Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer"

Transkript

1 Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer Säsong 2015/2016

2 Hanhals IF FÖRENINGEN Hanhals IF är idag en av Sveriges största hockeyföreningar sett till antalet utövare. Vi har ca 500 ungdomar som spelar hockey i något av våra tio ålderslag. Dessa ungdomar leds av ideella ledare som brinner för hockeyn i Kungsbacka och som vill att våra ungdomar skall få en bra utbildning. Detta gäller både hockeyn och det runt omkring såsom kamratskap, hälsa och kost. Vi har höga ambitioner och vill utveckla föreningen och hockeyn i Kungsbacka. Genomgående i allt vi gör är att vi har tålamod och vill göra saker på riktigt. Det är de resurser vi själva skapar som vi kan använda till att utveckla vår verksamhet. VÅR AMBITION Att spela i Division 1 med vårt A-lag. Ett A-lag som till största delen består av spelare som fått sin utbildning i Kungsbacka. Att skapa ett bra och attraktivt Hockeygymnasium tillsammans med gymnasieskolorna i Kungsbacka. Ett bra Hockeygymnasium utgör grunden för en bra juniorverksamhet. Att ha en juniorverksamhet som utbildar spelare till vårt A-lag. Att behålla platsen i U16 Elit. Att bedriva en bred ungdomshockeyverksamhet där alla som vill spela hockey får plats och möjlighet att utvecklas. Att bidra i processen att utbilda barn och ungdomar till människor med bra vanor och värderingar. Att tillsammans med Kungsbackas näringsliv och kommun skapa ett hockeyintresse där Kungsbacka Ishall blir en självklar plats att träffas på.

3 Barnidrott för alla HANHALS IF HAR ANTAGIT GÖTEBORGS ISHOCKEYFÖRBUNDS VÄRDEGRUND FÖR BARNIDROTT BARNIDROTT FÖR ALLA Barnidrotten är allsidig och öppen för alla. Barnen bemöts på ett positivt och utvecklande sätt av kompetenta ledare. BARNPERSPEKTIV Vi skall alltid utgå från barnens bästa i deras möte med en idrott. Inom Barnidrott för alla följer vi Barnkonventionen - FN:s konvention om barnens rättigheter. ÖPPET FÖR ALLA Idrotten skall aktivt verka för att alla, organisationsledare, aktivitetsledare och aktiva, ska ges möjlighet att delta utifrån egna förutsättningar. Barnidrott för alla ska verka för att förena och inspirera ett livslångt idrottsintresse. GLÄDJE OCH DELAKTIGHET Grunden till att barn väljer att idrotta skall alltid vara glädje och delaktighet. Glädje skall finnas hos såväl föreningen och ledaren som hos utövaren. Barn ska ha möjlighet att känna delaktighet genom att själva kunna påverka sitt idrottande. Om detta finns med vid varje tillfälle, blir idrottandet en självklarhet i barnens vardag. SOCIAL FOSTRAN Genom idrottandet skall föreningen och dess ledare ge en grundläggande social fostran i form av hänsyn, respekt för allas lika värde och rätten att delta utifrån egna förutsättningar. ORGANISATIONSLEDARE Föreningens organisationsledare (styrelse, kommittéer, osv) ska aktivt arbeta för att sätta barnens perspektiv i fokus genom att skapa förutsättningar för et sunt tränings- och tävlingsklimat på barnens villkor samt uppmuntra till fleridrottande. AKTIVITETSLEDARE Alla aktivitetsledare (tränare, instruktörer, m.fl.)ska ha en grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling utöver det grenspecifika kunnandet. MEDLEMMARNA STYR Det är viktigt att föreningens medlemmar är överens om vilken inriktning föreningens verksamhet ska ha. På det sättet skapas förutsättningar att genom en ständigt pågående process i föreningen, levandegöra värdegrundsdokumentet och på så sätt underlätta för alla ledare att förhålla sig till de värderingar som medlemmarna beslutat om. FLERIDROTTANDE Vi ska inom Barnidrott för alla tillåta och uppmuntra barn att prova på olika idrotter inom närområdet, utan krav från någon part. Detta ger en bra fysisk, motorisk och social grund för fortsatt idrottande i framtiden, oavsett val av idrott. TÄVLA UTIFRÅN EGEN FÖRMÅGA Genom att uppmuntra utövaren till fler och bättre prestationer, stimulerar vi den aktives utveckling. I barnidrott skall man alltid ges möjlighet att tävla utifrån sina egna förutsättningar. En vinnare skapas genom att utövaren presterar utifrån dessa förutsättningar och lär sig hantera såväl vinst som förlust.

