Förslag till ny renhållningsordning Staffanstorps kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till ny renhållningsordning Staffanstorps kommun"

Transkript

1 Datum Diarienr: STADSBYGGNAD TEKNIK Förslag till ny renhållningsordning Staffanstorps kommun Stadsbyggnad/Teknik i Staffanstorps kommun har tagit fram ett förslag till ny renhållningsordning omfattade avfallsplan samt lokala föreskrifter för avfallshantering för kommunen (nedan kallat föreskrifterna). Renhållningsordningen avser ersätta gällande renhållningsordning för avfallshantering från Översiktligt innehåll i den nya renhållningsordningen, samt större förändringar beskrivs nedan. Syftet med den nya avfallsplanen är att visa den fortsatta vägen mot en hållbar avfallshantering med minimerad klimatpåverkan inom Staffanstorps kommun. Även de lokala föreskrifterna för avfallshantering är i behov av att revideras för att möta upp mot ny lagstiftning och andra nationella krav samt förändringar i hanteringen av hushållsavfall i kommunen. Renhållningsordningen har tagits fram i samverkan med Sysavs övriga delägarkommuner i södra Skåne för att så långt det är möjligt samordna med och dra nytta av erfarenheter från andra kommuner. Renhållningsordningen kommer under perioden skickas ut till remissinstanser med särskilt intresse samt under samma period ställas ut i Rådhuset, och biblioteket i Hjärup. Stadsbyggnads/Teknik är tacksam för synpunkter på förslaget. Synpunkter ska lämnas, skriftligen senast den , till Stadsbyggnad/Teknik Staffanstorps kommun Staffanstorp eller teknik@staffanstorp.se Frågor gällande renhållningsordningen kan ställas till Bengt Larsson eller Niclas Nilsson Renhållningsordningen i sin helhet kan laddas ned elektroniskt på Renhållningsordningen avser gälla från och med Postadress Hemsida Telefon Plus-/bankgiro STAFFANSTORP PG teknik@staffanstorp.se Telefax BG

2 2(9) Revidering av Avfallsplanen för Staffanstorps kommun Syftet med den nya avfallsplanen är att visa den fortsatta vägen mot en hållbar avfallshantering med minimerad klimatpåverkan inom Staffanstorps kommun. Utifrån bl.a. regionala och nationella miljömål, den nationella avfallsplanen och aktuell lagstiftning samt diskussioner i avfallsplaneringsprocessen har fem målområden för inriktningen på avfallshanteringen i Sysav-regionen identifierats. Inriktningsmålen är följande: Inriktningsmål 1. Verka för avfallsminimering Arbeta för att avfallsmängderna till behandling ska minska från kommunerna, bl.a. genom information, erfarenhetsutbyte och idéskapande för minskad uppkomst av avfall. Informera om avfallsminimering och konsumtion på kommunens hemsida samt i informationsmaterial som kommunen har (miljö-/avfallsbroschyr, miljöalmanacka etc.) Genomföra studieresa med politiker och lokala aktörer i syfte att ta del av erfarenheter om avfallsminimering från andra kommuner Anordna seminarie/utbildning gällande avfallsminimering för personal som arbetar med inköp och upphandling Upprätta en inköpspolicy för krav på avfallsminimering vid inköp och upphandlingar (Storpack, returemballage etc.) Upprätta rutiner för krav gällande avfallsminimering vid upphandlingar Anordna utbildning/seminarie för kostansvariga och andra berörda Inriktningsmål 2. Verka för ett miljöriktigt omhändertagande av farligt avfall Öka medvetenheten hos invånarna om vad som är farligt avfall och hur det ska hanteras. Insamlingssystemen för farligt avfall ska vara lättillgängliga och användarvänliga.

3 3(9) Genomföra försök med insamling av farligt avfall i samband med kampanjer med mobil återvinningscentral Ge information och rådgivning om farligt avfall till hushåll och verksamheter, bl.a. genom att delta i nationella och regionala kampanjer om farligt avfall och ta fram målgruppsanpassat informationsmaterial Genomföra återkommande utbildning av personalen inom tillsynsorganisationerna Införa rutiner för att säkerställa att farligt avfall från kommunens verksamheter omhändertas på ett miljöriktigt sätt. Inriktningsmål 3. Öka återanvändningen av varor och produkter För att öka återanvändningen ska nyttjande av ny teknik och samarbete mellan företag/organisationer stimuleras. System för insamling av återanvända varor och produkter ska vara lättillgängliga och användarvänliga. Informera i informationsmaterial om vilka möjligheter som finns i kommunen att lämna avfall till återanvändning Samråda med olika aktörer som arbetar med återanvändning om hur återanvändningen kan öka i kommunen Etablera samarbeten med en eller flera frivilligorganisationer som omhändertar och återanvänder begagnade varor och material Kommunen stöder loppisverksamheter genom möjlighet till annonsering på kommunens hemsida Verka för att återbruk ska ingå vid ny planering av ÅVC Inriktningsmål 4. Maximera återvinning av material och energi Arbeta för en ökad källsortering vid källan samt bästa möjliga återvinning med avseende på miljö, ekonomi och teknik. Insamlingssystemen utformas för att vara användarvanliga och hygieniska.

4 4(9) Genomföra samråd med producenterna om insamlingssystemet för förpackningar och tidningar Verka för att antalet återvinningsstationer i kommunen är minst 13 st Informera hushåll och verksamheter om utsortering av förpackningar och tidningar genom kommunens informationsmaterial Genomföra en översyn av avtal och bygglov mellan materialbolagen och kommun Ta fram förslag på platser för återvinningsstationer och återvinningscentraler och andra anläggningar för avfallshantering (exempelvis miljöhus och gemensamma avfallslösningar) inför kommunens fysiska planering. Införa, där så är motivera ett insamlingssystem för matavfall från restauranger, storkök och livsmedelsbutiker Utred möjligheten att avskilja fosfor ur slammet från avlopp Utveckla och efterleva handlingsprogrammet ReVAQ Inriktningsmål 5. Verka för effektiva och klimatriktiga avfallstransporter Bolaget Sysav har åtagit sig att arbeta med detta inriktningsmål i huvudsak genom att det sker effektiva och klimatriktiga transporter från och mellan Sysavs egna anläggningar. Hämtningsställen och hämtningsförhållanden för kärl ska inventeras för en förbättrad logistik Införa ett enhetligt behållarsystem för villor, kedjehus och fritidshus innefattande bl.a. avveckling av säckhämtning där så är möjligt Små avloppsanläggningar ska inventeras och koordinatsättas Ta fram gemensamt informationsmaterial om arbetsmiljö vid insamling för SYSAV-kommunerna Arbeta för en förbättrad uppställning av behållare och att öka antalet gemensamma avfallslösningar i kommunen Genomföra regelbunden uppföljning av utbildning för sparsam körning Vid upphandling av nya fordon ställa högsta gällande miljöklass Vid upphandling av entreprenad för insamling av avfall ska möjligheten till krav på biogasdrivna insamlingsfordon, arbetsmiljöcertifiering, ISA-dosor, alkolås etc. beaktas

5 5(9) Entreprenaduppföljning för insamling av avfall Ovanstående inriktningsmål återfinns både i Sysavs regionala kretsloppsplan och Sysavs ägarkommuners avfallsplaner. På så sätt skapas ett regionalt kretsloppsarbete, där kommunerna som insamlare av avfallet och Sysav som återvinnare och behandlare gemensamt strävar mot samma mål. Fortsatt samarbete och långsiktig planering mellan Sysav och ägarkommunerna ger en rad vinster som exempelvis: Större möjligheter för hållbar avfallshantering inom Sysav-regionen genom regional samordning. Dagens avfallshantering är komplex och för att uppfylla gällande krav på teknik, miljö och administration finns behov av regional samordning. Bättre förutsättningar för genomförande av beslutade mål Hög igenkänningsfaktor och möjlighet till jämförelse mellan Sysavkommunerna som kan vara till nytta för privatpersoner och verksamheter i regionen samt för kommunernas egna tjänstemän och politiker som arbetar med frågor som rör avfallshantering. Viktiga förändringar i nya lokala föreskrifter för avfallshantering för Staffanstorps kommun. Borttagna paragrafer från föreskrifterna numreras med paragrafnummer från gällande lokala föreskrifter för Staffanstorps kommun medan nya eller ändrade paragrafer numreras med paragrafnummer enligt framtaget förslag till lokala föreskrifter för avfallshantering (nedan kallat föreskrifterna). Allmänna föreskrifter Kommunens ansvar Ny paragraf: 3 Tekniska nämnden i Staffanstorps kommun ansvarar för att informera hushållen om tillgängliga insamlingssystem för förpackningar, tidningar, returpapper, småbatterier samt för el- och elektronikavfall i kommunen.

6 6(9) Kommentar: Enligt förordningen om producentansvar för förpackningar, elektriska och elektroniska produkter samt småbatterier är kommunen ansvarig för att informera hushållen om tillgängliga insamlingssystem i kommunen. Borttagen paragraf: 7 Staffanstorps kommun föreskriver med stöd av 15 avfallsförordningen och genom beslut den att farligt avfall skall samlas in och transporteras bort genom kommunens försorg. Kommentar: Möjligheten för kommunen att ta ett utökat ansvar för insamling av verksamheters farliga avfall enligt 15 avfallsförordningen har tagits bort. Fastighetsinnehavarens och nyttjanderättshavarens ansvar Hushållsavfall Hantering av avfall Behållare Ändrad paragraf: 12 Godkända behållartyper anges i bilaga C. Godkända behållartyper. Beställning av behållare görs av fastighetsinnehavaren. Tekniska nämnden får besluta om annan storlek på eller annat antal behållare än den av fastighetsinnehavaren beställda, om den normala avfallsmängden kräver detta. Renhållaren har rätt att verkställa nödvändiga behållarbyten i fastigheten. Kommentar: Föreskrifterna har kompletterats med bilaga C. Godkända behållartyper. Det är ett krav att kommunen föreskriver om vilka behållare som erbjuds för hantering av respektive avfallsslag i kommunen. Paragrafen har kompletterats med att Tekniska nämnden kan besluta om annat antal behållare än det som beställts av fastighetsinnehavaren samt att man har rätt att verkställa nödvändiga behållarbyten på fastigheten.

7 7(9) Behållarplats Ändrad paragraf: 14 Hämtning sker från en fastighets avfallsutrymme eller behållarplats. För en- och tvåbostadshus gäller att behållarplatsen ska vara belägen vid fastighetsgräns så nära uppställningsplats för hämtningsfordon som möjligt. Tekniska nämnden har rätt att anvisa hämtställe utanför fastigheten, i syfte att möjliggöra för Renhållarens bortforslingsskyldighet, under förutsättning att: Godtagbara hämtförhållanden inte kan uppnås inom fastigheten Möjlig plats finns att anvisa inom skäligt gångavstånd Att det i övrigt bedöms lämpligt Kommentar: Paragrafstexten gällande behållarplats har kompletterats med att behållarplatsen ska vara belägen vid fastighetsgräns så nära uppställningsplats för hämtningsfordon för att minska hämtningsvägarna för renhållaren. Paragrafstexten gällande anvisning av hämtställe utanför fastigheten har kompletterats med vilka förutsättningar som krävs för att Tekniska nämnden ska ha rätt att anvisa hämtställe utanför fastigheten. Matavfall Nya paragrafer: Emballering 25 Utsorterat matavfall ska vara inlagt i matavfallspåsar som tillhandahålls av renhållaren. Hämtning vid Verksamheter 26 Hämtning av matavfall från verksamheter sker normalt måndag-fredag i den ordning som renhållaren bestämmer. Hushåll och verksamheter får sortera ut matavfall, som mals i avfallskvarn och sedan släpps till avloppsnätet, om Tekniska nämnden så bestämmer.

8 8(9) Kommentar: Paragraf 25,26 är nya paragrafer för de kommuner där separat utsortering av matavfall görs. Begreppet bioavfall har bytts ut till matavfall som är det begrepp som används i avfallsbranschen. Läkemedelsavfall och förbrukade kanyler Ny paragraf: 32 Läkemedelsavfall ska hållas skilt från övrigt avfall och lämnas till apotek som hanterar receptbelagda läkemedel. Förbrukade kanyler ska lämnas, i för ändamålet avsedd behållare, till apotek som hanterar receptbelagda läkemedel. Behållare tillhandahålls av apoteket Kommentar: Föreskrifterna har tillförts en ny paragraf för hur läkemedelsavfall och förbrukade kanyler ska hanteras. Annat avfall än hushållsavfall Uppgifter om avfall från yrkesverksamhet Borttagen paragraf: 42 Staffanstorps kommun har med stöd av 15 avfallsförordningen beslutat att farligt avfall skall samlas in och transporteras bort genom kommunens försorg. Förvaring, insamling, transport m m av farligt avfall skall ske enlighet med anvisningar från Sysav. Kommentar: Möjligheten för kommunen att ta ett utökat ansvar för insamling av verksamheters farliga avfall enligt 15 avfallsförordningen har tagits bort.

9 9(9) Dispens från renhållningsordningens föreskrifter Ändrade paragrafer: Kommentar: I föreskrifterna har alla dispenser enligt paragraf kompletterats med text om att dispenser är tidsbegränsade samt att krav ställs på att ny ansökan ska lämnas in om fortsatt dispens önskas.

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun 1 (5) Tekniska förvaltningen Remiss Teknisk administratör Olsson, Anna Tfn 040-42 5182 Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun Tekniska förvaltningen i Vellinge kommun har tagit fram ett förslag

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Bilaga 1 Renhållaren = Sigtuna Vatten & Renhållning AB MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Bilaga 1 Renhållaren = Sigtuna Vatten & Renhållning AB MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Bilaga 1 = Sigtuna Vatten & Renhållning AB = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/ Brännbart kärlavfall

Läs mer

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen B Stockholms V stad Beslut Dnr: 2015-016725 Sida 1 (5) 2015-11-09 Restaurang Prinsen i Stockholm AB Mäster Samuelsgatan 4 111 44 Stockholm Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING GÄLLANDE FRÅN 2016-05-01 SJÖBO KOMMUN

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING GÄLLANDE FRÅN 2016-05-01 SJÖBO KOMMUN ANTAGEN DEN 30 MARS 2016 Dessa föreskrifter om avfallshantering i Sjöbo kommun bildar tillsammans med kommunens avfallsplan, som består av måldokument och bilagor, kommunens renhållningsordning. En renhållningsordning

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till producentansvar för läkemedel Remiss från Miljödepartementet Remisstid den 26 mars 2014

Naturvårdsverkets förslag till producentansvar för läkemedel Remiss från Miljödepartementet Remisstid den 26 mars 2014 PM 2014:46 RVI (Dnr 001-1857/2013) Naturvårdsverkets förslag till producentansvar för läkemedel Remiss från Miljödepartementet Remisstid den 26 mars 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l

Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l På EU-nivå samt nationell, regional och lokal nivå finns lagar, förordningar och planer som reglerar avfallsområdet. Därtill finns det också mål på olika

Läs mer

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare.

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare. Avfallsprocessen Produkter med förpackningar Processade produkter med förpackningar Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare Källsortera Farligt avfall Övrigt avfall Adlerskog avfallsanläggning

Läs mer

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm 2013-2016

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm 2013-2016 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-09-03 Handläggare: Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-09-27 Förslag

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING. Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25 Reviderad 2009-01-27. Karlstad 2007-08-30. Uppdragsnummer 1335532

RENHÅLLNINGSORDNING. Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25 Reviderad 2009-01-27. Karlstad 2007-08-30. Uppdragsnummer 1335532 RENHÅLLNINGSORDNING Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25 Reviderad 2009-01-27 Karlstad Uppdragsnummer 1335532 SWECO VIAK Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00 Telefax 054-14

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun 2016. Gäller from 2016-01-01 Avgifter är inklusive moms

Avfallstaxa. Vansbro kommun 2016. Gäller from 2016-01-01 Avgifter är inklusive moms 2016 Gäller from 2016-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2015-12-21, 130, Diarienr 2015/560 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230.

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230. Denna utredning är ett underlag till den utvecklade strukturplanen för Nacka stad. Det sammanvägda resultatet kan läsas i dokumentet Utvecklad strukturplan för Nacka stad. Utredningar och underlag Nacka

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering Sigtuna kommun

Föreskrifter om avfallshantering Sigtuna kommun Föreskrifter om avfallshantering Sigtuna kommun Antagna av kommunfullmäktige 17 december 2015, 198 Innehåll Föreskrifter om avfallshantering för Sigtuna kommun... 1 Inledande bestämmelser... 1 Tillämpliga

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Uppför trappan! www.t.lst.se. - information om verksamhetsavfall. Foton: Länsstyrelsen. Publ.nr. 2007:14

Uppför trappan! www.t.lst.se. - information om verksamhetsavfall. Foton: Länsstyrelsen. Publ.nr. 2007:14 Uppför trappan! - information om verksamhetsavfall Foton: Länsstyrelsen www.t.lst.se Publ.nr. 2007:14 Sammanfattning Det finns många regler på avfallsområdet. Reglerna finns för att miljöproblemen som

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2016

RENHÅLLNINGSTAXA 2016 1(4) RENHÅLLNINGSTAXA 2016 för Ulricehamns kommun. Taxan gäller för Ulricehamns kommun och är antagen av kommunfullmäktige den 2015-11-26 att tillämpas from 2016-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

MlLjÖTEKNlK RONNEBY MILJÖ 8c TEKNIK AB

MlLjÖTEKNlK RONNEBY MILJÖ 8c TEKNIK AB Q 8 {B.c láaâxzrøt v...-1 å. MlLjÖTEKNlK RONNEBY MILJÖ 8c TEKNIK AB Ronneby den 30 november 2015 Ronneby kommun Kommunfullmäktige Komplettering av utredningen Fastighetsnära insamling (FNI) i Ronnebv kommun.

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/342 Socialchef 2014-03-27 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Läs mer

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018 Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-29 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikation och administration KFN/2015:277 Åsa Karlsson, 016-710 18 27 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss, förslag

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 9 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 9 (15) Sammanträdesprotokoll 9 (15) Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott 2013-12-11 104 Svar på motion (MP) om källsortering av grovsopor (KS 2012.489) Beslut Teknik- och fastighetsutskottet föreslår

Läs mer

Avfallsplan för Stockholm 2013-2016 - remissvar

Avfallsplan för Stockholm 2013-2016 - remissvar SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STOCKHOLMS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.3/482-2012 SID 1 (8) 2012-08-29 Handläggare: Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Avfallsplan

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Sid 1(10) Innehåll 1-8 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 3 Definitioner 3 Kommunens ansvar för renhållning, information

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

Populärversion lägenheter och verksamheter Renhållningstaxa för 2016

Populärversion lägenheter och verksamheter Renhållningstaxa för 2016 Populärversion lägenheter och verksamheter Renhållningstaxa för 2016 Fullständig version finns på kommunens webbplats www.kungalv.se Gäller fr.o.m 2015-10-01 Om inget annat framgår är taxan per år och

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Riktlinjer till Handikappolitiskt handlingsprogram, avsnitten Kunskap och forskning samt Tillgänglighet

Riktlinjer till Handikappolitiskt handlingsprogram, avsnitten Kunskap och forskning samt Tillgänglighet 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2010-06-03 Dnr Bn 2010-14 Gemensam förvaltningsadministration Dnr Ks 2010-275 Göran Andersson, 013-20 63 54 Byggnämnden Riktlinjer till Handikappolitiskt handlingsprogram,

Läs mer

Utforma insatser utifrån den enskildes dagsaktuella behov

Utforma insatser utifrån den enskildes dagsaktuella behov Öka den enskildes inflytande Ansökan, utredning och genomförande Personcentrerad hemtjänst Bedömning och genomförande utifrån individuella behov Ökad kontinuitet Tids-, personal- och omsorgskontinuitet

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Enklare regler för avfallstransportörer.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5)

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning Regeringsbeslut I:7 2014-03-20 U2014/2222/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Dokumentnamn Handlingsplan, Boendeplan för äldre Datum 2015-03-10 Diarienummer 1(5) Adress Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2014-06-10 enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2015:837 Utkom från trycket den 11 december 2015 utfärdad den 3 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket Regeringsbeslut II:29 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/04549/Å Ju2015/04886/PO Ju2015/05328/Å Ju2015/09908/Å Åklagarmyndigheten Box 5553 114 85 STOCKHOLM Uppdrag till Åklagarmyndigheten att i samverkan

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall for a cleaner tomorrow Vi är specialister på att avgifta farligt avfall Nordgroup a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Måndag till torsdag kl. 7-16 Fredag kl.

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Renhållningsföreskrifter

Renhållningsföreskrifter Renhållningsföreskrifter för Säffle och Åmåls kommuner Antagen av Säffle kommuns Kommunfullmäktige 2015-01-26 12 och rev. 2015-05-25 78 Antagen av Åmåls kommuns Kommunfullmäktige 2015-06-17 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Föreskrifter för avfallshantering inom Söderköpings kommun

Föreskrifter för avfallshantering inom Söderköpings kommun Föreskrifter för avfallshantering inom Söderköpings kommun Fastställda av kommunfullmäktige 2014-02-12, 27 Gäller fr.o.m. 2014-04-01 Samrådsversion: 2013-10-30 1 Inledande bestämmelser... 3 Tillämpliga

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Avfallshantering vid rivning

Avfallshantering vid rivning Avfallshantering vid rivning Denna information riktar sig till dig som ska riva en byggnad eller renovera och/eller bygga om. Informationen är inte heltäckande, men den ger dig en inblick i de krav som

Läs mer

Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ)

Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ) Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ) När denna lista utarbetats, har underlag inhämtats från experter och användare av ISO 9001 från hela världen. Listan kommer att revideras och uppdateras

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DNR 2013/224 Gällande detaljplan. ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Del av (laga kraft 2009-09-03) TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN ANTAGANDE ENKELT PLANFÖRFARANDE 2013-11-26 Laga kraft 2014-02-18, antagen av kommunstyrelsen

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om partihandel med läkemedel; LVFS 2014:8 Utkom från trycket den

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsföreskrifter för Innehåll Samråd vid framtagandet av avfallsplanen... 2 Inledande bestämmelser... 2 Tillämpliga föreskrifter... 2 Definitioner... 2 Ansvar för renhållning, information

Läs mer

Avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun

Avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun Styrdokument, föreskrifter 2015-06-08 Dnr KS72015:106 Avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun Nivå: Kommungemensamt Antagen: Kommunfullmäktige den 14 september 2015 134 Reviderad:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Avfallsplan Kävlinge kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-11-14

Avfallsplan Kävlinge kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-11-14 Avfallsplan Kävlinge kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-11-14 Denna Avfallsplan bildar tillsammans med dokumentet Föreskrifter om avfallshantering renhållningsordning för Kävlinge kommun. En renhållningsordning

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

3 (8) Varje föremål eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser att göra sig av med (SFS 1998:808).

3 (8) Varje föremål eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser att göra sig av med (SFS 1998:808). Bilaga 8 Ordlista 2 (8) 3 (8) Avfall Avfall Sverige Avfallsfraktioner Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avfallsslag BAT Bioavfall Biogas Varje föremål eller substans som ingår

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

Arkivreglemente för Lerums kommun

Arkivreglemente för Lerums kommun 1 Arkivreglemente för Lerums kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2007-04-24 44/07 2 ARKIVREGLEMENTE FÖR LERUMS KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 1992-12-08 139. Reviderat 1996-02-01, 9, 2000-10-05, 112

Läs mer

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Renhållningsordning för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Antagen av kommunfullmäktige i Sunne, 2010-12-20, 19 Antagen av kommunfullmäktige i Torsby, 2010-12-21, 157 Antagen

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer