REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland granskning av ärendehanteringen inom primärvårdsnämnden i Halmstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland granskning av ärendehanteringen inom primärvårdsnämnden i Halmstad"

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Landstinget Halland granskning av ärendehanteringen inom primärvårdsnämnden i Halmstad

2 Manfred Bachmann (2)

3 Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTANDE SYNPUNKTER INLEDNING UPPDRAGET GENOMFÖRD GRANSKNING NÄMNDENS UPPDRAG ORDFÖRANDEINSTRUKTION GENOMGÅNG AV PRIMÄRVÅRDSNÄMNDENS PROTOKOLL OCH ARBETSFORMER UPPFÖLJNING AV MÅL M.M DELEGATION Anställning av personal Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar Primärvårdsnämndens befogenheter som arbetsgivare Begäran om utlämnande av allmänna handlingar Anmälan av delegationsbeslut...9 (3)

4 1. Sammanfattande synpunkter Landstingets revisorer har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att bl.a. granska ärendehanteringen inom primärvårdsnämnden i Halmstad. Nämnden synes ha bra arbetsformer men behöver förbättra sin uppföljning och utvärdering mot uppställda mål. Nämnden synes också behöva utveckla sitt arbete med de strategiska personalfrågorna och arbetsmiljön. Nämndens delegationsförteckning behöver arbetas om och tydliga regler och rutiner skapas för anmälan och kontroll av delegationsbeslut. Att kontrollera och följa upp delegationsbeslut är en del av den interna kontrollen som åvilar nämnden enligt KL 6 kap Inledning 2.1 Uppdraget Landstingets revisorer har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska bl.a. nämndens ärendehantering inkl. beredningen, dokumentationens kvalitet samt nämndens uppföljning och kontroll bl.a. av delegationsbeslut. Granskningen har genomförts genom genomgång av nämndens protokoll fram från t.o.m. augusti månad 2003, granskning av handlingar samt intervjuer främst med nämndens sekreterare. 3. Genomförd granskning 3.1 Nämndens uppdrag Landstigsfullmäktige har antagit ett för samtliga nämnder gällande reglemente nämndsgemensamma bestämmelser för beslutsfattande, delegation m.m. inom landstinget Halland. Därutöver finns ett särskilt reglemente för primärvårdsnämnderna. Enligt detta är det nämndernas primära ansvar att finansiera och tillhandahålla primärvård och tandvård till befolkningen i primärvårdsområdet och dessutom erbjuda valfrihetspatienter primärvård och tandvård. (4)

5 Vidare ankommer det på nämnden att bl.a. - finansiera, lämna uppdrag/teckna avtal, följa upp och utvärdera den primärvård och tandvård som utförs av egna och andra vårdgivare inom primärvården - driva primärvård och tandvård i egen regi, vari ingår att svara för personalplanering, personalförsörjning och arbetsmiljöfrågor - utifrån fullmäktiges budgetramar och bedömningar av befolkningens vårdbehov, fastställa nämndens internbudget och hälso- och vårdförsörjningsplan/ verksamhetsplan 3.2 Ordförandeinstruktion Inom landstinget finns en ordförandeinstruktion antagen Den anger bl.a. att ordföranden ansvarar inför nämnden för beredning och föredragning av ärenden inom dess verksamhetsområde. Ordföranden skall dessutom bl.a. verka för - att nämnden får allsidig information om verksamheten och arbetsuppgifter inom verksamhetsområdet - att nämnden ägnar särskild uppmärksamhet åt ärenden av väsentlig och principiell betydelse och särskilt beaktar den långsiktiga planeringen inom verksamhetsområdet - att för verksamheten fastställda långsiktiga planer, budgetar, reglementen och andra föreskrifter iakttas - att sådana utredningar görs, som behövs för att en fråga skall bli allsidigt belyst För att kunna fullgöra sina befogenheter äger ordföranden rätt att påkalla biträde av landstingets tjänstemän i första hand från den egna förvaltningen. 3.3 Genomgång av primärvårdsnämndens protokoll och arbetsformer I kommunallagen finns inga särskilda föreskrifter om hur en nämnd skall kallas eller vilka handlingar som skall finnas. Enligt KL 6 kap. 32 skall dock fullmäktige (5)

6 utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och arbetsformer. I landstingets reglemente anges bara preliminär föredragningslista skall vara ledamöterna tillhanda minst 5 dagar före sammanträde. Det framgår dock inte vem som avgör vilka handlingar i övrigt som skall bifogas kallelsen. Formellt åligger dock denna uppgift ordföranden. Nämnden sammanträder en gång per månad och den har t.o.m. augusti månad behandlat 80 ärenden varav c.a 35 var formella/administrativa ärenden. Nämnden har erhållit mycket information genom att verksamhetsföreträdare fått presentera sin verksamhet, samverkansprotokoll m.m.. Frågor om utveckling och utvärdering har behandlats vid c.a. 10 tillfällen. Nämnden har också en pågående diskussion om verksamhetens mål. Enligt sitt reglemente skall nämnden även arbeta med bl.a. personalplanering, personalförsörjning och arbetsmiljöfrågor. 3.4 Uppföljning av mål m.m. Landstingsfullmäktige har i mars 2002 beslutat om den framtida primärvården innehåll och utveckling. Nämndens budget för 2003 och flerårsplan för innehåller ett antal allmänt formulerade mål som i flera fall knappast går att följa upp och utvärdera. Nämndens budget för 2004 är i detta avseende betydligt bättre, särskilt folktandvårdens, vilken redovisar sin verksamhet enligt Balanserat Styrkort. Man beskriver därvid en verksamhetsidé utifrån perspektiven kund, odontologi, medarbetare, förnyelse och ekonomi. Nämndens verksamhetsberättelser/måluppföljningar för 2002 innehåller redovisningar av måluppfyllelsen m.m. för de olika enheterna. Redovisningarna innehåller enhetliga rubriker men trots detta är det svårt att få en sammanhängande bild av verksamheten resultat och måluppfyllelse. Den av nämnden genomförda ekonomi- och verksamhetsuppföljningen för perioden januari juni 2003 innehåller en kortfattad redovisning av måluppfyllelsen och en likaså kortfattad verksamhetsuppföljning. 3.5 Delegation I det nämndsgemensamma reglementet anges under 13 att delegation får ske med undantag som anges i kommunallagen 6 kap. 34. (6)

7 Nämnden har i sin beslutsordning fastslagit att bl.a. mål och riktlinjer, budget och bokslut m.m, kvalitetsfrågor och befolkningsföreträdarskapsfrågor är områden där nämnden fattar beslut. Nämnden har också angivit att övriga beslut som inte finns angivna på delegationsordningen är att betrakta som arbetsbeslut (verkställighet) och fattas av resursansvariga chefer i linjeorganisationen utifrån interna överenskommelser/ arbetsordningar. Som allmän förutsättning gäller dock bl.a. att resp. chef har en definierad budget kopplad till attesträtt. Nämnden har dock fastställt vissa inskränkningar i beslutanderätten bl.a. beträffande startande/nedläggning av verksamhet, inrättande/indragning av tjänster samt samrådskyldighet med förvaltningschefen i vissa fall. Förvaltningen har i sitt yttrande över vårt rapportutkast framhållit att den av fullmäktige fastslagna subsidaritetsprincipen har utgjort en viktig grund när nämnden valt att utforma sin delegationsordning. Fullmäktiges intentioner innebär, enligt förvaltningen, också ett förtydligande av rågången mellan politik och professionell ledning. Nämnden har delegerat tio beslut eller beslutsområden till arbetsutskottet, förvaltningschefen och ordföranden. Förvaltningschefen har getts rätt till vidaredelegation i vissa fall. Denne har till nämnden i september 2003 rapporterat om vilken vidaredelegation som har skett. Ett bemyndigande om att delegera behövs inte eftersom nämnderna har rätt att fritt delegera enligt KL 6 kap. 33 med de undantag som anges i 34. Bestämmelsen i reglementet bör därför tas bort eftersom den kan ge intryck av att fullmäktiges tillstånd krävs Anställning av personal Förordnandet av verksamhetschefer har delegerats till förvaltningschefen men inte övriga anställningar. Enligt förvaltningens yttrande är förordnandet verksamhetschef inte tjänstetillsättning utan ett tidsbegränsat förordnande och tillsättning av personal ett operativt beslut inom anvisad budget. Anställning av personal på tillsvidareanställning är enligt vår uppfattning beslut och bör därför delegeras. Frågan om det handlar om beslut eller verkställighet styrs inte av tjänstens dignitet eller antalet anställningsbeslut. (7)

8 3.5.2 Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar har delegerats till förvaltningschefen. Arbetsmiljöansvaret regleras av särskild lagstiftning och delegation skall därför ske enligt denna lagstiftning. Någon delegation enligt kommunallagen behövs därför inte. Om delegation sker enligt kommunallagen innebär detta att varje beslut inom arbetsmiljöområdet måste anmälas till nämnden Primärvårdsnämndens befogenheter som arbetsgivare Punkten om befogenheter som arbetsgivare måste preciseras så att det klart framgår vilka beslut som har delegerats. Förvaltningen har i sitt yttrande bl.a. ifrågasatt om punkten överhuvudtaget skall vara med på delegationsförteckningen. Registertillstånd för dataregister och register enligt PUL Registertillstånd för dataregister inkl. register enligt personuppgiftslagen(pul). Denna lag använder begreppet behandling av personuppgifter vilket omfattar ett antal åtgärder varav registrering är en. Sådana behandlingar skall anmälas till personuppgiftsombudet eller om sådant inte utsetts till Datainspektionen. Behandling av personuppgifter enligt PUL är knappast att anse som delegation enligt kommunallagen. Nämndens kontroll av behandlingen sker lämpligast genom att personuppgiftsombudet upprättar en årlig rapport. Förvaltningen har i sitt yttrande instämt i synpunkterna och kommer att föreslå att en del av uppgifterna kommer att flyttas över till personuppgiftsombudet Begäran om utlämnande av allmänna handlingar Begäran om utlämnande av allmänna handlingar har delegerats till nämndens ordförande. Att utlämna allmänna handlingar bör varje anställd ha rätt att göra och det får förutsättas att de har erforderliga kunskaper om gällande regler. Detta är inte att anse som ett beslut. Att vägra att lämna ut en handling är däremot ett beslut som (8)

9 kan överklagas. Eftersom det i sådana fall finns särskilda regler om skyndsam handläggning bör detta beslut delegeras till en eller flera anställda som normalt finns tillgängliga på nämndens kansli. Förvaltningen kommer att föreslå att rubriken på delegationen ändras till prövning av beslut att ej utlämna allmänna handlingar Anmälan av delegationsbeslut Anmälan av delegerade beslut till nämnden har endast skett i ett fåtal fall. Det är inte redovisat hur vidaredelegerade beslut skall anmälas för nämnden. Sammanfattningsvis bör delegationsförteckningen omarbetas. Vidare bör nämnden pröva om inte vissa andra frågor bör delegeras som t.e.x. upphandling över en viss nivå, representation över en viss nivå samt förtroendevaldas deltagande i kurser och konferenser. Nämnden måste fastställa klara rutiner för hur anmälan av delegerade beslut skall ske. Nämnden bör också diskutera hur nämnden på ett lämpligt sätt skall kontrollera hur delegationsrätten utövas. Vidaredelegerade beslut skall enligt kommunallagen anmälas till chefen. Vidaredelegerade beslut måste dock också anmälas till nämnden eftersom den har en kontrollskyldighet. Icke anmälda delegationsbeslut inkl. vidaredelegerade delegationsbeslut vinner inte laga kraft om de inte har kungjorts på annat sätt. (9)

REVISIONSRAPPORT. Granskning av ärendehanteringen inom Länssjukvårdsnämnden. Landstinget Halland Manfred Bachmann

REVISIONSRAPPORT. Granskning av ärendehanteringen inom Länssjukvårdsnämnden. Landstinget Halland Manfred Bachmann REVISIONSRAPPORT Granskning av ärendehanteringen inom Länssjukvårdsnämnden Landstinget Halland 2003-08-22 Manfred Bachmann www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. SAMMANFATTANDE SYNPUNKTER...3 2. INLEDNING...3

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN LS 0804-0390 Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den

Läs mer

LS Bilaga 2

LS Bilaga 2 1(5) Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den 13 mars

Läs mer

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Datum Dnr 20141204 14105 Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Fastställd av regionstyrelsen 20141204 41, att gälla från 20150101. Delegation och verkställighet Delegationsbeslut är ett beslut

Läs mer

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen:

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen: Reglemente för driftsnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen Beslutat av landstingsfullmäktige den 29 mars 2010, 27 och regionfullmäktige den 26 september 2011, 88. Utöver vad som föreskrivs i

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden Delegationsordning 1 (7) Delegationsordning för valnämnden Fastställd: Valnämnden 2017-05-04, 4 Delegationsordning 2 (7) Delegationsordning Förhållandet kommunfullmäktige nämnd/styrelse Kommunfullmäktige