4 Våra ledare VÅRA LEDARE Hanhals IF verksamhet bygger till stor del på ideella ledare. Våra ledare är de som har störst betydelse för hur våra barn och ungdomar utvecklas som hockeyspelare och som människor. Minst en ledare i varje ålderslag skall vara utbildad enligt Svenska Hockeyförbundets utbildningsplan. Det är viktigt att våra ungdomar lär sig att ta ansvar, både för sin egen insats och för att hjälpa och stödja sina lagkamrater. Att vara med i ett lag är en mycket bra social utbildning för framtiden. Våra ledare utgör en viktig del i denna process. LAGLEDARE I varje åldersgrupp finns en lagledare. Lagledaren har bland annat till uppgift att fånga upp idéer, synpunkter och eventuella problem i respektive grupp. Lagledaren hanterar dessa frågor tillsammans med föreningens sportchef och återkopplar därefter till gruppen. LEDARAVTAL Alla ledare i Hanhals IF har skrivit på ett avtal med föreningen där man förbinder sig att följa föreningens policy och sportsliga riktlinjer samt godkänner de förväntningar föreningen har på sina ledare. SOM LEDARE I HANHALS IF FÖRVÄNTAS DU ATT Vara förberedd till träning och match. Alla aktiviteter skall vara planerade. Väl insatt i och följa föreningens sportsliga riktlinjer som gäller för den aktuella åldersgruppen. Väl insatt i och följa föreningens policy. Ej bruka alkohol i samband med träning/match/cup eller annan barn- och ungdomsverksamhet knuten till Hanhals IF. Ansvara för våra barn och ungdomar under match och i anslutning till match. Vara en förebild för barn och ungdomar verksamma i Hanhals IF, på och utanför isen. Möta alla barn på ett likvärdigt sätt inom Hanhals IF verksamhet. Alla barn skall känna sig välkomna och sedda. Inte på något sätt förknippas med religiösa, ideologiska eller politiska budskap i verksamhet knuten till Hanhals IF. Det gäller både i den sportsliga verksamheten (träning och tävling) och i media, inklusive sociala medier. Verka för en bra relation med domare och motståndare, på och utanför isen. Verka för en bra föräldrakontakt. Verka för en bra relation med all personal i Kungsbacka ishall och som gäst i annan anläggning. Vara en god ambassadör för Hanhals IF och lojal mot föreningen.

5 Våra hockeyföräldrar ROLLEN Som hockeyförälder har du en stor och viktig roll i ditt barns hockeyspelande. Det gäller dock att hantera denna roll med stor försiktighet och stor respekt. Hockeyn skapar ett stort engagemang och många känslor. Det gäller att inte låta dessa känslor styra för mycket i kontakter med barn, ledare och motståndare. IDEELL KRAFT Som hockeyförälder är du och också viktig för att Hanhals IF skall kunna bedriva sin verksamhet. Vi är till stor det beroende av ideella krafter och som förälder finns det mängder med arbetsuppgifter att hjälpa till med. TÄNK PÅ DET HÄR SOM HOCKEYFÖRÄLDER Ha en stöttande och positiv attityd till spelare, domare och ledare Föreningens ledare är ideella och har ofta egna barn med i gruppen. Visa dem respekt och lita på deras beslut. Undrar du över något eller har frågor, prata med din ledare. Detta gör du i samband med träningar och matcher. Respektera din ledares fritid. Skrik aldrig på domare, spelare, ledare eller publik under match. Respektera att det är ledare som håller i träning och match. Varje ålderslag har en egen organisation där det finns uppgifter för många. Vänd er till er lagledare om ni vill vara med och hjälpa till. FRIVILLIGT ENGAGEMANG Det finns också behov av frivilliga i föreningens övergripande verksamhet såsom i Marknadsgruppen, Evenemangsgruppen, Styrelsen, vid olika cup-arrangemang, under våra A-lagsmatcher, etc.

6 Våra domare VÅRA DOMARE För att kunna spela hockeymatcher krävs det domare. Domarna har, tillsammans med ledare och föräldrar, en nyckelroll när det gäller utbildning av våra ungdomar. De sätter en standard för vad som är tillåtet att göra och hur man uppträder på isen. DOMARANSVARIG Patrik Norrman E-post: Mobil: SOM DOMARE I HANHALS IF FÖRVÄNTAS DU Vara i tid till match Vara rättvis Uppträda med stil och profil Vara engagerad Ha en vilja att utvecklas För att ha en hög nivå på våra domare, har Hanhals IF en domaransvarig. Domaransvarig ansvarar för coachning och utbildning av våra föreningsdomare. Domaransvarig sköter också kontakter med förbundet när det gäller domarfrågor. DOMARUTBILDNING Innan man får börja döma matcher måste man gå en domarutbildning. Utbildningen är öppen för alla som fyllt 13 år. Intresseanmälan görs till Patrik Norrman.

