Instruktion för arbete med säkerhetsskydd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion för arbete med säkerhetsskydd 2011-11-04"

Transkript

1 Verktygslådan SMART Titel Utgåva Instruktion för arbete med säkerhetsskydd Syfte Säkerhetsskyddet skall förebygga: Att uppgifter som omfattas av sekretess och som rör rikets säkerhet obehörigen röjs, ändras eller förstörs (informationssäkerhet). Att obehöriga får tillträde till platser där de kan få tillgång till uppgifter som avses ovan eller där verksamhet som har betydelse för rikets säkerhet bedrivs (tillträdesbegränsning). Att personer som inte är pålitliga från säkerhetssynpunkt deltar i verksamhet som har betydelse för rikets säkerhet (säkerhetsprövningar). Brott som kan hota rikets säkerhet så som spioneri och sabotage. 2. Omfattning Följande områden ska särskilt beaktas: Säkerhetsskyddsanalys Informationssäkerhet Tillträdesbegränsning Säkerhetsprövningar Utbildning och kontroll Bestämmelserna om säkerhetsskydd omfattar kommunens egen verksamhet, bolag, föreningar och stiftelser som kommunen utövar ett rättsligt bestämmande eller inflytande över. Det rättsliga inflytandet finns när kommunen har mer än 50 % av aktierna eller motsvarande inflytande, eller när kommunen har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna. 3. Genomförande 3.1 Säkerhetsskyddsanalys En säkerhetsskyddsanalys ska upprättas och vid behov uppdateras. Uppdatering och översyn ska ske minst en gång per år. Analysen ska omfatta: Behovet av säkerhetsskydd. Vilka uppgifter i verksamheten som ska hållas hemliga. Vilka funktioner som ska säkerhetsprövas. Vilka anläggningar och platser som har behov av säkerhetsskydd. Säkerhetsskyddsanalysen är hemlig och ska förvaras enligt reglerna för hemlig handling (3.6). 3.2 Säkerhetsskyddschef En säkerhetsskyddschef och en ersättare utses vid varje ny mandatperiod av kommunstyrelsen.

2 3.3 Säkerhetskänsliga uppgifter Behörig att ta del av säkerhetskänsliga uppgifter är endast den som: Bedöms pålitlig från säkerhetssynpunkt. Har tillräckliga kunskaper om säkerhetsskydd. Behöver uppgifterna för sitt arbete i den verksamhet där hemliga uppgifter förekommer. Säkerhetsprövning ska göras av personer i vars befattningar ingår att handlägga eller få del av säkerhetskänsliga uppgifter. 3.4 Säkerhetsklassning I säkerhetsanalysen framgår det vilka befattningar som är säkerhetsklassade. Om en befattning säkerhetsklassats innebär detta att befattningen endast får innehas av personer som registerkontrollerats, säkerhetsprövats och är svenska medborgare. Klassningen är kopplad till i vilken omfattning som personen i aktuell befattning kommer att hantera hemlig information. Följande säkerhetsklasser kan bli aktuella: Säkerhetsklass 1: I stor omfattning får del av kvalificerad hemlig information (Klassning endast efter beslut av regeringen). Säkerhetsklass 2: I en omfattning som inte är obetydlig får del av sådana uppgifter. Säkerhetsklass 3: I övrigt får del av uppgifter som omfattas av sekretess. Säkerhetsprövning, säkerhetsklassning och uppgifter från registerkontroll är en hemlig handling och förvaras därför på avsedd plats. Säkerhetsprövning ska göras innan en person tillträder en säkerhetsklassad befattning. För den som har anlitats i befattning i säkerhetsklass 1 och 2 gäller att ny registerkontroll ska göras: Minst vart femte år. När den som innehar befattningen har ingått äktenskap eller inlett ett samboförhållande efter den senaste registerkontrollen. Vid annan särskild anledning. Bestämmelserna om säkerhetsprövning ska ingå i det anställningsavtal som upprättas vid anställningen. 3.5 Säkerhetsprövning Syfte och omfattning Säkerhetsprövning syftar till att pröva personers pålitlighet att ta del av hemlig information eller delta i verksamhet där sekretessbelagd verksamhet behandlas. Säkerhetsprövning ska göras för alla personer som på ett eller annat sätt får del av hemliga handlingar, tillträde till säkerhetsskyddade anläggningar eller ska delta i någon verksamhet som rör rikets säkerhet. Vid säkerhetsprövning gäller inte kravet på svenskt medborgarskap. Kommunen ska återrapportera till säkerhetspolisen om resultatet av säkerhetsprövningen.

3 Säkerhetsprövning grundas bl.a. på: Personlig kännedom om personen. Referenser, intyg, betyg mm. Uppgifter från registerkontroll och särskild personutredning (om detta är tillämpligt). Identitetskontroll ska göras om detta inte är obehövligt. Registerkontroll utförs av säkerhetspolisen på begäran av säkerhetsskyddschefen eller dennes ersättare. Säkerhetsskyddschefen beslutar om de uppgifter som framkommit vid registerkontrollen ska beaktas i säkerhetsprövningen. Förtroendevald kan inte registerkontrolleras, men är den förtroendevald även anställd i en säkerhetsklassad befattning säkerhetsprövas han/hon i denna egenskap. Förtroendevald som är styrelseledamot i ett kommunalt bolag kan säkerhetsprövas om bolaget har sådan verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslagen. En säkerhetsklassad anställning får innehas endast av den som är Svensk medborgare. Regeringen ha möjlighet att i enskilda fall medge undantag från kravet Registerkontroll Framställan om registerkontroll sker på särskilt formulär till Rikspolisstyrelsens säkerhetsskyddsrotel. Den som ska genomgå registerkontroll ska ge sitt samtycke till kontrollen genom att detta antecknas på formuläret. Lämnat samtycke gäller även för de obligatoriska förnyade kontroller som ska genomföras Särskild personutredning och personligt samtal (Säkerhetsklass 1 och 2) En särskild personutredning ska äga rum vid registerkontroll som avser funktioner som placerats in i säkerhetsklass 1 och 2. En särskild blankett som kan rekvireras från SÄPO fylls i av den som ska kontrolleras. Vid anställning i funktion i säkerhetsklass 1 ska ett personligt samtal genomföras av en tjänsteman vid SÄPO. 3.6 Hemlig handling Definition av hemlig handling Sekretessbelagd (hemlig) totalförsvarsinformation som vi får från andra myndigheter och/eller som vi själva producerar om förhållanden, förutsättningar, personal, anläggningar, verksamheter och planer och som berör rikets säkerhet Behörighet att ta del av hemlig handling Endast den som är behörig att ta del av hemliga uppgifter får göra detta. Behörig är den som: Bedömts som pålitlig ur säkerhetssynpunkt utifrån genomförd säkerhetsprövning. Har tillräckliga kunskaper om säkerhetsskydd. Behöver uppgifterna för sitt arbete i den verksamhet där de hemliga uppgifterna förekommer.

4 3.6.3 Framställning av hemlig handling På första sidan anges: Handlingens beteckning. Exemplarnummer. Antal sidor. Eventuella bilagor och i så fall även antalet bilagor. På sändlistan eller särskild förteckning ska framgå hur många exemplar som upprättats och vilka som är mottagare av handlingen Spridning av hemlig handling eller hemliga uppgifter Vid kopiering av hemlig handling eller vid utdrag av delar av hemlig handling ska det antecknas på handlingen till vem kopian lämnats. När en hemlig handling delges muntligt ska även detta antecknas på handlingen. Kvittering av hemlig handling ska ske genom namnteckning och namnförtydligande i register, liggare eller på särskilt kvitto. På samma sätt ska återlämnandet kvitteras Hemlighetsbeteckning En allmän handling som är hemlig ska, hemligbetecknas genom utmärkning med stämpel eller på annat lämpligt sätt. Hemlighetsbeteckningen ska innehålla beteckningen " HEMLIG" samt ange tillämplig bestämmelse, dagen för anteckningen och den myndighet som låtit göra den. För kvalificerad hemlig handling skall hemlighetsbeteckningen dessutom innehålla uppgift om vilken myndighet som är behörig att pröva frågan om utlämnande av handlingen. En hemlighetsbeteckning på en allmän handling utgör endast en varningssignal för att det kan föreligga sekretess vilket innebär att hemlighetsbeteckningen inte innebär något bindande avgörande i sekretessfrågan Förvaring, inventering och distribution Hemliga handlingar ska förvaras i utrymme av minst säkerhetsskåpsstandard (Svensk standard 3492). Medförs hemliga handlingar utanför arbetsplatsen ska dessa hållas under omedelbar uppsikt. Av diarier/register ska det framgå var och av vem hemlig handling förvaras samt vilka åtgärder som vidtagits med handlingen (gallring etc.) Inventering av hemliga handlingar ska ske minst en gång vart femte år och protokoll ska föras. Förstöring av hemlig handling ska ske så att åtkomst eller återskapande av uppgifterna inte kan ske t.ex. genom bränning eller i dokumentförstöringsapparat eller genom fysisk förstöring av IT-media. Förstöringen ska dokumenteras. Hemliga handlingar ska sändas på ett sådant sätt att obehöriga hindras att få del av uppgifterna.

5 Försändelse med hemlig handling ska sändas som värdepost med posten eller annan likvärdig distributör Vad gör vi om vi misstänker att en hemlig uppgift kan ha röjts Om en hemlig handling saknas eller om uppgiften på annat sätt kan misstänkas var röjd och konsekvensen bedöms medföra men för rikets säkerhet ska SÄPO omedelbart kontaktas IT-system Uppgifter som klassificerats som hemliga får inte finnas eller förmedlas i kommunens datanät. Särskilda fristående dator och skrivare ska användas för behandling av hemlig information. Säkerhetskopiering ska utföras regelbundet. Datamedier ska förses med aktuell hemlighetsbeteckning. Hemliga uppgifter får sändas med telekommunikation endast om försvarsmaktens kryptosystem används Nycklar, kort mm Förvaringsutrymmen för hemliga handlingar ska vara försedda med kodlås och koden innehas av den som har ansvaret för förvaringsutrymmet. Kort, koder och nycklar som berör hemliga handlingar ska förvaras så att inte obehörig inte kan komma åt dessa. Förteckning över nycklar/motsvarande som berör sekretess och vem som är innehavare ska föras och förvaras enligt säkerhetsskyddschefens beslut. 3.7 Tillträdesbegränsning Tillträdesbegränsning (fysisk säkerhet) skall skydda mot sabotage, terrorism och spioneri. Skyddet skall utformas så att obehörigt tillträde så långt möjligt förhindras. Skyddet ska även medföra att obehöriga inte får tillträde till platser där hemlig uppgift eller annat av betydelse för rikets säkerhet förvaras Skyddet vid anläggningar skall ha den nivå som är rimlig med hänsyn till anläggningens betydelse, genomförda riskanalyser och ekonomiska förutsättningar. Om beslut fattas om skyddsobjekt innebär detta en kvalificerad form av tillträdesbegränsning. Reglerna i Skyddslagen (SFS 2010:305) om skydd för samhällsviktiga anläggningar ska i så fall tillämpas. Tillträdesbegränsningen ska utformas utifrån resultatet av säkerhetsskyddsanalysen. 3.8 Utbildning och kontroll Personal som kommer i kontakt med sekretessbelagd information ska genomgå utbildning i säkerhetsskydd. 3.9 Säkerhetsskyddad upphandling Kommunen ska innan en upphandling sker pröva om denna, helt eller delvis, ska omfattas av säkerhetsskydd. Det enskilda uppdraget inplaceras i säkerhetsklass 1-3 varvid kontroll sker mot aktuella personer. Nivåerna delas in i:

6 Nivå 1: Leverantören kommer att hantera och förvara hemliga uppgifter i sina egna lokaler. Nivå 2: Leverantören kommer att hantera hemliga uppgifter enbart i godkänd lokal som anvisats av beställande myndighet. Nivå 3: Leverantören kan komma att få del av hemliga uppgifter i sina egna lokaler. Om så är fallet ska "Säkerhetsskyddad Upphandling med säkerhetsavtal" (SUA) upprättas med leverantör och/eller underleverantör. Säkerhetspolisen ska alltid underrättas och är behjälplig med avtalsupprättande. Normalt ingår följande delar i avtalet: SUA-avtal formuleras av beställaren och underskrivs av båda parter innan affärsavtalet tecknas. Säkerhetsskyddsinstruktion i vilken Entreprenören beskriver hur säkerheten skall utformas för att möta Beställarens krav. Företagsbesök för att kontrollera de lokaler Entreprenören avser använda för att förvara sekretessbelagda handlingar. Utbildning av personal i säkerhetsskydd. Säkerhetsprövning av ledning och den personal som skall arbeta åt beställaren.

7 3.10 Ansvar och uppgifter Uppgift Kommentarer och ansvarig Övergripande ansvar för att säkerställa rätt Kommunstyrelsen är högsta civila nivå på säkerhetsskyddet totalförsvarsmyndighet på lokal nivå varför de även har det yttersta ansvaret för att säkerställa rätt nivå på Utse en säkerhetsskyddschef samt en ersättare till denne Fastställa riktlinjer och föreskrifter Upprätta och hålla säkerhetsskyddsanalysen aktuell Upprätta riktlinje och interna föreskrifter om säkerhetsskyddet Kontaktperson med säkerhetspolisen beträffande registerkontroll, säkerhetsprövning och säkerhetsklassning Fatta beslut om vem som ska handa kvalificerade hemliga uppgifter i organisationen Utformning av säkerhetsskyddet Tillsyn över säkerhetsskyddet i bolaget Tillse att anställda som innehar eller ska tillträda säkerhetsklassad befattning genomgår säkerhetsprövning Hålla diarier/register aktuella avseende var och av vem hemlig handling förvaras samt vilka åtgärder som vidtagits med handlingen (gallring etc.) Inventering av hemliga handlingar ska ske minst en gång vart femte år och protokoll ska föras säkerhetsskyddet Kommunstyrelsen fastställer varje ny mandatperiod vem som har till uppgift att verka som säkerhetsskyddschef samt en ersättare till denne Kommunstyrelsen fastställer varje ny mandatperiod riktlinjerna för säkerhetsskyddet Säkerhetsskyddschefen ska upprätta en säkerhetsskyddsanalys som uppdateras och ses över minst en gång per år. Respektive bolag ska biträda i analysen Säkerhetsskyddschefen ska upprätta interna riktlinjer och rutiner för säkerhetsskyddet Säkerhetsskyddschefen och dennes ersättare är kontaktpersoner beträffande registerkontroll, säkerhetsprövning och säkerhetsklassning Myndighetens chef fattar beslut om vilka som ska handa kvalificerade hemliga uppgifter i organisationen Bolagets VD/Berörd kontorschef har ansvar att etablera rätt nivå på säkerhetsskyddet Säkerhetsskyddschefen och dennes ersättare utövar tillsyn över säkerhetsskyddet Bolagets VD/Berörd kontorschef har ansvar för att tillse att anställda som innehar eller ska tillträda säkerhetsklassad befattning genomgår säkerhetsprövning Berörd befattningshavare som "äger" den hemliga handlingen ansvarar för att hålla diarier/register aktuella Säkerhetsskyddschefen och dennes ersättare ansvarar för inventeringen 4. Bilagor Bilaga 1: Säkerhetsskyddsanalys Bilaga 2: Hemlig handling Bilaga 3: Processbeskrivning säkerhetsprövning

Säkerhetsskyddsplan för Älvsbyns kommun

Säkerhetsskyddsplan för Älvsbyns kommun 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2015-03-20 Säkerhetsskyddsplan för Älvsbyns kommun 1 Inledning För att säkerhetsskyddet i kommunen ska uppnå en tillfredställande nivå, i enlighet med lagstiftningens krav, ska

Läs mer

Bilaga 13. Verksamhetsskyddsavtal

Bilaga 13. Verksamhetsskyddsavtal Bilaga 13 Diarienr (åberopas vid korrespondens) Bilaga 13 Verksamhetsskyddsavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PARTER... 3 2 AVTALETS OMFATTNING... 3 3 SÄKERHETSORGANISATION... 3 4 AVTALSTID... 3 5 KOSTNADER...

Läs mer

Datum 20 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL () VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA).

Datum 20 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL () VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). 1 Datum 20 Diarienr. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL () VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). Mellan Polismyndigheten i, 202100-0076 nedan kallad Polismyndigheten och Företaget nedan kallad företaget Kontaktmän

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSPLAN FÖR REGION SKÅNE

SÄKERHETSSKYDDSPLAN FÖR REGION SKÅNE SÄKERHETSSKYDDSPLAN FÖR REGION SKÅNE Fastställd av Regionstyrelsen 2012-03-15, 46 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1 2. Säkerhetsskydd 1 3. Ansvar och organisation 2 4. Säkerhetsanalys 2 5. Säkerhets-

Läs mer

Datum 2016- Dnr. /2016

Datum 2016- Dnr. /2016 Bilaga 5 Sida 1 (7) Datum 2016- Dnr. /2016 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 1) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). Mellan Polismyndigheten, 202100-0076, Box 348, 631 05 Eskilstuna nedan kallad Polismyndigheten

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess Tillämpning Kommun, offentlighet och sekretess www.hudiksvall.se kunskap personligt möte meddelarfrihet klarspråk hint.hudiksvall.se medier Kommunen Kommunen är en demokratiskt styrd organisation som leds

Läs mer

Arkivreglemente för Lerums kommun

Arkivreglemente för Lerums kommun 1 Arkivreglemente för Lerums kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2007-04-24 44/07 2 ARKIVREGLEMENTE FÖR LERUMS KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 1992-12-08 139. Reviderat 1996-02-01, 9, 2000-10-05, 112

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan för Luleå kommun

Säkerhetsskyddsplan för Luleå kommun LULEÅ KOMMUN Säkerhetsskyddsplan för Luleå kommun Reviderad 2005-12-05 Sammanställd av säkerhetssamordnare Urban Rönnbäck 2 1 INLEDNING 3 2 SÄKERHETSSKYDDSPOLICY 4 3 SÄKERHETSANALYS 4 4 SÄKERHETSSKYDDSCHEF

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av den interimistiska direktionen den 10 december 2014, 5 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Arkivreglemente för Varbergs kommun

Arkivreglemente för Varbergs kommun Arkivreglemente för Varbergs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-20, 138 2 Innehåll Arkivreglemente......3 1 Tillämpningsområde.3 2 Arkivmyndigheten 3 3 Myndigheternas arkivansvar....3 4 Redovisning

Läs mer

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL)

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) EGENKONTROLL DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) BRA ATT VETA OM EGENKONTROLLPROGRAM Du som tänker sälja folköl till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:137

Regeringens proposition 2005/06:137 Regeringens proposition 2005/06:137 Ändringar i säkerhetsskyddslagen m.m. Prop. 2005/06:137 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 9 mars 2006 Göran Persson Thomas Bodström

Läs mer

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 lina.radegard@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Arkivreglemente 2 Förutom de i arkivlagen (AL 1990:782) och

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 11 andra stycket och 44 säkerhetsskyddsförordningen

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 11 andra stycket och 44 säkerhetsskyddsförordningen FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FFS 2015:2 Utkom från trycket 2015-03-30 Försvarsmaktens föreskrifter om säkerhetsskydd; beslutade den 13 mars 2015. Försvarsmakten föreskriver

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (5) Beslut Dnr 2008-09-09 129-2008 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle kommun Box 603 801 26 Gävle Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen Förhandlingsoffentlighet Sammanträde vid domstol och beslutande församling ska vara offentligt Yttrande- och informationsfrihet Medborgare har rätt att fritt uttrycka sig i tal och

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar SID 1/7 Ansökan avser FÖRSKOLA Uppgifter om huvudman HUVUDMAN, NAMN ORGANISATIONSFORM ORGANISATIONSNUMMER/PERSONNUMMER ADRESS POSTADRESS TELEFON (ÄVEN RIKTNUMMER) MOBILTELEFONNUMMER E-POSTADRESS ORGANISATIONSFORM

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-SÄKERHETSPOLICY 2 IT-säkerhetspolicy Ulricehamns kommun med bolag 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...3 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...3 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Sekretesslagen för tekniker

Sekretesslagen för tekniker Sekretesslagen för tekniker Helena Andersson, Institutet för rättsinformatik, Stockholms Universitet Universitet 1 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen Grundlagsskyddad TF 2:1 Till främjande av

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket Regeringsbeslut II:29 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/04549/Å Ju2015/04886/PO Ju2015/05328/Å Ju2015/09908/Å Åklagarmyndigheten Box 5553 114 85 STOCKHOLM Uppdrag till Åklagarmyndigheten att i samverkan

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Offentlighets- och sekretesslag

Offentlighets- och sekretesslag Offentlighets- och sekretesslag (OSL 2009:400) För Dig som är verksam i förskola, förskoleklass, fritidshem, pedagogisk omsorg, grundskola, särskola, gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning och kommunal

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Uppdatering av Säkerhetsskyddsplan

Uppdatering av Säkerhetsskyddsplan TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten 2016-06-13 Referens 160483 Landstingsstyrelsen Uppdatering av Säkerhetsskyddsplan Förslag till beslut Landstingsstyrelsen antar redovisat

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE AA Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 4 december

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

Arkivreglemente för Hultsfreds kommun

Arkivreglemente för Hultsfreds kommun för Hultsfreds kommun Fastställt av kommunfullmäktige, 89 2 (7) Arkivreglemente för Hultsfreds kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelser om

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Reviderad januari 2006, beslut i regionstyrelsen 2006-01-17 11.

Reviderad januari 2006, beslut i regionstyrelsen 2006-01-17 11. Reviderad januari 2006, beslut i regionstyrelsen 2006-01-17 11 www.vgregion.se/pkmc Förord Säkerhetsskydd Ansvaret vad gäller säkerhetsskydd regleras bland annat i säkerhetsskyddslagen (1996:627) och säkerhetsskyddsförordningen

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Säkerhetsskyddslag (1996:627)

Säkerhetsskyddslag (1996:627) Säkerhetsskyddslag (1996:627) Lagens tillämpningsområde 1 Denna lag gäller vid verksamhet hos 1. staten, kommunerna och landstingen, 2. aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser över vilka staten,

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE

KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE EKERÖ KOMMUN Nummer: 04:1 Sida: 1 (5) KOMMUNALT ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelser om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-01-08 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:17 Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg

Läs mer

Ansökan från AB Svenska Spel om tillstånd enligt lotterilagen att anordna spel på värdeautomater

Ansökan från AB Svenska Spel om tillstånd enligt lotterilagen att anordna spel på värdeautomater Regeringsbeslut 2013-12-12 Finansdepartementet AB Svenska Spel Sturegatan 11 106 10 Stockholm Ansökan från AB Svenska Spel om tillstånd enligt lotterilagen att anordna spel på värdeautomater 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Avtalsmallar Avtalsmallar

Avtalsmallar Avtalsmallar Avtalsmallar AVTAL OM TIDSBEGRÄNSAD ANSTÄLLNING 1 Parter Arbetsgivare Namn/Firma: Organisationsnummer: Postnummer: Ort: Telefon: Arbetstagare Namn: Personnummer: Postnummer: Ort: Telefon: 1 (5) 2 Tidsbegränsad

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2016-05-25 KS 2016/0527 50044 Kommunfullmäktige Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015-2018 Förslag till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 GARANTI GARANTI FÖR FJÄRRVÄRME- OCH FJÄRRKYLEDISTRIBUTIONSSYSTEM Tekniska bestämmelser D:206 Januari

Läs mer

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se Att hantera digital information i Stockholms stad stockholm.se Maj 2016 Dnr: 5.3-3023/2016 Utgivningsdatum: 2016-05-12 Utgivare: Stadsarkivet Kontaktperson: Christina Moberg 3 (8) Innehåll Inledning 4

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-21 BESLUT Länsförsäkringar Fondförvaltning AB FI Dnr 13-13944 Tegeluddsvägen 11 13 Delgivning nr 2 106 50 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 14-10-20.

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges riksbanks beslut den 17 december 2015 i ärende dnr 2015-00746 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer