Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!"

Transkript

1 Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

2 Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? Lär dig spanska i Ecuador, prova Qi gong i Kina, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte åka skidor i Alperna? Vad vill du göra nästa år? Möjligheterna är enorma om du är redo att ta steget! idag finns det många sätt att uppleva världen på. Men om du verkligen är intresserad av att förstå en annan kultur är det utbytesstudent du ska bli! Ett läsår utomlands och att bo i en värdfamilj är en unik möjlighet att lära känna ett annat land från insidan. Det är ett år som kommer att bli mycket värdefullt för din framtid både personligen och i ditt kommande yrkesliv. i dagens multikulturella och globaliserade värld påverkas vår vardag av andra kulturer och främmande länder. Genom att skaffa sig internationella erfarenheter får man ett försprång! Ett utbytesstudentår ger kunskaper, erfarenheter och insikter som förbereder dig för att bli en världsspelare. Som utbytesstudent innebär varje dag att du lär dig någonting nytt, att du får möjligheten att se världen med nya ögon och att du utvecklar dig själv. så om du vill testa att bo i en värdfamilj, att gå i skolan i ett annat land, skaffa dig globala erfarenheter och upptäcka nya sidor hos dig själv, då ska du bli utbytesstudent! Självklart tycker vi att Youth For Understanding, YFU, är den bästa organisationen att åka med, men YFU vill att du ska välja den som du tycker passar dig bäst, för det är ditt år! I den här broschyren får du information om vilka YFU är och vart du kan åka som utbytesstudent. Du kan även läsa om några av alla dem som har varit iväg som utbytesstudenter tidigare år.

3 Varför ska jag välja YFU? När du har bestämt dig för att du vill åka som utbytesstudent ska du välja vilken organisation du ska ansöka med. Det är viktigt att du jämför olika utbytesorganisationer och att du väljer en som stämmer med de krav och förväntningar som du har. På så vis ökar dina chanser till att du blir nöjd med ditt utbytesår. yfu är en ideell organisation vilket innebär att den drivs utan vinstintresse, målet är istället en önskan om ökad förståelse för människor i olika kulturer. YFU är dessutom en religiöst och politiskt obunden förening och en av de äldsta och största utbytesorganisationerna i världen! I Sverige har YFU funnits sedan 1961 vilket innebär många års erfarenheter som lett till en gedigen kunskap av ungdomsutbyten. Då YFU finns i mer än 50 länder har du ett stort urval när du väljer vilket land du önskar att åka till! för att åka som utbytesstudent med yfu ska du som regel vara mellan 15 och 18,5 år, dina betyg ska vara godkända eller bättre, kunskaper i engelska krävs men oftast inte om du väljer ett land där modersmålet inte är engelska. YFU tycker att man som utbytesstudent bör vara flexibel, villig att anpassa sig till en ny kultur och intresserad av att uppleva något helt nytt! yfu är med dig under hela din utbytestid före, under och efter året. Det hela börjar med att du skickar in en ansökan, därefter blir du kallad till en intervju och sedan får du reda på om du blivit antagen. Om du blir antagen åker du på ett förberedelserläger här hemma innan du åker. Det anordnas därför att YFU vill att du ska vara så förberedd som möjligt inför ditt utbytesår. Under ditt år iväg erbjuds du också att delta i läger med andra utbytesstudenter. När du kommer tillbaka till Sverige anordnas ett hemkomstläger för alla som har varit iväg och på så vis kan ni tillsammans bearbeta alla era intryck och upplevelser. Under hela året får du självklart stöd av våra volontärer, som själva har varit utbytesstudenter och därför vet vad det innebär, och från personalen på YFU-kontoren.

4 Det är gratis intresseanmälan till alla våra program. Tio skäl att välja YFU: 1 Efter 2 YFU att ha arbetat med utbyten i 50 år, har YFU lång erfarenhet och är specialister på ungdomsutbyten. är en internationell, ideell organisation som är religiöst och politiskt obunden. 3 YFU lägger stor vikt vid förberedelserna inför resan. Innan avresa deltar du i ett läger tillsammans med alla andra svenska utbytesstudenter. Totalt arrangeras 5 läger och träffar innan, under och efter utbytesåret tillsammans med andra internationella YFU studenter. Alla dessa ingår naturligtvis i programpriset. 4 YFU är den lilla organisationen med det globala nätverket. YFU är världens största ideellla utbytesorganisation med tusentals ungdomar som åker på utbyten varje år. Samtidigt är YFU Sverige en liten organisation som alltid har personlig kontakt med alla studenter. 5 Kunskapen 6 YFU 7 YFU 8 Du 9 Efter 10 Att om oss sprids främst genom rekommendationer - Det tycker vi är ett gott betyg! är den utbytesorganisation som delar ut flest stipendier till sina studenter. Varje år delar vi ut stipendier för över kronor. betalar inte sina värdfamiljer, de engagerar sig för att de är intresserade av ungdomar och andra kulturer. behöver inte betala avbeställningsskydd, vi följer Konsumentverkets regler för internationella ungdomsutbyten. ditt utbytesår blir du en del av YFU och kan därmed delta i våra träffar och utbildningar. göra en intresseanmälan är helt gratis och anmälan är heller inte bindande. Välkommen med din anmälan till YFU!

