Vad fanken ska man göra? Speciellt kontaktlim som inte är vattenlöslig?!?!? Sikaflex-kladda i stället??? Tips emottages tacksamt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad fanken ska man göra? Speciellt kontaktlim som inte är vattenlöslig?!?!? Sikaflex-kladda i stället??? Tips emottages tacksamt."

Transkript

1 Hej Jag har misslyckats med att få täckplattan till s-drevet att sitta ens en säsong! Detta trots att jag gjorde det noga som attan. Först ruggade jag upp både gelcoat och själva gummit som täckplattan är gjord av. Sedan snaskade jag dit kontaktlim på båda ytorna i strålar ut från centrum för att inte få luftbubblor. Pressade på plattan och provdrog efter torkning. Satt som bara den. Gjorde high five med mig själv och förväntade mig många år av täckplattslycka. Vad fanken ska man göra? Speciellt kontaktlim som inte är vattenlöslig?!?!? Sikaflex-kladda i stället??? Tips emottages tacksamt. Skrivet: 28 oktober :43 Tack för tipset, verkar super. Lim utvecklas tydligen. Skrivet: 27 oktober :06 Jag har bytt täckplattan nu i höst. Den gamla hade börjat släppa och den var allmänt i dåligt skick. Jag limmade med Tec 7 och det ska bli intressant att se hur det ser ut nästa höst. Jag har använt Tec 7 vid några arbeten tidigare och jag tycker att den håller bättre än Sikan och den börjar inte krita som sikan gör när den blir utsatt för solljus. Skrivet: 27 oktober :16 Rugga och avfetta är viktigt oavsett lim. Sika är ju polyuretanbaserat och använder vatten för att härda, men jag är okunnig om vidhäftningskvaliten för sika. Spontant känns kontaktlim som det bästa valet, men här finns en luring. De flesta kontaktlim idag är vattenlösliga (gummi emulgerat i vatten som avdunstar vid härdning). Det innebär att de flesta kontaktlim faktiskt löses upp efter en tid i kontakt med vatten. Undersök därför noga vilket lösningsmedel som kontaktlimmet har. Läste precis på Bostiks produktinformation och de skriver att fogen är olöslig i vatten. Casco, Biltema och Jula skriver dock att fogen har hög motståndskraft mot vatten... Båten på land. Täckplattan sitter perfekt. Jag använde Bostiks lim. Sandpapprade lätt och avfettade med aceton. Skrivet: 07 april :24 Här kommer resultatet från vad jag gjorde förra året innan sjösättning: Täckplattan, som är tillverkad av EPDM gummi, avfettades och slipades/ruggades upp. På denna använde jag Sika Aktivator-205. Gelcoat rengjordes och slipades/ruggades upp, den med. Applicerade Sikaflex 291-i och smackade fast plattan. Hittills sitter den bra och jag kan rekommendera metoden och biltemas täckplatta. Senast ändrad av PeterL 08 April :40 Skrivet: 06 mars :42 Tror som Hasse_O, att rengöring och ruggning är nästan allt, men ett par synpunkter extra.

2 Fick lära mig av en skicklig snickare att man alltid ska avfetta före man slipar, annars drar man ner olja och fett i slipspåren och då får man aldrig upp det. Gäller självfallet både när man lackar trä och när man ska limma. Avfetta med rikligt med aceton på sätt Hasse skriver, inte bara på täckplattan utan även på gelcoaten. Slipa mycket noga särskilt längs kanterna, både på platta och gelcoat. Stryk ut limmet mycket noga och jämnt, särskilt i den kant av plattan som ska sitta förut. Finns det minsta glipa kommer vatten börja virvla där Skrivet: 27 februari :06 Som jag sa i inlägget ovan. När det släpper titta då på din limning, var har det misslyckats, så vet du felet. 1. Har limmet släppt helt från skrovet? - inget lim kvar på plastytan då har du felet där, mest troligt är då dålig rengöring av plastytan eller att bottenfärgen innehåller släppmedel. 2. Har limmet släppt från gummit? inget lim kvar på gummit. Då är det mest troligt gummit som svettas. Gummi bör rengöras noga med aceton och dessutom primas för att något skall sitta. Finns speciella primers lämpliga till vissa lim (mitt förslag var att försök prima med cyanoacrylatlim om du saknar primer) 3. Har själva limmet delat sig. Om du har limrester kvar på båda ytorna, då är det själva limmet som har fallerat, (dvs inte ett vidhäftningsproblem) kanske har det varit för tjockt eller inte torkat ordentligt (lösningsmedel kvar) eller helt enkelt ett lim som inte fungerar under vatten. Jag upptäckte själv att jag behövde limma fast min täckplatta Upptäckte detta typiskt nog bara några dagar före sjösättningen, men lyckligtvis höll jag just då på att montera Kiel-Pro's kölskydd på kölens framkant och kunde nyttja lite av det limmet....skyddet är i gummi och limmas med en speciell primer och ett enkomponent snabblimmande industrilim på patron av fabrikatet Simson ISR Den limningen fungerade, limmet härdar under vatten och sitter ordentligt bra nu när jag lyfte upp. Men som vid all limning är noggrann rengöring skillnaden mellan framgång eller misslyckande! Jag skrapade slipade och rengjorde med aceton, när du rengör med aceton gnugga inte fram och tillbaka, stryk i en riktning och ta ny trasa efter varje drag och använd mycket aceton, endast då blir det rent på riktigt. Skrivet: 27 februari :28 Jag har sett några som spacklat upp kanten mot plattan. Är nog ingen dum idé. Då försvinner trycket från vattnet direkt mot den rätt tjocka gummikanten. Ska göra det själv. Skrivet: 27 februari :18 Kontaktlim verkar nog bättre än Sika. Någon som provat att använda dra några skruvar i hörnen och på långsidorna?

3 Skrivet: 26 februari :47 Rugga upp gummit ordentligt är jätteviktigt vid kontaktlimning. Det som sedan brukar missas på är att ha för bråttom att klämma dit gummibiten. Kontaktlimmet ska bli ordentligt torrt på ytan innan gummit trycks på plats. Har själv använt Casco kontaktlim på den vanliga lilla tuben och gummiplattan visar inga tendenser till att släppa. Bytte plattan för två säsonger sedan. Den gamla plattan hade suttit i över 20 år med kontaktlim. Den gamla plattan fick kompletteringslimmas i något hörn ibland när upptagningsstropparna kommit för nära... Skrivet: 26 februari :35 Jag behövde byta min täckplatta i (2012) år. Biltema har ju till S-drev. Slet bort den gamla. Köpte en ny på "PrylTema" för att jämföra med den gammla penta orginal. De var på pricken EXAKT lika med den som suttit lääänge! Gjutning mm stämde precis. Så jag bestämde mig att den får det bli. Slipade noga både gealcoat och gummit. Rengjorde noga ytorna med sprit. Lade på ett hyfsat tunt heltäckande lager kontaktlim på båda ytorna. Lät det härda i ca 10 min. Sista millimetern mot kanten, lade jag ett cyanolim av lite mer trögflytande form. Sedan dunkade jag dit den snabbt. Tryckte med en skrapa hårt över ytan för att få en bra sammanfogning. Om jag minns rätt, så var det ca en vecka innan sjösättning. Vid upptagning satt täckplattan riktigt hårt. Provdrog lite, men inga tendenser att släppa. Sitter nog länge... Det jag inte är riktigt nöjd med. Är att den som gjort motorinstallationen (en pentahandlare) gjort onödigt stort hål (i skrovet) för drevet. Vilket gör att plattan sitter inte helt plant mot drevet. (dvs gummit böjer sig lite inåt/uppåt). Det har ju dock inget med plattan eller monteringen i sig att göra. Skrivet: 26 februari :21 Hej. Har med spänning läst förra årets diskussion om täckplattor. Hur gick det sedan? Vilken metod fungerade? Använde själv Sika m291 med uselt resultat. Släppte helt. Skrivet: 10 april :12 Hasse_O skrev: Limma och limma, några frågor 1. Har du rengjort ordentligt och med vad...? 2. När limresultatet sedan släpper, var släpper det..? a, släpper det från gummit (troligen) b, släpper det från båten, (i så fall var det inte tillräckligt rent)

4 c, Är det limmet som delar sig, trots att det sitter mot bägge ytorna (i så fall fel på limmet eller för tjockt) Jag skulle dock tro att det släpper från gummit, vanligast, pga att gummi svettas och åldras.. Mitt tips är då att påföra cyanoakrylatlim 491 (tunt) så blir gummiytan primad, och kommer därefter att ge ett bra fäste för kontaktlimmet. Gummi brukar vara svårt att limma, även med kontaktlim, utfört på rätt sätt. Tänkte skriva en kommentar om att limma med cyanoakrylat lim. (snabblim) Då kan man iof få problem att få bort eländet när gummit börjat spricka pga ålder. Att prima gummit, för att sedan limma med kontaktlim var riktigt bra förslag! Är det någon som funderat på att prova limma med modernt PU bygglim, typ Bostic el liknande? Mycket starkt och biter bra på "allt" Skrivet: 10 april :52 En fråga till er som använt sika: Kör ni typ årsringar runt i cirklar, zick-zack ormen lite på måfå eller vad? Undrar också om inte nån slags foglinje utmed damaskens utsida o skrov vore bra för att inte vattenström ska "få tag" i något hörn och dra upp en flik igen!? Med förhoppning på varmare vår snart! Åke Skrivet: 10 april :38 En till för Sika. Jag limmade tillbaks min täckplatta med Sikaflex 291 för två säsonger sen. Året innan hade den varit limmad med kontaktlim och hängde halvvägs ner på drevet vid upptagningen. Vilken sorts kontaktlim och hur länge den suttit vet jag dock inte, då båten var ny för mig då. Enligt säljaren var bälgen bytt nåt år innan, så den borde inte ha suttit särskilt länge. Har ingen anledning att tro att den inte kommer sitta kvar fortsättningsvis och det var inga konstigheter att få dit den. Bara att skrapa och slipa bort det gamla limmet och kleta dit. Skrivet: 10 april :27 När ni skriver "vanlig" sikaflex är det Sikaflex-291 ni menar då? Har själv provat med en massa olika kontaktlimmer men med samma usla resultat år efter år.. Skrivet: 09 april :58 Står inför samma lilla "vårsyssla". Täckplattan är ny och sattes dit av varv som bytte motor/drev förra säsong. Det är tydligen inte helt lätt att få den att sitta. När det gäller kontaktlim har jag dock läst att det bör vara minst 15 grader varmt ute för att det ska härda på rätt sätt. I denna ljuvliga 4 graders-vår kanske det går att lösa meddels kupevärmare o värmepistol de första timmarna åtminstone. Hur som helst kan det vara anledningen till att det lossnar, att inte temperatur och härdningstid varit som det skulle. Sika är ju gammalt och beprövat. Fungerar nog. Är det någon som provat mordernare fog som tech 7 eller ml (?)400? Bra kontaktlim till detta ändamål finns på Hjertmans i GBG enligt de själva. Skrivet: 09 april :55

5 Vi körde sikaflex och har haft det i tre år utan problem eller antydningar till att det skall släppa. Skrev en instruktion över hur vi gjorde jobbet: Tror det är viktigt att inte pressa ut all sikaflex, det skall vara ett lager på ca 3 mm som gör limfogen. Skrivet: 09 april :07 Ang. kontaktlim på burk som nämdes. Har du något namn / länk? En majoritet verkar trots allt rösta på kontaktlim med sika som okej alternativ. När man limmar, ska man då se till att sätta fogen i press? Jag trodde att sättlim inte behöver sitta i press, men frågan är om kontaktlim ska pressas under torkningen? Skrivet: 08 april :29 Jag har limmat täckplatta 2 gånger: Första gången i maj 1984 på nymålat boten (Hempel Light Primer) och kontaktlim. Andra gången var i mitten af mars Den gamla plattan såg inte bra ut längre, med börjande repor mot drevet. Den var inte lätt att få av! Men den nya är limmat med Sika, nu får vi se om det håller i 28 år (det gör jag definitivt inte Skrivet: 08 april :57 Min erfarenhet är att man ska använda en ny täckplatta, slipa gelcoaten och gummit och använda ett kontaktlim på burk, som påföres med pensel. Jag brukar hänga plattan på drevet och pensla på limmet med snabba drag, och vänta ca 5 min innan jag trycker fast plattan inifrån och utåt, med en gummirulle. Limmet ska vara ett flytande lim. Det finns lim som är som kräm. Dessa är inte lika bra. När jag gjort så här, har jag aldrig misslyckats. När jag, innan jag visste bättre, och försökte limma tillbaks en gammal platta, eller använt lim på tub, har plattan ofta lossnat under säsongen. Sikaflex kanske funkar, men är ju så kladdigt. Skrivet: 08 april :52 På min är den skruvad med två plattjärn. Det verkar effektivt och har inte lossnat nån gång. Kräver några hål i plastskrovet men korta skruvar och sika i hålen så är det OK för plasten. Limmad med sika också kan jag tro. Lättare att få den på plats tills sikan härdat. Skrivet: 08 april :11 Sikaflex skall det vara men du får rugga upp ytorna igen. Hade samma problem men efter att använt sikaflex så sitter det. Se till att du får tätt överallt så det inte blir någon kant som lyfter i vattendraget.

Limma trä och parkett

Limma trä och parkett Limma trä och parkett Handledning för dig som gör det själv Viktigt att tänka på Fukt Träet får inte vara för torrt eller fuktigt (Cascol Polyuretanlim 1809 kräver dock en viss fuktighet för att härda).

Läs mer

Reparation, skidplates och lastöglor på Royalex

Reparation, skidplates och lastöglor på Royalex Reparation, skidplates och lastöglor på Royalex Sten Gunnarsson (0709 488606) och Karin Törnblom (073 7669357) 120510 Nedskrivet efter expertguidning på plats av Kristina Lundh. Lite grundläggande tips

Läs mer

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Kölskyddet som har en blandning av EPDM och SBR kan limmas mot plast, bly och järn. Den yta som limning sker mot ska vara behandlad

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

Installationsrekommendationer nora trapplösningar

Installationsrekommendationer nora trapplösningar Installationsrekommendationer nora trapplösningar Lämpliga underlag i trappor är trä, sten, metall och andra hårda fasta underlag. Underlaget måste uppfylla de krav som ställs enligt landspecifika bestämmelser

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

norament trappbeläggning - Installations rekommendation

norament trappbeläggning - Installations rekommendation norament trappbeläggning - Installations rekommendation Norament trappbeläggning är en färdig profil där plansteg, sättsteg och trappnos sitter ihop i ett stycke. Den används uteslutande för inomhusinstallationer,

Läs mer

Sortimentsbroschyr Cascol trälim. Limning av trä och andra material

Sortimentsbroschyr Cascol trälim. Limning av trä och andra material Sortimentsbroschyr Cascol trälim Limning av trä och andra material Cascol trälim en ikon på marknaden 1953 lanserade Casco ett trälim som så småningom skulle bli det mest erkända trälimmet på marknaden.

Läs mer

Byta signaltråd Limma värja

Byta signaltråd Limma värja Byta signaltråd Limma värja Klingor går av, signaltrådar går sönder, spetsar slutar fungera. Förr eller senare händer det att vapnet slits ut i olika delar. Detta behöver inte betyda att man måste köpa

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

MC1 OVER ROOF V2. Warning : OBS endast av Microcar rekommenderade produkter kan användas. Reference Designation Qty/car Blue over roof 1

MC1 OVER ROOF V2. Warning : OBS endast av Microcar rekommenderade produkter kan användas. Reference Designation Qty/car Blue over roof 1 TECHNICAL INFORMATION N 292-13/03/06 MC1 OVER ROOF V2 Warning : OBS endast av Microcar rekommenderade produkter kan användas Reference Designation Qty/car 1003487 Blue over roof 1 1003488 Metropolitain

Läs mer

Handledning för dig som gör det själv

Handledning för dig som gör det själv Montera keramik på balkong och terrass Handledning för dig som gör det själv Denna arbetsbeskrivning gäller för montering av keramik på balkong och terrass/altan. Läs igenom hela broschyren innan du påbörjar

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Viktor Emanuelsson P (16) SP Kemi, Material och Ytor

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Viktor Emanuelsson P (16) SP Kemi, Material och Ytor Kontaktperson Viktor Emanuelsson 2016-06-08 6P01912 1 (16) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 53 23 Viktor.Emanuelsson@sp.se Testfakta Nordic AB Att: Kristina von Dolwitz Box 3504 103 69 STOCKHOLM Provning

Läs mer

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK INSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDNING AV SIKA PRODUKTER VERSION 3 Limning och nåtning av teakdäck 1 LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK 2 Limning och nåtning av teakdäck GENERELL BESKRIVNING

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Praktiskt gör det själv

Praktiskt gör det själv Praktiskt gör det själv Särtryck från Praktiskt Båtägande Rantechs Alexander Karlsson studerar nöjd slutresultatet. 68 praktiskt båtägande nummer 9, september 2010 Särtryck från Praktiskt Båtägande gör

Läs mer

Bearbetning Varia Dekorpaneler

Bearbetning Varia Dekorpaneler Bearbetning Varia Dekorpaneler Generellt Variapanelerna som är tillverkade av Ecoresin kan bearbetas med de flesta verktyg avsedda för plast-, trä-, och metallbearbetning. Det är viktigt att hastigheten

Läs mer

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Nu står våra pärlor på land och vilar inför kommande säsong. Jag och Stina har just avslutat vår andra säsong med Oriole II och vi börjar så smått lära oss båten.

Läs mer

Cascol Trälim. Limning av trä och andra material

Cascol Trälim. Limning av trä och andra material Cascol Trälim Limning av trä och andra material Cascol trälim en ikon på marknaden 1953 lanserade vi ett trälim som så småningom skulle bli det mest uppskattade trälimmet på marknaden. Under 70-talet relanserades

Läs mer

DIY Gjut trädgårdsmöbler

DIY Gjut trädgårdsmöbler DIY Gjut trädgårdsmöbler i betong DIY Gjut trädgårdsmöbler i betong Gjut dina egna stolar och bord och få ett originellt och bestående inslag i trädgården. Möblerna är ämnade att stå ute året runt och

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C.

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C. Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående läggningsanvisning noggrant så att du inte glömmer något och kan njuta i fulla drag av ditt golv under många år framöver. LÄGGNINGSANVISNING ANVÄNDNING

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Linear 72 för träkonstruktion. Mira 4500 Vapourmat

Linear 72 för träkonstruktion. Mira 4500 Vapourmat Linear 72 för träkonstruktion. Mira 4500 Vapourmat 100 2017-07 Innehåll Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande

Läs mer

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar Arbetsråd inomhus, konsument Hur gör man? Måla tak och väggar Så målar du tak och väggar 1. 4. 7. 11. 12. 5. 13. 8. 2. 9. 14. 3. 10. Har du bestämt dig för att måla om? Kul! Oavsett om du ska måla taket,

Läs mer

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner.

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Byte av akterspegel. Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Vår båt var så mjuk i aktern att motorn svajade.

Läs mer

ISLA. Monteringsinstruktioner Isla55, IS55 kommod med glastvättställ.

ISLA. Monteringsinstruktioner Isla55, IS55 kommod med glastvättställ. Monteringsinstruktioner Isla55, IS55 kommod med glastvättställ. ISLA 52. Mät och märk upp enl. skiss, OBS! Standardhöjd ca 850 ÖFG över färdigt golv 2. Montera montagedetaljerna B B2 enl. skiss. 3. Placera

Läs mer

Att göra en limträskiva

Att göra en limträskiva Att göra en limträskiva Ibland hittar du inte en lämpligt stor träbit eller skiva i materialhyllan eller restbitslådan. Då är du tvungen att göra en egen limträskiva som du kan använda till din produkt.

Läs mer

Glasfiber handbok för nybörjare.

Glasfiber handbok för nybörjare. Glasfiber handbok för nybörjare. Med tanke på att det verkar finnas ett stort intresse att vilja lära sig gjuta i glasfiber så tänkte jag att jag skulle skriva en liten handbok i ämnet som förklarar från

Läs mer

Sätt färg på tillvaron genom att måla och tapetsera

Sätt färg på tillvaron genom att måla och tapetsera Du får måla och din lägenhet. Arbetet måste dock göras på ett fackmannamässigt sätt, och förändringen får inte vara för extrem. Foto: Johan lindqvist fotografi Du får måla och din lägenhet Arbetet måste

Läs mer

MONTERINGSANVISNING DLW WALLFLEX PUR

MONTERINGSANVISNING DLW WALLFLEX PUR 1 FÖRUTSÄTTNINGAR MONTERINGSANVISNING DLW WALLFLEX PUR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor. Vidhäftningsförsämrande fläckar av färg, olja e d tas bort. 1.2 Underlag

Läs mer

Service kit, Bodykit

Service kit, Bodykit Anvisningsnr Version Art. nr. 30752711 1.0 Service kit, Bodykit Sida 1 / 9 Utrustning A0000162 M0000232 A0000177 A0000225 IMG-213320 Sida 2 / 9 INLEDNING Läs igenom hela instruktionen innan monteringen

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, torrt och jämnt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual.

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Dokumentet innehåller instruktioner och ritningar för att bygga en Sodastreamadapter (ett hjälpmedel för att kolsyra dryck på glasflaskor mm). Av: Attackbever

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger.

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Patina Style STOCKHOLM Måla med Patina Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Tack för att du handlar av oss. Du är välkommen åter om du har frågor och funderingar kring färgerna. Vi utökar

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA VÄGGAR INOMHUS Målade väggar inomhus ger härliga ytor. Det är relativt enkelt och går snabbt att utföra. I stort sett alla typer av väggmaterial går

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla träfasad Så målar du träfasad 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Att måla om en träfasad är ett projekt som består av flera delmoment. Tvätten är kanske det allra viktigaste,

Läs mer

Diverse småtips. 1. En praktisk ankarbox

Diverse småtips. 1. En praktisk ankarbox Diverse småtips 1. En praktisk ankarbox För den som inte har någon stor båt med inbyggd ankarbox är denna lösning mycket praktisk. Ankarboxen görs av en (kasserad) vattendunk där man skär upp ett hål enligt

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av Monteringsanvisning Okt 2003 Utgåva 2 ROT-GOLV Montering på underlag av Befintliga trägolv Mellanbjälklag av betong/lättbetong Produktbeskrivning ROT-golv, E1. Not och fjäder 4 sidor. Tjocklek: Format:

Läs mer

FORMICA MAGNETIC LAMINATE

FORMICA MAGNETIC LAMINATE FORMICA MAGNETIC LAMINATE Formica Magnetic är ett dekorativt laminat med alla fördelar och samma garanterade kvalitet som traditionella Formica laminat men med ytterligare fördelar perfekta för kommunikation

Läs mer

Trendig tv-bänk. Vad inspirerar dig? Det här behöver du: Verktyg

Trendig tv-bänk. Vad inspirerar dig? Det här behöver du: Verktyg Trendig tv-bänk Trendig tv-bänk Tv:n har ofta en central plats i många hem och otaliga timmar spenderas framför apparaten som med fördel placeras på en egendesignad tv-bänk. Möbeln är generös till storleken

Läs mer

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg Monteringsanvisning Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg September 2010 (ers. september 2001) Information SVERIGE Tarkett AB Box 4538 191 24 Sollentuna Tel : 0771-25 19 00 - Fax : 08-96 62 83 info.se@tarkett.com

Läs mer

Som avslutning på rätvinkliga trappsteg finns trappvinklar för vägg- och ledstångssidorna. TG 7004 U Yttervinkel. TG 7003 U Innervinkel.

Som avslutning på rätvinkliga trappsteg finns trappvinklar för vägg- och ledstångssidorna. TG 7004 U Yttervinkel. TG 7003 U Innervinkel. Installationsrekommendationer nora trapplösningar Trappor tillverkade av trä, sten, golvmassa (primad), metall och andra hårda, fasta underlag är lämpliga som underlag. Underlaget måste uppfylla de krav

Läs mer

Guide för limning av plast och elastomerer

Guide för limning av plast och elastomerer Guide för limning av plast och elastomerer 3 Varför använda Loctite och Terosons limmer istället för andra fogningsmetoder Denna guide erbjuder en enkel vägledning för att välja rätt Loctite - och Terosonlim

Läs mer

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion Innehåll Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande SC0252-14.

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL

Montering & skötsel STÄNKPANEL Montering & skötsel STÄNKPANEL HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel råder

Läs mer

LIMGUIDE. För mer info se produktinfo: loctite-consumer.se

LIMGUIDE. För mer info se produktinfo: loctite-consumer.se LIMGUIDE Vad ska du limma? Välj rätt lim Metall Gummi Läder Trä Hårdplast* Super Glue - Snabblim Universal Control Brush On Precision Mini Trio Universal Power Flex Gel Power Flex Gel Control Power Easy

Läs mer

C O N S T R U C T I O N MMM MONTERINGS MANUAL. Version MMM 1.1 MMM STANDARD COMPATIBLE. page 1. love connecting

C O N S T R U C T I O N MMM MONTERINGS MANUAL. Version MMM 1.1 MMM STANDARD COMPATIBLE. page 1. love connecting REINFORCED HUMIDITY C O N S T R U C T I O N TEMPERATURE STANDARD MMM COMPATIBLE MMM MONTERINGS MANUAL Version MMM 1.1 page 1 love connecting Hej! Vi är mycket glada att du valt att bygga en M-Play modul.

Läs mer

LINEAR Monteringsanvisning Linear 72 för träkonstruktion. Bostik Pro

LINEAR Monteringsanvisning Linear 72 för träkonstruktion. Bostik Pro LINEAR Monteringsanvisning Linear 72 för träkonstruktion. Bostik Pro 2017-07 Innehåll Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med

Läs mer

Tilläggsvägledning. Hellimning

Tilläggsvägledning. Hellimning Tilläggsvägledning Hellimning Juni 2014 1 Hellimning med Stauf produkter Douglas, Furu, Ek För att få ett lyckat resultat är det viktigt att golvet läggs korrekt, och att beskrivna produkter används enligt

Läs mer

Casco Construction grunden för professionellt hantverk

Casco Construction grunden för professionellt hantverk Casco Construction grunden för professionellt hantverk Innehåll 4-5 Casco Construction 6-13 Fogmassa 14-17 Cascol Trälim 18-21 Limguide Cascol 22-23 Monteringslim 24-27 Limguide Monteringslim Sortimentsguide:

Läs mer

DeLaval skyddsskivor för vägg Produktdata. DeLaval skyddsskivor för vägg. Produktdata. Bruksanvisning i orginal. Tekniska data

DeLaval skyddsskivor för vägg Produktdata. DeLaval skyddsskivor för vägg. Produktdata. Bruksanvisning i orginal. Tekniska data Bruksanvisning i orginal DeLaval skyddsskivor för vägg DeLaval skyddsskivor för vägg ger väggar i mjölkningsstall, mjölkrum, serviceutrymmen m.m en yta som är hygienisk och lätt att rengöra. DeLaval skyddsskivor

Läs mer

Metodbeskrivning Fasadfogning

Metodbeskrivning Fasadfogning Metodbeskrivning Fasadfogning Corporate Construction Informationen och i synnerhet rekommendationerna avseende applikation och slutanvändning av Sikaprodukterna lämnas i god tro baserat på Sikas nuvarande

Läs mer

MONTERINGSANVISNING TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV

MONTERINGSANVISNING TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV Underlaget där Tycroc TWP-byggskivor ska monteras bör vara torrt, starkt, styvt och stabilt, fritt från smuts, olja och övriga smörjmedel samt inte fruset. SKÄRNING

Läs mer

DIY Bygg en tv-bänk med betongsskiva

DIY Bygg en tv-bänk med betongsskiva DIY Bygg en tv-bänk med betongsskiva DIY Bygg en tv-bänk med betongsskiva Tv:n har ofta en central plats i många hem och otaliga timmar spenderas framför apparaten som med fördel placeras på en egendesignad

Läs mer

Du som vet använder Sika. Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar?

Du som vet använder Sika. Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar? Du som vet använder Sika Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar? Foga, täta & limma har alltid varit grunden i vårt företag. Sedan starten 1910 har vi blivit en av världens bästa på specialprodukter

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS DET HÄR BEHÖVER DU FÖR ATT MÅLA TAK! Täckpapper eller plast till ytor som skall skyddas Tvättsvampar och trasor samt en hink Beckers Målartvätt Gummihandskar,

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

Byte PUR-limmad vindruta

Byte PUR-limmad vindruta GRUPP NR 84 204 Byte PUR-limmad vindruta Malaysientillverkade bilar. Sida 1 av 5 Byte PUR-limmad vindruta Detta meddelande gäller Malaysientillverkade bilar av årsmodell 1992-. Meddelandet gäller borttagning

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Reka EQLQ Handy Postad av Rikard Ågren - 19 apr 2011 19:03 Reka har kommit med ett svar på Nexans fantastiskt lättarbetade EQLQ Easy. Reka kallar sin kabel för Handy. Precis som Easy så har den ingen fyllnadsmassa

Läs mer

Kristoffer Myhrman. LEFANT AB kristoffer@lefant.se

Kristoffer Myhrman. LEFANT AB kristoffer@lefant.se Kristoffer Myhrman LEFANT AB kristoffer@lefant.se LEFANTs historia i korthet 70-tal - Företaget grundas ute på Gåshaga, Lidingö av ytkemisterna Villiam Dunder och Christian Bigner, då under namnet Extensor

Läs mer

limning och nåtning av teakdäck

limning och nåtning av teakdäck limning och nåtning av teakdäck Instruktioner för användning av Sika Marinprodukter Version 1 limning och nåtning av teakdäck generell beskrivning av applikationsområde Teak har använts i hundratals år

Läs mer

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL 03 12 05 ARBETSBESKRIVNING LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 929-24410 Hus som målats med Falu Rödfärg eller andra slamfärger

Läs mer

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg.

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Måla möbler & snickerier Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en vattenspädbar och miljöanpassad

Läs mer

HANDBOK FÖR KLEPPER KAJAK

HANDBOK FÖR KLEPPER KAJAK 1 Syrsegränd 3 125 51 ÄLVSJÖ Rev 2010-04-20 Tel 08-647 47 20 www.avanzakayak.com info@avanzakayak.com HANDBOK FÖR KLEPPER KAJAK Här följer skötsel- och reparationsanvisningar för att hålla Klepper kajaken

Läs mer

Smakfullt matbord. Vad inspirerar dig? Det här behöver du: Verktyg

Smakfullt matbord. Vad inspirerar dig? Det här behöver du: Verktyg Smakfullt matbord Smakfullt matbord Ett matbord i betong och stål passar med sin strama form i moderna och minimalistiska miljöer. Det är ett stilsäkert inslag i industristil som i kombination med en kristallkrona

Läs mer

Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd

Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd Installationsanvisning U p o n o r tät s k i k t s pa k e t för markbädd Installationsanvisning Uponor tätskiktspaket för markbädd 01 2009 76001 Allmänt En tät markbädd anläggs med ett geo-membran (gummiduk)

Läs mer

Arbetsbeskrivning. Godsaker med djup

Arbetsbeskrivning. Godsaker med djup Arbetsbeskrivning 1. Börja med att skissa på idéer i din skissbok. Testa både färg och form och bestäm vilka färger du skall välja. Välj en bakgrundsfärg som inte finns på motivet. Bestäm också om du skall

Läs mer

Klubbträff 23 febr 2000 Ragnar - frigolitvinge

Klubbträff 23 febr 2000 Ragnar - frigolitvinge Klubbträff 23 febr 2000 Sid 1 (5) Ragnar och frigolitvinge Under en klubbträff 23 febr 2000 i flygmuseet visade Ragnar Eriksson hur man enkelt skär ut en frigolitprofil, plankar den med balsa och inom

Läs mer

Det smarta alternativet

Det smarta alternativet Det smarta alternativet Silicon beväxning släppande system > Revolutionerande Beväxningssläppande egenskaper > Låg friktion > För alla typer av båtar beväxningssläppande hempelyacht.se Upptäck Hempel:s

Läs mer

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE BÄTTRE BADRUM SV MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE Art.nr. BG1313SLE BG1313NLE RSK.nr 7303174 7303173 Monteringsanvisning Glimminge 20130508-1.2 Innehåll: Installation av badkar med frontpanel, följ

Läs mer

Tack för att du valt en dusch från INR! Vi på INR hoppas att din dusch skall vara till nytta och glädje för dig i många år framöver!

Tack för att du valt en dusch från INR! Vi på INR hoppas att din dusch skall vara till nytta och glädje för dig i många år framöver! Tack för att du valt en dusch från INR! Vi på INR hoppas att din dusch skall vara till nytta och glädje för dig i många år framöver! INR Angel vägg & dörr + dörr Läs detta innan du monterar duschen: Ställ

Läs mer

Restaurering av knäppinstrument TMTR08 Gitarr av Perrin fils à Mirecourt

Restaurering av knäppinstrument TMTR08 Gitarr av Perrin fils à Mirecourt Restaurering av knäppinstrument TMTR08 Gitarr av Perrin fils à Mirecourt Mats Nordwall Gitarrbyggeri Carl Malmstens CTD Stockholm 2005-06-03 2 Innehållsförteckning HISTORIK...3 GITARRENS SKICK INNAN RESTAURERING

Läs mer

Rengöring och Underhåll av Penslar

Rengöring och Underhåll av Penslar Rengöring och Underhåll av Penslar Instruktioner för rengöring av penslar. En målarpensel blir bättre med tiden. En väl underhållen pensel sparar inte bara pengar utan gör också att måleriarbetet blir

Läs mer

Båtvård under verksamhetsårets olika faser

Båtvård under verksamhetsårets olika faser Båtvård under verksamhetsårets olika faser Båtvård är ett vitt begrepp då båtarna vårdas året om, men på olika sätt under olika delar av året. Vi kan för enkelhetens skull dela in det i olika faser, som

Läs mer

Montering av Kerabit Dual på balkong

Montering av Kerabit Dual på balkong 1 (5) Montering av Kerabit Dual på balkong Kerabit Dual lämpar sig på trä- och betongbalkonger med en lutning på minst 1:80 och ett djup på max 7,5 m som har extern vattenavledning, inga brunnar eller

Läs mer

Monteringsanvisning. Saildrive 330. Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001

Monteringsanvisning. Saildrive 330. Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001 Monteringsanvisning Saildrive 330 Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001 Läs igenom innan du börjar montera: Viktigt: Innan installationen påbörjas; Läs igenom hela monteringsanvisningen samt Instruktionsboken.

Läs mer

Industry. Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck

Industry. Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck Industry Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck Sika Marine Teakvårdsprodukter för ditt båtdäck Sika Marine teakvårdsprodukter skyddar och underhåller såväl nya som väderbitna trädäck av teak

Läs mer

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare.

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. Cool sekretär Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. 1 Inledning Stora lådor och fack är passé i tider när allt

Läs mer

Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg.

Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg. Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg. Med högtäckande Sober Natur Takfärg räcker det oftast med en strykning. Sober Natur Takfärg är en vattenspädbar, och extra täckande färg, för målning av tak

Läs mer

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Icopal Byggkemiska produkter Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Allt du behöver! Icopal erbjuder marknadens bredaste sortiment av byggmaterial som skyddar husets skal mot

Läs mer

Cascol Trälim. Limning av trä och andra material

Cascol Trälim. Limning av trä och andra material Cascol Trälim Limning av trä och andra material 1 2 Cascol trälim en ikon på marknaden 1953 lanserade vi ett trälim som så småningom skulle bli det mest uppskattade trälimmet på marknaden. Under 70-talet

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

Produktinformation. Maj Vattenspädbar klarlack PRODUKTER PRODUKTBESKRIVNING FÖRBEREDNING AV UNDERLAG. D8186 Vattenspädbar klarlack

Produktinformation. Maj Vattenspädbar klarlack PRODUKTER PRODUKTBESKRIVNING FÖRBEREDNING AV UNDERLAG. D8186 Vattenspädbar klarlack GLOBAL REFINISH SYSTEM Maj 2012 Produktinformation Vattenspädbar klarlack D8186 D8186 Vattenspädbar klarlack PRODUKTER Vattenspädbar klarlack Härdare för vattenspädbar klarlack Förtunning D8186 D8221 D8448

Läs mer

DIY Bygg ett matbord med gjuten bordsskiva

DIY Bygg ett matbord med gjuten bordsskiva DIY Bygg ett matbord med gjuten bordsskiva DIY Bygg ett matbord med gjuten bordsskiva Ett matbord i betong och stål passar med sin strama form i moderna och minimalistiska miljöer. Det är ett stilsäkert

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNINGAR NOVA VEGA SIRIUS

LÄGGNINGSANVISNINGAR NOVA VEGA SIRIUS LÄGGNINGSANVISNINGAR NOVA VEGA SIRIUS Läggningsinstruktioner för PolyContract Nova, Vega och Sirius FÖRBEREDELSER Kontrollera serienummer på respektive rulle. Vid skada skall serienummer återrapporteras

Läs mer

Installationsrekommendationer för noraplan golvbeläggningar

Installationsrekommendationer för noraplan golvbeläggningar Installationsrekommendationer för noraplan golvbeläggningar Underlaget måste uppfylla de krav som ställs enligt landspecifika bestämmelser för att det ska vara klart för läggning. noraplan golvbeläggningar

Läs mer

5.1 Måleri. Limfärgsmålning

5.1 Måleri. Limfärgsmålning Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 5.1 Måleri. Limfärgsmålning VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154 1 Dokumentation

Läs mer

Fönsterlagande på gamla skolan

Fönsterlagande på gamla skolan Fönsterlagande på gamla skolan Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR

MONTERINGSANVISNINGAR TYCROC TWP SKÄRNING, FÖRVARING OCH UNDERLAG Tycroc TWP byggskivor skärs enkelt med en elektrisk cirkelsåg, sticksåg, fogsvans eller gipskniv. För borrning av hål kan både sten-, metall- och träborr användas.

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

Sortimentsbroschyr Cascol trälim. Limning av trä och andra material

Sortimentsbroschyr Cascol trälim. Limning av trä och andra material Sortimentsbroschyr Cascol trälim Limning av trä och andra material Cascol trälim en ikon på marknaden 1953 lanserade Casco ett trälim som så småningom skulle bli det mest erkända trälimmet på marknaden.

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 6 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen. Relativ

Läs mer

Trapprenovering StegEtt

Trapprenovering StegEtt Trapprenovering StegEtt Gammal trappa blir som ny! Att renovera sin trappa kan verka svårt. Men med våra färdiga trappsteg i 15 mm stavlimmad ek kan det inte bli enklare! Öppen eller stängd trappa? Inga

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

LINEAR Monteringsanvisning Linear

LINEAR Monteringsanvisning Linear LINEAR Monteringsanvisning Linear Tillbehör Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande SC0252-14. Kontrollera så att

Läs mer

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm Vapen Värja Florett Sabel Sid 1 Värja Stötvapen Vikt Högst 770 g Träffyta Hela kroppen Vapens längd Högst 110 cm Vikt som spetsens fjäder måste kunna lyfta 750 g Florett Stötvapen Vikt Mindre än 500 g

Läs mer

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG.

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. Följande anvisningar och rekommendationer baseras på 25-års erfarenhet av golvlinjemålning

Läs mer