Nr 2 Skaraborgsnytt. Historiskt ögonblick vid Synskadades riksförbunds 125 års jubileum. Fyra riksförbundsordförande på samma bild.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nr 2 Skaraborgsnytt. Historiskt ögonblick vid Synskadades riksförbunds 125 års jubileum. Fyra riksförbundsordförande på samma bild."

Transkript

1 1 Nr 2 Skaraborgsnytt Årgång 15 juni juli augusti 2014 Historiskt ögonblick vid Synskadades riksförbunds 125 års jubileum. Fyra riksförbundsordförande på samma bild. Nuvarande ordförande Håkan Thomsson tillsammans med Bengt Lindqvist, Lennart Nolte och Tina Nummi Södergren. Sid.6

2 Konventionen på Temakväll. Den tjugonde februari var det dags för årets första temakväll på kansliet i Skara. Tolv vetgiriga SRF:are hade samlats för att träffa och höra på Kicki Nordström, tidigare förbundsstyrelseledamot och President i VBU, Världsblindunionen. Kicki var med och arbetade fram konventionen. FN har en Övervakningskommitté som har till uppgift att följa konventionens efterlevnad. Alla länder som skrivit under konventionen måste redovisa till denna kommitté, och hur detta görs berättade Kicki för oss. Mycket frågor fick svar, så de som var på plats vet att Sverige inte följer reglerna helt riktigt, då man helst skall ha ändrat lagar innan man ratificerar konventionen. Detta får till följd att vi inte kan hävda konventionen helt ut då våra lagar inte följt med. Text Claes-Göran J Funkis. Lördagen den 8 mars var det dags för årets första Funkis. Först på förmiddagen behandlades ämnet hur man skriver motioner, då vi i förbundet har kongress i oktober. På eftermiddagen behandlades det inspel i valrörelsen som synskad-ades riksförbund har tagit fram, med de krav som vi vill ställa på de politiska partierna. Mentor för dagen var förbundsstyrelse-ledamoten Aliresa G. Alipour från Göteborg, som på ett mycket bra sätt förklarade och ledde debatten. Text; Claes-Göran J 2 Gokart! Jag kommer aldrig att glömma en enda detalj den 10 maj, så är ju texten i en sång som Lill-Babs sjöng en gång fast datumen då var den 5 maj. Vi var ett trettiotal som tagit oss till Motorstadion i Lidköping i strålande vårväder och till Robert Johansson, han välkomnade oss berättade om hur banan såg ut och vad vi behövde för utrustning, sedan vi registrerat oss

3 var det dags att äta lunch. Så ni förstår att Robert hade jobbat i flera dagar för att vi skulle trivas. Efter dessa förberedelser var det dags att sätta på oss overall och hjälm med visir. Vi såg mycket proffsiga ut. 3 På bilden ser vi Torgny & Ann-Mari Wänerskär, Robert Johansson, Ingela & Jarl Lilja. De båda paren är klara för en dust ute på banan. Här måste jag komma med en mycket personlig tanke, tänk er jag har inte suttit bakom en ratt på över tjugo år, jag körde inte fort, men ändå, jag körde fyra varv alltså 5000 meter! Vilken känsla det var, skitkul! Arrangemanget var ett samarbete mellan Motorstadion och Fritidsgruppen i SRF Skaraborg, bra gjort Robert! Text: Claes-Göran J Temakväll om hjälpmedel. Arton vetgiriga SRF:are samlades på kansliet den femtonde maj, för att se vad Polar Print skulle visa för nya hjälpmedel. Det var Björn Bark och Thomas Göthberg som radat upp allt från DAISY spelare till förstoringsglas och läs-tv. Detta gäller de tidningar där utvalda delar av tidningen lästs in av en fysisk person, och där brukare har en mottagare som tar emot tidningen. Dessa tidningsläsare skall nu få en modifierad Viktor Stratus. Den har försetts med ett telefonkort, så tidningen kommer ner i spelaren och kan sedan läsas upp med syntetiskt tal.

4 4 Viktor Stratus den senaste tidningsläsaren. Prodigi duo är en läs-tv som du kan använda både stationärt och som hand-hållen förstoringsapparat. Den tog ett kort på sidan, sedan kunde den förstoras och du kunde också få den uppläst. Kameradelen kunde tas loss och du kunde använda den som förstorningsapparat. Prodigi duo är det första förstoringssystem som består av både en stationär samt en handhållen förstoringsapparat. Vår närmsta representant för Polar Print hittar vi i Falköping hans adress: Polar Print. c/o Thomas Göthberg Rantens Gårds väg Falköping Tfn: E-post: Hemsida: polarprint.se Sedan fanns mycket annat att se men tidningen kan ju inte bara bestå av denna kvälls sevärdheter, eller hur? Text: Claes-Göran J.

5 5 Bowlingkväll Hjo-Tibro-Karlsborg Vi har varit 14 deltagare som prövat på att spela bowling för nybörjare. Under 10 veckor. Alla tyckte det var roligt. Så vi planerar att starta upp igen nästa år. Vi blev spelsugna och ska till hösten testa att spela BOULE. Den 28 april hade vi Ögats dag i Hjo med ögon läkare Ylva Friberg Riad, mötet var välbesökt. Text: Gunvor Olsson. Bowlingkväll Mariestad Vid Mariestad-Töreboda-Gullspångs lokalförenings Bowlingkväll var det tyvärr inte så många deltagare. Men det gjorde inte kvällen tråkigare. Bland de synskadade deltagarna lyckades Ingela Olsson ta hem förstapris med 199 poäng, Anna-Lena och Anita lyckades båda få varsin strike. Efter 1,5 timmes bowlande var det dags för mat och det serverades Fläskfilé med potatisgratäng och tillbehör.

6 6 Efter maten fick vi kaffe och After Eight, samt att Ingela fick en öl som vinst! Ann-britt Johansson, Bosse Andersson, Anita Andersson, Ingela Olsson, Anders Götenstedt och Anna-lena Larsson. Vi saknade våra andra medlemmar som tyvärr inte kunde komma denna gång men vi hoppas de kommer nästa gång! Med som ledsagare och hjälpreda var även Tommy Persson. Text: Anders Götenstedt för SRF-MTG BLOMSTERRESA TILL FAGERÅS: Den 24 april kl.7.30 startade SRF Lidköping en resa till Fagerås. Men vi gjorde först ett stopp i Limmared, där vi fick en guidad tur på Glasets hus, Sveriges äldsta igångvarande och som var grundat Stor glasutställning med glas från talet fram till dagens ABSOLUT-flaska. Vi fick se bl.a. en bedårande handblåst ljuskrona från talet, vackra målade pokaler, äldre bruksglas, (som vi idag kallar antikviteter) hisnande vackra graverade pjäser av förmodligen en av Sveriges skickligaste gravörer, F. Jentausch. Därefter avnjöt vi en god lunchbuffé i glasbrukets restaurang. Sedan fortsatte vi resan till vårt mål, nämligen Fagerås, Påskliljornas stora blomsterhav.

7 7 Medlemmar från Lidköping övertogs föräldragården av Arne och Birgit Andersson. Under olika tidsperioder fram till 1994 bedrev familjen djurhållning samt potatis- och jordgubbsodling planterades de första lökarna, ca.500 stycken, vid den gamla smedjan. Sedan dess har över en miljon lökar planterats på de gamla slåtterängarna runt husen. Gårdens storlek är idag 142 hektar. På den uppvärmda logen med tillhörande solbalkong tillhandahåller dottern i huset kafé och där fick vi eftermiddagskaffe med våfflor, sylt och grädde. Vi satt vid solväggen och njöt av den goda solvärmen och mådde så gott av den fina utsikten och en god våffla. På hemresan gjorde vi ett stopp vid Basta kvarnkafé, Blidsberg. Basta Kafé är beläget alldeles vid Ätrans strömmande vatten och den gamla 1800-talskvarnen med sina kraftiga takbjälkar av vackert furu och metertjocka väggar av sten och vittrande murbruk gav en stämning där man oundvikligt dras långt tillbaka i tiden. Där serverades vi en stor landgång. Därefter gick färden åter till Lidköping med nöjda och proppmätta resenärer. Text: Berit Jildenhed Synskadades Riksförbund

