KEMIKALIER. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KEMIKALIER. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ?"

Transkript

1 & R E J TJ E R E I L A K I M E K

2 KEMIKALIER 2 Det finns massor av kemikalier i vår omgivning och i de produkter vi använder varje dag. En del kemikalier behövs att tillverka t.ex. hygienprodukter helt utan kemikalier går inte - dessutom är en del naturliga ämnen kemikalier. Men vi vet fortfarande för lite om en hel del kemikalier och framförallt vad som händer då de blandas i en kemikaliecocktail. Så även om doserna av skadliga kemikalier kan vara låga i enskilda produkter, kan cocktailen bli en ganska stark blandning! Kemikalier spolas ut i naturen med avloppsvattnet, en del sköljs ut i havet efter att de passerat reningsverken och en del kemikalier bryts ner mycket långsamt och kan lagras i växter och djur och också i människor. Går det att undvika de skadliga kemikalierna? Finns det alternativ? När vi här pratar om kemikalier tänker vi på kemiska ämnen eller produkter som är framställda av människan. Kemikalier kan finnas både i flytande och fast form, eller som gas. En kemisk produkt kan bestå av ett rent kemiskt ämne eller vara en blandning av flera kemiska ämnen. Kemikalier används i olika produkter för att ge dem vissa egenskaper som t.ex. färg, mjukhet, brandskydd eller konservering. Risken för att bli överkänslig eller allergisk ökar ju oftare och längre vi utsätts för ett ämne. Tjejer och kvinnor är storkonsumenter av kosmetik och rengöringsmedel, men kemikalier finns också i annat: vi inreder våra hem och klär oss i nya material mer än någonsin tidigare. Vi använder många elektronikprodukter. Varje dag kan vi komma i kontakt med olika skadliga kemikalier. Eftersom vi inte säkert vet hur alla kemikalier påverkar oss och vår miljö, ska vi vara försiktiga när vi väljer produkter och tänka på att: Undvika produkter med starka dofter eller färgämnen. Undvika kosmetik, rengörings- eller impregneringsmedel i sprayform som lätt kommer in i luftvägarna. Eko-städa och undvika starka specialrengöringsmedel. Inte använda bakteriedödande medel med klor. De ökar risken för skadliga, livskraftiga bakterier. Köpa hem så få nya produkter som möjligt som är behandlade med kemikalier för yt- eller brandskydd.

3 KOSMETIKA Till kosmetika hör en massa produkter som används på huden, i håret eller i munnen för rengöring, skydd, parfymering eller sminkning. Hit hör alltså förutom smink också schampon, tvålar, deodoranter, hudkrämer, hårspray, hårfärg, raklödder, tandkrämer, färgkosmetik och parfymer. Kemikalier används i kosmetika bl.a. för att göra dem mer hållbara, ge dem doft och jämn konsistens. Doserna av skadliga kemikalier kan vara låga i enskilda produkter. Avgörande är den sammanlagda cocktail av olika medel och kemikalieföreningar som används. Åtminstone en del kosmetik- och rengöringsprodukter kan man byta ut mot helt vanliga livsmedel, såsom honung, citron, salt, soda och ättika. ER I L A R! K I E J L KEM VÄ U D JE R VA G DA?

4 HUDEN Huden är vårt skydd mot bakterier och främmande ämnen. Den är mera än bara ett skal den är kroppens största organ som lever och andas. Tvålar och schampon som sköljs bort har inte så långvarig kontakt med huden, men krämer absorberas, sugs upp, och en del ämnen som finns i hudkrämer kan vara skadliga för dig. Välj hudoljor i stället för hudkrämer. Det går också bra att använda vanlig, helst kallpressad, matolja för torr hud på händerna och kroppen. Som peelingkräm kan du pröva en blandning av ett par matskedar mannagryn och lite vatten och eventuellt några droppar citron (bör användas genast, innan grynen mjuknar). Honung är en jättebra peeling-bastukräm för hela kroppen. Blanda i lite grovt havssalt om du vill ha fastare konsistens. Tänk på att honung kan bestå av väldigt hårda sockerkristaller, så använd den försiktigt i ansiktet! Barns hud är tunnare än vuxnas och kvinnors hud är tunnare än männens. Man vet att många ämnen som upptas via huden också når blodomloppet och lagras i kroppen. Undersökningar har visat att unga människor i hela Europa har mera skadliga kemikalier i blodet än äldre människor. Välj därför bara det bästa för din hud! 4 ANSIKTSMASK En mask verkar bäst på en väl rengjord hy. Masken masserar du in i ansiktet och låter den verka i ca 20 min. Sedan tvättar du försiktigt med ljummet vatten eller med en fuktig bomullshandduk. Jordgubbar är inte bara gott, jordgubbar passar också bra i ansiktsmasker mot fet hy. C-vitamin och andra syrliga ämnen kan lösa upp fett och pormaskar. Mosa sex jordgubbar med tre matskedar äppelvinäger. Låt stå ca en timme för att moset ska hinna suga upp vinägern. Sila sedan bort vinägern. Stärkelse kan blandas i för att ge en fastare konsistens. Banan mjukar upp och ger fukt. Havregryn innehåller goda fettsyror och honung är återfuktande. Mosa en banan, blanda ner några matskedar havregryn, en matsked honung och eventuellt lite vatten. Lägg masken på fuktad hud.

5 LÄPPARNA Huden på läpparna är tunnare än på den övriga kroppen. Läpparna torkar därför lätt ut och spricker. Ibland kan sol, kyla, torr luft eller starka kryddor göra att läpparna torkar ut och vi kan få sprickor och munsår. Ett läppcerat (läppfett) med bivax ger ett bra skydd och gör läpparna mjuka. Ett cerat med vaselin och paraffin kan ha motsatt effekt och torka ut läpparna. Har du en gång börjat använda läppfett känns det som om du borde smörja och smörja hela tiden! PÅ VÅR HEMSIDA HITTAR DU ENKLA OCH EFFEKTIVA RECEPT FÖTTERNA Det är viktigt att ta hand om fötterna de ger stöd och balans och tar oss dit vi vill! Tänk på att byta skor tillräckligt ofta och att vara barfota så ofta det bara går! Ett fotbad kan fungera som en härlig avkoppling för både kropp och själ. Unna dig ett fotbad då och då, vila fötterna och lugna hela dig samtidigt. Det kan vara jätteskönt att avsluta en lång dag med ett fotbad! Har du svårt att varva ner och känner dig stressad inför morgondagen, kan det hjälpa att sätta sig på en lugn plats och ta ett fotbad. SALTA BAD Salt har en mjukgörande och läkande effekt. Efter ett saltbad känner man sig pigg och fräsch. Har du badkar häller du en näve havssalt och en halv deciliter olivolja i karet vill du ha skrubbkräm blandar du grovt havssalt, olja och lite citron. Fotsalt får du av vanligt grovt havssalt som du köper i matbutiken. Krydda själv med din favoritkrydda eller med grovrivet citron- eller apelsinskal (välj ekologiska frukter utan bekämpningsmedel). Går bra att förvara i sluten glasburk. Kul att ge och få som present! Lägg färsk skalad ingefära i bitar i det varma fotbadet om du känner dig hängig eller är förkyld. Färsk ingefära som fått dra i varmt vatten en stund är förresten också jättegott att dricka! T I P S! Efter fotbadet smörjer du in dina fötter, så får du samtidigt lite skön fotmassage.

6 HÅRET Ta hand om hela dig: ät bra, drick mycket vatten och se till att du får tillräckligt med sömn, då mår också ditt hår bra. Har du tänkt på att den största gruppen kosmetiska produkter utgörs av schampo och olika hårvårdsprodukter? En stor del av dessa kan innehålla skadliga kemikalier. Huden i hårbottnen är precis lika mottaglig för kemikalier som huden på den övriga kroppen. Välj så naturenliga schampon och balsam som möjligt. Skölj väl. Till de mest problematiska hårprodukterna hör permanentfärger och blekningsmedel samt hårspray, -mousse och mjällschampo. De innehåller vanligen kemikalier som misstänks vara såväl allergena (ge allergisk reaktion) som hormonstörande (påverka de hormonella systemen och kan orsaka allvarliga skador) och cancerogena (kan framkalla cancer). Då du låter färga eller bleka håret, var noga med att inte få medlet i hårbottnen. Välj naturliga, örtbaserade färgmedel utan syntetiska färger, konserveringsmedel eller ammoniak (sök i hälso- och ekoaffärer). Med enkla och billiga råvaror direkt från köket kan du göra dina egna effektiva hårvårdsmedel! Har du någon gång provat bleka håret med citron? Ta färskpressad citronsaft direkt på hårslingorna och gå ut i solen! Citron torkar ut och efter en dag i solen med citronblekning passar det fint att göra en inpackning. Känns ditt hår torrt och sprött? Ta olja gärna ekologisk och massera in i hår och hårbotten. Sätt en plastpåse på huvudet och vira en handduk runt. Funkar extra bra i värme, så passa på medan du är i bastun. Tvätta noggrant. Det kan vara lättare att tvätta ur oljan om du tar schampo direkt i torrt hår. Du kan också använda ägg, helst ekologiska. Har du torrt hår, smörj in hela håret och hårbotten med 1 2 gulor, vänta ca 20 minuter, gärna med plast runt håret, och skölj väl ingen tvätt behövs! Har du fett hår, tar du i stället hela ägget! På många orter i Svenskfinland finns det ekologiska frisörer som använder naturenliga, skonsammare medel. Se TIPS! Låt ibland håret vila, och använd inga kemiska hårvårdsmedel alls. Använd heller ingen hårfön eller andra värmeredskap. 6

7 DOFTER Dofter kan väcka minnen och känslor till liv! Var ibland sparsam med parfym och parfymerade produkter och njut av de dofter som ändå finns: tänk på blommande syren, nybryggt kaffe, doften i en regnig sommarskog. Parfymer är riktiga miljövärstingar de är svåra för naturen att bryta ner och många är giftiga för vattenlevande djur. Undvik därför parfymerade produkter massor av parfym spolas varje dag ner i våra avlopp. Doftämnen som används i parfymer kan vara allergiframkallande och hormonstörande. Om du vill använda parfym, använd endast till fest eller vid andra speciella tillfällen. Många människor är i dag överkänsliga mot parfym, visa hänsyn och var sparsam med starka parfymer. När det gäller deodoranter kan du spana efter produkter som endast innehåller salter (och vatten om den är i vätskeform) och är 100 procent biologiskt nedbrytbar. Saltet hämmar bakterierna i svetten och förhindrar därmed lukt. TATUERINGAR MENSSKYDD Permanenta pigmenteringar av ögonbryn, läppar och tatueringar blir allt vanligare. I tatueringar kan ingå färger som inte alls är avsedda för långvarig kontakt med huden. Ta reda på vad färgen innehåller innan du tatuerar dig. Du som är smarth: Väljer med omsorg och köper bara det du behöver! Låter dig inte lockas av olika erbju- danden och glassig reklam köper bara pro- dukter av god kvalitet som passar dina behov! Doserar rätt! Oftast använder vi alltför mycket av en produkt, en liten klick schampo eller balsam är nog! En del mensskydd kan innehålla små doser av skadliga kemikalier, ofta för att de har ett ytskikt av plast eller polyester. Många kvinnor kan då utsättas för dessa kemikalier en gång i månaden i 40 år! Vill du testa mensskydd som är miljövänligare och mer skonsamma kan du använda bindor eller tamponger av ekologisk bomull. En menskopp av silikon kan hålla upp till tio år och är dessutom skonsam mot kroppen. Se

8 TVÄTTMEDEL Via nya kläder och hushållstextilier kommer vi i kontakt med kemikalier som man vet mycket lite om. Kemikalierna når kroppen via hudkontakt eller via luftvägarna från damm i inomhusluften. När vi tvättar kläder hamnar skadliga kemikalier via avloppsvattnet i naturen. Visste du att? Öko-tex märket är den bästa garantin för att kläder och textilier inte innehåller ett flertal kända, skadliga kemikalier. Kläder av PVC-plast och/eller gummitryck kan innehålla skadliga ämnen Välj kläder av god kvalitet som håller länge, miljömärkta kläder av ekologiskt odlad bomull och av oimpregnerat ylle, lin, hampa eller bambu. Tvättips: FRÄCKA FYND: Skippa de stora klädkedjorna och fynda på loppis. Vem av er lyckas hitta den fräckaste kombinationen för en billig slant? Låt kreativiteten flöda och kombinera vilt! MERA INFO Om du behöver blekmedel, välj ett klorfritt blekmedel. Sköljmedel blir kvar i textilierna och irriterar lätt huden, pröva vanlig ättika eller låt helt bli att använda sköljmedel. Dosera tvättmedel med måtta! Naturliga tvättnötter är till 100 procent biologiskt nedbrytbara och rengör skonsamt med hjälp av saponiner som finns naturligt i nötterna. I kemtvätt används mycket starka kemikalier. Välj helst textilier som går att vattentvätta. KÖKET När du väljer rena råvaror och själv lagar din mat har du bättre koll på vad du får i dig. Undvik kemikalier genom att: Värma mat i mikrovågsugn i glaskärl eller färglös keramik. Inte i plastföremål, för plast avger små mängder tillsatsämnen vid upp hettning. Bara använda plastföremål avsedda för livsmedel (försedda med bestickmärket) till förvaring av livsmedel (gäller speciellt för feta livsmedel). Inte använda teflonkärl med skråmor i beläggningen. Inte hetta upp teflonkärl på högsta effekt, utan använd teflon endast vid lägre temperaturer. Skärbräden av plast som marknadsförs som antibakteriella/hygieniska kan innehålla miljögiftet triclosan. 8

9 OM STÄDA Du behöver inte ha en massa färgglada flaskor och burkar i ditt städskåp för att hålla ditt hem rent. Att ekostäda betyder att du klarar dig med några få ofarliga produkter som varken skadar dig eller miljön. MILJÖMÄRKTA PRODUKTER Välj i första hand miljömärkta produkter. De tillverkas med större hänsyn till miljö och hälsa än de flesta andra motsvarande produkter. Svanen och EU-blomman är miljömärken för många olika produkter. De franska och tyska certifikaten för naturkosmetik garanterar stor ekologisk hänsyn. STÄDA SMARTH: Städa helst ofta och lätt. Undvik rengöringsmedel med klor, doft och olika sprayer. Välj miljömärkta medel. Använd moderna mikrofiberdukar. Med dem kan du rengöra också utan kemiska rengöringsmedel. Vädra effektivt (med kortvarigt korsdrag). Blanda ditt eget allrengörningsmedel i en sprayflaska med hjälp av några droppar diskmedel och vatten. SORTERA SMARTH Avfall med skadliga kemikalier ska alltid sorteras för sig. Rester av kemikalier kan vara giftigt, frätande eller brandfarligt och ska inte spolas ut i avloppet eller slängas i köksavfallet. Ta reda på vart du ska föra batterier, färgrester, aceton, lysrör och termometrar. Rester av mediciner kan du lämna in på apoteket. DELAD TABLETT Använder du maskindiskmedel i tablettform räcker det med en halv tablett åt gången. Dela tabletten innan du öppnar skyddspapperet, så slipper du direktkontakt med det starka medlet!

10 sv SMARTHA KNEP Förut klarade man sig bra utan specialmedel. Lär dig några knep för att rengöra olika saker med helt vanliga medel såsom tallsåpa, ättika och matsoda. Tallsåpa löser upp fett och ingrodd smuts. Den kan användas till bl.a. golv, kök, WC och avlopp. Pröva tallsåpa för att: Rengöra ugnen; tvåla in ugnen med såpan, värm ugnen till 100 grader, låt svalna, skölj och torka väl. Ättika ger glans och förebygger och avlägsnar kalkavlagringar, utmärkt toalettrengörningsmedel. Vanlig matsoda (ph 8,3) som man använder i matlagning kan också användas i städning. Pröva matsoda för att: Avlägsna missfärgning på emaljerade ytor i t.ex. badkar och lavoar. Få bort beläggning på tekoppar: Gnid tekoppens insida med matsoda. Skölj väl och torka och du har en vit och fin kopp igen! Rengöra termosen: Fyll termosen med hett vatten och 2 msk matsoda. Låt blandningen stå i några timmar, diska därefter termosen. Pröva ättika för att: Få bort kalk ur kaffebryggaren; kör en ättikslösning (1 del ättika, 2 delar vatten) genom den. Koka sedan två tre gånger med vatten. Ta kål på småkryp; torka med en trasa doppad i ättikslösning. Få bort dålig lukt; ställ en skål med ättika i ett tobaksstinkande rum, lägg dina svettiga träningskläder i ett vatten-ättiksbad och tvätta sen som vanligt. Har hem ä hä 10

11 ELEKTRONIK UngMartha rekommenderar dessutom Galltvål En effektiv, dryg produkt, tillverkad av naturliga råvaror. Bra för fläckborttagning på tyg och kläder. Hittas i naturkostaffärer och välförsedda varuhus. Rengöringssten En lerbaserad och dryg sten som med fuktad svamp effektivt och milt rengör också de flesta besvärliga ytor och föremål, exempelvis keramiska spisar, sotiga spisluckor och kopparkannan. Allergi- och astmavänlig. Kan köpas i ekologiska affärer och välförsedda varuhus. Mikrofiberduk Fiberdukar är städdukar av polyester med mycket tunna, olika långa fibertrådar. Fiberdukarna kräver inget rengöringsmedel, kan vid behov fuktas med vatten. Tål maskintvätt. KISS(E)KATT? Har kissen varit instängd på vessan eller ensam hemma för länge? Kattkiss kan lukta, men med ättika får du bort lukten. När du torkat upp, häller du ättika direkt på trasan och stryker över golvet. Funkar också bra på illaluktande eller svårstädade kattlådor, häll ättikan direkt i lådan, låt verka en stund och tvätta som vanligt. Visste du att TV, datorer och mobiltelefoner tillförs en massa skadliga kemikalier för att minska bland annat brandrisken? Tänk på att: Vädra och dammsuga ordenligt när du skaffat en ny elektrisk pryl. Sitt helst inte med din laptop i famnen. Utnyttja separat tangentbord, mus med sladd och hörlurar vid långa samtal. Inreda med grönväxter. De renar inomhusluften också från skadliga kemikalier. Effektiva luftrenare är exempelvis grönväxterna svärmorstunga, fikus, murgröna och hänglilja. Tillverkningen av miljömärkt elektronik ökar hela tiden. Var en medveten konsument och fråga vilka miljömärkta alternativ som erbjuds! För att elektroniska apparater inte så lätt ska fatta eld tillhörs de flamskyddsmedel som kan innehålla skadliga kemikalier, de avdunstar från apparaterna då de blir varma, sitt därför inte med din dator i famnen.

12 RECEPT OCH LÄNKAR FINNS PÅ VÅR HEMSIDA: UNGMARTHA MYS: Samla tjejerna till en må bra kväll: stäng av datorn och mobilen! Gör era egna giftfria skrubb och inpackningar eller ta hand- och fotbad. Var lagom snäll mot dig själv och njut av att du är just du! Kolla även vår hemsida för att se om UngMarthas Må bra-dag ordnas nära dig! UngMartha är Finlands svenska Marthaförbundets barn- och ungdomsorganisation. Vi riktar oss till barn och unga i hela Svenskfinland. Vi vill att barn och unga skall vara en naturlig del av vårt samhälle och erbjuda dem en plats där de får vara sig själva, lära sig nytt och genom vår verksamhet bidra till en hållbar livsstil. Broschyren är en omarbetad version av Finlands svenska Marthaförbunds broschyr Kvinnor och kemikalier. Broschyren har getts ut med stöd från Lisi Wahls stiftelse, Svenska Kulturfonden och Undervisningsministeriet. Text: Petra Högnäs. Tack till Tessa Turtonen, sakkunnig i ekologi vid Marthaförbundet. Formgivning: YESsie s. Foto: Karin Lindroos. Illustrationer: David Democh. Tryck: Fram. UngMartha: Lönnrotsgatan 3 A 7, Helsingfors,

Hemmets. kemikaliekompott

Hemmets. kemikaliekompott operation Hem Hemmets kemikaliekompott En kemikalietrygg vardag Vi kommer i kontakt med olika kemikalier varje dag under hela vårt liv. Flera av kemikalierna är nyttiga och nödvändiga, men en del är sådana

Läs mer

tips 110 tips för en hållbar livstil

tips 110 tips för en hållbar livstil tips 110 tips för en hållbar livstil 1 Det är ingen stor sak, det är många små inledning innehåll Inledning...3 Bakgrund...4 Mat...9 Miljö...13 Ekonomi...21 Relationer...24 Må bra...26 Gör själv...30 Någonting

Läs mer

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark En av de största utmaningarna vi alla står inför är den globala uppvärmningen. Något som kan komma att ge allvarliga globala konsekvenser för både människa och natur. Av denna anledning deltar Nordens

Läs mer

Kemikaliebantarna Dalarna

Kemikaliebantarna Dalarna Kemikaliebantarna Dalarna 6 uppdrag på distans 2014 Naturskyddsföreningen Dalarna Strandgatan 10, 792 30 Mora 0250-166 33 http://dalarna.naturskyddsforeningen.se Naturskyddsföreningen Dalarna har bedrivit

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under Miljödepartementet. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för att utveckla lagstiftning och andra

Läs mer

MILJÖRIKTIGA VAL. Välj rätt för miljön enklare än du tror

MILJÖRIKTIGA VAL. Välj rätt för miljön enklare än du tror MILJÖRIKTIGA VAL Välj rätt för miljön enklare än du tror 1 2 Utgivare: Miljöbyrån Tryckning: Mariehamns Tryckeri Produktion och layout: ViKAN text & layout Illustrationer: Eva Sundberg Välj rätt för miljön

Läs mer

Komiform Kurera dig själv

Komiform Kurera dig själv Komiform Kurera dig själv Citronfotbad mot stresshuvudvärk Huvudvärk kan ha många olika orsaker. Känns det som om huvudvärken beror på att du haft för mycket omkring dig och blivit stressad kan du ha god

Läs mer

Våra rena sidor. att städa med hjärtat

Våra rena sidor. att städa med hjärtat Våra rena sidor att städa med hjärtat Projektledare Therése Sjödin Grafisk formgivning Therése Sjödin Foto Matts Skagshöj, Patrik Leonardsson, istock photo Innehållsförteckning Förord 5 Varför städar vi

Läs mer

-Dess mjuka och flexibla molekylstruktur med milt slipande egenskaper gör den till en förträfflig rengörare.

-Dess mjuka och flexibla molekylstruktur med milt slipande egenskaper gör den till en förträfflig rengörare. Vad är bikarbonat. NaHCO3 Bikarbonat Natriumbikarbonat Tvåfalt kolsyrat natron Dubbelsoda Soda-aska Det är en fullständigt ofarlig produkt. Skulle ett barn av misstag stoppa det i munnen så spottar de

Läs mer

HÅRFAKTA. Vad kan du om ditt hår?

HÅRFAKTA. Vad kan du om ditt hår? HÅRFAKTA Vad kan du om ditt hår? Här kommer lite intressant fakta om hår som kan vara kul att veta. Det är allt från statistik, fakta om hårstråets uppbyggnad och annat du inte visste om hår. 1. Hårets

Läs mer

ett säkert hem för barn

ett säkert hem för barn 1 guide ett säkert hem för barn Ett säkert hem för barn publikationsuppgifter Texter: Tukes 3/2014. Texterna om kemikalier baserar sig på broschyren Kemikalier i barns vardag utgiven av Kemikalieinspektionen

Läs mer

Att städa är en skön konst

Att städa är en skön konst Städa lätt och rätt Uppdragsgivare: Electrolux HemProdukter AB Idé, text och formgivning: Annbelievable AB Illustration: Karin Schaefer Foto: Heléne Pé samt Electrolux egen bildbank Electrolux Repro och

Läs mer

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc.

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Genom att göra bra miljöval när vi handlar kan vi påverka produktionen av varor till att bli mer miljövänlig. Vi kan även påverka hur stort

Läs mer

för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Torr bakom öronen om hygienprodukter

för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Torr bakom öronen om hygienprodukter Torr bakom öronen om hygienprodukter för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar [Framsida] Torr bakom öronen om hygienprodukter för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Läs mer

DIN HUD 4TIPS TILL EN VACKER

DIN HUD 4TIPS TILL EN VACKER ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr.3/September 2009 DIN HUD 4TIPS TILL EN VACKER FOTO: ANGELICA ENGSTRÖM OCH VÄLMÅENDE HUD Ebba Blitz tror starkt på naturlig hudvård:

Läs mer

Ge oss kraft att förändra Pg.90 1909-2. Rapport Operation Giftfri Förskola. Tips till förskolor och föräldrar

Ge oss kraft att förändra Pg.90 1909-2. Rapport Operation Giftfri Förskola. Tips till förskolor och föräldrar Ge oss kraft att förändra Pg.90 1909-2 Rapport Operation Giftfri Förskola Tips till förskolor och föräldrar Innehåll Sammanfattning 1 Inledning 2 Bakgrund 3 Kemikalier i förskolan 4 Förskoletipsen saker

Läs mer

Jag, mina val miljön

Jag, mina val miljön Skola: Storåskolan Lärare: Ermin Pervanic Klass: 6 Antal elever: 21 Jag, mina val miljön Steg 2 Läsår 12/13 Hej! De här symbolerna tycker vi är bra att känna till. Du kan läsa mer om dom i boken. >> Steg

Läs mer

Välkommen till Crearome - från naturen till Dig

Välkommen till Crearome - från naturen till Dig Välkommen till Crearome - från naturen till Dig Innehållsförteckning»» Skapa dina egna hud- och hårvårdsprodukter Råvaruinformation...3 Crearome startpaket...4-6 Tvålar...6-8 Råvaror hemma-spa...8-11 Råvaror

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips

Uppdrag 11 GREEN WASHING. Jasminka Anderssons bästa städtips GREEN WASHING Håll rent utan att smutsa ner miljön! Skippa konstiga rengöringsmedel när du städar. Använd mormors miljövänliga medel istället! Mormor var nämligen miljövän utan att veta om det! Det här

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING

ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ta hand om dig! Det är viktigt att ta hand om sin hälsa. Lindriga sjukdomsbesvär kan man ofta klara av på egen hand. Det kallas för egenvård. Egenvård innebär att du själv kan känna

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

MINSKA RISKEN FÖR ALLERGIER OCH EKSEM STÄDNING

MINSKA RISKEN FÖR ALLERGIER OCH EKSEM STÄDNING MINSKA RISKEN FÖR ALLERGIER OCH EKSEM STÄDNING MINSKA RISKEN FÖR ALLERGIER OCH EKSEM STÄDNING PREVENT Prevent, f.d. Arbetarskyddsnämnden 1996 1:a upplagan, 1:a tryckningen TEXT: Ann-Beth Antonsson, IVL

Läs mer

Lilla städskolan rent på Papyrus vis

Lilla städskolan rent på Papyrus vis Supporting you I Sverige är Papyrus den ledande grossisten för finpapper, packprodukter och förbrukningsvaror. Vi har alltid värnat om produkterna och deras kvalitet, men har också insett vikten av att

Läs mer

10 Livets kemi. Faktabokens idé. Inledning

10 Livets kemi. Faktabokens idé. Inledning 10 Livets kemi Faktabokens idé Inledning ilder och text i kapitelinledningen är tänkta ge underlag till en diskussionsstart om livets kemi. Frågorna ger möjlighet att känna av vad eleverna redan kan, samt

Läs mer

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Att bo i hyresrätt har många fördelar och det är vår förhoppning att du ska trivas

Läs mer

Att vara en miljönär 1. Skräpprat 3. Naturen som skafferi 23. Smart konsumtion 11. Mat med åksjuka? 17

Att vara en miljönär 1. Skräpprat 3. Naturen som skafferi 23. Smart konsumtion 11. Mat med åksjuka? 17 MiljÖnärer i köket Innehåll Att vara en miljönär 1 Skräpprat 3 Tortillabröd...4 Harriets salsa...4 Guacamole...5 Mexikansk köttfärssås...5 Hemlagad fil...6 Hemlagad yoghurt...6 Smartha kex...7 Pitabröd...8

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN. Skuld mitt i sorgen Unga på nätet. Huden ditt bästa skalskydd. Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar

STOCKHOLMS LÄN. Skuld mitt i sorgen Unga på nätet. Huden ditt bästa skalskydd. Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar nr 1 2014 STOCKHOLMS LÄN Skuld mitt i sorgen Unga på nätet Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar Huden ditt bästa skalskydd Notiser Nya Kloka Listan Har du hämtat 2014 års

Läs mer

Trivs med tygblöjor! 1

Trivs med tygblöjor! 1 Trivs med tygblöjor! 1 Broschyren har producerats av Avfallsverksföreningen rf. På bakpärmen listas de avfallsverk som finansierat broschyren. Bland finansiärerna finns också SAD Avfallshanterings projekt

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer