REVISIONSRAPPORT. Granskning av ärendehanteringen inom Länssjukvårdsnämnden. Landstinget Halland Manfred Bachmann

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Granskning av ärendehanteringen inom Länssjukvårdsnämnden. Landstinget Halland Manfred Bachmann"

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Granskning av ärendehanteringen inom Länssjukvårdsnämnden Landstinget Halland Manfred Bachmann

2 1. SAMMANFATTANDE SYNPUNKTER INLEDNING UPPDRAGET GENOMFÖRD GRANSKNING NÄMNDENS UPPDRAG NÄMNDENS ARBETSORDNING ORDFÖRANDEINSTRUKTION KALLELSE DELEGATION Gemensamma nämndsreglementet Delegerade beslut Brådskande ärenden GENOMGÅNG AV LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDENS PROTOKOLL OCH ARBETSFORMER Antal ärenden och innehåll Utvecklingsprojekt inom internmedicin ( 19) Projekt om kardiologi i öppenvård ( 19) Upphandling av viss serviceverksamhet ( 20) Bokslut 2002 ( 27) Arbetsmiljöansvaret ( 58 ) Ersättarnas yttranderätt och rätt att få sin mening antecknad till protokollet...8 (2)

3 1. Sammanfattande synpunkter Landstingets revisorer har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att bl.a. granska ärendehanteringen inom länssjukvårdsnämnden. Nämnden har antagit en arbetsordning som innebär att föredragning sker under förmiddagen och att därefter överläggning sker i grupperna varefter det formella beslutssammanträdet tar vid. En genomgång av vårens protokoll ger intrycket av att detta har medfört att arbetsutskottets roll blivit oklart. I ett antal ärenden har arbetsutskottets förslag antagits bara i vissa delar. Med den arbetsmodell nämnden har kan det ifrågasättas om arbetsutskottet behövs och vilken uppgift det i så fall skall ha. Antalet voteringar indikerar inte bara en politisk oenighet utan också på brister i beredningsprocessen. Nämndens kansli bör ges en tydligare uppgift att i samråd med nämndens presidium ta fram ett fullständigt beslutsunderlag. Nämndens delegationsordning bör omarbetas med utgångspunkt från vilket som är verkställighet eller beslut. Brådskande ärenden enlig KL 6 kap. 11 kan inte delegeras till arbetsutskottet. Nämnden bör också införa särskilda rutiner för uppföljning och kontroll av delegationsbeslut. 2. Inledning 2.1 Uppdraget Landstingets revisorer har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska bl.a. nämndens ärendehanteringen inkl. ärendeberedningen, dokumentationens kvalitet samt nämndens uppföljning och kontroll bl.a. av delegationsbeslut. Granskningen har genomförts genom granskning av nämndens protokoll fram t.o.m. maj månad 2003, handlingar samt intervjuer främst med nämndens sekreterare. 3. Genomförd granskning 3.1 Nämndens uppdrag Landstigsfullmäktige har antagit ett för samtliga nämnder gällande reglemente nämndsgemensamma bestämmelser för beslutsfattande, delegation m.m. inom landstinget Halland. Därutöver finns ett särskilt reglemente för länssjukvårdsnämnden. (3)

4 Enligt reglementet är nämndens primära ansvar att till befolkningen i Halland finansiera och tillhandahålla länssjukvård, sjuktransporter, insatser för handikappade och att erbjuda valfrihetspatienter vård inom verksamhetsområdet. (För länssjukvården i Kungsbacka svarar dock närsjukvårdsnämnden) Uppdraget har också preciserats på några punkter bl.a. - finansiera, lämna uppdrag/teckna avtal, följa upp och utvärdera den länssjukvård och tandvård som utförs av egna och andra vårdgivare - driva länssjukvård och tandvård i egen regi, vari ingår att svara för personalplanering, personalförsörjning och arbetsmiljöfrågor - utifrån fullmäktiges budgetramar. fastställa nämndens internbudget och hälso- och vårdförsörjningsplan/verksamhetsplan 3.2 Nämndens arbetsordning Nämnden har antagit en arbetsordning. Denna innebär att sammanträden skall vara heldagar och inledas på förmiddagen med föredragningar av de ärenden som finns på föredragningslistan. Mellan görs uppehåll för lunch och gruppmöten. Därefter följer nämndens beslutssammanträde och presskonferens äger rum c.a Nämnden har ett arbetsutskott, men några protokoll förs inte vid utskottets sammanträden. 3.3 Ordförandeinstruktion Inom landstinget finns en ordförandeinstruktion antagen Den anger bl.a. att ordföranden ansvarar inför nämnden för beredning och föredragning av ärenden inom dess verksamhetsområde. Ordföranden skall dessutom verka för - att nämnden får allsidig information om verksamheten och arbetsuppgifter inom verksamhetsområdet - att nämnden ägnar särskild uppmärksamhet åt ärenden av väsentlig och principiell betydelse och särskilt beaktar den långsiktiga planeringen inom verksamhetsområdet (4)

5 - att för verksamheten fastställda långsiktiga planer, budgetar, reglementen och andra föreskrifter iaktta. - att sådana utredningar görs, som behövs för att en fråga skall bli allsidigt belyst För att kunna fullgöra sina befogenheter äger ordföranden rätt att påkalla biträde av landstingets tjänstemän i första hand från den egna förvaltningen. Enligt uppgift finns ingen motsvarande instruktion för länssjukvårdsdirektören. 3.4 Kallelse I kommunallagen finns inga särskilda föreskrifter om hur en nämnd skall kallas eller vilka handlingar som skall finnas. Enligt KL 6 kap. 32 skall dock fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och arbetsformer. I landstingets reglemente anges bara preliminär föredragningslista skall vara ledamöterna tillhanda minst 5 dagar före sammanträde. Det framgår dock inte vem som avgör vilka handlingar i övrigt som skall bifogas kallelsen. Formellt åligger dock denna uppgift ordföranden. 3.5 Delegation Gemensamma nämndsreglementet I detta reglemente anges under 13 att delegation får ske med undantag som anges i kommunallagen 6 kap. 34. Ett bemyndigande om att delegera behövs inte eftersom nämnderna har rätt att delegera enligt KL 6 kap. 33 med de undantag som anges i 34. Bestämmelsen i reglementet bör därför tas bort eftersom det kan ge intryck av att fullmäktiges tillstånd för att delegera krävs, vilket var fallet enligt tidigare lagstiftning Delegerade beslut Nämnden har antagit en delegationsförteckning antagen Där anges bl.a. att nämndens mål, inriktning, volymer och kvalitet i huvudsak sammanfattas i hälsooch sjukvårdsplanen. Att genomföra planen kan därför ses som verkställighetsbeslut i första hand av respektive förvaltningschef. Förteckningen innehåller 17 punkter och omfattar bl.a. områdena personal, ekonomi, avtal och representation. Delegation har lämnats till länssjukvårdsdirektören, (5)

6 förvaltningschefer, ordförande och ledamöter samt arbetsutskottet. Vissa av dessa beslut får vidaredelegeras. Anmälan av delegationsbeslut har skett. Eftersom den nya delegationsförteckningen antogs relativ sent är det för tidigt att bedöma om anmälningsrutinerna fungerar. Vi föreslår att nämnden vid varje sammanträde utser någon eller några förtroendevalda att göra stickprov bland anmälda delegationsbeslut. Tillsättningen av uppdrag som verksamhetschef har delegerats men inte övriga anställningar. Anställning av personal på tillsvidareanställning får anses vara beslut och bör därför delegeras. Frågan om det handlar om verkställighet eller beslut styrs inte av tjänstens dignitet eller av antalet anställningsbeslut. Under personal bör också beslut om disciplinåtgärder och tjänstledigheter utanför lagar och avtal delegeras. Att utöva arbetsgivarens befogenheter enligt MBL är inte delegation eftersom det inte handlar om beslut. Att förhandla på arbetsgivarens vägnar är ett uppdrag. Upphandling synes inte vara delegerat. Vem fattar anskaffningsbeslut om större upphandlingar d.v.s. uppdrag till serviceförvaltningen att genomföra en upphandling? Delegationen om förtroendevaldas resor bör omarbetas då en förtroendevald inte bör fatta beslut om egna resor. Varför är de förtroendevaldas resor delegerade, men inte de anställdas resor? Representation och uppvaktning är delegerat till ordföranden med ett högsta belopp av kr per gång. Innebär detta att ingen i övrigt får fatta beslut om representation? Att, ansvara för den löpande verksamheten under gemensamma kostnader inom tilldelade ekonomiska ramar, har delegerats till länssjukvårdsdirektören. Ansvar är inte delegation men eventuellt de beslut som fattas om t.ex. omfördelning av anslag. Beslut om att utlämna allmän handling är verkställighet och berörd personal får förutsättas ha tillräcklig kunskaper om gällande regler. Däremot är att vägra lämna ut en handling ett beslut och därmed delegerbart. (6)

7 Sammanfattningsvis bör delegationsbeslutet omarbetas varvid också bör beaktas eventuella beslut som fattas inom verksamheterna som är av sådan dignitet eller storlek att de inte omfattas av uppdraget enligt hälso- och sjukvårdsplanen. Beträffande delegation till arbetsutskottet av brådskande ärenden se nedan Brådskande ärenden Länssjukvårdsnämnden har under 9/03 gett arbetsutskottet eller ordföranden i uppdrag att åt nämndens vägnar fatta beslut i sådana brådskande enskilda ärenden som inte kan vänta till nästa sammanträde. Enligt kommunallagen 6 kap. 36 kan sådant uppdrag bara ges till ordföranden eller annan ledamot. Detta framgår också av det nämndsgemensamma bestämmelserna för landstinget. 3.6 Genomgång av länssjukvårdsnämndens protokoll och arbetsformer Synpunkter har framkommit om att nämndens arbete i vissa avseenden inte fungerar tillfredsställande. Nedan lämnas några synpunkter på handläggningen i några ärenden Antal ärenden och innehåll Fram till maj månad höll nämnden 5 sammanträden och antalet paragrafer var 62. Av dessa handlade c.a 31 om arbetsformer och administration, 6 sjukvårdsfrågor, 4 anmälan av delegationsärenden, 5 yttranden av olika slag, 3 utvecklingsfrågor, 2 upphandlingar, 1 om budget/bokslut, 3 uppföljningar samt 6 övriga frågor. Gränsen mellan olika frågor kan vara svår att dra och siffrorna ovan skall därför inte ses som exakta mått. Det stora antalet ärenden som handlar om arbetsformer och administration förklaras av att nämnden är ny Utvecklingsprojekt inom internmedicin ( 19) I detta ärende förelåg förslag från arbetsutskottet om att ge länssjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram fördjupade projektbeskrivningar för fortsatt diskussion vid nämndens kommande sammanträde. Trots detta förslag lades flera yrkanden som ledde till votering och reservation. Varför avvaktades inte ett fördjupat beslutsunderlag enligt arbetsutskottets förslag? (7)

8 3.6.3 Projekt om kardiologi i öppenvård ( 19) Detta projekt godkändes av nämndens majoritet. Detta beslut har uppmärksammats av Nämnden För Offentlig upphandling som har påpekat att ärendet borde ha föregåtts av en upphandling Upphandling av viss serviceverksamhet ( 20) Ett förslag föreligger från arbetsutskottet som den borgerliga gruppen delvis frångår. Det slutliga beslutet blir dock enligt arbetsutskottets förslag Bokslut 2002 ( 27) Ett förslag till beslut föreligger från arbetsutskottet. Nämnden bifaller om att fastställa bokslutet och att överlämna detta till landstingsstyrelsen. Därutöver lämnas ett flertal yrkanden om åtgärder m.m. som leder till ett antal voteringar. För att få full kraft bakom olika förslag till besparingar och effektiviseringar krävs förmodligen att nämnden i huvudsak är enig om hur arbetet skall bedrivas. En alternativ hantering hade varit att ge förvaltningen i uppdrag att arbeta fram ett långsiktigt handlingsprogram. Frågan om åtgärder för ekonomisk balans behandlades därefter under 42. Även här finns oenighet om den fortsatta hanteringen Arbetsmiljöansvaret ( 58 ) Nämnden har med hänvisning till sina delegationsbestämmelser beslutat delegera arbetsmiljöansvaret till respektive förvaltningschef. Vi vill påpeka delegation av arbetsmiljöansvaret bygger på en annan lagstiftning än kommunallagen och därför inte bör sammanblandas med delegationsbestämmelserna. Vi vill också påpeka att nämnden är ytterst ansvarig för arbetsmiljön trots att delegation har skett Ersättarnas yttranderätt och rätt att få sin mening antecknad till protokollet Det förekommer att ersättarna i nämnden har fått anteckna sin mening till protokollet. Vi vill påpeka att denna rätt och rätten att få deltaga i överläggningarna endast finns om fullmäktige har beslutat att så får ske (KL 6 kap. 11 ) I det nämndsgemensamma bestämmelserna som fullmäktige antagit finns inte någon sådan bestämmelse. (8)

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland granskning av ärendehanteringen inom primärvårdsnämnden i Halmstad

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland granskning av ärendehanteringen inom primärvårdsnämnden i Halmstad REVISIONSRAPPORT Landstinget Halland granskning av ärendehanteringen inom primärvårdsnämnden i Halmstad 2003-09-30 Manfred Bachmann (2) Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTANDE SYNPUNKTER...4 2. INLEDNING...4

Läs mer

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen Reglemente för landstingsstyrelsen Allmänna bestämmelser 1 Landstingsstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. 2 Landstingsstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter

Läs mer

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen:

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen: Reglemente för driftsnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen Beslutat av landstingsfullmäktige den 29 mars 2010, 27 och regionfullmäktige den 26 september 2011, 88. Utöver vad som föreskrivs i

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN LS 0804-0390 Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden Delegationsordning 1 (7) Delegationsordning för valnämnden Fastställd: Valnämnden 2017-05-04, 4 Delegationsordning 2 (7) Delegationsordning Förhållandet kommunfullmäktige nämnd/styrelse Kommunfullmäktige

Läs mer

LS Bilaga 2

LS Bilaga 2 1(5) Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den 13 mars

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Reglemente Diarienummer: Beslutande: 22/2015 (SN) 113/2015 (KF) Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för socialnämnden 2019-2022 program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 213 Ansvarig:

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-29 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004, senast reviderad KF 26 september

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN OLOFSTRÖMS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 1995-03-06, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 1998-05-04, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 2000-10-02, 90 Reviderat av

Läs mer

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Datum Dnr 20141204 14105 Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Fastställd av regionstyrelsen 20141204 41, att gälla från 20150101. Delegation och verkställighet Delegationsbeslut är ett beslut

Läs mer

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga.

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga. une» KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Torkel Winbladh 2015-11-26 Valnämnden Delegations- och arbetsordning Förslag till beslut Valnämnden föreslås besluta att i enlighet med förslag anta valnämndens

Läs mer

Förslag att utse Lars-Göran Johannesson att jämte ordföranden justera protokollet.

Förslag att utse Lars-Göran Johannesson att jämte ordföranden justera protokollet. LANDSTINGET HALLAND Protokoll HJÄLPMEDELSNÄMNDEN I HALLAND 1 -- 17 Datum och tid 2003-03-13 kl 13.30 16.30 Plats Hjälpmedelscentralen, Halmstad Ledamöter Kristina Karlsson (c) Mirna Zubcevic (fp) Marita

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

Delegationsordning för regionstyrelsen

Delegationsordning för regionstyrelsen Diarienummer LS 2018-1166 Delegationsordning för regionstyrelsen Fastställd av regionstyrelsen den 18 december 2018 257 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med 2019-01-15 Dokumentnummer Fastställd av

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd år

Reglemente för gemensam kostnämnd år REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 34 REGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUNS REVISORER Revisionens formella reglering

Läs mer

Reglemente för Håbo kommuns nämnder

Reglemente för Håbo kommuns nämnder Reglemente för Håbo kommuns nämnder REGLEMENTE 2 Reglemente för Håbo kommuns nämnder Reglementet fastställdes av kommunfullmäktige 2014-12-15, 110 och gäller tillsvidare. Allmänna nämndreglementet (ANR)

Läs mer

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och REGLEMENTE 1(9) Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentnamn Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Kanslichef Författningsstöd

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Avskrift Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om övriga nämnder i Kommunallagen samt vad som föreskrivs i speciallagstiftning gäller bestämmelser i detta reglemente. Sakområde 1 Socialnämnden

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 kap Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Reglemente Socialnämnden Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 25/2010:2 Reviderad av kommunfullmäktige datum 2013-12-16 81 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Verksamhetsområde...

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Reglemente för utbildningsnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet med

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning LANDSTINGSREVISIONEN Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning Rapport nr 23/2013 Februari 2014 Joakim Eriksson, Attensum AB Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) B.6 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller för socialnämnden bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 37 REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen, Kansliavdelningen Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Senast reviderad: KF 115/2017, KF 95/2018 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (2017:725)

Läs mer

Styrdokument REGLEMENTE FÖR INTERNA MYNDIGHETSNÄMNDEN. Innehållsförteckning

Styrdokument REGLEMENTE FÖR INTERNA MYNDIGHETSNÄMNDEN. Innehållsförteckning Styrdokument REGLEMENTE FÖR INTERNA MYNDIGHETSNÄMNDEN Innehållsförteckning Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 51 Ansvarig: Samhällsbyggnadschefen Revideras:

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för valnämnden i Gävle kommun

Reglemente för valnämnden i Gävle kommun 1(6) Reglemente för valnämnden i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Nämndens uppgifter Verksamheter 1 Valnämnden 1. är kommunens organ för

Läs mer

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2016-02-16, 25 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun Antaget i kommunfullmäktige 2010-12-13, 224 1 2011-01-01 Socialnämnden version 0 1/8 Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

Bilaga KF 9/2010:2. Reglemente. Revisionen Gäller fr.o.m Fastställt av Kommunfullmäktige /2010:2

Bilaga KF 9/2010:2. Reglemente. Revisionen Gäller fr.o.m Fastställt av Kommunfullmäktige /2010:2 Bilaga KF 9/2010:2 Reglemente Revisionen Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Fastställt av Kommunfullmäktige 2010-11-29 9/2010:2 Reglemente för revisionen 2010-09-30 Innehållsförteckning Revisionens formella reglering...

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2011-01-01 Antagen: KF 334/2010, Rev KF 78/2011 Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Dnr KOB 2018-0054 Delegationsordning Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Region Uppsala Fastställd av kulturnämnden 2018 - xx - xx 2 (8) Kulturnämndens delegationsordning Grunderna för delegering

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23

Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 3.16 U03 Ersätter 3.16 U02 Gäller fr.o.m. 2015-07-01 Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23 2015-05-21

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden ska svara för den verksamhet som ankommer på kommunen enligt miljöbalken,

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

Delegationsordning för Idrotts- och fritidsnämnden

Delegationsordning för Idrotts- och fritidsnämnden 1(11) Delegationsordning för Idrotts- och fritidsnämnden FÖR ANTAGANDE: Antagen av Idrotts- och fritidsnämnden 2015-02-11 2(11) Innehållsförteckning 1. Idrotts- och fritidsnämndens ansvar och behörighet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.3 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/327 2016/282 2015-01-01 2017-01-01 Kf 2014-12-15 141 Kf 2016-11-21 135 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

Läs mer

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden

Upprättad Antagen Kf , 27 Senast reviderad Kf , 125. Reglemente för socialnämnden Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Kommunkontoret Upprättad Antagen Kf 1991-12-09, 27 Senast reviderad Kf 2018-12-10, 125 Dokumentet gäller för Socialnämnden Reglemente för socialnämnden VERKSAMHETSOMRÅDE

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Revidering av delegationsordning för kulturnämnden

Revidering av delegationsordning för kulturnämnden Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kn 8 Den 2019-02-07 8 Dnr 2019/00001 Revidering av delegationsordning för kulturnämnden Kulturnämndens beslut Delegationsordning för

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2014 Huddinge kommun Granskning av delegation av beslutanderätt Innehåll Innehåll...2 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...5 2.1. Bakgrund...5

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28, 39 Gäller fr o m 2015-07-01 Styrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.8

Laholms kommuns författningssamling 3.8 Laholms kommuns författningssamling 3.8 Reglemente för socialnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 28 april 2015, 68 2, den 29 september 2015, 119 3, den 28

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun 30Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Budgetprocessen... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag av kommunens

Läs mer

Reglemente för Kommunfullmäktiges Revisorer

Reglemente för Kommunfullmäktiges Revisorer Reglemente för Kommunfullmäktiges Revisorer 1 REGLEMENTE FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGES REVISORER Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2007 98. 1 Revisionens formella reglering För revisionsverksamheten gäller

Läs mer

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun DELEGATIONS- OCH VERKSTÄLLIGHETSORDNING Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun Diarienummer KFN 2015/0002 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden 2015-01-28.

Läs mer

Reglemente för Gemensam Kostnämnd med Landstinget Västernorrland

Reglemente för Gemensam Kostnämnd med Landstinget Västernorrland Reglemente för Gemensam Kostnämnd med Landstinget Västernorrland 1 Antagen av kommunfullmäktige 20 december 2010 213. 1 Gemensamma bestämmelser Det som sägs i detta reglemente, avseende punkterna 1 och

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

KOMMUNGEMENSAMT REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN OCH ÖVRIGA NÄMNDER I MÖLNDALS STAD

KOMMUNGEMENSAMT REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN OCH ÖVRIGA NÄMNDER I MÖLNDALS STAD 1(9) KOMMUNGEMENSAMT REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN OCH ÖVRIGA NÄMNDER I MÖLNDALS STAD Gäller från och med den 1 augusti 2016. Utöver det som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) eller i annan författning,

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Upprättad: 2014-04-08 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-04-28, 52 Kontaktperson: André Enarsson Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Socialnämndens reglemente Dokumenttyp Dokumentnamn Nämnd Förvaltning Reglemente Socialnämndens reglemente Socialnämnden Socialtjänsten Antagen Kommunfullmäktige 2015-03-16

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Reglementet har antagits av kommunfullmäktige 2006-11-30, 28. Utöver vad som är föreskrivet i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunfullmäktige i Falu

Läs mer

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde.

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde. ALLMÄNT NÄMNDREGLEMENTE För styrelsen och nämnderna gemensamma bestämmelser 1 Detta reglemente gäller för Kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden samt Kultur- och tekniknämnden. Med

Läs mer

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här Reglemente För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun Skriv text här Vård- och omsorgsförvaltningen Jenny Norling 0171-625291 jenny.norling@enkoping.se Ärendenummer VON2018/66 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i I<arls borgs kommun

Reglemente för socialnämnden i I<arls borgs kommun Bilaga 98 KF 173 2017-11-27 KARLSBORGS Reglemente för socialnämnden i I

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning sjukvårdsnämndens delegationsordning Denna delegationsordning gäller från 2019-04-09 enligt HSN 34/2019 HSN 2019-257 Ledningsstaben regionostergotland.se Enligt Reglemente för Region Östergötland så ska

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER 1 REGLEMENTE FÖR SUNDSVALLS KOMMUNS REVISORER Fastställt av kommunfullmäktige 2013-03-25 93 Revisionens formella reglering 1 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta

Läs mer

Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Gäller från 2018-06-01. Inledning GR:s förbundsfullmäktige har det övergripande ansvaret för kommunalförbundets verksamhet och ekonomi. Fullmäktige

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad. Beslutat av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 10

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad. Beslutat av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 10 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Beslutat av kommunfullmäktige i Vaxholms stad 2019-02-18, 10 2 av 9 Innehåll Inledning...3 1 Kompletterande bestämmelser och definitioner...3

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden REGLEMENTE Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 240/2014 Beteckning 14/710-003 1(8) MBLAFS 2014:10 Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 16 december 2014 240 och gäller

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun 1 (7) Ärendenummer SKN2016/236 Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun Beslutat av kommunfullmäktige den 14 november 2016 (dnr KS2016/488). Ersätter tidigare reglemente för skolskolnämnden i dess

Läs mer

Reglemente Fritids- och kulturnämnden

Reglemente Fritids- och kulturnämnden Reglemente Fritids- och kulturnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Reglemente fritids- och Reglemente Kf 2017-06-19, 108 Kommunfullmäktige kulturnämnden REGLEMENTE FÖR FRITIDS- OCH

Läs mer

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Regel reglemente för valnämnden program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 217 Ansvarig: Valansvarig

Läs mer

Skolnämndens reglemente

Skolnämndens reglemente Reglemente Datum Antagen av Kf 2013-12-19 Referens Sida 1(7) Skolförvaltningen Daana Kaipainen, 0550-88 250 Skolnämndens reglemente d:\skolnämndens reglemente 2014 antagen av kf dec 2013.doc E-post Organisationsnr

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2017-03-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Utöver det som

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) B. 14 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen och vallagen gäller för valnämnden bestämmelserna i detta reglemente. VALNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Valnämnden

Läs mer

Revisionsreglemente. Antaget av kommunfullmäktige , 119 Reviderat av kommunfullmäktige , 102

Revisionsreglemente. Antaget av kommunfullmäktige , 119 Reviderat av kommunfullmäktige , 102 Revisionsreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11, 119 Reviderat av kommunfullmäktige 2011-09-26, 102 Reglemente för Revisionen i Ödeshögs kommun Revisionens roll 1 Den övergripande revisionsuppgiften

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Fågelsjörummet kl Mats Fack (C)

Fågelsjörummet kl Mats Fack (C) 1(7) PROTOKOLL Datum 2019-01-31 Plats och tid Beslutande Fågelsjörummet kl. 13.00 Tommy Borg (S) John Nyman (C) Bengt Nyström (L) Per Olov Persson (M) Kurt Ljung (SD) Ersätter Fredik Röjd (LB) Övriga deltagande

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 5 Delegationsordning Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Diarienummer RJL 2016/292

Läs mer

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet 2016-01-28 Bilaga 1 Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet Syftet med delegering är att de förtroendevalda ska avlastas mer rutinartade ärenden och få möjlighet att ägna

Läs mer

Reglemente för arbetslivsnämnden

Reglemente för arbetslivsnämnden Reglemente för arbetslivsnämnden Dokumentnamn Reglemente för arbetslivsnämnden Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2014-12-15 Diarienummer KS 2014/503 Paragrafnummer 191 Giltighetstid

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik S Titel SOCIALNÄMNDEN, REGLEMENTE

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik S Titel SOCIALNÄMNDEN, REGLEMENTE Ersätter Utbytt den Sign 1:7 SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 1 kap. Ansvarsområden 1 Socialnämnden ansvarar för uppgifter inom socialtjänstens verksamhetsområden individoch familjeomsorg samt vård och

Läs mer

Revisionsreglemente för revisorerna i Hudiksvalls kommun

Revisionsreglemente för revisorerna i Hudiksvalls kommun Revisionsreglemente för revisorerna i Hudiksvalls kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument, för granskning

Läs mer

Revisionsreglemente

Revisionsreglemente Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden. De granskar och

Läs mer