Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll 2016"

Transkript

1 T R A N S P O R T S T Y R E LSEN N O R R K Ö P I N G B E S LUT: Transportstyrelsen Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll 2016 Som ett led i granskningen av årsredovisningen med syfte att göra uttalandet om denna, har Riksrevisionen bland annat granskat rutiner utifrån förordning (2007:603) om intern styrning och kontroll, hantering av avgifter samt fordons- och trängselskatter. De punkter som framgår i revisionsrapporten är sådana iakttagelser som vi har identifierat och som Riksrevisionen vill fästa ledningens uppmärksamhet på. Dessa iakttagelser har inte har påverkat revisionsberättelsen. Riksrevisionen önskar information senast med anledning av våra iakttagelser i denna rapport. Sammanfattning Riksrevisionen har granskat Transportstyrelsens process enligt förordning (2007:603) om intern styrning och kontroll, FISK, och bedömer att den centrala styrningen och uppföljningen behöver stärkas. Verksamheten är i behov av tydligare vägledning, bland annat vad gäller riskanalyser och hur risker ska värderas och hanteras. Även stödet till avdelningarna behöver stärkas och FISK-samordnarna involveras i hela processen. Transportstyrelsen tar ut en stor mängd avgifter och faktureringsprocessen är komplex. Riksrevisionens granskning visar att den centrala styrning och uppföljningen behöver stärkas. Det bör ställas övergripande krav på vilka kontroller som ska utföras, exempelvis avseende dualitet vid framtagande av faktureringsunderlag och kontroll av fullständigheten i faktureringen. Transportstyrelsen behöver även tydliggöra vilken organisatorisk avdelning som är kravställare och som har ett helhetsansvar för faktureringsprocessen. Transportstyrelsen tar in fordons- och trängselskatter till betydande belopp. Riksrevisionens granskning visar att finns förbättringsområden och rekommenderar Transportstyrelsen att göra en samlad genomlysning av uppbördsflöden och säkerställa att det finns ändamålsenliga och dokumenterade kontroller på plats. Riksrevisionen R I K S R E V I S I O N E N N Y B R O G A T A N STOCKHOLM W W W. R I K S R E V I S I O N E N. S E 1 ( 8 )

2 B E S LUT: rekommenderar även Transportstyrelsen att prioritera arbetet med att ta fram en reskontra för att stärka hanteringen av uppbördsfordringar. Vid granskning av IT-generella kontroller har ett antal brister identifierats i Transportstyrelsens behörighetshantering. Bristande rutiner inom området medför både ökad risk för obehörig åtkomst till information och risker kopplat till finansiella flöden. Riksrevisionen har tidigare avrapporterat brister inom området och rekommenderar Transportstyrelsen ånyo att införa ändamålsenliga rutiner för tilldelning och uppföljning av behörigheter. 1. Processen för intern styrning och kontroll behöver utvecklas I myndighetsförordningen (2007:515) anges att ledningen ska säkerställa att det finns en intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt. Transportstyrelsen omfattas även av förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll, FISK, vilken ställer krav på att myndigheten på ett systematiskt sätt ska hantera risker och dokumentera den interna styrningen och kontrollen. I förordningen anges ett antal obligatoriska moment som ska ingå i processen, nämligen riskanalys, kontrollåtgärder, uppföljning och dokumentation. Riksrevisionen har granskat Transportstyrelsens process för intern styrning och kontroll utifrån kraven som ställs i FISK. Slutsatsen är att Transportstyrelsen uppfyller kraven men att det finns behov av att ytterligare stärka upp processen. Transportstyrelsen är en decentraliserad organisation med relativt självständiga avdelningar. För att ledningen ska kunna säkerställa att hela organisationen arbetar med intern styrning och kontroll på ett likartat sätt och att väsentliga risker kommer till ledningens kännedom är det enligt Riksrevisionen viktigt att det finns tydliga riktlinjer för hur arbetet ska bedrivas. Riksrevisionens granskning visar att Transportstyrelsens styrande dokument främst inriktas mot vad som ska göras, utan att ge enheterna någon närmare vägledning för hur det ska göras. Det saknas exempelvis tydlig vägledning och tydliga kriterier för hur riskanalyser ska tas fram samt hur risker ska värderas och hanteras. Det saknas även kriterier för när risker ska eskaleras till nästa ledningsnivå samt vad som utgör en accepterad risk och hur dessa ska hanteras. Avsaknad av sådana kriterier innebär enligt Riksrevisionen risk för att bedömningen av risker i organisationen blir olikartad och att ledningen/styrelsen inte får kännedom om samtliga väsentliga risker. 2 ( 8 )

3 B E S LUT: Som en del i granskningen besökte Riksrevisionen två avdelningar för att diskutera Transportstyrelsen process för intern styrning och kontroll. Avdelningarna uttryckte i samband med detta att det finns behov av stärkt vägledning och tydligare kriterier/principer för hur de ska arbeta med olika moment i FISK-processen. Avdelningarna framförde också behov av att få träffa andra avdelningar och gemensamt diskutera hur Transportstyrelsen bör se på risker och vilka överväganden som bör göras på avdelningsnivå. Riksrevisionen har tagit del av samtliga riskanalyser på avdelningsnivå för Genomgång av dessa visar att: - Vissa avdelningar har endast tagit upp ett fåtal risker. Det saknas även spårbarhet kring vilka risker som är hanterade och vilka risker som har accepterats. - Risker och kontrollåtgärder är ofta vagt och oprecist formulerade. - GD-juridik lyfter fram en risk för oegentligheter, vilken är lågt värderad. Övriga avdelningar lyfter inte fram någon risk kopplat till oegentligheter. - Risker kopplat till informationssäkerhet och ekonomiadministrativa rutiner, till exempel avgiftshanteringen, är svaga. Enligt Riksrevisionen är det viktigt att myndigheten har en funktion som involveras i hela FISK-processen och som därigenom får en helhetsbild. Denna kan då både föra ut myndighetsövergripande perspektiv på avdelnings-/enhetsnivå och föra fram risker från avdelnings-/enhetsnivå till ledningen. Transportstyrelsen har två FISK-samordnare men dessa har inte involverats i hela processen och har varken medverkat vid avdelningarnas arbete med att ta fram riskanalyser eller vid ledningens genomgångar och uppföljningar. Samordnarnas roll har främst varit av administrativ karaktär där de tar in och sammanställer underlag från avdelningarna. Riksrevisionen rekommenderar Transportstyrelsen att stärka den centrala styrningen och uppföljningen av FISK-processen. De styrande dokumenten bör innehålla tydliga kriterier och i högre utsträckning ge verksamheten vägledning för vad som gäller vid framtagande av olika moment i FISK-processen, exempelvis vad gäller värdering, hantering och eskalering av risker. Transportstyrelsen rekommenderas också att öka stödet till avdelningarna och involvera de centrala FISK-samordnarna i hela processen. 3 ( 8 )

4 B E S LUT: Rutiner för hantering av avgifter behöver förbättras Transportstyrelsen hanterar en stor mängd avgifter (100-tals) främst avseende tillstånd, tillsyn och registerhållning.. Faktureringsprocessen är komplex och avgifterna hanteras i flera olika IT-system. Det finns även avgifter där faktureringsunderlagen är manuella. Riksrevisionen bedömer därför att det är viktigt med en god intern styrning och kontroll för att säkerställa en fullständig och riktig fakturering. Riksrevisionen ser framförallt risker i faktureringsprocessen fram tills dessa att avdelningar/enheter ute i verksamheten lämnar faktureringsunderlag till den centrala skatte- och avgiftsavdelningen samt att verksamheten inte får tillräcklig återkoppling från utförd fakturering. Det är skatte- och avgiftsavdelningen som sköter den fortsatta hanteringen såsom fakturering och fordringsbevakning. Riksrevisionens bedömning är att det finns brister i intern styrning och kontroll och att Transportstyrelsen behöver vidta åtgärder för att stärka hanteringen. Det saknas en tydlig och sammanhållen central styrning av faktureringsprocessen och det finns otydligheter i ansvarsfördelningen mellan ekonomiavdelningen och skatte- och avgiftsavdelningen. Ingen av dessa centrala avdelningar har i praktiken tagit ansvar för helheten i processen och ställt krav på hur den interna styrningen och kontrollen bör vara utformad. 1 Transportstyrelsens styrande dokument för faktureringsprocessen bedöms inte heller på ett tillräckligt tydligt sätt innehålla krav på hur rutinerna bör vara utformade. Bristerna gäller framförallt hanteringen fram till dess att faktureringsunderlag har lämnats in till skatte- och avgiftsavdelningen. Det saknas också ett helhetsperspektiv där hela hanteringen inkluderas oavsett vilka organisatoriska enheter som involveras. Exempelvis finns inget krav på att väsentliga delmoment i faktureringsprocesserna, såsom framtagande av faktureringsunderlag, ska hanteras i dualitet. I samband med granskningen utförde Riksrevisionen en fördjupad granskning på två avdelningar. Granskningen visade på komplexiteten i faktureringsprocessen och att risker och rutiner är olika beroende på vilken specifik avgift som hanteras. Granskningen visade också att flertalet av de rutiner som tillämpades inte var dokumenterade. Det är därför svårt att få överblick över rutinerna och de kontroller som utförs. Den bristande centrala styrningen innebär också att det saknas ett helhetsperspektiv på faktureringsprocessen. Avdelningarna som sköter hanteringen fram till överlämnande av 1 Transportstyrelsen har en riktlinje för fakturering och kravhantering avseende avgifter(tsg ). Av riktlinjen framgår att ekonomiavdelningen ansvarar för att ta fram förslag på riktlinjer och principer för fakturering och kravhantering, för beslut av generaldirektören. Skatte- och avgiftsavdelningen ansvarar för processen och hanteringen av faktureringen och kravhanteringen i myndigheten. Vid intervjuer med ekonomiavdelningen och skatte- och avgiftsavdelningen var det tydligt att ingen tog på sig helhetsansvaret för faktureringsprocessen. Det gällde både att ställa krav på de rutiner som verksamheten ska tillämpa och uppföljning av att rutinerna efterlevs. 4 ( 8 )

5 B E S LUT: faktureringsunderlagen är inte insatta i de kontroller som skatte- och avgiftsavdelningen utför vilket innebär risk både för dubbelarbete och för att väsentliga risker inte omhändertas. Avdelningarna får inte heller någon strukturerad rapportering från skatteoch avgiftsavdelningen från utförd fakturering och om avgifterna har betalats. Även Transportstyrelsens internrevision har under 2016 granskat faktureringsprocessen. Internrevisionens granskning visar på liknande brister som Riksrevisionen gjort. Internrevisionen drar slutsatsen att bristerna innebär risk för uteblivna eller felaktiga avgifter, bristande enhetlighet och rättsenlighet, vilket skulle kunna leda till förtroendeskada och/eller viss ekonomisk förlust. 2 Riksrevisionen delar internrevisionens bedömning. Riksrevisionen rekommenderar Transportstyrelsen att på myndighetsnivå utföra riskanalys av faktureringsprocesserna och utifrån denna utveckla de interna riktlinjerna gällande intern styrning och kontroll inom avgiftshanteringen. De styrande dokumenten bör innehålla övergripande krav på de kontroller som ska utföras, exempelvis avseende dualitet vid framtagandet av faktureringsunderlag och att det utförs kontroller av fullständigheten i faktureringen. Riksrevisionen hänvisar även till internrevisionens detaljerade rekommendationer, vilka bedöms vara relevanta och viktiga att beakta vid översynen av faktureringsprocessen. Vidare rekommenderar Riksrevisionen Transportstyrelsen att i interna riktlinjer eller i delegationsordningen tydliggöra vilken organisatorisk enhet som är kravställare och som har ett helhetsansvar för faktureringsprocessen. Detta gäller även processen fram till att faktureringsunderlag skickas till skatte- och avgiftsavdelningen. 3. Fordonsskatter och trängselskatt I Transportstyrelsens uppdrag ingår ansvar för att ta ut fordonskatt och trängselskatt. Fordonskatteintäkterna uppgick år 2016 till 14,2 mdkr och trängselskatterna till 2,4 mdkr. Skatteverket är beskattningsmyndighet men det är Transportstyrelen som ansvarar för att sända ut inbetalningskort och följa upp och redovisa inbetalningar. Fordonsskatten tas ut genom en automatiserad behandling med stöd av uppgifter i vägtrafikregistret. Trängselskatt tas ut i Stockholm och Göteborg och är baserad på registrerade passager genom betalstationer. Transportstyrelsen hanterar 2 Granskning av faktureringsprocesser för avgifter som hanteras utanför stordatorn (Rapport TSG ) 5 ( 8 )

6 B E S LUT: passageinformationen samt beslutar om trängselskatt. Trafikverket ansvarar för drift och underhåll av betalstationerna. Riksrevisionen har under 2016 granskat kontroller i processerna för att hantera och redovisa fordonsskatter och trängselskatter. Riksrevisionen har även utfört en granskning och testning av generella IT-kontroller i det system som stödjer nämnda processer. Syftet med granskningen har varit att samla in underlag för att kunna bedöma huruvida Transportstyrelsen finansiella redovisning i allt väsentligt varit rättvisande. Vid granskningen har Riksrevisionen utgått från de poster som processerna genererar i Transportstyrelsens resultat och balansräkning. Den sammantagna granskningen av posterna har inte resulterat i att Riksrevisionen funnit några väsentliga felaktigheter i årsredovisningen. Riksrevisionen har dock identifierat ett antal områden med brister där Transportstyrelsen behöver stärka den interna kontrollen och uppföljningen Brister i intern styrning och kontroll Transportstyrelsen saknar en samlad processdokumentation där det framgår vilka kontroller som beslutats och implementerats för att hantera olika former av risker i uppbördsprocesserna. Eftersom detta saknas har Transportstyrelsen en begränsad möjlighet att systematiskt följa upp och göra en samlad bedömning av den interna styrningen och kontrollen i processerna. Internrevisionen gjorde 2014 en granskning av processen för att hantera trängselskatter och konstaterade då liknade brister. I slutet av 2015 inträffade en incident som medförde att Transportstyrelsen inte debiterade trängselskatter för en tidsperiod, de uteblivna skatteintäkterna uppgick till ca 10 mnkr. Transportstyrelsens egna kontroller fångade inte upp felet och passagerna gick inte att debitera i efterhand. Riksrevisionen har även noterat brister i underlag och analyser av utfall på poster i årsredovisningen som är relaterade till fordons- och trängselskatter. Riksrevisionen bedömer att Transportstyrelsen inte i tillräcklig omfattning har kvalitetssäkrat underlagen som tas fram av skatte- och avgiftsavdelningen. Riksrevisionen rekommenderar Transportstyrelsen att göra en samlad genomlysning av uppbördsflöden och säkerställa att det finns ändamålsenliga och dokumenterade kontroller på plats. Transportstyrelsen bör även införa rutiner och riktlinjer som säkerställer att det görs en uppföljning av att beslutade kontroller utförs och att identifierade risker har hanterats. 6 ( 8 )

7 B E S LUT: Transportstyrelsen rekommenderas även att stärka underlag till och analyser av poster i årsredovisningen som relaterar till fordons- och trängselskatter. 4. Reskontra för uppbördsfordringar saknas Systemet som stödjer processerna för att debitera skatter är inte byggt för att hantera redovisning av fordringar enligt de krav som gäller idag. Transportstyrelsen har sedan flera år tillbaka arbetat med att införa en ny reskontra som kan säkerställa att systemet kan ta fram de underlag som krävs för att kunna redovisa uppbördsfordringar enligt gällande redovisningsregler. Utvecklingsprojektet har försenats ett flertal gånger och det är i dagsläget oklart när den upphandlade systemlösningen kan vara fullt implementerad. Som en övergångslösning har Transportstyrelsen haft en rutin där underlagen tagits ut manuellt genom olika frågor mot de transaktionsmängder som hanteras i de befintliga systemen. Under 2016 har Transportstyrelsen upptäckt brister i uttagen vilket medfört att redovisningen blivit felaktig. På det sätt uttagen har gjorts har det inte varit möjligt att fullt ut testa att den uttagna informationen varit fullständig och riktig. Det har heller inte varit möjligt att återskapa tidigare gjorda uttag. Riksrevisionen rekommenderar Transportstyrelen att prioritera att den nya reskontran implementeras. Till dess att en reskontra är på plats behöver Transportstyrelsen förbättra kvaliteten i de underlag som tas fram. För att möjliggöra ytterligare kontroller och kunna återskapa underlag bör Transportstyrelsen utvärdera om det är möjligt att spara de underliggande datamängderna som uttagen baseras på. 5. Bristande rutiner för behörighetstilldelning och uppföljning Vid granskningen av IT-generella kontroller har ett antal brister identifierats i Transportstyrelsens behörighetshantering. Bristerna avser endast det system som hanterar fordons- och trängselskatter, men eftersom granskningen gäller generella ITkontroller kan de vara aktuella att beakta även för andra system inom myndigheten. Följande iakttagelser har gjorts vid granskningen: Tilldelade behörigheter är inte fullt ut behovsanpassade. Det görs ingen regelbunden uppföljning och validering av tilldelade behörigheter. Det görs ingen systematiskt uppföljning av loggar. Bristande rutiner inom området behörighetshantering medför en ökad risk för obehörig åtkomst till applikationer eller information. Eftersom systemet innehåller 7 ( 8 )

8 B E S LUT: verksamhetskritisk information som påverkar stora finansiella flöden är det viktigt med en ändamålsenlig behörighetshantering och logghantering. Riksrevisionen har även tidigare år rapporterat om dessa brister och anser att det är viktigt att Transportstyrelsen vidtar åtgärder. Transportstyrelsen har ett pågående arbete där dessa frågor ses över men det arbetet är inte slutfört. Riksrevisionen rekommenderar Transportstyrelen att säkerställa att ändamålsenliga rutiner för tilldelning och uppföljning av behörigheter införs. Ansvarig revisor Stefan Andersson har beslutat i detta ärende. Uppdragsledare Ellen Hansen har varit föredragande. Stefan Andersson Ellen Hansen Kopia för kännedom: Regeringen Näringsdepartementet 8 ( 8 )

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Granskning av generella IT-kontroller för PLSsystemet

Granskning av generella IT-kontroller för PLSsystemet F Ö R S V A R E T S M A T E R I E LV E R K (F M V ) 115 88 S T O C K HO LM Försvarets materielverk (FMV) Granskning av generella IT-kontroller för PLSsystemet vid Försvarets materielverk (FMV) Som ett

Läs mer

Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket

Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket SKATTEVERKET 171 94 SOLNA Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket Som ett led i granskningen av årsredovisningen med syfte att göra uttalanden om denna har Riksrevisionen

Läs mer

Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket 2017

Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket 2017 SKATTEVERKET 171 94 SOLNA Granskning av generella IT-kontroller för ett urval system vid Skatteverket 2017 Som ett led i granskningen av årsredovisningen med syfte att göra uttalanden om denna har Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2017

Revisionsrapport Årsredovisning 2017 SPECIALPEDAGOGISKA SKOLMYNDIGHETEN 871 29 HÄRNÖSAND Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Revisionsrapport Årsredovisning 2017 Riksrevisionen har granskat Specialpedagogiska skolmyndighetens årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping.

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping. Revisionsrapport Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Datum Dnr 2008-09-10 32-2008-1017 Skogsstyrelsens delårsrapport 2008 Riksrevisionen har översiktligt granskat Skogsstyrelsens (SKS:s) delårsrapport, daterad

Läs mer

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 Stockholm Datum Dnr 2009-03-20 32-2008-0638 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning 2008 Riksrevisionen

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice 1 Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen i Kronobergs län granskat den av länsstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012

Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012 1 Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Sameskolstyrelsen granskat intern styrning och kontroll i väsentliga

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av generella ITkontroller för ett urval av system vid Skatteverket 2018

Revisionsrapport Granskning av generella ITkontroller för ett urval av system vid Skatteverket 2018 SKATTEVERKET 171 94 SOLNA Revisionsrapport Granskning av generella ITkontroller för ett urval av system vid Skatteverket 2018 Som en del av arbetet med att granska Skatteverkets årsredovisning 2018 har

Läs mer

Revisionsrapport. 1 Inledning. Revision av uppbördsprocessen Moms. Skatteverket 171 94 Solna. Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544

Revisionsrapport. 1 Inledning. Revision av uppbördsprocessen Moms. Skatteverket 171 94 Solna. Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544 Revisionsrapport Skatteverket 171 94 Solna Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544 Revision av uppbördsprocessen Moms 1 Inledning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skatteverket granskat

Läs mer

Region Gotland. Generella IT kontroller Visma och HR Plus. Detaljerade observationer och rekommendationer. Februari 2017

Region Gotland. Generella IT kontroller Visma och HR Plus. Detaljerade observationer och rekommendationer. Februari 2017 Region Gotland Generella IT kontroller Visma och HR Plus Detaljerade observationer och rekommendationer Februari 2017 Fredrik Dreimanis Jonas Leander Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningen...

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisningen 2016 samt intern styrning och kontroll

Revisionsrapport Årsredovisningen 2016 samt intern styrning och kontroll P O S T - O C H T E LEST Y R E LSE N B O X 5 3 9 8 102 49 STOCKHOLM Post- och telestyrelsen Revisionsrapport Årsredovisningen 2016 samt intern styrning och kontroll Riksrevisionen har granskat Post- och

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Revision av den interna kontrollen kring uppbördssystemet REX

Revision av den interna kontrollen kring uppbördssystemet REX 1 Revision av den interna kontrollen kring uppbördssystemet REX 1 Inledning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen 2012 av Kronofogdemyndigheten (KFM) granskat den interna kontrollen kring

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Migrationsverket årsredovisning 2013

Migrationsverket årsredovisning 2013 1 Migrationsverket årsredovisning 2013 Riksrevisionen har granskat Migrationsverkets (MV:s) årsredovisning, daterad 2014-02-19. Syftet har varit att bedöma om årsredovisningen är rättvisande. Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017 KRONOFOGDEMYNDIGHETEN BOX 1050, 172 21 SUNDBYBERG Kronofogdemyndigheten Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017 Riksrevisionen har översiktligt granskat Kronofogdemyndighetens

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten Sammanfattning. 2. Lönerutin Datum Dnr

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten Sammanfattning. 2. Lönerutin Datum Dnr Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Datum Dnr 2011-03-18 32-2010-0637 Löpande granskning av Försvarsmakten 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarsmakten granskat

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010. Revisionsrapport Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0735 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010. Revisionsrapport Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0738 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport Bristande rutiner och intern styrning och kontroll i uppföljning av lämnade bidrag 2016

Revisionsrapport Bristande rutiner och intern styrning och kontroll i uppföljning av lämnade bidrag 2016 V E R K E T F Ö R I N N O V A T I O N S S Y S T E M 101 58 S T O C K HO LM Verket för innovationssystem Revisionsrapport Bristande rutiner och intern styrning och kontroll i uppföljning av lämnade bidrag

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2016

Revisionsrapport Årsredovisning 2016 P O L I S M Y N D I G HETEN 102 26 S T O C K HO LM Polismyndigheten Revisionsrapport Årsredovisning 2016 Riksrevisionen har granskat Polismyndighetens årsredovisning, daterad 2017-02-17. Syftet har varit

Läs mer

IT-generella kontroller i Agresso, skattekontosystemet, Moms AG och Tina

IT-generella kontroller i Agresso, skattekontosystemet, Moms AG och Tina 1 IT-generella kontroller i Agresso, skattekontosystemet, Moms AG och Tina Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skatteverket granskat IT-generella kontroller i ekonomisystemet Agresso,

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Revisionsrapport. Sidas årsredovisning 2009 samt brister i den interna styrningen och kontrollen. 1. Inledning och sammanfattning

Revisionsrapport. Sidas årsredovisning 2009 samt brister i den interna styrningen och kontrollen. 1. Inledning och sammanfattning Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 STOCKHOLM Datum Dnr 2010-03-31 32-2009-0577 Sidas årsredovisning 2009 samt brister i den interna styrningen och kontrollen Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688 Revisionsrapport Malmö Högskola 205 06 Malmö Datum Dnr 2012-05-22 32-2011-0688 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011 Riksrevisionen har som ett led

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten 2011. 1 Sammanfattning. Försvarsmakten 107 85 Stockholm 2012-02-08 32-2011-0599.

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten 2011. 1 Sammanfattning. Försvarsmakten 107 85 Stockholm 2012-02-08 32-2011-0599. Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 Stockholm Datum Dnr 2012-02-08 32-2011-0599 Löpande granskning av Försvarsmakten 2011 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarsmakten bl.a.

Läs mer

Avgiftsuttag och intern styrning och kontroll avseende geografisk information och fastighetsinformation

Avgiftsuttag och intern styrning och kontroll avseende geografisk information och fastighetsinformation 1 Avgiftsuttag och intern styrning och kontroll avseende geografisk information och fastighetsinformation Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Lantmäteriet (LM) granskat avgiftsuttag

Läs mer

IT-revision Martin Malm CISA CISSP Verksamhetschef IT Governance Transcendent Group

IT-revision Martin Malm CISA CISSP Verksamhetschef IT Governance Transcendent Group IT-revision Martin Malm CISA CISSP Verksamhetschef IT Governance Transcendent Group www.transcendentgroup.com Målsättning Öka förståelsen för nyttan med IT-revision Vad innebär intern IT-revision? Jmf

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 Rapport om årsredovisningen med koncernredovisning Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Sollentuna kommun. Generella IT kontroller Visma Affärslösningar. Detaljerade observationer och rekommendationer. November 2017

Sollentuna kommun. Generella IT kontroller Visma Affärslösningar. Detaljerade observationer och rekommendationer. November 2017 Sollentuna kommun Generella IT kontroller Visma Affärslösningar Detaljerade observationer och rekommendationer November 2017 Fredrik Dreimanis Johan Jelbring Jesper Östling Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017

Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017 Riksrevisionen har granskat Årsredovisning för staten 2017 (ÅRS), avlämnad den 16 april 2018. Revisionen innefattar också Regeringskansliets

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet Revisionsrapport Karolinska institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2011-02-01 32-2010-0715 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Kronofogdemyndigheten

Kronofogdemyndigheten KRONOFOGDEMYNDIGHETEN Box 1050, 172 21 SUNDBYBERG Kronofogdemyndigheten Revisionsrapport Intern styrning och kontroll inom skuldsaneringens betalningsförmedling 2018 Som ett led i granskningen av årsredovisningen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010. Revisionsrapport Gymnastik- och idrottshögskolan Box 5626 114 86 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0728 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

Växjö kommun. Övergripande säkerhetsgranskning. säkerhet avseende externt och internt dataintrång. Informationssäkerhetsspecialister:

Växjö kommun. Övergripande säkerhetsgranskning. säkerhet avseende externt och internt dataintrång.   Informationssäkerhetsspecialister: www.pwc.se Övergripande säkerhetsgranskning av kommunens säkerhet avseende externt och internt dataintrång Informationssäkerhetsspecialister: Viktor Bergvall Linus Owman Certifierad kommunal revisor: Lena

Läs mer

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2016

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM BESLUT: 2017-03- 2 2 Revisionsberättelse för Migrationsverket 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Ramavtalsupphandlingar inom IT-området

Ramavtalsupphandlingar inom IT-området Revisionsrapport Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Datum Dnr 2010-01-27 32-2009-0520 Ramavtalsupphandlingar inom IT-området Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Kammarkollegiet

Läs mer

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan 0 Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen genomfört. Analysen bygger

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Revisionsrapport. Brister i den interna styrningen och kontrollen vid Försäkringskassan samt årsredovisning Inledning och sammanfattning

Revisionsrapport. Brister i den interna styrningen och kontrollen vid Försäkringskassan samt årsredovisning Inledning och sammanfattning Revisionsrapport Försäkringskassan 103 51 Stockholm Datum Dnr 2009-03-23 32-2008-0552 Brister i den interna styrningen och kontrollen vid Försäkringskassan samt årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat

Läs mer

Uppföljningsrapport IT-revision 2013

Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Revisionsrapport Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Solna Stad Raindance Fredrik Dreimanis November 2013 1 av 10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning... 5

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning Revisionsrapport Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Datum Dnr 2012-02-13 32-2011-0676 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016

Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Tyresö kommun. Generella IT kontroller Economa och Heroma. Detaljerade observationer och rekommendationer. Juni 2017

Tyresö kommun. Generella IT kontroller Economa och Heroma. Detaljerade observationer och rekommendationer. Juni 2017 Tyresö kommun Generella IT kontroller Economa och Heroma Detaljerade observationer och rekommendationer Juni 2017 Fredrik Dreimanis Johan Jelbring Tina Emami Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningen...

Läs mer

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Thomas Küchen Per Johansson 2008-04-03 Ramverk för intern styrning och kontroll Myndighetsförordningen (MF) [I] Förordning om intern styrning och

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 TRAFIKVERKET 781 89 BORLÄNGE Trafikverket Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Trafikverket (TRV) granskat myndighetens

Läs mer

Revisionsrapport. Genomförande av Kvalitetsmätning. Inledning 2008-06-11 32-2008-0580. Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm.

Revisionsrapport. Genomförande av Kvalitetsmätning. Inledning 2008-06-11 32-2008-0580. Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm. Revisionsrapport Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm Datum Dnr 2008-06-11 32-2008-0580 Genomförande av Kvalitetsmätning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Tullverket (TV) granskat

Läs mer

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2017

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2017 R I K S D A G E N Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2017 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

Revisionsberättelse för Statens Skolverk 2016

Revisionsberättelse för Statens Skolverk 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statens Skolverk 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

Sameskolstyrelsen årsredovisning 2014

Sameskolstyrelsen årsredovisning 2014 IV cö 3 DNR: 32-2014-0530- SAMESKOLSTYRELSEN BESLUT: 2015-05^9 Sameskolstyrelsen årsredovisning 2014 Riksrevisionen har granskat Sameskolstyrelsens årsredovisning, daterad 2015-02-23. Syftet har varit

Läs mer

Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2003

Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2003 Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen 103 37 STOCKHOLM Datum 2004-03-19 Dnr 32-2004-0135 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2003 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks

Läs mer

Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017

Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll KIRUNA KOMMUN Bilaga 1 Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll Innehåll sida 1. Intern styrning och kontroll 2 2. Riskanalys 3 - Övergripande

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010. Revisionsrapport Kungl. Konsthögskolan Box 163 65 103 26 Stockholm Datum Dnr 2011-03-09 32-2010-0732 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 F Ö R S V A R S M A K T E N 107 85 S T O C K HO LM B E S LUT: 20 1 6-0 4-20 Försvarsmakten Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Försvarsmaktens årsredovisning, daterad 2016-02-16.

Läs mer

Revisionsberättelse för Riksdagens ombudsmän 2016

Revisionsberättelse för Riksdagens ombudsmän 2016 RIKSDAGEN Revisionsberättelse för Riksdagens ombudsmän 2016 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen för

Läs mer

Revisionsrapport. Revision vid Sveriges lantbruksuniversitet 2010

Revisionsrapport. Revision vid Sveriges lantbruksuniversitet 2010 Revisionsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2011-04-18 32-2010-0675 Revision vid Sveriges lantbruksuniversitet 2010 Riksrevisionen har genomfört löpande och slutlig

Läs mer

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Emelie Holmlund 2017-02-16 Dnr 2017/346 Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen

Läs mer

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-12-13 Dnr: 17-5292 44 Nätsäkerhetsavdelningen Hi3G Access AB Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör Saken Tillsyn över säkerhetsarbete

Läs mer

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll

Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport Uppföljning av intern kontroll Lekebergs kommun Fredrik Alm Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.1 Revisionsfråga 2 2.2 Revisionsmetod

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Revisionsrapport. IT-revision Solna Stad ecompanion

Revisionsrapport. IT-revision Solna Stad ecompanion Revisionsrapport IT-revision 2013 Solna Stad ecompanion Fredrik Dreimanis November 2013 Innehållsförteckning Inledning... 3 Avgränsning.3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning... 5 Observationer

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr Revisionsrapport Lantmäteriet 801 82 Gävle Datum Dnr 2011-01-20 32-2010-0663 Löpande granskning 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Lantmäteriet bland annat granskat I-divisionens

Läs mer

Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017

Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016

Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2016

Revisionsrapport Årsredovisning 2016 KAMMARKOLLEGIET 113 15 STOCKHOLM Kammarkollegiet Revisionsrapport Årsredovisning 2016 Riksrevisionen har granskat Kammarkollegiets årsredovisning, daterad 2017-02-22. Syftet har varit att bedöma: årsredovisningen

Läs mer

Rapport Intyg ersätter tidigare intyg. 16 oktober oktober 2011 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU)

Rapport Intyg ersätter tidigare intyg. 16 oktober oktober 2011 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) Rapport Intyg ersätter tidigare intyg 16 oktober 2010 15 oktober 2011 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 2012-15 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Region Skåne Granskning av IT-kontroller

Region Skåne Granskning av IT-kontroller Region Skåne Granskning av IT-kontroller Per Stomberg Niklas Westerlund Deloitte AB Januari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN 2017-02-16 DNR V 2017/87 Internrevisionen Jan Sandvall Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2017 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i

Läs mer

Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016

Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016

Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016 MISSIV REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM DATUM: 2017-03- 20 Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016 Riksrevisionen har i enlighet med lagen (2002:1022) om revision av

Läs mer

Revisionsberättelse för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2016

Revisionsberättelse för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2010. Revisionsrapport Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Box 27711 115 91 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0733 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Musikhögskolan

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län. Sammanfattning

Revisionsrapport. Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län. Sammanfattning Revisionsrapport Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 MALMÖ Datum Dnr 2007-06-15 32-2007-0302 Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län Riksrevisionen har som ett

Läs mer

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Bilaga K Direktionens protokoll 160316 12c R I K S D A G E N Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer