KEMIKALIER. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KEMIKALIER. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ?"

Transkript

1 & R E J TJ E R E I L A K I M E K

2 KEMIKALIER 2 Det finns massor av kemikalier i vår omgivning och i de produkter vi använder varje dag. En del kemikalier behövs att tillverka t.ex. hygienprodukter helt utan kemikalier går inte - dessutom är en del naturliga ämnen kemikalier. Men vi vet fortfarande för lite om en hel del kemikalier och framförallt vad som händer då de blandas i en kemikaliecocktail. Så även om doserna av skadliga kemikalier kan vara låga i enskilda produkter, kan cocktailen bli en ganska stark blandning! Kemikalier spolas ut i naturen med avloppsvattnet, en del sköljs ut i havet efter att de passerat reningsverken och en del kemikalier bryts ner mycket långsamt och kan lagras i växter och djur och också i människor. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ? När vi här pratar om kemikalier tänker vi på kemiska ämnen eller produkter som är framställda av människan. Kemikalier kan finnas både i flytande och fast form, eller som gas. En kemisk produkt kan bestå av ett rent kemiskt ämne eller vara en blandning av flera kemiska ämnen. Kemikalier används i olika produkter för att ge dem vissa egenskaper som t.ex. färg, mjukhet, brandskydd eller konservering. Risken för att bli överkänslig eller allergisk ökar ju oftare och längre vi utsätts för ett ämne. Tjejer och kvinnor är storkonsumenter av kosmetik och rengöringsmedel, men kemikalier finns också i annat: vi inreder våra hem och klär oss i nya material mer än någonsin tidigare. Vi använder många elektronikprodukter. Varje dag kan vi komma i kontakt med olika skadliga kemikalier. Eftersom vi inte säkert vet hur alla kemikalier påverkar oss och vår miljö, ska vi vara försiktiga när vi väljer produkter och tänka på att: Undvika produkter med starka dofter eller färgämnen. Undvika kosmetik, rengörings- eller impregneringsmedel i sprayform som lätt kommer in i luftvägarna. Eko-städa och undvika starka specialrengöringsmedel. Inte använda bakteriedödande medel med klor. De ökar risken för skadliga, livskraftiga bakterier. Köpa hem så få nya produkter som möjligt som är behandlade med kemikalier för yt- eller brandskydd.

3 KOSMETIKA Till kosmetika hör en massa produkter som används på huden, i håret eller i munnen för rengöring, skydd, parfymering eller sminkning. Hit hör alltså förutom smink också schampon, tvålar, deodoranter, hudkrämer, hårspray, hårfärg, raklödder, tandkrämer, färgkosmetik och parfymer. Kemikalier används i kosmetika bl.a. för att göra dem mer hållbara, ge dem doft och jämn konsistens. Doserna av skadliga kemikalier kan vara låga i enskilda produkter. Avgörande är den sammanlagda cocktail av olika medel och kemikalieföreningar som används. Åtminstone en del kosmetik- och rengöringsprodukter kan man byta ut mot helt vanliga livsmedel, såsom honung, citron, salt, soda och ättika. ER I L A R! K I E J L KEM VÄ U D JE R VA G DA?

4 HUDEN Huden är vårt skydd mot bakterier och främmande ämnen. Den är mera än bara ett skal den är kroppens största organ som lever och andas. Tvålar och schampon som sköljs bort har inte så långvarig kontakt med huden, men krämer absorberas, sugs upp, och en del ämnen som finns i hudkrämer kan vara skadliga för dig. Välj hudoljor i stället för hudkrämer. Det går också bra att använda vanlig, helst kallpressad, matolja för torr hud på händerna och kroppen. Som peelingkräm kan du pröva en blandning av ett par matskedar mannagryn och lite vatten och eventuellt några droppar citron (bör användas genast, innan grynen mjuknar). Honung är en jättebra peeling-bastukräm för hela kroppen. Blanda i lite grovt havssalt om du vill ha fastare konsistens. Tänk på att honung kan bestå av väldigt hårda sockerkristaller, så använd den försiktigt i ansiktet! Barns hud är tunnare än vuxnas och kvinnors hud är tunnare än männens. Man vet att många ämnen som upptas via huden också når blodomloppet och lagras i kroppen. Undersökningar har visat att unga människor i hela Europa har mera skadliga kemikalier i blodet än äldre människor. Välj därför bara det bästa för din hud! 4 ANSIKTSMASK En mask verkar bäst på en väl rengjord hy. Masken masserar du in i ansiktet och låter den verka i ca 20 min. Sedan tvättar du försiktigt med ljummet vatten eller med en fuktig bomullshandduk. Jordgubbar är inte bara gott, jordgubbar passar också bra i ansiktsmasker mot fet hy. C-vitamin och andra syrliga ämnen kan lösa upp fett och pormaskar. Mosa sex jordgubbar med tre matskedar äppelvinäger. Låt stå ca en timme för att moset ska hinna suga upp vinägern. Sila sedan bort vinägern. Stärkelse kan blandas i för att ge en fastare konsistens. Banan mjukar upp och ger fukt. Havregryn innehåller goda fettsyror och honung är återfuktande. Mosa en banan, blanda ner några matskedar havregryn, en matsked honung och eventuellt lite vatten. Lägg masken på fuktad hud.

5 LÄPPARNA Huden på läpparna är tunnare än på den övriga kroppen. Läpparna torkar därför lätt ut och spricker. Ibland kan sol, kyla, torr luft eller starka kryddor göra att läpparna torkar ut och vi kan få sprickor och munsår. Ett läppcerat (läppfett) med bivax ger ett bra skydd och gör läpparna mjuka. Ett cerat med vaselin och paraffin kan ha motsatt effekt och torka ut läpparna. Har du en gång börjat använda läppfett känns det som om du borde smörja och smörja hela tiden! PÅ VÅR HEMSIDA HITTAR DU ENKLA OCH EFFEKTIVA RECEPT FÖTTERNA Det är viktigt att ta hand om fötterna de ger stöd och balans och tar oss dit vi vill! Tänk på att byta skor tillräckligt ofta och att vara barfota så ofta det bara går! Ett fotbad kan fungera som en härlig avkoppling för både kropp och själ. Unna dig ett fotbad då och då, vila fötterna och lugna hela dig samtidigt. Det kan vara jätteskönt att avsluta en lång dag med ett fotbad! Har du svårt att varva ner och känner dig stressad inför morgondagen, kan det hjälpa att sätta sig på en lugn plats och ta ett fotbad. SALTA BAD Salt har en mjukgörande och läkande effekt. Efter ett saltbad känner man sig pigg och fräsch. Har du badkar häller du en näve havssalt och en halv deciliter olivolja i karet vill du ha skrubbkräm blandar du grovt havssalt, olja och lite citron. Fotsalt får du av vanligt grovt havssalt som du köper i matbutiken. Krydda själv med din favoritkrydda eller med grovrivet citron- eller apelsinskal (välj ekologiska frukter utan bekämpningsmedel). Går bra att förvara i sluten glasburk. Kul att ge och få som present! Lägg färsk skalad ingefära i bitar i det varma fotbadet om du känner dig hängig eller är förkyld. Färsk ingefära som fått dra i varmt vatten en stund är förresten också jättegott att dricka! T I P S! Efter fotbadet smörjer du in dina fötter, så får du samtidigt lite skön fotmassage.

6 HÅRET Ta hand om hela dig: ät bra, drick mycket vatten och se till att du får tillräckligt med sömn, då mår också ditt hår bra. Har du tänkt på att den största gruppen kosmetiska produkter utgörs av schampo och olika hårvårdsprodukter? En stor del av dessa kan innehålla skadliga kemikalier. Huden i hårbottnen är precis lika mottaglig för kemikalier som huden på den övriga kroppen. Välj så naturenliga schampon och balsam som möjligt. Skölj väl. Till de mest problematiska hårprodukterna hör permanentfärger och blekningsmedel samt hårspray, -mousse och mjällschampo. De innehåller vanligen kemikalier som misstänks vara såväl allergena (ge allergisk reaktion) som hormonstörande (påverka de hormonella systemen och kan orsaka allvarliga skador) och cancerogena (kan framkalla cancer). Då du låter färga eller bleka håret, var noga med att inte få medlet i hårbottnen. Välj naturliga, örtbaserade färgmedel utan syntetiska färger, konserveringsmedel eller ammoniak (sök i hälso- och ekoaffärer). Med enkla och billiga råvaror direkt från köket kan du göra dina egna effektiva hårvårdsmedel! Har du någon gång provat bleka håret med citron? Ta färskpressad citronsaft direkt på hårslingorna och gå ut i solen! Citron torkar ut och efter en dag i solen med citronblekning passar det fint att göra en inpackning. Känns ditt hår torrt och sprött? Ta olja gärna ekologisk och massera in i hår och hårbotten. Sätt en plastpåse på huvudet och vira en handduk runt. Funkar extra bra i värme, så passa på medan du är i bastun. Tvätta noggrant. Det kan vara lättare att tvätta ur oljan om du tar schampo direkt i torrt hår. Du kan också använda ägg, helst ekologiska. Har du torrt hår, smörj in hela håret och hårbotten med 1 2 gulor, vänta ca 20 minuter, gärna med plast runt håret, och skölj väl ingen tvätt behövs! Har du fett hår, tar du i stället hela ägget! På många orter i Svenskfinland finns det ekologiska frisörer som använder naturenliga, skonsammare medel. Se TIPS! Låt ibland håret vila, och använd inga kemiska hårvårdsmedel alls. Använd heller ingen hårfön eller andra värmeredskap. 6

7 DOFTER Dofter kan väcka minnen och känslor till liv! Var ibland sparsam med parfym och parfymerade produkter och njut av de dofter som ändå finns: tänk på blommande syren, nybryggt kaffe, doften i en regnig sommarskog. Parfymer är riktiga miljövärstingar de är svåra för naturen att bryta ner och många är giftiga för vattenlevande djur. Undvik därför parfymerade produkter massor av parfym spolas varje dag ner i våra avlopp. Doftämnen som används i parfymer kan vara allergiframkallande och hormonstörande. Om du vill använda parfym, använd endast till fest eller vid andra speciella tillfällen. Många människor är i dag överkänsliga mot parfym, visa hänsyn och var sparsam med starka parfymer. När det gäller deodoranter kan du spana efter produkter som endast innehåller salter (och vatten om den är i vätskeform) och är 100 procent biologiskt nedbrytbar. Saltet hämmar bakterierna i svetten och förhindrar därmed lukt. TATUERINGAR MENSSKYDD Permanenta pigmenteringar av ögonbryn, läppar och tatueringar blir allt vanligare. I tatueringar kan ingå färger som inte alls är avsedda för långvarig kontakt med huden. Ta reda på vad färgen innehåller innan du tatuerar dig. Du som är smarth: Väljer med omsorg och köper bara det du behöver! Låter dig inte lockas av olika erbju- danden och glassig reklam köper bara pro- dukter av god kvalitet som passar dina behov! Doserar rätt! Oftast använder vi alltför mycket av en produkt, en liten klick schampo eller balsam är nog! En del mensskydd kan innehålla små doser av skadliga kemikalier, ofta för att de har ett ytskikt av plast eller polyester. Många kvinnor kan då utsättas för dessa kemikalier en gång i månaden i 40 år! Vill du testa mensskydd som är miljövänligare och mer skonsamma kan du använda bindor eller tamponger av ekologisk bomull. En menskopp av silikon kan hålla upp till tio år och är dessutom skonsam mot kroppen. Se

8 TVÄTTMEDEL Via nya kläder och hushållstextilier kommer vi i kontakt med kemikalier som man vet mycket lite om. Kemikalierna når kroppen via hudkontakt eller via luftvägarna från damm i inomhusluften. När vi tvättar kläder hamnar skadliga kemikalier via avloppsvattnet i naturen. Visste du att? Öko-tex märket är den bästa garantin för att kläder och textilier inte innehåller ett flertal kända, skadliga kemikalier. Kläder av PVC-plast och/eller gummitryck kan innehålla skadliga ämnen Välj kläder av god kvalitet som håller länge, miljömärkta kläder av ekologiskt odlad bomull och av oimpregnerat ylle, lin, hampa eller bambu. Tvättips: FRÄCKA FYND: Skippa de stora klädkedjorna och fynda på loppis. Vem av er lyckas hitta den fräckaste kombinationen för en billig slant? Låt kreativiteten flöda och kombinera vilt! MERA INFO Om du behöver blekmedel, välj ett klorfritt blekmedel. Sköljmedel blir kvar i textilierna och irriterar lätt huden, pröva vanlig ättika eller låt helt bli att använda sköljmedel. Dosera tvättmedel med måtta! Naturliga tvättnötter är till 100 procent biologiskt nedbrytbara och rengör skonsamt med hjälp av saponiner som finns naturligt i nötterna. I kemtvätt används mycket starka kemikalier. Välj helst textilier som går att vattentvätta. KÖKET När du väljer rena råvaror och själv lagar din mat har du bättre koll på vad du får i dig. Undvik kemikalier genom att: Värma mat i mikrovågsugn i glaskärl eller färglös keramik. Inte i plastföremål, för plast avger små mängder tillsatsämnen vid upp hettning. Bara använda plastföremål avsedda för livsmedel (försedda med bestickmärket) till förvaring av livsmedel (gäller speciellt för feta livsmedel). Inte använda teflonkärl med skråmor i beläggningen. Inte hetta upp teflonkärl på högsta effekt, utan använd teflon endast vid lägre temperaturer. Skärbräden av plast som marknadsförs som antibakteriella/hygieniska kan innehålla miljögiftet triclosan. 8

9 OM STÄDA Du behöver inte ha en massa färgglada flaskor och burkar i ditt städskåp för att hålla ditt hem rent. Att ekostäda betyder att du klarar dig med några få ofarliga produkter som varken skadar dig eller miljön. MILJÖMÄRKTA PRODUKTER Välj i första hand miljömärkta produkter. De tillverkas med större hänsyn till miljö och hälsa än de flesta andra motsvarande produkter. Svanen och EU-blomman är miljömärken för många olika produkter. De franska och tyska certifikaten för naturkosmetik garanterar stor ekologisk hänsyn. STÄDA SMARTH: Städa helst ofta och lätt. Undvik rengöringsmedel med klor, doft och olika sprayer. Välj miljömärkta medel. Använd moderna mikrofiberdukar. Med dem kan du rengöra också utan kemiska rengöringsmedel. Vädra effektivt (med kortvarigt korsdrag). Blanda ditt eget allrengörningsmedel i en sprayflaska med hjälp av några droppar diskmedel och vatten. SORTERA SMARTH Avfall med skadliga kemikalier ska alltid sorteras för sig. Rester av kemikalier kan vara giftigt, frätande eller brandfarligt och ska inte spolas ut i avloppet eller slängas i köksavfallet. Ta reda på vart du ska föra batterier, färgrester, aceton, lysrör och termometrar. Rester av mediciner kan du lämna in på apoteket. DELAD TABLETT Använder du maskindiskmedel i tablettform räcker det med en halv tablett åt gången. Dela tabletten innan du öppnar skyddspapperet, så slipper du direktkontakt med det starka medlet!

10 sv SMARTHA KNEP Förut klarade man sig bra utan specialmedel. Lär dig några knep för att rengöra olika saker med helt vanliga medel såsom tallsåpa, ättika och matsoda. Tallsåpa löser upp fett och ingrodd smuts. Den kan användas till bl.a. golv, kök, WC och avlopp. Pröva tallsåpa för att: Rengöra ugnen; tvåla in ugnen med såpan, värm ugnen till 100 grader, låt svalna, skölj och torka väl. Ättika ger glans och förebygger och avlägsnar kalkavlagringar, utmärkt toalettrengörningsmedel. Vanlig matsoda (ph 8,3) som man använder i matlagning kan också användas i städning. Pröva matsoda för att: Avlägsna missfärgning på emaljerade ytor i t.ex. badkar och lavoar. Få bort beläggning på tekoppar: Gnid tekoppens insida med matsoda. Skölj väl och torka och du har en vit och fin kopp igen! Rengöra termosen: Fyll termosen med hett vatten och 2 msk matsoda. Låt blandningen stå i några timmar, diska därefter termosen. Pröva ättika för att: Få bort kalk ur kaffebryggaren; kör en ättikslösning (1 del ättika, 2 delar vatten) genom den. Koka sedan två tre gånger med vatten. Ta kål på småkryp; torka med en trasa doppad i ättikslösning. Få bort dålig lukt; ställ en skål med ättika i ett tobaksstinkande rum, lägg dina svettiga träningskläder i ett vatten-ättiksbad och tvätta sen som vanligt. Har hem ä hä 10

11 ELEKTRONIK UngMartha rekommenderar dessutom Galltvål En effektiv, dryg produkt, tillverkad av naturliga råvaror. Bra för fläckborttagning på tyg och kläder. Hittas i naturkostaffärer och välförsedda varuhus. Rengöringssten En lerbaserad och dryg sten som med fuktad svamp effektivt och milt rengör också de flesta besvärliga ytor och föremål, exempelvis keramiska spisar, sotiga spisluckor och kopparkannan. Allergi- och astmavänlig. Kan köpas i ekologiska affärer och välförsedda varuhus. Mikrofiberduk Fiberdukar är städdukar av polyester med mycket tunna, olika långa fibertrådar. Fiberdukarna kräver inget rengöringsmedel, kan vid behov fuktas med vatten. Tål maskintvätt. KISS(E)KATT? Har kissen varit instängd på vessan eller ensam hemma för länge? Kattkiss kan lukta, men med ättika får du bort lukten. När du torkat upp, häller du ättika direkt på trasan och stryker över golvet. Funkar också bra på illaluktande eller svårstädade kattlådor, häll ättikan direkt i lådan, låt verka en stund och tvätta som vanligt. Visste du att TV, datorer och mobiltelefoner tillförs en massa skadliga kemikalier för att minska bland annat brandrisken? Tänk på att: Vädra och dammsuga ordenligt när du skaffat en ny elektrisk pryl. Sitt helst inte med din laptop i famnen. Utnyttja separat tangentbord, mus med sladd och hörlurar vid långa samtal. Inreda med grönväxter. De renar inomhusluften också från skadliga kemikalier. Effektiva luftrenare är exempelvis grönväxterna svärmorstunga, fikus, murgröna och hänglilja. Tillverkningen av miljömärkt elektronik ökar hela tiden. Var en medveten konsument och fråga vilka miljömärkta alternativ som erbjuds! För att elektroniska apparater inte så lätt ska fatta eld tillhörs de flamskyddsmedel som kan innehålla skadliga kemikalier, de avdunstar från apparaterna då de blir varma, sitt därför inte med din dator i famnen.

12 RECEPT OCH LÄNKAR FINNS PÅ VÅR HEMSIDA: UNGMARTHA MYS: Samla tjejerna till en må bra kväll: stäng av datorn och mobilen! Gör era egna giftfria skrubb och inpackningar eller ta hand- och fotbad. Var lagom snäll mot dig själv och njut av att du är just du! Kolla även vår hemsida för att se om UngMarthas Må bra-dag ordnas nära dig! UngMartha är Finlands svenska Marthaförbundets barn- och ungdomsorganisation. Vi riktar oss till barn och unga i hela Svenskfinland. Vi vill att barn och unga skall vara en naturlig del av vårt samhälle och erbjuda dem en plats där de får vara sig själva, lära sig nytt och genom vår verksamhet bidra till en hållbar livsstil. Broschyren är en omarbetad version av Finlands svenska Marthaförbunds broschyr Kvinnor och kemikalier. Broschyren har getts ut med stöd från Lisi Wahls stiftelse, Svenska Kulturfonden och Undervisningsministeriet. Text: Petra Högnäs. Tack till Tessa Turtonen, sakkunnig i ekologi vid Marthaförbundet. Formgivning: YESsie s. Foto: Karin Lindroos. Illustrationer: David Democh. Tryck: Fram. UngMartha: Lönnrotsgatan 3 A 7, Helsingfors,

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön

Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön April 2015 Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön har sammanställt en lista med tips på hur man kan städa naturligt med till exempel ättika, citron och såpa. Det blir lika rent, men är snällare

Läs mer

Städa kemikaliefritt!

Städa kemikaliefritt! Städa kemikaliefritt! För att städa ditt hem behöver du egentligen bara; 1 Sopset 1 Microfibermopp med mopplatta för sopning av golv 1 Microfibermopp för våttorkning av golv 1 Hink med urvridare Eventuellt

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips GREEN WASHING Håll rent utan att smutsa ner miljön! Skippa konstiga rengöringsmedel när du städar. Använd mormors miljövänliga medel istället! Mormor var nämligen miljövän utan att veta om det! Det här

Läs mer

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik Hushållskemikalier Information 2010 Miljö & Teknik De flesta av oss använder dagligen kemikalier av olika slag. Det kan vara tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, bil- eller båtvårdsprodukter, färger

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Tvätta klokare. En liten guide om konsten att tänka på miljön och tvätta rent på samma gång.

Tvätta klokare. En liten guide om konsten att tänka på miljön och tvätta rent på samma gång. Tvätta klokare En liten guide om konsten att tänka på miljön och tvätta rent på samma gång. Gör så här så slipper du läsa alla sidor Foldern har vi skrivit utan pekpinnar för att dela med oss några enkla

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

För att torr och känslig hud har olika behov.

För att torr och känslig hud har olika behov. För att torr och känslig hud har olika behov. Curami by CCS allt du behöver. Mer än 30 år. Så länge har vi på CCS ägnat åt att ta hand om torr och känslig hud. Den erfarenheten delar vi nu med oss av genom

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen det första livet på jorden - mikroorganismer - göra jobbet.

Läs mer

Hjälp oss att få renare vatten!

Hjälp oss att få renare vatten! Hjälp oss att få renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att dina barns leksaker, dina lakan och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som

Läs mer

Kvinnor och kemikalier. Fokus Kvinna rätt till information

Kvinnor och kemikalier. Fokus Kvinna rätt till information Kvinnor och kemikalier Fokus Kvinna rätt till information Kvinnor och kemikalier Fokus Kvinna rätt till information Broschyren är sammanställd för Marthaförbundet av Maria Araluoma och Camilla Sederholm

Läs mer

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE Produkter för kropp och ansikte Kronans Extra Care Kroppstvål, pris: 49 kr för 350 ml En mild och skonsamt rengörande tvål med hudvänligt ph-värde för torr och känslig hud.

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Miljövisning har vi för att lära kunderna konceptet vilket gör att du sparar dig själv, miljön och pengar.

Miljövisning har vi för att lära kunderna konceptet vilket gör att du sparar dig själv, miljön och pengar. TSGM startade med Rent utan kemikalier i september. 2003 Det innebär att vi kan ta bort upp till 90 % av alla rengöringskemikalier. Företagsidén har tagits från Norge och Danmark där man sålt i snart 15

Läs mer

HITTA RÄTT STEKPANNA En lit en guide som leder dig rät t bland gjutjär n och kolstål.

HITTA RÄTT STEKPANNA En lit en guide som leder dig rät t bland gjutjär n och kolstål. HITTA RÄTT STEKPANNA En lit en guide som leder dig rät t bland gjutjär n och kolstål. EMALJERAT GJUTJÄRN GJUTJÄRN Ex. Le creuset och Staub Emaljerat gjutjärn är ett slitstarkt material och kan användas

Läs mer

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson Fixa tvätten_omslag.indd 1 2011-10-24 10.26 tvätten städningen i köket 1 Fixa kök_omslag.indd 1 2011-10-24 10.25 Fixa städ_omslag.indd 1 2011-10-24 10.28 Lärarhandledning FIXA tvätten FIXA städningen FIXA

Läs mer

ENTER ALLERGITVÄTT är anpassat för all tvätt mellan 30º och 90ºC. Passar även utmärkt vid handtvätt. Tvättmedlet är helt biologiskt nedbrytbart.

ENTER ALLERGITVÄTT är anpassat för all tvätt mellan 30º och 90ºC. Passar även utmärkt vid handtvätt. Tvättmedlet är helt biologiskt nedbrytbart. ENTER ALLERGITVÄTT 16-kgs hinkar, ph i brukslösning ca 10,5 A200 0016, MTPA i Helt oparfymerat! Fritt från allergiframkallande tillsatser! ENTER ALLERGITVÄTT är ett tvättmedel speciellt framtaget för att

Läs mer

Fläckborttagning FÖRSTA HJÄLPEN

Fläckborttagning FÖRSTA HJÄLPEN Fläckborttagning Fläckar uppstår vanligen vid spill eller när något smetar av sig från skor. Fläckarna bör avlägsnas omedelbart. Oavsett vilken typ av matta ni har valt, hjälper dessa första hjälpen-åtgärder

Läs mer

P765 Swisch Blank. P762 Swisch Kalk Away. P767 Swisch Sanitet. P766 Swisch Universal. Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker.

P765 Swisch Blank. P762 Swisch Kalk Away. P767 Swisch Sanitet. P766 Swisch Universal. Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker. P765 Swisch Blank P762 Swisch Kalk Away P767 Swisch Sanitet P766 Swisch Universal Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker. Badrum, toalett, handfat. Bord, bänkar, ytor. Swisch Blankt!

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV Ren tvätt varje gång! Nilfisk marknadsför tvättmedel för professionell tvätt inom olika områden. Våra tvättmedel har utvecklats för att möta behoven hos professionella tvättinrättningar.

Läs mer

ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet

ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet *) Vid grundlig rengöring av hårda golvytor med Kärchers ångtvätt dödas 99.99% av de vanliga hushållsbakterierna Stafylokocker och Enterococcus

Läs mer

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt!

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! Art. 103/104 All Purpose Cream normal/torr hud Verkar mjukgörande, binder fuktigheten ihuden och stärker vävnaden.

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Herrarnas hudvårdsskola

Herrarnas hudvårdsskola Herrarnas hudvårdsskola Först och främst: hudvård är inte bara för brudarna. Även riktiga män behöver ta hand om sin hud. Du vet hur det är med ett par nya fräscha sneakers. Man vill ju behålla dem fräscha

Läs mer

Argument för att välja OCEAN. En praktisk guide till vårt sortiment

Argument för att välja OCEAN. En praktisk guide till vårt sortiment Argument för att välja OCEAN En praktisk guide till vårt sortiment För nästa generation Tvätt Bastvätt 1. Låg dosering, bättre resultat. 2. Effektiv redan vid låga temperaturer. 3. Till all tvätt från

Läs mer

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling Fler än du tror tål inte starka dofter Välj OPARFYMERAT Handling Behandling 3,2 miljoner människor i Sverige lider av astma, allergi eller överkänslighet. Det här är doftöverkänslighet. Parfymerade produkter

Läs mer

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul Vattenundersökningar åk 5-6; station a) Eller: Jordens dragningskraft åk 5-6 Vattenpass, vattenlås, vattenhjul 1. Dra en vågrät och en lodrät linje på tavlan med hjälp av vattenpasset. Vätskan är tyngre

Läs mer

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni Konsten att tvätta och vårda sina händer Hygien och funktion i perfekt harmoni I harmoni med dina hygienbehov Rena och torra händer är säkra händer Handhygien är viktigt för att du skall hålla dig frisk.

Läs mer

Kakel och klinker är produkter av naturens eget material. miras produkter för professionellt underhåll

Kakel och klinker är produkter av naturens eget material. miras produkter för professionellt underhåll Kakel och klinker är produkter av naturens eget material x miras produkter för professionellt underhåll x Kakel och klinker av keramik har liksom natursten använts på golv och väggar under årtusenden.

Läs mer

PRESSKLIPP Januari 2010

PRESSKLIPP Januari 2010 PRESSKLIPP Januari 2010 Femina nr2 2010 Iris Intensive Treatment Masque får huden i balans tack vare en vårdande mix av eteriska oljor, extrakt från gurka och björk samt olja från mandel och jojoba. Ca

Läs mer

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Allergiförebyggande hår- och hudvård för den medvetna familjen utan konserveringsmedel och utan parfym. - alltid en mildare lösning Konserveringsmedel

Läs mer

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15 18-års ålder brukar aknen vara som värst för att

Läs mer

Inventering av förskola

Inventering av förskola April 2013 Inventeringsmall Operation Giftfri förskola Inventering av förskola Datum för inventering: Kommun: Namn på förskola: Avdelning: Kontaktperson förskola, namn och e-post/telefon: Inledande frågor:

Läs mer

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt!

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Äsch, det går bort i tvätten! Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Känslan av nytvättat! Det finns få känslor som går upp mot att krypa ner mellan rena lakan. Eller för den delen, ta på sig en nytvättad

Läs mer

Inför provet årskurs 8

Inför provet årskurs 8 Inför provet årskurs 8 Näringsämnena: Protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten Koka potatis: Koktid: 20-30 minuter Använd salt för att få smak och för att vattnet ska koka bättre. Behåll

Läs mer

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

Lilla städboken från MP52

Lilla städboken från MP52 Lilla städboken från MP52 små & smarta städtips Vem torkar rent mikron varje dag? Ingen. För att mjuka upp gamla matstänk kan du koka upp en skål vatten inne i ugnen. Då blir det genast lättare att torka

Läs mer

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11 Laborera åk 4-6 Lärarhandledning anpassad till LGR11 Att arbeta med Laborera 4-6 Upptechs tema Laborera 4-6 är ett komplement till skolans kemiundervisning. Med glädje och nyfikenhet tar sig Laboria* och

Läs mer

SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 020-36 87 00 / SHOP ONLINE TOUPEMABELGAL.SE

SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 020-36 87 00 / SHOP ONLINE TOUPEMABELGAL.SE SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 ÄKTA HÅR SID 4-5 CYBERHAIR SID 6-7 VITAL HAIR SID 8 SYNTETFIBER Vi gratulerar till ditt val av denna kvalitetsprodukt från Toupéma Belgal. Ditt

Läs mer

Skötsel och rengöringsanvisning

Skötsel och rengöringsanvisning Skötsel och rengöringsanvisning Innehållsförteckning Allmänt om skötsel av textila golv i offentlig miljö... 2 Förebyggande åtgärder... 2 Rekommenderade rengöringsmetoder... 3 Rengöringsmetoder... 3 Daglig

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Stora resultat börjar med små steg i ditt hem Följ med på en kort tur genom ett helt vanligt hem. Efter besöket kommer du att kunna

Läs mer

Stöd oss och få ett rent hem på köpet!

Stöd oss och få ett rent hem på köpet! Rena pengar! Stöd oss och få ett rent hem på köpet! Beställ produkter som proffsen använder! Visst vill alla ha ett rent och fräscht hem? Nu kan du få det och samtidigt stödja oss. Titta igenom den här

Läs mer

Ventilation. För boende i äldre byggnader

Ventilation. För boende i äldre byggnader Ventilation För boende i äldre byggnader Luften i gamla hus Du kan själv påverka Luften kommer in I många gamla byggnader sköter de boende själva genom otätheter luft och ventilation. Det styrs med fläktar,

Läs mer

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra,

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra, Jag använder mig av råvaror från kontrollerade odlingar, enkla recept och gör små satser. Det är som att laga mat, både roligt och spännande. Jag förvånas ständigt över hur lätt och enkelt det är att själv

Läs mer

Apotekets råd om. Hårbesvär

Apotekets råd om. Hårbesvär Apotekets råd om Hårbesvär Ett friskt, mjukt och glänsande hår uppfattas som ett tecken på kroppens hälsa och livskraft. Håret växer i cykler och däremellan vilar det. Att tappa ungefär 100 hårstrån per

Läs mer

ALKALISK AVFETTNING, MILJÖ

ALKALISK AVFETTNING, MILJÖ ALKALISK AVFETTNING, MILJÖ A100 0005/30/0205 VAFM ENTER ALKALISK AVFETTNING MILJÖ är en vattenbaserad avfettning med mycket stort användningsområde. Den passar bra till biltvätt, hårt smutsade golv typ

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

MJUKMEDEL PLEASURE/WATER

MJUKMEDEL PLEASURE/WATER MJUKMEDEL PLEASURE/WATER MJUK-OCH SKÖLJMEDEL PLEASURE/WATER tillhör den nya generationens mjukmedel eftersom det har en tillsats av vaxkristaller som aktiveras av upphettning vid torktumling, strykning

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

8. Städning och underhåll

8. Städning och underhåll 8. Städning och underhåll Golv och väggar med plattor av keramik är extremt tåliga. Erfarenheter från olika typer av miljöer med hårda påfrestningar under lång tid är goda. Förutom mekaniskt slitage tål

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Weleda presenterar den senaste generationen hårvård. Direkt från naturen till dig!

Weleda presenterar den senaste generationen hårvård. Direkt från naturen till dig! Weleda presenterar den senaste generationen hårvård. Direkt från naturen till dig! Efter flera års forskning lanserar Weleda nu en innovativ och ekologisk hårvårdsserie med sex produkter som baseras på

Läs mer

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE *) Vid grundlig rengöring av hårda golvytor med Kärchers ångtvätt dödas 99.99% av de vanliga hushållsbakterierna Stafylokocker och Enterococcus hirae. ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad

Läs mer

MOPPAR 2015 READY READY READY

MOPPAR 2015 READY READY READY MOPPAR 0 Ta hand om dina moppar Activa Bamboo För bästa resultat och bäst för miljön använd flytande mopptvättmedel. Dosera mopptvättmedel enligt rekommendation för mjukt vatten om du inte är säker på

Läs mer

UnderbaraClara SKÖTSELRÅD av Nyblom Kolléns textilier

UnderbaraClara SKÖTSELRÅD av Nyblom Kolléns textilier UnderbaraClara SKÖTSELRÅD av Nyblom Kolléns textilier SKÖTSELRÅD Nyblom Kollen gör tidlös textil tänkt att älskas och användas! Men för att få ut det allra mesta av dina dukar, mattor och kuddfodral gäller

Läs mer

Apotekets råd om. Ögonbesvär

Apotekets råd om. Ögonbesvär Apotekets råd om Ögonbesvär Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan bero på att du har brist på tårvätska, eller

Läs mer

Huden är själens spegel

Huden är själens spegel Huden är själens spegel När du njuter av livet ser du omedelbart mer attraktiv ut. Rengöring är A och O innan du lyfter fram, tonar ned och piggar upp med glamourös makeup. Här kan du läsa om hur du bäst

Läs mer

Skötselanvisningar för TERRAZZO GOLV. Slitstarka Stengolv som läggs av egna hantverkare. Herrljunga Terrazzo AB

Skötselanvisningar för TERRAZZO GOLV. Slitstarka Stengolv som läggs av egna hantverkare. Herrljunga Terrazzo AB 2014-03-27 1 (5) Skötselanvisningar för TERRAZZO GOLV Slitstarka Stengolv som läggs av egna hantverkare Herrljunga Terrazzo AB Box 13, SE-524 21 Herrljunga Office +46 (0)513-78 50 00 www.terrazzo.se 2014-03-27

Läs mer

NYHET! Patientinformation om Ketokonazol ratiopharm schampo. Behandla huvudsaken

NYHET! Patientinformation om Ketokonazol ratiopharm schampo. Behandla huvudsaken NYHET! Patientinformation om Ketokonazol ratiopharm schampo Behandla huvudsaken till mjäll ratiopharm ett av världens främsta generikaföretag Som generikaföretag är vår uppgift att ta vid när patenten

Läs mer

RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT

RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT RENT, NATURLIGT, EKOLOGISKT www.gaiasverige.se Ax & Lin GAIA:S HISTORIA Hudvårdsserien skapades av mamma Michelle vars son föddes med känslig hud och utvecklade eksem redan vid 8 veckors ålder. De provade

Läs mer

HYGIENANVISNINGAR. Dusch- och bassängavdelningen

HYGIENANVISNINGAR. Dusch- och bassängavdelningen HYGIENANVISNINGAR Dusch- och bassängavdelningen Användarnas hygien och agerande har den största betydelsen för renligheten gällande badvattnet i bassängerna och de fuktiga utrymmenas ytor. 1. TVÄTTNING

Läs mer

Produktfakta Apolosophy

Produktfakta Apolosophy Produktfakta Apolosophy Apolosophy makeup Ansikte Apolosophy Foundation Foundation som ger näring åt huden och motverkar blankhet. Anpassar sig efter hudens rörelser vilket motverkar ansamlingar av produkten

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

Tvätta miljövänligt. Du tänker väl på miljön? Välj ett miljömärkt tvättmedel. Anpassa tvättemperaturen.

Tvätta miljövänligt. Du tänker väl på miljön? Välj ett miljömärkt tvättmedel. Anpassa tvättemperaturen. Tvätta miljövänligt Du tänker väl på miljön? Vi behöver alla ta ansvar för framtidens miljö. Följ våra tvättråd så håller både dina plagg och vår miljö längre. Välj ett miljömärkt tvättmedel. Produkter

Läs mer

Hygienprogram. Desinfektion Rengöring Skötsel. Rengöringsprodukter för instrument, ytor, hud och specialområden

Hygienprogram. Desinfektion Rengöring Skötsel. Rengöringsprodukter för instrument, ytor, hud och specialområden Hygienprogram Desinfektion Rengöring Skötsel Rengöringsprodukter för instrument, ytor, hud och specialområden Kvalité och pris går hand i hand År 1993 bollades tanken om ett eget varumärke för första gången

Läs mer

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen.

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. Jennie Terne r Skogsvägen 47 SOCIALFÖRVALTNINGEN Linda Spethz Enhetschef 2015-06-22 Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. AVDELNINGSKÖK I FÖRVALTNINGEN ENLIGT SOL & LSS Gemensamhetsutrymmet/köket

Läs mer

NILFISK HYGIENSERIE LÖSNINGAR FÖR DINA HYGIENBEHOV

NILFISK HYGIENSERIE LÖSNINGAR FÖR DINA HYGIENBEHOV NILFISK HYGIENSERIE LÖSNINGAR FÖR DINA HYGIENBEHOV Alltid rena händer! Nilfisk marknadsför tvål för hand- och kroppshygien inom olika områden. Vår ambition med Nilfisk Hygienserie är att utveckla produkter

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Farligt avfall. Exempel på farligt avfall:

Farligt avfall. Exempel på farligt avfall: Farligt avfall Farligt avfall är sådant avfall som innehåller farliga ämnen. Gemensamt för dem alla är att de innehåller kemiska ämnen som kan vara giftiga, cancerframkallande, fosterskadande eller allmänt

Läs mer

Professionell hudvård

Professionell hudvård Professionell hudvård MalAcetic Shampoo till hund och katt Passar till djur som behöver schamponeras ofta. Passar lika bra för torr, fet och flagnande hud. Desinficerande tvätt inför operationer. Som komplement

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer

Topp 30-listan av farliga kemikalier.

Topp 30-listan av farliga kemikalier. Topp 30-listan av farliga kemikalier. Akrylnitril Farlighetsnummer: 336 o Mycket brandfarlig, hudkontakt och förtäring o Mängd som transporterades på vägarna 2002: 3667 ton Bindemedel i färg, lim etc.

Läs mer

Ketokonazol ratiopharm

Ketokonazol ratiopharm Ketokonazol ratiopharm Vid behandling av mjäll Vad är mjäll? Mjäll är en mycket vanlig åkomma. Det finns uppgifter om att så många som var 5:e svensk har problem med mjäll. Besvären brukar börja i tonåren

Läs mer

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger?

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? U nderhå llstips för utomhustyger Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? Varför ska tyget underhållas? Ett av de bästa sätten att hålla Sunbrella -tygerna i bästa skick och minimera behovet

Läs mer

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam 1 8 1 9 3 2 230 215 200 185 170 ionic + - 5 4 6 7 pro 230 steam ionic titanium 2 SVENSKA Plattång i pro 230 steam BaByliss plattång i pro 230 steam är en plattång med ånga som har en mycket hög temperatur.

Läs mer

Apotekets råd om. Allergi

Apotekets råd om. Allergi Apotekets råd om Allergi Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar mot ett visst ämne. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion

Läs mer

HUD/SOL/INSEKTSSKYDDS- PAKETET: Vårolja 1 dl glasflaska: Se utförlig beskrivning i webshopen.

HUD/SOL/INSEKTSSKYDDS- PAKETET: Vårolja 1 dl glasflaska: Se utförlig beskrivning i webshopen. Bästsäljarna Sammanställt av imosherbs LEDVÄRKSPAKETET: Djävulsklo-olja 2 dl: Se utförlig beskrivning i webshopen. Hajkräm 50 ml: Se utförlig beskrivning i webshopen. ÖVRIG VÄRK-PAKETET: Massagemjölk 2

Läs mer

Tillsammans med veterinären. B r u k s a n v i s n i n g : Låt djuret stå på ett halkfritt underlag.

Tillsammans med veterinären. B r u k s a n v i s n i n g : Låt djuret stå på ett halkfritt underlag. DermA är en exklusiv skandinavisk hudvårdsserie utvecklad av veterinärdermatolog. Serien är baserad på naturlig ättiksyra och omfattar schampo, balsamspray och våtservetter. Produkterna ska hjälpa veterinären

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk På span efter olja och andra fetter (sas) AV-nummer: 31404tv 12 /Vinjettbilder på programledarna: Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker som kommer gående på en smal gata./ Den kan ge energi. Den kan

Läs mer

Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter. Vi som säljer kommer från. och vi skall använda pengarna till

Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter. Vi som säljer kommer från. och vi skall använda pengarna till Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter Vi som säljer kommer från och vi skall använda pengarna till Fyll på förrådet med vardagsnytta från Kron till bra pris!

Läs mer

- den naturliga vägen - för din baby och för dig som vill ha det bästa för din hud

- den naturliga vägen - för din baby och för dig som vill ha det bästa för din hud - den naturliga vägen - för din baby och för dig som vill ha det bästa för din hud I mitt arbete som akupunktör och massör behandlar jag ofta personer med känslig hud eller olika typer av hudproblem samt

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Planering och utformning av livsmedelslokal

Planering och utformning av livsmedelslokal Information Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2013-02-13 Sida 1(5 Planering och utformning av livsmedelslokal Innan du startar en livsmedelsverksamhet är det viktigt att tänka på hur lokalen ska vara utformad.

Läs mer

Goda råd vid handeksem

Goda råd vid handeksem Handeksem Goda råd vid handeksem Patientinformation 1 Goda råd vid handeksem Handeksem är vanligt och ca 10-15 % av alla kvinnor och 4 % av männen drabbas. Handeksem är den vanligaste arbetsrelaterade

Läs mer

Nyheter, vår och sommar Se alla produktlistor på: http://www.klockargardens.se/produkter.htm

Nyheter, vår och sommar Se alla produktlistor på: http://www.klockargardens.se/produkter.htm Nyheter, vår och sommar Se alla produktlistor på: http://www.klockargardens.se/produkter.htm Klockargårdens i Norberg AB Box 23 738 21 Norberg Tel: 0223-600 59 ~ Fax 0223-201 70 info@klockargardens.se

Läs mer

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Mål Eleverna ska inse att lim är något man kan tillverka själv av vanliga ingredienser och att människor förr i tiden tog tillvara det

Läs mer

A L L E R G I K O M M I T T É N RÅD TILL PERSONAL OM ALLERGI. i förskola och skola

A L L E R G I K O M M I T T É N RÅD TILL PERSONAL OM ALLERGI. i förskola och skola A L L E R G I K O M M I T T É N RÅD TILL PERSONAL OM ALLERGI i förskola och skola Inledning Allergiska besvär har blivit allt vanligare bland barn och ungdomar. En del av allergierna är av lindrig art

Läs mer

NONIQUE. Naturlig och läkande hudvård från topp till tå

NONIQUE. Naturlig och läkande hudvård från topp till tå NONIQUE Naturlig och läkande hudvård från topp till tå Betydelsen av namnet Står för den vintergröna växten noni som är hjärtat i våra produkter Betyder + eller och Noni från Panama - odlingarnas paradis

Läs mer

Underbara Du! Det bästa som hänt dig är -DU, visste du det?

Underbara Du! Det bästa som hänt dig är -DU, visste du det? Varmt Välkommen att boka din tid. Tid som inte avbokas 24 timmar innan debiteras 50% av priset. Massage eller annan kroppsbehandling rekommenderas ej vid förkylning, feber eller före graviditet v. 16.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Hälsa alla välkomna. Då startar vi.

Hälsa alla välkomna. Då startar vi. Hudvårdstimme Hudvårdstimme Hälsa alla välkomna Hej och välkomna, presentera dig själv och säg att ni idag bjuder på en örtdryck med koncentrat från kinesiskt grönt te samt örter. Den innehåller mycket

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer