Varför Gudstjänst? Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varför Gudstjänst? Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Varför Gudstjänst? Av: Johannes Djerf Varför är du här idag? Jag menar inte att det är jobbigt eller tråkigt att träffa dig på något sätt utan tvärtom. Men av vilken anledning har du kommit för att fira Gudstjänst idag? Vad har drivit dig till att du tagit steget till kyrkan för att under några timmar avstå ifrån allt annat för att vara här en söndagsmorgon. Det var ett tag sedan vi hade samtal i bänkarna och detta är en ypperlig fråga att samtala om tycker jag. För er konfirmander så är det inte kanske inte lätt att svara, eftersom det inte är frivilligt på samma sätt för er att vara här idag. Men om ni inte var tillsagda till det, av vilken anledning skulle ni gå eller inte gå. Och jag ber er alla att vara ärliga, varför är du här? Jag tror att det finns väldigt många olika svar på frågan ibland oss. Och när jag funderar på mina egna motiv för att gå på Gudstjänst så har de nog förändras under åren tror jag. Det fanns en tid då anledningen var att mamma stängt av Disneydags på tvn och tvingat mig till kyrkan för att hela familjen skulle gå på Gudstjänst, det hörde till söndagen, så var det bara, och när jag väl var där så var mitt mål att predikan skulle börja så snart som möjligt, inte för att lyssna då utan för att få gå ner i källaren och leka av mig. Under tonåren så växte det en större förståelse av vad en Gudstjänst kan få betyda för människor, men det rörde mig själv inte mer än att jag var tredje söndag hade ansvar för ljudet och var tvungen att gå dit. Men under en tid så kom jag till gudstjänster där jag blev riktigt berörd, fick kraftiga Gudsmöten som förändrade faktiskt hela mig och hela min attityd till livet där och då och framtiden. Även om jag då kanske inte skulle kalla det för Gudstjänst, för det var inte de vanliga traditionella formerna som fanns hemma i pingstkyrkan i Kisa. Känslorna, att få uppleva saker var syftet vilket också hörde till en viss form av Gudstjänst. Men ju mer min längtan väcktes att följa Jesus så märkte jag samtidigt som de gråa håren kom att känslorna och även formerna spelade mindre roll, och syftet att gå till Gudstjänst på söndagen började handla mer om Gud än om mig. Idag är mina motiv inget jag reflekterar över så speciellt mycket utan det har blivit mer en vana att göra. Jag vill träffa vänner, jag vill ge av det som Gud har gett mig till andra. Vilket jag är medveten om hör ihop med att jag känner mig sänd som pastor och mitt bultande hjärta för församlingen.

2 Men även om jag är ledig ifrån medverkan så är det något som fattas mig om jag inte går på Gudstjänst och jag söker oftast upp en Gudstjänst att gå på även hemma hos mina föräldrar som nu bor (o)rimforsa. Och då kan man verkligen fundera på varför det är så? Varför är det en vana, något som jag känner att jag ska göra när det är söndag? Varför slutar jag inte med att gå. Är det bara för att jag predikar, eller du som har vaktmästargruppen eller ljudet, är det bara därför? Är det för att få uppleva saker, vilket jag vet att jag inte får vara med om varje söndag? Vad är egentligen hela syftet med Gudstjänsten? Är det att höra fina sånger, att träffa andra människor eller vad är det egentligen? Vilken mening har det att du och jag går på Gudstjänst? Jag tror att det är väldigt viktigt att på nytt upptäcka skälet till Gudstjänsten, för det kommer påverka hur och med vilken inställning vi firar gudstjänst. Det finns ifrån början ett syfte som vi alla har gemensamt, oavsett vad vi personligen tycker att vår anledning är eller inte är. Svaret på frågan är så mycket större än vad vi någonsin kommer att greppa tror jag men jag har ändå försökt sammanfatta det och det första som vi kan se är att Gudstjänsten är ett Möte med befriaren. Ett möte med skaparen själv som utifrån den han är, i hans närvaro skapar något nytt i våra liv. Gudstjänst är ett möte mellan Gud och människa. En plats där Gud förmedlar sin nåd, alltså där Gud ger av sina gåvor till oss och tjänar oss som små enkla, syndiga människor. Vilket skapar ett gensvar ifrån oss. Vi vill ära Gud, vi tjänar Gud med vår lovsång, vårt tack och vårt offer, alltså praktisk handling. Det är en dubbel rörelse. Han kommer till oss och vi svarar honom. I Gamla testamentet så omnämns Gudstjänsten med ett hebreiskt verb som kan översättas till arbeta, eller stå i någons tjänst då det hörde ihop med att utföra bestämda offer, som var deklarerade av Gud själv. Men ordet Gudstjänst omfattar också den personliga vädjan till Gud i form av bön. Offerhandlingar skulle symboliskt uttrycka och motsvara det som också fanns på insidan. Där bönen till Gud, där tillbedjan fick rum fanns också ett offer, ett symboliskt uttryck i handling för det som man också sa med sin bön. Det var inte bara ord. Redan ifrån Noas tid då det inte ens fanns några bestämda angivna offer ifrån Gud så skapade Gudsmötet handling, ett gensvar ifrån hjärtat. Det står att när Noa och alla djuren räddats ifrån historiens största översvämning så byggde han ett altare åt Gud, tillbad och offrade.

3 Även Abraham. När Gud uppenbarade sig för honom och visade landet som han gett åt honom och hans efterkommande, så står det i 1 mos.12:7, att han byggde sig ett altare åt Gud som hade mött honom. Likaså sonen Isak, byggde ett altare, åkallade Herrens namn, slog upp sitt tält, och byggde en brunn då han mötte Gud och hans löften mitt i natten i 1.mos.26. Ett gensvar på mötet med den helige. Ett altare var då inte alltid något ståtligt, vackert och perfekt. Det kunde vara av jord eller stenar, som inte skulle vara uthuggna och designade utan det skulle vara enkelt. Ibland användes bara en enda stor sten för att på något sätt ge uttryck för sin bön. Gud har alltid sökt efter det enkla. Altaret blev ett uttryck för en plats där Gud befriaren mötte syndaren då altaret ofta var bestänkt med ett offers blod. Människan stod i konflikt med Gud och Gud själv gav syndaren en utväg genom att syndarens synder, bortvändhet ifrån Gud, överfördes på ett offerdjur. Mötet med den helige Guden formade böjda knän med en längtan till att leva nära Gud. Att som Isak visa att här på den här platsen väljer jag att slå ner mina tältpinnar, I denna närvaro, hos Gud vill jag vara. Jag vill att Gud ska få mer utrymme i mitt liv, Jag vill gräva mig en brunn och dricka av vattnet som ger mig liv. Jag vet att det dock inte alltid är av denna anledning som vi kommer till Gudstjänst. Vår Gudstjänstkultur talar mer om att det är en plats där några få som t.ex. fått gåvan att sjunga eller prata syns lite mer i praktiken, medans resten av de samlade lyssnar kanske mest för lyssnandets skull, utan att göra så mycket mer med det. Många gånger så har mötet med den levande Guden lämnat ens hjärta och kropp redan vid fikabordet efteråt. Inget ont om fika, jag är övertygad om att det är en stor del av att mötas som Guds folk, men jag tror ni förstår vad jag menar när jag säger att jag ibland saknar i mitt egna liv och i församlings liv att mötet med Gud, den inre bönen och längtan följs av och hör ihop med handling, då man inte bara lyssnar utan även gräver sig en brunn, slår ner sina tältpinnar och visar för människor att mötet med Gud gör någonting med mig. När aposteln Paulus skriver om Gudstjänsten i NT så skriver han så här i rom.12:1-2. Han bär oss att frambära våra kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud, för att förnyelse av tankarna ska ske. Alltså kropp och tankar kopplas samman. Förändring kommer främst inte inifrån utan en förändring kommer av att vi också använder vår kropp, hela vårt liv på ett annat sätt. Mötet med Gud förändrar.

