Ansökan om förnyat tillstånd för ett alternativt urval till Konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om förnyat tillstånd för ett alternativt urval till Konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet"

Transkript

1 Göteborgs universitet Institutionen för kulturvård Box GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman BESLUT Reg. Nr Postadress Box Stockholm Besöksadress Wallingatan Stockholm Telefon Org nr Ansökan om förnyat tillstånd för ett alternativt urval till Konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet Ärendet Göteborgs universitet har ansökt om att få använda ett alternativt urval till samtliga platser på konservatorsutbildningen. Ansökan avser antagningen som gäller studier från och med höstterminen Göteborgs universitet fick 2008 tillstånd att använda ett alternativt urval till samtliga av platserna på utbildningen. Detta tillstånd har sedan förnyats Inför höstterminen 2014 återkommer universitetet med en förnyad ansökan. En redovisning av erfarenheterna av det alternativa urvalet och platsfördelningen lämnades till Universitets och högskolerådet i samband med den förnyade ansökan. Universitetets ansökan består av en ansökan. Lärosätet har kompletterat ansökan med fördjupade beskrivningar kring bedömningskriterier samt statistik; sökande, antagna och genomströmning. Lärosätets motivering Ansökan gäller konservatorsprogrammet som leder till en kandidatexamen, 180 högskolepoäng. Skälen som Göteborgs universitet anger för att vilja använda ett alternativt urval till samtliga platser är att erfarenheterna från det alternativa urvalet visar på mycket hög studiemotivation, mycket goda prestationer samt få studieavbrott och studieuppehåll bland de som antagits på detta sätt. Göteborgs universitet framför att man genom att använda arbetsprov och intervju speglar den sökandes kunskaper, färdigheter och förhållningssätt mycket väl. Betygsantagning är ett för trubbigt instrument för att ge svar på de väsentliga frågorna Sida 1 (8)

2 om den sökandes lämplighet i form av praktiska färdigheter och motivation för utbildningen. Universitetet anför att de i antagningen med alternativt urval följer den gängse modellen i det europeiska nätverket för konservatorsutbildningar (ENCoRE) som förordas från den europeiska sammanslutningen av konservatorsförbund (E.C.C.O). Lärosätets beskrivning Det urvalsinstrument som Göteborgs universitet vill använda för alternativt urval består av två delar ett arbetsprov och en intervju. Arbetsprovet innefattar en beskrivningsuppgift och ett modellprov. Instrumentet avser att spegla den sökandes kunskaper, färdigheter och förhållningssätt. Syftet med instrumentet är att få svar på de väsentliga frågorna om den sökandes lämplighet i form av praktiska färdigheter och motivation för utbildningen. Universitetet framför att man med urvalsinstrumentet bedömer tre områden: iakttagelseförmåga; att utifrån en förlaga avbilda ett tredimensionellt föremål korrekt, förmåga att uppnå hantverksskicklighet och förmåga att observera, beskriva och analysera. I intervjun återknyter man till modellbygget och beskrivningsuppgiften. Den ger ytterligare information om den sökandes motivation och förståelse för utbildningen och konservatorns yrkesroll. Bedömning av arbetsprov Arbetsprov Modellbygge Iakttagelseförmåga, att utifrån en förlaga avbilda ett tredimensionellt föremål korrekt Bedömningen gäller hur väl den sökande klarar att förstå arbetsprovets skriftliga instruktion för att få fram ett praktiskt resultat i modelluppgiften. Modelluppgiften ska genomföras utifrån ett förelagt objekt, i valfritt material. Bedömningen baseras på förmågan att genomföra detta modellarbete. Det valda materialet ska vara lämpligt för att ur teknisk och estetisk synvinkel passa genomförandet av uppgiften. Modellen ska vara naturtroget återgiven. Den ska vara funktionell i de fall rörliga delar finns i förlagan eller funktionen hos objektet är avhängig andra karaktäristiska egenskaper. Förmåga att uppnå hög hantverksskicklighet Förtrogenheten med ett material och förmågan att använda detta material på ett adekvat sätt i framtagandet av en modell speglar tydligt en hantverksskicklighet och dess potential att utvecklas vidare. Sida 2 (8)

