Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(4) Datum Plats och tid: Sammanträdesrum 1, Stadshuset, kl Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet Närvarande Irene Nilsson (s) ordf. Håkan Spångberg (sd) Agneta Karlsson (mp) Åsa Kull Persson (c) Hans-Göran Hansson (mp) Helene Larsson (FUB) vice ordf. Lisen Ekdahl (Demensför.) (13-15) Anna-Lena Päkkilä (SRF) Marie Levin (HIF Klinten) Bo Nilsson (HRF) Birgitta Andersson (NEURO) Ingvar Malmström (Hjärt- & lung) Louise Davidsson (sekr.) Ej närvarande Karin Axelsson (m) Pia Litbo (s) Inledande informationsträff Lars Olsson (c), ordförande i tekniska nämnden, och Carina Forsback, trafikhandläggare på tekniska förvaltningen, informerar om kommunens hantering av, och regelverk för, parkeringstillstånd. Rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand kan efter ansökan få parkeringstillstånd för rörelsehindrad (PRH). Med varaktigt avses ett rörelsehinder som består i minst sex månader. PRH beslutas av tekniska nämnden. Beviljande av tillstånd får beslutas av tjänstemän på delegation medan avslagsbeslut hanteras i tekniska nämndens arbetsutskott. Tillståndet gäller i högst 5 år, är personligt och gäller i hela EU, Lichtenstein, Norge och Island. Ett tillstånd förnyas inte per automatik utan man måste ansökan på nytt när tillståndet gått ut. Ansökningsblankett finns på kommunens hemsida för nedladdning och man kan även ringa till tekniska förvaltningen för att få en blankett hemskickad. Till ansökan ska ett nytt läkarintyg bifogas. Tillståndet kan återkallas om det utnyttjas på ett otillbörligt sätt. Upprop Irene Nilsson hälsar alla ledamöter välkomna och därefter sker upprop. Kommunledningskontoret / Kansliavdelningen Postadress: Stadshuset, Hässleholm Besöksadress: Stadshuset, Nytorget 1 Telefon: Telefax: E-post: kommunledningskontoret@hassleholm.se Bankgiro: Org. nr: Webb:

2 2(4) Färdtjänstavtalet Irene informerar om att en diskussion pågår mellan 23 kommuner och Skånetrafiken om vilket upplägg färdtjänstavtalet ska ha. Planen förefaller vara att avtalet ska vara färdigt till den 1 januari 2017 men det är osäkert om tidsplanen kommer kunna hållas. För närvarande undersöks vad som gäller med uppsägningstiden då det föreligger vissa oklarheter kring detta. Mer information kommer under hösten. Skånetrafikens dialogresa Tillväxtavdelningen har kallat två brukarrepresentanter från kommunala tillgänglighetsrådet som även tillhör Skånetrafikens kundråd och två representanter från kommunala pensionärsrådet till Skånetrafikens dialogmöte den 9 november. De har ett förberedande möte den 14 oktober. Målgruppen är kommunala tjänstemän som arbetar med färdtjänst samt organisationer och föreningar med intresse i frågan. Det diskuterades om det skulle vara fler representanter från samordningsgruppen men övervägande ledamöter ansåg att det är tillräckligt med fyra representanter som träffar Skånetrafiken. Således är det Helen Larsson och Anna-Lena Päkkilä som deltar i mötet från kommunala tillgänglighetsrådets sida. Rapportering från nämndsmöten och samrådsgrupp Åsa Kull Persson informerar om omsorgsnämndens sammanträde den 30 augusti som till viss del handlade om besparingar. De största besparingarna var sänkt bemanning på boenden och beslut att ta bort fria resor till daglig verksamhet. Bo undrar om ledsagning faller under högkostnadsskyddet, vilket Anna-Lena bekräftar att det gör. Helene Larsson menar att strategidokumentet Tillgänglighet och delaktighet för alla inte går ihop med de nya taxorna gällande bland annat ledsagning. Det är inte tillgänglighet för alla att behöva betala 320 kr i timmen för ledsagning för att exempelvis kunna vara med på det här mötet. Hans-Göran Hansson berättar om byggnadsnämndens och stadsbyggnadskontorets arbete. Byggnadsnämnden är en myndighetsnämnd som kontrollerar att plan- och bygglagen följs, vilket bland annat inbegriper ovårdade fastigheter. Nämnden har lagt förslag till fullmäktige om ovårdade fastigheter. Byggnadsnämnden arbetar offensivt, bland annat med höghastighetstågen och vad de kommer innebära för planarbetet, men tittar även på förtätning av tätorterna. Det arbetas även med strategier och planer, såsom trafikplaner och skyfallsplaner, som en del i arbetet med att ta fram en fördjupad översiktsplan. Det är inte så många bygglov som ligger. Hans-Göran noterar att man ser ett ökat intresse bland större bostadsbolag om att bygga i Hässleholm. Arbetet försvåras dock av att nästan allt som tas fram överklagas, vilket innebär att processen blir dryg. Nämnden har en budget i balans och uppvisar ett litet överskott.

3 3(4) Åsa undrar vad ordet förtäta innebär och varför man ska göra det? Vi har mycket byggbar mark, varför måste vi förtäta? Hans-Göran svarar att det bland annat handlar om att folk ska kunna bo och verka inne i centralorten och lätt kunna ta sig till stationen. Han menar också att det finns miljövinster med att inte sprida ut bebyggelsen. Agneta Karlsson menar att det är bra med förtätning eftersom om man har fler människor på mindre plats kan man utnyttja kollektivtrafik, VA och annan service på ett bättre sätt. Man får dock inte glömma bort grönytor i de områden som man förtätar. Det finns många miljömässiga besparingar man kan göra på att ha fler på mindre yta. Bo undrar om det är det att förtäta att bygga i parker, och då menar han främst Officersparken. När det finns andra platser att bebygga varför måste man då välja Officersparken? Hans-Göran svarar att bebyggandet i officersparken inte ska påverka träden där nämnvärt. Det finns 850 byggklara lägenhetsprojekt i Hässleholms kommun och 1200 obebyggda tomter som kan detaljplaneläggas. Ingvar frågar hur man tillgodoser behoven av tillgänglighet? Hans-Göran svarar att enligt plan- och bygglagen ska dessa frågor beaktas i varje projekt. Irene ger information från kommunfullmäktige och berättar att strategidokumentet Tillgänglighet och delaktighet för alla har antagits och gäller till och med Nu är det nämnderna och bolagen som ska arbeta med frågorna. Helene berättar att samrådsgruppen för personer med funktionshinder har antagit uppdaterade stadgar. Den gemensamma PR-dagen den 3 september har genomförts. Dagen var lyckad såtillvida att det var många utställare men det var bara omkring 30 besökare under förmiddagen. Särskilt lyckad var föreläsningen av Marie Hav Lundkvist då Vita Salongen fylldes. Förslag på teman Lisen tycker att rådet behöver göra någon positiv och kreativ övning för att bli lite gladare och kan möta samhället med tillförlit. Högt på önskelistan ligger att bjuda in tillgänglighetskonsult Marit Lundvall till informationsdagen Informationsärende Skånetrafiken har besvarat skrivelsen från synskadades riksförbund. Bo menar att Skånetrafiken har gjort ett ganska ambitiöst arbete för att svara på skrivelsen men det finns fortfarande en del frågetecken, bland annat gällande ledsagardjur. Agneta instämmer i att Skånetrafikens svar var bra och tydligt men förstår att det kvarstår vissa problem. Anna-Lena berättar om problematiken med att åka taxi med hund och att vissa taxiförare vägrar att ta med hundar i bilarna.

4 4(4) Övrigt Anna-Lena informerar om att Synskadades förening har visning av synhjälpmedel den 9 oktober kl på Bokebergsgården, Kaptensgatan 6 b, Hässleholm. Även icke-medlemmar är välkomna. Kommunala tillgänglighetsrådets arbetsutskott ändrar datum från den 20 oktober till tisdagen den 18 oktober kl Observera att det är ett måste att ha en funktionell ljudanordning till nästa sammanträde. Helene påpekar att det vore bra om det fanns en ljudanläggning i stora matsalen på T4. Bilagor: Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Strategidokumentet Tillgänglighet och delaktighet för alla Irene Nilsson Ordförande Helene Larsson (FUB) Vice ordförande

5 Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73) om parkeringstillstånd för rörelsehindrade; beslutade den 15 april TSFS 2016:19 Utkom från trycket den 22 april 2016 Omtryck VÄGTRAFIK Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 13 kap. 7 och 9 trafikförordningen (1998:1276) att 1 kap. 1, 4 kap. 5 och bilaga 1 och 2 till styrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73) om parkeringstillstånd för rörelsehindrade ska ha följande lydelse samt beslutar följande allmänna råd. Författningen kommer därför att ha följande lydelse från och med den dag då denna författning träder i kraft. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Dessa föreskrifter och allmänna råd gäller förutsättningar för parkeringstillstånd, utformningen av parkeringstillstånd för rörelsehindrade samt hur sådana tillstånd utfärdade i något annat land ska gälla här i riket. Föreskrifterna gäller också hur parkeringstillstånd för rörelsehindrade ska användas. (TSFS 2016:19) 2 kap. Förutsättningar för parkeringstillstånd Allmänna råd till 13 kap. 8 första stycket trafikförordningen (1998:1276) Bedömningen av om en rörelsehindrad, som inte själv kör motordrivet fordon, regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet bör grundas på sökandens förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten. Bedömningen av väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand bör grundas på samtliga funktionshinders påverkan på förmågan att förflytta sig med eventuella hjälpmedel. Föreligger svårigheter att bedöma förutsättningarna för utfärdande av parkeringstillstånd bör sökande ges tillfälle att komplettera utredningen. Om behovet av förarens hjälp utanför fordonet eller svårigheterna att förflytta sig beror på psykiatriskt tillstånd bör bedömningen grundas på läkarintyg utfärdat av läkare med specialistkompetens i psykiatri. (TSFS 2016:19) 1

6 TSFS 2016:19 1 Sökande ska ge in ett välliknande fotografi och de uppgifter i övrigt som kommunen behöver för bedömning av ansökan och för utfärdande av ett parkeringstillstånd. 3 kap. Användning av parkeringstillstånd 1 När ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade används ska tillståndet placeras i fordonets främre del så att det är väl synligt och läsbart utifrån. 2 Kommunen ska vid utfärdandet av parkeringstillstånd för rörelsehindrade på begäran tillhandahålla en översikt över villkoren för användandet av parkeringstillstånd i de olika medlemsstaterna i Europeiska unionen. Översikten ska grundas på kommissionens faktablad enligt punkten 4 rådets rekommendation 98/376/EG av den 4 juni 1998 om parkeringstillstånd för personer med funktionshinder. 3 Parkeringstillstånd utfärdat till en rörelsehindrad som vid ansökan uppgivit att han eller hon själv kör motordrivna fordon får endast användas av tillståndshavaren. Parkeringstillstånd utfärdat till en rörelsehindrad som vid ansökan uppgivit att han eller hon inte kör motordrivna fordon får endast användas vid parkering för tillståndshavaren. 4 Tillståndshavaren får inte låta annan använda parkeringstillståndet i strid med 3. 4 kap. Parkeringstillståndets utformning och innehåll 1 Parkeringstillstånd för rörelsehindrad enligt 13 kap. 8 trafikförordningen (1998:1276) ska på framsidan innehålla upplysningen Parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Tillståndet ska i övrigt vara utformat enligt 1 11 samt bilaga 1 och 2. 2 Den i bilaga 1 angivna ljusblå färgen ska vara färg nr 1030-B30G och den mörkblå färgen ska vara färg nr 5050-R80B enligt svensk standard (SS ). Den ljusblå färgen motsvarar Pantone 304 eller CMYK-skalan Cyan 31, Magenta 0, Gult 6 och Svart 0. Den mörkblå färgen motsvarar Pantone 282 eller CMYK-skalan Cyan 34, Magenta 27, Gult 0, och Svart Slutdagen för parkeringstillståndets giltighet ska anges med två siffror för dagen, de tre inledande bokstäverna i månadens namn och fyra siffror för årtalet i nämnd ordning. 4 Parkeringstillståndets serienummer ska innehålla 1. fyra siffror, som ska ange kommunen så som sägs i Statistiska centralbyråns meddelanden i samordningsfrågor för Sveriges officiella statistik, 2. kommunens löpnummer för parkeringstillstånd, 3. de två sista siffrorna i tillståndshavarens födelseår, 4. bokstaven M om tillståndet avser en man och bokstaven K om tillståndet avser en kvinna, samt 2

7 TSFS 2016:19 5. bokstaven F om tillståndet avser en rörelsehindrad som får tillstånd för att han eller hon själv kör motordrivet fordon och bokstaven P om tillståndet avser en rörelsehindrad som får tillstånd för att han eller hon regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet. Uppgifterna enligt 1 3 samt 5 ska vara åtskilda med bindestreck. 5 Parkeringstillstånd ska vara utformade så att förfalskning och efterbildning av tillståndet försvåras. Tillstånden ska ha minst de i 6 10 angivna förfalskningsskydden. (TSFS 2016:19) 6 Parkeringstillståndet ska bestå av vattenmärkt, icke-fluorescerande papper. 7 Den ljusblå botten ska vara försedd med ett annat mönster av säkerhetstyp än rastertryck och ska tryckas iriserat i minst två färger. Allmänna råd Mönster av guillochetyp och reliefbottentyp är exempel på mönster av säkerhetstyp. 8 På framsidan av parkeringstillståndet ska plasten vara försedd med ett tydligt reliefmönster som täcker minst halva framsidan. 9 På parkeringstillståndets framsida ska finnas ett hologram med minst två växlande tydligt urskiljbara bilder. 10 På parkeringstillståndets baksida ska finnas ett för ögat osynligt tryck som fluorescerar under bestrålning. 11 Parkeringstillstånd får förses med streckkod eller annan märkning för maskinell kontroll om den inte väsentligt förändrar parkeringstillståndets utseende. 5 kap. Utländska parkeringstillstånd 1 Ett utländskt parkeringstillstånd av gemenskapsmodell i enlighet med bilaga 1 och som är utfärdat i en stat inom EES, ger i Sverige samma rätt att parkera som parkeringstillstånd enligt 13 kap. 8 trafikförordningen (1998:1276). 2 Även andra utländska parkeringstillstånd med den internationella handikappsymbolen ger samma rätt att parkera som parkeringstillstånd enligt 13 kap. 8 trafikförordningen (1998:1276) om de är utfärdade på danska, engelska, franska, norska, svenska eller tyska eller om de används tillsammans med en bestyrkt översättning till något av dessa språk. Tillstånden gäller dock inte sedan innehavaren vistats i Sverige i mer än ett år. 3

8 TSFS 2016:19 6 kap. Undantag 1 Undantag från dessa föreskrifter prövas av Transportstyrelsen. Denna författning 1 träder i kraft den 1 augusti Parkeringstillstånd med utformning enligt Vägverkets föreskrifter (VVFS 1999:176) om parkeringstillstånd för rörelsehindrade får utfärdas till och med den 31 december (TSFS 2009:82) Denna författning 2 träder i kraft den 1 juli På Transportstyrelsens vägnar MARIA ÅGREN Monika Morén (Väg- och järnvägsavdelningen) 1 TSFS 2009:73. 2 TSFS 2016:19. 4 Utgivare: Kristina Nilsson, Transportstyrelsen, Norrköping ISSN

9 TSFS 2016:19 Bilaga 1 Bilaga 1. Bestämmelser om gemenskapsmodell för parkeringstillstånd för personer med funktionshinder A. Parkeringstillstånd enligt gemenskapsmodell för personer med funktionshinder ska ha följande mått: Höjd: 106 mm, Bredd: 148 mm. B. Parkeringstillståndets färg ska vara ljusblå, med undantag för den vita rullstolssymbolen som ska ha en bred mörkblå bakgrund. C. Parkeringstillståndet för personer med funktionshinder ska vara inplastat, med undantag för raden på baksidans vänstra del för innehavarens namnteckning. D. Parkeringstillståndet för personer med funktionshinder ska ha en fram- och en baksida, var och en vertikalt avdelad i två delar. Framsidans vänstra del ska innehålla följande: 1. Rullstolssymbolen i vitt mot mörkblå bakgrund. 2. Slutdag för parkeringstillståndets giltighetstid. 3. Parkeringstillståndets serienummer. 4. Utfärdande myndighets/organisations namn och stämpel. Framsidans högra del ska innehålla följande: 1. Upplysningen Parkeringstillstånd för personer med funktionshinder tryckt med stor stil på den medlemsstats språk som utfärdar parkeringstillståndet. Efter ett lämpligt mellanrum ska motsvarigheten till parkeringstillstånd anges med liten stil på Europeiska unionens övriga språk. 2. Orden Europeiska gemenskapernas modell tryckt på den medlemsstats språk som utfärdar parkeringstillståndet. 3. I bakgrunden ska följande särskiljande tecken för medlemsstater finnas. B GB CZ DK D EST IRL EL E F HR I CY Belgien Bulgarien Tjeckien Danmark Tyskland Estland Irland Grekland Spanien Frankrike Kroatien Italien Cypern 5

10 TSFS 2016:19 Bilaga 1 LV LT L H M NL A PL P RO SLO SK FIN S UK (TSFS 2016:19) Lettland Litauen Luxemburg Ungern Malta Nederländerna Österrike Polen Portugal Rumänien Slovenien Slovakien Finland Sverige Förenade kungariket Baksidans vänstra del ska innehålla följande: 1. Innehavarens efternamn. 2. Innehavarens förnamn. 3. Innehavarens namnteckning eller annat särskiljande tecken, om så föreskrivs i den nationella lagstiftningen. 4. Innehavarens foto. Baksidans högra del ska innehålla följande: 1. Detta tillstånd ger innehavaren rätt att åtnjuta de parkeringsförmåner som erbjuds av den medlemsstat där han befinner sig. 2. Om detta tillstånd används, ska det anbringas på fordonets främre del så att framsidan är klart synlig för kontroll. E. Med undantag för skriften på framsidans högra del ska skriften vara avfattad på den medlemsstats språk som utfärdar parkeringstillståndet. 6

11 TSFS 2016:19 Bilaga 2 Bilaga 2 FRAMSIDA Pysäköintilupa Parkeringskort Parkovací povolení Autorizaţie de parcare Pozwolenie na parkowanie Automašīnas novietošanas atļauja Leidimas statyti automobilį Cartao de estacinamento Permess ta' l-ipparkjar Άδεια στάθμευσης Parkimisluba Parkolási engedély Parkovacie povolenie Dovoljenje za parkiranje Pазрешение за паркиране Contrassegno di parcheggio Tarjeta de estacinamento Carte de stationnement Ceadúnas páirceála Parkeerkaart Parkausweis Parking card Dozvola za parkiranje (TSFS 2016:19) BAKSIDA 7

12 Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi

13 Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/ Fastställt den: Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Kommunstyrelsen Dokumentet gäller för: Alla styrelser och nämnder Giltighetsperiod: Ersätter: Handikappolitiskt program Antagen: Kommunfullmäktige Kommunal författningssamling: H 04

14 Inledning 3(7) A lla människor har kunskaper, förmågor och erfarenheter som är viktiga för samhället. Därför är tillgänglighet och delaktighet en ledstjärna i kommunens strävan efter att erbjuda en god och trygg livsmiljö till alla. Bakgrund Hässleholms kommun har sedan år 2005 ett handikappolitiskt program som anger inriktning och samordning av insatser på längre sikt. Programmet har efter beslut i kommunfullmäktige reviderats och omdanats till en strategi för tillgänglighet och delaktighet för alla. Frågor om tillgänglighet berör oss alla. Tillgänglighet för alla innebär att vi gör anpassningar som är nödvändiga för några, underlättande för ett flertal och angelägna för alla. Tillgänglighet handlar inte enbart om den fysiska miljön utan även om kommunens förmåga att ge tillgänglig information och ett gott bemötande. Varje människa ska ges möjlighet att delta i dialogen och göra sin röst hörd. Utgångspunkter I strategin utgår vi från: FN:s allmänna förklaringar om de mänskliga rättigheterna FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning FN:s konvention om barnets rättigheter Nationell lagstiftning, mål och handlingsplaner inom tillgänglighetsområdet Övergripande målen i Hässleholms kommuns strategiska plan Syfte Strategin tydliggör inriktning och arbetssätt i kommunens strävan efter tillgänglighet och delaktighet för alla. Definitioner I oktober 2007 beslutade Socialstyrelsen att termen handikapp ska utgå och numera används begreppen funktionshinder och funktionsnedsättning. Funktionsnedsättning: en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Den kan uppstå till följd av sjukdom eller på grund av en medfödd eller förvärvad skada. Funktionshinder: en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. Exempel på begränsningar är svårigheter att klara sig själv i det dagliga livet och bristande delaktighet i arbetslivet, i sociala relationer, i fritids- och kulturaktiviteter, i utbildning och i demokratiska processer.

15 Tillvägagångssätt 4(7) S trategin för tillgänglighet och delaktighet är länken mellan de övergripande målen och nämndernas och styrelsernas mål och åtgärder. Ansvar Varje nämnd och styrelse har i uppdrag att formulera sina mål för delaktighet och tillgänglighet och förvaltningarna och bolagen har sedan till uppgift att i sina planer och budgetar tydliggöra hur målen ska uppnås och hur resurserna ska fördelas. I de fall det krävs kommunövergripande insatser har kommunstyrelsen ett särskilt ansvar för genomförande och finansiering. Genomförande Strategin innehåller ett antal fokusområden som anger inriktningarna för kommunens arbete med tillgänglighet och delaktighet. Genom att prioriteringen och samordningen tydliggörs blir det lättare att kraftsamla kring kommunens utmaningar på kort och lång sikt. Uppföljning Grunden till en framgångsrik styrning ligger inte enbart i förmågan att formulera och kommunicera målen utan även i viljan och förmågan att följa upp och analysera måluppfyllelsen och genomförda insatser. Uppföljningen av målen och åtgärderna för tillgänglighet och delaktighet kommer att ske inom ramen för kommunens ordinarie uppföljning, d.v.s. vid delårs- och årsuppföljningen. Analysen av måluppfyllelsen och genomförda åtgärder kommer att sammanställas och presenteras årligen för kommunala tillgänglighetsrådet och pensionärsrådet. Utvärdering Kommunfullmäktige ska en gång varje mandatperiod utvärdera strategin och föreslå eventuella förändringar. Samordning och organisation För att arbetet med tillgänglighet och delaktighet ska kunna ge största möjliga effekt krävs det samordning och en god dialog med representanter för organisationerna för funktionsnedsatta. Följande funktioner ska finnas: Tillgänglighetssamordnare Samordnaren ska finnas på kommunledningskontoret och ha ett ansvar för att driva och samordna tillgänglighetsfrågorna. Nätverk för tillgänglighet och delaktighet Nätverket ska bestå av representanter från kommunens förvaltningar samt från de kommunala bolagen. Dessa kommer att ha ett särskilt ansvar för samverkan och att föra ut tillgänglighets- och delaktighetsfrågorna i respektive förvaltning och bolag. Kommunala tillgänglighetsrådet och pensionärsrådet Det kommunala tillgänglighetsrådet och pensionärsrådet ska fungera som organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för personer med funktionsnedsättning, pensionärsorganisationerna och kommunens styrelser och nämnder. Råden ska vara forum för opinionsbildning och kunskapsspridning.

16 Tillgänglig fysisk miljö 5(7) O ffentliga lokaler och allmänna platser ska i möjligaste mån vara fullt tillgängliga och användbara för alla. Det är viktigt att människor känner sig trygga och välkomna både på gator och torg och i butiker och restauranger. Enkelt avhjälpta hinder Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska den bebyggda miljön vid nybyggnad, ombyggnad och ändring i skälig utsträckning anpassas så att den blir tillgänglig och användbar för alla. Lagen säger att enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas om de med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkla att åtgärda. Enkelt avhjälpta hinder är exempelvis mindre nivåskillnader, höga trösklar, tunga dörrar, trappor som saknar ledstänger, bristande kontrast- eller varningsmarkering, svårlästa skyltar, bristande eller bländande belysning och brister i ljudmiljön. För att säkerställa att alla ska kunna röra sig och vistas i inne- och utemiljön ska kommunen vara ett föredöme och tillgänglighetsanpassa sina egna lokaler och allmänna platser. Fokusområden Upptäcka och åtgärda brister i den fysiska miljön Utveckla samarbetet med kommunens näringsidkare och fastighetsägare kring tillgänglighet

17 Information och dialog 6(7) D et ska vara enkelt att hitta information, förstå innehållet och delta i kommunikationen utifrån sina förutsättningar. Information Kommunens webbsida är kommunens viktigaste informationskanal. Medborgarens krav på tillgänglighet, flexibilitet och service ska mötas av en informativ och tillgänglig hemsida som möjliggör dialog. Hässleholms kommuns hemsida är konstruerad för att uppfylla tillgänglighetskriterierna men det krävs ett aktivt och medvetet arbete för att fylla sidan med korrekt, aktuell och lättförståelig information för alla. Samtidigt måste det finnas en god beredskap för att ge en personlig och anpassad service både på telefon, i brev, e-post och fysiska möten. Bemötande och dialog Ett gott bemötande bottnar i en respekt för individen. Det ska finnas en kunskap och förståelse för varandras olikheter och kommunen har ett ansvar för att höja allmänhetens medvetande om hur det är att leva med funktionsnedsättningar. Kommunens medarbetare och förtroendevalda ska vara lyhörda för varandras och andras åsikter och idéer. Vid en dialog har valet av tidpunkt, arena och form stor betydelse för medborgarens möjlighet att delta. Fokusområden Skapa större öppenhet och transparens i kommunens verksamhet Öka kunskapen och förståelsen för varandras olikheter Utveckla medborgardialogen

18 Ett samhälle för alla 7(7) H ässleholms kommun ska verka för att alla ges möjlighet att delta i samhället fullt ut. Det innebär att vi arbetar för att alla ska erbjudas en god utbildning, en meningsfull sysselsättning och en aktiv fritid. God lärmiljö Barn och elever har olika förutsättningar att tillgodogöra sig utbildning och därför kan inte undervisningen utformas på samma sätt för alla. Att erbjuda en lärmiljö som utgår från individens behov och förutsättningar innebär anpassningar som stärker lärandet. En kontinuerlig utveckling av lärmiljön ställer stora krav på såväl organisatoriska förutsättningar som pedagogens val av arbetssätt och metoder i undervisningen. Det är således en utmaning som behöver vara i fokus för alla som jobbar i förskolan och skolan. Tillgänglig arbetsgivare Arbete är av väsentlig betydelse för alla människors livskvalitet och delaktighet i samhällslivet. Hässleholms kommun ska arbeta för att alla ges samma möjlighet att ta del av information om lediga tjänster, att söka och tilldelas tjänster. Aktiv fritid Rätten till kultur och fritid finns uttalad i både FN:s konvention om barnets rättigheter och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det handlar om att alla ska kunna utöva och ta del av kultur- och fritidsaktiviteter på lika villkor. Fritiden spelar en viktig roll. Genom att delta i olika fritidsaktiviteter kan inte minst barn och ungdomar få möjlighet att skapa en egen identitet, få större självständighet och utvecklas som person. Fokusområden Erbjuda alla barn och elever en lärmiljö som tar hänsyn till individens behov och förutsättningar Erbjuda praktikplatser och arbete för personer med funktionsnedsättning inom de kommunala verksamheterna Prioritera föreningar som har ett aktivt tillgänglighetsarbete

19 Hässleholms kommun Stadshuset Hässleholm vx

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade; beslutade den 24 juni 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 13 kap. 7 och 9 trafikförordningen

Läs mer

Riktlinje för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinje för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Politisk riktlinje 2019-05-15 Riktlinje för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade TN 2019/0261 Beslutad av tekniska nämnden den 15 maj 2019. Riktlinjen ersätter tidigare antagen riktlinje

Läs mer

Riktlinje för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinje för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Politisk riktlinje 2015-09-17 Riktlinje för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade TN 2015/0438-3 Beslutad av tekniska nämnden den 17 september 2015. Riktlinjen gäller från och med 20

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73) om parkeringstillstånd

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73) om parkeringstillstånd Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73) om parkeringstillstånd för rörelsehindrade; beslutade den 15 april 2016. TSFS 2016:19 Utkom från trycket den 22

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 juli 2011 (18.7) (OR. en) 12987/11 TRANS 216

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 juli 2011 (18.7) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 juli 2011 (18.7) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 14 juli 2011 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr: D011724/02

Läs mer

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB Implementeringstid för YKB Fakta och implementeringstider är hämtade ifrån EUkommissionens dokument: National timetables for implementation of periodic training for drivers with acquired rights deadlines

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem.

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem. Modeller av europeiska sjukförsäkringskort landsvis Den här bilagan innehåller information om det europeiska sjukförsäkringskortet. Modellkorten har kopierats från webbadressen http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Läs mer

L 165 I officiella tidning

L 165 I officiella tidning Europeiska unionens L 165 I officiella tidning Svensk utgåva Lagstiftning sextioförsta årgången 2 juli 2018 Innehållsförteckning II Icke-lagstiftningsakter BESLUT Europeiska rådets beslut (EU) 2018/937

Läs mer

Reglemente för tillgänglighetsrådet

Reglemente för tillgänglighetsrådet www.hassleholm.se Reglemente för tillgänglighetsrådet Reglementen Innehållsförteckning Reglemente för tillgänglighetsrådet... 1 Syfte... 1 Rådets uppgifter... 1 Rådets sammansättning... 1 Rådets arbetsformer

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om Regionkommitténs sammansättning SV SV MOTIVERING 1. BAKGRUND TILL FÖRSLAGET I artikel 305

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Insändes till: Överkalix kommun Bygg- och miljönämnden ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Sida 1 (5) För att ansökan ska behandlas fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2002D0864 SV 01.06.2003 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B BESLUT nr 184 av den 10 december 2001 om de standardblanketter

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet

Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Hässleholms kommun Datum 2018-02-22 Plats och tid: Högalidshemmet, kl. 13:00-16:00 Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet 2018-02-22 Närvarande Helene Larsson (FUB)

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Full delaktighet för alla Kommunfullmäktige har beslutat om Uppsala kommuns program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan skickas in till den kommun där sökande är folkbokförd. För att ansökan ska kunna behandlas ska legitimerad läkare fylla i sidan som gäller läkarintyg.

Läs mer

I. BEGÄRAN OM UPPGIFTER vid utsändning av arbetstagare för tillhandahållande av tjänster i andra länder

I. BEGÄRAN OM UPPGIFTER vid utsändning av arbetstagare för tillhandahållande av tjänster i andra länder FORMULÄR FÖR (FRIVILLIG) ANVÄNDNING AV DEN BEGÄRANDE MYNDIGHETEN I. BEGÄRAN OM UPPGIFTER vid utsändning av arbetstagare för tillhandahållande av tjänster i andra länder enligt artikel 4 i direktiv 96/71/EG

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Jeanette Nordin, Uppdragsstrateg Omsorgsförvaltningen december 2016 Agenda Syfte med programmet Varför ett funktionshinderpolitiskt program

Läs mer

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna SAMMANFATTNING I EU-fördragets förord anges bland målsättningarna för unionen att man ska fortsätta

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Läkarintyg ska alltid skickas med vid förstagångsansökan eller efter begäran från handläggare. För parkeringstillståndet krävs ett välliknande passfoto och

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Fysisk planering Svartuddsvägen 1 94185 Piteå Tel: 0911-69 62 00 Blanketten är ifyllnadsbar men måste skrivas ut för underskrift. Jag söker för första

Läs mer

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND VEM KAN FÅ PARKERINGSTILLSTÅND? En person som har betydande svårigheter att förflytta sig till fots till och från ett fordon inom rimligt gångavstånd

Läs mer

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 P7_TA(2013)0082 Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 Europaparlamentets resolution av den 13 mars 2013 om Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 (2012/2309(INL)) Europaparlamentet

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan skickas in till den kommun där sökande är folkbokförd. För att ansökan ska kunna behandlas ska legitimerad läkare fylla i sidan som gäller läkarintyg.

Läs mer

DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR

DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR I nedanstående tabeller presenteras grundläggande statistik för flera områden som rör den gemensamma fiskeripolitiken: medlemsstaternas fiskeflottor 2014 (tabell 1), sysselsättningssituationen

Läs mer

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr)

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr) 1(5) ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD SOM ÄR FOLKBOKFÖRD I ÅTVIDABERGS KOMMUN Sökande Namn Personnummer Bostadsadress Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Läkarintyg ska alltid skickas med vid förstagångsansökan eller efter begäran från handläggare. För parkeringstillståndet krävs ett välliknande passfoto och

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN. Ansökan om bindande klassificeringsbesked (BKB) Allmänna uppgifter

EUROPEISKA UNIONEN. Ansökan om bindande klassificeringsbesked (BKB) Allmänna uppgifter EUROPEISKA UNIONEN Ansökan om bindande klassificeringsbesked (BKB) Allmänna uppgifter Läs noggrant igenom följande upplysningar innan ansökan om bindande klassificeringsbesked fylls i. 1. Närmare vägledning

Läs mer

Allmänna uppgifter om dig

Allmänna uppgifter om dig Offentligt samråd om EU-lagstiftningen om växtskyddsmedel och bekämpningsmedelsrester Fält märkta med * är obligatoriska. Allmänna uppgifter om dig Observera: Den här enkäten riktar sig till allmänheten,

Läs mer

Parkeringsavgifter för rörelsehindrade. Svar på skrivelse från Patrik Silverudd (L)

Parkeringsavgifter för rörelsehindrade. Svar på skrivelse från Patrik Silverudd (L) Dnr Sida 1 (6) 2016-10-12 Handläggare Jarina Edlund 08-508 260 94 Till Trafiknämnden 2016-11-10 Parkeringsavgifter för rörelsehindrade. Svar på skrivelse från Patrik Silverudd (L) Förslag till beslut 1.

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning. om det europeiska medborgarinitiativet. {SWD(2017) 294 final}

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning. om det europeiska medborgarinitiativet. {SWD(2017) 294 final} EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.9.2017 COM(2017) 482 final ANNEXES 1 to 7 BILAGOR till Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om det europeiska medborgarinitiativet {SWD(2017) 294

Läs mer

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 8.6.2017 A8-0061/19 Ändringsförslag 19 Petra Kammerevert för utskottet för kultur och utbildning Betänkande Santiago Fisas Ayxelà Europeisk kulturhuvudstad för åren 2020 2033 COM(2016)0400 C8-0223/2016

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 COM(2015) 639 final ANNEXES 3 to 4 BILAGOR BILAGA III: Samlad bedömning av additionalitet (artikel 95 i förordningen om gemensamma bestämmelser) BILAGA IV:

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Reviderad 2012-03-26 1/8 Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se Bankgiro

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För dig som är folkbokförd inom Lidingö stad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För dig som är folkbokförd inom Lidingö stad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För dig som är folkbokförd inom Lidingö stad De uppgifter som lämnats kan komma att lämnas ut till myndigheter eller enskilda om det krävs enligt lag eller

Läs mer

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslaget till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av protokollet till

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Beslutsdatum 2018-05-14 Dokumenttyp Rutin Beslutad av Kommunledningsutskottet Dokumentägare Medborgarfokus Chef Servicecenter Diarienummer

Läs mer

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Rapporten Kvarsättning i europeiska grundskolor: regelverk och statistik jämför hur kvarsättning metoden att låta eleverna gå om ett år

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15992/17 ADD 1 FÖLJENOT från: inkom den: 14 december 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: AGRI 716 ENV 1087 PHYTOSAN 31 PESTICIDE 6 Jordi AYET

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade 2009-04-01 1(5) Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Antaget av kommunstyrelsen 2009-03-16, 106 Vad är parkeringstillstånd? Parkeringstillstånd för rörelsehindrad är ett

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den 22.10.2014

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den 22.10.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.10.2014 C(2014) 7594 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 22.10.2014 om ändring av genomförandebeslut K (2011) 5500 slutlig, vad gäller titeln och förteckningen

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Myndighetsnämnden för Socialtjänst och Skola Ansökningshandling Parkeringstillstånd för rörelsehindrad OBS! Handläggningstiden är ca 6 veckor. YDRE KOMMUN Socialförvaltningen Kommunkontoret 570 60 YDRE

Läs mer

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015.

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX 592 Komm. dok.

Läs mer

Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd

Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd 1(6) ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd Vid första ansökningstillfället fyller alltid läkaren i läkarintyget på sidan fyra. Läkarintyg

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden beslutar att som svar på remissen överlämna kontorets tjänsteutlåtande till Transportstyrelsen

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden beslutar att som svar på remissen överlämna kontorets tjänsteutlåtande till Transportstyrelsen Dnr Sida 1 (7) 2015-12-10 Handläggare Måns Magnusson 08-508 260 05 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Förslag till föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:73)

Läs mer

Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd

Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd 1(6) ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD Tillvägagångssätt för ansökan om parkeringstillstånd Vid första ansökningstillfället fyller alltid läkaren i läkarintyget på sidan fyra. Läkarintyg

Läs mer

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD för dig som är folkbokförd inom Sundbybergs stad

ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD för dig som är folkbokförd inom Sundbybergs stad SBG7065, v1.0, 2014-11-20 ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD för dig som är folkbokförd inom Sundbybergs stad 1 (5) Personuppgifter som lämnas i samband med ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrad information

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrad information Parkeringstillstånd för rörelsehindrad information Läs informationen innan du fyller i ansökan. Du kan söka som förare eller passagerare, inte båda. Handläggningstiden är ungefär 4 veckor från att ansökan

Läs mer

L 201 officiella tidning

L 201 officiella tidning Europeiska unionens L 201 officiella tidning Svensk utgåva Lagstiftning sextioförsta årgången 8 augusti 2018 Innehållsförteckning II Icke-lagstiftningsakter INTERNATIONELLA AVTAL Information om datum för

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Sid 1 (4)

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Sid 1 (4) ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Sid 1 (4) För att ansökan ska behandlas bör legitimerad läkare ha fyllt i läkarintyget på sidan 2. För parkeringstillståndet fordras ett välliknande foto

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Ansökan skickas till: Skellefteå kommun, Samhällsbyggnad, Parkeringstillstånd, 931 85 Skellefteå ANSÖKAN om parkeringstillstånd För att ansökan skall behandlas bör legitimerad läkare fyllt i läkarintyget

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet

Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet MINNESANTECKN INGAR 1 (3) Hässleholms kommun Datum 2017-02-23 Plats och tid: Högalidshemmet, storstugan Minnesanteckningar från kommunala tillgänglighetsrådet 2017-02-23 Närvarande!rene Nilsson (S) ordf.

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

På den här blanketten kan du ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

På den här blanketten kan du ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade 1(6) På den här blanketten kan du ansöka om för rörelsehindrade Läs alltid anvisningarna innan du fyller dina uppgifter i blanketten. För att vi ska kunna behandla din ansökan måste den vara fullständigt

Läs mer

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOLL OM ÄNDRING AV PROTOKOLLET OM ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER, FOGAT TILL FÖRDRAGET

Läs mer

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna IP/08/836 Bryssel den 3 juni 2008 EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna Europeiska kommissionen intensifierar i dag sina ansträngningar för att främja användningen av det kostnadsfria

Läs mer

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer.

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer. SKATTEREGISTRERINGSNUMMER (TIN) Skatteregistreringsnumret efter ämne: Nationell webbplats 1. AT Österrike https://www.bmf.gv.at/steuern/_start.htm 2. BE Belgien http://www.ibz.rrn.fgov.be/fr/registre-national/

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

15410/17 MLB/cc DGC 1A

15410/17 MLB/cc DGC 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 14 maj 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutionellt ärende: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Tredje tilläggsprotokollet till

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1,

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1, P5_TA(2004)0361 Europeisk kulturhuvudstad för åren 2005 till 2019 ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 1419/1999/EG

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

I Linköping är alla delaktiga

I Linköping är alla delaktiga Linköpings funktionshinderpolitiska program Programmet gäller från den 24 januari 2017. Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Förord 3 1 Inledning 4 2 FN:s konvention 5 3 I Linköping 6 4 Så ska kommunen

Läs mer

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2014-02-18 N2014/850/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd Regeringens proposition om godkännande av fördraget om Tjeckiens, Estlands, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Polens, Sloveniens och Slovakiens anslutning till

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

UTLÄNDSKA STUDERANDE MED STUDIESTÖD FRÅN ETT NORDISKT LAND ASIN

UTLÄNDSKA STUDERANDE MED STUDIESTÖD FRÅN ETT NORDISKT LAND ASIN Nordiska medborgare I stödlandet Utomlands Studiestöd för nordiska medborgarna 0 500 1 000 1 500 2 000 2 500 3 000 3 500 4 000 Danmark 2 949 61 Finland 198 13 Island 7 1 Norge 3 310 294 Sverige 2 208 125

Läs mer

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade ANSÖKAN om parkeringstillstånd för rörelsehindrade 1 (6) Sökande Förnamn Efternamn Personnummer Bostad (utdelningsadress, gata, box, etc) Postnummer Postort Telefon dagtid (även riktnr) E-postadress Jag

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 FÖLJENOT från: inkom den: 2 mars 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: FÖRDRAGET UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(5)

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(5) Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(5) Ansökan skickas till: Skellefteå kommun, Samhällsbyggnad, Parkeringstillstånd, 931 85 Skellefteå Viktig information! För att ansökan ska behandlas

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet SÖ 2013:20 Nr 20 Protokoll om det irländska folkets oro rörande Lissabonfördraget Bryssel den 13 juni 2012 Regeringen

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt

Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt 15.02.2006-15.03.2006 589 svar Ange inom vilken sektor som företaget huvudsakligen är verksamt D - Tillverkning 141 23,9% G - Partihandel

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Obs! Handläggningstiden är ca 3 veckor. Skicka ansökan till: Stenungsunds kommun Kansliet 444 82 Stenungsund 2015-01-05 Så här ansöker du om

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(5)

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(5) Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad 1(5) Ansökan skickas till: Skellefteå kommun, Samhällsbyggnad, Parkeringstillstånd, 931 85 Skellefteå Viktig information! För att ansökan ska behandlas

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Senast uppdaterad: 2017-07-04 Stenungsund kommun Besöksadress: Strandvägen 15 Tel: 0303-73 00 00 E-post: kommun@stenungsund.se 444 82 Stenungsund

Läs mer

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Beredningen för samhällets omsorger Antaget av kommunfullmäktige 2012-02-23 Alla foton kommer från Shutterstock.com

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 5.11.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1925/2004 av den 29 oktober 2004 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Sida 1 av 6 För att kunna behandla ansökan fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 3 samt att ett välliknande foto i passfotoformat samt namnteckning bifogas (se sista sidan). Kommunen

Läs mer

L 323/34 Europeiska unionens officiella tidning

L 323/34 Europeiska unionens officiella tidning L 323/34 Europeiska unionens officiella tidning 8.12.2007 RÅDETS BESLUT av den 6 december 2007 om fullständig tillämpning av bestämmelserna i Schengenregelverket i Republiken Tjeckien, Republiken Estland,

Läs mer

Policy för funktionshinderfrågor

Policy för funktionshinderfrågor Styrdokument 1 (5) 2014-06-24 Fastställd: Kommunfullmäktige 2014-09-18 x, att gälla fr.o.m. 2015 Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentig: Kanslichefen Reviderad: revideras senast 2018-12-31

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FÖLJENOT från: inkom den: 17 maj 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Läs mer