E-post. Gäller för: Landstinget i Värmland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "E-post. Gäller för: Landstinget i Värmland"

Transkript

1 LK/ Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Administrativa staben 2 6 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Landstingsdirektören E-post Gäller för: Landstinget i Värmland För e-post gäller samma regler som för vanlig post. Det innebär att e-post som du skickar och som du får i din e-postlåda kan vara allmänna handlingar. Enligt offentlighetsprincipen kan media eller en privatperson begära att få ta del av våra handlingar, under förutsättning att de är allmänna. Därför kan du inte neka om någon vill läsa din e-postlista. Om innehållet är av betydelse för verksamheten och organisationen ska e-postmeddelanden diarieföras. Som i alla andra sammanhang i ditt arbete ska du följa landstingets värdegrund: Alla människor har lika värde och ska mötas med respekt. I denna riktlinje finns grundläggande regler och råd för e-postanvändningen inom landstinget. E-post ska diarieföras Om någon vill läsa din e-postlista kan du inte neka. Om innehållet i e- postmeddelandet är en allmän handling ska det diarieföras. E-post ska diarieföras på samma sätt som vanlig post. Det innebär att om brevet innehåller information som är av betydelse för landstingets verksamhet och kan anses som allmän handling, ska det diarieföras utan dröjsmål. I första hand gäller det e-post som inkommit från andra myndigheter, företag eller privatpersoner eller som du skickar till adressater utanför landstinget. Även intern e-post som inte är arbetsmaterial eller av ringa betydelse ska diarieföras. E-post som ska diarieföras ska vidarebefordras till landstingets diarium för diarieföring och arkivering. E-post som innehåller uppgifter om en patients vård och behandling ska skrivas ut på papper och skannas in i journalen, om det är uppgifter som ska journalföras. Meddelandet ska därefter tas bort från e-postprogrammet. För råd om diarieföring kan man vända sig till landstingets diarium. Din e-postlista ska kunna visas upp Din e-postlista (Inkorgen och Skickat) är att betrakta som ett diarium och ska vid förfrågan från medborgare eller media visas upp eller kopieras. Detta gäller även när du är frånvarande; se under rubriken Bevakning av e-postlistan. Postlistan behöver dock inte sparas utan kan gallras när du bedömer att e-postmeddelandet inte längre är aktuellt. 1 (6)

2 Bevakning av e-postlåda Du är skyldig att öppna och läsa din e-post varje dag. När du är frånvarande ska du aktivera ett frånvaromeddelande med hänvisning till en kollega. Bland inkommande e-post kan finnas allmänna handlingar som måste diarieföras utan dröjsmål. Det kan också finnas brådskande ärenden som måste handläggas omedelbart, exempelvis begäran om att få ta del av journal eller andra allmänna handlingar. Därför måste du öppna din e-post varje dag. När du är frånvarande Landstinget måste ha rutiner som säkerställer att innehållet i anställdas e-postlåda är tillgängligt för landstinget även under den anställdes frånvaro. Landstingsdirektör, chefer och andra anställda som särskilt ofta tar emot e-post som ska diarieföras ska vid sin frånvaro se till att någon annan anställd kan kontrollera e- postlådan. Övriga anställda ska aktivera ett automatiskt frånvaromeddelande med hänvisning till en kollega. Om en anställd är frånvarande och dennes e-postlåda behöver öppnas kan Landstings-IT göra det. Detta gäller exempelvis vid begäran om utlämnande av allmänna handlingar (offentlighetsprincipen). Att lämna ut e-post Du måste ta reda på om det går bra att lämna ut en handling. Om du är osäker på vad som får lämnas ut ska du kontakta din chef. Om någon begär att få ta del av dina e-brev, ska du ta reda på om de är allmän handling och om de är sekretessbelagda. Kommer du fram till att handlingen inte kan lämnas ut ska du informera om orsaken till detta. Om den som begär ut handlingen ändå vill ta del av den ska du informera om rätten till att få ett formellt avslagsbeslut med besvärshänvisning. Vem som har rätt att fatta ett sådant avslagsbeslut framgår av landstingsstyrelsens delegeringsordning. Regler för god säkerhet Handlingar som omfattas av sekretess får du inte skicka via e-post. Öppna inte meddelanden som kan misstänkas innehålla virus. E-post är sårbar för obehörig åtkomst, vilket kan leda till att sekretessbelagd information kommer i orätta händer men också till att informationen förändras eller går förlorad. Det är lätt att feladressera e-post och virusangrepp sker ofta via e-post. Med tanke på detta ska nedanstående regler följas: Patientrelaterad och annan sekretessreglerad information ska inte sändas via e- post. Undantag gäller genom särskilda regler för kallelser och påminnelser inom hälso- och sjukvården. 2 (6)

3 E-post från okända avsändare ska behandlas med försiktighet, särskilt om den innehåller bifogade filer. Om e-postmeddelandet på något sätt verkar misstänkt, ska inte meddelandet och framför allt inte bifogade filer öppnas. Vid misstanke om virussmitta ska Landstings-IT omedelbart informeras. Virusvarningar ska inte sändas vidare, utan kontakt ska tas med ITsäkerhetsansvarig. Att nå rätt målgrupp med rätt kanal Gör inte massutskick via mejl. Kontakta kommunikationsenheten för val av kanal. Om du och din verksamhet har information som du vill sprida brett inom landstinget ska du kontakta kommunikationsenheten. Du får då hjälp att välja rätt kommunikationskanal för din målgrupp. Landstinget har ett generellt förbud mot massutskick via e-post (hela globala adresslistan eller liknande). Det finns andra kanaler att använda när du vill nå många inom landstinget. Funktionsbrevlåda När patienter vill använda digitala medier för att kontakta vården ska de i första hand använda e-tjänsterna på 1177.se. För att underlätta för privatpersoner och landstingets personal kan verksamheter inom landstinget välja att ha en funktionsbrevlåda. Har verksamheten en särskild funktionsbrevlåda, kan privatpersoner hänvisas till att i första hand använda den i stället för att skicka e-post direkt till de anställda. En funktionsbrevlåda anskaffas på samma sätt som övriga e-postadresser. Varje funktionsbrevlåda ska ha en huvudansvarig och minst en reservperson. Funktionsbrevlådan ska läsas minst en gång per arbetsdag. Vilka som har och har haft tillgång till funktionsbrevlådan ska dokumenteras. E-tjänsterna på 1177.se bör användas när patienter behöver kontakta vården i ärenden som rör vård och behandling. Förtroendevalda inom landstinget Politikers och fackliga representanters e-post räknas som allmän handling om innehållet rör deras förtroendeuppdrag hos landstinget. För förtroendevalda politiker gäller i princip samma regler som för anställda vad gäller handlingar som rör deras förtroendeuppdrag hos landstinget. Interna partimeddelanden och liknande räknas däremot inte som allmänna handlingar. Samma princip gäller för fackligt förtroendevalda. 3 (6)

4 Privat e-post Privata e-postmeddelanden bör flyttas till en mapp med rubriken Privat. Som anställd i landstinget kan du använda din e-postadress för att skicka och ta emot privata e-brev om det inte inverkar negativt på arbetets utförande eller landstingets säkerhet. Du måste vara medveten om att e-postlådan under vissa omständigheter (till exempel i brådskande situationer vid frånvaro) kan komma att öppnas. Därför bör privata brev särskiljas från de e-postmeddelanden du tar emot i tjänsten. Detta sker enklast genom att du i e-postprogrammet skapar en mapp som märks Privat och dit de e-postmeddelanden som inte rör tjänsten överförs. Praktiska råd om utformning, vett och etikett Svara snabbt, skriv kort, följ landstingets skrivregler. Och glöm inte att visa hänsyn till den som du skickar ditt meddelande till. E-post är, precis som vanliga brev, i många fall landstingets ansikte utåt. Ditt sätt att skriva och hantera e-post påverkar både din verksamhets och din egen image. Det påverkar också den som tar emot de e-postmeddelanden som du skickar. Därför ska du alltid följa vissa vett- och etikettregler när du skickar e-post, både för meddelanden med mottagare utanför och inom landstinget. E-postmeddelanden ska också följa landstingets skrivregler och riktlinjen för landstingets grafiska profil. Grundregeln när du tar emot e-post är att du ska svara så snabbt som möjligt. Kan du inte svara genast bör du be att få återkomma. Visa hänsyn De e-postmeddelanden som du skickar bör alltid ha en vänlig och saklig ton. Du ska visa hänsyn till och ha respekt för både den du skriver till och den som du eventuellt nämner i ditt meddelande. Tänk också på integriteten. Skvaller, ryktesspridning, förtal och personangrepp hör inte hemma i e-postmeddelanden. E-post som är direktadresserad till en person är avsedd för den personen. Om du fått ett e-postmeddelande som gjort dig upprörd ska du noga tänka igenom vad du skrivit innan du klickar på skicka. Ibland kan du behöva vänta en dag eller två innan du svarar på ett sådant e-postmeddelande. Förvissa dig också om att du inte skickar meddelandet till fler än den eller dem som det berör. Skicka aldrig e-postmeddelanden till personer som inte berörs av innehållet. Följ skrivregler E-postmeddelanden ska, precis som vanliga brev, ha ett välvårdat språk och texten ska följa landstingets skrivregler. Ange alltid ämnet för meddelandet. Försök uttrycka det på ett sådant sätt att det klargör innehållet för mottagaren. 4 (6)

5 Skriv kort! Då är möjligheten större att ditt meddelande läses även av mottagare som har många meddelanden i sin inkorg. Undvik att bifoga stora och många filer. Skriv med små bokstäver (gemener). Stora bokstäver (versaler) är svårare att läsa. Bakgrund, bilder och typsnitt Utformningen av e-postmeddelanden ska vara enkel och tydlig. Bakgrundsbilder och andra bilder, till exempel landstingsloggan, ska inte användas i våra mejl. Bilder gör att filen blir större och tynger ner e-postsystemet. För att få ett ansikte till ditt namn i dina e-postmeddelanden kan du lägga till en bild i Microsoft Outlook. Bilden ska vara en porträttbild på dig själv av typen passfoto. För att den inte ska tynga ner e-postsystemet ska du lägga in den enligt instruktioner på intranätet. De typsnitt som vi ska använda i e-postmeddelanden är Arial i storleken 10 punkter eller Calibri 11 punkter. Hälsningsfraser Valet av tilltal och hälsningsfraser beror naturligtvis på hur väl man känner adressaten. I mejl som riktar sig till enskilda personer är Hej! med utropstecken ett vanligt hälsningsuttryck. Som avslutande hälsningsfras kan du skriva Hälsningar eller Med vänlig hälsning. Använd inte förkortningen Mvh (för Med vänlig hälsning). I mindre formella brev kan du i vissa fall avsluta med bara ditt eget namn. Signatur I våra e-postmeddelanden ska det tydligt framgå vem som är avsändaren. Därför ska signaturen innehålla namn, befattning, telefonnummer, e-postadress, organisation (Landstinget i Värmland), verksamhet, adress och webbadress. Lämpligt typsnitt är Arial 8 punkter eller Calibri 9 punkter. Arbetar man till exempel på Centralsjukhuset ska signaturen se ut så här: Anders Andersson Sjuksköterska anders.andersson@liv.se Landstinget i Värmland Medicinkliniken Centralsjukhuset Karlstad Besöksadress: Rosenborgsgatan Signaturen gör du i Outlook; se hjälpfunktionen i programmet. Signaturen kan infogas automatiskt varje gång du skapar ett nytt e-postmeddelande. Använd inte för långa signaturer. Innefattar din tjänst flera roller, är det möjligt att använda olika signaturer i olika roller. 5 (6)

6 Felsänd e-post Om du förstår att ett e-postmeddelande som du fått har hamnat fel och egentligen skulle skickas till någon annan, ska du meddela avsändaren det. Alternativt kan du sända e-postmeddelandet vidare till den person som det var ämnat för. Prioritet Om du vill visa e-postmottagaren hur snart denne bör läsa ditt meddelande kan du ange prioritetsnivå. Då visas en symbol i mottagarens inkorg. Använd funktionen endast när det verkligen behövs. När anställning upphör När du slutar i landstinget ska du tömma ditt e-postkonto. När den anställde ska avsluta sin anställning hos landstinget, är det viktigt att denne går igenom sin samlade e-post och raderar de meddelanden som inte ska diarieföras och sparas. Brevlådan ska vara tom när den anställde lämnar sin arbetsplats. Den anställdes chef ansvarar för att e-postkontot avslutas. Läs mer På intranätet kan du läsa landstingets riktlinjer: skrivhandledning och grafisk profil. Ordförklaring Allmän handling Med allmän handling menas varje handling tryckt eller elektronisk, som har inkommit till eller upprättats inom en myndighet. En journal är en allmän men inte offentlig handling. Offentlig handling Offentlig handling är en allmän handling som inte är sekretessbelagd. Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen innebär bland annat att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar. Sekretess Enligt sekretessbestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen får landstingets medarbetare inte avslöja uppgifter varken muntligt eller genom att lämna ut en allmän handling. Sökord: e-post, mejl Utarbetad av: Kristina Borgsten, Isabelle Edgren, Elisabet Petersson 6 (6)

Offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen Förhandlingsoffentlighet Sammanträde vid domstol och beslutande församling ska vara offentligt Yttrande- och informationsfrihet Medborgare har rätt att fritt uttrycka sig i tal och

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Office 365 Kompetens 2013 / MB

Office 365 Kompetens 2013 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning... 2 Koppling mobiltelefonen / pekplatta till systemet... 2 Tema... 2 E post... 2 E-post inställningar (signatur)... 2 E-posthistorik samt sökning...

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Datum 2008-01-14 Kommunikationsavdelningen Södertälje kommuns riktlinjer för E-post Följande riktlinjer omfattar användningen av e-post i Södertälje kommun men omfattar inte elevers användning av e-post.

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

2003-10-23 Rektors kansli Dnr 10-339/03. Rutiner för post och e-posthantering på Mälardalens högskola

2003-10-23 Rektors kansli Dnr 10-339/03. Rutiner för post och e-posthantering på Mälardalens högskola 2003-10-23 Rektors kansli Dnr 10-339/03 Rutiner för post och e-posthantering på Mälardalens högskola Innehållsförteckning Offentlighetsprincipen allmänhetens rätt och myndighetens skyldigheter s. 1 Utdrag

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

Användarmanual Outlook-plugin Outlook-plugin för Mina meddelanden

Användarmanual Outlook-plugin Outlook-plugin för Mina meddelanden Outlook-plugin för Mina meddelanden 2016-02-09 (/Preliminär): Sida 1 av 18 Mina meddelanden Mina meddelanden är en tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner till privatpersoner och företag.

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Administrera utskick på utbildningstillfälle

Administrera utskick på utbildningstillfälle Administrera utskick på utbildningstillfälle Man kan administrera utskick för ett utbildningstillfälle på följand tre sätt: Via knappen Skapa utskick till markerade i under fliken Deltagare Vi länken Skicka

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess Tillämpning Kommun, offentlighet och sekretess www.hudiksvall.se kunskap personligt möte meddelarfrihet klarspråk hint.hudiksvall.se medier Kommunen Kommunen är en demokratiskt styrd organisation som leds

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

CHECKLISTA. Hudiksvalls kommun. Checklista för. akuta. åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendvalda

CHECKLISTA. Hudiksvalls kommun. Checklista för. akuta. åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendvalda CHECKLISTA Hudiksvalls kommun Checklista för akuta åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendvalda Checklista för akuta åtgärder vid hot och krissituationer för förtroendevalda Vid akut behov

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av den interimistiska direktionen den 10 december 2014, 5 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016!

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Första kontakten med din arbetsplats Sid 3 Närvaro Sid 3 Utdrag ur belastningsregistret Sid 3 Lönerapportering Sid

Läs mer

Uppföljning av webbtillgänglighet

Uppföljning av webbtillgänglighet Information Uppföljning av webbtillgänglighet Samtliga följande frågor finns i webbriktlinjers självtest, d v s http://webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats/ Nivå A AAA Rubrik: Undvik CAPTCHA Fråga: Finns

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

LATHUND OUTLOOK 2003. RXK Läromedel, Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se

LATHUND OUTLOOK 2003. RXK Läromedel, Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se LATHUND OUTLOOK 2003 RXK Läromedel, Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet

Läs mer

Matriks Automate 1.4 Praktiska exempel. Navision / Microsoft Dynamics NAV. Hur det funkar i verkligheten. Joakim Hansson 2009-08-19

Matriks Automate 1.4 Praktiska exempel. Navision / Microsoft Dynamics NAV. Hur det funkar i verkligheten. Joakim Hansson 2009-08-19 Matriks Automate 1.4 Praktiska exempel Navision / Microsoft Dynamics NAV Hur det funkar i verkligheten. Joakim Hansson 2009-08-19 Det är min förhoppning att du har nytta av den erfarenhet som ligger bakom

Läs mer

Råd. Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog

Råd. Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog Råd Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog Innehåll 1. Inledning... 3 2. Problemställning... 3 3. Lagstiftning... 3 3.1 Offentlighetsprincipen... 4 3.2 Allmänna handlingar... 4 3.3 Inkommen eller förvarad

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Innehållsförteckning INTRODUKTION ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX?

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Intro: Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Jag skulle gärna tala med XX finns han/hon där?

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för dokumenthantering i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2010-09-01, 96 1 Reglernas omfattning Dessa regler gäller för - kommunfullmäktige - kommunstyrelsen - övriga nämnder - övriga

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

BLUSTAR WEB DATOR Röstbrevlåda och aktiviteter på anknytningar för anställda på KI med KI ID, från en dator.

BLUSTAR WEB DATOR Röstbrevlåda och aktiviteter på anknytningar för anställda på KI med KI ID, från en dator. 2016 BLUSTAR WEB DATOR Röstbrevlåda och aktiviteter på anknytningar för anställda på KI med KI ID, från en dator. Innehåll Beskrivning... 2 Vad är Blustar Web?... 2 Logga in på Blustar Web... 2 Logga in...

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET

ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen, Tillsynsenheten Ansvarig: SAS Uppdaterad: 2015-12--21 POLICY Uttrycker ett övergripande

Läs mer

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Dokumentnamn Instruktion för e-post Dokumenttyp Instruktion Omfattar Kommunen Dokumentägare Dokumentansvarig Publicering Insidan Fastställd

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

PLATINA 1(15) Ett ärende, från början till slut

PLATINA 1(15) Ett ärende, från början till slut 1(15) Ett ärende, från början till slut 2(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING ---------------------------------------------------------------------------------------- 3 1 NYTT DIARIEFÖRT ÄRENDE ----------------------------------------------------------

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt.

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Lena Gråberg, lena.graberg@dom.se, 063-15 06 26 Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Beslutet gäller from 2015-02-16. Beslut om prenumerationsavgifter gäller

Läs mer

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar Version 1.3 Uppdaterat 2016-03-31 Hantera handlingar: - Gemensam utbildningsplan - Periodisk rapport, närvarorapportering - Informativ rapport

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

HANDLEDNING Behörigheter och rättigheter, Evolution

HANDLEDNING Behörigheter och rättigheter, Evolution Behörigheter och rättigheter, Evolution SIDAN 2 AV 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEHÖRIGHETER OCH RÄTTIGHETER I EVOLUTION...3 2. RÄTTIGHETER...3 2.1. RÄTTIGHETER GENOM ROLLER...3 2.2. ADMINISTRATION AV ROLLER

Läs mer

Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu

Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu 2014-01-23 Bakgrund Folkhögskola.nu har utvecklat en funktion som gör det möjligt för skoladministratörer att skapa kursspecifika digitala

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Godkänd av Monica Holmgren chef Vård-

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL)

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) EGENKONTROLL DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) BRA ATT VETA OM EGENKONTROLLPROGRAM Du som tänker sälja folköl till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15 DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15 2 (14) Innehåll INLEDNING 3 PRESTANDAFÖRBÄTTRINGAR I CHAOS 3 4 BAKGRUND 4 Kontroll av fönsterinställningar... 4 Vista-kompabilitet.... 4 Kompatibelt med långa

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

En grafisk guide till vår identitet

En grafisk guide till vår identitet En grafisk guide till vår identitet Välkommen till vår grafiska manual Ett grafiskt profilprogram har ingenting att göra med vad du eller jag tycker är snyggt. Ett tydligt grafiskt program är en konkurrensfaktor.

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer