Är Idrottsprogrammet din väg till framtiden?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Är Idrottsprogrammet din väg till framtiden?"

Transkript

1 Är Idrottsprogrammet din väg till framtiden?

2 INLEDNING Detta är ett projektarbete som är gjort av tre tjejer som går sista året på Idrottsprogrammet i Oskarshamn. Denna PowerPoint består av tre delar. Information om Oscarsgymnasiet som Skola, Idrottsprogrammets två profiler och idrottsklubbarna i Oskarshamn som genom spelarna har en förbindelse med Idrottsprogrammet. SKOLA Om skolan kommer du få läsa om: Hur Oscarsgymnasiet bemöter inackorderade. Vad skolan har för mål med verksamheten. Hur många elever och lärare som tillhör Idrottsprogrammet. Vilka aktiviteter som gör Idrottsprogrammet speciellt. Hur Idrottsprogrammet är uppdelat i olika profiler och vart dess olika profiler leder.

3 IDROTTSPROGRAMMETS TVÅ PROFILER Specialidrott Om specialidrottarna kommer du få läsa om: Deras meriter och framgångar Deras mål med sin idrott Vad det var som gjorde att de valde Idrottsprogrammet. Ledarskap Om ledarskapsinriktningen kommer du få läsa om: Hur den utbildningen ser ut Varför de valde Idrottsprogrammets ledarskapsutbildning.

4 IDROTTSKLUBBARNA Om idrottsklubbarna kommer du få läsa om: Deras bakgrund Deras mål och visioner Deras meriter och framgångar Talanger som klubben tagit fram Hur de ser på samarbetet med Idrottsprogrammet Syftet med detta projektarbete är att motivera, informera och inspirera ungdomar till att välja Idrottsprogrammet, och på så sätt få Oskarshamns unga idrottstalanger att stanna kvar och driva utvecklingen av idrotten framåt. Genom att informera ungdomarna om den möjligheten att kombinera sin idrott med sina studier som Idrottsprogrammet i Oskarshamn erbjuder, hoppas vi på att kunna inspirera gymnasieväljade ungdomar att stanna kvar i Oskarhamn

5 SKOLAN Skolan har ett ansvar över alla elever, därför har vi valt att presentera kurator och hennes ansvar inför inackorderade till eleverna på skolan. I presentationen har vi ställt frågor till programansvarig, Lennart Wetterholm som berättar om elevantalet samt lärarna som ingår i programmet. Han berättar även lite kort om aktiviteter och om arbeten som utförs på Idrottsprogrammet. Programmet erbjuder en hajkupplevelse i årskurs 1. En långvandring i de småländska skogarna i årskurs 2. I trean erbjuds eleverna en fjällresa, där eleverna får möjligheten att prova på längdskidor och utförsskidor.

6

7 Programansvarig Lennart Wetterholm Målet med Idrottsprogrammets verksamhet är att ge våra elever en så bred utbildning som möjligt och en individuellt utformad gymnasieutbildning med god kvalité. Elever med specialidrott ska utvecklas i respektive idrott. Programmet är mycket måna om att hjälpa eleverna att välja framtid efter gymnasiet. I ettan läser eleverna kursen Natur - och friluftsliv A. Denna innebär egen planering i grupp, lära sig naturens regler men främst att skapa en bra anda i klassen. Kursen genomförs i form utav en hajk, paddling och cykling är transportmedlen. Herrgårdsstafetten är en tradition att springa för ettor och tvåor som tillsammans bildar lag. Den sista veckan innan sommarlovet har Idrottsprogrammet en dag tillsammans då man allihopa utför aktiviteter på hemlig plats. I årskurserna två och tre är det inlagt en vecka för praktiktillfälle att pröva på arbetslivet men även få tillfälle att besöka högskola i valfri ort. Idag går det drygt 85 elever, de är uppdelade på de olika specialidrottsprofilerna och ledarprofilen. Sju lärare är kopplade till Idrottsprogrammets arbetslag. Lennart Wetterholm Yvonne Ekroth Richard Gunnarsson Johan Eveborn Peter Svensson Blanka Kusova Westman Per Ottosson

8 Idrottsprogrammets lärare

9 Idrottsprogrammets elever 09/10

10 Kurator Angeliki Dimou Kuratorns uppgift är att fungera som en kontaktperson för elever som behöver stöd eller någon att prata med. Koppling till inackordering För Oscarsgymnasiet är det viktigt att få elever från andra städer att välja skolan för att utöka elevantalet. Därför lägger man stor vikt i att ge inackorderade ett bra bemötande och på så sätt sprida informationen och intresset för skolan. När inackorderade börjar på skolan informerar skolledningen kuratorn om elevernas situation. Tex. om eleven har lyckats få en lägenhet eller om eleven behöver hjälp med att skaffa bostad. Kuratorn erbjuder alltid en möjlighet för inackorderade att få stöd och samtal om den sociala situationen, skolsituationen och saker som kan bli komplicerade då man flyttat själv till ny stad och skaffat en egen bostad. För att kunna ge inackorderade ett så bra stöd som möjligt och se till att livet runt omkring fungerar har kuratorn ett samarbete med elevens lärare och tränare. Oscarsgymnasiets målsättning är att skapa en miljö med bra gemenskap och där skolan som helhet lärare, elever och rektorer strävar efter att alla ska trivas.