4 Med andra ord, syftet med Gudstjänten är inte bara att sitta ner och lyssna utan om tankarna ifrån en Gudstjänst också ska få liv och förändra oss så behöver hela vår kropp finnas med. Vi behöver också handla för att också förstå vad som är Guds vilja. Jag tror att vi har mycket att lära oss ifrån idrottsvärlden. Man kan inte och ska inte jämföra Gudstjänst med t.ex. en hockeymatch på alla områden men jag tycker att det kan vara ett bra exempel på vad en händelse också får för konsekvenser. För det första så går man inte till en match bara för att man ska. Man går dit för att man vill och man kan välja att avstå ifrån allt annat för att kunna gå på matchen. Man är oftast engagerad och då inte bara i ord utan med hela kroppen. Många gånger har man förberett sig innan, med kläder och halsdukar för att komma med en inställning av tro. Man åker inte till en match för att man tror att laget ska förlora, utan för att se det vinna och för att fira segern, och oftast så får också segern många uttryck. Vilket jag tycker borde vara en självklarhet också för Gudstjänsten. Att mötet med Gud gör något med inställning, med min attityd, förväntan och får också sina konsekvenser och visar sig både innan, under och efter Gudstjänsten. Vi brukar säga att vi firar Gudstjänst och ett firande för alltid med sig något mer, tänk bara på när du ordnar en fest hemma för att fira en födelsedag eller något annat. Du fixar med mat, du städar och fixar, du offrar tid och du ger av både kärlek, tillgångar, och kraft, och inte bara under festen utan även innan och efter. Och den inställningen borde vi komma med också inför Gudstjänsten, vilket också är Gudstjänsten syfte. Det är en fest som vi varje söndag firar, med allt det som vi har. Då vi firar en händelse. På en Hockeymatch eller en födelsedag så är det inte bara en känsla jag firar, utan det är matchen eller händelsen i sig. Man kan inte fira en känsla eller en åsikt. Det går liksom inte fira känslan av att jag en gång föddes eller känslan att LHC vann, utan det är händelsen i sig. Och på samma sätt är det med en Gudstjänst. Det är inte åsikten att jag tror på Gud eller känslorna som skapas inom oss i mötet med Gud. Gudstjänsten är så mycket mer än bara en upplevelse eller ett forum där en teori möts och hålls gemensam Utan det är en händelse. För Abraham och Isak så var det mötet med Gud som formade deras Gudstjänst. För Noa var det händelsen att han och hela gänget på arken blivit räddade.

5 För Mose och Israels folk så skulle Gudstjänsten vara hela målet med deras vandring då befrielsen ifrån slaveriet var grunden till att komma inför Gud på samma plats där Gud hade mött Mose och visat vem Gud är och vem Mose var i Guds ögon. 2.mos.3:12. "Jag är med dig. Och detta skall för dig vara tecknet på att det är jag som har sänt dig: När du har fört folket ut ur Egypten, skall ni hålla gudstjänst på detta berg. Detta är första gången som ordet Gudstjänst egentligen nämns i Bibeln och vi kan fortsätta läsa lite längre fram i 2.mos:12: Anledningen till att Mose och Guds folk skulle fira Gudstjänst var att Gud själv hade gått förbi, strukit sitt blod över deras dörr och genom det skonat dem ifrån död. Gud ville visa att slaveri inte är ett liv som han kallat dem till. Han hade skapat dem till gemenskap med honom. Gud sökte sitt folk. Han hade hört deras rop och deras lidande och han sökte på nytt kontakt med dem. Slaveriet hade skapat andra Gudar, tron på de gamla patriarkernas Gud hade gått förlorad i allt annat som hade tagit deras uppmärksamhet. Men Gud hade inte glömt. Gud hade inte glömt att han kallat detta folk till att vara hans, till att vara till välsignelse och Gud ville på nytt ha folkets uppmärksamhet och visa vem han är och vilka dem var. Och på samma sätt så söker Gud dig. Han kallar på din uppmärksamhet mitt i allt annat som vill ta din uppmärksamhet. Jag vet inte om du suttit någon gång med vänner som alla sitter och leker med sina mobiltelefoner förutom du. Det är riktigt irriterande och det är nästan omöjligt att få kontakt på vanligt vis. Eller bara försäker prata med någon som samtidigt kollar på tv eller läser samtidigt. När jag själv sitter och läser och Lisa försöker säga någonting samtidigt så är det inte ofta jag hör vad hon har sagt, vilket blir väldigt dumt ibland. Jag vet inte om det är att man är man och inte kan göra två saker samtidigt, men att springa och dyka, det är en omöjlig kombination. När jag pratar med någon på telefon och Lisa säger något samtidigt som jag t.ex. ska säga till personen i telefonen, så måste jag stänga av någons röst för att överhuvudtaget få med mig något. Och på samma sätt så finns det oerhört mycket i vår vardag, i vår trygghet, i vår bekvämlighet, i vårt utbud, i det stora havet av alla val som vi kan göra och som söker efter vår uppmärksamhet varenda sekund så är det svårt för Gud att få sin röst hörd. Men Gud kallar på dig. Han längtar efter att möta sitt folk, men det finns så många makter som vi låter ropa högre än hans röst. John Wimber har sagt att Vårt hjärtas längtan skulle vara att tillbe Gud, vi har skapats av Gud för detta syfte. Men om vi inte tillber Gud kommer vi att tillbe någon eller något annat.

6 Och så är det. Om vi tror på Jesus så behöver mötet med honom få utrymme! Få vara centrum i vår vardag annars så kommer vi snart vara någon annanstans och tillbe något som inte ger liv. Och därför så tror jag att vikten av att gå på Gudstjänst är mer viktig än någonsin. Gud söker din uppmärksamhet! Han söker ditt hjärta, han söker din tillbedjan för att visa var verklig befrielse finns. Han söker kontakt med dig till den grad att han sände sin egen son för att befria dig ifrån makterna som fört oss bort ifrån honom ifrån allra första början. Gud gav hans folk detaljerade beskrivningar, han bad dem bygga en konkret plats med ordningar och regler för att ett möte mellan en stor Gud och en liten människa skulle bli möjlig, som vi kan läsa om när vi fortsätter och läser i moseböckerna. Men för att sanningen och ljuset skulle komma över alla människor så sände Gud fader, sin egen son för att dö vår död. För kontaktens skull var han villig att själv bli offret på altaret för att vägen för alltid skulle vara öppen. Han är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens. 1 joh.2:2. Blodet över dörren skulle strykas över vårt hjärtas dörr, för att rädda dig och mig ifrån död till liv. Jesus blev det eviga försoningsoffret på altaret. Allt kommer från Gud, som har försonat oss med sig själv genom Kristus och gett oss försoningens tjänst. Ty Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser, och han har anförtrott åt oss försoningens ord. 2.kor.5: Det är med samma anledning som de firade Gudstjänst första gången som vi läste om innan. Blodets kraft till befrielse. Det är i försoningens tjänst vi firar Gudstjänst. Där Gud visar sin nåd. Ingen av oss kommer någonsin att ha förtjänat det men vi får alla möta Gud genom att rikta den tro vi har till Jesus. Altaret är inte bara ett minnesmärke så som altaret många gånger var för Abraham eller Isak. Utan det är något levande. I Gudstjänsten, i nattvarden vid altaret firar vi att Döden inte längre kunde hålla Jesus i graven. Jesus uppstod och visade att livet med honom är något som alltid pågår och lever. Vi har alla nåden att var gång vi kommer inför honom att möta honom som den som idag öser av sin glädje och nåd. Förbinder dem som har ett förkrossat hjärta, ropar ut frihet för de som är fångna och befrielse för de bundna. Det är därför vi möts på söndagen. För det är dagen då Jesus uppstod och han vill fortsätta att möta oss på uppståndelsedagen. Johannes kallar det för Herrens dag i uppenbarelseboken.

