KEMIKALIER. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KEMIKALIER. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ?"

Transkript

1 & R E J TJ E R E I L A K I M E K

2 KEMIKALIER 2 Det finns massor av kemikalier i vår omgivning och i de produkter vi använder varje dag. En del kemikalier behövs att tillverka t.ex. hygienprodukter helt utan kemikalier går inte - dessutom är en del naturliga ämnen kemikalier. Men vi vet fortfarande för lite om en hel del kemikalier och framförallt vad som händer då de blandas i en kemikaliecocktail. Så även om doserna av skadliga kemikalier kan vara låga i enskilda produkter, kan cocktailen bli en ganska stark blandning! Kemikalier spolas ut i naturen med avloppsvattnet, en del sköljs ut i havet efter att de passerat reningsverken och en del kemikalier bryts ner mycket långsamt och kan lagras i växter och djur och också i människor. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ? När vi här pratar om kemikalier tänker vi på kemiska ämnen eller produkter som är framställda av människan. Kemikalier kan finnas både i flytande och fast form, eller som gas. En kemisk produkt kan bestå av ett rent kemiskt ämne eller vara en blandning av flera kemiska ämnen. Kemikalier används i olika produkter för att ge dem vissa egenskaper som t.ex. färg, mjukhet, brandskydd eller konservering. Risken för att bli överkänslig eller allergisk ökar ju oftare och längre vi utsätts för ett ämne. Tjejer och kvinnor är storkonsumenter av kosmetik och rengöringsmedel, men kemikalier finns också i annat: vi inreder våra hem och klär oss i nya material mer än någonsin tidigare. Vi använder många elektronikprodukter. Varje dag kan vi komma i kontakt med olika skadliga kemikalier. Eftersom vi inte säkert vet hur alla kemikalier påverkar oss och vår miljö, ska vi vara försiktiga när vi väljer produkter och tänka på att: Undvika produkter med starka dofter eller färgämnen. Undvika kosmetik, rengörings- eller impregneringsmedel i sprayform som lätt kommer in i luftvägarna. Eko-städa och undvika starka specialrengöringsmedel. Inte använda bakteriedödande medel med klor. De ökar risken för skadliga, livskraftiga bakterier. Köpa hem så få nya produkter som möjligt som är behandlade med kemikalier för yt- eller brandskydd.

3 KOSMETIKA Till kosmetika hör en massa produkter som används på huden, i håret eller i munnen för rengöring, skydd, parfymering eller sminkning. Hit hör alltså förutom smink också schampon, tvålar, deodoranter, hudkrämer, hårspray, hårfärg, raklödder, tandkrämer, färgkosmetik och parfymer. Kemikalier används i kosmetika bl.a. för att göra dem mer hållbara, ge dem doft och jämn konsistens. Doserna av skadliga kemikalier kan vara låga i enskilda produkter. Avgörande är den sammanlagda cocktail av olika medel och kemikalieföreningar som används. Åtminstone en del kosmetik- och rengöringsprodukter kan man byta ut mot helt vanliga livsmedel, såsom honung, citron, salt, soda och ättika. ER I L A R! K I E J L KEM VÄ U D JE R VA G DA?

4 HUDEN Huden är vårt skydd mot bakterier och främmande ämnen. Den är mera än bara ett skal den är kroppens största organ som lever och andas. Tvålar och schampon som sköljs bort har inte så långvarig kontakt med huden, men krämer absorberas, sugs upp, och en del ämnen som finns i hudkrämer kan vara skadliga för dig. Välj hudoljor i stället för hudkrämer. Det går också bra att använda vanlig, helst kallpressad, matolja för torr hud på händerna och kroppen. Som peelingkräm kan du pröva en blandning av ett par matskedar mannagryn och lite vatten och eventuellt några droppar citron (bör användas genast, innan grynen mjuknar). Honung är en jättebra peeling-bastukräm för hela kroppen. Blanda i lite grovt havssalt om du vill ha fastare konsistens. Tänk på att honung kan bestå av väldigt hårda sockerkristaller, så använd den försiktigt i ansiktet! Barns hud är tunnare än vuxnas och kvinnors hud är tunnare än männens. Man vet att många ämnen som upptas via huden också når blodomloppet och lagras i kroppen. Undersökningar har visat att unga människor i hela Europa har mera skadliga kemikalier i blodet än äldre människor. Välj därför bara det bästa för din hud! 4 ANSIKTSMASK En mask verkar bäst på en väl rengjord hy. Masken masserar du in i ansiktet och låter den verka i ca 20 min. Sedan tvättar du försiktigt med ljummet vatten eller med en fuktig bomullshandduk. Jordgubbar är inte bara gott, jordgubbar passar också bra i ansiktsmasker mot fet hy. C-vitamin och andra syrliga ämnen kan lösa upp fett och pormaskar. Mosa sex jordgubbar med tre matskedar äppelvinäger. Låt stå ca en timme för att moset ska hinna suga upp vinägern. Sila sedan bort vinägern. Stärkelse kan blandas i för att ge en fastare konsistens. Banan mjukar upp och ger fukt. Havregryn innehåller goda fettsyror och honung är återfuktande. Mosa en banan, blanda ner några matskedar havregryn, en matsked honung och eventuellt lite vatten. Lägg masken på fuktad hud.

5 LÄPPARNA Huden på läpparna är tunnare än på den övriga kroppen. Läpparna torkar därför lätt ut och spricker. Ibland kan sol, kyla, torr luft eller starka kryddor göra att läpparna torkar ut och vi kan få sprickor och munsår. Ett läppcerat (läppfett) med bivax ger ett bra skydd och gör läpparna mjuka. Ett cerat med vaselin och paraffin kan ha motsatt effekt och torka ut läpparna. Har du en gång börjat använda läppfett känns det som om du borde smörja och smörja hela tiden! PÅ VÅR HEMSIDA HITTAR DU ENKLA OCH EFFEKTIVA RECEPT FÖTTERNA Det är viktigt att ta hand om fötterna de ger stöd och balans och tar oss dit vi vill! Tänk på att byta skor tillräckligt ofta och att vara barfota så ofta det bara går! Ett fotbad kan fungera som en härlig avkoppling för både kropp och själ. Unna dig ett fotbad då och då, vila fötterna och lugna hela dig samtidigt. Det kan vara jätteskönt att avsluta en lång dag med ett fotbad! Har du svårt att varva ner och känner dig stressad inför morgondagen, kan det hjälpa att sätta sig på en lugn plats och ta ett fotbad. SALTA BAD Salt har en mjukgörande och läkande effekt. Efter ett saltbad känner man sig pigg och fräsch. Har du badkar häller du en näve havssalt och en halv deciliter olivolja i karet vill du ha skrubbkräm blandar du grovt havssalt, olja och lite citron. Fotsalt får du av vanligt grovt havssalt som du köper i matbutiken. Krydda själv med din favoritkrydda eller med grovrivet citron- eller apelsinskal (välj ekologiska frukter utan bekämpningsmedel). Går bra att förvara i sluten glasburk. Kul att ge och få som present! Lägg färsk skalad ingefära i bitar i det varma fotbadet om du känner dig hängig eller är förkyld. Färsk ingefära som fått dra i varmt vatten en stund är förresten också jättegott att dricka! T I P S! Efter fotbadet smörjer du in dina fötter, så får du samtidigt lite skön fotmassage.

6 HÅRET Ta hand om hela dig: ät bra, drick mycket vatten och se till att du får tillräckligt med sömn, då mår också ditt hår bra. Har du tänkt på att den största gruppen kosmetiska produkter utgörs av schampo och olika hårvårdsprodukter? En stor del av dessa kan innehålla skadliga kemikalier. Huden i hårbottnen är precis lika mottaglig för kemikalier som huden på den övriga kroppen. Välj så naturenliga schampon och balsam som möjligt. Skölj väl. Till de mest problematiska hårprodukterna hör permanentfärger och blekningsmedel samt hårspray, -mousse och mjällschampo. De innehåller vanligen kemikalier som misstänks vara såväl allergena (ge allergisk reaktion) som hormonstörande (påverka de hormonella systemen och kan orsaka allvarliga skador) och cancerogena (kan framkalla cancer). Då du låter färga eller bleka håret, var noga med att inte få medlet i hårbottnen. Välj naturliga, örtbaserade färgmedel utan syntetiska färger, konserveringsmedel eller ammoniak (sök i hälso- och ekoaffärer). Med enkla och billiga råvaror direkt från köket kan du göra dina egna effektiva hårvårdsmedel! Har du någon gång provat bleka håret med citron? Ta färskpressad citronsaft direkt på hårslingorna och gå ut i solen! Citron torkar ut och efter en dag i solen med citronblekning passar det fint att göra en inpackning. Känns ditt hår torrt och sprött? Ta olja gärna ekologisk och massera in i hår och hårbotten. Sätt en plastpåse på huvudet och vira en handduk runt. Funkar extra bra i värme, så passa på medan du är i bastun. Tvätta noggrant. Det kan vara lättare att tvätta ur oljan om du tar schampo direkt i torrt hår. Du kan också använda ägg, helst ekologiska. Har du torrt hår, smörj in hela håret och hårbotten med 1 2 gulor, vänta ca 20 minuter, gärna med plast runt håret, och skölj väl ingen tvätt behövs! Har du fett hår, tar du i stället hela ägget! På många orter i Svenskfinland finns det ekologiska frisörer som använder naturenliga, skonsammare medel. Se TIPS! Låt ibland håret vila, och använd inga kemiska hårvårdsmedel alls. Använd heller ingen hårfön eller andra värmeredskap. 6

7 DOFTER Dofter kan väcka minnen och känslor till liv! Var ibland sparsam med parfym och parfymerade produkter och njut av de dofter som ändå finns: tänk på blommande syren, nybryggt kaffe, doften i en regnig sommarskog. Parfymer är riktiga miljövärstingar de är svåra för naturen att bryta ner och många är giftiga för vattenlevande djur. Undvik därför parfymerade produkter massor av parfym spolas varje dag ner i våra avlopp. Doftämnen som används i parfymer kan vara allergiframkallande och hormonstörande. Om du vill använda parfym, använd endast till fest eller vid andra speciella tillfällen. Många människor är i dag överkänsliga mot parfym, visa hänsyn och var sparsam med starka parfymer. När det gäller deodoranter kan du spana efter produkter som endast innehåller salter (och vatten om den är i vätskeform) och är 100 procent biologiskt nedbrytbar. Saltet hämmar bakterierna i svetten och förhindrar därmed lukt. TATUERINGAR MENSSKYDD Permanenta pigmenteringar av ögonbryn, läppar och tatueringar blir allt vanligare. I tatueringar kan ingå färger som inte alls är avsedda för långvarig kontakt med huden. Ta reda på vad färgen innehåller innan du tatuerar dig. Du som är smarth: Väljer med omsorg och köper bara det du behöver! Låter dig inte lockas av olika erbju- danden och glassig reklam köper bara pro- dukter av god kvalitet som passar dina behov! Doserar rätt! Oftast använder vi alltför mycket av en produkt, en liten klick schampo eller balsam är nog! En del mensskydd kan innehålla små doser av skadliga kemikalier, ofta för att de har ett ytskikt av plast eller polyester. Många kvinnor kan då utsättas för dessa kemikalier en gång i månaden i 40 år! Vill du testa mensskydd som är miljövänligare och mer skonsamma kan du använda bindor eller tamponger av ekologisk bomull. En menskopp av silikon kan hålla upp till tio år och är dessutom skonsam mot kroppen. Se

8 TVÄTTMEDEL Via nya kläder och hushållstextilier kommer vi i kontakt med kemikalier som man vet mycket lite om. Kemikalierna når kroppen via hudkontakt eller via luftvägarna från damm i inomhusluften. När vi tvättar kläder hamnar skadliga kemikalier via avloppsvattnet i naturen. Visste du att? Öko-tex märket är den bästa garantin för att kläder och textilier inte innehåller ett flertal kända, skadliga kemikalier. Kläder av PVC-plast och/eller gummitryck kan innehålla skadliga ämnen Välj kläder av god kvalitet som håller länge, miljömärkta kläder av ekologiskt odlad bomull och av oimpregnerat ylle, lin, hampa eller bambu. Tvättips: FRÄCKA FYND: Skippa de stora klädkedjorna och fynda på loppis. Vem av er lyckas hitta den fräckaste kombinationen för en billig slant? Låt kreativiteten flöda och kombinera vilt! MERA INFO Om du behöver blekmedel, välj ett klorfritt blekmedel. Sköljmedel blir kvar i textilierna och irriterar lätt huden, pröva vanlig ättika eller låt helt bli att använda sköljmedel. Dosera tvättmedel med måtta! Naturliga tvättnötter är till 100 procent biologiskt nedbrytbara och rengör skonsamt med hjälp av saponiner som finns naturligt i nötterna. I kemtvätt används mycket starka kemikalier. Välj helst textilier som går att vattentvätta. KÖKET När du väljer rena råvaror och själv lagar din mat har du bättre koll på vad du får i dig. Undvik kemikalier genom att: Värma mat i mikrovågsugn i glaskärl eller färglös keramik. Inte i plastföremål, för plast avger små mängder tillsatsämnen vid upp hettning. Bara använda plastföremål avsedda för livsmedel (försedda med bestickmärket) till förvaring av livsmedel (gäller speciellt för feta livsmedel). Inte använda teflonkärl med skråmor i beläggningen. Inte hetta upp teflonkärl på högsta effekt, utan använd teflon endast vid lägre temperaturer. Skärbräden av plast som marknadsförs som antibakteriella/hygieniska kan innehålla miljögiftet triclosan. 8

9 OM STÄDA Du behöver inte ha en massa färgglada flaskor och burkar i ditt städskåp för att hålla ditt hem rent. Att ekostäda betyder att du klarar dig med några få ofarliga produkter som varken skadar dig eller miljön. MILJÖMÄRKTA PRODUKTER Välj i första hand miljömärkta produkter. De tillverkas med större hänsyn till miljö och hälsa än de flesta andra motsvarande produkter. Svanen och EU-blomman är miljömärken för många olika produkter. De franska och tyska certifikaten för naturkosmetik garanterar stor ekologisk hänsyn. STÄDA SMARTH: Städa helst ofta och lätt. Undvik rengöringsmedel med klor, doft och olika sprayer. Välj miljömärkta medel. Använd moderna mikrofiberdukar. Med dem kan du rengöra också utan kemiska rengöringsmedel. Vädra effektivt (med kortvarigt korsdrag). Blanda ditt eget allrengörningsmedel i en sprayflaska med hjälp av några droppar diskmedel och vatten. SORTERA SMARTH Avfall med skadliga kemikalier ska alltid sorteras för sig. Rester av kemikalier kan vara giftigt, frätande eller brandfarligt och ska inte spolas ut i avloppet eller slängas i köksavfallet. Ta reda på vart du ska föra batterier, färgrester, aceton, lysrör och termometrar. Rester av mediciner kan du lämna in på apoteket. DELAD TABLETT Använder du maskindiskmedel i tablettform räcker det med en halv tablett åt gången. Dela tabletten innan du öppnar skyddspapperet, så slipper du direktkontakt med det starka medlet!

10 sv SMARTHA KNEP Förut klarade man sig bra utan specialmedel. Lär dig några knep för att rengöra olika saker med helt vanliga medel såsom tallsåpa, ättika och matsoda. Tallsåpa löser upp fett och ingrodd smuts. Den kan användas till bl.a. golv, kök, WC och avlopp. Pröva tallsåpa för att: Rengöra ugnen; tvåla in ugnen med såpan, värm ugnen till 100 grader, låt svalna, skölj och torka väl. Ättika ger glans och förebygger och avlägsnar kalkavlagringar, utmärkt toalettrengörningsmedel. Vanlig matsoda (ph 8,3) som man använder i matlagning kan också användas i städning. Pröva matsoda för att: Avlägsna missfärgning på emaljerade ytor i t.ex. badkar och lavoar. Få bort beläggning på tekoppar: Gnid tekoppens insida med matsoda. Skölj väl och torka och du har en vit och fin kopp igen! Rengöra termosen: Fyll termosen med hett vatten och 2 msk matsoda. Låt blandningen stå i några timmar, diska därefter termosen. Pröva ättika för att: Få bort kalk ur kaffebryggaren; kör en ättikslösning (1 del ättika, 2 delar vatten) genom den. Koka sedan två tre gånger med vatten. Ta kål på småkryp; torka med en trasa doppad i ättikslösning. Få bort dålig lukt; ställ en skål med ättika i ett tobaksstinkande rum, lägg dina svettiga träningskläder i ett vatten-ättiksbad och tvätta sen som vanligt. Har hem ä hä 10

11 ELEKTRONIK UngMartha rekommenderar dessutom Galltvål En effektiv, dryg produkt, tillverkad av naturliga råvaror. Bra för fläckborttagning på tyg och kläder. Hittas i naturkostaffärer och välförsedda varuhus. Rengöringssten En lerbaserad och dryg sten som med fuktad svamp effektivt och milt rengör också de flesta besvärliga ytor och föremål, exempelvis keramiska spisar, sotiga spisluckor och kopparkannan. Allergi- och astmavänlig. Kan köpas i ekologiska affärer och välförsedda varuhus. Mikrofiberduk Fiberdukar är städdukar av polyester med mycket tunna, olika långa fibertrådar. Fiberdukarna kräver inget rengöringsmedel, kan vid behov fuktas med vatten. Tål maskintvätt. KISS(E)KATT? Har kissen varit instängd på vessan eller ensam hemma för länge? Kattkiss kan lukta, men med ättika får du bort lukten. När du torkat upp, häller du ättika direkt på trasan och stryker över golvet. Funkar också bra på illaluktande eller svårstädade kattlådor, häll ättikan direkt i lådan, låt verka en stund och tvätta som vanligt. Visste du att TV, datorer och mobiltelefoner tillförs en massa skadliga kemikalier för att minska bland annat brandrisken? Tänk på att: Vädra och dammsuga ordenligt när du skaffat en ny elektrisk pryl. Sitt helst inte med din laptop i famnen. Utnyttja separat tangentbord, mus med sladd och hörlurar vid långa samtal. Inreda med grönväxter. De renar inomhusluften också från skadliga kemikalier. Effektiva luftrenare är exempelvis grönväxterna svärmorstunga, fikus, murgröna och hänglilja. Tillverkningen av miljömärkt elektronik ökar hela tiden. Var en medveten konsument och fråga vilka miljömärkta alternativ som erbjuds! För att elektroniska apparater inte så lätt ska fatta eld tillhörs de flamskyddsmedel som kan innehålla skadliga kemikalier, de avdunstar från apparaterna då de blir varma, sitt därför inte med din dator i famnen.

12 RECEPT OCH LÄNKAR FINNS PÅ VÅR HEMSIDA: UNGMARTHA MYS: Samla tjejerna till en må bra kväll: stäng av datorn och mobilen! Gör era egna giftfria skrubb och inpackningar eller ta hand- och fotbad. Var lagom snäll mot dig själv och njut av att du är just du! Kolla även vår hemsida för att se om UngMarthas Må bra-dag ordnas nära dig! UngMartha är Finlands svenska Marthaförbundets barn- och ungdomsorganisation. Vi riktar oss till barn och unga i hela Svenskfinland. Vi vill att barn och unga skall vara en naturlig del av vårt samhälle och erbjuda dem en plats där de får vara sig själva, lära sig nytt och genom vår verksamhet bidra till en hållbar livsstil. Broschyren är en omarbetad version av Finlands svenska Marthaförbunds broschyr Kvinnor och kemikalier. Broschyren har getts ut med stöd från Lisi Wahls stiftelse, Svenska Kulturfonden och Undervisningsministeriet. Text: Petra Högnäs. Tack till Tessa Turtonen, sakkunnig i ekologi vid Marthaförbundet. Formgivning: YESsie s. Foto: Karin Lindroos. Illustrationer: David Democh. Tryck: Fram. UngMartha: Lönnrotsgatan 3 A 7, Helsingfors,

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

MILJÖVÄNLIG STÄDNING I BARNFAMILJEN. Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, 2015

MILJÖVÄNLIG STÄDNING I BARNFAMILJEN. Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, 2015 MILJÖVÄNLIG STÄDNING I BARNFAMILJEN Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, 2015 STÄDA MED BARNEN Små barn: egna kläder, skor och leksaker. Förskolsåldern: bädda sängen, föra sopor. Lågstadieåldern: ordning

Läs mer

Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön

Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön April 2015 Naturliga städtips lika rent men snällare mot miljön har sammanställt en lista med tips på hur man kan städa naturligt med till exempel ättika, citron och såpa. Det blir lika rent, men är snällare

Läs mer

Miljövänliga städtips

Miljövänliga städtips Miljövänliga städtips har sammanställt en lista med tips på hur man kan städa miljövänligt med till exempel såpa och bikarbonat. Städtips med miljömärkta rengöringsmedel Anlitar du städhjälp? Hör med företaget/städhjälpen

Läs mer

Städa kemikaliefritt!

Städa kemikaliefritt! Städa kemikaliefritt! För att städa ditt hem behöver du egentligen bara; 1 Sopset 1 Microfibermopp med mopplatta för sopning av golv 1 Microfibermopp för våttorkning av golv 1 Hink med urvridare Eventuellt

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips GREEN WASHING Håll rent utan att smutsa ner miljön! Skippa konstiga rengöringsmedel när du städar. Använd mormors miljövänliga medel istället! Mormor var nämligen miljövän utan att veta om det! Det här

Läs mer

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik Hushållskemikalier Information 2010 Miljö & Teknik De flesta av oss använder dagligen kemikalier av olika slag. Det kan vara tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, bil- eller båtvårdsprodukter, färger

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY

Rapsodine Hudvård. Naturlig skönhet på naturens villkor! CMY Rapsodine Hudvård Naturlig skönhet på naturens villkor! Rapsodines produkter är baserade på svensk ekologisk rapsolja som effektivt mjukgör, återfuktar och vitaliserar din hud. Det är härligt att få känna

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar Fräsch på riktigt Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring Schampo, balsam, inpackningar Hårsprej, gel, vax och oljor Tandkräm

Läs mer

Tvätta klokare. En liten guide om konsten att tänka på miljön och tvätta rent på samma gång.

Tvätta klokare. En liten guide om konsten att tänka på miljön och tvätta rent på samma gång. Tvätta klokare En liten guide om konsten att tänka på miljön och tvätta rent på samma gång. Gör så här så slipper du läsa alla sidor Foldern har vi skrivit utan pekpinnar för att dela med oss några enkla

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

För att torr och känslig hud har olika behov.

För att torr och känslig hud har olika behov. För att torr och känslig hud har olika behov. Curami by CCS allt du behöver. Mer än 30 år. Så länge har vi på CCS ägnat åt att ta hand om torr och känslig hud. Den erfarenheten delar vi nu med oss av genom

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE

SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE SORTIMENT KRONANS EXTRA CARE Produkter för kropp och ansikte Kronans Extra Care Kroppstvål, pris: 49 kr för 350 ml En mild och skonsamt rengörande tvål med hudvänligt ph-värde för torr och känslig hud.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen det första livet på jorden - mikroorganismer - göra jobbet.

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Kvinnor och kemikalier. Fokus Kvinna rätt till information

Kvinnor och kemikalier. Fokus Kvinna rätt till information Kvinnor och kemikalier Fokus Kvinna rätt till information Kvinnor och kemikalier Fokus Kvinna rätt till information Broschyren är sammanställd för Marthaförbundet av Maria Araluoma och Camilla Sederholm

Läs mer

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Piteå Renhållning & Vatten 0911 931 00 info@pireva.se Www.pireva.se FARLIGT AVFALL 26 000 ton farligt avfall samlas

Läs mer

ENTER ALLERGITVÄTT är anpassat för all tvätt mellan 30º och 90ºC. Passar även utmärkt vid handtvätt. Tvättmedlet är helt biologiskt nedbrytbart.

ENTER ALLERGITVÄTT är anpassat för all tvätt mellan 30º och 90ºC. Passar även utmärkt vid handtvätt. Tvättmedlet är helt biologiskt nedbrytbart. ENTER ALLERGITVÄTT 16-kgs hinkar, ph i brukslösning ca 10,5 A200 0016, MTPA i Helt oparfymerat! Fritt från allergiframkallande tillsatser! ENTER ALLERGITVÄTT är ett tvättmedel speciellt framtaget för att

Läs mer

P R O D U K T K A T A L O G - 2016

P R O D U K T K A T A L O G - 2016 P R O D U K T K A T A L O G - 2016 Njut av mjukheten i dina kläder och den långvariga och uppfriskande doften av Lawinex. VANILLE & ORCHID LAVENDER SKÖLJMEDEL OUTDOOR FRESH LIME WATERLILY ORCHID Sköljmedel

Läs mer

Tips för vintertrötta fötter

Tips för vintertrötta fötter Tips för vintertrötta fötter Vintertid för våra fötter en tuff tillvaro. De får utstå kyla inklämda i kompakta vinterskor, skridskor och pjäxor. De blir också lätt torra och sprickor och sår kan uppstå

Läs mer

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul Vattenundersökningar åk 5-6; station a) Eller: Jordens dragningskraft åk 5-6 Vattenpass, vattenlås, vattenhjul 1. Dra en vågrät och en lodrät linje på tavlan med hjälp av vattenpasset. Vätskan är tyngre

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Barn är både mer känsliga och mer utsatta för kemikalier än vi vuxna. Små barn utforskar världen genom att smaka och tugga på

Läs mer

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Stora resultat börjar med små steg i ditt hem Följ med på en kort tur genom ett helt vanligt hem. Efter besöket kommer du att kunna

Läs mer

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Eftersom de rör sig nära golvet och stoppar saker i munnen så är de även mer utsatta för de kemikalier som finns i damm och

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

Har du hört talas om. Menskoppen?

Har du hört talas om. Menskoppen? Har du hört talas om Menskoppen? Menskoppen Menskoppen är ett återandvändbart menskydd gjord i mjukt silikon eller gummi. Den är miljövänlig, ekonomisk och bra för din kropp. En superbra uppfinnig helt

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

Miljövisning har vi för att lära kunderna konceptet vilket gör att du sparar dig själv, miljön och pengar.

Miljövisning har vi för att lära kunderna konceptet vilket gör att du sparar dig själv, miljön och pengar. TSGM startade med Rent utan kemikalier i september. 2003 Det innebär att vi kan ta bort upp till 90 % av alla rengöringskemikalier. Företagsidén har tagits från Norge och Danmark där man sålt i snart 15

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Hjälp oss att få renare vatten!

Hjälp oss att få renare vatten! Hjälp oss att få renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att dina barns leksaker, dina lakan och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som

Läs mer

Fläckborttagning FÖRSTA HJÄLPEN

Fläckborttagning FÖRSTA HJÄLPEN Fläckborttagning Fläckar uppstår vanligen vid spill eller när något smetar av sig från skor. Fläckarna bör avlägsnas omedelbart. Oavsett vilken typ av matta ni har valt, hjälper dessa första hjälpen-åtgärder

Läs mer

P765 Swisch Blank. P762 Swisch Kalk Away. P767 Swisch Sanitet. P766 Swisch Universal. Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker.

P765 Swisch Blank. P762 Swisch Kalk Away. P767 Swisch Sanitet. P766 Swisch Universal. Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker. P765 Swisch Blank P762 Swisch Kalk Away P767 Swisch Sanitet P766 Swisch Universal Krom, glas, plast, metall, lack. Badrum, toalett, klinker. Badrum, toalett, handfat. Bord, bänkar, ytor. Swisch Blankt!

Läs mer

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson Fixa tvätten_omslag.indd 1 2011-10-24 10.26 tvätten städningen i köket 1 Fixa kök_omslag.indd 1 2011-10-24 10.25 Fixa städ_omslag.indd 1 2011-10-24 10.28 Lärarhandledning FIXA tvätten FIXA städningen FIXA

Läs mer

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård

Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Sterisol Sensitive System - lite mer än bara hudvård Allergiförebyggande hår- och hudvård för den medvetna familjen utan konserveringsmedel och utan parfym. - alltid en mildare lösning Konserveringsmedel

Läs mer

Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE.

Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE. Ekologisk, vegansk hårvård från NONIQUE www.gaiasverige.se EXKLUSIV HÅRVÅRD FRÅN NONIQUE! TA STEGET OCH BYT TILL EKOLOGISK HÅRVÅRD Ett sunt och vackert hår börjar med en frisk och sund hårbotten. I hårbotten

Läs mer

Skötsel och rengöringsanvisning

Skötsel och rengöringsanvisning Skötsel och rengöringsanvisning Innehållsförteckning Allmänt om skötsel av textila golv i offentlig miljö... 2 Förebyggande åtgärder... 2 Rekommenderade rengöringsmetoder... 3 Rengöringsmetoder... 3 Daglig

Läs mer

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet

ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet *) Vid grundlig rengöring av hårda golvytor med Kärchers ångtvätt dödas 99.99% av de vanliga hushållsbakterierna Stafylokocker och Enterococcus

Läs mer

ORIGINALET Miljövänligt rengörings- och polermedel. Otroligt drygt, räcker länge. FIX-UNIVERSAL

ORIGINALET Miljövänligt rengörings- och polermedel. Otroligt drygt, räcker länge. FIX-UNIVERSAL ORIGINALET Miljövänligt rengörings- och polermedel. Otroligt drygt, räcker länge. Bäst i test i tidningen mat ALLT OM B R A M I L J Ö V A L Oumbärlig för keramikhällar och sanitetsporslin! FIX-UNIVERSAL

Läs mer

Tips för en giftfri förskola

Tips för en giftfri förskola Tips för en giftfri förskola Barn är känsligare och mer utsatta för skadliga kemikalier än vuxna. Det kan vara svårt att veta vad vi kan göra i vardagen för att förbättra situationen för barnen. Denna

Läs mer

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling Fler än du tror tål inte starka dofter Välj OPARFYMERAT Handling Behandling 3,2 miljoner människor i Sverige lider av astma, allergi eller överkänslighet. Det här är doftöverkänslighet. Parfymerade produkter

Läs mer

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt!

ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! ERBJUDANDE! I Augusti månad har du möjlighet att köpa dessa produkter till 20 % rabatt! Art. 103/104 All Purpose Cream normal/torr hud Verkar mjukgörande, binder fuktigheten ihuden och stärker vävnaden.

Läs mer

STIHL AK 10, 20, 30. Säkerhetsanvisningar

STIHL AK 10, 20, 30. Säkerhetsanvisningar { STIHL AK 10, 20, 30 Säkerhetsanvisningar svenska Innehållsförteckning Översättning av originalbruksanvisningen 1 Säkerhetsanvisningar............................... 1 1.1 Varningssymboler...................................

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga Badrummet Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga I HANDDUK KAKEL TANDBORSTE BADANKA VATTEN BOMULLSTOPS SCHAMPO DUSCHDRAPERI NYRAKAD Toalettstol Om du har en toalett som står och

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV Ren tvätt varje gång! Nilfisk marknadsför tvättmedel för professionell tvätt inom olika områden. Våra tvättmedel har utvecklats för att möta behoven hos professionella tvättinrättningar.

Läs mer

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11 Laborera åk 4-6 Lärarhandledning anpassad till LGR11 Att arbeta med Laborera 4-6 Upptechs tema Laborera 4-6 är ett komplement till skolans kemiundervisning. Med glädje och nyfikenhet tar sig Laboria* och

Läs mer

CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar

CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar Egenskaper Starkt surt till borttagning av kalk, fett och proteinbeläggningar inom livsmedelsindustrin. Kan användas

Läs mer

ENTER BILSCHAMPO A500 0005/30, BS

ENTER BILSCHAMPO A500 0005/30, BS ENTER BILSCHAMPO A500 0005/30, BS 5- & 30-liters dunkar ENTER BILSCHAMPO är ett högkoncentrerat medel som är avsett för fordonstvätt, i första hand med svamp eller borste. Det är även lämpligt för automat

Läs mer

HITTA RÄTT STEKPANNA En lit en guide som leder dig rät t bland gjutjär n och kolstål.

HITTA RÄTT STEKPANNA En lit en guide som leder dig rät t bland gjutjär n och kolstål. HITTA RÄTT STEKPANNA En lit en guide som leder dig rät t bland gjutjär n och kolstål. EMALJERAT GJUTJÄRN GJUTJÄRN Ex. Le creuset och Staub Emaljerat gjutjärn är ett slitstarkt material och kan användas

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Lilla städboken från MP52

Lilla städboken från MP52 Lilla städboken från MP52 små & smarta städtips Vem torkar rent mikron varje dag? Ingen. För att mjuka upp gamla matstänk kan du koka upp en skål vatten inne i ugnen. Då blir det genast lättare att torka

Läs mer

Så här tar du hand om ditt farliga avfall. ÅVC Cyan 100 % Magenta 30 % Yellow 20 % Black 0 % MS Cyan 0 % Magenta 80 % Yellow 90 % Black 0 %

Så här tar du hand om ditt farliga avfall. ÅVC Cyan 100 % Magenta 30 % Yellow 20 % Black 0 % MS Cyan 0 % Magenta 80 % Yellow 90 % Black 0 % Yellow 65 Så här tar du hand om ditt farliga avfall 1 Det farligaste avfallet Se till att inget av ditt farliga avfall hamnar i de vanliga soporna eller i avloppet. Där kan det göra stor skada även i små

Läs mer

Kakel och klinker är produkter av naturens eget material. miras produkter för professionellt underhåll

Kakel och klinker är produkter av naturens eget material. miras produkter för professionellt underhåll Kakel och klinker är produkter av naturens eget material x miras produkter för professionellt underhåll x Kakel och klinker av keramik har liksom natursten använts på golv och väggar under årtusenden.

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt!

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Äsch, det går bort i tvätten! Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Känslan av nytvättat! Det finns få känslor som går upp mot att krypa ner mellan rena lakan. Eller för den delen, ta på sig en nytvättad

Läs mer

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Kemikaliesmart förskola Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Inledning Nu ska förskolor och andra kommunala miljöer för små barn bli kemikaliesmarta. Under åren 2015-2016

Läs mer

Argument för att välja OCEAN. En praktisk guide till vårt sortiment

Argument för att välja OCEAN. En praktisk guide till vårt sortiment Argument för att välja OCEAN En praktisk guide till vårt sortiment För nästa generation Tvätt Bastvätt 1. Låg dosering, bättre resultat. 2. Effektiv redan vid låga temperaturer. 3. Till all tvätt från

Läs mer

PRESSKLIPP Januari 2010

PRESSKLIPP Januari 2010 PRESSKLIPP Januari 2010 Femina nr2 2010 Iris Intensive Treatment Masque får huden i balans tack vare en vårdande mix av eteriska oljor, extrakt från gurka och björk samt olja från mandel och jojoba. Ca

Läs mer

Herrarnas hudvårdsskola

Herrarnas hudvårdsskola Herrarnas hudvårdsskola Först och främst: hudvård är inte bara för brudarna. Även riktiga män behöver ta hand om sin hud. Du vet hur det är med ett par nya fräscha sneakers. Man vill ju behålla dem fräscha

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen naturens egna mikroorganismer - i form av goda bakterier

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie.

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Håll ditt hus rent och fräscht med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Hur ofta tvättar du huset? Ditt hus kostar säkert många gånger mer än din bil. Men hur ofta tvättar du det? Och hur ofta tvättar

Läs mer

En hudvårdsserie för torr och känslig hud.

En hudvårdsserie för torr och känslig hud. En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Cetaphil - Kliniskt dokumenterad effekt Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och ansiktet. Produkterna är framforskade

Läs mer

Inför provet årskurs 8

Inför provet årskurs 8 Inför provet årskurs 8 Näringsämnena: Protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten Koka potatis: Koktid: 20-30 minuter Använd salt för att få smak och för att vattnet ska koka bättre. Behåll

Läs mer

ELVISP BRUKSANVISNING

ELVISP BRUKSANVISNING ELVISP BRUKSANVISNING Modell: BBR1000 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda vispen och spara den för framtida behov. SÄKERHET! Tänk på att alltid sätta säkerheten främst när du använder

Läs mer

MOPPAR 2015 READY READY READY

MOPPAR 2015 READY READY READY MOPPAR 0 Ta hand om dina moppar Activa Bamboo För bästa resultat och bäst för miljön använd flytande mopptvättmedel. Dosera mopptvättmedel enligt rekommendation för mjukt vatten om du inte är säker på

Läs mer

Inventering av förskola

Inventering av förskola April 2013 Inventeringsmall Operation Giftfri förskola Inventering av förskola Datum för inventering: Kommun: Namn på förskola: Avdelning: Kontaktperson förskola, namn och e-post/telefon: Inledande frågor:

Läs mer

Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter. Vi som säljer kommer från. och vi skall använda pengarna till

Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter. Vi som säljer kommer från. och vi skall använda pengarna till Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter Vi som säljer kommer från och vi skall använda pengarna till Fyll på förrådet med vardagsnytta från Kron till bra pris!

Läs mer

Handlingsplan för giftfria Förskolor

Handlingsplan för giftfria Förskolor Handlingsplan för giftfria Förskolor Billinge/Stehag Förskolor Innehåll Varför ska Billinge/Stehags förskolor bli giftfria? Sid 3 Varför är barn extra känsliga? Sid 4 Vem ska utföra åtgärderna? Sid 5 När

Läs mer

Mille Notti lanserar Spa-kollektion - Handtillverkat och ekologiskt med naturliga dofter.

Mille Notti lanserar Spa-kollektion - Handtillverkat och ekologiskt med naturliga dofter. PRESSINFORMATION Stockholm, december 2011 Mille Notti lanserar Spa-kollektion - Handtillverkat och ekologiskt med naturliga dofter. Mille Notti har sedan 20 år tillbaka levererat sängkläder och frotté

Läs mer

Så kan du minska kemikalierna i din vardag

Så kan du minska kemikalierna i din vardag Så kan du minska kemikalierna i din vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra,

Aloe Vera Deo En skonsam roll-on deodorant som är både aluminium och doftfri. Innehåll; vatten, aloe vera konc 1:10, farnesol, mandelolja, mjölksyra, Jag använder mig av råvaror från kontrollerade odlingar, enkla recept och gör små satser. Det är som att laga mat, både roligt och spännande. Jag förvånas ständigt över hur lätt och enkelt det är att själv

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE *) Vid grundlig rengöring av hårda golvytor med Kärchers ångtvätt dödas 99.99% av de vanliga hushållsbakterierna Stafylokocker och Enterococcus hirae. ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad

Läs mer

Ekologiskt sortiment 2014

Ekologiskt sortiment 2014 Ekologiskt sortiment 2014 t-shirts av bambu 1 bambu-strumpor 1 bambu-frotté Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening

Läs mer

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15 18-års ålder brukar aknen vara som värst för att

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

Miljötips till Mammor och Pappor

Miljötips till Mammor och Pappor det är MIN framtid vi pratar om! Miljötips till Mammor och Pappor Till läsaren Dagens samhälle vill se redan ett nyfött barn som en konsument. Trendiga föräldratidningar informerar oss om nya och bättre

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Riskokare 1,5L. Rostfritt stål Varmhållningsfunktion 500W. Instruktionsmanual Engelska Svenska. Modell: RE100

Riskokare 1,5L. Rostfritt stål Varmhållningsfunktion 500W. Instruktionsmanual Engelska Svenska. Modell: RE100 Riskokare 1,5L Rostfritt stål Varmhållningsfunktion 500W Instruktionsmanual Engelska Svenska Modell: RE100 INLEDNING Med din nya riskokare kan du nu koka det perfekta riset, på ett enkelt och problemfritt

Läs mer

SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 020-36 87 00 / SHOP ONLINE TOUPEMABELGAL.SE

SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 020-36 87 00 / SHOP ONLINE TOUPEMABELGAL.SE SKÖTSELRÅD PERUKER OCH HÅRERSÄTTNINGAR SYNTETFIBER SID 2-3 ÄKTA HÅR SID 4-5 CYBERHAIR SID 6-7 VITAL HAIR SID 8 SYNTETFIBER Vi gratulerar till ditt val av denna kvalitetsprodukt från Toupéma Belgal. Ditt

Läs mer

MJUKMEDEL PLEASURE/WATER

MJUKMEDEL PLEASURE/WATER MJUKMEDEL PLEASURE/WATER MJUK-OCH SKÖLJMEDEL PLEASURE/WATER tillhör den nya generationens mjukmedel eftersom det har en tillsats av vaxkristaller som aktiveras av upphettning vid torktumling, strykning

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

En hudvårdsserie för torr och känslig hud.

En hudvårdsserie för torr och känslig hud. En hudvårdsserie för torr och känslig hud. Cetaphil - Kliniskt dokumenterad effekt Cetaphil är en milt rengörande och mjukgörande hudvårdsserie för både kroppen och ansiktet. Produkterna är framforskade

Läs mer

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni Konsten att tvätta och vårda sina händer Hygien och funktion i perfekt harmoni I harmoni med dina hygienbehov Rena och torra händer är säkra händer Handhygien är viktigt för att du skall hålla dig frisk.

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde.

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Våta konstfibcrtyger rivas lätt, var därför aktgam vid tvättning av sådana. Använd icke borste. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Ett

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer