Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2013"

Transkript

1 Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2013 Här följer en sammanställning av besökarnas enkätsvar när vi bad dem utvärdera mässbesöket. Enkäten fanns på vår webbplats och inbjudan till utvärderingen gick via studievägledarna. Enkätnamn: Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2013 Antal respondenter: 552 Urval: Alla Frågor: 2 Du är 3 Varifrån kommer du? 4 I vilken egenskap besöker du mässan? 5 Hade du tänkt läsa vidare (någon gång, inte nödvändigtvis direkt efter gymnasiet) innan du besökte mässan? 6 Om ja, vad är det främsta skälet? 7 Du svarade att du inte hade tänkt plugga vidare förut, har du ändrat uppfattning under mässbesöket? 8 Vem/vad påverkar ditt studieval mest? 9 Har ni fått någon förberedande information i skolan innan mässbesöket? 10 Om, ja - hur gick det till? 11 Har du förberett dig själv på något sätt inför mässbesöket? 12 Om ja, hur har du förberett dig? 13 Tyckte du att Schemajakten var ett bra sätt att få dig och dina kompisar komma igång med planeringen? 14 Besökte du Vägledningen på mässan (montern med rosa bakre rosa vägg) strax innan man gick in i bland alla montrarna? 15 Om ja, fick du svar på dina frågor? 16 Hade du kontakt med något av Sacos förbund? De fanns med i Saco monter, den stora runda och färgglada montern som låg direkt efter kassorna när man kom in från huvudentrén. Där man kunde göra ett personlighetstest och boka tid med en psykolog och där Väljayrkeböckerna och Framtidsutsikter fanns. 17 Om ja, fick du svar på dina frågor? 18 Hur många seminarier var du på? 19 Blev du intresserad av någon ny utbildning eller något nytt yrke under mässbesöket? 20 Vad tyckte du var mest intressant under mässbesöket? 21 Hur länge var du på mässan? 22 Du fick en pocketguide med mässkarta, utställarlista och seminarieprogram. Fungerade den som information under mässbesöket? 23 Hur värdefullt var mässbesöket för dig? 24 Har du några förbättringstips till oss? Det får vara sådant som gäller själva mässan, men också hur vi kan underlätta för våra besökare att planera sitt mässbesök.

2 Fråga 2 Du är Fråga 3 Varifrån kommer du? Öppna svar-annat, nämligen (25) Åland Skåne

3 Skåne Västergötland Skåne småland Kalmar län Somalia Gimo Östhammar östhammar östhammar Gimo Östhammar Skåne Enköping Västra Götaland Månkarbo TIERP Tierp Halmstad Tierp Tierp Tierp Tierp Fråga 4 I vilken egenskap besöker du mässan?

4 Öppna svar-annat (2) Utställare chalmers Pirat Fråga 5 Hade du tänkt läsa vidare (någon gång, inte nödvändigtvis direkt efter gymnasiet) innan du besökte mässan? Fråga 6 Om ja, vad är det främsta skälet?

5 Öppna svar-annat, nämligen (38) utbildning Tror inte jag kan komma tillbaka till skolan om jag tar ett sabbatsår först. vill utveckla min potential till max! För att jag vill och kan Vill jobba som grundskolelärare och vill därför plugga på högskola och få behörighet till det yrket För att jag vill lära mig en hel massa mer saker! Jag kan inte sluta utbilda mig nu, jag har ju knappt börjat! bra utbildning och säker framtid sno yeast, yarr större utbud av jobb verkar roligt För att få det jobb jag vill ha alla 4 ovan. Måste ha högre utbildning för att kunna nå mitt drömjobb(arkitekt) alla alternativ ovan! Att bli någonting För att så småningom komma ut på arbetsmarknaden. Kunskap. vill bli jurist utbilda mig Intressanta ämnen, nyfikenhet För att få en utbildning som leder till jobb Merit Lära mej mer om det jag är intresserad av Måste så jag kan bli något få bättre självständighet och få ta sitt ansvar för de jobb jag kommer jobba med, men också för att få en bredare kunskap om ämnet. få mer information att jag behöver det för att bli det jag vill.

6 att göra det jag är intresserad av I min familj är utbildning högt prioriterad (mina föräldrar vill att jag ska studera vidare efter gymnasiet) och dessutom ger det större valfrihet när man söker jobb Att hitta rätt utbildning Ökad utbildning Hitta rätt utbildning ha ett jobb Roligt att studera går samhällsvetenskapligt program på gymnasiet så för att bli något med högre utbildning måste man plugga vidare trivas Ökad anställnings chans Har alltid velat studera i Los Angeles, älskar USA Fråga 7 Du svarade att du inte hade tänkt plugga vidare förut, har du ändrat uppfattning under mässbesöket? Fråga 8 Vem/vad påverkar ditt studieval mest?

7 Öppna svar-annat, nämligen (138) Mina intressen intressen mina drömmar mina egna intressen. Om utbildningen intresserar mig. Intresset Det jag tycker är kul och brinner för Mig själv Ja! Ingen kan på värka mig mer än mina egna val mina intressen Mina intressen Det jag själv tycker saknas, där marknaden kan behöva "en som mig" samt att det ska vara något jag älskar att göra, vill göra & som jag vill gå upp på morgonen för. Mitt egna intresse får jag åka till Tyskland? Intresse det jag själv tycker är kul Jag vill jobba med något jag tycker är roligt, för det är det som en blir bra på. Mina ambitioner och intressen Mina ambitioner och intressen Mina intressen intressen och min upplevelse av skolan/utbildningen Vad jag tycker om och är viktigt för mig. Mina intressen egna intressen, SYVs åsikter vad man egentligen vill bli

8 jag själv mina egna drömmar vad jag vill göra Fristående information på internet intressen lön Intresse min vilja Mina intressen En dokumentär från 2000 Mina intressen Intresse/hobby mitt egna intresse vad jag tycker är roligt mig själv Jag och mina intressen. mina intressen mina intressen intresse mina egna intressen och drömmar. Jag själv intresse Intressen Mig själv Mig själv, mina tankar Förmåga att förändra samhället jag vet inte Militären jag själv Mina intressen! intresse Era seminarier mina intressen Intressen Samt mitt självförtroende jag mina intressen Personligt Intresse intresse Mitt intresse passar mig Intresset Jag. Mina egna intressen och önskemål.

9 Kompisar Vad jag är intresserad av intresse Vad jag är bra på och gillar att göra vad jag själv tycker är roligt Vad jag vill Information på nätet Intresse Innehållet i programmen Mina egna intressen! Ingen, jag själv eget intresse Jag själv, jag får stöd och peppning från familjen men har fria händer att välja vad jag vill jobba med i framtiden. vad jag vill Jag är inriktad i mina mål, och strävar efter att nå de därav påverkas mitt studieval mest av mig själv. Intresse drömmar Eget intresse jag Vad jag själv tycker om och vill satsa på, i kombination med ovanstående. intresse, plats, internat, utbud Vad jag själv tycker det jag brinner för det jag brinner för jag själv Det måste vara något jag tycker är intressant och kan se mig själv jobba med. Vad jag känner för att jobba med, eftersom att jag gillar datorer blir det civilingenjör inom datorteknik! intressen Intresset intresse jag själv lön Intressen jag det jag tycker är roligt lön och efterfrågan Jag väljer framförallt efter intresse. Framtida prognoser och efterfrågan på arbetsmarknaden spelar också in i mitt val. Intressen Mig själv mig själv Intresse

10 Jag själv. Det ska vara hyffsat roligt. Intresse Intresse mina intressen intresset äventyr jag Vänner och egna letandet efter att få ha kul Huvudintressen Vad som intresserar mig Min motivation min egen vilja och intresse mina egna framtidsplaner Eget intresse min vilja och lust hobby Tillgängliga inriktiningar Ekonomin Vad jag tycker är intressant känslan eget intresse Vad jag själv tycker och vill. intressen Mina intressen jag själv mig själv Jag Jag själv intresse Fråga 9 Har ni fått någon förberedande information i skolan innan mässbesöket?

11 Fråga 10 Om, ja - hur gick det till? Öppna svar-annat (19) Elevkåren jag själv förberedde mig noggrant och läsre på. haft föreläsningar från olika skolor fick informationen från studenttidningen vision men nej. fick ej info från saco Kataloger ifrån universitet affischer i skolan fick ingen direkt information Fick ingen information Nej Från Mona på SACO Tog reda på det själv

12 Flyers Vi fick lite information från Studievägledaren. Katalog med skolorna i vi fick veta att vi skulle dit bara Väldigt bristfällig info via lärare. Fråga 11 Har du förberett dig själv på något sätt inför mässbesöket? Fråga 12 Om ja, hur har du förberett dig? Öppna svar-annat (111) Tänkte på vad jag är intresserad av. Valde ut seminarier gjorde testet "vad passar jag som" på er hemsida.

13 Planerade vilka seminarier jag skulle titta på. Inget skrivit ner mina top 10 "måste besöka" skrev en lista på universitet jag ville besöka Läste på er hemsida Nätet, såg ut till vilka jag skulle gå & var beredd med frågor läst på om skolor och kollat vilka som skulle vara där. har inte förberett mig Tänkt efter vilka utbildningar jag var intresserad av Svarade nej. Läste på vår programkatalog Satte mig ner, skrev ned vad jag tycker är roligt och gick in på saco:s hemsida och tittade på yrken och sedan på fliken "liknande yrken". tittade runt på olika skolor på internet gick bara dit Bestäm seminarium jag ville gå på innan mässan jag hade inte förberett mig jag förberedde mig inte Olika hemsidor där alla Sveriges utbildningar var sammanställda. Studerade utställarlistan skrev ned en lista vad mina intressen/erfarenheter passar mig å mest kolla efter nya utbildning om det lockar mig något samt fråga ut hur arbetsmarknaden blir framöver. Fråga ut syv/lärare - Har inte förberett mig Har ej förberett mig kollade vilka seminarium jag ville gå på annan websida bestämde mig för vart jag skulle fick ingen information så kunde inte förbereda mig NEJ ffs. Ej förberedd sökt information själv Kollat online inget Svarade nej på förra frågan inte alls tänkte på vad jag ville se sovrade information från olika yrken / utbildningar kollat upp högskolor på internet Kollade hemsidan Förberett frågor som jag undrade över. Kollade upp vilka seminarier det fanns och vilka jag ville gå på erfarenhet av tidigare mässor.

14 förberedde mig inte. kollade på schemat Förberedde mig inte, fick reda på att klassen skulle till mässan väldigt sent Tänkt på vad exakt det är jag skulle vilja plugga vidare till och under vilka omständigheter inte alls kryssade för olika seminarium jag skulle närvara på kollade schemat för dagen nej Gjorde upp ett eget schema ingenting genom att förbreda frågor förberedde mig inte Kollade schemat. Kollade villa seminarier som skulla ske när Funderat på vad jag kan tänka mig att studera och se fritt omkring "Frågan är obligatorisk", svarade inte ja? Inte förberett Hade inte förberett mig Läsa schemat och ringat in vad jag vill gå på för föreläsningar etc kollade upp intressanta skolor Kollat vilka universitet och föreälsningar jag är intresserad av. Vilka frågor jag tänkte ställa nej Var öppen för nya förslag inom de område som jag är intresserad utav, nej Dagen innan hade jag bestämt vilka skolor jag skulle besöka samt skrivit ner frågor till dessa. Tänkte ut vilka jag ville prata med Visste vilka föreläsningar jag skulle besöka Läst på internet Fick nys om mässan genom en lapp som hängde på anslagstavlan i skolan och sen klickade jag in på eran hemsida och läste mer. Har även tidigare varit inne på olika studenthemsidor för att se vad det finns för olika alternativ och utbildningar m.m. Lista på utställare Svarade nej på frågan om jag förberett mig, men den här frågan var obligatorisk så skriver lite här! kollade olika hemsidor om hur utbildningar var och vad som krävdes för att komma in. skrivt frågor har ej förberett mig Förberedde mig inte Skrivit ett antal universitet/högskolor jag är intresserade av att hitta dom universiteten jag vill söka till nej tänkte på vad för frågor jag ville ställa till olika skolor. Titta på olika program

15 hade inte gjort det Jag hade redan innan en väldigt klar bild på var jag vill gå så samlade så mycket information som jag kunde kring det programmet och universitetet. Samlade även på mig frågor och kollade upp andra alternativ som jag undersökte. Inget sa jag ju? hade inte förberett mig planerade vilka universitet jag skulle besöka kollat upp universitet och högskolor Tog med en väska att ha lunchen i. Skrev ned de frågor jag hade på ett papper som jag sedan hade med mig på mässan. kolla på schemat vad som finns att gå och titta på Förberedde mig inte, varför är frågan då obligatorisk? planerade dagen Frågor kommit på frågor osv kolla plats/ort/delstat(utomlands) Har ej förberett mig särskilt inte alls svarade nej Frågade lärare om vad man skulle fråga efter nej läste lite om skolor jag ville titta på kollat upp vilka skolor/agenturer jag ville prata med skrev ner frågor att ställa jag förberedde mig inte kollade på högskolors hemsidor Schemat Googlat och läst på om olika skolor. Fråga 13 Tyckte du att Schemajakten var ett bra sätt att få dig och dina kompisar komma igång med planeringen?

16 Fråga 14 Besökte du Vägledningen på mässan (montern med rosa bakre rosa vägg) strax innan man gick in i bland alla montrarna? Fråga 15 Om ja, fick du svar på dina frågor?

17 Öppna svar-ja (13) Jag fick inte enbart svar utan även tips och framtidsvägledning med hur jag ska ta mig tillväga angående vidare studier. absolut Frågade om dem olika vårdprogrammen och vad som finns förutom läkare och tandläkare de svarade sakligt och precist Sjukt tacksam för svar Mycket bra och tydliga svar Jag fick lite bättre koll De berättade vilka skolar som var på besök idag. Jag visste inte riktigt vilka skolor jag skulle gå till så jag fick lite vägledning och hittade faktiskt rätt! det fick jag Hur man fick en stämpel Hade frågor om basår. Hade inga särskilda frågor. Öppna svar-nja (7) hade inga särskilda de var lite osäkra på vissa saker. Hade lite brotton till ett seminarium men tyckte dem verkade bra och hade svar på tal! typ var mest nyfiken på vad människorna ansåg om sina jobb Inget speciellt givande vad jag minns men jag blev trevligt bemött De var inte så hjälpsamma... men de riktade mig åt rätt håll Fråga 16 Hade du kontakt med något av Sacos förbund? De fanns med i Saco monter, den stora runda och färgglada montern som låg direkt efter kassorna när man kom in från huvudentrén. Där man kunde göra ett personlighetstest och boka tid med en psykolog och där Väljayrkeböckerna och Framtidsutsikter fanns.

18 Fråga 17 Om ja, fick du svar på dina frågor? Öppna svar-ja (9) från JUSEK Jag frågade bara efter en karta Pratade mycket med en tjej angående historieinriktade program på Uppsala universitet det fanns frågor som studie vägledaren på gymnasiet inte kunde svara på, de frågorna kunde man ställa här och få ett bra svar! Besökte ett fack-förbund som I vilka högskolor en del utbildningar finns Alla frågor fick jag svar på En del i alla fall. Fick veta hur juridik- och eknomi programmet var Öppna svar-nej (8) Jag ställde ingen fråga. Både ja och nej. Det stod att man kunde ställa frågor kring olika yrken. När jag väl frågade kring dessa så verkade det väldigt osäkert kring informationen. Visste inte riktigt vad jag frågade efter heller, var mer öppen för att få se resultat av testen.

19 Visste redan att jag var en pirat jag vet inte vad yrkena innebär Jag gjorde vilket jobb skulle passa mig bäst men jag fick inget svar. gjorde ett test, hjälpte inte så mycket. Vet inte vad jag ska gå Personen som jag pratade med gav inte bra tips utan gav mig enbart en lista över alla yrken som min valda utbildning skulle kunna leda till Fråga 18 Hur många seminarier var du på? Fråga 19 Blev du intresserad av någon ny utbildning eller något nytt yrke under mässbesöket? Öppna svar-ja (174) Läkarprogrammet

20 Läkar jurist, plugga/jobba/volontära utomlands utbildningar utomlands Filmproduktion Kriminalvårdare. civilingenjör Blev otroligt intresserad av civilekonoms och mer intresserad av arkitektur. Civilingenjör i teknisk fysik nja inte säker än! Kiropraktor Grafisk Lunds universitet och uppsala universitet Grafiska inrikningar molekylärbiologi i Uppsala Biomedicinprogrammet hälsopedagog bibliotekarie Ekonomisk Bartender & make-up artist. Bioteknik fanns fler skolor som jag inte tänkt på arkitekt tv-produktion Industriell Ekonomi Psykolog och lärarutbildningar Biomedicin Biomedicin läkarprogrammet utlandsstudier Apotekare receptarie, förskolelärare, lärare psykologi, turism&äventyr receptarie Jobba utomlands sport managment från gih Interiörsdesign Juridik, Lund Study abroad Pilot Juridik biolog civilekonom Linköping ekonom

21 biomedicin sjukgymnast biotenik Cevilingengör mediateknik Lule Rättsvetenskap Tysklandsstudier bartender, tränare statsvetenskap, kommunikation och media, juridik, utlandsstudier Kemiteknik bl.a kth internationell material teknik högskoleingenjör produktutveckling Maskinteknik au pair studier i USA civilingenjör med inriktning medicinsk teknik Au Pair Lärarutbildning högskoleingenjör / civilingenjör civilingengör Det intresse jag redan haft förstärktes Kriminalvården apotekare Industriell Ekonomi Banktjänstman Juridik och arkitektur Lärarutbildningen! volontärresor i sydamerika Mina ögon öppnades framför allt för att det finns fler olika utbildningar med fler inriktningar. Fick också upp ögonen för att utbilda mig till nutritionist kriminologi ekonomi Au pair Högskolan dalarna Utomlandsstudier sjukgymnast Att studera vid Göteborgs Universitet Studievägledare juridik Industriell ekonomi Design Medieteknik

22 Musikproduktion Civilingenjör Volontär Civilingenjör civilekonom väldigt många Statsvetenskapskurs på Försvarshögskolan Civilingenjör Spelutveckling turism & event Hudterapeft jurist- och ekonomiutbildning polis Utlandsresor, volontärarbete civilingenjör Global Management och utlandsstudier arkitektprogrammet Jag visste innan vad jag var intresserad utav. kth spelutveckling aue pair Utomlandsstudier Ekonomi idrottslärare, hälsopedagog, militär, polis, brandman och ambulanssjuksköterska eller börja jobba som undersköterska efter studenten. tanläkaryrket Bartänder utbildning Lärare utomlandsstudier för sport Polis, kriminalvården Utlandsstudier bartender, pilot och militär Språk, Arabiska - Stockholms Universitet medicin Tidigare hade jag mest tittat på ekonomie kandidat på SU, nu fick jag även upp ögonen för andra universitet och högskolor med det programmet, samt tittade jag även lite på juristutbildningen. Studera utomlands Studera utomlands sopsorterare juridik Brandman socionom civilekonom

23 Kommer inte ihåg namnet skidlärare ekonom Ekonomi statsvetenskap på SU Läkarutbildning Juridik socionom Både jag och nej. Fler alternativa universitet dök definitivt upp Sjökapten spaterapuet Ekonomirn utbildning, jobb m.m utomlands kriminalvården hudterapeut civilekonomi samhällsplanerare utomlandsstudier Ekonomikurser. Skidlärare/turistledare Civilingenjör militär alla jag var på Svenska Kyrkans missionärutbildning Tech Music School Jag blev mer övertygad om vad som kändes bra och lockande Musiklärare Utomlandsstudier dramatiska högskolans tv-inriktade utbildning media volontärarbete KTH's, Lunds Universitet åka till australien och arbeta Utbildningar i utlandet LTU och KTH lunds universitet Läraryrket volentär arbete volontärresor psykologi i USA Lärare bartender skolor jag inte visste så mycket om

24 Militär Utlandsstudier Fångväktare Dansutbildning utomlands Fråga 20 Vad tyckte du var mest intressant under mässbesöket? Svarsvärden (389) Föreläsarna Många olika montrar och möjligheter inför framtiden. Föreläsningen av Jusek om Jurister och att få prata med studerande på de olika utbildningarna så man får se hur det är på riktigt! att få lite inspiration vad man kan göra efter gymnasiet, både studier och utlandsresor Att se de olika högskolorna och universiteten. Att de intriktningar jag är intresserad av fanns där. Att man fick bra svar och tillräckligt med information om sin framtida utbildning. Många var kunnande inom sitt område Jag tyckte att mötet med de olika skolorna var mest intressant. Att få svar på sina frågor man hade till högskolorna/universiteten. Informationen jag fick från Karolinska Institutet och Linköping universitet Föreläsningarna Seminarierna och att kunna prata med de som gått den utbildning jag ville gå Att se alla utbildningar Att se vilka som verkligen brann för sin utbildning på deras skolor och vilka som var bara där för att de måste. Man märkte det på deras utstrålning och på hur mycket de kunde. Första ordet som dyker upp är mångkulturalism. Många människor från flera olika bakgrund hade ett gemensamt syfte att studera vidare och ge tillbaka Sverige något. Jag älskade arean i mässan och det blev aldrig trångt. Man kunde få svar på alla sina frågor och de starka färgerna lockade ögat. Det som intresserade mig mest var seminarierna. Ett tips från mig är att aldrig upphöra seminarierna! Jag tror att de är mest verksamma för vilsna studenter och "face to face" erfarenheter genom att få höra från en utbildat arkitekt till exempl har en mycket större påverkan på besluten än en webbsida! Tack för en underbar mässa! Hur olika högskolor med samma utbildning marknadsförde sig olika. Till exakt samma program sade vissa högskolor att alla var samma och andra inte. Detta var intressant men också konfunderande. Att besöka skolorna jag funderat över att börja på. Seminarierna, dock så hade man önskat att det var från fler olika skolor som var med i dem samt att informationen skulle gå in lite djupare. Seminarierna innehöll rätt mycket översiktlig information som man kunde läsa på webbplatsen, man hade hoppats på lite annorlunda information som går djupare in i hur det är att vara där och hur man jobbas osv. istället för grundläggande fakta som går att läsa om. Att jag fick prata med en student på det programmet jag är intresserad av. Att det fannas så mycket att välja mellan, speciellt bland skolorna utomlands. Upptäcka nya skolor!

25 Chansen att få prata med personer som var det yrket man var intresserad av. Men också få tips av de som pluggade på programet och få erfarenheter av vad som skulle komma om man valde det. Att se utbudet av högskolor och universitet som finns, fick ett bredare perspektiv på alternativen man har. All information! Fick precis allt jag behövde och allt var intressant! Att få gå runt och bara se vad det finns för utbud Seminarierna Att få gå runt och prata med viktiga personer som öppnade nya dörrar för mig. Uppsalas seminarium om Molekylärbiologi och Ingemar Anderssons seminarier om studieteknik Seminarierna, helt klart. Det är skönt att slippa gå runt och fråga själv Att få veta om programmet och skolan direkt från en elev med erfarenhet och god kunskap om sitt ämne. Att prata med de elev som representerade de utbildningarna som jag var intresserad av Prata med syv från universitet samt studenter och lärare. Även bra med information om hur man kan studera utomlands. Bäst var dock absolut seminarierna som hölls av Ingmar från komvux! Föreläsningarna Allt Prata med studenter på olika universitet man kan ha alla möjliga info,som hjälper att fundera och bestämma sig Seminariumen Att få lyssna på seminarium och få prata direkt med elever. Träffa alla människor och lära sig sjukt mycket nya saker om ställen, skolor och utbildningar! Seminarierna Att kolla alla olika utbildningar inom media och se vad alla kunde erbjuda. Seminariet om att studera till jurist på Uppsala universitet Seminarierna. Synd att jag inte gick på fler än 1. Jag gillade föreläsningen om volontär arbete. Det fick mig att vilja göra det vid nåt tillfälle Att få se andra högskola än de som finns i min hemstad och att man kan prata fördelar och nackdelar om de olika skolorna! Jag tyckte att det var roligt att se hur många högskolor som hade lärarutbildningar! Jag trodde själv inte att det var så många! Att få se de olika universiteten. Alltid kul med mässa, träffa folk som läser samma program som jag. Jag tycker att det som var mest intressant var montrarna från de stora universiteten/högskolorna. Det var spännande att få prata med unga som har info om något som jag inte har en aning om: att vara högskolestudent. Det var kul att det fanns så många att prata med, eftersom alla har sin egna upplevelse. Att prata med elever och lärare på dem linjer jag är intresserad av Det jag tyckte mest intressant var utlandsarbeten. Gick runt och frågade om hur man sökte jobb och lite hur det gick till. Fick mycket hjälp och information. Det mindre bra var att ni inte hade en ända monter som hade någon form utav matutbildning. Att få en bild av hur utbildningarna är och vad för människor som går där. Se vilka möjligheter som finns. Att få en uppfattning om hur utbildningarna ser ut och vilka människor som går där. Se vilka möjligheter som finns. Att få se, på ett mer konkret sätt, hur många olika utbildningar det egentligen finns! Jag fick mycket inspiration samtidigt som jag fick bättre information om program jag varit intresserad av sen tidigare. "Vilken utbildning passar mig" tror jag ett seminiarium hette som både jag och många av mina vänner fann väldigt intressant.

26 Att prata med folk som går på högskolan för att få veta mer om en utbildning/skola. Jag tyckte att det var mest intressant att kolla på alla utlandsarbeten och utbildningar utomlands då det är vad jag är intresserad av och det var bra att alla utlandsstudier var samlat på ett och samma ställe i salen Seminarierna är alltid intressanta, men att prata med de olika universiteterna om hur det är att gå där, studentlivet, boende etc. är nog ändå det mest intressanta/nyttiga Att få höra hur olika skolor fungerade och skillnaden på utbudet. Vilket gör valet enklare.det var även mycket inintressant (roligt) att få prata med personerna i montrarna. Att se hur många olika valmöjligheter man har. Linnéuniversitetets monter där vi pratade om sjöfartshögskolan. Alla montrar med olika städerna i världen som man kan studera i Föreläsningen om hur man ska välja var och vad man ska studera. Föreläsaren gav väldigt många bra tips och dessutom fick man möjlighet att ta med sig dessa tips i form av en bok, skriven av honom. Han var väldigt öppen och berättade på ett intressant sätt. Han fick mig att inse vilken riktning jag ska titta och söka mitt framtida jobb. Samtalet med Svenska kyrkan samt alla de trevliga människor som jag träffade! Informationen om utländska universitet Jag tyckte mycket om seminarierna om studieteknik En föreläsning om ett community college i Florida, en annan med IBS och att prata med en skola från Cypern. Att man kunde få information om vad det finns för utbildningar att välja bland Föreläsningarna eftersom det var mycket inspirerande och hjälpsamt. Utlandstudier och yrken. SLU då dessa är vår största avnämnare. seminarierna Att lyssna på seminarierna Att få information från olika universitet/ högskolor! Det är även bara kul att få träffa lite glatt folk i en lokal med härlig stämning! Att gå på seminarium om olika yrken som jag inte tänkt på innan. Det öppnade ögonen för en och jag blev intresserad av det yrket Höra vad alla i montrarna hade att säga föreläsningarna Juridik seminarium, alla olika yrkena osv Att prata med elever och få höra hur det verkligen är att studera vid universitet Att få träffa och prata med en läkare. att få veta att det finns oändligt med möjligheter. elevernas egna erfarenheter om utbildningar Att få veta mer om vilka skolor det finns att välja mellan Det var andra gången jag var på mässan, och denna gång var det i princip samma information tyckte jag. Men jag såg inte seminariet om studieteknik förra gången, därför tyckte jag att den var mest intressant. Det var en otroligts lärorik upplevelse. Hade länge funderat på hur höga kraven är samt om hur studentlivet ser ut. Detta fick jag nu en klar bil på efter mässan. gå på seminarier och gå på runt och kolla på utställare, det var bra att vi fick kataloger mm så man kan läsa om det hemma Att träffa studenter Att det var så många där

27 Work and travel i Australien!! Info möten, resor mm Att få prata med studerande och höra deras åsikter! att man fick svar på frågor som man ville veta och att man hittade andra intressanta utbildningarna som man tidigare inte visste om. Seminarierna. Det var skönt att sitta och lyssna och man fick mycket information i lugn och ro. För när man pratar med folk i montrarna var det stressigt When life offers you a dream so far beyond any of your expectations, it s not reasonable to grieve when it comes to an end. Chansen att prata med erfarna universitets personer Möjligheten att gå runt bland alla montrar och se hur många val det faktiskt finns Föreläsningarna Informationen om universiteten Att se alla olika utbildningar och träffa människor som studerade på dem. Tyskarna från DAAD, gav mig mycket information om hur man går tillväga vid sökandet av utlandsstudier! Informationen man fick från de olika "skolorna" Att höra från studenterna hur det är att gå på vissa linjer Utlandsstudier påsar Montrarna från universitet då fanns många nuvande elever med bland dem. Att få reda på hur det var på olika skolor, hur skolan var och lärare mm. Även att höra om olika utbildningar. inget Seminariet om studieteknik och prata med utställarna De olika seminarierna om utlandsstudier att prata med folk i de olika montrarna Insidan på KTH Alla universitets montrar Fikat Godiset Att träffa alla människor i montrarna som hade så mycket att berätta. Eleverna som stod i montrarna och berättade om programmen som de gick få höra hur många utbildningar det finns. Och vad eleverna tycker om sina utbildningar otroligt dyra drickor. 26kr för 0.5 L.. seriöst? Vi är studenter, inte högt uppsatta inom arbetsklassen. De tekniska gymnasierna och deras sätt att "värva" nya elever. att äta godis och kolla på tjejer Att få komma iväg från skolan. Gratis godis :D Få prata med elever från olika högskolor och universitet och höra vad de tyckte mest om med sin utbildning och höra hur många olika utbildningar det finns. gratis saker Att prata med människor om utveckling, kompetens, olika utbildningar och städer samt äta godis alla skolor Att alla visade intresse och att man fick det svar man ville ha.

28 Seminariet om Mittuniversitetet och att parata med en från Sveriges ingenjörer. Info om utlandsstudier De olika föreläsningarna samt överflödet av nyttig information! Det var intressant att höra alla människors olika historier och erfarenheter. inget Alla roliga och informativa föreläsningar. Seminarierna och att alla universitet var så hängivna och trevliga. Montern från University of St. Andrews Att få gå runt och upptäcka nya yrken och studier som man inte tänk på tidigare, som nu verkade intressant tack vare mässan. Prata med folk från olika högskolor och få mer info om programmen Att få prata samt ställa frågor till elever som gick på universiteten/högskolorna Prata med människor som har samma intresse fast med klar utbildning. Genom det får man ett annat perspektiv på saker och ting. Vad de olika skolorna erbjöd Var intressant att lätt kunna jämföra universiteten och ställa sina frågor till studenter som går där... Seminarierna, då främst det om studieteknik med Ingemar Andersson och det om vad en civilingenjör gör. Att titta runt bland alla montrar och hitta nya spännande utbildningar. Jag blev även intresserad av att studera i någon annan stad. Det var också roligt att prata med de olika ambassadörerna i montrarna när de berättade om sina egna utbildningar ur deras synvinkel. Alla olika seminarium. Att få information om olika utbildningar och skolor inget, Ni borde ha mer utbildningar inom smink. seminarierna Att kunna höra professionella tips och åsikter. Kontakten med de olika högskolorna Att studera i universitet/universitetsstudier Handelsbankens monter tycker jag var trevligast och pirajas godiset Allt Seminarierna var riktigt informativa och givande! Det var positivt att de var relativt korta, då det fanns en hel del att utforska på mässan. Arkitektseminariet var den bästa enligt mig! Urvalet Få höra om människors erfarenheter och hur de själva har det på högskolorna Seminariumet om att volontärresa. Det var väldigt inspirerande och jag kände att det är något som jag skulle vilja på i livet! Alla utställningar Ekonomiutbildningar och tandläkarprogrammet föreläsningarna om bl.a. studieteknik. att få prata med elever från de olika högskolorna Det mest intressanta under mässan måste varit att man fick tillfälle att prata med studenter från skolorna. För mig kändes det faktiskt mest givande att gå fram till en student som inte läste det jag vill läsa och bara prata om själva skolan, sedan letade man upp en student inom ens område för att diskutera linjer. Mycket bra...

29 Jag tyckte det var mest intressant att få se alla universitet som var där, och få en inblick i hur livet som studerande på universitet ser ut. Det som var mest intressant var nog en högskola i Italien Att kika runt och se vad det fanns för alternativ. Mitt intresse ligger bland mänskliga rättigheter, ekonomi, utlandsstudier, resor och volontärarbete i nuläget, så därför drogs jag mer till de montrarna som kunde erbjuda något av detta. Det mest intressanta var nog att höra elevers egna erfarenheter. Det var väldigt intressant att få information från utländska skolor Seminarierna Volontär och au pair var något nytt och spännande. Men mest intressant var föreläsningarna och speciellt den som KTH höll :) alla andra var också roliga och drivna Allt trevligt folk och alla möjligheter, man fick sig verkligen en tankeställare. Maten var lite dry men väldigt väldigt god Högskolornas monters Seminarierna! Att få en större inblick av alternativen som finns att välja mellan. att prata med elever Se vad de olika skolorna erbjuder och hur de upplevs av elever. Jag tyckte att det var bra med seminarium och att alla som jobbade i montrarna var så hjälpsamma och försökte ge en så mycket information som möjligt. Att få prata med personer från själva universitetet man var intresserad av. Ingmar om att välja yrke. Han var komisk och stöttande Att få prata med studenter som redan studerar vid det universitet och den linjen man helst skulle vilja börja på. Man lärde sig mycket av deras erfarenheter Att få prata med olika personer angående olika program. Fick väldigt mycket hjälp av de som stod för deras skolor samt från seminarier. Att vara på seminariumen och gå runt till de olika montrarna som jag är intresserade av och få en tydligare bild! Över att det fanns så mycket utlandsstudier. Jag tyckte det viktigaste var att man fick prata med representationer från varje avdelning från högskolorna/universiteten. Det är bättre och nyttigare information än att bara läsa på nätet och från tidningarna. Universitetens montrar, alla olika sorters utbildningar samt studenterna och lärarna som kunde svara på frågor. möjligheten att kunna prata med studenter om studentlivet, staden, skolan och självklart utbildningen men även att gå på föresläsningar. Att få möjligheten att prata med studerande på den linjen jag var intresserad av. Vilket gav en bättre insikt i hur linjen fungerade etc. Det mest intressanta var att få prata med studenter från de olika skolorna. Det var väldigt intressant att få veta vad de hade att säga om den utbildningen man var intresserad av och få veta lite om hur det kunde se ut som studerande. Att det fanns så mycket att välja mellan och att det inte bara var utbildningar från Sverige utan i många olika länder. Seminariumen Seminarierna

30 Att få prata med studenter Mest intressant var att man kunde få information om många olika skolor. Att få ta del av studenters tankar kring universitetet. Prata med folk från olika yrken "Konsten att välja utbildning" av Ingmar Andersson tycker jag var mest givande eftersom jag på ett ungefär vet vad jag ska välja men fortfarande är osäker. Han gav många nyttiga råd som kommer att användas när jag gör mitt val. Att besöka de universiteten jag är intresserad av, nämligen Stockholms universitet och Försvarshögskolan. Kolla vad universiteten hade för utbud av utbildningar. Att prata med de erfarna studenterna. Att det fanns så mycket jag blev intresserad av Att jag fick svar på mina frågor Uu, su Seminarierna. Alla olika semenarium Att få mer information om universiteten och utbildningarna! Att det fanns så mycket att välja på. Innan var jag inte alls sugen på att plugga vidare, men när man fick se och höra så mycket från olika håll så vart man mer intresserad. Kom på saker som faktiskt skulle vara kul att kunna göra, t.ex. Au Pair eller spelutveckling. Jag tyckte det var mest intressant, att man byggde upp ett intresse medan man var där och fick massvis av idéer som skulle vara riktigt kul att göra efter studenten/senare. att prata med folk som visste vad de snackade om. Att jag fick mycket information om mitt område, samt bra universiteter i London och i Sydney, vilket jag behövde.. dock blev jag mer förvirrad av vad jag skulle välja nu.information om LONDON UNIVERSITETER inom turism och event måste förbättras! Alla som var där och informerade oss, de förklarade hur utbildningarna är och hur är det med arbetslivet är i framtiden. Jag tycker att det var intressant med alla olika montrar, att det fanns så otroligt mycket att välja på hade jag ingen aning om. Det roligaste var nog med de skolor och universitet som hade ordnat aktiviteter vid sina stånd, där man kunde få testa på olika saker och få saker. De olika montrarna med utlandsstudier speciellt de med personer från självaste skolorna och de olika länderna. utomland utbildning Alla montrar Seminarier Att få träffa apotekare,då de berättade för mig att det finns olika inriktningar inom apotek området, vilket gjorde min hjärna att tänka på något nytt. Tidigare hade man bara vetat att det finns yrken efter vissa utbildningar, nu fick man veta mer exakt vad som finns och kunde ställa frågor. Att se hur man arbetade på olika högskolor Föreläsningen om att välja med hjärnan hjärtat och foten eller vad den hette. Att inse hur mycket det finns att välja på. att se hur mycket det finns att välja på föreläsningen om volontärarbete. Seminarier och variationen

31 De olika personerna ifrån universiteten/högskolorna som verkligen berättade om sig själva och varför de åkte till en speciell skola. Hur de valde sin utbildning. Att Björn från Paradise hotel var där. Vet inte Att man fick en överskligt bild av många yrken, att man fick höra vad elever tyckte om högskolan och att man fick se ämnen som man ska plugga och antagningspoängen Att gå runt och fråga om de olika utbildningarna och få reda på mer. Det var mycket bra att jag fick tala med Stockholm Universitets studievägledare då jag fick mer klara svar på mina frågor och funderingar Att tala med studenter från olika högskoleprogram, t.ex. läkar- och civilingenjörsprogrammet. Det var väldigt givande och gav mig en inblick hur det var att studera på dessa program. Pilotutbildning, polis, brandman, försvarshögskolan/makten, gratis dricka Veta vad man ska göra i framtiden och vilken högskola som passar just mig. De utbildningarna som inte bara var till för jobb utan även erfarenheter och roliga saker All ny information om hur det faktiskt är att plugga vidare Det var intressant att få möta representanter från de olika skolorna som jag var intresserad att studera vidare på. Bra med seminariet för studievägledare. Dock skulle jag vilja att det började kl 10,00 istället för 9,30 Det mest intressanta med SACO är att mässan innehåller nästan alla möjliga skolor och där kan man ställa frågan direkt och träffa elever från olika skolor Föreläsningarna, dock kunde de varit mycket bättre. Seminariumen Att få möjligheten att prata med elever och lärare från respektive skola. Informationen vid Blueberry- montern var speciellt intressant eftersom jag överväger att plugga i Japan i framtiden. Att kunna fråga studenter om hur det var att hitta boende i staden. Att få prata med dem som studerar det man vill studera själv (i mitt fall psykologi). Hur det är, vad man kan göra. "För det vidare" som pratade om läraryrket. Att det fanns så många ungdomar som var engagerade och att det faktiskt fanns så många skolor med så många program o välja bland. Semenarierna Att gå runt och kolla vilka möjligheter det fanns att välja på, även om jag redan hade valt innan allt! Seminarierna (fast inte de som pratade om "studentliv" mer än själva utbildningen) Att de som presenterar det skola är så trevliga och vänliga när man pratar med de. : ) all infomation Höra hur de olika yrkena var som jag har varit intresserad av, av de med riktig erfarenhet. Study USA, Hillsborough Comminity College. Att få reda på nya information om ekonomiprogrammet. Jag tyckte att de var intressant med alla utländska skolor, utbildningar och au pair möjligheterna. Alla olika skolor som finns. Det bästa var att de flesta var tillmötesgående. Jag fick bredare kunskap om vad det finns att välja på och en stor funderare på vad jag egentligen vill bli. Att man fått sina frågor besvarade och därtill fick vara med på underbara seminarium. Dock blev jag lite besviken att läkar-seminariet inte blev som förväntat.

32 Inte mycket. Föreläsningarna och det stora utbudet av montrar Hur alla vid varje bås/unerversitet kunde sin grej, de gav väldigt bra med information och man kunde fråga vad man ville och behövde och det var syftet med hela mässan tror jag! utomlands utbildning Se hur universiteten/högskolorna var, man fick en chans att ställa frågor som man inte skulle kunnat fått svar på. Man fick en större insikt över vad själva utbildningarna handlade om och man kunde se skillnaderna mellan samma yrken och hur de inriktade sig vid de olika högskolorna. Att så många utställare var där. Det intressanta var att många gjorde en intresserad av ett yrke och en utbildning som man inte trodde var intressant innan. Utlandsstudier, volontärresor och att jobba utomlands Att träffa dem som arbetade med det man själv var intresserad av och höra vad dem ansåg om sitt yrke och hur dem gått till väga för att hamna där dem är idag. Många saker. Att få prata med det universitet jag är intresserad av Det var givande att få information om olika högskolor och utbildningar. Allt var väl intressant se alla valmöjligheter Att se vad högskolorna erbjöd. Språkutbildningarna och working holiday i australien. Alla montrar och broschyrer att det var nåt vettigt iaf att så många skolor och yrken var där som man kunde fråga massor med frågor och få information om det man ville veta Aha-upplevelsen som uppstod när jag verkligen insåg att det fanns mer än bara ekonomie kandidatutbildningen på SU. Att det fanns många olika skolor att prata med, även flera inom samma område. Det var alla seminarier. Jag gillade att det bara var ca 20 minuter, det gjorde att man fick möjlighet att besöka seminarier om ämmen man kanske inte är jätteinsatt i, man lite intresserad. Man kände på så sätt att man inte slösade tid ifall ämnet inte föll en helt i smaken. Man fick en inblick och behövde inte vara superinsatt i allt. Mycket inspirerade föreläsare. Jag gillade speciellt föreläsaren som pratade om "konsten att hitta utbildning" Han talade inte om skolor eller utbildningar i sig, utan mer abstrakt kring att blir vuxen, göra val och tänka rätt. Gratis vatten Seminarierna om att studera utommlands Få kontakt med olika högskolor Det stora utbudet av utbildningar, seminarierna och att få prata personligen med erfarna elever. träffa folk som gick högskolorna/universiteten maten Tjejerna vet ej Att få prata med studenter som läste de programen som man var intresserad av

33 Att prata med människor i montrarna, de som var duktiga och visste vad de pratade om i alla fall! Jag tyckte även att det var intressant och spännande att vara där över huvudtaget, en ny miljö som var neutral där jag kunde fokusera på att hitta det jag var ute efter. Att det fanns så många skolor som var där att ge information till en. Polis, föreläsningarna, brandman, GMU Helt klart seminarierna! bullar Alla olika valmöjligheter Seminariet gällande civilekonomprogrammet All information som fanns tillgänglig, dock var det mesta likt det andra. Hur väl bemött man blev Dels att det fanns så många skolor i Sverige, dels att det fanns så många intressanta utbildningar som man verkligen upptäckte på mässan Det var många skolor som hade samma utbildning, det var intressant att höra hur de skiljde sig mellan varandra. Att prata med alla de människorna som var där. Alla nya yrke som studievägledarna gjorde mig inse att jag hade schanns att välja mellan Allt var intressant om programmen och skolorna Var och lyssnade på när en äldre man (minns ej namn men han var skåning tror jag) som pratade om olika personlighetstyper. Man fick ett papper där man kunde testa sig själv och utifrån den "bokstavskombination" kunde man läsa om tips på passade yrken. Jättekul och intressant faktiskt! Det var nog det jag gillade mest. Man fick också väldigt bra info och vägledning via personerna i de olika montrarna Den information jag fick utav SU, genom att få chansen att träffa andra som har/studerar där så fick jag upp ögonen ännu med för universitet. Att prata med de olika personer som representerade olika högskolor och universitet. Att det fanns så mycket olika utbildningar att få information om. Seminarierna, det var inte lik gymnasiemässan där skolorna gjorde reklam utan man verkligen berättade i detalj hur deras skolor var och gick in i djuphet där man fick veta vart man skulle bo, vart man studerade, hur skolan såg ut osv. Seminarier. Att se alla olika utbildningar som fanns De olika skolorna från olika delar av Sverige och hur de försökte sälja in sin skola det mästa att besöka olika montrar och få inspiration Eftersom att jag var bra förberedd så fokuserade jag främst på att samla ännu mer information vid de universiteten som jag var intresserad av. Fick svar på frågor och tycker att det gav mycket att prata med studenter där! Gav en väldigt bra insyn :) Seminarier Alla seminarier man lärde sig av! Alla studerande på universiteten, alltså ungdomarna De olika högskolornas broschyrer Att få träffa en riktig apotekare eftersom jag vill bli det. Att kolla på Örebros filmer om olika yrken och utbildningar, det var givande!

34 dsfsdf Linköpings universitet var intressant Att få prata med sådana som går en viss utbildning och få veta mer specifikt vad de höll på med Allt man fick kolla på Informationen om universiteten och utbildningarna Att besöka de olika universiteten Jag tyckte helheten gjorde det intressant. Men det bästa måste ha varit föreläsningen om att åka till Australien. Träffa gamla kompisar. Att se alla olika utbildningar som finns och drömma sig iväg om vad man skulle kunna bli och göra i framtiden. Även om jag nästan bestämt utbildning och skola var det jättekul och inspirerande att gå och kolla på vad som finns och vad man kan göra. Man önskar att man har fler liv och inte bara ett.. Jag pratade med en kille från Kungliga Musikhögskolan i en timme, han sa mycket intressanta saker. Volontärmontrarna och volontärseminariet där en tjej berättade när hon volontärarbetat i Ghana, Afrika. Det var oerhört inspirerande på ett mycket känslomässigt sätt. Mitt intresse att volontärarbeta efter gymnasiet höjdes något ofantligt. Även bartendermontern var spännande och mitt intresse för det ökade även det. vet ite Seminarier, studera utomlands bland annat Tyckte psykolog seminariet var väldigt intressant och även kriminalvården! Att se vad det finns för olika jobb och utbildningar. ATt möta studenter från olika skolor Alla seminarier och folk som sa bra saker om deras skola Informationen om specifika universitet och högskolor. Träffa elever som gick programmen jag var intresserad av. Att få lyssna på elever och lärare från olika utbildningar och på så sätt få en bättre uppfattning om de olika utbildningarna och skolorna. Det gav även en bättre uppfattning om högskolor och universitet överlag. Samlingen av konsthögskolor, att det fanns många olika delar och att det inte bara var högskolor som ställde ut utan att man kunde få svar på frågor osv Att se vilka olika möjligheter det fanns att plugga vidare inom mina intressen. Jag hade väldigt lite kunskap om vilka möjligheter som fanns innan jag kom till mässan. Att få se alla roliga utbildningar efter gymnasiet, hur många olika och roliga skolor man kan tänka sig att börja på. Jag tyckte det var intressant att det fanns så få utbildningar på SACO-mässan, som jag skulle vilja gå. Tror det fanns två estetiska "montrar" och ingen av dem hade med foto att göra. Det var intressant. Kungliga musikhögskolan Study Abroad alla olika montrar och utbildningar Man fick se mera vad de olika skolorna hade att erbjuda. Att prata med och ställa frågor till dem som gick på de olika utbildningarna och få en överblick över de möjligheter som finns, även om det är svårt att se tydliga skillnader mellan de olika skolorna då de är representerade i montrar och utanför sin kontext. Att studera utomlands och KTH. Alla de utländska högskolorna. Att träffa de olika skolorna och prata med eleverna. Det gav mig en tydligare bild om vart jag vill plugga efter gymnasiet. Efter sacomässan är jag helt hundra på vad jag vill.

35 Jag tycker att bluebeery var roligast att vara hos men sen var jag även vid polisen och några andra montrar. SACO mässan var bra fick mera info om områdena jag var intresserade av. Seminariet om utlandsstudier Svårt att veta Hade inte så mycket tid när jag väl var där, så det blev stressigt. Skulle nämligen tillbaks till skolan för att repa inför en konsert. Har inte tänkt plugga vidare direkt efter gymnasiet, så jag tänkte komma på nästa SACOmässa, mer föreberedd! Först och främst tyckte jag att det fanns väldigt bra information överallt som gjorde det enkelt för mig att hitta dit jag ville. Men det var även väldigt intressant att utbudet på mässan var brett, det gjorde att man öppnade nya vyer som man kanske egentligen inte hade tanke om innan man kom dit. Informationen från de olika högskolorna! Även att det var från kyrkan! Det mest intressanta var att man kunde vidga sina vyer angående just högskoletiden. Att tala med tidigare studerande och studerande elever om deras egna upplevelse angående högskolor. det var intressant att se så många alternativ med naturvetenskapliga riktningar som jag är intresserad av! min syn på yrken inom vården t.ex. breddades. Att det finns många vägar att välja mellan. alla olika utbildningar att få lära sig lite mera om hur det faktiskt är att gå på högskola eller universitet, att få kännedom om hur det kanske kommer se ut senare i livet och vilka alternativ som finns. Få se hur mycket vägar det går att ta. Jag inspirerades av de olika seminarium som jag närvarade på och har tack vare dem fått en djupare inblick i studier på högskola, samt vad för olika slags inriktningar som existerar idag. Met Film School. Man fick högskolestudenters blick på vad de tycker är bra och mindre bra med att plugga vidare. Seminariumen, då fick man insikt i vad yrket/utbildningen innebär. Att få träffa folk från de olika skolorna och att få höra deras historier om hur skolorna var. Gav en större inblick över hur skolorna var och mer personligt än broschyrerna man får. Att det fanns så olika yrken och inriktningar. Att det fanns flera vägar och möjligheter efter att man har gått ut gymnasiet. Att alla skolor och utbildningar var samlade på ett och samma ställe vilket gav en bredare vy. Gillade att även företag som erbjöd utlandsstudier var där. Man kunde gå runt och få intryck av skolorna utan att behöva åka runt i hela sverige. Att se alla möjligheter titta på människor och känna av vibbarna man fick från de olika skolorna Att höra studenterna berätta om sina linjer Seminarierna! ett senario om luleås universitet. inspirerande. Se allt urval, roligat att tänka på framtiden och att faktiskt jag ska plugga något av det här rätt snart. alla olika utbildningar Seminarierna. Att få prata med representanterna från USA om hur deras utbildning såg ut, De olika tekniska högskolorna Parkour showen, samt lite allmänt info om möjligheter.

36 Personlig kontakt med studenterna. Au pair program och studera utomlands Seminarierna! informationen Det mest intressanta under besöket var att besöka de olika skolorna med filmutbildningars montrar. Dessutom var det intressant att det fanns så mycket olika skolor och utbildningar. Att få prata med folk från skolor som jag själv varit intresserad av och att få nya uppfattningar. Att prata med elever från högskolorna, de gav bra tips till inträdesproven, berättade hur skolan var samt gav tips om andra skolor/utbildningar Att få prata med studenterna!! Det var också en kunnig syv vid Uppsalas stånd. Dessutom var det bra att prata med studera.nu och de som visste hur betygssystemet fungerar - dittills fanns det inga syvar som kunde besvara mina frågor om meritpoäng! Utomlandsresorna - och studier, samt att det fanns så många skolor man kunde kolla upp och bra personer stod vid montrarna som man kunde snacka med och få mer information. Mycket fint strukturerat, lätt att hitta helt enkelt. Samtala med olika elever från utbildningarna. Jag tyckte det var roligt att hitta Institute of the Arts Barcelona eftersom jag vill studera dans/musikal och det är inte så ofta det är representerat! Alla de olika sorters utbildningar man skulle kunna välja efter gymnasiet, så som utbildning utomlands All positiv energi från människorna vid montrarna!! Upplägget, hur alla var delade i sitt och att man lätt kunde gå till varje monter och prata. Att det fanns mycket att välja på Alla olika jobb Seminarierna är jättebra tycker jag, de ger djupare info om speciella utbildningar och yrken Seminarium om studieteknik Att se att man faktiskt har många valmöjligheter när det gäller sitt skolval och att det finns alternativ till det man först hade tänkt sig. Att få veta mer om själva utbildningarna på skolorna var även det intressant. Internationellt samarbete med olika univeristet från olika länder. Studenter som besökte och berättade Fråga 21 Hur länge var du på mässan?

37 Fråga 22 Du fick en pocketguide med mässkarta, utställarlista och seminarieprogram. Fungerade den som information under mässbesöket? Öppna svar-ja (65) Den var mycket användbar, både som karta och som seminarieprogram. Frågorna till utställarna var delvis nya för mig och gav mig en större bredd på de frågor jag hade. den hjälpte mig väldigt mycket men kartan med montrarna var luddig dålig karta. bra seminarieprogram. Seminarieprogramet var användbart bra för att hitta seminarier och var vissa montrar låg men tog ett tag att fatta den hade varit bra om de varit i monterordning istället för bokstavsordning Men jag fick ingen i början, jag fick gå och be om en Jag kollade upp tider för föreläsningarna Hittade till seminarier med hjälp av den.. Alla utnyttjade seminarieprogrammet väldigt flitigt. Med kartan slapp vi också irra runt för att hitta rätt utan kunde gå raka vägen mot den utställare vi ville besöka.

38 För att veta vart jag skulle gå behövde jag den ja, då jag sökte specifika skolor i början av dagen. Man fick en bra överblick över var de olika salar fanns etc. man kunde liksom orientera sig lätt med den informationen i hand Jag hittade det jag letade Men använde den inte men den behöver förbättras till nästa gång. Vart svårt att hitta de olika montrarna. Kartan fungerade ganska bra som vägledning jätte bra BRA hjälpte till att hitta det mest intressanta först för att sedan ta dagen som den kommer! Bra Vi hittade till de montrar vi ville besöka. Klargjorda det jag behövde veta., använde den som karta och för annan information Absolut! Väldigt bra gjord! Lättförståelig. Nja, allt var så mycket stökigare med allt folk så ibland blev det svårt att hitta trots karta. Kartan var bra Vid entren Den funkade helt okej Blev lättare att hitta extremt mycket Hittade dit jag ville gå. Bra information som fungerade som den skulle. väldigt bra Mycket bra Tittade igenom det lite det hade varit väldigt svårt att hitta utan mässkartan väldigt bra Mycket bra. Den hade all info. För att hitta sig runt, olika tider för mössor osv, seminarium. typ jag tog en men använde den aldrig... Man kunde ta sig lättare mellan de olika stånden och seminariena mycket lättare. Det var lättare att se var allt låg perfekt Jag och mina föräldrar (som var med mig) tittade en del på den. kartan var väldigt bra den funkade bra Mässkarta relativt bra, iallafall

39 Tiderna på seminarier och vilka de var Lite svårläst bara. men kollade inte så mycket på den Jag använde kartan och seminarie program fungerade superbra! Hitta rätt den var tydlig! Hittade lätt till det jag ville gå till exempel seminarierna jag skulle gå på Typ kartan Kartan Öppna svar-nej (53) använde den icke. Fick inte något sådant Jag nyttjade den inte. Hade kollat upp mina intressanta seminarietider innan (schemajakten) och sedan gick jag kring och pratade med utställarna.. den var rörig fick inget sånt fick inte något sådant jag använde den inte läste i taket på alla plakat istället. fick ingen tog ej nej nej Använde dem inte fattade nada från den svår att tyda Fick inte någon Jag hade ingen pocketguide Jag fick tyvärr ingen sådan. Det var lätt att hitta på själva mässan Jag fick den inte Tittade inte på den utan gick runt Jag använde inte den fick ingen Fick inget Fick ingen Fick inte Jag fick aldrig sån avände den ej

40 jag använde den inte fick ingen Orkade inte titta Jag förstod inte hur kartan skulle tydas. Jag fick ingen. använde inte fick inget sånt Jag använde den inte. Jag fick ingen Pocketguide? fick ingen Visste var jag ville gå och hade begränsat med tid så körde mitt eget race. behövde ingen karta då jag ändå såg till att gå förbi allt Jag fick ingen grej. Delvis jo om man visste precis vad man letade efter men det blev för rörigt. På tok för många montrar och siffror att hålla reda på på ett gigantiskt papper. Jag var dåligt förberedd och kände att jag egentligen inte behövde gå på mässa just i år. jag kollade knappt på den, gick mest runt till alla montrar. jag fick ingen fick ingen tror inte jag fick den Fick ingen Tror inte jag fick något Jag fick ingen pocketguide Tittade ej på den Fråga 23 Hur värdefullt var mässbesöket för dig?

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2013

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2013 Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2013 Här följer en sammanställning av besökarnas enkätsvar när vi bad dem utvärdera mässbesöket. Enkäten fanns på vår webbplats och inbjudan till utvärderingen

Läs mer

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2015

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2015 Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2015 Inbjudan till den här enkäten skickades till samtliga registrerade besökare i biljettappen för Saco Studentmässa i Malmö. Även om de är många, ta gärna

Läs mer

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2016

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2016 Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2016 Den här utställarenkäten, som är gjord med Sacos verktyg Survey Generator, genomfördes via mejlinbjudan till besökare på Saco Studentmässa i Stockholm

Läs mer

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2016

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2016 Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Malmö 2016 Den här besökarenkäten, som är gjord med Sacos verktyg Survey Generator, genomfördes via mejlinbjudan till besökare på Saco Studentmässa i Malmö - 24 november

Läs mer

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2010

Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2010 Besökarutvärdering Saco Studentmässa i Stockholm 2010 Saco Studentmässa i Stockholm ägde rum 18-19 november. Mässan hade ca 160 utställare och besöktes av 23 646 personer. Den här besökarutvärderingen

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

EWS2017_Civilingenjörprogrammen (-risk)

EWS2017_Civilingenjörprogrammen (-risk) EWS2017_Civilingenjörprogrammen (-risk) Baseras på 856 respondenter. 1. Jag ser mig som: Antal svarande: 853 2. Hemorten ligger i: Antal svarande: 856 Fritextsvar: Annat land, nämligen: - Blekinge - Tyskland

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Utbildningsmässan VÄGAR VIDARE Nolaskolan

Utbildningsmässan VÄGAR VIDARE Nolaskolan Utbildningsmässan VÄGAR VIDARE Nolaskolan Örnsköldsviks gymnasium och Vuxenutbildningen arrangerar gemensamt utbildnings- och yrkesmässan Vägar vidare för gymnasieskolans avgångselever, vuxenstuderande

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER 2014 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på 10 minuter. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Lyckas i dina akademiska studier

Lyckas i dina akademiska studier Lyckas i dina akademiska studier Jag är en 83,3% kille tjej vill inte ange 15,3% Jag studerar till 55,6% Röntgensjuksköterska Biomedicinsk analytiker 44,4% Jag har studerat på universitet/högskola tidigare

Läs mer

Utbildnings- och yrkesmässan - VÄGAR VIDARE - Nolaskolan. Följande utbildningsanordnare, branscher och företag deltar i årets mässa:

Utbildnings- och yrkesmässan - VÄGAR VIDARE - Nolaskolan. Följande utbildningsanordnare, branscher och företag deltar i årets mässa: Utbildnings- och yrkesmässan - VÄGAR VIDARE - Nolaskolan Örnsköldsviks Gymnasium och Vuxenutbildningen Örnsköldsvik arrangerar gemensamt utbildnings- och yrkesmässan Vägar Vidare för gymnasieskolans elever

Läs mer

Utbildnings- och yrkesmässan - VÄGAR VIDARE - Nolaskolan. Följande utbildningsanordnare, branscher och företag deltar i årets mässa:

Utbildnings- och yrkesmässan - VÄGAR VIDARE - Nolaskolan. Följande utbildningsanordnare, branscher och företag deltar i årets mässa: Utbildnings- och yrkesmässan - VÄGAR VIDARE - Nolaskolan Örnsköldsviks Gymnasium och Vuxenutbildningen Örnsköldsvik arrangerar gemensamt utbildnings- och yrkesmässan Vägar Vidare för gymnasieskolans elever

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest Westerlundska Gymnasiet Samhällsvetenskapligaprogrammet 2012 svenska kurs 2 Amanda Vesterberg SA2B Sjukgymnast Att hjälpa människor när de behöver det som mest Inledning Jag har valt att fördjupa mig i

Läs mer

Om rapporten. Om statistiken. Frågeställningar ur Ungdomsbarometern 13/14

Om rapporten. Om statistiken. Frågeställningar ur Ungdomsbarometern 13/14 Om rapporten Om statistiken Data från Ungdomsbarometern 13/14 Ungdomsbarometern är en årligen återkommande studie vars syfte är att kartlägga vad de svenska ungdomarna tycker, tänker och gör inom ett brett

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER

Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER Allt om högskolestudier på studera.nu BRA ATT VETA OM HÖGSKOLESTUDIER Universitets- och högskolerådet ansvarar för att informera om högskolestudier i Sverige, men också om studier utomlands och utlandspraktik.

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval?

Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval? Vad behöver jag veta inför mitt gymnasieval? 1 VAD VILL JAG VETA? Vilka fakta behöver Gun, SYV, berätta för mig för att jag ska kunna gör ett bra gymnasieval Förklara vad man får göra Möjligheter ute i

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ EN TIMMA KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER 2011 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på en timma. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER. www.kunskapframtid.se

MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER. www.kunskapframtid.se MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER www.kunskapframtid.se 19-21 NOVEMBER 2015 HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på 10 minuter. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap & Framtid. På

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Antal Poäng 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 14/14 52/70 2. Jag har fått fler

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Nolia Karriär Sundsvall. 1 mars kl. 09.00-15.00. Södra Berget

Nolia Karriär Sundsvall. 1 mars kl. 09.00-15.00. Södra Berget Nolia Karriär Sundsvall 1 mars kl. 09.00-15.00 Södra Berget Oavsett vad du vill med ditt liv kom hit För att ge en så bred bild som möjligt av vad som är möjligt har vi samlat en rad aktörer vi tror kan

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10 Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 9/ Grundskolor Ungdomsmottagningen Lönnen gör inför varje ny termin ett utskick till 19 grundskolor där vi erbjuder deras elever (i

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Framtidsmässa Tisdagen 7 mars är det dags för årets inspirerande Framtidsmässa!

Framtidsmässa Tisdagen 7 mars är det dags för årets inspirerande Framtidsmässa! Framtidsmässa 2017 Tisdagen 7 mars är det dags för årets inspirerande Framtidsmässa! Denna dag ger dig en unik möjlighet att få lyssna och ställa frågor till informatörer från olika universitet, högskolor,

Läs mer

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 2 PROGRAM ÖPPET HUS 2014 Utbildningsmässa STORA SALEN, 1 trappa upp 10:00-15:00 Träffa studenter och studievägledare som berättar om våra cirka 290 program och 2

Läs mer

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport Feriepraktik 2014 Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun Standardrapport Procent Antal Kille 48,1% 38 Tjej 51,9% 41 Svarande 79 Procent Antal 1996 43,8% 32 1997 56,2% 41 Svarande 73 Procent Antal Barn-

Läs mer

Utbildningsmässan VÄGAR VIDARE Nolaskolan

Utbildningsmässan VÄGAR VIDARE Nolaskolan Utbildningsmässan VÄGAR VIDARE Nolaskolan Örnsköldsviks gymnasium och Vuxenutbildningen arrangerar gemensamt utbildnings- och yrkesmässan Vägar vidare för gymnasieskolans avgångselever, vuxenstuderande

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna En undersökning av Studentum om val till högskola och kvalificerad yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor Enkätsvar 4 Enkäsvaren vid undersökning på Kyrkans Familjerådgivning i Stockholm och Haninge våren 4.. Män 62 47% Kvinnor 7 53% Summa: 32 Fler kvinnor 53% 47% 2. Ensam 26 Flest par Par Familj 5 32 8 6

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Demografisk enkät inför studiestart Helsingborg october 2009 William Grevatt & Associates Helsingborg Number of Surveys: 256 2. Hemorten ligger i: Skåne 79% Blekinge 2% Småland 3% Halland 2% Göteborg

Läs mer

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Markus Mathiason student 2017 1. Jag hade länge vetat att jag ville hålla på med programmering och letade efter ett teknikprogram som var fokuserat på det. Jag

Läs mer

Mååål Använd hjärnan! Spela med hjärtat! Ta vara på chanserna! Öppna ögonen! SYV Använd hjärnan! Spela med hjärtat! Ta vara på chanserna! Öppna ögonen! SYV SYV Jag har inga speciella drömmar Jag

Läs mer

Nolia Karriär Östersund. 3 mars kl. 09.00-15.00. Hangaren, Frösö Park

Nolia Karriär Östersund. 3 mars kl. 09.00-15.00. Hangaren, Frösö Park Nolia Karriär Östersund 3 mars kl. 09.00-15.00 Hangaren, Frösö Park Oavsett vad du vill med ditt liv kom hit För att ge en så bred bild som möjligt av vad som är möjligt har vi samlat en rad aktörer vi

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Demografisk enkät inför studiestart Lund Män september 2012 William Grevatt & Associates Lund - Män Number of Surveys: 755 2. Hemorten ligger i: Skåne 53% Blekinge 3% Småland 8% Halland 5% Göteborg med

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Respondenterna är komvux studerande från Kalmar/Nybro, Växjö/Uppvidinge/Älmhult och Karlskrona/Ronneby/Olofström. 2005 svarade 229 komvux

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2014 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium 1 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och Material...3 Resultat...4 Diskussion...12 Slutsats...14 Källförteckning...15 Processrapport...16 2 Bakgrund Hur

Läs mer

Gymnasiedagarna. Besökarintervjuer GYMNASIEDAGARNA. 13 oktober 2009

Gymnasiedagarna. Besökarintervjuer GYMNASIEDAGARNA. 13 oktober 2009 Besökarintervjuer GYMNASIEDAGARNA 2009 1 13 oktober 2009 Data för undersökningen samlades in genom intervjuer med ett urval av besökarna. Vid utgången tillfrågades 661 slumpvis utvalda besökare. Av dem

Läs mer

Sammanställning av åsikter November 2015 Anette Christoffersson, Strategiska enheten, Kommunledningskontoret

Sammanställning av åsikter November 2015 Anette Christoffersson, Strategiska enheten, Kommunledningskontoret Sammanställning av åsikter November 2015 Anette Christoffersson, Strategiska enheten, Kommunledningskontoret Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område; Barn och unga vår framtid. Utifrån

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Högskola/universitet

Högskola/universitet Högskola/universitet Vem kan läsa på högskolan? Måste jag vara smart? Måste jag ha gott om pengar? Måste jag börja läsa direkt efter gymnasiet? Hur fungerar det om jag har ett funktionshinder? februari

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Nolia Karriär Umeå Modulerna är tillgängliga för utställarna från måndag 29 februari kl. 14.00. 18 feb kl. 09.00-15.00.

Nolia Karriär Umeå Modulerna är tillgängliga för utställarna från måndag 29 februari kl. 14.00. 18 feb kl. 09.00-15.00. Nolia Karriär Umeå Modulerna är tillgängliga för utställarna från måndag 29 februari kl. 14.00. 18 feb kl. 09.00-15.00 Noliahallen Oavsett vad du vill med ditt liv kom hit För att ge en så bred bild som

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Du kan bli vad du vill!

Du kan bli vad du vill! Du kan bli vad du vill! 1 Mamma Nadia läser en bok för sin dotter Amanda. Boken handlar om en man som uppfinner saker. Mannen är en professor. Professor låter som ett spännande jobb. Är det bara killar

Läs mer

MÄSSGUIDEN GÖR DIG REDO FÖR VÄSTSVERIGES STÖRSTA UTBILDNINGSMÄSSA november. Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING FÅ INSPIRATION!

MÄSSGUIDEN GÖR DIG REDO FÖR VÄSTSVERIGES STÖRSTA UTBILDNINGSMÄSSA november. Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING FÅ INSPIRATION! 23 25 november Svenska Mässan, Göteborg UTBILDNING Träffa skolor för studier i Sverige och utomlands FÅ INSPIRATION! Lyssna till talare från stora företag som Spotify, Oriflame, Klarna, This is Sweden

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

EWS2017 Alla program som ges i Lund

EWS2017 Alla program som ges i Lund EWS2017 Alla program som ges i Lund 1. Jag ser mig som: Antal svarande: 1113 2. Hemorten ligger i: Antal svarande: 1118 Fritextsvar: Annat land, nämligen: - Blekinge - Uruguay - Tyskland - småland - Island

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 1. Fanns det något bra med Hälsodagen? Det var roligt Frukost och priser Ja absolut! Jag tycker att

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG STORFORS 11-12-19 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2011 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Storfors Datum då aktiviteten genomfördes: 19 december 2011

Läs mer

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium 1 Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium Innehållsförteckning Bakgrund 2 Syfte 2 Material/Metod 2 Resultat 3 Diskussion 14 Slutsats 15 2 Bakgrund Årskurs 6 elever kommer snart att ställas inför ett

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer