Utdrag ur Instruktion för forskarutbildningen vid Åbo Akademi ( )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utdrag ur Instruktion för forskarutbildningen vid Åbo Akademi ( )"

Transkript

1 Utdrag ur Instruktion för forskarutbildningen vid Åbo Akademi ( ) 6 kap. Avhandlingar Bedömningskriterier Licentiat- och doktorsavhandlingar bedöms utgående från följande kriterier: Valet av ämne och forskningsproblem Avhandlingen bör presentera gediget ny kunskap, visa innovativa grepp och den kan också öppna en helt ny forskningsinriktning. Avhandlingen bör vara ändamålsenligt avgränsad. Syfte, problemställning och forskningsfrågor bör formuleras så att de kan besvaras på ett meningsfullt sätt. Begreppslig klarhet och teoretisk behärskning av ämnet Arbetet ska vara begreppsligt tydligt och författaren bör behärska de bakomliggande teorierna och kunna begreppsliggöra forskningsproblemet. Definitioner och begreppsbildning bör uttryckas klart. Forskningsmetoder Metoderna ska vara väl motiverade och ändamålsenliga med avseende på forskningsproblemet. Ett konsekvent bruk av forskningsmetoder räknas som merit. En djupgående behärskning av och insiktsfullt bruk av forskningsmetoderna räknas till arbetets förtjänster. Material och källkritik Materialet bör vara kvalitativt högtstående och kvantitativt tillräckligt med avseende på forskningsproblemet och forskningsmetoden. Källmaterialet granskas kritiskt och redovisas tillförlitligt genom korrekta citat, referenser och hänvisningar. Presentation av resultaten Forskningsresultaten ska presenteras tydligt och logiskt. Analysen ska vara konsekvent och välgrundad. Resultatredovisningen ska korrespondera med syfte och problemställning. Slutsatser Slutsatserna ska vara systematiska och välgrundade, och de ska härledas ur syftet, forskningsproblemet, materialet och metoden. Arbetet som helhet och språkdräkten Avhandlingen ska vara logiskt disponerad, språkdräkten tydlig och den grafiska framställningen klar. Texten ska vara sammanhängande och logisk, och fokusera på det väsentliga. Argumenteringen ska framskrida på ett logiskt sätt. Författaren ska visa prov på kritiskt tänkande, originalitet och självständighet. Vid bedömningen av doktorsavhandling ingår försvar av avhandlingen under disputationen. 1 (6)

2 31 Bedömningsskala och grunder för avhandlingar inom forskarutbildningen... Bedömningsskala och grunder för doktorsavhandling Bedömningsskalan för en godkänd avhandling för doktorsexamen är antingen två- eller sjugradig.... Bedömningsskala och grunder för doktorsavhandling med sjugradig skala som består av följande vitsord: laudatur, eximia cum laude approbatur, magna cum laude approbatur, cum laude approbatur, non sine laude approbatur, lubenter approbatur och approbatur. laudatur eximia cum laude magna cum laude cum laude non sine laude lubenter approbatur Avhandlingen är på alla områden synnerligen förtjänstfullt genomförd utgående från alla centrala bedömningskriterier och även i internationell jämförelse. Arbetet präglas av självständighet och säkerhet, och bidrar med ny, väsentlig kunskap på det aktuella ämnesområdet. Avhandlingen ska hålla högsta internationella standard för att få detta betyg. Avhandlingen har inga direkta svagheter, däremot stora förtjänster på flera områden. Arbetet är självständigt och mycket kompetent utfört. Det tillför ämnesområdet ny, rätt väsentlig kunskap. Avhandlingen har inga större svagheter, däremot klara förtjänster på ett eller flera områden. Arbetet är självständigt och kompetent utfört. Det tillför ämnesområdet ny, rätt väsentlig kunskap. Avhandlingen är av god medelnivå. Den har inga större brister och svagheter på enstaka områden kompenseras av förtjänster inom andra. Forskningsproblemet, metoderna och resultaten är välmotiverade och avhandlingen baserar sig på ett relevant forskningsmaterial. Det tillför ämnesområdet ny kunskap. Vad gäller formalia är avhandlingen i stort sett oklanderlig och examinanden kan sägas behärska sitt ämne väl. Avhandlingen visar att examinanden behärskar ämnet relativt väl. Svagheter på ett eller flera områden kompenseras i viss mån av förtjänster på andra. Det tillför ämnesområdet ny kunskap. Avhandlingen har svagheter på flera områden, men i gengäld vissa kompenserande förtjänster. Det tillför ämnesområdet något ny kunskap. Avhandlingen kan vid en sammanvägning av bedömningarna utifrån de olika kriterierna i sin helhet anses uppfylla minimikraven för en doktorsavhandling. Det tillför ämnesområdet något ny kunskap. 34 Kustos Prefekten utser på studiekansliets föredragning en professor eller docent till kustos för disputationen. Kustos är vanligen handledaren eller en av institutionens professorer. Kustos kan ge tillstånd till att ett annat språk än svenska används vid extra opposition under disputationen. Kustos har som uppgift att för opponent/er och betygsnämndens medlemmar förklara bedömningsgrunder och -skala, bedömningspraxis vid institutionen samt andra bestämmelser. 2 (6)

3 35 Opponent Prefekten utser på studiekansliets föredragning en eller två opponenter på basis av ämnesansvarigas förslag. En opponent ska ha docentkompetens eller motsvarande vetenskapliga meriter och bör ha sin huvudsakliga verksamhet utanför akademin. En förhandsgranskare kan fungera som opponent. Handledaren för avhandlingen kan inte vara opponent. Om jäv för förhandsgranskare gäller vad som föreskrivs i 27 och 28 förvaltningslagen (434/2003). Opponenten bör få ett exemplar av avhandlingen i tryck eller som manuskript minst 30 dagar före disputationen. 36 Betygsnämnd och dess medlemmar Prefekten utser på studiekansliets föredragning och på basis av ämnesansvarigs förslag för varje disputation en betygsnämnd för bedömning av doktorsavhandling. Nämnden består av ordförande och två personer från ämnet eller närliggande ämne och det rekommenderas att minst en är utanför ämnet. Nämndens medlemmar bör ha minst docentkompetens eller motsvarande vetenskapliga meriter, men får gärna vara professorer. Då doktorsexamen avläggs som en gemensam examen enligt 47 kan institutionen bestämma om en avvikande sammansättning av betygsnämnden, så att samarbetsuniversitets önskemål kan uppfyllas. Handledare hörs, men kan inte vara närvarande vid nämndens sammanträden och kan inte heller ingå som medlem i betygsnämnden. Betygsnämndens uppgift är i huvudsak att förvissa sig om att opponenten förstår våra bedömningsgrunder och vår bedömningsskala och att den är i paritet med övriga avhandlingar inom institutionen. Nämnden har dessutom som uppgift att förbereda institutionsrådets bedömningsbeslut. Inom 14 dagar från det att ordförande från studiekansliet erhållit opponentens utlåtande ska nämnden uttala sig om huruvida de kan omfatta opponentens betygsförslag samt ge betygsförslag. Detta bör motiveras om det skiljer sig från opponentens förslag. 37 Inlämnings-, gransknings- och bedömningsprocess för licentiat- och doktorsavhandlingar Inlämnings-, gransknings- och bedömningsprocesserna ska vara upplagda så att målsättningen är att disputation kan hållas och examen utfärdas inom två respektive fyra år. Rekommenderad tid för hela processen för doktorsavhandling vid akademin är högst 4 månader från det att manuskript inlämnats och till betyg utfärdats. Då bedömningen har gjorts, kan skribenten inom 14 dagar från det att hon/han har delgetts beslutet om bedömning yrka på rättelse hos den prorektor till vars ansvarsområde ämnet hör enligt kap. 9 i examensstadgan och som före beslut i frågan kan höra sakkunniga. 3 (6)

4 7 kap. Doktorsdisputation 38 Offentlig granskning av doktorsavhandlingen Doktorsavhandlingar ska underkastas offentlig granskning. 39 Förhandsgranskning av doktorsavhandling En doktorand som är registrerad för studier inom forskarutbildningen och som önskar disputera för doktorsexamen, inlämnar sitt manuskript till handledaren. Om handledaren bedömer att manuskriptet är färdigt för plagiat-, språk- och sakgranskning samt följer bestämmelserna om artikelavhandlingar och sampublikationer föreslår den ämnesansvariga två förhandsgranskare. 40 Anordnande av disputation Prefekten fattar på studiekansliets föredragning beslut om disputationstillstånd. Därefter fattar prefekten på studiekansliets föredragning och på förslag av ämnesansvarig beslut om opponent/er, kustos, betygsnämnd, användning av andra språk än svenska för disputation och/eller lectio samt på förslag av studiekansliet om tid och plats för disputationen. Beslutet anslås på akademins anslagstavlor senast 14 dagar före disputationen. 41 Disputationen Disputationen försiggår i regel på svenska. En inhemsk respondent håller sin lectio praecursoria på svenska. Då doktorsexamen avläggs inom ett samarbete med ett utländskt universitet kan prefekten bestämma att en inhemsk respondent håller sin lectio på ett utländskt språk. Disputationens huvuddel består av respondentens lectio praecursoria, opponentens allmänna kommentarer till avhandlingen, opponentens detaljgranskning och respondentens försvar samt opponentens slutomdöme. Denna del får räcka högst fyra timmar. Därefter får även andra framföra anmärkningar mot avhandlingen (extra opposition). Disputationen pågår i högst fem timmar. Närmare anvisningar om proceduren vid disputationen ges i bilaga Bedömning av doktorsavhandling Betygsnämnden sammankommer med opponenten genast efter disputationen. Opponent/erna inkommer inom 21 dagar med skriftligt motiverat utlåtande innehållande betygsförslag till studiekansliet. Det ska innehålla en kortfattad, motiverad bedömning av avhandlingens vetenskapliga värde, förtjänster och brister utgående från bedömningsgrunderna samt försvaret av avhandlingen. Utlåtandet ska utmynna i ett vitsordsförslag enligt bedömningsskalan. Avhandlingens innehåll behöver inte redovisas. Betygsnämnden ger inom 14 dagar till studiekansliet ett utlåtande om betygsförslaget och motiverar detta om det skiljer sig från opponentens förslag. 4 (6)

5 Avhandlingen och försvaret bedöms av institutionsrådet med ett gemensamt betyg. Det är önskvärt att de medlemmar av institutionsrådet som deltar i bedömningen åhör disputationen och i händelse av förhinder meddelar prefekten om detta. Då bedömningen har gjorts, kan skribenten inom 14 dagar från det att hon/han har delgetts beslutet om bedömning begära rättelse hos den prorektor till vars ansvarsområde ämnet hör enligt kap. 9 i examensstadgan och som före beslut i frågan kan höra sakkunniga. 5 (6)

6 Proceduren vid disputationen - Respondent, kustos och opponent tågar i nämnd ordning in i det auditorium där disputationen ska äga rum. - De bär frack med svart väst, akademisk dräkt eller svart dräkt (kostym eller klänning) utan ordnar. Kustos och opponent håller, om de innehar doktorsgrad, doktorshatten i vänstra handen då de inträder. Hatten ställs på bordet (med lyran vänd mot publiken) för den tid som disputationen varar. - Deltagarna sätter sig i den ordning de inträder, varefter kustos reser sig och öppnar disputationen. Kustos talar om vilket ämne disputationen gäller, presenterar på svenska respondenten, opponenten och sig själv samt informerar om eventuellt tillstånd att vid disputationen använda annat språk än svenska. Kustos avslutar sitt anförande med orden "Som av Åbo Akademi utsedd kustos förklarar jag disputationen öppnad". Därefter sätter sig kustos och ger tecken åt respondenten att resa sig. - Respondenten håller sin lectio praecursoria över ett ämne som ansluter sig till avhandlingen. I lectio kan respondenten t.ex. presentera forskningsområdet samt det forskningsarbete och den forskningsmetod som har använts för avhandlingen. Lectio inleds med orden "Ärade kustos, ärade opponent, ärade åhörare". Respondenten kan sätta sig efter inledningsfrasen. Lectio bör räcka minuter. - Efter avslutad lectio kan respondenten till opponenten överlämna en skriftlig förteckning över iakttagna tryckfel. Förteckningen kan även utdelas till publiken. - Respondenten avslutar stående sin lectio med orden: "Jag ber den av institutionsrådet utsedda opponenten att framställa de anmärkningar, som min avhandling kan ge anledning till." Om disputationen fortsätter på annat språk än svenska ska frasen även sägas på detta språk. Respondenten förblir stående. - Opponenten reser sig och gör ett kort (högst 15 minuter långt) allmänt uttalande, som belyser avhandlingens ämne, dess art och betydelse för forskningen. En värdesättning av avhandlingen bör inte göras i detta skede. Efter detta sätter sig opponent och respondent. - I början av den egentliga granskningen berör opponenten allmänna och metodiska frågor samt andra för avhandlingens bedömande viktiga synpunkter, varefter opponenten övergår till detaljgranskningen. Opponenten bör sträva efter att formulera avgränsade frågor och aktivt gå i dialog med respondenten. - Kustos för ordet och ser till att respondenten omedelbart får besvara varje anmärkning och att anmärkningarna inte går utom ämnet. Om opponent och respondent upprepat faller varandra i talet ska kustos återkalla dem till ordningen. - Om granskningen förefaller att ta lång tid kan kustos avbryta disputationen för en kort paus. - Opponenten avslutar sin granskning genom att resa sig och ge ett sammanfattande omdöme om avhandlingen. Opponenten ger uttryck för att han/hon kan godkänna avhandlingen: "Med beaktande av avhandlingen och dess försvar är det härmed möjligt för mig att rekommendera hos institutionsrådet att avhandlingen godkänns för sitt ändamål.". Respondenten framför stående sitt tack till opponenten, varefter opponenten och respondenten sätter sig. - Respondenten vänder sig sittande till publiken och säger: Jag uppmanar dem av de närvarande som för egen del har något att anmärka mot min avhandling, att hos kustos anhålla om ordet. - Då ingen längre ber om ordet eller då den tillåtna tiden har gått, reser sig kustos och avslutar disputationen med orden: Disputationen är härmed avslutad. 6 (6)

IV. FORSKARUTBILDNING

IV. FORSKARUTBILDNING IV. FORSKARUTBILDNING Allmänt Forskarutbildningen organiseras från och med 1.1.2012 i Doktorandprogrammet vid Teologiska fakulteten som är fakultetens interna doktorandprogram som hör till Forskarskolan

Läs mer

Instruktion för forskarutbildning vid Åbo Akademi. Godkänd av styrelsen

Instruktion för forskarutbildning vid Åbo Akademi. Godkänd av styrelsen Instruktion för forskarutbildning vid Åbo Akademi Godkänd av styrelsen 19.12.2017 Träder i kraft 1.1.2018 Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 4 2 Delgivning... 4 3 Författningar... 4 4 Utbildningsansvar

Läs mer

Instruktion för forskarutbildningen vid Åbo Akademi

Instruktion för forskarutbildningen vid Åbo Akademi Instruktion för forskarutbildningen vid Åbo Akademi Godkänd av styrelsen 27.4.2015 Träder i kraft 1.5.2015 Bilaga 1. Handlednings- och studieavtal för licentiat-/doktorsexamen Bilaga 2. Proceduren vid

Läs mer

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN 2013-03-12 Revidering: 2013-04-23, 2014-02-11, 2014-02-03, 2015-05-19, 2016-05-12, 2017-02-16, 2019-03-07 Dnr: DUC 2013/586/80 Gäller

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Humanistiska fakultetsnämnden

STOCKHOLMS UNIVERSITET Humanistiska fakultetsnämnden STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT Humanistiska fakultetsnämnden 2011-03-15 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN (antagna av Humanistiska fakultetsnämnden 2003-11-11, ändrade 2005-01-25,

Läs mer

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-408/2013 Dnr 1-408/2013 Information till betygsnämndsledamöter, opponent och disputationsordförande inför disputation Innehåll Inledning... 1 Betygsnämnd... 1 Förhandsgranskning... 2 Examination... 3 Opponent...

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131 Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden 2015-09-29, dnr L 2015/131 Med examination avses här examinering av alla moment på forskarnivå,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP U 2018/715 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Regler för doktorsavhandling och disputation

Regler för doktorsavhandling och disputation GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Beslut 1999-10-26 (J 6 0000/99) Regler för doktorsavhandling och disputation 1 Avhandlingens form 1.1 Doktorsavhandling skall utformas antingen

Läs mer

Att planera och genomföra en halvtidsbedömning och opposition inför doktorsexamen

Att planera och genomföra en halvtidsbedömning och opposition inför doktorsexamen Att planera och genomföra en halvtidsbedömning och opposition inför doktorsexamen Professor, Dr Med Vet Chef för Vårdalinstitutet vid Lunds och Göteborgs universitet Halvtidsbedömning Syftet är dels att

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2013-06-07 Inom ämnet ges

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP U 2018/714 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna

Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Regler för examination på forskarnivå vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN 2013-03-12 Revidering: 2013-04-23, 2014-02-11, 2014-02-03, 2015-05-19, 2016-05-12 Dnr: DUC 2013/586/80 Gäller fr.o.m. 2013-03-12

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN 1 (5) BESLUT 2014-05-06 Humanistiska fakultetsnämnden Dnr SU FV-1.1.2-2802-13 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10 och reviderade

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN 1 (6) BESLUT 2014-09-02 Humanistiska fakultetsnämnden Dnr SU FV-1.1.2-2802-13 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10, reviderade

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia Syllabus for the PhD programme in History at third-cycle level Fastställande:. Ikraftträdande:. 1 Mål för utbildningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Dnr: U 2013/767 Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 19 december 2013. Studieplanen kompletteras

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNIKHISTORIA. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNIKHISTORIA. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNIKHISTORIA TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Teknikhistoria omfattar samspelet mellan tekniska, ekonomiska och sociala förändringar genom historien,

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 16 april 2008. Studieplanen kompletteras

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/820 Allmän studieplan för doktorsexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap 2007-09-28 Dnr G 213 1227/07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN

RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN 1 (5) BESLUT 2013-12-10 Humanistiska fakultetsnämnden Dnr SU FV-1.1.2-2802-13 RIKTLINJER FÖR DISPUTATIONER VID HUMANISTISKA FAKULTETEN (fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2003-11-11, reviderade

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/633 Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med utbildningsvetenskaplig inriktning Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

Föreskrifter om avhandlingar och disputationer samt om granskning av licentiatuppsatser vid Lunds Tekniska Högskola

Föreskrifter om avhandlingar och disputationer samt om granskning av licentiatuppsatser vid Lunds Tekniska Högskola FÖRESKRIFTER 2015-04-07 1(4) Diarienummer: STYR 2015/321 Ersätter LTH 2012/1671 LTHs kansli Camilla Hedberg Chef, utbildningsavdelningen Föreskrifter om avhandlingar och disputationer samt om granskning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-362-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I HÄLSOVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden 2008-09-11 1 Ämnesområde Hälsovetenskap är ett mångvetenskapligt ämne med fokus på människan i friskt tillstånd,

Läs mer

Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning,

Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning, STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STATISTIK VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 070531. 1. Mål för utbildningen Den nya examensordningens krav för doktorsexamen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U2015/732 Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 26 november 2015.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I RÄTTSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden senast reviderad

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I RÄTTSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden senast reviderad ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I RÄTTSVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 senast reviderad 2009-03-17 1 Ämnesområde Ämnet omfattar sådana delar av civilrätten, den offentliga

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/778 Allmän studieplan för doktorsexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning Humanistiska fakultetsnämnden www.humfak.umu.se Allmän studieplan 2014-03-27 Dnr 511-2011-11 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning Fastställande:

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I Historia FFN-ordförande 2016-10-13 1 Ämnesområde Historia omfattar studier av människan som samhällsvarelse i det förflutna med tonvikt på historiska samhällens

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/798 Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi = Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 juni 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-357-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-364-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) 2017-06-21 BESLUT Dnr LiU-2017-00810 Sida 1 av 5 Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen och

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH

Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH Studieplan för utbildning på forskarnivå inom Medieteknik Inom skolan för datavetenskap och kommunikation, KTH 1. Ämnesbeskrivning samt mål för utbildningen 1.1 Syfte och mål för utbildningen Syftet med

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (9) Godkända vid Bio- och miljövetenskapliga fakultetens fakultetsråds möte den 15 juni 2015 och uppdaterade vid utbildningsprogramkommitténs möte den 21.3.2019 ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/803 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i industridesign

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i industridesign Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Umeå Institute of Design www.uid.umu.se Dnr FS 4.1.1-365-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan

Läs mer

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde Rektor FÖRESKRIFTER 2013-09-03 Dnr HS 2012/553-111 Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde 1 Allmänt Utbildning på forskarnivå är uppdelad i en kursdel och en avhandlingsdel.

Läs mer

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-459/2016

Information till. betygsnämndsledamöter, opponent och. disputationsordförande. inför disputation. Innehåll. Dnr 1-459/2016 Dnr 1-459/2016 Information till betygsnämndsledamöter, opponent och disputationsordförande inför disputation Innehåll Inledning... 1 Betygsnämnd... 1 Förhandsgranskning... 2 Examination... 3 Opponent...

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/818 Allmän studieplan för doktorsexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-356-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATALOGI. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATALOGI. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DATALOGI TFN-ordförande 2007-06-21 1 Ämnesområde Utbildning på forskarnivå i Datalogi fokuserar på design, utveckling och analys av effektiva algoritmer

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet teknisk psykologi omfattar utvecklingen av effektiva produktsystem och produkter med hänsyn

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT 2013-08-27 Humanistiska fakultetsnämnden Romanska och klassiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT 2013-08-27 Humanistiska fakultetsnämnden Romanska och klassiska institutionen 1 Dnr Su-159-4.2.1-0053-13 STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT 2013-08-27 Humanistiska fakultetsnämnden Romanska och klassiska institutionen Allmän studieplan för Utbildning på forskarnivå i romanska språk med

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/264 Allmän studieplan för doktorsexamen i historia Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 3 maj 2016 och ersätter

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet är inriktat mot att utveckla det industriella byggandet i trä. Ämnet omfattar konstruktionsteknik

Läs mer

HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA

HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA Avtalet är bilaga till anhållan om studierätt för examen byte av doktorandprogram byte av handledare övrigt, vad? HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK TFN-ordförande 2013-05-16 1 Ämnesområde Drift och underhållsteknik omfattar utveckling av metoder, modeller och verktyg för

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-11 Dnr 512-1913-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP. Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP Filosofiska fakultetsnämnden 2008-10-13 1 Ämnesområde Medie- och kommunikationsvetenskap vid Luleå tekniska universitet

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/65 Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING. Filosofiska fakultetsnämnden

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING. Filosofiska fakultetsnämnden ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MUSIKALISK GESTALTNING Filosofiska fakultetsnämnden 2007-09-17 1 Ämnesområde I ämnet Musikalisk gestaltning studeras och gestaltas konstnärliga problemställningar

Läs mer

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Högskolepoäng: 240 Ansvarig: Teknisk- naturvetenskaplig fakultetsnämnd Huvudområde: Matematikdidaktik Nivå: Forskarutbildning Fördjupning: Filosofie

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska

Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 1 oktober 2007. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i experimentell fysik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i experimentell fysik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-359-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i barn- och ungdomsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-15 Dnr 512-1914-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENTREPRENÖRSKAP OCH INNOVATION. FFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENTREPRENÖRSKAP OCH INNOVATION. FFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENTREPRENÖRSKAP OCH INNOVATION FFN-ordförande 2018-05-16 1 Ämnesområde Entreprenörskap och innovation omfattar organisationsutveckling med särskilt fokus

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I DRIFT OCH UNDERHÅLLSTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Drift och underhållsteknik är ett tvärvetenskapligt ämnesområde som bygger på samspel

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå inom området biblioteks- och informationsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå inom området biblioteks- och informationsvetenskap HÖGSKOLAN I BORÅS Biblioteks- och informationsvetenskap/ Bibliotekshögskolan 2014-05-27 Dnr 962-10-63 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå inom området biblioteks- och informationsvetenskap

Läs mer

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan Sida 1(5) Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan Ansökan ska vara disponerad enligt nedanstående mall. Ansökan med bilagor, 1 ex av åberopade

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2017/658 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i latin

Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 12 november 2007 (ändrad den 12 oktober 2011). Studieplanen kompletteras

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.4-1421-14 Datum 2014-10-10 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet U 2013/69 Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 2013-02-21. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Riktlinjer för antagning som docent

Riktlinjer för antagning som docent Dnr UTBVET 2018/408 Riktlinjer för antagning som docent Fastställda av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2018-06-07 Innehållsförteckning 1. Allmän information 3 2. Krav för antagning som docent

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STÅLBYGGNAD. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STÅLBYGGNAD. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I STÅLBYGGNAD TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet Stålbyggnad är huvudsakligen inriktat mot utformning av nya konstruktionsformer i höghållfast

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Utbildning på forskarnivå i Geoteknik omfattar jords och korniga massors mekanik (inklusive snömekanik).

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy. Filosofiska fakultetsnämnden ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSTERAPI/ Occupational therapy Filosofiska fakultetsnämnden ordförande 2018-12-20 1 Ämnesområde Arbetsterapi omfattar kunskap om människans dagliga

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i journalistik, medier och kommunikation, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i journalistik, medier och kommunikation, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i journalistik, medier och kommunikation, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation och design

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation och design 1 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation och design Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 2007-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Ämnet, och kunskapen inom detta, byggs

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Industriell design omfattar teorier och metoder för design av varor och tjänster med utgångspunkt

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL LOGISTIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Industriell logistik omfattar förädlingsflöden och deras styrning. Produktionsplanering, transportplanering,

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/782 Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/808 Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GENUS OCH TEKNIK TFN-ordförande 2016-02-11 1 Ämnesområde Genus och teknik omfattar studier av människa, teknik och organisation i arbetslivet ur ett genusperspektiv.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/812 Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I EXPERIMENTELL FYSIK TFN-ordförande 2015-03-19 1 Ämnesområde Ämnet omfattar experimentell fysik med inriktning mot materialvetenskap inom mikro- och nanoområdet

Läs mer