På elbilsfronten mycket nytt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "På elbilsfronten mycket nytt"

Transkript

1 På elbilsfronten mycket nytt Green Highways utsände Mattias Goldmann rapporterar om de viktigaste el- och laddhybridsnyheterna från bilsalongen i Genève, märke för märke. Audi Audi premiärvisar sin nya A3, den första bil att använda den modulerbara plattform som bland mycket annat kommer att användas i nästa Golf. Plattformen är förberedd för eldrift, och Volkswagen har redan aviserat att el-golf kommer nästa år. Troligen blir det en Audiversion också, som ett led i att de under namnet e-tron lanseras elbilar och laddhybrider i alla storleksklasser Först ut är supersportbilen R8, därefter lilla A1 eller kanske A3. BMW BMW har lanserat ett helt eget undermärke för sina elbilar och laddhybrider, i som i intelligence. Nästa år kommer småbilen i3, troligen på Frankfurtmässan i september. Året därpå kommer laddhybriden i8, längre fram troligen en i4 mellan de båda. i8 har en elmotor fram och en trecylindrig bensinmotor bak, vilket gör den fyrhjulsdriven när man så önskar. BMW har investerat i en helt ny fabrik i Washington DC för att tillverka kolfiber för karossen. Kolfibern är för dyr för vanliga bilar, men för elbilar är viktminskningen så värdefull att det lönar sig. I Leipzig etableras nu två stora vindkraftverk som ska göra i-fabriken självförsörjande, medan den energiintensiva kolfibertillverkningen sker helt med vattenkraft. Bolloré Paris AutoLib-projekt är omtalat i hela världen, med låne-elbilar ungefär som andra städer har lånecyklar. Okände tillverkaren Bolloré har snart placerat ut tusen elbilar i Storparis,3000 nås i höst och nästa stad annonseras troligen inom ett par månader räkna med London, Rom, Rio de Janeiro eller någon kinesisk storstad. Nu öppnar Bolloré också upp för andra att bli långtidskunder, t.ex. hyrbilsfirmor och bilpooler, hyra från 300 euro per månad, 9000 förhandsbeställningar.

2 Citroën&Peugeot Inga nya elbilar eller laddhybrider från PSA-koncernen just nu, men de lurar runt hörnet. Citroën C4 Aircross och DS5 samt Peugeot 508 och 4008 har alla dieselmotor fram och 27 kw elmotor för bakhjulen, vilket gör dem fyrhjulsdrivna och möjliggör drift på enbart el i fyra kilometer. Nästa steg är att förse dem med laddteknik, räkna med att det kommer inom ett år, i samarbete med Mitsubishi. Peugeot var ensamma om att på mässan visa en elvespa. Fisker Laddhybriden Fisker Karma med danskt påbrå säljer sämre globalt än tänkt, men bättre i Sverige, med 44 planerade leveranser under För att fokusera på kärnverksamheten är kombiversionen Surf och den mindre laddhybriden Nina skjutna på framtiden. Ford Tvärtemot Nissan, bedömer Ford att det bästa för kunden är att göra elbilsversioner av standardbilar. Det sänker kostnaden både vid inköpet och för reservdelar och service, samtidigt som det gör det lättare för tillverkaren att justera produktionen utifrån efterfrågan. Focus Electric premiärvisades i Genève i produktionsfärdigt skick, den säljs nu i USA och kommer till Sverige sent i höst. Storlek, toppfart och räckvidd är som Nissan Leaf men laddtiden bara 3-4 timmar och prislappen något lägre. Nackdelen är att större delen av bagageutrymmet är taget av batterierna.

3 Fords nästa Mondeo kommer inom ungefär ett år som laddhybrid. Eldrivna Transit Connect, tillverkad av Azure Dynamics, börjar nu säljas av Upplands Motor och kommer både som femsitsig och som skåpbil. Hyundai&Kia Med studien Hyundai i-oniq vill koreanerna visa att de har laddhybrider som väntar runt hörnet, och som kan användas i båda systermärkena. Med 80 kwh batterier fås 120 km räckvidd på el, därefter drivs bilen av en trecylindrig bensinmotor på 68 hk. Hyundai fortsätter att utveckla sin bränslecellsbil, som får allt längre räckvidd och lägre pris, säljs från Kia visar också en prototyp på en liten men rymlig elbil, som troligen kommer som både personbil och skåpbil inom ett år.

4 Mercedes Nya A-klass har blivit större men också mycket lägre eftersom det dubbla golvet som tidigare fanns nu är skippat. Mellan golven skulle elteknik och batterier ligga, men Mercedes försäkrar att det inte innebär att elbilsplanerna är övergivna. B-klassen finns redan som bränslecellsbil, i ytterst begränsad produktion, och det är troligen här som elbil och laddhybrid kommer. Skåpbilen Vito E- Cell provas redan nu av svenska Posten, men har premiär som sjusitsig minibuss. Toppfart 89 km/h gör den mest relevant för hotell, flygplatser och liknande. Mia Franska elbilen Mia har nu tillverkats i över 1000 exemplar och de anger att en svensk importör nu har utsetts. Bilen är från 2,8 meter lång, föraren sitter ensam fram medan två passagerare sitter snett bakom. En cabrioletversion visas i Genève, men det är oklart om den går i produktion. Mitsubishi Nya SUV:en Outlander kommer nästa år som laddhybrid, med samma teknik som hos Peugeot- Citroën. Det ger möjlighet att köra på enbart el upp till 50 km, med utsläpp på under 50 g CO2/km. Mitsubishi visar också ny teknik för hur bilen kan interagera med huset.

5 Nissan Nissan har nu sålt över Leaf och ökar takten genom att nästa år börja bygga den i England. Då ökar också möjligheterna att anpassa bilen för Europamarknaden. Nissan vann nyligen kontraktet att förse New York med taxibilar, med minibussen NV200. Den visas nu som elbil, både för passagerare och skåpbil. Tekniken delas med Leaf och karossen finns redan, så det är oklart varför produktionsstart först är Opel/Chevrolet Genèves bilsalong inleddes med att Opel Ampera/Chevrolet Volt, elbilen med räckviddsförlängare, blev Årets Bil i Europa GM avser framöver erbjuda små rena elbilar, mellanstora laddhybrider och från 2015 större bränslecellsbilar. Renault Tvåsitsiga Twizy börjar säljas nu, stor som en motorcykel men fyrhjulig och med tak. Pris från drygt kronor, laddas på drygt tre timmar, räckvidden upp till tio mil. Oklart om den kommer till Sverige. Renaults volym-elbil Zoe visas nu i produktionsfärdigt skick, fast den först börjar säljas om ett år. Den är stor som en Polo och prissatt från ca kr. Då ingår inte batterierna, som leasas för cirka 700 kronor i månaden. Räckvidden är 200 km, tack vare en ny typ av bromskraftsåterföring, ny värmepump och supereffektiva däck, vilket ger en räckvidden på 200 km. Med en särskild laddare klarar Zoe upp till 43 kw, då laddningen tar en halvtimma.

6 Smart Smart tar beställningar på Electric, som får samma toppfart som vanliga Smart och där räckvidden är ett mindre problem än för många andra bilar. I Genève visades en starkare, sportigare Brabusversion. Ungefär 20% av el-smartarna ska användas i Daimler-koncernens Car2Go-projekt. Toyota Prius Plug-in Hybrid är nu klar för försäljning och börjar säljas i Sverige till sommaren, med målet 600 bilar i år. Räckvidd 25 kilometer, 49 g CO2/km, och en lättare sladd och mindre laddosa än andra elbilar. Med FT-Bh visar Toyota hur framtidens Yaris kan väga under 800 kilo utan att använda dyra lättviktsmaterial. Därmed räcker en en tvåcylindrig bensinmotor tillsammans med en kompakt elmotor. Värmereflekterande färg minskas behovet av luftkonditionering, allt sammantaget blir förbrukningen bara 0,21 liter per mil, i nivå med många laddhybrider utlovar Toyota att de börjar sälja vätgasbilar. I nuläget är priset kring kronor, men det kommer att pressas successivt och tiotusentals bilar ska säljas per år från Konventionella halvkombin FCV-R visar hur bilen kommer att se ut, med bränsleceller och vätgastankar under golvet och räckvidd på 70 mil.

7 Volkswagen Volkswagens elbilsversion av nästa Golf kommer om ett år, men småbilen Up blir troligen elbil något tidigare. Därtill förbereds en laddhybridversion av nästa SUV. Den visas nu som Cross Coupé, med turbodiesel, en elmotor fram och en bak. Upp till 120 km/h går det att köra på enbart el, med 45 km el-räckvidd. Enligt EU:s körcykel är förbrukningen 1,8 l/100 km, CO2-utsläppen 46 g/km. Volvo Laddhybridversionen av V60 är känd sedan länge, fast den först börjar säljas strax innan årsskiftet. Också laddhybridversionen av XC60 har visats förut, med 215 hk dieselmotor och 70 hk elmotor, 50 km räckvidd på el. Beslut om produktion är ännu inte fattat. Laddinfrastruktur Allfler tillverkare tar nu också ansvar för laddningen av bilarna. De flesta volymmärken som säljer elbilar rekommenderar att man också köper en hemmaladdare för ungefär kronor, som dels minskar sladdkrånglet, dels minskar risken för att säkringen går i hemmet. Snabbladdare har generellt minskat i pris till cirka kronor, exklusive installation som därmed allt tydligare är den dyraste delen. Renault lanserar en snabbladdare som bara kostar kr och därmed är relevant för bilhandlare, snabbmatskedjor och liknande. Nissan finansierar upp till

8 400 snabbladdare i Europa och de tre svenska handlare som är auktoriserade att sälja Leaf erbjuder alla snabbladdning. Mitsubishi och Nissan arbetar också mycket med VTH och VTG, Vehicle to Home respektive Vehicle To Grid, där bilen kan lagra el nattetid och släppa ifrån sig den dagtid. Därmed kan de miljömässig förödande effekttopparna kapas och hushåll kan klara sig på billig nattel en fulladdad Nissan Leaf har el för två dygns förbrukning i en normal villa. Någon standardisering av laddare har ännu inte skett; de flesta japaner håller fast vid Chademotekniken, medan fransmännen har en annan och tyskarna är på väg mot en tredje. Alltfler stationer byggs för att klara flera typers laddning, men måste då klara både växelström och likström, vilket ökar kostnaderna. Induktiv laddning, där bilen ställs över en platta och laddas utan att man behöver koppla in någon sladd, närmar sig kommersialisering. Också här är bristen på standardisering tydlig. Text Mattias Goldmann Bild Mattias Goldmann, utom vissa pressfoton (fria för publicering)

elbilen elbilen som taxi spelet om kina Historia Vi har testat Teslas superbil

elbilen elbilen som taxi spelet om kina Historia Vi har testat Teslas superbil MERCEDES BMW E-CAR Vad döljer sig satsar konverterar på under huven? på eldrift löpande band elbilen i sverige EN TIDNING SOM GÅR MED STRÖMMEN EL- OCH HYBRIDBILAR OKTOBER 2013 PRIS: 65 KR Framtiden har

Läs mer

north european power perspectives

north european power perspectives north european power perspectives SOMMARLÄSNING Översiktlig bedömning av teknikutveckling och tillämpning inom nyckelområden som ställer nya krav på att elnäten utvecklas - elfordon, vindkraft, solceller

Läs mer

ELBIL. Sveriges Snyggaste Taxi. Electric Car Region. Konsten att välja el MED ELBIL I VERKSAMHETEN ELBIL SOM PRIVATBIL GÄVLEBORG - 1 -

ELBIL. Sveriges Snyggaste Taxi. Electric Car Region. Konsten att välja el MED ELBIL I VERKSAMHETEN ELBIL SOM PRIVATBIL GÄVLEBORG - 1 - ELBIL GÄVLEBORG Electric Car Region Sveriges Snyggaste Taxi MED ELBIL I VERKSAMHETEN Konsten att välja el ELBIL SOM PRIVATBIL - 1 - Under 2012 avslutades en förstudie, kallad Electric Car Region, som i

Läs mer

1 TJÄNSTEBIL. Med fokus på miljön. EN BILAGA FRÅN SvD NÄRINGSLIV. Carina Lundberg Markow väljer motorsvag tjänstebil.

1 TJÄNSTEBIL. Med fokus på miljön. EN BILAGA FRÅN SvD NÄRINGSLIV. Carina Lundberg Markow väljer motorsvag tjänstebil. TISDAG 11 MARS 2014 EN BILAGA FRÅN SvD NÄRINGSLIV SVD TESTAR TVÅ FAMILJEBILAR Mitsubishi Outlander laddhybrid eller Peugeot 5008 diesel. En är en ekonomisk dröm för föraren... sid 4 ADMINISTRERA SJÄLV

Läs mer

Rapport 2013:41. Infrastruktur för snabbladdning av elfordon Strategisk studie inom Fyrbodal & Göteborgsregionen

Rapport 2013:41. Infrastruktur för snabbladdning av elfordon Strategisk studie inom Fyrbodal & Göteborgsregionen Rapport 2013:41 Infrastruktur för snabbladdning av elfordon Strategisk studie inom Fyrbodal & Göteborgsregionen Rapportnr: 2013:41 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Rapport framtagen av HRM Engineering

Läs mer

Upphandla laddbilar i bilpool

Upphandla laddbilar i bilpool Upphandla laddbilar i bilpool en guide från Gröna Bilister Gröna Bilister Mars 2013 Inledning Vi kommer att vilja ha tillgång till bil också i framtiden, i vårt glest befolkade och avlånga land. Men kommer

Läs mer

Laddat för kunskap laddstationer Den kompletta guiden

Laddat för kunskap laddstationer Den kompletta guiden Laddat för kunskap laddstationer Den kompletta guiden 2 Förord Efter en trög start har försäljningen av elfordon och laddhybrider äntligen tagit fart, och det är i samband med det som avsaknaden av laddinfrastruktur

Läs mer

På väg mot fler elbilar i Sverige. Slutrapport för Elbilsupphandlingen

På väg mot fler elbilar i Sverige. Slutrapport för Elbilsupphandlingen På väg mot fler elbilar i Sverige Slutrapport för Elbilsupphandlingen Innehåll SAMMANFATTNING 2-5 Resultat och erfarenheter från Elbilsupphandlingen Flera faktorer påverkar utvecklingen mot fler laddfordon

Läs mer

Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffektiva fordon?

Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffektiva fordon? Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffektiva fordon? -besök hos 82 bilhandlare i 11 skånska kommuner Titel: Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffekter

Läs mer

Danska elbilsläget. en rapport från Gröna Bilister. Gröna Bilister Oktober 2013 WWW.GRONABILISTER.SE

Danska elbilsläget. en rapport från Gröna Bilister. Gröna Bilister Oktober 2013 WWW.GRONABILISTER.SE Danska elbilsläget en rapport från Gröna Bilister Gröna Bilister Oktober 2013 Bilmarknaden I Danmark finns cirka 2,3 miljoner bilar, med en årlig försäljning på cirka 170 000 nya bilar per år. Bilmarknadens

Läs mer

Miljömedvetenhet är en statussymbol

Miljömedvetenhet är en statussymbol TJÄNSTEBILEN 2015 SVERIGES STÖRSTA TJÄNSTEBILSTIDNING. FEB/MARS 2015 6 UTMANARE TILL V70 STOR UNDERSÖKNING: ÅRETS BÄSTA BILAR EXPERTEN VARNAR: DET HÄR BERÄTTAR INTE BILHALLEN FÖR DIG MARIE SÖDERQVIST:

Läs mer

Elbil- och laddhybridguide

Elbil- och laddhybridguide Elbil- och laddhybridguide SEPTEMBER 2011-6:e Upplagan www.greenhighway.nu EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Förord SÖT ett samspel mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim är

Läs mer

Uppdrag att utarbeta förslag till en supermiljöbilspremie

Uppdrag att utarbeta förslag till en supermiljöbilspremie Diarienummer Ert diarienummer Dokumenttyp Sida 2010-9913 M2010/4756/Mk UTREDNINGS- 1(41) UPPDRAG Datum Ert datum Upprättad av 2011-03-25 2010-12-22 Linda Norberg Vägtrafikavdelningen REGERINGSKANSLIET

Läs mer

GREEN HIGHWAY magasin

GREEN HIGHWAY magasin sundsvall östersund Trondheim En utvecklingszon för framtidens transporter www.greenhighway.nu GREEN HIGHWAY magasin Biogas 2012/2013 >> TestArena GREEN HIGHWAY magasin I det här magasinet kan du läsa

Läs mer

valt att låta sina elfordon skilja ut sig ordentligt i designen för att indikera att ägaren åker elbil. Bakom Renault-märket i fronten sitter

valt att låta sina elfordon skilja ut sig ordentligt i designen för att indikera att ägaren åker elbil. Bakom Renault-märket i fronten sitter 024.REPORTAGE utstrålar Självförtroende. Renault har valt att låta sina elfordon skilja ut sig ordentligt i designen för att indikera att ägaren åker elbil. Bakom Renault-märket i fronten sitter ladduttaget.

Läs mer

Sälja miljöbil Satsa på miljö tjäna pengar!

Sälja miljöbil Satsa på miljö tjäna pengar! Sälja miljöbil Satsa på miljö tjäna pengar! Av Mattias Goldmann & Jonas Lööf 1 Utgiven av Miljöfordon Syd Ansvarig utgivare: Jonas Lööf Grafisk form: RÖD Reklambyrå AB. www.rodreklambyra.se Foto: Saab,

Läs mer

Elbil och laddhybridguide

Elbil och laddhybridguide Elbil och laddhybridguide Elbil och laddhybridguide April 2009 April 2009 www.greenhighway.nu www.greenhighway.nu EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden EUROPEISKA UNIONEN Europeiska

Läs mer

Så gör du ett. Orsaken är samhällets. spara pengar på tjänstebilen

Så gör du ett. Orsaken är samhällets. spara pengar på tjänstebilen BILEKONOMI AV MIKAEL STJERNA/TEKNIKENS VÄRLD Så gör du ett spara pengar på tjänstebilen Toyota Prius som tjänstebil Förmånsvärde 19 900 kr Skattekostnad vid 55 % skatt 10 945 kr 1 000 mil privatkörning

Läs mer

Här är nya årets. De ekonomiska frågorna borde

Här är nya årets. De ekonomiska frågorna borde Här är nya årets En ny våg av nya miljöbilar är på väg in. Men vad är bäst hybridbil, etanolbil eller biogasbil? Eller kanske en vanlig bensin- eller dieselmodell? Privata Affärer ger dig tips om dagens

Läs mer

Elbilslandet. en sann Norgehistoria

Elbilslandet. en sann Norgehistoria Elbilslandet en sann Norgehistoria Norske politikere er best i verden på å lage rammevilkår for elektrifisering av vegtransporten. I løpet av de tjue siste årene har samtlige norske regjeringer, storting

Läs mer

magasin Nu ställer vi om! DIN NÄSTA BIL ÄR LADDAD MED KÖRGLÄDJE DRÖMKOMBIN PASSAT GTE XL1 VÄRLDENS SNÅLASTE 1 000 KM PÅ EL & BENSIN SUCCÉ I AMSTERDAM

magasin Nu ställer vi om! DIN NÄSTA BIL ÄR LADDAD MED KÖRGLÄDJE DRÖMKOMBIN PASSAT GTE XL1 VÄRLDENS SNÅLASTE 1 000 KM PÅ EL & BENSIN SUCCÉ I AMSTERDAM Specialutgåva OM EN KLIMATSMART FRAMTID & REN BILGLÄDJE 2015 magasin Nu ställer vi om! DIN NÄSTA BIL ÄR LADDAD MED KÖRGLÄDJE DRÖMKOMBIN PASSAT GTE XL1 VÄRLDENS SNÅLASTE 1 000 KM PÅ EL & BENSIN SUCCÉ I

Läs mer

Sveriges bilar släpper ut mer än EU:s genomsnitt

Sveriges bilar släpper ut mer än EU:s genomsnitt 2012 Denna broschyr med en översikt över nya personbilar som säljs på den svenska marknaden är framtagen i enlighet med ett EU-direktiv. Motsvarande översikt ges ut i varje EU-land. EU-direktivet (betecknat

Läs mer

PM 2013:11. Vägledning för inköp och leasing av fordon. Länsstyrelsen, Miljöenheten Kerstin Angberg-Morgården, Maria Saxe och Erik Särnholm

PM 2013:11. Vägledning för inköp och leasing av fordon. Länsstyrelsen, Miljöenheten Kerstin Angberg-Morgården, Maria Saxe och Erik Särnholm PM 2013:11 Vägledning för inköp och leasing av fordon Illustration: Mostphotos/Jazzia Länsstyrelsen, Miljöenheten Kerstin Angberg-Morgården, Maria Saxe och Erik Särnholm Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

en tidning om miljöbilar, förnybara bränslen och en grönare trafik

en tidning om miljöbilar, förnybara bränslen och en grönare trafik Blekinge län, september 2008 Tidningen är utgiven av föreningen Miljöfordon Syd Miljobilen en tidning om miljöbilar, förnybara bränslen och en grönare trafik Framtidens bilar är eldrivna Mycket tyder på

Läs mer

Information om genomförd behovsanalys av övergång till eldriven busstrafik

Information om genomförd behovsanalys av övergång till eldriven busstrafik 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 16 SL 2014-2911 Information om genomförd behovsanalys av övergång till eldriven busstrafik

Läs mer

Passat Alltrack 4MOTION. Anpassad för svensk vinter.

Passat Alltrack 4MOTION. Anpassad för svensk vinter. En TIDNING FRÅN MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND Nr 1 februari 14 Årg 87 STYR BILEN MED MOBILEN www.volkswagen.se Passat Alltrack 4MOTION. Anpassad för svensk vinter. Nu med ett riktigt generöst vintererbjudande.

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

NYTT OCH BEGAGNAT FRÅN AUKTORISERADE BILHANDLARE I REGIONEN Nr 11

NYTT OCH BEGAGNAT FRÅN AUKTORISERADE BILHANDLARE I REGIONEN Nr 11 DENNA TIDNING medföljer som annonsbilaga till Ystads Allehanda december 2013 Annonsavdelningen Reportage: Michelsens Bil Vi provkör: Mazda3 2,0 Core 5-dörrars Audi RS Q3 2,5 TFSI Opel Insignia Sports Tourer

Läs mer

Elbilsbäst i Sverige och påskyndar arbetet för avgasfri bilism

Elbilsbäst i Sverige och påskyndar arbetet för avgasfri bilism Så blir kommunen Elbilsbäst i Sverige och påskyndar arbetet för avgasfri bilism Maj-juli 2013 Jag Vill Veta! Är du också för klimatoch ursprungsmärkning av drivmedel? Var med och påverka skriv under Gröna

Läs mer