur, musik, sång, konst och historia. Under 2015 kommer Södergården ställa i ordning envisningslägenhet som underlag för fortsatta diskussioner, berättarträffar. Minns du ditt tal? Målgrupp här är alla åldrar. Föreningen Södergården beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Föreningen Södergården ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser kostnader för städning, reparation/underhåll av lokal samt övriga lokalkostnader. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Föreningen Södergården beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag 2015.

7 Sida 7 (29) Föreningen Timmermansgården, org.nr Föreningen Timmermansgården har sin lokal på Södermalm. Lokalen är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har totalt 818 medlemmar över 65 år och boende inom Stockholms stad. Organisationen har 2 eller flera anställda. Volontärer hjälper till i verksamheten både vid hembesök och på gården. Organisationen har under året fördubblat antalet stickcaféer och kompletterat caféet med en systuga där medlemmarna kan få hjälp med att sy och laga. Vidare har en vävstuga startats. Stora salen har renoverats till ett galleri där foto- och konstutställningar av olika slag kan visas. Aktiviteter som erbjuds äldre är bland annat; öppen verkstad, fredagsdans, rullstolsdans, basarklubb, uppsökande verksamhetföredrag, stadsvandringar och berättarcafé samt subventionerad senioryoga. Föreningen Timmermansgården beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Föreningen Timmermansgården ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet har reducerats till kr. Reduceringen avser kostnader för kaffe och fikabröd då redovisade intäkter för samma post överstiger kostnaderna. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Föreningen Timmermansgården beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Mäster Olofsgården, org.nr Mäster Olofsgårdens verksamhet har sin lokal i Gamla Stan. Lokalen är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmar. Organisationen har en anställd och delar lokal med andra verksamheter i huset. Mäster Olofsgården har 16 medlemsorganisationer och totalt medlemmar över 65 år. Medlemsorganisationerna betalar kr i medlemsavgift per år och för den avgiften får de använda lokalerna gratis 10 gånger och därutöver kostar det 100 kr per gång.

8 Sida 8 (29) Mäster Olofsgården syftar bland annat till att skapa gemenskap över generationer t.ex. genom pingis mellan seniorer och barn. Exempel på andra aktiviteter som erbjuds äldre är seniorgympa, cirkeldans och dampingis för pensionärer. Därutöver anordnas aktiviteter årligen så som, Kulturnatten med nattbio, berättarcafé, konsertuppträdanden, öppen dans mm. Många pensionärer medverkar då som funktionärer. Gamla Stansloppet som är ett lopp runt gränderna för åldrarna Berättarnas Torg, ett evenemang som medlemsföreningen Berättarnästet Öst genomför i samarbete med Mäster Olofsgården. Gamla Stans levande julkalender, ett populärt inslag i stadsdelen sedan Mäster Olofsgården beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Mäster Olofsgården ansöker om kr i verksamhetsbidrag och i lokalbidrag Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Mäster Olofsgården beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag PRO:s dagfolkhögskolas vänförening, org.nr PRO:s dagfolkhögskolas vänförening hyr in sig hos bland annat Tellus Seniorlokus AB och har också tillgång till lokaler i PRO:s dagfolkhögskolas lokaler. Aktiviteter erbjuds medlemmarna 1-2 dagar per vecka (5-15 timmar). Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. PRO:s dagfolkhögskola har totalt 120 medlemmar över 65 år var av 70 är boende inom Stockholms stad. Aktiviter som erbjuds är bland annat månadsmöten med lunch till självkostnadspris och enklare underhållning i form av föredrag, musik, film eller bingo. Därutöver anordnas jullunch och en sammankomst på Skansen samt Boule och stavgångspromenader. PRO:s dagfolkhögskola fick avslag på sin ansökan om verksamhetsbidrag för 2014 med motiveringen att det av budget framgick att vänföreningen räknar med en nettovinst om 500 kr. PRO:s dagfolkhögskola ansöker om kr i verksamhetsbidrag. Förvaltningen kan konstatera att PRO dagfolkhögskola inte bedriver en kontinuerlig verksamhet under året i enlighet med riktlinjerna.

9 Sida 9 (29) Förvaltningen föreslår att PRO:s dagfolkhögskolas ansökan om verksamhetsbidrag 2015 avslås med motiveringen att de aktiviteter organisationen bedriver inte är en kontinuerlig verksamhet i enlighet med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr /2013. Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, org.nr Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF avd 13 har lokal i Gamla Stan som delas med annan verksamhet. Aktiviter anordnas 3-4 dagar per vecka för medlemmarna. SPRF avd 13 har totalt medlemmar över 65 år varav drygt hälften, är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. SPRF avd 13 ger ut två nummer av Programbladet per år. Informationen ska locka medlemmar till aktiviteter som erbjuds. Organisationen erbjuder också juridisk hjälp vid frågor som rör boende och färdtjänst. Andra aktiviter är bland annat medlemsträffar en gång per månad då information ges om aktuellt inom avdelningen och förbundet. Vidare bjuds på underhållning, musik och sång, föredrag och inbjudna författare berättar om sitt liv och författarskap. Vidare anordnas en friluftsdag under hösten med promenad och Boulespel. Därutöver erbjuds medlemmarna bland annat teaterbesök och endagsresor. Styrelsen finns tillgänglig för medlemmarna tre timmar per dag (måndag-torsdag). SPRF avd 13 beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF avd 13 ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser för högt angivna kostnader gällande aktiviteter som ska komma medlemmar boende inom Stockholms stad till gagn. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF avd 13 beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr lokalbidrag 2015.

10 Sida 10 (29) Etniska Organisationer Aerchi-Suecia, org.nr Aerchi-Suecia ansöker för första gången om verksamhetsbidrag. Organisationen har sin lokal på Södermalm och har 183 medlemmar 65 år och äldre boende inom Stockholms stad. Aerchi-Suecia ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag. Aerchi-Suecia är en organisation vars huvudverksamhet är att arbeta med lag och konvention om social trygghet mellan Sverige och Chile, SFS 2006:286. Som biverksamhet anordnar organisationen exempelvis sjuk- och hembesök, möten för att läsa böcker och visa film. Förvaltningen konstaterar att Aerchi-Suecia är en organisation som i huvudsak arbetar politiskt vilket inte är i enlighet med riktlinjerna. Vidare konstateras att kostnader som tas upp i budgeten ej heller är förenliga med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer. Förvaltningen föreslår att Aerchi Suecias ansökan om verksamhetsbidrag 2015 avslås med motiveringen att organisationen i huvudsak inte bedriver verksamhet som är förenligt med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer. Bosniska Föreningen Behar, org.nr Bosniska föreningen Behar har sin lokal i Spånga som är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har totalt 60 medlemmar över 65 år var av 48 är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. Behar erbjuder sina medlemmar aktiviteter i form av hantverksaktiviteter, litteratur- och hälsocirklar, datautbildning, spel, hembesök hos sjuka medlemmar, firande av högtider och utflykter. Organisationen har nätverksträffar med Borås kvinnor. Organisationen beviljades kr i verksamhetsbidrag och i lokalbidrag för 2014.

11 Sida 11 (29) Bosniska föreningen Behar ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag. Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser dels för högt tilltagna kostnader för exempelvis SL resor och entréer samt kostnader för översättningar som ej är bidragsgrundande. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Bosniska föreningen Behar beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Casa Chile Svensk Chilenska Vänskapsförbundet, org.nr Casa Chile har sin lokal på Kungsholmen som är öppen 5-7 dagar för aktiviteter för medlemmarna. Organisationen har totalt 70 medlemmar över 65 år, samtliga är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella karafter. Casa Chile är en träffpunkt för dem som känner sig ensamma och som behöver aktivera sig och/eller träffa äldre med liknande bakgrund. Aktiviteter som erbjuds medlemmarna är bland annat filmvisning (spanska) debatter, dans, kulturaftnar, karaoke, föreläsningar om aktuella ämnen, firande av olika högtider. Casa Chile beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Casa Chile ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Casa Chile beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Eläkeläisten Päiväkeskus Sisu Kartano (Pensionärernas Dagcenter) org.nr Eläkeläisten Päiväkeskus Sisu Kartano har sin lokal i Vasastan, på Sisu Herrgården, som är öppen 16 timmar 5-7- dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har totalt 70 medlemmar över 65 år var av 61 är boende inom Stockholms stad. Organisationen har

12 Sida 12 (29) ingen anställd, utan verksamheten bygger på ideella krafter. Organisationen har till avsikt att bedriva verksamhet i enlighet med medlemmarnas önskemål. Aktiviteter som erbjuds är bland annat gymnastik, dans, sång, allsång, karaoke, mötesplats med sopplunch, litteraturcirkel, skrivarstuga, samhällsinformation, utflykter och fester. Eläkeläisten Päiväkeskus Sisu Kartano hade inget bidrag från Äldrenämnden Eläkeläisten Päiväkeskus Sisu Kartano ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Eläkeläisten Päiväkeskus Sisu Kartano beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Estniska Pensionärsföreningen, org.nr Estniska Pensionärsföreningen har ingen egen lokal men får låna sammankomstlokal i Estniska huset, Norrmalm mot att förtäring intas i Estniska husets restaurang. Organisationen har möjlighet att låna lokal under 9 månader av året. Under sommarmånaderna ordnar organisationen utflykter för att inte förlora kontakten med medlemmarna. Estniska Pensionärsföreningen har totalt 89 medlemmar över 65 år (62 över 90 år) varav 51 är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. Organisationen har 8 sammankomster i Estniska huset av social och mentalt stimulerande karaktär så som gästföreläsare, modevisning av kläder för äldre och säkerhet i hemmet. Estniska Pensionärsföreningen beviljades kr i verksamhetsbidrag Estniska Pensionärsföreningen ansöker om kr i verksamhetsbidrag för Estniska Pensionärsföreningen är en liten förening som bedriver värdefulla aktiviteter för medlemmarna. Små föreningar missgynnas i systemet varför förvaltningen föreslår att de beviljas 80 procent av kr.

13 Sida 13 (29) Förvaltningen föreslår att Estniska Pensionärsföreningen beviljas kr i verksamhetsbidrag Föreningen Ungerska Seniorer, org.nr Föreningen Ungerska Seniorer har sin lokal i Gröndal. Lokalen är öppen 3-4 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har en anställd. Ungerska Seniorer har 109 medlemmar över 65 år boende inom Stockholms stad. Aktiviter som erbjuds är bland annat firande av födelsedagar och högtider. Föredrag med varierande ämnen så som litteratur, musik, historia och samhällsutveckling dominerar. Sång och musik och undervisning att använda dator. En grupp som är intresserade av matlagning lagar olika sorters mat som sedan förtärs vid en gemensam lunch. I övrigt erbjuds medlemmarna stöd i olika frågor och social samvaro under trevliga former. Ungerska Seniorer beviljades kr i verksamhetsbidrag och i lokalbidrag för Föreningen Ungerska Seniorer ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Föreningen Ungerska Seniorer beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr lokalbidrag Grekiska Kapi-föreningen, org.nr Grekiska KAPI-föreningen har sin lokal i Spånga som har öppet 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Stadsdelsnämnden bidrar med lokal som delas med annan ideell organisation med stadsövergripande verksamhet. Organisationen har 82 medlemmar över 65 år var av 59 är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. Aktiviteter som erbjuds medlemmarna är bland annat körsång, syoch handarbete, bakning, matlagning och dans. Kurs i att använda smarta telefoner och surfplattor. Nytt för i år är att soppa serveras,

14 Sida 14 (29) till självkostnadspris, två gånger i månaden som medlemmar tillagat. Öppet hus, spela kort, läsa böcker, titta på grekisk film och Bingo. Andra aktiviteter som planeras är besök på bio, museum och studiebesök. Utflykter, dagsresor samt två längre resor på 2-3 dagar. Grekiska KAPI-föreningen är en fast punkt för medlemmar där de bland annat kan få hjälp med samhällsinformation på sitt eget språk. Grekiska KAPI-föreningen beviljades kr i verksamhetsbidrag för Grekiska KAPI-föreningen ansöker om kr i verksamhetsbidrag. Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser bland annat för högt beräknad kostnad för SL-resor samt bensinkostnader, förtäring för styrelsen, surfplattor och konferens på Finlandsbåt som inte är bidragsberättigade enligt Riktlinjerna för bidragsgivning till ideella organisationer. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Grekiska KAPI-föreningen beviljas kr i verksamhetsbidrag för Ikinuoret, org.nr Ikinuoret har sin lokal i Bromma som är öppen (5-15 timmar per vecka) 1-2 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har totalt 77 medlemmar över 65 år var av 44 är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. Aktiviteter som erbjuds medlemmarna är bland annat information om Sverige och Finland. Olika föreläsare. Organisationen planerar en grundläggande datakurs och undervisning i smarttelefoner. Ikinuorets seniordansare och sångkör besöker olika boenden för äldre där det finns boenden som är finskspråkiga. Övriga aktiviteter som erbjuds är motionsgymnastik, dans och sång, julfest och julmarknad. Ikinuoret beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Ikinuoret ansökan om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser avgift i finspråkigt Äldrecentrum, kursavgifter och sektionens subvention för medlemmar som besöker Finland mm.

15 Sida 15 (29) Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Ikinuoret beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Iranska Pensionärsföreningen, org.nr Iranska Pensionärsföreningen har sin lokal i Kista, som är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har 150 medlemmar över 65 år boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. Aktiviteter som erbjuds medlemmarna är bland annat öppen verksamhet där man träffas och umgås och spelar spel. Kulturaktiviteter med poesi, musik och filmvisning. Därutöver anordnas datakurs, olika seminarier, friskvård och utflykter samt anhörigcafé. Iranska Pensionärsföreningen beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Iranska Pensionärsföreningen ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser dels att redovisade kostnader i budget överstiger det sökta beloppet dels inköp av exempelvis möbler, skrivare, dator som inte är bidragsberättigade enligt Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Iranska Pensionärsföreningen beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Judiska församlingen i Stockholm, org.nr Den judiska gruppen är av Sverige och EU erkänd minoritetsgrupp. Judiska Församlingen i Stockholm sociala avdelningen bedriver mångsidig kontaktskapande, stödjande och psykosocial verksamhet som ett komplement till övrig åldersberoende verksamhet inom församlingen samt till samhällets insatser.

16 Sida 16 (29) Judiska Församlingen har lokaler på Norrmalm som är öppna 5-7 dagar per veckan för medlemmar. I de flesta fall samutnyttjas Församlingens lokaler. Församlingen har 660 medlemmar över 65 år boende inom Stockholms stad. Församlingen har 2 eller fler anställda och en stor grupp ideella personer som deltar i verksamheten. Eftersom många av medlemmarna är överlevande och har svåra traumatiska upplevelser finns en kurator anställd. Judiska Församlingen erbjuder också hemstöd, Meals on Wheels och sommarvistelse. Under 2015 planeras öppnandet av ett nytt judiskt allaktivitetshus, Bait. Syftet med Bait är bland annat att möjliggöra ett genuint aktivitetshus för det judiska Stockholm. Ett lättillgängligt utbildnings- och kulturcentrum för folk i alla åldrar. Judiska Församlingen i Stockholm beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Judiska Församlingen i Stockholm ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Judiska församlingen i Stockholm beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Kongo Föreningen i Stockholm, org.nr Kongo Föreningen i Stockholm har sin lokal i Farsta, som är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har totalt 34 medlemmar över 65 år, boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd, utan verksamheten bygger på ideella krafter. Lokalen delas med annan verksamhet. Lokalen ligger svårtillgängligt för personer med nedsatt ork och funktion varför frivilliga medlemmar hjälper till att hämta äldre medlemmar med bil till lokalen. Aktiviteter som erbjuds är bland annat friskvård, föreläsningar, studiebesök, baskurs i IT-tjänster, uppsökande verksamhet, kulturarrangemang och utflykter. Kongo Föreningen beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Kongo Föreningen ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för 2015.

17 Sida 17 (29) Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser att det sökta beloppet överstiger redovisade kostnader i budget samt att det sökta beloppet avser kostnader för att exempelvis planera, arrangera och förbereda möten, tolk och transport som inte är förenligt med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Kongo föreningen beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Kurdiska Centret för äldre och handikappade, org.nr Kurdiska Centret för äldre och handikappade har sin lokal i Kista, som är öppen 5-7 dagar per vecka. Organisationen har totalt 110 medlemmar som är 65 år och boende inom Stockholms stad. Organisationen har anställd. Aktiviteter som erbjuds är bland annat utbildningar, seminarier om exempelvis hedersrelaterat våld och kvinnors rättigheter, jämlikhet och genusfrågor. Hälsoseminarier, gymnastik, syverksamhet och matlagning, poesikvällar, kulturevenemang, utflykter, firande av högtider och fester. Kurdiska Centret beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Kurdiska Centret för äldre och handikappade ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Kurdiska centret har återkommit med en reviderad budget för 2015 om kr exklusive lokalkostnader. Nettobudgeten är kr. Det sökta beloppet revideras till kr. Reduceringen avser dels att det sökta beloppet överstiger redovisade kostnader i budget dels kostnader som ej är bidragsberättigade enligt Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer så som kostnader för seminarier med politiker och revisorsarvode. Med hänsyn tagen till det reviderade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Kurdiska Centret för äldre och handikappade

18 Sida 18 (29) beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Lettiska Pensionärsföreningen, org.nr Lettiska Pensionärsföreningen hyr lokal för aktiviteter på Tellus Fritidscenter på Södermalm. Organisationen har totalt 96 medlemmar över 65 år var av 72 är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd, utan verksamheten bygger på ideella krafter. Lettiska Föreningen har månatliga sammankomster med något föredrag med efterföljande diskussion och avslutande sångstund. Organisationen har också en gymnastikgrupp under ledning av en medlem. De har även en operagrupp, också under ledning av en medlem. Operagruppen lyssnar dels på bandade Lettiska operaföreställningar och ser även operaföreställningar på Bio Rio. Därutöver ordnas heldagsutflykt, en kortare resa och besök på någon utställning. Lettiska föreningen har också påbörjat ett arbete med att få medlemmarna att skriva ner sina minnen från flykten från hemlandet och de första åren i Sverige. Tanken är att intervjuerna ska sammanställas och lämnas till Baltiska avdelningen för Riksarkivet samt Riga Universitet. Lettiska Pensionärsföreningen beviljades kr i verksamhetsbidrag för Lettiska Pensionärsföreningen ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Lettiska Föreningen beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr lokalbidrag för Nätverk för Afrikanska Föreningar i Vantör, NAV, org.nr Nätverk för Afrikanska föreningar i Vantör, NAV, har sin lokal i Bandhagen. Lokalen är öppen för medlemmarna 5-7 dagar per vecka. Organisationen har ingen anställd. NAV har totalt 405 medlemmar över 65 år var av 275 är boende inom Stockholms stad.

19 Sida 19 (29) NAVs viktigaste uppgift är hembesöksverksamheten samt att ge stöd och råd till afrikanska seniorer. Öppen träffpunkt är en verksamhetsform som bidrar till att äldre träffas och umgås samt får information och kunskap i olika frågor. NAVs verksamhet riktar sig, förutom till medlemmarna, även till enskilda äldre afrikaner i Sverige för att stödja eller för att dela med sig av sina erfarenheter. Träffpunkten har löpande bokade aktiviteter för att bland annat främja social gemenskap, motverka isolering, motverka rasism och diskriminerande struktur i samhället. NAV vill skapa en miljö för ökat erfarenhetsutbyte, delaktighet, trivsel och trygghet. I lokalen finns också tillgång till afrikanska tidskrifter. Andra aktiviteter är sånggrupp, datakunskap och gudstjänst, firande av högtider, grillfester och utflykter. Organisationen har en egen hemsida, NAV beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för NAV ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser att det sökta beloppet inkluderar kostnad för lokalhyra. Bidrag för lokalkostnad har sökts separat. Reduceringen avser också för högt räknade kostnader för exempelvis telefon, administration samt kostnader för exempelvis annonsering och revisor som inte är bidragsgrundande enligt Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Nätverk för Afrikanska föreningar i Vantör, NAV, beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Polska Seniorklubben, org.nr Polska Seniorklubben har sin lokal i Vasastan. Organisationen har öppet 5-7 dagar per vecka för medlemmarna och har en anställd. Polska Seniorklubben har totalt 75 medlemmar över 65 år varav 63 boende inom Stockholms stad. Polska Seniorklubben har som målgrupp äldre polacker och som mål att genom verksamheten öka de äldres livskvalitet och förstärka deras sociala trygghet. Till lokalen kan man alltid gå för att träffa andra likasinnade för social samvaro, spel eller titta på filmer.

20 Sida 20 (29) Aktiviter som erbjuds är bland annat utflykter, studiebesök, integrations- och kulturträffar, öppet hus, festligheter, föreläsningar, promenader och kostrådgivning samt uppsökande verksamhet. Därutöver erbjuder organisationen stöd och hjälp i olika situationer så som språkhjälp, praktisk hjälp som att fylla i blanketter, trygghetsringning och stödjande samtal. Polska Seniorklubben beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Polska Seniorklubben ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser ospecificerade kostnader samt inköp av dator som inte är bidragsberättigade enligt Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer. Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Polska Seniorklubben beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Polsk Svenska Seniorcentret, org.nr Polska Seniorcentret har sin lokal på Kungsholmen. Lokalen är öppen för medlemmar 5-7 dagar per vecka. Organisationen har en anställd och delar lokal med annan verksamhet. Polska Seniorcentret har 78 medlemmar över 65 år boende inom Stockholms stad. Aktiviteter som bland annat erbjuds medlemmarna är gymnastik, data och internet kurs, kabaré, poesiträffar, utflykter, studiebesök, kulturaktiviteter och större arrangemang som firande av olika högtider. Därutöver anordnas resor till Helsingfors, Mariehamn, Tallinn, Riga och Gdansk. Polska Seniorcentret beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Polska Seniorcentret ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Det sökta beloppet reduceras till kr. Reduceringen avser väl tilltagna kostnader för aktiviteter så som dagverksamhet, telefon, administration m.m.

21 Sida 21 (29) Med hänsyn tagen till det reducerade sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Polska Seniorcentret beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Seniorklubben Doina, org.nr Seniorklubben Doina har sin lokal i Gröndal. Lokalen är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Seniorklubben Doina har totalt 59 medlemmar över 65 år boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter. Aktiviter som erbjuds är bland annat; kurs i svenska, musikhistoria, opera och konsertbesök, poesi och musikaftnar, teater och sånggrupp, gymnastik, temamöten om rumänska författare, filmdagar med gamla rumänska filmer, social stödverksamhet som bidrar till social trygghet (rollspel) träning med datorer och mobiltelefoner, firande av högtider, dans och promenader. De flesta av aktiviteterna hålls av ordförande eller annan medlem. Seniorklubben Doina önskar samverka med andra organisationer men det har inte lyckats så väl än. Seniorklubben Doina beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Seniorklubben Doina ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Seniorklubben Doina beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Silver Kai Japanska föreningen, org.nr Silver Kai har sin lokal i Bagarmossen som är öppen 3-4 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har totalt 107 medlemmar över 65 år var av 90 medlemmar är boende inom Stockholms stad. Organisationen har ingen anställd utan verksamheten bygger på ideella krafter.

22 Sida 22 (29) Silver Kai erbjuder medlemmarna aktiviteter i form av olika Klubbar exempelvis: Karaoke klubb, PC klubb, Ryokou (rese) klubb, Ryouri (matlagning) klubb, Sampo (promenad) klubb och filmklubb. Vissa klubbar träffas var annan helg medan andra träffas några gånger per år. Silver Kai anordnar också utflykter och besök på museum. Därutöver firas speciella högtider med fester såsom årsjubileum, Nyårsfest, Körsbärsfest. Silver Kai har socialt kunskapsutbyte med Europa och Japan. Organisationen håller kontakt med gamla/sjuka och stöttar/hjälper medlemmar vid särskilda situationer och behov. Organisationen har en egen hemsida: Silver Kai beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Silver Kai ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Silver Kai beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr lokalbidrag Syriska Föreningen i Stockholm, org.nr Syriska Föreningen i Stockholm har sin lokal i Vällingby. Lokalen är öppen 5-7 dagar per vecka för medlemmarna. Organisationen har två eller fler anställda och delar lokal med annan verksamhet. Syriska Föreningen har 162 medlemmar över 65 år boende inom Stockholms stad. Aktiviter som erbjuds är bland annat öppen verksamhet för social gemenskap. Kulturella aktiviteter och samhällsinformation, friskvård och seminarier. Uppsökande verksamhet, anhörigstöd, stödsamtal och rådgivning samt öppen mottagning för nyanlända. Därutöver erbjuds bland annat utflykter, fester och högtidsfirande. Syriska Föreningen beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Syriska Föreningen i Stockholm ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Med hänsyn tagen till det sökta beloppet, det sammanvägda omdömet och tillgängliga medel föreslår förvaltningen att Syriska

23 Sida 23 (29) Föreningen beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr lokalbidrag för Organisationer utan medlemmar Ersta Diakoni, org.nr Ersta diakoni bedriver sedan flera år verksamhet för personer som har demenssjukdomar och deras anhöriga. Verksamheten består av öppna grupper samt Alzheimer café för personer som relativt nyligen har fått en demenssjukdom och deras anhöriga, närstående. Verksamheten riktar sig framförallt till personer som är över 65 år. Det övergripande målet med den öppna verksamheten är att skapa mötesplatser för social samvaro och erfarenhetsutbyte samt att sprida kunskap och ge individuell vägledning då behoven hos personer med demenssjukdom förändras över tid. Anhöriga delas in i två grupper, vuxna barn och make/maka. Samtalsgrupperna leds av var sin kvalificerad högskoleutbildad samtalsledare. Det finns också självhjälpsgrupp för anhöriga som gått i en ledarledd grupp tidigare. Samtals- och aktivitetsgrupp för personer som har demenssjukdom i en tidig fas och ännu inte har behov av dagverksamhet. Anhörigträffar för anhöriga som deltar i samtals- aktivitetsgruppen. Telefonrådgivning, framförallt till anhöriga. Verksamheten leds av anställda som har specifik kunskap kring demenssjukdomar, aktivitet och stödåtgärder. I verksamheten används också flertal volontärer vars uppgifter består av praktiska sysslor och ledsagning. Förvaltningen anser det fortsatt angeläget att stödja Ersta diakonis verksamhet för personer med demenssjukdom och deras anhöriga, närstående. Ersta diakoni beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Ersta diakoni ansöker om kr i verksamhetsbidrag för Det är första året Ersta Diakoni ansöker som organisation utan medlemmar. Det sökta beloppet minskas med kr som avser hyra av lokal och som istället tas upp som ansökan om lokalbidrag. Förvaltningen föreslår att Ersta diakoni beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag 2015 för

24 Sida 24 (29) verksamheten med för personer med demenssjukdomar och deras anhöriga. Frivillig Väntjänst, org.nr Frivillig Väntjänst grundades 1959 och är partipolitiskt och religiöst obundet. Organisationen förmedlar kontakter mellan volontärer och äldre personer i behov av trygghet och medmänsklighet. Verksamheten är ett komplement till samhällets resurser och medverkar till en förhöjd livskvalitet och meningsfull tillvaro hos såväl hjälpsökande som volontärer. Förmedling av volontärer görs till olika typer av stödjande och kontaktskapande insatser som exempelvis ledsagningsuppdrag och hembesök samt stödjande samtal via telefon. Frivillig Väntjänst är uppsagd från lokalen de hyr i Johanneshov men har lyckats ordna en ny lokal i Högdalen från och med januari Förvaltningen anser det fortsatt angeläget att stödja Frivillig Väntjänst i deras arbete med att förmedla volontärer till olika typer av stödjande och kontaktskapande insatser för äldre boende i Stockholms stad. Frivillig Väntjänst beviljades kr i verksamhetsbidrag och i lokalbidrag för Frivillig Väntjänst ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Förvaltningen föreslår att Frivillig Väntjänst beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr lokalbidrag 2015 för deras arbete med att förmedla kontakter mellan volontärer och äldre personer i behov av trygghet och medmänsklighet. Mind, org.nr Mind driver Äldretelefonen som är en stödtelefon för äldre med psykiska problem. Äldretelefonen startade i november 2012 och är öppen vardagar Samtalen kostar en markering och den uppringande kan vara anonym. Äldretelefonen bemannas av kvalificerade volontärer som har fått utbildning i att möta äldre med psykisk ohälsa. En majoritet av samtalen handlar om ensamhet, psykiska problem och självmordstankar. Volontärerna får löpande handledning av utomstående professionella. Flertalet av

25 Sida 25 (29) volontärerna är själva pensionärer som tidigare har arbetat inom vård och omsorg. Under 2013 var det ca personer som ringde Äldretelefonen. Under 2015 räknar Mind med en liten ökning till samtal som en effekt av marknadsföringen av Äldretelefonen. Förvaltningen anser det fortsatt angeläget att stödja Mind och Äldretelefonen. Mind beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Mind ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Förvaltningen föreslår att Mind beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag 2015 för sin verksamhet med Äldretelefonen. Sociala Missionen, org.nr Sociala Missionen har under snart 15 år utvecklat ett kvalificerat rådgivningsarbete för äldre boende i Stockholms stad. Majoriteten av de äldre har flyktingbakgrund med svag ekonomi, svag psykisk hälsa och fysik samt ett dåligt eller icke existerande nätverk i det svenska samhället. Sociala Missionen erbjuder individuella rådgivande och konsultativa insatser för att de äldre ska hitta vägar att lösa sina problem. En person med mångfacetterad problematik kan behöva hjälp i ett 15-tal ärenden. Organisationen erbjuder kvalificerat socialt arbete på deras eget språk inom språkgrupperna; bosniska, serbiska, kroatiska, slovenska, engelska, svenska, finska och spanska med en kombination av psykosocialt stöd och socialjuridisk rådgivning. Förvaltningen anser det fortsatt angeläget att stödja Sociala Missionen i deras arbete för de mest utsatta. Sociala Missionen beviljades kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag Sociala Missionen ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag för Förvaltningen föreslår att Sociala Missionen beviljas kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag 2015 för sitt arbete för de mest utsatta.

26 Sida 26 (29) Stockholms Stadsmission Stockholms Stadsmission ansöker för första gången om verksamhetsbidrag. Stockholms Stadsmission ansöker om kr i verksamhetsbidrag och kr i lokalbidrag. Stockholms Stadmisson söker verksamhetsbidrag för terapiverksamhet för personer över 65 år, anhörigvecka för äldre med demenssjukdom och rekreationsvecka under sommaren och en helg på hösten för HBT-personer. Terapiverksamhet är en aktivitet som ligger inom landstingets ansvarsområde. Aktiviteter för anhöriga erbjuds under en vecka per år, vilket inte är en kontinuerlig verksamhet som avses i riktlinjerna. Rekreation för äldre HBT-personer erbjuds en vecka per sommar och en helg på hösten, vilket inte är att betrakta som en kontinuerlig verksamhet under året. Stadsdelsnämnderna erbjuder olika former av verksamheter för anhöriga samt förebyggande verksamhet, exempelvis bussutflykter och dagvistelse på Gålö. Förvaltningen konstaterar att Stockholms Stadsmission inte erbjuder aktiviteter på ett sådant sätt och i sådan omfattning som är förenliga med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer. Förvaltningen föreslår att Stockholms Stadsmissions ansökan om verksamhetsbidrag för 2015 avslås med motiveringen att erbjudna aktiviteter inte är förenliga med Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer, Dnr /2013. Äldrekontakt, org.nr Äldrekontakt söker aktivt upp äldre som bor ensamma och sällan kommer ut. Äldrekontakts koncept möjliggör att ensamma människor kan knyta nya kontakter. 6-8 äldre gäster från samma område, men som tidigare inte mötts, bildar en grupp. En söndag i månaden bjuds gruppen på fika hemma hos en värdfamilj (fikavolontär) i kvarteret. Varje grupp har 6 värdar, vilket innebär att varje värd bjuder på fika 2 gånger per år. 3-5 volontärchaufförer som bor i närheten turas om varje månad att hämta upp de äldre till fikat och assisterar under träffen. De äldre har på så vis ledsagning

Ärende Föreligger ärende dnr /2014

Ärende Föreligger ärende dnr /2014 Sida 8 (19) Därför anser äldrenämnden att även nivå av utbildning, genom definierade yrkesgrupper, ska finnas med när frågan om bemanning utreds vidare. 2. Äldrenämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Fördelning av verksamhetsbidrag till frivilligo r- ganisationer för 2012

Fördelning av verksamhetsbidrag till frivilligo r- ganisationer för 2012 ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBILDNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DOKID 4986 SID 1 (10) 2011-10-24 Handläggare: Git Skog Telefon: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden den 13 december 2011 Fördelning av verksamhetsbidrag

Läs mer

Dnr /2017. Äldrenämndens beslut

Dnr /2017. Äldrenämndens beslut Sida 22 (40) 8 Fördelning av verksamhetsbidrag 2018 till ideella organisationer verksamma för äldre Dnr 7.4-948/2017 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens förslag och fördelar verksamhetsbidrag

Läs mer

Dnr /2016. Äldrenämndens beslut

Dnr /2016. Äldrenämndens beslut Sida 25 (53) 8 Fördelning av verksamhetsbidrag och lokalbidrag till ideella organisationer för år 2017 Dnr 731-671/2016 Ersättaren Else-Marie Bjellqvist (S) anmäler jäv och lämnar sammanträdesrum under

Läs mer

Fördelning av verksamhetsbidrag och lokalbidrag till ideella organisationer 2017

Fördelning av verksamhetsbidrag och lokalbidrag till ideella organisationer 2017 Äldreförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (28) 2016-11-23 Handläggare Git Skog Telefon: 08-508 36 200 Till Äldrenämnden den 13 december 2016 Fördelning av verksamhetsbidrag och lokalbidrag till ideella

Läs mer

Fördelning av bidrag till ideella organisationer

Fördelning av bidrag till ideella organisationer Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (24) 2017-11-20 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Patrik Simonsson Telefon +46 76 12 36 250 Till Äldrenämnden 2017-12-14 Fördelning

Läs mer

Fördelning av verksamhetsbidrag till ideella organisationer för 2013

Fördelning av verksamhetsbidrag till ideella organisationer för 2013 ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPFÖLJNING OCH INSP EKTION TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (22) 2012-11-13 Handläggare: Git Skog Telefon: +46 8-508 36 217 Till Äldrenämnden den 11 december 2012 Fördelning av verksamhetsbidrag

Läs mer

Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer

Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer stockholm.se ÄN juni 2013 ÄN juni 2015, reviderade Publikationsnummer: 3, smärre justeringar 2016-08-23 Dnr: 731-205/2015 Äldrenämnden: 2015-06-16

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-01 Handläggare Samia Choudhury Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-04-07 Bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Rapport. Uppföljning av ideella organisationer som 2014 beviljats verksamhetsbidrag av Stockholms stads äldrenämnd

Rapport. Uppföljning av ideella organisationer som 2014 beviljats verksamhetsbidrag av Stockholms stads äldrenämnd Rapport av ideella organisationer som 2014 beviljats verksamhetsbidrag av Stockholms stads äldrenämnd 1 Sammanfattning Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har under september till december månad genomfört

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2014

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2014 Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-03-13 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. För projektbidrag

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2017

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande. Sida 1 (6) 2017-03-24 Handläggare Anna Löfvall Telefon 08-50809780 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-04-20 Bidrag till

Läs mer

Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer Juni 2013

Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer Juni 2013 Riktlinjer för bidragsgivning till ideella organisationer Juni 2013 stockholm.se Juni 2013 Publikationsnummer: 1 Dnr: 60901 281/2013 Äldrenämnden: 2013-06-11 Utgivare: Äldreförvaltningen Kontaktperson:

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2018

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2018 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-23 Handläggare Anna Löfvall Telefon 08-508 09 780 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-04-19 Bidrag till

Läs mer

Verksamhetsbidrag till frivilliga organisationer/föreningar för äldre avseende 2009

Verksamhetsbidrag till frivilliga organisationer/föreningar för äldre avseende 2009 ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (17) 2008-09-15 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 14 oktober 2008 Verksamhetsbidrag till frivilliga organisationer/föreningar för

Läs mer

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga.

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga. 1 Förord Det här är Linköpings kommuns program för utveckling av det sociala innehållet i vardagen för personer som är äldre. Programmet beskriver hur Linköping ska arbeta för att möta äldres sociala behov.

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-03-23 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 Förslag

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLISTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Verksamhetsbidrag

Läs mer

Sommarverksamhet för äldre

Sommarverksamhet för äldre Södermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-14 Handläggare Marita Danowsky Telefon: 508 12 017 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-06-12 Sommarverksamhet för äldre Skrivelse från

Läs mer

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18 Vård- och omsorgsförvaltningen Christina Hammarlund Administrativ handläggare Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 14 juni 2018 Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018

Läs mer

Totalt föreslås 51 föreningar beviljas grund- och medlemsbidrag för 2019 till en totalsumma av kronor.

Totalt föreslås 51 föreningar beviljas grund- och medlemsbidrag för 2019 till en totalsumma av kronor. Tjänsteskrivelse 1 (7) Omsorgs- och äldreförvaltningen Christina Våleman 2018-11-14 Dnr ÄN 2018-488 Äldrenämnden Föreningsbidrag 2019 Förslag till beslut 1. Grundbidraget fastställs till 3000 kronor per

Läs mer

ABCDE. Bidrag till frivilligorganisationer. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Bidrag till frivilligorganisationer. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Stadsmiljö- och planeringsavdelningen N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2003-05-05 DNR 671-248/03 Handläggare: Gunilla Schedin Hahn Tfn: 08-508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben. Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 088 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus-

Läs mer

Bilaga 1; föreningsbidrag till föreningar för äldre och för personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning EÅV 2018

Bilaga 1; föreningsbidrag till föreningar för äldre och för personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning EÅV 2018 Bilaga 1; föreningsbidrag till föreningar för äldre och för personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning EÅV 2018 Förening (äldre) Antal medl. i EÅV Bidrag 2017 Sökt 2018 Söker bidrag för Beslut

Läs mer

Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden

Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-06-11 pm Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden Vid en rundringning till stadsdelsnämndernas äldreomsorg har sju frågor ställts.

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer 2013

Bidrag till frivilligorganisationer 2013 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-04 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Projektet: Dynamisk integrering!

Projektet: Dynamisk integrering! Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Enheten för juridik, upphandling och föreningsstöd Dnr: 8.1.1-723/2016 Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Emelie Steen Telefon: 08-508 25 158 Till Socialnämnden

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

ABCDE. stadsdelsförvaltning V ÅRD OCH OMSORG B ESTÄLLARE. Bidrag till organisationer verksamma inom äldre- och handikappomsorgen 2006

ABCDE. stadsdelsförvaltning V ÅRD OCH OMSORG B ESTÄLLARE. Bidrag till organisationer verksamma inom äldre- och handikappomsorgen 2006 Farsta stadsdelsförvaltning V ÅRD OCH OMSORG B ESTÄLLARE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2006-03-28 DNR 191/2006 Handläggare: Iris Birath Tfn: 08-508 18 153 Farsta stadsdelsnämnd Bidrag till organisationer

Läs mer

Fördelning av föreningsbidrag år 2017

Fördelning av föreningsbidrag år 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (13) -02-14 Handläggare Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd -03-09 Fördelning av föreningsbidrag år Förvaltningens

Läs mer

Föreningsbidrag 2016 till föreningar/organisationer med verksamhet för personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri i Enskede-Årsta-Vantör

Föreningsbidrag 2016 till föreningar/organisationer med verksamhet för personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri i Enskede-Årsta-Vantör Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-18 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

ABCDE. stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH. Bidrag till organisationer verksamma inom äldre- och handikappomsorgen Farsta stadsdelsnämnd

ABCDE. stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH. Bidrag till organisationer verksamma inom äldre- och handikappomsorgen Farsta stadsdelsnämnd Farsta stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE B ESTÄLLARE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2004-04-20 DNR Handläggare: Iris Birath Tfn: 08-508 18 153 Farsta stadsdelsnämnd Bidrag till organisationer

Läs mer

Föreningsbidrag 2016

Föreningsbidrag 2016 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND Stöd och Processer Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-11-16 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Föreningsbidrag 2016 Förvaltningens förslag till beslut Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Sida 1 (5) 2018-01-17 Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Bakgrund Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar och organisationer. Det finns tre kategorier av bidraget

Läs mer

Öppettider vid dagverksamheter för hemlösa i Stockholms stad

Öppettider vid dagverksamheter för hemlösa i Stockholms stad SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR SEKTIONEN FÖR ORGANI SATIONS- OCH FÖRENINGSSTÖD Handläggare: Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 11-25 TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Föreningsbidrag 2016

Föreningsbidrag 2016 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND Stöd och Processer Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-12 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Föreningsbidrag 2016 Förvaltningens förslag till beslut Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

Föreningsbidrag 2017

Föreningsbidrag 2017 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Thomas Levin Telefon: 08-50808056 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-04-20 Förvaltningens förslag

Läs mer

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2019-02-04 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 0850822064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Reviderade anvisningar för

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningarnas rapport och lägger den till handlingarna.

1. Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningarnas rapport och lägger den till handlingarna. KATARINA-SOFIA OCH MARIA - GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNINGAR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE OCH ÄLDRE SID 1 (6) 2007-03-05 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Tfn 508 11310 Till SDN 2007-03-22 Rapport om vilka

Läs mer

Trygga rum - tillsammans för bostadslösa barnfamiljer i Stockholm

Trygga rum - tillsammans för bostadslösa barnfamiljer i Stockholm Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (9) 2019-05-24 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialförvaltningens organisations- och föreningsutskott 2019-06-18 Trygga rum -

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Enskede-Årsta-s stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-11-22 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2013-10-22 Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Bakgrund Farsta stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till

Läs mer

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVÄRDERING OCH ANAL YS SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Lotta Burenius Telefon: 08-508 36 210 Till Äldrenämnden Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller

Läs mer

Föreningsbidrag 2019

Föreningsbidrag 2019 Älvsjö stadsdelsförvaltning Staben Sida 1 (7) 2019-02-07 Handläggare Erica Wangenheim Telefon:08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2019-02-07 Föreningsbidrag 2019 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Stadens insatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn

Stadens insatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-06 Handläggare Christina Pettersson Telefon: 08-508 25 329 Till Socialnämnden 2017-12-12 Stadens

Läs mer

Kartläggning av förebyggande arbete riktat till äldre 12 april 2019

Kartläggning av förebyggande arbete riktat till äldre 12 april 2019 Kartläggning av förebyggande arbete riktat till äldre 12 april 2019 Forskningen visar att: Hälsofrämjande och förebyggande insatser även upp i höga åldrar har positiva effekter på hälsa och livskvalitet

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Föreningsbidrag 2012 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND. Handläggare: Ida Malmborg Telefon: Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Föreningsbidrag 2012 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND. Handläggare: Ida Malmborg Telefon: Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 5-72/2012 SID 1 (2) 2012-04-25 Handläggare: Ida Malmborg Telefon: 508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE Social verksamhet SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE SEPTEMBER DECEMBER 2014 Maria Toll Samordnare anhörigstöd/volontärarbete/förebygga Postadress: Besöksadress: socialverksamhet@grastorp.se

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Målgruppen är boende i stadsdelen som vårdar och/eller ger omsorg i hemmet till närstående som är över 65 år.

Målgruppen är boende i stadsdelen som vårdar och/eller ger omsorg i hemmet till närstående som är över 65 år. Förstärkt stöd till närstående som ger vård och omsorg i hemmet till pensionärer över 65 år i Vantör - Tvåårig plan för ansökan om stimulansbidrag hos länsstyrelsen 1. Bakgrund År 2003 bodde det cirka

Läs mer

Föreningsbidrag 2015

Föreningsbidrag 2015 Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2015-04-16 Sida 1 (7) 2015-03-27 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Suzanne Hartenberger Telefon: 08-508

Läs mer

Anhörigstöd i Bodens kommun

Anhörigstöd i Bodens kommun Anhörigstöd i Bodens kommun Vad är anhörigstöd Anhörigstöd är insatser som syftar till att underlätta för dig som ger stöd och omsorg till någon närstående. Insatserna kan vara biståndsbedömda, dvs. ges

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Josefin Johansson Telefon: 508 05 072 DNR 2.6.-594-2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 12 NOVEMBER 2012 SID 1 (5) SAMMANTRÄDE 20 NOVEM BER 2012 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Ansökan om bidrag till Crossroads

Ansökan om bidrag till Crossroads Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-09 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2014-12-16 Ansökan

Läs mer

BABA - råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma

BABA - råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma Socialförvaltningen Administrativa avdelningen PM Dnr 1.3.1-585/2016 Bilaga 10 Sida 1 (6) 2016-11-23 Handläggare Linn Ljunglöv Ahlenius Telefon: 08-508 25 077 BABA - råd, stöd och metod för barn som kommer

Läs mer

Föreningsbidrag sammanställning av inkomna ansökningar

Föreningsbidrag sammanställning av inkomna ansökningar Föreningsbidrag 2016 - sammanställning av inkomna ansökningar Nedan presenteras samtliga föreningar som har ansökt om föreningsbidrag för verksamhetsåret 2016. Först listas de 22 föreningar som föreslås

Läs mer

Villa Talita och Talita Center

Villa Talita och Talita Center Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-11-17 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämndens Organisations- och föreningsutskott 2017-12-12 Villa

Läs mer

Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer

Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-10-30 Socialnämnden Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Seniorträffen i Masmo

Seniorträffen i Masmo Seniorträffen i Masmo Våra seniorträffar är öppna för alla seniorer, anhöriga, närstående och seniorvolontärer. Vi ordnar aktiviteter och evenemang i samarbete med Expose dans och musik. Vi talar svenska

Läs mer

Välkommen till Segeltorps seniorträff!

Välkommen till Segeltorps seniorträff! Välkommen till Segeltorps seniorträff! Seniorträffen är öppen för alla seniorer. Även anhöriga, närstående och seniorvolontärer är välkomna att delta i aktiviteter och evenemang. Vi delar lokal med Trygghetsringningen

Läs mer

Seniorträffen i Segeltorp

Seniorträffen i Segeltorp Seniorträffen i Segeltorp Våra seniorträffar är öppna för alla seniorer, anhöriga, närstående och seniorvolontärer. Du är varmt välkommen att delta i aktiviteter och evenemang. Då vi delar lokal med Trygghetsringningen

Läs mer

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal Program Vinter 2017/2018 Händer i Sollentuna På flera håll i Sollentuna pågår olika aktiviteter för personer med psykisk ohälsa och/eller tidigare erfarenheter av beroendesjukdom. Vi har samlat många av

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantör

Enskede-Årsta-Vantör Stadsdelsförvaltning Avdelning kultur, fritid och demokrati Dnr 5.4.-469/2017 Sida 1 (5) 2017-10-05 Handläggare Caroline Teir Telefon: 08-508 14 997 Till s stadsdelsnämnd Föreningsbidrag till föreningar

Läs mer

Fördelning av föreningsbidrag år 2019

Fördelning av föreningsbidrag år 2019 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (14) -12-28 Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Södermalms stadsdelsnämnd -01-24 Fördelning av föreningsbidrag år

Läs mer

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Sida 1 (5) 2019-05-27 Handläggare Anders Håkansson Telefon: 08-508 36 208 Till Äldrenämnden den 18 juni 2019 Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Förvaltningens

Läs mer

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-11-17 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Organisations- och föreningsutskottet 2017-12-12 Föreningen Storasyster

Läs mer

Handläggare Jelina Khoo Telefon:

Handläggare Jelina Khoo Telefon: Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 88 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-04-18 Ansökan om föreningsbidrag till föreningen

Läs mer

Försöksverksamhet med rekreationsvistelse för pensionärer över 80 år

Försöksverksamhet med rekreationsvistelse för pensionärer över 80 år M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G BESTÄLLARAVDELNINGEN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE OCH ÄLDRE HANDLÄGGARE: GUNILLA JALMARSSON TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-02-XX SDN 2006-03-30

Läs mer

Föreningsbidrag, aktivitetsstöd, våren 2018

Föreningsbidrag, aktivitetsstöd, våren 2018 Enskede-Årsta-Vantör Stadsdelsförvaltning Avdelning kultur, fritid och demokrati Dnr 5.4.-232/2018 Sida 1 (7) 2018-06-14 14 Handläggare Ann-Christine Gullans Telefon: 08-508 14 913 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

Aktiviteter och social samvaro

Aktiviteter och social samvaro Aktiviteter och social samvaro för dig som är senior och bor i Enskede-Årsta-Vantör Vår/sommar 2017 Öppna träffpunkter Aktiviteteter och social samvaro Dalstugan i Högdalen Harpsundsvägen 85, ingång från

Läs mer

Det här är rubrik för en broschyr. Underrubrik 1

Det här är rubrik för en broschyr. Underrubrik 1 Det här är rubrik för en broschyr Underrubrik 1 Vill du ge av din tid och få glädje och vänskap tillbaka? Bli seniorvolontär! Har du lite tid över och känner att du vill ge någon glädje och livslust? Är

Läs mer

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 15 (28) Ks 389 Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar Dnr 2018/147 109 Bo Karlsson (SD) har 16 april 2018 lämnat

Läs mer

Välkommen till Vårbys seniorträff!

Välkommen till Vårbys seniorträff! Välkommen till Vårbys seniorträff! Våra seniorträffar är öppna för alla seniorer, anhöriga, närstående och seniorvolontärer. Vi ordnar aktiviteter och evenemang i samarbete med St Mikaels församling, Vårby

Läs mer

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Vårt gemensamma arbete för att minska äldres ofrivilliga

Läs mer

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-16 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-06-13 Projekt

Läs mer

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO?

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO? Enkätundersökning i Stockholms kommun 2016 Hur är det att vara ny medlem i PRO? Vi frågade de nya medlemmarna Varit med i max 13 månader. PRO förening i Stockholms kommun. Helt nya i PRO och inte dem som

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Avdelning kultur, fritid och demokrati. Handläggare Caroline Teir Telefon:

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Avdelning kultur, fritid och demokrati. Handläggare Caroline Teir Telefon: Avdelning kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-11-22 Handläggare Caroline Teir Telefon: 08-508 14 997 Bilaga 1 Redovisning av ansökningar om föreningsbidrag för verksamhetsår 2018

Läs mer

1 Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön,

1 Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, 1 Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning

Läs mer

Ansökningar till föreningsbidrag 2007

Ansökningar till föreningsbidrag 2007 Ansökningar till föreningsbidrag 2007 Sökande förening Ant medl Verksamhet Ink VB Beviljat Ansökt Förslag Anteckningar 2006(kr) 2007(kr) 2007(kr) 1. Södermalms frivilligcenter Viljan 0,75 + 0.5 Långa kontakter

Läs mer

Fördelning av föreningsbidrag

Fördelning av föreningsbidrag Södermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-02-22 Handläggare Ingegerd Apelgren, Marita Danowsky, Helena Örnevall Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-03-17

Läs mer

Uppföljning av medel för ökad bemanning inom demensboenden

Uppföljning av medel för ökad bemanning inom demensboenden Äldreförvaltningen Avdelningen för upphandling och utveckling Tjänsteutlåtande DNR 410-177/2014 Sida 1 (6) 2014-05-15 Handläggare Daniel Lindfors Telefon: 08-508 36 235 Uppföljning av medel för ökad bemanning

Läs mer

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014 Mötesplatser för Seniorer Program för hösten 2014 Välkommen! I Lidköpings kommun finns flera trevliga mötesplatser där vi erbjuder olika aktiviteter, matservering och framförallt gemenskap! Du som är äldre

Läs mer

Ansökan om verksamhets-/föreningsbidrag för 2006

Ansökan om verksamhets-/föreningsbidrag för 2006 Information och IT Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: Per Linde Tfn: 508 03 053 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-02-16 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan om verksamhets-/föreningsbidrag för

Läs mer

Bidrag år 2008 till lokala föreningar och frivilligorganisationer

Bidrag år 2008 till lokala föreningar och frivilligorganisationer KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (9) 2008-03-31 Handläggare: Yvonne Westrin Telefon: 08-508 08 072 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Bidrag år 2008 till lokala föreningar och frivilligorganisationer

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (18) 2015-11-18 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-13 1 (3) HSN 2016-4802 Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag

Läs mer

Bromma Föreningsbidrag Föreningar och frivilligorganisationer med utpräglat lokal. Enskede- Årsta- Vantör

Bromma Föreningsbidrag Föreningar och frivilligorganisationer med utpräglat lokal. Enskede- Årsta- Vantör Södermalms stadsdels Sida 1 (10) Urval och kriterier för Övrig kravställning När beslutas et Bromma Förenings Föreningar och frivilligorganisationer med utpräglat lokal verksamhet som riktar sig till de

Läs mer

Föreningsbidrag för 2015 till föreningar som arbetar med verksamhet som stödjer och kompletterar nämndens ordinarie verksamhet

Föreningsbidrag för 2015 till föreningar som arbetar med verksamhet som stödjer och kompletterar nämndens ordinarie verksamhet Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-10-16 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer. inom Kungsholmens stadsdelsområde

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer. inom Kungsholmens stadsdelsområde KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 2008-02-04 Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer som riktar sig till invånarna inom Kungsholmens stadsdelsområde Villkor för

Läs mer

Mötesplats Duvan SEPTEMBER 2015

Mötesplats Duvan SEPTEMBER 2015 Mötesplats Duvan SEPTEMBER 2015 Foto: Annika Sandahl Stadsdelsförvaltningen Norr Vi hälsar alla pensionärer i stadsdel Norr varmt välkomna! Våra aktiviteter är i Mötesplatsens lokaler på Engelbrektsgatan

Läs mer

Föreningsbidrag 2013 till föreningar som arbetar med missbruksfrågor i Enskede- Årsta-Vantör

Föreningsbidrag 2013 till föreningar som arbetar med missbruksfrågor i Enskede- Årsta-Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-11-20 Handläggare: Lotta Gillhardt Telefon: 08-508 14 019 Till Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM 1 Hjälp och stöd vid demenssjukdom Minnesstörning behöver inte alltid vara ett tecken på demenssjukdom och en anledning till oro. Det är ändå

Läs mer