3 Bedömning av modellbygge sker enligt följande poäng. 0,0 Avsaknad av överensstämmelse med förlaga och avsaknad av funktionella delar. Mycket allvarliga brister i utförandet. 0,5 Betydande brister i såväl avbildande, utförande som i funktion. 1,0 Smärre brister i såväl avbildande, utförande som i funktion. 1,5 I huvudsak väl genomförd i såväl avbildande, utförande som i funktion. 2,0 Mycket väl genomförd i såväl avbildande, utförande som i funktion. Beskrivningsuppgift Förmåga att observera, beskriva och analysera Den sökande väljer för uppgiften själv ett objekt ur en offentlig miljö. Objektet beskrivs i text och bild (ej foto). Även den fysiska miljö i vilket objektet finns ska beskrivas. Genom denna uppgift går det att bedöma hur det valda objektet beskrivs utifrån redovisade observationer. Det går även att få en uppfattning av rimligheten i hur den sökande analyserar objektets materiella status i förhållande till omgivningsfaktorer, som t.ex. fukt och temperatur. I beskrivningsuppgiften bedöms även den kommunikativa förmågan. Bedömning av beskrivningsuppgift sker enligt följande poäng: 0,0 Beskrivningen av det valda objektet är alltför rudimentärt utförd. Allvarliga brister och direkta felaktigheter i redovisning och analys. Undermåliga kommunikativa färdigheter. 0,5 Betydande brister i såväl beskrivning, kommunikativa samt de analyserande momenten av uppgiften. 1,0 Smärre brister i såväl beskrivning, kommunikativa samt de analyserande momenten av uppgiften. 1,5 I huvudsak väl genomförd i såväl beskrivning, kommunikativa samt de analyserande momenten av uppgiften. 2,0 Mycket väl genomförd i såväl beskrivning, kommunikativa samt de analyserande momenten av uppgiften. Rangordning av de sökande och bedömargruppens sammansättning Rangordningen baserar sig på en poängbedömning i en femgradig skala, 0,00 2,0 med halvsteg, av arbetsprovets två moment (beskrivningsuppgiften och modelluppgiften), var för sig. Dessa sammanvägs därefter. Maximal poäng är 4,0. Bedömningen görs av antagningsgruppens fyra ledamöter, varav två är lärare, en är studentrepresentant och en är extern representant för yrkessektorn. Studentrepresentanten får lämna en bedömning men denna bedömning påverkar inte resultatet. Sida 3 (8)

4 Intervju Ett antal sökande som genomfört provet kallas till intervju. De två lärarrepresentanterna genomför en individuell intervju med de sökande. I intervjun återknyter man till modellbygget och beskrivningsuppgiften. Den sökande får berätta om hur hon/han tolkat instruktionen och hur tankegången varit vid genomförandet av dessa uppgifter. Detta ger ytterligare kännedom om den sökandes förhållningssätt i omsättande av teori till praktik. Intervjun ger också lärosätet en mycket god uppfattning om den sökandes förmåga att framföra ett eget budskap, liksom hur hon/han analyserar våra frågor och kommunicerar sina svar. Via intervjun tillförs information som kan vara av betydelse för vår förståelse av den sökandes förmåga att utveckla och nå hög hantverksskicklighet. Den sökandes motivation och förståelse för utbildningen och konservatorns yrkesroll, samt förutsättningar att fullfölja studierna framkommer också tydligt. Intervjun poängsätts inte, men erfarenheterna från den kan vägas in i totalbedömningen i händelse av att det väger helt jämt i rangordning. Student och yrkeslivsrepresentanten genomför under intervjudagarna informativa samtal i grupp med de sökande. Urval Urvalet baseras på arbetsprov och intervju och syftar till att välja ut de sökande som har störst förutsättning att tillgodogöra sig utbildningen. De högst rangordnade behöriga sökande antas. Övriga behöriga sökande blir reservplacerade. Information till studenterna Information om provets syfte, aktuell tidplan, bedömningskriterier och urvalsprocess finns på universitetets hemsida. Där framgår även att information om arbetsprovet samt anmälningsblankett skickas till samtliga sökande till programmet. De sökande gör de två delarna av arbetsprovet hemma och skickar eller lämnar in provet till institutionen för Kulturvård senast ett visst datum. Uppföljning av tidigare tillstånd Göteborgs universitet har gjort en uppföljning av tidigare tillstånd. Den visar att mellan hösterminen 2007 och höstterminen 2013 har det förekommit fem studieavbrott och tre studieuppehåll. Tabellen nedan visar antagningsstatistik och genomströmning för de tre senaste studentgrupperna på Konservatorsprogrammet. Sida 4 (8)

5 Sökande Platser Antagna (kvinnor inom parentes) Avbrott Genomströmning Studentgrupp Studentgrupp Studentgrupp (13) 2 13 studenter har 100 % av total högskolepoängen under första två åren. En student har 34,2 % av total högskolepoäng (10) 2 14 studenter har 100 % av den totala högskolepoängen till dagens datum. En student har 91,6 % av total högskolepoäng (10) 1 8 studenter har 100 % av den totala högskolepoängen, 1 har 80 %, 2 har 60 % av total högskolepoäng tills dagens datum. Universitetet framför att det sätt som universitetet antar studenter borgar för att de får studenter av hög klass och som också har en mycket god examinationsfrekvens. Universitets och högskolerådets bedömning Om det finns särskilda skäl får Universitets och högskolerådet, enligt 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100), medge att en högskola vid urval till en viss utbildning får göra en annan platsfördelning än den som anges i 13 och fördela platserna på grundval av någon eller några av de urvalsgrunder som anges i 12. Av 7 kap. 23 framgår att en högskola får, i den utsträckning som anges i 13, bestämma urvalsgrunder som består av andra särskilda prov än högskoleprovet; Sida 5 (8)

6 kunskaper, arbetslivserfarenhet eller annan erfarenhet som är särskilt värdefull för den sökta utbildningen; och andra för utbildningen sakliga omständigheter. Universitets och högskolerådet har i arbetet med tillståndsgivningen kommit fram till att tillstånd för annan platsfördelning i normalfallet ska möjliggöra flera vägar in i högskolan. Emellertid, om lärosätet på ett trovärdigt sätt kan argumentera för att alla platser på en utbildning ska fördelas via enbart betyg och högskoleprovsresultat, eller via ett alternativt urval, kan Universitets och högskolerådet ge tillstånd till detta. Vidare är Universitets och högskolerådets tolkning av förordningen att då ett lärosäte vill använda urvalsgrunderna i 7 kap. 23 till mer än en tredjedel av platserna ska myndigheten även pröva de urvalsgrunder som lärosätet planerar att använda. Urvalet syftar till att de mest lämpade sökande ska antas till utbildningen. Urvalet bör göras på ett sådant sätt att godtyckliga bedömningar minimeras. Vid Universitets och högskolerådets bedömning av ansökan läggs stor vikt vid rättssäkerheten för de sökande. Universitets och högskolerådet ställer därför höga krav på lärosätets beskrivning av vad (egenskaper/kompetenser) urvalsinstrumentet avser att mäta, vilka bedömningskriterier och vilken skala som används för bedömningen. Rådet ställer också höga krav på lärosätets argumentation kring vad det föreslagna instrumentet ger för information som inte betyg och högskoleprov kan ge och vad i utbildningen som motiverar att använda det önskade instrumentet. Göteborgs universitet har ansökt om tillstånd att använda ett alternativt urval till samtliga platser på Konservatorsprogrammet. Antagningsprovet mäter praktiska färdigheter och motivation för utbildningen och följer den modell som förordas av det europeiska konservatorsförbundet. Att använda betyg och högskoleprov anför lärosätet är ett för trubbigt instrument för att mäta dessa färdigheter. Lärosätet har haft tillstånd att använda ett alternativt urval till samtliga platser sedan 2008 med ett förnyat ettårigt tillstånd från 2012 med en uppmaning att utveckla bedömningskriterierna för den femgradiga skalan som används i antagningsprovet samt att göra en utvärdering av urvalsmetoden. Göteborgs universitet har utvecklat bedömningskriterierna för de två momenten i arbetsprovet, modelluppgiften och beskrivningsuppgiften. Bedömningarna sker i halvsteg efter en skala 0,0 2,0 av arbetsprovets två moment, beskrivningsuppgiften och modelluppgiften, var för sig. Bedömningarna sammanvägs därefter. Det finns kriterier för varje halvsteg. Bedömningen görs av antagningsgruppens fyra ledamöter. Den studentrepresentant som är ledamot i antagningsgruppen får lämna en bedömning, men denna bedömning påverkar inte resultatet. Bedömningsområdena, kriterierna och skalorna som används för att bedöma antagningsproven, och därmed även används för att rangordna de sökande efter provresultat, är tillräckligt tydligt formulerade. De sökande får även information om antagningsprovet och vad som bedöms i god tid innan provet genomförs. Den uppföljning som universitetet lämnat visar att utbildningen har få studieavbrott och nästan alla studenter har klarat alla kurser under de första två åren. Det tyder på att syftet med att ha detta antagningsprov, att kunna anta de studenter som genom praktiska färdigheter och motivation är mest lämpade för utbildningen, kan uppnås med det föreslagna instrumentet. Universitets och högskolerådets gör baserad på universitetets motivering, utbildningens innehåll och uppföljningens resultat bedömningen att Göteborgs Sida 6 (8)

7 universitet visat att betyg och högskoleprovsresultat är olämpliga urvalsinstrument till Konservatorsprogrammet och att det därför bör vara tillåtet att använda ett alternativt urval till samtliga platser. Universitets och högskolerådet anser att studentrepresentanter med fördel kan ingå i bedömargruppen men studentens roll bör begränsas till att vara observatör och inte delta i bedömningen. Göteborgs universitet har i ansökan och kompletterande underlag därmed visat att det finns särskilda skäl för att inte enbart använda betyg och högskoleprovsresultat för urval till Konservatorsprogrammet. Dessa särskilda skäl utgår ifrån att betyg och högskoleprov inte speglar de förmågor som är viktiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Universitets och högskolerådet gör bedömningen att det urvalsinstrument som Göteborgs universitet vill använda istället prov och intervju ger en mer lämplig grund för fördelning av platserna till utbildningen. Universitets och högskolerådets bedömning är att detta kan göras på ett för de sökande tillräckligt rättssäkert sätt. Universitets och högskolerådets beslut Universitets och högskolerådet beslutar, med stöd av 7 kap. 15 högskoleförordningen, att Göteborgs universitet får tillstånd att fördela platser till Konservatorsprogrammet genom ett alternativt urval, som baseras på de sökandes resultat på det urvalsinstrument som beskrivs i ansökan. Göteborgs universitet har i ansökan och inlämnade kompletteringar kunnat visa att det finns särskilda skäl för att göra en annan platsfördelning till Konservatorsprogrammet än den som anges i 7 kap. 13 och fördela platserna på grundval av någon eller några av de urvalsgrunder som anges i 7 kap. 12. Det urvalsinstrument som Göteborgs universitet vill använda består av arbetsprov och intervju. Arbetsprovet består av två moment, modellbygge och beskrivningsuppgift. De sökande bedöms på tre områden: iakttagelseförmåga; att utifrån en förlaga avbilda ett tredimensionellt föremål korrekt, förmåga att uppnå hantverksskicklighet samt förmåga att observera, beskriva och analysera. Ett antal av de sökande kallas sedan till intervju. I intervjun återknyter man till modellbygget och beskrivningsuppgiften. Intervjun poängsätts inte. Tillståndet att använda ett alternativt urval gäller samtliga platser till utbildningen, inklusive den andel som lärosätet själv kan besluta om. Skälen för Universitets och högskolerådets beslut är att Göteborgs universitet har visat att utbildningen är av sådan karaktär att betyg och högskoleprov inte speglar de förmågor som är viktiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Göteborgs universitet har visat att antagningsprovet ger en mycket god genomströmning. Vidare är bedömningsområdena, kriterierna och skalorna som används för att bedöma antagningsprovet, och därmed rangordna de sökande efter provresultat, tillräckligt tydligt formulerade. De sökande får även information om antagningsprovet och vad som bedöms i god tid innan provet genomförs. Universitets och högskolerådets bedömning är att detta kan göras på ett för de sökande tillräckligt rättssäkert sätt. Sida 7 (8)

8 Tillståndet gäller från och med antagningen till höstterminen 2014 och till och med antagningen till vårterminen Universitets och högskolerådet kan välja att följa upp tillståndet. Om Göteborgs universitet vill fortsätta att använda ett alternativt urval för fördelning samtliga platser efter vårterminen 2018 måste lärosätet inkomma med en ny ansökan som inkluderar en utvärdering av urvalsmodellen. I redovisningen ska ingå en analys av antal sökande och antagna, studenternas prestationer, studieuppehåll, studieavbrott etc. Uppgifterna ska redovisas fördelade efter kön. Även en självvärdering av urvalsmodellen bör ingå som kommenterar hur det alternativa urvalet har fungerat och vilka nackdelar respektive fördelar som finns med urvalsmodellen och instrumentet. Om Göteborgs universitet vill ändra något som ingår i det beviljade tillståndet, t.ex. som rör urvalsinstrumentet eller urvalsförfarandet, ska en ny ansökan skickas till Universitets och högskolerådet. Universitets och högskolerådet vill understryka vikten av att de sökande får tydlig information om urvalsprocessen och vad som ska bedömas i den. Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Maria Linna Angestav, efter föredragning av utredaren Erica Finnerman. Maria Linna Angestav Avdelningschef Erica Finnerman Sida 8 (8)

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till verksamhetsintegrerat grundlärarprogram 4-6 vid Karlstads universitet

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till verksamhetsintegrerat grundlärarprogram 4-6 vid Karlstads universitet Karlstads universitet 651 88 Karlstad Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-04-23 Reg. Nr. 411-00009-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100) Universitets och högskolerådet

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till Arkitektprogrammet vid Kungl. Tekniska högskolan

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till Arkitektprogrammet vid Kungl. Tekniska högskolan Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-03-29 Reg. Nr. 411-00020-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda annan platsfördelning och alternativt urval för Möbeltapetseringsprogrammet vid Linköpings universitet

Ansökan om tillstånd att använda annan platsfördelning och alternativt urval för Möbeltapetseringsprogrammet vid Linköpings universitet Linköpings universitet 581 83 Linköping Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-02-05 Reg. Nr. 411-00034-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Ansökan om tillstånd att få använda annan platsfördelning och alternativt urval till programmet Möbel- och byggnadshantverk vid Mittuniversitetet

Ansökan om tillstånd att få använda annan platsfördelning och alternativt urval till programmet Möbel- och byggnadshantverk vid Mittuniversitetet Mittuniversitetet 851 70 SUNDSVALL Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-13 Reg. Nr.411-03034-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörsbaserat musikskapande 120 hp vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörsbaserat musikskapande 120 hp vid Luleå tekniska universitet Luleå Tekniska universitet 971 87 Luleå Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-02-15 Reg. Nr. 411-00021-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-05-12 Reg. Nr. 411-00016-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes 2007-02-20 och reviderades 2007-10-30. Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone:

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Kör 1 vid Mälardalens högskola. Universitets- och högskolerådets beslut

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Kör 1 vid Mälardalens högskola. Universitets- och högskolerådets beslut Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-470 06 37 BESLUT 2015-03-13 Reg. Nr. 411-20637-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet Stockholms universitet 106 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-12-21 Reg. Nr. 411-00030-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Beslut. Luleå tekniska universitet Luleå. Sida 1 (9)

Beslut. Luleå tekniska universitet Luleå. Sida 1 (9) Luleå tekniska universitet 971 87 Luleå Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-4700637 BESLUT 2017-03-14 Reg. Nr. 411-00037-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval för utbildning som leder till ämneslärarexamen

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval för utbildning som leder till ämneslärarexamen Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Box 27711 115 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-4700637 BESLUT 2015-03-13 Reg. Nr. 411-04248-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf vid Högskolan i Halmstad

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf vid Högskolan i Halmstad Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010 4700365 BESLUT 2014 03 27 Reg. Nr. 411 637 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Blekinge tekniska högskola Karlskrona

Blekinge tekniska högskola Karlskrona Blekinge tekniska högskola 371 79 Karlskrona Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Åsa Rurling 08-563 088 67

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Handelshögskolan Box 601 405 30 GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-25 Reg. Nr. 411-02497-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval för utbildning som leder till ämneslärarexamen

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval för utbildning som leder till ämneslärarexamen Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Box 27711 115 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010 4700637 BESLUT 2014 06 26 Reg. Nr. 411 01654 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Stockholms universitet 106 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg Tel. 010-470 06 37 BESLUT 2016-06-30 Reg. Nr. 411-00022-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Mediedesign vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Mediedesign vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 971 87 LULEÅ Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Mittuniversitetet 851 70 SUNDSVALL Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-25 Reg. Nr.411-03033-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Behörighet. Annan platsfördelning och alternativt urval

Behörighet. Annan platsfördelning och alternativt urval Linköpings universitet Tekniska högskolan 581 83 Linköping Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-470 06 37 BESLUT 2015-03-13 Reg. Nr. 411-20357-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Ansökan om tillstånd för Karolinska Institutet att även fortsättningsvis använda alternativt urval till läkarprogrammet

Ansökan om tillstånd för Karolinska Institutet att även fortsättningsvis använda alternativt urval till läkarprogrammet Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Utredningsavdelningen Nils Olsson 2007-12-11 Ansökan om tillstånd för Karolinska Institutet att även fortsättningsvis använda alternativt urval till läkarprogrammet

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till tandläkarutbildningen vid Malmö högskola

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till tandläkarutbildningen vid Malmö högskola Malmö högskola Odontologiska fakulteten 205 06 Malmö Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010 470 06 37 BESLUT 2014 03 14 Reg. Nr. 411 18074 13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörbaserat lärande vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörbaserat lärande vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 971 87 LULEÅ Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se

Läs mer

Behörighet. Annan platsfördelning och alternativt urval

Behörighet. Annan platsfördelning och alternativt urval Linköpings universitet Tekniska högskolan 581 83 Linköping Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-470 06 37 BESLUT 2015-03-10 Reg. Nr. 411-20355-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Enligt 7 kap. 8 ska de krav som ställs på särskild behörighet vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Enligt 7 kap. 8 ska de krav som ställs på särskild behörighet vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Box 27711 115 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-4700637 BESLUT 2016-10-28 Reg. Nr. 411-20839-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst vid Lunds universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst vid Lunds universitet Lunds universitet Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-02-21 Reg. Nr. 411-0001-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm

Läs mer

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se BESLUT Datum 2013-12-20 Diarienummer 1.1.1-3903-2013 Postadress Box 45093

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 anna.sandstrom@uka.se 2016-11-15 31-188-16 Uppsala universitet Rektor Anmälan mot Uppsala universitet om urval till

Läs mer

Ansökan från Umeå universitet om andra krav för språkkonsultprogrammet

Ansökan från Umeå universitet om andra krav för språkkonsultprogrammet Umeå universitet 901 87 Umeå Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Per-Gunnar Rosengren 08-563 088 16 per-gunnar.rosengren@hsv.se

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Analys, främjande och tillträdesfrågor Mattias Wickberg 010 470 03 66 BESLUT 2014 03 12 Reg. Nr. 411 00200 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet Mittuniversitetet 851 70 Sundsvall Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-05-02 Reg. nr. 411-00023-2026 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-04-28 Reg. nr. 411-00027-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för danspedagogprogrammet vid Karlstads universitet.

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för danspedagogprogrammet vid Karlstads universitet. Karlstads universitet 651 88 Karlstad Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010 470 06 37 BESLUT 2014 03 14 Reg. Nr. 411 01078 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 1(11) Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen Beslutsdatum: 2019-02-19 Dokumenttyp: Regel Träder i kraft: 2019-02-19 Giltighetstid: tillsvidare Bör uppdateras före: 2020-02-31 Ev. dokument

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för konstnärlig kandidat musiker vid Karlstad universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för konstnärlig kandidat musiker vid Karlstad universitet Karlstads universitet 651 88 Karlstad Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-4700637 BESLUT 2016-01-29 Reg. Nr. 411-26226-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för utbildningen Film- och TV scenografi/attributmakeri vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för utbildningen Film- och TV scenografi/attributmakeri vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 971 87 Luleå Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-470301 BESLUT 2015-02-17 Reg. Nr. 411-14485-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Beslut om tillstånd att få använda alternativt urval till mer än en tredjedel av platserna på logopedprogrammet vid Karolinska institutet (KI)

Beslut om tillstånd att få använda alternativt urval till mer än en tredjedel av platserna på logopedprogrammet vid Karolinska institutet (KI) Karolinska institutet 171 77 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Åsa Rurling 08-563 088 67 asa.rurling@hsv.se

Läs mer

Lärosätets motivering och beskrivning

Lärosätets motivering och beskrivning Blekinge tekniska högskola 371 79 Karlskrona Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Åsa Rurling 08-563 088 67

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100, med senare ändringar,

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Helena Persson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29)

Läs mer

Antagningsordning. Antagningsordning. Sidan 1 av 13. Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10

Antagningsordning. Antagningsordning. Sidan 1 av 13. Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Sidan 1 av 13 Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 13 Innehåll 1 Övergripande regelverk... 3 2 Anmälan... 3 2.1

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister Stockholms universitet Rektor 106 91 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ann-Kristin Vesterlund 08-563

Läs mer

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Malmö högskola Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Anmälan N N har anmält Malmö högskola till Högskoleverket eftersom

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100) Utfärdad den 5 juli 2018 Publicerad den 13 juli 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare UTDRAG UR: Högskoleförordningen (1993:100) uppdaterad t o m SFS 2013:695 Dels kapitel 7, dels Bilaga 3 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå

Läs mer

Universitets- och högskolerådet beslutar även att Lunds universitet får använda antagningsprovet i urvalet till kursen.

Universitets- och högskolerådet beslutar även att Lunds universitet får använda antagningsprovet i urvalet till kursen. Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-03-08 Reg. Nr. 411-00012-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Uppföljning av produktutveckling och design - högskoleingenjör vid Malmö högskola

Uppföljning av produktutveckling och design - högskoleingenjör vid Malmö högskola BESLUT 1(2) 8 Avdelning Utvärderingsavdelningen Jana Hejzlar Till rektor 08-563 088 19 Jana.hejzlar@uka.se Uppföljning av produktutveckling och design - högskoleingenjör vid Malmö högskola Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle

Uppföljning av magisterexamen i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Charlotte Ejsing 08-563 087 68 charlotte.ejsing@uka.se Till rektor Uppföljning av magisterexamen i industriell ekonomi vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Antagning och urval till utbildningsprogram vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagning och urval till utbildningsprogram vid Sveriges lantbruksuniversitet Sveriges lantbruksuniversitet Rektor Box 7070 750 07 Uppsala Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Rektor Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Anmälan

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Informationsdesign - informativ illustration vid Mälardalens högskola

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Informationsdesign - informativ illustration vid Mälardalens högskola Mälardalens högskola Box 325 631 05 ESKILSTUNA Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-23 Reg. Nr.411-00420-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Gun Eriksson 08-563 0 8689 gun.eriksson@uka.se Till rektor Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Kursen Bättre produktion, 10 poäng, med flera

Kursen Bättre produktion, 10 poäng, med flera Högskolan i Borås Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kursen Bättre produktion, 10 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats på att Högskolan i Borås i samarbete med

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för Kandidatprogrammet Industridesign vid Mittuniversitetet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för Kandidatprogrammet Industridesign vid Mittuniversitetet Mittuniversitetet 851 70 Sundsvall Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-04-04 Reg. Nr. 411-22956-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 p vid Högskolan i Halmstad

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 p vid Högskolan i Halmstad Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-4700365 BESLUT 2015-02-18 Reg. Nr. 411-19963-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden \ 2011-01-17 Dnr LiU-2010-01654 1(7) Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden Ersätter beslut L1U22009-00503 från. Examina Universitetsstyrelsen fastställer lokala tilläggsbeslut efter

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Stockholms universitet år 2015

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Stockholms universitet år 2015 1 (20) BESLUT 2014-12-05 Dnr SU FV-1.3.1-0488-13 Dok 1 Universitetsstyrelsen Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Stockholms universitet år 2015 INNEHÅLL

