SÖDRA INFARTEN Gruvindustri, väg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÖDRA INFARTEN Gruvindustri, väg"

Transkript

1

2 ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV KIRUNA 1:1 SÖDRA INFARTEN Gruvindustri, väg Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad februari 2007, reviderad december 2008 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft. Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Miljökonsekvensbeskrivning Fastighetsförteckning Följande handlingar antages: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens huvudsyfte är att utöka industriområdet och samtidigt ge möjlighet att uppföra en ny väganslutning in till Kirunavaara och LKAB:s gruvområde. Den nya vägen skall ansluta från Nikkaluoktavägen till gruvindustriområdet på baksidan av (söder om) Kirunavaaragruvan. Byggandet av den nya vägen sker på grund av att Gruvvägen till LKAB påverkas av gruvans deformationsutveckling. Bärigheten på Gruvvägsbron kommer att påverkas av deformationer inom ca 5 år. 1(16)

3 ANTAGANDEHANDLING Detta innebär att transportmöjligheterna till och från gruvområdet måste säkerställas. Den nya vägsträckningen antas medföra flera positiva konsekvenser. En av dessa är att tung trafik kan ledas helt utanför Kiruna stad, vilket medför säkrare trafikmiljö och mindre miljöstörningar i tätbebyggda områden. Det innebär också att transporter med farligt gods skulle kunna genomföras utan att passera tätbebyggda områden, vilket ger större säkerhet vid en eventuell olycka. Målet är att det vid behov skall finnas en användbar infart under Detaljplanen redovisade två vägsträckningar för denna interna körväg under samrådsskedet. Till utställningen har dessa utgått och bedömning om bästa plats får utredas vid byggnation av vägen. Planens syfte är också att möjliggöra en behandlingsanläggning och utökning av befintliga gråbergsdeponier på det närliggande området. Behandlingsanläggningen kommer att bestå av sortering och förbehandling av förenade massor och visst avfall och eftersom verksamheten är miljöfarlig krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken som kommer att sökas efter laga kraft-vunnen detaljplan. Anmälningsplikt föreligger vid utökande av gråbergsdeponi och då utreds också den bästa placeringen. I samband med detaljplanens arbete har också en godsbangård för kommande ny dragning av järnvägen genom Kiruna infogats. Vägen nyttjas av både intern trafik till LKAB samt till den kommande godsbangården. PLANDATA Lägesbestämning Areal Markägoförhållanden Planområdet ligger ca 4 km söder om Kiruna stad. Området gränsar i norr till LKAB:s gruvområde och i öster till väg 870, Nikkaluoktavägen. Se figur 1. Planområdet består av ca 184 hektar mark. Marken ägs av staten och förvaltas av Statens Fastighetsverk. LKAB har för avsikt att förvärva marken både inom det befintliga gruvområdet samt marken avsedd för industri inom planområdet och förhandlingar pågår. 2(16)

4 ANTAGANDEHANDLING Figur 1. Översiktsbild över befintligt detaljplanelagt område för gruvindustri (grön markering) samt utökningen (röd markering). TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Översiktliga planer Gällande översiktsplan för Kiruna kommun är antagen Markanvändningen för området är enligt översiktsplanen Gruvindustri (område J1) beslutade kommunfullmäktige att anta föreslagen fördjupad översiktsplan för Kiruna C Detaljplanen strider inte mot den fördjupade översiktsplanen som anger tung industri för planområdet. Gällande planer och bestämmelser Byggförbud gäller inom tolv meter från vägområde (väg 870) enligt Väglagen 47. 3(16)

5 ANTAGANDEHANDLING Riksintressen Planområdet ligger inom två riksintresseområden: riksintresse för värdefulla ämnen och mineraler, enligt miljöbalken 3 kap. 7 och riksintresse för kulturmiljövården enligt miljöbalken 3 kap. 6. Dessutom är väg E10 och Malmbanan, järnvägen mellan Luleå och Riksgränsen - Narvik, av riksintresse för kommunikationer. Planområdet angränsar också till riksintresse för rennäringen enligt 3 kap 5 miljöbalken och renskötselområde för Laevas sameby. I området finns flyttleder, rastbete samt svåra passager. Detaljplaner och förordnanden Kommunala beslut Området är ej detaljplanelagt. Gällande detaljplan för angränsande gruvindustriområde, del av Kiruna 1:1 m fl, Kiruna Gruvindustriområde, Kiruna kommun, vann laga kraft Kiruna Kommun, miljö- och byggnadsnämnden har , B beslutat att godkänna att detaljplan får upprättas för gruvindustriområde och väg. Då kommunen inte kan ta på sig denna detaljplaneläggning får exploatören själv anlita och bekosta en plankonsult för upprättande av detaljplan. Samtidigt beslutades att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska upprättas. Efter utökande av detaljplanens användning (behandlingsanläggning och gråbergsdeponi) samt godsbangård har löpande samråd hållits med stadsarkitektkontoret i Kiruna. Behovsbedömning Miljökonsekvensbeskrivning Underlag för samråd angående avgränsning av MKB för detaljplan över del av Kiruna 1:1, industriområde, har inlämnats till länsstyrelsen. Länsstyrelsen lämnade samrådsyttrande gällande avgränsning av MKB och de anser att frågeställningen om trafikförhållandena i centrum, nu och med den nya vägen, samt eventuell påverkan på rennäringen skall i huvudsak vara de frågeställningar som MKB:n i första hand bör inrikta sig på. Miljökonsekvensbeskrivningen medföljer planens handlingar och utgör ett underlag för antagandet av detaljplanen. Utförligare beskrivning av konsekvenserna kan utläsas i miljökonsekvensbeskrivningen. 4(16)

6 ANTAGANDEHANDLING Miljökonsekvensbeskrivningen baseras på de förhållanden som gällde under hösten 2007 och har därför till utställningen fått ett tillägg gällande skyddsavståndet till Kimit som har reviderats jämfört mot den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen. En ny infart är en viktig förutsättning för LKABs verksamhet och medför en minskning av tunga transporter och därmed stora positiva konsekvenser för trafikmiljön i Kiruna centrum. Alternativa lokaliseringar av behandlingsanläggningen har inte utretts i detta skede eftersom lokaliseringsfrågan kommer att behandlas senare i samband med tillståndsprocessen. Vid bedömningen har hänsyn tagits till Banverkets och Vägverkets utredningskorridorer för framtida järnväg och allmän väg. Behandlingsanläggningen kommer att bestå av mellanlagring, omlastning, sortering och förbehandling av visst avfall och restprodukter som förekommer inom och i anslutning till exploatörens verksamhet i regionen. En sådan verksamhet innebär en risk för mark- och grundvatten och tillstånd måste sökas i särskild ordning enligt miljöbalken. Samlad bedömning av konsekvenserna: Riksintresse för rennäring Riksintresse för kulturmiljö Riksintresse för material (mineralfyndigheter) Riksintresse för naturvård Landskapsbild Luft, mark- och grundvatten Rekreation och friluftsliv Måttliga Små Små Måttliga Måttliga Små Små 5(16)

7 ANTAGANDEHANDLING FÖRUTSÄTTNINGAR, FÖRÄNDRINGAR OCH KONSEKVENSER Kiruna samhälle kommer under en lång tid genomgå en stor infrastrukturförändring till följd av LKAB:s utökade gruvverksamhet. På grund av de förändringar som uppstår då marken deformeras måste bebyggelse, vägar och järnväg flyttas. Vägen till LKAB, Gruvvägen, ligger inom det område som tidigt kommer att påverkas. En ny väg måste av dessa skäl anläggas. Den nya, södra infarten får flera positiva konsekvenser. Den tunga trafiken till och från LKAB genom Kiruna samhälle minskar. Farligt gods kan transporteras från Kimiten på gruvområdet till Malmberget utan att passera tätbebyggda områden. Den nya infarten förväntas inte innebära någon konflikt med skoterleder och friluftsliv eller med den framtida järnvägen. Infarten kan fungera som anläggningsväg vid framtida järnvägsdragning enligt Kirunavaaraalternativet. Infarten överensstämmer också bra med Vägverkets planer för ny sträckning av Nikkaluoktavägen. Hänsyn skall tas till rennäringen då det i närområdet finns ett rastbete. Infarten hade två alternativa sträckningar under samrådstiden som till utställningen borttagits. Bedömning om bästa placeringen av körvägen utförs innan byggnationen påbörjas. En behandlingsanläggning avses uppföras inom planområdet. Verksamheten omfattar behandling, mellanlagring, omlastning och sortering av gruvavfall. Exploatören avser också att utöka en befintlig gråbergsdeponi så att det nya detaljplanområdet berörs delvis. En anmälan enligt miljöbalken krävs när nya områden utanför den gällande planen för gråbergsdeponering tas i anspråk. I samband med Banverkets beslut om sträckning av ny järnväg i närområdet har planen utökats och inrymmer även godsbangård. Natur, geoteknik En naturvärdesbedömning av området har utförts av Enetjärn Natur AB. Fältbesök utfördes i augusti Bedömningen avser till största del vägens sträckning enligt tidigare alternativ 2, dvs norra delen av planområdet. 6(16)

8 ANTAGANDEHANDLING! Teckenförklaring!!!! Avvisat alternativ 1 (södra) Avvisat alternativ 2 (norra) Det nya detaljplanområdet Väg tillåts enligt ny detaljplan Gällande detaljplan (gruvindustri)! Figur 2. Redovisning av de två avförda alternativen, södra (alt 1, ljusblå färg) och norra (alt 2, mörkblå färg) samt planområdet. Vegetationen i området består av fjällbjörkskog som på olika sätt har påverkats av människan. Skogen är relativt öppen och fältskiktet består huvudsakligen av blåbär, kråkbär, odon, kruståtel, skogsfräken, vårfryle, gullris och lappspira. På friskare partier med ängsbjörkskog växer skogsnäva, brudborste, hönsbär och mjölkört. Några blötare partier med ripvide, dvärgbjörk, flaskstarr, kråkklöver och vitmossor finns i den västra delen av planområdet. Under inventeringen observerades flertalet fågelarter som är vanliga i skogs- och fjällmiljö i och omkring Kiruna. En tidigare observation från 2004 tyder på att lappmesen, som är en rödlistad art, häckar eller har häckat i området. Arten visar på stark tillbakagång och orsakerna är i första hand skogsbrukets påverkan på inlandets och de fjällnära skogarnas strukturer. Under fältinventeringen kunde dock inte någon lappmes konstateras i området. Två områden med särskilda naturvärden har dokumenterats - en ravin och en bäckmiljö. Dessa områden är ovanliga till sin karaktär och bedöms vara värdefulla ur naturvårdssynpunkt. En ny väg genom dessa områden skulle påverka naturvärdena negativt. 7(16)

9 ANTAGANDEHANDLING Sammanfattningsvis görs bedömningen att den planerade vägsträckningen i stort sett kan genomföras utan märkbart negativa konsekvenser för naturvården. Större delen av sträckan går genom redan påverkade marker och närheten till gruvan gör att störningen på friluftslivet är begränsad. Den östra delen av vägsträckningen i det norra området skulle medföra betydande påverkan på de värdefulla naturvärdena i tidigare nämnda ravin och bäckmiljö. För att undvika detta föreslås i naturvärdesbedömningen en alternativ vägsträckning, längre söderut. Ravinen kommer att påverkas av utökningen av gråbergsdeponin och av anläggandet av den nya vägen. Vid projektering av vägen och vid lokalisering av behandlingsanläggningen kan viss hänsyn tas till de kända naturvärdena men ravinen kommer att förändras i sin karaktär och i bäckmiljön. Den dominerande jordarten i hela planområdet är morän. Marken har bra dränering, med undantag från några mindre blöta partier och en bäckmiljö. Fornlämning Behandlingsanläggning En lämning (barktäkt med nummer 439) berörs av detaljplaneområdet. Lämningen är registrerad som övrig kulturhistorisk lämning och skyddas inte av lag om kulturminnen m.m. (SFS 1988:950). För skogsbruket gäller skogsvårdslagens 30 där det stadgas att sådana lämningar inte skall omfattas av KML. Avståndet mellan vägkropp och lämningen bör inte understiga 5 meter enligt rekommendation från länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Länsstyrelsen rekommenderar också att märka upp objektet under byggtiden. Utöver detta krävs inga ytterligare skyddsåtgärder. LKAB har ett behov av att omhänderta och behandla saneringsmassor och andra liknande avfall och restprodukter som förekommer inom och i anslutning till LKAB:s verksamhet. Ingen sådan anläggning finns idag i Kiruna. En förutsättning för sådan verksamhet är ett tillstånd enligt miljöbalken 9 kap. Under en sådan tillståndsprocess kommer en särskild miljökonsekvensbeskrivning för projektet att upprättas och därefter bifogas i ansökan. De planerade verksamheterna är mellanlagring, omlastning, sortering och förbehandling av visst avfall, bl a oljeskadad jord, kalkavfall och PAH-föroreningar. 8(16)

10 ANTAGANDEHANDLING Gemensamt för dessa restprodukter och avfall är att de är förorenade i så hög grad att de måste behandlas innan de antingen återvinns eller deponeras. Verksamhetsområdet beräknas omfatta ca m 2 och lokaliseras av logistiska skäl inom det nya detaljplanområdet, intill den nya infarten. Inget tak över behandlingsanläggningen planeras. Anläggningen kommer att ligga inom ett industriområde dit obehöriga ej äger tillträde. Verksamhetsområdet för behandlingsanläggningen kommer att skyddas med ett stängsel. Lakningsbenäget avfall kommer att lagras täckt för att skydda avfallet mot nederbörd. Tätgjorda ytor möjliggör också insamling av eventuellt lakvatten. LKAB avser att anlägga tätgjorda behandlingsytor inom verksamhetsområdet för mellanlagring av massor och avfall som kräver nederbördsskyddad lagring. Övrigt avfall som inte är lakningsbenäget, kommer att lagras på hårdgjorda grusytor i anslutning till behandlingsanläggningen. Avfallsbehandlingen sker normalt med mobila anläggningar som efter användandet kan förflyttas till annan plats utanför planområdet eller annan ort. Gråbergsdeponi Förutom malm transporteras betydande mängder gråberg ut ur LKAB:s gruva i Kiruna. Gråbergsdeponering räknas inte som tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet men verksamhetsutövaren är skyldig att göra en anmälan till tillsynsmyndigheten (länsstyrelsen). I detta planeringsskede definieras inte exakta gränser för utökning av gråbergsdeponin. Sådan verksamhet pågår redan inom gällande industriområde utan att verksamhetens geografiska omfattning styrs i detalj av planen. Denna detaljplan medger utökning av den befintliga terrassformade gråbergsdeponin där områdets topografi och massornas friktionsvinkel är mest gynnsamma. En bestämmelse om högsta tipphöjd på 565 meter över nollplanet finns reglerad. Denna höjd ansluter till gällande detaljplan för LKABs befintliga industriområde. 9(16)

11 ANTAGANDEHANDLING Bebyggelseområden Inom planområdet saknas för nuvarande bebyggelse. Behandlingsanläggningen utgör inte bebyggelse eftersom det består av en hårdgjord yta på mark som saknar tak. Gråbergsdeponin utgör inte heller bebyggelse. För godsbangården behövs mindre byggnader för personalutrymmen och planen medger en byggrätt på 300 kvm i en våning med maximal byggnadshöjd om 6 meter. Ny järnvägsdragning Ny vägdragning av E10 Samråd har hållits med Banverket gällande järnvägens dragning genom området och detaljplanen har anpassats till spårlinjen. Vägverket har i juni 2008 beslutat att äldre vägkorridorer för E10 samt väg 870 som berörde planområdet inte skall fortsätta utredas utan andra korridorer kvarstår för de båda vägarna. Figur 3. Beslutade vägkorridorer för väg E10 samt väg (16)

12 ANTAGANDEHANDLING Rennäring Vid planläggningen är det mycket viktigt att ta hänsyn till rennäringens intressen och renflyttningsleder. Till flyttleden hör också betesland och mark som används som rastbete. Renflyttningen ner till vinterlandet sker på hösten. Renarnas behov av ostördhet under flyttiden i dessa områden måste beaktas. Passagerna kring Kiruna tätort är trånga och besvärliga, på grund av bebyggelse, vägar och järnväg som skapar barriärer och försvårar renarnas möjlighet att förflytta sig. Därför är det mycket viktigt att behålla de passager som finns. Renskötselrätten inom planområdet innehas av Laevas sameby. Konflikten mellan planen och rennäringen minskas med införandet av bestämmelser på plankartan. Anläggandet av den interna körvägen får inte ske i den sydöstra delen av planområdet utan detta område sparas till förmån för rennäringen som bedrivs utanför söder om planområdet. Behandlingsanläggningen läggs i anslutning den planerade vägen och inkräktar därmed inte på rastbetet. Banverket planerar en ekodukt utanför planområdet för rennäringens fortsatta bedrivande när järnväg och väg är bebyggd. Gråbergsdeponin påverkar inte rastbetet. Trafik Den nya infarten till gruvområdet innebär att antalet tunga fordon på Nikkaluoktavägen kommer att öka. Den nuvarande sträckningen av Nikkaluoktavägen har begränsad livslängd p g a deformationerna. En bärighetsutredning av Nikkaluoktavägen har utförts som visar att vägen måste förstärkas inför kommande bygge av ny väg. Tre alternativ har föreslagits med varierande beläggningstjocklek, livslängd samt kostnad och beslut i frågan har inte fattats. Trafikflödet på Nikkaluoktavägen är, i trafiknätsanalys i Kiruna 2000, uppmätt till 1800 fordon per vardagsdygn, se figur nedan. Utslaget på årsdygnsperspektiv är trafikflödena dock väsentligt lägre. Vägverket har utfört mätningar som gav trafikmängderna ÅDT enligt mätning 1997, och 570 ÅDT vid mätning Låga flöden ger höga verkliga hastigheter på sträckan. Anslutningen till Nikkaluoktavägen skall utformas för 90 km/h med siktförhållanden för god standard enligt VGU. 11(16)

13 ANTAGANDEHANDLING Bedömning av bästa placering och utformning av vägens anslutning mot Nikkaluoktavägen ska studeras i samråd med Vägverket. Figur 4. Fordonsflöde på vägnätet ett genomsnittligt vardagsdygn. Från Trafiknätsanalys i Kiruna Vägverket har gjort trafikmätningar i augusti 2005 och i september Trafikmängden i korsningen Gruvvägen/Hjalmar Lundbomsvägen (trafiken till och från LKAB) har uppmätts till 5700 f/d varav 1072 lastbilar (2006). Särskilt område har inom detaljplaneområdet infogats där väg inte får anordnas till följd av överenskommelse med samebyn. Inom det resterande detaljplaneområdet får väg fritt dras efter anpassning till höjdkurvor, vegetation och trafiksäkerhet. Anslutning till Nikkaluoktavägen anordnas med servitut eftersom utredning om förändring av Nikkaluoktavägens läge ej är slutförd. Den nya södra infarten kommer att samnyttjas fram till godsterminalen för både LKABs egen interna trafik samt för besökande till terminalen. Efter terminalen kommer vägbom att undanröja icke behörig trafik in till industriområdet. Inom område för industri finns beteckningen y som möjliggör utfart från godsbangården över angränsande fastighet. 12(16)

14 ANTAGANDEHANDLING Beteckningen n 1 skyddsstängsel skall uppföras kommer att sluta in industriområdet så att obehöriga inte får tillträde till området. Stängslet placeras lämpligen norr om infartsvägen fram till den vägbom som avskiljer obehörig trafik in till LKAB, och därefter på södra sidan av infartsvägen. Säkerhet, buller Det finns ingen bebyggelse i närheten av den nya anslutningsvägen. Eventuellt trafikbuller från den nya vägen drabbar därför inga närboende. LKABs gruvindustriområde har idag en enkel inhägnad samt skyltning vilket också kommer att utföras för planområdet. Behandlingsanläggningen kommer att stängslas in eftersom obehöriga inte skall få inträde. Behandlingsanläggningen generar visst buller. Maskinparken utgörs främst av hjullastare, transportfordon, siktutrustning etc. Det förekommer inga andra ljudkällor av betydelse. Verksamheten kommer att bedrivas långt från närmsta boende. Vatten från behandlings-, hanterings- och lagringsytor samlas in och avleds till en uppsamlingsdamm, d v s inget förorenat vatten släpps ut till omgivande mark eller vatten. Det förväntas inte medföra några märkbara emissioner till mark och vatten till följd av verksamheten. Täckt lagring av massor är en åtgärd för att minska eventuella risker för läckage till underliggande mark och grundvatten. Damning kan förekomma i samband med lastning, lossning, siktning och krossning av massor. Åtgärder för att förebygga damning kommer att genomföras. Stillaliggande massor som lagras vid utomhustemperatur har under stor del av året så låg temperatur att avgången av föroreningar till luft är liten. Bolagets bedömning är därför att utsläpp till luft från anläggningen förekommer i mycket ringa omfattning. Indirekt utgörs utsläpp från transporter till och från anläggningen främst av NO x, koldioxid och partiklar. Täckning av lagrade massor är en åtgärd för att minska eventuella störningar. De tätgjorda ytorna för behandlingsanläggningen utformas så att inga föroreningar kan tränga ned genom ytan och förorena underliggande konstruktion, mark eller grundvatten. Processvatten från verksamheten kommer att samlas upp och renas vid behov. 13(16)

15 ANTAGANDEHANDLING Genom bl a utvecklingen av sovrings- och anrikningsprocesser har antalet typer av gråbergsavfall ökat. Avfallet indelas i huvudsak i anläggnings- och ortdrivningsgråberg, torrt sovringsgråberg i olika fraktioner samt våta sovrings- och anrikningsgråberg. Gråbergsavfallet kemiska egenskaper varierar beroende på vilken typ av malmkvalitet som bearbetas och i vilken grad järnmalmen förädlats. Med gråberget följer också kväveföreningar som har sitt ursprung från sprängmedel som använts vid bergbrytningen. Massorna kan även innehålla järnskrot, som lastbil- och bussvrak från den tid dagbrottet användes som kommunal soptipp. Innan gråberget deponeras, sorteras skrot bort och tas om hand. Inom gruvområdet bedriver LKAB verksamhet som innebär tillverkning och förvaring av explosiva ämnen. Nya säkerhetsavstånd, jämfört mot samrådshandlingens säkerhetsavstånd, har framtagits av KIMIT i samråd med Räddningsverket. De nya säkerhetsavstånden redovisas på kartan nedan. Ett förhandsbesked har lämnats från Räddningsverket som bedömer att den nya järnvägen till skyddsobjekt i huvudgrupp 2 och för infartsvägen huvudgrupp 3. Infartsvägens klassificeras baserat på måttlig trafikföring. Figur 5. Karta visande säkerhetsavstånd från KIMIT, 635 meter respektive 175 meter. 14(16)

16 ANTAGANDEHANDLING Avstånd mellan den nya infarten och KIMIT skall vara minst 380 meter men med gott skydd kan avståndet minskas till 175 meter. Avstånd mellan den nya järnvägen och KIMIT skall vara minst 1265 meter eller 635 meter med gott skydd. Gott skydd kan antingen vara naturligt eller exempelvis en vall som minskar verkan av splitter och kaststycken. Säkerhetsavstånden innebär inga restriktioner gällande vägdragningen eller på godsbangården. Nordväst om planområdet projekteras en skyddsvall för att garantera järnvägens säkerhet. Teknisk försörjning Genom planområdet går flera stora högspänningsledningar. Dessa skyddas av ledningsrätt. En omstrukturering kommer att utföras inom och utanför detaljplaneområdet enligt förslag redovisat i figur nedan. Koncessionen har blivit godkänd av Energimyndigheten och byggnationer har påbörjats. De nya ledningarna kommer att bli skyddade av ledningsrätter. Figur 6. Översiktlig bild över de kraftledningar som skall bibehållas samt raseras inom planområdet. De gula, rosa samt blåa linjerna kommer att behållas medan de rödprickmarkerade kraftledningarna skall raseras. 15(16)

17 ANTAGANDEHANDLING MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN Arbetet med planhandlingarna har utförts av MAF Arkitektkontor AB på uppdrag av LKAB Kiruna. Samråd har hållits med Vattenfall, Laevas sameby, Banverket Norra Banregionen, samt Vägverket Region Norr. Sandra Minde på Kiruna kommun har varit planhandläggare. MAF Arkitektkontor AB, Luleå Upprättad februari 2007, reviderad december 2008 Planförfattare: AnneLie Granljung Annika Ohls Samhällsplanerare Samhällsplanerare 16(16)

18 ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV KIRUNA 1:1 SÖDRA INFARTEN Gruvindustri, väg Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad februari 2007, reviderad december 2008 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING Genomförandebeskrivningen har till syfte att redovisa de organisatoriska, fastighetsrättsliga, ekonomiska och tekniska åtgärder som behövs för att åstadkomma ett samordnat och ändamålsenligt genomförande av detaljplanen. Denna beskrivning redovisar principiell ansvarsfördelning och möjligheter till genomförande av detaljplanen. Genomförandebeskrivningen är inte juridisk bindande. ORGANISATORISKA FRÅGOR Tidplan Genomförandetid Huvudmannaskap Detaljplanen upprättas med normalt planförfarande. Planhandlingar upprättas under hösten 2006 och samråd beräknas äga rum under vintern Utställningen planeras genomföras under hösten 2008 och planen beräknas vinna laga kraft våren Planens genomförandetid är satt till 15 år efter att planen har vunnit laga kraft. Kommunen är inte huvudman för allmän plats. Allmän platsmark saknas inom detaljplaneområdet. 1(2)

19 ANTAGANDEHANDLING FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR Fastighetsbildning Planområdet gränsar i norr till LKAB:s gruvområde och i öster mot Nikkaluoktavägen. Planen omfattar del av fastigheten Kiruna 1:1. Förhandlingar pågår mellan fastighetsägaren Statens fastighetsverk och LKAB angående försäljning av mark till LKAB. Kraftledningar inom planområdet skall skyddas med ledningsrätt. Den mark som skall användas för ändamålet trafik för järnvägsspår och liknande kan förbli statens mark. Servitut måste tillskapas för att godsbangårdens trafik skall kunna använda den väg som LKAB uppför. EKONOMISKA FRÅGOR Planekonomi Planarbetet ombesörjs av LKAB och denne är också ansvarig för planens genomförande. Kostnader för infrastruktur och byggnader belastar exploatören LKAB. Kostnader för fastighetsbildningsåtgärder och anläggningsåtgärder betalas normalt av köpare/exploatör av område för vilken fastighetsbildning skall ske. Kostnader för tillskapande av servitutsrättigheter bestrids normalt av den part som erhåller rättigheten. MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN Arbetet med planhandlingarna har utförts av MAF Arkitektkontor AB på uppdrag av LKAB Kiruna. Samråd har hållits med Vattenfall, Laevas sameby, Banverket Norra Banregionen, samt Vägverket Region Norr. Sandra Minde på Kiruna kommun har varit planhandläggare. MAF Arkitektkontor AB, Luleå Upprättad februari 2007, reviderad december 2008 Planförfattare: AnneLie Granljung Annika Ohls samhällsplanerare samhällsplanerare 2(2)

20 Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan - Del av Kiruna 1:1 Industriområde Antagandehandling Mari Punakivi Katja Uusitalo Strömberg Lars-Erik Gunnars

21 Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Del av Kiruna 1:1 Industriområde SAMMANFATTNING Den nuvarande huvudinfarten till LKABs Kiirunavaaragruva kommer att påverkas av gruvans deformationszoner. Den nya detaljplanens huvudsyfte är att ge möjlighet att uppföra en ny väganslutning, s. k. Södra infart, till LKABs gruvområde som kan tas i bruk Planens andra syfte är att möjliggöra en ny behandlingsanläggning (tillståndspliktig verksamhet) och utökning av en befintlig gråbergsdeponi (anmälningspliktig verksamhet). Behandlingsanläggningen kommer att bestå av mellanlagring, omlastning, sortering och förbehandling av visst avfall och restprodukter som förekommer inom och i anslutning till exploatörens verksamhet i regionen. För verksamheten krävs tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken som kommer att sökas efter detaljplanen vunnit laga kraft. I inledningsskedet av projektet utreddes ett nollalternativ samt två alternativ för infartsvägen alternativ 1 (södra) och alternativ 2 (norra). Samrådet resulterade i en kompromiss och exploatören valde att inte specificera sträckningen utan i detaljplanen anges ett område där det är möjligt att anlägga en enskild väg. Alternativa lokaliseringar av behandlingsanläggning har inte utretts i detta skede eftersom lokaliseringsfrågan kommer att behandlas senare i samband med tillståndsprocessen. Vid bedömningen har hänsyn tagits till Banverkets och Vägverkets utredningskorridorer för framtida järnväg och allmän väg. En ny infart är en viktig förutsättning för LKABs verksamhet och medför en minskning av tunga transporter och därmed stora positiva konsekvenser för trafikmiljön i Kiruna centrum. Riksintresseområdet för rennäring berörs i södra delen av det nya detaljplanområdet men konsekvenserna för rennäring bedöms som små. Utöver detta berörs riksintresseområden för kulturmiljö, material (mineralfyndigheter) och naturvård. Konsekvenserna för de två första riksintressena bedöms som små och konsekvenserna för det sistnämnda som måttliga. Konsekvenserna för landskapsbild bedöms som måttliga. Konsekvenserna för luft, markoch grundvatten samt rekreation och friluftsliv bedöms som små. 1 (46)

22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING BAKGRUND SYFTE MED DETALJPLANEN BESKRIVNING AV VAD DETALJPLANEN AVSER TILLÅTA Ny infartsväg Ny behandlingsanläggning Utökning av befintlig gråbergsdeponi MKB ARBETETS GENOMFÖRANDE OCH AVGRÄNSNINGAR SAMRÅD Tidplan Genomfört informationsmöte 1 ( ) Genomfört platsbesök och möte 2 ( ) BEDÖMNINGSGRUNDER Planförhållanden Översiktsplan Detaljplan Nationella och regionala miljömål Miljöbalkens hänsynsregler Miljökvalitetsnormer Tillämpliga lagar och riktlinjer FÖRUTSÄTTNINGAR LKABs verksamhet och trafikflöden Transporter Mellanlagring, behandling och deponering av avfall Tillverkning och förvaring av explosivämnen Befintlig och planerad infrastruktur Järnväg Väg Kraftledning Riksintressen och skyddade områden Rennäring Kulturmiljö, fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar Material (värdefulla ämnen) Naturvård, Natura 2000 och skyddade områden Luftfart, järnväg och väg Rennäring Naturmiljö Landskapsbild Rekreation och friluftsliv Geologiska förhållanden NOLLALTERNATIV Väg Behandlingsanläggning Utökning av gråbergsdeponin (46)

23 10 LOKALISERINGSALTERNATIV Det gällande alternativet De avvisade vägalternativen 1 och Vägalternativ 1 - södra alternativet för Södra infarten Vägalternativ 2 - norra alternativet för Södra infarten Båda alternativen samt järnväg söder om Kiirunavaara Båda alternativen och E10 söder om Kiirunavaara Båda alternativen samt järnväg och E10 söder om Kiirunavaara Ny behandlingsanläggning Utökning av befintlig gråbergsdeponi MILJÖKONSEKVENSER Trafik och transporter Rennäring Mark och grund- och ytvatten Kulturmiljö och material Naturmiljö Landskapsbild Rekreation och friluftsliv Buller och luftkvalitet Risker SAMLAD BEDÖMNING PLANERADE SKYDDSÅTGÄRDER PÅVERKAN UNDER BYGGSKEDET REFERENSER...40 BILAGOR: XBilaga 1 Riksintresse för rennäringx XBilaga 2 Riksintressen för kulturmiljövård, värdefulla ämnen, väg, järnväg och flygplats X Bilaga 3 Fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningarx XBilaga 4 Natura områdenx XBilaga 5 VåtmarksinventeringX 3 (46)

24 1 INLEDNING Den nuvarande huvudinfarten till LKABs gruvindustriområde i Kiruna via Gruvvägsbron och Gruvvägen kommer att påverkas av deformationer. För att säkerställa transporterna till och från gruvområdet planeras en ny väg som ersätter nuvarande infart. För att inleda processen har LKAB skickat en begäran om detaljplaneläggning för ny infartsväg till Kiruna kommun. Miljö- och byggnämnden i Kiruna kommun har (B ) beslutat att en detaljplan med tillhörande MKB ska upprättas. LKAB avser utöka gällande detaljplan för gruvindustriområdet söder om Kiirunavaara och dra en ny ca 5 km lång väg, den s.k. Södra infarten från Nikkaluoktavägen (väg 870) samt anlägga en behandlingsanläggning för förorenade massor och utöka de befintliga gråbergsdeponierna. Vägen antas medföra positiva konsekvenser för trafikmiljön i Kiruna eftersom en betydande del av dagens tunga transporter till och från gruvområdet samt transporter av farligt gods från Kimiten till Malmberget kan ledas helt utanför Kiruna centrum. Planläggning genomfördes med stort beaktande av övriga intressenter i området, bl a Banverket, Kiruna kommun, Laevas sameby, Vattenfall och Vägverket. Målet är att det vid behov skall finnas en användbar infart under (46)

25 E10 Huvudinfart till LKABs Kiirunavaaragruva Nikkaluoktavägen m Figur 1 Översikt: Kiruna stad och Kiirunavaara 5 (46)

26 Norra infarten - Viscariavägen Huvudinfart - Gruvvägen (över 90% av transporterna) Deformationszoner Område inom vilket den planerade vägen, sk Södra infarten kan anläggas enligt det nya detaljplanförslaget m Figur 2 Infarter till LKABs gruvområde och bedömd utbredning av deformationer från 2013 och framåt 6 (46)

27 2 BAKGRUND Kiruna kommun, Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att detaljplan får upprättas för industriområde och väg för en del av fastigheten Kiruna 1:1. Eftersom kommunen inte kan ta på sig denna detaljplaneläggning, får exploatören LKAB anlita och bekosta en plankonsult för upprättande av denna detaljplan. Vidare beslutade man att en miljökonsekvensbeskrivning ska upprättas. När en detaljplan upprättas, skall en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) enligt plan- och bygglagen (PBL) utföras om genomförandet av planen kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. En MKB för detaljplan utgör en del av underlaget för beslut om planen. 3 SYFTE MED DETALJPLANEN Eftersom deformationer kommer att påverka dagens huvudinfart till LKABs gruvindustriområde, har LKAB påbörjat en process för att säkra transportmöjligheterna till och från gruvområdet i Kiirunavaara och förbättra förutsättningar för gruvverksamheten i framtiden. För det föreslagna planområdet inom fastigheten Kiruna 1:1 finns det för närvarande ingen gällande detaljplan. Detaljplan finns dock för närliggande område strax norr och väst om det föreslagna området inom fastigheten Kiruna 1:1, där LKAB driver sin gruvverksamhet. Denna detaljplan vann laga kraft och anger till största del gruvindustri som markanvändning. Exploatören avser utöka den gällande detaljplanen för fastigheten Kiruna 1:1 (gruvindustri som markanvändning) söder om Kiirunavaara. Detaljplanens huvudsyfte är att ge möjlighet att a) bygga en ny infart som vid behov ersätter den befintliga infarten vid Gruvvägen, samt b) anlägga en ny behandlingsanläggning för förorenade massor samt c) utöka den befintliga gråbergsdeponi som ligger inom det befintliga detaljplanområdet. 7 (46)

28 Gruvindustri enligt gällande detaljplan Det nya detaljplanområdet enligt planförslaget m Figur 3 Det nya detaljplanområdet och det gällande detaljplanområdet (Gruvindustri) 8 (46)

29 4 BESKRIVNING AV VAD DETALJPLANEN AVSER TILLÅTA 4.1 Ny infartsväg Exploatören avser bygga en ny infart till Kiirunavaaragruvan och anlägga en enskild väg inom gruvområdet med anslutning mot allmän väg. Denna infartsväg kommer troligtvis i längden att ersätta den befintliga huvudinfarten och även Viscariainfarten för tunga transporter. I framtiden finns då möjlighet att nyttja vägen för både persontransporter och tunga transporter. Vid anslutning mot allmän väg planeras en infartskontroll innan fordon kan köra in på industriområdet. Industriområdets omfattning är i dag markerat med staket eller skyltar för att varna obehöriga att tillträda området. Den nya vägen planeras inledningsvis att utföras som grusväg. Körbanans bredd beräknas till ca 8-10 m och vägområdets bredd till ca m. Variationer i höjd kommer att fyllas med massor varigenom slänter kommer att uppkomma. Vägen anpassas till terrängen genom att den till stor del följer parallellt med höjdkurvorna. Ett säkerhetsavstånd mot farliga verksamheter som ligger högre upp på berget är en viktig faktor för vägens placering. 4.2 Ny behandlingsanläggning LKAB har ett behov av att omhänderta och behandla saneringsmassor och andra liknande avfall och restprodukter som förekommer inom och i anslutning till LKABs verksamhet. Detta vill företaget göra på ett kostnadseffektivt och miljömässigt bra sätt. Sådan anläggning finns inte idag i Kiruna. En förutsättning för sådan verksamhet är ett tillstånd enligt 9 kap miljöbalken. Under tillståndsprocessen kommer en särskild miljökonsekvensbeskrivning att upprättas och bifogas ansökan. En motsvarande anläggning planeras inom LKABs gruvindustriområde i Vitåfors på fastigheten Malmberget 8:17 i Gällivare, där företaget har inlett processen att söka tillstånd för verksamheten. De planerade verksamheterna är mellanlagring, omlastning, sortering och förbehandling av visst avfall, bl a oljeskadad jord, kalkavfall och PAH-föroreningar. Gemensamt för dessa restprodukter och avfall är att de är förorenade i så hög grad att de måste behandlas innan de 2 kan antingen återvinnas eller deponeras. Verksamhetsområdet beräknas omfatta ca mp Poch lokaliseras av logistiska skäl inom det nya detaljplanområdet, intill den nya infarten. Inget tak över behandlingsanläggningen planeras. Anläggningen kommer att ligga inom ett industriområde dit obehöriga ej äger tillträde. Verksamhetsområdet för behandlingsanläggningen kommer att inhägnas med stängsel. Upplag av lakningsbenäget avfall kommer att täckas för att skydda avfallet mot nederbörd. Tätgjorda ytor möjliggör också insamling av eventuellt lakvatten. LKAB avser att anlägga tätgjorda behandlingsytor inom verksamhetsområdet för mellanlagring av massor och avfall som kräver nederbördsskyddad lagring. Övrigt avfall, som inte är lakningsbenäget, kommer att lagras på grusytor inom verksamhetsområdet. 9 (46)

30 Förbehandling av avfall kan ske t ex genom siktning, sortering och krossning. Behandlingen kan omfatta biologiska metoder (fytostabilisering eller mikrobiell nedbrytning), fysikaliska metoder (jordtvätt, luftning, inkapsling) och kemiska metoder (urlakning, oxidation, omvandling och stabilisering eller solidifiering). Avfallsbehandling sker normalt med mobila anläggningar vilka avropas då tillräcklig mängd avfall samlats in. Avfallet behandlas i 1-3 månader varefter de mobila delarna av anläggningen körs till en annan plats. Dessa kampanjvisa insatser beräknas ske ett fåtal gånger per år. 4.3 Utökning av befintlig gråbergsdeponi Förutom malm transporteras betydande mängder gråberg ut ur LKAB:s gruva i Kiruna. Gråberget separeras från malmen i sovringsverken och läggs därefter på deponi som del av den pågående verksamheten. En del av sovringsavfallet kan användas som ballast vid betongtillverkning och som fyllnadsmaterial i t ex vägbankar. Avfallet indelas i huvudsak i anläggnings- och ortdrivningsgråberg, torrt sovringsgråberg i olika fraktioner samt våta sovrings- och anrikningsgråberg. Gråbergsavfallet kemiska egenskaper varierar beroende på vilken typ av malmkvalitet som bearbetas och i vilken grad järnmalmen förädlats. Med gråberget följer också kväveföreningar som har sitt ursprung från sprängmedel som använts vid bergbrytningen. En del sprängmedel exploderar aldrig utan fastnar på gråbergsytor och följer med i fortsatt hantering. Gråbergsdeponering beräknas som anmälningspliktig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken samt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Verksamhetsutövaren LKAB har utrett lämpliga områden för att täcka deponeringsbehovet fram till 2018 och anmält planerad framtida deponering av torrt gråberg till Länsstyrelsen i januari Länsstyrelsen fattade ett beslut i ärendet utan erinran mot LKAB:s planer i juli 2004 ( , ). För övrigt styr de förutsättningar som anges i detaljplanen deponering inom detaljplanområdet. Enligt den gällande detaljplanen är den tillåtna tipphöjden +565 m över nollplanet och samma höjd föreslås gälla också inom det nya detaljplanområdet. 10 (46)

31 ! Teckenförklaring!!!!! Det nya detaljplanområdet (förslag) Omradet inom vilket väg tillåts Gällande detaljplan (gruvindustri) m Figur 4 Det gällande och det nya detaljplanområdet enligt förslag Teckenförklaring Det nya detaljplanområdet Omradet inom vilket väg tillåts m Figur 5 Det nya detaljplanområdet på ortofoto 11 (46)

32 5 MKB ARBETETS GENOMFÖRANDE OCH AVGRÄNSNINGAR Det primära syftet med en miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan enligt plan- och bygglagen (PBL) är att möjliggöra en samlad bedömning av den inverkan planens genomförande får för miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser. MKBn redovisar och konsekvensbedömer vad planen medger. MKBn behandlar förändringar till följd av ett genomförande av detaljplanen och de positiva och negativa konsekvenserna ett maximalt utnyttjande av planens rättigheter bedöms medföra. Förändringar eller nyetableringar inom industriområdet av verksamheter, i detta fall anläggning av en ny behandlingsanläggning, som kräver tillstånd enligt miljöbalken, kommer att prövas senare i särskild ordning. En särskild MKB upprättas då för det aktuella projektet. Utökning av gråbergsdeponier inom detaljplanområdet räknas som anmälningspliktig verksamhet som måste anmälas tillsynsmyndigheten (länsstyrelsen). De aspekter som bedömts vara särskilt viktiga i MKB-arbetet för detaljplanen är: trafikmiljö rennäring och barriäreffekter buller geologiska förhållanden landskapsbild naturmiljö, mark, yt- och grundvatten kulturmiljö rekreation och friluftsliv risker påverkan under byggtiden. Denna MKB har utförts med hjälp av planeringsunderlag från Länsstyrelsen i Norrbottens län, rennäringen, Skogsvårdsstyrelsen samt den kommunala översiktsplanen. Vidare har utredningar och kartor från LKAB använts som underlag i utförandet av denna MKB. Information om skyddade områden eller områden av särskilt värde har hämtats via Länsstyrelsernas gemensamma webbplats för GISdata, Länsstyrelsen i Norrbottens karttjänst Länskartor, från Länsstyrelsen i Norrbottens kulturmiljöregister, från Länsstyrelsen i Norrbottens läns våtmarksinventering samt från Skogsvårdsstyrelsens webbaserade karttjänst Skogens pärlor och Skogens källa. Information om rennäringen har hämtats i samråd med Laevas sameby samt Ren 2000 vilket är en webbtjänst framtagen i samarbete mellan samebyarna och Länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. 12 (46)

33 6 SAMRÅD 6.1 Tidplan Detaljplanprocessen omfattar samråd med allmänheten och sakägare som kan tänkas beröras av verksamheten. Syftet med samråd är att alla som berörs av en verksamhet ska få möjlighet att påverka kommande beslut och lämna upplysningar. Verksamhetsutövaren ska sedan ta hänsyn till detta i den fortsatta processen. Planhandlingarna med tillhörande MKB upprättades under hösten Samråd ägde rum under vår Efter samrådet sammanställde Kiruna kommun en samrådsredogörelse och handlingarna justerades därefter. En utställning av detaljplanen planeras ske under vintern 2007 och detaljplanen beräknas vinna laga kraft därefter. 6.2 Genomfört informationsmöte 1 ( ) Ett inledande informationsmöte har genomförts med Laevas sameby, Kiruna kommun, Vägverket, Banverket och Vattenfall LKAB informerade samtliga om planerna på en ny väg söder om Kiirunavaara. I inledningsskedet av projektet utreddes två alternativa vägdragningar för infarten, sk alternativ 1 (södra) och alternativ 2 (norra). Laevas sameby förordade alternativet som går längre norrut. Helst såg man att LKAB flyttade vägen ännu längre norrut för att minska problem vid flyttning av fritt strövande renar i området. LKAB förstod problemet men påpekade att topografin i området försvårar en vägdragning ännu längre norrut samt att det finns ett deponiområde som man helst vill undvika att bygga i. Laevas sameby påpekade även att renstängsel kring industriområdet kommer att bli nödvändigt liksom styrarmar som leder renarna i rätt riktning. Samebyn ville även att vägen och den eventuella järnvägen ska placeras så nära varandra som möjligt för att exploateringen sker på så liten yta som möjligt för att minska barriäreffekter. Kiruna kommun poängterade att en ny väg är positiv ur miljö- och säkerhetssynpunkt eftersom en stor del av den tunga trafik som idag går genom staden försvinner. Vattenfall påpekade att den planerade vägen i det södra alternativet bör flyttas så att den inte placeras mitt under en korsning av högspänningsledningar. Vägverket påpekade att det norra alternativets infart ligger i en kurva där sikten till viss del är skymd. Dock kommer Nikkaluoktavägen troligtvis rätas ut i framtiden. Vägverket frågade vad som kommer att hända med befintlig väg samt med persontrafiken. LKAB svarade att persontrafiken kommer att gå på en ny väg som förslagsvis dras via Ljusdalsviadukten in i gruvområdet. Detta sker efter att den nuvarande järnvägen tagits bort. Viscariavägen kommer att användas som idag och man undersöker även möjligheten att ansluta den nya södra infarten med Viscariavägen. 6.3 Genomfört platsbesök och möte 2 ( ) Exploatören LKAB genomförde ett platsbesök med samebyns representant för att diskutera de synpunkter som samebyn hade lämnat under samrådet. Parterna enades om ett område där den nya infartsvägen kan anläggas, se Figur (46)

34 7 BEDÖMNINGSGRUNDER 7.1 Planförhållanden Översiktsplan Det planerade planområdet ligger inom LKAB:s gruvområde som i översiktsplanen är definierat som industriområde, Gruvindustri (område J1). Kiruna kommuns nuvarande översiktsplan antogs Industriområdet omfattas av gruvområdet väster om Kiruna C. Kiirunavaara gruvberg är klassat som riksintresse ur kulturmiljösynpunkt samt som riksintresse för värdefulla mineral. Inom området ligger en viktig renflyttningsled för Laevas sameby och skoterleder ska enligt skoterplanen anläggas i områdets ytterkanter. För närvarande pågår även en prospekteringsverksamhet inom översiktsplanområdet. Kiruna kommun har antagit en ny fördjupad översiktsplan för Kiruna centralort i 9 januari Syftet med den fördjupade översiktplanen är att ge en samlad bild av behov och förutsättningar för en utveckling av centralorten Detaljplan För det planerade planområdet finns ingen gällande detaljplan. Detaljplan finns för intilliggande område, del av Kiruna 1:1 m fl. Den vann laga kraft och anger till största del gruvindustri som markanvändning. Kiruna kommun, Miljö- och byggnadsnämnden har (B ) beslutat att godkänna att detaljplan får upprättas för gruvindustriområde och väg. Inom planområdet finns ingen bebyggelse. Inom planområdet ligger riksintresseområden för värdefulla ämnen och mineraler, liksom riksintresse för kulturmiljövården samt rennäring. 7.2 Nationella och regionala miljömål Riksdagen antog 15 miljömål för Sverige 1999 och 2005 beslutade riksdagen om ett 16:e miljömål om biologisk mångfald. Målen beskriver de kvaliteter som vår miljö och våra gemensamma natur- och kulturresurser måste ha för att vara ekologiskt hållbara på lång sikt. Det övergripande målet är att vi ska kunna lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta. Miljömålen ska styra valet av de åtgärder som krävs för att nå dit och fungera som gemensamma riktmärken för allt miljöarbete, oavsett var och av vem det bedrivs. Miljömålen ska i huvudsak vara uppnådda för klimatmålet gäller Länsstyrelsen har tillsammans med andra aktörer i länet arbetat fram förslag till 15 regionala miljömål. Norrbottens miljömål har ambitionen att minst uppfylla de krav som ställs i de nationella miljökvalitetsmålen och delmålen. Revidering av de 15 regionala miljömålen pågår och regionalisering av det 16:e som för närvarande endast är ett nationellt miljömål ingår i revideringen. 14 (46)

35 För Målen, samt en bedömning av om de berörs av detaljplanen, redovisas i tabell 1. Bedömningen avser inte påverkan under byggskedet. Tabell 1 De nationella och regionala miljökvalitetsmålen Nationella och regionala mål Frisk luft Grundvatten av god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Myllrande våtmarker Hav i balans samt levande kust och skärgård Ingen övergödning Bara naturlig försurning Levande skogar Ett rikt odlingslandskap Storslagen fjällmiljö God bebyggd miljö Giftfri miljö Säker strålmiljö Skyddande ozonskikt Begränsad klimatpåverkan Ett rikt växt och djurliv* närvarande endast ett nationellt mål. * =T Berörs av detaljplan Ja Ja Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej Ja Ja Nej Nej Nej Ja 7.3 Miljöbalkens hänsynsregler I 2 kap. miljöbalken redovisas de allmänna hänsynsreglerna. Hänsynsreglerna innefattar bl a kunskapskravet, försiktighetsprincipen, kravet på bästa möjliga teknik, lokaliseringsprincipen och produktvalsprincipen. Vid åtgärder som kan få inverkan på miljön eller på människors hälsa skall de allmänna hänsynsreglerna följas, om inte åtgärden är av försumbar betydelse med hänsyn till balkens mål. Syftet med reglerna är framför allt att förebygga negativa effekter och att miljöhänsynen i olika sammanhang skall öka. 7.4 Miljökvalitetsnormer I en förordning till miljöbalken redovisas de miljökvalitetsnormer som gäller för Sverige. Normerna reglerar den miljökvalitet som ska finnas eller uppnås. Miljökvalitetsnormer finns bl. a. för SOB2B, CO, Pb och partiklar i utomhusluft. 7.5 Tillämpliga lagar och riktlinjer Kommunens detaljplanering styrs av Plan- och bygglagen, PBL (SFS 1987:10). Detaljplaneringen styrs även av miljöbalken med tillhörande förordningar och då särskilt av 6 kap. miljöbalken (SFS 1998:808) samt av förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (SFS 1998:905). Intrång i fornminnen regleras av kulturminneslagen, KML. 15 (46)

36 och 8 FÖRUTSÄTTNINGAR 8.1 LKABs verksamhet och trafikflöden Transporter LKABs gruvverksamhet genererar betydande transporter i Kiruna kommun. Med hjälp av inpasseringssystemet och passager som registreras i databas kan man uppskatta antal transporter som dagligen passerar huvudinfarten via Gruvvägen och Viscariainfarten, se XTabell 2X. I denna statistik syns dock inte trafik som stannar på parkeringen utanför inpasseringskontrollen, dvs personal som åker till och från arbete med bil. Tabell 2 Statistik från LKABs inpasseringssystem i november 2006 (alla fordon) Antal fordon under 7 dygn (mätvärden) Antal fordon per dygn (uppskattning: mätvärden/7) Infart Inpasserade Utpasserade Inpasserade Utpasserade Huvudinfart (v 45) Viscariainfart (v46) Vägverket har genomfört trafikmätningar i Kiruna under augusti 2005 samt under september 2006, se XTabell 3X, XTabell 4X XTabell 5X. Syftet med mätningen var främst att undersöka behovet av en förbifart. Tabell 3 Trafikmätningar för genomfartstrafik i Kiruna stad (med stopp högst i 20 min) Genomfartstrafik i Kiruna stad (Båda riktningar) År Antal fordon/dygn Varav antal lastbilar Källa: Vägverket/Erik Palmqvist 2006 Tabell 4 Antal fordon på E10 E10 mot nordväst År Antal fordon/dygn Varav antal lastbilar E10 mot sydost Antal fordon/dygn Varav antal lastbilar * * * =se Figur 6, Tunga transporter i Kiruna (fordon/dygn) 2006; källa: Vägverket/Erik Palmqvist (46)

37 Tabell 5 Transporter till och från LKAB (korsning Gruvvägen/Hjalmar Lundboms väg) Till och från LKAB (mätvärden) Från LKAB (uppskattning: enkel rikning = mätvärden/2) År Antal fordon/dygn Varav antal lastbilar Antal fordon/dygn Varav antal lastbilar (26%) (26%) (19%) (19%)* * =se Figur 6, Tunga transporter i Kiruna (fordon/dygn) 2006, källa: Vägverket/Erik Palmqvist 2006 Mätningarna har utförts vid olika tidpunkter: LKABs statistik under två veckor i november 2006 och Vägverkets trafikräkningar under ett dygn i augusti 2005 respektive september LKABs statistik visar det totala antalet transporter men inte indelningen mellan tunga transporter och persontransporter, vilket däremot redovisas i Vägverkets mätningar. Därför kan man inte direkt jämföra resultaten med varandra eller dra några tydliga slutsatser om procentuell förändring eller andra trender. Man kan dock konstatera att antalet tunga transporter som passerar Kiruna centrum är relativt lika under båda åren enligt Vägverkets mätningar. En betydande del av dessa transporter genereras som resultat av LKABs verksamhet och passerar därefter Kiruna centrum, eftersom trafikflödets huvudriktning på E10 är mot öst/sydost. Siffrorna från Vägverket och LKAB varierar något när det gäller antalet transporter till och från huvudinfarten (korsning Gruvvägen/Hjarlmar Lundboms väg). En del av förklaringen är att mätningarna inte är utförda under samma tidsperiod. Dessutom är det viktigt att uppmärksamma att transporter som stannar på parkeringen utanför inpasseringskontrollen är med i Vägverkets mätningar men dessa transporter syns inte i LKABs statistik. Inpasseringskontrollen fångar ju endast upp inpasserande transporter till gruvområdet vid porten men tar inte hänsyn till fordon som stannar på parkeringen strax utanför porten. Med hjälp av LKABs statistik från inpasseringskontrollerna är det möjligt att jämföra huvudinfarten och Viscariainfarten. Från mätningar kan man läsa att den övervägande delen av alla transporter till och från LKABs gruvområde passerar huvudinfarten och endast ca 1% av transporterna går via Viscariainfarten. I denna statistik syns dock inte trafik som stannar på parkeringen utanför inpasseringskontrollen, dvs främst personal som åker till och från arbete med bil. En bärighetsutredning av Nikkaluoktavägen har utförts som visar att vägen måste förstärkas inför kommande bygge av ny väg. Tre alternativ har föreslagits med varierande beläggningstjocklek, livslängd samt kostnad och beslut i frågan har inte fattats. 17 (46)

38 Trafikmätningar (tunga fordon/dygn) Vägverket september 2006 Tung trafik österut Tung trafik från LKAB (Gruvvägen) Tung trafik norrut Tung genomsfartstrafik Området inom vilket ny väg tillåts enligt ny detaljplan m Figur 6 Tunga transporter i Kiruna (fordon/dygn) (46)

39 8.1.2 Mellanlagring, behandling och deponering av avfall Inom Kiirunavaaras gruvområde produceras gråberg som deponeras inom det befintliga detaljplanområdet. Även om massorna kan användas som resurs i betongtillverkning och infrastrukturprojekt, finns ett behov av att långsiktigt utreda och planera för hanteringen av gråberget. För närvarande finns det ingen behandlingsanläggning inom regionen för saneringsmassor och andra liknade restprodukter och avfall som förekommer inom och i anslutning till LKABs verksamheter. För att slippa långa transporter av avfall planerar exploatören att bygga en behandlingsanläggning i Kiirunavaara Tillverkning och förvaring av explosivämnen Inom gruvområdet bedriver LKAB verksamhet som innebär tillverkning och förvaring av explosivämnen. En riskanalys har gjorts av FOI ( ) och resulterat i bl a avstånd som medför acceptabla risker, se Tabell 6 och XFigur 7X. Dessa avstånd har varit dimensionerande när den nya dragningen för södra infarten har planerats. Tabell 6 Avstånd mellan byggnader och skyddsobjekt (väg) Byggnad Kimiten (byggnad 8) 540 Förråd (byggnad 14) 540 Destruktionsanläggning 670 Ungefärliga kortaste avstånd med acceptabel risk mellan byggnad och ny väg (m) 19 (46)

40 Destruktionsanlaggning Forråd Kimiten Område inom vilket väg tillåts enligt ny detaljplan m Figur 7 Tillverkning och förvaring av explosivämnen samt säkerhetsavstånd 20 (46)

41 8.2 Befintlig och planerad infrastruktur Järnväg Banverket planerar för närvarande en dragning av ny järnväg förbi Kiruna. Kriterierna för övervägda alternativ är en god anslutning för godstrafik till LKAB samt en god möjlighet för persontrafik till Kiruna stad. Utredningsalternativen redovisades slutligen i järnvägsutredningen som ställdes ut under våren 2007 och en korridor valdes. Denna sk. Kiirunavaarakorridor samt hur den sammanfaller med den planerade södra infarten till LKABs Kiirunavaaragruva visas på kartan, se XFigur 8X. Banverket går nu vidare i processen med att upprätta järnvägsplan för det valda alternativet Väg Enligt bedömning i Vägverkets förstudie, BD , ska en ny lösning för väg E10 och delar av det allmänna vägnätet vara klara år Tre alternativ för väg E10 redovisas. Ett av alternativen innebär att E10 får en ny sträckning där den viker av strax öster om Tuollavaara och dras i en båge förbi Kiruna flygplats och sedan söder och väster om Kiirunavaara gruvområde. Den alternativa sträckningen för vägen samt hur de sammanfaller med planerad dragning av södra infarten, se XFigur 9X Kraftledning Inom det aktuella området finns det flera kraftledningar som ägs av Vattenfall AB. Flytt av några av dessa ledningar planeras ske i framtiden. 21 (46)

42 Område inom vilket ny infartsväg tillåts enligt ny detaljplan Järnvägskorridor Kiirunavaara m Figur 8 Järnvägskorridor ( ) 22 (46)

43 Vägkorridor Område inom vilket ny infartsväg tillåts enligt ny detaljplan m Figur 9 Vägkorridorer ( ) 23 (46)

44 8.3 Riksintressen och skyddade områden Rennäring Det nya detaljplaneområdet tangerar en trång passage som är av riksintresse för rennäringen. Renflyttningslederna med tillhörande rastbeten söder om detaljplaneområdet är av riksintresse enligt 3 kap 5 andra stycket miljöbalken, se XBilaga 1X Kulturmiljö, fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar Kiruna stad är klassat som riksintresse för kulturmiljövård. Riksintresset består i att stadsmiljön och industrilandskapet i Kiruna visar ett unikt samhällsbygge från 1900-talets början, där tidens stadsbyggnadsideal förverkligades på tidigare obebyggd mark, se XBilaga 2X. Planerad verksamhet kommer att ske inom ett område vilket är av riksintresse för kulturmiljövård. I samband med planeringen av väg-, järnväg och kraftledningar har Norrbottens Museum utfört på uppdrag av Banverket en arkeologisk utredning i två etapper i området under Fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar har kartlagts i denna utredning. En fornlämning är skyddad enligt lag och ingrepp är tillståndspliktiga, enl. Lag om kulturminnen mm kap 2 (KML). Samråd ska alltid ske med länsstyrelsens kulturmiljöenhet om arbete planeras i närheten av fornlämningar. Begreppet "i närheten" borde ses i sitt sammanhang och kan därför variera från fall till fall. Sådant avstånd kan dock tolkas vara upp till m enligt Länstyrelsen i Norrbottens län (personlig kommunikation, maj 2007). Övrig kulturhistorisk lämning innebär att lämningen inte är tillräckligt gammal eller övergiven för att bedömas som fornlämning. Även dessa lämningar har naturligtvis ett kulturhistorisktvärde men de är inte skyddade i lagen. Fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar inom och i närheten av det nya detaljplaneområdet redovisas på kartan, se bilaga 3. Avstånd till den närmaste fornlämningen är ca 500 m. Två kulturhistoriska lämningar (två barktäkter) har identifierats, var av den ena innanför det nya detaljplanområdet och den andra ca 40 m söder om det nya detaljplanområdet. Ytterligare fem kulturhistoriska lämningar (fyra gruvhål och en härd) har identifierats strax öster om det nya detaljplanområdet Material (värdefulla ämnen) Kirunagruvan är av riksintresse enligt miljöbalken 3 kap 7, SGU beslut , se bilaga X2X. 24 (46)

45 och Naturvård, Natura 2000 och skyddade områden Detaljplaneområdet ligger inte inom område av riksintresse för naturvård och inte inom eller i närheten av område med skyddad natur, skyddade våtmarker, biotopskydd eller Natura 2000, se XBilaga 4X XBilaga 5X Luftfart, järnväg och väg Kiruna flygplats är av riksintresse enligt miljöbalken 3 kap 8. Malmbanan är av riksintresse enligt miljöbalken 3 kap 8, Banverket beslut Väg E10 är av riksintresse enligt miljöbalken 3 kap 8, Vägverket beslut , se bilaga X2X. 8.4 Rennäring Renarna flyttas runt på markerna under året som en följd av klimatets årstidsvariationer. Flyttlederna är nödvändiga för att genomföra flyttningar mellan betesområden och andra betydelsefulla platser. För flyttleder gäller generellt att ju bredare de är desto lättare att flytta renarna. Flyttleder är ofta flera hundra meter breda och följer naturligt avgränsade stråk i topografin, t ex myrstråk eller isbelagda sjöar och vattendrag. Vid förflyttning mellan olika betesområden kan det vara svårt att få renarna att passera exempelvis branta sluttningar, vadställen, tät vegetation, bebyggelse, högtrafikerad väg eller flygfält. Dessa områden benämns som svåra passager. I sådana områden bör sådant som ytterligare kan försvåra eller omöjliggöra flyttningen undvikas. Vid flyttvägarna finns även mindre områden som är avsatta för så kallade rastbeten. Rastbetet används för att ge föda och vila åt renhjorden under flytten. Dessa områden är nödvändiga för nyttjandet av lederna. Detaljplaneområdet ligger delvis inom ett område som är av riksintresse för rennäringen, se bilaga 1, och där rennäring bedrivs aktivt av Laevas sameby. En flyttled för förflyttning mellan samebyns kärnområden på vinter- och vårbetesland ligger i närheten av detaljplaneområdet. Vår-, sommar- och höstbetesmarker samt kalvningsland ligger i området väster om Kiruna. Vinterbeteslandet ligger söder om Svappavaara. Laevas samebys område är som smalast kring och strax väster om tätorten Kiruna. Flytt mellan höstbete och vinterbete sker normalt under november-december. Flyttleden mellan vinterbetesland och vårbetesland går i anslutning till södra delen av LKAB:s sedimenterings- och klarningsmagasin och nära den södra delen av Kiruna flygplats. Området söder om Kiruna bedöms som en trång passage. Ett informationsmöte har ägt rum med samebyn. Den viktiga flyttleden och den svåra passagen gör att en del av utredningsområdet anges som en viktig strategisk plats för rennäringen. Jordbruksverket tog beslut om att berörd flyttled samt den trånga passagen är av riksintresse, enligt 3 kap. 5 andra stycket miljöbalken, i Norrbottens län. 25 (46)

46 8.5 Naturmiljö Området där väg tillåts enligt det nya detaljplanförslaget ligger till största delen i fjällbjörkskog som på ett eller annat sätt påverkats av människan. Genom det nya detaljplanområdet går också en befintlig kraftledningsgata. Vedtäkt har förekommit och i östra delen har skog nyligen slutavverkats. Den direkta gruvverksamheten märks främst i västra delen där en del schaktning och utfyllnader gjorts. Här passeras också ett grävt dike som kommer från gruvupplaget. Fågelinslaget utgörs i första hand av vanliga skogs- och fjällfåglar som kan förväntas i den typ av naturmiljöer som omger Kiruna. En enda av arterna, lappmes (Parus cinticus), är utpekad i den nya svenska rödlistan. Arten uppvisar en stark tillbakagång och orsakerna är i första hand skogsbrukets påverkan på inlandets och de fjällnära skogarnas strukturer. Två områden med särskilda naturvärden har dokumenterats i de nordvästra delarna av planområdet. Dessa miljöer, en ravin och en bäckmiljö, är till sin karaktär ovanliga och har bedömts som värdefulla ur naturvårdssynpunkt. Ravinen är en tydligt utformad dal i östvästlig riktning. Dalens södra sida utgörs av en gräsklädd backe med fjällbjörk och den norra av en rasbrant. Ravinen är främst av geologiskt värde och en för landskapsbilden intressant formation. Den utgör också en skyddad miljö för olika organismer. I östra delen av ravinen växer ett bestånd med fjällskråp (Petasites frigidus). Bäckmiljön utgörs av ett bäckdrag som övergår till våtmark vilken är en frodig och mer artrik miljö än omgivande skog. Runt Kiruna tätort finns våtmarksområden som är intressanta ur naturvårdssynpunkt. Länsstyrelsen i Norrbottens län har genomfört en våtmarksinventering där man klassificerat våtmarker enligt en 4-gradig skala. Våtmarkerna har bedömts efter kriterier som storlek, orördhet, biologisk mångfald samt förekomst av sällsynta arter och naturtyper. Till klass 1 hör våtmarker som har mycket höga naturvärden och som i största möjliga mån bör bevaras för all framtid. Våtmarker som tillhör klass 2 har höga naturvärden och ska så långt som möjligt undantas från olika ingrepp. Klass 3 och 4 är våtmarker med vissa eller låga kända naturvärden. Till klass 3 hör en mycket stor och heterogen grupp våtmarker. Gruppen innefattar objekt som kan vara delvis eller mycket påverkade samt objekt som är intakta och opåverkade, och därmed innehar ett högre naturvärde. Våtmarker tillhörande klass 4 har låga kända naturvärden vilka i första hand tas i anspråk för eventuell exploatering. I den sydvästra delen av LKABs område, men utanför detaljplaneområdet, finns en våtmark som är klassificerad som klass 4. Söder om detaljplaneområdet finns även våtmarker som tillhör klass 3, dvs. våtmarkerna har vissa naturvärden, se XBilaga 5X, Våtmarksinventeringen, Länsstyrelsen i Norrbotten, (46)

47 8.6 Landskapsbild Planområdets närmaste landskap utgörs av våtmarker och fjällbjörkskog på och nedanför Kiirunavaaras östra och södra sluttningar. Landskapsstrukturen är här så storskalig att man inte upplever några egentliga dalgångar, utan mest en stor rymd som begränsas av berg längre bort. Renflyttleden utgör ett tydligt stråk i landskapsbilden. En tydligt utformad dal finns inom det nya detaljplanområdet i östvästlig riktning. Dalens södra sida utgörs av en gräsbevuxen backe med fjällbjörk och den norra av en rasbrant. Ravinen har främst ett geologiskt värde och en för landskapsbilden intressant formation. De närmaste bergen, Luossavaara och Kiirunavaara har kommit att bli en del av Kirunas skyline och upplevelsen är tydlig från E 10. Upplevelsen av Kiirunavaara från söder (Nikkaluoktavägen, renled, och eventuell ny E10 och järnväg) domineras av SAK-verken, de trappstegslika gråbergsdeponierna och sedimentationsdammarna. En utökning av gråbergsdeponierna innebär en påverkan på landskapsbilden. 8.7 Rekreation och friluftsliv Inom kommunen bedrivs en omfattande jakt- och fiskeverksamhet avseende såväl fritid som turism. Runt Kiruna finns ett väl utbyggt nät av vandringsleder, skidspår och skoterleder. I området finns markerade skoterleder. Den tilltänkta vägen kommer att korsa skoterleden samt delvis gå parallellt med den. Jakt på ripa förekommer i området. 8.8 Geologiska förhållanden Den planerade vägen kommer att gå mellan Kiirunavaara och Gironnjaska, 540 m ö h, längs med en platå. Dominerande jordart i området är morän, vilket innebär goda grundläggningsförutsättningar. Berget bedöms ligga grunt, ca ett par meter, men en verifiering kommer att göras med georadar så fort den framtida vägsträckningen fastställts. Dräneringen är god, med undantag för några mindre blöta partier. I den västra delen, söder om planområdet finns en våtmark, se XBilaga 5X, som inte har några särskilda skyddsvärden. Området sluttar söderut och det finns inga större vattendrag inom det planerade området. Marken inom planområdet är delvis utfyllt sedan tidigare. Det finns inga borrade brunnar på eller intill planområdet (Sveriges geologiska undersökning, 2006). Det finns heller inga kommunala yt- eller grundvattentäkter inom planområdet. Geotekniska undersökningar kommer att genomföras för att bestämma de geologiska förhållandena inom planområdet. 27 (46)

48 9 NOLLALTERNATIV 9.1 Väg Nollalternativet innebär att södra infarten inte byggs. Om ingen ny väg anläggs, är man tvungen att fortsätta använda de två befintliga infarterna, huvudinfarten vid Gruvvägen och Viscariainfarten i norr. Detta innebär att persontrafik och tung trafik samt transporter av farligt gods som huvudsakligen kommer från sydost längs E10 passerar genom Kiruna centrum också i fortsättningen. LKABs utredning visar att huvudinfarten vid Gruvvägen kommer att påverkas av deformationer i framtiden. Deformationerna beräknas påverka Gruvvägens och Gruvvägsbrons stabilitet inom ca 5 år om gruvbrytning fortsätter som hittills beräknat. Detta innebär att nollalternativet, om det tolkas som att ingen åtgärd vidtas, inte är ett realistiskt alternativ. Huvudinfarten måste ersättas i framtiden med en ny infart till gruvområdet. 9.2 Behandlingsanläggning Jordmassor och restprodukter som kräver behandling innan återanvändning eller deponering uppkommer inom LKABs verksamheter i Kiruna transporteras långa sträckor till behandlingsanläggningar som ligger på annan ort om det inte är möjligt att behandla avfall inom Kiirunavaaras gruvområde. 9.3 Utökning av gråbergsdeponin Så länge malmbrytningsverksamhet pågår inom Kiirunavaaragruvan, produceras också gråbergsmassor. Exploatören LKAB har tidigare (2004) utrett lämpliga områden och därefter anmält planerad deponering av torrt gråberg fram till 2018 till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har därefter fattat ett beslut i ärendet utan erinran mot LKAB:s planer. Om deponierna inte kan utökas inom de områden som innefattas av anmälan, dvs inom gruvindustriområdet enligt det gällande detaljplanområdet eller det nya detaljplanområdet, måste andra områden identifieras och utnyttjas. 28 (46)

49 10 LOKALISERINGSALTERNATIV 10.1 Det gällande alternativet Ett område där det är tillåtet att anlägga en enskild väg anges i den nya detaljplanen. Vid avgränsning av detta område har hänsyn tagits till synpunkter från samebyn. Eftersom det är av största vikt att anslutningen mot Nikkaluoktavägen görs på ett trafiksäkert sätt med god sikt, som Vägverket påpekar i sitt yttrande, kommer det exakta läget för utfarten studeras närmare och låsas fast först senare i projekteringsskedet De avvisade vägalternativen 1 och Vägalternativ 1 - södra alternativet för Södra infarten En ny ca 4,6 km lång grusväg med 8-10 m breda körbana anläggs som infartsväg till gruvområdet. Anslutning till Nikkaluoktavägen sker ca 100 m norr om kraftledningskorsningen. Vägen fortsätter västerut parallellt med kraftledningen på dess södra sida och vidare in i gruvområdet. Eftersom vägen går längs Kiirunavaaras sluttning och följer i stort höjdkurvorna, blir vägprofilen fördelaktig. Säkerhetsavstånd till byggnader där explosiva ämnen hanteras och förvaras (Kimiten, Förråd 14 och destruktionsanläggning) erhålls. Anläggande av grusvägen bedöms ta ca 6 månader Vägalternativ 2 - norra alternativet för Södra infarten En ny ca 5,0 km lång grusväg med 8-10 m breda körbana anläggs som infartsväg till gruvområdet. Anslutning till Nikkaluoktavägen sker ca 400 m norr om anslutningen vid alternativ 1. Höjdskillnader vid anslutningen och en ravin medför dock något mindre fördelaktig vägprofil jämfört med alternativ 1. Efter ca 580 m svänger alternativ 2 västerut och följer därefter samma dragning som alternativ 1. Säkerhetsavstånd till byggnader där explosiva ämnen hanteras och förvaras (Kimiten, Förråd 14 och destruktionsanläggning) innehålls. Anläggande av grusvägen bedöms ta ca 6 månader. 29 (46)

