Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!"

Transkript

1 Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

2 Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela musik i Ungern, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte åka skidor i Alperna? Vad vill du göra nästa år? Möjligheterna är enorma om du är redo att ta steget! IDAG FINNS DET MÅNGA SÄTT att uppleva världen på. Men om du verkligen är intresserad av att förstå en annan kultur är det utbytesstudent du ska bli! Ett läsår utomlands och att bo i en värdfamilj är en unik möjlighet att lära känna ett annat land från insidan. Det är ett år som kommer att bli mycket värdefullt för din framtid både personligen och i ditt kommande yrkesliv. I DAGENS MULTIKULTURELLA och globaliserade värld påverkas vår vardag av andra kulturer och främmande länder. Genom att skaffa sig internationella erfarenheter och lära dig ett nytt språk får du ett försprång! Ett utbytesstudentår ger kunskaper, erfarenheter och insikter som förbereder dig för att bli en världsspelare. Som utbytesstudent innebär varje dag att du lär dig någonting nytt, att du får möjligheten att se världen med nya ögon och att du utvecklar dig själv. SÅ OM DU VILL TESTA ATT BO i en värdfamilj, att gå i skolan i ett annat land, skaffa dig globala erfarenheter och upptäcka nya sidor hos dig själv, då ska du bli utbytesstudent! Självklart tycker vi att Youth For Understanding, YFU, är den bästa organisationen att åka med, men YFU vill att du ska välja den som du tycker passar dig bäst, för det är ditt år! I den här broschyren får du information om vilka YFU är och vart du kan åka som utbytesstudent. Du kan även läsa om några av alla dem som har varit iväg som utbytesstudenter tidigare år.

3 Varför ska jag välja YFU? NÄR DU HAR BESTÄMT DIG för att du vill åka som utbytesstudent ska du välja vilken organisation du ska ansöka med. Det är viktigt att du jämför olika utbytesorganisationer och att du väljer en som stämmer med de krav och förväntningar som du har. På så vis ökar dina chanser till att du blir nöjd med ditt utbytesår. YFU ÄR EN IDEELL ORGANISATION vilket innebär att den drivs utan vinstintresse, målet är istället en önskan om ökad förståelse för människor i olika kulturer. YFU är dessutom en religiöst och politiskt obunden förening och en av de äldsta och största utbytesorganisationerna i världen! I Sverige har YFU funnits sedan 1961 vilket innebär många års erfarenheter som lett till en gedigen kunskap av ungdomsutbyten. Då YFU nns i mer än 50 länder har du ett stort urval när du väljer vilket land du önskar att åka till. FÖR ATT ÅKA SOM UTBYTESSTUDENT MED YFU ska du som regel vara mellan 15 och 18,5 år, dina betyg ska vara godkända eller bättre, kunskaper i engelska krävs men oftast inte om du väljer ett land där modersmålet inte är engelska. YFU tycker att man som utbytesstudent bör vara exibel, villig att anpassa sig till en ny kultur och intresserad av att uppleva något helt nytt! YFU ÄR MED DIG UNDER HELA DIN UTBYTESTID före, under och efter året. Det hela börjar med att du skickar in en ansökan, därefter blir du kallad till en intervju och sedan får du reda på om du blivit antagen. Om du blir antagen åker du på ett förberedelserläger i Sverige innan du åker. Det anordnas därför att YFU vill att du ska vara så förberedd som möjligt inför ditt utbytesår. Under ditt år iväg kommer du också att delta i läger med andra utbytesstudenter. När du kommer tillbaka till Sverige anordnas ett hemkomstläger för alla som har varit iväg och på så vis kan ni tillsammans bearbeta alla era intryck och upplevelser. Under hela året får du självklart stöd av våra volontärer, som själva har varit utbytesstudenter och därför vet vad det innebär samt från personalen på YFU-kontoren.

4 Intresseanmälan och intervju är kostnadsfria och förutsättningslösa! Tio skäl att välja YFU: 1 Efter att ha arbetat med utbyten i 50 år, har YFU lång erfarenhet och är specialister på ungdomsutbyten. 2 YFU är en internationell, ideell organisation som är religiöst och politiskt obunden. 3 YFU lägger stor vikt vid förberedelserna inför resan. Innan avresa deltar du i ett läger tillsammans med alla andra svenska utbytesstudenter. Totalt arrangeras 5 läger och träffar innan, under och efter utbytesåret tillsammans med andra internationella YFU studenter. Alla dessa ingår naturligtvis i programpriset. 4 YFU är den lilla organisationen med det globala nätverket. YFU är världens största ideella utbytesorganisation. Samtidigt är YFU Sverige en liten organisation som alltid har personlig kontakt med alla studenter och föräldrar. 5 Kunskapen om oss sprids främst genom na rekommendationer. Det tycker vi är ett gott betyg! 6 YFU är den utbytesorganisation som delar ut est stipendier till sina studenter. Varje år delar vi ut stipendier för över kronor. 7 YFU 8 Du 9 Efter 10 Att betalar inte sina värdfamiljer, de engagerar sig för att de är intresserade av ungdomar och andra kulturer. behöver inte betala avbeställningsskydd, vi följer Konsumentverkets regler för internationella ungdomsutbyten. ditt utbytesår blir du en del av YFU och kan därmed delta i våra träffar och utbildningar. göra en intresseanmälan är helt gratis och anmälan är heller inte bindande. Välkommen skicka in din anmälan, det är det första steget för att upptäcka världen med YFU!

5 YFU: EUROPA EUROPA DET FINNS OERHÖRT MYCKET INTRESSANT KUL- TUR och fantastisk natur i Europa att uppleva, tag chansen och läs ett år i Alperna, på den franska landsbygden eller varför inte i Tyskland? I ett Europa med allt mer utsuddade gränser får du ett rejält försprång på arbetsmarknaden om du har bott i ett annat europeiskt land och känner dess kultur. Om du väljer att åka på ett utbytesår till ett land i Europa får du dessutom behålla ditt studiemedel från Sverige. Som utbytesstudent i Europa får du även delta i ett läger tillsammans med alla andra studenter som varit någonstans i Europa på sitt utbytesår. Lägret, Young European s Seminar, hålls i Tyskland precis innan du ska resa hem till Sverige och varje år deltar ca 300 studenter och anses vara en av höjdpunkterna bland många studenter. YFU ERBJUDER UTBYTEN TILL tio europeiska länder: Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Nederländerna, Rumänien, Schweiz, Tyskland, Ungern och Österrike. Nedan kan du läsa om några av de vanligaste länderna: Frankrike Det nns skäl till att fransmän är så stolta över sitt land, kultur och historia. Som utbytesstudent kommer du också förstå varför samt ta till dig den franska livsstilen. Vill du arbeta internationellt i framtiden är det en stor fördel att kunna franska, vilket du kommer att lära dig tala ytande. SKOLAN. I Frankrike är skolan mer krävande och formell jämfört med skolan i Sverige. Som utbytesstudent får du välja huruvida du vill studera språk och litteratur, ekonomi eller naturvetenskap. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Familjen är den viktigaste sociala gruppen och man gör många aktiviteter tillsammans. Unga personer tillbringar ofta mer tid med sin familj än vad vi svenskar vanligtvis gör. Det är även vanligt att era generationer bor tillsammans. Fransmännen har ett stort idrottsintresse vilket visar sig genom att de både gärna tittar på sport och utövar själva. Ett annat stort intresse i Frankrike är mat och dryck, så varför inte passa på att lära dig mer om den franska cuisinen? FÖRKUNSKAPER. För att kunna åka till Frankrike krävs det att du har läst två år franska.

6 YFU: EUROPA Ungern Österrike Ungern är ett land fyllt med fascinerande historia, vacker natur och varma människor. För dig som är musikintresserad kan du välja att studera extra mycket musik. SKOLAN. På gymnasiet läser man språk, samhälls- och naturvetenskapliga ämnen, musik, idrott, litteratur och konst. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. En ungersk familj tillbringar mycket tid tillsammans. De gör gärna helgut ykter till stranden, skogen och kulturella mål. De tycker om att umgås med vänner och familj. FÖRKUNSKAPER. Inga språkförkunskaper krävs. Österrike är med sina möjligheter till vintersport i Alperna, fantastiska musik- och kulturliv och arkitektur ett populärt land att åka till i Europa. SKOLAN. På gymnasiet kan man välja mellan att läsa språk, samhällskunskap, ekonomi, naturvetenskap och musik. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Österrikare anses vara toleranta, intresserade av andra kulturer och du inkluderas snabbt i deras familjeliv. Österrikarna är intresserade av kultur och gillar naturen. FÖRKUNSKAPER. Inga språkförkunskaper krävs. Tyskland Tyskland, mitt i hjärtat av Europa, är en nation med trevliga människor, livfulla och moderna städer, historia och kultur. Som utbytesstudent i Tyskland kommer du att uppleva ett av de mest spännande åren i ditt liv samt lära dig tyska ytande, vilket ger dig ett försprång i livet. SKOLAN. Som utbytesstudent blir du troligtvis bli placerad på ett gymnasium med en akademisk utbildning. Du kan här välja bland olika inriktningar så som utländska språk, samhälle, matematik eller naturkunskap. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Tyska familjer älskar ofta att resa och uppleva nya saker. Familjen är ny ken på dig som svensk och du kommer snabbt få nya vänner, tyskar uppskattar ofta att diskutera och familjelivet är viktigt. Våra värdfamiljer är spridda över hela landet och detta speglar också deras intressen och familjeliv. Tysklands natur- och kulturliv är varierande. Teatrar, museer och kulturevenemangen är många och naturen bjuder både på berg och vackra dalar. Här kan du utöva olika sporter och naturliv men också sjunga i kör och utveckla ditt intresse för konst. FÖRKUNSKAPER Inga språkförkunskaper i tyska krävs utan du påbörjar ditt utbytesår med en språk- och kulturkurs på en till fyra veckor beroende på dina förkunskaper. Kursen ingår i priset och brukar vara mycket uppskattad bland studenterna.

7 YFU: EUROPA Schweiz Schweiz är landet för dig som vill studera i ett land med vacker alpmiljö, gillar utomhusaktiviteter, tycker om ost eller choklad. Allt i ett land med fyra olika språk. SKOLAN. Utbildning uppskattas i Schweiz och schweiziska ungdomar satsar hårt på sina studier. Skolan är ofta krävande. Studieämnena väljs på liknande sätt som i Sverige. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Familjerna i Schweiz är oftast inte så stora, de esta samlas för middag även om familjemedlemmarna lever relativt självständigt. Våra värdfamiljer bor lika ofta i städerna som utspridda utanför. Familjerna tycker ofta om utomhusaktiviteter och att vandra, cykla, åka skidor och att vistas utomhus är viktigt för schweizarna. Det är såklart också lätt att utföra dessa aktiviteter i Schweiz fantastiskt vackra natur. Den na infrastrukturen och närheten till allt gör att det är lätt att ta sig runt i landet. YFU Schweiz arrangerar även ett skidläger för alla utbytesstudenter, vilket ingår i priset. FÖRKUNSKAPER. För att åka till den tysktalande delen av Schweiz krävs antingen två års studier i tyska eller att du går en nybörjarkurs på plats till självkostnadspris. Den fransktalande delen kräver två års studier av franska. Belgien Njut av Belgisk choklad och upplev kulturens och historiens vingslag i närheten av Europas maktcentrum. Du kan välja mellan att antingen komma till den fransktalande eller amländska delen av Belgien. SKOLAN. De amländska och de fransktalande delarna av Belgien driver sina egna skolor. Man läser på det språk som talas i regionen där man är. Du kan välja att läsa ämnen inom fyra olika inriktningar: konstnärliga ämnen, hantverk, teknisk eller allmän linje. Skolorna erbjuder undervisning i era olika språk och troligtvis kommer du gå på ett kommunalt gymnasium. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Familjen i Belgien är väl sammanhållen och barn och föräldrar står oftast varandra nära. Även släktingar har en viktig del i familjens gemenskap och man umgås ofta och gärna. Familjer åker gärna på ut ykter till välkända platser, går på olika kulturevenemang och idrottar tillsammans. FÖRKUNSKAPER. För den fransktalande delen; 3 års franska. För den amländska delen; ingen förkunskap behövs.

8 YFU: LATINAMERIKA LATINAMERIKA ATT ÅKA TILL LATINAMERIKA INNEBÄR EN CHANS att lära dig världsspråket spanska eller portugisiska. I Latinamerika får du uppleva en kultur som verkligen skiljer sig från den svenska kulturen och dess vanor. Här nner du även fantastisk natur: Anderna, glaciärer, Pampas och Eldslandet, men också tropisk värme, regnskogar och vattenfall. Byt ut ett år i Sverige mot den varma och gästvänliga kulturen i ett Latinamerikanskt land, du kommer inte ångra dig! YFU ERBJUDER UTBYTEN TILL sex olika länder i Latinamerika: Argentina, Brasilien, Chile, Ecuador, Mexiko och Uruguay. Argentina Argentina är ett land som är känt för sin tangodans, fotboll, regnskog, kosmopolitiska städer och livliga kultur. SKOLAN. Skolsystemet i Argentina är in uerat av Europa och USA. Som utbytesstudent kan du gå både i en privat eller i en kommunal skola och du väljer mellan samhälls- och naturvetenskapliga ämnen, ekonomi eller teknik. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Det som är typiskt för den argentinska familjen är hur mycket föräldrarna bryr sig om sina barn, vad de gör och hur det går för dem i skolan. Barnen visar respekt för sina föräldrar och de förväntas engagera sig. Våra värdfamiljer tillhör alla samhällsklasser och bor utspridda över hela Argentina. Argentina är känt för sitt stora tango- och fotbollsintresse. Överallt spelas fotboll och under viktiga matcher är gatorna öde. När det gäller tango så gillar argentinarna både att se andra dansa och att utöva dansen själva. Att gå ut och äta och dansa tango är en vanligt förekommande aktivitet. FÖRKUNSKAPER. Det är bra om du har lite kunskap i spanska innan du åker till Argentina men det är inget krav.

9 YFU: LATINAMERIKA Brasilien Brasilien är ett av de största länderna i världen och är känt för sin fotboll, samba och karneval, regnskog och passionerade människor. SKOLAN. Den brasilianska skolan är precis som många andra Latinamerikanska skolor, konservativ och akademisk. Det är vanligt med privatskolor i Brasilien. Skolan erbjuder akademiska ämnen men inte några sportaktiviteter eller andra intresseaktiviteter, utan dessa utövas utanför skoltid. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Familjelivet i Brasilien uppfattas ofta som ganska konservativt, det nns klara roller mellan föräldrar och barn. Barnen i familjen får en hel del frihet och även ansvar så länge de samtidigt sköter skolan. På helgerna och under fritiden spelas det fotboll till både höger och vänster. Men även andra sporter så som volleyboll och samba är populärt. Gillar du att gå till stranden, på bio, konserter eller varför inte bara besöka ett café och prata, så är detta landet för dig. FÖRKUNSKAPER. Inga språkförkunskaper krävs. Chile I Chile blandas den västerländska kulturen med den ursprungliga indiankulturen. Människor från hela världen kommer till Chile för att besöka detta fascinerande land. Du kan i Chile hitta den mycket speciella och torra Atacamaöknen i norr, åka skidor i de sydliga områdena eller besöka någon av Chiles alla stränder. SKOLAN. Skolsystemet i Chile anses vara ett av de bästa i Latinamerika. Som utbytesstudent kommer du att gå på antingen ett privat eller ett kommunalt gymnasium. Att bära skoluniform och visa respekt för lärarna är en självklarhet. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Precis som i många andra Latinamerikanska länder är familjen mycket viktig för chilenarna. De träffas ofta under veckorna och rar självklart alla högtidsdagar tillsammans. Chilenare är väldigt trevliga och gästvänliga, människan står alltid i centrum i det här samhället. Gillar du storslagen och vacker natur så är Chile det rätta landet. Anderna som löper längs med landet ger tillfälle för skidåkning och utomhusaktiviteter. Chilenarna gillar så klart också fotboll, både att utöva sporten själva och att följa sitt favoritlag. FÖRKUNSKAPER. YFU Chile ser gärna att du har baskunskaper i spanska men det är inget krav.

10 YFU: LATINAMERIKA Ecuador Som utbytesstudent i Ecuador får du uppleva inkakulturen, god mat, nära familjeband, varmt klimat och en otrolig natur. SKOLAN. På gymnasiet i Ecuador väljer man inriktning mot naturvetenskap, samhällskunskap eller liberal arts. Som utbytesstudent kommer du troligtvis att gå på en privat skola. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Familjen är viktig i Ecuador, ofta bor alla släktingar i en och samma stad och man umgås ofta genom grillfester, musik och dans. FÖRKUNSKAPER. Inga språkförkunskaper krävs. Uruguay Uruguay är ett litet land med pittoreska landskap med varma och gästvänliga människor. Kulturlivet präglas av europeiska traditioner. SKOLAN. Utbildningsnivån i Uruguay är hög och som utbytesstudent väljer du mellan naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen. Det nns både privata och kommunala skolor. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Uruguayarna är kända för att ha en härlig inställning till livet. Fotboll, basket, teater och konserter är populära intressen. FÖRKUNSKAPER. Inga språk förkunskaper krävs. Mexiko Mexikaner är kända för att vara sociala och familjekära och du kan förvänta dig få många nya vänner som utbytesstudent i Mexiko. Du får även uppleva deras spännande och välbevarade kulturhistoria, god mat, värme och fascinerande natur. SKOLAN. Det mexikanska gymnasiet är treårigt. Studenterna läser samma ämnen det första året, därefter får de välja inriktning mot till exempel ekonomi, psykologi eller jordbruk. Att sköta skolan är i Mexiko av största vikt. andra äldre. Mexikaner älskar att umgås med familj, släkt och vänner, det har du att se fram emot. Det sker ofta genom gemensamma måltider, sportaktiviteter, ut ykter eller en tur till stranden. FÖRKUNSKAPER. Inga språkförkunskaper krävs. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Den mexikanska familjen består oftast av föräldrar med två till fyra barn. I Mexiko är det en självklarhet att visa respekt för sina föräldrar och

11 YFU: NORDAMERIKA NORDAMERIKA DET VAR I USA SOM YFU STARTADE 1951 och traditionerna är många och långa. Ursprunget att gå ett år på High School nns kvar, även om den amerikanska kulturen har förändrats och påverkats av andra länder. Ryktet säger att allt är lite större och lite bättre i USA, varför inte se själv om det är sant? YFU ERBJUDER UTBYTEN TILL landets alla 50 delstater, vilken du hamnar i beror på dina intressen och vart det nns en passande värdfamilj. Det är också möjligt för dig att åka som utbytesstudent till Kanada. USA Som utbytesstudent i USA kommer du få uppleva en äkta amerikansk high school spirit och snabbt bli en del av det amerikanska samhället, i möjligheternas land. SKOLAN. Skolan i USA är striktare än den svenska men du får däremot en större valfrihet. Förutom ett par ämnen som är obligatoriska kan du sätta ihop ditt eget schema. Om du är sportintresserad kan du försöka att komma med i skollaget i amerikansk fotboll, basket eller varför inte baseball? Tycker du mer om musik och teater nns det i de allra esta skolor en kör, en orkester och en teaterförening. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Amerikanarna är ofta engagerade i skolan, kyrkan eller någon lokal förening. Många aktiviteter sker på eftermiddagar och kvällar vilket gör att familjemedlemmarna kommer och går i hemmet. Du kommer säkert att tycka att din amerikanska familj har er regler och är lite striktare än din svenska familj men det är också en del av kulturen. USA är ett stort land med ett rikt utbud av natur, kultur och upplevelser Du kommer att upptäcka att varje utbytesstudent som kommer till USA får en unik upplevelse och en insyn i kulturen som kanske inte stämmer med alla andras. FÖRKUNSKAPER. För att åka som utbytesstudent till USA behöver du göra ett engelskatest innan utresan.

12 YFU: ASIEN ASIEN ASIEN ERBJUDER EN KULTUR som är väldigt annorlunda från vår västerländska kultur. Språket är mycket annorlunda och så är även det dagliga livet. Om du är redo för ett annorlunda äventyr är ett år i Asien något för dig. Världens nästa marknad är Asien så dina framtidsutsikter blir mycket goda om du behärskar något av dessa språk och dessutom vet hur du ska föra dig i deras kultur. Du behöver ha rätt inställning och vilja lägga ner tid och kraft på att lära dig språket och anamma den speciella kulturen. Då kan du få ett helt fantastiskt år som inte går att mäta med något annat. YFU ERBJUDER UTBYTEN TILL fyra länder i Asien: Japan, Kina, Indien och Thailand. Japan I det spännande och mystiska Japan får du både uppleva uråldriga traditioner och toppmodernitet. Den japanska du lär dig kommer vara en stor fördel för dig inför framtiden. SKOLAN. Skolan är viktig i Japan, tuffare än i Sverige och studenterna tar studierna på stort allvar. Skolämnena är i stort sett detsamma som i Sverige men du kan ibland även läsa kalligra och japansk konst. Skoluniform är obligatoriskt och det kan vara långa skoldagar. Du åker till Japan under nian eller första året på gymnasiet. Japanska skolan börjar i april och därför sker utresan i mitten av mars. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Den japanska familjen består ofta av föräldrar och ett eller två barn. Föräldrarna arbetar utanför hemmet och det är vanligt att de jobbar relativt mycket. Detta leder till att det kanske inte nns så mycket tid att göra saker tillsammans men sammanhållningen är ändå stark inom familjen. I Japan kan du utöva traditionella japanska sporter men även de som kommit från väst. Många skolor har både klubbar och sportlag, varför inte testa på kendo eller sumobrottning? Japanerna är också mycket intresserade av teater och att skapa saker med händerna såsom blombindning och origami. FÖRKUNSKAPER. Du behöver inte kunna japanska innan avresa, men du förväntas genomföra den språkkurs som vi ger dig.

13 YFU: ASIEN Kina Ett utbytesår i Kina kommer att öppna upp en helt ny värld för dig, du kommer att bo i ett land med mångtusenårig historia, uppleva annorlunda traditioner, kultur och spännande sevärdheter. SKOLA. Undervisningen håller en hög standard och kinesiska studenter lägger ner mycket tid på sina studier. Höga krav ställs även på utbytesstudenterna. I Kina används skoluniform. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Familjen är viktig för kineserna, mannen är familjens överhuvud och de yngre förväntas visa respekt för de äldre. Utbytesstudenterna brukar bo hos en familj i en större stad. Den kinesiska kulturen är mycket annorlunda från vår och när det gäller sport och kultur nns det mycket att prova på. I Kina nns en historisk tradition av att utöva sång, dans, opera och akrobatik. Populära sporter är, kampsport, boxning, brottning, pingis, simning, fäktning och basket. FÖRKUNSKAPER. Vissa språkkunskaper i mandarin krävs. För att underlätta din integrering, deltar du på en två veckors intensiv språk- och kulturundervisning tillsammans med andra utbytesstudenter direkt efter att du har anlänt till Kina, vilket ingår i programpriset. Indien Indien är ett exotiskt land för dig som vill uppleva ett helt annorlunda utbytesår med färggranna intryck. Landet är känt för yoga, god vegetarisk mat och sitt myllrande folkliv. SKOLAN. De indiska skolorna är privatskolor och inriktningen är i regel samhällsvetenskaplig. Var beredd på att undervisningen håller ett högt tempo. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. Värdfamiljerna i Indien består av ett gift par med eller utan barn. Du kommer att bli placerad hos en familj som bor i norra Indien oftast från den övre medelklassen. Indiska familjer lever generellt ett mycket socialt liv och det är vanligt att hemmet är fullt av släktingar och vänner. Du förväntas utveckla din engelska men även lära dig ytterligare ett språk, eftersom din familjs modersmål kan vara något annat än engelska, oftast hindi. Innan avresa går du en onlinekurs i Hindi, vilken ingår i programavgiften. Den sista månaden av ditt utbytesår har du möjlighet att delta i ett socialt program i Indien, som organiseras av YFU. Du kan välja att exempelvis lära dig mer om hur det fungerar på ett barnhem eller i en biståndsorganisation. FÖRKUNSKAPER. Baskunskaper i engelska krävs.

14 YFU: ASIEN Thailand I Thailand, det leende landets folk, med ett tropiskt klimat, fantastisk natur, god mat och med vänliga människor, erbjuds du som utbytesstudent ett oförglömligt år. SKOLAN. Den thailändska skolan erbjuder många spännande ämnen för den som vill lära sig mer om kulturen och dess traditioner. Vad sägs om thailändsk matlagning, musik, svärdfäktning eller thaiboxning? Självklart nns även traditionella ämnen som matte och språk också. Skolan börjar i mitten av sommaren så därför sker utresan från Sverige i juni. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. För thailändarna är familjen och familjelivet mycket viktigt. Barnen tar hand som sina föräldrar samt mor- och far-föräldrar, ofta bor era generationer tillsammans eller i närheten av varandra. Det är oftast fadern som har det slutgiltiga ordet i familjen medan mamman ser till att alla mår bra både fysiskt och själsligt. Den thailändska kulturen är väldigt annorlunda från den svenska, både hur man hälsar på varandra och vilken respekt man visar varandra. Landets nationalsport är thaiboxning och den utövas av väldigt många pojkar. FÖRKUNSKAPER. Det krävs inga språkkunskaper förutom engelska. Har du frågor om utbytesåret? Om du är ny ken på ett särskilt land eller en världsdel nns möjligheten att ställa frågor till YFU-studenter som redan har varit på utbyte i just det landet. Maila dina frågor till någon av adresserna nedan, beroende på vilken världsdel du är intresserad av, så kommer svar från någon av våra landambassadörer!

15 YFU: AFRIKA SYDAFRIKA Är du redo för ett äventyr och vill få en inblick i ett land där kulturerna och människorna är många och olika så ska du söka till Sydafrika. I Sydafrika nns inte mindre än elva of ciella språk, de vanligaste är engelska och afrikaans. Under ditt år i Sydafrika kommer du att upptäcka landets mångfasetterande rikedom, träffa spännande människor samtidigt som du kommer att märka den optimism som präglar landet sedan apartheiden förbjöds. SKOLAN. Som utbytesstudent kan du antingen gå på en privat eller kommunal skola och välja skolämnen som påminner om ämnena i Sverige. Alla bär skoluniform och respekterar sina lärare. släkten ofta. Det är vanligt att föräldrarna är beskyddande över sina barn, men klarar du skolan bra och håller de utsatta tiderna så nns det ofta mer frihet i relationen. Det nns gott om sporter att utöva i Sydafrika: fotboll, cricket, dykning och rugby för att nämna några. Men det nns även gott om andra aktiviteter och möjligheter att fylla din fritid med. FÖRKUNSKAPER. Inga språkförkunskaper krävs. FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET. De kulturella variationerna är stora i Sydafrika vilket också gör familjerna olika. Men en gemensam nämnare är att man umgås med familjen och Är du nyfiken på mer? Besök vår hemsida och vår sida på Facebook! På vår hemsida och på vår facebooksida nner du massor av mer information gällande länder, YFU, värdfamilj, tips och trix från tidigare utbytesstudenter, prisuppgifter och aktuella bloggar. Katalogen är bara ett smakprov av vad som nns på hemsidan. Kolla gärna in både hemsidan och vår facebook sida: och

16 Vad ingår i programavgiften? PROGRAMAVGIFTEN VARIERAR BEROENDE på vilket land du väljer att åka till. Årets priser nner du i det bifogade informationsbladet. YFU använder hela din avgift för att ge dig det bästa möjliga utbytesåret. Programavgiften inkluderar: Förberedelser inklusive läger innan avresa Boende hos en noga utvald värdfamilj under hela programtiden Tre måltider om dagen med värdfamiljen/ skolan Fri skolgång under programtiden Ankomstläger, träffar under året och avreseläger i ditt nya land Support från volontärer både innan och under ditt programår I vissa länder ingår även rundresor Administrativa kostnader 24 timmars akut hjälp Avbeställningsskydd enligt KOV:s regler Försäkring Hjälp med visumansökning Deltagardiplom efter avslutat programår Hemkomstläger, hösten efter hemkomsten Programavgiften inkluderar inte: Resa till värdlandet Eventuell resa till förberedelselägret Läkar- och tandläkarundersökning Fickpengar Kostnader för eventuella extra resor Eventuella kostnader för hyra av skolböcker, skoluniform, klubbavgifter eller liknande Pass- och visumkostnader Vaccinationer Reseinformation: FÖR ATT GE DIG ÖKAD FLEXIBILITET omfattar YFU:s program inte resan till och från värdlandet. Du får själv boka din biljett till, den av YFU angivna, ygplatsen. Kontakta oss gärna om du har några frågor kring researrangemangen.

17 Hur ansöker jag? Du fyller i en ansökan på under iken utbytesstudent och sedan ansök här. Efter att vi har tagit emot din ansökan kommer du att kontaktas av en volontär för att bli inbokad för en intervju. Det kostar ingenting att anmäla sig och anmälan är heller inte bindande. Intervjun innebär att vi ställer frågor för att få en känsla av vad du har för förväntningar på ditt utbytesår och du har samtidigt möjlighet att själv ställa frågor. Intervjurapporten tillsammans med dina övriga ansökningshandlingar ligger sedan till grund för antagningen till programmet. Vi har ett begränsat antal platser till våra länder och vi behandlar ansökningarna i den ordning som de blir klara. Om ditt förstahandsval är fullt så erbjuder vi dig alltid ett andra alternativ för ditt utbytesår. Fundera därför igenom vad som är viktigast för dig, att komma till ditt förstahandsval eller att få åka som utbytesstudent, fördjupa dig i ett annat språk och uppleva en ny kultur? Om du blir antagen och tackar ja till den erbjudna platsen har äventyret börjat. Ytterligare handlingar ska fyllas i för att vi ska kunna skicka över all information till det värdland som du ska åka till. När allt är klart påbörjas matchningen för att nna en värdfamilj till dig som vi tror ska fungera bra under ditt år utomlands. Nu börjar också förberedelsen inför året, med material, information och träffar. Ju mer delaktig du är innan du åker desto mer har du med dig i bagaget när du kommer fram till ditt nya hem! Vad händer efter ett år iväg? NÄR DU HAR ÅKT MED YFU på ett utbytesprogram tar inte det roliga slut när du kommer tillbaka till Sverige. Det första som händer är ett hemkomstläger där du åter får träffa alla de studenter som du träffade innan du åkte iväg. Här får ni chansen att prata minnen, utbyta erfarenheter och diskutera allt som hänt. YFU ger dig också möjligheten att ta del av YFU:s föreningsliv med träffar, läger och utbildningar. Man kan även åka utomlands igen på utbildning eller praktik. YFU är ju en ideell organisation som bygger på personer som varit utbytesstudenter, värdfamiljer eller är i relation till någon som varit det. Att bli volontär hos YFU innebär att man delar med sig av sina erfarenheter som man fått från att vara utbytesstudent eller värdfamilj till andra. Det är även ett kul sätt att fortsätta utveckla sina internationella kontakter och hålla kontakten med likasinnade!

18 Bjud hem världen - Bli värdfamilj! Internationella erfarenheter är idag mycket viktiga i skolan, i arbetslivet och privat. Att ta emot en utbytesstudent är ett roligt sätt att få denna erfarenhet. Det är också spännande att få följa en student som varje dag lär sig lite mer svenska och som anpassar sig till livet i Sverige och som oftast är ganska svensk när hemresan närmar sig. Att ta emot en utbytesstudent betyder också att man får en vän för livet. Många av våra värdfamiljer håller kontakten länge med sina studenter och under åren har det blivit många resor över kontinenterna för både våra studenter och värdfamiljer. Passar ni som värdfamilj? Allt som behövs för att bli en bra värdfamilj är engagemang och vilja. YFU:s värdfamiljer bor runt om i hela Sverige och alla ser olika ut. En del familjer har era barn och andra har inga, man kan vara ensamstående förälder, familjen kan vara mitt i karriären eller pensionär. YFU säger att en familj består av minst två personer men det nns även de studenter som gärna kommer till ett hushåll där det endast bor en. Viktigaste är att ha ett stort intresse för den nya familjemedlemmen och andra kulturer. Studenten ska inte vara som en gäst utan ska bli som en familjemedlem med plikter och villkor som resten av familjen. Självklart tar det lite tid innan alla rutiner fungerar och ni har lärt känna varandra. Det kan bli missförstånd med språket och kulturella krockar men det är också det som gör det roligt och spännande. Som värdfamilj hos YFU står man för mat och husrum. YFU är en icke vinstdrivande organisation som till stor del är uppbyggd på ideella insatser och våra värdfamiljer ställer upp i samma anda. Vi vill att våra värdfamiljer ska ha ett genuint intresse för att ta emot en student, då får både familjen och studenten ett härligt år. Studenten har själv med sig ckpengar som ska täcka övriga kostnader under året som t.ex. kläder, resor och andra nöjen. Som värdfamilj kan man bo på landet eller i stan, det viktiga är att studenten kan ta sig till en gymnasieskola. Det är YFU som ordnar en plats i en skola, så det är ingenting som ni som värdfamilj behöver tänka på. Ni får däremot gärna komma med önskemål om vilken skola ni vill att er student ska gå. ÄR NI INTRESSERADE av att få ett utvecklande och annorlunda år, då är värdfamiljskap någonting för er! För att få mer information skicka in en intresseanmälan online på

19 Efter ettan på gymnasiet åkte jag iväg som utbytesstudent för att utveckla mig själv som person och för att se mer av världen. När jag berättar att jag varit utbytesstudent blir reaktionen oftast Okej, i USA?. Det är otroligt vanligt att man åker till USA, men jag gjorde något mer ovanligt: jag åkte till ett land i Europa; Frankrike. Vi omges så mycket av engelskan så jag kände att jag ville lära mig ett tredje språk istället. Jag har rest en del i Europa tidigare och det jag kände till var Big Ben, Eiffeltornet och Vinterpalatset etc. Nu ville jag lära känna kulturen och människorna i ett annat europeiskt land på riktigt. Och jag blev förvånad över hur mycket som var annorlunda. Jag gick i en fransk skola, där man säger Ni till lärararna, gör slutprov i alla ämnen och där jag ck så många kompisar som jag aldrig kommer att glömma! Jag bodde i en fransk familj där jag märkte att fransmän är väldigt pratglada (det var kul att se på när de pratade i mun på varandra). Mamman i huset är också den som städar och lagar mat, tvättar etc, vilket jag var ovan vid, men vilket var skönt ;-) Jag ck också följa med min franska familj på olika festligheter, bl. a. musikfesten i stan och en karneval som bestod av ett jättelångt tåg som gick genom stan... Jag ck följa med min värdfamilj på resor till Alperna, Pyrenéerna och till Paris. Och det bästa av allt är att det inte är långt till min värdfamilj, så jag kan lätt åka och hälsa på mina föräldrar och syskon i Frankrike Så mitt råd till alla är: Åk, det blir ett oförglömligt år! By the way, Europa är mer annorlunda än du tror. // Sofia Westerberg När jag bestämde mig för att jag skulle åka som utbytesstudent visste jag inte vilket land jag ville åka till. Det jag visste var att jag ville uppleva något helt annorlunda, ha ett spännande äventyr och spendera ett lärorikt år någonstans. Till slut bestämde jag mig för att åka till Argentina, trots att jag varken kunde språket eller visste speciellt mycket om landet. Innan jag åkte var jag orolig för hur det skulle gå med just spanskan, men det visade sig att jag oroat mig i onödan. Tack vare lite vilja, en underbart varm och omtänksam värdfamilj och entusiastiska vänner pratade jag ytande spanska efter bara tre månader. Mina nya språkkunskaper har nu öppnat en helt ny värld för mig, med tanke på att spanska är världens tredje största språk, och det är häftigt! Något annat som också är häftigt är att jag ck lära mig om den argentinska kulturen och kunde göra den till min. Jag släppte all svensk stress och levde i nuet med ett rikt socialt liv, på latinskt vis. Jag kommer aldrig att glömma allt jag lärde mig och ck uppleva där, och jag kommer vara en medlem av min värdfamilj för alltid. Mitt år i Argentina var helt fantastiskt, och jag är så glad över att jag vågade ta chansen att åka dit! // Emilia Wiik Mitt i centrala Kapstaden, på det berömda Table Mountains sluttningar, ck jag chansen att bo i ett år. Jag hann lära mig afrikaans, spela golf, besöka kåkstäder och traditionella byar, resa längs kusten, springa långdistanslöpning för skollaget och sola på stränder. I Kapstaden fanns allt det bästa från alla världar vilket till och med får lokalbefolkningen att känns sig utomlands i sin egen stad. I hela Sydafrika nner man båda motpolerna vad gäller natur, befolkning, boende, mat och mycket mer. En härlig blandning som gör landet rikt på upplevelser och kulturkrockar. Trots landets mörka historia och stora kulturella blandningar är sydafrikanerna framåtsträvande, öppna och gästvänliga. Tycker man om skiftande natur, öppna människor och en avslappnad livsstil så är Sydafrika ett underbart land att åka till! // Daniel Thilén Vill du veta mer om något land, hör gärna av dig till YFU! telefon: , skype: YFUSweden

20 Youth For Understanding nns i dessa länder: YFU Argentina YFU Georgien YFU Luxemburg YFU Storbritannien YFU Australien www. yfu.org.au YFU Azerbadjan YFU Belgien YFU Brasilien YFU Bulgarien YFU Chile YFU Colombia YFU Danmark YFU Ghana com/y.htm YFU Grekland YFU Indien YFU Indonesien YFU Irland YFU Italien YFU Japan YFU Kanada YFU Mexico YFU Moldavien YFU Mongoliet YFU Nederländerna YFU Nya Zeeland YFU Norge YFU Paraguay YFU Polen YFU Sydafrika YFU Thailand YFU Tjeckien YFU Tyskland YFU Ukraina YFU Ungern YFU USA YFU Uruguay YFU Ecuador YFU Kasakstan YFU Rumänien YFU Venezuela YFU Estland YFU Kina YFU Ryssland YFU Vietnam YFU Filipinerna YFU Korea YFU Schweiz YFU Vitryssland YFU Finland YFU Lettland YFU Slovakien YFU Österrike YFU Frankrike YFU Litauen YFU Spanien YFU:S QR-KOD YOUTH FOR UNDERSTANDING VIKINGAGATAN STOCKHOLM TELEFON: HEMSIDA: E-POST: SKYPE: YFUSWEDEN