DU kan bli flygtekniker!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DU kan bli flygtekniker!"

Transkript

1 Är du tekniskt intresserad och beredd att lägga ner lite mer jobb under din gymnasietid, så är detta ett programval som ger många möjligheter. DU kan bli flygtekniker! Jobba med flygplan och helikoptrar, avancerad teknik och utvecklingsmöjligheter med världen som arbetsmarknad det här kan bli din verklighet och framtid om du satsar på den attraktiva gymnasieutbildningen inom flygteknik. Resan startar på FLYGTEKNIKUTBILDNINGEN RONNEBY

2 Ger stora möjligheter för dej som är teknikintresserad tjej eller kille! Flygteknik är mekanikens finrum. Avancerad teknik, noggrannhet och stort säkerhetstänkande är väsentligt i jobbet. Det är flygmekaniker och flygtekniker som ser till att flygplan och helikoptrar underhålls och repareras på rätt sätt. Det handlar om att förebygga - att åtgärda innan något går sönder. Det är jobb som kombinerar teoretisk kunskap med praktiskt arbete i en ren och utvecklande miljö. Flygteknikutbildningen är det tekniskt mest avancerade programmet på gymnasienivå. Efter godkänd utbildning på det treåriga gymnasieprogrammet är du flygmekaniker. Programmet har riksintag och är en yrkesförberedande utbildning. Programfördjupningarna ger dig dessutom grundläggande högskolebehörighet. Vi erbjuder dig även att genomgå Basic Examination. Det består av ett antal teoretiska prov som behövs om du väljer att studera vidare till certifierad flygtekniker. Flygteknikutbildningen är en del av Gymnasieskolan Knut Hahns Teknik College, vilket bygger på en aktiv samverkan mellan skola och arbetsmarknad. Du får en kvalificerad yrkesutbildning Efter godkänd gymnasieutbildning kan du välja olika vägar; FÖRSVAR Du kan välja att jobba som flygmekaniker inom det militära flyget. Då får du även gå en militär utbildning i Försvarsmaktens regi. Behovet av personal med flygteknisk utbildning är stort. Enbart i Ronneby räknar man med att behöva anställa nya flygmekaniker eller flygtekniker om året, under de kommande åren. Det är också möjligt att gå vidare och fortbilda sig till flygtekniker och en karriär inom det militära eller civila flyget, om man senare vill göra det. CIVILFLYG Du kan även direkt efter gymnasiet, eller senare, satsa på vidareutbildning till civil flygtekniker. Då går du ytterligare ett år på Yrkeshögskolan på Flygtekniskt Center i Ljungbyhed, och får ett EASA-certifikat (European Aviation Safety Agency), som gör att du kan arbeta över hela världen. Arbetsmarknad och anställningsvillkor är mycket goda i hela västvärlden. INDUSTRI Du kan välja ett jobb som tekniker eller annat jobb där det ställs krav på teknisk noggrannhet i utbildningen inom t ex industrin. Utbildade flygmekaniker är eftertraktade inom många olika områden. Möjligheterna att få jobb på hemmaplan är goda.

3 -Jättenöjd med mitt val! Erik Strömbom är flygtekniker på F 17. Började som flygmekaniker och har sedan vidareutbildat sig till flygtekniker. -Jag är jättenöjd med mitt yrkesval. Det känns helt rätt för mig. Jag har ett jobb med stor variation och får jobba med spetsteknik. Det är också ett jobb med stora utvecklingsmöjligheter, oavsett om man väljer den militära eller civila vägen, säger Erik Strömbom. -Jobbar man militärt, som jag, kan man t ex åka på utlandsmissioner, få löpande fortbildning, ha många olika karriärvägar och, som i mitt fall, också få en civilt gångbar utbildning till flygtekniker. -Jobbet med flygplanen skiljer sig inte så mycket mellan militärt och civilt det handlar primärt om flygsäkerhet och förebyggande arbete i båda fallen. -Man ska vara tekniskt intresserad, men man behöver absolut inte vara någon teknisk nörd för att söka. Personliga egenskaper som ansvarstagande och noggrannhet är viktigt. Man ska också ha en ödmjuk inställning och givetvis vara inställd på att det är en utbildning som kräver en del plugg.

4 AVANCERAD TEKNISK UTBILDNING YRKESEXAMEN SOM FLYGMEKANIKER MED STORA MÖJLIGHETER FÖR ARBETE OCH/ELLER VIDARE STUDIER VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS SAMARBETE MED F 17 Peter Rihs och Magnus Magnusson, F 17 F 17 välkomnar Flygteknikutbildningen Flygteknikutbildningen drivs av Gymnasieskolan Knut Hahn i samverkan med Flygflottiljen F 17 i Kallinge. På F 17 finns både flygplan och helikoptrar. Huvuddelen av den teoretiska utbildningen sker på Gymnasieskolan Knut Hahn och den praktiska vid Ronneby flygplats och F 17 där skolan har tillgång till egna kvalificerade instruktörer och särskilda lokaler. Vi samverkar också med Flygteknikutbildningen i Klippan. -Vi välkomnar gymnasieeleverna till F 17, säger Magnus Magnusson, som är Flygunderhållschef på F 17, och Peter Rihs vid Helikopterskvadronen. -Eleverna på Flygteknikutbildningen är viktiga för oss som presumtiva framtida medarbetare. Här i Ronneby finns ett årligt nyrekryteringsbehov på cirka flygmekaniker eller tekniker. Därför är vi givetvis angelägna om att eleverna får en så bra utbildning som möjligt och att de verkligen ska trivas under sin utbildningstid. -Men sannolikt kommer inte alla att välja den militära vägen. Flygmekaniker är attraktiva även på den civila arbetsmarknaden. De flesta flygmekanikerna går också vidare och utbildar sig till flygtekniker. -Flygteknikutbildningen är en kvalificerad teknisk utbildning med en hög målsättning på yrkeskunnande efter genomförd och godkänd utbildning. Eleverna får jobba nära den skarpa verksamheten här. Det ställer stora krav på högt säkerhetstänkande, ordning och reda, samt noggrannhet. Faktorer som är avgörande när man arbetar med flygteknik. -Vi kan intyga att eleverna kommer att få en mycket bra plattform för sina fortsatta karriärer, säger Magnus Magnusson och Peter Rihs.

5 POÄNGPLAN - FTU, FLYGTEKNIKUTBILDNINGEN GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 600 p Engelska Historia Idrott och hälsa Matematik Naturkunskap Religionskunskap Samhällskunskap Svenska/Svenska som andraspråk KARAKTÄRSÄMNEN 900 p Engelska Fysik 1a 150 Flygyrkesteknik: Aerodynamik 100 Ellära flyg 100 Flyglagstiftning 50 Materiallära flyg 100 Mänskliga faktorer 100 Underhållsteknik flyg 200 INRIKTNINGAR (väljs för år 2) Flygplan 200p Flygyrkesteknik Flygplanslära 200 Helikopter 200 p Uppstart beräknas till LÅ 2016/2017 GYMNASIEARBETE INDIVIDUELLT VAL YRKESPROGRAM 200 p PROGRAMFÖRDJUPNINGAR 600 p Programfördjupningarna är kurser som du läser i årskurs 2 och/eller årskurs 3. Du kommer kunna välja bland kurser som ger dig bredare eller fördjupade kunskaper inom ditt intresseområde eller särskild behörighet till specifik utbildning. Mer information om vilka kurser som kommer vara aktuella kommer du få under årskurs 1. Här får du en bra grund -Här ska eleverna trivas och må bra. Eleverna ska få möjlighet att utvecklas och få en utbildning som öppnar möjligheter och gör dem attraktiva i vad de än vill göra efter utbildningen här. Så här säger Bo Skandevall som är projektledare för det Flygteknikutbildningen i Ronneby. -Av andra motsvarande program i landet har vi sett att det blir trivsamma grupper på Flygteknikutbildningen. Man får studiekamrater med gemensamma intressen och en stimulerande utbildning där alla har en klar vilja att lära sig. -Men det är en rätt krävande gymnasieutbildning, som innebär en hel del plugg och kräver uthållighet. Man ska vara intresserad av teknik och ämnen som matematik, fysik och engelska, som är flygspråket. Dataanvändningen inom utbildningen är givetvis stor. -Det är också en utbildning som attraherar duktiga lärare och instruktörer som verkligen brinner för sitt intresse och sin uppgift. -Sammantaget är detta en verklig möjlighet för tekniskt intresserade elever att få en fin utbildning och en personligt utvecklande gymnasietid, som kan ge en bra start i yrkeslivet. -Vi är måna om att eleverna ska ha en bra gymnasietid och att de ska kunna se tillbaka på sin studietid här med glädje och stolthet, säger Bo Skandevall.

6 INTERNAT & FRITID Bra tid i Flygstaden Ronneby Gymnasietiden är inte enbart studier. I Ronneby kan du också få en bra fritid. Ronneby är en liten trevlig kuststad där flyget alltid varit en viktig del du kommer till en stad med flygkultur! Om du bor på vårt internat så har du boende och mat ordnat på ett bra sätt. På internatet, som ligger i anslutning till någon av skolorna, finns även tillgång till fritidsledare, husfar/husmor, som hjälper till att göra tiden så bra och trygg som möjligt för dig. På internatet finns olika fritidsaktiviteter, bl a flygsimulator, bredband, pingis etc. Du får givetvis också tillgång till kommunens hela fritidsoch föreningsliv. Internatet innebär en kostnad på cirka 700 kr* per månad utöver de bidrag som du kan få. Du bor i eget rum med delat kök och toalett. * Definitiv månadskostnad bestäms i god tid före slutligt programval. GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN Knut Hahn öppnar dörrar Gymnasieskolan Knut Hahn är en kommunal skola som funnits i fyrtio år. Under de här åren har vi samlat på oss mängder av erfarenhet och kunskap kring utbildning och lärande. Vi vet också hur viktigt det är att du som elev är med och påverkar. På Knut Hahn vill vi vara skolan som öppnar nya möjligheter för våra elever. Vi tycker givetvis att det är bra om eleverna väljer rätt inriktning från början. Men det ska också vara möjligt att ändra sig när man vet mer om vad man vill. Vår skola ska öppna dörrar inte stänga. Så här vill vi att Knut Hahn ska fungera vår vision för arbetet i skolan. För dig som elev ska Knut Hahn vara gymnasieskolan som öppnar nya möjligheter -en skola med stimulerande anda och miljö där både eleverna och skolans personal känner glädje, utveckling och tillfredsställelse -en skola där eleverna känner förväntan inför framtiden och upplever att de blir väl rustade för ett liv som självständiga individer i samhället För att uppnå visionen har vi satt upp ett antal mål som vi tycker är viktiga; Att alla inom skolan ska känna trygghet och trivsel Att skolan präglas av öppenhet och tolerans Att utbilda eleverna till ansvarstagande och kritiskt tänkande individer Att miljön och undervisningen stimulerar elevernas nyfikenhet och lust att lära Att inom alla ämnen och i alla avseenden erbjuda undervisning med hög kvalitet Att vara en skola som arbetar för bra hälsa långsiktigt Gymnasieskolan Knut Hahn Blasius Königsgatan 27, Ronneby Växel tel Skolområdeschef Gymnasiet Ronny Mattsson, tel Projektledare Flygtekniska programmet Bo Skandevall, tel Studie- och yrkesvägledare Linda Rotsten, tel