8 125 år! När Norge startar sin nationaldagsfirande den 17 maj, steg ett tjugofemtal Skaraborgska SRF:are upp i ottan, för att med buss ta sig till Örebro och fira Synskadades Riksförbunds 125 år. Väl på plats öppnade vår förbundsordförande Håkan Thomsson jubileumsdagen, sedan kom Gilda Stiby Pelkonen och Kaj Nordqvist med ett axplock ur SRF:s historia, genom att föreställa betydelsefulla personerna Petter Erland, Beda, Ernst och Karin från de 125 åren 1914, 1924, 1952 och Petter Erland Svensson var med och startade upp DBF. Sedan kom en halv timma med Caterina Holmström från arbetsförmedlingen där hon såg på framtida arbetsmarknad, hon var optimist. Efter en kort paus skulle vi möta Ljuset i tunneln det var Mats Johansson från Sunderby folkhögskola i Piteå som tog scenen i besittning. Det var ett möte som jag tror ingen av åhörarna kommer att glömma, denne man spelade gitarr, ledde allsång och talade så det stod härliga till. Många anekdoter och roliga inslag blev det som till exempel: Tre män går på ett järnvägsspår, man nummer ett optimisten tänker jag ser ljuset i tunneln, man nummer två pessimisten tänker jag ser mörkret, man nummer tre realisten tänker jädrar det kommer ett tåg och lokföraren tänker tre idioter går på spåret. Efter lunch fanns det flera företag som visade och sålde hjälpmedel. Medlemmar som tillverkat olika hantverks-produkter fanns också på plats.

9 9 Man kunde gå på seminarium om smarta telefoner och surfplattor. SRF:s internationella arbete över 50 år av samarbete för mer rättigheter, invandrad kvinna i SRF, ledarhunden och SRF Fritid. När klockan slog sexton samlades vi för att se Maria Möller med trio, Maria är en duktig sångerska men även en helt strålande imitatör, som underhöll under 1 timma. Sedan återstod jubileums-middagen där vi också fick höra våra tre nu levande före detta ordförande i SRF Bengt Lindqvist, Lennart Nolte och Tina Nomi Södergren. När dansen skulle börja lämnade Skaraborgarna festen och återvände till hembygden. Text Claes-Göran J. Knut Strömvall Tidaholm En av profilerna i lokalavdelningen av Synskadades Riksförbund Knut Strömvall från Tidaholm har fått sluta sina dagar 91 år gammal. Tillsammans med sin oskiljaktiga vän och sambo Asta Hermansson, var han den som i början av 1980-talet verkade för att en lokalavdelning av SRF skulle bildas i våra bygder blev föreningen verklighet. Den har bestått sedan dess, och fick 1989 sitt nuvarande namn SRF Tidaholm Mullsjö Habo. Knut Strömvall var föreningens kassör under 23 år och dess revisor mellan 2008 till Under sin aktiva tid arbetade han oförtröttligt för föreningen och var energisk pådrivare för att åstadkomma förbättringar i de synskadades vardag. Till föreningens 25-årsjubileum presenterade han en gedigen historik. Knut Strömvall var en föreningsmänniska av rang och en eldsjäl och inspiratör för medlemmarna. Sista gången han deltog i

10 föreningens verksamhet var under en festlig skaldjursfest på Stadshotellet i Tidaholm förra året. Sedan 2013 bodde Knut Strömvall på Hellids hemmet i Tidaholm. Han fann sig väl tillrätta där, men livet blev aldrig mer detsamma sedan hans kära Asta gått bort i början av året. Knut Strömvall var en nestor i vårt föreningsliv. Vi saknar hans engagemang i vår förening och deltar i de anhörigas sorg. Text.SRF Tidaholm-Mullsjö-Habo Maria Campbell. För den som besöker ögonmottagningen i Skövde! Då ögonmottagningen i Skövde ändrade sina rutiner gällande var man betalar besöksavgiften uppstod problem för den som är beroende av ledsagning av taxi chauffören till mottagningen. Nu erlägger man sin patientavgift i receptionen i huvudentrén och därmed är det dit man får hjälp av chauffören. Då uppstår problemet att man inte med säkerhet kan få ledsagning upp till ögonmottagningen. Därför har en överenskommelse gjorts med ögonmottagningen att den som kommer ensam med taxi kan gå direkt upp till mottagningen och behöver inte erlägga sin avgift vid besöket utan får en faktura på posten efter besöket. Inga extra avgifter tillkommer vid sådan hantering. Nytt om färdtjänst! Vid senaste mötet med Västtrafik, Kundgrupp Skaraborg, meddelades att den som vill nu, kan skicka sina synpunkter på färdtjänsten via mail i stället för att ringa. E-post är Trafikgruppen Skaraborg, i vilken SRF Skaraborg ingår, har i skrivelse till kommunerna i Skaraborg och Skaraborgs kommunalförbund framfört tre förslag, med syfte att underlätta situationen för färdtjänstresenärerna och underlätta tillhörande administration. 10

11 Frågorna vi tog upp gäller: Vi vill få information om att färdtjänsttillståndet går ut i god tid innan det sker. Vi vill att regionresorna automatiskt skall förnyas då ett år gått. Vi vill ha möjlighet att resa med färdtjänst hela dygnet. Nedan har ni svaren från Kollektivtrafikrådet på våra önskemål. Positivt är att vi troligen framöver kommer att få anlita färdtjänsten fram till kl alla dagar i veckan. - Kollektivtrafikrådet anser inte att fördelarna med att skicka ut påminnelser om att färdtjänsttillstånd är på väg att gå ut är så stora att kommunerna ska påbörja en sådan hantering. - Vad avser regionfärdtjänst så pågår en utredning inom Trafikförsörjningsprogrammet och därför föreslås inga förändringar av hanteringen i nuläget. - Kollektivtrafikrådet Skaraborg har i ett parallellt ärende vid sammanträdet beslutat att framlägga förslag om en revidering av det gemensamma färdtjänst-reglementet till Skaraborgs Kommunalförbunds styrelse, vilken innebär att: Tiden för vilken färdtjänstresor tillåts ändras till alla dagar samt för regionfärdtjänstresor till alla dagar. 11 Gratis ledsagare vid resor i Kollektivtrafiken i hela Västra Götalandsregionen. Ett beslut har fattats gällande att införa ett personligt ledsagarkort som utfärdas till färdtjänstberättigade. Detta kort berättigar den som har kortet att ha med en ledsagare kostnadsfritt på den allmänna kollektivtrafiken. Resorna med kortet är kostnadsfria för ledsagaren, medan färdtjänstberättigade betalar ordinarie pris för sin resa.

12 Kortet kommer att införas så snart Västtrafik har fastställt en administrativ rutin och process för hantering av ledsagarkortet. Denna process är beräknad att vara klar under hösten Hälsar Britt A. 12 Falköping: På grund av förändringar i styrelsen har vi inte hunnit planera några aktiviteter under våren. Vi kommer dock inom kort att titta över denna sak och bjuda in alla våra medlemmar vi personliga brev. Hjo Tibro Karlsborg: Lördag 14 juni bussresa tillsammans med Skövde föreningen. Lunch på Brunsbo gästgiveri. Rundtur på Kinnekulle. Ostprovning på Sivans ost. Lidköping: SRF Lidköping bildades år 1974 och detta ska vi fira. Söndagen den 15 juni kl Restaurang Galejan, Framnäs. Vi börjar med mingel, därefter tvårätters lunch. Föreningens förste ordförande Steve Karlsson berättar föreningens historia. Underhållning av Leif-Henrik o Tiverman. Avslutar med kaffe och tårta. Sedan gör vi ett sommar-uppehåll och återkommer med utskick när vi startar upp igen. Styrelsen önskar alla en skön sommar. Text: Berit Jildenhed. Mariestad Töreboda Gullspång: 18 juni sommaravslutning vid Bäcken i Mariestad kl Augusti trivselträff ev. resa. Skara Götene: 28juni sommarfest, augusti sommarresa och 13 september föreningsmöte.

13 Skövde: Promenader på Billingen varje tisdag kl.18 till 20, maj juni och augusti. Lördag 14 juni bussresa tillsammans med Hjo-Tibro- Karlsborgs föreningen. Lunch på Brunsbo gästgiveri. Rundtur på Kinnekulle. Ostprovning på Sivans ost. Tisdag 24 juni kl.18 tipspromenad och korvgrillning ihop med Hjo Tibro Karlsborg. Platsen är IFK stugan på Billingen. 2 september. Upptakt på Bagaren kl.18. information om höstens aktiviteter. Föreningen bjuder på fika. Tisdagsträffarna på Bagaren fortsätter hela hösten kl.18 till 20. Varannan tisdag studie-cirkel varannan tisdag gymnastik och spel. För frågor och anmälningar ring Monica Aronsson tel eller Monika Telander tel Välkomna till våra aktiviteter! Tidaholm Mullsjö Habo: Vid årsmöte med SRF Tidaholm Mullsjö Habo avtackades Anita Nyman, som verkat som ordförande i föreningen under sju år. För sitt arbete inom KFR avtackades hon av syn- och hörselinstruktören Marie Lundberg i Tidaholms kommun. Tyvärr vilar uppdraget som ordförande i år då ingen av medlemmarna velat ta på sig detta arbete. Under året kommer nya försök att göras för att finna en efterträdare till Anita inför årsmötet nästa år. Föreningens medlemmar reser till Apladalen i Värnamo i juni månad. 13

14 14 Gör ett besök i Apladalen, ett levande kulturarv från en svunnen tid. Den 22 hektar stora naturparken ligger mitt i hjärtat av Värnamo. Under hösten planeras i samarbete med Omsorgsavdelningen i Tidaholm en kväll i Villan med Syntolkad film. I augusti inbjuder föreningen till sillsexa på Hotell Björkhaga i Mullsjö och senare under hösten anordnas en skaldjursfest ett Event som var mycket uppskattat förra året. Föreningen sammanställer också en informations-broschyr om verksamheten, vilken delas ut där folk rör sig i de tre kommunerna. Vara Essunga Grästorp: Lördagen den 14 juni reser vi på den årliga sommarresan. Vi börjar med kaffe på Varnhems klosterkafé, vidare till Ryttmästarbostället vid Simsjön, Skövde, här får vi guidning och lunch. Sedan går resan vidare mot Gate för ett besök på en Bisonfarm och ett Fjärilsmuseum, här tänker vi också dricka eftermiddagskaffe. Kultur & Nöje: 26 september Allsångskväll: Plats SRF Skaraborgs kansli i Skara kl Pris 30 kr för fikat kaffe smörgås och kaka. Allsångsledare Sören Fridh. Anmälan till kansliet senast 22 september. 31 okt - 1 nov: Bussresa till Stockholm med Lundsbrunns

15 buss. Föreställningen vi skall se är Livet är en schlager med bland andra Helen Sjöholm Peter Jöback och Katarina Everlöv. Bussresa mat föreställning och övernattning. Vi har 20 platser. Inbjudan med alla uppgifter kommer att skickas ut senare. Skriv redan nu in dessa datum i din almanacka. För frågor ring Monica Aronsson tel Rekreation & Fritid: 28 juni trampar vi Dressin i Gullspång. 4 8 augusti Sommarresan till Höga Kusten. Syncentralen: Syncentralen Skövde Trädgårdsgatan 15 C plan Skövde Habilitering o Hälsa, Syncentralen Skövde Tel Tidsbokning: mån-fre mån och tors Rådgivning: tis IT-ärenden: ons 08:00-09:30 fre 08:00-09:00 E-post: e-post syncentralen: syncentralen.skovde.hoh Fax: Nummerupplysning 15

16 Är du synskadad eller har du funktionshinder som gör det svårt att använda en telefon-katalog eller söktjänst på Internet, då har du rätt att få kostnadsfri nummer-upplysning via telefon. Tjänsten finns tillgänglig för dig dygnet runt, året om och är avsedd att användas för personligt bruk inom Sverige. Blankett kan hämtas från Internet på se eller att du ringer kundservice Tel Du som betalar för nummer-upplysning på fast telefon, kan även få gratis nummerupplysning på mobilen! Vad du måste göra är att anmäla till kundtjänst: deras telefontid är vardagar Adresslänk till en bra podradio för synskadade: Västtrafik: Om du råkar ut för en resa med färdtjänst eller sjukresa som inte fungerat så som det utlovats, då kan du vända dig till Synpunkten. Tel eller och välja 3 Öppettiderna är mån tors. kl Fredagar kl Har man synpunkter på Västtrafik tåg/buss, ska man ringa T.ex. utrop som inte fungerar eller busschaufför stänger av, Det kan vara mörkt på tåget så man inte ser när man ska gå på tåget osv. 16 Synskadades Stiftelse Skaraborg Stiftelsen kan ge ut bidrag till förgyllande av vardagen. För personer boende i gamla Skaraborgs län, som är synskadade. Ansökan inkomstprövas.

17 17 Blankett för ansökan finns på SRF Skaraborgs kansli tel Stiftelsens sammanträdes-dagar under 2014 är: 10/3, 9/6, 1/9, 1/12. Då vet du när ansökningar skall vara kansliet tillhanda! Synskadades Vänner Skaraborg. Till SRF Skaraborgs medlemmar. Synskadades Vänner Skaraborg har till uppgift att bl.a. försöka för-bättra de synskadades villkor såväl i socialt som kulturellt avseende genom hjälp och stöd till enskilda synskadade som synskadades organi-sationer. Vi vill informera Er om att det finns möjlighet att genom Synskadades Vänner Skaraborg söka bidrag till hjälpmedel direkt hänfört till synskadan. Vi kan också lämna bidrag till rekreations-resor och ledsagarhjälp. Din ansökan skickar du till: Synskadades Vänner c/o Lennart Johansson Södra Kolarestigen Mariestad E-post: PS: Synskadades vänner har ett Stipendium för eftergymnasial utbildning på inte mindre än kronor. Studerar du ska du kontakta Lennart Johansson hos Synskadades Vänner. Stipendiet utdelas på Synskadades Vänners Årsmötet i maj månad. DS.

18 18 Ledsagarbidrag: SRF Skaraborg har möjlighet att ge dig ett bidrag för ledsagare, om du skall ut och resa. Men du måste i första hand kontrollera om din kommun kan hjälpa dig. Belopp och tid är maximerat. Välkomna med beställning till kansliet. Kontaktuppgifter kansliet: SRF Skaraborg Skaraborgsgatan 34 D Skara Tel växel Tryck 1 för Louise Tryck 2 för Britt Tryck 3 för Lisa Vänta kvar om du inte vet vem du vill nå. Fax: E-post: Hemsida: Vi vill väldigt gärna ha ditt manuskript till SKB Nytt Nr 3 före den 11 augusti. Gör ni resor eller annan verksamhet, skriv ner några rader och skicka det till kansliet till SKB Nytt, det är alltid trevligt och kan ge andra föreningar tips om trevliga aktiviteter.

19 19 Semesterstängt Kansliet är stängt 7 juli till och med 8 augusti. Vi önskar alla medlemmar en trevlig sommar Önskar Britt, Louise och Lisa Ansvarig utgivare Anita Andersson

20 20

SYNSKADADES RIKSFÖRBUND UPPSALA LÄN LINSLUSEN NR 2 2013

SYNSKADADES RIKSFÖRBUND UPPSALA LÄN LINSLUSEN NR 2 2013 SYNSKADADES RIKSFÖRBUND UPPSALA LÄN LINSLUSEN NR 2 2013 1 Linslusen utges av: SRF Uppsala län, Kungsgatan 64, 753 18 Uppsala Tfn. 018 56 09 24, e-post uppsala.lan@srf.nu Ansvarig utgivare: Gunilla Thomsson

Läs mer

Ögonblicket. Segling i Bohuslän. Nya. Nr 3. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 3, Juni 2015

Ögonblicket. Segling i Bohuslän. Nya. Nr 3. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 3, Juni 2015 Nya Ögonblicket Nr 3 Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 3, Juni 2015 Segling i Bohuslän IBSA World Games Buggkurs Bussresa i Halland Tel 031-727 22 38 mail: kansli@srfgoteborg.se webb:

Läs mer

Ögonblicket. Nr 1. Nya. Tjolöholm en marknad i eldens tecken. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 1, Januari 2015

Ögonblicket. Nr 1. Nya. Tjolöholm en marknad i eldens tecken. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 1, Januari 2015 Nya Ögonblicket Nr 1 Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 1, Januari 2015 Tjolöholm en marknad i eldens tecken Julfest på Dalheimers Hus Tel 031-727 22 38 mail: kansli@srfgoteborg.se

Läs mer

Ögonblicket. Årsmötet 2015. Nya. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 2, April 2015. Seniormässan Vasaloppet Sebramässan

Ögonblicket. Årsmötet 2015. Nya. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 2, April 2015. Seniormässan Vasaloppet Sebramässan Nya Ögonblicket Nr 2 Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 2, April 2015 Årsmötet 2015 Seniormässan Vasaloppet Sebramässan Tel 031-727 22 38 mail: kansli@srfgoteborg.se webb: srf.nu/goteborg

Läs mer

Ögonblicket. Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Nr 4, augusti, 2014

Ögonblicket. Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn. Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Nr 4, augusti, 2014 Ögonblicket Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Nr 4, augusti, 2014 Resa till Tyskland Nya styrelsen Bussutflykt till Tjörn 1 Ögonblicket ges ut av Synskadades Riksförbund Göteborg. ISSN

Läs mer

tel. 011-16 99 97 eller norrkoping@neuroforbundet.se Sid 14 Färdtjänsten har blivit en total kata strof efter 1 juli

tel. 011-16 99 97 eller norrkoping@neuroforbundet.se Sid 14 Färdtjänsten har blivit en total kata strof efter 1 juli Norrköping Sid 3 Ordförande Sid 4 Föreningsträffar i Norrköping Sid 6 Cirklar Finspång Sid 10 Ordförande HFF Träffar Sid 11 Föreningsträffar i Finspång Söderköping Sid 12 Rapport från Söderköping Sid 13

Läs mer

- Härlig familjevecka i Härnösand - 12 års kamp för personlig assistent! - Socialhaptisk kommunikation

- Härlig familjevecka i Härnösand - 12 års kamp för personlig assistent! - Socialhaptisk kommunikation Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 September 2013 Nr 4 Lickan Qviberg med barnen Freija och Loke - Härlig familjevecka i Härnösand - 12 års kamp för personlig assistent! - Socialhaptisk kommunikation

Läs mer

- Nytt projekt i Rwanda - Behöver FSDB byta namn? - En väg till arbetsmarknaden

- Nytt projekt i Rwanda - Behöver FSDB byta namn? - En väg till arbetsmarknaden Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 Oktober 2010 Nr 5 - Nytt projekt i Rwanda - Behöver FSDB byta namn? - En väg till arbetsmarknaden Innehåll Nytt projekt i Rwanda... sid 3 FSDB:s internationella arbete...

Läs mer

- Nya böcker om dövblindtolkning och ledsagning - FSDB:s höstträff 2011 - DBNSK-möte i Bålsta

- Nya böcker om dövblindtolkning och ledsagning - FSDB:s höstträff 2011 - DBNSK-möte i Bålsta Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 34 December 2011 Nr 6 Deltagarna på DBNSK-mötet - Nya böcker om dövblindtolkning och ledsagning - FSDB:s höstträff 2011 - DBNSK-möte i Bålsta Innehåll Ordförande har

Läs mer

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 April 2010 Nr 2 Foto: Barbro Carlberg - Ny vardag med ledarhund - LSS - Rätt att leva som andra - Dövblindas dag i Härnösand Innehåll Ny vardag med ledarhund... sid

Läs mer

Profilen: Krister Billkvist

Profilen: Krister Billkvist Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 3 2013 Årg 61 Profilen: Krister Billkvist 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta

Läs mer

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 Februari 2013 Nr 1 Linda Eriksson, Maria Larsson och Håkan Thomsson Foto: Åsa Nilsson - LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

- Full fart framåt med vita käppen - Viktig delseger för Torsdagsaktionen - Kurser i taktilt teckenspråk

- Full fart framåt med vita käppen - Viktig delseger för Torsdagsaktionen - Kurser i taktilt teckenspråk Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 Oktober 2013 Nr 5 Teresia Lindberg - Full fart framåt med vita käppen - Viktig delseger för Torsdagsaktionen - Kurser i taktilt teckenspråk Innehåll Ordförande har

Läs mer

... Profilen: Marie Björkdahl. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet

... Profilen: Marie Björkdahl. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet .. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 4 2013 Årg 61... Profilen: Marie Björkdahl INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning,

Läs mer

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 37 September 2014 Nr 4 Ulrika Myhr med sin hund Rocky - Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Innehåll

Läs mer

- Mitt nya liv med iphone! - Kom till Torsdagsaktionen XL 30 maj - Teckenspråkigt seniorboende invigt

- Mitt nya liv med iphone! - Kom till Torsdagsaktionen XL 30 maj - Teckenspråkigt seniorboende invigt Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 April 2013 Nr 2 Ann-Louise Sundin med sin ledarhund Lina - Mitt nya liv med iphone! - Kom till Torsdagsaktionen XL 30 maj - Teckenspråkigt seniorboende invigt Innehåll

Läs mer

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013

Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 NYTT Medlemsblad! Nu finns Infor mation och Aktiviteter i samma tidning... Medlemsbladet Augusti-Oktober 2013 Ett liv som räddas ska också levas! Tfn: 08-447 45 31 Mail: Hemsida: www.sthlm.hjarnkraft.nu

Läs mer

April 2010 Nr 2 Årgång 1

April 2010 Nr 2 Årgång 1 April 2010 Nr 2 Årgång 1 Nu har Du fått tidning nr två i lådan. I detta nummer presenterar vi 2010 års styrelse i Norrköping och ny förening i Finspång, vi berättar om vårens träffar och aktiviteter som

Läs mer

D iabetes B ladet. Typ 2 diabetes. Miste sitt körkort tack vare läkarmiss! Läs mer på sid 20-21. högstatus-sjukdom? Nr 1 2011 Årgång 13

D iabetes B ladet. Typ 2 diabetes. Miste sitt körkort tack vare läkarmiss! Läs mer på sid 20-21. högstatus-sjukdom? Nr 1 2011 Årgång 13 G öt e b o r g s D i a b e t e s f ö r e n i n g D iabetes B ladet Nr 1 2011 Årgång 13 Typ 2 diabetes högstatus-sjukdom? Läs mer på sid 16-18 Miste sitt körkort tack vare läkarmiss! Läs mer på sid 20-21

Läs mer

DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 43 Nr 4 2014

DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 43 Nr 4 2014 DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 43 Nr 4 2014 Detta händer i avdelningen September November Tors 4 Medlemsmöte/politikermöte Tors 20 Medlemsmöte/ Motionsverkstad Tord 18 Manusstopp

Läs mer

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse Årgång 101 3 /09 SYSKONBANDET Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet David kandidat till Syskonbandets styrelse Årsmöte 2009 - kom med till Ramnäs - allt under ett tak - fantastisk

Läs mer

Röda Korset på Gotland

Röda Korset på Gotland Röda Korset på Gotland Rödakorshösten börjar i september! Nu kan vi snart lägga sommaren 2011 bakom oss och konstatera att den gick alldeles för fort men ändå blev innehållsrik. Första veckan på sommarlovet

Läs mer

- Sommarens familjevecka i Leksand - Kandidaterna till styrelsevalet - Hur tillgängliga är Sociala medier?

- Sommarens familjevecka i Leksand - Kandidaterna till styrelsevalet - Hur tillgängliga är Sociala medier? Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 34 Februari 2011 Nr 1 - Sommarens familjevecka i Leksand - Kandidaterna till styrelsevalet - Hur tillgängliga är Sociala medier? 2 Innehåll Kongress 2011: Styrelsevalet......

Läs mer

Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem

Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem Lokaltidning Hjärt- och lungsjukas Förening i Botkyrka/Salem Nummer 2 2014 ORDFÖRANDE HAR ORDET Vi är i dag 237 medlemmar i vår förening. Jag leder fortfarande gymnastiken och antalet gymnaster är fortfarande

Läs mer

Utkommer januari 2015 april/maj 2015 augusti 2015

Utkommer januari 2015 april/maj 2015 augusti 2015 Norrköping Sid 3 Ordförande Sid 4 Föreningsträffar i Norrköping Sid 5 Nyvald i Styrelsen Söderköping Sid 6 Rapport från Söderköping Trygghetslinjen Sid 7 Föreningsträffar i Söderköping www.neuroforbundet.se/norrkoping

Läs mer

2/2013 I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna. VIS Utvecklingskonferens 2013. Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer...

2/2013 I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna. VIS Utvecklingskonferens 2013. Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer... VIStidningen Utgiven av Vuxendöva i Sverige I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna VIS Utvecklingskonferens 2013 Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer... 2/2013 besök oss gärna

Läs mer

Nummer 3, 2012 FUB på Skansen!

Nummer 3, 2012 FUB på Skansen! Länsförbundet i Stockholms län Nummer 3, 2012 FUB på Skansen! 2 Innehåll: 2 3 4-5 6-7 8-9 10-14 14 15 16 Länsförbundet Ordförande har ordet Nationellt kompetenscentrum Anhöriga FUB i Almedalen Skanskendagen

Läs mer

Ögonblicket. Nr 4, december 2013 Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Vita käppens dag om LSS Vårens kurser Ny personal

Ögonblicket. Nr 4, december 2013 Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg. Vita käppens dag om LSS Vårens kurser Ny personal Ögonblicket Nr 4, december 2013 Medlemstidning för Synskadades Riksförbund Göteborg Vita käppens dag om LSS Vårens kurser Ny personal Ögonblicket ges ut av Synskadades Riksförbund Göteborg. ISSN 1652-3342

Läs mer

Nu tar vi tag i framtiden

Nu tar vi tag i framtiden Nr 1 2009 Nu tar vi tag i framtiden Forskaren Tove Axelsson-Sohlberg (bilden till vänster) har tillsammans med Åke Lindgren sammanställt boken Nykterhet i rörelse, som bland annat visar att nykterheten

Läs mer