50 !! Teckenförklaring!!!! Avvisat alternativ 1 (södra) Avvisat alternativ 2 (norra) Det nya detaljplanområdet Väg tillåts enligt ny detaljplan Gällande detaljplan (gruvindustri) m Figur 10 Två avvisade vägalternativ samt gällande och nytt detaljplanområde (enligt förslag) Båda alternativen samt järnväg söder om Kiirunavaara Efter Banverkets utställning av järnvägsutredningen våren 2007 valdes den sk. Kiirunavaara korridoren för framtida järnväg genom Kiruna, se figur 8. Infartsväg enligt alternativ 1 (södra alternativet för Södra infarten) ansluter sig till Nikkaluoktavägen ca 1,0 km norr om Banverkets Kiirunavaara-korridor. Därefter fortsätter alternativ 1 mot väst och sammanfaller sedan med järnvägskorridoren utan konflikt med framtida järnväg. Infartsväg enligt alternativ 2 (norra alternativet för Södra infarten) ansluter till Nikkaluoktavägen ca 1,4 norr om Kiirunavaarakorridoren, fortsätter sedan i sydvästlig riktning och sammanfaller med järnvägskorridoren utan konflikt med framtida järnväg. Infartsvägen kan eventuellt användas som anläggningsväg vid byggande av järnvägen (Kiirunavaara alternativ) Båda alternativen och E10 söder om Kiirunavaara Vägverket planerar för en ny dragning av E10 förbi Kiruna centrum. Bland de alternativa dragningarna söder om Kiruna centrum och Kiirunavaara finns tre korridorer: Nikkaluokta Väst, Nikkaluokta Mitt och Nikkaluokta Öst, ( ), se XFigur 9X. Vägdragningen enligt alternativ 1 (södra alternativet för Södra infarten) sammanfaller helt med dessa korridorer utan konflikt med framtida väg. Vägdragningen enligt alternativ 2 (norra alternativet för Södra infarten) sker i anslutning till Nikkaluoktavägen strax utanför vägkorridoren men sammanfaller sedan med vägkorridorerna utan konflikt med framtida väg. 30 (46)

51 Båda alternativen samt järnväg och E10 söder om Kiirunavaara Om den framtida järnvägen byggs inom den s. k. Kiirunavaara-korridoren och E10 inom någon av vägkorridorerna söder om Kiirunavaara (Nikkaluokta Väst, Nikkaluokta Mitt eller Nikkaluokta Öst), kan det anses vara fördelaktigt att i möjligaste mån samförlägga annan infrastruktur, dvs t ex infartsvägen till gruvområdet inom samma korridor. Alternativ 1 sammanfaller helt inom vägkorridoren men vid alternativ 2 sker anslutning mot Nikkaluoktavägen något utanför vägkorridoren. Båda vägalternativen för infartsvägen befinner sig utanför järnvägskorridoren vid anslutning mot allmän väg men sammanfaller därefter i stort med järnvägskorridoren. Samförläggning av järnväg och väg kan innebära en barriäreffekt lokalt men som helhet innebär det ändå att fragmentering av markanvändning minskar. Ekodukter kan användas för att bygga bort barriäreffekter. Banverket och Vägverket kommer att ta ställning till förutsättningar för ekodukt Ny behandlingsanläggning Behandlingsanläggningens lokalisering har inte bestämts i detta planeringsskede. Detaljplan för industriområde med gruvindustri som huvudsaklig markanvändning reglerar inte i detalj hur och var sådan verksamhet inom ett industriområde får bedrivas. Topografin, de geologiska och logistiska aspekterna är viktiga funktionella förutsättningar för en lämplig placering. I detta tidiga skede föreslås en lokalisering i anslutning till den nya infarten. Val av alternativ för ny infart kommer därmed att påverka behandlingsanläggningens lokalisering. När exploatören väljer att gå vidare och söka tillstånd enligt miljöbalken för anläggningen, utreds lokaliseringsalternativen närmare och alternativen samt konsekvenserna beskrivs i en särskild miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som utgör en del av tillståndsansökan Utökning av befintlig gråbergsdeponi I detta planeringsskede definieras inte exakta gränser för utökning av gråbergsdeponin. Sådan verksamhet pågår redan inom det befintliga detaljplanområdet utan att verksamhetens geografiska omfattning styrs i detalj av planen. Exploatören önskar kunna utöka den befintliga terassformade gråbergsdeponin inom området som ligger strax norr om den planerade infarten på ett ändamålsenligt sätt med tanke på områdets topografi och massornas friktionsvinkel. För de befintliga deponierna gäller högsta tillåtna tipphöjd på +565 över nollplanet och samma höjd kommer att gälla för de nya deponierna. 31 (46)

52 11 MILJÖKONSEKVENSER 11.1 Trafik och transporter Den nya södra infarten till LKABs gruvområde inom Kiirunavaara kommer att påverka området och medföra positiva konsekvenser för Kiruna stad. Eftersom en betydande del av de tunga transporter och transporter av farligt gods som idag passerar stadens centrum kommer att ledas utanför tätorten, förbättras trafikmiljön och säkerheten i Kiruna. En så förmånlig utformning av infartsvägens profil som möjligt och en trygg anslutning mot allmän väg är viktiga aspekter ur trafiksynpunkt eftersom vägen kommer att trafikeras av ett avsevärt antal fordon per dag. Den nya infarten till gruvområdet innebär att antalet tunga transporter på Nikkaluoktavägen ökar. En bärighetsutredning av Nikkaluoktavägen har utförts som visar att vägen måste förstärkas inför kommande bygge av ny väg. Tre alternativ har föreslagits med varierande beläggningstjocklek, livslängd samt kostnad och beslut i frågan har inte fattats. Drift av en ny behandlingsanläggning inom det nya detaljplanområdet kommer att generera ett litet antal transporter eftersom förbehandling och behandling av massor och avfall bara sker några gånger per år. Dessa transporter är försumbara jämfört med de transporter som genereras totalt av LKABs verksamhet inom Kiirunavaaragruvan. Om däremot ingen behandlingsanläggning anläggs inom Kiruna, måste restprodukter och avfall, varav en del farligt avfall, transporteras långa avstånd. Detta innebär ökning av utsläpp pga transportarbete och utökade risker för hälsa och miljö längs transportvägen. Utökning av gråbergsdeponin bedöms inte påverka trafikmiljön utanför industriområdet och därmed inte ha några konsekvenser för trafikmiljön utanför industriområdet. Konsekvenserna för trafikmiljön och transporterna bedöms som stora och positiva om södra infarten byggs och en ny behandlingsanläggning etableras inom området Rennäring Det område där det är tillåtet att anlägga en infartsväg enligt detaljplanförslagen tangerar ett område som är klassificerat som riksintresse för rennäring, se bilaga 1. Avgränsning av detta område har justerats i samråd med samebyn. Vid samråd med den berörda samebyn framkom det också att det är främst flytten av renar som påverkas. När förflyttning sker mellan olika betesområden får inte passager vara för trånga. Den samlade flytten av renar påverkas inte i så stor utsträckning, men trånga passager innebär ett problem för de fritt strövande renar som passerar under en längre tidsperiod. 32 (46)

53 Därför det är viktigt att undvika intrång i svåra passager. Barriäreffekterna är negativa för rennäringen. En väg utgör oftast ingen större barriär i sig, men däremot kan en väg tillsammans med eventuell järnväg utgöra ett betydande hinder för rennäringen. Vid planläggningen är det därför mycket viktigt att ta hänsyn till rennäringens intressen och från helhetsperspektiv sätta in åtgärder som förminskar de negativa konsekvenserna på renflyttningsleden. Eftersom exploatören planerar omge behandlingsanläggningen med stängsel, utsätts inte renarna för risker vid förflyttning. Utökning av gråbergsdeponin bedöms inte påverka rennäringens intressen. Konsekvenserna för rennäring bedöms sammantaget som små efter att området som reserveras för anläggning av vägen har justerats i samråd med samebyn Mark och grund- och ytvatten I samband med byggnation av ny infart kommer markförhållandena delvis att förändras genom planerade åtgärder. Alla massor som hanteras i projektet ska dock ses som en resurs. Eventuella överskottsmassor ska kunna återanvändas om framtida behov uppstår. Schaktning och återfyllning kommer endast att utföras i anslutning till planområdet och inga nya större områden kommer att tas i anspråk. Arbetena kan ytterst lokalt medföra en grundvattensänkning som följd av dränering. Kompletterande geologiska undersökningar för att fastställa mark- och grundvattenförhållandena ytterligare kommer att genomföras. En anläggning för behandling av avfall innebär en risk för mark och grund- och ytvatten. Mellanlagring, omlastning, sortering och förbehandling av avfall planeras i detta fall att ske på tätgjorda ytor. Processvatten från verksamheten samlas upp och om behov finns renas det i en lokal reningsanläggning. Man kan behöva samla upp kraftigt förorenat processvatten separat och transportera till en godkänd extern reningsanläggning. En anläggning av detta slag är tillståndspliktig och tillstånd för verksamheten måste sökas i särskild ordning. Genom verksamhetsutövarens egenkontroll och fungerande rutiner kan verksamhet bedrivas utan menlig inverkan på omgivningen. När gråbergsavfallet deponeras på markytan, exponeras färska mineralytor för luft och nederbörd. På mineralytor startar kemiska vittringsprocesser. Vittrings- och lakningsstudier har utförts på gråberg från LKABs gruva i Kiruna. Dessa studier visar att eventuell syrabildning neutraliseras med marginal och att lakvattnets miljöpåverkan blir måttfull. Vidare finns vissa sprängmedelsrester kvar i gråbergsmassorna. År 2001 bedömdes att 125 ton kväve tillfördes deponierna varje år tillsammans med 6,4 miljoner ton gråberg. Kvävemängden är således inte obetydlig. LKAB har anmält planerade framtida deponering av torrt gråberg till Länsstyrelsen i I anmälan har LKAB beskrivit deponeringsbehovet och utrett de lämpliga områdena fram till år Länsstyrelsen fattade ett beslut i ärendet utan erinran mot anmälan. Verksamhetens förutsättningar har inte tidsbegränsats i den gällande detaljplanen och förutsättningarna styrs av detaljplanens bestämmelser och plangränser. Sammantaget bedöms konsekvenserna för marken och grund- och ytvatten som relativt små. 33 (46)

54 11.4 Kulturmiljö och material Planerad verksamhet kommer att ske inom områden som är av riksintresse för material (värdefulla ämnen och mineraler, dvs Kirunagruvan) och riksintresse för kulturmiljövård, se bilaga 2. Riksintresset för kulturmiljö består i att stadsmiljön och industrilandskapet visar ett unikt samhällsbygge från 1900-talets början, där tidens stadsbyggnadsideal förverkligades på tidigare obebyggd mark. Den planerade detaljplaneändringen kommer att beröra områden som är av riksintresse för material och kulturmiljö. Konsekvenserna för de skyddade värdena bedöms dock små. Inom området har en omfattande inventering av fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar gjorts. Fornlämningar är skyddade enligt lagen och ingrepp är tillståndspliktigt enligt Lag om kulturminnen (KML) och samråd ska alltid ske med länsstyrelsens kulturmiljöenhet om arbete planeras i närheten av fast fornlämning. Övrig kulturhistorisk lämning är en lämning som inte är tillräckligt gammal eller övergiven för att bedömas som fast fornlämning. Dessa lämningar har också ett kulturhistoriskt värde men de är inte skyddade i lagen. De kända fornlämningarna och de andra kulturhistoriska lämningarna redovisas i bilaga 3. Det finns inga kända fornlämningar inom det nya detaljplanområdet. Avstånd till den närmaste fornlämningen är ca 500 m. Skulle fornlämningar påträffas under byggnationen ska arbetet avbrytas och fornlämningen anmälas till länsstyrelsen. Två kulturhistoriska lämningar (två barktäkter), den ena innanför det nya detaljplanområdet och den andra ca 40 m söder om det nya detaljplanområdet, har identifierats. Ytterligare fem kulturhistoriska lämningar (fyra gruvhål och en härd) har identifierats strax öster om det nya detaljplanområdet. Vägsträckningen specificeras inte i den nya detaljplanen utan endast ett område anges där det är tillåtet att anlägga väg. Vid projektering av vägen bör hänsyn tas till de kända lämningarna och vägen kan därmed anläggas på ett sådant sätt att dessa lämningar kan bevaras. Konsekvenserna för kulturmiljö och riksintresse för material bedöms som små Naturmiljö Detaljplaneområdet ligger inte inom ett område av riksintresse för naturvård och inte inom eller i närheten av något område med skyddad natur, skyddade våtmarker, biotopskydd eller Natura Inga våtmarksområden kommer att beröras av den planerade detaljplaneändringen. De planerade verksamheterna bedöms i stort sett kunna genomföras utan märkbara negativa konsekvenser för naturvården. I stort berörs endast områden som redan är påverkade av industriell verksamhet. 34 (46)

55 I östra delen kan dock naturvärdena påverkas vid passagen av en ravin och en mindre bäck. Här finns både biologiska och geologiska värden att ta hänsyn till. Ravinen utgörs av en markant U-formad dal i öst-västlig riktning. Området där det är tillåtet att anlägga väg enligt den nya detaljplanen går tvärs över ravinen och de bankar som följer med vägbygget bedöms påverka både landskapsbilden och livsmiljön negativt. Bäcken lite längre norrut kantas av en frodig miljö som bedöms vara artrikare än omgivande skog. Området där det är tillåtet att anlägga väg följer bäcken och går tvärs över våtmarken och detta ingrepp kan medföra en negativ påverkan på hydrologin i området och reducera den frodiga bäckmiljön till ett vägdike. Vid projektering av vägen bör hänsyn tas till de kända naturvärden och vägen dras på ett sådant sätt att naturvärden kan bevaras. Hänsyn bör också tas till ravinen och bäcken vid lokalisering av behandlingsanläggningen. Sammantaget bedöms konsekvenserna för naturmiljö som måttliga Landskapsbild Den planerade vägen bedöms i stort sett kunna genomföras utan märkbara negativa konsekvenser för landskapsbilden. Den planerade vägen kommer troligen att utgöras av en ca 8-10 m bred grusväg samt vägren. I stort kommer vägen får en utformning som smälter väl in med de trappstegslika deponierna som finns runt merparten av Kiirunavaara. Vägen kommer att kunna betraktas från Nikkaluoktavägen, kraftledningsgatorna och skoterleden och den kommer att också kunna upplevas från renled och område för rastbete. Lokalt sker en inverkan på landskapsbilden om den planerade infarten till gruvområdet går över en mindre ravin av geologiskt intresse. Den framtida järnvägen i Kiirunavaarakorridoren och eventuellt en ny E10 i utredningskorridor söder om Kiirunavaara kommer att utgöra de största intrången i den storskaliga landskapsbilden. Södra infarten till gruvområdet sammanfaller i stort med dessa korridorer. Behandlingsanläggningen som består av en hårdgjord yta utan byggnader innebär en minimal påverkan på landskapsbilden. Utökning av de terassformade gråbergsdeponierna kommer att leda till en viss förändring i landskapsbildens karaktär. Men sett i sitt sammanhang bedöms förändringen dock, mot bakgrund av de befintliga gråbergsdeponierna, som måttliga. Dessutom påverkar inte ändringen landskapsbilden som den upplevs från Kiruna tätort eftersom de nya deponierna kommer att ligga söder om Kiirunavaara. Eftersom gråberg kan användas som ballast vid betongtillverkning och som fyllnadsmaterial vid anläggning av vägar och järnvägar, borde gråberg ses som resurs i framtida projekt och därmed kan tänkas att konsekvenserna för landskapsbilden inte nödvändigtvis förblir bestående. Sammantaget bedöms konsekvenserna för landskapsbild som måttliga. 35 (46)

56 11.7 Rekreation och friluftsliv Natur- och friluftsliv är viktiga intressen i Kiruna kommun. I området finns markerade skoterleder. Den tilltänkta vägen kommer att korsa skoterleden samt delvis gå parallellt med den. Jakt på ripa förekommer i området. Den planerade detaljplaneändringen bedöms dock påverka dessa intressen endast mycket litet. Sammantaget bedöms konsekvenserna för rekreation och friluftsliv som små Buller och luftkvalitet Det finns ingen bebyggelse i närheten av den planerade infarten. Ökat buller från transporter till och från gruvområdet via den nya infarten påverkar därför inga närboende. Verksamhet inom behandlingsanläggningen innebär att damm kommer att förekomma i samband med siktning, krossning och blandning av massor. Åtgärder, t ex vindskydd, vattenbegjutning och saltning planeras för att förebygga damning. Sammantaget bedöms konsekvenserna som små med tanke på att det inte finns bebyggelse i närheten Risker En ny infart innebär en risk att obehöriga kommer inom gruvindustriområdet där bl a malmbrytning och verksamhet med explosiva ämnen pågår. För att minska risken planerar exploatören att tydliggöra områdets gräns och med varningsskyltar och andra fysiska medel markera ett område dit obehöriga ej äger tillträde. Inpasseringskontroll som motsvarar kontrollen vid nuvarande huvudinfart planeras. 36 (46)

57 12 SAMLAD BEDÖMNING Nikkaluoktavägen, järnvägen och kraftledningsgator utgör de tydligaste stråken i naturmiljön och bidrar till en barriäreffekt i dagens läge. Denna effekt förstärks när en ny sträckning av järnväg och eventuellt också E10 förläggs inom området söder om Kiirunavaara. I detta sammanhang är södra infarten och dess inverkan på miljön, framför allt dess barriäreffekt av mindre betydelse eftersom södra infarten kommer att ligga helt inom industriområdet. Södra infarten innebär dock en positiv inverkan på trafikmiljön i Kiruna när en stor del av tunga transporter inte behöver passera stadens centrum. I stället för en specificerad sträckning för den nya infartsvägen reserveras i detaljplanen ett område där väg kan anläggas. För att nå en trafiksäker anslutning mot Nikkaluoktavägen med god sikt, kommer läget att studeras närmare i senare skede och låsas fast senare inom det område som reserveras för en enskild väg i den nya detaljplanen. Om den nya vägen och dess anslutning mot Nikkaluoktavägen anläggs nära södra delen av det nya detaljplanområdet, kommer vägen att stämma väl överens med Vägverkets och Banverkets utredningskorridorer och samförläggning av infrastruktur anses som positivt. Vägen löper parallellt med Kiirunavaaras höjdkurvor och får därför en bra vägprofil. Om vägen flyttas längre bort mot norr finns risk att vägprofilen inte blir lika fördelaktig. Vid detaljprojekteringen av den nya vägen är det viktigt att hänsyn tas till ravinen och en mindre bäck som finns inom det nya detaljplanområdet för att minska intrånget på och därmed konsekvenserna för naturmiljön och landskapsbilden. Den nya vägen, när den anläggs inom det området som reserveras i det nya detaljplanet, berör riksintresseområdet för rennäring endast marginellt och konsekvenserna för rennäringen bedöms då vara små. För att inte försvåra flytt av friströvande renar borde infartsvägen och industriområdet avgränsas t ex med hjälp av stängsel. Konflikt med Vattenfalls befintliga kraftledning och ledningskorsning kan undvikas när infartsvägen och anslutningen mot Nikkaluoktavägen placeras inom det område som reserveras för en enskild väg i den nya detaljplanen. Exploatören planerar anlägga en s k behandlingsanläggning inom det nya detaljplanområdet där saneringsmassor och andra liknande avfall och restprodukter som förekommer inom och i anslutning till exploatörens verksamhet inom regionen. Verksamheten omfattar behandling, mellanlagring, omlastning och sortering av avfall. En sådan verksamhet innebär en risk för mark- och grundvatten och tillstånd måste sökas i särskild ordning enligt miljöbalken. Konsekvenserna för miljön bedöms i en särskild miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som utgör en del av tillståndsansökan. Genom verksamhetsutövarens egenkontroll och fungerande rutiner kan verksamhet bedrivas utan menlig inverkan på omgivningen. Dessutom bedöms det också vara mer fördelaktigt ur samhällsekonomiskt perspektiv att behandla avfall inom samma region där de produceras jämfört med att avfallet transporteras långa avstånd till motsvarande behandlingsanläggningar. Detta leder också till minskade transportrisker. 37 (46)

58 Exploatören LKAB avser också vid behov utöka de befintliga terassformade gråbergsdeponierna. Denna utökning kommer delvis att ske inom det nya detaljplanområdet. Deponering av gråberg är anmälningspliktig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken samt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Exploatören har utrett lämpliga områden för att täcka deponeringsbehovet fram till 2018 och anmält planerad deponering av torrt gråberg till Länsstyrelsens i januari Länsstyrelsen fattade ett beslut i ärendet utan erinran mot LKAB:s planer i juli 2004 ( , ). För övrigt styr de förutsättningar som anges i detaljplanen deponering inom detaljplanområdet. Enligt den gällande detaljplanen är den högsta tillåtna tipphöjden +565 m över nollplanet och samma begränsning föreslås gälla också inom det nya detaljplanområdet. Eftersom det gäller utökning av befintlig verksamhet med samma tipphöjd som vid de befintliga deponierna, innebär förändringen inget nytt dramatiskt inslag i landskapsbilden. Dessutom ligger de nya deponierna söder om Kiirunavaara vilket innebär att landskapsbilden som den upplevs från Kiruna stad (norr om Kiirunavaara) påverkas praktiskt taget mycket lite. Sammantaget bedöms konsekvenserna för landskapsbilden som måttliga. Eftersom gråberg kan användas som resurs i framtida infrastrukturprojekt inom Kiruna, är det möjligt att konsekvenserna för landskapsbilden inte är bestående. Kiruna stad är av riksintresse men den planerade detaljplanen kommer dock inte att ändra stadsmiljön i Kiruna och konsekvenserna för riksintresset för kulturmiljövård blir således mycket små. Kirunagruvan är av riksintresse och den planerade detaljplaneändringen kommer att påverka Kirunagruvan men konsekvenserna för riksintresset för material blir mycket små. Riksintresse för naturvård berörs inte av den aktuella detaljplanen. Inte heller berörs skyddad natur, skyddade våtmarker, biotopskydd eller Natura 2000-områden. Kiruna flygplats, Malmbanan och E10 är av riksintresse men de berörs inte av detaljplanen. Den aktuella detaljplanen bedöms inte medföra att någon miljökvalitetsnorm överskrids. 13 PLANERADE SKYDDSÅTGÄRDER Exploatören LKAB avser antingen bygga stängsel runt industriområdet eller alternativt visuellt och funktionellt markera gränsen. Exploatören avser bygga stängsel runt behandlingsanläggningen. Den nya infarten kommer också att förses med inpasseringskontroll vilket hindrar obehöriga att tillträda industriområdet. Skulle det visa sig att barriäreffekt uppstår vid samförläggning av allmän väg, enskild väg och järnväg i samma korridor, kan en s k ekodukt anläggas. Ekodukt är en bred bro med vegetation där djuren kan passera över vägar och broar. Ekodukter används i ekologiskt viktiga områden för att binda samman områden som delats av väg eller när vägen korsar viktiga vandringsleden för djuren. Exploatören LKAB avser då att delta i planeringen av en sådan åtgärd i samråd med Banverket och Vägverket. 38 (46)

59 14 PÅVERKAN UNDER BYGGSKEDET Markförhållandena kommer delvis att förändras under byggnationen. Det kan vara nödvändigt att anlägga tillfälliga anslutningsvägar under byggtiden. Schaktmassor som genereras i byggskedet kommer så långt det är möjligt att återanvändas i projektet. Störningar i området kan uppstå under byggtiden i form av buller från transporter och arbetsmaskiner. Andra störningar under byggtiden kan vara damning och vibrationer från grundläggningsarbeten. Under byggtiden sker luftutsläpp från transporter och anläggningsfordon. Detta är dock av tillfällig karaktär och bedöms som försumbart. De störningar som kan uppstå under byggtiden kommer innan byggstart att vara reglerade med entreprenören. I och med att det inte finns permanent boende i direkt anslutning till området finns det goda möjligheter till att genomföra arbetet utan att utsätta omgivningen för störningar. Hur miljöhänsyn ska tas i byggskedet redovisas separat i entreprenörens miljöplan för projektet. Denna styrs av exploatörens system för miljösäkring. Skyddsåtgärder för att minimera miljöpåverkan under byggskedet kommer att vidtas. Krav kommer att ställas på entreprenören så att denne fullgör sina plikter avseende risker för oljespill, förvaring av petroleumprodukter och kemikalier och hantering av avfall. Avverkning, fordonstrafik och utformning av arbetsvägar styrs så att intrång i skogsmark minimeras. Rennäringen kan komma att påverkas under byggtiden. För att minimera påverkan kommer åtgärder att genomföras i samråd med samebyn. 39 (46)

60 15 REFERENSER Berglund Roger/FOI (2006): Redovisning av riskanalys för LKAB Kiruna som underlag för ny järnväg- och vägdragning Banverket (2006): Järnvägsutredning Kiruna, ny järnväg. Utställningshandling. Dnr: BRN /SA Boverket (2000): Boken om MKB för detaljplan. Enetjärn Natur AB (2006): Naturvärdesbedömning av LKAB:s planerade Södra infarten till Kiirunavaara Johansson Cecilia (2001): Kvävelakning från LKAB:s gråbergsdeponier. Examensarbete. Luleå Tekniska Universitet. Kiruna kommun (2002): Översiktsplan. Kiruna kommun (2006): Fördjupad översiktsplan för Kiruna centralort. LKAB (2006): Information avseende ansökan om tillstånd för behandling av förorenade massor vid LKABs anläggningar i Vitåfors. LKAB (2003): Kiruna gråbergsdeponi. Tillståndsansökan till ny deponering fram till år Teknisk beskrivning. Lundqvist Anders (1995): Vittring och lakning i gråberg från LKAB Kiruna. Utredning Länsstyrelsen i Norrbottens län (2004): Våtmarker i Norrbottens län. Rapportnr 6/2004. Länsstyrelsen i Norrbottens län/gunilla Edbom (2007). Personlig kommunikation via mail och telefon. Maj Länsstyrelsen i Norrbottens län/nihad Hodzic (2007). Personlig kommunikation via mail. Maj Norrbottens museum (2005): Omformarstation, Kiruna. Arkeologisk utredning. Rapportansvariga Åsa Lindberg och Susanne Sundberg. Oktober Norrbottens Museum (2006): Kirunaprojektet, Ny järnväg, Kiruna. Arkeologisk utredning. Rapportansvariga Lars Backman, Åsa Lindberg och Susanne Sundberg. April Inventeringsresultat i GIS format erhållits genom Gunilla Edbom och Nihad Hodzic, länsstyrelsen i Norrbottens län. 40 (46)

61 Vägverket. Förstudie. Beslutshandling. Allmänna vägar i Kiruna. Kiruna kommun. BD Vägverket Region Norr/Palmqvist Erik. Trafikräkningar i Kiruna. Telefonsamtal Länkar: Kiruna kommun HTUhttp://kiruna.seUTH Banverket, Kirunaprojektet HTUhttp:// aspUTH Vägverket, Kirunaprojektet HTUhttp:// aspx UTH Länsstyrelsen i Norrbottens län, GIS databaser, Kulturdata, Ren 2000, HTUhttp:// UTH GIS data från Länsstyrelserna. HTUhttp:// Sveriges Geologiska undersökning, Brunnsarkiv HTUhttp:// - brunnuth Skogsvårdsstyrelsen, Skogens källa databas, HTUhttp:// 41 (46)

62 Bilaga 1 Riksintresse för rennäring Riksintresse för rennaring Flyttled av riksintresse för Gabna Flyttled av riksintresse för Laevas Svår passage av riksintresse för Gabna Svår passage av riksintresse för Laevas Enskild väg tillåts enligt detaljplanförslaget m Källa: GIS data från Länsstyrelserna 42 (46)

63 Bilaga 2 Riksintressen för kulturmiljövård, värdefulla ämnen, väg, järnväg och flygplats i Kiruna Flygplats av riksintresse Riksintresse för material Järnväg av riksintresse Väg av riksintresse Kulturmijlö av riksintresse Värdefulla ämnen av riksintresse Enskild väg tillåts enligt detaljplanförslaget m Källa: GIS data från Länsstyrelserna 43 (46)

64 Bilaga 3 Fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar Kulturdataregister aug 2006 ANTIKV_BED Fast fornlämning Övrig kulturhistorisk lämning Inventering (Norrbottens museum) lämning Fast fornlämning ANTIKV_BED Övrig kulturhistorisk lämning Ej kulturhistorisk lämning Bevakas Övrig kulturhistorisk lämning Enskild väg tillåts enligt detaljplanförslaget m Källa: Kulturdataregister, augusti 2006 och Norrbottens museum, arkeologisk utredning Kirunaprojekt etapp I, II (2005, 2006) 44 (46)

65 Bilaga 4 Natura områden Natura 2000 Natura 2000 Torneälven Enskild väg tillåts enligt detaljplanförslaget m Källa: GIS data från Länsstyrelserna 45 (46)

66 Bilaga 5 Våtmarksinventering Våtmarksobjekt KLASSER Enskild väg tillåts enligt detaljplanförslaget m Källa: GIS data från Länsstyrelserna 46 (46)

67 KIRUNA KOMMUN Miljö- och byggnämnden Utställningshandling Revidering MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FÖR DETALJPLAN - DEL AV KIRUNA 1:1 Komplettering avseende säkerhetsavstånd mellan Kimiten och skyddsobjekt

68 KOMPLETTERING AVSEENDE SÄKERHETSAVSTÅND MELLAN KIMITEN OCH SKYDDSOBJEKT 1 BAKGRUND Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) baseras på de förhållanden som gällde under hösten Detta dokument är ett komplement till upprättad miljökonsekvensbeskrivning daterad och dessa dokument tillsammans utgör underlag för detaljplanen. Det har inte bedömts som nödvändigt att upprätta en ny miljökonsekvensbeskrivning, varför endast denna revidering skickas för granskning tillsammans med utställningshandlingen för detaljplanen. De nya reviderade uppgifterna avser säkerhetsavstånd mellan Kimiten och skyddsobjekt (ny järnväg, ny infartsväg). 2 TIDIGARE UPPGIFTER AVSEENDE KIMITEN OCH SÄKERHETSAVSTÅND I kapitlet Tillverkning och förvaring av explosivämnen beskrevs verksamheten som följande i miljökonsekvensbeskrivningen ( ): Inom gruvområdet bedriver LKAB verksamhet som innebär tillverkning och förvaring av explosivämnen. En riskanalys har gjorts av FOI ( ) och resulterat i bl a avstånd som medför acceptabla risker, se Tabell 6 och XFigur 7X. Dessa avstånd har varit dimensionerande när den nya dragningen för södra infarten har planerats. Tabell 6 Avstånd mellan byggnader och skyddsobjekt (väg) Byggnad Kimiten (byggnad 8) 540 Förråd (byggnad 14) 540 Destruktionsanläggning 670 Ungefärliga kortaste avstånd med acceptabel risk mellan byggnad och ny väg (m) I kapitlet 12.9 Risker beskrevs riskerna och åtgärderna som följande: En ny infart innebär en risk att obehöriga kommer inom gruvindustriområdet där bl a malmbrytning och verksamhet med explosiva ämnen pågår. För att minska risken planerar exploatören att tydliggöra områdets gräns och med varningsskyltar och andra fysiska medel markera ett område dit obehöriga ej äger tillträde. Inpasseringskontroll som motsvarar kontrollen vid nuvarande huvudinfart planeras. 3 GÄLLANDE UPPGIFTER AVSEENDE KIMITEN OCH SÄKERHETSAVSTÅND Verksamheten i Kimiten har inte förändrats sedan den tidigare miljökonsekvensbedömningen upprättades Tidigare valde man att kalla byggnad 8 för 2(4)

69 Kimiten, byggnad 14 för förråd och den tredje anläggningen för destruktionsanläggningen. För att förtydliga begreppen väljer man nu att använde begreppet Kimiten för att beskriva hela den verksamhet som bedrivs inom dessa tre anläggningar. Bedömningen på säkerhetsavstånd (kortaste avstånd med acceptabel risk mellan Kimiten och skyddsobjekt) har reviderats under Den tidigare bedömningen (2006) utgick från acceptabel risk mellan Kimiten och infartsväg. Den nya riskbedömningen (2008) tar hänsyn till avståndet mellan Kimiten och både den nya infarten och den nya järnvägen som kommer att byggas söder om Kiirunavaara. Ett förhandsbesked har lämnats från Räddningsverket som bedömer den nya järnvägen till skyddsobjekt i huvudgrupp 2 och infartsvägen i huvudgrupp 3. Samordningsmöte har ordnats mellan SRV, LKAB, Kimit, KK, VV, BV och FOI och följande avstånd har enats om: Tabell 1 Ungefärliga kortaste avstånd med acceptabel riskmellan byggnader och skyddsobjekt Verksamhet Avstånd mellan verksamhet i Kimiten och ny infartsväg (m) Avstånd mellan verksamhet i Kimiten och ny järnväg Kimiten Verksamhet bedrivs i byggnad 8, förråd (byggnad 14) och destrukstionsanläggning Minst 380 m men med gott skydd kan minskas till 175 m Minst m men med gott skydd kan minskas till 635 m Anläggningarna samt säkerhetsavstånd redovisas också i kartan, se bilaga 1. Gott skydd kan antingen vara naturligt eller exempelvis en vall som minskar verkan av splitter och kaststycken. Verksamheten i Kimiten bedrivs enligt LKABs handbok Förvaring av explosiva varor som ansluter till Räddningsverkets föreskrifter (SRVFS 2006:10) Riskbedömningen ändras inte från det som skrivits i miljökonsekvensbeskrivningen Säkerhetsavstånden innebär inga restriktioner gällande vägdragningen eller på godsbangården. Nordväst om planområdet projekteras en skyddsvall för att garantera järnvägens säkerhet. 3(4)

70 Bilaga 1 Säkerhetsavstånd mellan Kimiten och skyddsobjekt 4(4)

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan - Del av Kiruna 1:1 Industriområde

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan - Del av Kiruna 1:1 Industriområde Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan - Del av Kiruna 1:1 Industriområde Antagandehandling Mari Punakivi Katja Uusitalo Strömberg Lars-Erik Gunnars Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Del av

Läs mer

Detaljplan Del av Kiruna 1:1 Södra infarten Gruvindustri, väg

Detaljplan Del av Kiruna 1:1 Södra infarten Gruvindustri, väg Detaljplan Del av Kiruna 1:1 Södra infarten Gruvindustri, väg 1(6) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i juni 2007 Reviderad i januari 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samråd bedrivs Under samrådstiden

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29 109 Samrådstid:

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Gudmundrå församling Kramfors kommun Ändrad användning, från småindustri till bostäder och verksamhet Standardförfarande Dnr Mob-2017-1340 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande Dnr: 2018-000140 Utökat förfarande Planbeskrivning Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av Essunga kommun Västra Götalands län Samrådshandling Samrådshandling 2019 2019 Upphävande av detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för del av Grängshammar 1:2 ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-14 i Säters kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en karta i skala 1:1 000, vilken också redovisar

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Upphävande av detaljplan för golfbana vid Rossö gård

Upphävande av detaljplan för golfbana vid Rossö gård Antagandehandling Upphävande av detaljplan för golfbana vid Rossö gård Del av Nyland 14:1, Nordanåker 1:11 Figur 1. Ortofoto med det aktuella planområdet illustrerat. Antagandehandling Upphävande av detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg

Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg Dollarstore Vattenskuret Vy mot Parkgatan från Sandvägen Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN Upprättad 2011-10-17 Samråd 2011-10-17 Utställning 2011-12-08 Antagande

Läs mer

Detaljplan för del av Hjälmaryd 2:1 (Malmgatans södra del)

Detaljplan för del av Hjälmaryd 2:1 (Malmgatans södra del) Detaljplan för del av Hjälmaryd 2:1 (Malmgatans södra del) i Tranås tätort, Tranås kommun Upprättad i december 2007 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 333/07 Planområde Antagen

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

DP#150 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. Götene kommun, augusti för Hönsäter 5:12 samt del av Hönsäter 5:4 Hällekis tätort

DP#150 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. Götene kommun, augusti för Hönsäter 5:12 samt del av Hönsäter 5:4 Hällekis tätort HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Samrådsredogörelse Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-06-19 Planen antagen MBN 2014-08-12 Laga kraft 2014-09-12 Genomförandetid

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan II för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-12-20 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

Del av ABISKO ÖSTRA, Del av Abisko 1:22

Del av ABISKO ÖSTRA, Del av Abisko 1:22 Ändring med tillägg av detaljplan för del av Abisko Östra, Abisko 1:22, laga kraft 1995-01-13 Del av ABISKO ÖSTRA, Miljö- och byggnämnden Upprättad i november 2008 ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun

Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun 1 (5) Datum 2013-05-16 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun Tillägg till PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingarna består av:

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2007-0743-214 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av NARVA 1 (blivande NEJLIKAN) i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med

Läs mer

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun 2013-10-18 Reviderad 2013-11-18 Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun Planbeskrivning HANDLINGAR Planförslaget består av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser.

Läs mer

Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1, Västermalm Parkering. Älvsbyns kommun Norrbottens län HANDLINGAR

Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1, Västermalm Parkering. Älvsbyns kommun Norrbottens län HANDLINGAR Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1, Västermalm Parkering Älvsbyns kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar ingår i samrådsskedet: Plankarta med bestämmelser. Plankartan blir

Läs mer

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2013/34 Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: 2013-06-17 Laga kraft: 2013-07-10 Dnr TPN 2013/34 Innehåll INLEDNING...

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för Oskarströms fd stationshus, del av Oskarström 3:153 Bildkälla: Kulturmiljö Halland, Bebyggelseinventeringen i Halland Oskarström, HALMSTADS

Läs mer

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde Tranås kommun Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Upprättad i december 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/09 Planområde Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2013/35 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av stadsplan PLAN af Platsen Hallsberg från år 1886 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft:

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft: 1 (6) Datum 2015-10-07 Detaljplan för Ås-Hov 1:49 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Antagandehandling Antagen av Bygg- och miljönämnden: 2015-10-29 123 Laga kraft: 2015-11-25 Krokoms

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Planbeskrivning. Sätra 10:1 m fl, Kv Prickskytten. Detaljplan för industri m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Sätra 10:1 m fl, Kv Prickskytten. Detaljplan för industri m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2014-03-28 HANDLÄGGARE: HENRY GREW Planbeskrivning Sätra 10:1 m fl, Kv Prickskytten Detaljplan för industri m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län Samrådstid: 29 april

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2013/36 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av stadsplan över Hallsberg från år 1923 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN 2013/36 Innehåll

Läs mer

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 1084 Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde Antagen SBN 2010-09-07, 97 Laga kraft 2010-10-06 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde,

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Ny detaljplan för Del av Övre Norrmalm Kv LÄRAREN. Miljö- och byggnämnden. Upprättad i juni 2011 Reviderad i augusti 2011

ANTAGANDEHANDLING. Ny detaljplan för Del av Övre Norrmalm Kv LÄRAREN. Miljö- och byggnämnden. Upprättad i juni 2011 Reviderad i augusti 2011 Ny detaljplan för Del av Övre Norrmalm Kv LÄRAREN Miljö- och byggnämnden Upprättad i juni 2011 Reviderad i augusti 2011 Kiruna Kommun Norrbottens län (foto: Sandra Minde, Ramböll Sverige AB) ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Samrådsredogörelse

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Planbeskrivning. Del av Brynäs 34:1, Kv Dockorna Detaljplan för teknisk anläggning Gävle kommun, Gävleborgslän

Planbeskrivning. Del av Brynäs 34:1, Kv Dockorna Detaljplan för teknisk anläggning Gävle kommun, Gävleborgslän SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE ANTAGEN AV BMN: 2013-02-20 LAGA KRAFT: 2013-03-21 2012-12-06, REVIDERAD 2013-01-17 HANDLÄGGARE: HENRY GREW Planbeskrivning Del av Brynäs 34:1, Kv Dockorna Detaljplan för teknisk anläggning

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen Strömsunds kommun 2016-02-25 Reviderad 2016-04-22 2 tillägg till

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning och behovsbedömning Upprättad: 2017-01-09

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Skytten 1, Pajala. Pajala kommun, Norrbottens län HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Skytten 1, Pajala. Pajala kommun, Norrbottens län HANDLINGAR Detaljplan för Skytten 1, Pajala Pajala kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2012/25 Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad: 2012-03-16 Antagen: 2012-06-12 Laga kraft: 2012-07-19 2 (11) Dnr TPN 2012/25

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2012/37 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av del av stadsplan för Hallsberg (Vingenområdet) i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN 2012/37

Läs mer

Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN Plan 1100 K. Standardförfarande, KS 2014/0579 Samhällsbyggnadskontoret

Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN Plan 1100 K. Standardförfarande, KS 2014/0579 Samhällsbyggnadskontoret TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Antagandehandling Tillhörande ändr ing av byggnadsplan för del av Sim långsdalens sam hälle (Breared 1:105, 1:191 och 1:194), Plan 473 Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN Plan

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN KS/2011/653 ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET 1. Stadsplan för område vid Brännerigatan (12-HÖS-311, 32/74) 2. Stadsplan för del av Plöninge 1:17 m.fl. (12-HÖS-486, 1/80) 3. Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVS, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVS, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVS, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Upprättad av Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje 2015-00193-214 Upprättad 2016-11-17 GRANSKNINGSHANDLING Planen hanteras enligt PBL 2010:900, i dess lydelse

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET. Gällivare kommun. Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen

PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET. Gällivare kommun. Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen SAMRÅDSHANDLING Diarienr: Ksst/2019:207 PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET Gällivare kommun Lantmäteriet Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen Gällivare kommun

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Ändring av Detaljplan för Del av Gällivare 1:15 m fl Vid Vassaraträsket Antagen av miljö- och byggnämnden 12 juni 1998, akt P 2000/92. Ändrad P03/132.

Ändring av Detaljplan för Del av Gällivare 1:15 m fl Vid Vassaraträsket Antagen av miljö- och byggnämnden 12 juni 1998, akt P 2000/92. Ändrad P03/132. 1 (5) Ändring av Detaljplan för Del av Gällivare 1:15 m fl Vid Vassaraträsket Antagen av miljö- och byggnämnden 12 juni 1998, akt P 2000/92. Ändrad P03/132. Miljö- och Byggnämnden Gällivare kommun Upprättad

Läs mer

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18)

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) SMEDJEBACKENS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Detaljplan för SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad: 2010-11-29

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan Bodens kommun, Norrbottens län 2 Granskningshandling Ändring av detaljplan för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum

Läs mer