Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna."

Transkript

1 Nummer 3 år 2006 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Mikael Bellander Luleå och André Lindberg Piteå på semester Trike-Flyin hos Urban Wall Rolanda strax norr om Uppsala. Urban har lovat en text i kommande Starblad.

2 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare. Föreningen bildades i maj 1996 och håller på grund av de långa avstånden inga föreningsmöten utan endast årsmöte varje år. Detta informationshäfte utkommer ca. 4 gånger per år, och avsett att informera om det som rör trikeflyget, samt bidraga till kontakten emellan medlemmarna. Ansvarig för sammanställning och innehåll Jerker Berg. adr. Hindsbogatan Skara tel mob E-post: Medlemsavgiften är 200:- Vill du vara med så sätt in pengar på Pg Notera STAR och glöm inte ditt namn, även adress om du är ny. Styrelsen 2003 ordf. Jerker Berg Vice ordf. Hans-Erik Westlund Sekr. Kjell Andersson Övriga styrelsemedlemmar. Sten-Anders Fellman Stockholm Per Hede Sala Börje Haglund Borlänge Sven Hagströmer Stockholm Lennart Forsmark Stockholm Leif Stenström Lärbo Gotland Robin Fjellström Orsa Tomas Jonsson Lidköping Hejsan Trikeflygvänner! Ska det vara Monopol på service? Kan det vara så att det blivit monopol på service av våra Rotaxmotorer. En av medlemmarna i STAR har under en tid rest iväg och hjälpt några av sina vänner med servicen på deras motorer. För att få rätt delar har han beställt dom själv och fått delarna från Lycon, vår generalagentur för Skandinavien, ja hans agentur täcker även de baltiska länderna, Estland, Lettland och Litauen. Så kom det en annan motorkunnig person in i bilden, och numer ser det ut som om han mer eller mindre fått monopol på servicen. Vår medlem får numer inte köpa några delar till sina vänner, enbart till sin egen maskin. Jag ringde Tomas Backman och framförde önskemål om att vår medlem skulle få tillstånd att få hjälpa den Rotaxägare som inte själv anser sej klara servisen, men det blev nej, det skulle räcka med den som nu fått tillstånd. Jag frågade varför just han hade fått tillstånd och fick svaret. Vi är gamla kompisar och så har han köpt verktyg från Lycon. Hur går det då med Faijersson då: Han får fortsätta, han har ju hållit på så länge så honom kan vi inte neka. Något förvånad påstod jag att det var en fördel med en motorkunnig person som åkte till den motorägaren som hade problem och fixade det på plats, vilket skulle bespara ägaren både arbete och bekymmer med att skruva med något som han var osäker på. Vi ska definitivt inte ha någon ambulerande mekaniker inom flyget blev svaret. Vem utser mekaniker frågade jag. Det gör luftis blev svaret. Jag ringde luftis och fick svaret: Vi utser bara flygmekaniker, och för Ul krävs inte något formellt krav, bara att du ska veta vad du gör, och följa manualen blev svaret där.

3 Till saken hör att vår medlem tydligen har fullt förtroende från EAA att både modifiera och mekka med trikarna/motorerna. Han har dessutom av EAA fått tillstånd att utföra arbeten på andras maskiner vid ett flertal tillfällen, och är i Norge godkänd att utföra service på deras Rotaxmotorer. 3 Det verkar vara lite ankdamm över det formella tillståndet som nu tydligen ger nästan ensamrätt att fixa med våra motorer om vi inte gör det helt på egen hand, vilket kan vara nog så knepigt för de flesta av oss, och jag hör dit. Jerker B. Nya Rutiner för besiktning!!! Efter nyår 1 jan 07 är det nya regler för besiktningen av våra Ul-maskiner. Du betalar först, och besiktning utförs efter att besiktningsmannen kontrollerat med KSAK att du betalat. Denna ändring genomförs på grund av att det förekommit att besiktning utförts, men ansökan om flygtillstånd har uteblivit, och pengar för flygtillståndet ej har betalats in, = makterna har förlorat inkomster. Det blir ingen ny blankett, den gamla som sitter på inbetalningskortet i dag kommer bara så småningom (när det gamla lagret tagit slut) att ändra utseende. I dag står det "Personuppgifter Flygplanägare/brukare" på den nya kommer det att stå "Ansökan om flygtillstånd", men i övrigt samma text. Gör alltså som du gör i dag, fyll i blanketten och posta den, samt gör inbetalningen. Vid anmärkningar så gör vi som vanligt, ägaren åtgärdar anmärkningen och skickar in den gröna kopian av besiktningsrapporten där han skriver "åtgärdat" samt sätter dit sitt namn, efter detta kommer flygtillståndet. Är det så kraftiga anmärkningar att det behövs en ombesiktning (och det är sällan detta händer) så hör ju ägaren av sig till besiktningsmannen på nytt när han är klar. Besiktningsmannen gör ombesiktningen och ägaren och besiktningsmannen gör upp om eventuell ersättning för extrabesiktningen. Någon ansökan behövs ju inte i det fallet. Hälsningar Tomas Backman genom Jerker Berg Flera regler att följa. Detta läste jag i EAA-nytt nr: Du ska under all flygning medföra en meterologisk information i skriftlig form. Kolla själv genom att ex.vis i Google skriva bcl och välja Meny BCL Kolla under BCL-D 3.2 sedan Väderrapporter och färdplanering 4.4 Kolla gärna vidare i informationsfloden, tex. 7.3 Trafikregler b) Du får flyga Ul 90 meter över marken i varvet.

4 4 Det här är innehållet i fotoboken som nämndes i blad nr Sommaren 2004 reste Mikael Bellander och André Lindberg på flygsemester längs norra Norrlandskusten och över Lapplands myrmarker. Kom med på äventyret och se allt det vackra! (Det blev många sidor, men bilderna talar också.) Större delen av startdagen den 18 juli gick åt till packning och tillklippning av flygkartor. För Mikael var det den första semesterdagen. Vid 18-tiden vara han i luften och Luleå Kallax flygplats sjönk undan bakom Herxes propeller. På Pite Långnäs flygfält stod André redo i sin Air Creation.

5 5 På den första gemensamma flygsträckan skulle vi passera Kåge, och André ringde via sin mobiltelefon till Jens Andersson som var inställd på att med sin trike hälsa på oss i luften då vi passerade Kåges lilla flygfält. Så var det dags att taxa ut på banan och efter en gemensam start flög vi sedan vidare med näsorna pekande söderut. När dom inte pekade mot marken eller den blåröda kvällshimmeln ovan oss förstås. Mycket fint att se! Byarna Sjulsmark och Hemmingsmark och det grenade Finnträsket. Lätt motvind, men helt stabil luft. Kul att vara på väg på semesterflygning igen! Efter en stund i luften fick vi radiokontakt med Jens som just startat från Kåge. Ovanför Byske svängde han in vid vår sida och i tregrupp följdes vi åt vidare söderut en stund. Den gula solen närmade sig horisonten. En timme till skulle den lysa på oss innan nattljuset skulle ta vid. Strax innan inpassagen i Skellefteå TMA tog Jens farväl och vände åter till Kåge. I Skellefteåtornet var det stängt och tyst då vi korsade banan 2500 fot över asfalten. Viktigt att ha lite höjd då vi nu skulle flyga på rak kurs över de glest bebyggda skogs- och myrmarkerna ner mot Umeå. Ibland långt mellan landningsvänliga åkrar och vägar.

6 6 Drygt två timmar efter starten från Piteå närmade vi oss Umeå kontrollzons nordvästra inpasseringspunkt Mark. Sigurd Erik Yngve Xerxes Helge i tvågrupp, klar inflygning bana ett fyra, vind 180 grader, två knop, QN-Helge 1012 kom det snabba svaret då vi ropade upp tornet. På plattan var det lördagsstilla och den flintskallige Statoilkillen kom körande i sin stora tankbil för att hjälpa oss med tankningen. 35 liter tack! Efter urlastning och parkering på gästplatsen i kanten av huvudplattan så följde en kilometerlång nattvandringen till flyghotellet och ett litet nattmål på rummet. På morgonen var himlen blå från horisont till horisont. Men lyckades vi inte bli blöta ändå? Jorå! Kvar på himlen fanns en ihopsjunken rest av ett Cb som lyckats överleva natten. Lugnt och sakta gled det rakt in över flygfältet och gav oss en stillsam morgondusch. För att få flyga vidare i termikfri luft hade vi bestämt oss för att se till att vara i luften klockan 07 nästa morgon, så därför blev det bara fyra timmar kvar för nattsömnen. Och ta mig tusan om André inte lyckades utnyttja det låga slitaget på sängarna till att pruta på rumspriset och vi gick därifrån med 200 kronor extra att handla tvåtaktsolja och smågodis för. Men sen blev denna söndagsmorgonflygning söderut mot Husum en av resans finaste. Längs kusten hade det bildats fullt med låga molntussar i den fuktiga morgonluften.

7 Vi hade 20km/t motvind och lite marknära turbulens. Prövade oss fram på olika höjder och hamnade till slut på 2500 fot med on-topkänsla med det brutna molntäcket under oss, det molnfria inlandet till höger och solglittret över havet till vänster. Helt underbart! Mellan molntussarna fanns också den kommande Botniabanan att beskåda, Sveriges längsta arbetsplats. Mängder av broar, tunnlar och perronger fläckvis utspridda längs kusten, sammanbundna av upphuggna gator genom skogen, här och där med färdiga banvallar och den räls som 2007 ska löpa obruten från Kramfors till Umeå. 7 Framåt halv nio hade vi nått Husum och dess numera finskägda sulfatfabrik. Dags att börja sjunka ner mellan molntussarna. Nu skulle vi hälsa på Allan i Ultrå. Vi fick jobba lite med styrbyglarna i den marknära mekaniska turbulensen för att 10 minuter senare kunna landa på Allan Nygrens lilla gräsfält. Ett glatt återseende och hustrun Kajsas goda morgonfika i trädgården 30 meter från landningsbanan. Vilken trikeflygare skulle inte vilja bo så? Den sydliga vinden friskade i ytterligare under förmiddan och vi började undra om vi överhuvudtaget skulle komma vidare mot Kramfors den dagen. Eller ens under de närmast kommande dagarna. Ett lågtryckssystem närmade sig söderifrån och SVT:s internetprognos såg inte bra ut.

8 8 André och jag tog en tupplur i gräset i skuggan under vingarna medan en passerande svag varmfront lade en tunn molngardin framför förmiddagssolen. Vi kände oss lite bekymrade, men Allan med familj bjöd glatt både på lunch och kvällsmat. För säkerhets skull bokade vi in oss för övernattning på en närliggande campingplats. Men framåt kvällen gjorde en kvällsinversion luften stilla vid marken och efter en kort provflygning beslöt vi att ge oss iväg mot Kramfors. Luften var som sagt stilla vid marken, men några hundra meter upp blåste sydvinden ohindrat med ungefär 45 km/t med en komposant av 30 km/t i den sydvästliga kust vi tänk oss. Så det gick inte fort när vi med nosarna pekande till vänster om kurslinjen diagonalade in över land. André fick då han en stund vred nosen rakt mot den sydliga vinden se hastighetsmätaren på sin GPS sjunka till 30 km/t. Då vi kom längre in över det kuperade fastlandet fick vi visserligen lite mer marknära turbulens, men samtidigt bromsades vinden upp lite och medelhastigheten steg. En stund riktigt mysigt att flyga där i det sena blå kvällsljuset med sin flygkompis ett hundratal meter åt sidan, men via radion lika nära som om man talat via intercom. Småpratade lite då och då, annars tysta. Lanternorna glimmade, Mikaels röda fasta sken och Andrés vita blixtljus. Efter en flygtid på dryga 2 timmar kunde vi så svänga in på final till Kramfors bana 18, vacker där den låg invid Ångermanälvens strand.

9 Vi lämnade bansystemet och taxade via en grusväg in till en skyddad plats mellan höga skogsgardiner. Då vi kuperat motorerna låg allt tyst och stilla. Väskor ur, jordskruvar och förtöjningsrep fram och kapell på. Hundra meters promenad till Kramfors flygklubbs gamla förfallna klubbhus. Eller Villa Villerkulla som André raskt döpte huset till. Lite spöklikt låg huset där i nattljuset vid den igenvuxna gårdsplanen. Lars Sundlöf i flygklubben hade efter ett telefonsamtal haft vänligheten att lägga ut nyckeln och med försiktiga steg klev vi över det söndertrampade steget till förstukvisten och låste upp den knakande dörren. Fullt med gamla prylar, affischer och tidningsurklipp vittnade om att flygklubben en gång hade varit full aktivitet och huset fullt av liv. Men nu hängde tapeterna trasiga från väggarna. I ljuset från nakna glödlampor satt hotellnumren kvar vid övernattningsrummen i övervåningen och av de två rummen valde Mikael nr 129. Det regnade rejält den natten. Tunga droppar smattrade på snedtaket över våra sovrum. 9 Efter att ha sopat bort spåren av husens råttor från bordet i köket åt vi frukost och tog en sväng förbi våra fåglar. Dom stod där vi lämnat dom, nu med nattens regn droppande från vingarna. Men kapellen hade skött sitt jobb. Inget vatten på säten eller instrument.

10 10 Sen promenerade vi bort till terminal-byggnaden som liksom vi vaknat till liv. I tornet mötte vi Lars Sundlöf, inte bara privatflygare utan även en av Kramfors flygledare. Han ordnade så vi kunde låna duschen i tornets omklädningsrum och efteråt satt vi en stund med honom uppe i tornet, såg SF 340:an från Stockholm landa och snackade flyg. Via internet kunde vi kolla vädersituationen och det framgick tydligt att vi inte skulle komma vidare under de närmsta två dygnen. Lågtryckssystemet vi befann oss inne i förde inte bara med sig regn, utan även ett utbrett område av låga moln och friska vindar. Lars var en mycket omtänksam värd och lånade också ut sin bil till oss medan han gjorde sitt arbetspass i tornet. Vi fick därmed chansen att se lite av Högakustenområdet även från marken, och körde först söderut längs Ångermanälven ner till nya Högakustenbron där vi åt en fin lunch i restaurangen överblickande detta imponerande byggnadsverk. Åter på flygplatsen fick vi låna verktyg från flygverkstaden för några smärre reparationer av våra plan och ägnade sedan kvällen åt att läsa och göra inordning kartor till nästa flygsträcka.

11 Nästa morgon hade det klarnat upp, men blåste fortfarande. Mikael stegade i vindriktningen upp en 200 meter lång sträcka på gräset intill banan och tog tiden då cumulusmolnens skuggor svepte fram över marken. 14 sekunder.200 meter..få se nu.oj, 50 km/t! Trikeflygning? Nej! Men framåt kvällen var situationen en annan. Molnfritt och visserligen fortfarande lite blåsigt på höjd, men ett skyddande inversionsskikt med nästan vindstilla vid marken. Två startklara trikar invid Ångermanälvens strand. Upplagt för en njutningstur! André hade inför denna flygsäsong konstruerat ett fäste för sin videokamera på monopolen och var ivrig att göra en testfilmning. Underskön var älvdalen den kvällen! Åkrar med det nyslagna höet inrullat i ensilagebollar utspridda som sockerbitar med långa skuggor. Solglittret var ögonbedövande under Sandöbron och André tog sig en närmare titt. 11 Nån mil söderut längs älven ligger den nya Högakustenbron med sina imponerande 1200 meter mellan de 180 meter höga pylonerna. För bilisterna där nere är inte bara färden över bron en skönhetsupplevelse utan även resten av den 32 km långa nybyggda Högakustenvägen som mjukt ringlar sig genom det kuperade landskapet med ytterligare 31 broar. Och en skönhetsupplevelse även för oss med överblick! Efter svängen över Högakustenbron vände vi tillbaka mot Kramforsfältet. Flög norrut längs sidodal-

12 12 gångarna på östra sidan av älven och passerade över flera vackert belysta små sjöar och byar. Tornet varnade för en fågelflock på banan. Den lyfte respektfullt då André flög in över bantröskeln. Men flygplansvana som dom antagligen var så satt dom på plats på asfalten igen då Mikael svepte in 45 sekunder senare. Men det var ingen fara, bara trevligt med flygsällskap. Med stora leenden på läpparna klev vi sen ur planen på vår uppställningsplats mellan träden. En underbar kvällstur hade det varit! Morgondaggen glittrade i gräset då vi efter en tidig frukost vid sextiden nästa morgon lastade trikarna inför dagens första flygning. Till Sundsvall tänkte vi oss under morgontimmarna Men först måste vi ta en sväng ner mot kusten! Flygning på 150 meters höjd innebar flygning nedanför bergåsarna i detta underbart kuperade kustområde. Framåt åttatiden vände vi nosarna sydväst mot Sundsvall och fick tanka höjd inför passagen av skärgårdsområdet ner mot Härnösand. Under högervingarna vaktade Högakustenbron mynningen till Ångermanälven.

13 Från Sundsvallstornet fick vi besked om att ett ultralätt flygplan just startat från Sundsvall med kurs nordost mot Härnösand. Bara någon minut senare svischade en gul trike förbi 100 meter ifrån oss och på samma höjd! En unik upplevelse i det vad det gäller trikar så glesbefolkade Norrland. Aldrig har vi väl förut mött en trike i luften utan att man på förväg stämt träff! Några dar senare stötte vi åter på den gula triken, då hemma på Pitefältet. Det visade sig vara Anders Wallén och Roine Magnusson som i projektet Den underbara resan var ute på sin reportageresa i Nils Holgerssons spår genom Sverige. Ett trevligt återseende efter det korta ögonblicket i luften mellan Härnösand och Sundsvall! Väl i Sundsvall kunde vi vila ut på varsin soffa i flygklubbens välordnade klubbstuga och bättra på frukosten lite. En Helsingforsboende sportflygare på tillfälligt besök i Sundsvall var vänlig nog att i sin hyrbil skjutsa oss till en liten badsjö. Där tillbringade vi sen resten av dan med att läsa tidningen, bada, slumra lite till och äta gatuköksmat. 13 Vid fyratiden tog vi så en taxi tillbaka till Midlanda, gjorde i ordning trikarna och inväntade att den lite oroliga vackerdagsluften skulle lugna ned sig för den planerade kvällsflygningen vidare till Östersund. Nu såg väderprognoserna betydligt bättre ut med högtrycksväder flera dar framåt. Och snart var det dags att få njuta av lite medvind också, faktiskt för resten av resan.

14 14 Vi lämnade kusten och flög över centrala Sundsvall och vidare inåt landet längs Ljungandalen. Efter Ånge var det dags att lägga om kursen lite mer i nordlig riktning och det var nu vi för första gången under vår motvindssemester äntligen fick en stadig medvind. Livet känns faktiskt lättare i 110 km/t än i 50! En tyst och stillsam kvällsflygning - skön medvind i ryggen inför landning på Östersund Optand flygplats. I den sena timmen fick vi hjälp med tankning och inkvartering i flygklubbens fräscha lilla övernattningsstuga. Trikarna fick ta plats intill en stor AN2:a alldeles utanför stugfönstret. Frukost avnjöts i morgonsolen på stugans lilla veranda. På vår förra semesterflygning hade vi schabb-lat lite med matplaneringen, men inte detta år. I våra väskor fanns både färskt bröd, grönsaker, juice o kaffe. Dagen ägnade vi sen åt Optands fina flygmuseum och en tur in till Östersund med mat och en promenad intill Storsjön. Under eftermiddagen närmade sig ett regnområde söderifrån och ett tag kändes det osäkert om vi skulle komma vidare den kvällen. Men vid åttatiden var det inte bara stilla i luften utan stod också klart att regnet inte skulle nå oss. Upp och iväg!

15 15 Direkt efter start fick vi i radiokontakt med Östersundstornet begära tillstånd att korsa ett R-område, men sedan kunde vi på egen hand fortsätta fritt de 24 milen vidare mot Vilhelmina. Telefonledes hade vi förvissat oss om att det var möjligt både att få tankning och tak över huvudet för att i tidig morgonstund sen kunna fortsätta norrut mot Arvidsjaur. Viktigt med framförhållning då man är ute på långflygning så att man inte i onödan fastnar på fel ställe i dåligt väder eller blir utan mat och husrum. Även denna flygsträcka blev minnesvärd. För Mikael var det en särskild stund av njutning då han steg upp till fot och fick flyga mellan två lager av spridda moln. Kallt om kinder och fingrar, men en stor skönhetsupplevelse! André valde att stanna i värmen mer marknära, men via radio kunde vi ändå tala och hålla koll på varandra. Intill Flåsjön sammanstrålade vi åter på 600 fots höjd och flög resten av sträckan tillsammans. Riksväg 50 och Inlandsbanan var nu våra rättesnören där de ringlade fram över ödsliga skogs- och myrområden. En stund spanade vi förgäves efter älg, men fick istället se det vackra färgspelet i de naturtyper vi passerade. Särskilt myrarna var fyllda av fascinerande färger och mönster med växlande vegetation och fullt med småbäckar och tjärnar. Roligt var också att se hur sträckningen av den gamla Inlandsbanan i stor anpassning till markförhållandena ringlade sig mellan myrar, runt kullar och från ö till ö, till och med då det blygsamt breda sjösystemet vid Rörström skulle passeras. Ett minne från en tid då den tekniska utrustningen, tillgången till

16 16 arbetskraft och synen på tid var en helt annan än nu. Väsensskiljt från Botniabanan som nu sköt fram som ett spjut genom berg och över dalar ett 20-tal mil öster om oss. Strax innan vi nådde fram till Vilhelmina fick vi också chansen att flyga på låg höjd längs en spegelblank Ångermanälv. André fångade en vacker sekvens med sin videokamera och hade ett stort leende på läpparna då vi en stund senare landade på en öde Vilhelmina flygplats. I Vilhelmina hade vi bara planerat ett kort nattstopp. Tack vare telefonsamtalen vi gjort innan vi startade från Östersund kom en flygplatskille åkandes ut till fältet i den sena kvällstimmen och hjälpte oss att tanka och låste upp en hangar där vi fick ha våra fåglar stående över natten. En vänlig medlem ur flygklubben hade ordnat så att även klubbstugan var upplåst och där kunde vi duscha, sova och nästa morgon även göra i ordning vår frukost. Vid sextiden var vi så åter i luften, pigga (nåja) och fräscha. I den tidiga morgonen var det mycket glest mellan bilarna på Inlandsvägen som ringlade sig fram under oss. Luften var stilla och sjöar och vattendrag bjöd på vackra spegelbilder.

17 Vi fortsatte att avverka de stora norrlandsälvarna en efter en, samma älvar vars utflöden vi passerat i början av resan då vi flugit söderut längs kusten. Mellan Storuman och Sorsele lämnade vi Inlandsvägen och tankade höjd för att ta raka vägen över de ödsliga myr- och skogsmarkerna rakt mot Arvidsjaur som var målet för denna tidiga morgonflygning. Vi landade klockan åtta och blev efter tankning upphämtade av Gunnar Remer, vår gamla flyglärare. Gunnar hade arbetsdag och vi följde med honom till ett ställe i utkanten av stan där han var arbetsledare för ett gäng sommarjobbande ungdomar. Mikael tog en bild av Andrés och Gunnars flygsnack i fikarummet. Uppenbart tyngdpunktsstyrda grabbar! 17 Efter en tupplur och middag hemma hos Gunnar gav vi oss åter ut till Arvidsjaurs flygplats inför den avslutande flygsträckan för detta års flygsemester. Vid terminalen stod en flygintresserad ren och väntade ivrigt på vår avfärd. I luften fick vi sällskap av Gunnar och Hilding som flög vid vår sida halvvägs till Piteå. Alltid trevligt med lite sällskap! Åter skogs- och myrmarker under oss. Ödsligt, men vackert! Vid landningen i Piteå mötte vi åter den gula triken vi så oväntat sett

18 18 svischa förbi i luften mellan Sundsvall och Härnösand. Bredvid sin farkost stod Anders och Roine och pratade flygning och fotografering med några klubbmedlemmar. Det är häftigt projekt dom givit sig in på där dom inspirerat av sagan om Nils Holgersson flyger över Sverige, skriver och fotograferar, bland annat till en bok. Våra flygklubbskompisar Per och Elinor var förvarnade om vår hemkomst och hade med sig kvällsfika. Trevligt att bli välkomnade så! Så satt vi allihopa en stund och jämförde minnen. Pratade om de spännande och vackra saker vi upplevt i lufthavet. Och så hade ännu en fin sommarflygsemester kommit till sin ända. Mikael Bellander, SE-YXH André Linberg, SE-YRK Borde kanske sakat några av de vackra bilderna för att minska antalet sidor, men de ingår ju i berättelsen och fyller alla sin plats tycker jag. I fotoboken är många i helsidesformat 32x24 cm. Tack Mikael för att vi fått ta del av er semesterresa. JB. Mikael tipsar om fotoboken: Själva designarbetet gör man med hjälp av ett litet gratisprogram man laddar hem från deras hemsida. Då man är nöjd med mallen laddas den och bilderna upp till labbet via Internet och boken kommer i brevlådan efter ca en vecka. Jag valde Large Deluxe Album 34x24cm som har 50 sidor. Priset var 460 kr inkl frakt. Internetadressen till labbet är Men det finns fler lab. med liknande tjänster. Mikael B.

19 BESKJUTEN? Jag fick detta per mail. Hej Jerker! Skickar några bilder på ett ev. skotthål i Backamo triken SE-VEN en Apollo Jet Star med 912a. Händelsen måste skett tisdagen 12/9 (älgjakten började den 9/9) mellan klockan Jag gick i följe med Ronny och Knut på resa mellan Backamo och Falköping. Under dagen hade Leiler Karlsson besiktigat SE-VEN och vi gick tillbaka på ft. Ca fick vi färdtillstånd att ta en genväg genom Trollhättan s kontroll nere vid Koberg, allt för att få en så rak kurs som möjligt. Det var lite västlig motvind på 5 m/s. Vi skildes åt strax efter Lilla Edet där jag gick hemåt Orust. Dagen därpå ringer Knut och säger att han fått hål i underduken. Han hade funderingar om det kunde ha orsakats av en säk. nål som hade lossat från en bult efter besiktningen. Ytterligare en dag gick och Knut ringde igen och sa att det även var hål i överduken. Jag åkte och kollade och fick se ett hål på ovansidan också. Hålet i underseglet är på höger sida och ca 2 cm stort, det övre lite större nästan rätt ovanför. Knut ringde polisen men fick svaret att det var inte mycket dom kunde göra. Även jag ringde och fick löfte om att ett inre befäl i Uddevalla skulle återuppringa, men ingen har hört av sej. Idag ringde jag igen (29/9) och efter lång väntan fick jag äntligen tag i en konstapel som ev. skulle ta upp anmälan, intresset är inte på topp precis. De tycker att det är inte mycket de kan göra, utan hon tyckte mest det var att slösa med deras tid. Men jag sade att det är viktigt att få dokumentera det i alla fall. Jag erbjöd henne GPS tracken, foton mm, men svalt intresse och hon skulle höra av sig om hon behövde mer info. Magnus SE-VHF

20 20 En spännande text av Calle Hyllander, pilot på landets enda flygande Mitchell B10 Alla Trikeflygare och Quicksilverflygare hade valt att hoppa av årets traditionella resa tillsammans till Kräftstjärtsvängen i Siljansnäs. Den sista Trikepilot jag hoppades på dök aldrig upp på Barkarby. Jag startade på lördagen kl från Barkarby. Det blåste 13 knop rakt i bana 06. Ganska tuffa vindar och termisk turbulens hela vägen till Avesta gjorde den första etappen på 1 tim 25 min riktigt jobbig. Landningen vid Avesta var nära kraschlandning. Det var 90 grader hård sidovind och jag hamnade i ett kraftigt nedsvep vid trädgränsen närmast älven, men lyckades plana ut i sista sekunden 1 meter över marken och göra en någorlunda mjuk sättning tvärs banan (hann ej svänga till final pgahöjdförlusten vid nedsvepet). Starten från Avesta vara också rena skräcken, men det gick bra. Nu var det Borlänge nästa Jag anropade Borllänge flera gångar medan jag närmade mig kontrollzonen, men eftersom jag inte hörde någon svara antog jag att det var stängt. När jag hade landat kom en servicebil fram och killen sa att jag skulle ringa tornet. Mannen i tornet förklarade att det pågick en uppvisning med flygande Tunnan och två holländska F16-plan, och att han blivit tvungen att avbryta Tunnans start (som skulle ha fört den i kollisionskurs mot mig). Han hade ropat på mig flera gånger för att avbryta min inflygning. Han var ganska sur först, men när jag hade bett så mycket om ursäkt och förklarat att jag inte hade hört hans anrop lät han lite mildare i tonen. Det visade sig att jag hade råkat skruva ned volymen och brusspärren på radion, så det var därför jag inte hörde när tornet svarade på mina anrop. Jag hälsade på de två F16-piloterna när jag gick förbi dem för att betala bensinen, och fick sedan vänta på deras starter innan jag fick tillstånd att lyfta. De lät förskräckligt när de startade och satte sig i rörelse. Jag var tacksam för att de tänkte på att inte svänga sina utblås i min riktning när de taxade förbi mig. Jag fick sedan tillstånd att starta och stack ut över sjön Runn (en omväg som jag beordrades av tornet att ta) och sedan mot Siljansnäs. Jag närmade mig Siljansnäs ca kl 16 på 2400 fot och stängde av motorn ca 8 km innan fältet. Sedan njöt jag av ca 20 minuters segelflygning över banan, stundtals med lätt stig. Vid landningen gick min vänstra sidoroder-vajer av när jag hade ca 5 meter höjd över banan. Det går inget vidare att styra maskinen utan sidoroder, så det resulterade i en mycket hård sättning med studs flera meter upp i luften 2-3 gånger innan jag hade fått stopp på det hela. En ganska stor och undrande mottagningskommitté mötte mig efter denna känguru-landning

21 När jag förklarade varför landningen blev sådan såg de förfärade ut och Terry påpekade vad som troligen hade hänt om rodervajern hade brustit bara en minut tidigare (en hemsk tanke som hade passerat i mitt huvud medan jag taxade till parkeringen). Min nya höga vindruta skyddade mig som tur var från att bli blöt. Jag anropade Borlänge kontroll och fick tillstånd att flyga rakt ned till bana 14. Jag flög rakt över centrum och gick sedan ned för landning på den långa asfalterade banan. Tornet tyckte nog att det var en märklig liten maskin som kom. 21 Jag fick mycket bra service på Borlänge. De skickade fram bensinkillen så fort jag hade parkerat vid tankanläggningen. Jag tankade hela 13 liter, vilket fyllde min tank, bytte batteri på GPS:en och ropade sedan på tornet som gav mig tillstånd att starta på bana 14 och flyga söderut. Kräftskivan blev trevlig och som vanligt var man tvungen att tvinga i sig mycket öl, vin och sprit. "Alla" var där, inklusive Trikeflygaren Jerker Berg. När jag kvicknade till på söndagsmorgonen letade jag rätt på Toffe och förklarade att jag hade behov av att laga min maskin. Han rådde mig att söka rätt på Calle Rönn (initiativtagaren och drivkraften bakom hela Siljan Fly park-projektet och work"). Calle tog sin bil och åkte till en verkstad i Insjön (tror jag), där han hittade en ny rodervajer, klämhylsor och nödvändiga specialverktyg. Han hjälpte mig att tillverka och montera den nya vajern medan hans dam väntade tålmodigt. Sedan reparerade jag själv även ett stag som blev skadat vid den hårda sättningen. Hemresan blev mycket spännande också; motvind ca 20 km/tim, stökigt i luften mellan Siljansnäs och Borlänge och stundtals regnbyar. Det var stundtals lokala moln som gav lätt regn men nu var det ganska lugnt i luften, dock hade jag hela tiden ca 20 km/timme i motvind så min markhastighet var ynka 60 km/timme. Efter 1 tim 24 min landade jag på Sala. Där var det som vanligt inte en människa. Jag tappade ur lite bensin ur Jörgens gamla ultralätta plan som stod i den öppna hangaren, satte fast pengar för bensinen på sidan av tanken och startade mot Barkarby. I samma stund som jag kom upp i luften blev jag varse att det såg ganska dimmigt ut mot Stockholmshållet. Dessutom hade det börjat regna. Jag tänkte att det, precis som tidigare under dagen, bara var ett lokalt regnväder som jag snart skulle ha passerat igenom, så jag fortsatte. Efter ca en timmes flygning med successivt sämre sikt, lägre molnbas och kraftigare regn insåg jag att det var hög tid att ge upp om det inte skulle bli farligt.

22 22 Jag fick syn på ett enormt område med öppna fält på båda sidor om motorvägen och bestämde mig för att landa. Färden slutade således kl på en åker utanför Grillby (40 km NV Barkarby). Landningen var inget vidare, men ingenting gick sönder... spännande eftersom jag inte hade fartmätare. Nu fattades det bara att vingarna skulle knäckas också, tänkte jag. Allt gick dock att hantera, men det var lite nervpåfrestande ett tag innan jag vande mig vid situationen och kände att jag visst klarade mig utan fartmätare och att vindrutan satt kvar. Strax kom bonden runt en kulle med sin traktor. Han såg ganska förvånad ut och undrade om allt hade gått bra. Han var av allt att döma flygintresserad och erbjöd sig efter en stunds samtal att köra mig till Barkarby (45 km med bil). Fantastisk tur jag har, tänkte jag! Dagen efter var vädret OK på kvällen, så jag körde till Barkarby och lyckades övertala Can (en skärmflygare med ryggsäcksmotor) att följa med mig för att hämta maskinen. Vi rekognoserade en lämplig startlinje noga, så att jag kunde vara säker på att det inte fanns några större ojämnheter. Det fanns minst 300 meter rullsträcka och ytterligare ca 1 kilometer fritt från höga hinder i startriktningen. Perfekt! Jag kom, tack vare den ganska kraftiga vinden, upp i luften efter bara en kort bits rullande på åkern. Nu kom nästa lilla prövning; Hastighetsmätaren slutade att fungera i samma ögonblick som jag lättade. Nu blev jag lätt disharmonisk! Till råga på allt elände så lossnade strax därefter ett av fästena till vindrutan (ett extrafäste som jag har monterat för att rutan inte ska böja sig inåt av fartvinden). Jag blev tvungen att flyga så långsamt som möjligt pga vindrutan, och det var ju extra Efter 40 minuter var det dags för inflygning på Barkarby. Lite nervös var jag, beroende på avsaknaden av fartmätare, men jag höll lite extra fart ned till 1 meters höjd och landningen blev perfekt. Jag hade, till min egen förvåning, inga problem alls med att flyga maskinen på känn utan fartmätare. Jag tror att hängflygerfarenheten kom väl till pass i denna situation. Jag kan bara konstatera att årets Kräftstjärtsväng blev den mest spännande flygresa jag har gjort. Efter detta krävs det mycket för att få mig att bli disharmonisk! Ett stort tack till Calle Rönn för hans enorma hjälpsamhet! Calle Hyllander i landets enda flygande Mitchell B10 PS: Jag hade inte ens med mig min turpeng på resan!!!

23 23 Bränslepumpar? Det har dividerats en del under åren om en extra bensinpump till våra motorer, och hur dom ska kopplas. (Enligt Rotax manual skall bränslesystemet kompletteras med en el-pump om bensintanken sitter lägre än förgasarna). De olika alternativen tas inte upp igen här, utan bara hur trycket påverkas av parallell eller seriekopplad elpump. Jag har under alla år haft mina pumpar kopplade i serie, medan Rotax rekommenderar parallellt med backventiler, se kopplingsschema i tidigare STARblad nr: 3 av år 2003 och nr: 3 av år Enbart elpumpen (köpt på Biltema) gav på min trike 0.34 vid batteridrift, och 0.40 när motorns generator ökade spänningen. Den mekaniska gav 0.4 till 0.5 vid tomgång alternativt fullgas. Med båda pumparna i serie gav mätaren 0.5 och 0.6 vid tomgång alternativt fullgas. Så en viss ökning blev det, men långt ifrån dubbel som det ryktats om. Mätklockan på bilden visar Båda pumpar i serie, motorn på tomgång ca varv. OBS: Har du möjlighet att mäta dina olika pumpars tryck vill jag gärna ta del av dina värden. Från Sven Faijersson har vi fått nedanstående text och tabell av Mikuni rund typ 52 (membranpumpar) som han haft inne för service. Sugledning, längd 1400 mm, till dunk, lyfthöjd 600 mm. Tryckledning, längd 660 mm, till manometer, vidare till mätdunk, längd 1050mm. Tryckpulsgivare, vacumpump utan ventiler med slang på intag längd 200 mm. Kontrollmätning i testbänk. Bränslepump Vakum, torr Vakum, fuktad Bränsletryck Bränslemängd Ägare cm / Hg cm / Hg Kg / cm² Lit./ timmen Jörgen ,44 36,3 Allan ,46 38,9 Alf ankomst ,35 26,31 Alf servad ,54 35,7

24 Dessa rader och bild fick jag från Dick Gylfe i Finland. Här i Finland får vi troligen nya regler fr.o.m. början av 2007 då alla UL-A plan flyttas bort från UL-klassen och blir antingen "motoriserade hängglidare" (alla vanliga trikar) eller "motoriserade skärmflygare" (alla PPCn = Powered ParaChute eller = en trike med skärm som vinge). Redan nu klassas bl.a. denna nyimporterade PPCn till denna nya klass, dvs. mycket mindre byråkrati, ingen UL-licens behövs, inget läkarintyg, bara papper på "motoriserad skärm- eller hängflygning" vilket är detsamma som för skärmflygning med ryggsäcksmotor eller hängflygning med motoriserad hängglidare! Äntligen någon verkligt vettig lösning!!! Antagligen behövs inga dyra försäkringar heller! Dessa nya bestämmelser är inte slutgiltigt fastslagna, men det blir dock frågan om en ny motoriserad klass inom den gamla motoriserade skärmflygnings- (läs ryggsäcksmotor) och den motoriserade hängglidarklassen. Hur de slutliga bestämmelserna än blir, så faller den största delen av byråkratin bort, då dessa flygfarkoster separeras från ULklassen! En mycket välkomnad lösning alltså! Triken på bilden är såtillvida speciell, att till denna kan man montera BÅDE en vanlig trikevinge ELLER en skärm monteringssats för båda vingarna finns att beställa! Jag importerar även amerikanska Powrachute PPC:n, som är något större, och finns i både singel- och tandemutförande, samt med två eller fyrtakts Rotaxmotorer. Har du intresse av denna PPC så kontakta mej. Dick Gylfe Esbo E-pos: Önskas köpa: Begagnad vinge till Pegasus Q. Ring Dan Gunnarsson B-post Föreningsbrev. Avsändare: STAR c/o Jerker Berg Hindsbogatan Skara

Västerviks Flygklubbs flygrally till Estland och Lettland 2005-08-05 -- 08-07

Västerviks Flygklubbs flygrally till Estland och Lettland 2005-08-05 -- 08-07 Västerviks Flygklubbs flygrally till Estland och Lettland 2005-08-05 -- 08-07 SE-IRK klar för start 2005-08-05 Kl 10.00 på morgonen samlades vi för att påbörja årets flygrally till Baltikum. Deltagare

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

hela samhället i fråga där allt detta är beläget måste ju anses oförlåtligt. När man väl insett att man passerat allt med god hastighet,

hela samhället i fråga där allt detta är beläget måste ju anses oförlåtligt. När man väl insett att man passerat allt med god hastighet, Janne Hylander berättar, i ord och bild, festligt och personligt om sitt mest älskade Flygande flygevenemang. Tack Janne. Kul att få uppleva det genom dina ögon. Dala-Järna 2009. Full rulle och gasen i

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Atacamaöknen, Chile 2013.

Atacamaöknen, Chile 2013. Atacamaöknen, Chile 2013. Den sista utflykten blev en fantastisk biltur längs en mycket hög väg, som går till Argentina och Bolivia. Gränsen mellan Chile och Bolivia går rakt genom båda vulkanernas topp

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

METEOROLOGI. Innehåll

METEOROLOGI. Innehåll 1 METEOROLOGI Grunder för segelflygare Poul Kongstad 2 Innehåll Luftmassor Moln Termik Sjöbris Lävågor Fronter Väder på internet 1 3 Luftmassor Stort område med "liknande väder" Temp fuktighet skiktning

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

TIPS PÅ PRESENT VAD GER DU NÅGON SOM HAR ALLT? FLY WITH STYLE

TIPS PÅ PRESENT VAD GER DU NÅGON SOM HAR ALLT? FLY WITH STYLE TIPS PÅ PRESENT VAD GER DU NÅGON SOM HAR ALLT? 3 INNEHÅLL Ge bort en upplevelse... 3 Tandemflyg...4 Grundkurs skärmflyg...6 Kurs Paramotor...8 Om Parabase Outdoor...9 Villkor & information...10 GE BORT

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

Haverier och störningar 2007

Haverier och störningar 2007 Haverier och störningar 2007 9 haverier 19 störningar Antal haverier 1998-2007 20 0,35 Antal haverier 15 10 5 13 13 16 18 18 15 17 8 7 9 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0,05 Antal haverier per 1000 flygningar 0

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick.

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick. 6. Jamila kunde inte somna natten innan det var dags. Hon försökte ligga så still som möjligt, så Kamal inte skulle bli orolig och förstå att någonting var i görningen. Han skulle iväg på morgonen och

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Guide till tystnaden. Naturlig kraft och tankepauser

Guide till tystnaden. Naturlig kraft och tankepauser UPPTÄCK TYSTA PLATSER I SUNDBYBERG Guide till tystnaden Det här är en guide för dig som enkelt vill ta en promenad till en rofylld och tyst plats i naturen. Sundbybergs stad har valt ut fem natursköna,

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Deltagare: Stockholmare: Göteborgare Gunnar Landborg Jan Lemos Håkan Karlsson Jukka Hämäläinen Klas Eliasson Bo Hörnquist Birger Vilhjalmsson Magnus Juthage Ingemar

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF.

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF. Alla var snabbt uppe även denna morgon 07,00 för idag skulle vi lämna San Fransisco men först hade vi en hel del att göra. Vi började med frukost i vanlig ordning men det blev en ganska omtumlande frukost.

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Reseberättelse Sadaani Nationalpark och Zanzibar

Reseberättelse Sadaani Nationalpark och Zanzibar Reseberättelse Sadaani Nationalpark och Zanzibar Vi lyfte från Arlanda sent den 30 juni och flög med ET via Addis Abeba till Zanzibar. Det var en lång flygning, så vi var riktigt glada när vi landade på

Läs mer

Arboga Robotmuseum Boris Bjuremalm berättar om sitt flygarliv

Arboga Robotmuseum Boris Bjuremalm berättar om sitt flygarliv Sida 1(6) På kvällen den 3 oktober 2012 samlades 34 intresserade åhörare på Robotmuseet i Arboga för att lyssna till Boris Bjuremalm, en leende 190 cm lång flygare som alltid flög med förarstolen i lägsta

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos Krille Klåfinger får en flygtur Oversat af Vivianna Nyroos 1 Presentation av karaktärerna på innerfliken: Mammi Mamma Krille Klåfinger Nimbus Freddy Flygkikare Pia Pilot Kazandra. 2 SIDE 2/3 Här i det

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Ladda batterierna inför julen med en Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Har glädjen att kunna erbjuda en yogaresa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 28/11-5/12

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE Den ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE 1 1 så typiskt isabella! Det hade varit inbrott på ICA. Och bara för att hon var ICA-Sivs dotter så var hon tvungen att bete sig som värsta mall-apan.

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h under tiden l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h h:ström Text & Kultur Skolgatan 41 903 27 Umeå forlag.hstrom.se forlag@hstrom.nu

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med.

Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med. Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med. Den 26:e mars åkte vi. Efter c:a 5 timmars flygresa och

Läs mer

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016.

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016. LAOS. Resan startar i Unescos världsarv Luang Prabang. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare till det underbara

Läs mer

Efter en tids uppehåll i skrivandet kommer här ett livstecken och en liten annorlunda flyghälsning från Israel daterad, januari 2008.

Efter en tids uppehåll i skrivandet kommer här ett livstecken och en liten annorlunda flyghälsning från Israel daterad, januari 2008. Shalom på Er alla kända och (O)kända! En kombinerad fältbil och märke på flygplatsen i Megiddo i Israel. Flygplatsen ligger endast 10 km från gränsen till västbanken... Efter en tids uppehåll i skrivandet

Läs mer

DA40-180 - Fakta Olja SAE 15W50 Bränsle

DA40-180 - Fakta Olja SAE 15W50 Bränsle DA40-180 - Fakta Längd: 8,1 m Vingspann: 11,9 m Tomvikt: 775 kg MTOW:1200 kg Max last: 425 kg Motor: Textron Lycoming IO-360 M1A 180 hp (insprutning) Max take-off RPM: 2700 RPM Max continuous RPM: 2400

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen

www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen www.kswsverige.org Ja, vi gillar också goda nyheter, men just nu är vi intresserade av sanningen Jag valde Greyhound av två skäl: En var att jag ville sitta och titta ut genom fönstret och bara titta på

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge Hästbilder med personlighet De är vackra eller otäcka beroende på vem du frågar. Men sedda genom linsen är hästar det perfekta motivet när du vill testa djurfoto. De kan förmedla både skönhet och styrka.

Läs mer

ISM 2015 VI OCH VÅRA BOKARE

ISM 2015 VI OCH VÅRA BOKARE VI OCH VÅRA BOKARE Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB Januari 2015 På uppdrag av: Informus Resurs för Resor och Turism i Norden AB 1 Vi och våra bokare Syfte Syftet med denna lilla undersökning

Läs mer

Han och X bestämmer sig för att åka till Västervik för att om möjligt komma över pengar. Ingen mer än de två känner till planerna.

Han och X bestämmer sig för att åka till Västervik för att om möjligt komma över pengar. Ingen mer än de två känner till planerna. Armando godtar att förhöret genomförs utan att hans försvarare är närvarande. Han förnekar grovt rån, men erkänner rån av normalgraden. Han erkänner olaga frihetsberövande. Han säger att det varit tufft

Läs mer

Segelflyghandboken Datum 040530

Segelflyghandboken Datum 040530 Utbildning Sid nr 1 av 7 Kunskapskrav i Flyglära 1 Vikning, orsak - korrigering Kropp Vingar 2 Stabilisator Vikning med luftbroms Rodren Luftbromsen 3 Låg inflygning till landning, åtgärder Rodrens manövrering

Läs mer

Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015

Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015 Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015 Domare: Anders Bergqvist, Lena Dyrsmeds, Rene Uhlan, Leif Olsen, Thomas Juhrén, Kjell Pettersson, Yvonne Ahlin, Tina Karlsson.

Läs mer

Varför ska du köpa bil av oss?

Varför ska du köpa bil av oss? Varför ska du köpa bil av oss? Ett tryggt bilköp. De flesta vill köpa sin bil av någon man har stort förtroende för. Det gäller både nya och begagnade bilar. För oss handlar förtroende framförallt om två

Läs mer

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. RÖRELSE Inledning När vi går, springer, cyklar etc. förflyttar vi oss en viss sträcka på en viss tid. Ibland, speciellt när vi har bråttom, tänker vi på hur fort det går. I det här experimentet undersöker

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

Camilla & Wilhelm Key

Camilla & Wilhelm Key Camilla & Wilhelm Key Augusti 2007 Avresa 24 augusti Resan till New York startade på Köpenhams flygplats Kastrup den 24:e augusti 2007. Vi blev uppgraderade till Economy Flex vilket vi inte alls hade något

Läs mer

Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget

Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget Teori utbildning för segel- och motorsegel flyg i Uppsala Flygklubb Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget Teoretisk utbildning för segelflygcertifikat: För att ta ett certifikat måste man

Läs mer

Fanny har precis kommit hem från skolan och ska till sången när hennes barnflicka säger att hon inte ska gå idag.

Fanny har precis kommit hem från skolan och ska till sången när hennes barnflicka säger att hon inte ska gå idag. Kap.1 Fanny är en bortskämd unge som alltid får som hon vill. Hon har en hund som heter Kalle. Han är en svart hjälpsam golden retriver som alltid vill kela eller leka. Fanny är det enda barnet. Hennes

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar Sömnbehandling i grupp Mina registreringar Sömnbehandling i grupp, Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2014 Innehåll Välkommen till sömnbehandling Sömndagbok och mina vanor Sömndagbok Veckans aktiviteter Mål

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

EC2EL Europaresa! Ons 13/5

EC2EL Europaresa! Ons 13/5 EC2EL Europaresa! Ons 13/5 Vi samlades på resecentrum kl 07:10 ovanför rulltrappan, för att senare när alla anlänt dela ut biljetter och pengar till mat. Kl 07:25 ankom tåget i tid och vi åkte förväntansfulla

Läs mer

Brf Boklok Östra Lugnet i Växjö. Infoblad november

Brf Boklok Östra Lugnet i Växjö. Infoblad november Brf Boklok Östra Lugnet i Växjö Infoblad november BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN 2 (4) Hösten är över oss och snart kommer kylan krypandes Alla helgona är runt knuten och snart stundar julen. Tänk på att det är

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 30 Fredag 30 september 2011. mot Älvsbyn. Vägar förstörda av regn

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 30 Fredag 30 september 2011. mot Älvsbyn. Vägar förstörda av regn LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 30 Fredag 30 september 2011 NORRBOTTEN Vägar förstörda av regn Dom senaste veckorna har det regnat mycket i Norrbotten. Det har regnat så mycket att vägar har blivit förstörda. Under

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer