Rekommendationer vid rekrytering av doktorander vid Teknisknaturvetenskaplig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rekommendationer vid rekrytering av doktorander vid Teknisknaturvetenskaplig"

Transkript

1 Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Sid 1 (8) Rekommendationer vid rekrytering av doktorander vid Teknisknaturvetenskaplig fakultet. Inledning Vid Umeå universitet ska samtliga utbildningsplatser på forskarnivå utlysas för att få en konkurrensutsatt rekrytering av doktorander. Umeå universitet har en Antagningsordning för utbildning på forskarnivå, dnr: FS vilken fakulteten ska följa. En rekrytering av en doktorand är först och främst en rekrytering till en utbildningsplats. Det innebär att process och regelverk ser annorlunda ut jämfört med andra personalrekryteringar. Att välja ut rätt kandidat är viktigt och därför har den Teknisknaturvetenskapliga fakulteten utarbetat denna guide som stöd och hjälp till lyckade doktorandrekryteringar vid institutionerna. 1. Annonsering och utformning av annons Innan utlysning sker ska prefekt (eller ansvarig enligt delegation) godkänna att rekrytering till utbildningsplatsen får påbörjas. Gör en tidsplan omfattande följande delar: Förberedelser Utforma annons, utse rekryteringsgrupp mm Annonsering Annonseringstiden är minst tre veckor Granskning och urval Samtliga ansökningar granskas och de mest meriterade kandidaterna tas ut för intervju. Eventuell referenstagning innan intervju men vanligast att ta efter intervjun. Intervjuer detta steg kan ta olika lång tid beroende på hur tillgängliga kandidaterna är. Planering inför antagning och skrivande av individuell studieplan- här formerar blivande doktorand och handledare tillsammans den första studieplanen. Beslut Prefekt beslutar om antagning till forskarutbildning Annonsen ska vara tydlig och inbjudande. Det ska framgå vilka meriter som är absoluta krav och vilka som är önskvärda eller meriterande, efterfråga mätbara kvalifikationer och meriter. Annonsens formuleringar ska vara objektivt försvarbara för att undvika varje form av tänkbar diskriminering. Varje annons ska vara kopplad till ett diarienummer. Inför utlysning: Utbildningsplatser ska annonseras via universitetets rekryteringssystem MyNetwork/Varbi. Annonseringen sker i lämpliga medier, minimikrav är Umeå universitets hemsida och Platsbanken.

2 Sid 2 (8) Tänk på att annonsera under lämplig tidpunkt och att ansökningstiden ska vara minst tre veckor. Annonsen ska finnas på svenska och om så önskas även på engelska. Annonsen ska utformas av prefekt/handledare och skickas till institutionsadministratör som efter granskning skickar annonsförslaget till fakultetskansliet. Efter granskning på fakultetsnivå kan institutionsadministratör lägga upp annonsen och publicera. Krav får ej ändras eller tillföras en publicerad annons. Tips på hur vi eventuellt kan höja antalet sökande: Annonsera i studenttidningar, t ex Lundagård. Fakultetsvisa annonser (samla i grupp, över institutioner). Annonsera på engelska. Sprid via studentkårer. Använd ämnesspecifika maillistor. Utformning av annons: Kort beskrivning av institutionen. Kort beskrivning av aktuellt projekt. Huvudsakliga arbetsuppgifter lite kort. Behörighetskrav till forskarutbildning, se allmänna studieplaner för ämnet. Kompetenskrav (ska-krav). Övriga önskvärda kvalifikationer (meriterande krav). Närmare upplysningar, kontaktuppgifter till prefekt, handledare m.fl. Facklig information. Ansökningsförfarande och sista ansökningsdatum. Om doktoranden är tänkt att undervisa kan det med fördel anges i annonsen. Tips på förmågor och färdigheter som kan efterfrågas: Personliga förmågor; ex självständighet, prestationsorienterad, flexibel, uthållighet, personlig mognad, integritet, initiativtagande, självgående, stabil, energisk. Sociala färdigheter; ex samarbetsförmåga, empatisk förmåga, övertygande, kommunikativ förmåga, relationsskapande, lojal, serviceinriktad, värdesätter och förstår kulturella olikheter och bakgrunder. Ledarskapsförmågor; ex omdöme, beslutsam, tydlig, ledarförmåga, strategisk. Intellektuella färdigheter; ex problemlösande analysförmåga, numerisk analytisk förmåga, språklig analytisk förmåga, kreativ, strukturerad, kvalitetsmedveten, specialistkunskap. Att tänka på För att undvika diskriminering bör kraven vara objektivt försvarbara. Kan profilen uppfattas som könsmärkt? Ger den signaler om att en person med viss etnicitet, funktionshinder eller ålder inte är välkommen? Det som tas upp i kravprofilen som ska-krav måste vara mätbart, dvs. nivån av kunskap och kompetens ska kunna värderas.

3 Sid 3 (8) Kravprofilen ska vara saklig och baserad på formella krav. Ofta förutsätts kunskap genom utbildning men det är mer relevant och mindre exkluderande att specificera kunskapen arbetet kräver. Vilken kunskap behövs? Vilka kunskaper bidrar till att uppnå målen, uppfylla ansvaret och klara av arbetsuppgifterna? Vilka övriga krav bör ställas? Bilda rekryteringsgrupp som bör bestå av minst tre personer, som exempelvis kan vara: Ämnesprofessor/examinator eller annan erfaren handledare Blivande handledare Studierektor för forskarutbildning Personaladministratör Person med särskild ämneskompetens eller frånskild projektet Likabehandlingsrepresentant Doktorand 2. Urval och rangordning Första urvalet och rangordningen kan göras av hela rekryteringsgruppen. Bedöm att sökande uppfyller kraven och behörigheten på ett tidigt stadium. Urvalet bör i första hand göras bland de sökande som uppfyller kraven på grundläggande behörighet för utbildning på forskarnivå, det vill säga har 4 års universitetsutbildning (240 hp) varav minst 1 år (60 hp) på avancerad nivå samt uppfyller de särskilda behörighetskraven, se allmänna studieplaner. Enligt Högskoleförordningen 7 kap 35 ska urval bland behöriga sökande göras med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Inskickade uppsatser kan med fördel köras genom Urkund. Undersök att referenslistan finns och är korrekt. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet görs. Beslut om intervjukandidater Med utgångspunkt i rangordningen fattas beslut om vilka som ska kallas till intervju. Om det är många sökande kallas ett större antal personer till en första intervju. Därefter rangordnas de intervjuade igen och de bäst kvalificerade för anställningen kallas till en andra intervju. Det är önskvärt att minst tre kallas till intervju. Eventuellt arbetsprov Exempelvis kan man be de sökande skriva en vetenskaplig sammanfattning (abstract) till en utvald lämplig vetenskaplig artikel. Det är viktigt att uppgifter och instruktioner är standardiserade för att skapa likvärdiga förutsättningar för samtliga kandidater. Till exempel kan ni be kandidaterna skriva en kortfattad sammanfattning om vad publikationen handlar om, vilka forskningsutmaningar som den sökande anser finnas inom det aktuella området samt att själv formulera en eller två forskningsfrågor kring ämnet. Uppgiften skickas in med en viss deadline och diskuteras sedan under intervjutillfället. För att testa språkkunskaper kan den sökande uppmanas att skriva sin sammanfattning på t.ex. engelska. Alternativt skall kandidaten muntligen redogöra för en relevant artikel som skickats till kandidaten tex 3-4 timmar före intervjun.

4 Sid 4 (8) 3. Intervjuer Syftet med intervjuer är att, utifrån kraven i annonsen, skaffa relevant och jämförbar information för att få ett bedömningsunderlag. Intervjun är dessutom ett tillfälle att förmedla ett positivt intryck av Umeå universitet. Intervju kan genomföras med kandidaten på plats i ett ansikte-mot-ansikte möte eller med t.ex. Skype. Om intervjuerna görs med t.ex. Skype ska en avslutande intervju göras på plats. Alla kandidater ska behandlas likvärdigt vid intervjun. Handledaren är den som företrädesvis ska föra intervjuerna. Vid intervjun närvarar rekryteringsgruppen som vid intervjutillfället inte bör omfatta fler än 3-4 personer inklusive huvudhandledaren. Förbered intervjuns upplägg och intervjufrågorna noggrant. Frågorna ska vara öppna, korta, raka och enkla. Undvik ledande, dubbla, tvetydiga, kritiska eller diskriminerande frågor. Intervjufrågor kring kompetenser bör baseras på självupplevda erfarenheter där den sökande ombeds berätta om en situation där en viss kompetens belyses, dvs intervjufrågor som även mäter och relaterar till beteendet och handlande hos en person i olika arbetssituationer. Intervjun bör vara som ett samtal med öppna frågor som börjar med: Hur, Vad, På vilket sätt, Berätta om, Vad var det som, Hur vill du beskriva osv. Förslag på struktur vid intervjun: Inledning Hälsa välkommen samt presentera intervjudeltagarna och beskriv kort intervjuns upplägg samt tidsram. Presentation av Umeå universitet och aktuell institution och forskargrupp. Beskriv Umeå universitet, verksamheten samt arbetsuppgifterna. Sökandens bakgrund Be sökanden kort presentera sig själv. Be personen redogöra för sin utbildningsbakgrund, ämnesinriktning och intresseområden. Ringa in kompetensen Undersök relevanta teoretiska ämneskunskaper och andra kompetenser som efterfrågas i annonsen, t.ex. språkkunskaper, IT-kunskaper mm. Be personen berätta om sin arbetslivserfarenhet, examensarbete, sin motivation att bli doktorand och sina framtidsplaner. Frågor från sökanden Avslut Avsluta med att tala om när intervjuerna ska vara avslutade samt ungefär när rekryteringen ska vara klar och ett besked kan fås. Avsluta med att tacka för intervjun! 4. Referenser och förslag till kandidat För att göra valet om vem som ska erbjudas anställningen kan en bedömningsmatris vara till stor hjälp. Samtliga i rekryteringsgruppen fyller i matrisen var för sig utan någon föregående diskussion. I matrisen specificeras vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som bedöms nödvändiga för anställningen. Poängsätt exempelvis (1-3) hur väl den sökande uppfyller kompetenskraven och de önskade färdigheterna.

5 Sid 5 (8) Referenstagning är ett viktigt moment i processen och ska ses som ett viktigt komplement till övrig information. Syftet är att skaffa sig kompletterande information om den sökande och att verifiera den sökandes inlämnade uppgifter. Vidare syfte är att upptäcka nya aspekter av den sökande och belysa eventuella frågetecken så att helhetsbilden blir så fullständig som möjligt. Referenstagning rekommenderas att ske via telefonsamtal. 5. Beslut om anställning och antagning Vid rekrytering av andra yrkesgrupper tas i detta läge ett beslut om anställning, men för doktorander gäller istället att rekryteringen avslutas med att någon utses som kandidat till utbildningsplatsen. Rekryteringsgruppen lägger fram förslag till kandidat till prefekt. En beskrivning av hela antagningsprocessen samt ett underlag för beslut ska finnas. Diskussion med doktoranden om försörjning och villkor bör föras på ett tidigt stadium så att den blivande doktoranden är införstådd med vad som gäller under hela forskarutbildningen. Prefekten vid institutionen fattar beslut om antagning av doktorander. Var noggrann att sökande uppfyller behörighetskraven. 6. Ärendet arkiveras Lista på vad som ska arkiveras Rekryteringsunderlag (behovsanalys, kravprofil, finansiering etc.) Annonsen Ansökningar inkl. bilagor Vem som erbjöds doktorandplatsen. Eventuellt tillbakatagande av ansökan. Beslutsunderlaget Eventuell övrig korrespondens Eventuella tjänsteanteckningar Beslut om antagning till forskarutbildning arkiveras vid institutionen i en särskild doktorandmapp tillsammans med övriga handlingar som rör utbildningen. Studierektor och studieadministratör för forskarutbildning eller till den det är delegerat ansvarar för arkiveringen vid institutionen. Prefekt ytterst ansvarig men kan delegerat. Mer information och stöd vid rekrytering finns på: Har du fler förslag och tips på en förbättrad rekrytering maila susanne.vikstrom@umu.se

6 Sid 6 (8) Bilaga 1 Förslag till frågor vid intervju Vem är du?/varför har du sökt det här jobbet? Berätta lite om dig själv Hur är du som person? Vilka positiva egenskaper/ starka sidor har du? Vilka negativa egenskaper /svaga sidor har du? Kan du definiera framgång? Kan du definiera motgång? Kan du lösa problem? Kan du ge något exempel på problem som du har löst? Vad är du mest stolt över? Kan du berätta om något riktigt bra som du har gjort? Vilka är dina personliga egenskaper som du anser är meriterande för den här anställningen? Är det något område som din kompetens för denna doktorandanställning inte är fullt så stark? Inom vilka områden vill du utvecklas? Varför söker du en doktorandanställning? Professionella ambitioner? Yrkesmässiga mål Vad är viktigt för dig? Vilken är din starkaste drivkraft? Hur tror du andra skulle beskriva dig? Utbildning/yrkesval/yrkeserfarenheter Beskriv ditt nuvarande/tidigare jobb/studier. Hur trivs/trivdes du med det? Vad tycker du att du har lyckats bra med/mindre bra med i dina tidigare arbeten/studier? Kan du beskriva de viktigaste erfarenheterna du fick? Tillvaratas din kompetens i ditt nuvarande arbete? Vilka av dina tidigare erfarenheter kan du ha nytta av för en doktorandanställning? Stress, konflikt och samarbete Hur reagerar du under stress/tidspress ge exempel? I vilka situationer blir du stressad? Hur reagerar du när du ställs inför nya uppgifter? Vad gör du för att lösa dem? Hur agerar du när en uppgift inte löses som du tänkt? Beskriv en situation när du blivit kritiserad i ditt arbete. Vem kritiserade? Varför? Vad brukar du få kritik för? Hur reagerade du? Berätta om en konflikt i arbetslivet. Rädsla för konflikter? (Hur hanterade du den? Vad lärde du dig?) Har du haft svårt att samarbeta med någon? Varför? Arbetar du helst i grupp eller ensam? Vilken roll har du i en grupp? Hur fungerar du i en grupp? Styrka och begränsningar Vilka egenskaper uppskattas du mest för? Finns det någonting som har bromsat dig i din utveckling? Vad skulle du själv som chef titta på när du anställde folk?

7 Sid 7 (8) Vad bedömer du andra människor efter? Människosyn? Vad gör dig arg/ledsen/irriterad/upprörd/glad? Hur tror du din chef skulle beskriva din arbetsinsats och varför? Du nämnde att du tycker om att ha kontakt med människor, utveckla närmare! Hur är din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift? Hur är din engelska i tal och skrift? I vilka sammanhang har du talat inför (större) grupp(er)? Vad har du skrivit/publicerat? Familj och fritid Hur ser dina familjeförhållanden ut? Hur ser din fritid ut? Vilka fritidsintressen har du? Är du engagerad i aktiviteter utanför arbetsplatsen? Varför ska vi anställa just dig?

8 Sid 8 (8) Bilaga 2 Förslag till frågor vid referenstagning Vad är din relation till sökanden? Hur länge arbetade ni tillsammans? När slutade ni arbeta tillsammans och varför? Kan du berätta om den sökandes arbetsuppgifter? Särskilda ansvarsområden? Deltagande i större projekt/utvecklingsinsatser? Har den sökande haft någon ledarskapsfunktion? Hur har den sökande presterat under den tid som ni arbetade tillsammans? Beskriv hur du uppfattar den sökande med dina egna ord Finns det något som utmärkt den sökande jämfört med andra medarbetare i samma typ av position? Vilka egenskaper eller förmågor hos personen har varit mest värdefulla i ert samarbete? Vad behöver personen bli bättre på/utveckla? Hur tror du att andra som arbetat med den sökande skulle beskriva personen? Fråga även specifikt om kompetensområden och saker som kommit upp i intervjun. Finns det något du skulle vilja lägga till som jag inte frågat om? Tacka för referentens tid!

Rekommendationer och tips vid rekrytering av doktorander vid Teknisknaturvetenskaplig

Rekommendationer och tips vid rekrytering av doktorander vid Teknisknaturvetenskaplig Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-08-30 Sid 1 (8) Rekommendationer och tips vid rekrytering av doktorander vid Teknisknaturvetenskaplig fakultet. Inledning Vid Umeå universitet ska

Läs mer

REKRYTERING AV DOKTORANDER REKOMMENDATIONER & TIPS

REKRYTERING AV DOKTORANDER REKOMMENDATIONER & TIPS REKRYTERING AV DOKTORANDER REKOMMENDATIONER & TIPS Detta informationsmaterial har tagits fram under 2017 av Kommittén för utbildning på forskarnivå vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Umeå universitet.

Läs mer

Anställningsprocess för teknisk och administrativ personal

Anställningsprocess för teknisk och administrativ personal Anställningsprocess för teknisk och administrativ personal Anställningsprocess för teknisk och administrativ personal Att rekrytera medarbetare är ett av de viktigaste besluten en organisation har att

Läs mer

23 MAJ 2014. Kompetensprofil

23 MAJ 2014. Kompetensprofil Kompetensprofil Ett dokument för oss som rekryterar som hjälper oss att hitta dem vi vill ha, göra en bra matchning. Dokumentet hjälper oss att beskriva vår verksamhet och de utmaningar vi står inför.

Läs mer

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås.

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås. 22 januari 2018 Kompetenslista Haninge kommun använder kompetensbaserad rekrytering. Denna mall innehåller de kompetenser som valts ut och definierats vara viktiga för Haninge kommun. Kompetensmallen används

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (6) Dnr SU FV-4.1.1-3035-13 2013-10-08 MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i industridesign

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i industridesign Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Umeå Institute of Design www.uid.umu.se Dnr FS 4.1.1-365-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/111 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/812 Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-357-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/811 Allmän studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/778 Allmän studieplan för doktorsexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-362-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-1545-14 Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Syllabus for the PhD program

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/416 Allmän studieplan för doktorsexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/117 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/118 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/808 Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Malmö högskola/fakulteten för teknik och samhälle Fakultetsstyrelsen 2016-12-02 dnr FO 4.1 2016/323 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Computer Science 1. Ämnesbeskrivning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i experimentell fysik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i experimentell fysik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-359-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr: 1-419/2018 Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Inledning...

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/777 Allmän studieplan för licentiatexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-596-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.4-1421-14 Datum 2014-10-10 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-364-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-358-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-366-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-356-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/809 Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/817 Allmän studieplan för licentiatexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/415 Allmän studieplan för licentiatexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Riktlinjer för rekrytering

Riktlinjer för rekrytering Riktlinjer för rekrytering Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer för rekrytering 2015-02-25 Personalutskottet 2018-12-31 Dokumentansvarig Version

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/264 Allmän studieplan för doktorsexamen i historia Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 3 maj 2016 och ersätter

Läs mer

Doktorandrekrytering NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Doktorandrekrytering NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Doktorandrekrytering NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 2 DOKTORANDREKRYTERING Förord Att rekrytera en ny doktorand är ett strategiskt viktigt beslut och ofta en stor investering för

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/818 Allmän studieplan för doktorsexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen

Läs mer

BESLUT. 2. Mål för utbildningen. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Medie- och kommunikationsvetenskap Media and Communication Studies

BESLUT. 2. Mål för utbildningen. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Medie- och kommunikationsvetenskap Media and Communication Studies Malmö universitet / Fakulteten för kultur och samhälle 1(6) BESLUT Fastställt i forskningsoch forskarutbildningsnämnden 2010-12-21 Konsekvensändrad 2012-10-08; 2016-09-06; 2017-06-27; 2018-08-08 Ändrad

Läs mer

Allmän studieplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, Umeå. Sid 1 (5)

Allmän studieplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, Umeå. Sid 1 (5) Samhällsvetenskapligafakulteten Umeåuniversitet,90187Umeå Allmänstudieplan Dnr502297812 Sid1(5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Genusvetenskap Syllabus for the PhD program in Gender Studies

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/810 Allmän studieplan för doktorsexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. Dnr: U 2015/776 Allmän studieplan för licentiatexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen kompletteras med

Läs mer

Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare

Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare Rekryteringsutbildning för Morgondagens ledare Inledning Förväntningar på dagen? Mål och syfte med utbildningen Ökad kunskap i hur rekryteringsprocessen ser ut Ökad insikt i vikten och värdet av ett strukturerat

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/788 Allmän studieplan för licentiatexamen i etnologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december. Studieplanen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/787 Allmän studieplan för doktorsexamen i konst- och bildvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: naturvetenskap, matematik eller teknik. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i MASKINTEKNIK Mechanical Engineering Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för naturvetenskap och teknik den 20 juni 2007

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/820 Allmän studieplan för doktorsexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-05-02 Dnr 512-1915-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställande: Den allmänna studieplanen

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

REGLER U 2012/47. Regler för utlysning av doktorandplatser och antagning till utbildning på forskarnivå

REGLER U 2012/47. Regler för utlysning av doktorandplatser och antagning till utbildning på forskarnivå REGLER U 2012/47 Regler för utlysning av doktorandplatser och antagning till utbildning på forskarnivå Detta dokument är fastställt av Konstnärliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet 2012-02-21

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng U 2018/719 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 88 Den 2012-12-17 Kommunfullmäktige 2012-12-17 4 Kommunstyrelsen 2012-12-04 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-11-20 4 Kf 88 Ks

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i REGLERTEKNIK Automatic Control Systems Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för naturvetenskap och teknik den 20 juni 2007

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/821 Allmän studieplan för licentiatexamen i grekiska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Dnr 1604/42/2010 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 1. Inledande bestämmelser Antagningsordning för utbildning på forskarnivå utgör en del av Södertörns högskolas lokala

Läs mer

Intervjuguide- Doktorandrekrytering

Intervjuguide- Doktorandrekrytering Intervjuguide- Doktorandrekrytering Institutionen för Medicin, Huddinge Datum: Kandidat: Närvarande: Inledning Hälsa välkommen Presentation av de närvarande Hur intervjun är upplagd Presentation av Karolinska

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-15 Dnr 512-1914-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U2015/732 Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 26 november 2015.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2017/658 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/633 Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med utbildningsvetenskaplig inriktning Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelsen Beslutsdatum 2018-02-16 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i dramateater-film

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i dramateater-film Humanistisk fakultetsnämnd Dnr 511-4286-05 ALLMÄN STUDIEPLAN Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i dramateater-film Curriculum for PhD-candidate program in drama-theatre-film Fastställande:

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/782 Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 16 april 2008. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i HISTORIA History Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap den 3 maj 2007 (dnr CF 62-243/2007).

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI) UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2010-03-31 Dnr 512-1901-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI) Fastställande:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap Sid 1 (7) för utbildning på forskarnivå i litteraturvetenskap Syllabus for the PhD programme in Comparative Literature at third-cycle level Fastställande: Fastställd i 2008-12-01, reviderad. Ikraftträdande:

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/65 Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten Gäller from 1 juli 2013 ALLMÄN STUDIEPLAN 2013 06 05 Dnr 512 1030 13 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi 1. Mål för utbildningen

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser.

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser. U 2018/718 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i etnologi Syllabus for the PhD programme in Ethnology at third-cycle level Fastställande: 2018-02-08, reviderad Ikraftträdande: 1 Mål för utbildningen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning Humanistiska fakultetsnämnden www.humfak.umu.se Allmän studieplan 2014-03-27 Dnr 511-2011-11 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning Fastställande:

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Antagningsprocessen till utbildning på forskarnivå

Antagningsprocessen till utbildning på forskarnivå Dnr: STYR 2014/327 Konstnärliga fakulteten i Malmö Antagningsprocessen till utbildning på forskarnivå Intern arbetsordning vid Konstnärliga fakulteten, Lunds universitet, beslutad i Konstnärliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Doktorandrekrytering NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Doktorandrekrytering NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Doktorandrekrytering NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 2 DOKTORANDREKRYTERING DOKTORANDREKRYTERING 3 Förord Inför rekrytering Att rekrytera en ny doktorand är ett strategiskt viktigt

Läs mer