7 I den första kristna församlingen så träffades man varje dag men mycket snart blev första dagen i veckan, som för dem var söndagen, den speciella gudstjänstdagen. Och vi behöver hålla den helig. Livet tar sin utgångspunkt i Gudstjänsten och mötet med Gud. Ja, men jag möter Gud precis lika bra, när jag är själv eller gör någonting annat, jag behöver inte gå på Gudstjänst, kanske du tänker. Och visst byggnaden i sig är inte längre helig. Guds Ande är i tron på Jesus utgjuten i våra hjärtan, Och Gud kan möta oss där vi är, var vi än är. Men Gud kallar fortfarande ihop sitt folk. Han kallar sitt folk, som du är en del utav i tron på honom. Som du är beroende utav och som är beroende av dig. Det står aldrig du skola gå på Gudstjänst, annars blir livet surt. Men Gud vill att vi ska vända oss till honom, och Gud vill att vändandet till honom ska forma våra liv. Någon har sagt att den som inte har en söndag, har snart ingen Gud. Och jag tror att det stämmer bra. I allt som tar vår uppmärksamhet i vår vardag så behöver vi börja med att söka Gud inför vardagens Gudstjänst. Annars så kommer vi snart förlora det. För att orka leva i efterföljelse behöver vi heliga vanor som lär oss att följa Kristus. Tillsammans möter vi befrielse. Genom deltagandet sätter vi våra liv i relation till andra som hjälper oss att följa Kristus inför den himmelska Gudstjänsten som vi en dag tillsammans ska fira. Därför är det ett oerhört märkligt och ledsamt fenomen att många drar sig undan Gudstjänsten och församlingen när tvivlet kommer, när svårigheter kommer, när sorg och misslyckande sker, när känslan av att inte vara tillräcklig kommer, när det är här som du kan få möta nåd och befrielse, där Guds folk samlas. Paulus han fortsätter i rom.12 och likadant i 1 kor.12 att skriva om gåvor som vi som Guds barn fått av Anden för att vara till för andras befrielse. Vi är varandras lemmar säger han och när vi träffas så har någon alltid något att ge någon annan. Där tro inte finns där har någon tro. Där sjukdom finns så finns det tjänande händer som kan be om ett helande. För den som kommer med misslyckande och sår så har en annan barmhärtighet att ge, Där någon inte förstår så har den andre kunskap, en annan vishet. Där någon slits mellan olika makter så kan någon uttyda och visa på en väg efter Guds vilja. Om en i Guds församling lider så lider alla andra med den. När någon gläds så gläds de andra med den. Med andra ord. Gudstjänsten är till för hela livet. Och för att summera, varför är den det, varför firar vi Gudstjänst. Summera vad vi sagt i några meningar

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

7 söndagen under året år A

7 söndagen under året år A 911 7 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 13:6) Herre, jag förtröstar på din nåd, mitt hjärta fröjdar sig över din frälsning. Jag vill sjunga till Herrens ära, ty han har gjort väl mot mig. Inledning

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning ilgrimsmässa Inledningsord ax et bonum/rid och allt gott! ax et bonum/frid och allt gott! saltarläsning åt oss be i aderns och Sonens och den heliga ndens namn. men. Herren är min herde, ingenting skall

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen)

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen) 1529 14 september - Det heliga korsets upphöjelse Ingångsantifon Jfr Gal 6:14 Vi vill beröma oss av vår Herre Jesu Kristi kors, som är vårt liv och vår uppståndelse, vår räddning och befrielse. Inledning

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år A

Heliga Trefaldighets dag - år A Ingångsantifon 745 Heliga Trefaldighets dag - år A Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Välsignad vare Gud: Fadern och

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1093 16 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är gott.

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

30 söndagen 'under året' är A

30 söndagen 'under året' är A 1369 30 söndagen 'under året' är A Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Under Kyrkans första tid

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig.

Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt ansikte. Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig. 305 Andra söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig. Inledning Det var mycket

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år C

Femte söndagen i fastan - år C 383 Femte söndagen i fastan - år C Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper GUDS STORA PASSION 50 skäl att Jesus gav sitt liv John Piper Kristus led och dog... FÖR ATT UPPSLUKA GUDS VREDE Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

6 söndagen 'under året' år B

6 söndagen 'under året' år B 899 6 söndagen 'under året' år B Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. Ty du är mitt bergfäste och min borg, och du skall,

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek?

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek? Predikotext: Rom 13:8-10 När jag blir ombedd att viga människor som vill gifta sig, har vi alltid några samtal innan själva vigseln. En av de frågor som jag då alltid ställer är: Varför älskar du din blivande

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år B

24 söndagen 'under året' - år B 1261 24 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer

En djupare bild av Gud

En djupare bild av Gud En djupare bild av Gud Av:Johannes Djerf - The Sounds Living in America Detta är en riktigt go låt med en klockren refräng som säger att vi lever inte i amerika, men vi är inte ledsna. När låten kom för

Läs mer

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer)

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer) 727 Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) Kristus, det nya förbundets Förmedlare, behåller för alltid sitt prästämbete, eftersom han är till i evighet.

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

23 söndagen "under året"- A

23 söndagen under året- A 1235 23 söndagen "under året"- A Ingångsantifon (Ps 119:137, 124) Herre, du är rättfärdig, och dina domar är rättvisa. Gör med din tjänare efter din nåd, och lär mig dina stadgar. Inledning Eukaristins

Läs mer

Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro

Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro Översättning Svenska Folkbibeln 1998 (SFB98) om ej annat anges 20190209!1 Daniel 11:32 Dem som har kränkt förbundet skall han med smickrande ord locka

Läs mer

8 söndagen 'under året' - år C

8 söndagen 'under året' - år C 945 8 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning Församlade till

Läs mer

Första söndagen i fastan - år B

Första söndagen i fastan - år B 285 Första söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (jfr Ps 91:15-16) När han åkallar mig, skall jag svara honom. Jag är med honom i nöden. Jag skall rädda honom och låta honom bli ärad. Jag skall mätta

Läs mer

Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER

Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER Bidrag från Bengt Pleijel 2005-12-31 Bibelskolan.com Detta är nyfikenhetsvandring 3 Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! I de två föregående avsnitten fick vi

Läs mer

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Söndag 03 november :11

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Söndag 03 november :11 * Sammanfattning av predikan den 8/9 Vem är den helige Ande? - Tredje personen i Guds treenighet - Är Faderns och Jesu/Kristi ande Tittade på några bilder vi har för Anden: Duva, Eld, Vind, Källa Anden

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv

Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv 1 Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping 180422 Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv Drevet går, ja så skulle man kunna rubricera de olika avsnitten vi läst. Vi är tillbaka innan påskens

Läs mer

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 237 Herrens Dop - år B Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

Tredje söndagen efter påsk

Tredje söndagen efter påsk Namnet Jubilate (Gläd er!) kommer från söndagens antifon (Ps. 66:1) och betonar påsktidens lovsångskaraktär. Församlingen firar med glädje Herrens uppståndelse och hans seger över döden. Vi riktar blicken

Läs mer

Eskatologi Den yttersta Domen

Eskatologi Den yttersta Domen Eskatologi 2015-03-04 Den yttersta Domen Den yttersta domen "Det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas" (Hebr. 9:27) Varje dag (i världen) så dör ca 150 000 människor. Det innebär ca 6 400

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

Gud säger till Abraham att han ska bli far till många folk. Det passar kanske därför bra att prata om Abraham idag på fars dag.

Gud säger till Abraham att han ska bli far till många folk. Det passar kanske därför bra att prata om Abraham idag på fars dag. Gud säger till Abraham att han ska bli far till många folk. Det passar kanske därför bra att prata om Abraham idag på fars dag. Guds förbund med Abraham lägger grunden för hela Bibeln och historien. Resten

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6 119 Juldagen år A Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år A

24 söndagen 'under året' - år A 1253 24 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år A

14 söndagen 'under året' - år A 1053 14 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

22 söndagen 'under året' - år C

22 söndagen 'under året' - år C 1229 22 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år A

Femte söndagen i fastan - år A 367 Femte söndagen i fastan - år A Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Mässa i påsknatten (B)

Mässa i påsknatten (B) Mässa i påsknatten (B) De som har tjänaruppdrag i gudstjänsten anländer i procession till den mörka kyrkan. Ett tänt böneljus bärs i processionen. Orgeln kan tas i bruk vid moment 4 (Påsklovprisning) eller

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Himlen, Guds vackra hem

Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

16 söndagen 'under året' - år C

16 söndagen 'under året' - år C 1109 16 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år C

Femte Påsksöndagen - år C 639 Femte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning I egenskap

Läs mer

Östanåskyrkan Joh 11

Östanåskyrkan Joh 11 1 Östanåskyrkan 140323 Joh 11 Det är få skildringar i evangelierna som rymmer så många perspektiv som johannesevangeliets elfte kapitel. Det är ett yttre skeende men också ett inre skeende; vi möter Jesus

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B 171 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

18 söndagen 'under året' - år B

18 söndagen 'under året' - år B 1141 18 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 70:2, 6) Gud, kom till min räddning. Herre, skynda till min hjälp. Min hjälp och min befriare är du, Herre, dröj inte. Inledning Som uthungrade pilgrimer

Läs mer

29 söndagen 'under året' - år B

29 söndagen 'under året' - år B 1357 29 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen.

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Tanken på en dom är inte bekväm av två anledningar. Dels så tvivlar vi på att vi själva ska hålla inför domens krav och dels blir vi

Läs mer