5 YFU: EUROPA EUROPA Det finns oerhört mycket kultur och natur i Europa som vi svenskar inte har tagit del av, ta chansen och läs ett år i Alperna, på den franska landsbygden eller varför inte i Tyskland? I ett Europa med allt mer utsuddade gränser får du ett rejält försprång på arbetsmarknaden om du har bott i ett annat europeiskt land och känner dess kultur. Om du väljer att åka på ett utbytesår till ett land i Europa som är med i EU får du dessutom behålla ditt studiemedel från Sverige. Som utbytesstudent i Europa kommer du även att få chansen att delta i ett läger tillsammans med alla andra studenter som varit någonstans i Europa på sitt utbytesår. Lägret, Young European s Seminar, hålls i Tyskland precis innan du ska resa hem till Sverige och varje år deltar ca 400 studenter. yfu erbjuder utbyten till tolv europeiska länder: Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Nederländerna, Ryssland, Schweiz, Tyskland, Ungern och Österrike. Nedan kan du läsa om några av de vanligaste länderna: Frankrike Skolan. I Frankrike går studenterna ett treårigt gymnasium precis som vi i Sverige. Men efter första året får studenterna välja vilken inriktning de vill studera, exempelvis litteratur, ekonomi eller naturvetenskap. De flesta utbytesstudenter får läsa tillsammans med årskurs 11. Familjen och det sociala livet. I Frankrike är familjen den viktigaste sociala gruppen och man gör många aktiviteter tillsammans. Unga personer tillbringar ofta mer tid med sin familj än vad vi svenskar vanligtvis gör. Det är även vanligt att flera generationer bor tillsammans. Fransmännen har ett stort idrottsintresse vilket visar sig genom att de gärna tittar på fotboll och rugby. De utövar även sporter själva som cykling, skidåkning eller segling. Ett annat stort intresse i Frankrike är mat och dryck, så varför inte passa på att lära dig mer om de franska ostarna? förkunskaper. För att kunna åka till Frankrike krävs det att du har läst två år franska innan du åker.

6 YFU: EUROPA Nederländerna Österrike Skolan. Som utbytesstudent i Nederländerna kommer du att läsa med de studenter som valt den 5-åriga eller 6-åriga skolinriktningen. Förväntningarna på studenterna är stora och studierna ska tas på allvar. Familjen och det sociala livet. En nederländsk familj tillbringar mycket tid tillsammans. De gör gärna helgutflykter till stranden, skogen och kulturella mål. Men familjemedlemmarna gör också många egna aktiviteter var för sig. förkunskaper. Inga förkunskaper krävs. Skolan. På gymnasiet i Österrike läser man som utbytesstudent det teoretiska programmet där du kan välja mellan att läsa språk, samhällsvetenskap, ekonomi, naturvetenskap och musik. Familjen och det sociala livet. Våra värdfamiljer finns både i städerna och i de mindre orterna. De anses vara toleranta, intresserade av andra kulturer och du inkluderas snabbt i deras familjeliv. Österrikarna är intresserade av kultur och gillar naturen. förkunskaper. Inga förkunskaper krävs. Schweiz Skolan. I Schweiz finns två inriktningar på gymnasiet, den teoretiska och den praktiska. Som utbytesstudent kommer du att läsa tillsammans med de studenter som valt den teoretiska inriktningen vilken är förberedande för universitetstudier. Skolan är krävande och lärarna har ofta höga krav på att du visar dem respekt. Familjen och det sociala livet. Familjerna i Schweiz är oftast inte så stora, de flesta samlas för middag även om familjemedlemmarna lever relativt självständigt. Våra värdfamiljer bor lika ofta i städerna som utspridda utanför. Om du gillar utomhusaktiviteter är Schweiz landet för dig. Att hajka, cykla, åka skidor och att vistas utomhus är viktigt för schweizarna. Det är såklart också lätt att utföra dessa aktiviteter i Schweiz fantastiskt vackra natur och infrastrukturen gör att det är lätt att ta sig runt i landet. förkunskaper. För att åka till den tysktalande delen av Schweiz krävs två års studier i tyska medan den fransktalande delen kräver två års studier av franska.

7 YFU: EUROPA Tyskland Skolan. Efter grundskolan kan tyskarna välja mellan en generell akademisk utbildning eller en tekniskt inriktad utbildning. Som utbytesstudent kommer du troligtvis att bli placerad på ett gymnasium med den akademiska utbildningen. Du kan här välja bland olika inriktningar så som utländska språk, samhälle, matte eller naturkunskap. Familjen och det sociala livet. Tyska familjer uppskattar ofta att diskutera, gärna politik men också andra ämnen. Våra värdfamiljer är spridda över hela landet och detta speglar också deras intressen och familjeliv. Både Tysklands natur- och kulturliv är varierande. Teatrar, museer och kulturevenemangen är många och naturen bjuder både på berg och vackra dalar. Här kan du utöva olika sporter och naturliv men också sjunga i kör och utveckla ditt intresse för konst. förkunskaper Inga förkunskaper i tyska krävs utan du påbörjar ditt utbytesår med en språkkurs på en till fyra veckor beroende på dina förkunskaper. Har du frågor om utbytesåret? Om du är nyfiken på ett särskilt land eller en världsdel finns möjligheten att ställa frågor till YFU-studenter som redan har varit på utbyte i just det landet. Maila dina frågor till någon av adresserna nedan, beroende på vilken världsdel du är intresserad av, så kommer svar från någon av våra landambassadörer! europa@yfu.se (Fanny och Edith - Tyskland, Erik - Schweiz, Camilla - Frankrike) usa@yfu.se (Daniel, Sara) asien@yfu.se (Malin - Japan, Fanny - Kina) afrika@yfu.se (Casper - Sydafrika) latinamerika@yfu.se (Linda - Argentina, Kristina - Uruguay, Anna - Ecuador)

8 YFU: LATINAMERIKA Latinamerika Att åka till latinamerika innebär en chans att lära dig spanska eller portugisiska samtidigt som du förbättrar din engelska. I en globaliserad värld blir det allt viktigare att kunna flera språk, så varför inte ta chansen att lära dig ett till! I Latinamerika får du uppleva en kultur som verkligen skiljer sig från den svenska kulturen och dess vanor. Här finner du även otrolig natur: Anderna, glaciärer, Pampas och Eldslandet, men också tropisk värme, regnskogar och vattenfall. yfu erbjuder utbyten till sju olika länder i Latinamerika: Argentina, Brasilien, Chile, Ecuador, Mexiko, Uruguay och Venezuela. Argentina Skolan. I Argentina går studenterna fem år i ett privat eller kommunalt gymnasium. Skolsystemet är mycket influerat av Västeuropa och USA. Som utbytesstudent kan du hamna både i en privat eller i en kommunal skola. Familjen och det sociala livet. Det som är typiskt för den argentinska familjen är hur mycket föräldrarna bryr sig om sina barn, vad de gör och hur det går för dem i skolan. Barnen visar respekt för sina föräldrar och de förväntas engagera sig. Våra värdfamiljer tillhör alla samhällsklasser och bor utspridda över hela Argentina. Argentina är känt för sitt stora tango- och fotbollsintresse. Överallt spelas fotboll och när det är viktiga matcher så är gatorna öde. När det gäller tango så gillar argentinarna både att se andra dansa och att utöva dansen själva. Att gå ut och äta och dansa tango är en vanligt förekommande aktivitet. förkunskaper. Det är bra om du har lite kunskap i spanska innan du åker till Argentina men det är inget krav.

9 YFU: LATINAMERIKA Brasilien Skolan. Den brasilianska skolan är precis som många andra latinamerikanska skolor, konservativ och akademisk. Skolan erbjuder akademiska ämnen men inte några sportaktiviteter eller andra intresseaktiviteter, utan dessa utövas utanför skoltid. Familjen och det sociala livet. Familjelivet i Brasilien uppfattas ofta som ganska konservativt, det finns klara roller mellan föräldrar och barn. Barnen i familjen får en hel del frihet och ansvar om det är så att de samtidigt sköter skolan. På helgerna och på fritiden spelas det fotboll till både höger och vänster. Men även andra sporter så som volleyboll och samba är populärt. Gillar du att gå till stranden, på bio, konserter eller varför inte bara besöka ett café och prata så är detta landet för dig. förkunskaper. Inga förkunskaper krävs. Chile Skolan. Skolsystemet i Chile anses vara ett av de bästa i Latinamerika. Som utbytesstudent kommer du att gå på antingen ett privat eller ett kommunalt gymnasium. Att bära skoluniform och visa respekt för lärarna är här en självklarhet. Familjen och det sociala livet. Precis som i många andra latinamerikanska länder är familjen mycket viktig för chilenarna. De träffas ofta under veckorna och firar självklart alla högtidsdagar tillsammans. Chilenare är väldigt trevliga och gästvänliga, människan står alltid i centrum i det här samhället. Gillar du storslagen och vacker natur så är Chile det rätta landet. Anderna som löper längs med landet ger tillfälle för skidåkning och utomhusaktiviteter. Chilenarna gillar så klart också fotboll, både att utöva sporten själva och att följa sitt favoritlag. förkunskaper. YFU Chile ser gärna att du har baskunskaper i spanska men det är inget krav.

10 YFU: LATINAMERIKA Ecuador Skolan. På gymnasiet i Ecuador väljer man inriktning mot naturvetenskap, samhällskunskap eller sekreterarutbildning. Skolorna är oftast privata. Som utbytesstudent kommer du troligtvis att gå i en privat skola. Familjen och det sociala livet. Familjen är viktig i Ecuador, ofta bor alla släktingar i en och samma stad och man umgås ofta. Värdfamiljerna är strikta med att regler efterföljs. De bor oftast i städerna. förkunskaper. Inga förkunskaper krävs. Uruguay Skolan. Utbildningsnivån i Uruguay är mycket hög. Skolan är mycket akademisk och de sista åren förbereder studenterna för universitetet. Det finns både privata och kommunala skolor. Familjen och det sociala livet. Uruguayerna lever är kända för att ha en härlig inställning till livet. Familjen är viktig och man träffas ofta. Våra värdfamiljer bor ofta i någon av landets städer. Fotboll, basket, teater och konserter är populära intressen. förkunskaper. Inga förkunskaper krävs. Mexiko Skolan. Det mexikanska gymnasiet är treårigt. Studenterna läser samma ämnen det första året, därefter får de välja inriktning mot till exempel ekonomi, psykologi eller jordbruk. Att sköta skolan är i Mexico av största vikt. Familjen och det sociala livet. Den mexikanska familjen består oftast av föräldrar med 2-4 barn. I Mexico är det en självklarhet att visa respekt för sina föräldrar och andra äldre. Att tillbringa tid ihop med familjen på helgerna är snarare en regel än ett undantag och det sker ofta genom en gemensam sportaktivitet eller en tur till stranden. förkunskaper. Inga förkunskaper krävs Venezuela Skolan. Skolan i Venezuela är mer akademisk än vår gymnasieskola och betydligt mer konservativ. Du väljer mellan humanistisk eller social inriktning. Familjen och det sociala livet. För venezulanerna är familjen mycket viktig, familj och vänskap är något som man håller kärt. Dina värdföräldrar kommer att engagera sig i ditt liv och att du trivs. Venezuelanerna är öppna och gillar att träffa nya människor och nya kulturer. förkunskaper. För att åka till Venezuela krävs baskunskaper i spanska.

11 YFU: NORDAMERIKA NORDAMERIKA det var här som yfu startade 1951 och traditionerna är många och långa. Ursprunget att gå ett år på High School finns kvar, även om den amerikanska kulturen har förändrats och påverkats av andra länder. Ryktet säger att allt är lite större och lite bättre i USA, varför inte se om det är sant? yfu erbjuder utbyten till landets alla 50 delstater, vilken du hamnar i beror på dina intressen och vart det finns en passande värdfamilj. USA Skolan. Skolan i USA är striktare än den svenska men du får däremot en större valfrihet. Förutom ett par ämnen som är obligatoriska kan du sätta ihop ditt eget schema. Om du är sportintresserad kan du försöka att komma med i skollaget i amerikansk fotboll, basket eller varför inte baseball? Tycker du mer om musik och teater finns det i de allra flesta skolor en kör och en teaterförening. Familjen och det sociala livet. Imigrationen till USA har påverkat befolkningen vilket också speglar av sig på våra värdfamiljer. Alla familjer talar dock fantastisk engelska även om deras ursprung kan vara från en annan del av världen. Amerikanarna är ofta engagerade i skolan, kyrkan eller någon lokal förening. Många aktiviteter sker på eftermiddagar och kvällar vilket gör att familjemedlemmarna kommer och går i hemmet. Du kommer säkert att tycka att din amerikanska familj har lite fler regler och är lite striktare än din svenska familj men det är också en del av kulturen. USA är ett stort land med ett rikt utbud av natur, kultur och upplevelser Du kommer att upptäcka att varje utbytesstudent som kommer till USA får en unik upplevelse och en insyn i kulturen som kanske inte stämmer med alla de andras. förkunskaper. För att åka som utbytesstudent till USA behöver du göra ett engelskatest.

12 YFU: ASIEN ASIEN Asien erbjuder en kultur som är väldigt annorlunda från vår västerländska kultur, även om influenserna numera är många. Språket är mycket annorlunda och så är även det dagliga livet. Är du redo för ett annorlunda äventyr så är ett år i Asien något för dig. Världens nästa marknad är Asien så dina framtidsutsikter blir mycket goda om du behärskar något av dessa språk och dessutom vet hur du ska föra dig i deras kultur. Men det krävs att du har rätt inställning och vill lägga ner tid och kraft på att lära dig språket och anamma den speciella kulturen. Då kan du få ett helt fantastiskt år som inte går att mäta med något annat. yfu erbjuder utbyten till fyra länder i Asien: Japan, Kina, Indien och Thailand. Japan Skolan. Skolan är viktig i Japan och de flesta väljer att läsa vidare på gymnasiet för att sedan gå vidare till universitetsstudier. Som utbytesstudent kommer du att bli placerad i åk 1 eller åk 2. Du åker till Japan efter nian eller första året på gymnasiet. Japanska skolan börjar i april och därför sker utresan i mitten av mars. Familjen och det sociala livet. Den japanska familjen består ofta av föräldrar och ett eller två barn. Föräldrarna arbetar utanför hemmet och det är vanligt att de jobbar relativt mycket. Detta leder till att det kanske inte finns så mycket tid att göra saker tillsammans men sammanhållningen är ändå stark inom familjen. I Japan kan du utöva traditionella japanska sporter men även de som kommit från väst. Varför inte testa på kendo eller sumobrottning? Japanerna är också mycket intresserade av teater och att skapa saker med händerna så som blombindning och origami. förkunskaper. Du behöver inte kunna japanska men du förväntas genomföra den språkkurs som vi ger dig.

13 YFU: ASIEN Kina SkOla. I Kina finns både privata och kommunala skolor, oavsett i vilken du får gå ställer de höga krav även på de utländska studenterna. I Kina används skoluniform. Familjen och det sociala livet. Familjen är viktig för kineserna, mannen är familjens överhuvud även om det finns en lag som ger kvinnan samma rättigheter. Det är vanligast att utbytesstudenterna bor hos en familj i en större stad. De flesa familjer i städerna har endast ett barn på grund av regeringens enbarnspolitik. Den kinesiska kulturen är mycket annorlunda från vår och när det gäller sport och kultur finns det mycket att prova på. I Kina finns en historisk tradition av att utöva sång, dans, opera och akrobatik. Populära sporter är martial arts, boxning, wrestling, pingis, simning, fäktning och basket. förkunskaper. Vissa språkkunskaper i mandarin krävs. Indien Skolan. Som utbytesstudent i Indien går du i en privat skola i årskurs 9,10 eller 11. Skoluniform är obligatorisk för alla elever. Inriktningen är i regel samhällsvetenskaplig. Undervisningen sker på engelska men dina klasskompisars modersmål kan vara något annat språk. Var beredd på att undervisningen håller ett högt tempo. Familjen och det sociala livet. Värdfamiljerna i Indien består av ett gift par med eller utan barn. Du kommer att bli placerad hos en familj som bor i norra Indien oftast från den övre medelklassen. Indiska familjer lever generellt ett mycket socialt liv och det är vanligt att hemmet är fullt av släktingar och vänner. Du förväntas utveckla din engelska men även lära dig ytterligare ett språk, eftersom din familjs modersmål kan vara något annat än engelska, oftast hindi. Innan avresa går du en onlinekurs i Hindi, vilken ingår i programavgiften. Den sista månaden av ditt utbytesår har du möjlighet att delta i ett socialt program i Indien, som organiseras av YFU. Du kan välja att exempelvis lära dig mer om hur det fungerar på ett barnhem eller i en biståndsorganisation. förkunskaper. Baskunskaper i engelska krävs.

14 YFU: ASIEN Thailand Skolan. Den thailändska skolan erbjuder många spännande ämnen för den som vill lära sig mer om kulturen och dess traditioner. Vad sägs om thailändsk matlagning, musik, svärdfäktning eller thaiboxning? Självklart finns även traditionella ämnen som matte och språk också. Skolan börjar i mitten av sommaren så därför sker utresan från Sverige i juni. Familjen och det sociala livet. För thailändarna är familjen och familjelivet mycket viktigt. Barnen tar hand som sina föräldrar och moroch far-föräldrar, ofta bor flera generationer tillsammans eller i närheten av varandra. Det är oftast fadern som har det slutgiltiga ordet i familjen medan mamman ser till att alla mår bra både fysiskt och själsligt. Den thailändska kulturen är väldigt annorlunda från den svenska, både hur man hälsar på varandra och vilken respekt man visar varandra. Landets nationalsport är thaiboxning och den utövas av väldigt många pojkar. förkunskaper. Det krävs inga språkkunskaper förutom engelska för att kunna åka till Thailand. Är du nyfiken på mer? Besök vår hemsida yfu.se! Där kommer du hitta massor av mer information gällande länder, YFU, volontärfamilj, tips och trix från tidigare utbytesstudenter, prisuppgifter och aktuella bloggar. Katalogen är bara ett smakprov av vad som finns på hemsidan;) Kolla in!

15 YFU: AFRIKA AFRIKA är du redo för ett äventyr och vill få en en inblick i ett land där kulturerna och människorna är många och olika så ska du söka till Sydafrika. I Sydafrika finns inte mindre än elva officiella språk, de vanligaste är engelska och afrikaans. Under ditt år i Sydafrika kommer du att upptäcka landets mångfasetterande rikedom, träffa spännande människor samtidigt som du kommer att märka den optimism som präglar landet sedan apartheiden försvann. yfu erbjuder utbyte till Sydafrika. Sydafrika Skolan. Precis som i Sverige är skolgången obligatorisk från årskurs 1 till 9. Därefter finns det både privata och kommunala skolor att läsa vidare på och som utbytesstudent kan du placeras i vilket som. Alla bär skoluniform och respekterar sina lärare. Det finns gott om sporter att utöva i Sydafrika: fotboll, cricket, dykning och rugby för att nämna några. Men det finns även gott om andra aktiviteter och möjligheter att fylla din fritid med. förkunskaper. Inga förkunskaper krävs. Familjen och det sociala livet. De kulturella variationerna är stora i Sydafrika vilket också gör familjerna olika. Men en gemensam nämnare är att man umgås ofta med familjen och släkten. Det är vanligt att föräldrarna är beskyddande av sina barn, men klarar du skolan bra och håller de utsatta tiderna så finns det ofta mer frihet i relationen.

16 Vad ingår i programavgiften? Programavgiften varierar beroende på vilket land du väljer att åka till. Årets priser finner du i det bifogade informationsbladet. YFU använder hela din avgift för att ge dig det bästa möjliga utbytesåret. Programavgiften inkluderar: Förberedelser inklusive läger innan avresa Boende hos en noga utvald värdfamilj under hela programtiden Tre måltider om dagen med värdfamiljen/ skolan Fri skolgång under programtiden Ankomstläger, träffar under året och avreseläger i ditt nya land Support från volontärer både innan och under ditt programår I vissa länder ingår även rundresor Administrativa kostnader 24 timmars akut hjälp Avbeställningsskydd enligt KOV:s regler Försäkring Hjälp med visumansökning Deltagardiplom efter avslutat programår Hemkomstläger, hösten efter hemkomsten Programavgiften inkluderar inte: Resa till värdlandet Eventuell resa till förberedelselägret Läkar- och tandläkarundersökning Fickpengar Kostnader för eventuella extra resor Eventuella kostnader för hyra av skolböcker, skoluniform, klubbavgifter eller liknande Pass- och visumkostnader Vaccinationer Reseinformation: För att ge dig ökad flexibilitet omfattar YFU:s program inte resan till och från värdlandet. Du får själv boka din biljett till, den av YFU angivna, flygplatsen. Kontakta oss gärna om du har några frågor kring researrangemangen.

17 Hur ansöker jag? Du fyller i ansökan på Du hittar den under bli utbytesstudent och sedan ansök här. Efter att vi har tagit emot din ansökan kommer du att kontaktas av en volontär för att bli inbokad för en intervju. Det kostar ingenting att anmäla sig och anmälan är heller inte bindande. Intervjun innebär att vi ställer frågor för att få en känsla av vad du har för förväntningar på ditt utbytesår och du har samtidigt möjlighet att själv ställa frågor. Intervjurapporten tillsammans med dina övriga handlingar ligger sedan till grund för antagningen till programmet. Vi har ett begränsat antal platser till våra länder och vi behandlar ansökningarna i den ordning som de blir klara. Om ditt förstahandsval är fullt så erbjuder vi dig alltid ett andra alternativ för ditt utbytesår. Fundera därför igenom vad som är viktigast för dig, att komma till ditt förstahandsval eller att få åka som utbytesstudent och lära dig ett nytt språk och uppleva en ny kultur? Om du blir antagen och tackar ja till den erbjudna platsen har äventyret börjat. En rad handlingar ska fyllas i för att vi ska kunna skicka över all information till det värdland som du ska åka till. När allt är klart påbörjas matchningen för att finna en värdfamilj till dig som vi tror ska fungera bra under ditt år utomlands. Nu börjar också förberedelsen inför året, med material, information och träffar. Ju mer delaktig du är innan du åker desto mer har du med dig i bagaget när du kommer fram till ditt nya hem! Vad händer efter ett år iväg? När du har åkt med YFU på ett utbytesprogram tar inte det roliga slut när du kommer tillbaka till Sverige. Det första som händer är ett hemkomstläger där du åter får träffa alla de studenter som du träffade innan du åkte iväg. Här får ni chansen att prata minnen, utbyta erfarenheter och diskutera allt som hänt. YFU ger dig också möjligheten att ta del av YFU:s föreningsliv med träffar, läger och utbildningar. Man kan även åka utomlands igen på utbildning eller praktik. YFU är ju en ideell organisation som bygger på personer som varit utbytesstudenter, värdfamiljer eller är i relation till någon som varit det. Att bli volontär hos YFU innebär att man delar med sig av sina erfarenheter som man fått från att vara utbytesstudent eller värdfamilj till andra. Det är även ett kul sätt att fortsätta utveckla sina internationella kontakter och hålla kontakten med likasinnade!

18 Bjud hem världen - Bli värdfamilj! Internationella erfarenheter är idag mycket viktiga i skolan, i arbetslivet och privat. Att ta emot en utbytesstudent är ett roligt sätt att få denna erfarenhet. Det är också spännande att få följa en student som varje dag lär sig lite mer svenska och som anpassar sig till livet i Sverige och som oftast är ganska svensk när hemresan närmar sig. Att ta emot en utbytesstudent betyder också att man får en vän för livet. Många av våra värdfamiljer håller kontakten länge med sina studenter och under åren har det blivit många resor över kontinenterna för både våra studenter och värdfamiljer. Orolig för att ni inte passar som värdfamilj? Allt som behövs för att bli en bra värdfamilj är engagemang och vilja. YFU:s värdfamiljer bor runt om i hela Sverige och alla ser olika ut: En del har inga barn medan andra har flera stycken, man kan vara ensamstående mamma med barn eller ensamstående pappa med barn, två pappor eller två mammor och du kan vara mitt i karriären eller pensionär. YFU säger att en familj består av minst två personer men det finns även de studenter som gärna kommer till ett hushåll där det endast bor en. Alla familjer har dock ett stort intresse för den nya familjemedlemmen och andra kulturer. När man funderar på att bli värdfamilj är det viktigt att komma ihåg att studenten inte är en gäst utan ska bli som en familjemedlem. Därför ska studenten ha samma plikter och villkor som resten av familjen. Självklart tar det lite tid innan alla rutiner fungerar och ni har lärt känna varandra. Det kan bli missförstånd med språket och kulturella krockar men det är också det som gör det roligt och spännande. Som värdfamilj hos YFU står man för mat och husrum. YFU är en icke vinstdrivande organisation som till stor del är uppbyggd på ideella insatser och våra värdfamiljer ställer upp i samma anda. Vi vill att våra värdfamiljer ska ha ett genuint intresse för att ta emot en student, då får både familjen och studenten ett härligt år. Studenten har själv med sig fickpengar som ska täcka övriga kostnader under året som t.ex. kläder, resor och andra nöjen. Som värdfamilj kan man bo på landet eller i stan, det viktiga är att studenten kan ta sig till en gymnasieskola. Det är YFU som ordnar en plats i en skola, så det är ingenting som ni som värdfamilj behöver tänka på. Ni får däremot gärna komma med önskemål om var ni vill att er student ska gå. är ni intresserade av att få ett utvecklande och annorlunda år, då är värdfamiljskap någonting för er! För att få mer information skicka in en intresseanmälan online på

19 Efter ettan på gymnasiet åkte jag iväg som utbytesstudent för att utveckla mig själv som person och för att se mer av världen. När jag berättar att jag varit utbytesstudent blir reaktionen oftast Okej, i USA?. Det är otroligt vanligt att man åker till USA, men jag gjorde något mer ovanligt: jag åkte till ett land i Europa; Frankrike. Vi omges så mycket av engelskan så jag kände att jag ville lära mig ett tredje språk istället. Jag har rest en del i Europa tidigare och det jag kände till var Big Ben, Eiffeltornet och Vinterpalatset etc. Nu ville jag lära känna kulturen och människorna i ett annat europeiskt land på riktigt. Och jag blev förvånad över hur mycket som var annorlunda. Jag gick i en fransk skola, där man säger Ni till lärararna, gör slutprov i alla ämnen och där jag fick så många kompisar som jag aldrig kommer att glömma! Jag bodde i en fransk familj där jag märkte att fransmän är väldigt pratglada (det var kul att se på när de pratade i mun på varandra). Mamman i huset är också den som städar och lagar mat, tvättar etc, vilket jag var ovan vid, men vilket var skönt ;-) Jag fick också följa med min franska familj på olika festligheter, bl. a. musikfesten i stan och en karneval som bestod av ett jättelångt tåg som gick genom stan... Jag fick följa med min värdfamilj på resor till Alperna, Pyrenéerna och till Paris. Och det bästa av allt är att det inte är långt till min värdfamilj, så jag kan lätt åka och hälsa på mina föräldrar och syskon i Frankrike Så mitt råd till alla är: Åk, det blir ett oförglömligt år! By the way, Europa är mer annorlunda än du tror. // Sofia Westerberg När jag bestämde mig för att jag skulle åka som utbytesstudent visste jag inte vilket land jag ville åka till. Det jag visste var att jag ville uppleva något helt annorlunda, ha ett spännande äventyr och spendera ett lärorikt år någonstans. Till slut bestämde jag mig för att åka till Argentina, trots att jag varken kunde språket eller visste speciellt mycket om landet. Innan jag åkte var jag orolig för hur det skulle gå med just spanskan, men det visade sig att jag oroat mig i onödan. Tack vare lite vilja, en underbart varm och omtänksam värdfamilj och entusiastiska vänner pratade jag flytande spanska efter bara tre månader. Mina nya språkkunskaper har nu öppnat en helt ny värld för mig, med tanke på att spanska är världens tredje största språk, och det är häftigt! Något annat som också är häftigt är att jag fick lära mig om den argentinska kulturen och kunde göra den till min. Jag släppte all svensk stress och levde i nuet med ett rikt socialt liv, på latinskt vis. Jag kommer aldrig att glömma allt jag lärde mig och fick uppleva där, och jag kommer vara en medlem av min värdfamilj för alltid. Mitt år i Argentina var helt fantastiskt, och jag är så glad över att jag vågade ta chansen att åka dit! // Emilia Wiik Mitt i centrala Kapstaden, på det berömda Table Mountains sluttningar, fick jag chansen att bo i ett år. Jag hann lära mig afrikaans, spela golf, besöka kåkstäder och traditionella byar, resa längs kusten, springa långdistanslöpning för skollaget och sola på stränder. I Kapstaden fanns allt det bästa från alla världar vilket till och med får lokalbefolkningen att känns sig utomlands i sin egen stad. I hela Sydafrika finner man båda motpolerna vad gäller natur, befolkning, boende, mat och mycket mer. En härlig blandning som gör landet rikt på upplevelser och kulturkrockar. Trots landets mörka historia och stora kuturella blandningar är sydafrikanerna framåtsträvande, öppna och gästvänliga. Tycker man om skiftande natur, öppna människor och en avslappnad livsstil så är Sydafrika ett underbart land att åka till! // Daniel Thilén Vill du veta mer om något land, hör gärna av dig till YFU! info@yfu.se, tele:

20 Youth For Understanding finns i dessa länder: YFU Argentina YFU Georgien YFU Luxemburg YFU Storbritannien YFU Australien www. yfu.org.au YFU Azerbadjan YFU Belgien YFU Brasilien YFU Bulgarien YFU Chile YFU Colombia YFU Danmark YFU Ghana com/y.htm YFU Grekland YFU Indien YFU Indonesien YFU Irland YFU Italien YFU Japan YFU Kanada YFU Mexico YFU Moldavien YFU Mongoliet YFU Nederländerna YFU Nya Zeeland YFU Norge YFU Paraguay YFU Polen YFU Sydafrika YFU Thailand YFU Tjeckien YFU Tyskland YFU Ukraina YFU Ungern YFU USA YFU Uruguay YFU Ecuador YFU Kasakstan YFU Rumänien YFU Venezuela YFU Estland YFU Kina YFU Ryssland YFU Vietnam YFU Filipinerna YFU Korea YFU Schweiz YFU Vitryssland YFU Finland YFU Lettland YFU Slovakien YFU Österrike YFU Frankrike YFU Litauen YFU Spanien Youth For Understanding Vikingagatan Stockholm Telefon: Hemsida: E-post: info@yfu.se

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Upptäck världen BLI UTBYTESSTUDENT!

Upptäck världen BLI UTBYTESSTUDENT! Upptäck världen BLI UTBYTESSTUDENT! 2 3 Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? Varför ska jag välja YFU? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela amerikansk fotboll i USA, spela musik i Ungern, teckna manga

Läs mer

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela musik i Ungern, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Familjen Filipsson rekommenderar att bli värdfamilj Vi vill varmt rekommendera andra familjer att öppna upp sitt hem för en utbytesstudent. Det är ett fantastiskt sätt att få lära sig mer om en annan kultur

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Connecting Lives, Sharing Cultures Ta hem världen till dig Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans. Att

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Bjud hem världen. Bli värdfamilj

Bjud hem världen. Bli värdfamilj Bjud hem världen Bli värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj Att vara värdfamilj är speciellt men inte särskilt märkvärdigt YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och

Läs mer

Information om ansökan per land

Information om ansökan per land Information om ansökan per land OBS! Till ansökan bifogade handlingar skall vara översatta till landets officiella språk, eller, om det är svårt att få till stånd en sådan översättning till engelska eller

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2016

Stockholms besöksnäring. September 2016 Stockholms besöksnäring. September Under september månad registrerades över 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med september månad 2015. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2015

Stockholms besöksnäring. November 2015 Stockholms besöksnäring. November 2015 Under november månad registrerades över 1,0 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 % jämfört med november månad 2014. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Januari 2016

Stockholms besöksnäring. Januari 2016 Stockholms besöksnäring. Under januari månad registrerades över 750 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med januari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2016

Stockholms besöksnäring. December 2016 Stockholms besöksnäring. December 2016 Under december månad registrerades ca 0,9 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med december 2015. Cirka 65 av

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2016

Stockholms besöksnäring. Maj 2016 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades över 1,2 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2015. Cirka 64 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016 Stockholms besöksnäring. Oktober 216 Under oktober månad registrerades ca 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med oktober 215. Cirka 69 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2016

Stockholms besöksnäring. Juli 2016 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en minskning med 3 jämfört med juli månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2016

Stockholms besöksnäring. April 2016 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades över 1 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 16 jämfört med april månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med augusti månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2016

Stockholms besöksnäring. Juni 2016 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades närmare 1,3 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 3 jämfört med juni månad 2015. Cirka 58 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016 Stockholms besöksnäring. Sommaren Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med

Läs mer

Bli värdfamilj. åt en internationell gymnasieelev. #stsjourney

Bli värdfamilj. åt en internationell gymnasieelev.   #stsjourney Bli värdfamilj åt en internationell gymnasieelev DET ABSOLUT BÄSTA MED ATT VARA VÄRD FAMILJ ÄR ATT MAN SKAPAR EN LIVSLÅNG VÄNSKAP STS High School är en del av STS Student Travel Schools som grundades 1958.

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2014

Stockholms besöksnäring. November 2014 Stockholms besöksnäring. November 214 Under november 214 gjordes närmare 951 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 44 fler än under november 213, en ökning med 5 %. Under november

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 Norden Danmark 798 94 1 04 1 208 1

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 2007/08 Norden Danmark 798 94 1 04

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014 Stockholms besöksnäring. Oktober 214 För första gången nådde antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i över en miljon under oktober månad och redan under oktober har över 1 miljoner övernattningar

Läs mer

Dags för språkval! Salut! Hola! Wie geht s?

Dags för språkval! Salut! Hola! Wie geht s? Dags för språkval! Salut! Wie geht s? Hola! ابحرم Привет! Hola! Ciao! Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Matematik Läsförståelse Naturvetenskap

Matematik Läsförståelse Naturvetenskap PISA 212 RESULTAT 52 515 51 55 5 495 49 Matematik Läsförståelse Naturvetenskap 485 48 475 47 2 23 26 29 212 Länder med bättre resultat än Sverige Länder med liknande resultat som Sverige Länder med sämre

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2012

Finländska dotterbolag utomlands 2012 Företag 2014 Finländska dotterbolag utomlands 2012 Finländska företag utomlands: nästan 4900 dotterbolag i 119 länder år 2012. Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2004:636 Utkom från trycket den 30 juni 2004

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2011

Finländska dotterbolag utomlands 2011 Företag 2013 Finländska dotterbolag utomlands 2011 Finländska företag utomlands: drygt 4 600 dotterbolag i 119 länder år 2011 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2010:1

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2013

Finländska dotterbolag utomlands 2013 Företag 2015 Finländska dotterbolag utomlands 2013 Finländska företag utomlands: nästan 4800 dotterbolag i 125 länder år 2013 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2002:706 Utkom från trycket den 27 augusti 2002

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2016

Finländska dotterbolag utomlands 2016 Företag 2018 Finländska dotterbolag utomlands 2016 Finländska företags omsättning störst i Sverige år 2016 Finländska företag bedrev affärsverksamhet i 400 dotterbolag i 144 länder år 2016. et anställda

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2008

Finländska dotterbolag utomlands 2008 Företag 21 Finländska dotterbolag utomlands 28 Anställda i finländska företag utomlands var koncentrerade till EU-länderna år 28 Mätt med antalet anställda var finländska företags verksamhet utomlands

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna En undersökning av Studentum om val till högskola och kvalificerad yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2014

Finländska dotterbolag utomlands 2014 Företag 2016 Finländska dotterbolag utomlands 201 Finländska företag utomlands, nästan 900 dotterbolag i 121 länder år 201 Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Tabeller. Förklaring till symbolerna i tabellerna. Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas.

Tabeller. Förklaring till symbolerna i tabellerna. Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas. 165 BILAGA A Tabeller Förklaring till symbolerna i tabellerna a m n x Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas. Data är inte tillgängligt. Omfattningen är endera försumbar

Läs mer

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 1. Av vilken anledning är du i XXX? Åretruntboende Sommarboende Semesterboende

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Mars 2016

Stockholms besöksnäring. Mars 2016 Stockholms besöksnäring. Under mars månad registrerades över 870 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var i nivå med mars månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna kom från inhemska

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

14 Internationella uppgifter om jordbruket

14 Internationella uppgifter om jordbruket 14 Internationella uppgifter om jordbruk 197 14 Internationella uppgifter om jordbruket Kapitel 14 innehåller internationella uppgifter om Åkerarealens användning Totalskördar Antal husdjur Animalieproduktion

Läs mer

14 Internationella uppgifter om jordbruket

14 Internationella uppgifter om jordbruket 14 Internationella uppgifter om jordbruk 187 14 Internationella uppgifter om jordbruket Kapitel 14 innehåller internationella uppgifter om Åkerarealens användning Totalskördar Antal husdjur Animalieproduktion

Läs mer

14 Internationella uppgifter om jordbruket

14 Internationella uppgifter om jordbruket 14 Internationella uppgifter om jordbruk 193 14 Internationella uppgifter om jordbruket Kapitel 14 innehåller internationella uppgifter om Åkerarealens användning Totalskördar Antal husdjur Animalieproduktion

Läs mer

Familjeförmåner inom EU

Familjeförmåner inom EU Familjeförmåner inom EU Dessa regler gäller även EES-länder och Schweiz Föräldrar som arbetar eller bor och arbetar i olika länder inom EU kan ha rätt till förmåner från båda länderna. Det betyder att

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2015

Stockholms besöksnäring. December 2015 Stockholms besöksnäring. När summeras kan vi se att närmare 13 miljoner gästnätter registrerats på kommersiella boendeanläggningar i, en ökning med 10 jämfört med 2014. Under december registrerades ca

Läs mer

PISA 2012. 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap

PISA 2012. 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment 15-åringar Matematik, läsförståelse och naturvetenskap 65

Läs mer

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa.

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. 2264 InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. Äventyr, valfrihet, bekvämlighet. Europa har så mycket att erbjuda: storstäder, pittoreska byar, vacker natur och spännande evenemang. Med InterRail

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

Södermanlands län år 2018

Södermanlands län år 2018 Södermanlands län år 2018 Data rörande alla anläggningar (Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping) Figur 1. Antal övernattande gäster, alla anläggningar, hela länet; svenska respektive utländska. 1200

Läs mer

International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS)

International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS) Vetenskapsrådets forskarmöte om internationella studier på skolområdet 2007-02-02 International Civic and Citizenship Education Study 2009 (ICCS) I detta blad finns information om: Bakgrund och syfte Instrument

Läs mer

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Sweden Tourism - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA) Q

Läs mer

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120.

In- och utvandring. 6. In- och utvandrare Immigrants and emigrants Statistiska centralbyrån 289. Tusental 120. Tabeller över Sveriges befolkning 2007 Befolkningsförändringar in- och utvandring In- och utvandring Under år 2007 invandrade 99 485 personer till Sverige. Det innebär att invandringen, som slog rekord

Läs mer

Utbytesstudier under 2012/2013. Information för läkarprogrammets studenter December 2011

Utbytesstudier under 2012/2013. Information för läkarprogrammets studenter December 2011 Utbytesstudier under 2012/2013 Information för läkarprogrammets studenter December 2011 Innehåll Möjligheter till utbyte Regler Ansökan Urval och nominering Vem gör vad? Mer information LINK Information

Läs mer

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget!

Hur fungerar ett utbyte? Våga ta steget! Sikte på utlandet Våga ta steget! Hur fungerar ett utbyte? Vad finns det egentligen för möjligheter för dig som student vid LTH när du har sikte på utlandet? LTH:s Internationella avdelning tillsammans

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av staters tillträde till Haagkonventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner; SFS 2005:599 Utkom från trycket den 5 juli 2005 beslutat

Läs mer

14 Internationella uppgifter om jordbruk

14 Internationella uppgifter om jordbruk 211 Kapitel 14 innehåller internationella uppgifter om Åkerarealens användning Totalskördar Antal husdjur Animalieproduktion Förvärvsarbetande befolkning inom jordbruk med binäringar Sammanfattning Statistik

Läs mer

Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014

Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014 Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014 Alla priser i svenska kronor exklusive moms. Debiteringsintervall 50 kb för datatrafik. I i Zon 1-2 är debiteringsintervallet 1Kb 1 EUR = 9,0723 Land/nät Zon

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Utlandstraktamenten för 2016

Utlandstraktamenten för 2016 På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår Utlandstraktamenten

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

BLUEBERRY HIGH SCHOOL HIGH SCHO O L - DI T T G YMN A SI E Å R I USA FÖR D IG M E LLA N Å R

BLUEBERRY HIGH SCHOOL HIGH SCHO O L - DI T T G YMN A SI E Å R I USA FÖR D IG M E LLA N Å R BLUEBERRY HIGH SCHOOL HIGH SCHO O L - DI T T G YMN A SI E Å R I USA FÖR D IG M E LLA N 1 5-1 8 Å R Ta chansen - lev den amerikanska drömmen, träffa vänner för livet och få ovärderlig erfarenhet. Ett fantastiskt

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Botvidsgårdens prova på kollo SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 5 8,9 D. Oftast 22 39,3 E. Alltid

Läs mer

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA567 Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL334 - European's Attitudes towards Tourism - FIS D Hur gammal är ni?

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15

Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15 Utbytesstudier på arbetsterapeutprogrammet Ht 14 eller Vt15 Partneruniversitet Termin 4, 5 eller 6 Ansökan del 1: till KI Urval och nominering Ansökan del 2: till partneruniversitetet Efter utbytet berätta

Läs mer