Läs mer

Regionstyrelsens delegationsordning

Regionstyrelsens delegationsordning 2016-09-14 RS 2016-511 1/6 Ledningsstaben Regionstyrelsens delegationsordning Grunderna för delegering av beslut Enligt kommunallagen får regionstyrelsen uppdra åt ett utskott, en ledamot eller ersättare

Läs mer

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen Reglemente för landstingsstyrelsen Allmänna bestämmelser 1 Landstingsstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. 2 Landstingsstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23

Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 3.16 U03 Ersätter 3.16 U02 Gäller fr.o.m. 2015-07-01 Kultur- och fritidsnämndens delegationsförteckning Antagen av Kultur- och fritidsnämnden den 9 juni 2015, Kfn 23 2015-05-21

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Enligt kultur- och fritidsnämndens beslut den 16 maj 2018 Delegationsordningen träder ikraft den 18 maj 2018 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

Läs mer

Undertecknande av handlingar i landstingsstyrelsens namn

Undertecknande av handlingar i landstingsstyrelsens namn 1 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den 13 mars 2007, 46,

Läs mer

Delegationsordning för regionstyrelsen

Delegationsordning för regionstyrelsen Diarienummer LS 2018-1166 Delegationsordning för regionstyrelsen Fastställd av regionstyrelsen den 18 december 2018 257 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med 2019-01-15 Dokumentnummer Fastställd av

Läs mer

Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Delegationsordning inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Gäller från 2018-06-01. Inledning GR:s förbundsfullmäktige har det övergripande ansvaret för kommunalförbundets verksamhet och ekonomi. Fullmäktige

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning LANDSTINGSREVISIONEN Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning Rapport nr 23/2013 Februari 2014 Joakim Eriksson, Attensum AB Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Datum 2017-12-11 1 (5) Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2017-12-11. Allmänna regler Delegerad beslutsbefogenhet Enligt kommunallagen 6 kap 33 37 1

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun 30Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Budgetprocessen... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag av kommunens

Läs mer

Förutsättningar för delegering

Förutsättningar för delegering 2017-01-31 SÄS 2017-00028 1 (7) Delegeringsordning för Styrelsen vid är i kommunalrättslig bemärkelse en nämnd. De lagliga förutsättningarna för delegering finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen. Det som från

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet 2016-01-28 Bilaga 1 Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet Syftet med delegering är att de förtroendevalda ska avlastas mer rutinartade ärenden och få möjlighet att ägna

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning 1 Delegation eller delegering innebär att överföra beslutanderätt. Förutsättningarna

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden Fastställd , Dnr 2018/38

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden Fastställd , Dnr 2018/38 Delegationsordning Kultur- och fritidsnämnden Fastställd 2018-03-20, Dnr 2018/38 Delegationsregler för kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden Anmälan av delegationsbeslut Enligt kap 7 8 ska nämnden

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (2)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (2) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (2) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Börje Wredén Tillväxt- och regionplanenämnden Delegering av tillväxt- och regionplanenämndens beslutanderätt

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING DELEGATIONSORDNING för KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2003-02-18, 20. Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2004-10-19, 122 (3.4) Reviderad av kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Delegering. Allmänt om delegering

Delegering. Allmänt om delegering Kultur- och fritidsförvaltningen Datum Sidan 1 av 6 Sid 2018-01-01 1 (6) Delegering Allmänt om delegering Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet

Läs mer

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Dnr KOB 2018-0054 Delegationsordning Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Region Uppsala Fastställd av kulturnämnden 2018 - xx - xx 2 (8) Kulturnämndens delegationsordning Grunderna för delegering

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Delegationsordning. Tekniska nämnden

Delegationsordning. Tekniska nämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Reglemente för valnämnden i Gävle kommun

Reglemente för valnämnden i Gävle kommun 1(6) Reglemente för valnämnden i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Nämndens uppgifter Verksamheter 1 Valnämnden 1. är kommunens organ för

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2 Beslutad av Kultur- och fritidsnämnden 2015-01-15, 6 Innehållsförteckning Generella bestämmelser för delegering av beslutsrätt... 3 Delegeringsförbud... 3 Anmälan

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen, Kansliavdelningen Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Senast reviderad: KF 115/2017, KF 95/2018 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (2017:725)

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2012:90 RI (Dnr 013-772/2012) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

Reglemente för Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Reglemente för Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Sid 1 (8) Reglementen för nämnder och styrelser Reglemente för Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Beslutad av Kommunfullmäktige i Gävle 2013-12-15, att gälla fr.o.m. 2014-01-01 (dnr 13KS487) Justeringar

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 1 2 Innehållsförteckning Generella bestämmelser för delegering av beslutsrätt... 3 Delegeringsförbud... 3 Anmälan av delegationsbeslut... 3 Vidaredelegation... 4

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden Valnämnden Ärendenr: VN 2018/1 Fastställd: 2018-02-20 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för valnämnden 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Generella bestämmelser för delegation

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämden Kultur och fritidsnämnden Handläggare, Pema Malmgren Fastställd: 2015-12-09 Reviderad: 2016-06-16 2018-01-18 Version: 3 FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för kultur- och fritidsnämden Kultur och fritidsnämnden

Läs mer

Vårdstyrelsens delegationsordning

Vårdstyrelsens delegationsordning Vårdstyrelsens delegationsordning Antagen av vårdstyrelsen 2019-06-19 VS2019-0016 2 (8) Vårdstyrelsens delegationsordning Grunderna för delegering av beslut Enligt kommunallagen får styrelse/nämnd uppdra

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden med vidaredelegationer

Delegationsordning för valnämnden med vidaredelegationer Delegationsordning för valnämnden med vidaredelegationer Beslutsdatum 2018-02-15 Diarienummer 2018VALN/0003 Reviderat - Lagstadgat styrdokument? Ja Ersätter styrdokument - Uppföljning Löpande Ansvar Valnämnden

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Gävle kommun

Reglemente för socialnämnden i Gävle kommun 1 Reglemente för socialnämnden i Gävle kommun Enligt beslut av KF 2008-12-15 236 att gälla fr.o.m. 2009-01-01 (Dnr 08KS341) med ändring införd utifrån KF-beslut 2009-06-15 116 (09KS237) att gälla fr.o.m

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2014 Huddinge kommun Granskning av delegation av beslutanderätt Innehåll Innehåll...2 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...5 2.1. Bakgrund...5

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALL, ÅNGE, NORDANSTIG OCH TIMRÅ KOMMUNERS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

REGLEMENTE FÖR SUNDSVALL, ÅNGE, NORDANSTIG OCH TIMRÅ KOMMUNERS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND REGLEMENTE FÖR SUNDSVALL, ÅNGE, NORDANSTIG OCH TIMRÅ KOMMUNERS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Det ursprungliga reglementet och avtalet om samverkan i gemensam nämnd har fastställts av kommunfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN OLOFSTRÖMS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 1995-03-06, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 1998-05-04, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 2000-10-02, 90 Reviderat av

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1 (6) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I anslutning till det som sägs i socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, andra författningar

Läs mer

Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen.

Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen. REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2013-12-16 263 SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten och vad som i lag sägs om socialnämnd.

Läs mer

Delegationsordning - delegation av ansvar och befogenheter

Delegationsordning - delegation av ansvar och befogenheter Delegationsordning - delegation av ansvar och befogenheter Allmänt om delegation och beslutanderätt Delegering enligt kommunallagens bestämmelser innebär att beslutanderätt flyttas över till någon annan.

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2017:233 RI (Dnr 102-1487/2017) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Listade ärenden och ärendegrupper

Läs mer

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun DELEGATIONS- OCH VERKSTÄLLIGHETSORDNING Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun Diarienummer KFN 2015/0002 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden 2015-01-28.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Reglementet har antagits av kommunfullmäktige 2006-11-30, 28. Utöver vad som är föreskrivet i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunfullmäktige i Falu

Läs mer

del Allmän kommun. i detta inom sitt rapportera om sin

del Allmän kommun. i detta inom sitt rapportera om sin Författningssamling Antagen av kommunfullm mäktige 2014-12-15 32 Reglementee för kommunstyrelsen och kommun, allmän del nämnder i Sävsjö Allmän del Den allmänna delen kompletterar det nämnds- och styrelsespecifika

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Kultur och fritidsnämnden Handläggare, Pema Malmgren Fastställd: 2015-12-09 Reviderad: 2016-06-16 2018-01-18, 2019-02-19 Version: 4 Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Kultur och fritidsnämnden

Läs mer

Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden

Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2015-06-25 74 2015.11 (Tillägg: 13.4) 2016-02-11 10 2015.11 (Rev. 13.1 & 13.3) 2017-08-31 91 17KOT65 (Tillägg 1.10 samt rev. 13.2) Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden

Läs mer

Reviderad delegationsordning för kulturnämnden

Reviderad delegationsordning för kulturnämnden Avdelningen för administration och kommunikation TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2018-02-28 KN 2018/25 Handläggare: Ingrid Johansson Lind Reviderad delegationsordning för kulturnämnden Ärendebeskrivning

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 1 (8) DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 2 (8) 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Barn- och utbildningsnämnden avgör i vilken utsträckning man ska överlåta sin

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning sjukvårdsnämndens delegationsordning Denna delegationsordning gäller från 2019-04-09 enligt HSN 34/2019 HSN 2019-257 Ledningsstaben regionostergotland.se Enligt Reglemente för Region Östergötland så ska

Läs mer

Riktlinjer för delegation 1

Riktlinjer för delegation 1 STYRDOKUMENT GRUNDDOKUMENT BILAGA L Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 1 januari 2007 Antagen: KF 246/2006 Riktlinjer för delegation 1 1 Allmänt Att "delegera" innebär att flytta över rätten

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från och med: 15 juni 2018 Antagen: VN 2018-06-12 29, dnr VN 2017/21 Delegationsordning för valnämnden Inledande bestämmelser Denna delegationsordning

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) REGLEMENTE FÖR ARBETSMARKNADS- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver bestämmelserna om en nämnd i kommunallagen och det som sägs om verksamheten i berörda författningar ska följande gälla för arbetsmarknads-

Läs mer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer LF 2011-04-05, 68 D IARIENR LS-LED11-169 RE-REV11-003 Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Landstingets revisorer utgörs av de av landstingsfullmäktige valda revisorerna.

Läs mer

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Hans Gåsste Januari 2016 Granskning av delegationshantering Kungälvs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Upprättad: 2014-04-08 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-04-28, 52 Kontaktperson: André Enarsson Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller

Läs mer

Antagen av regionstyrelsen Regionstyrelsens delegationsordning

Antagen av regionstyrelsen Regionstyrelsens delegationsordning Antagen av regionstyrelsen 2019-02-26 delegationsordning 2 (9) delegationsordning Grunderna för delegering av beslut Enligt kommunallagen får styrelse/nämnd uppdra åt ett utskott, presidium, en ledamot

Läs mer

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga.

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga. une» KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Torkel Winbladh 2015-11-26 Valnämnden Delegations- och arbetsordning Förslag till beslut Valnämnden föreslås besluta att i enlighet med förslag anta valnämndens

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Vårdstyrelsens delegationsordning. Region Uppsala. Dnr VS Dnr VS Fastställd av vårdstyrelse n:

Vårdstyrelsens delegationsordning. Region Uppsala. Dnr VS Dnr VS Fastställd av vårdstyrelse n: Dnr VS2018-0042 Dnr VS 2016-0108 Vårdstyrelsens delegationsordning Region Uppsala Fastställd av vårdstyrelse n: 2018-04 - 16 Gäller fr. o. m. 2018-04 - 16 2 (7) Vårdstyrelsens delegationsordning Grunderna

Läs mer

Valnämndens delegeringsordning

Valnämndens delegeringsordning SID 1(6) Valnämndens delegeringsordning Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(6) Innehållsförteckning 1 Principer för beslut med stöd av delegeringsbestämmelser...3

Läs mer

Revidering av delegationsordning för kulturnämnden

Revidering av delegationsordning för kulturnämnden Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kn 8 Den 2019-02-07 8 Dnr 2019/00001 Revidering av delegationsordning för kulturnämnden Kulturnämndens beslut Delegationsordning för

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden ska svara för den verksamhet som ankommer på kommunen enligt miljöbalken,

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2011-01-01 Antagen: KF 334/2010, Rev KF 78/2011 Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2008-05-26 359. Reviderad av kommunfullmäktige 2013-04- 29 120. Barn- och utbildningsnämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

9 Delegationsordning för hälso- och sjukvårdsnämnden HSN

9 Delegationsordning för hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 9 Delegationsordning för hälso- och sjukvårdsnämnden HSN 2018-0172 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0172 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-01-17 Kansli Lena Gammal 1 (2) Hälso-

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden i Gävle kommun

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden i Gävle kommun 1 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Nämndens uppgifter Verksamheter 1 Barn- och ungdomsnämnden svarar

Läs mer

Delegationsordning. Kommunikationsstrategi. Åstorps kommuns. Kultur - och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kommunikationsstrategi. Åstorps kommuns. Kultur - och fritidsnämnden Kultur - och fritidsnämnden Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi Delegationsordning Beslutat av Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-11 42 Dnr 2019/28 2 Innehåll Generella bestämmelser för delegering

Läs mer

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och REGLEMENTE 1(9) Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentnamn Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Kanslichef Författningsstöd

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2016-06-07, 44 1(7) FÖR SOCIALNÄMNDEN Socialnämndens verksamhet 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Förslag att utse Lars-Göran Johannesson att jämte ordföranden justera protokollet.

Förslag att utse Lars-Göran Johannesson att jämte ordföranden justera protokollet. LANDSTINGET HALLAND Protokoll HJÄLPMEDELSNÄMNDEN I HALLAND 1 -- 17 Datum och tid 2003-03-13 kl 13.30 16.30 Plats Hjälpmedelscentralen, Halmstad Ledamöter Kristina Karlsson (c) Mirna Zubcevic (fp) Marita

Läs mer

Kulturnämndens delegationsordning

Kulturnämndens delegationsordning Enheten för administration och kommunikation TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-04-18 KN 2016/899 Handläggare: Harald Lindkvist Kulturnämndens delegationsordning Ärendebeskrivning I detta ärende tar kulturnämnden

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28, 39 Gäller fr o m 2015-07-01 Styrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser

Läs mer

Delegationsordning för Tekniska nämnden

Delegationsordning för Tekniska nämnden LULEÅ KOMMUN DELEGATION Dnr 1 (5) Beslut TN 2012-12-13, 149 Susanne Rimpisalo Enhetschef Tekniska nämnden Delegationsordning för Tekniska nämnden Allmänt om delegering Regler om delegering av nämndsärenden

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA

Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA antaget av kommunfullmäktige i Halmstads kommun den 22 juni 2010, 68 och i Laholms kommun den 23 juni 2010, 98 samt med senaste ändring i Halmstads kommun den

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för gemensam nämnd för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner Antaget av kommunfullmäktige i Sollentuna 2004-12-06, 176 Reviderat av kommunfullmäktige i Sollentuna

Läs mer

Utdrag ur DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN

Utdrag ur DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Utdrag ur DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Förvaltningschef Där så anges i nedanstående förteckning ska de beslut som fattas av landstingsdirektören, chefen för NKSförvaltningen och chefen för

Läs mer

Delegationsordning för äldrenämnden

Delegationsordning för äldrenämnden Äldrenämnden Bilaga 1 Avdelningen Utbildning och Dnr 111-776/2016 administration Sida 1 (6) 2016-11-22 1. Allmänt om delegering Nämnderna kan delegera sin beslutanderätt till en grupp förtroendevalda,

Läs mer

SERVICENÄMNDEN I FALKENBERGS KOMMUN DELEGATIONSORDNING

SERVICENÄMNDEN I FALKENBERGS KOMMUN DELEGATIONSORDNING Sidan 1 av 6 SERVICENÄMNDEN I FALKENBERGS KOMMUN DELEGATIONSORDNING Fastställd av servicenämnden den 8 mars 2018, 21, att gälla från och med den dag då servicenämndens beslut slutligt vunnit laga kraft

Läs mer

Delegationsordning för Regionstyrelsen gäller från och med Beslutad av regionstyrelsen

Delegationsordning för Regionstyrelsen gäller från och med Beslutad av regionstyrelsen Delegationsordning för Regionstyrelsen gäller från och med 2019-01-01 Beslutad av regionstyrelsen 2018-12-19 276 Inledning Grunderna för delegering av beslut Enligt kommunallagen får styrelse/nämnd uppdra

Läs mer

Dnr SHS Sjukhusstyrelsens delegationsordning. Region Uppsala. Fastställd av sjukhusstyrelsen Gäller fr.o.m.

Dnr SHS Sjukhusstyrelsens delegationsordning. Region Uppsala. Fastställd av sjukhusstyrelsen Gäller fr.o.m. Dnr SHS2018-0026 Sjukhusstyrelsens delegationsordning Region Uppsala Fastställd av sjukhusstyrelsen 2018-04-17 Gäller fr.o.m. 2018-04-18 2 (5) Sjukhusstyrelsens delegationsordning Grunderna för delegering

Läs mer