Program vuxna. Hösten Öppettider: Mån kl Tis kl Ons kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program vuxna. Hösten 2015. Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00"

Transkript

1 Älmhults Bibliotek Program vuxna Hösten Öppettider: Mån kl Tis kl Ons kl Tors kl Fre kl Lör kl

2 Litteratur Författarafton 7/9 kl Foto: Casia Bromberg 12/10 kl Foto: Sofia Runarsdotter 16/11 kl Foto: Ulla Montan Majgull Axelsson Har tilldelats flera priser för sina dokumentära böcker om tredje världen och romaner om utsatta människor. Jag heter inte Miriam är en stark skildring om en romsk kvinna som för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück antar en judinnas identitet och hamnar i Sverige med de Vita bussarna. Skammen och utanförskapet leder till att hon döljer sin rätta identitet fram till sin 85-årsdag. Håkan Östlundh Är med böckerna om gotlandspolisen Fredrik Broman en deckarförfattare som håller spänningen vid liv. I den sjunde och sista delen Män ur mörkret, tar Finkalks informationschef årets premiärdopp i poolen. Hans fru hittar honom död i en av däckstolarna bunden och torterad. En politiker, som uttalat sitt stöd för Finkalks omstridda kalkbrott, hittas mördad i sin lägenhet i Visby. Lena Andersson Känd författare och litteraturkritiker och vinnare av Augustpriset 2013 för Egenmäktigt förfarande. I hennes nya roman, Utan personligt ansvar, är Ester Nilsson tillbaka. Fem år efter Hugo Rask träffar hon skådespelaren Olof Sten och inleder en relation fast Olof inte vill se det så och inte tänker lämna sin fru. Med skarp blick och mycket humor skildras älskarinnans roll i vår kultur. Biljettpris: 60:-. Biljetter säljs på Älmhults bibliotek, tfn: eller e-post:

3 Litteratur Bokcirkel höstens författare För dig som tycker om att läsa och diskutera böcker tillsammans med andra. I varje cirkel läser och diskuterar vi en bok av höstens författare. 17/8 + 31/8 21/9 + 5/10 2/11 + 9/11 Majgull Axelsson Jag heter inte Miriam Håkan Östlundh Släke Lena Andersson Egenmäktigt förfarande Max 10 deltagare per cirkel. Fika: 30:-. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: 28/10 18/11 9/12 Kl Bokcirkel after work för män Vi fortsätter i höst med en egen bokcirkel för manliga deltagare. Varje gång läser och diskuterar vi en ny novell först två samtida och sedan en klassiker. Kom direkt efter jobbet! Elsa Billgren Man kan vinka till varandra från balkongerna Klas Östergren Ravioli Michail Bulgakov Livets stråle Max 10 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: Kl

4 Litteratur Boklunch 18/9, 23/10 och 27/11 Boklunch Läsvärda boktips presenteras av bibliotekets personal medan du avnjuter en god lunch i en avspänd och opretentiös miljö! Passa på att kombinera dina behov av både mat och böcker. Gör boklunchen till ditt eget fredagsmys eller dela upplevelsen med en kompis. Kl Lunch kostar 70:- och måste bokas senast onsdagen i samma vecka. För mer info och bokning kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: Bokcirkelkassar Läs tillsammans! Vill du starta en bokcirkel? Låna då en färdig bokcirkelkasse på biblioteket. Läs och diskutera tillsammans med dina vänner. Varje kasse innehåller 10 exemplar av samma titel + diskussionsunderlag. Det finns böcker på både svenska och engelska alla värda en diskussion! Du hittar kassarna på en hyllgavel bland skönlitteraturen. Lånetiden är 8 veckor med möjlighet till omlån.

5 muntligt berättande Berättarkväll I bästa caféstil erbjuder vi en rad riktigt bra historier som vi kan spegla oss själva i och skratta gott åt. Detta till lätt förtäring för den som så önskar. 3/9 kl I medelåldern? Jag? Martin Svensson, ståuppkomiker från Helsingborg, berättar om sin upplevelse av att plötsligt en dag inse att han kommit i medelåldern. Mycket skratt och massor av igenkänning utlovas. Martin är professionell komiker och uppträder på scener som Norra Brunn i Stockholm. Just nu aktuell med humorföreställningen Femtio, frånskild och förvånad. 8/10 kl Utställningar Det finns ingenting som inte har hänt! Pelle Olsson, författare och muntlig berättare samt tredubbel svensk mästare i Berättarslam. Han berättar helst livshistorier, särskilt från sin äventyrliga barndom och från sitt ännu mer häpnadsväckande yrkesliv inom den svenska sjukvården. Har uppträtt som scenberättare över hela landet och bjuder på en osannolik föreställning om Småland och resten av världen. 12/11 kl Stekt boaorm och annat ur verkligheten Christina Strömwall, prisad pedagog och hyllad muntlig berättare, författar nästan alla sina berättelser själv. Hon säger: - Det gäller att hålla ögon och öron öppna, så att man inte missar en bra story. Sen måste det hela förpackas snyggt, kryddas med finess och kanske också vridas till. Ungefär som att betrakta verkligheten genom ett kalejdoskop. Låt dig fångas och njut! Max Entré: 10 60:-. deltagare Entré inkl. per cirkel. smörgås Fika: & 30:-. dryck För 120:- mer (beställs information senast och tisdag anmälan i samma kontaktabi vecka). Biljetter säljs på Älmhults bibliotek på tfn: eller e-post:

6 KUNSKAP Populärvetenskap 23/9 kl Jakten på liv i universum Peter Linde, docent i astronomi, redovisar de senaste vetenskapliga svaren och spekulerar i de ännu obesvarade frågorna. Jorden är inte längre i centrum, inte heller solen eller ens den galax, Vintergatan, som vi tillhör. Det pågår just nu en jakt på att hitta liv i universum. Kanske finns det i vårt eget solsystem? Kommer dagen när vi uppfattar ett meddelande från en utomjordisk civilisation? Foto: Gunnar Menander 4/11 kl Arvet från Bagdad Ingmar Karlsson, diplomat och ambassadör, om hur islamisk kultur avspeglas i vårt dagliga liv. En återkommande myt i den antiislamiska retoriken är att biblioteket i Alexandria där världens vetande var samlat, förstördes när staden erövrades av kalifen Omar år 642. Sanningen är att arabiska lärde i samarbete med kristna bevarade och utvecklade vårt grekiska arv som sedan fördes vidare till Europa. Foto: Roland Linell 2/12 kl Organ till salu Susanne Lundin, professor i etnologi, forskar kring medicinska frågor och dess samhälleliga konsekvenser. Behovet av organtransplantationer är stort och den svarta handeln med kroppsdelar utbredd. Det handlar om utnyttjade soptippsarbetare i Brasilien, dödsdömda fångar i Kina, åklagare i Israel och kirurger i Filippinerna. En organmarknad mellan medicinsk spetskompetens och ren människohandel. Samarrangör: Folkuniversitetet. Biljettpris: 40:-. Biljetter säljs på Älmhults bibliotek, tfn: eller e-post:

7 INFORMATION Samhällsinformation 22/9 Konsumentrådgivning om dina rättigheter och skyldigheter som konsument. 20/10 Nyföretagarcentrum om att starta eget företag. 24/11 Kvinnojouren Märta om du eller någon i din närhet behöver någon att prata med och någon som lyssnar. Föreningsinformation Kl Vill du veta mer om några av dessa samhällstjänster? Ta då chansen att träffa dem på biblioteket och ställ dina frågor till dem. Kostnadsfri information. 19/9 Reumatikerföreningen om hur det är att leva med någon reumatisk sjukdom 24/10 28/11 Älmhults Innebandyklubb som berättar om hur kul det är att spela innebandy Kviltänglarna om vad kviltning är och hur man får till olika mönster Kl Få information om några av kommunens föreningar och om hur du blir medlem. Kanske är du sugen på att vara med?

8 kultur Gamla Älmhult Hur minns vi det gamla Älmhult? Kom och lyssna på några berättelser. 11/9 16/10 20/11 Kl Kl Kl Carl von Linnés barndom Anton Härder berättar om Linnés barndom i Älmhult. Malte - en levnadskonstnär Inger Olofsson och Vidar Lundbäck berättar om ett original. Biljettpris: 20:-. Biljetter säljs på Älmhults bibliotek, tfn: eller e-post: Filmklubb För att se filmerna måste du vara medlem i bibliotekets filmklubb. Minnen från äldreomsorgen Anna-Lisa Ternelius berättar om äldreomsorg i Älmhult. 17/9 22/10 26/11 Kl Precious av Lee Daniels (USA), 105 min Kl A royal affair av Nikolaj Arcel (Danmark), 138 min Kl Tyrannosaur av Paddy Considine, (England), 88 min Max Fri entré, 10 deltagare fika 30:-. per För cirkel. mer information Fika: 30:-. För och mer platsbokning information kontakta och anmälan biblioteket kontakta på biblioteket tfn: på tfn: 20 eller e-post: 20 eller e-post:

9 KREATIVITET Slöjdcafé 19/10, 26/10, 9/11, 23/11 och 30/11 Kl Brodera en kudde I samarbete med Hemslöjden i Kronoberg erbjuder vi varje termin olika former av kreativt skapande för vuxna. I höst har du möjlighet att lära dig tillverka en kudde efter gammal förlaga. Helene Damsö håller i undervisningen och visar dig hur du ritar mönster, för över mönstret till tyg, broderar med olika tekniker och slutligen monterar kudden med fyra hörntofsar. Samarrangör: Hemslöjden i Kronoberg. Gratis undervisning och kaffe till självkostnadspris. Max 15 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: Utställningar Ställ ut i Ateljén eller Caféet Tillhör du de kreativas skara? De som njuter av att forma och återge efter eget huvud? Vår ateljéhörna är öppen för dig som vill ställa ut konstverk som du själv har skapat eller föremål från dina samlingar som du tror att någon annan skulle ha glädje av att få se. Du kan också ställa ut tavlor eller fotokonst i vårt café eller komma och bli inspirerad av vad andra har skapat. Välkommen! Max För mer 10 information deltagare per och cirkel. anmälan Fika: 30:-. kontakta För mer biblioteket information på tfn: och anmälan 20 kontakta eller biblioteket e-post: på tfn: eller e-post:

10 digital teknik Digital delaktighet IT för nybörjare Prova-på-träffar för dig som vill kunna använda dator och internet bättre. Kanske vill du lära dig att skicka e-post, söka i bibliotekets katalog eller släktforska. Du kan få prova att läsa en elektronisk bok (e-bok) och lära dig att ladda ner en DAISY (talbok för dig med läshinder). Höstens prova-på-träffar kan förläggas till en dag och tid som passar just dig! Anmälan till Prova-på-träff på Älmhults bibliotek Kryssa för den/de saker du är intresserad av: Lära känna datorn. Fånga musen, scrolla och högerklicka Bibliotekskatalogen. Söka, låna om, beställa. Betygsätta, recensera, tagga och tipsa. Internet. Vad kan man göra/hitta på Internet? Kort introduktion. E-post. Skaffa mig en e-postadress och lära mig skicka e-post. Släktforska på datorn. Vad kan man hitta på internet/databaser? Kort introduktion. Surfplatta. Vi visar hur en surfplatta, t. ex. I-pad, fungerar och hur du kan använda den. Läsplatta. Vi visar hur du kan ladda ner och läsa en elektroniska bok på en läsplatta. DAISY. För dig som av någon anledning inte kan läsa en vanlig bok. Namn... Telefon... De här dagarna och tiderna passar mig: Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Förmiddag Eftermiddag Kväll Max Fråga 10 oss deltagare gärna om per mer cirkel. information Fika: 30:-. eller För anmäl mer dig information direkt till personalen och anmälan på biblioteket. kontakta biblioteket Tfn: på tfn: 20 eller e-post: 20 eller e-post: Fyll gärna i ovanstående talong!

11 vi uppmärksammar 28 29/8 Familjefestivalen Biblioteket finns på torget under både fredagen och lördagen, och säljer utgallrade böcker för alla åldrar till verkligt fyndpris. Kom och fynda du också! Oktober Nobelpriset Inför tillkännagivandet av årets nobelpris i litteratur har du möjlighet att rösta på din kandidat och vinna en bok av pristagaren. Nobelpriset tillkännages en torsdag i oktober vi vet ännu inte vilken. Tillsammans inväntar vi tillkännagivandet och minglar med bubbel, snittar och tävling. Jul på biblioteket 27/11 8/12 kl /12 kl /12 kl Pepparkakshustävling! Gör du det läckraste pepparkakshuset i Älmhult? Lämna in ditt pepparkakshus på biblioteket senast fredag 27/11. Alla bidrag finns utställda 30/11 19/12. Kom och rösta på ditt favorithus! Vinnarna meddelas 21/12. Elmekören sjunger julsånger Lämna stressen hemma och kom till biblioteket för att njuta av vacker körsång. Mingel med glögg och pepparkakor från kl Ingen anmälan krävs. Julpyssel för barn & unga Vi dukar upp pysselborden för dig som har skaparlust. Drop-in! Julslöjda halmtomtar tillsammans Vi välkomnar stora som små till en kreativ förmiddag med Hemslöjden i Kronoberg. Vi slöjdar gammaldags tomtar i halm med textildetaljer. Fika ingår! Anmälan! Max För mer 10 information deltagare per och cirkel. anmälan Fika: 30:-. där så För krävs, mer kontakta information biblioteket och anmälan på kontakta biblioteket tfn: på tfn: 20 eller e-post: 20 eller e-post:

12 HÄNDER PÅ BIBLIOTEKET AUGUSTI Mån 17 kl Bokcirkel Mån 31 kl Bokcirkel SEPTEMBER Mån 3 kl Berättarkväll Mån 7 kl Författarafton Fre 11 kl Gamla Älmhult Tor 17 kl Filmklubb Fre 18 kl Boklunch Lör 19 kl Reumatiker föreningen Mån 21 kl Bokcirkel Tis 22 kl Konsument rådgivning Ons 23 kl Populärvetenskap OKTOBER Mån 5 kl Bokcirkel Tor 8 kl Berättarkväll Mån 12 kl Författarafton Fre 16 kl Gamla Älmhult Mån 19 kl Slöjdcafé Tis 20 kl Nyföretagar centrum Tor 22 kl Filmklubb Fre 23 kl Boklunch Lör 24 kl Älmhults Innebandyklubb Mån 26 kl Slöjdcafé Ons 28 kl Bokcirkel NOVEMBER Mån 2 kl Bokcirkel Ons 4 kl Populärvetenskap Mån 9 kl Bokcirkel Mån 9 kl Slöjdcafé Tor 12 kl Berättarkväll Mån 16 kl Författarafton Ons 18 kl Bokcirkel Fre 20 kl Gamla Älmhult Mån 23 kl Slöjdcafé Tis 24 kl Kvinnojouren Märta Tor 26 kl Filmklubb Fre 27 kl Boklunch Lör 28 kl Föreningen Kviltänglarna Mån 30 kl Slöjdcafé DECEMBER Ons 2 kl Populärvetenskap Lör 8 kl Julsånger med Elmekören Ons 9 kl Bokcirkel Lör 12 kl Julslöjda halmtomtar facebook.com/almhultsbibliotek instagram.com/almhultsbibliotek Biljettinformation Biljettsläpp 24/8 Bokningar kan göras från kl den 24/8 på tfn: eller e-post: Bokade biljetter hämtas inom två veckor Bokade biljetter = köp Återköp av biljetter är inte möjligt Programservice Beställ programservice nästa gång du är på biblioteket, så får du en påminnelse om våra aktiviteter som sms eller e-post. Gratis!

13 HÄNDER PÅ BIBLIOTEKET SEPTEMBER Lör 5 kl Sommarlovsboken Tors 17 kl Babysagostund Tors 17 kl Bokslukarsällskapet Fre 18 kl Måla en saga Ons 23 kl Teaterlek Tors 24 kl Babysagostund Tors 24 kl Tekniklabb Fre 25 kl Sagoklang Ons 30 kl Teaterlek OKTOBER Tors 1 kl Babysagostund Tors 1 kl Bokslukarsällskapet Fre 2 kl Måla en saga Ons 7 kl Teaterlek Tors 8 kl Babysagostund Tors 8 kl Tekniklabb Fre 9 kl Sagoklang Lör 10 kl Nyfiken på en veterinär Tis 13 kl Författarbesök Ons 14 kl Teaterlek Tors 15 kl Babysagostund Tors 15 kl Bokslukarsällskapet Fre 16 kl Måla en saga Tis 20 kl Teknik + Ons 21 kl Teaterlek Tors 22 kl Tekniklabb Fre 23 kl Sagoklang Mån 26 kl Teckna zombies Tis 27 kl Minibio Tis 27 kl Monsterpyssel Ons 28 kl Spökvandring Tors 29 kl Minibio Fre 30 kl Minibio NOVEMBER Tis 3 kl Teknik+ Tors 5 kl Babysagostund Tors 5 kl Bokslukarsällskapet Fre 6 kl Måla en saga Fre 13 kl Sagoklang Tors 12 kl Babysagostund Lör 14 kl Rymden, stjärnor och planeter Tis 17 kl Teknik+ Tors 19 kl Babysagostund Tors 19 kl Bokslukarsällskapet Fre 20 kl Måla en saga Tors 26 kl Babysagostund Fre 27 kl Sagoklang DECEMBER Tors 3 kl Babysagostund Fre 4 kl Nalleövernattning Lör 5 kl Nallehämtning Ons 9 kl Julpyssel Biljettinformation Biljettsläpp 24/8 Bokningar kan göras från kl den 24/8 på tfn: eller e-post: Bokade biljetter hämtas inom två veckor Bokade biljetter = köp Återköp av biljetter är inte möjligt Programservice Beställ programservice nästa gång du är på biblioteket, så får du en påminnelse om våra aktiviteter som sms eller e-post. Gratis!

14 familjelördagar Lördag 5/9 Kl Lördag 10/10 Sommarlovsboken Avslutning för alla barn i årskurs F-6 som under sommarlovet har läst minst 5 böcker och fått ett presentkort. Kom och byt in ditt presentkort mot en prisbok. Passar du på att gå vår tipsrunda har du chans att vinna ytterligare ett fint pris. Välkommen till årets bokfest! Nyfiken på... en veterinär? Det finns mycket man kan jobba med. Möt en person med ett spännande jobb som berättar om vad som kan hända en vanlig eller ovanlig dag på jobbet. Den här gången får vi besök av Åsmund Follerås från Älmhults Veterinärklinik. Kl Lördag 14/11 Kl /12 Rymden, stjärnor och planeterr Det finns så mycket rymd i rymden. Och så många stjärnor. Och galaxer. En spännande förmiddag i vetenskapens tecken med Urban Eriksson, lektor i fysik med inriktning astronomi. Ta med dina barn, barnbarn, kompisars barn och lär er mer tillsammans! Samarrangör: Folkuniversitetet Kl Urban berättar och förklarar Kl Vi skapar på temat rymden Nalleövernattning Fredag 4/12, kl är barnen välkomna med ett gosedjur var. Vi läser först en saga tillsammans och därefter får barnen bädda ner sitt gosedjur och säga god natt! Lördag 5/12, kl får barnen hämta sitt gosedjur och se om de sovit eller hittat på hyss under natten. 3 6 år Alla aktiviteter är GRATIS! Anmälan till Nalleövernattningen krävs, övriga aktiviteter kräver ingen anmälan. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post:

15 Lov på biblioteket Höstlov Serietecknarworkshop Teckna zombier Måndag 26/10 Kl Kom och lär dig teckna zombier av serietecknaren och zombiermästaren Jimmy Wallin. Fika ingår! från 9 år Gratisbiljett! Minibio med popcorn och dricka Tisdag 27/10 Kl Torsdag 29/10 Kl Fredag 30/10 Kl år Gratisbiljett! Monsterpyssel Tisdag 27/10 Kl Vi gör monster och zombies i olika material. Kom och skapa ditt eget monster eller en zombie! från 6 år Drop-in! Spökvandring Onsdag 28/10 Kl Tror du på spöken? Vågar du vara med? En kuslig vandring i bibliotekets gömmor där du får lösa problem och ställs inför olika utmaningar. Kanske får du även sällskap av bibliotekets spöken, om de nu finns OBS! Endast MYCKET modiga barn! från 7 år Gratisbiljett! GRATISBILJETTER finns att hämta fr.o.m. 12/10 på Älmhults bibliotek. Begränsat antal deltagare! För mer information och biljetter kontakta biblioteket på tfn: eller e-post:

16 TEKNIKLABB år Torsdagar Kl Tekniklabb Tycker du om att utforska, upptäcka och experimentera? Då ska du anmäla dig till tekniklabbarna med Emma och Magnus. Kom och utforska med oss! Idag är de digitala möjligheterna mer än datorer. Vi provar att använda och experimentera med den nya tekniken. Kom och testa Raspberry Pi, e-slöjd och skärplottern! 24/9, 8/10 och 22/10 GRATIS! Max 10 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: TEKNIK+ Från 13 år Tisdagar Teknik+ Om du är intresserad av teknik och programmering är detta aktiviteten för dig! Tillsammans med Emma och Roger utforskar du teknikens möjligheter. Du kommer att få prova på olika metoder och material. Kanske är du intresserad av robotar? Missa då inte tillfället när vi kommer att programmera och styra just robotar. Kl /10, 3/11 och 17/11 GRATIS! Ingen anmälan. Max 10 deltagare. För mer information kontakta biblioteket på tfn: eller e-post:

17 BOKSLUKARSÄLLSKAPET 8-11 år Torsdagar Bokslukarsällskapet Bokslukarsällskapet söker dig som tycker om böcker och att läsa. Sällskapet leds av stormästaren Emma. Tillsammans beskyddar vi slukarböcker så att böckernas verkliga magi inte går förlorad. Vågar du bli en av oss? Bokslukarsällskapet är också ett poddradioprogram som görs av Barnens bibliotek. Lyssna gärna på programmen på bokslukarsällskapet.se. Kl /9, 1/10, 15/10, 5/11 och 19/11 GRATIS! Max 10 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: Författarbesök Tisdag 13/10 Torsten Bengtsson Har du läst böckerna om Erik eller kanske serien om Kim och Lina? Nu har du chansen att möta författaren som har skrivit böckerna. Torsten har skrivit massor med spännande böcker för barn och ungdomar. Han har också skrivit några faktaböcker, kanske har du läst hans bok om Vikingarna? Kom till biblioteket och träffa Torsten! Hör honom berätta om hur han gör för att skriva så spännande böcker. Kl GRATISBILJETTER för både barn och föräldrar finns att hämta fr.o.m. 14/9. För mer information kontakta biblioteket på tfn: eller e-post:

18 måla en saga 3-5 år Fredagar Kl Måla en saga Cecilia och Magnus läser och berättar olika sagor för dig som vill följa med till fantasins värld! Därefter målar du vid eget staffli. Du kan måla något som du har inspirerats av i sagan eller kanske något helt annat? Kan det bli en ny saga? Vi hänger upp alla fantastiska målningar och du får sedan berätta vad du har skapat. 18/9, 2/10, 16/10, 6/11 och 20/11 GRATIS! Max 10 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: TEATERLEK 5-8 år Onsdagar Teaterlek Välkommen till en fantasifull eftermiddagsträff med Cecilia och Ingela. Vi läser sagor och berättelser och dramatiserar sedan dem tillsammans. Med fantasins hjälp balanserar vi över smala broar, smyger tyst i skogen och sover i Guldlocks säng. En rolig blandning av dramalekar, teater och berättande. Ingela Widén är teaterpedagog på Kulturskolan. Kl /9, 30/9, 7/10, 14/10 och 21/10 GRATIS! Max 15 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post:

19 Babysagostund 7-12 mån Torsdagar Kl Babysagostund Kristin hälsar dig och din bebis välkomna till en lekfull förmiddagsträff i bibliotekets sagorum. Vid fem tillfällen träffas vi och läser spännande böcker, rim och ramsor samt sjunger tillsammans. Det blir även boktips för de vuxna och boktuggarpaus för de minsta. Passa på att träffa andra småbarnsföräldrar och knyt nya kontakter. Grupp 1: 17/9, 24/9, 1/10, 8/10 och 15/10 Grupp 2: 5/11, 12/11, 19/11, 26/11 och 3/12 GRATIS! Max 10 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post: SAGOKLANG 2-3 år Fredagar Sagoklang Kristin och Eva hälsar dig och ditt barn välkomna till en sagostund i musikens tecken. Vi träffas i sagorummet och läser, berättar och sjunger om barnboksfigurerna. Eva spelar gitarr och har med sig roliga rytminstrument. Vi startar fredagsmyset på biblioteket, kom och ha roligt tillsammans med ditt barn! Eva Persson är samordnare på Familjecentralen. Kl /9, 9/10, 23/10, 13/11 och 27/11 Fredagar kl /9, 9/10, 23/10, 13/11 och 27/11 GRATIS! Max 10 deltagare. För mer information och anmälan kontakta biblioteket på tfn: eller e-post:

20 Älmhults Bibliotek Program barn & unga Hösten Öppettider: Mån kl Tis kl Ons kl Tors kl Fre kl Lör kl

HÖSTEN 2014 BARN &UNGA

HÖSTEN 2014 BARN &UNGA HÖSTEN 2014 BARN &UNGA HEJ! FILM FÖR DE MINSTA NYTT I HÖST De allra flesta barn är mycket tacksamma kulturslukare, tv:n eller datorn är ofta de medier som står för utbudet. Ibland händer det att man får

Läs mer

Askim-Frölunda-Högsbo. Axelhuset ett av Göteborgs kulturhus. Axelhuset HÖSTPROGRAM. www.goteborg.se/axelhuset

Askim-Frölunda-Högsbo. Axelhuset ett av Göteborgs kulturhus. Axelhuset HÖSTPROGRAM. www.goteborg.se/axelhuset Askim-Frölunda-Högsbo Axelhuset ett av Göteborgs kulturhus Axelhuset HÖSTPROGRAM 2015 www.goteborg.se/axelhuset Insta Vad är det bästa med att vara i Axelhuset? NYHETER! Den goda gemenskapen och den gemytliga,

Läs mer

Program hösten 2015. Omslag: Josefin Skoglund

Program hösten 2015. Omslag: Josefin Skoglund Program hösten 2015 Omslag: Josefin Skoglund Var med och påverka det som händer i ditt kulturhus Kulturhuset Kåken har många ansikten ibland är det din konsertlokal, ibland ditt bibliotek, ibland din hälsoarena,

Läs mer

VÅREN 2013 SKOLA &FÖRSKOLA

VÅREN 2013 SKOLA &FÖRSKOLA VÅREN 201 SKOLA &FÖRSKOLA HEJ! LÄR OCH VÄX MED KULTUR Haninge kultur håller alltid en hand utsträckt till er i skolans värld. Tillsammans med professionella kulturutövare bjuder vi in barn och unga till

Läs mer

En rolig dag. Det här gör vi om, sa alla som för första gången provat på att åka skidor i Vedbobacken. Läs om Johannas initiativ på sidan 6.

En rolig dag. Det här gör vi om, sa alla som för första gången provat på att åka skidor i Vedbobacken. Läs om Johannas initiativ på sidan 6. TEMA: FRAMTIDSTRO 1 OMRÅDES FRÅN VÄSTERÅS STAD I DETTA NUMMER LEDAREN 2 UPPSNAPPAT 3 PROFILEN 4 AKTUELLT 5 REPORTAGET 6 INTERVJUN 7 PLATSEN 8 BLANDAT 10 PÅ GÅNG 12 Petter fångade elevernas intresse BLANDAT

Läs mer

Kulturförvaltningen Offentligt program hösten 2006. Kultur för barn och unga i Umeå

Kulturförvaltningen Offentligt program hösten 2006. Kultur för barn och unga i Umeå Kulturförvaltningen Offentligt program hösten 2006 Kultur för barn och unga i Umeå innehåll 4 8 11 14 19 Höstens offentliga utbud Kulturcentrum för barn och unga Stadsbiblioteket Filialbiblioteken Kulturverket,

Läs mer

kultur i botkyrka oktober 2014

kultur i botkyrka oktober 2014 kultur i botkyrka oktober 2014 Breaking down Sterotypes Seminarium om Ukraina Botkyrka kommun och städerna Lutsk och Pavlograd i Ukraina inleder ett tvåårigt samarbetsprojekt. Journalisten Malcolm Dixelius

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 Som inledning på vårt första CISV-nytt i år har vi bett Camp Director Sara Willman skriva några rader om barnbyn som vi just nu anordnar ute i Rydebäck. En barnby i äventyrens

Läs mer

Kulturprogram Vår och sommar 2014

Kulturprogram Vår och sommar 2014 Kulturprogram Vår och sommar 2014 Vellinge.se Barn- och ungdomsprogram Sagostund på et Tisdagar: Vellinge kl. 9.30 och 10.00. 3 6 år, v. 4 20 (ej v. 14 och v. 15). V. Ingelstads kl. 10.30, v 4 19, 3 6

Läs mer

Bromölla bibliotek Våren 2015. Kulturprogram. Elisabet Nemert 22 april kl 18.30. Foto: Johanna Jeansson

Bromölla bibliotek Våren 2015. Kulturprogram. Elisabet Nemert 22 april kl 18.30. Foto: Johanna Jeansson Kulturprogram Bromölla bibliotek Våren 2015 Elisabet Nemert 22 april kl 18.30 Foto: Johanna Jeansson Barn och unga SISSEFÖRESTÄLLNINGAR (abonnemangsserien för barn) Alltid på söndagar kl 14. Pris 40 kr

Läs mer

Husiebiblioteket det lilla biblioteket med det stora hjärtat. Program för barn och unga. Sagostunder på Husiebiblioteket. Babycafé

Husiebiblioteket det lilla biblioteket med det stora hjärtat. Program för barn och unga. Sagostunder på Husiebiblioteket. Babycafé Husiebiblioteket. Höstprogrammet 2014 Husiebiblioteket det lilla biblioteket med det stora hjärtat Förra året hade vi 105 000 besökare som lånade 88 000 böcker. Under september månad satsar vi extra på

Läs mer

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 NYTT Medlemsblad! Nu finns Infor mation och Aktiviteter i samma tidning... Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 Ett liv som räddas ska också levas! Tfn: 08-447 45 31 Mail: Hemsida: www.sthlm.hjarnkraft.nu

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År Fixar-Bror ger snabb hjälp Nystartad forskarförening Teckningstävling avgjord Älvsbyföretag med anor NR 4 / 2006 INFORMATION FRÅN ÄLVSBYNS KOMMUN God Jul & Gott Nytt År KRÖNIKAN Så gick det till när farfar

Läs mer

Stadsbiblioteket malmo.se/stadsbiblioteket 040-660 85 00 info.stadsbiblioteket@malmo.se

Stadsbiblioteket malmo.se/stadsbiblioteket 040-660 85 00 info.stadsbiblioteket@malmo.se VÅRA ÖPPETTIDER 1 jan 30 april mån tors 10 20 fre 10 18 lör 11 16 sön 11 16 1 maj 31 aug mån tors 10 19 fre 10 18 lör 11 15 sön stängt Öppet från 8.30 måndag fredag för tidningsläsning och återlämning

Läs mer

SV Söderslätt Studieprogram våren 2015

SV Söderslätt Studieprogram våren 2015 För anmälan och mer information: 0410-184 25 sv.se/soderslatt soderslatt@sv.se 1 SV Söderslätt Studieprogram våren 2015 Vellinge Svedala Sätt kurs mot en roligare vår! 2 För anmälan och mer information:

Läs mer

Maten en viktig folkhälsofråga

Maten en viktig folkhälsofråga tidningen för oss i Huddinge 1 2012 Thomas lyfter Vårby sid 10 11 Jämför skolor på webben sid 6 Det våras för jazzen sid 5 Maten en viktig folkhälsofråga ledaren Folkhälsa kan handla om så mycket. Just

Läs mer

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 Februari 2013 Nr 1 Linda Eriksson, Maria Larsson och Håkan Thomsson Foto: Åsa Nilsson - LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i

Läs mer

Dörrposten. Nr 3 Hösten 2014 GEMENSAM TIDNING FÖR RIKSFÖRENINGEN & LOKALFÖRENINGARNA I STOCKHOLM, VÄSTERÅS & VÄXJÖ

Dörrposten. Nr 3 Hösten 2014 GEMENSAM TIDNING FÖR RIKSFÖRENINGEN & LOKALFÖRENINGARNA I STOCKHOLM, VÄSTERÅS & VÄXJÖ Dörrposten Nr 3 Hösten 2014 GEMENSAM TIDNING FÖR RIKSFÖRENINGEN & LOKALFÖRENINGARNA I STOCKHOLM, VÄSTERÅS & VÄXJÖ En okänd gud? Åt en okänd gud det är vad jag förkunnar för er. Gud som har skapat världen

Läs mer

Information och nyheter från Burlövs kommun Nr 6-2012

Information och nyheter från Burlövs kommun Nr 6-2012 Med trygghet som uppdrag Sid 4 Vårdboskolans förändring Sid 5 Först i landet med ny teknik Sid 5 Information och nyheter från Burlövs kommun Nr 6-2012 Kronetorp Vy från Lundavägen, skissbild från det vinnande

Läs mer

EKSJÖS BIBLIOTEK HÖSTPROGRAM 2015. Mariannelunds bibliotek Verdandigatan 5 Mariannelund 0496-109 69

EKSJÖS BIBLIOTEK HÖSTPROGRAM 2015. Mariannelunds bibliotek Verdandigatan 5 Mariannelund 0496-109 69 SISTA SIDAN Kontaktuppgifter Mariannelunds bibliotek Verdandigatan 5 Mariannelund 0496-109 69 Kontaktuppgifter mariannelundsbibliotek@eksjo.se Ingatorps bibliotek Valbacksvägen 7 Ingatorp 0381-361 35 ingatorpsbibliotek@eksjo.se

Läs mer

Studietidningen VERKSAMHETSÅRET 2013-2014 SKELLEFTEÅ SID 7 SID 13 SID 4. Martin förverkligar sin vision för Folkparken

Studietidningen VERKSAMHETSÅRET 2013-2014 SKELLEFTEÅ SID 7 SID 13 SID 4. Martin förverkligar sin vision för Folkparken Studietidningen VERKSAMHETSÅRET 2013-2014 SKELLEFTEÅ SID 4 SID 7 SID 13 Mer plats åt konsten och nytt galleri Hantverksfestivalen fortsätter att förnyas Martin förverkligar sin vision för Folkparken Innehåll

Läs mer

Tillsammans är vi ljus!

Tillsammans är vi ljus! Föreningen Ljusgården Juli- December 2014 Tillsammans är vi ljus! -helhetscenter för andlig och personlig utveckling OBS! Alla evenemang är på Platensgatan 16 om inget annat står i programmet Föreningsinformation

Läs mer

Lärarhandledning till det offentliga konstverket Exlibris på Grindtorpsskolan

Lärarhandledning till det offentliga konstverket Exlibris på Grindtorpsskolan Lärarhandledning till det offentliga konstverket Exlibris på Grindtorpsskolan Oktober 2010 Vi på Botkyrka konsthall tycker att det är viktigt att konst finns i skolan och att eleverna får möjlighet att

Läs mer

Ny app. Burlöv tryggare för varje år. ger koll på Ungdomsgruppen. Lättläst

Ny app. Burlöv tryggare för varje år. ger koll på Ungdomsgruppen. Lättläst Lättläst & Talande Webb på burlov.se! s 3 Information och nyheter från din kommun Nr 3 2014 Foto: Kicki Funbo /Scandinav Bildbyrå Burlöv tryggare för varje år I polisens årliga trygghetsmätning för 2013

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

LITTERATURFESTIVAL PROGRAMBLAD 2014 23-24/8 SIGTUNA

LITTERATURFESTIVAL PROGRAMBLAD 2014 23-24/8 SIGTUNA Moni Nilsson Sara Lövestam Foto: Mia Carlsson Owe Wikström Foto: Mia Carlsson Zinat Pirzadeh Foto: Peter Knutsson Christoffer Carlsson Erlend Loe Ewa Fröling Foto: Anna-Lena Ahlström Stina Wirsén Foto:

Läs mer

Tillsammans är vi ljus!

Tillsammans är vi ljus! Föreningen Ljusgården Januari-Juni 2015 Tillsammans är vi ljus! helhetscenter för andlig och personlig utveckling OBS! Alla evenemang är på Platensgatan 16 om inget annat står i programmet Föreningsinformation

Läs mer

Björn Samuelsson. Pris 59 sek Grunden Tidning. Reklambyrån. Jämställdhet & Delaktighet i Samhället Vi andas samma Luft

Björn Samuelsson. Pris 59 sek Grunden Tidning. Reklambyrån. Jämställdhet & Delaktighet i Samhället Vi andas samma Luft Pris 59 sek Grunden Tidning Nummer 1/Mars 2013 Björn Samuelsson Reklambyrån En del av Riksföreningen Grunden Jämställdhet & Delaktighet i Samhället Vi andas samma Luft 1 Föreningen Grunden Grunden Tidning

Läs mer

Dörrposten LIVSMOD LIVSGLÄDJE LIVSMENING VILL DU UNDERSÖKA DET GODA I DITT LIV. Nr 4 Vintern 2014 GEMENSAM TIDNING FÖR EN STUDIECIRKEL

Dörrposten LIVSMOD LIVSGLÄDJE LIVSMENING VILL DU UNDERSÖKA DET GODA I DITT LIV. Nr 4 Vintern 2014 GEMENSAM TIDNING FÖR EN STUDIECIRKEL LIVSMOD LIVSGLÄDJE LIVSMENING Dörrposten Nr 4 Vintern 2014 EN STUDIECIRKEL VILL DU UNDERSÖKA DET GODA I DITT LIV OCH HUR DU KAN FÅ MER AV DET? Till våren planerar ÖD Västerås en studiecirkel om existentiell

Läs mer

synapsen Jeppe har hittat rätt skola Nr 4 2013 Årgång 32 Epilepsiföreningens medlemstidning

synapsen Jeppe har hittat rätt skola Nr 4 2013 Årgång 32 Epilepsiföreningens medlemstidning synapsen Epilepsiföreningens medlemstidning Nr 4 2013 Årgång 32 Jeppe har hittat rätt skola Krister skrev till Livsbild. Trots allt svårt som hänt så har mitt liv blivit så bra. Kurshelg för unga om att

Läs mer