Klinisk baskurs 2, inriktning kirurgi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klinisk baskurs 2, inriktning kirurgi"

Transkript

1 Medicinska fakulteten Umeå universitet, Umeå Telefon: Läkarprogrammet Kursplan Dnr Sid 1 (7) Klinisk baskurs 2, inriktning kirurgi Clinical Sciences 2, surgery Högskolepoäng: 30 Kurskod: 3KI003 Ansvarig institution: Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap Ämnesgrupp: Medicin och Odontologi Huvudområde: Medicin Ingående delämnen: kirurgi, onkologi inkl. hematologi, anestesiologi och intensivvård, urologi, bildoch funktionsmedicin, professionell utveckling Nivå: Avancerad nivå Fördjupning i förhållande till examensfordringar: A1N Utbildningsområde: Medicin Betygsgrader: Betyg som ges är godkänd (G), eller underkänd (U). Programtillhörighet: Kursen ingår i läkarexamen och kan ingå som en kurs i kandidat- eller magisterexamen med medicin som huvudområden. Fastställande Kursplanen är fastställd av programrådet för läkarutbildningen att gälla från Beslut och riktlinjer Kursen ges inom läkarprogrammet. Innehåll Kursens huvudinnehåll utgörs av klinisk tjänstgöring och teoretisk undervisning i ämnena kirurgi, onkologi inklusive hematologi, urologi, anestesiologi och intensivvård. Dessutom ingår delar av de genom utbildningen löpande ämnena bild- och funktionsmedicin och professionell utveckling. Under kursen tränas förmågan att bemöta och kommunicera med patienter och övrig sjukvårdspersonal. Kursen innefattar undersökningsmetodik och bildbearbetning inom bildgivande metoder och deras tillämpningar för sjukdomstillstånd inom klinisk baskurs 2. Pofessionell utveckling inom kursen innefattar kommunikation och bemötande i vardagliga och komplexa kliniska situationer, där studenten har konsultationsträning med feed-back på videoinspelade patientintervjuer, rollspel och video-playbackteknik och deltar i gruppövningar med gruppdiskussion och självreflexion.

2 Sid 2 (7) Kursen har vetenskaplig och evidensbaserad grund och ger kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet. Den innehåller även teoretiska avsnitt med inslag från prekliniska kurser och bygger på stor volym praktisk tjänstgöring. Kursen innefattar träning i att förstå och använda evidensbaserad metodik för att utveckla kunskap om diagnostik och behandling av enskilda patienter. Den ger också kunskaper om samhällsförhållanden, sociala faktorer, hälsofrämjande och förebyggande åtgärder inom de aktuella sjukdomsområdena som kan påverka hälsoläget i stort. Den ger förutsättningar för vetenskaplig granskning av nya fakta och bedömning av aktuell information, initiering av förbättringar, utvärdering av behandlingsresultat, liksom träning i att dela med sig av detta. Kursen delas in i följande moment: Teoretisk examination inklusive vetenskaplig skolning och examinerande sit-in (7,5 hp) Klinisk praktik (12 hp) Obligatoriska moment (7,5 hp) Professionell utveckling (3,0 hp) Kursens mål (förväntade studieresultat) Kunskap och förståelse: Diagnostisera och behandla relevanta tillstånd inom de olika ämnena; Kirurgi : Föreslå utredning och behandling av av mag-tarmkanalens, leverns, gallvägarnas och bukspottkörtelns benigna och maligna kirurgiska sjukdomar, kärlkirurgiska sjukdomar, sår, infektions- och nutritionsproblem i anslutning till kirurgi, köld- och brännskador, perioch postoperativa komplikationer, multitrauma, hudens och bröstkörtelns sjukdomar samt kirurgisk behandling av endokrina sjukdomar. Onkologi, hematologi: Identifiera, undersöka, initiera utredning och föreslå behandling av patient med misstänkt tumörsjukdom och maligna blodsjukdomar samt informera, stödja och hjälpa patient och anhöriga vid dessa tillstånd och redogöra för vad som kan göras preventivt för att undvika tumörsjukdomar. Urologi: Beskriva principer och etablerade kunskaper inom området urologiska sjukdomar och handikapp. Utreda samt informera och stödja patienter med dessa sjukdomar. Föreslå behandling inklusive kirurgi för urologiska sjukdomar i njurar, urinledare, blåsa och urinrör, liksom mannens speciella sjukdomar i prostatas, testiklar och tillhörande organ, funktionella blåstömningsrubbningar och inkontinens. Bild- och funktionsmedicin: Beskriva metodval, möjligheter, risker och begränsningar för radiologisk utredning och handläggning av akut buk, sjukdomar i magtarmkanal, lever, gallvägar och bukspottkörtel, onkologiska sjukdomar, sjukdomar i urinvägarna och känna till

3 Sid 3 (7) radiologiska interventioner och indikationer för dessa inom ovanstående områden. Anestesiologi och intensivvård: Redogöra för hur kroppen påverkas av trauma, svår akut sjukdom, operationer, anestesi och blockader. Redogöra för vanliga behandlingsåtgärder vid svikt av vitala funktioner med tillämpning av kunskaper i fysiologi, patofysiologi samt farmakologi. Redogöra för perioperativt omhändertagande av patienter, inkluderande innehållet i en preoperativ bedömning samt basprinciperna för generell och regional anestesi. Tillämpa principer för akut omhändertagande av svårt sjuka patienter med svikt av vitala funktioner, inkluderande färdigheter som att säkerställa fri luftväg, genomföra ventilation med mask och blåsa, etablera fri venväg samt givande av intravenös infusion. Färdigheter och förmåga: Undersöka patienter, dokumentera och analysera symptom och kliniska fynd. Analysera och handlägga/ordinera utredning och behandling av kliniska vanliga eller av andra skäl viktiga patientrelaterade situationer inom de ingående områdena. Självständigt kunna ta fram och presentera det evidensbaserade kunskapsläget inom ett definierat område, identifiera kunskapsluckor och behov av kunskaps- och kompetensutveckling. Genomföra patientsamtal och kommunicera med patienter, personal och anhöriga samt redogöra för planerade åtgärder liksom behandlingsresultat och ge patientinformation även innefattande svåra besked. Uppvisa ett empatiskt och professionellt förhållningssätt. Värderingsförmåga och förhållningssätt: Identifiera och värdera etiska problem i medicinsk praxis utifrån helhetssyn och med beaktande av mänskliga rättigheter. Analysera kliniska situationer utifrån ett kultur- och genusperspektiv, liksom handläggning på olika vårdnivåer och hos olika vårdgivare. Behörighetskrav Sjukdomslära, symptom och diagnostik (30 hp) 3ME074, Klinisk propedeutik (30 hp) 3MB022, Klinisk baskurs 1 (30 hp) 3ME071 eller motsvarande kunskaper. Undervisningens uppläggning Undervisningen bedrivs i studerandeaktiv form huvudsakligen med casemetodik. Även PBLpedagogik kan förekomma. Undervisningen sker i form av föreläsningar, demonstrationer, seminarier, patientdemonstrationer, gruppövningar och i form av klinisk handledning. Delar av undervisningen sker på distans med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT). Inlärningsstöd för självskattning kan förekomma. Förutom den regionaliserade undervisningen i Luleå, Sundsvall och Östersund förkommer utlokaliserad klinisk praktik på andra sjukhus i norra regionen.

4 Sid 4 (7) Jourtjänstgöring kan förekomma kvällar, nätter och helger. Undervisningen inom professionell utveckling bedrivs i studerandeaktiv form med introduktioner, gruppdiskussioner/ övningar, med handledning och feed-back på genomförda videoinspelade samtal samt muntlig/ skriftlig reflexion över den egna insatsen i övningarna och egna utvecklingsbehov. Det genomförs konsultationsträning dels med feed-back på inspelade patientintervjuer och dels i form av ett tredagars internat med rollspel, video play-back teknik och gruppdiskussioner. Studenterna introduceras stegvis i kommunikations-, konsultations- samt ledarskapsteorier och därefter successivt får träna praktiskt och diskutera utifrån sammansatta vårdsituationer som kräver etiska överväganden, resonemang kring genus och mångfald, empatisk förmåga, ledarskap och självkännedom. Undervisningen ges på svenska men i vissa kursmoment kan den förmedlas på engelska. Vissa inlämningsuppgifter kan förväntas skrivas på engelska. Delar av undervisningen kan ske med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT) via läkarprogrammets webbaserade utbildningsplattform. Obligatoriska kursmoment är upprop och den undervisning som anges under rubriken obligatoriska moment i schema samt under rubriken övrig närvaro och betyg i kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform. Examination I kursen examineras teoretiska kunskaper med skriftliga prov och praktiska färdigheter med en examinerande sit-in (tillsammans 7,5 hp). Klinisk praktik (12 hp), professionell utveckling (3,0 hp) övriga obligatoriska moment (7,5 hp) examineras löpande under kursen. I professionell utveckling kan även en skriftlig inlämningsuppgift ingå. Praktiska färdigheter ingående i klinisk baskurs 2 examineras i form av OSCE (Objective structured clinical examination) under termin 8 respektive termin 11. Vid underkänt resultat på det skriftliga provet erbjuds ett ytterligare provtillfälle i nära anslutning till ordinarie prov. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle. Vid ej godkänd prestation på obligatoriska moment har studenten rätt till ett förnyat tillfälle eller bli hänvisad en alternativ ersättningsuppgift. Sådana skall i första hand erbjudas under pågående kurs. När det gäller obligatoriska moment, som inte kan ersättas med en alternativ uppgift eller upprepas för enstaka studenter, kan ett förnyat genomförande behöva förskjutas till efterföljande kurs. På de skriftliga och praktiska proven samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar inom respektive moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).

5 Sid 5 (7) En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos programrådet, få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Studerande som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ytterligare ett tillfälle måste avbryta sina studier. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en nypraktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Tillgodoräknande I de fall tillgodoräknande är möjligt beslutar programrådet om tillgodoräknande efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilken kurs/kursmoment som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Kurslitteratur Litteratur som rekommenderas för inläsning av denna kurs: Kirurgi Kirurgi. Jeppsson B, Naredi P, Nordenström J & B Risberg(red). Studentlitteratur, senaste upplagan, ISBN eller Kir. Hamberger B och Haglund U (red). Liber, senaste upplagan, ISBN

6 Sid 6 (7) Onkologi Onkologi. Ringborg U, Dalianis T, Henriksson R. Liber. Stockholm När livet bryts. Berättelser och reflektioner från möten i cancersjukvården. Salander P, Henriksson R, Bergenheim T. Liber AB, Stockholm ISBN sidor. Studentpris ca 270 kr Palliativ medicin. Beck-Friis B och Strang P. Liber AB, Stockholm. 3e upplagan Tumörsjukdomar. Håkan Olsson. Studentlitteratur 1996, 272 sidor. Internmedicin. Eds. Berglund G, Engström-Laurent A, Lindgren S, Lindholm. N.Liber AB, Stockholm Blodsjukdomar p Urologi eller Urologi. Damber J-E och Peeker R. Studentlitteratur 2006 Kirurgi. Jeppsson B, Naredi P, Nordenström J & B Risberg(red). Studentlitteratur, senaste upplagan, ISBN Anestesiologi och intensivvård Anestesiologi. Bodelsson M, Lundberg D, Roth B, Werner M. Studentlitteratur. 3:e upplagan. eller Kirurgi. Jeppsson B, Naredi P, Nordenström J & B Risberg(red). Studentlitteratur, senaste upplagan, ISBN Rekommenderad tilläggslitteratur Clinical Anesthesia Procedures of the Massachusetts General Hospital. (Senaste upplagan) Little, Brown and Company. Critical Care Handbook of the Massachusetts General Hospital. (Senaste upplagan). Little, Brown and Company. Vätsketerapi. Hjelmqvist H, Haljamäe H. Liber förlag ISBN

7 Sid 7 (7) Bild och funktionsmedicin Radiologi. Peter Aspelin & Holger Pettersson. Studentlitteratur ISBN Grundläggande strålningsfysik. (Mats Isaksson) Studentlitteratur, Lund sidor. ISBN Anatomia Radiologica Thoracica Abdominalis, Musculoskeletalis och Neuro Radiologica, Basalis. Triton, Praha 10, Czech Republic, (Jiri Neuwirth, Anders Rydh, Rainer Rienmüller, Theodor Adla, Vojtěch Suchánek) Professionell utveckling Empati att förstå andra människors kämslor. Holm U. Natur och Kultur Kommunikation: samtal och bemötande i vården. Fossum B (red). Studentlitteratur Föreskrifter vid övergångar Kursen ersätter den tidigare kursen Klinisk baskurs 2 (KBK2), 28,5hp (3KI001) samt Professionell utveckling, 1,5 hp (3ME045). Övriga föreskrifter Kursen får inte tas med i examen tillsammans med kursen Klinisk baskurs 2 (KBK2), 28,5hp (3KI001) samt Professionell utveckling, 1,5 hp (3ME046).

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr 513-1592-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Clinical sciences 1, medicine

Läs mer

Kursplanen är fastställd av programrådet för läkarutbildningen att gälla från

Kursplanen är fastställd av programrådet för läkarutbildningen att gälla från Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr:513-1594-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 3 Clinical Sciences 3 Högskolepoäng: 30 Kurskod:

Läs mer

Ortodonti. Orthodontics

Ortodonti. Orthodontics Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-404-11 Datum 2012-12-20 Sid 1 (5) Ortodonti Orthodontics Högskolepoäng: 9 Kurskod:

Läs mer

Klinisk propedeutik inklusive kliniska undersökningsmetoder och medicinsk psykologi

Klinisk propedeutik inklusive kliniska undersökningsmetoder och medicinsk psykologi Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr 513-4138-08 Sid 1 (7) Klinisk propedeutik inklusive kliniska undersökningsmetoder och

Läs mer

Cellens struktur och funktion

Cellens struktur och funktion Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 Läkarprogrammet www.umu.se Dnr: 540-2467-12 Datum: 2014-06-03 Sid 1 (5) Cellens struktur och funktion Structure and Function of

Läs mer

Parodontologi 1 Periodontology 1

Parodontologi 1 Periodontology 1 Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.umu.se Dnr 513-3107-12 Datum 2012-12-20 Sid 1 (5) Parodontologi 1 Periodontology 1 Högskolepoäng:

Läs mer

LÄLM81, LÄMM81, LÄHM81 Klinisk medicin 3

LÄLM81, LÄMM81, LÄHM81 Klinisk medicin 3 Nämnden för biomedicinsk, medicinsk och folkhälsovetenskaplig utbildning (NBMFU)) KURSPLAN 1(5) LÄLM81, LÄMM81, LÄHM81 Klinisk medicin 3 30 högskolepoäng (hp) Nivå A1F Allmänna uppgifter Huvudområde Medicin

Läs mer

Kursplan Vuxenpsykiatri Dnr 513-499-07

Kursplan Vuxenpsykiatri Dnr 513-499-07 Kursplan Dnr 513-499-07 Benämning på kursen Psychiatry, 16,5 credit points Poäng 16,5 Kurskod Ansvarig institution Huvudområde Nivå Fördjupning i förhållande till examensfordringar Utbildningsområde Betygsgrader

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras Medicinska fakulteten LÄKO11, Introduktion till Kompletterande utbildning läkare och grundläggande kompletterande kurs (KUL1), 7,5 högskolepoäng Introduction to Complementary Education Doctor of Medicine

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016. Medicinska fakulteten DSKN43, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, 13,5 högskolepoäng Health and Ill-Health in Children and Adolescents, 13.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Professionell utveckling

Professionell utveckling Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-33-13 Datum 2013-01-07 Sid 1 (7) Professionell utveckling Development in profession

Läs mer

Fastställande Kursplanen är fastställd av programrådet för odontologiska program att gälla från vårterminen 2013.

Fastställande Kursplanen är fastställd av programrådet för odontologiska program att gälla från vårterminen 2013. Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-3040-12 Datum 2012-12-13 Sid 1 (5) Protetik 2 Prosthetic Dentistry 2 Högskolepoäng:

Läs mer

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten DSKN42, Hälsa och ohälsa i ett livscykelperspektiv, 12 högskolepoäng Health and Ill-health in the Perspective of a Life Cycle, 12 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMSR12, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV206 Perspektiv på neurosjukvård, 7,5 högskolepoäng Perspectives on Neurological Care and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för

Läs mer

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp

Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp Medical Science MA, Education in Critical Care Nursing and Trauma, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

8INA10. Grundläggande intensivvård, 15 hp. Basic Intensive Care 15 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2017

8INA10. Grundläggande intensivvård, 15 hp. Basic Intensive Care 15 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2017 UN-2016-4 p109 1(6) 8INA10 Grundläggande intensivvård, 15 hp Basic Intensive Care 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2017 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för

Läs mer

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö=

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö= ríäáäçåáåöëéä~åñ ê aåêdontunulnm mêçöê~ããéíñ êâçãéäéííéê~åçéìíäáäçåáåö Ñ êä â~êéãéçìíä åçëâéñ~ãéå SMÜ ÖëâçäÉéç åö `çãéäéãéåí~êómêçöê~ããéñçêmüóëáåá~åëïáíü~ jéçáå~äaéöêééñêçãçìíëáçéíüébrlbbp~åç pïáíòéêä~åç

Läs mer

Informatik A. Informatics A

Informatik A. Informatics A Institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.informatik.umu.se Sid 1 (5) Informatik A Informatics A Högskolepoäng: 30

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4350 Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 högskolepoäng Nursing in health and illness, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för vårdvetenskap

Läs mer

SBMR14, Förlossning, 7,5 högskolepoäng Delivery in Labour and Birth, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBMR14, Förlossning, 7,5 högskolepoäng Delivery in Labour and Birth, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBMR14, Förlossning, 7,5 högskolepoäng Delivery in Labour and Birth, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

LÄKO15, Avslutande kompletterande kurs (KUL5), 15 högskolepoäng Concluding Complementary Course (KUL5), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LÄKO15, Avslutande kompletterande kurs (KUL5), 15 högskolepoäng Concluding Complementary Course (KUL5), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten LÄKO15, Avslutande kompletterande kurs (KUL5), 15 högskolepoäng Concluding Complementary Course (KUL5), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

8ANA12. Grundläggande anestesi och analgesi, 15 hp Basic Anesthesia and Analgesia, 15 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten

8ANA12. Grundläggande anestesi och analgesi, 15 hp Basic Anesthesia and Analgesia, 15 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten 1(6) 8ANA12 Grundläggande anestesi och analgesi, 15 hp Basic Anesthesia and Analgesia, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: Höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Avtagbar protetik samt implantat

Avtagbar protetik samt implantat Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandteknikerprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-1598-11 Datum 2013-02-14 Sid 1 (5) Avtagbar protetik samt implantat Removable

Läs mer

Kursplan. Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.

Kursplan. Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh. Sida 1 av 5 Kursplan Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Anatomi och fysiologi samt grundläggande

Läs mer

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Kursplan Uttagen: 2014-09-19 Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Placement with Bachelors Essay in Sport Education 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2IP022 Inrättad: 2009-05-28 Inrättad av: Programkommittén

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7. 1(5) 8MM237 Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen

Läs mer

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård Fristående kurs 15 hp Postgraduate Course in Anesthesia for Nurse Anesthetists 8FA178 Gäller från:

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Medicinsk vetenskap GR (B), Medicin, kirurgi och geriatrik, 15 hp

Medicinsk vetenskap GR (B), Medicin, kirurgi och geriatrik, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Medicinsk vetenskap GR (B), Medicin, kirurgi och geriatrik, 15 hp Medical Science BA (B), Medicine, Surgery and Geriatric, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2017. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN35, Socialt arbete med inriktning på funktionsförmåga och funktionshinder, 15 högskolepoäng Social Work: Disability and Functioning in a Social Context, 15 credits

Läs mer

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2019 Kursplan

Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2019 Kursplan 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2019 Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Medicin, Klinisk medicin I, 15 högskolepoäng Medicine,

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

LÄKO14, Särskilt kompletterande kurs (KUL4), 15 högskolepoäng Special Complementary Course (KUL4), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LÄKO14, Särskilt kompletterande kurs (KUL4), 15 högskolepoäng Special Complementary Course (KUL4), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten LÄKO14, Särskilt kompletterande kurs (KUL4), 15 högskolepoäng Special Complementary Course (KUL4), 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Kursplan. Akut- och perioperativ vård, 7,5 högskolepoäng Emergency and perioperative care, 7.5 credits

Kursplan. Akut- och perioperativ vård, 7,5 högskolepoäng Emergency and perioperative care, 7.5 credits Sida 1 av 5 Kursplan Röda Korsets Högskola Dnr: 56/2013 Besöksadress: Teknikringen 1 Datum: 2013-05-27 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Akut- och perioperativ

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , vårterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , vårterminen 2016. Medicinska fakulteten ATPB51, Arbetsterapi: Aktivitetsvetenskap i hälsofrämjande arbete, 6 högskolepoäng Occupational Therapy: Occupational science in health promotion, 6 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Basal medicinsk kompletteringskurs Supplementary Course in Basic Medicine, 30 credit points

Basal medicinsk kompletteringskurs Supplementary Course in Basic Medicine, 30 credit points Medicinska fakulteten Programrådet för läkarutbildningen Umeå universitet, 901 87 Umeå www.umu.se Dnr: 513-897-10 Sid 1 (5) Kursplan Basal medicinsk kompletteringskurs Supplementary Course in Basic Medicine,

Läs mer

Teacher Education in Studies of Religion: Specialization Course 30 ECTS

Teacher Education in Studies of Religion: Specialization Course 30 ECTS Institutionen för idé- och samhällsstudier Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 5000 E-post: studievagledare@religion.umu.se www.idesam.umu.se Dnr 2014-05-27 Sid 1 (6) Religionsvetenskap med

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1116 Psykologi med inriktning mot sexologi, 30 högskolepoäng Psychology with Emphasis on Sexology, Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI LP2210 Språkstörningar hos barn och ungdomar, 10 högskolepoäng Language Disorders in Children and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten OPSR14, Perioperativ omvårdnad med inriktning operationssjukvård V, 7,5 högskolepoäng Perioperative Room Nursing V, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Njurmedicin för sjuksköterskor, 15 hp

Medicinsk vetenskap AV, Njurmedicin för sjuksköterskor, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Njurmedicin för sjuksköterskor, 15 hp Medical Science MA, Renal medicine for nurses, 15 ECTS Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM2635 Utredning och psykologisk behandling av individer I, 30 högskolepoäng Assessment and psychological treatment of individuals I, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Njurmedicin för sjuksköterskor, 15 hp

Medicinsk vetenskap AV, Njurmedicin för sjuksköterskor, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Njurmedicin för sjuksköterskor, 15 hp Medical Science MA, Renal medicine for nurses, 15 ECTS Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019. Dnr LiU-2019-01171 1(6) 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30 hp Health and Disease 1, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2019 Kursplan Fastställd av Ordföranden i utbildningsnämnden

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , höstterminen 2018. Medicinska fakulteten FYPB42, Fysioterapi inom området mental hälsa och psykiatri, 12 högskolepoäng Physiotherapy in Mental Health and Psychiatry, 12 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Medicinska fakulteten SJSG15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-Centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Bilaga 1 Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Efter möte 20/2 2017 Grundprinciper Studenten skall enligt Universitetets

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS18, Förlossningsvård med fokus på komplicerad förlossning, 9 högskolepoäng Care in Labour and Birth with focus on Complicated Delivery, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMST11, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård I, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing I, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet

Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet DNR LIU-2017-00744 1(5) Medicinsk bildvetenskap för det muskuloskeletala systemet Fristående kurs 7.5 hp Medical Imaging Science of the Musculoskeletal System 8FA247 Gäller från: 2018 HT Fastställd av

Läs mer

SBMS14, Förlossning, 9 högskolepoäng Delivery in Labour and Birth, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBMS14, Förlossning, 9 högskolepoäng Delivery in Labour and Birth, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBMS14, Förlossning, 9 högskolepoäng Delivery in Labour and Birth, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden för omvårdnad,

Läs mer

DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning

DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning 1 (5) Nämnden för omvårdnadsutbildning (NOU) DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning 7,5 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A1F) Allmänna uppgifter Huvudområde Omvårdnad Ämne Primärvård Typ av

Läs mer

Omvårdnad vid komplexa situationer I

Omvårdnad vid komplexa situationer I DNR LIU-2015-02321 1(6) Omvårdnad vid komplexa situationer I Programkurs 22.5 hp Nursing in Complex Situations I 8SKG51 Gäller från: 2019 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå 1 (5) Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå Postgraduate Diploma in Psychotherapy - couple and family therapy

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM1612 Kurs 12: Utredning och åtgärder avseende individen, 15 högskolepoäng Investigative Methods and Remedial Measures Concerning Individuals, 15 higher education credits Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4360 Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 högskolepoäng Environmental impact on health Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Medicinsk vetenskap GR (B), Vård vid ohälsa och sjukdom I, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap GR (B), Vård vid ohälsa och sjukdom I, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap GR (B), Vård vid ohälsa och sjukdom I, 7,5 hp Medical Science BA (B) Care within ill-health and disease I, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits 1(5) 8SKG12 Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR. 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp Health and Disease 1 Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Fastställandedatum

Läs mer

DSKN14 Barn- och skolhälsovård, verksamhetsförlagd utbildning

DSKN14 Barn- och skolhälsovård, verksamhetsförlagd utbildning 1 (5) Nämnden för omvårdnadsutbildning (NOU) DSKN14 Barn- och skolhälsovård, verksamhetsförlagd utbildning 7,5 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A1F) Allmänna uppgifter Huvudområde Omvårdnad Ämne Barn-

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp

Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp Nursing Science BA (C), General Health Care Nursing Practise IV, 15 Credits Allmänna data om kursen

Läs mer

Läkarprogrammet Umeå Universitet

Läkarprogrammet Umeå Universitet LÄKARPROGRAMMET 11 Terminer 330 Högskolepoäng Leder till LÄKAREXAMEN Cellen Organen A Organen B Sjukdomslära Kliniska Undersökningsmetoder, Farmakologi mm Termin 1 Umeå Termin 2 Umeå Termin 3 Umeå Termin

Läs mer

JOUA00, Journalistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Journalism: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

JOUA00, Journalistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Journalism: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna JOUA00, Journalistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Journalism: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av prodekanen med

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, PSYKIATRISK VÅRD, 60hp Graduate Diploma in Specialist Nursing

Läs mer

Inkontinens och inkontinensvård

Inkontinens och inkontinensvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Inkontinens och inkontinensvård Fristående kurs 7,5 hp Incontinence and Care of Incontinence 8FA002 Gäller från: 2008 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum

Läs mer

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

8LAA07. Klinisk medicin 2, 30 hp. Clinical Medicine 2, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019.

8LAA07. Klinisk medicin 2, 30 hp. Clinical Medicine 2, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019. 1(7) 8LAA07 Klinisk medicin 2, 30 hp Clinical Medicine 2, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2019 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Medicinska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Medicinska fakulteten Medicinska fakulteten SBMP18, Komplicerad förlossning, verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 högskolepoäng Complicated Delivery, Clinical Training, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp Medical Science Ma, Emergency medicine, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

Regler och riktlinjer för betyg och examination

Regler och riktlinjer för betyg och examination UMEÅ UNIVERSITET Rektor Beslut 2005-04-26 Korrigerad 2014-03-17 2014-06-10 Dnr 500-4-05 Regler och riktlinjer för betyg och examination Examinationen är både en form av myndighetsutövning och ett led i

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Studieguide och schema Makroekonomi och Arbetsmarknad

Studieguide och schema Makroekonomi och Arbetsmarknad Studieguide och schema Makroekonomi och Arbetsmarknad Struktur/upplägg våren 2013 Det övergripande syftet med kurserna är att ge en god förståelse för hur samhällsekonomin fungerar och utvecklas över tid.

Läs mer

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

ATPB25, Psykologi för arbetsterapeuter, 9 högskolepoäng Psychology for Occupational Therapists, 9 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB25, Psykologi för arbetsterapeuter, 9 högskolepoäng Psychology for Occupational Therapists, 9 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB25, Psykologi för arbetsterapeuter, 9 högskolepoäng Psychology for Occupational Therapists, 9 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

År 2 Kursplan. Röda korsets högskola 40/2012 Teknikringen 1 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.

År 2 Kursplan. Röda korsets högskola 40/2012 Teknikringen 1 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh. År 2 Kursplan Röda korsets högskola 40/2012 Teknikringen 1 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Akut- och perioperativ vård, 7,5 högskolepoäng Emergency

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Medicinska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Medicinska fakulteten Medicinska fakulteten SBMP14, Förlossning samt postnatal och neonatal vård, verksamhetsförlagd utbildning, 15 högskolepoäng Delivery, Postnatal and Neonatal Care, Clinical Training, 15 credits Avancerad

Läs mer

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar DNR LIU-2018-00414 1(5) Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar Programkurs 7.5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems 8FYA24 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

8LAG21. Biologisk funktion, 30 hp. Biological Function, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: vårterminen 2017.

8LAG21. Biologisk funktion, 30 hp. Biological Function, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: vårterminen 2017. 1(6) 8LAG21 Biologisk funktion, 30 hp Biological Function, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2017 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , vårterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , vårterminen 2016. Medicinska fakulteten ATPB52, Arbetsterapi III, Intervention, utvärdering och prevention, 10,5 högskolepoäng Occupational Therapy III, Intervention, Evaluation and Prevention, 10.5 credits Grundnivå /

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan

Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Medicin, Klinisk medicin I, 15 högskolepoäng Medicine,

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer