nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n j u n i a u g u s t i n r 3 / Glad sommar!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n j u n i a u g u s t i n r 3 / 2 0 1 1 Glad sommar!"

Transkript

1 nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n j u n i a u g u s t i n r 3 / Glad sommar! a r e n v ä x a n d e g e m e n s k a p m e d g u d o c h v a r a n d

2 i n s i d a n Luften doftar Kristuskaprifol Klas Eriksson, pastor Ibland får man vara med om det där lilla extra. Sådär så man blir alldeles uppfylld, glad och varm i hjärtat. Jag har upplevt det flera gånger bara under den senaste månaden i vår kyrka. Jag tänker särskilt på Alla kan sjunga -körens vårkonsert den 22 maj. Sångare och musiker lät fantastiskt bra. Men det jag mest bär med mig är värmen och den uppsluppna och glada atmosfären. Vad sägs t.ex om att kören gjorde entré sommarklädda samtidigt som några kastade badboll? Under fikat sjöng kören Rock around the clock och några från kören buggade! Det var så medryckande att några från publiken rent spontant hängde på. Bilden av spontan glädje förstärktes ytterligare när jag hamnade i samspråk med några som sa det här var häftigt och jag känner mig så välkommen i er kyrka. Vad står detta för? Den här kvällen innehöll programmet ingen predikan om Jesus, men jag och många med mig kände ändå att evangelium, det glada budskapet om Jesus, liksom fanns där ändå, i luften. Temat för kvällen var Luften fylls av kaprifol ; jag tror att det också var den Kristusdoft som Paulus talar om. Men det är inte bara vid detta tillfälle som jag blivit berörd. Långfredagens gudstjänst inleddes med elbas-solo av Hans Eriksson samtidigt som bilder på världens lidande och ondska rullade fram på bildskärmen. Jag rös i hela kroppen och blev igen påmind om att jag tror på en Gud som gått in i mänsklighetens lidande och ondska. Jag tänker också på gudstjänsten den 8 maj. Då kunde jag inte hålla glädjetårarna tillbaka när jag hörde Gill Persson berätta om sitt liv. Min tro på Guds nåd och kärlek växte under den gudstjänsten. Jag vill också nämna barnens glädje och förvåning över att grodan Gäsper den 22 maj fick en kompis (mjukishund). Då gladdes jag igen över att alla åldrar kan mötas i kyrkan. Det sker något särskilt när vi möts i församlingen och när vi firar gudstjänst tillsammans. Det berör och ibland utmanas vi. Jesus ger oss nyckeln. Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt i bland dem (Matt 18:20). Hans närvaro finns extra påtaglig när vi möts. Han finns i Ordets predikan, i bönen och nattvarden men också i den uppsluppna gemenskapen och samtalet vid kaffeborden. I vår individualistiska tid behöver vi uppmuntra varandra till att faktiskt mötas. Det är så lätt gjort att gudstjänsten och andra gemensamma samlingar prioriteras bort för vi har ju så mycket annat vi ska hinna och orka. Så är det säkert, men jag vill bara påminna om att det händer något särskilt när vi möts. Risken är stor att du missar något om du inte kommer. Bugg till exempel. En riktigt skön sommar önskar jag dig.

3 p å g å n g Läs mer om vad som är på gång i broschyren Konsten att leva eller på på gång hösten 2011 Församlingsråd med hotellfrukost Lördagen den 2 september möts vi för inspiration, samtal och kick off för höstens arbete. Det är ett viktigt möte där styrelse, äldste, samt representanter för alla verksamhetsgrenar är välkomna. Denna gång avsätter vi en viss del av tiden för samtal med barn/ungdomsledarna. Ett särskilt välkommen till er. Vi kommer också att samtala om hur församlingen kan fortsätta att växa och utvecklas bland annat genom våra husgrupper. Vi möts 8.30 till frukost på hotellet och avslutar dagen senast Anmälan till expedition. Rötter och vingar Torsdagen den 15 september är det dags för höstens första Konsten att leva seminarium. Då kommer prästen och terapeuten Göran Larsson till vår kyrka. Göran är en mycket uppskattad föredragshållare och författare. Han är kanske mest känd för sin bok Skamfilad Tema: Rötter och vingar tankar om bråttom-samhället och människans själ En kväll där vi får möjlighet att stanna upp och upptäcka vad det är som sker i det som synes sker. En kväll för eftertanke, sinnesro och ett och annat gott skratt. Hur hittar vi balans mellan det inre livet och det yttre, våra egna behov och andras krav? En föreläsning som låter oss upptäcka hur en sund andlighet och kraften i den personliga äktheten hjälper oss att behålla ett livsengagemang som inte sker på bekostnad av oss själva. Entré 50 kr, ingen föranmälan Gå på kurs i höst Även denna höst räknar vi med att erbjuda flera kurser. Kanske är det nu din tur att gå Kurs i konsten att leva? Kursen är tolv torsdagskvällar och startar i början av oktober. Vi räknar också med att erbjuda Alpha, en grundkurs i kristen tro. Kursen pågår under tio torsdagskvällar. Håll ögonen öppna efter mer information om våra kurser, och fundera på vilka vänner du vill bjuda in till föredragskvällar, kurser och våra gudstjänster. Göran Larsson kommer till vår kyrka den 15 semptember.

4 r e s e b e r ä t t e l s e f r å n e t i o p i e n Etiopien ett land med gott kaffe och tusenåriga bergskyrkor Den som har gjort en resa har något att berätta. Så är det. Jag kom hem trettonde mars i år efter nästan fyra veckor i Etiopien med som det kändes miljoner intryck. Resegruppen bestod av fyra personer som tillhör Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och mig. För utrymmets skull väljer jag en reseetapp, till historiska platser i norra delen av landet, bland annat Lalibela som finns på UNESCO:s världsarvslista. Etiopien är bergigt, genomskuret av dalar, och vägarna är av afrikanskt snitt. För att spara tid flög vi inrikesflyg norrut. Att det var inrikesflyg betydde inte att kontrollerna var enklare eller färre. Nej, av med skor och livremmar och annat skumt. En av oss utpekades av detektorerna för att ha en metallkarta med Alvedon i byxfickan. Vårt hotell i Lalibela, Seven Olives (Sju oliver), hade höga parkträd intill byggnaderna. Där kändes fågelsången som ett starkt brus. Var vi i paradiset? Från hotellterrassen såg vi flera fågelarter i klara färger. Etiopien är känt för sin stora artrikedom av fåglar. Världsarv Lalibela har hamnat på världsarvslistan som en av de tolv första för sina tusenåriga kyrkor som är nerhuggna i granitberget. Upptill på väggarna finns vackra utsirningar. Där har de skickligaste stenhuggarna, mästarna, bearbetat de grova ytor som de mindre skickliga har huggit fram. För att imitera murade eller timrade väggar har man huggit fram mönster förutom vackra ornament av vinrankor eller djurbilder och kors i olika utföranden. Vissa av kyrkorna är fortfarande i bruk. Heligheten i kyrkorummet uppmärksammas genom att man lämnar skorna utanför kyrkporten. Kaffeceremoni i slummen Alldeles intill kyrkområdet slummen. Husen ser ut som fallfärdiga skjul, gränderna är steniga, gropiga och dammiga eller leriga. När regnen sköljer fram uppstår det smutsiga rännilar som gör underlaget slipprigt. Nu var det torrtid med damm och skräp överallt. Vår reseledare hade kontakt med en kvinna som bodde mitt inne i det här området. Hon bjöd in oss till kaffeceremoni i sitt fattiga hem. För att klara det hade hon fått pengar av vår reseledare till flaskvatten, kaffebönor och socker. En kaffeceremoni är något speciellt. Den börjar med att gästerna får njuta av doften av rökelse från provinsiellt utvalda växter. Kaffebönorna rostas på en liten flyttbar järnspis. När de är klara får gästerna känna den goda doften. Därefter stöts bönorna i en trämortel och kaffekrosset läggs i en lerkanna med smal hals som fylls med vatten och ställs på den lilla spisen och kaffet kokas. Värdinnan har framför sig ett litet knälågt, rektangulärt bord med små öronlösa muggar, som fylls med det färska kaffet som sockras efter gästens önskemål och så räcks till gästerna. Det här kaffet smakar så fylligt och gott att det fick mig att undra:

5 Bytte grejor. Pojkarna gav Anne ett litet träkors och fick det de de mest önskade sig ett engelskt lexikon. vad är det här? när jag tog första klunken av mitt vanliga snabbkaffe här hemma. Tiggarna Ute på stråken mellan kyrkor och hotell rörde sig turister och människor från trakten. Många tiggare satt vid gatkanterna och försäljare bjöd ut sina varor från enkla lådor de bar framför sig. Bland turisterna rörde sig många barn och ungdomar som tog kontakt genom att använda den engelska de lärt sig. Somliga kändes obehagligt efterhängsna, andra visade prov på sitt intresse att lära sig något mer. De flesta hade smutsiga och trasiga kläder och jag förundrades över hur god engelska de talade. Ett par grabbar började fråga mig varifrån jag kom, vad jag hette, vad jag jobbade med osv. Efter en liten stund tog den ene fram ett litet snidat träkors och sa: Det här är en present till er. Jag tog mot väskan för att ge dem några sedlar, men de hejdade mig. Pengar är inte bra för oss. sa de. Men om jag ville ge dem något så fanns det en bok i en affär uppe i backen. Den skulle de bli glada för. De drog med mig till en klädbutik och fick ägaren att ta fram boken. Det var ett häftat lexikon med ord från amariska till engelska. Den kostade motsvarande 125 kr. För mig var det en liten summa, för dem en ouppnåelig. Jag tänkte att de här pojkarna i årskurs åtta kunde utvecklas till kunniga medborgare i sitt land och påverka dess utveckling i god riktning. Jag fäste mig vid dem. Vi växlade e-postadresser och vi lovade be för varandra. Resan i Etiopien förde oss också västerut och söderut i landet. Vi blev bjudna på ett etiopiskt bröllop, besökte två sjukhus, ett för information, ett annat för vård. Vi mötte människor som suttit i fängelse för sin tro, gästade en stam som ingen ville ha kontakt med osv. Intrycken trängs inom mig och jag berättar gärna mera och visar bilder. Anne Rehn

6 k a l e n d a r i e t Bjud hem någon på kyrkkaffe i sommar! Det finns inget organiserat kyrkkaffe under sommaren. I stället finns det utrymme för personliga initiativ efter gudstjänsterna. Den som vill kan ordna kaffe i kyrkan för församlingen någon söndag. Eller varför inte bjuda hem några gäster på kyrkkaffe? En pipa för 157 kronor? Var med och bidra till renoveringen av vår fina orgel. Varje bidrag är välkommet. 157 kronor kostar det att renovera en orgelpipa och det finns 700 stycken pipor. Sätt in pengarna på församlingen postgiro: och märk betalningen Orgel. Juni Söndag 12 juni Familjegudstjänst Himlaqul talk show. Tema Längtan Terminsavslutning för barn- och ungdomsarbetet. Kim Bergman Barnkören, Ulrika Sundbom, Johanna Boije mfl. Picknick på Drottningholm efter gudstjänsten. Söndag 19 juni Gudstjänst. Rose-Marie, Tomas Engström, Klas Eriksson. Välkomnande av ny medlem Söndag 26 juni Gudstjänst tillsammans med Abrahamsbergskyrkan. Lilian Bard-Nilsson Juli Söndag 3 juli Gudstjänst Ett hållbart liv. Lillemor Zielinski, Hans Eriksson Söndag 10 juli Gudstjänst Dagny Johansson, Anne Rehn, Johanna Boije Söndag 17 juli Gudstjänst. Lilian Bard-Nilsson, Gudrun Jerresand, Lillemor Zielinski Söndag 24 juli Gudstjänst. Ragnhild Franzén, Lillemor Zielinski Söndag 31 juli Gudstjänst med nattvard. Klas Eriksson, Eva Holmin Eriksson

7 k a l e n d a r i e t Augusti Söndag 7 augusti Gudstjänst. Arne Josefsson, Lillemor Zielinski Söndag 14 augusti Gudstjänst. Inger och Lennart Wårdh Söndag 21 augusti Gustjänst. Klas Eriksson, Ulrika Sundbom Sinnesrogudstjänst Det viktigaste först. Kaffe från Söndag 28 augusti Missionsgudstjänst Christer Daelander, missionsrådet September Lördag 2 september Församlingsråd med frukost på hotellet. Styrelse, äldste, ungdomsledare samt representanter för alla verksamhetsgrenar. Söndag 4 september Samlingsgustjänst med nattvard. Servering, samtal inför höstens arbete. Klas Eriksson, Lillemor Zielinski mfl. Söndag 11 september Gudstjänst. Klas Eriksson mfl. Hälsning från Lotta Sundberg TACK,TACK,TACK för förbön, de varma orden, penninggåvan, de underbara änglarna, den vackra blomman och den fina festen! Jag är helt överväldigad! Tack än en gång för förtroendet Ni gav mig att vara skolpastor. Gud välsigna Er på alla sätt. Rapport från Avstamp Svenska Baptistsamfundet röstade ja till att bilda ett nytt kyrkosamfund tillsammans med Metodistkyrkan och Missionskyrkan. På Bildarmötete i Filadelfiakyrkan ägde bildandet rum. Beslut om namn på den nya kyrkan och val av kyrkoledare har skjutits fram till årskonferensen Gemensam framtid är det officiella namnet tillsvidare. En kyrkostyrelse är vald och den leds av baptisten Ann-Sofie Lasell. Fem pastorer ordinerades till tjänst på Baptistsamfundets ordinationsgudstjänst i Norrmalmskyrkan på söndagen. Läs mer om konferensen på: baptist.se och gemensamframtid.se 7

8 N y a m e d a r b e t a r e Maria vår nya ungdomsledare Jag heter Maria Hedman och föddes i Kungälv för ungefär 26 år sedan. Där levde jag i nitton år och mycket av min fritid spenderade jag i Missionskyrkan där jag var med i scout, körer, ungdomsverksamhet, ja, egentligen det mesta som erbjöds. Efter gymnasiet flyttade jag till Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping där jag läste på bibellinjen. Året därpå jobbade jag som ungdomsledare i Vetlanda missionskyrka. Sedan dess har jag hunnit jobba som ungdomsledare i ytterligare två församlingar, jobbat som elevassistent på en högstadieskola, jobbat inom vården och läst till pastor i tre år på THS. När jag inte jobbar och pluggar så tränar jag på Friskis & Svettis, läser böcker, ser på film, sitter med i equmenias styrelse och umgås med mina nära och kära. Hösten 2011 börjar jag mitt sista år på THS och har fått möjligheten att arbeta med ungdomsverksamheten hos er. Jag ser mycket fram emot att få finnas mer i er gemenskap. Guds frid, Maria (Maria kommer att jobba några timmar i veckan. Framför allt med tonårssamlingar.) Gill vår församlingsvärdinna Vi gläder oss åt att Gud sänder medarbetare till vår gemenskap. Nyligen påbörjade Gill Persson en lönebidragsanställning i vår kyrka. Här skriver hon en presentation med egna ord. För några dagar sen var det någon som frågade mig: Vad är meningen med livet? Mitt svar är: Kärlek, Gemenskap, Lärande, Tillsammans med mig själv, andra människor och GUD. För mig har det inte alltid varit så. Jag är uppvuxen i Ålsten i Bromma med mor och far som båda var ateister. Jag blev troende, kristen 2008 efter att ha tagit mig ur ett alkoholmissbruk med hjälp av AA:s andliga 12-stegsprogram. Jag är utbildad undersköterska, men då jag inte tål stress kan jag tyvärr inte arbeta med det. Jag har tidigare arbetat bl.a. på kontor som receptionist och vaktmästare. Jag bor i Traneberg, min vuxna dotter Nina och mitt älskade barnbarn Sam 8 år bor i Norra Ängby. Jag gläder mig mycket åt att jag nu ska arbeta som värdinna här i kyrkan. Hela livet är ju ett givande och tagande. Jag vet att jag har fått och får mycket här i församlingen och hoppas att jag kan komma att också ge tillbaks lite och vara till glädje i min tjänst. Gud har en plan för mitt liv, och den får jag nu dela med er. Det ser jag fram emot. Kram, Gill 8

9 ä l d s t e Rapport från Äldste Som det kanske noterats så har Äldste förändrats en del den senaste tiden. Ulf Rickardsson är ny och Helene Bergman har gjort comeback. Gudrun Jerresand och Arne Josefsson är kvar sen tidigare och Klas Eriksson är som församlingsföreståndare självskriven i gruppen. För en tid sen träffades gruppen under ett dygn för att samtala om våra gåvor efter att vi tidigare individuellt gjort gåvotester. Det kändes väldigt gott att på det sättet lära känna varandra bättre och komma varandra närmare. Det var intressant att se hur vi på olika sätt kompletterar varandra och vilka gåvor vi kan behöva stärka upp i gruppen. Dygnet tydliggjorde även att vi behöver bli en eller två personer ytterligare och processen är därför igång att utöka gruppen. Andra frågor som rört sig i äldste den senaste tiden är t ex hur läget är i husgrupperna, hur Rättvisemärkt ska förvaltas och utvecklas samt hur framtiden ska se ut för vårt utåtriktade arbete. Äldste, genom Arne Josefsson Positivt resultat för NFU men smågrupper är vår utmaning Tack alla ni som tog er tid att fylla i NFUenkäten. Många av er vet att vi ungefär behovsorienterad evangelisation, kärleksfulla nella strukturer, gåvobaserad verksamhet, vart annat år gör en kvalitetsmätning med relationer och utrustande ledarskap. I förra ett redskap som kallas NFU naturlig mätningen var inspirerande gudstjänst vår lägsta faktor. Den har nu ökat och denna gång församlingsutveckling. 30 personer i den aktiva gruppen har besvarat 91 frågor om är vår lägsta faktor livsnära smågrupper. Även hur man upplever församlingen inom åtta om det resultatet också är högt (många trivs nyckelområden.de åtta områdena är: Utrustande ledarskap, Gåvobaserad verk- är det ändå på det området som vi nu utma- i sina husgrupper och andra smågrupper) så samhet, Hängiven andlighet, Funktionella strukturer, Inspirerande gudstjänster, redan hunnit ha en kväll om husgruppernas nas till utveckling och förändring. Äldste har Livsnära smågrupper, Behovsorienterad funktion och utveckling och vi kommer att evangelisation, Kärleksfulla relationer. återkomma till det i höst vid flera tillfällen. Enkäten mäter i vilken utsträckning vår Första gången blir den 2 september då äldste församling kännetecknas av adjektiven bjuder in alla ledare och verksamhetsansvariga till församlingsråd med hotellfrukost. som beskriver de olika områdena. Resultatet blev mycket positivt och är en Några personer har under våren meddelat kraftfull uppmuntran och bekräftelse på att att de gärna skulle vilja vara med i en husgrupp. Du som är intresserad av att vara med församlingen upplevs som positiv och livgivande på dessa olika områden. Vårt resultat i en husgrupp får gärna meddela det till mig. ligger en bra bit över medelvärdet i Sverige och vi har mycket höga värden på funktio- Klas Eriksson 9

10 i n t e r n a t i o n e l l t Den arabiska våren När den arbetslöse akademikern Mohammed Bouazizi den 18 december 2010 tände eld på sig i den tunisiska staden Sidi Bouzid därför att den korrupta polisen beslagtagit hans enda försörjning, grönsaksvagnen, reste sig hela folket mot regimen och president Ben Ali tvingades fly. Detta satte igång en kedjereaktion av demonstrationer och folkliga uppror mot många förtryckarregimer i arabvärlden. Efter denna arabiska vår 2011, som den kallas, kommer världen inte se ut som förr. Bakom dessa och många andra avgörande händelser finns människor som påverkats av godhet eller ondska, som lever med förtvivlan och desperation, eller med hopp och drömmar. Genom missionen får vi tillsammans i förbön, engagemang och stöd ge människor möjlighet att finna tro och hopp. Vi får också möjlighet att påverka de verkligheter som vi och de lever i så att den godhet som finns djupt i Gud själv kan komma till uttryck i vår värld. Jesus sa: Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och jag har bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består ( Joh 15:16). Vi behöver fortsätta stödja den internationella missionen. Bromma baptistförsamling har valt att ge stöd till Baptistsamfundets mission i allmänhet, men i synnerhet till missionärer bland minoritetsfolket karenerna i Thailand, en bibelskola och hälsovård i Kongo samt verka för Guds rike i Libyen. Christer Daelander Tunisien efter revolutionen ny tid med nya möjligheter? Mikael och hans familj har bott och arbetat i Tunisien under ett antal år. Här berättar han lite om situationen för de kristna just nu. Ungefär hur många kristna finns i Tunisen och vilka typer av församlingar? Jag gissar att antalet kristna tunisier är omkring 500. Så vitt jag vet har man ingen uppdelning i samfund i Tunisien. Minst en församling har valt att vara officiell, dvs man är öppen med att man är en kristen tunisisk församling. Där vi bodde fanns bara två kristna tunisier. Vad finns det för behov för de kristna i Tunisien? En finsk-egyptisk familj som vi känner arbetade med en tunisisk församling i Sousse. Där var behoven (för ett år sedan) framför allt mod, frimodighet och mognad. De flesta hade varit kristna bara något år. Vad kan hända med församlingar som finns idag om Tunisien blir ett mer islamistiskt styrt land? Det är mycket svårt att förutsäga vad som kommer att hända om Tunisien blir mer islamistiskt. Det har varit så stor press på de muslimska fundamentalisterna att de inte alls har kunnat visa hur de vill ha det. Nu märks en större öppenhet på det religiösa planet och för kristen tro. Men även ett större intresse för islam är tydligt. Många vill att Tunisien skall bli ett mera islamistiskt styrt land. En del missionärer har upplevt sig hårdare ansatta, och blivit mer försiktiga. Rebecka Hellquist 10

11 Omsorgsgruppen Omsorgsgruppen ska försöka ha överblick över de behov som finns i vår gemenskap och man ska kunna vända sig till denna grupp för att få hjälp med olika saker. Gruppen blir på det sättet som spindeln i nätet som kan göra/be andra göra praktiska insatser för människor som lever i utsatta livssituationer. Omsorgsgruppen finns för att fånga upp frågor och behov som ramlar mellan stolarna och inte fångas upp av någon myndighet eller annan hjälp. Meddela oss som utgör omsorgsgruppen via mejl eller telefon om du vill anmäla dig som resursperson. Maggan Harris , margareth.harris@hotmail.com, Ann Westblom , ann@westblom.se, Ulla Skogwik , ulla@skogwik.se Kyrka för Fairtrade Vår församling har blivit diplomerad för sitt arbete för etisk konsumtion och rättvis handel eftersom vi använder rättvisemärkta produkter som kaffe och the i församlingens verksamhet. Vi sprider kunskap om rättvisefrågor och konsumentkraft och vill vara med och skapa opinion för rättvis handel. Församlingen säljer också varor som är rättvisemärkta i en egen bod. Var med och gör skillnad! BOKTIPS Boken om Recovery (red. Tomas Andersson), Libris 1999 Steg in i livet J. Keith Miller, Libris 1995 Båda dessa böcker handlar om tolvstegsrörelsen och hur denna samverkat och växelverkat med kyrkan. AA-rörelsen med sitt mer försiktiga och odogmatiska närmande till en högre makt eller Gud (som vi upplever honom), har fångat in det andliga sökandet hos människor som kanske aldrig haft någon kontakt med kyrkan. Kyrkan har givit sitt fulla stöd till AA, och har fått en metod för vanliga kristna som kraschat fullständigt att resa sig trots eller tack vare sin egen andlighet. Keith Miller, och i vårt land, Harry Månsus, är två andliga ledare som fått sin andliga resning just genom detta: att de kraschlandat mitt i sin kristna tro, och det har inte handlat om det vi kallar missbruk av något slag. De har rest sig igen, men det krävdes att de gick utanför sin egen religiösa trosvärld. Underligt nog handlade det till en del om språket. I begynnelsen var Ordet, men orden blev korrumperade, och stelnade i sina egna former. Det krävdes ett nytt språk, och ett sådant kom rörelsen att utveckla genom Sinnesro-gudstjänsterna, vars högsta språkliga uttryck var Sinnesrobönen. Ord, allvar och liv stämde igen. Lasse Strömbeck f ö r s a m l i n g s b o k e n Födelsedagar Anna-Maria Johansson 50 år, 24 juni Ulla-Britt Arvidsson 70 år, 28 juni Hillevi Nilsson 70 år, 24 juli Karin Johnsson 50 år, 30 juli Rune Eriksson 92 år, 29 augusti 11

12 a r e n v ä x a n d e g e m e n s k a p m e d g u d o c h v a r a n d E x p e d i t i o n Drottningholmsvägen 400, Bromma tel: , fax: e-post: info@kvibro.se Plusgiro: Pastor: Klas Eriksson klas@kvibro.se tel: Expeditionstid: tis ons 9 12 Klas arbetar tisdag fredag, söndag Semester: Vecka och 31 Församlingsmusiker: Lillemor Zielinski musiker@kvibro.se tel: Arbetar 20 procent enligt schema Expeditionstid: torsdagar Församlingsvärdinna: Gill Persson gill@kvibro.se tel: Arbetar 75 procent tis fre, sön Expeditionen är sporadiskt bemannad under juli och första halvan av augusti. Vid brådskande ärenden ring församlingens ordförande Gudrun Jerresand, , Gunnel Nilsson eller pastor Klas Eriksson. nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n N ä s t a N B k o m m e r 4 s e p t e m b e r Bidrag mottages före 20 augusti. Skicka till rebecka.hellquist@bredband.net eller med vanlig post till kyrkan. Redaktion: Inger Almgren, Klas Eriksson, Rebecka Hellquist och Lars Strömbeck.

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Utrustande ledarskap. Gåvobaserad verksamhet. Hängiven andlighet. Funktionella strukturer. Inspirerande gudstjänster. Livsnära smågrupper

Utrustande ledarskap. Gåvobaserad verksamhet. Hängiven andlighet. Funktionella strukturer. Inspirerande gudstjänster. Livsnära smågrupper Resultat av undersökningen Naturlig Församlingsutveckling Utrustande ledarskap 63 Gåvobaserad verksamhet 58 Hängiven andlighet 45 Funktionella strukturer 52 Inspirerande gudstjänster 47 Livsnära smågrupper

Läs mer

NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN

NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN JUNI AUGUSTI NR 2/2015 Ett besök hos kommuniteten i Taizé Läs om besöket på sidan 4 5 Bild: vamsj E N V Ä X A N D E G E M E N S K A P M E D G U D O C H V A R A N

Läs mer

Försam lings nytt. Bibel ordet. Vetlanda Alliansförsamling. I detta nummer, bl a: Se oss på: http://www.vetlandaallianskyrka.se

Försam lings nytt. Bibel ordet. Vetlanda Alliansförsamling. I detta nummer, bl a: Se oss på: http://www.vetlandaallianskyrka.se Försam lings nytt Nr: 34 program mars april 2014 I detta nummer, bl a: Från pastorns penna Barn o Ungdomsverksamheten Program för mars, april 2014 Ekonomi Vision och mål (måldokument) Annonser mm. mm.

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE December 2014 - Februari 2015 Equmeniakyrkan www.imkskovde.se Omslagsbilden: Välkommen in i värmen i Immanuelskyrkan! Skövde Missionsförsamling & Equmenia Skövde Kungsgatan 17, 541

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Hanna, vår nya ungdomspastor! Läs mer på sidan 5. F R Å N K Y R K A N V I D B R O M M A P L A N N O V E M B E R - J A N U A R I N R 5 / 2 0 1 2 A N

Hanna, vår nya ungdomspastor! Läs mer på sidan 5. F R Å N K Y R K A N V I D B R O M M A P L A N N O V E M B E R - J A N U A R I N R 5 / 2 0 1 2 A N NYHETSBLADET F R Å N K Y R K A N V I D B R O M M A P L A N N O V E M B E R - J A N U A R I N R 5 / 2 0 1 2 Hanna, vår nya ungdomspastor! Läs mer på sidan 5. A R E N V Ä X A N D E G E M E N S K A P M E

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE. Mars Maj 2014. www.imkskovde.se. Equmeniakyrkan

IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE. Mars Maj 2014. www.imkskovde.se. Equmeniakyrkan IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE Mars Maj 2014 Equmeniakyrkan www.imkskovde.se Skövde Missionsförsamling & Equmenia Skövde Kungsgatan 17, 541 31 SKÖVDE Telefon: 0500-41 04 21 Hemsida: www.imkskovde.se Pastor & Församlingsföreståndare

Läs mer

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön.

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön. Pastorn har ordet SOMMAR är förskingringens tid, då vi flyr ut från våra instängda rum! Allt ska hinnas med, helst ska man besöka släkt och vänner, måla om, renovera och städa. Helst ska barnen ha hunnit

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Bön och bibelläsning 2 jan 5 feb. 2017

Bön och bibelläsning 2 jan 5 feb. 2017 Bön och bibelläsning 2 jan 5 feb. 2017 1 Januari - församlingens bönemånad I slutet av november kom det ett förslag till äldste från församlingens nya böneteam (Anne Rehn, Helene Bergman, Kerstin Florén,

Läs mer

De tre fokusområdena blir synliga under våren

De tre fokusområdena blir synliga under våren De tre fokusområdena blir synliga under våren I början av det nya året kommer här en hälsning med ny information från de tre fokusområdena Bibel och Bön, Uppdraget och Trovärdighet. Den handlar om det

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där!

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där! Vecka 13 2016 Glad Påsk Påsktiden är en god tid med vårens ankomst och alla goda bibeltexter om hur den uppståndne möter sina vänner och lärjungar och de blir påskens vittnen. Och liksom julen varar intill

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Församlingsblad Juni - Augusti 2009 1

Församlingsblad Juni - Augusti 2009 1 Församlingsblad Juni - Augusti 2009 1 Ekbackskyrkans församling Ekbackskyrkan Parkvägen 17 643 30 Vingåker Bankgiro: 624-7027 Postgiro: 71 91 26-5 Org. nummer: 817606-0229 E-post: kontakt@ekbackskyrkan.se

Läs mer

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström Dagens evangelietext är ur Lukas evangelium, kap 17, vers 20-30 De första verserna lyder : Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han (Jesus):Guds rike kommer inte på ett sådant

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n n o v e m b e r j a n u a r i n r 5 / 2 0 1 1 Reseskildring: Arne Josefsson tillbringade en månad i Burma och har mycket att berätta. Se sidan

Läs mer

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR?

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR? PER PULSGRUP CH VARFÖR? HUR GÖR MAN O VARFÖR PULS? PULSGRUPP- VAD ÄR DET? Och varför ska vi ha det? Två relevanta och bra frågor som vi som jobbar med Puls-Tro och Idrott får ganska ofta. De frågorna försöker

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n f e b r u a r i a p r i l n r 1 / 2 0 1 3 På vandring i Jesu fotspår Reseberättelse från Israel på sidan 4 5 a r e n v ä x a n d e g e m e n s

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober i Centrumkyrkan Tumba händer nr 3 2012, 2 september 14 oktober DETTA PROGRAMBLAD är en hälsning till dig från Centrumkyrkan i Tumba. Du hittar den i centrum, Gröndalsvägen 10. Du är varmt välkommen till

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Inte helt 100! Jonsereds Missionskyrka

Inte helt 100! Jonsereds Missionskyrka Inte helt 100! Jonsereds Missionskyrka Jonsereds Missionskyrka 1912-2012 Jonsereds missionsförsamling är en kristen kyrka med närmare 90 medlemmar, alltså ännu inte helt 100, men på god väg och vi vill

Läs mer

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Omslagsbild: Linnea Kampha, Umeå. SEPTEMBER Vecka 35 Fre 31/8 Lör 1/9 Sön 2/9 11.00 Gudstjänst. Enheten i Kristus. Vecka 36 Mån 3/9

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Tureholms kyrkan. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. www.tureholmskyrkan.se

Tureholms kyrkan. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. www.tureholmskyrkan.se Tureholms kyrkan april-september 2014 En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. n 2 www.tureholmskyrkan.se Tre blir ett Text: Derek WALLES När jag för flera

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

nyhetsbladet från kyrk an vid brommaplan

nyhetsbladet från kyrk an vid brommaplan nyhetsbladet från kyrk an vid brommaplan September November nr 3/2015 Equmeniakyrkans kyrkokonferens Läs om konferensen på sidan 4 5 Bild: Caroline Freiholtz e n v ä x a n d e g e m e n s k a p m e d g

Läs mer

December Vecka 48 Söndag 2/ Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör.

December Vecka 48 Söndag 2/ Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör. December Vecka 48 Söndag 2/12 10.00 Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör. Vecka 49 Tisdag 4/12 10.00 Barnsång i Hamnkyrkan Onsdag 5/12 18.30 Bibel och bön Torsdag 6/12 10.00 Gemensam

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Vi ber under fastan Bibelläsning och Bön under 8 veckor 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsning och bön under fastan 2015 2 Fastan en tid för omvändelse bön och eftertanke. Sedan 300-talet

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan MARS - JUNI 2015 Fo St Kroppen En kropp fungerar för att cellerna har olika uppgifter och för att de troget gör sitt jobb. Hjärtat pumpar blod, lungorna syresätter blodet och levern renar blodet från slaggprodukter

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

med söndagsskola. för alla åldrar. 20 oktober GUDSTJÄNST med söndagsskola. * Startar klockan 13:00 med gemensam lunch (ta med egen mat).

med söndagsskola. för alla åldrar. 20 oktober GUDSTJÄNST med söndagsskola. * Startar klockan 13:00 med gemensam lunch (ta med egen mat). GRÄNNA PINGST SÖNDAGAR Varje vecka klockan 16:30 * med församlingsdag 6 oktober 8 september 13 oktober 15 september 20 oktober 1 september 22 september 29 september ** för alla åldrar * Startar klockan

Läs mer

VÄLKOMMEN ATT FIRA PÅSKEN 2018 I KYRKAN VID BROMMAPLAN

VÄLKOMMEN ATT FIRA PÅSKEN 2018 I KYRKAN VID BROMMAPLAN VÄLKOMMEN ATT FIRA PÅSKEN 2018 I KYRKAN VID BROMMAPLAN Var inte rädd, för Jesus Lejonet av Juda har segrat (Upp 5:5). Vi läser kapitel 26 28 i Matteus evangelium under stilla veckan 2018. MATTEUS EVANGELIUM

Läs mer

NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN

NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN JUNI AUGUSTI NR 2/2016 Sommaren har kommit till Kyrkan vid Brommaplan Läs om sommarens aktiviteter på sidan 5-7 Bild: Kim Bergman E N V Ä X A N D E G E M E N S K

Läs mer

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR församlingsbl ade t ma j -Juni 2010 2 fö r sa m lingsb l ade t m a j -j u n i 2010 REDAKTION / FÖRSAMLINGSKONTAKT Stefan Beimark - Ansv.utg...016-702 22 Therese Ehrlin - Redaktör...016-42

Läs mer

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Sommar 2014

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Sommar 2014 Välkommen till Fiskebäckskyrkan Sommar 2014 Sommarhälsning På småvägarna kan vi möta Gud Nu är det snart semester för min del, ska bli skönt. Inte för att jag inte gillar att jobba utan mer för att bryta

Läs mer

WESLEYKYRKA. Malmö Metodistförsamling. PROGRAM 16 februari - 15 april 2012. - en Oas på Limhamn. www.wesleykyrkan.se

WESLEYKYRKA. Malmö Metodistförsamling. PROGRAM 16 februari - 15 april 2012. - en Oas på Limhamn. www.wesleykyrkan.se WESLEYKYRKA Malmö Metodistförsamling PROGRAM 16 februari - 15 april 2012 www.wesleykyrkan.se Torsdag 16 februari WESLEYKYRKAN GUDSTJÄ STER OCH SAMLI GAR Söndag 19 februari 11:00 Gudstjänst med temat Trygghet

Läs mer

CENTRUMKYRKAN. i Skånes Fagerhult MARS-MAJ 2012 VÄLKOMMEN

CENTRUMKYRKAN. i Skånes Fagerhult MARS-MAJ 2012 VÄLKOMMEN CENTRUMKYRKAN i Skånes Fagerhult MARS-MAJ 2012 VÄLKOMMEN TÄNKVÄRT Har du förstått Min Gud, har jag funnit min Glädje Min Gud, han har gett oss av sin Fröjd Av nåden så måste jag medge, att har man Jesus

Läs mer

Equmeniakyrkan ÅRJÄNG

Equmeniakyrkan ÅRJÄNG Equmeniakyrkan ÅRJÄNG dec 2015 - feb 2016 En av våra församlingsmedlemmar Amelie Länsberg Rylander, skriver många dikter som handlar om tro och livet. De handlar om tacksamhet, om att bli sårad, trygghet,

Läs mer

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014 Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014 Hösthälsning Månadsblad nr 3 2014 Oskattbar insats Då var man äntligen här. I fem år har jag längtat efter att bli ungdomsledare, och äntligen har drömmen blivit

Läs mer

På torsdag börjar kaffe, bibelsamtal och bön. Ni som är med då får vara med och forma dessa samlingar. Jag har lite idéer

På torsdag börjar kaffe, bibelsamtal och bön. Ni som är med då får vara med och forma dessa samlingar. Jag har lite idéer Vecka 36 Vad tiden går fort Vad tiden går fort när man är mitt upp i allt! Men vad sakta tiden går när det är tungt! Jag fattar inte riktigt att mitt tredje år som pastor i Huskvarna har börjat, men så

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n j u n i - a u g u s t i n r 3 / 2 0 1 0

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n j u n i - a u g u s t i n r 3 / 2 0 1 0 nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n j u n i - a u g u s t i n r 3 / 2 0 1 0 Glad sommar! Kyrkkaffe är också en gudstjänst Spännande arrangemang i höst Utmaningen från Örebro: En

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n j u n i a u g u s t i n r 3 / 2 0 1 2 Vi är en del av något större! Se sidan 4 5 om Gemensam Framtids konferens i Linköping. Bilden: Välkomnandet

Läs mer

September Vecka 36. Herre, förbarma dig!

September Vecka 36. Herre, förbarma dig! September 2018 Vecka 36 Herre, förbarma dig! Herre förbarma dig över Huskvarna, över oss som bor här, över våra skolor och över den situation som råder när en människa mördats i en av våra parker. Herre

Läs mer

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n a p r i l m a j n r 2 / 2 0 1 1 AKLAN-projekten 25 år i Filippinerna Hälsningar från Hellstens i England Om församlingens mål och inriktning a

Läs mer

Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON

Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON Marta, du är anställd på Equmeniakyrkans Region Nord. När började du där och vad har du för arbetsuppgifter? - Jag började jobba i september, men tjuvstartade

Läs mer

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89 Vecka 1 2016 En vanlig vecka Efter alla helgdagar och alla festligheter kan man längta efter en helt vanlig vecka. Det blev en mycket god julfest på Trettondagen. Tack ni alla som kom och medverkade på

Läs mer

Augusti Vecka Mitt i sommaren

Augusti Vecka Mitt i sommaren Augusti 2016 Vecka 31 2016 Mitt i sommaren Förra året började inte sommaren på riktigt förrän i mitten av augusti så man kan alltid hoppas på ytterligare två sommarmånader och då är vi mitt i den. Semestern

Läs mer

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n

nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n nyhetsbladet f r å n k y r k a n v i d b r o m m a p l a n f e b r u a r i a p r i l n r 1 / 2 0 1 1 Vägen till en karenby uppe i bergen. I norra Thailand är vägarna inte alltid att lita på. Foto: Gudrun

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan

Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan 2011 gick samman med Metodistkyrkan i Sverige och Svenska

Läs mer

September / Oktober 2014

September / Oktober 2014 September / Oktober 2014 Foto: John Redstig Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem. September 2014 V Dat Dag Tid Samling 36 2 tisd 19:00 Omsorgsgruppen 3 onsd

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Välkommen med på resan.

Välkommen med på resan. Välkommen med på resan. Förra året började jag en resa i mitt liv. Nej det handlade inte om en resa mot något geografiskt mål. Drivmedlet var inte bensin och färdmedlet var ingen bil. Resan gick inåt.

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

PROGRAM. 3 juli - 25 september

PROGRAM. 3 juli - 25 september PROGRAM 3 juli - 25 september 2016 www.wesleykyrkan.se GUDSTJÄNSTER OCH SAMLINGAR Fr.o.m. den 10 juli är vi tillbaka i Wesleykyrkan Sommarens tema: Kristens resa 2016 Söndag 3 juli 18:00 Sommargudstjänst

Läs mer

2013/2014. konfirmand

2013/2014. konfirmand 1 2013/2014 konfirmand Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN

NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN NYHETSBLADET FRÅN KYRKAN VID BROMMAPLAN SEPTEMBER NOVEMBER NR 3/2018 Tack Klas för 10 år i Kyrkan vid Brommaplan Se sidan 8 E N V Ä X A N D E G E M E N S K A P M E D G U D O C H V A R A N D R A INSIDAN

Läs mer

Vecka Tänd ett ljus

Vecka Tänd ett ljus Vecka 49 2015 Tänd ett ljus Även om det kommer att bli mörkare ytterligare ett par veckor känns det ändå som om det vänt. I och med alla tända ljus blir det inte alldeles mörkt. Varje år påminns man om

Läs mer

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera...

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera... Logmöten Stommen Ornunga 8-26 augusti Tomas Sjödin Leif Nordlander med flera... Tomas Sjödin Jag lutar åt Gud 9 augusti Tomas Sjödin är pastor och en av Sveriges mest lästa kristna författare med böcker

Läs mer

DECEMBER. Vi går mot juletider.

DECEMBER. Vi går mot juletider. Björksäterkyrkan december 2017 - februari 2018 Vi går mot juletider. Jesus blev människa, en av oss. Julens största kärlekshälsning är detta, att Jesus vill möta oss var och en. År efter år, dag efter

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Missionskyrkan Gråbo

Missionskyrkan Gråbo Missionskyrkan Gråbo PROGRAMBLAD 161201-170131 Ny medarbetare Carina Hult börjar som ny pastor i vår församling den 1 december. Carina kommer närmast från Tabernaklet i Göteborg, där hon arbetat som deltidspastor.

Läs mer

konfirmand Nu är det din tur

konfirmand Nu är det din tur konfirmand 2009 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015 Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2015 Sommartid Ockelbo Missionskyrka N. Åsgatan 26 816 31 Ockelbo 0297 423 37 Exp.tid tisd - onsd 10-12 ockelbo.missionskyrka@ telia.com Pg. 29 54 46-9 Bg. 336

Läs mer

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära.

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära. DECEMBER 2001 Göran o Mai-Brith Holm Kära vänner, Gåvogivare, förebedjare, Tack för eran kärlek och villighet att stödja oss i arbetet för Guds rikes utbredande, tack vare er kan vi fortsätta arbetet i

Läs mer

IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE. September - November Equmeniakyrkan

IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE. September - November Equmeniakyrkan IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE September - November 2014 Equmeniakyrkan www.imkskovde.se Skövde Missionsförsamling & Equmenia Skövde Kungsgatan 17, 541 31 SKÖVDE Telefon: 0500-41 04 21 Hemsida: www.imkskovde.se

Läs mer

Bibelordet. Känn dig alltid välkommen på våra samlingar!

Bibelordet. Känn dig alltid välkommen på våra samlingar! P r o g r a m december januari februari 2016/17 Bibelordet Rom. 5: 1-2 Då vi nu har gjorts rättfärdiga genom tro, har vi frid med Gud genom vår herre Jesus Kristus. Han har gett oss tillträde till den

Läs mer