En höjdpunkt på Göteborgsfestivalen - Red Wing med Eva-Karin och med Adrian Cox samt Jim McIntosh som gästartister!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En höjdpunkt på Göteborgsfestivalen - Red Wing med Eva-Karin och med Adrian Cox samt Jim McIntosh som gästartister!"

Transkript

1 JazzblaDet En höjdpunkt på Göteborgsfestivalen - Red Wing med Eva-Karin och med Adrian Cox samt Jim McIntosh som gästartister! 2/2010 årgång 32

2 2 TOWN BY THE RIVERSIDE - GÖTEBORG Föreningen Classic Jazz Göteborg skall naturligtvis ta till vara Göteborgs underbara läge på Sveriges framsida och stadens närhet till den Bohusländska skärgården. Detta gör vi bland annat med vår årliga träff på Ö a. Nu är det dags för oss att ytterligare vidga våra maritima vyer med en jazzig tur i skärgården. INBJUDAN Medlemmar i föreningen (och dess gäster) inbjuds till en liten kryssning i Göteborgs södra skärgård TISDAG med avgång klockan 1800 och med återkomst efter cirka 4 timmar ombord M/S POSEIDON som avgår och anlöper STENPIREN (vid gamla Packhuset nuvarande Casinot) och som ombord framdukar en räkbuffé med tillbehör. (Drycker av olika styrka finns att inhandla.) Ombord finns möjlighet till dans under förutsättning att alla musikermedlemmar tar med sitt instrument för ett gigantiskt jam i salongen och (vid underbart sommarväder) utomhus på däck. (Styrelsen har säkrat ett högkvalitativt komp.) Vill Du delta i detta sjöslag skall Du inbetala 100:- till föreningens PlusGiro konto med nummer och ange namn och antal personer samt koden POSEIDON. Deltagarantalet är av sjösäkerhetsskäl begränsat varför först till kvarn får först mala. VÄLKOMMEN!

3 3 JazzblaDet Organ för Föreningen Classic Jazz Göteborg Redaktör och ansv utg: Bosse Alftenius Hovås Enebacke Hovås tel e-post: jazzbladet@classicjazzgoteborg.se Du är välkommen med bidrag till Jazzbladet! Material (helst i elektronisk form) bör vara red. tillhanda före BLI MEDLEM, STÖD VÅR MUSIK! Årsavgift: Senior: 200:- Junior (under 30 år) 30:- Pg Classic Jazz Göteborg Ange namn, adress, epost och om du spelar något instrument! Redaktörens spalt Det har mot förmodan blivit sommar igen, båten ska äntligen i i idag och på TV hörs vuvuzelornas muntra tutande. Det har varit festival både i Alingsås och Göteborg; mer om detta på annan plats i detta nummer. Sommarjazzen har kommit igång i Slottsskogen det var mycket folk och god stämning vid premiären härförleden när Blue Note Swing Band med Lisbeth stod för underhållningen. Vi hoppas på fortsatt god tillströmning under sommaren. Som bekant är detta ett samarbete med Göteborgs Stads Kulturförvaltning. Som du ser på motstående sida kommer vi att anordna en kryssning i augusti med m/s Poseidon. Slår detta väl ut kan det mycket väl bli en fortsättning. Vi har också en del andra tankar om framtida aktiviteter - aktuell information finns på vår hemsida, som vi fortlöpande uppdaterar. Tryckt hos: Boab Tryckeri AB Box 58, Skärhamn Tel

4 Kryssningsprogrammet i samarbete med vår huvudsponsor Stena fortsätter under hösten, som framgår av vår aktivitetskalender på mittuppslaget i tidningen. Stena kommer att byta ut sina fartyg på Kiel-ruttten inför nästa år. Vi vet ännu inte vad detta kommer att få för konsekvenser för framtida jazzarrangemang men vi hoppas att kunna lämna positiva besked i den frågan snart. Ända sedan jazztävlingen initierades har frågan om dess utformning debatterats flitigt. Det enda man tycks vara överens om är att det inte går att tävla i musik! Debattlystnaden kan tolkas som att det finns ett stort engagemang i frågan, vilket bekräftas av publiktillströmningen - Nefertiti har ju varit fullbokat långt i förväg. 4 Kapellet har tagit sommaruppehåll och öppnar igen den 15 sept. Den gångna säsongen har varit framgångsrik - stället har blivit ett vattenhål för nykter och dansant ungdom, som det hette i dansbaneannonserna i vår ungdom. Väl mött i höst igen, och ta gärna med några bekanta! Det är kul med nya ansikten - det har glädjande nog blivit en hel del sådana sedan föreningen tog över verksamheten i början på förra året. Nej, nu ska båten i, och sen är det fotboll som gäller. Det är snärjigt att ha semester! Trevlig sommar! Bosse Alftenius Tävlingen har med glans passerat sitt första decennium. Mycket vatten har hunnit rinna under broarna, Det finns därför anledning att se över utformning och regler inför framtiden. Vi behöver dina synpunkter i frågan - mer om detta på s 18.

5 5 Återblicken Bert Slättung presenterar glimtar ur Jazzbladet för 5 år sedan Ta ut all glädje i förskott / så varar den dubbelt så länge / för livet är änna som gôrkort / Och dö är man ganska så länge. Jag tar mig friheten att citera mig själv i denna stund av eftertanke. Denna våren har tärt hårt på framför allt blåsare i vår förening. Sven-Erik Sacke Törnberg, Lars-Gunnar Pettersson samt Peter Kott, alla förnämliga instrumentalister och goda vänner har inom loppet av ett par månader lämnat det jordiska bakom sig och spelar numera i den himmelska orkestern, som härigenom fått en fantastisk förstärkning. (Anders Hultman i Ordförandens spalt) 10 år sedan Jag lärde känna Kenneth, som redan då kallades Hasp, i mitten på 50-talet och har sedan dess haft förmånen att räkna honom som en nära och god vän. Vi har spelat, turnerat, ätit, festat och semestrat tillsammans. Blues låg alltid Kenneth varmt om hjärtat. Varje gång jag hör If you see me comin, See see rider eller Burgundy Street tänker jag på honom. Jag tänker också på en egensinnig klarinettist som aldrig gav avkall på sin egen uppfattning om hur instrumentet skulle hanteras. Man märkte tydliga spår av George Lewis, Edmond Hall och Pee Wee Russell men det var alltid Kenneth som själv formade sin musik. (Tommy Nilsson i artikeln Kenneth Fredriksson In memoriam 15 år sedan En banjospelare återvände till Sverige efter att ha varit på turné i några av EUländerna och stoppades i tullen av en misstänksam tjänsteman. Hallå, Ni där, vad har ni i väskan? Tja, jag har ett maskingevär, några handgranater, ett halvt kilo marijuana och några hekto kokain Okay, okay, avbröt tulltjänstemannen. Det räcker. Jag trodde för ett ögonblick att Ni försökte smyga in en banjo i landet! (Osignerad historia under rubriken Nya banjo jokes )

6 6 20 år sedan Ordf. Sundby tackade de närvarande för intresset samt avslutade mötet. Härefter bjöd Jazzhuset som vanligt på en förträfflig pytt förutom allt öl som konsumerats redan under mötet. Ett tiotal musikanter hade tagit med sig div. instrument och ett ganska livligt jam utbröt. Leif Erlandsson var trumlös men hans kraftfulla och fantasifulla solo på stol kommer att gå till historien. (Sekreterare Bert Slättung i protokollet för Föreningen Tradjazz Göteborgs årsmöte) 25 år sedan De flesta människor har en alldeles galen uppfattning om jazz. På något sätt har det slunkit in i uppslagsböckerna, att jazz innebar en massa högljutt oväsen och disharmoniska toner, någonting som till och med skulle vara skadligt för öronen. Jazzmusik skall spelas sweet, mjukt och med massor av rytm. När man har armarna fulla med rytm och ger melodin en massa swing, då kan man tala om jazz. (Ur Mr Jelly Lord, Jelly Roll Morton intervjuad av Alan Lomax, övers. Tord Jerndal) 30 år sedan Till min glädje och förvåning upptäckta jag att den traditionella jazzen frodas i Göteborg och att här finns åtminstone tio band som spelar regelbundet. Under de senaste tre månaderna har jag hört de flesta och faktiskt spelat med i några av dem. Som överallt i jazzvärlden är musikerna mycket vänliga i Göteborg och jag tycker att den musikaliska nivån är hög och att repertoaren är omväxlande och intressant. Hemma är intresset för jazz litet bland ungdomarna och trots att Belfast är en lika stor stad som Göteborg finns bara tre tradjazzband som spelar för små, medelålders auditorier. (Irländske klarinettisten Trevor Foster i artikeln En besökares intryck av tradjazzen i Gbg, övers. av Maria Hinnerson. Foster bodde ett halvår i Göteborg och arbetade på BP:s raffinaderi)

7 7 10-årsjubileum för Alingsås Jazzfestival! Grattis till jubiléet Hans Zakrisson (bilden ovan), ordförande i Alingsås Jazzsällskap och arrangör för ännu en fin festival. Ni har t o m vädret på er sida. Solsken som vanligt. Visserligen var det förra året vitsippor som blommade efter vägen vid resan och i år var det snö bitvis. Jag har skrivit om den här festivalen flera år tidigare, men eftersom det är jubiléum får det bli en gång till. Dessutom gick det rykten om att festivalen skulle läggas ner, men nu är hotellet bokat för en ny omgång nästa år. Den 8 10 april och rummen är redan slutbokade. De som kom med sena tåg blev utan. Tala om populär festival! Jag bokade in mig och sa, att jag kommer om jag lever, annars ringer jag återbud. Bäst att vara på den säkra sidan. Medverkande band var: T J Johnson & His Band, England, Magnolia Jazzband, Norge, Red Hot Four + Two, Danmark, Classic Jazz Quartet, Swingsters och Spunk Funk (ett ungdomsband som spelade för barn i en park), Stockholm, Second Line Jazzband, Mystos Hot Lips, Red Wing Band, Gota River Jazzmen, Tubatrion med Kenneth Arnström och Anders Winald, Göteborg. Det startade i ett tält för en bostadsutställning på Torget på fredagseftermiddagen. Där spelade Hans Zakrisson trombon, Olof Skoog tenorsax, Björn Ingelstam trumpet och komp. Det blev en riktigt bra konsert, som fick avnjutas stående. Mest fastnade jag för ett riktigt rivigt samspel mellan Olof och Björn i Ice Cream.

8 Kvällen började efter paraden för min del med Second Line, som alltid spelsugna och på alerten. Lily of The Valley, The Old Rugged Cross, Caldonia, Saratoga Shout m fl hördes. Dessutom en ganska ny låt av Niklas Carlsson, Monday Morning Blues. Det är så skönt när väckarklockan ringer kl 6.20 på måndagmorgonen, sa Niklas. Undrar det jag - men det var sting i låten så kanske. Niklas, Olof, Jesper, Anders, Per och Johan jag hade gärna hört er andra konsert också! T J Johnson var nästa band. Där medverkar förutom T J på piano och sång den utmärkte altsaxofonisten och klarinettisten Adrian Cox. Jag har hört dem tidigare både i Alingsås och Göteborg. Alltid lika bra. Den här gången var det ett nytt komp, Robert Rickenberg bas och BuBu trummor. BuBu kommer från Rom men bor numera i England. Han presterade ett antal fina solon och även basisten var bra. Det här var mitt och jag tror många andras favoritband vid festivalen. De är skickliga instrumentalister och har en bra och omväxlande repertoar från New Orleans, R & B, boogie och rock till gamla schlager som en uppjazzad Good Night Irene. Och flitiga är de - aldrig några longörer, bara rakt på nästa låt. T J 8 sjunger bra och Adrian sjunger också ibland och bidrar med handklappningar och gott humör. Jag hörde tre konserter, fredag, lördag och söndag och vid de två sista var det stående ovationer och stort bifall. Exempel på vad som spelades: Kansas City Blues, Alexanders Ragtime Band, Georgia on My Mind, I ll Fly Away, South of The Border, Let The Good Times Roll, Beale Street Blues, Where or When, The Old Rugged Cross, On The Road Again, Just A Closer Walk, St Philip Street Break Down m fl. Bra omväxling eller hur? På lördagen kom Björn Ingelstam och blev inviterad att sitta in I ett par låtar och det gick alldeles utmärkt. Magnolia har vi också hört många gånger här var det inte riktigt ordinarie sättning. Nya namn på bas och banjo: Börre Frydenlund banjo och sång och Jan Kristiansen bas. Annars som vanligt: Anders Björnstad trumpet, Gunnar Gotaas trombon (bildade bandet 1972), Georg Michael Reiss klarinett och altsax och Håkon Gjesvik piano. Jag har mest fäst mig vid Georg och Håkon. Håkon är en suverän pianist och hans vackra bugningar, när han tackar för applåderna gör ingen efter.

9 Georg är en fin instrumentalist och sköter också presentationerna. För övrigt är naturligtvis alla i bandet bra. Banjoisten sjöng en hel del här bl a Give Me Five Minutes More. Jag lyssnade på två konserter men tyckte inte att jag tände på alla cylindrar och inte bandet heller! Vi var flera som tyckte att det kanske var lite tamare än vanligt. Men OK bra men inte lika bra som vi är bortskämda med. Vad spelades? Tingaling, When I Grow Too Old To Dream, My Man, Down in Honkey Tonk Town, I m Nobodys Baby, S wonderful var några exempel. 9 Lördagen inleddes med ett besök i Christinae Kyrka för att lyssna till Gota River Jazzmen. Det bandet ser också annorlunda ut. Sverker Nyström har slutat och avlösts av Anders Alm på klarinett. Här fick vi också höra honom sjunga ett par av de gamla kyrkoklassikerna. Ingemar Wågerman finns kvar på piano tack och lov. Esbjörn Olsson trumpet, Ulf Darinder trombon, Göran Möller banjo, Karl Åke Kronqvist bas och Lars Gunnar Röök trummor är sättningen i övrigt. En behaglig inledning på dagen, som sedan fortsatte med parad från Järtas Park tillbaka till hotellet. Fredagkvällen avslutades med ett suveränt jam. Olof Skoog, Björn Ingelstam, Adrian Cox och Klas Lindquist blev en utsökt blåssektion och med T J Johnson vid pianot, Göran Lind bas och Johan Horner (Second Line) vid trummorna. Håkon Gjesvik avlöste T J, Niklas och Anders Wasén kom in och även Börre Frydenlund och några till. Björn sjöng skönt i Sweet Lorraine. Shine, Someday You ll Be Sorry och en mängd andra låtar fick vi under en timme njuta av. Kl 1.30 var det slut. Kl 2.00 låg jag i min säng och löste lite korsord. Man måste ju gå ner i varv efter jazzrytmerna. Red Hot Four + Two från Danmark var dagens första. Ett trevligt band från Silkeborg i Danmark, där man också har en festival. Ordinarie sättning är Steffen Juul Hansen klarinett och altsax, Ib Haagen banjo och sång, Torben Nickelsen bas och Lars Meidal trummor. Här hade man lagt till Finn Burich trombon och Niels Erichsen piano. Bra spel och mycket sång av banjoisten, bl a imiterade han en trombon mycket skickligt. Men det behövdes ju egentligen inte här. You re Driving Me Crazy, Gypsy med en varm skön ton i altsaxen, Ciribiribin, My Blue Heaven var något av repertoaren.

10 De hade också en konsert på söndagen som inleddes med psalmen Bred Dina Vida Vingar. Vi fick också höra den gamla sköna Into Each Life Some Rain Must Fall, som The Ink Spots sjöng en gång. Mystos Hot Lips lyssnade jag på en stund för att få höra Björn Ingelstam. Det var ett ganska ungt garde med Björn Cedergren sopransax, tenorsax och klarinett, Jan Karlsson bas och Fredrik Hamrå trummor. Pider Åvall på trombon och sång och Olle Wasén är gamla välkända namn. Bourbon Street Parade, When My Dreamboat Comes Home, Avalon och något mer hann jag höra. Dags för Swingsters med Christer Cacka Ekhé, kornett m m, Bob Mc Allister trombon, steel pans och sång, Tord Larsson klarinett och sax, Göran Schultz piano och sång, Nils Kulan Rehman bas och sång och Krister Ohlsson trummor. Christer Wijkström var inte med han satt fast någonstans på grund av flyget. Pink Champagne bjöds vi på i en skön tappning med sång och bra spel av Göran Schultz. Tishomingo Blues och Who s Sorry Now med sång av Kulan, Swing Easy och African Market Place var en del av vad som framfördes. Det är ju lite speciella rytmer och klanger 10 med steel pans i vissa låtar och svängigt pianospel av Göran. Krister tycker jag är vår bästa New Orleanstrummis och Tord Larsson skön på klarinett och sax. Jag satt och tittade på hans sax. Det var något som glänste så vackert. Jag frågade efteråt och det visade sig vara små fåglar, som Tord själv klistrat dit. Red Wing Band, Göteborg, står det i programmet, men Hans Zakrisson trombon och Eva- Karin Andersson är Alingsåsbor i alla fall. Sverker Nyström klarinett ingår numera i bandet inget dåligt kap. Sune Linder piano, Hans Jörgensen banjo, Leif Melldahl bas och Lennart Carlsson trummor är de övriga. Men här har vi festivalens enda bakslag. Sköne klarinettisten och tenoristen Brian Carrick skulle ha varit med, men han satt influgen i New Orleans. Vi fick höra honom svagt via telefon en liten stund. Nå ja, det gick bra i alla fall med Sverker och dessutom blev det ett inhopp av Adrian Cox. Jättebra! Girl of My Dreams med sång av Sverker, You r The One I Care For och This Love of Mine med sång av Eva-Karin, Eh Las Bas med altsaxsolo av Adrian och sång av Hans,

11 Brahms Vaggsång, inledd med vackert pianospel i rätt stil och sedan uppjazzad med sång av Eva-Karin. Burgundy Street Blues med Sverker och Adrian på klarinett tillsammans var en tröst för att Brian inte kom. En fin konsert. Nu är det två spännande grupper kvar, något av det bästa orkar ni läsa mer? I så fall Tubatrion + Kenneth Arnström och Anders Winald, den härligt och mjukt skönt svängige Göteborgstrummisen. Han spelar gärna med vispar och har en härlig svikt i hela kroppen. Bert Slättung är också rolig att höra med sin lilla nätta bastuba eller rättare sagt sousafon och sina humoristiska kommentarer. Lars Elf spelar fin sax och klarinett och Dag Söderberg banjo. Och inte blev det ju sämre av att Kenneth hade anslutit. Bert inledde med sång i Rosetta, Avalon med Kenneth på tenor, Do You Know What It Means, Kenneth klarinett, Just A Closer Walk med Kenneth på klarinett och Lars Elf altsax. Careless Love på två tenorer och sång av Bert m m. Det här blev ett av favoritbanden. 11 Gross banjo och Göran Lind bas. Fint komp! Göran är en utmärkt basist, som vi har hört i Kustbandet i många år. Numera spelar han bl a också med Stockholm Swing All Stars, det superba bandet med idel unga skickliga musiker. Royal Garden Blues, I Wan t A Little Girl, Please med rolig sång av Jesse på svenska, Tiger Rag, Lady Be Good, I ve Got Rhythm m m bjöds vi på. Även det här en mycket bra konsert. Ja, nu har jag för rättvisans skull presenterat alla band. Jag hoppas ni som var där känner igen er någorlunda. w Lördagkvällen slutade utan jam men det var ganska bra, eftersom sista bandet var T J Johnson som spelade till 0.30 och man var helt nöjd att gå in till rummet med deras sköna toner i minnet. Söndagen bjöd på två konserter, T J Johnson och Red Hot Four. Och som jag redan sagt stående ovationer och hög stämning vid T J:s konsert. Bara hemresan kvar. Tack och adjö Alingsås för en bra festival. Jag hoppas vi ses nästa år. Barbro Matsson Och nu kommer nästa: Classic Jazz Quartet, Stockholm med Klas Lindquist altsax och klarinett, Jens Lindgren trombon och sång, Holger Barbro är redaktör för vår pressgranne Jazzpulsen - som f ö med sin nya, fräcka design får oss gröna av avund. Snyggt jobbat, 08:or!

12 12 Buddy Bolden - New Orleanslegendar med tragiskt slut... Buddy Bolden var den förste och under många år den mest extravagante - jazz legenden, en man, som kunde inta obeskrivliga mängder sprit, umgås med en mångfald kvinnor och spela en för den tiden brilliant, utvecklande musik. Under en kort tid i början av 1900-talet utropades han till New Orleans trumpetkung. Som sådan sades han av många classic jazzmen av senare årgångar vara deras mentor och bäste kompis och stamfader till den klassiska New Orleans trumpetstilen. Allt detta kunde delvis ske för att Buddy Bolden försvann från scenen drygt tio är före det att någon jazz spelades in, så det är den enes ord mot den andres. Författaren Don Marquis fastställde för cirka ett decennium sedan den mer prosaiska men lika fascinerande sanningen om allt detta. Buddy Bolden växte upp i de svarta kvarteren i New Orleans och tog till sig den atmosfärens tuffare, mera hänsynslösa stil och inställning till musiken än vad kreoler som Bechet, Tio och Morton, som kombinerade synkoperade rytmer med mera raffinerade och komplicerade arrangemang, gjorde. Som tonåring lärde sig Buddy Bolden spela kornett och började spela i band i början av 1890-talet. År 1895 hade han bildat sitt eget band genom att överta gitarristen Charlie Galloways grupp och spelade i danshallar, vid picnics och på privata fester. Vid sekelskiftet hade Buddy Bolden uppnått en prominens, som var ovanlig för ledare av små band, tack vare hans klara, klingande ton och hans behandling av blue fraser och noter i dåtidens repertoar plus hans odiskutabla showmanship.

13 13 De följande fem åren var glansfulla; han var heltid smusiker (vilket var ovanligt i New Orleans vid den tiden) och han var ett dragplåster på salooner, danshak, utomhus picnics i parker kring New Orleans och vid de sporadiska parader, som hans band deltog i. Hans spelstil innebar troligen inte någon sann improvisation; mer troligt är att bandets sätt att spela jigs, rags och kadriljer var för att förhöja dess rytmik och klangfärg och för att ge plats åt enstaka melodiska förskönanden. Buddy Boldens excentriska uppträdande, som gränsade till våldsamheter ledde till att han arreste rades, på Labor Day 1906, för farlig mentalstörning - möjligen intensifierad av hans hejdlösa drickande. På familjens inrådan togs han ett år senare in på mentalsjukhus i Jackson, Mississippi där han kvarlevde till sin död (Fri översättning från The Encyclopedia of Jazz & Blues skriven av Keith Shadwick.)

14 14 Aktuella föreningsaktiviteter Jazz- och räkkryssning med m/s Poseidon 24.8 Västerhavet Jazzkryssningar Frederikshavn (i samarbete med Stena) 8.9 Swingbrothers New Red Wing Band Instant Swing 8.12 Tina Rahm Quintet Slottsskogsteatern (i samarbete med Kulturförvaltningen) 6.7 Foggy Bottom Classic Jazz Band 13.7 Tant Bertas Jasskapell 20.7 Swingx 27.7 New Red Wing Band 3.8 Sir Bourbon Dixieland Band Jazzkryssningar Kiel (i samarbete med Stena) 23.9 Second Line Jazzband Peoria Jazzband Festkryss med SKOOGS (riksfinalvinnare 2009), Cave Stompers (Sthlm) samt jamband Max Lagers New Orleans Stompers 9.12 Sir Bourbon Dixieland Band Restaurang Kapellet 15/9 Höstpremiär Aktuell info hittar du på

15 15 CHRIS BARBER BIG BAND SÖNDAG DEN 10 OKTOBER FIRAR VI CHRIS BARBER 80 ÅR PÅ KONSERTHUSET tillsammans med THE BOARD BAND

16 16 Leifs skivtips 2/10 Detta skivtips tänkte jag ägna enbart åt basister, huvudsakligen amerikanska sådana med några få undantag. Svenska basister får jag fundera över till ett senare skivtips. Som vanligt kommer artisterna i alfabetisk ordning och därför börjar jag med den danske basisten Jesper Bodilsen ((1970-) och hans trio med skivan Mi ritorni in mente. Fritt översatt betyder detta ungefär: Du återkommer i mitt minne. Jag tyder skivmärket till Sundance STUCD Nästa artist, Ray Brown ( ), är en veteran från tidigare skivtips men tål att plockas fram igen. Förra gången tipsade jag om CD:n Bass Hit, Verve MVG 8022, en av mina absoluta favoriter. Ray Brown har gjort flera mycket bra skivor bl. a. Don t Forget The Blues med The Ray Brown All Stars på Concord CCD Ron Carter (1937-) är en basist som spelat mycket med Miles Davis. På denna CD Standard Bearers får vi höra honom i helt andra sammanhang bl. a. i sättningar från duo till oktett. Skivmärke Original Jazz Classics Milestones OJCCD Paul Chambers ( ) var också en annan av Miles Davis favoritbasister som dessutom spelade mycket med John Coltrane. På denna CD spelar han däremot bl. a. med Donald Byrd, Wynton Kelly och Cannonball Adderly. Skivan heter bara Paul Chambers Stars Jazz View COD 014. Vem kommer inte ihåg Big Noise from Winnetka med basisten Bob Haggart ( ) och trummisen Ray Bauduc. Denna underbara inspelning finns med på en CD med Bob Crosby s Bob Cats, Volume One Skivmärke Swaggie CD dök det upp en fantastisk CD med den nya basiststjärnan Christian McBride (1972-). CD:n heter gettin to it, Verve Bl. a. kan man höra Neal Hefti s Splanky spelas av en trio basister från tre olika epoker nämligen Ray Brown, Christian McBride och Milt Hinton.

17 17 Man får absolut inte glömma bort Charles Mingus ( ) när man tänker på basister. Ett exempel på hur han lät kan man höra på CD:n Mingus Three från Skivmärke Roulette Den gamle Sverigebekantingen Red Mitchell ( ) kan man höra på en CD med inspelningar från åren tillsammans med flera av den tidens modernister. Skivmärke Giants of Jazz CD Giganternas gigant, vem är det? Naturligtvis dansken Nils-Henning Örsted Pedersen ( ). Han har gjort massor av inspelningar efter det att han debuterade som 16-åring. Jag har valt en CD från 1996 där han bl. a. spelar med Ulf Wakenius, Johnny Griffin och Lisa Nilsson. CD:n heter Those who were, Verve CD Jag tänkte avsluta detta skivtips med basisten och cellisten Oscar Pettiford ( ) som märkligt nog också slutade sina dagar i Danmark. CD:n heter bara Oscar Pettiford, Bethlehem BET Down By the Riverside - Den traditionella jazzen i Göteborg med omnejd Försäljningen av boken har glädjande nog gått bra - c:a 2/3 av upplagan är såld. En del kompletteringar och rättelser har kommit, och jag hoppas kunna publicera dessa i nästa nummer av Jazzbladet. Men det finns säkert fler fel och luckor och jag tar gärna emot rättelser och tillägg till jazzhistoria@gmail.com eller till Klova Backe 5, HÖNÖ, tel Det går fortfarande att beställa boken på samma adress. Pris 300:- + porto 39:- Ingemar Wågerman Leif Wockatz

18 18 Jazztävlingen to be or to be revised? Den av FCJG årligen arrangerade jazztävlingen avhölls i år för tionde gången. Tävlingen har hitintillls varit öppen för amatörband med klassisk jazzinriktning, dvs band som spelar jazz med stil och ursprung äldre än 50 år. Uttagningstävlingar eller om man så vill grundomgångar sker på 3 orter. I Göteborg på anrika jazzklubben Nefertiti. I Stockholm arrangeras uttagningstävlingarna av Föreningen Klassisk Jazz (f.d. Föreningen Tradjazzens Vänner) och i Skåne, där arrangör är Föreningen Jazz på Österlen. Riksfinalerna har hitintills avgjorts i ädel kamp på Stenas Tysklandsfärja mellan regionsvinnarna. Tävlingen har över tiden blivit ett mycket uppskattat och välbesökt arrangemang där såväl föreningarnas medlemmar som icke medlemmar kunnat njuta av god klassisk jazz. Finalen 2010 gick mellan tre band, Dixieland Rednecks, bluesbandet Karavan och Leo Lindbergs trio. Tre band med helt olika stilarter, men som ändå går in under definitionen Klassisk jazz. Detta faktum gör det inte lätt för varken publik eller jury att göra en rättvis och korrekt bedömning av de tävlande banden. Lite som att jämföra äpplen och bananer. Därmed vill vi på intet vis ta glorian av segrande band, Leo Lindbergs Trio, som var mycket värdiga vinnare och som vann både juryns och publikens gillande. men, hur skall framtidens tävlingar genomföras? Vi måste kanske utveckla nya bedömningsgrunder som ger möjlighet för band med samma musikaliska grund och stil att jämföras. Kanske måste begreppet klassisk jazz omdefinieras? Stort tack till STENA LINE, vår huvudsponsor, som gör det möjligt för oss att genomföra Jazztävlingen i dess nuvarande form!

19 19 Vi har, som avhandlats i förra numret av Jazzbladet, mycket tydligt fastställda regler för hur segrande band utses vid uttagningstävlingarna, regionsfinalen och riksfinalen. Detta regelverk finns på föreningens hemsida. Förslag och synpunkter för eventuell framtida revidering kan sändas till föreningens mailadress: Info@classicjazzgoteborg.se Vi i styrelsen för FCJG är igång med planeringen av 2011 års jazztävling där vi redan nu vet att det kommer att ske en del förändringar. Vi hoppas bl.a.kunna utvidga tävlingen och få med band från Danmark. It Don t Mean A Thing If It Ain t Got That Swing! Duke Ellington Vi vill med detta öppna upp jazzbladets debatt- och idéforum och hoppas att Ni inkommer med förslag, idéer, synpunkter på temat - Morgondagens Jazztävling. Styrelsen

20 20 Rapporter från Göteborgs Jazzfestival 2010 Några intryck från årets jazzfestival ut ett rullstolsperspektiv Årets jazzfestival innebar två nyheter. Den första och största var självfallet tidpunkten. Jag vet inte vad skiftet fick för betydelse från publik synpunkt men nog verkade inte trängseln vara lika stor som tidigare år. Den andra nyheten för mig personligen var att uppleva festivalen ur rullstolsperspektiv. Den säkraste anläggningen var självfallet Park med sina två scener. I Bankettsalen fick jag avlyssna det bästa och näst bästa framträdandet och för båda stod Second Line. Det är fantastiskt hur orkestern utvecklas för varje gång man hör dem. Det gäller i synnerhet vid livekonserter. Både fredagen och framför allt lördagen räddades av detta sammansvetsade band. När Adrian Cox dessutom spelade med var upplevelsen total. På fredagen spelade också Christer Fellers New Orleans Stompers från Stockholm. Det framgick ganska snart att fråga var om ett hopplock av erfarna musiker. Skillanden blev därför stor vid jämförelse med Second Line som uppträtt omedelbart innan. De individuella prestationerna var över lag bra. Jag har dock svårt att förstå varför Otto Sörman anses vara en av de bästa basisterna i New Orleans-genren. Kenneth Arnström misslyckas aldrig. Han låter inte sig lik vid något speltillfälle. Spelet är kraftfullt och hans idérikedom synes vara outtömlig. Jesse Lindgren var också till sin fördel denna kväll. Framför allt imponerades jag av hans följsamma och trevliga trombonespel. På lördagen hade jag tänkt att lyssna på mina favoriter Jazzing Babies. Men se, det gick inte. Det gick inte att ta sig till scenen i nattklubben med rullstol. Det första steget upp på uteserveringen var också för högt för att komma upp på ett normalt sätt. Det blev till att avstå. På vägen upp mot Götaplatsen och Konserthuset mötte vi demonstrationen Tillgänglighet nu och övervägde ett kort ögonblick att byta färdriktning.

21 21 På Konserthuset fungerade alla praktiska arrangemang. Sammy Rimingtons konsert var emellertid inte mycket att hurra för. En typisk en dag på jobbet spelning. Sammy lät som han gjort i 50 år och varken Ragnar Tretow eller Fredrik John fick tillräckligt utrymme.jag tror skam till sägandes slumrade en stund. Efteråt hörde jag att jag inte varit ensam. Raskt över till Park och Second Line med Adrian Cox. Nog skrivet, festivalens höjdpunkt! Söndagen var avsatt för Skojarbacken. Det verkade inledningsvis svårt att komma in där också, men lokalen var full av vänliga funktionärer, personal och gäster så efter ett par minuter var vi på plats och kunde avnjuta en mycket trevlig konsert med Max Lagers. Med nuvarande sammansättning av bandet låter det mycket bra med fina soloprestationer, alltså hög klass. Ännu högre klass måste papperskvaliteten i deras låtlista hålla. Den verkar aldrig gå sönder. Sedan var det dags för Kroons Jassband. Ytterligare en mycket trevlig upplevelse. I det bandet hade Ragnar Tretow och Fredrik John det utrymme de förtjänar. Orkestern var mycket samspelt och kunde verkligen underhålla en publik. Kapellmästarens, Kalle Kronqvist, basspel i NOgenren var enastående Tommy Nilsson Kompletteringar från Bosse A Fylld av redaktörsambitioner gav jag mig ut på stan för att täcka festivalen i sin helhet - en svår uppgift för en driven journalist och en omöjlighet för en glad amatör! Den ambitiösa planen kom av sig redan på fredagen, som inleddes och som det skulle visa sig avslutades på Skojarbacken, där The New Red Wing Band gjorde sitt enda festivalframträdande. Dom var helt enkelt så bra att jag blev sittande där hela kvällen! Vilket gung, och vilken fullfjädrad scenpersonlighet Eva-Karin håller på att bli! Kompet gungar på bästa klassiska New Orleans-vis anfört av Lerums Sammy Penn, Lennart Carlsson. Sverker Nyströms inträde i orkesstern

22 22 är en förstärkning. Han håller George Lewis fana högt med sin glödande klarinett och blir allt bättre på altsax. Den här kvällen blev han påtagligt inspirerad av gästsolisten Adrian Cox närvaro. Kapellmästare Zakrisson spelar rättfram och jordnära New Orleans-trombone med Jim Robinson som tydlig förebild. Eva-Karin Andersson är en sångerska med en genuin känsla för idiomet och som sagt en härlig scennärvaro. En underbar musikupplevelse, med andra ord. Lördagen började med en kort stund i sällskap med Hot Swing of Poland. Djangomusik förstärkt med dragspel - tekniskt briljant men på mig gjorde musiken ett mekaniskt intryck. Så var det dags för Vintage Jazz Big Band att inta scenen. Är det inte snart dags att K-märka denna institution i göteborgskt jazzliv, och särskilt då den oförbrännelige bandledaren, arrangören, trumpetaren, sångaren, showmannen Rolf Sundby?

23 WJBB framträder sparsamt, och det är därför länge sedan jag hade tillfälle att lyssna på dem live. Varje gång man hör bandet imponeras man av samspelet, de fyndiga arrangemangen (ofta av Rolf själv) och den breda repertoaren som sträcker sig från struttigt 20-tal till sofistikerad storbandsswing. Bandet har ju en uppsjö av duktiga solister, varför det inte finns plats att omnämna alla. Ett plus dock till de tre rörblåsarna som spelade ljuvlig klarinett-trio i Rolfs egen komposition Creole Clarinets. Mississippi Seven har sina rötter i Norrtälje av alla ställen och spelar trivsam 20-talsmusik med en hel del originella nummer i repertoaren. Det är ju trots allt så att det finns en outtömlig repertoar med låtar som är minst lika bra som de vanliga käpphästarna och dessutom har fördelen av att inte vara utslitna. Plus i kanten för M7, således! Hans Brandgård spelade utmärkt swinginfluerad trombone och Lars Ireblads tuba var lättrörlig och svängig. Trevlig presentatör var trummisen Bertil Ekman. 23 Årets kulturella inslag med Suzanne Brögger m fl fick klara sig utan min närvaro. Min kvasiintellektuella period hade jag i gymnasiet för mer än fyrtio år sedan och jag kände inte för att återfalla i detta beteende. Jag lyckades även denna gång missa Jazzin Babies, som enligt vad jag hört på skiva och enligt utsago från vanligtvis välunderrättat håll (dvs vännen Tommy Nilsson) är något i hästväg. Hoppas dom kommer igen nästa år! Sammanfattningsvis en bra festival - anmärkningsvärt är dock att de bästa framträdandena gjordes av åtminstone relativt lokala band., medan importerade storheter som Sammy Rimington gjorde ett blekt intryck. Dags att sluta med att gå över ån efter vatten, hrr festivalgeneraler? Bosse Alftenius

24 24 Jazzen har nått Skandiahamnen! Två medlemmar i Happy Jazzband under svåra förhållanden på piren! För andra året i rad servar Föreningen Classic Jazz de ankommande kryssningsfartygen till Göteborgs hamn med glad och svängig jazz. Gissa om det är populärt att vakna (ja, det är i ottan) till dessa toner, smyga ut på sin balkong, lägga armen om sin medpassagerare, vinka till musikerna och blicka ut över Götet. Vi som står nere på kajen blir som myror i sammanhanget. Vill man vinka tillbaka är det 90 graders bakåtböjning som gäller. Ingen el finns på kajen. Det betyder att de som behöver förstärkning får ta med elaggregat - allt för konsten! Idén till spelningarna kommer från vår förre ordförande Staffan Backman. Göteborgs hamn är vår beställare som för andra året i rad kommer tillbaka till oss med beställning av det uppskattade inslaget. Ansvarig för projektet sedan begynnelsen är Margo Smulders.

25 25 Sweet Six - nytt band med mogna ungdomar! Detta band startades för att delta i jazztävlingen Deltagarna är också med i bl a Steamboat Stompers, Stolbandet och Tubakvartetten: Peter Browall, elektrisk stol Walter Addison, piano Dag Söderberg, banjo Bert Slättung, tuba Lars Elf, sax och klarinett Ralph Henriksson, trumpet. Bandets musik är en swingbetonad tradjazz. Det finns tre sångare i bandet. Mästerlotsen Walter Addison - en j-l på ragtimepiano! Kompet är kompakt och samspelt och ger god grund för utflykter. Namnet Sweet Six har givit upphov till spekulationer om medlemmarnas utseenden. Jazz är sweet and hot. Inte var väl medlemmarna i Louis Armstrong s Hot Five varmare än andra människor!? Ralph Henriksson

26 Fredagen den 4 juni var det dags för det årliga härnadståget i västerled att efter farofylld seglats återerövra Lilla Rösö. Under konteramiral Stenebys erfarna befäl kunde målet intas utan några som helst förluster! Lokalbefolkningen visade sig vara vänligt sinnad man hade t o m förberett gästabud till vår ära! Saftiga köttstycken grillades till perfektion av de konstförfarna urinnevånarna, och borden dignade under fat med de läckraste av havets frukter! Våra munnar vattnades efterhand som de ljuva grilldofterna spred sig över nejden. Den enda smolken i glädjebägaren var det faktum att man detta år uraktlåtit att införskaffa nödiga utskänkningstillstånd, varför vi var hänvisade till privata initiativ vad drycker beträffade. Som brukligt är hade eskadern medfört ett flertal ryktbara musikanter, detta mot bakgrund av att det vid tidigare liknande tillfällen förekommit dans i såväl tresom fyrtakt, och det gällde att vara förberedd för ett sådant scenario. 26 Framgångsrikt härnadståg i yttersta havsbandet! För den s k moderna dansen svarade det välrenommerade kapellet Mysto s Hot Lips, som förutom att de spelade en alldeles förträffligt fartfylld dansmusik förbluffade publiken med att kunna skryta med att ha flera medlemmar som ännu inte fyllt 50 år! Någon sådan ålderschock var det inte tal om beträffande den andra orkestern, som anfördes av den i trakten så världsberömde dragspelskungen Per-Axel Pax Andrén. Bland hans charmerande Kultiskavaljerer fanns sådana namnkunniga herrar som visselkonstnären Erlandsson, föreningens ordförande emeritus Hultman och den lille men naggande gode banjoisten Söderberg. Aftonen förflöt under skämt och glam, som fortgick ända tills det blåstes till reträtt. Alla enades om att övningen genomförts på ett utmärkt sätt. I juni 2011 är det dags igen att trotsa elementen i bräckliga farkostar för att göra en ny landstigning. Väl mött då!

27 27 Ögonblicksbilder från Ö a 4 juni

28 28 Ensam i bräcklig farkost alt Den gamle och havet - Utsikt från Stena Scandinavicas soldäck i Kiels hamn den 22 maj 2010

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna!

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! 1 Namn: Blues & Jazz Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Källa till texterna: Natur & Kulturs musikhistoria, 2007 Ne.se/blues (Lars Lilliestam)

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

The Good Morning Blues Story

The Good Morning Blues Story The Good Morning Blues Story Olle Hernegren / OrkesterJournalen Grattis i efterskott till jubiléet, GMB det har blivit många födelsedagstårtor genom åren! I 45 år har Good Morning Blues trotsat puritaner

Läs mer

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008.

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Älvdalens kommun är Larz Kristerz huvudsponsor. Vi har tagit fram svarta T-shirts med gult tryck, både

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7 RAPPORT Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Pianot i fokus Daniel Larsson Hur fick du idén till att göra pianokonserten och varför ville du göra den? Jag har spelat piano sedan jag var runt

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

Världens eko 2006 - kursutvärdering

Världens eko 2006 - kursutvärdering Världens eko 2006 - kursutvärdering Tack för att du tar dig tid att utvärdera kursen! Dina åsikter betyder mycket för oss och vi arbetar hårt för att Världens eko ska vara en dynamisk och föränderlig kurs.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Jazz In Town 25-27 APRIL 2008

Jazz In Town 25-27 APRIL 2008 Jazz In Town ALINGSÅS JAZZ festival 25-27 APRIL 2008 Red Wing Band & Brian Carrick T.J. Johnson & His Band Ronald Andersen Festival Band Jazzin Babies Gota River Jazzmen Limeriver Jazz Band Vieux Carré

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

12 januari - programvärd: Håkan Skytt. 26 januari - programvärd: Tommy Holm

12 januari - programvärd: Håkan Skytt. 26 januari - programvärd: Tommy Holm BULLETIN nr 88: januari 2011 Tid: ar 18:00-22:00, föredrag startar 18:30 12 januari - programvärd: Håkan Skytt Bosse Naess: James Moody - ett liv i bebopen. Håkan Skytt: Tankar om Tristano s Capitol-inspelningar

Läs mer

1 av 2 2009-08-04 12:27

1 av 2 2009-08-04 12:27 Musikern som harpan valde - Kultur - www.st.nu http://st.nu/kultur/1.1229012?m=print 1 av 2 2009-08-04 12:27 Publicerad 29 juli 2009 Textstorlek Park Stickney är turnerande världsartist på harpa, främst

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september Nu var det ett tag sen sist - och ett tag som vi inte har så bra koll på för av att vi har varit i Sverige. Vi bad därför Ullis och Sophie de

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli Det är lugnt på Phuket när det är sommar i Europa, i alla fall mycket lugnare. Men hos oss är allt som vanligt fast med lite mindre besök. Och som

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll 3 Namn: Rhythm n blues & Rock n roll Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Rhythm n Blues Rhythm n Blues utvecklades ur blues och gospel

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica.

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica. PLANERINGSKALENDER AUGUSTI 2016 DET ÄR PÅ HAVET DET HÄNDER! Hela höstens program på Stena Danica. DANMARK 99:- FR /PERS* GÖTEBORG FREDRIKSHAMN *Se villkor på baksidan. Livemusik för alla smaker Superbingo

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Tillbaka till Sjumilaskogen

Tillbaka till Sjumilaskogen Tillbaka till Sjumilaskogen Nya äventyr med Nalle Puh Översättning Lotta Olsson Av David Benedictus som tagit vid där A. A. Milne slutade. Med illustrationer av Mark Burgess, inspirerad av E. H. Shepard.

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Robert Johnson (blues)

Robert Johnson (blues) 1 Robert Johnson (blues) Elvis Prestley (rock) The Beatles (pop) Populärmusikens ursprung All pop, rock, jazz, soul, rap, techno och annan populärmusik kommer ursprungligen från samma källa. Samlingsnamnet

Läs mer

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i Det har varit NYP-träff i Skåneland i helgen 14-16 sept 2011 Nätverk för yngre yrkesverksamma med Parkinson träffades på Sundsgården i Helsingborg med ett program fullt av bra information och roliga inslag.

Läs mer

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar:

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Förklara varför Ge exempel Visa med olika alternativ Generalisera Fördjupa med frågor Använd bindeord för att

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

FunBar Pianobar med allsång

FunBar Pianobar med allsång FunBar Pianobar med allsång underhåller och inspirerar er till sång. En pianobar byggs upp med barstolar, ljud, ljus och digitalt piano var än ni önskar - I matsalen, i loungen eller t.o.m. utomhus vid

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica.

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica. PLANERINGSKALENDER AUGUSTI 2016 DET ÄR PÅ HAVET DET HÄNDER! Hela höstens program på Stena Danica. DANMARK 99:- FR /PERS* GÖTEBORG FREDRIKSHAMN *Se villkor på baksidan. Livemusik för alla smaker Superbingo

Läs mer

ÅRETS LOPP 2012. Budapest halvmarathon 9 september 2012

ÅRETS LOPP 2012. Budapest halvmarathon 9 september 2012 ÅRETS LOPP 2012 Här hoppas jag att vi får in många berättelser. Jag hoppas också att jag 2012 kommer att kunna delta i flera lopp än 2011. Och vi blir glada om ni delar med er av era bilder och berättelser.

Läs mer

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net Sandpappret Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net SENSOMMARDANS I SANDA PARKEN Lördagen den 13 Augusti Gammeldans 15:00-18:00 till Kalle Jacobsson kvartett Grillbuffè ca 19:00 Dans 20:30-01:00 till DEAL

Läs mer

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011 Hejsan Alla Glada Ådror! Nu är det vår och försommar i ett slag. Syrener, äppelträd och liljekonvaljer står nu i full blom trots att det är en hel månad kvar till skolavslutningar och Ransäter. Det finns

Läs mer

Det musikaliska hantverket

Det musikaliska hantverket Det musikaliska hantverket Kan jag bli för duktig på mitt instrument för att lovsjunga? Behöver jag öva med bandet innan ett lovsångspass? Lars Ekberg, frilansmusiker och pastor i Göteborg Vineyard, undervisar

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

Välkomna till Årsmöte 2019

Välkomna till Årsmöte 2019 Välkomna till Årsmöte 2019 Dagordning årsmöte i föreningen Göteborg Classic Jazz 2019 Dagordning ordinarie årsmöte i föreningen Classic Jazz Göteborg söndagen den 10 februari 2019 kl. 15.00 på Restaurang

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 Fem veckor sedan sist, fem veckor fyllda med massor av roliga saker som vi vill dela med oss både som har hänt här och i Sverige och hela

Läs mer

Svar Graf Procent Antal. Fredag 65% 32 Lördag 82% 40 Söndag 35% 17 Inte alls 4% 2 Totalt antal svar 49. 1 2 3 4 5 Totalt antal svar

Svar Graf Procent Antal. Fredag 65% 32 Lördag 82% 40 Söndag 35% 17 Inte alls 4% 2 Totalt antal svar 49. 1 2 3 4 5 Totalt antal svar Bjuvskalaset (Slutförda: Besökte Du Bjuvs kalaset? Svar Graf Procent Antal Fredag 65% 32 Lördag 82% 40 Söndag 35% 17 Inte alls 4% 2 Totalt 49 Vad tyckte du om följande? 1=inte nöjd 5=jätte nöjd Artistutbudet

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner.

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner. Rockmusik Vanliga instrument: Elgitarr, elbas, trumset, synt. Vanligt i musiken: Musiken har ofta både verser och refränger. Det är vanligt med elgitarrsolon i musiken. Musiken låter: Hård, tuff. Den uttrycker

Läs mer

Stockholm 31 mars 2011 www.ebsahlberg.se

Stockholm 31 mars 2011 www.ebsahlberg.se En musikants dagbok Efter att vid fem års ålder satts i musikundervisning och sedan spelat klassisk musik på traditionellt vis (via pianolektioner för Gun Åkerman på Rådmansgatan och fru Rosengardt på

Läs mer

Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så!

Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så! SMM ordförandebrev 2016-02-02 Till alla SMMs kårer sprid gärna vidare! Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så! Det är väl inte alltid årsmöten brukar anses vara ljuspunkter i tillvaron,

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Ja, egentligen vet jag inte om han får kalla sig det på riktigt, därav situationstecknen, men det låter kul. Och han har faktiskt levererat till Kungen!

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Danmarksresa som överraskade

Danmarksresa som överraskade Danmarksresa som överraskade Text: Britt Winzell Foto: Thomas Brosset m.fl. i GBF Resan kändes ganska lång när vi körde på Stena Line i Göteborg den 17 mars klockan 15. Vi var på väg till Agapornis-Sparvpapegojutställningen

Läs mer

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter Lättläst svenska Utställningen handlar om olika musikgrupper i Sverige. Den börjar på 1600-talet och slutar med ABBA. Ensemble är franska och betyder tillsammans. En musikgrupp är en ensemble. 1. Bygde-musikanter

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Möten, fest & konferens

Möten, fest & konferens Möten, fest & konferens Möten i fokus Unika sätt att mötas Elite Stadshotellet i Eskilstuna erbjuder unika konferensmöjligheter med 19 möteslokaler. Vi har allt från små grupprum till stora härliga lokaler

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 26, 1 mars 2011 Alla bilder där inte annat anges: Lars Lindskog

Nyheter från Radiomuseet Nr 26, 1 mars 2011 Alla bilder där inte annat anges: Lars Lindskog Nyheter från Radiomuseet Nr 26, 1 mars 2011 Alla bilder där inte annat anges: Lars Lindskog Detta nyhetsbrev är sänt till alla medlemmar vi har e-postadress till i medlemsregistret och som inte meddelat

Läs mer

Medlemsbrev december 2013

Medlemsbrev december 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev december 2013 JAZZSUFIERN Jan Allan En epikuré ger sin syn på livets goda. Jazzlegenden Jan Allan minns sitt femtiotal. Liggande hemma hittar Jan en mängd bilder han fotograferat

Läs mer

Arrangemang Titel Storband Synf ork Vocal Sättning Instr Kör

Arrangemang Titel Storband Synf ork Vocal Sättning Instr Kör Arrangemang 1 Titel Storband Synf ork Vocal Sättning Instr Kör 1 30-40 Tals potpuri( Benny Anderssons ork.) X X 2 Behovets barn X Stråk/trp/tbn/trä/komp (Möt 13) 3 Blott en dag X X 4 Candy man X X Storband/Stråk

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år

Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år Vasaloppet öppet spår 23 februari 2009. Det har länge funnits en önskan hos mig att åka Vasaloppet. Jag hade bestämt att jag skulle göra det, det år jag fyllde 50. Men tiden går så fort och det blev aldrig

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli Det här veckobrevet blir ett fjortondagarsbrev, helt enkelt för att vi inte har varit så mycket på barnhemmet p.g.a. Unicefs utbildning i Khao Lak.

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik instrument och Genrer Ett utdrag Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik Klassisk musik är ett mer vanligt namn för det som egentligen heter västerländsk konstmusik. Det är sådan musik som vi i Europa

Läs mer

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015 Spetsgruppen Ann Landberg Emenems True Sisu "Sisu" Tävlar för klubb: Fagersta BK Tävlar i klass: Elit Det ändras ju lite hela tiden, men från att verkligen ''inte gilla'' fritt följ så är det något jag

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA Undervisning av Ulrika Ernvik VEM ÄR JAG? Vi har alla en berättelse! Gud skickade mej till världen med ett hemligt uppdrag. Vilket är mitt hemliga uppdrag? För att veta det

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Stolthet& företagande

Stolthet& företagande SFÖ presenterar Stolthet& företagande Inbjudan till SFÖ:s konferens 9 11 maj 2014 i Jönköping Huvudsponsor 2014 Vi i konferensgrupp 2014 hälsar er varmt välkomna till tre dagar i Jönköping med massor av

Läs mer

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA Välkomna in i hjärnan! Här har det blivit rörigt. För många upplevelser samtidigt har gjort hjärnan trött och slö. Hjärnan behöver nog vila. Ja, eller behöver den det?

Läs mer

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1 Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina

Läs mer

Hej svejs bland tackel och tåg.

Hej svejs bland tackel och tåg. Nr 2 2009 Årgång 27 Hej svejs bland tackel och tåg. Detta blir den sista tidning, som kommer från min dator. Jag har skrivit i tidningen sedan 1996. Det känns som om nya idéer och bättre datakunskaper

Läs mer