Gustava, du drömmer! av Ann-Luise Bertell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gustava, du drömmer! av Ann-Luise Bertell"

Transkript

1 Gustava, du drömmer! av Ann-Luise Bertell Personer: GUSTAVA TROTZIG, 1870-talet MODERN, 1870-talet SARA, 1870-talet MÄRTA, 2009 MARGETA, 1670-talet

2 SCEN 1 Jaha, ni är redan här. Ursäkta mig, jag är lite försenad, eller jag tänkte att ja men nu är ni här. Rafael. Öppnar Rafaels dörr och talar några ord med honom. Man hör hans röst. Alldeles strax. Ja, vi börjar väl då. Varmt välkommen till denna litterära soaré här på Kyrkoesplanaden. Jag kommer att framföra några dikter och så kommer min man att berätta om sin forskning och läsa ur sin bok som kom ut 1876, Finland och mörkret, häxprocesserna i Österbotten på 1600-talet. Det är min man, Rafael som ni förstås alla är här för att träffa. Han sitter och skriver där inne i sitt arbetsrum. Han meddelade att han bara skulle slutföra det han höll på med, han kommer snart. Förlåt frun, men teet är inte klart, sa ni inte att de skulle komma först Det är bra, Sara. Tack så mycket. Och byt till serveringsdräkten. Ja ursäkta mig, det här är min hushållsassistent, som det visst heter nuförtiden. Sara försöker säga någonting. Det är bråttom, förstår du. Gå genast och börja med teét. Sara går ut. Välkomna hit till vår lilla enkla våning. Rafael kommer strax, han är bara lite frånvarande då han skriver. Ni vet, han går så helt upp i sitt arbete, kan inte tänka på någonting annat. Men snart dyker han upp här med sitt lurviga huvud. Han hinner knappt träffa sin barberare, fast jag har bokat tid åt honom. Tänk att utan Rafael skulle alla gamla trollramsor ha gått förlorade för eftervärlden. Tänk en sådan förlust, utan Rafael skulle Finlands folk inte känna till sin egen grymma svarta historia. Nåväl, var var jag? Ja, tee t naturligtvis. Sara! Sara kommer. Ja frun. Hur går det med tee t? Bra. Jaha? Det kommer snart. Sara tänker gå igen. Vi har inget socker här, du har glömt sockret. Ja frun.

3 Låt det inte upprepas. Då kommer jag inte att vara nådig mot dig. Förstår du vad jag säger. Ja frun. Sara går. Ja jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Ibland inbillar jag mig att hon glömmer saker bara för att förarga mig. Jag är antagligen lite trött. Det blev ingenting av min vila i dag på eftermiddagen. Jag hade så mycket att stå i då ni skulle komma hit. Går fram till Rafaels dörr. Först då vi träffades, Rafael och jag, ville han bli sagoförfattare. Han skrev också riktigt trevliga sagor, men så skickade han en saga till den här Topelius, ni har säkert hört om honom, som alla höjer till skyarna. Jaha. Vi kanske måste börja utan honom. Sara! Sara kommer inte. Sara! Ska jag hämta repet! Sara! Ursäkta mig, vi måste vänta. Hon är så dålig på att göra upp eld. Ja, ni ser hur jag har det. Sara kommer in och börjar servera thé. Var har du hållit hus? Börja genast med teserveringen. Det är någonting som jag har i luftvägarna, någonting som inte går att hosta upp. Det piper då jag andas. Hör ni?. Jag måste sova med tre kuddar under huvudet och ändå har jag svårt att få sömn. Ofta ligger jag vaken till långt efter ett på natten. Och jag vaknar kring femsnåret av att jag hostar så förfärligt. Ni kan tänka er att jag inte känner mig särskilt utvilad. Paus. Gustava har inget mer att säga. Kanske medan vi väntar, jag kunde ta och läsa ett stycke ur Rafaels bok? Det vill ni säkert, det skulle han ha gjort själv också och då kan jag säga att jag redan har läst ett stycke då han kommer. Går fram till hans dörr och knackar uppfodrande. Rafael! Nu börjar vi! Han är som besatt av sitt arbete kan man nästan säga. Det är de facto det enda han bryr sig om. Eller nästan. Vi har en dotter, Sofia, henne brukar han samtala med på söndagseftermiddagarna. Då hon är hemma naturligtvis. Hon studerar vi läroverket i Uleåborg. Rafael är en modern far och vill att hans dotter ska studera.

4 Men nu ska jag inte dryga ut er tid, nu kastar vi oss över kvällens ämne. Häxförföljelserna i Österbotten på talet. Och i min hand har jag boken Finland och mörkret av min käre make Rafael Trotzig. Och nu ska jag hans hustru läsa ett litet stycke, som jag hoppas till er förnöjsamhet. Så fort Rafael kommer så tar han över. Hon läser. Då kristendomen vann fotfäste i de germanska länderna bestämde prästerna att folkets gamla traditioner var djävulens styggelse. Var inte så klumpig, Sara. Nej frun. Ja ursäkta, jag ska fortsätta. Den urgamla tron på trolldom ställdes då i sammanhang med tron på djävulens makt och trollpackorna ansågs kunna med djävulens hjälp bringa fördärv och skada över både människor och djur. Men om redan detta gjorde förbundet med djävulen straffbart ur världslig rättssynpunkt, ansåg sig kyrkan ha ännu större skäl till kamp mot djävulen och hans anhang därför att han sökte vinna människornas själar. Sara, nu får du skynda dig! Gästernas halsar är torra och deras magar bara knorrar efter kakor. Ja frun. Jag ska läsa stycket till slut. Härav fick häxprocesserna sitt upphov, denna hemska av kyrkans djävulstro framkallade sjukdom, som i mer än 300 år höll Europas folk i en förföljelse och mordgalenskap utmynnande yrsel. Detta är alltså bara inledningen till hela verket. Boken är hela 152 sidor. Rafael signerar den sedan efter soarén, åt alla som vill köpa den. Men nu ska vi njuta av vårt té. Paus. Ursäkta mig, ett ögonblick. Går fram till Rafaels dörr. Käre lille Rafael, dina gäster väntar. Rafael? Ska du inte komma och dricka té med dina gäster? Kan jag komma in ett ögonblick? Hon får inget svar. Vänder sig till publiken.

5 Jag hoppas ert té är till belåtenhet. Sara, jag ska också ha té, vart är du på väg? Ursäkta frun, jag mår så illa, jag tror jag måste kasta upp. Din lögnhals. Kom genast och häll upp en kopp åt mig. Sara rusar ut med handen för munnen. Allt måste man göra själv. Till och med hälla upp té. Och lägga i sockret. Och mjölken. Men jag hade lovat Saras mor, förstår ni, en avlägsen släkting till mig, faktiskt. Mycket avlägsen, men vad kan man. Rafael var inte särskilt förtjust i arrangemanget, nej, ja, ska jag vara ärlig så avskyr Rafael Sara. Det är bara tack vara mig. Men, som ni märker, jag börjar ge upp hoppet. Som nu till exempel, hon skämmer ut mig inför er alla. Jag hoppas att téet ändå smakar någorlunda. Ja, vädret kunde vara lite varmare eller vad säger ni?

6 SCEN 2 Öppnar en dörr och är på väg in i rummet. Det är inskjutet och utskjutet med trollskott och bobbskott och allt de skjutit skjutit är, emellan himmel och jord Mor. Gå genast och lägg dig. Jag är upptagen. Men Gustava, jag såg en syn. Gå och lägg dig, har du tagit din medicin? Jo, och då såg jag synen. Jag har gäster, jag har inte tid, gå och lägg dig. Emellan sol och jord, mellan gård och grind. Hvi ska jag inte här stå? Sluta genast med det där. Om Rafael kommer, och det kan han göra vilken minut som helst, då vet du hur arg han blir. Han avskyr då du pratar sådär, det vet du. Mor. Nu ber jag dig för sista gången. Gå och lägg dig. Det var inte mitt fel, jag vill att du ska veta det. Far bara låg där en dag Och nu kommer han efter mig, han är på väg uppför trapporna. Nej och åter nej. Gå och lägg dig. Men jag vill inte vara ensam. Gå och lägg dig. Jag skickar upp Sara till dig, så kan hon sitta bredvid dig. Jag behöver ett ormskinn mot svullnaden i kroppen. Det där är bara inbillning alltihopa. Modern går bort.

7 Mina kära vänner, jag är så ledsen för avbrottet. Det var en incident, inget att bry sig om, bara att lägga åt sidan och gå vidare. Jag kan läsa lite till ur boken? Hon läser. Den egentliga kyrkliga legaliseringen bla bla bla påvlig bulla 1484 och bla bla bla den beryktade handboken för häxprocessernas bedrivande bla bla bla Malleus Maleficarum. Okunnigheten, råheten, vidskepelsen, hämndlystnaden och alla mänsklighetens lägsta passioner hade här det vidsträcktaste spelrum och kunde vara säkra att aldrig förfela sitt byte. Och ja, bla, bla bla det räcker kanske? Så skriver han alltså, min käre Rafael. Han är inte så stor till växten, inte alls, inte någonstans. Han är spänstligt bygd, som han brukar säga om sig själv. Han äter inte så mycket heller. Och dricker tydligen inte längre ens té. Men hans hjärna är stor. Fast hans huvud ser väldigt litet ut. I proportion till kroppen, menar jag. Men han har ett stort hår. Och han är så snäll så. Ibland är han till och med lite, ja, vad ska jag kalla det, ömsint. Fast vi har varit gifta i många år. Men de senaste åren har det inte hänt så ofta, verkligen inte. Nåväl. Nu ska jag inte tråka ut er med mina anekdoter ur det privata livet. Jag måste kanske berätta det för er, min mor, den stackars människan, hon är inte riktigt frisk. Ja, ibland är hon hur klar som helst, men det blir mer och mer sällan. Om hon kommer in igen, bry er för Guds skull inte om vad hon säger. Det kan komma precis vad som helst ur hennes mun, precis vad som helst Går mot Saras dörr för att ropa på henne. Sara! Var är hon, varför kommer hon inte?

8 SCEN 3 Märta kommer in. Jaha, så ni är här? Vad för ni här? Jag? Jag bor här. Jasså. Jaha, förstås. Vilken väg kom du in? Jag kom in via köket. Jasså på det viset, har Sara lämnat dörren öppen nu igen, vi har visst inte presenterats? Jag är Märta. Jasså Märta, ett så vackert och säreget namn, vill du inte ta plats, är du insatt i dagens ämne, häxförföljelserna i Österbotten på 1600-talet? Ja, jag har hört någonting om det, att det skulle ha hänt, jag är egentligen här i ett annat ärende Verkligen? Jag skulle egentligen ha en visning Verkligen? Märtas mobiltelefon ringer. Gustava blir mycket rädd. Ja hallå. Nej, men vänta vad säger du? När? Ja det kan hända. Jag kan återkomma, jag är lite upptagen just nu. Jag reser till Schweiz nästa vecka. Jo.Okay. Hej. Förlåt så hemskt mycket Märta, men kanske ni kan flytta på er, jag håller på och underhåller gästerna under tiden som vi väntar på Rafael, jag läser ur hans bok. Jag vet ju var köket ligger. Ja, jag beklagar, men så går det till i det här huset.

9 Märta svarar i telefonen. Går samtidigt ut. Gustava är mycket oroad över hennes besök. Ja förlåt, men ibland är det som om jag inte riktigt är mig själv. Jag måste ta några droppar lugnande kamfer. Ett ögonblick bara. Jag vet inte riktigt vad det är med mig, jag hör vissa saker som jag inte säkert vet, och ibland ser jag också saker och människor, men det gör vi väl alla. Det är ingenting att bry sig om, brukar jag tänka, jag börjar också vara lite till åren, och jag har mycket att tänka på. Det brukar jag tänka är nog det värsta problemet, jag har så mycket att hålla reda på hela tiden, den ska göra det och den ska göra det och den ska hit och den ska dit och det och det ska göras och ja, ni vet. Inte konstigt att man blir lite yr. Tar fram kamferdroppar och lägger på en sockerbit. Stoppar den i munnen och njuter. Och jag med min hosta också. Hör ni hur jag hostar?

10 SCEN 4 Modern kommer in. Jag ser väl var den gumman står, som min ko har förspillt. Hon står på hetan häll, hon ska levande på jorden spricka, innan sitt och solskott. Sluta genast med det där tramset. Vad vill du? Jag är så rädd. Jag kan inte sova. Jag känner att det närmar sig. Natten kommer. Mörkret. Börja inte med det där nu igen. Här har jag en liten enkel thébjudning och du, du springer här hela tiden. Varför kan du inte bara gå in till dig och stanna där? Jag blir så rädd då du läser ur den där boken. Men gå då till ditt rum. Jag står inte ut med att vara ensam. Jag kommer in till dig lite senare. Då gästerna har gått. Men kan jag inte få sitta här och lyssna. Bara sitta stilla och lyssna. Snälla. Nåväl. Men håll då tyst. Och lägg en pläd över dina fula fötter. Jag kan inte se på dem. Jag står inte ut. Tänk på våra gäster. Uh, så långa dina tånaglar är. Har Sara inte klippt dem på länge. Uh. Jag måste säga till henne. Allt måste jag ha hand om. Rafael! Nu går det väl ändå för långt. Vad är klockan. Vi har hållit på här i femton minuter. Sara! Sara kommer in. Där är du, äntligen! Var har du hållit hus? Gästerna vill ha mera thé. Ja frun. Jag hämtar tekannan. Ett ögonblick bara. Ta nagelsaxen med dig. Du måste klippa mors tånaglar. De ser ut som klor.

11 Snälla frun. Inte idag. Nu räcker det. Jag kan inte godkänna att du bjäbbar emot mig. Men snälla. Jag känner mig så svag idag. Hämta nagelsaxen. Ja frun. Sara går. Håhåjaja. Håhåjaja. Tyst! Jag visste det. Vad? Att du inte skulle kunna vara tyst. Varför är du så elak mot mig? Därför att jag är trött. Kan ni tänka er, under de 20 år vi varit gifta Rafael och jag, har jag verkligen gjort vad jag kunnat. Jag har sett till att han fått blodig biff på söndagseftermiddagarna och strömmingslåda på fredag kväll. Och ärtsoppa och slottsstek och rödbetsbiffar. Och äppelpaj om han haft lust med det. Och paté. Jag har tagit hand om hans kläder och haft överseende med hans små böjelser. Jag har fött honom en klipsk dotter. Jag har uppfostrat Sofia efter bästa förmåga och gett av min moderskärlek. Och dessutom tagit hand om dig, ditt gamla spöke. Vad kan jag mera säga? Jag sover inte på nätterna. Det svindlar i mitt huvud. Och Rafael har suttit i sitt rum, det största i hela lägenheten och skrivit på sina små texter.

12 Här är mera thé frun. Tack. Jag fick inte ens vara med då han fick sin doktorshatt. Han sade att fruarna inte var bjudna, men jag fick veta efteråt att det var en lögn. Han doktorerade och jag fick inte ens vara med. Jag passade inte in bland alla hans lärda vänner, han var säkert rädd att jag skulle skämma ut honom. Säga någonting opassande eller inte tillräckligt intelligent eller bara skratta för högt. Mår frun dåligt. Kanske vi borde be gästerna... Ja, jag vet. Mitt skratt är högt och gällt på något sätt. Som en skrattmås. Frun... Klipp hennes naglar. Här? Jag skyllde på min yrsel, det var många som hade saknat mig. Klipp hennes naglar, eller så blir det vindskammaren. Jag vill se dig göra det. Men era gäster? Gör som jag säger nu bara. Men ska jag inte hälla upp mera thé. Nu lyder du, för en gångs skull! Sara klipper Moderns tånaglar. Santa Wahlborg hafver kommit gångandes med himmelrikets nycklar, så slog hon ulf på tand och björn på klo, får du aldrig mer av mig än jag vill giva dig.

13 Nåväl, snart är ännu en dag till enda. Borde ni inte låta gästerna gå hem. Rafael är lite... Tala inte om honom. Vi kan tala om någonting annat. Vad vi vill. Jag har innerst inne alltid tyckt att han är burdus på något sätt. Med allt det där håret. Ni skulle se hans huvuddyna, då han har vilat middag, den är full av hårstrån. Nu när han håller på att tappa det också. Rafael skickade en av sina sagor åt Topelius en gång, men Topelius tyckte inte om den. Han skrev ett artigt brev tillbaka. Och Topelius som är så känd. Jag tyckte inte heller om sagan. Men Topelius skriver stämningsfullt, tycker inte ni det också? Vet de om, sanningen, att det är du och jag som... Vad har jag sagt! Vi talar inte om det där, kommer du ihåg det, mor. Men om nu alla är här för att få veta någonting, då har de väl också rätt att få veta någonting Sluta nu, vi måste kunna tala om något annat. Klorna är ett släktdrag. Nej, usch. Förlåt mig. Se på mor. Det är uppenbart att hon inte skulle ha fått behålla livet. Och inte skulle du heller klara dig. Vad menar ni? Tror du inte jag vet. Vad menar ni? Spela inte dum. Jag håller nog ögonen på dig. Jag vet vad du är ute efter. Men det ska du inte lyckas med förstår du, ditt lömska stycke. Sara rusar ut. Ja, ja, spring iväg bara, hon tål inte höra sanningen. Vem gör det? Du? Gå på ditt rum, innan jag klipper tårna av dig. Nej, snälla Gustava, inte vara dum nu, det gör så ont.

14 Du vill till dårhuset, är det så? Nej snälla, jag gör vad du vill. Gå då på ditt rum och stanna där. Modern går ut. Jag måste ha något stärkande, något stärkande. Tar en klunk direkt ur kamferflaskan. Såja. Såja. Gustava. Allt är bra, allt är lugnt. Min barndom var hård, ni vet, jag hade flera syskon och vår far, han dog ung och sedan hade vår mor... nej, nu ska jag verkligen inte börja tala om mig själv. Jag är obetydlig i det här sammanhanget, jag är bara en liten länk i en lång, lång kedja. Min uppgift är bara att hålla ihop, eller hur? Tar en klunk till. Rafael var som en skänk från ovan, från början, alla var så glada över att han ville ha mig, ingen trodde att jag skulle göra ett så gott gifte. Och jag var förstås också glad. Men sedan så gick dagarna och åren och Sofia föddes och blev äldre och dagarna rusade förbi och blev så lika och så enahanda. Nåväl. Var var jag. Tar fram boken och har ingen aning om var hon är.

15 Jag har alltid vetat att det fanns trollkunniga i vår släkt, vi har alltid vetat det. Jag gjorde några resor, till Vörå, lite efterforskningar, tänkte att jag skulle skriva ner allt för att det inte skulle glömmas bort. Men sedan behövde Rafael ett område till sin avhandling och då, ja, eftersom jag ändå inte hade tid att skriva så... Jag nämns inte alls, inte ens i slutet då han tackar sina medarbetare. Men det var säkert bäst. Jaha, vad ska fortsätta med? Sara! Nej. Det är väl dags för en liten dikt! Nu är det dags för en dikt. Ett ögonblick. Så alldenstund huskvinnan Margeta Sigfridsdotter själv tillstått sig med sina okristliga resor till Blåkulla Margeta kommer in. Gustava känner hennes närvaro. Nej, jag fick fel papper, ursäkta mig ett ögonblick

16 SCEN 5 Margeta kommer in. Margeta: Margeta: Margeta: Margeta: Margeta: Margeta: Vem är ni? Jag är Margeta. Då har ni kommit fel. Jag är helt säker på att jag är rätt. Vi är släkt på långt håll. I rakt nedstigande led. Ett ögonblick, jag ska leta efter dikten. Här.. Läser. Satan hava tjent och ej heller neka kunnat... Nej ursäkta mig. Det var visst fel igen... Men Gustava, vill du inte att dina gäster ska få höra min historia? Här är den ja. Kyrkoherden herr Christierns son Sigurdum, nej. Ursäkta mig så hemskt mycket. Varför nämns jag inte i Rafaels bok? Jag som är din släkting? Han valde bort dig, han ville inte att det skulle komma fram. Vad? Att vi var släkt. Men ingen var häxa, alla var oskyldiga, enligt Rafael. Här är dikten, skriven av mig Gustava. Försöker utantill. O ve att världens skändligt smutsgrå bild ska fräta även din pupill som pesten, nej jag minns inte.

17 Margeta: Allt började med att Gustav, mitt barnbarn gömde undan min kniv. Han hade sin lekkamrat med sig, Sigurd, som var prästens son. Jag kom på dem och svor ve och förbannelse över dem. Det var min kniv som jag använde då jag avnavlade barnen. Jag har aldrig kunnat tygla min tunga, det blev min olycka. Prästens son fick en sjukdom strax efter och dog. Man sade att det var mitt fel. Nu räcker det. Det är kamfern, för mycket kamfer. Nu måste vi avbryta detta, men tack ska ni ha alla för att ni kom, Rafael men var tyvärr förhindrar att komma på grund av att han hade fått ett gallstensanfall... Margeta: Margeta: Margeta: Margeta: Så kom det sig att prästen pratade med Gustav och han ljög ihop en historia om hur vi hade flugit på en ko till blåkulla. Gustav var så vidlyftig att han nästan flög. Och Badstugu-Kaisa brukade berätta sådana historier. Och det är klart vi tuggade på den där örten, vad heter den nu igen Bolmört. Ja just det, bolmört. Och då kändes det som man flög. Prästen anklagade mig för att vara en häxa, det hjälpte inte vad jag sa. Jag hade hört om att man till och med bränt upp kvinnor på andra ställen men jag trodde inte att det skulle hända i Vörå, jag försökte verkligen förklara att jag aldrig varit på Blåkulla och att jag aldrig träffat den onde. De hotade med att bränna upp lilla Gustav också om han inte höll fast vid sin historia och jag, ja, de hade de där handklovarna, alla min naglar blödde. Jag bekände. Jag kunde inget annat. För min del var det förbi. Men jag räddade min Hilda och Gustav. Jag svor på att de inte varit med mig, att de inte visste någonting om mig och mina förehavanden med den onde. Jag räddade dem. Jag var gammal och hade svårt att gå själv, det gjorde ingen skillnad med mig. Men om Hilda hon hade alla barnen, inte bara Gustav. Det var många som hade barn. Ty kunde ej nämnden bemälte Margeta ej från döden värja Vad säger du? Det är domen, din dom. Jag hittade protokollen. Jag stod där i kyrkan och de läste upp allt det där. Det var som en dimma. Och sedan tvingade de mig att gå långt, ända till den där kullen utanför byn, fast jag knappt kunde. Och sen, ja, jag minns inget mera. Jag såg elden, jag minns att jag såg elden. Vi var fem på samma gång i Vörå.

18 Paus Margeta: Gustava blundar. Det är din sak att se till att jag inte glöms bort. Margeta går ut.

19 Mycket gott thé eller vad säger ni. Jag hoppas att ni inte känner er besvärade på något sätt, att ni ändå trivs här hos oss. Jag minns inte var jag var, men det spelar kanske ingen roll. Hoppas att ni inte har haft några obehagliga upplevelser här, ni vet vad jag menar? Nåväl. Jag tolkar er tystnad som att ni har det bra. Rafael är en mycket upptagen man, han kanske inte kommer att komma överhuvudtaget. Och ska jag säga ärligt så spelar det kanske ingen roll.

20 SCEN 6 Märta kommer in. Det tar en stund innan Gustava upptäcker henne. Till publiken. Åh! Är det ni igen. Jag trodde att ni hade gått redan. Nej, jag är här, har jag missat något? Nej, inte något av större vikt. Var så god och sitt ner. Eller var så god och gå. Thébjudningen är ändå slut vilken minut som helst. Känner jag er från tidigare? Ni verkar bekant på något sätt? Jag är Märta. Jag är släkt i rakt uppåtstigande led. Jag måste ta lite medicin. Har ni inte gått hem ännu? Jag sa väl att det var slut här? Ja, vädret kunde vara lite bättre, eller? Jag håller på att bli tokig och ingen förstår mig. Det där låter bekant på något sätt. Jag vet inte riktigt, det är en sak som jag skulle vilja För all del, ta god tid på dig. Märtas mobiltelefon ringer och Gustava blir jätterädd. Ut ur mitt hus med den där pipande varelsen. Vad är det där för ett påfund. Nej, förlåt, jag stänger av den. Sådär. Jag måste tala med någon, ni är den enda som kan förstå mig. Tro det? Jag kan inte tala med någon annan. Nåväl, börja bara, jag är redan upprörd så det räcker. Jag skilde mig för jag var så otroligt trött på min före detta man. Vi har två barn ihop. Det fanns inget kvar i det förhållandet, vi hade fastnat. Men så träffade jag en ny. Han heter Stefan. Vi arbetade på samma arbetsplats, en stor mäklarfirma, vi hade en del resor ihop och så gick det som det gick. Han passade mig bara så mycket bättre, jorden liksom skalv, om du vet vad jag menar.

21 Nej. Men sen hade han också ett barn. En pojke som heter Kevin och är tre år. Och det är inte lätt för mig det här, men jag hade så svårt med Kevin. Åt publiken. Ni borde nog gå. Ni kanske inte står ut med det här. Jag och Stefan var så lyckliga, jag var så förälskad, jag gick runt och log hela tiden. Men Kevin Vi hade honom varannan vecka, och hela den veckan gick ut på att dalta med Kevin. Han kunde inte göra någonting själv, han ville inte leka, han kunde inte somna själv, han bara gnällde och grät hela tiden. Och Stefan kunde inte sätta några gränser alls. Han har dåligt samvete förstås, men nog måste barn ha gränser. Och så en dag, då jag helt enkelt fick nog, han hade gnällt och hållit på hela dagen, ingenting som jag gjorde dög någonting till. Och på kvällen började han bara störtgråta då jag sa åt honom att äta upp maten. Jag tog Kevin och la in honom i bastun och sa att nu stannar du där tills du slutar gråta. Men han slutade inte, han brukar sluta men den gången slutade han inte. Han gav sig aldrig utan skrek bara högre och högre och till sist gick Stefan efter honom. Jag är ledsen, det var inte meningen så här. Men vad kunde jag göra? Jag försöker eller försökte åtminstone, tycka om honom, men det gick inte. Jag förstår om ni har svårt att förstå det. Ursäkta mig. Jag vet inte vad det är med mig... jag måste dricka lite vatten. Ursäkta, jag är lite trött. Vänta, jag måste få fortsätta. Förra veckan då Stefan var på arbetsresa så lekte barnen ute på gården, det gick ovanligt bra, jag kunde laga mat i fred uppe i lägenheten. Mina barn är ju större så jag lät dem hålla ögonen på Kevin. Och sen kom de upp och äta och jag gav dem äpplen till efterrätt. Jag kände mig som en god mor. Men mitt i allt så fastnade en äppelbit i halsen på Kevin, han fick inte luft och jag gjorde allt vad jag kunde. Jag höll honom upp och ner, jag slog honom på ryggen, jag tog det där greppet, vad det nu heter... jag gjorde allt. Och ändå, Kevin klarade sig inte. Åh kära nån.

22 Jag gjorde allt vad jag kunde. Stefan är helt förstörd, Kevin var hans allt. Han sparkade genast ut mig och mina barn, vi fick inte ens komma på Kevins begravning. Och det var rätt åt mig. Stefan kunde jag förstå, men nu har alla andra börjat undvika mig, folk går över till andra sidan gatan då de möter mig, de hälsar inte längre på mig, de viskar med varandra, alla tror att det var jag... Kära nån Säg att det inte var jag, ni måste säga att det inte var jag. Det var inte du. Det var mina tankar, mina tankar som var så onda. Det var ändå inte du. Men är det någonting som vi har i släkten, något drag, någonting som inte försvinner? Onda tankar betyder ingenting. Det är handlingarna som räknas. Men vad ska jag då göra? Vad gjorde du? Vad menar du? Hur levde du ditt liv? Som alla andra. Det var mitt misstag. Jag är en liten, ynklig människa.

23 SCEN 7 Modern har kommit in. Var hon här nu igen? Jo. Gustava, du drömmer. Nej. Du blir mer och mer lik mig. Nej. Paus. Sara väntar barn. Vad menar du? Det måste du väl ha sett? Hennes blekhet, hennes runda mage under förklädet? Du bara inbillar dig. Nej. Du är bortkollrad, ingen att bry sig om. Och vet du vem som är barnets far? Tyst. Du vet väl vem som är barnets far? Tyst. Gå på ditt rum.

24 Det är din egen underbara, äkta Sluta! Du bara hittar på för att förvirra mig, men jag tror dig inte. Gustava, du drömmer. Jag har fått vara tacksam. Och du vägrar att se sanningen i vitögonen. Och det påstår du att du gör? Nej, men jag har i alla fall sett, det har inte du. Jag har också sett. Vad har du sett? Jag har sett det, ända sedan hon kom, hur han såg på henne, hur hans blickar drogs till henne då hon gick genom rummet, hur hon sken upp då han kom in. Jag såg det från första stund. Och jag har hört dem. Sent på kvällarna och tidigt på morgnarna, då de tror att jag sover. Jag kände mig likgiltig, var nästan bara lättad. Men naturligtvis borde jag ha kört iväg henne, eller skaffat henne en annan plats. Kanske i Nykarleby. Men samtidigt blev du bara sjukare och sjukare. Jag ville ha någon Jag står på en helig jord emellan den välsignade sol. Jag sitter här varje dag och dricker mitt thé och det piper i mitt bröst och jag längtar efter att något skulle förändras, att någon från gatan skulle komma in och vilja vara tillsammans med just mig, någon som skulle tycka att jag är underbar. Du tycker bara synd om dig själv. Det är inte sant. Eller det är sant. Det är synd om mig.

25 Jag har levt ett långt olyckligt liv. Din far var en drinkare, han slog mig och han slog er. Jag hör hans röst hela tiden. Jag har levt i det förflutna, jag slipper det aldrig. Hon var vår släkting, hon brann och jag brinner och han blir berömd. Du ville så väl, men du var så rädd. Ja, men för vad? Rädd för att bli ensam, rädd för att känna för mycket och för starkt, rädd för att hävda din åsikt Sara! Ja frun. Sara kommer genast in. Kan du hjälpa mig att hälla upp en kopp thé åt Rafael. Nu måste han få sitt thé. Jag ska gå in med det åt honom, då blir han kanske på bättre humör. Sara häller upp en ny thékopp. Gustava stiger upp för att gå in med koppen. Hon börjar gå mot Rafaels dörr. Nej, det är bäst att du går Sara. Det är nog det bästa. Sara går in med koppen åt Rafael. Rafael, kära, nu kommer Sara in med ditt te. Sara går in till Rafaels rum med en kopp thé. Det tar en god stund. Gustava och Modern ser på varandra. Sara kommer ut igen. Nu har han fått sitt thé. Ursäkta frun, men det är någon på dörren. Ut, ut ur mitt hus. Det var någon som vill komma in. En som fryser.

26 Jaha du, en som fryser, en ensam stackare som vandrar på gatorna. Ja frun, en ynklig stackare. Ska jag släppa in henne? Sara. Ja, frun? Det är slut nu med ditt skådespeleri. Jag kunde inte hjälpa det. Inte? Ni måste tro mig, han är så rar, han är så ensam. Han läste sina sagor för mig, han lärde mig läsa Du får ta ditt lilla pick och pack och försvinna. Du får gå längs vägarna, du får föda ditt barn i skogen. Det är över nu, flicka lilla. Han skrev en saga som handlade om mig. Och det vill du jag ska tro? Snälla, jag har ingen annan. Ut. Du har ingenting här att göra. Men mitt barn, hur ska vi leva, hur ska vi klara oss. Paus Nåväl, det kan göra det samma. Gustava? Det är egentligen oviktigt eller hur, mor. Du kan stanna, jag behöver ändå någon som sköter om mig och mor. Är det sant?

27 Vill någon ha en tredje kopp? Sara, kan du hämta lite mera thé? Så gärna frun. Tack frun. Och släpp in den där människan och ge henne ett mål mat. Så gärna frun. Sara går. Du brukar vara en självisk, dum, elak människa. Precis som du kära mor. Men jag kan bättra mig. Paus. Nej, nu får jag nog gå in och säga åt honom. Det här duger inte. Ja för all del. Nu får han förklara vad han håller på med. Gustava går in i Rafaels rum. Efter en stund kommer hon tillbaka. Han är död. Han ligger med huvudet på skrivbordet. Det menar du inte. En enda av dina naglar i hans thé. Kvinnorna ser förfärat på varandra.

28 EPILOG Stig fram den som vill och se närmare på detta vackra rum. Det är ett mycket speciellt rum, huset byggdes ju i början av 1800-talet och just den här lägenheten beboddes i många år av släkten Trotzig, Rafael Trotzig är ju en erkänd finlandssvensk historiker. Han skrev bland annat om häxförföljelserna under 1600-talet. Se på färgerna, se på hantverket! Här ser ni den vackra väggmålningen, detta rum var troligen Rafaels arbetsrum, det största och vackraste rummet i hela lägenheten. Vad målningen föreställer har man inte lyckats luska ut men vacker är den, eller hur? Det är i alla fall klart att målningen gjordes av Alfred Bjurbäck, känd österbottnisk dekormålare. Den här lägenheten är väldigt speciell, ett av våra mest attraktiva objekt för tillfället, och ingenting för den räddhågsne. Det sägs nämligen att det spökar här, eller att Rafael Trotzig går igen. Det finns de som har hört skrapningar och knackningar här och vem annan kan det vara om inte Trotzig själv. Eller eventuellt då, hans fru, Gustava, vars historia ingen känner närmare till, förutom att hon överlevde sin man med närmare 30 år. Rafael Trotzig dog i en hjärtattack då han var 55 år. Jag måste berätta att Trotzigs är avlägsna släktingar till mig faktiskt och jag hade själv en lite märklig upplevelse just i detta rum då jag för första gången kom hit... Hennes telefon ringer inne i skåpet. Hon går fram och öppnar lönndörren och alla Gustavas papper ramlar ut på golvet. Läser högt. Gustava Trotzigs samlade verk... SLUT.

29

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Kapitel 1 - skolstart

Kapitel 1 - skolstart Den Magiska Dörren Kapitel 1 - skolstart Hej! Jag heter Morfis Morrson. Jag är 10 år och går på Morfis skolan. Mitt hår är ljusblont och jag har blågröna ögon. Jag är ungefär 140 cm. Mina intressen är

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Den magiska dörren By Rasmus Östlund

Den magiska dörren By Rasmus Östlund Den magiska dörren By Rasmus Östlund Kapitel 1 Hej Hej jag heter Bert och min bästa vän är Gårdon. Jag går på Jadolfsgårdens skola. Jag är 10år och jag går i 4c. Vi brukar åka slalom efter skolan. Vi spelar

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm En midsommarnattsdröm Scener ur Shakespeares komedi 1 FÖRSTA AKTEN (i staden) SCEN 1 (MUSIK. Sommar i stan.,, och fnissar och jagar runt varandra. landar ) Kära lyssnare. Jag ska be att få presentera mig.

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Small talk kan avgöra om du får jobb

Small talk kan avgöra om du får jobb Small talk kan avgöra om du får jobb Publicerad 07.09.2013-12:04. Uppdaterad 07.09.2013-12:22 Bild: Yle/Kati Enkvist Förmågan att småprata med okända i professionella sammanhang blir allt viktigare. Så

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION 1 ETT VARMT TACK TILL ALLA SOM BESVARADE ENKÄTEN. MED ER HJÄLP HAR VI FÅTT VÄRDEFULL KUNSKAP OM HUR BARN OCH UNGDOMAR I KRONOBERGS LÄN MÅR. VILL DU VETA MER OM RAPPORTEN

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Björkbacken musik Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 1,6 D. Oftast 13 21,3 E. Alltid

Läs mer

PROGRAMMANUS SKAPELSEMYTER. FADER KORP En inuitisk skapelsemyt. Av: Lena Gramstrup Olofgörs. Berättare: Sten Ljunggren. Musik: Gabriella Hansson

PROGRAMMANUS SKAPELSEMYTER. FADER KORP En inuitisk skapelsemyt. Av: Lena Gramstrup Olofgörs. Berättare: Sten Ljunggren. Musik: Gabriella Hansson PROGRAMMANUS PRODUCENT: LENA GRAMSTRUP OLOFGÖRS PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA7 SKAPELSEMYTER FADER KORP En inuitisk skapelsemyt Av: Lena Gramstrup Olofgörs Berättare: Sten

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1

Den magiska dörren. kapitel 1 Den magiska dörren. kapitel 1 Jag är 13 år och går i Oxford. och Jonatan var min kompis han var också 13 år och gick i Oxford. båda körde motocross jag hade en KTM 60 sx och Jonatan hade också en KTM 60

Läs mer

En tidning. Written by : Joel Harbeck

En tidning. Written by : Joel Harbeck En tidning Written by : Joel Harbeck En recension - Den nya Kantelen Den nya Kantelen En kantel är ett gammalt sträng instrument som spelas på ungefär samma sätt som en gitarr men man sitter nästan på

Läs mer

Klass 4a

Klass 4a Kostymmannen Klass 4a Kostymmannen Tidigare böcker om Gloria: Glorias memoarer Glorias memoarer Kostymmannen Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se info@idusforlag.se Text: Therese Loreskär Illustratör:

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø SIDAN 1 Läsförståelse Kapitel 1 1. Var är Kamal? 2. Vem är Lotto? 3. Är Lotto en hane eller hona? 4. Varför tycker Kamals mamma, att man inte ska ha djur i bur? SIDAN 2 5. Klara säger att Lotto är bättre

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Vinnarna i lyriktävlingen Grupp 1. Vinnardikterna från Grupp 1. Dikt. Innan jag tar mitt sista andetag

Vinnarna i lyriktävlingen Grupp 1. Vinnardikterna från Grupp 1. Dikt. Innan jag tar mitt sista andetag Vinnarna i lyriktävlingen Grupp 1 1:a pris - Dikt: Andreas Ljungdahl Ristare ISN10 2:a pris- Innan jag tar mitt sista andetag: Jenny Häggblom IE10c 3:e pris- Så djävla omoget: Mattias Björkund Forsgren

Läs mer

Plötsligt så hörde John ett väldigt ovanligt ljud, han hade aldrig hört något liknande förut. Han fick gåshud och kände rysningar, han kunde inte ens

Plötsligt så hörde John ett väldigt ovanligt ljud, han hade aldrig hört något liknande förut. Han fick gåshud och kände rysningar, han kunde inte ens Monstret. Monstret Kap. 1 John är på hemkunskapen, lektionen var nästan slut och han var nästan klar med att diska. Läraren Britta använde sin mobil, hon värkade inte bry sig om vad som hände på lektionen.

Läs mer

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur Isblåa ögon Jag åker i hamnen längst vattnet på väg hem från Micken, det är helt spegelblankt. På vattnets yta ser jag spegelbilden av en flicka. Hon ser ut att vara ungefär 14 år. Hon har solblekt blont

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Jag studerar på Vård och Omsorgsprogrammet för ungdomar 14 18,2 Vård och Omsorgsutbildning för vuxna Komvux Vård 35 45,5 Eductus 28 36,4 Kommentarer till ovanstående

Läs mer

kapitel 1 Ett fall att lösa

kapitel 1 Ett fall att lösa Väskan är stulen kapitel 1 Ett fall att lösa Hej jag heter Lina. Jag har ljust hår och blåa ögon. Min favorit färg är rosa. I denna boken löser jag ett fall som handlar om en resväska som blir stulen med

Läs mer

Drottningens gåta Elevmaterial

Drottningens gåta Elevmaterial SIDAN 1 Kapitel 1 De vilda hundarna 1. Vad tror du att Sif mumlar till Aram när han säger: Bara en liten bit till. Det klarar du. 2. Varför tror du att Aram vill att Sif ska gå först över bron? 3. Titta

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

Fly inte din verklighet

Fly inte din verklighet Fly inte din verklighet Av: Johannes Djerf Just nu, över hela vår jord så är människor på flykt. Man räknar med att ca 50 miljoner människor runt om i världen har lämnat sina hem pågrund av fattigdom,

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen Perfekt! Om alla hade mat Om alla hade kläder Om det inte skulle vara krig då skulle allt vara ra Om alla skulle ha vänner Om alla hade allt då skulle världen vara perfekt Linda Eklund 6 b Kullen Det finns

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna):

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna): KÄNSLA AV SAMMANHANG Datum för ifyllandet: Intervjutillfälle nr: Intervjuare: Individens namn: Kön: Födelse år: Antal år i missbruk (med uppehåll): Drogfri dagar (nu): Initiativtagare till kontakt med

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår sida 1 Titta i menyn. Svara på frågorna. 1. Vad kostar en läsk? 2. När kan man äta lunch? 3. Kan man köpa lunch på lördagar? 4. Vad kostar fisk och ris? 5. Vad kostar en kopp kaffe och en kanelbulle? 6.

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator Bli hållbar som student Marie Thérèse Överström Kurator 2 Sinnesrobönen Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden MÖ1 3 Stress

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

som forsar ur vattenkranen. Där hemma kunde man på sin höjd fylla handfatet med ljummet vatten en bra dag! Hos farmor gör vi filmjölksflingor av

som forsar ur vattenkranen. Där hemma kunde man på sin höjd fylla handfatet med ljummet vatten en bra dag! Hos farmor gör vi filmjölksflingor av inte om, för de har aldrig fått en kram av henne. Nea doftar sött av vanilj och smält smör, allt hos henne är mjukt: Hennes händer när de klappar mig på kinden, hennes hud på armarna när hon rör i grytan,

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Skottet 1. Vart var Malala på väg när hon

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Det är dags igen för en liten förlossningsberättelse, denna gång dagen då lilla Edit kom till världen. Jag har inte fått tag på någon förlossningsjournal så jag har ingen exakt koll

Läs mer

En bok om mig Veronica Larsen

En bok om mig Veronica Larsen En bok om mig Veronica Larsen Tack mamma och pappa för att jag finns 2011 Veronica Larsen En bok om mig September 1985 föddes jag, Veronica Paulina Maria Larsen. Det här är en bok om vad som varit viktigt

Läs mer

Förfrågan angående sömnvanor!

Förfrågan angående sömnvanor! Förfrågan angående sömnvanor! Vi ber dig svara på följande frågor eller ringa in det lämpliga alternativet angående dina sömnvanor. Skriv tydligt, gärna med kulspetspenna. Alla uppgifter är konfidentiella.

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Subjekt =Vem, vilka eller vad gör predikatet? Tänk på att ordet det är ett subjekt (1) Ta ut predikat och subjekt

Läs mer

Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld. En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner

Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld. En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner Heliga Birgitta helgon, människa och förebild Ett helgon har varit en vanlig människa som du och jag. En människa

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: PIRLS 2011. Häfte. Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011

Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: PIRLS 2011. Häfte. Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011 m Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: i PIRLS 20 Häfte OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: Elev: RKlass: Skolverket 06 20 STOKHOLM IE, 20 h n nvisningar I det här häftet ska du läsa berättelser eller

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Välkommen till landslaget!

Välkommen till landslaget! Välkommen till landslaget! - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9 Lektionstyp: diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 1-3 Introduktion Det kan vara intressant

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn?

Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn? Räkna ut strömmen på en pump i en borra Postad av Tommy - 15 apr 2015 20:48 Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn?

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

ETT JULSPEL. Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren. Maria. Josef. Stjärnan. Ängeln. Herden

ETT JULSPEL. Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren. Maria. Josef. Stjärnan. Ängeln. Herden ETT JULSPEL Kulturskolans Julföreställning 2015 JULEN KOMMER ROLLER: Läraren Maria Josef Stjärnan Ängeln Herden FÖRSTA AKTEN Klassen släntrar in, pratar och stojar Då samlas vi! Schhhhh! Hallå! Lyssna

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Slå följe. Stig Claesson

Slå följe. Stig Claesson Slå följe Stig Claesson Han var på väg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanför biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

HÄLSOENKÄT ÅK 7-9. Gör så här:

HÄLSOENKÄT ÅK 7-9. Gör så här: HÄLSOENKÄT ÅK 7-9 Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa. Det är bara skolsköterskan och skolläkaren som kan ta del av dina svar när ni går igenom dem vid hälsosamtalet. Gör så här: Svara på frågorna

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015

Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015 Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015 1. Natten går tunga fjät 2. Midnatt råder 3. Staffan var en stalledräng 4. Mössens julafton 5. Tre pepparkaksgubbar 6. Raska fötter springa tripp tripp tripp..

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Överlåten. Av: Johannes Djerf

Överlåten. Av: Johannes Djerf Överlåten Av: Johannes Djerf Inför dagens predikan så har det fastnat ett ord i mitt huvud, och det ordet är överlåtelse. Ett ord som jag dras emot, jag vill överlåta mig, jag vill ge allt till Gud. Alla

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer