REMISSVAR Rnr Lilla Nygatan 14 Box STOCKHOLM Tel 08/ Fax 08/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01"

Transkript

1 REMISSVAR Rnr Lilla Nygatan 14 Box STOCKHOLM Tel 08/ Fax 08/ Helena Persson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) U2004/912/UH Sammanfattning SACO ställer sig positiv till de flesta förslagen i utredningen men har en del kommentarer till och synpunkter på några av dem. SACO stödjer utredarens förslag om ett nytt sätt att organisera kraven för särskild behörighet. Det är dock viktigt att områdesbehörigheter, liksom meritämnen, beslutas i samråd med och förankras hos olika utbildningsgivare och andra intressenter innan de slås fast. Det nya systemet ställer också stora krav på information. SACO motsätter sig förslaget om att idrott och hälsa alltid ska räknas med. Förslaget om att låta 18,5 vara övre gräns för jämförelsetalet är bra, men det är dock tveksamt om det kommer att lösa 20,0-problematiken. Att utöka högskoleprovet med ett uppsatsprov kan missgynna sökande med annat modersmål än svenska. Vårt förslag är därför att uppsatsprovet inte behöver ingå för alla sökta utbildningar, utan bara i de fall sådana färdigheter anses relevanta. När det gäller införandet av nationella områdesprov, s.k. domänprov, är det viktigt att dessa prov inte utformas så att det i praktiken mäter kunskaper som är tänkta att inhämtas under själva utbildningen.

2 2 Innan intervjuer avfärdas som urvalsinstrument bör en mer noggrann utvärdering komma till stånd. SACO är positiv till att så långt det är möjligt undvika lottning men har invändningar mot den föreslagna ordningen. Vid lika meriter bör först hänsyn tas till provresultat, därefter till underrepresenterat kön och slutligen lottning. Prioritetsordning bör inte ingå i urvalskriterierna. En viktig fråga som inte tas upp i utredningen är behovet av mer resurser. Med ett ökat ansvar för högskolor och universitet krävs större arbetsinsatser av lärosätena. Inledning SACO ställer sig bakom ambitionerna i utredningsuppdraget, dvs. att öka direktövergången till högskolan, premiera insatser i gymnasieskolan på annat sätt än idag, minska incitamenten för konkurrenskomplettering samt bredda rekryteringen. SACO:s synpunkter över slutbetänkandet följer nedan numreringen och benämningen av kapitlen i betänkandet. 17 Grundläggande behörighet Det är positivt att grundläggande behörighet utökas med krav på lägst betyget godkänd i kärnämnena svenska och engelska samt godkänt projektarbete. Förkunskapskraven till grundläggande högskoleutbildning ska spegla vad som krävs för att individen ska kunna fullfölja en utbildning, och goda kunskaper i svenska, engelska och förmåga att genomföra ett projektarbete är nödvändiga för framgångsrika högskolestudier. SACO stödjer också förslaget att den s.k. 25:4-reglen tas bort. Arbetslivserfarenhet har utvecklats till ett generellt ålderstillägg. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det bättre om individen startar sin utbildning så tidigt som möjligt. Samtidigt måste möjligheten att börja studera senare i livet finnas kvar för dem som vill uppdatera sin kunskap och kompetens eller byta yrkesbana. I många fall har arbetslivserfarenhet ett stort värde och bör premieras vid antagningen, men det bör ske på individuell basis. I de fall arbetslivserfarenhet är relevant kommer den att rymmas inom det av högskolan själv beslutade urvalssystemet.

3 3 18 Särskild behörighet SACO stödjer utredarens förslag om ett nytt sätt att organisera kraven för särskild behörighet. Det är dock viktigt att områdesbehörigheter, liksom meritämnen, beslutas i samråd med och förankras hos olika utbildningsgivare och andra intressenter innan de slås fast. Det är ingen lätt uppgift att definiera områdesbehörigheter och välja ut lämpliga meritämnen till de olika områdena. Utredarens förslag i tabell 18.1 visar tydligt problemen. Vissa utbildningar, som tidigare hade olika behörighetskrav, får i detta förslag samma behörighetskrav. Exempelvis kommer de farmacevtiska utbildningarna att hamna inom området medicin/farmaci/odontologi. Men farmaci består av två helt olika utbildningar apotekare och receptarie som förutsätter olika ämnen och där antagningskraven för receptarieutbildningen med det givna förslaget blir för höga. De föreslagna områdena och ämnena är också dåligt anpassade för tekniska utbildningar. Naturvetenskapliga ämnen saknas som meritämne för området undervisning, samhällskunskap saknas för området vård och omsorg och filosofi anges i mycket få fall som meritämne. En risk med det föreslagna systemet är att det kan bidra till snedrekryteringen. Systemet förutsätter en medvetenhet redan när man börjar på gymnasiet om vilka konsekvenser valda ämnen och fördjupningar får för valet av högskolestudier. Det kan vara ett problem för grupper som kommer från hem där man inte har någon eller liten studietradition, eller för personer som inte har bra kännedom om det svenska systemet. Förslaget ställer därför stora krav på att relevant information lämnas till potentiella studenter, studievägledare, lärare och andra personer som är viktiga när individer ska göra sina utbildningsval. 19 Meritvärdering och urval SACO tillstyrker förslaget med de tre urvalsgrunderna betyg, högskoleprov och av högskolan själv beslutade urvalsgrunder. SACO:s inställning är att den grundläggande målsättningen ska vara att utveckla ett system där högre utbildning är tillgänglig för alla som vill studera och har tillräckliga förkunskaper. Resurserna är dock begränsade och sannolikt kommer alltid någon form av urval att behöva göras. Urval grundade på betyg SACO välkomnar alla förslag som minskar anpassningsbeteenden, taktikstudier, lottning bland dem som har

4 4 högsta möjliga poäng (20,00-orna) och onödig förlängning av studietider. Förslaget om att stoppa konkurrenskomplettering via den kommunala vuxenutbildningen (komvux) är bra. Dagens system leder till att personer går direkt från gymnasiet till komvux för att läsa upp betyg, utan att deras kunskaper ökar. De kompletterande betygen ökar inte heller studenternas förutsättningar att klara av högskolestudierna, utan förlänger bara studietiden i onödan. Kompletteringen tar dessutom resurser i anspråk som kan användas på ett optimalare sätt. Däremot är det viktigt att de personer som saknar de rätta förkunskaperna även i fortsättningen ska kunna förvärva dem via komvux. Däremot motsätter sig SACO förslaget om att idrott och hälsa alltid ska räknas med. Även om betygssättningen inte längre ska utgå från idrottsprestationer, så är det fortfarande så, som utredaren själv skriver, att många skolor fortfarande belönar rena idrottsprestationer vid betygssättning. Dessutom visar studier att det finns ett samband mellan när på året man är född och betyg i idrott och hälsa. Ju tidigare på året man är född, ju bättre idrottsprestationer gör man, och ju högre betyg får man. Om förslaget går igenom, betyder det att det t.ex. blir nödvändigt med MVG i idrott och hälsa för att kunna bli läkare eller komma in på vissa veterinär- och civilingenjörsutbildningar. Förslaget om att låta 18,5 vara övre gräns för jämförelsetalet, och att tillåta maximalt 3 poäng för meritämnen är bra, eftersom betygen inte har förmåga att rättvist skilja mellan sökande med exempelvis jämförelsetal 18,5 och 20,0. Det är dock tveksamt om förslaget kommer att lösa 20,0-problematiken. Fler elever kommer att nå betygsvärdet 18,5 än 20,0. Vi kan få en ny 21,5-problematik som till och med kan bli större än 20,0-problematiken. Det vore önskvärt med något förslag eller diskussion om hur en sådan situation ska hanteras om den uppkommer. Urval grundade på högskoleprovet SACO anser att förslagen om förändringar av högskoleprovet är bra. Men förslaget att utöka provet med ett uppsatsprov kan missgynna sökande med annat modersmål än svenska och då få motsatt effekt än ett annat av utredarens förslag som handlar om att anpassa provet till personer med svenska som andraspråk. Vårt förslag är därför att uppsatsprovet inte behöver ingå för alla sökta utbildningar, utan bara i de fall sådana färdigheter anses relevanta.

5 5 När det gäller förslaget att införa nationella områdesprov, s.k. domänprov, är det viktigt att dessa prov inte utformas så att det i praktiken mäter kunskaper som är tänkta att inhämtas under själva utbildningen. Utredaren gör en påfallande negativ värdering av intervjuer som urvalsinstrument. SACO förordar en mer prövande inställning. Även om intervjuer är dyra att genomföra och svåra att utvärdera så uppfattas de av studenterna själva som den mest rättvisa urvalsmetoden. Tyvärr vet vi mycket litet om hur väl intervjuer fungerar som urvalsinstrument, men de kan inte bara bedömas utifrån hur väl de utvalda klarar utbildningen i förhållande till dem som antagits på annat sätt. Inom en del områden kan intervjuerna även innehålla ett mått av lämplighetsprövning för yrket, motivation för studierna och/eller breddning av urvalet. Innan intervjuer avfärdas som urvalsinstrument bör en mer noggrann utvärdering komma till stånd. Av högskolan beslutat urval Att högskolor och universitet i ökad utsträckning själva får bestämma vilka personer som ska antas är mycket positivt, liksom att urvalskriterierna kan variera mellan lärosäten och bestå av flera olika urvalsinstrument. Det ökar bredden i rekryteringen och möjligheterna att fånga in studiemotiverade studenter. En viktig fråga som inte tas upp i utredningen är behovet av mer resurser. Med ett ökat ansvar, minst 10 procent av platserna ska enligt förslaget fördelas på grundval av lokalt beslutade urval, krävs större arbetsinsatser av lärosätena. Att besluta om nödvändig reell kompetens, samt bedöma och godkänna personers reella kompetens, att utveckla lokala prov etc. kräver extra arbetsinsatser vid högskolor och universitet. Urval vid lika meriter Utredaren föreslår att fler kriterier ska användas för urval vid lika meriter, för att så långt det är möjligt undvika lottning. SACO tillstyrker förslaget, eftersom lottning är det sämsta kriteriet för urval, och också upplevs som mest orättvist. Vi har dock synpunkter på den föreslagna ordningen. Vid lika meriter bör först hänsyn tas till provresultat, eftersom det ger den mest rättvisa grunden för urval, därefter till underrepresenterat kön och slutligen lottning. Prioritetsordning bör inte ingå i urvalskriterierna, eftersom det skulle kunna påverka stu-

6 6 denter att bli alltför försiktiga och strategiska i sina val. SVERIGES AKADEMIKERS CENTRALORGANISATION Anna Ekström Helena Persson (Beslut i SACO:s styrelse den 8 juni 2004.)

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH REMISSVAR Rnr 26.04 2004-06-14 Gerd Larsson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH SACO Studentråd

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) 2017-06-18 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (Dnr U2017/01213/UH)

Läs mer

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

modern teknik värdering av källor och påståenden

modern teknik värdering av källor och påståenden 1 2 kreativitet fältstudier kommunikation argumentation hållbar utveckling analytiskt tänkande modern teknik värdering av källor och påståenden experiment och laborationer idéhistoriskt perspektiv 3 4

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare UTDRAG UR: Högskoleförordningen (1993:100) uppdaterad t o m SFS 2013:695 Dels kapitel 7, dels Bilaga 3 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20)

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20) Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-05-04 Handläggare Robert Jägare Telefon: 08-508 47 998 Till Arbetsmarknadsnämnden den 16 maj 2017 Ärende 4

Läs mer

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH Promemoria 2013-02-18 U2013/983/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag om införande av meritpoäng för ämnet svenskt teckenspråk för hörande Förslaget Ämnet svenskt teckenspråk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2006:1054 Utkom från trycket den 18 juli 2006 utfärdad den 21 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 att 7 kap. 5, 9

Läs mer

Att söka till högskolan

Att söka till högskolan Att söka till högskolan Vilka förkunskaper som krävs och hur dina betyg räknas Inger Ek Studievägledare Det svenska utbildningssystemet 2013-05-03 Kolla att du har rätt förkunskaper 3 Du behöver ha rätt

Läs mer

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler Tillträdesregler för högskoleutbildningar Om du vill börja läsa en utbildning på grundnivå på universitet eller högskola måste du ha vissa förkunskaper för att kunna antas. Detta kallas för behörighet.

Läs mer

Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning 2017-05-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/78 Utbildningsnämnden Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Förslag

Läs mer

För dig som har eller kommer att ta en gymnasieexamen och vill söka till högskolan

För dig som har eller kommer att ta en gymnasieexamen och vill söka till högskolan För dig som har eller kommer att ta en gymnasieexamen och vill söka till högskolan I en perfekt studievärld skulle alla som söker till högskolan komma in. Vi är inte där än, vilket betyder att det idag

Läs mer

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29)

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Utredningsavdelningen Leif Strandberg Reg.nr 13-1182-04 Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Sammanfattning Utredningen beskriver på ett

Läs mer

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg Nya tillträdesregler Leif Strandberg Nya tillträdesregler - bakgrund Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29, feb 2004) Kunskap och kvalitet elva steg för utveckling av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140,

Läs mer

Sammanfattning. Inledning. Bakgrund

Sammanfattning. Inledning. Bakgrund Sammanfattning Inledning Denna utredning har haft till uppdrag att se över och lämna förslag till nya regler för tillträde till grundläggande högskoleutbildning, bl.a. mot bakgrund av ambitionerna att

Läs mer

Remissvar: Tillträde för nybörjare (SOU 2017:20)

Remissvar: Tillträde för nybörjare (SOU 2017:20) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-06-20 Dnr: PU2-20/1617 Remissvar: Tillträde för nybörjare (SOU 2017:20) Sveriges förenade studentkårer (SFS) har av regeringen fått möjlighet att yttra

Läs mer

För dig som har eller kommer att ta en gymnasieexamen och vill söka till högskolan

För dig som har eller kommer att ta en gymnasieexamen och vill söka till högskolan För dig som har eller kommer att ta en gymnasieexamen och vill söka till högskolan I en perfekt studievärld skulle alla som söker till högskolan komma in. Vi är inte där än, vilket betyder att det idag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100) Utfärdad den 5 juli 2018 Publicerad den 13 juli 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 14 juni 2004

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 14 juni 2004 PM 2004 RIV (Dnr 323-1125/2004) Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 14 juni 2004 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Remissvar TCO. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20 Refnr: U2017/01213/UH

Remissvar TCO. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20 Refnr: U2017/01213/UH 1(9) Utbildningsdepartementet 2017-06-20 German Bender Tel 070 202 31 11 German.bender@tco.se Remissvar TCO Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20)

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för Arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.remissvar@regeringskansliet.se Tillträde för nybörjare - ett öppnare och

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs?

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Information till folkhögskolestuderande Folkhögskolornas informationstjänst 2012 Innehåll: Behörighet till högskolan

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Uppdraget Att göra en översyn av hela systemet för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå

Läs mer

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH)

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Christoffer Svensson 08-563 085 06 christoffer.svensson@uka.se 2017-06-13 131-144-17 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

För dig med examen från gymnasieskolan (Gy11) Uppdaterad november 2014 För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper. Detta kallas att vara behörig. Förkunskapskraven

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Tillträde vad är det? Behörighet de krav på förkunskaper som ställs. Urval sättet att rangordna

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04. Utbildningsdepartementet

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04. Utbildningsdepartementet Sid 1(6) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04 Utbildningsdepartementet Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) 1 Inledning Linköpings universitet

Läs mer

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare blir

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet 750 p kärnämneskurser

Samhällsvetenskapsprogrammet 750 p kärnämneskurser Samhällsvetenskapsprogrammet 750 p kärnämneskurser Svenska A/svenska som andraspråk A 100 Svenska B/svenska som andraspråk B 100 Engelska A 100 Matematik A 100 Samhällskunskap A 100 Idrott & hälsa A 100

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2012:712 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Nacka gymnasium, skola Samhälle Helen Bejmar, rektor Oskar Ungerstedt, bitr rektor (ansvar SB) Malin Söderberg, bitr rektor (ansvar SA) Sane Ylikelloniemi, bitr rektor (ansvar

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVERNA

INFORMATION TILL ELEVERNA INFORMATION TILL ELEVERNA Klassinformation om vidare utbildningar och studier utomlands SACO-mässan Lunds universitets informationsdag Karriärpaketet rpaketet-intressetest Arbetsmarknadsdag Vägledningssamtal

Läs mer

TILLTRÄDESREGLER TILL HÖGSKOLA/ UNIVERSITET 2010. Att tänka på om du vill plugga vidare...

TILLTRÄDESREGLER TILL HÖGSKOLA/ UNIVERSITET 2010. Att tänka på om du vill plugga vidare... TILLTRÄDESREGLER TILL HÖGSKOLA/ UNIVERSITET 2010 Att tänka på om du vill plugga vidare... NYHETER I BETYGSURVALET INFÖR HÖSTEN 2010 Inför antagningen hösten 2010 kommer två stora ändringar i reglerna för

Läs mer

Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU2017:20)

Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU2017:20) Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: Universitets- och högskoleenheten SN Dnr 44/2017 Yves Michail Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2017/01213/UH 2017-06-20 Remissvar Ett öppnare och enklare system

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Undersköterska med specialistkompetens inom demens 100 Yh-poäng, Motala/Mjölby Distans, halvfart Östsvenska Yrkeshögskolan AB Laxholmstorget 3, Norrköping www.osyh.se 1

Läs mer

Till Rektor. Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan Betänkande av Tillträdesutredningen, SOU 2004:29.

Till Rektor. Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan Betänkande av Tillträdesutredningen, SOU 2004:29. Remissvar 2004-04-27 Dnr LiU 365/04-10 Till Rektor Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan Betänkande av Tillträdesutredningen, SOU 2004:29. Nämnden för utbildningsvetenskap har beretts tillfälle att

Läs mer

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Högskolans expansion de senaste 50 åren Den högre utbildningens omfattning har ökat: från ca 40 000 studenter, fördelade på fyra universitet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2011:1020 Utkom från trycket den 20 september 2011 utfärdad den 8 september 2011. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Redovisning av uppdrag om föreskrifter om urval för sökande med utländska betyg

Redovisning av uppdrag om föreskrifter om urval för sökande med utländska betyg Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Leif Strandberg 08-563

Läs mer

Tillträdesregler till högskolan

Tillträdesregler till högskolan För dig som börjat gymnasiet 2011 eller senare Tillträdesregler till högskolan Områdesbehörigheter och meritpoäng För dig som funderar på att plugga vidare Anna Nilsson Studie- och yrkesvägledare Lars

Läs mer

Högskoleverket har anmodats att yttra sig över ovan rubricerad promemoria.

Högskoleverket har anmodats att yttra sig över ovan rubricerad promemoria. Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Aleksandra

Läs mer

Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet

Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet Edvin söker till biomedicinska Edvin gick ut gymnasiet i juni 2010. Kort därefter började han läsa på civilekonomprogrammet men kom ganska snabbt på att han ville söka till biomedicinska istället. Här

Läs mer

Handledning: Att söka till högskolan

Handledning: Att söka till högskolan Sida 1 av 5 Handledning: Att söka till högskolan Du kan med stöd av denna Power Point-serie göra en grundlig beskrivning av de regler för behörighet och urval som gäller för högskolan för elever som läser

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:107

Regeringens proposition 2006/07:107 Regeringens proposition 2006/07:107 Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet Prop. 2006/07:107 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 mars 2007 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Information om vidare studier

Information om vidare studier Information om vidare studier Behörighet För att uppfylla kraven för grundläggande behörighet ska Eleven ha ett slutbetyg från ett fullständigt program. Ha lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Affärslogistik, 400 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? För att komma in på vår utbildning så behöver du vara behörig i två steg, dels den grundläggande behörigheten

Läs mer

Yttrande över Tillträdesutredningens betänkande Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20)

Yttrande över Tillträdesutredningens betänkande Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20) GD-staben Föredragande Magnus Hjort Biträdande stabschef 072-713 21 03 magnus.hjort@uhr.se BESLUT Diarienummer 1.2.3-00232-2017 Datum 2017-06-19 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium Nacka gymnasium 1

Välkomna till Nacka gymnasium Nacka gymnasium 1 Välkomna till Nacka gymnasium 2019-03-08 Nacka gymnasium 1 Nacka gymnasium, skola Samhälle Helen Bejmar, rektor Malin Söderberg, bitr rektor (ansvar EJ, SU) Oskar Ungerstedt, bitr rektor (ansvar EK) Sverker

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100) Universitets och högskolerådet

Läs mer

Regeringens skrivelse 2009/10:186

Regeringens skrivelse 2009/10:186 Regeringens skrivelse 2009/10:186 Urval till högskoleutbildning utan hänsyn till kön Skr. 2009/10:186 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 18 mars 2010 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2010:2020 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Byggledare, 430 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVERNA

INFORMATION TILL ELEVERNA INFORMATION TILL ELEVERNA Klassinformation om vidare utbildningar och studier utomlands SACO-mässan Lunds universitets informationsdag Karriärpaketet rpaketet-intressetest Arbetsmarknadsdag Vägledningssamtal

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer 103 33 Stockholm 2009-03-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över betänkandet

Läs mer

Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet

Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet Edvin gick ut gymnasiet i juni 2010. ort därefter började han läsa på civilekonomprogrammet men kom ganska snabbt på att han ville söka till biomedicinska

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Ansökan om förnyat tillstånd för ett alternativt urval till Konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet

Ansökan om förnyat tillstånd för ett alternativt urval till Konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Institutionen för kulturvård Box 130 405 30 GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010 4700365 BESLUT 2014 03 19 Reg. Nr. 411 17728 13 Postadress Box 45093

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier

Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier INNEHÅLL Folkhögskolans väg till högre studier Folkhögskolans allmänna kurs Grundläggande behörighet till högre studier Särskilda behörigheter Behörighet

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Vad gör du efter gymnasiet? Information om studier och arbete. Ht-2015

Vad gör du efter gymnasiet? Information om studier och arbete. Ht-2015 Vad gör du efter gymnasiet? Information om studier och arbete Ht-2015 1 2 2016-06-14 Att söka till högskolan 2015-2016 - För dig som har eller som kommer att ta en gymnasieexamen Vilka förkunskaper som

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Kvällens agenda Vad händer år 2? Information för föräldrar IV-valet Vad händer år 3? Samhälle Helen Bejmar, rektor Oskar Ungerstedt, bitr rektor Carina Lord, studievägledare

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet

Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet Edvin söker till biomedicinska analytikerprogrammet Edvin gick ut gymnasiet i juni 2010. ort därefter började han läsa på civilekonomprogrammet men kom ganska snabbt på att han ville söka till biomedicinska

Läs mer

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Remissvar: 2018-07-06 Dnr P2-39/1718 Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Regeringskansliets dnr: U2018/02165/UH Sammanfattning Det är positivt att departementet har utrett

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet 750 p kärnämneskurser

Samhällsvetenskapsprogrammet 750 p kärnämneskurser Samhällsvetenskapsprogrammet 750 p kärnämneskurser Svenska A/svenska som andraspråk A 100 Svenska B/svenska som andraspråk B 100 Engelska A 100 Matematik A 100 Samhällskunskap A 100 Idrott & hälsa A 100

Läs mer

Brett deltagande i högskoleutbildning

Brett deltagande i högskoleutbildning Promemoria 2017-07-18 Utbildningsdepartementet Brett deltagande i högskoleutbildning Sammanfattning Promemorian innehåller ett förslag till ändring i högskolelagen (1992:1434) som innebär att universitet

Läs mer

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn. VAL INFORMATION TIDSPLAN V 3-4 Klassinformation 26/1 Föräldramöte V 5 & 6 Webbval Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Läget på tillträdesområdet är krångligare än någonsin Borås den 23 februari 2011

Läget på tillträdesområdet är krångligare än någonsin Borås den 23 februari 2011 Läget på tillträdesområdet är krångligare än någonsin Borås den 23 februari 2011 Grundläggande behörighet Särskild behörighet Urval Högskoleprovet Gymnasieskola 2011 Meritpoäng för äldre Sökande med utländska

Läs mer

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes 2007-02-20 och reviderades 2007-10-30. Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone:

Läs mer

Grundläggande behörighet, meritpoäng och områdesbehörigheter för sökande från GY2011 till högskolan

Grundläggande behörighet, meritpoäng och områdesbehörigheter för sökande från GY2011 till högskolan 1 Grundläggande behörighet, meritpoäng och områdesbehörigheter för sökande från GY2011 till högskolan För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper. Detta kallas att

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Mjukvaruutvecklare och Mjukvarutestare, 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg 2016-03-24 Amer Chuhan Viveka Sahlberg Stöd för vägledare 1 Utfärdande av slutbetyg från komvux Regeringen har förlängt övergångsbestämmelserna

Läs mer

Ändrade urvalsregler för sökande med gymnasieexamen 2014 2016

Ändrade urvalsregler för sökande med gymnasieexamen 2014 2016 Promemoria 2013-04-10 U2013/2343/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Ändrade urvalsregler för sökande med gymnasieexamen 2014 2016 Sammanfattning av förslaget Sökande med gymnasieexamen,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20)

Yttrande över betänkandet Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) Bilaga (Yttrande) Dnr: 1-420/2017 2017-06-14 Sid: 1 / 6 Yttrande över betänkandet Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (U2017/01213/UH)

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet/lss, 200 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Tilltra de till utbildningen

Tilltra de till utbildningen Tilltra de till utbildningen Vem kan söka? Vilka behörighetskrav gäller? Hur går antagningen till? Hur görs urvalet? Du som söker till vår Yh-utbildning Logistiker och Speditör har säkert en del frågor

Läs mer

Välkommen till Nacka gymnasium. Teknikprogrammet (TE)

Välkommen till Nacka gymnasium. Teknikprogrammet (TE) Välkommen till Nacka gymnasium Teknikprogrammet (TE) Natur & Teknik Jarl Axelsson, rektor Krister Bergström, bitr rektor Eva Rejnevall Nord, bitr rektor Malin Jergander, studievägledare Laila Melin, studievägledare

Läs mer

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Universitets- och högskolerådet

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Universitets- och högskolerådet Regeringsbeslut III:I Utbildningsdepartementet 2018-07-26 U2018/02160/UH U2018/03177/UH Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

MERITPOÄNG FÖR SÖKANDE TILL HÖGSKOLAN FRÅN 2010

MERITPOÄNG FÖR SÖKANDE TILL HÖGSKOLAN FRÅN 2010 1 MERITPOÄNG FÖR SÖKANDE TILL HÖGSKOLAN FRÅN 2010 Meritpoäng extra poäng du kan skaffa i gymnasieskolan Du kan få max 2,5 meritpoäng att lägga till ditt jämförelsetal genom att få lägst betyget godkänt

Läs mer

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH 2018-07-06 Diarienr 202, 2018, 07 1 (5) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 103 33 Stockholm Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar

Läs mer

Tillbakablick 2013. Vår- och höstterminen 2013. Totalt antal sökande Första hands sökande 25 728 (26 946) 9 185 (10 661)

Tillbakablick 2013. Vår- och höstterminen 2013. Totalt antal sökande Första hands sökande 25 728 (26 946) 9 185 (10 661) Tillbakablick 2013 Vår- och höstterminen 2013 Totalt antal sökande Första hands sökande 25 728 (26 946) 9 185 (10 661) Siffran inom parentes 2012 Sökande till både program och kurser Antal antagna och

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 FOLKHÖGSKOLESTUDERANDE PÅ ALLMÄN KURS KAN BLI BEHÖRIGA TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA. HÄR BERÄTTAR VI HUR DET GÅR TILL. Innehåll Folkhögskolans

Läs mer