11 Två profiler Gymnasieutbildningen på alla gymnasieskolor är uppdelade i olika kurser som är värda olika mycket poäng mellan 50, 100 och 200p, beroende på kursens längd. Kurserna i sin tur är uppdelade i 4 olika kategorier: Kärnämnen, Gemensamma kurser, Valbara kurser och Individuella val. Kärnämne är sådana ämnen som alla gymnasieelever måste läsa. Gemensamma kurser är kurser som alla elever i samma klass läser tillsammans. Valbara kurser är kurser som står emot varandra som eleven får välja mellan. Individuella val är kurser som varje enskild elev får möjlighet att själv välja till sin egen utbildning. Idrottsprogrammet har samma uppbyggnad som alla andra gymnasieprogram, men är dessutom uppdelat i två inriktningar inom programmet: Specialidrott och Ledarskap Idrottsprogrammet studieplan Kärnämnen 750p: Gemensamma kurser 450p: Svenska A 100p Psykologi A 50p Svenska B 100p Hälsopedagogik 50p Engelska A 100p Natur och Fridluftsliv A 50p Samhällskunskap A 100p Pedagogiskt ledarskap 100p Religion A 50p Datorkunskap 50p Matematik A 100p Idrott och Hälsa B 50p Naturkunskap A 50p Idrottspsykologi 50p Idrott och Hälsa A 100p Projekt och företagande 50p Estetisk Verksamhet 50p

12 Valbara kurser 400p: Massage eller Matematik B Människor i behov av stöd eller Engelska B och Historia A Kommunikation och Kost och Prestation eller Naturkunskap B eller Moderna språk Natur och Fridluftsliv B eller Religion B Individuella val 300p: Här finns möjlighet att välja kurser bland ett stort urval från övriga programs kurser. Det finns även möjlighet att välja kurser som Engelska B, Matematik B samt Historia A Projektarbete 100p: Alla gymnasieelever ska dessutom göra ett projektarbete som ska täcka 100 timmar. Projektet ska helst ha en koppling till elevens program. Beroende på vilken inriktning man väljer läser man antingen: Specialidrott 500p: Specialidrott A Specialidrott B Specialidrott C Ledarskap 500p Barn, kultur och fritidsverksamhet Etik och livsfrågor Medicinsk grundkurs Fritidens betydelse Fysisk träning

13 SPECIALIDROTT Den största inriktningen på Idrottsprogrammet är specialidrotten. Specialidrotten är uppdelad i de tre olika inriktningarna fotboll, hockey och basket. Syftet med specialidrotten är att ge unga idrottstalanger i Oskarshamn möjligheten att få individuell träning tre dagar i veckan utav duktiga och välutbildade tränare. Träningen utövas på morgonen mellan 07:45-09:00 tisdag, torsdag och fredag på respektive platser för de tre inriktningarna.

14 Fotboll Specialidrottarna med inriktning fotboll tränar i Oskarshamns AIK s fotbollsanläggning ute vid Enermar. Där finns det tillgång till både gräsplaner och en inomhushall med en konstgräsmatta vilket gör det möjligt att utöva fotbollsträning såväl vintertid som sommartid. Instruktörer på fotbollsgymnasiet är Mikael Persson och Yvonne Ekroth. Två duktiga tränare som är utbildade för att hjälpa redan duktiga spelare att bli ännu bättre. Träningen är individuell och ska ge varje enskild spelare möjligheten att utvecklas och förbättra sina svaga sidor. Hockey Specialidrottarna med inriktning hockey tränar i ishallen i Oskarshamns Arena. IK Oskarhamn har ett samarbete med Idrottsprogrammet vilket gör det möjligt för Idrottsprogrammet att erbjuda ett hockeygymnasium. Där varieras isträning med gymträning för att både spelmässigt och kroppsligtfysiskt utveckla spelarna. Instruktör på hockeygymnasiet är Mats Johansson, en duktig och erfaren tränare som har en lång hockeykarriär bakom sig. Mats jobbar även som huvudtränare i IK Oskarshamns J-20 lag. Träningen på hockeygymnasiet är individuell men utövas mycket i lagträning. Basket Specialidrottarna med inriktning basket tränar i Oscarsgymnasiets idrottshall. I anläggningen finns även tillgång till ett gym vilket gör att träningen kan bli mer varierad. Träningen på basketgymnasiet är individuell och fokuseras på det som varje enskild spelare behöver förbättra. Teknik, styrketräning och spelförståelse varieras för att utveckla specialidrottarna till bättre basketspelare. Instruktör på basketgymnasiet är Mattias Svensson. En tränare med lång erfarenhet i basketvärlden som ser spelarna. Mattias Svensson är även damlagstränare i OBBK. Syftet med Idrottsprogrammets inriktning specialidrott är att erbjuda ungdomar som lever för sin idrott en möjlighet att kombinera sin idrott med utbildningen i skolan.

15 Idrott 07 Namn: Adam Efternamn: Thorstensson Ålder:19 Årskurs: 3 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubbar: Rödsle BK Meriter/Framgångar: 3:e plats i Gothia Cup, Dm silver, Smålandscupmästare, Futsalmästare, 1:a i trettondagscupen. Mål med din idrott: Att få vinna ett derby på Råsunda med mitt kära Djurgården. Varför valde du idrottsprogrammet?: Det var en bra lösning för mig som ville kombinera mina studier med min idrott. Namn: Adam Efternamn: Stefanson Ålder: 19 Årskurs: 3 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK och FC Girona. Tidigare klubb: Rödsle BK Meriter/Framgångar: 3:e plats i Gothia cup, AIK s bästa ungdomsspelare 08, kontrakt med FC Girona, Stipendium för bra ledaregenskaper, futsal sm. Mål med din idrott: Spela i landslaget, spel i Spaniens näst högsta liga. Spela med Barcelona. Varför valde du idrottsprogrammet?: Utveckla mitt idrottande, bli så bra som möjligt, Få många snygga tjejer.

16 Namn: Eric Efternamn: Persson Ålder: 19 Årskurs: 3 Nuvarande Klubb: Oskarshamns AIK Tidigare Klubbar: IFK Oskarshamn Meriter/Framgångar: Utsedd till årets spelare av nyheterna, 3:a i Gothia Cup, segrare i smålandscupen, 2 vinster i trettondagscupen, futsal SM. Mål med din idrott: Vara min klubb trogen i många år framöver, siktar på division 1 med OAIK. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att få utveckla mitt fotbollsutövande. Namn: Martin Efternamn: Thorstensson Ålder: 19 år Årskurs: 3 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubb: Rödsle BK Meriter/Framgångar: Vunnit smålandscupen,3:e plats i Gothia Cup, Smålandsmästare i futsal, DM silver, Vinnare GT cup 2008 Mål med din idrott: Att spela med djurgården i allsvenskan och göra mål inför ett fullsatt Stockholms stadion. Varför valde du idrottsprogrammet?: Bra chans att utvecklas som fotbollsspelare.

17 Namn: Joacim Efternamn: Olsson Ålder: 19 Årskurs: 3 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubbar: Fårbo FF Meriter/Framgångar: 3:e plats i Gothia cup. Mål med din idrott: Ta mig så högt upp som möjligt i divisionerna, spel i allsvenskan, Min stora dröm är att få spela i Man United. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att utvecklas och bli så bra som mögligt, en bra start på fotbollskarriären. Namn: Simon Efternamn: Johansson Ålder: 19 Årskurs: 3 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubbar: - Meriter/ Framgångar: 3:e plats i Gothia Cup, Seger i trettondagscupen 09, Oden Cup 08, smålandsmästare i futsal 08. Mål med din idrott: ska spela i division 1 med Oskarshamns AIK Varför valde du idrottsprogrammet?: Chansen att få kombinera träning med skola och utvecklas.

18 Namn: Robert Efternamn: Bladström Ålder: 19 Årskurs: 3 Idrottsinriktning: Hockey Nuvarande Klubb: IK Oskarshamn Tidigare Klubbar: Meriter/Framgångar: Jobbar i det tysta Mål med din idrott: Målet -09 var att ta en ordinarie plats i J20, vilket jag gjorde. Varför valde du idrottsprogrammet?: Valet var att lägga av med hockey eller fortsätta och göra det helhjärtat. Namn: Anton Efternamn: Sinnerström Ålder: 19 Årskurs: 3 Nuvarande klubb: Högsby IK Tidigare klubb: Timmernabbens IF, Blomstermåla IK, Oskarshamns AIK Meriter/Framgångar: 3:e plats i Gothia, segrare i GT cup 2009 Mål med din idrott: Spela tillsammans med Martin Mutumba the superstar i de svart-gula guldhjältarna (AIK) Varför valde du idrottsprogrammet?: Bra förutsättningar att utvecklas som fotbollsspelare.

19 Namn: Mikael Efternamn: Jonasson Ålder: 19 Årskurs: 3 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubbar: BB2001, Rödsle BK Meriter/ Framgångar: Gothia cup 3:a, Guldbollen i Rödsle BK, Vinst i Futsal SM, Juniorallsvenskan. Mål med din idrott: Utvecklas och bli så bra som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: Möjligheten till att kombinera sporten med studierna. Namn: Josefin Efternamn: Sällqvist Ålder: 19 Årskurs: 3 Idrottsinriktning: Basket Nuvarande Klubb: OBBK Tidigare Klubbar: - Meriter/Framgångar: Satt 13 treor i rad. Mål med din idrott: Utvecklas och bli bättre. Varför valde du idrottsprogrammet?: De verkade passa mig perfekt, Jag är intresserad av kost och träning, och det erbjuder ju programmet mycket av.

20 Namn: Hanna Efternamn: Strömberg Ålder: 19 Årskurs: 3 Idrottsinriktning: Basket Nuvarande Klubb: OBBK Tidigare Klubbar: - Meriter/Framgångar: Uttagen till smålandslaget 4 år i rad. Mål med din idrott: Att hela tiden utvecklas och bli bättre. Varför valde du idrottsprogrammet?: Tyckte det lät bra att kombinera sin idrott med skolarbete Namn: Edvin Efternamn: Frisk Ålder: 19 Årskurs: 3 Idrottsinriktning: Basket Nuvarande Klubb: OBBK Tidigare Klubbar: - Meriter/Framgångar: Smålandslaget. Mål med din idrott: Bli bättre. Varför valde du idrottsprogrammet?: En rolig linje. Var inte säker på vad jag ville bli, så idrottsprogrammet passade mig perfekt.

21 Namn: Charlotta Efternamn: Nordenskjöld Hult Ålder: 19 Årskurs: 3 Idrottsinriktning: Ridning Nuvarande Klubb: FRF Fagereke Ridklubb Tidigare Klubbar: SRKS Solstadström Rid och Körsällskap. Meriter/Framgångar: Tävlat upp till medelsvår hoppning på Ponny, 120 cm med häst. 2 globen kval på ponny. Mål med din idrott: Att tävla stadigt på medelsvår A nivå på häst (140cm) Varför valde du idrottsprogrammet?: Ville få mer kunskap om kroppen, träning och ledarskap. Få chansen att utvecklas inom min idrott. Namn: Manfred Efternamn: Persson Ålder: 19 Årskurs: 3 Nuvarande Klubb: Högsby IK Tidigare Klubbar: Mönsterås GOIF, IFK Oskarshamn, Oskarshamns AIK Meriter/Framgångar: 3:e plats i Gothia Cup, Spelat i smålandslaget, smålandsmästare senior och futsal. Mål med din idrott: Spel utomlands, leva på min fotboll och ha en Andi min sida. Varför valde du idrottsprogrammet?:utveckla mitt idrottande, bli så bra som möjligt, Få många snygga tjejer.

22 Namn: Per Efternamn: Adolfsson Ålder: 19 Årskurs: 3 Idrottsinriktning: Hockey Nuvarande klubb: IK Oskarshamn Tidigare klubbar: - Meriter/Framgångar: Gjort en hel del bra matcher, A- lags träning, match. (allsvenskan) Mål med din idrott: Att bli så bra som det är möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att kunna spela så mycket hockey som mögligt, under tiden som jag studerar.

23 Idrott 08 Namn: Robin Efternamn: Jonsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Vunnit serien två gånger med laget. Mål med din idrott: Bli så bra som möjligt och samtidigt ha kul. Varför valde du idrottsprogrammet?: Ville utvecklas som fotbollsspelare. Dessutom verkade det vara en bra och bred linje. Namn: Martin Efternamn: Nilsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Timmernabbens IF Tidigare klubb: Mönsterås GIOF, IFK Kåremo Meriter/Framgångar: Nisse Lull cup, Elitfönstercup, Smålandsläger, DM, SM, Gulbollen 2005/2006, Skyttekung 2007 Mål med din idrott: Allsvenskan Varför valde du idrottsprogrammet?: Det uppfyllde alla mina krav

24 Namn: Robin Efternamn: Sörensson Ålder: 17 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubb: Edsbruks IF, Gamleby IF, Tjust IF Meriter/Framgångar: 3:a i Gothia cup B18, Serieseger med Gamleby IF P16, Tjust IF u-lag, Oskarshamns AIKs u-lag/ b-lag. Mål med din idrott: Utvecklas och bli så bra som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: Det är ett bra sätt att få hålla på med det man älskar på heltid. Namn: Marcus Efternamn: Sköld Ålder: 17 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubb: Rödsle BK, Björnhults IF Meriter/Framgångar: 4:A i Juniorallsvenskan, Serieseger Div6, 3:a Gothia cup. Mål med din idrott: Utvecklas och bli en bra fotbollsspelare. Varför valde du idrottsprogrammet?: Jag gillar att träna. Det är ett bra sätt kombinerar idrott och studier.

25 Namn: Felicia Efternamn: Aronsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Rödsle BK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Gothia cup, Serieseger Div 3, Diamantbollen 2008 Mål med din idrott: Utvecklas som fotbollsspelare Varför valde du idrottsprogrammet?: Det är en bra möjlighet att förbättra det jag vill bli bättre på. Namn: Sara Efternamn: Persson Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Rödsle BK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Serieseger Div3 2009, Medverkat i Gothia Cup 2ggr. Mål med din idrott: Utvecklas, ha roligt och hjälpa till att få Rödsles damlag framåt. Varför valde du idrottsprogrammet?: Det är ett bra sätt att kombinera idrott och studier

26 Namn: Matilda Efternamn: Tonentschuk Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Rödsle BK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Serieseger Div3 2009, Medverkan i Gothia Cup 2ggr. Mål med din idrott: Utvecklas, ha roligt och kämpa för att göra Rödsles damlag till ett etablerat div2 lag. Varför valde du idrottsprogrammet?: Det är ett bra sätt att utvecklas på, samtidigt som det ger en samhällsbehörighet. Namn: Erik Efternamn: Gustafsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Hockey Nuvarande klubb: IK Oskarshamn Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Vunnit ett antal cuper, Uttagen till Smålandslaget. Mål med din idrott: Bli så bra som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: Jag vill satsa på min idrott.

27 Namn: Sandra Efternamn: Barkstedt Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Rödsle BK Tidigare klubbar: Kristinebergs FF Meriter/Framgångar: Smålandslaget, Elitfilck, Cup kommunal. Mål med din idrott: Utvecklas individuellt, Kunna spela länge och vara skadefri. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att utvecklas och för att det verkade vara en rolig och bred utbildning. Namn: Emil Efternamn: Dolk Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Oskarshamns AIK Tidigare klubbar: Rödsle BK, IK Oskarshamn Meriter/Framgångar: 3:a Gothia, Guldbollen 2007, IBS-stipendium m.m. Mål med din idrott: Ta en plats ordinarie plats i Div3-laget OAIK. Utvecklas så mycket som möjligt och se hur långt det räcker. Varför valde du idrottsprogrammet?: Jag älskar att spela fotboll Samtidigt som man får en bred utbildning.

28 Namn: Johan Efternamn: Hjalmarson Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Hockey Nuvarande klubb: IK Oskarshamn Tidigare klubb: Skillingaryds IS, Klevshults SK Meriter/Framgångar: 4 vandrarpris, Serieseger, Uttagen till Jönköpingslaget. Mål med din idrott: Komma så långt som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att kunna träna på skoltid och ämnena intresserar mig. Namn: Lisa Efternamn: Karlsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Basket Nuvarande klubb: Oskarshamns BBK Tidigare klubbar: - Meriter/Framgångar: Gått från juniorlag till damlag. Mål med min idrott: Utvecklas som spelare. Varför valde du idrottsprogrammet?: Vill utvecklas individuellt som basketspelare. Ville kombinera idrotten med skolan.

29 Namn: Benjamin Efternamn: Roth Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Hockey Nuvarande klubb: IK Oskarshamn Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Smålandsläger 2007 & 2008 Mål med din idrott: Bli så bra som möjligt. Vill kunna leva på min hockey. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att kunna kombinera skolan med idrotten och utvecklas som spelare. Namn: Tobias Efternamn: Tideman Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Basket Nuvarande klubb: Oskarshamns BBK Tidigare klubbar: - Meriter/Framgångar: Vunnit serien, Fått beröm av tidningen. Mål med din idrott: Gå så långt som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att utvecklas inom min idrott och för den breda utbildningen.

30 Namn: Steve Efternamn: Gunnarsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Hockey Nuvarande klubb: IK Oskarshamn Tidigare klubb: Skillingaryds IS Meriter/Framgångar: Cupens forward i Mörrum cup, Ett antal cup vinster. Mål med din idrott: Bli så bra som möjligt, gärna proffs. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att få bra träning på skoltid & intressanta ämnen. Namn: Matilda Efternamn: Persson Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Rödsle BK Tidigare klubbar: Kristinebergs FF Meriter/Framgångar: Smålandslaget (cup kommunal), Serieseger Div3. Mål med min idrott: Utvecklas så mycket som möjligt individuellt. Spela i en allsvensk klubb. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att utvecklas individuellt i fotbollen.

31 Namn: Elsa Efternamn: Karlsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Nuvarande klubb: Rödsle BK Tidigare klubbar: Kristinebergs FF Meriter/Framgångar: Smålandslaget, framför allt cup kommunal. Seriesegrar och individuella priser. Mål med min idrott: Utvecklas så mycket som möjligt och att i framtiden spela i en allsvensk klubb. Varför valde du idrottsprogrammet?: För att få en chans att utvecklas individuellt och träna på skoltid. Det verkade vara ett roligt program med bra sammanhållning. Namn: Emma Efternamn: Odéhn Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Ridning Nuvarande klubb: Fagerekesryttarförening (FRF) Tidigare klubbar: Solstadströms rid och kör sällskap (SRKS) Meriter/Framgångar: Tävlar på regional nivå och fått placeringar. 4 i b-finalen i DM 2008 Mål med din idrott: Utvecklas som ryttare. Varför valde du idrottsprogrammet?: Det lät kul att kombinera skolan med sin idrott.

32 Namn: Josefine Efternamn: Gabrielsson Ålder: 18 Årskurs: 2 Idrottsinriktning: Friidrott Nuvarande klubb: Oskarshamns SK Tidigare klubbar: - Meriter/Framgångar: 9:a i SM, 8:a i VU. Mål med din idrott: Att slå mina rekord, hålla mig i form och utvecklas. Varför valde du idrottsprogrammet?: Jag är väldigt intresserad av idrott och tyckte därför att linjen skulle passa mig bra.

33 IDROTT-09 Namn: Joakim Efternamn: Berggren Ålder: 17 år Årskurs: 1 Nuvarande klubb: OAIK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Vunnit ett antal seriesegrar, skytteligan. Mål med din idrott: Utvecklas och spela elitfotboll. Varför valde du idrottsprogrammet?: Mer träningstillfällen och utvecklas. Namn: Denise Efternamn: Åverling Ålder: 17 år Årskurs:1 Nuvarande klubb: Rödsle BK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Läger smålandslaget, vann div. 3 serien Mål med din idrott: Utvecklas och komma så långt som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: Intressant och spännande. Alla har samma intresse, bra sammanhållning. En bra linje!

34 Namn: Erik Efternamn: Hultqvist Ålder: 17 år Årskurs: 1 Nuvarande klubb: Oskarshamn AIK Tidigare klubb: Nässjö FF Meriter/Framgångar Smålandsläger (Västervik), vunnit antal seriesegrar. Mål med din idrott: Bli så bra som möjligt, sikta på att spela i div 1 i allsvenskan. Varför valde du idrottsprogrammet?: Ge fotbollen en chans, ej bestämda framtidsplaner, gemensamma intressen i klassen Namn: Mergim Efternamn: Krashiqi Ålder: 17 år Årskurs: 1 Nuvarande klubb: OAIK Tidigare klubb: VSGF-JAIK Meriter/Framgångar: Vunnit serien antal gånger, vunnit Norrköping cup med AIK. Mål med din idrott: Ta plats i A-laget, spela på en högre nivå. Varför valde du idrottsprogrammet?: Bra och roligt att kombinera studier med idrott. Nöjd med mitt val!

35 Namn: Henrik Efternamn: Gustavsson Ålder: 17 år Årskurs: 1 Idrottsinriktning: Ishockey Nuvarande klubb: IK Oskarshamn Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Tränade med A-laget säsong 08/09 Mål med din idrott: Bli så bra som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: Utvecklas genom morgonträningarna. Namn: Willy Efternamn: Do Ålder: 17 år Årskurs: 1 Idrottsinriktning: Basket Nuvarande klubb: OBBK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: HWP A-laget 08/09, debut A-laget 08/09, MWP i juniorlaget 08/09 Mål med din idrott: Spel i Europa, utvecklas, NBA. Varför valde du idrottsprogrammet?: Studier kombinerat med idrott är riktigt bra, syster gick i idr-05. Mycket positivt.

36 Namn: Philip Efternamn: Johansson Ålder:17 år Årskurs: 1 Nuvarande klubb: OAIK Tidigare klubb: - Meriter/Framgångar: Vinst i reserv C Mål med din idrott: Spela i de högre divisionerna, bli så bra som möjligt. Varför valde du idrottsprogrammet?: Kombinera mina studier med min idrott. Namn: Floridin Efternamn: Dushku Ålder: 17 år Årskurs: 1 Nuvarande klubb: OAIK Tidigare klubb: Västerviks FF Meriter/Framgångar: Vann reserv C Mål med din idrott: Bli så bra som möjligt, spela för en bra klubb ex. Hamburg eller FC Barcelona Varför valde du idrottsprogrammet?: Roligt och för att bli bra på fotboll.

37 Ledarskap Idrottsprogrammets andra profil är ledarskap. En profil som ger elever med stort intresse för idrott och hälsa men som inte vill satsa på att träna på skoltid, en möjlighet att studera på Idrottsprogrammet. Under den tiden då specialidrottsprofilen tränar, läser ledarskapsinriktningen kurser som bland annat Barn,-kultur,-Fritidsverksamhet, Etik- och livsfrågor och Medicinsk grundkurs. Eleverna på ledarskapsprofilen får en likvärdig utbildning som eleverna på Barn - och fritidsprogrammet.

38 Elever från ledarskapsinriktningen Namn: Hampus Efternamn: Nilsson Ålder: 19 år Årskurs: 3 Varför valde du idrottsprogrammet: Lät som ett roligt program, kurserna passade mig. Jag tycker att man får ett bra utbud av ämnen och bra kurser att välja till. Tycker du att idrottsprogrammet har levt upp till dina förväntningar: Helt klart, bra lärare och ämnen. Har du några förslag på hur man kan göra idrottsprogrammet Bättre: Allmän inriktning borde få ha en extra idrottslektion i veckan. Vilka ämnen läser du/ har läst ledarskapsinriktningen: Fritidens betydelse, medicinsk grundkurs, etik och livsfrågor, fritidsverksamhet, fysik träning.

39 Namn: Anna Efternamn: Wingsäter Ålder: 18 år Årskurs: 2 Varför valde du idrottsprogrammet: Ett bra alternativ eftersom jag spelar/spelade fotboll på fritiden. Skulle jag ha morgonträning skulle jag behöva åka tidigt ifrån Kristdala. Jag är även skadad, därför valde jag allmän inriktning. Tycker du att idrottsprogrammet har levt upp till dina förväntningar: verkligen, vi har roligt och läser intressanta och bra kurser. Har du några förslag på hur man kan göra idrottsprogrammet Bättre: Inriktning innebandy, Vilka ämnen läser du/ har läst ledarskapsinriktningen: Etik och livsfrågor, fritidens betydelse, medicinsk grundkurs Namn: Judit Efternamn: Holmgren Ålder: 17 Årskurs: 1 Varför valde du idrottsprogrammet: Tycker om idrott, vill hålla på med något inom idrott när jag slutat gymnasiet. Hört mycket bra om programmet. Tycker du att idrottsprogrammet har levt upp till dina förväntningar: Över mina förväntningar, både lärare och elever har bra gemenskap. Har du några förslag på hur man kan göra idrottsprogrammet Bättre: Mer fysisk aktivitet. Ex. någon mer idrottslektion i veckan. Vilka ämnen läser du/ har läst ledarskapsinriktningen: Fysisk träning, barn, kultur och fritidsverksamhet.

40 Klubbarna Klubbarna är en viktig del för att Idrottsprogrammets verksamhet ska fungera. Samarbetet mellan specialidrottarna och skolan är viktig för elevens utveckling inom sin idrott. I detta samarbete har spelarens klubb en stor betydelse. Den kostnad som klubbarna får lägga är en kostnad för spelarens frukost efter morgonpassen. Klubbarna går enbart med vinst då spelarna utvecklas utifrån deras egen målsättning och position. Klubbarna som samarbetar med Oscarsgymnasiet är bland annat: Rödsle BK Oskarshamns AIK Oskarshamns BBK IK Oskarshamn

41 RÖDSLE BK 1971

42 Ordförande: Magnus Axelsson Rödsle BK bildades den 4 november 1971 genom en sammanslagning av föreningarna Svallidens IF och Vesters AIF. Verksamheten döptes till Rödsle Bollklubb och hade vi starten 48 aktiva medlemmar samt ett 30 tal ungdomar. Rödsle BK har idag ca 800 medlemmar när spelare, ledare, föräldrar och funktionärer är med räknade. Man kan bli medlem i klubben som aktivmedlem, familjemedlem och passivmedlem. Rödsle BKs mål och visioner: Rödsle BKs mål är att skapa en så bra ungdomsverksamhet som möjligt. Att kunna erbjuda barn och ungdomar möjligheten att utvecklas som individer, fotbollsspelare och lagspelare. Rödsle BK vill vara den bästa fotbollsföreningen för ungdomar i Oskarshamn. På seniorsidan satsar man hårt på damerna. Målet är att bli ett etablerat lag i division 2 och på sikt även ta klivet upp i division 1. På herrsidan är målsättningen att vara ett starkt lag i division 5 och på skit ta klivet upp i division 4. Rödsle BKs Meriter och framgångar: Klubbens framgångar är division 2 för damer och div 4 för herrar. Klubben har också fostrat två spelare på senare år som spelat i elitserier, Petronella Ekroth och Tim Johansson. Även arrangemanget Rödsle Cup är ser klubben som en framgång. På juniorsidan hade Rödsle under säsong aktiva lag (8 flicklag och 7 pojklag) varav 11 stycken spelade seriespel, något som klubben ser som en framgång eftersom målet är att vara en bra ungdomsklubb. Talanger som klubben tagit fram: Många lovande fotbollsspelare har vuxit fram i Rödsle BK. Bland annat Tim Johansson och Petronella Ekroth, som båda har fantastiska karriärer både bakom och framför sig. Att Rödsle inte hade något herrlag under många år gjorde att man tappade många talanger till andra klubbar i staden. Men Rödsle BK är långt ifrån tömt på talanger och jobbar hårt för att ge spelarna de bästa förutsättningarna att starta fantasiska karriärer. Samarbete med idrottsprogrammet Samarbetet med idrottsprogrammet ser Rödsle BK som mycket viktigt. Det att våra intresserade spelare kan satsa mera på fotbollen under sin gymnasietid, vilket gör dem till bättre fotbollsspelare vilket självklart gynnar klubben. Att möjligheten för att utvecklas ges här i Oskarshamn, ser Rödsle som mycket viktigt eftersom de ökar chansen för att få behålla de unga talangerna här i stan.

43 OSKARSHAMNS AIK 1922

44 Klubben bildades redan år 1922 och idag har klubben mer än 700 medlemmar. AIK har enbart valt att satsa på herrfotbollen. Det har idag klubben två seniorlag, ett herrlag som spelar i division nordöstra Götaland och ett juniorlag som spelar i Juniorallsvenskan. Man har även nio stycken pojklag i åldrarna Man har även uppnått stora framgångar med sina lag de senaste åren. De vann Smålandscupen 2009 med A-laget. Tog en hedrande tredje plats i Gothia Cup 2009 med sitt 91-lag. Man tog även klivet upp till juniorallsvenskan med sitt juniorlag. Oskarshamns AIK:s ordförande heter Rolf Johansson. Han tillsammans med resten av styrelsen vill få herrlaget att bli en etablerad klubb i division 1 på sikt, man vill även utveckla sina ungdomar, Juniorallsvenskan ses som ett steg i rätt riktning. AIK har också ett starkt samarbete med fotbollsbollsgymnasiet på Oscarsgymnasiet. Man lånar ut sina lokaler till skolan och därmed får ungdomarna runt om Oskarshamn möjligheten att kombinera sina studier med fotboll. AIK ser detta som ett plus för klubben, då får det behålla sina talanger istället för att det ska flytta till någon annan stad där detta erbjuds. Talanger som Oskarshamns AIK fostrat och vill lyfta fram är Tim Johansson och Adam Stefansson.

45 OSKARSHAMNS BBK 1977

46 Jan Rickardsson är klubbens ordförande. Oskarshamns BBK har i dagsläget 300 medlemmar. Föreningen berättar att deras sponsorer både ger ekonomiska intäkter och olika former av utbyte. Sponsorer får visa upp sig genom reklamskyltar, matchdräkter och även på hemsidan. Många sponsorer väljer också att sponsra enskilda arrangemang, sammanlagt har de 25 sponsorer som dom också samarbetspartners. De största sponsorerna är OKG, Skanska, Scania och Elajo. Mål och visioner Föreningen har fyra stadgar, den första handlar om att dom ska verka för basketsportens utveckling när det gäller dess bredd och kvalité. Man ska även ge medlemmarna möjlighet till effektiv träning av ökade personliga färdigheter. En tredje vision klubben följer är att ge tillfälle för inom sporten stimulerande tävlingsverksamhet och verka för högsta möjliga avancemang i det nationella seriesystemet för de i föreningen och ingående lagen. Det sista men absolut inte det minsta verkar OBBK för en god laganda och ett gott kamratskap. Man vill även ge ett meningsfullt fritidsalternativ och en social gemenskap. Klubbens antal aktiva lag Ett herrlag, två damlag, åtta ungdomslag och även tio klasslag. Dom har även ett motionslag. Framgångar/meriter Under namnet Atomics Basket spelade herrlaget 2 säsonger i högsta serien. OBBK, både herr- och damsidan har under ängre perioder spelat i näst högsta serien. Individuellt har klubben under de senaste 10 åren fått fram ca. hälften av smålands landslag och regionlagspelare på ungdomssidan. Talanger som klubben fått fram Många talanger har kommit fram genom OBBK. Bl.a. Ajnur Bilibani, Ida Gustavsson, Anh Le samt Linn Norberg. Dom två sistnämnda är talanger som tagit studenten på idrottsprogrammet.

47 IK OSKARSHAMN 1970

48 IK Oskarshamn bildades när IFK Oskarshamn och Oskarshamns AIK slog ihop sina idrottssektioner under namnet IK70. Klubben döptes om till IK Oskarshamn år Föreningen har ca 900 medlemmar och det är både ledare, spelare, personal och funktionärer medräknade. Klubben har 10 st. aktiva lag och en skridskoskola. Detta betyder att IK har en stor verksamhet som kräver mycket ledare till ungdomsverksamheten och funktionärer för att organisera A-lagets matcher. IK har en trogen skara på ca 300 företag som på något sätt bidrar till klubbens verksamhet. Företagen köper allt från VIP-biljetter, reklam på sarg och is, reklam på dräkter, representation i deras restaurang till annonser i deras magasin nersläpp. IK:s ordförande heter Niklas Lundin och han jobbar idealt. Klubben har också en anställd klubbchef som heter Dag Larsson som arbetar i uppdrag av styrelse. Klubbens mål är att tillhöra de sju bästa lagen i Hockeyallsvenskan och kvalificera sig till play off. De har även som mål att ungdomsverksamheten ska skapa en livsvarigt intresse för ishockey för deras ungdomar. Deras vision är att genom ett långsiktligt arbete med ständiga förbättringar in om verksamhetens alla delar uppnå en professionell nivå för att möjliggöra avancemang till elitserien. Andra visionen de har är att ungdomsverksamheten ska vara ledande i den sydöstra regionen. IKO har nått kvalserien till elitserien vid två tillfällen, 2001 samt Stjärnskott som IK har fostrat är Per Gustavsson (HV71), Mathias Johansson (leksand), Martin Thörnberg (HV71) och Daniel Ljungkvist (Södertälje).

49 SAMMANFATTNING Du har nu förhoppningsvis fått en bild av hur Idrottsprogrammet är uppbyggt, hur programmet samarbetar med klubbarna i stan och vilken betydelse som programmet har för idrottsutvecklingen i Oskarshamn. Idrottsprogrammet är allstå ett program på Oscarsgymnasiet som liksom alla andra gymnasieprogram ger en utbildning som består av Kärnämne, Gemensamma kurser, Individuella val och Valbara kurser vilket ger en fullständig gymnasieutbildning på 2500p. Idrottsprogrammet är också uppdelat i två inriktningar Specialidrott och Ledarskap. De två inriktningarna erbjuder olika kurser som specialiserar sig på idrott respektive ledarskap. Studerandet vid Idrottsprogrammet ger en gymnasieutbildning som liknar det Samhällsvetenskapliga programmets eller Barn - och Fritidsprogrammets utbildning, beroende på vilka kurser man väljer att läsa i sina individuella val och valbara kurser. Man har med ett fullständigt gymnasiebetyg från Idrottsprogrammet stora möjligheter att läsa vidare på högskolor och andra vidareutbildningar. Man har dessutom stora möjligheter att kunna jobba inom yrke som prioriterar ledarskap och idrottsutbildningar som exempelvis gyminstruktör, skidlärare och massör. Idrottsklubbarna i Oskarshamn samarbetar med Idrottsprogrammet genom att betala frukost och erbjuda spelare, vilket gör verksamheten möjlig. Att Idrottsprogrammet erbjuder möjligheten att på skoltid kunna utvecklas i sin idrott gör att många unga och lovande talanger väljer att stanna kvar i Oskarshamn, vilket har en stor betydelse för idrottens utveckling. Idrottsprogrammet är en bra chans för både Oskarshamn som stad och för de enskilda unga talangerna att utvecklas och växa inom idrotten.

50 AVSLUTNING Som avslutning vill vi bara säga att vi är väldigt nöjda med vårt projekt. Det har varit väldigt kul och intressant att få följa utveckling av vårt arbete. Alla elever och klubbar har varit väldigt hjälpsamma och intresserade, vilket har underlättat vårt arbete. Nu hoppas vi att detta projekt ska kunna inspirera många ungdomar att välja samma väg som vi en gång gjorde. En väg som bjuder på många skratt, roliga upplevelser och en bra utbildning. Är Idrottsprogrammet din väg till framtiden? Av: Emmelie Ödlund Fanny Ottosson Elin Ödlund