7 Vår sportchef ROLLEN Hanhals IF har en sportchef. Tjänsten kan kombineras med andra uppdrag, t.ex. tränaruppdrag. Sportchefen har det övergripande ansvaret för den sportsliga utvecklingen i föreningen. Sportchefen leder Sportrådet. Hela eller delar av detta råd träffas regelbundet. Sportchefen har rätt att delegera vissa uppgifter till en Ungdomsansvarig. VÅR SPORTCHEF Björn Erlandsson E-post: bjorn.erlandsson@hanhalsif.se Mobil: SPORTCHEFENS ANSVAR Föreningens sportsliga utveckling Utvecklingen av Hockeygymnasiet i Kungsbacka Tillsättning av ledare Rekrytering av spelare till U16, Juniorer och A-lag Kompetensförsörjning av föreningens ledare Föreningens Sportråd Den resursträning föreningen erbjuder

8 Vårt kansli ROLLEN För att se till att allt runt det sportsliga fungerar, så finns det en kanslichef. Kanslichefen ansvarar för administrativa frågor och kommunikationen med förbund, medlemmar och myndigheter. Till sin hjälp har kanslichefen en kanslist. VÅR KANSLICHEF Anders Rybrink E-post: Mobil: VÅR KANSLIST Lena Fredholm E-post: Mobil: KANSLIETS ANSVAR Föreningens ekonomiska administration Kommunikation med myndigheter och förbund Föreningens externa kommunikation Istidsschemat Hantering av medlemsuppgifter Tillsammans med Marknadsgruppen arbeta med föreningens sponsringsverksamhet och övriga arrangemang. Caféverksamheten Organisera och ansvara för cuper i föreningens regi Bistå hockeyskolan med organisation, tider och planering. Sommarhockeyskolan

9 Hockeyskolan Hockeyskolan är inkörsporten till Hanhals IF ishockeyverksamhet. Föreningen välkomnar alla barn, pojkar och flickor, från det år man fyller 5 år att prova på ishockey. Fokus i alla hockeyskolans åldersgrupper är skridskoteknik. Skridskotekniken är nyckeln till det fartfyllda, spännande och fantastiskt roliga spelet, ishockey. Hockeyskolan i Hanhals IF styrs av Hockeyskolrådet. Rådet består av ledare från respektive åldersgrupp samt Ungdomsansvarig. Rådet sammanträder 2 ggr / säsong och ansvarig ledare för Hockeyskolan är sammankallande. Ansvariga tränare har genomgått Ishockeyförbundets grundutbildning för Tre Kronors Hockeyskola. Trivsel, gemenskap och glädje är ledorden för Hanhals IF Hockeyskola. Att alla som vill börja spela ishockey skall ges möjlighet till detta. Att ge barn och föräldrar en första positiv kontakt med hockeyn och vår förening. Att ge föräldrar information om föreningens policy och sportsliga riktlinjer. 1 ispass / vecka Hockeyskolan är uppdelad i träningsgrupper efter ålder och benämns som 1:or, 2:or och 3:or. en sker huvudsakligen på lördagar och söndagar. Yngsta gruppen börjar först. sinriktning Skridskoteknik Smålagsspel Tävling och lek Matcher För 2:orna arrangeras internmatcher under säsongen. För 3:orna kan matchutbyte med annan förening förekomma under säsongen. 2:orna och 3:orna spelar uppvisningsmatcher i samband med A- lagets hemmamatcher. 3:orna kan delta i en extern cup, t.ex. Partille Cup. Antal cuper beror på träningsgruppens storlek.

10 U9 Det sista året i Hockeyskolan är det år då man organiserar sig som ett lag för första gången. U9 tillhör dock fortfarande Hockeyskolan. Principen är att när man går ur Hockeyskolan så tillhör man sitt eget ålderslag. Målet för gruppen är att bli ett lag och att skapa en organisation runt laget. Barnen ska få lära sig grunderna i vad som krävs för att spela ishockey såsom att lyssna på ledarna, passa tider, sköta sin hygien och samarbeta i en grupp. 2 ispass / vecka Om behov finns kan träningsgruppen delas in i två träningsgrupper. Detta sker i samråd med Sportchef och Ungdomsansvarig. Indelningen sker geografiskt för att underlätta samåkning. Matcher Deltar i seriespel arrangerat av Göteborgs Ishockeyförbund Matcher spelas på halvplan Alla spelar lika mycket, förutsatt att man tränar enligt de kriterier som lagets ansvarige tränare beslutat om. Cuper Deltar i en cup på höstsäsongen och en cup på vårsäsongen. Deltagandet i cuper planeras så att det inte inverkar på seriespelet. sinriktning Skridskoteknik Smålagsspel Målvaktsträning Tävling och lek

11 U10 Det här året spelar man matcher på halvplan, men slutet av säsongen är en förberedelse för spel på helplan. Klara av att spela matcher på helplan och förstå de regler som gäller för helplansspel. 2 ispass / vecka Om behov finns kan träningsgruppen delas in i två träningsgrupper. Detta sker i samråd med Sportchef och Ungdomsansvarig. Indelningen sker geografiskt för att underlätta samåkning. Möjlighet att få resursträning med yngre eller äldre åldersgrupp finns. Vem som får möjlighet till detta beslutas av huvudtränare i samråd med berörd grupps tränare. Matcher Deltar i seriespel arrangerat av Göteborgs Ishockeyförbund. Matcher spelas på halvplan. Efter GP-Pucken börjar man träna spel på helplan. Alla spelar lika mycket, förutsatt att man tränar regelbundet. Cuper Är med i GP-Pucken med jämna lag. Utöver GP-Pucken deltar man med jämna lag i en cup på höstsäsongen och en cup på vårsäsongen. Helplanscuper. sinriktning Skridskoteknik Smålagsspel Motoriska övningar i små grupper Målvaktsträning Tävling och lek

12 U11 Nu är det spel på helplan, men utan tacklingar. Arbetet med att förbereda spelarna på ishockey med tacklingar är dock ett viktigt inslag detta år. Att skaffa sig goda vanor i form av uppvärmningsfys är också något som introduceras detta år. Klara sig själva i omklädningsrummet. Visa respekt för kamrater och ledare. 2-3 ispass / vecka Uppvärmningsfys i samband med isträning. Om behov finns kan träningsgruppen delas in i två träningsgrupper. Indelningen sker geografiskt för att underlätta samåkning. Möjlighet att få resursträning med yngre eller äldre åldersgrupp finns. Vem som får möjlighet till detta beslutas av huvudtränare i samråd med berörd grupps tränare. Matcher Deltar i seriespel arrangerat av Göteborgs Ishockeyförbund. Alla spelar lika mycket, förutsatt att man tränar regelbundet. Cuper Är med i GP-Pucken med jämna lag. Utöver GP-Pucken deltar man med jämna lag i två cuper på höstsäsongen och två cuper på vårsäsongen. sinriktning Skridskoteknik Smålagsspel Motoriska övningar i små grupper Målvaktsträning Tävling och lek

13 U12 Nu får man tacklas i spelet. En nyhet detta år är också att man nivåanpassar seriespelet. Det kan även förekomma nivåanpassade cuper. En nyhet detta år är att försäsongsträning införs. Syftet är att få ungdomarna att hålla igång året runt, en också att få ett naturligt sätt att träffa sina hockeykompisar även vår och sommar. Att få så många som möjligt i laget att medverka på lagets träningar. Att så många som möjligt i laget ska klara av Division 1 spel. 2-3 ispass / vecka Uppvärmningsfys i samband med isträning. Om behov finns kan träningsgruppen delas in i två träningsgrupper. Indelningen sker baserat på var respektive spelare befinner sig på utvecklingskurvan. Möjlighet att få resursträning med yngre eller äldre åldersgrupp finns. Vem som får möjlighet till detta beslutas av huvudtränare i samråd med berörd grupps tränare. Försäsongsträning Startar upp första veckan i maj. Uppehåll under vecka ggr / vecka om man inte utövar någon annan idrott. Matcher Deltar i seriespel arrangerat av Göteborgs Ishockeyförbund. Seriespelet är indelat i två nivåer division 1 och division 2. Alla spelar lika mycket, förutsatt att man tränar regelbundet. Cuper Är med i GP-Pucken med jämna lag. Utöver GP-Pucken deltar man i två cuper på höstsäsongen och två cuper på vårsäsongen. Cuperna kan vara nivåanpassade. sinriktning Skridskoteknik Göra mål Målvaktsträning Nivåanpassning på träning kan förekomma

14 U13 Nu ökas träningsdosen lite och det gäller även försäsongsträningen. Att så många som möjligt i laget ska klara av Division 1 spel. Att vinna GP-Pucken. 3-4 ispass / vecka 1-2 fyspass / vecka i anslutning till isträning. Om behov finns kan träningsgruppen delas in i två träningsgrupper. Indelningen sker baserat på var respektive spelare befinner sig på utvecklingskurvan. Möjlighet att få resursträning med yngre eller äldre åldersgrupp finns. Vem som får möjlighet till detta beslutas av huvudtränare i samråd med berörd grupps tränare. sinriktning Skridskoteknik Inslag av övningar med spelförståelse Göra mål Målvaktsträning Nivåanpassning på träning kan förekomma Försäsongsträning Startar upp första veckan i maj. Uppehåll under vecka ggr / vecka om man inte utövar någon annan idrott. 1 ggr / vecka är obligatoriskt. Matcher Deltar i seriespel arrangerat av Göteborgs Ishockeyförbund. Seriespelet är indelat i två nivåer division 1 och division 2. Möjlighet att ha matchutbyte med lag från andra distrikt finns. Alla spelar lika mycket, förutsatt att man tränar regelbundet. Cuper Är med i GP-Pucken. Möjlighet att nivåanpassa lagen finns. Utöver GP-Pucken deltar man i två cuper på höstsäsongen och två cuper på vårsäsongen. Cuperna kan vara nivåanpassade. Spelarsamtal Två gånger per säsong håller ansvarig ledare ett spelarsamtal med varje spelare. På detta samtal erbjuds spelarens föräldrar att vara med.

15 U14 smängd och kvalitet ökar nu och det börjar ställas en hel del krav för att kunna hänga med i utvecklingen. Året är också till en stor del en förberedelse för spel med U16 och U16 Elit året efter. Att göra så bra resultat som möjligt i GIC. Börja förbereda spelarna för vad som krävs för att spela U16 och U16 Elit. 3-4 ispass / vecka 2-3 fyspass / vecka i anslutning till isträning. Om behov finns kan träningsgruppen delas in i två träningsgrupper. Indelningen sker baserat på var respektive spelare befinner sig på utvecklingskurvan. Möjlighet att få resursträning med yngre eller äldre åldersgrupp finns. Vem som får möjlighet till detta beslutas av huvudtränare i samråd med föräldrar och spelare. sinriktning Skridskoteknik Inslag av övningar med spelförståelse. Göra mål. Nivåanpassning på träning kan förekomma Försäsongsträning Startar upp första veckan i maj. Uppehåll under vecka ggr / vecka om man inte utövar någon annan idrott. 2 ggr / vecka är obligatoriskt. Matcher Deltar i seriespel arrangerat av Göteborgs Ishockeyförbund. Seriespelet är indelat i två nivåer division 1 och division 2. Möjlighet att ha matchutbyte med lag från andra distrikt finns. Alla spelar lika mycket, förutsatt att man tränar regelbundet. Cuper Deltar i två cuper på höstsäsongen och två cuper på vårsäsongen. Cuperna kan vara nivåanpassade. Spelarsamtal Två gånger per säsong håller ansvarig ledare ett spelarsamtal med varje spelare. På detta samtal erbjuds spelarens föräldrar att vara med.

16 U16 I U16 förbereds spelarna för spel i Hanhals IF juniorlag. Man tränar hårt och mycket. De som ligger långt fram i utvecklingen kan kvalificera sig till U16 Elit-laget. Övriga spelar matcher i Göteborgs Hockeyförbunds seriesystem. Förbereda spelarna för spel i U16 Elit och J ispass / vecka 2-3 fyspass / vecka i anslutning till isträning.. Möjlighet att få resursträning med yngre eller äldre åldersgrupp finns. Vem som får möjlighet till detta beslutas av huvudtränare i samråd med berörd grupps tränare. sinriktning Skridskoteknik Göra mål. Nivåanpassning på träning kan förekomma Matcher Deltar i seriespel arrangerat av Göteborgs Ishockeyförbund. Seriespelet är indelat i två nivåer division 1 och division 2. Möjlighet att ha matchutbyte med lag från andra distrikt finns. Alla spelar lika mycket, förutsatt att man tränar regelbundet. Cuper Deltar i två cuper på höstsäsongen och två cuper på vårsäsongen. Cuperna kan vara nivåanpassade. Spelarsamtal Två gånger per säsong håller ansvarig ledare ett spelarsamtal med varje spelare. Försäsongsträning Startar upp första veckan i maj. Uppehåll under vecka ggr / vecka om man inte utövar någon annan idrott. 3 ggr / vecka är obligatoriskt.

17 U16 Elit U16 Elit är ungdomsverksamhetens representationslag. I laget kan det ingå spelare som är rekryterade från andra föreningar. För att täcka merkostnader i samband med resor, ska gruppen organisera en sponsorgrupp för att täcka den ökade merkostnaden. Att behålla platsen i U16 Elit. Att rekrytera minst 10 spelare per säsong till Juniortruppen. Få så många som möjligt ur U16 Elit-truppen att söka till Hanhals IF Hockeygymnasium eller något av landets Elitgymnasier. 3-4 ispass / vecka 2-3 fyspass / vecka i anslutning till isträning. Om behov finns kan träningsgruppen delas in i två träningsgrupper. Indelningen sker baserat på var respektive spelare befinner sig på utvecklingskurvan. Möjlighet att få resursträning med yngre eller äldre åldersgrupp finns. Vem som får möjlighet till detta beslutas av huvudtränare i samråd med berörd grupps tränare. Försäsongsträning Startar upp första veckan i maj. Uppehåll under vecka ggr / vecka, obligatorisk närvaro. Matcher U16 Elit spelar i U16 Elit Region Syd I U16 Elit äger tränaren rätt att disponera laget för maximal prestation. Cuper Deltar i en cup på höstsäsongen och en cup på vårsäsongen. Cuperna kan vara nivåanpassade. U16 Elit deltar i SM-spel Spelarsamtal Två gånger per säsong håller ansvarig ledare ett spelarsamtal med varje spelare.

18 Juniorer Juniorhockey kräver stor insats av de som spelar. Det ställs högre och högre krav och föreningens mål är att våra juniorer skall vara mogna att slåss om en plats i A-laget. Avancera till J18 Elit. Behålla platsen i J20 division 1 Varje år slussa in 3 spelare till Hanhals IF A-lag Spelarsamtal Två gånger per säsong håller ansvarig ledare ett spelarsamtal med varje spelare. sgrupper En träningsgrupp De juniorer som bedöms att kunna vara med och träna med A- laget på regelbunden basis, erbjuds Juniorkontrakt. 3-4 ispass / vecka 2-3 fyspass / vecka i anslutning till isträning Försäsongsträning Startar upp första veckan i maj. Uppehåll under vecka ggr / vecka, obligatorisk närvaro.

19 Resursträning RESURSTRÄNING Grunden för hockeyutbildningen i Hanhals IF är att man tränar med sitt lag. För att höja kvaliteten på vår hockeyutbildning erbjuds även olika former av resursträning. Olika spelare behöver i sin utveckling träna och öva på vissa detaljer. Det kan också vara så att en spelare vid en viss fas kan få en bättre utveckling av att träna med yngre eller äldre spelare. Exakt hur denna resursträning ser ut och på vilket sätt den erbjuds våra spelare, beslutas av Sportchefen i samråd med Ungdomsansvarig. Den kan variera över säsongen och kan se olika ut från säsong till säsong. I HANHALS IF FINNS FÖLJANDE FORMER AV RESURSTRÄNING Målvaktsträning Skridskoteknik Skotträning med äldre lag med yngre lag

Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer

Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer Säsong 2016/2017 Hanhals IF FÖRENINGEN Hanhals IF är idag en av Sveriges största hockeyföreningar sett till antalet utövare. Vi har ca 500 ungdomar som spelar

Läs mer

Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer

Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer Hanhals IF Policy & Sportsliga Riktlinjer Säsong 2017/2018 Hanhals IF FÖRENINGEN Hanhals IF är idag en av Sveriges största hockeyföreningar sett till antalet utövare. Vi har ca 500 ungdomar som spelar

Läs mer

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden Äspereds IF på vägen mot Framtiden 2 VISIONSARBETE Äspereds IF Nu är det dags att ta ett nytt steg i vår framtidsutveckling. Vår vision är att Äspereds IF skall skapa Bygdens bästa miljö för medlemskap

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Gävle GIK Målsättning 2012-2015. Gävle GIK Hockey. Planering för säsongen 2012-2013. Målsättning 2012-2016

Gävle GIK Målsättning 2012-2015. Gävle GIK Hockey. Planering för säsongen 2012-2013. Målsättning 2012-2016 Gävle GIK Hockey Planering för säsongen 2012-2013 Målsättning 2012-2016 Uppstart av juniorverksamhet Gävle GIK ska bedriva egen juniorverksamhet säsongen 2012-2013 J20 J18 Stommen i J20 laget ska vara

Läs mer

Föräldrapolicy 2015-01-01

Föräldrapolicy 2015-01-01 Föräldrapolicy 2015-01-01 Som förälder till en av ungdomarna i IBK Hallsta är Du en viktig del av vår verksamhet. Du är en stor resurs och hjälper oss att nå våra mål. Utan förälderns medverkan i stort

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Policydokument för. Malmö Redhawks

Policydokument för. Malmö Redhawks Policydokument för Malmö Redhawks Hjärta Kvalitet Stolthet Malmö Redhawks policy Malmö Redhawks är en av regionens största ishockeyföreningar och målet för föreningen är att vara etablerad i landets toppskikt.

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer inom Hille/Åbyggeby IK

Riktlinjer inom Hille/Åbyggeby IK Riktlinjer inom Hille/Åbyggeby IK I Hille/Åbyggeby IK är det viktigt att vara en god kamrat och ett föredöme för andra. Målsättningen är att våra ungdomar skall utbildas och utvecklas som hockeyspelare

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund.

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants bedriver sin verksamhet i Lunds ishallen

Läs mer

SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB VP ELIT OCH JUNIOR 2015

SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB VP ELIT OCH JUNIOR 2015 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB VP ELIT OCH JUNIOR 2015 VERKSAMHETSIDÉ Vi erbjuder en bred verksamhet för barn och ungdomar och har plats för alla oavsett ambitionsnivå. Det innebär vi att har verksamhet som spänner

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club VERKSAMHETSPLAN FÖR BORÅS HOCKEYTALANGER Borås Hockeytalangers verksamhet omfattar U11 till och med A1. Varje ledare ska vara införstådd med innehållet i

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna 1 Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna Tack för din medverkan i vår fotbollsenkät! Vi har fått in över 1500 svar på enkäten, vilket var betydligt fler än vad vi

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna 1 Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna Tack för din medverkan i vår fotbollsenkät! Vi har fått in över 1500 svar på enkäten, vilket var betydligt fler än vad vi förväntade

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Gymnastikförbundets riktlinjer för träning och tävling

Gymnastikförbundets riktlinjer för träning och tävling 2011-06-20 Gymnastikförbundets riktlinjer för träning och tävling Riktlinjerna fastställda av förbundsstyrelsen 2011-06-20. Inledning Gymnastikförbundet vill med dessa riktlinjer för träning och tävling

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs Bakgrund Forskning visar att ungdomar med hästintresse har högre betyg än genomsnittet, samt att hästtjejer oftare än

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION Storåskolan fritidsgård Norra skolområdet 2015-10-12 VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN ht 2015- vt 2016 FRITIDSGÅRDENS VISION FRITIDSGÅRDEN ÄR EN POSTIV MÖTESPLATS DÄR ALLA TRIVS Med glädje, vänskap och

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

IFkGötebORG SPONSORSKAP

IFkGötebORG SPONSORSKAP IFkGötebORG SPONSORSKAP HISTORIA I Sverige är IFK Göteborg, även kallade Kamraterna, Änglarna och Blåvitt, känt som Folkets Lag och Mesta Mästarna. Idrottsföreningen har en historia från tidigt 1900-tal.

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Handlingsplan för skolutvecklingen på Toråsskolan 2014-2016

Handlingsplan för skolutvecklingen på Toråsskolan 2014-2016 2014-09-11 Handlingsplan för skolutvecklingen på 2014-2016 torasskolan@kungsbacka.se Kungsbacka kommun Sweden 2014-09-10 Skolledningen har ordet Framtidens skola finns redan här. För att skapa förutsättningar

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Sundbybergs stad Skolundersökning 2 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Antal svar Stella Nova förskola: 2 ( %) Antal svar samtliga fristående förskolor: (5 %) 1 Innehåll Om undersökningen Förklaring

Läs mer

Reflekterande arbetssätt i Idrott och Hälsa

Reflekterande arbetssätt i Idrott och Hälsa Reflekterande arbetssätt i Idrott och Hälsa Bakgrund Stark tradition av lek och rekreation istället för fokus på lärande. Fokus på färdigheter. Otydligt kunskapsobjekt, vad ska läras ut och vad ska bedömas?

Läs mer

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll Talang = orka träna mycket Den världsberömde pianisten Artur Rubinstein tillfrågas på en gata nära Carnegie Hall: -Ursäkta mig herrn, vet

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %)

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %) Sundbybergs stad Skolundersökning Föräldrar förskola Antal svar samtliga fristående förskolor: ( %) Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Resultat - Per fråga - NöjdKundIndex (NKI) Frågorna

Läs mer

WIF hockey. www.valdemarsvikif.se

WIF hockey. www.valdemarsvikif.se WIF hockey 2011-2012 WIF Hockey - en självklarhet med stolt tradition. Valdemarsvik är en ort som präglas av stora skillnader mellan sommar och vinter. Det skärgårdsnära läget gör att orten lever upp under

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Verksamhetsplan för Verksamhetsåren 2007/08 2009/2010

Verksamhetsplan för Verksamhetsåren 2007/08 2009/2010 Sid 1 ( 5 ) Verksamhetsplan för Verksamhetsåren 2007/08 2009/2010 Verksamhetsplanen fastställs på årsmötet. Verksamhetsplanen revideras årligen. Lägesbeskrivning Organisation Styrelsen i ESK Hockey är

Läs mer

Troja skall verka för en god föräldrakontakt genom att informera och utbilda föräldrarna i föreningens mål, verksamhetsidé och i ishockeyns grunder.

Troja skall verka för en god föräldrakontakt genom att informera och utbilda föräldrarna i föreningens mål, verksamhetsidé och i ishockeyns grunder. VERKSAMHETSIDÉ Idrottsföreningen Troja-Ljungby, i dagligt tal benämnd Troja, utövar idrotten ishockey. Föreningen, som bildades 1948 och har sin hemvist i Ljungby kommun, består av de fysiska personer

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Stockholms BDF. Distriktslagen 2013. Stockholmsguiden

Stockholms BDF. Distriktslagen 2013. Stockholmsguiden Stockholms BDF Distriktslagen 2013 Stockholmsguiden Stockholms BDF detta är skillnaden Stockholms Basketdistriktsförbunds värdegrund, Jag Ställer Upp, ska genomsyra allt vi gör. Vad vi gör på och utanför

Läs mer

Verksamhetsplan Juniorerna 2016

Verksamhetsplan Juniorerna 2016 Verksamhetsplan Juniorerna 2016 Vinterträning Vinterträning i Haninge Golfhall vecka 3 vecka 14: 1 gång/vecka tränarledd träning. Sommarträning Sommarträning på Haninge GK vecka 17-24 och 31-38 : 1 gång/vecka

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad du kan göra

Läs mer

FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltar i tävlingsverksamheten

FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltar i tävlingsverksamheten Borås GS policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltar i tävlingsverksamheten Denna policy gällande föräldraengagemang är ett av flera policydokument för att styra arbetet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Öjersjö Brunn F 3. Fritidshemmet en plats att växa på.

Öjersjö Brunn F 3. Fritidshemmet en plats att växa på. Öjersjö Brunn F 3 Fritidshemmet en plats att växa på. Hoppet, Framtiden och Utsikten Läsåret 2015 2016 Allmän information Aktuella tider Fritidshemmet är öppet mellan kl. 06.30 18.00 Frukost serveras 7.20

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande Flens HC Föreningspolicy Flens HC är en breddförening med en målsättning att ta hand om alla som vill delta i ungdomsverksamheten och att utveckla alla individer hockeymässigt och socialt. Visionen är

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Välkomstbrev Hanvikens Friidrott

Välkomstbrev Hanvikens Friidrott Välkomstbrev Hanvikens Friidrott Vår vision Hanvikens SK Friidrott vill vara en av Stockholms främsta friidrottsklubbar Därför att: o Alla är välkomna o Vi verkar för en god hälsa och sund livsstil o Vi

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Ett projekt av Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Från Sverige Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Heroes of Tomorrow 2015 Den olympiska lågan representerar

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

Fritidshem och skola i samspel

Fritidshem och skola i samspel Fritidshem och skola i samspel Pedagogisk plan för fritidshemmen på UTBYNÄSSKOLAN 1 Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som ligger utanför skolans timplan. Alla som arbetar i skolan har som uppdrag

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor Välkommen till Lichron Teknikgymnasium Har du tänkt på att tekniken finns överallt och att du med säkerhet använder den varje dag? Vi på Lichron gillar teknik! Därför arbetar vi med den senaste tekniken

Läs mer

Riktlinjer. Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007.

Riktlinjer. Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007. Riktlinjer Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007. Målet med verksamheten är att tillsammans skapa en meningsfull fritid för våra

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Lära andra rädda liv. Certifiering för instruktörer i första hjälpen och hjärt-lungräddning. www.redcross.se/forstahjalpen

Lära andra rädda liv. Certifiering för instruktörer i första hjälpen och hjärt-lungräddning. www.redcross.se/forstahjalpen Lära andra rädda liv Certifiering för instruktörer i första hjälpen och hjärt-lungräddning Så här är det Vi är ödmjuka inför det faktum att Röda Korset har utbildat i första hjälpen i över hundra år. Att

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN 1 SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN Träffas - trivas utvecklas i gemenskap! Träff 1: Träff 2: Träff 3: Träff 4: Träff 5: Analys (ledare) Analys (spelare) Planering Inför upptakten med föräldrar/spelare

Läs mer