HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÖGSTA DOMSTOLENS DOM"

Transkript

1 Sida l (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Målnr meddelad i Stockholm den 21 oktober 2011 B KLAGANDE Anders Strömqvist, Frihetsberövande: Häktad Sekretess Ombud och offentlig försvarare: Advokat Staffan Bergfeldt Advokatfirman Bergfeldt & Levinson Rademachergatan Eskilstuna MOTPART Riksåklagaren Box Stockholm SAKEN Grov narkotikasmuggling m.m. Dok.Id59514 HÖGSTA DOMSTOLEN Postadress Telefon Expeditionstid Riddarhustorgets Box2066 Telefax :45-12: Stockholm E-post: hogsta.domstolen@dom.se 13:15-15:00

2 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida 2 ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Hovrättens dom se Bilaga DOMSLUT Högsta domstolen ändrar på det sättet hovrättens domslut att Högsta domstolen bedömer gärningarna under åtalspunkterna 8, 9 och 12 som narkotikasmuggling enligt 3 första stycket och 6 första stycket lagen (2000:1225) om straff för smuggling och bestämmer, med tillämpning av 34 kap. l första stycket 2 brottsbalken, påföljden till fängelse ett år sex månader. För försvaret av Anders Strömqvist i Högsta domstolen tillerkänns Staffan Bergfeldt ersättning av allmänna medel med kr. Denna kostnad ska stanna på staten. Av beloppet avser kr arbete, kr tidsspillan, l 839 kr utlägg och kr mervärdesskatt. YRKANDEN I HÖGSTA DOMSTOLEN Anders Strömqvist har yrkat att Högsta domstolen bedömer gärningarna under åtalspunkterna 8, 9 och 12 som narkotikasmuggling av normalgraden samt att fängelsestraffets längd sätts ned väsentligt. Riksåklagaren har medgett att fängelsestraffets längd sätts ned.

3 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida 3 Riksåklagaren har i Högsta domstolen justerat åtalet genom följande tillägg till gärningsbeskrivningarna under åtalspunkterna 8, 9 och 12. Brottet är grovt då det har avsett särskilt stor mängd narkotika och då det utgjort led i en verksamhet som bedrivits systematiskt och i större omfattning. DOMSKÄL Brotten l. Anders Strömqvist ska i enlighet med hovrättens i den delen inte överklagade dom dömas för narkotikasmuggling vid sex tillfällen bestående i att han beställt sammanlagt 46,46 gram MDPV, fördelat mellan 1,8 och 13 gram vid varje beställning, och 1,03 gram JWH018. Narkotikan har förts in i Sverige från annat land. Han har underlåtit att anmäla narkotikan till tullbehandling (åtalspunkterna l, 4, 13-16). Han ska vidare dömas för narkotikabrott vid två tillfällen bestående i överlåtelse av l respektive 5 gram MDPV (åtalspunkten 3) samt slutligen ringa narkotikabrott vid ett tillfälle bestående i att han olovligen brukat MDPV och metylon (åtalspunkten 10). 2. Anders Strömqvist har vidare enligt hovrättens dom gjort sig skyldig till grov narkotikasmuggling i tre fall (åtalspunkterna 8, 9 och 12). Brotten har bestått i att han via Internet vid tre tillfällen beställt narkotika som förts in i Sverige från annat land. Han har underlåtit att anmäla narkotikan till tullbehandling. Beställningarna har avsett 250 respektive 49,5 gram MDPV samt 50 gram metylon. 247 respektive 49,5 gram MDPV samt 50 gram metylon har levererats. 3. Målet i Högsta domstolen gäller rubriceringen av de i punkt 2 nämnda brotten och frågan om påföljden för den samlade brottsligheten.

4 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida 4 Lagreglering 4. Enligt 3 lagen (2000:1225) om straff för smuggling straffas bl.a. den som, i samband med införsel till landet, underlåter att anmäla en vara till tullbehandling och därigenom uppsåtligen bryter mot ett särskilt förbud mot eller villkor för införsel. Om en gärning som avses i 3 avser narkotika döms för narkotikasmuggling enligt Den i smugglingslagen föreskrivna straffskalan för narkotikasmuggling är fängelse i högst tre år. Straffskalan för grov narkotikasmuggling är fängelse i lägst två och högst tio år. Enligt 6 tredje stycket ska vid bedömningen av om brottet är grovt särskilt beaktas om det har avsett särskilt stor mängd narkotika, om gärningen ingått som ett led i en verksamhet som har bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, eller om verksamheten eller gärningen annars varit av särskilt farlig eller hänsynslös art. Omständigheterna i detta mål 6. I fråga om bakgrunden till brotten finns inga andra uppgifter än de som Anders Strömqvist har lämnat. Han har berättat följande. Han är narkotikamissbrukare sedan flera år. Han började använda MDPV år 2009 då drogen fortfarande var laglig. Han injicerade MDPV, vissa perioder många gånger per dag. Under år 2010 arbetade han från och till i Norge och han behövde inte sälja narkotika för att finansiera sitt missbruk. Han hade inte som sysselsättning att sälja narkotika. Han beställde MDPV via Internet under sommaren Två försändelser beslagtogs vid tullbehandlingen på Arlanda (åtalspunkterna l och 4). Anders Strömqvist trodde att han hade blivit lurad och gjorde nya beställningar (åtalspunkterna 13-16). Han beställde både från Kina och från Polen. Betalning skedde i förskott. Han betalade 100 USD för 10 gram.

5 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida 5 7. Av utredningen framgår vidare följande. Anders Strömqvist greps i samband med en husrannsakan den 27 oktober Vid gripandet påträffades hos honom en postavi avseende en försändelse som innehöll 247 gram MDPV (åtalspunkten 8). Under häktningstiden har ytterligare postförsändelser avseende narkotika som Anders Strömqvist beställt kommit till hans mammas adress. Hans mamma och hans bror har tagit emot två försändelser (åtalspunkterna 9 och 12). Modern har överlämnat narkotika och ytterligare två postavier till polisen. Om MDPV och metylon 8. Katinon är den huvudsakliga centralstimulerande substansen i växten khat. Substanser som till strukturen liknar katinon men som är helsyntetiska kallas syntetiska katinoner. Under de senaste åren har flera syntetiska katinoner introducerats på den illegala marknaden. MDPV, metylon, mefedron, metedron, butylon, flefedron, nefyron och N-etylkatinon är exempel på narkotikaklassade syntetiska katinoner. MDPV narkotikaklassades den l februari 2010 och metylon den 21 september MDPV och metylon är droger som har introducerats via Internet. De är relativt nya och deras verkningar har observerats under en förhållandevis kort tid. 9. Det finns olika uppgifter om vad som är en normal missbruksdos av MDPV respektive metylon. Preparaten kan brukas på flera olika sätt och missbruksdosen beror till viss del på hur preparatet intas, t.ex. injiceras, röks eller sniffas (tas genom näsan). Hovrätten har utgått från att en missbruksdos skulle motsvara 100 mg beträffande båda preparaten. Riksåklagaren har förklarat sig godta en uppskattning av missbruksdosen till 75 mg. Enligt riksåklagaren har MDPV och metylon, liksom andra syntetiska katinoner, normalt en hög renhetsgrad.

6 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida 6 Om preparatens farlighet 10. Högsta domstolen har i en dom den 16 juni 2011 i mål B (p. 33) uttalat att mefedrons generella farlighet inte på något för straffvärdebedömningen i det målet avgörande sätt skiljer sig från amfetamins generella farlighet. 11. Av utredningen i förevarande mål framgår dels att MDPV, mefedron, butylon och metedron uppvisar betydande likheter, såväl när det gäller kemisk struktur som i fråga om egenskaper, effekter, missbruk, beroende och giftighet, dels att syntetiska katinoner generellt har samma verkningar. Den i målet förebringade utredningen ger stöd för att MDPV, metylon och mefedron, liksom andra liknande syntetiska katinoner, bör jämställas i farlighetshänseende. 12. Av det anförda följer att Högsta domstolens uttalande i den nyss nämnda domen äger giltighet även för MDPV, metylon och andra syntetiska katinoner, såvitt nu kan bedömas. MDPV och metylon skiljer sig sålunda inte från amfetamin på något för straffvärdebedömningen i målet avgörande sätt i fråga om generell farlighet. Grovt brott? 13. Riksåklagaren har gjort gällande att brotten enligt punkt 2 ovan är att bedöma som grova med hänsyn till att de har avsett särskild stor mängd narkotika och då de utgjort led i en verksamhet som bedrivits systematiskt och i större omfattning.

7 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida Exemplifieringen i smugglingslagen av omständigheter som särskilt ska beaktas vid bedömningen av om ett brott är grovt överensstämmer i allt väsentligt med vad som föreskrivs i 3 andra stycket narkotikastrafflagen (1968:64). Bestämmelsen vilar på samma rättspolitiska grundval och vid bedömningen av om ett smugglingsbrott är grovt ska det, liksom vid narkotikabrott, göras en sammanvägning av samtliga omständigheter (se prop.!999/2000:124 s. 124). Omständigheter som ska beaktas vid bedömningen av om ett narkotikabrott är att anse som grovt påverkar på samma sätt prövningen av om en narkotikasmuggling är att anse som grov (jfr NJA 2003 s. 339). 15. Det innebär att beteckningen grovt brott vid smugglingsbrott - och därmed den strängare straffskalan - skaförbehållasde allvarligaste gärningarna. Rubriceringen grovt brott är alltså avsedd för främst sådana gärningar som ingår i en organiserad narkotikahandel med inriktning på att i vinningssyfte sprida missbruk och utnyttja missbrukarnas beroende (jfr Högsta domstolen dom den 16 juni 2011 i mål B , p. 15). 16. Det sagda förutsätter att det vid narkotikasmuggling, liksom vid narkotikabrott, görs en sammanvägning av samtliga omständigheter. Preparatets farlighet, mängden och graden av hänsynslöshet i gärningsmannens förfarande är omständigheter som generellt måste tillmätas betydelse vid bedömningen. Det innebär att det vid missbruksrelaterad brottslighet som består i smuggling utan att det föreligger vinningssyfte och utan andra faktorer som ger uttryck för hänsynslöshet finns ett inte obetydligt utrymme att betrakta hantering av större mängder narkotika som brott av normalgraden, till skillnad från vad som är fallet vid sådana gärningar som anges i punkt 15 ovan. Vid missbruksrelaterad brottslighet beror det inte sällan på tillfälligheter om brottet i det enskilda fallet har avsett förhållandevis stora kvantiteter Qft prop. 1980/81:76 s. 206).

8 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida Anders Strömqvist har smugglat narkotika vid tre tillfällen, 247, 50 och 49,5 gram, sammanlagt 346,5 gram. Det är fråga om en betydande mängd av farligt slag. MDPV och metylon får, som tidigare konstaterats (se p. 12), på nuvarande kunskapsnivå anses tillhöra en grupp narkotika av ungefär samma farlighetsgrad som amfetamin. En annan fråga är om preparaten i mängdhänseende är jämförbara. 18. Det vanligaste vid mängdjämförelser har varit att man har utgått från en "normal missbruksdos". En sådan dos definieras då som den mängd av preparatet som ger den avsedda ruseffekten för en inte tillvand person. Utredningen i målet tillåter emellertid inte några bestämda slutsatser beträffande hur farligheten av olika mängder av MDPV och metylon förhåller sig till amfetamin (jfr p. 9). I den mån det föreligger någon skillnad förefaller MDPV och metylon att vara i mängdhänseende farligare än amfetamin, men den osäkerhet som finns bör räknas den tilltalade till godo. Under alla förhållanden finns det inte tillräckligt stöd för att i mängdhänseende bedöma MDPV eller metylon annorlunda än amfetamin. 19. De beställningar som Anders Strömqvist gjort har till stor del avsett narkotika för eget bruk. Mängden narkotika och det faktum att han vid något tidigare tillfälle överlåtit narkotika visar dock att han, i vart fall till viss del, hade för avsikt att sälja narkotikan. Av utredningen framgår emellertid inte att något vinstsyfte har förelegat. Det är fråga om utpräglat missbruksrelaterad brottslighet. De brott som Anders Strömqvist har gjort sig skyldig till är inte av sådan karaktär och har inte heller avsett sådana mängder att de är att bedöma som grova. Brotten ska därför bedömas som smugglingsbrott av normalgraden.

9 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida 9 Utgångspunkter för bedömningen av brottslighetens straffvärde 20. I 29 kap. l första stycket brottsbalken föreskrivs att straffet med beaktande av intresset av en enhetlig rättstillämpning ska bestämmas inom ramen för den tillämpliga straffskalan efter brottets eller den samlade brottslighetens straffvärde. Den tillämpliga straffskalan för de aktuella brotten är fängelse i högst tre år. 21. Vid bestämmande av straffet ska beaktas att straffskalorna för narkotikasmuggling och grov narkotikasmuggling sammanfaller i den övre delen för brott av normalgraden och den nedre delen för det grova brottet (två till tre år). I sådana situationer tillämpas, när fråga inte är om flerfaldig brottslighet, ytterst sällan den övre del av straffskalan för brott av normalgraden som överlappar det grova brottets straffskala. 22. Eftersom det är fråga om ett gemensamt straff för flera brott kan straffet enligt 26 kap. 2 brottsbalken bestämmas till fängelse i högst fyra år. Utgångspunkten vid straffvärdebedömningen av flerfaldig brottslighet är i regel det allvarligaste av brotten. Till straffvärdet för det brottet läggs därefter en efter hand minskande del av straffvärdet för vart och ett av de övriga brotten i ordning efter brottens allvar. Faktorer som kan vara av betydelse för reduktionens storlek är vilken typ av brott det är fråga om samt vilket tidsmässigt eller annat samband som kan finnas mellan brotten (se NJA 2008 s. 359). Skälen för att avvika från vad som skulle följa av en ren kumulation minskar ju svagare sambanden är mellan de olika brotten (se NJA 2009 s. 485).

10 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida l O Straffvärdet avseende de aktuella brotten 23. Särskilt när det gäller brottslighet som inte är grov är arten och mängden av den narkotika som en tilltalad har befattat sig med viktiga faktorer vid bedömningen av straffvärdet. För att främja intresset av en enhetlig rättstillämpning bör då eftersträvas inte endast att en adekvat jämförelse av den allmänna farligheten av olika preparat kan göras, utan också att farligheten av olika mängder av de olika preparaten ska kunna jämföras. Som tidigare nämnts (p. 18) finns dock inte tillräckligt stöd för att i mängdhänseende bedöma MDPV och metylon annorlunda än amfetamin. 24. Art och mängd är emellertid inte de enda faktorer som ska beaktas vid bedömningen av straffvärdet. De utgör endast en del av bedömningsunderlaget. Som Högsta domstolen framhöll i sin dom den 16 juni 2011 i mål B är det angeläget att omständigheter vid sidan av art och mängd tillmäts större betydelse vid bestämningen av straffvärdet än vad som ofta har skett. Det gäller inte bara vid grova brott - som var aktuella i det målet - utan även vid brott av normalgraden. En samlad bedömning av alla relevanta faktorer leder alltså till att straffvärdet kan bli såväl högre som lägre än vad det blir om bara art och mängd beaktas. 25. Vidare måste de straffvärden som framgår av den av domstolarna ofta använda amfetamintabellen, som utgår från mängd, anses vara för höga. En sänkning av dessa värden följer som en naturlig konsekvens av den nämnda domen och möjliggör en mer differentierad straffvärdebedömning - inom den ram som anges i punkt 21 utan att brottet blir att bedöma som grovt. 26. Anders Strömqvist har beställt och till Sverige smugglat in relativt omfattande mängder MDPV och metylon, vid ett tillfälle 247 gram MDPV.

11 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida 11 Han har vidare, i vart fall delvis, haft för avsikt att överlåta den narkotika han beställde. 27. Anders Strömqvists brottslighet har dock en tydlig koppling till hans eget missbruk. Förvärven har till övervägande del skett för att tillgodose hans eget behov av narkotika. Han har inte haft något vinstintresse och brottsligheten har inte varit organiserad. Någon försvårande omständighet enligt 29 kap. 2 brottsbalken föreligger inte (jfr Högsta domstolens dom denna dag i mål B , p. 30). 28. Utgångspunkten för prövningen bör vara att det allvarligaste av de brott som föreligger till bedömning får anses ha ett straffvärde motsvarande fängelse ett år och tre månader (en leverans avseende ca 247 gram MDPV). Eftersom det är fråga om missbruksrelaterade brott avseende narkotika med starka tidsmässiga samband finns det vid bedömningen av den sammantagna brottslighetens straffvärde skäl för en betydande avvikelse från vad som skulle följa av en ren kumulation av straffvärdet för brotten. Den samlade brottslighetens straffvärde motsvarar fängelse i ett år och sex månader. Påföljdsval 29. Straffvärdet av de brott Anders Strömqvist har gjort sig skyldig till är sådant att straffet normalt ska bestämmas till fängelse. Några skäl att avvika från ett straff bestämt efter straffvärdet har inte framkommit.

12 HÖGSTA DOMSTOLEN B Sida Anders Strömqvist ska mot bakgrund av det anförda dömas till fängelse i ett år och sex månader. / I avgörandet har deltagit: justitieråden Stefan Lindskog, Severin Blomstrand, Lena Moore, Johnny Herre och Agneta Bäcklund (referent) Föredragande justitiesekreterare: Anna Eleblad Fotokopians överensstämmelse med originalet intygas:

13 HÖGSTA DOMSTOLEN AVRAKNINGSUNDERLAG Datum Aktbilaga Mål nr B Underlaget avser Person-/samordningsnummer/födelsetid Efternamn Strömqvist Datum för dom/beslut Förnamn Anders Ovan angiven person har under en sammanhängande tid av minst 24 timmar varit frihetsberövad som anhållen, häktad eller på något annat sådant sätt som avses i 19 a lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m.m. eller 10 a lagen (1998:603) om verkställighet av sluten ungdomsvård under nedan angivna tider. Frihetsberövad Datum Frihetsberövandet hävt/upphört/avbrutet Datum Särskild anteckning l Kriminalvårdsstyrelsen har lämnat domstolen en underrättelse om att det finns uppgifter hos Kriminalvårdsstyrelsen som är av betydelse för avräkning (8 förordningen (1974:286) om beräkning av strafftid m.m.). Särskild upplysning till lokal kriminalvårdsmyndighet m.fl. myndigheter Det finns tidigare meddelad dom, beslut eller avräkningsunderlag enligt 12 a strafföreläggandekungörelsen (1970:60) som innehåller uppgift om frihetsberövande som har betydelse för avräkning (3 4 förordningen (1990:893) om underrättelse om dom i vissa brottmål, m.m.). Anna Eleblad Fotokopians överensstämmelse med originalet intygas: Postadress Box STOCKHOLM Besöksadress Riddarhustorget 8 Telefon Telefax Expeditionstid

14 SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Avdelning B Rotel 0713 Stockholm Sid l (7) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Västmanlands tingsrätts dom den l mars 2011 i mål nr B , se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande och motpart (Åklagare) Kammaråklagare Johan Fahlander Åklagarkammaren i Västerås Klagande och motpart (Tilltalad) Anders Strömqvist, Frihetsberövande: Häktad F.n. häktet Salberga Ombud och offentlig försvarare: Advokat Staffan Bergfeldt Rademachergatan Eskilstuna SAKEN Grov narkotikasmuggling m.m. HOVRÄTTENS DOMSLUT 1. Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast på så sätt att hovrätten bedömer gärningarna i åtalspunkterna 13 och 16 som narkotikasmuggling av normalgraden enligt 3 och 6 l st lagen (2000:1225) om straff för smuggling. 2. Beslagen ska bestå. 3. Anders Strömqvist ska kvarbli i häkte till dess domen i ansvarsdelen är verkställbar mot honom. 4. Staffan Bergfeldt tillerkänns ersättning av allmänna medel med kr, varav kr avser arbete, kr tidsspillan, kr utlägg och kr mervärdesskatt. 5. Kostnaden för försvararen ska stanna på staten. Dok.Id Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box 2290 Birger Jarls Torg måndag - fredag Stockholm :00-15:00 E-post: svea.hovratt@dom.se

15 Sid 2 SVEA HOVRÄTT DOM B Avdelning 07 YRKANDEN I HOVRÄTTEN Anders Strömqvist har yrkat att hovrätten ska ogilla åtalen i punkterna 3, 8, 9, 12 och 13 samt under alla förhållanden sätta ned det utdömda fängelsestraffet. o Åklagaren har yrkat att hovrätten ska döma Anders Strömqvist till ett längre fängelsestraff. Parterna har bestritt varandras ändringsyrkanden. HOVRÄTTENS DOMSKÄL Utredningen i hovrätten I hovrätten har uppspelning skett av videoförhören från tingsrätten med Anders Strömqvist, Jimmy Eriksson, Jari Hedmark, Linus Nilsson, Kristina Hjertqvist, Joakim Henriksen, Joachim Björk och Johan Eriksson. I skuldfrågan har samma skriftliga bevisning åberopats här som vid tingsrätten med vissa tillägg från Anders Strömqvists sida. Härutöver har åklagaren och Anders Strömqvist åberopat viss ny skriftlig bevisning i hovrätten angående narkotikans farlighet. Skuld Genom tingsrättens dom är det slutligt avgjort att Anders Strömqvist har gjort sig skyldig till ett fall av ringa narkotikabrott (åtalspunkten 10) och fem fall av narkotikasmuggling (åtalspunkterna l, 4, 14, 15 och 16). Gärningarna i åtalspunkterna l, 4, 14 och 15 ska såsom tingsrätten funnit rubriceras som narkotikasmuggling av normalgraden. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att gärningen i åtalspunkten 16 också ska rubriceras som narkotikasmuggling av normalgraden. Hovrättens skäl för denna bedömning återfinns under rubriken " Straffmäming och rubricering" nedan.

16 Sid 3 SVEA HOVRÄTT DOM B Avdelning 07 Åtalspunkten 3 Anders Strömqvist har vidhållit sin inställning till åtalet. Han medger således att han sålt preparat till Jimmy Eriksson på de platser och tider som åklagaren påstår, men att all försäljning rört sig om lagliga preparat. I likhet med tingsrätten finner hovrätten ingen anledning att ifrågasätta Jimmy Erikssons uppgifter om vad för sorts preparat han köpt av Anders Strömqvist. Att det verkligen varit fråga om MDPV stöds även av att Jimmy Eriksson lagt in Anders Strömqvist i sin telefonbok under ett smeknamn som anspelar på drogen MDPV samt den sms-konversation mellan Jimmy Eriksson och Anders Strömqvist som åklagaren har åberopat. Åklagaren har därmed visat att Anders Strömqvist sålt sammanlagt 6 gram MDPV till Jimmy Eriksson vid två olika tillfällen. Såsom tingsrätten konstaterat ska gärningarna bedömas som två narkotikabrott av normalgraden. Tingsrättens dom ska därmed fastställas i denna del. Åtalspunkterna 8, och 13 Anders Strömqvist har även i hovrätten förnekat att han skulle ha beställt eller mottagit den aktuella narkotikan och såsom vid tingsrätten hävdat att det måste ha varit någon annan som beställt narkotikan i hans namn. Som ny bevisning i hovrätten har Anders Strömqvist åberopat viss skriftlig bevisning. Denna bevisning visar att ett paket, adresserat till Anders Strömqvists adress i Krylbo, beslagtogs av polisen den 5 april Paketet har visat sig innehålla något slags pulver som ännu inte har analyserats. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att den bevisning som åklagaren åberopat visar att Anders Strömqvist varit delaktig såsom gärningsman vid beställningen av den narkotika som avses i åtalspunkterna. Anders Strömqvists nya bevisning i hovrätten ändrar inte denna bedömning. Mycket talar visserligen för att paketet med pulver som beslagtogs av polisen den 5 april 2011 har beställs under den tid som Anders Strömqvist har varit frihetsberövad. Anders Strömqvist har dock inte haft restriktioner sedan huvudförhandlingen vid tingsrätten. Utredningen visar vidare att det funnits personer i Anders Strömqvists närhet sorn varit behjälpliga i beställning och leverans av narkotika. Dessa omständigheter gör att värdet av den nya bevisningen är lågt.

17 Sid 4 SVEA HOVRÄTT DOM B Avdelning 07 Hovrätten delar tingsrättens bedömning av hur gärningarna i åtalspunkterna 8, 9 och 12 ska rubriceras. Gärningen i åtalspunkten 13 ska dock rubriceras som narkotikasmuggling av normalgraden. Hovrättens skäl för denna bedömning återfinns under rubriken "Straffmätning och rubricering" nedan. Tingsrättens dom ska därmed fastställas även avseende dessa åtalspunkter med reservation för den justering som görs vad gäller rubriceringen av gärningen i åtalspunkten 13. Påföljd Narkotikans farlighet och dosering MDPV och metylon är två preparat som relativt nyligen narkotikaklassificerades i Sverige. MDPV klassificerades som narkotika den l februari 2010 och metylon den 21 september Det finns ännu ingen fastslagen praxis från Högsta domstolen hur dessa preparat ska bedömas i farlighetshänseende eller hur de ska straffmätas. Det finns dock när det gäller MDPV ett antal domar meddelade från hovrätterna (se t.ex. Göta hovrätts dom den l juni 2010 i mål B och Svea hovrätts domar den 8 april 2011 i mål B respektive den 11 maj 2011 i mål B ). Frågorna som varit uppe till bedömning i dessa avgöranden, som även uppkommer i detta mål är 1) om MDPV i farlighetshänseende ska jämställas med ecstasy (MDMA) eller amfetamin samt 2) hur stor en missbruksdos ska anses vara. Hur stor en missbruksdos bedöms vara har betydelse vid straffmätningen eftersom straffmätningen ska ske med utgångspunkt i antal missbruksdoser och inte vikten narkotika. Anders Strömqvist har i målet anfört att MDPV och metylon bör klassificeras som amfetamin samt att missbruksdosen bör anses uppgå till 100 mg. Som stöd härför har Anders Strömqvist dels åberopat Svea hovrätts dom av den 8 april 2011, dels sakkunnigutlåtande av professor Kristina Luthman av den 13 april 2011 och leg. läkare Georg Keresztesi av den 19 april Åklagaren har anfört att MDPV och metylon bör jämställas med ecstasy i farlighetshänseende samt att en missbruksdos bör anses uppgå till 50 mg, eller i vart fall inte

18 Sid 5 SVEA HOVRÄTT DOM B Avdelning 07 högre än 75 mg. Som stöd härför har åklagaren åberopat sakkunnigutlåtande av professor Fred Nyberg av den 2 juli 2010, Anders Strömqvists egna uppgifter om missbruksdosens storlek samt tidigare praxis från Svea hovrätt. Hovrätterna har i den praxis som utarbetats kring MDPV jämställt narkotikan med ecstasy. Vad som framkommit i form av sakkunnigbevisning i detta mål föranleder inte hovrätten att göra någon annan bedömning. Hovrätten finner inte heller anledning att differentiera MDPV och metylon i farlighetshänseende utan även metylon bör jämställas med ecstasy. Nästa fråga som är av vikt vid straffmätningen är vilken dos narkotika som ska ligga till grund för straffmätningen. Den dos som i detta avseende är relevant är den dos en icke-tillvand person behöver för att framkalla ett märkbart rus (jfr även NJA 1997 s. 193). Det är svårt att fastställa hur stor en sådan dos är eftersom det av naturliga skäl saknas tillförlitlig information i detta avseende. Saken försvåras ytterligare av att olika personer tycks reagera mycket olika på MDPV och därmed har behov av olika doser för att framkalla ett rus. Det är även tydligt att båda drogerna förekommer i mycket varierande renhetsgrad, vilket även det torde ha stor betydelse för doseringen. Svea hovrätt har i ovan anförda avgöranden uttalat att domstolen vid sin straffmätning av försiktighetsskäl bör utgå från att en missbruksdos uppgår till 100 mg. Hovrätten anser även i detta mål att det finns skäl att vara försiktig när en normal missbruksdos ska fastställas mot bakgrund av alla de osäkerhetsmoment som finns. Hovrätten kommer därmed i sin straffmätning utgå från att en missbruksdos MDPV och metylon är 100 mg. Straffmätning och rubricering Anders Strömqvist ska dömas för flera fall av smuggling samt två fall av överlåtelse av narkotika. Högst straffvärde har gärningen under åtalspunkten 8, som vid ett rent mängdresonemang motsvarar ca 6 års fängelse. Härtill kommer framförallt smugglingsbrotten i åtalspunkterna 9 och 12 som var för sig har ett straffvärde om ca 3,5 års fängelse. Om samtliga mängder i åtalet räknas ihop har Anders Strömqvist hanterat ca

19 Sid 6 SVEA HOVRÄTT DOM B Avdelning gram MDPV och metylon (samt en liten mängd JWH-018) som sammanlagt motsvarar ca missbruksdoser. Vid straffmätning av flerfaldig narkotikabrottslighet ska domstolen, på samma sätt som för annan brottslighet, som utgångspunkt utgå från det brott som har det högsta straffvärdet och till detta lägga en del av straffvärdet för övriga brott. Det kan dock, särskilt när det gäller svåra narkotikabrott, finnas anledning att ta hänsyn till den totala mängden narkotika för att kontrollera att resultatet inte framstår som oskäligt. Detta mot bakgrund av att straffskalorna för narkotikabrott i sig ger en mängdrabatt vid hantering av stora mängder narkotika inom ramen för en och samma gärning. Med utgångspunkt i dessa principer anser hovrätten att straffvärdet för den samlade brottsligheten som Anders Strömqvist ska dömas för uppgår till 8 års fängelse. Mot bakgrund av vad som ovan angetts om MDPV: s och metylons farlighet och dos går gränsen för grov narkotikasmuggling vid 200 doser, dvs. 20 gram. Utifrån denna utgångspunkt är narkotikasmugglingen i åtalspunkterna 13 och 16 att bedöma som narkotikasmuggling av normalgraden. Sammanfattning Anders Strömqvist ska således dömas för de gärningar tingsrätten funnit honom skyldig till men gärningarna i åtalspunkterna 13 och 16 ska rubriceras som narkotikasmuggling av normalgraden. Övrigt Anders Strömqvist ska på de skäl tingsrätten anfört stanna kvar i häkte till dess att fängelsestraffet kan börja verkställas mot honom.

20 SVEA HOVRÄTT Avdelning 07 DOM Sid? B HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga B Överklagande senast I avgörandet har deltagit hovrättsråden Kerstin Elserth och Monica Kämpe, tf. hovrättsassessorn Karin Ahlsirand Oxhamre, referent, samt nämndemännen Anne- Marie Norman och Bernt Hofström. Enhälligt. Avräkningsunderlag finns i hovrättens akt.

21 HUR MAN ÖVERKLAGAR Bilaga SVEA HOVRÄTT Den som vill överklaga hovrättens avgörande ska göra detta genom att skriva till Högsta domstolen. Skrivelsen ska dock skickas eller lämnas till hovrätten. Den ska ha kommit in till hovrätten senast den dag som anges i slutet av det överklagade avgörandet. Beslut om häktning, restriktioner enligt 24 kap 5 a rättegångsbalken eller reseförbud far överklagas utan tidsbegränsning. Det krävs prövningstillstånd för att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande. Högsta domstolen far meddela prövningstillstånd endast 1. om det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen, eller 2. om det finns synnerliga skäl till en prövning, såsom att det finns grund för resning eller att domvilla förekommit eller att målets utgång i hovrätten uppenbarligen beror på grovt förbiseende eller grovt misstag. Överklagandet skall innehålla uppgifter om 1. klagandens namn, adress och telefonnummer, 2. det avgörande som överklagas (hovrättens namn och avdelning samt dag för avgörandet), 3. den ändring i avgörandet som klaganden yrkar, 4. varför klaganden anser att avgörandet ska ändras, 5. de omständigheter som klaganden åberopar till stöd för att prövningstillstånd ska meddelas, 6. de bevis som klaganden åberopar och vad som ska styrkas med varje bevis.

22 SVEA HOVRÄTT Avdelning 07 Rotel 0713 AVRAKNINGSUNDERLAG Stockholm Aktbilaga Mål nr B Underlaget avser Person-/samordmngsnummer/födelsetid Efternamn Strömqvist Datum för dom/beslut Förnamn Anders Ovan angiven person har under en sammanhängande tid av minst 24 timmar varit frihetsberövad som anhållen, häktad eller på något annat sådant sätt som avses i 19 a lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m.m. eller 10 a lagen (1998:603) om verkställighet av sluten ungdomsvård under nedan angivna tider. Frihetsberövad Datum Frihetsberövandet hävt/upphört/avbrutet Datum Särskild anteckning Kriminalvården har lämnat domstolen en underrättelse om att det finns uppgifter hos Kriminal vården som är av betydelse för avräkning (8 förordningen (1974:286) om beräkning av strafftid m.m.). Särskild upplysning till Kriminalvården m.fl. myndigheter [~] Det finns tidigare meddelad dom, beslut eller avräkningsunderlag enligt 12 a strafföreläggandekungörelsen (1970:60) som innehåller uppgift om frihetsberövande som har betydelse för avräkning (3 4 förordningen (1990:893) om underrättelse om dom i vissa brottmål, m.m.). Karin Ahlstrand Oxhamre Dok.Id Postadress Box Stockholm Besöksadress Birger Jarls Torg 16 Telefon Telefax E-post: svea.hovratt@dom.se Expeditionstid måndag - fredag 09:00-15:00

23 VÄSTMANLANDS DOM M3I nr B TINGSRATT Brottmålsenheten meddelad i r~\ Enhet l VÄSTERÅS U\\c\eCx''^ PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Johan Fahlander Åklagarkammaren i Västerås Målsägande Linda Nilsson Hjortvägen 15 Lgh Upplands Väsby Företrädd av åklagaren Tilltalad Anders Strömqvist, Frihetsberövande: Häktad SEKRETESS Offentlig försvarare: Advokat Staffan Bergfeldt Advokatfirman Bergfeldt & Levinson Rademachergatan Eskilstuna DOMSLUT Begångna brott Lagrum 1. Narkotikabrott l l st l p narkotikastrafflagen (1968:64) 2. Narkotikabrott (ringa) l l st 6 p och 2 narkotikastrafflagen (1968:64) 3. Narkotikasmuggling 3 l st och 6 l st smugglingslagen (2000:1225) 4. Grov narkotikasmuggling 3 l st och 6 3 st smugglingslagen (2000:1225) \i- ">i \ "i O C~\ ^ ^ Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box 40 Sigurdsgatan måndag - fredag VÄSTERÅS E-post: vastmanlands.tingsratt@dom.se 08:30-16:30

24 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l Påföljd m.m. Fängelse 8 år Följande åtal ogillas 1. Bedrägeri (åtalspunkt 2) 2. Narkotikabrott (del av åtalspunkt 3 samt åtalspunkt 5 och 11) 3. Grov narkotikasmuggling (åtalspunkt 6 och 7) 4. Grovt narkotikabrott (åtalspunkt 6 och 7) Skadestånd Linda Nilssons skadeståndsyrkande ogillas. Förverkande och beslag 1. I beslag tagen narkotika förklaras förverkad. Beslagen ska bestå (Polismyndigheten i Västmanlands län; BG3755-1). 2. I beslag tagen narkotika samt brev förklaras förverkad. Beslaget ska bestå (Polismyndigheten i Västmanlands län; BG3756 nr. 1-3). 3. I beslag tagen posta vi, brevförsändelse och narkotika förklaras förverkade. Beslagen ska bestå (Polismyndigheten i Västmanlands län; BG och bg3507nr. 1-2). 4. I beslag tagna kuvert, följesedel, emballagepåse och narkotika förklaras förverkade. Beslagen ska bestå (Polismyndigheten i Västmanlands län, BG3671 nr. 1-2 samt BG3675 nr. 1-2). 5. I beslag tagen narkotika förklaras förverkad. Beslaget ska bestå (Polismyndigheten Västmanlands län; BG3675-3). 6. I beslag tagen brevförsändelse, narkotika, sprutor, kanyler och alkoholsvabbar förklaras förverkade. Beslagen ska bestå (Polismyndigheten i Västmanlands län; BG3709 nr. l (1:1 och 1:2), 4-18 samt även BG3710-1). 7. I beslag tagen narkotika och brevförsändelse förklaras förverkade. Beslagen ska bestå (Polismyndigheten i Västmanlands län; BG (2:1 och 2:2)). 8. I beslag tagen påse, postavi, kartong och narkotika förklaras förverkade. Beslagen ska bestå (Polismyndigheten i Västmanlands län; BG3707 nr. 1-2 och 4-5). Häktning m.m. Anders Strömqvist ska stanna kvar i häkte till dess domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom. Brottsofferfond Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 500 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond.

25 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l Ersättning 1. Staffan Bergfeldt tillerkänns ersättning av allmänna medel med kr. Av beloppet avser kr arbete, kr tidsspillan, kr utlägg och kr mervärdesskatt. 2. Kostnaden för försvaret ska stanna på staten.

26 .VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten.Enhet l YRKANDEN M.M. Se bilaga 1-2 (varvid gärningen i bilaga 2 ersätter åtalspunkt 6-7 i bilaga 1). Anders Strömqvist har med anledning av misstanke om brott som prövats genom denna dom varit frihetsberövad såsom anhållen och häktad sedan den 27 oktober DOMSKÄL Åtalspunkt l Anders Strömqvist har förnekat narkotikasmuggling (fullbordat brott) och kan varken erkänna eller förneka försök till narkotikasmuggling. Han har inget minne av någon sådan beställning. Han har ingen erinran mot förverkandeyrkandet. Åklagarens skriftliga bevisning framgår av bilaga l. Tingsrätten gör följande bedömning. Genom den skriftliga bevisningen framgår att en försändelse från Kina med i åtalet angiven mängd MDPV med en renhetsgrad på 80 % har anträffats av Tullen på Arlanda flygplats den l juli Försändelsen var adresserad till Anders Strömqvist på hans mammas dåvarande bostadsadress i Borlänge där han enligt egna uppgifter själv var folkbokförd vid den aktuella tiden. Anders Strömqvist har närmare hörd över åtalet uppgett att det är möjligt att han beställt narkotikan men att han inte har något klart minne av just denna beställning. Han känner heller inte till leverantören som anges på försändelsen (Mr Kong). Han sökte vid den här tiden på olika hemsidor som ledde till en hemsida som heter Ali Baba där man kunde beställa bl.a. MDPV. Han beställde sedan mindre partier för sitt eget missbruk och eftersom han

27 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l inte hade någon annan adress att uppge vid beställningarna än mammans adress där han fortfarande var folkbokförd så använde han den adressen. Han brukade alltid beställa partier understigande 10 gram för att på så sätt inte riskera att fällas till ansvar för grovt narkotikabrott om brottsligheten upptäcktes. Han har under åtalspunkt 4 (som avser tullbeslag av bl.a. MDPV den 19 augusti 2010) berättat att han inte hade någon egen dator utan att han i stället använt sig av sin brors dator för beställningen av den narkotikan. Tingsrätten finner mot bakgrund av att Anders Strömqvist erkänt en rad liknande beställningar av motsvarande mängder MDPV vid senare tillfällen (se åtalspunkt 4 och 14-16) och då han vid dessa tillfallen använt sig av den egna folkbokföringsadressen eller mammans senare adress i Krylbo, att det är praktiskt taget uteslutet att beställaren av narkotikan är någon annan än Anders Strömqvist, som härigenom och då narkotikan förts in i landet ska fällas till ansvar för narkotikasmuggling, fullbordat brott. Det särskilda yrkandet om förverkande av narkotikan är lagligen grundat och ska bifallas. Åtalspunkt 2 Anders Strömqvist har förnekat brott och bestritt det enskilda anspråket. Han har anfört att han inte har företagit några transaktioner olovligen och att han heller inte har åsamkat sin syster (målsäganden) någon skada. Åklagarens bevisning framgår av bilaga l. Anders Strömqvist har som skriftlig bevisning åberopat kontoutdrag, som finns intaget i protokollsbilaga B utvisande i aktbilaga 68 angivna överföringar från hans konto till systerns konto. På åklagarens begäran har målsägandeförhör hållits med systern Linda Nilsson. Hon har uppgett att Anders Strömqvist hjälpte henne att öppna ett konto hos Westera Union för att hon slculle kunna handla kläder "online". Anders behövde vid ett

28 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten -Enhet l tillfälle, troligen i juli 2010, hjälp med en betalning och hon tillät därför honom att använda hennes bankkonto. Han har också vid andra tillfällen haft tillåtelse att ange hennes kontonummer och kontokod för köp av kläder och skor och liknande varor men inte för köp av narkotika eller hjälpmedel vid narkotikabrottslighet. Alla transaktioner som ägde rum innan Anders blev frihetsberövad är reglerade av honom. Skälet till att hon gjorde en polisanmälan var att det gjordes överföringar från hennes bankkonto även efter tidpunkten då Anders blev frihetsberövad. Anders Strömqvist har berättat att han behövde ett VISA-kort för att kunna beställa sprutor och kanyler från England eftersom han vid tillfallet sakande bankkort med sådan tjänst. Därför lånade han system Linda Nilssons VISA-kort eller rättare sagt koden på hennes kort vid Internetbetalningarna. Han fick hennes kod via sms eller per telefon. Han betalade alltid tillbaka pengarna i samband med kortlånen. Han har utfört transaktionerna nr l - 7, men de är samtliga reglerade i samband med köpen. Tingsrätten finner visserligen utrett att Anders Strömqvist inte haft tillåtelse att använda Linda Nilssons VISA-kort på sätt som i flera fall varit fallet, men det är inte styrkt att hans handlande inneburit någon ekonomisk skada för henne. Åtalet ska på anförda grunder ogillas. Linda Nilssons skadeståndsyrkande Vid angiven utgång i ansvarsfrågan ska Linda Nilssons skadeståndsyrkande ogillas. Åtalspunkt 3 Anders Strömqvist har förnekat brott och invänt att han har sålt droger till Jimmy Eriksson men inte sådana som vid tidpunkten varit narkotikaklassade.

29 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l Åklagarens skriftliga bevisning framgår av bilaga l. Anders Strömqvist har som skriftlig bevisning åberopat promemoria upprättad av inspektören Lars Jansson, som finns intagen på sidan 18 i förundersökningsprotokollet, till styrkande av att Anders Strömqvist under tid åtalet avser haft tillgång till lagliga droger samt uppgift i avsänt sms, som finns intaget på sidan 257 i protokollsbilaga G, utvisande att han den 28 september 2010 har haft tillgång till då lagliga droger. Anders Strömqvist har hörd över åtalet uppgett i enlighet med sin ovan redovisade inställning att överlåtelse ägt rum av lagliga droger i form av Naferon. Drogerna fick han tillbaka av polisen efter att de varit i beslag en tid. Naferon är ljusbrunt till färgen. Uppgiften om lagliga droger stöds i viss mån av Jimmy Erikssons uppgifter vad avser det första köpet som gjordes upp vid Romme travbana och del av det andra köpet som ägde rum vid järnvägsstationen i Krylbo. Denne har i den delen uppgett att pulvret han fick vid travbanan var gulaktigt och hade inte samma "drag" som MDPV, som han tidigare hade provat, liksom det bruna han köpte 4 gram av (förutom l gram vitt pulver) till reducerat pris vid det ena köpet vid järnvägsstationen. Han har därför i efterhand efter att ha tagit del av förhörsuppgifterna med Anders Strömqvist börjat tvivla på att han fick MDPV vid köpen. Han tror dock att det vita pulvret han köpte vid två tillfällen vid järnvägsstationen var MDPV. Tingsrätten finner ej anledning att ifrågasätta Jimmy Erikssons uppgifter då han enligt vad som upplysts själv har fällts till ansvar för innehav av aktuell narkotika. Genom hans uppgifter är det styrkt att Anders Strömqvist överlåtit sammanlagt 6 gram (l + 5) MDPV vid två tillfällen vid järnvägsstationen i Krylbo. Anders Strömqvist ska således dömas för narkotikabrott i två fall. Brotten är inte ringa. Han ska dock frikännas från ansvar för narkotikabrott vid Romme travbana (punkt 1).

30 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l Åtalspunkt 4 Anders Strömqvist har erkänt gärningen och medgett det särskilda yrkandet om förverkande av i beslag tagen narkotika. Utredningen visar att Tullverket på Arlanda flygplats den 19 augusti 2010 anträffat en brevförsändelse från Kina adresserad till Anders Strömqvist på hans mammas dåvarande adress i Borlänge. Beslaget utgörs enligt analysbesked av 1,80 gram MDPV med en renhetsgrad av 91 % och 1,03 gram JWH-018, som är narkotika. Anders Strömqvist har berättat att det vid den tiden inte fanns MDPV att köpa i Sverige. Han kom därför i kontakt med en person vid namn Sonja Wang i Kina. Han betaide 500 kr för sammanlagt två gram narkotika inklusive frakt (free shipping) bestående av ett gram MDPV och ett gram JWH-018. Varorna kom aldrig fram men han ifrågasätter inte att det är hans varor som tagits i beslag. Han hade ingen egen dator så det är troligen hans yngre brors dator (som fanns i bostaden i Borlänge) han använt för att beställa narkotikan. Han har också berättat att det var säkrare att beställa narkotika från Polen eftersom det då är fråga om EU-post som inte passerar tullen. Erkännandet stöds av de egna uppgifterna och övrig i bilaga l åberopad bevisning. Åtalet är styrkt. Brottet ska rubriceras som narkotikasmuggling. Det särskilda yrkandet är lagligen grundat och ska bifallas. Åtalspunkts Anders Strömqvist har förnekat gärningen och invänt att han inte har sålt några narkotikaklassade droger under i åtalet angiven tid.

31 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l Han har uppgett att han inte känner någon person vid namn Robert Mourad utan att det troligen är Jari Hedmarks kompis. Han har säkert sålt droger till honom med hänsyn till betalningen som åklagaren redogjort för, men han vet inte exakt vad han i förekommande fall har sålt till denne. Han har även handlat med annan liknande men laglig drog benämnd 2-dpmp som redan vid 3 mg ger en ordentlig "skjuts". En normal användardos MDPV ligger i vart fall på mg medan han själv använder ca 30 mg MDPV per gång. Priset för MDPV är 300 kr per gram utom i Västerås där priset av någon anledning är kr per gram. Åklagarens bevisning framgår av bilaga l. Det är visserligen genom den skiftliga bevisningen utrett att angiven person (Mourad) varit ute efter att handla droger av Anders Strömqvist och för detta ändamål betalat l 750 kr för 10 gram, vilket sannolikt är en delbetalning av åberopad smstrafik att döma. Priset talar för att det kan vara fråga om MDPV, men här saknas det helt stödbevisning för att det varit fråga om annat än lagliga droger, som Anders Strömqvist uppgett. Robert Mourad har t. ex. inte hörts om gärningen. Det är heller inte utrett huruvida köpet som sådant verkligen genomfördes. Åtalet ska på anförda grunder ogillas. Åtalspunkt 6-9 Anders Strömqvist har förnekat gärningarna i åtalspunkt 6 och 7 då han inte har beställt, mottagit eller överlåtit den narkotika som åtalen avser. Han misstänker att det är Jari Hedmark som har beställt och mottagit den försändelse som kom till Norberg den 26 oktober Han har samma inställning i åtalspunkt 8 och 9. Han har inte beställt den i åtalspunkt 8 avsedda narkotikan och har inte varit medveten om att postavin avsåg 247 gram MDPV. Han har ingen erinran mot åklagarens särskilda förverkandeyrkande.

32 10 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l Åklagarens skriftliga bevisning framgår av bilaga l och 2. Av beslagsprotokoll och analysbesked framgår att polisen efter husrannsakan den 27 oktober 2010 hos Jari Hedmark på hans villafastighet på Gamla Banan 5 i Norberg anträffade en postavi på Anders Strömqvist, som befann sig på adressen. Postavin avsåg en försändelse från Kina adresserad till Anders Strömqvist med uppgiven adress Gamla Banan 5 i Norberg, som förvarades på Postens utlämningsställe hos Coop Fagersta. Försändelsen innehöll 247 gram MDPV, som är narkotika, med en renhetsgrad på 100 %. Polisens undersökning av en dator tillhörig Jari Hedmark utvisar att beställningen av angiven mängd narkotika har gjorts med hjälp av den. Tingsrätten återkommer till bedömningen av innehållet i datorn. Av beslagsprotokoll framgår också att polisen hos Posten anträffat kvittenser över ytterligare tre försändelser från Kina som delats ut den 26 och 27 oktober 2010 på nu aktuell adress och på Anders Strömqvists mammas adress i Krylbo varvid en yngre hemmavarande bror till Anders Strömqvist kvitterat försändelserna hos mamman. Åklagaren har sakframställningsvis redogjort för flera utlandsbetalningar som Anders Strömqvist gjort från ett Western Union konto under aktuell tid men förklarat att det inte finns någon betalning som säkert kan härledas till nu angivna beställningar. Åklagaren har bl.a. påstått att en utlandsbetalning till Kina den 9 oktober 2010 om ca kr har utförts av Anders Strömqvist. Anders Strömqvists skriftliga bevisning framgår av tingsrättens aktbilaga 68. Av åberopade kontoutdrag (sidorna 67 och 165 i protokollsbilaga B) framgår att kr fördes över den 6 oktober 2010 från Jari Hedmarks konto i Nordea i Fagersta till Anders Strömqvists konto i Länsförsäkringar Bank i Västerås och att två utlandsbetalningar jämte avgifter registrerats den 8 oktober från sistnämnda bankkonto med sammanlagt ca , 57 kr Av åberopade uppgifter på sidan i nämnda protokollsbilaga (som utgör transaktionshistorik hos Western Union) framgår att ca kr betalats av Anders Strömqvist den 9 oktober 2010 och att beloppet betalats ut i Putian i Kina.

33 11 VÄSTMANLANDS DOM B TINGSRÄTT Brottmålsenheten Enhet l Försvaret har sakframställningsvis hävdat att angiven utlandsbetalning i själva verket är en betalning av Jari Hedmark för en narkotikabeställning denne gjort, men att Anders Strömqvist låtit Jari Hedmark använda sitt Western Union konto då denne saknade sådant konto och heller inte hade någon legitimation vilket krävs för att öppna sådant konto. Försvaret har också pekat på att Jari Hedmark hade ca kr på sig vid husrannsakan den 27 oktober och att det kan vara betalningsmedel till den återstående betalningen om US dollar som det talas om i chattfragmentet som polisens TT-tekniker anträffat i Jari Hedmarks dator. På åklagarens begäran har vittnesförhör hållits med Jari Hedmark, IT-forensikern Joakim Henriksen, posttjänstemännen Kristina Hjertqvist och Jörgen Hansson samt polismännen Joachim Björk och Johan Eriksson. På Anders Strömqvists begäran har vittnesförhör hållits med yngre brodern Linus Nilsson angående frågan huruvida Anders Strömqvist har biträtt Jari Hedmark vid angiven utlandsbetalning via Western Union. Även Anders Strömqvist har åberopat vittnesförhör med Kristina Hjertqvist och Jörgen Hansson till styrkande av att försändelsen till Norberg i åtalspunkt 6 kvitterades av annan person än Strömqvist (vilket i och för sig visat sig vara ostridigt i målet då det är en bror till Anders Strömqvist som kvitterat den försändelsen). Anders Strömqvist har under olika åtalspunkter lämnat uppgifter som rätten uppfattat hör till nu aktuella gärningar och som därför redovisas även i denna del av åtalet. Anders Strömqvist: Han har sedan i början av oktober 2010 bott inneboende hos Jari Hedmark och han började vistas hos honom redan i slutet av september samma år. De träffades första gången under våren 2010 och det var Jari Hedmark som tog kontakten eftersom denne kände till att han köpte mindre mängder droger på Internet. Han köpte även lagliga droger i form av Pentylon som han och Jari Hedmark injicerade tillsammans. Jari Hedmark ville att han skulle beställa hektopartier MDPV. Den 26 oktober åkte han och Peter Palmgren till hans mamma i Krylbo där de stannade en stund och fikade. De åkte sedan till Borlänge i ett ärende. Han har

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2011-05-16 i mål B 2453-11

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2011-05-16 i mål B 2453-11 Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 oktober 2011 B 2944-11 KLAGANDE AS Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 oktober 2011 B 2613-11 KLAGANDE PH Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM 1 Aktbilaga 42 HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 september 2012 B 1607-11 KLAGANDE 1. JN Ombud och offentlig försvarare: Advokat KN 2. EP Ombud och offentlig försvarare: Advokat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 mars 2012 B 4468-11 KLAGANDE KP Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juli 2012 B 1158-12 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART DBO Ombud och offentlig försvarare: Advokat BJ Ombud och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (16) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 oktober 2012 B 5908-10 KLAGANDE 1. R S F Ombud och offentlig försvarare: Advokat C T 2. L G Ombud och offentlig försvarare: Advokat

Läs mer

2012-04-04 meddelad i Hudiksvall

2012-04-04 meddelad i Hudiksvall Mål nr meddelad i Hudiksvall 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Helena Swahn Åklagarkammaren i Gävle Tilltalad Elsie ANN-KRISTIN Ros, 520510-3509 Renskullen 1 821 50 Bollnäs Ombud och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2015 B 224-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART JH Ombud och offentlig försvarare: Advokat UR SAKEN Narkotikasmuggling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 3676-08 KLAGANDE SK Ombud och offentlig försvarare: Advokat JM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 5060-08 KLAGANDE DI Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Rån ÖVERKLAGADE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 juni 2019 B 381-19 PARTER Klagande 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. JM Ombud och målsägandebiträde: Advokat L-ÅC Motpart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 november 2017 B 3492-17 PARTER I Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Motpart RM Ombud och offentlig försvarare: GH II Klagande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juni 2008 B 301-08 KLAGANDE FS Ombud och offentlig försvarare: Advokat JÅ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 mars 2012 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART RGA Ombud och offentlig försvarare: Advokat TE SAKEN Grovt narkotikabrott

Läs mer

DOM 2012-11-19 meddelad i Kristianstad

DOM 2012-11-19 meddelad i Kristianstad l_ l KRISTIANSTADS Rotel 7 meddelad i Kristianstad JMålnrB396-12 ----------~~~~~=~---------- p ARTER (Antal tilltalade: l) Åklagare Extra åklagare Christer Almfeldt Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 november 2016 B 3667-15 KLAGANDE ETK Ombud och offentlig försvarare: Advokat GF MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 oktober 2016 B 1432-16 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretess A Ombud och målsägandebiträde:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 februari 2017 B 5248-15 KLAGANDE JO Ombud och offentlig försvarare: Advokat BS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (13) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juli 2012 B 965-12 KLAGANDE CJ Ombud och offentlig försvarare: Advokat JvH MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

2011-06-15 meddelad i Gävle

2011-06-15 meddelad i Gävle DOM Mål nr B 2305-10 2011-06-15 meddelad i Gävle 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Birgitta Fernlund Åklagarkammaren i Gävle 1. Målsägande 804 28 Gävle Målsägandebiträde: Advokat Bengt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2018 B 2027-17 PARTER Klagande RO Ombud och offentlig försvarare: Advokat AM Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 november 2015 B 410-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPARTER 1. LV Ombud och offentlig försvarare: Advokat DH 2.

Läs mer

Ert datum. Min inställning Jag medger att fängelsestraffets längd sätts ned. Jag motsätter mig inte att Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd.

Ert datum. Min inställning Jag medger att fängelsestraffets längd sätts ned. Jag motsätter mig inte att Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd. Svarsskrivelse Sida 1 (8) Datum Rättsavdelningen 2011-12-01 ÅM 2011/7069 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-10-28 B 2100-11 Rotel 35 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm BN./. riksåklagaren

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-09-13 B 5765-10 Rotel 21. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-09-13 B 5765-10 Rotel 21. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (7) Datum Rättsavdelningen 2011-11-25 ÅM 2011/5910 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-09-13 B 5765-10 Rotel 21 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AW./. riksåklagaren

Läs mer

2009-07-03 meddelad i Alingsås

2009-07-03 meddelad i Alingsås ALINGSÅS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1065-09 meddelad i Alingsås 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Kammaråklagare Louise Eriksson Åklagarkammaren i Borås Målsägande Sekretess, se bilaga 1 Särskild företrädare:

Läs mer

2013-10-16 meddelad i Varberg

2013-10-16 meddelad i Varberg VARBERGS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1754-13 meddelad i Varberg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Chefsåklagare Anders Johansson Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Halmstad Målsägande CW Företrädd av

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 oktober 2005 B 2159-05 KLAGANDE MC Ombud och offentlig försvarare: Advokat HÖ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grov

Läs mer

Sida 1 (7) Riksåklagarens kansli Datum Dnr Rättsavdelningen 2012-09-03 ÅM-A 2012/1292. Ert datum

Sida 1 (7) Riksåklagarens kansli Datum Dnr Rättsavdelningen 2012-09-03 ÅM-A 2012/1292. Ert datum Sida 1 (7) Ert datum Straffmätning i narkotikamål rättsläget i september 2012 Högsta domstolen har i 12 under 2011 och 2012 meddelade domar gällande narkotikabrott gjort generella uttalanden i fråga om

Läs mer

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna 1 DOM 2015-10-15 meddelad i Solna Mål nr: B 5246-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Don Christian Tasic Stevic, 19890423-5119 Slåttervallsgatan 4 Lgh 1304 115 44 Stockholm Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

Begångna brott Dataintrång

Begångna brott Dataintrång BLEKINGE TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1316-11 2011-08-31 meddelad i KARLSKRONA 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Sigrid Stengel Åklagarkammaren i Karlskrona Målsägande Patrik Rydén Långgatan

Läs mer

meddelad i Solna. Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm - Mängd

meddelad i Solna. Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm - Mängd SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 2 Rotel 2:1 DOM Mål nr B 7993-12 2012-11-01 meddelad i Solna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i

Läs mer

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A Rotel 11 Göteborg Mål nr Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart (Åklagare) Vice chefsåklagaren Aleksander

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin LEX Advokatbyrå

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS. Ombud och målsägandebiträde: Advokat BÅ

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS. Ombud och målsägandebiträde: Advokat BÅ Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 oktober 2010 B 2377-09 KLAGANDE AA Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 april 2006 B 154-06 KLAGANDE YF Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: B 535-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Sonny Borg, 19721224-0993 c/o Tan Mercovich Visbyringen 16 Lgh 1002 163 73 SPÅNGA Medborgare i Norge Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott DOM Mål nr B 16214-13 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Spec Göran Hansson Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad JOHAN Anders Åsman, 660612-5091

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna SOLNA TINGSRÄTT meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 september 2006 B 391-06 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPARTER 1. KM 2. MR Ombud och offentlig försvarare för 1 och

Läs mer

PROTOKOLL Förhandling och föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Förhandling och föredragning i Stockholm 1 Rotel 0713 Förhandling och föredragning i Stockholm Aktbilaga 12 Mål nr RÄTTEN Hovrättsråden Sven Jönson och Gunilla Schöldström, referent, samt tf. hovrättsassessorn Lisa Nilheim FÖREDRAGANDE OCH FÖRARE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 december 2012 B 5579-11 KLAGANDE DA Ombud och offentlig försvarare: Advokat ES MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat RS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat JK. Ombud och offentlig försvarare: Advokat CW

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat RS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat JK. Ombud och offentlig försvarare: Advokat CW Sida 1 (18) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 6 december 2011 B 2521-11 KLAGANDE 1. AM Ombud och offentlig försvarare: Advokat RS 2. HS Ombud och offentlig försvarare: Advokat JK 3.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 december 2012 B 2224-11 KLAGANDE K Z Ombud och offentlig försvarare: Advokat L A MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 B 4368-16 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FA SAKEN Narkotikabrott, ringa brott ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 mars 2014 Ö 4211-13 SÖKANDE SR Ombud: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 november 2017 B 6041-16 PARTER Klagande KA Ombud och offentlig försvarare: Advokat CO Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn Mål nr meddelad i Falun 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Niclas Eltenius Åklagarkammaren i Falun Målsägande Målsägande, se domsbilaga 1 Målsägandebiträde: Advokat Veronica Viklund

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 september 2014 B 1296-14 KLAGANDE COC Ombud och offentlig försvarare: Advokat JR MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott m.m. Överklagande Sida 1 (6) Rättsavdelningen 2012-03-08 ÅM 2012/1639 Byråchefen Hedvig Trost Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 mars 2009 B 3843-08 KLAGANDE YAM Ombud och offentlig försvarare: Advokat PO MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Rån

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 mars 2012 Ö 5629-10 KLAGANDE JF Ombud och offentlig försvarare: Advokat J-ÅN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 december 2004 B 3842-04 KLAGANDE 1. JS Offentlig försvarare och ombud: advokaten JÅ 2. TKS Offentlig försvarare och ombud: advokaten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 juni 2011 B 193-10 KLAGANDE TB Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Barnpornografibrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om grov misshandel

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om grov misshandel Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 mars 2011 Ö 5374-10 KLAGANDE MP Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 4. DOM meddelad i Solna

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 4. DOM meddelad i Solna 1 DOM 2014-11-05 meddelad i Solna Mål nr: B 7352-14 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad DON Christian Tasic Stevic, 19890423-5119 Sundbyvägen 49 163 45 Spånga Åklagare Kammaråklagare Ann Lidén Åklagarmyndigheten

Läs mer

1 VÄRMLANDS TINGSRÄTT Avdelning 1 Grupp 1. DOM meddelad i Karlstad

1 VÄRMLANDS TINGSRÄTT Avdelning 1 Grupp 1. DOM meddelad i Karlstad 1 VÄRMLANDS TINGSRÄTT Avdelning 1 DOM 2016-06-14 meddelad i Karlstad Mål nr: B 4608-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Bo KOLBJÖRN Karlsson, 19470527-7236 Telegatan 1 A Lgh 1001 682 30 Filipstad

Läs mer

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst Avdelning 1 DOM Mål nr B 16354-12 2013-03-27 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Lotta Nielsen Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad PETER

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2008 B 4684-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART T H Ombud och offentlig försvarare: Advokat J S SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 juni 2007 B 769-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART MF Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB SAKEN Utvisning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 B 5521-09 KLAGANDE SKYA Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Brukande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (14) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 april 2013 B 1346-11 KLAGANDE CK Offentlig försvarare: Advokat GG MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikasmuggling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 april 2014 B 4080-13 KLAGANDE MP Ombud och offentlig försvarare: Advokat RT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Häleri

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 maj 2008 B 5251-06 KLAGANDE HK Ombud och offentlig försvarare: Advokat MN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

2012-11-29 meddelad i Sollentuna

2012-11-29 meddelad i Sollentuna DOM Mål nr B 5643-12 meddelad i Sollentuna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Jesper Paulander Åklagarmyndigheten Norrorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Mohammad Aladjam, 860730-0897

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat TS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2008-05-22 i mål B 7106-07

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat TS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2008-05-22 i mål B 7106-07 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 maj 2010 B 2813-08 KLAGANDE IM Ombud och offentlig försvarare: Advokat TS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grov människosmuggling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 B 1195-13 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. CJ Ombud och målsägandebiträde: Advokat MJ MOTPART RZ Ombud

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 juli 2003 B 112-03 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART M. F. Offentlig försvarare och ombud: advokaten R. H. SAKEN Barnpornografibrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 oktober 2003 B 2854-02 KLAGANDE K. S. Offentlig försvarare och ombud: advokaten P. M. MOTPART Riksåklagaren SAKEN Narkotikabrott m.m.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 november 2008 B 1891-08 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda uppgifter Ombud och målsägandebiträde:

Läs mer

DOM 2012-11-22 meddelad i Umeå

DOM 2012-11-22 meddelad i Umeå l UMEÅ TINGSRÄTT meddelad i Umeå f Mål nr P ARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Extra åklagare Minna Lintunen Alelagarmyndigheten Åklagarkammaren i Umeå Tilltalad Temur Ckhovrebovi, 750286-6135 Medborgare

Läs mer

Bakgrund. Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm

Bakgrund. Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Svarsskrivelse Sida 1 (9) Datum Rättsavdelningen 2012-01-09 ÅM 2011/7269 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-11-07 B 1346-11 Rotel 24 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CK./. riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 december 2007 B 4554-06 KLAGANDE DM Ombud och offentlig försvarare: Advokat CH MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

meddelad i VÄXJÖ. Begångna brott 1. Grovt vapenbrott

meddelad i VÄXJÖ. Begångna brott 1. Grovt vapenbrott VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr B 3572-11 2011-12-07 meddelad i VÄXJÖ 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson Åklagarkammaren i Växjö Tilltalad Björn JÖRGEN Johansson, 650712-4417

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 maj 2013 B 238-12 KLAGANDE IS Ombud och offentlig försvarare: Advokat C-GS MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Mariestads

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 april 2014 B 1062-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART G Y Ombud och offentlig försvarare: Advokat B-G H SAKEN

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering HÖGSTA DOMSTOLEN Enhet 1 JS 04 Mål nr B 3480-14 Rättelse/komplettering Dom, 2015-12-14 Rättelse, 2015-12-16 Beslutat av: justitierådet Ella Nyström Högsta domstolen har rättat ordet straffminimum till

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 december 2015 B 2351-15 KLAGANDE DKN Ombud och offentlig försvarare: Advokat BÅ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 maj 2007 B 694-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART PO Ombud och offentlig försvarare: Advokat HA SAKEN Missbruk

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 april 2016 B 5298-14 KLAGANDE MB Ombud och offentlig försvarare: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikasmuggling

Läs mer

Begångna brott 1. Våldtäkt mot barn

Begångna brott 1. Våldtäkt mot barn BORÅS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 3456-11 2011-12-30 meddelad i Borås 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Åsa Askenbäck Åklagarkammaren i Borås Målsägande Målsägande A Målsägandebiträde:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 december 2006 B 1419-05 KLAGANDE MJ Ombud och offentlig försvarare: Advokat SA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott

Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott Överklagande Sida 1 (8) Datum Rättsavdelningen 2011-10-19 ÅM 2011/6481 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grovt narkotikabrott Klagande Riksåklagaren

Läs mer

2012-11-19 meddelad i Stockholm

2012-11-19 meddelad i Stockholm Mål nr meddelad i Stockholm 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Johanna Björkman Åklagarmyndigheten City åklagarkammare i Stockholm Tilltalad TINTIN Laurent Laurent Obinongo, 620202-6172

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 juni 2013 B 2360-12 KLAGANDE MA Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Häleri

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 juni 2016 B 5276-14 KLAGANDE WE Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Utvidgat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 juli 2008 B 1075-08 KLAGANDE MA Ombud och offentlig försvarare: Advokat RvB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2 AA

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 maj 2010 Ö 5114-09 KLAGANDE JF Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd

Läs mer

meddelad i Malmö

meddelad i Malmö Avdelning 4 DOM Mål nr B 7817-09 2010-06-24 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Assistentåklagare Johan Larsson Malmö åklagarkammare Tilltalad Omid Mosavi, 800908-6177 Amiralsgatan

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m.

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m. Överklagande Sida 1 (7) Datum Rättsavdelningen 2014-01-08 ÅM 2013/10106 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling m.m. Klagande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 februari 2007 B 1544-06 KLAGANDE HL Ombud och offentlig försvarare: Advokat CH MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 08 Rotel 0801 DOM 2013-04-22 Stockholm Mål nr B 7118-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 2 juli 2012 i mål nr B 3012-12, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 B 4343-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART PW Ombud och offentlig försvarare: JG SAKEN Grovt narkotikabrott

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2016-03-04 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling

Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling Överklagande Sida 1 (6) Rättsavdelningen 2012-01-16 ÅM 2012/0164 Byråchefen Hedvig Trost Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom narkotikasmuggling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 januari 2012 B 5566-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART CLR SAKEN Snatteri ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 april 2015 B 360-14 KLAGANDE TH Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 april 2012 B 3775-10 KLAGANDE HS Ombud: Advokat KK MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt bokföringsbrott, m.m.

Läs mer

DOM 2010-12-01 Stockholm

DOM 2010-12-01 Stockholm 1 Avdelning 6 Rotel 0613 Stockholm Mål nr ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Gotlands tingsrätts dom den 2 juni 2010 i mål nr B 203-10, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagare Leif

Läs mer