Nr 2 Skaraborgsnytt. Historiskt ögonblick vid Synskadades riksförbunds 125 års jubileum. Fyra riksförbundsordförande på samma bild.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nr 2 Skaraborgsnytt. Historiskt ögonblick vid Synskadades riksförbunds 125 års jubileum. Fyra riksförbundsordförande på samma bild."

Transkript

1 1 Nr 2 Skaraborgsnytt Årgång 15 juni juli augusti 2014 Historiskt ögonblick vid Synskadades riksförbunds 125 års jubileum. Fyra riksförbundsordförande på samma bild. Nuvarande ordförande Håkan Thomsson tillsammans med Bengt Lindqvist, Lennart Nolte och Tina Nummi Södergren. Sid.6

2 Konventionen på Temakväll. Den tjugonde februari var det dags för årets första temakväll på kansliet i Skara. Tolv vetgiriga SRF:are hade samlats för att träffa och höra på Kicki Nordström, tidigare förbundsstyrelseledamot och President i VBU, Världsblindunionen. Kicki var med och arbetade fram konventionen. FN har en Övervakningskommitté som har till uppgift att följa konventionens efterlevnad. Alla länder som skrivit under konventionen måste redovisa till denna kommitté, och hur detta görs berättade Kicki för oss. Mycket frågor fick svar, så de som var på plats vet att Sverige inte följer reglerna helt riktigt, då man helst skall ha ändrat lagar innan man ratificerar konventionen. Detta får till följd att vi inte kan hävda konventionen helt ut då våra lagar inte följt med. Text Claes-Göran J Funkis. Lördagen den 8 mars var det dags för årets första Funkis. Först på förmiddagen behandlades ämnet hur man skriver motioner, då vi i förbundet har kongress i oktober. På eftermiddagen behandlades det inspel i valrörelsen som synskad-ades riksförbund har tagit fram, med de krav som vi vill ställa på de politiska partierna. Mentor för dagen var förbundsstyrelse-ledamoten Aliresa G. Alipour från Göteborg, som på ett mycket bra sätt förklarade och ledde debatten. Text; Claes-Göran J 2 Gokart! Jag kommer aldrig att glömma en enda detalj den 10 maj, så är ju texten i en sång som Lill-Babs sjöng en gång fast datumen då var den 5 maj. Vi var ett trettiotal som tagit oss till Motorstadion i Lidköping i strålande vårväder och till Robert Johansson, han välkomnade oss berättade om hur banan såg ut och vad vi behövde för utrustning, sedan vi registrerat oss

3 var det dags att äta lunch. Så ni förstår att Robert hade jobbat i flera dagar för att vi skulle trivas. Efter dessa förberedelser var det dags att sätta på oss overall och hjälm med visir. Vi såg mycket proffsiga ut. 3 På bilden ser vi Torgny & Ann-Mari Wänerskär, Robert Johansson, Ingela & Jarl Lilja. De båda paren är klara för en dust ute på banan. Här måste jag komma med en mycket personlig tanke, tänk er jag har inte suttit bakom en ratt på över tjugo år, jag körde inte fort, men ändå, jag körde fyra varv alltså 5000 meter! Vilken känsla det var, skitkul! Arrangemanget var ett samarbete mellan Motorstadion och Fritidsgruppen i SRF Skaraborg, bra gjort Robert! Text: Claes-Göran J Temakväll om hjälpmedel. Arton vetgiriga SRF:are samlades på kansliet den femtonde maj, för att se vad Polar Print skulle visa för nya hjälpmedel. Det var Björn Bark och Thomas Göthberg som radat upp allt från DAISY spelare till förstoringsglas och läs-tv. Detta gäller de tidningar där utvalda delar av tidningen lästs in av en fysisk person, och där brukare har en mottagare som tar emot tidningen. Dessa tidningsläsare skall nu få en modifierad Viktor Stratus. Den har försetts med ett telefonkort, så tidningen kommer ner i spelaren och kan sedan läsas upp med syntetiskt tal.

4 4 Viktor Stratus den senaste tidningsläsaren. Prodigi duo är en läs-tv som du kan använda både stationärt och som hand-hållen förstoringsapparat. Den tog ett kort på sidan, sedan kunde den förstoras och du kunde också få den uppläst. Kameradelen kunde tas loss och du kunde använda den som förstorningsapparat. Prodigi duo är det första förstoringssystem som består av både en stationär samt en handhållen förstoringsapparat. Vår närmsta representant för Polar Print hittar vi i Falköping hans adress: Polar Print. c/o Thomas Göthberg Rantens Gårds väg Falköping Tfn: E-post: Hemsida: polarprint.se Sedan fanns mycket annat att se men tidningen kan ju inte bara bestå av denna kvälls sevärdheter, eller hur? Text: Claes-Göran J.

5 5 Bowlingkväll Hjo-Tibro-Karlsborg Vi har varit 14 deltagare som prövat på att spela bowling för nybörjare. Under 10 veckor. Alla tyckte det var roligt. Så vi planerar att starta upp igen nästa år. Vi blev spelsugna och ska till hösten testa att spela BOULE. Den 28 april hade vi Ögats dag i Hjo med ögon läkare Ylva Friberg Riad, mötet var välbesökt. Text: Gunvor Olsson. Bowlingkväll Mariestad Vid Mariestad-Töreboda-Gullspångs lokalförenings Bowlingkväll var det tyvärr inte så många deltagare. Men det gjorde inte kvällen tråkigare. Bland de synskadade deltagarna lyckades Ingela Olsson ta hem förstapris med 199 poäng, Anna-Lena och Anita lyckades båda få varsin strike. Efter 1,5 timmes bowlande var det dags för mat och det serverades Fläskfilé med potatisgratäng och tillbehör.

6 6 Efter maten fick vi kaffe och After Eight, samt att Ingela fick en öl som vinst! Ann-britt Johansson, Bosse Andersson, Anita Andersson, Ingela Olsson, Anders Götenstedt och Anna-lena Larsson. Vi saknade våra andra medlemmar som tyvärr inte kunde komma denna gång men vi hoppas de kommer nästa gång! Med som ledsagare och hjälpreda var även Tommy Persson. Text: Anders Götenstedt för SRF-MTG BLOMSTERRESA TILL FAGERÅS: Den 24 april kl.7.30 startade SRF Lidköping en resa till Fagerås. Men vi gjorde först ett stopp i Limmared, där vi fick en guidad tur på Glasets hus, Sveriges äldsta igångvarande och som var grundat Stor glasutställning med glas från talet fram till dagens ABSOLUT-flaska. Vi fick se bl.a. en bedårande handblåst ljuskrona från talet, vackra målade pokaler, äldre bruksglas, (som vi idag kallar antikviteter) hisnande vackra graverade pjäser av förmodligen en av Sveriges skickligaste gravörer, F. Jentausch. Därefter avnjöt vi en god lunchbuffé i glasbrukets restaurang. Sedan fortsatte vi resan till vårt mål, nämligen Fagerås, Påskliljornas stora blomsterhav.

7 7 Medlemmar från Lidköping övertogs föräldragården av Arne och Birgit Andersson. Under olika tidsperioder fram till 1994 bedrev familjen djurhållning samt potatis- och jordgubbsodling planterades de första lökarna, ca.500 stycken, vid den gamla smedjan. Sedan dess har över en miljon lökar planterats på de gamla slåtterängarna runt husen. Gårdens storlek är idag 142 hektar. På den uppvärmda logen med tillhörande solbalkong tillhandahåller dottern i huset kafé och där fick vi eftermiddagskaffe med våfflor, sylt och grädde. Vi satt vid solväggen och njöt av den goda solvärmen och mådde så gott av den fina utsikten och en god våffla. På hemresan gjorde vi ett stopp vid Basta kvarnkafé, Blidsberg. Basta Kafé är beläget alldeles vid Ätrans strömmande vatten och den gamla 1800-talskvarnen med sina kraftiga takbjälkar av vackert furu och metertjocka väggar av sten och vittrande murbruk gav en stämning där man oundvikligt dras långt tillbaka i tiden. Där serverades vi en stor landgång. Därefter gick färden åter till Lidköping med nöjda och proppmätta resenärer. Text: Berit Jildenhed Synskadades Riksförbund

8 125 år! När Norge startar sin nationaldagsfirande den 17 maj, steg ett tjugofemtal Skaraborgska SRF:are upp i ottan, för att med buss ta sig till Örebro och fira Synskadades Riksförbunds 125 år. Väl på plats öppnade vår förbundsordförande Håkan Thomsson jubileumsdagen, sedan kom Gilda Stiby Pelkonen och Kaj Nordqvist med ett axplock ur SRF:s historia, genom att föreställa betydelsefulla personerna Petter Erland, Beda, Ernst och Karin från de 125 åren 1914, 1924, 1952 och Petter Erland Svensson var med och startade upp DBF. Sedan kom en halv timma med Caterina Holmström från arbetsförmedlingen där hon såg på framtida arbetsmarknad, hon var optimist. Efter en kort paus skulle vi möta Ljuset i tunneln det var Mats Johansson från Sunderby folkhögskola i Piteå som tog scenen i besittning. Det var ett möte som jag tror ingen av åhörarna kommer att glömma, denne man spelade gitarr, ledde allsång och talade så det stod härliga till. Många anekdoter och roliga inslag blev det som till exempel: Tre män går på ett järnvägsspår, man nummer ett optimisten tänker jag ser ljuset i tunneln, man nummer två pessimisten tänker jag ser mörkret, man nummer tre realisten tänker jädrar det kommer ett tåg och lokföraren tänker tre idioter går på spåret. Efter lunch fanns det flera företag som visade och sålde hjälpmedel. Medlemmar som tillverkat olika hantverks-produkter fanns också på plats.

9 9 Man kunde gå på seminarium om smarta telefoner och surfplattor. SRF:s internationella arbete över 50 år av samarbete för mer rättigheter, invandrad kvinna i SRF, ledarhunden och SRF Fritid. När klockan slog sexton samlades vi för att se Maria Möller med trio, Maria är en duktig sångerska men även en helt strålande imitatör, som underhöll under 1 timma. Sedan återstod jubileums-middagen där vi också fick höra våra tre nu levande före detta ordförande i SRF Bengt Lindqvist, Lennart Nolte och Tina Nomi Södergren. När dansen skulle börja lämnade Skaraborgarna festen och återvände till hembygden. Text Claes-Göran J. Knut Strömvall Tidaholm En av profilerna i lokalavdelningen av Synskadades Riksförbund Knut Strömvall från Tidaholm har fått sluta sina dagar 91 år gammal. Tillsammans med sin oskiljaktiga vän och sambo Asta Hermansson, var han den som i början av 1980-talet verkade för att en lokalavdelning av SRF skulle bildas i våra bygder blev föreningen verklighet. Den har bestått sedan dess, och fick 1989 sitt nuvarande namn SRF Tidaholm Mullsjö Habo. Knut Strömvall var föreningens kassör under 23 år och dess revisor mellan 2008 till Under sin aktiva tid arbetade han oförtröttligt för föreningen och var energisk pådrivare för att åstadkomma förbättringar i de synskadades vardag. Till föreningens 25-årsjubileum presenterade han en gedigen historik. Knut Strömvall var en föreningsmänniska av rang och en eldsjäl och inspiratör för medlemmarna. Sista gången han deltog i

10 föreningens verksamhet var under en festlig skaldjursfest på Stadshotellet i Tidaholm förra året. Sedan 2013 bodde Knut Strömvall på Hellids hemmet i Tidaholm. Han fann sig väl tillrätta där, men livet blev aldrig mer detsamma sedan hans kära Asta gått bort i början av året. Knut Strömvall var en nestor i vårt föreningsliv. Vi saknar hans engagemang i vår förening och deltar i de anhörigas sorg. Text.SRF Tidaholm-Mullsjö-Habo Maria Campbell. För den som besöker ögonmottagningen i Skövde! Då ögonmottagningen i Skövde ändrade sina rutiner gällande var man betalar besöksavgiften uppstod problem för den som är beroende av ledsagning av taxi chauffören till mottagningen. Nu erlägger man sin patientavgift i receptionen i huvudentrén och därmed är det dit man får hjälp av chauffören. Då uppstår problemet att man inte med säkerhet kan få ledsagning upp till ögonmottagningen. Därför har en överenskommelse gjorts med ögonmottagningen att den som kommer ensam med taxi kan gå direkt upp till mottagningen och behöver inte erlägga sin avgift vid besöket utan får en faktura på posten efter besöket. Inga extra avgifter tillkommer vid sådan hantering. Nytt om färdtjänst! Vid senaste mötet med Västtrafik, Kundgrupp Skaraborg, meddelades att den som vill nu, kan skicka sina synpunkter på färdtjänsten via mail i stället för att ringa. E-post är Trafikgruppen Skaraborg, i vilken SRF Skaraborg ingår, har i skrivelse till kommunerna i Skaraborg och Skaraborgs kommunalförbund framfört tre förslag, med syfte att underlätta situationen för färdtjänstresenärerna och underlätta tillhörande administration. 10

11 Frågorna vi tog upp gäller: Vi vill få information om att färdtjänsttillståndet går ut i god tid innan det sker. Vi vill att regionresorna automatiskt skall förnyas då ett år gått. Vi vill ha möjlighet att resa med färdtjänst hela dygnet. Nedan har ni svaren från Kollektivtrafikrådet på våra önskemål. Positivt är att vi troligen framöver kommer att få anlita färdtjänsten fram till kl alla dagar i veckan. - Kollektivtrafikrådet anser inte att fördelarna med att skicka ut påminnelser om att färdtjänsttillstånd är på väg att gå ut är så stora att kommunerna ska påbörja en sådan hantering. - Vad avser regionfärdtjänst så pågår en utredning inom Trafikförsörjningsprogrammet och därför föreslås inga förändringar av hanteringen i nuläget. - Kollektivtrafikrådet Skaraborg har i ett parallellt ärende vid sammanträdet beslutat att framlägga förslag om en revidering av det gemensamma färdtjänst-reglementet till Skaraborgs Kommunalförbunds styrelse, vilken innebär att: Tiden för vilken färdtjänstresor tillåts ändras till alla dagar samt för regionfärdtjänstresor till alla dagar. 11 Gratis ledsagare vid resor i Kollektivtrafiken i hela Västra Götalandsregionen. Ett beslut har fattats gällande att införa ett personligt ledsagarkort som utfärdas till färdtjänstberättigade. Detta kort berättigar den som har kortet att ha med en ledsagare kostnadsfritt på den allmänna kollektivtrafiken. Resorna med kortet är kostnadsfria för ledsagaren, medan färdtjänstberättigade betalar ordinarie pris för sin resa.

12 Kortet kommer att införas så snart Västtrafik har fastställt en administrativ rutin och process för hantering av ledsagarkortet. Denna process är beräknad att vara klar under hösten Hälsar Britt A. 12 Falköping: På grund av förändringar i styrelsen har vi inte hunnit planera några aktiviteter under våren. Vi kommer dock inom kort att titta över denna sak och bjuda in alla våra medlemmar vi personliga brev. Hjo Tibro Karlsborg: Lördag 14 juni bussresa tillsammans med Skövde föreningen. Lunch på Brunsbo gästgiveri. Rundtur på Kinnekulle. Ostprovning på Sivans ost. Lidköping: SRF Lidköping bildades år 1974 och detta ska vi fira. Söndagen den 15 juni kl Restaurang Galejan, Framnäs. Vi börjar med mingel, därefter tvårätters lunch. Föreningens förste ordförande Steve Karlsson berättar föreningens historia. Underhållning av Leif-Henrik o Tiverman. Avslutar med kaffe och tårta. Sedan gör vi ett sommar-uppehåll och återkommer med utskick när vi startar upp igen. Styrelsen önskar alla en skön sommar. Text: Berit Jildenhed. Mariestad Töreboda Gullspång: 18 juni sommaravslutning vid Bäcken i Mariestad kl Augusti trivselträff ev. resa. Skara Götene: 28juni sommarfest, augusti sommarresa och 13 september föreningsmöte.

13 Skövde: Promenader på Billingen varje tisdag kl.18 till 20, maj juni och augusti. Lördag 14 juni bussresa tillsammans med Hjo-Tibro- Karlsborgs föreningen. Lunch på Brunsbo gästgiveri. Rundtur på Kinnekulle. Ostprovning på Sivans ost. Tisdag 24 juni kl.18 tipspromenad och korvgrillning ihop med Hjo Tibro Karlsborg. Platsen är IFK stugan på Billingen. 2 september. Upptakt på Bagaren kl.18. information om höstens aktiviteter. Föreningen bjuder på fika. Tisdagsträffarna på Bagaren fortsätter hela hösten kl.18 till 20. Varannan tisdag studie-cirkel varannan tisdag gymnastik och spel. För frågor och anmälningar ring Monica Aronsson tel eller Monika Telander tel Välkomna till våra aktiviteter! Tidaholm Mullsjö Habo: Vid årsmöte med SRF Tidaholm Mullsjö Habo avtackades Anita Nyman, som verkat som ordförande i föreningen under sju år. För sitt arbete inom KFR avtackades hon av syn- och hörselinstruktören Marie Lundberg i Tidaholms kommun. Tyvärr vilar uppdraget som ordförande i år då ingen av medlemmarna velat ta på sig detta arbete. Under året kommer nya försök att göras för att finna en efterträdare till Anita inför årsmötet nästa år. Föreningens medlemmar reser till Apladalen i Värnamo i juni månad. 13

14 14 Gör ett besök i Apladalen, ett levande kulturarv från en svunnen tid. Den 22 hektar stora naturparken ligger mitt i hjärtat av Värnamo. Under hösten planeras i samarbete med Omsorgsavdelningen i Tidaholm en kväll i Villan med Syntolkad film. I augusti inbjuder föreningen till sillsexa på Hotell Björkhaga i Mullsjö och senare under hösten anordnas en skaldjursfest ett Event som var mycket uppskattat förra året. Föreningen sammanställer också en informations-broschyr om verksamheten, vilken delas ut där folk rör sig i de tre kommunerna. Vara Essunga Grästorp: Lördagen den 14 juni reser vi på den årliga sommarresan. Vi börjar med kaffe på Varnhems klosterkafé, vidare till Ryttmästarbostället vid Simsjön, Skövde, här får vi guidning och lunch. Sedan går resan vidare mot Gate för ett besök på en Bisonfarm och ett Fjärilsmuseum, här tänker vi också dricka eftermiddagskaffe. Kultur & Nöje: 26 september Allsångskväll: Plats SRF Skaraborgs kansli i Skara kl Pris 30 kr för fikat kaffe smörgås och kaka. Allsångsledare Sören Fridh. Anmälan till kansliet senast 22 september. 31 okt - 1 nov: Bussresa till Stockholm med Lundsbrunns

15 buss. Föreställningen vi skall se är Livet är en schlager med bland andra Helen Sjöholm Peter Jöback och Katarina Everlöv. Bussresa mat föreställning och övernattning. Vi har 20 platser. Inbjudan med alla uppgifter kommer att skickas ut senare. Skriv redan nu in dessa datum i din almanacka. För frågor ring Monica Aronsson tel Rekreation & Fritid: 28 juni trampar vi Dressin i Gullspång. 4 8 augusti Sommarresan till Höga Kusten. Syncentralen: Syncentralen Skövde Trädgårdsgatan 15 C plan Skövde Habilitering o Hälsa, Syncentralen Skövde Tel Tidsbokning: mån-fre mån och tors Rådgivning: tis IT-ärenden: ons 08:00-09:30 fre 08:00-09:00 E-post: e-post syncentralen: syncentralen.skovde.hoh Fax: Nummerupplysning 15

16 Är du synskadad eller har du funktionshinder som gör det svårt att använda en telefon-katalog eller söktjänst på Internet, då har du rätt att få kostnadsfri nummer-upplysning via telefon. Tjänsten finns tillgänglig för dig dygnet runt, året om och är avsedd att användas för personligt bruk inom Sverige. Blankett kan hämtas från Internet på se eller att du ringer kundservice Tel Du som betalar för nummer-upplysning på fast telefon, kan även få gratis nummerupplysning på mobilen! Vad du måste göra är att anmäla till kundtjänst: deras telefontid är vardagar Adresslänk till en bra podradio för synskadade: Västtrafik: Om du råkar ut för en resa med färdtjänst eller sjukresa som inte fungerat så som det utlovats, då kan du vända dig till Synpunkten. Tel eller och välja 3 Öppettiderna är mån tors. kl Fredagar kl Har man synpunkter på Västtrafik tåg/buss, ska man ringa T.ex. utrop som inte fungerar eller busschaufför stänger av, Det kan vara mörkt på tåget så man inte ser när man ska gå på tåget osv. 16 Synskadades Stiftelse Skaraborg Stiftelsen kan ge ut bidrag till förgyllande av vardagen. För personer boende i gamla Skaraborgs län, som är synskadade. Ansökan inkomstprövas.

17 17 Blankett för ansökan finns på SRF Skaraborgs kansli tel Stiftelsens sammanträdes-dagar under 2014 är: 10/3, 9/6, 1/9, 1/12. Då vet du när ansökningar skall vara kansliet tillhanda! Synskadades Vänner Skaraborg. Till SRF Skaraborgs medlemmar. Synskadades Vänner Skaraborg har till uppgift att bl.a. försöka för-bättra de synskadades villkor såväl i socialt som kulturellt avseende genom hjälp och stöd till enskilda synskadade som synskadades organi-sationer. Vi vill informera Er om att det finns möjlighet att genom Synskadades Vänner Skaraborg söka bidrag till hjälpmedel direkt hänfört till synskadan. Vi kan också lämna bidrag till rekreations-resor och ledsagarhjälp. Din ansökan skickar du till: Synskadades Vänner c/o Lennart Johansson Södra Kolarestigen Mariestad E-post: PS: Synskadades vänner har ett Stipendium för eftergymnasial utbildning på inte mindre än kronor. Studerar du ska du kontakta Lennart Johansson hos Synskadades Vänner. Stipendiet utdelas på Synskadades Vänners Årsmötet i maj månad. DS.

18 18 Ledsagarbidrag: SRF Skaraborg har möjlighet att ge dig ett bidrag för ledsagare, om du skall ut och resa. Men du måste i första hand kontrollera om din kommun kan hjälpa dig. Belopp och tid är maximerat. Välkomna med beställning till kansliet. Kontaktuppgifter kansliet: SRF Skaraborg Skaraborgsgatan 34 D Skara Tel växel Tryck 1 för Louise Tryck 2 för Britt Tryck 3 för Lisa Vänta kvar om du inte vet vem du vill nå. Fax: E-post: Hemsida: Vi vill väldigt gärna ha ditt manuskript till SKB Nytt Nr 3 före den 11 augusti. Gör ni resor eller annan verksamhet, skriv ner några rader och skicka det till kansliet till SKB Nytt, det är alltid trevligt och kan ge andra föreningar tips om trevliga aktiviteter.

19 19 Semesterstängt Kansliet är stängt 7 juli till och med 8 augusti. Vi önskar alla medlemmar en trevlig sommar Önskar Britt, Louise och Lisa Ansvarig utgivare Anita Andersson

20 20

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Färdtjänstreglemente för Vara kommun

Färdtjänstreglemente för Vara kommun Färdtjänstreglemente för Vara kommun Gemensamt färdtjänstreglemente i Skaraborg Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-31 38 att gälla fr.o.m. 2010-06-01 Innehållsförteckning Antaget av Kommunfullmäktige

Läs mer

Vårprogram för anhörigstödsverksamheten

Vårprogram för anhörigstödsverksamheten Socialtjänsten Vårprogram för anhörigstödsverksamheten Extra fokus kommer vi under våren lägga på gruppen anhöriga till person med psykisk funktionsnedsättning. Detta gör vi med en serie föreläsningar,

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN

SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN Vad drömmer du om? Många ångrar att de inte förverkligat sina drömmar och önskningar utan levt som andra förväntat sig av dem. Det blir lätt så. Stanna upp och tänk efter

Läs mer

Nr 1 Skaraborgsnytt. Årgång 15 februari mars april maj 2014. Funkis om FN konventionen Sid 2. Syntolkning av "Sound of Music" i Skövde Sid 3

Nr 1 Skaraborgsnytt. Årgång 15 februari mars april maj 2014. Funkis om FN konventionen Sid 2. Syntolkning av Sound of Music i Skövde Sid 3 1 Nr 1 Skaraborgsnytt Årgång 15 februari mars april maj 2014 Funkis om FN konventionen Sid 2 Syntolkning av "Sound of Music" i Skövde Sid 3 Seniormässa i Falköping Sid 4 Inbjudan till Sommarresan 2014

Läs mer

Samhällsbyggnad Gävle. Färdtjänst

Samhällsbyggnad Gävle. Färdtjänst Samhällsbyggnad Gävle Färdtjänst Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken. Det är ett alternativ till vanliga bussar, men med fordon som är avsedda för personer med funktionshinder. När du åker färdtjänst

Läs mer

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION Kansliet Kansliet har öppet mån, tis och tors kl. 9.00-15.30. Övriga tider finns telefonsvarare. Tel. 031-12 10 03. Mejl: goteborg.magotarm@telia.com Vår kanslist

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 1. 2015

DHR Ängelholm NR. 1. 2015 DHR Ängelholm NR. 1. 2015 ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL. 076 05 905 09 LIZ LINDEROS TEL. 042-598 75 MOBIL. 073 66

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

Färdtjänst. - den särskilda kollektivtrafiken. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71. Telefon växel 0410-73 30 00

Färdtjänst. - den särskilda kollektivtrafiken. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71. Telefon växel 0410-73 30 00 Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Färdtjänsthandläggare 0410-73 34 59, 0734-42 29 49 Telefontid: Måndag - fredag mellan 8.30-9.30 E-post:

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 1 E Bjuke/jn 2013-10-14 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 Närvarande: Viola Lindén, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 Styrelsen hälsar medlemmarna välkomna till årets verksamhet i Piteå. Kallelse till årsmöte. Tisdagen den 14 februari 2012 Plats: Vardagsrummet, Gamla Bryggeriet samma

Läs mer

Sommarens resor 2014

Sommarens resor 2014 Sommarens resor 2014 Semester! Koppla av och njut av er ledighet. Vi hoppas att det finns något som skall passa just Dig i årets reseprogram. Som vanligt samordnar Fritid LSS resan i era respektive kommuner.

Läs mer

Reumatikerföreningen Skara-Götene

Reumatikerföreningen Skara-Götene Medlemsbrev 1. Januari - juli 2015 Reumatikerföreningen Skara-Götene Ordföranden har ordet: Kära medlemmar! Och särskilt välkomna ni som är nya i vår förening. Nyss har vi haft julhelgerna med sina härliga

Läs mer

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM!

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Datum: 13-15 september, 2013 Plats: Marieborgs folkhögskola, Marieborgsvägen 25 i Norrköping (karta: http://goo.gl/maps/umpuu)

Läs mer

Fritidsbladet. Aktiviteter

Fritidsbladet. Aktiviteter Fritidsbladet Aktiviteter Sommar 2015 Aktivitetsinformation Bokning Ange alltid namn födelsenummer (underlag till faktureringen), adress, samt telefonnummer, när du anmäler dig till en aktivitet. Du måste

Läs mer

HÖSTPROGRAMMET 2015 Motion Hjärtgymnastiken tisdagar Hjärtgymnastiken fredagar Studiecirklar Matlagning för män inklusive näringslära,

HÖSTPROGRAMMET 2015 Motion Hjärtgymnastiken tisdagar Hjärtgymnastiken fredagar Studiecirklar Matlagning för män inklusive näringslära, Org. nr 802 429-0820 (besöksadress) Östra Bangatan 3, 195 60 MÄRSTA, (postadress) Ylva Brolund, Rosersbergsvägen 34,195 71 Rosersberg) tel. 070 727 88 78 (ordförande) PlusGiro: 4793189-4, Mail: info@sigtuna.hjart-lung.se

Läs mer

Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI. Sida 1

Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI. Sida 1 Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI LÅDBILS RÄJSET FÖR FUN PÅSE MED PENGAR TILL SIKFORS DIRTBANA Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL:

Läs mer

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet Våren 2015 Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet MOTIONSDANS OBS! Ny lokal, ny tid och ny dag: Vallmogården 3 km norr om Malung

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Kära Unionen-Senior! Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna höstens program attraktivt! Fredriksdals köksträdgård Utfärd till Wanås

Läs mer

Personalföreningen Trikumo vänder sig till dig som är anställd på minst 40% i Borgholms kommun, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund.

Personalföreningen Trikumo vänder sig till dig som är anställd på minst 40% i Borgholms kommun, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Trikumo program 2011 Personalföreningen Trikumo vänder sig till dig som är anställd på minst 40% i Borgholms kommun, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Trikumo står för Trivsel, Kultur och Motion.

Läs mer

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst FUB bladet, maj 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst Inflytande Under första delen av året har vi använt mycket tid till att försöka

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19 GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19 REGLER FÖR FÄRDTJÄNST Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-23, 71 att gälla fr o m 2007-01-01. INLEDNING

Läs mer

Boxholms kommun Omsorgsverksamheten. Boxholm kommuns riktlinjer för färdtjänst

Boxholms kommun Omsorgsverksamheten. Boxholm kommuns riktlinjer för färdtjänst Boxholm kommuns riktlinjer för färdtjänst INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT OM FÄRDTJÄNST... 2. ANSÖKNING OCH HANDLÄGGNING AV FÄRDTJÄNST... Riktlinjer:... 3. FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND... Riktlinjer:... 3.1 TILLSTÅNDSNIVÅER...

Läs mer

Nr 4 Skaraborgsnytt Årgång 14 NOVEMBER DECEMBER 2013 JANUARI 2014

Nr 4 Skaraborgsnytt Årgång 14 NOVEMBER DECEMBER 2013 JANUARI 2014 1 Nr 4 Skaraborgsnytt Årgång 14 NOVEMBER DECEMBER 2013 JANUARI 2014 Sommarresan gick till Gotland! Sid 2 Poppistjejerna på hästutflykt Sid 8 Fritidsgruppens Gotlandsresa. Måndagen den 5 augusti 2013 startade

Läs mer

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus.

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. 1 Årsmötets öppnande Ordf. Barbro Ekberg hälsade alla hjärtligt välkomna till årsmötet. Hon hälsade även representanterna

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST?

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST? Färdtjänst VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transportform, som efter behovsprövning är tillgänglig för personer som på grund av funktionshinder

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1

Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1 Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina Segerlund Tfn: 0911-70253 E-post:

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10 Plats: Örestensrummet i kommunhuset, Kinna Närvarande: Marita Johansson, SRF, ledamot Ingela Börjesson, RMR,

Läs mer

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj.

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj. Trikumo Hej! vänder sig till dig som är anställd på minst 40% inom kommunen, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Vi har planerat mycket inför 2010! Här kan ni läsa om alla våra aktiviteter, resor

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR!

MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Trikumo Hej! vänder sig till dig som är anställd på minst 40% inom kommunen, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Mer information om exakta tider och prisuppgifter kommer senare på Trikumo s hemsida.

Läs mer

Vi ses i Glasriket! Har du frågor eller funderingar kontakta oss! 0481 452 15 info@glasriket.se

Vi ses i Glasriket! Har du frågor eller funderingar kontakta oss! 0481 452 15 info@glasriket.se Vi ses i Glasriket! Glasriket är ett resmål som är öppen året runt och kan erbjuda spännande sevärdheter för såväl gammal som ung. Här finns många fina besöksmål från glaset och shopping, till utvandrarbygden

Läs mer

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Reumatikerföreningen Vår/Sommar 2014 KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Årsmöte för verksamhetsåret 2013 onsdagen den 19 februari kl 18:30 i Lidbeckska huset Årsmötesförhandlingar

Läs mer

LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER

LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER DHR. ÄNGELHOLM NR.2 2011. LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER ORDFÖRANDE. OVE JANSSON 21694 TEL. 0435-21694

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 1/2015

Fritidsnytt. Nr 1/2015 Fritidsnytt Nr 1/2015 Här kommer vårens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi hoppas

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

Porsche Club Sverige Festival

Porsche Club Sverige Festival Porsche Club Sverige Festival med årsmöte Lundsbrunn 2010, 13 16 maj Från att förra året ha firat vår festival mitt inne i stadsmiljö drar vi nu ut i landskapet kring Kinne - kulle som välkomnar oss i

Läs mer

DHR ÄNGELHOLM. NR. 2. 2012. Informationsblad om det som händer i föreningen. kurser, fester, resor och andra aktiviteter.

DHR ÄNGELHOLM. NR. 2. 2012. Informationsblad om det som händer i föreningen. kurser, fester, resor och andra aktiviteter. DHR ÄNGELHOLM. NR. 2. 2012 Informationsblad om det som händer i föreningen. kurser, fester, resor och andra aktiviteter. DHR ÄNGELHOLM. BRUKSGATAN 5. 26233 ÄNGELHOLM. MOBIL. 070 5818051 ORGANISATIONSNR:

Läs mer

Inte bara för. syns skull

Inte bara för. syns skull Inte bara för syns skull För ett tillgängligt samhälle Vet du att bankomaten kan prata med dig? Det har vi på Syn skadades Riksförbund (SRF) arbetat fram för att vi med synnedsättning ska kunna ta ut pengar

Läs mer

Nr 3 Skaraborgsnytt. Årgång 16 september oktober november 2015. Bild på gänget som åkte till Bornholm. Bornholmsresan! Sid 9. Heta stolen!

Nr 3 Skaraborgsnytt. Årgång 16 september oktober november 2015. Bild på gänget som åkte till Bornholm. Bornholmsresan! Sid 9. Heta stolen! 1 Nr 3 Skaraborgsnytt Årgång 16 september oktober november 2015 Bild på gänget som åkte till Bornholm Bornholmsresan! Sid 9 Heta stolen! Sid 6 Bussresa till hjälpmedelsmässan! Sid 16 Inbjudan temakväll!

Läs mer

Neuroförbundet Västervik

Neuroförbundet Västervik Neuroförbundet Västervik org.nr. 833600 8175. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2 0 1 3 1. Styrelsen för Neuroförbundet Västervik får härmed överlämna Verksamhetsberättelsen för. 1 januari 31 december 2013 Inledning.

Läs mer

Infoblad nr 4 oktober 2010

Infoblad nr 4 oktober 2010 Infoblad nr 4 oktober 2010 Ordförande har ordet Hösten har kommit på allvar och nästa helg byter vi till vintertid. Då lägger sig mörkret över oss redan tidigt på eftermiddagen och det kan kännas skönt

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Hej! Nu, när vi har mött barnen igen och allt börjar få form och fason i arbetsrutinerna, är det dags att planera framåt. En mötesplats för inspiration:

Läs mer

Höstens Fritidsprogram

Höstens Fritidsprogram Höstens Fritidsprogram 2011 Hej, Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något kul att göra. Glöm inte att titta in på Fritidens hemsida www.fffvarberg.se

Läs mer

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken FÄRDTJÄNST den särskilda kollektivtrafiken Färdtjänst Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och inte en vanlig taxiresa. All färdtjänst bygger på samåkning. Färdtjänst kan beviljas för personer med

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun Färdtjänst En del av kollektivtrafiken Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun 2 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken. Färdtjänstresan är en resa

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg Så fungerar FLEXLINJEN i Göteborg Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31 VILLAÄGARNA SKARABORG ORG. NR 802441-4883 1 Villaägarna Skaraborg VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31 Styrelsen för Villaägarna Skaraborg får härmed

Läs mer

Kontakta oss Ordförande Björn Ehlin bjorn.ehlin@sockerfritt.com

Kontakta oss Ordförande Björn Ehlin bjorn.ehlin@sockerfritt.com www.sockerfritt.com Nr 4 / 2013 Sockerfritt ges ut av Diabetesföreningen Norra Älvsborg. Organisationsnummer: 863000-4573 Om Sockerfritt Sockerfritt är Diabetesföreningen Norra Älvsborgs medlemsblad. Kontakta

Läs mer

VÄLKOMMEN TÅRTKALAS! Tisdag 22 oktober Drop in mellan kl. 17.00-20.00. Nordengården, Stockholmsgatan 16, Göteborg Spårvagnshållplats: Stockholmsgatan

VÄLKOMMEN TÅRTKALAS! Tisdag 22 oktober Drop in mellan kl. 17.00-20.00. Nordengården, Stockholmsgatan 16, Göteborg Spårvagnshållplats: Stockholmsgatan VÄLKOMMEN på TÅRTKALAS! I oktober flyttar distriktsexpeditionerna för IOGT-NTO, UNF och Junis in på Nordengården. Detta vill vi självklart fira med ett hejdundrade tårtkalas för hela familjen! Det kommer

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se Miljösamverkan Västra Götaland Inledning 49 gånger bättre tillsyn www.miljosamverkan.se Direkt till projekt Jordbrukstillsyn: www.miljosamverkan.se/jordbruk11 Lasse Lind Projektledare lasse.lind@cirka.se

Läs mer

Infoblad nr 1 februari 2013

Infoblad nr 1 februari 2013 Infoblad nr 1 februari 2013 Ordförande har ordet Så har ännu ett nytt år tagit sin början. Dagarna blir allt längre och ljuset blir mer intensivt. På morgnarna när jag går ut för att hämta tidningen i

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Hösten 2011

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Hösten 2011 RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Hösten 2011 I detta nummer: ett flertal tillfällen till härliga samkväm t.ex. Höstgille, Tygresa, Fotboll och diverse hantverkskvällar, bara att ta för sig!

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt Eva Sjödahl

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? December

Vad händer i Färgelanda? December Vad händer i Färgelanda? December Fr.o.m. 28/11 kommer vad händer i Färgelanda att medfölja Dalslänningens totalutdelningar till ALLA hushåll i Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors kommuner samt Hedekas

Läs mer

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd.

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd. GEMENSAMT REGELVERK FÖR FÄRDTJÄNST I JÖNKÖPINGS LÄN För den som är färdtjänstberättigad i Jönköpings län finns det möjlighet att ansöka om färdtjänst. Färdtjänst kan efter behov erbjudas i olika former.

Läs mer

Infoblad nr 3 augusti 2013

Infoblad nr 3 augusti 2013 Infoblad nr 3 augusti 2013 Ordförande har ordet Nu börjar vi så sakta komma tillbaka från semestrar och ledigheter. Lite ovant är det, men det är samtidigt skönt att landa i vardagen igen. Det var länge

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Årgång 17 nr 2 2015-02-23

Årgång 17 nr 2 2015-02-23 Segeltorp PRO-Nytt Årgång 17 nr 2 2015-02-23 Medlemsmöten Alla medlemsmöten hålls i Segeltorpsskolans gamla matsal. Beräknad mötestid ca 2 timmar. Resten av vårens möten är planerade till 14/3, 11/4 och

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

senast den 4 september 2006

senast den 4 september 2006 Till Sunda Takters medlemmar Härmed kallas du till årsmöte med STs idrottsförening SUNDA TAKTER Torsdagen den 7 septemberl 2006 kl 14.00 i Lönnkrogen. Vi bjuder även på lite att äta därför är det viktigt

Läs mer

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 2012-05-30 1(6 Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola Augusti 2015 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan 13-18 september Seniorveckans program finns att hämta på Medelpunkten, Rådhuset och

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling

Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling Vi hälsar Er hjärtligt Välkomna till Göteborg den 14-15 mars för att delta i Postmästerskap i Bowling. Vi kommer att spela på Strike & Co i Gamlestan.

Läs mer

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg AVTALSPERIOD 2013-01-01--2014-12-31 SKARAB ORGS KO M MUNAL FÖRBUN D 2013-01-01 Samverkansavtal för Vuxenutbildning i Skaraborg Undertecknande kommuner

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Resor och Läger Sommaren 2013

Resor och Läger Sommaren 2013 Resor och Läger Sommaren 2013 Fritid LSS i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har ett gemensamt utbud av resor och lägerverksamhet. et är anpassat till hur många som följer med eller får plats

Läs mer

Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015

Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015 Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015 Välkomna med på en resa till Österrike och Slovakien. Vi börjar i Salzburg de första två dagarna. Staden där så många berömdheter

Läs mer

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 17.55 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (7) REGELVERK OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNSTEN I HÖGANÄS

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (7) REGELVERK OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNSTEN I HÖGANÄS KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (7) Ersätter KFS 2013:26 2014:08 REGELVERK OCH TILLÄMPNINGS FÖR FÄRDTJÄNSTEN I HÖGANÄS DEFINITIONER Särskild kollektivtrafik är transporter som avser färdtjänst, omsorgsresor,

Läs mer

Protokoll 08/14 fört vid sammanträde med styrelsen för Neuroförbundet, Västra Götaland 2014-12-09 kl.10.15-12.15 Edsvägen 3B, Vänersborg.

Protokoll 08/14 fört vid sammanträde med styrelsen för Neuroförbundet, Västra Götaland 2014-12-09 kl.10.15-12.15 Edsvägen 3B, Vänersborg. Protokoll 08/14 fört vid sammanträde med styrelsen för Neuroförbundet, Västra Götaland 2014-12-09 kl.10.15-12.15 Edsvägen 3B, Vänersborg. Närvarande Jan Magnusson Ordförande Åsa Lewau Johansson Kassör

Läs mer

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 Postens IF Ludvika och Postens Idrottsförbund inbjuder till POSTTRAMPET. Motionsklassen kommer att cykla på natursköna cykelbanor anlagda på gamla järnvägsbankar på

Läs mer

Knutsbrevet 2009:2. Sankt Knuts gille i Malmö

Knutsbrevet 2009:2. Sankt Knuts gille i Malmö Knutsbrevet 2009:2 Sankt Knuts gille i Malmö Mellanårssammankomst Den nionde maj samlades ett trettiotal bröder och systrar vid foten av Turning Torso för att under guidning av malmöarkitekten Tyke Tykesson

Läs mer

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 2011-02-21 Till FMCK Riksstyrelse, hedersledamöter i FMCK RF, samtliga kårer, valberedning samt revisorer INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 FMCK Värmland har tillsammans med FMCK Riksförbund äran att inbjuda

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Torsdagen den 13 augusti 2015 kl. 14.00 16.00

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Torsdagen den 13 augusti 2015 kl. 14.00 16.00 Plats och tid Beslutande SoF Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara Torsdagen den 13 augusti 2015 kl. 14.00 16.00 Åsa Karlsson, ordförande, Götene kommun Louise Ahlgren, ledamot, Gunilla Druve Jansson,

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Maj 2014 årgång 15 nr 2 Ny styrelse nya tag! Årsmöte valde ny styrelse i februari. Det innebär att Johan Ascard är ny ordförande och efterträder Anders Olsson, som avgick

Läs mer

Tomelilla och Simrishamn i januari 2012

Tomelilla och Simrishamn i januari 2012 PROGRAM VÅREN 2012 Tomelilla och Simrishamn i januari 2012 Bästa medlemmar. Nytt år och nya förväntningar och förändringar. Åren går verkligen fort speciellt sedan man blev pensionär. När jag tittar tillbaka

Läs mer

Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland

Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland Slåtterbladet nr 2/2013 Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland Liefestival vid Långban 6 juli Jordläggning av lien Annonser för slåttergillen, kurser, mm Karin Bäck

Läs mer

Nr 1 Skaraborgsnytt. Årgång 16 mars april maj 2015

Nr 1 Skaraborgsnytt. Årgång 16 mars april maj 2015 1 Nr 1 Skaraborgsnytt Årgång 16 mars april maj 2015 Anders Götenstedt berättar sin historia! Sid 3 Solresa till Mallorca Sid 11 Sommarresa Bornholm Sid 12 Bowling. När ett gäng SRF:are från Töreboda, Skara,

Läs mer

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1 Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina Segerlund

Läs mer

RTP-Malmö www.malmo.rtp.se

RTP-Malmö www.malmo.rtp.se 1 RTP-Malmö www.malmo.rtp.se Verksamheten fjärde kvartalet 2004 Ordförande har ordet Hej på Er igen! Jag får börja med att ta tillbaka mina ord om sommaren. Hur som helst blev den bra mot slutet. Jag tog

Läs mer

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Lenitha Petersson, Anhörigsamordnare Omsorgsförvaltningen Nybro Kommun Telefon 0481-456 69 Ingen fråga är för liten Ni som förlorat er närstående

Läs mer

JÄGERSRO VILLAÄGAREFÖRENING. Medlemmar och blivande medlemmar kallas härmed till ÅRSMÖTE 2015. Onsdagen den 11 mars klockan 18.30 Höjaskolans matsal

JÄGERSRO VILLAÄGAREFÖRENING. Medlemmar och blivande medlemmar kallas härmed till ÅRSMÖTE 2015. Onsdagen den 11 mars klockan 18.30 Höjaskolans matsal JÄGERSRO VILLAÄGAREFÖRENING Medlemmar och blivande medlemmar kallas härmed till ÅRSMÖTE 2015 Onsdagen den 11 mars klockan 18.30 Höjaskolans matsal Medlem som önskar ta upp ärende på årsmötet, skall inkomma

Läs mer

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Härmed inbjuds klubbfunktionärer och intresserade medlemmar till Östergötlands Båtförbunds Förbundsråd 2013 Tid lördagen den 16 november 2013 Plats Scandic Linköping

Läs mer

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström befriad 2015 16-19 juli Snäckan Klintehamn talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström konsert med A Treehouse Wait barnkonferensen äventyret GOTLAND Pingstförsamlingarna

Läs mer

Arena Skövde - Mötesplatsen mitt i Skaraborg

Arena Skövde - Mötesplatsen mitt i Skaraborg 0500-49 87 50 arenaskovde@skovde.se www.arenaskovde.se www.facebook.com/arenaskovde Egnells Väg 1, Skövde Koordinater: 58.393858 N 13.839017 E Varför Arena Skövde? Närhet Placeringen centralt i Skövde

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013 Semesterprogram Sommaren 2013 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2013. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

Torsdagen den 28 augusti 2008 i KS-salen, Stadshuset, Skövde, kl. 14.00-15.55.

Torsdagen den 28 augusti 2008 i KS-salen, Stadshuset, Skövde, kl. 14.00-15.55. 2008-08-28 Minnesanteckningar Ägarrådet Skaraborg Torsdagen den 28 augusti 2008 i KS-salen, Stadshuset, Skövde, kl. 14.00-15.55. Närvarande: Ulf Eriksson, Falköping, ordförande Christer Aronsson, Essunga

Läs mer