Läs mer

Antagningsordning. Högskolan Kristianstad. Antagningsordning. Gäller from 1 jan 2019 och tills vidare. Sidan 1 av 12

Antagningsordning. Högskolan Kristianstad. Antagningsordning. Gäller from 1 jan 2019 och tills vidare. Sidan 1 av 12 Sidan 1 av 12 Dnr 2016-114-578 (Ersätter Dnr 2015-114-448) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och tills vidare Sidan

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier BESLUT 1(4) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 Anna.Sandstrom@uka.se Umeå universitet Rektor Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet 1(5) Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet Bakgrund Syfte Detta dokument syftar till att beskriva process och hanteringsordning av sökande

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Uppdraget Att göra en översyn av hela systemet för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med första urvalet ht 2019

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med första urvalet ht 2019 Antagning till högre utbildning höstterminen 2019 Statistik i samband med första urvalet ht 2019 Antagning till högre utbildning höstterminen 2019 Statistik i samband med första urvalet ht 2019 Universitets-

Läs mer

G- provet Gemensamma bedömningskriterier för ämneslärar- utbildning i musik vid musikhögskolorna i Sverige.

G- provet Gemensamma bedömningskriterier för ämneslärar- utbildning i musik vid musikhögskolorna i Sverige. G- provet 2017 Gemensamma bedömningskriterier för ämneslärar- utbildning i musik vid musikhögskolorna i Sverige. Musikaliska, kommunikativa och musikteoretiska färdigheter för ämnet musik inom ämneslärarutbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2012:712 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola

Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Ulrika Thafvelin 08-563 087 70 ulrika.thafvelin@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden (FFN) Filosofiska fakultetsnämnden beslutar att komplettera nämndens tidigare beslut, 2002-10-17, med "bedömning och beslut av reell kompetens

Läs mer

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2011-12-15 Dnr LiU-2009-00464 Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna

Läs mer

Anmälan mot Linköpings universitet angående urvalsprinciperna till fristående påbyggnadskurs för studenter som även läser på program

Anmälan mot Linköpings universitet angående urvalsprinciperna till fristående påbyggnadskurs för studenter som även läser på program Linköpings universitet Rektor Juridiska avdelningen Karin Lindforss Anmälan mot Linköpings universitet angående urvalsprinciperna till fristående påbyggnadskurs för studenter som även läser på program

Läs mer

Anmälan mot Karolinska institutet och urvalet till tandläkarprogrammet

Anmälan mot Karolinska institutet och urvalet till tandläkarprogrammet BESLUT 1(8) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mattias Wande 08-563 087 34 Mattias.Wande@uka.se Karolinska institutet Rektor Anmälan mot Karolinska institutet och urvalet till tandläkarprogrammet

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Föreskrifter för beviljande av stipendier

Föreskrifter för beviljande av stipendier BESLUT Dnr 27-2011-419 2012-02-01 Föreskrifter för beviljande av stipendier HÖGSKOLAN I HALMSTAD Tel 035-16 71 00 Besöksadress Kristian IV:s väg 3 stig.perttu@hh.se BOX 823 Fax 035-18 61 92 registrator@hh.se

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-06-20 Reg. nr. 411-00014-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Anmälan om felaktig och otydlig information

Anmälan om felaktig och otydlig information BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Christoffer Svensson 08-563 087 05 Christoffer.svensson@uka.se Göteborgs universitet Rektor Anmälan om felaktig och otydlig information Anmälan NN

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Byggledare, 430 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i programmering vid Linköpings universitet

Uppföljning av kandidatexamen i programmering vid Linköpings universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Ulrika Thafvelin 08-563 087 70 ulrika.thafvelin@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i programmering vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Rektor Lärarhögskolan i Stockholm Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Anmälan Lärarhögskolans studentkår

Läs mer

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Karlstads universitet Rektor 651 88 Karlstad Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i statistik vid Stockholms universitet

Uppföljning av masterexamen i statistik vid Stockholms universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Loulou.von.ravensberg@uka.se 2014-10-14 411-00057-14 Till rektor Uppföljning av masterexamen i statistik vid Stockholms universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Drifttekniker inom energi och processteknik 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer