Hälso- och sjukvårdsnämnden nyhetsbrev Kristianstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvårdsnämnden nyhetsbrev Kristianstad 2003-03-11"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsnämnden nyhetsbrev Kristianstad För mer information kontakta Olle Karlsson, sekreterare i Hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon För kommentarer kontakta Ingrid Lennerwald (s), ordförande, telefon eller Marita Sander Schale (fp), 2:e vice ordförande, telefon Denna information finns även på Hälso- och sjukvårdsprogram för diabetes Ett hälso- och sjukvårdsprogram för diabetes har utarbetats. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att föreliggande hälso- och sjukvårdsprogram utgör underlag för fortsatt arbete med att utveckla uppdragsbeskrivning för diabetes, och att Region Skåne tillsammans med Kommunförbundet Skåne planerar för en utbildningsinsats kring hälso- och sjukvårdsprogrammet diabetes. Hälso- och sjukvårdsprogram för stroke Ett hälso- och sjukvårdsprogram för stroke har utarbetats. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att föreliggande hälso- och sjukvårdsprogram utgör underlag för fortsatt arbete med att utveckla uppdragsbeskrivning för stroke, och att Region Skåne tillsammans med Kommunförbundet Skåne planerar för en utbildningsinsats kring hälso- och sjukvårdsprogrammet stroke. Granskning av metoder för att fånga och utvärdera patientupplevelser i Region Skåne, revisorernas rapport nr 159 Revisorerna i Region Skåne har med hjälp av TEMO genomfört en granskning av hur upplevelser från vårdens patienter med fokus på ansvarsfördelningen fångas in, hur frågorna hanteras i vårdöverenskommelser samt en kritisk granskning av de olika verktyg som används samt vad som görs för att utvecklas dess effektivitet. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att avge yttrande enligt det upprättade förslaget.

2 Uppföljning av granskning av beställarrollen i hälso- och sjukvård, revisorernas rapport nr 169 Revisorerna i Region Skåne har med hjälp av Helseplan gjort en uppföljning av en tidigare granskning av beställarerollen i hälso- och sjukvården och tandvården i Region Skåne. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att avge yttrande enligt det upprättade förslaget. Uppföljning av tidigare granskning ITV-projektet och införandet av Melior, revisorernas rapport nr 168 Revisorerna i Region Skåne har med hjälp av företaget Astrakan gjort en uppföljning av en tidigare granskning av Region Skånes datajournalprojekt. Man ville också undersöka effekterna av remissvaret till föregående granskning. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att avge yttrande till regionstyrelsen enligt det upprättade förslaget. Uppföljning av tidigare granskning och kartläggning av kvalitetsarbetet inom hälso- och sjukvården, revisorernas rapport nr 170 Revisorerna i Region Skåne har med hjälp av Helseplan gjort en uppföljning av en tidigare granskning av kvalitetsarbetet inom hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att avge yttrande enligt det upprättade förslaget. Remissvar Trygga medborgare säker kommunikation Näringsdepartementet har berett Region Skåne möjlighet att yttra sig över utredningen Trygga medborgare säker kommunikation Förslag till gemensamt radiokommunikationssystem för skydd och säkerhet. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att avge yttrande till regionstyrelsen enligt det upprättade förslaget. Investeringar för hälso- och sjukvårdsområdet inklusive tandvård samt habilitering & hjälpmedel Det föreligger förslag avseende investeringar inom hälso- och sjukvårdsområdet inkluderande tandvård samt habilitering & hjälpmedel. Att starttillstånd medges för digitalisering av ultraljudsverksamheten vid KK, Universitetssjukhuset MAS, 1,2 mkr år 2003, och 3 mkr efter år Att beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden , 27, fjärde att-satsen ändras till följande lydelse: att 8 mkr överförs från ramen för större utrustningsinvesteringar att disponeras av förvaltningschefen för primärvården".

3 Att beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden , 27, sjunde att-satsen ändras till följande lydelse: att för byggobjekt under 10 mkr godkänna start av pågående och prioriterade objekt enligt underlag (66,1 mkr år 2003, innebärande att ombyggnad för öppen psykiatri, by 25 Ystad samt om- och tillbyggnad av vårdcentralen Brösarp beredes ytterligare). Att nu medge starttillstånd för ombyggnad av vårdcentral i Brösarp, 3,5 mkr. Att nu medge starttillstånd för ombyggnad vid lasarettet i Ystad för öppen psykiatri enligt till ärendet hörande underlag, 2,5 mkr. Att godkänna att byggobjekt understigande 10 mkr genomförs vid Universitetssjukhuset MAS enligt till ärendet hörande underlag om totalt 13,2 mkr. Att fördela ram för byggobjekt under 15 basbelopp till Universitetssjukhuset MAS enligt till ärendet hörande underlag, 2,7 mkr. Att starttillstånd medges enligt till ärendet hörande underlag för en andra avdelning för särskilt vårdkrävande i Hässleholm, 5 mkr. Att starttillstånd medges enligt till ärendet hörande underlag för att åtgärda hygienrum i Hässleholm för patienter, 0,6 mkr. Att till chefen för verksamhetsledningen delegera beslut avseende utrustningsmedel för teknologiutveckling understigande 1 mkr. Att föreslå regionstyrelsen i enlighet med till ärendet hörande underlag medge Universitetssjukhuset MAS 5 mkr för förstudie/teknisk värdering inom sjukhusområdet, med syfte att kunna fortsätta planeringen för i första hand akutverksamheten vid sjukhuset. Framtida utformning av sammanhållen rättspsykiatrisk vård och särskilt vårdkrävande i Region Skåne med beräknat behov av vårdplatser på lång sikt Det föreligger ett förslag för en sammanhållen rättspsykiatrisk organisation i Region, vilket även innefattar särskilt vårdkrävande med beräknat behov av vårdplatser på lång sikt. En särskild arbetsgrupp har arbetat fram ett förslag till framtida utformning av sammanhållen rättspsykiatrisk vård i Region Skåne med beräknat behov av vårdplatser på kort och lång sikt. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att godkänna rapporten som underlag för fortsatt utvecklingsarbete av den rättspsykiatriska vården i Region Skåne, vilket innefattar överläggningar med staten inför reformerad lagstiftning samt överläggningar inom södra sjukvårdsregionen. Nämnden beslutade även att uppdra åt regiondirektören att utforma sammanhållen organisation och ledningsorgan för den rättspsykiatriska vården i Skåne. Åtgärder för särskilt vårdkrävande samt heldygnsvård för BUP avseende befolkningen i Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt Distriktsnämnden för Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt har påtalat svårigheter vad gäller särskilt vårdkrävande patienter. För barn- och ungdomspsykiatriska patienter framhålls avsaknaden av slutenvårdsplatser inom distriktet. Att uttala att i den övergripande planeringen för rättspsykiatrisk vård och vård av särskilt vårdkrävande har de framförda synpunkterna tillgodosetts.

4 Att ställa sig positiv till det föreslagna samarbetet med sjukhuset i Kristianstad inom BUP. Att uppdra åt hälso- och sjukvårdsdirektören att initiera en översyn av behovet av vårdplatser. Ändrade sammanträdesdagar Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om att sammanträda kl och kl Bidragsansökningar från organisationer/- föreningar med folkhälsouppdrag Det föreligger förslag till fördelning av bidrag till organisationer/föreningar med folkhälsouppdrag för år Att bevilja bidrag till föreningen ALNA SYD om kronor för år Att bevilja bidrag till föreningen BRIS, region Syd, om kronor för år Att bevilja bidrag till föreningen Ett Narkotikafritt Sverige, om kronor för år Att bevilja bidrag till föreningen FMN Kristianstad, om kronor för år 2003, att fördelas till FMN Skåne, d v s Kristianstad, Landskrona, Malmö och Ystad. Att bevilja bidrag till Korpen Skåne och Hallands motionsidrottsförbund om kronor för genomförande av utbildningen Hälsa för Äldre för år Att bevilja bidrag till föreningen NTF Skåne om kronor för år Att bevilja bidrag till Skånes Nykterhetsförbund om kronor för år Att avslå projektansökan från Skånes Nykterhetsförbund om kronor. Att bevilja bidrag till föreningen Verdandi om kronor för år Att avslå ansökan från föreningen Ett Våldsfritt Sverige Öppna handen om kronor för år Att bevilja bidrag till föreningen VISIR Skånedistriktet om kronor för år Att bevilja bidrag till Friluftsfrämjandet Skånes distriktsförbund om kronor för år Att avslå ansökan från föreningen Sveriges Sportfiske och Fiskevårdsförbund, Skånedistriktet, om kronor för år Att uppdra åt hälso- och sjukvårdsdirektören att göra en översyn av bidragskriterierna till föreningar/organisationer med folkhälsouppdrag. Reservation mot andra att-satsen (m), (fp), (kd), (c). Bidrag till länkorganisationerna 2003 Det föreligger förslag till fördelning av bidrag till länkorganisationerna för år Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att bevilja distriktsorganisationerna Södra Sveriges Länkråd kronor, Skånes distrikt av Länkens Kamratförening kronor samt Södra distriktet av Sällskapet Länkarna kronor.

5 Bidrag till pensionärsorganisationerna 2003 Det föreligger förslag till fördelning av bidrag till pensionärsorganisationerna för år Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att bevilja PRO kronor, SPF kronor, SPRF kronor, Svenska Kommunal Pensionärers Förbund kronor samt Riksförbundet pensionärers gemenskap (RPG) kronor i organisationsbidrag för Verksamhets- och projektbidrag till Skånes Idrottsförbund 2003 Skånes Idrottsförbund har för verksamhetsåret 2003 ansökt om kronor. Härutöver ansöker förbundet om medel till ett projekt med internationella förtecken om sammanlagt kronor. För år 2002 erhöll Skånes Idrottsförbund kronor i verksamhetsbidrag och 0 kronor i projektbidrag. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att bevilja verksamhetsbidrag till Skånes Idrottsförbund på totalt kronor för verksamhetsåret 2003, och att överlämna frågan om projektbidrag till regionstyrelsen för beslut. Fördelning av medel ur hälso- och sjukvårdsnämndens anslag på 62 mkr Regionfullmäktige beslöt att utöka ramen till hälso- och sjukvårdsnämnden med 62 mkr genom att föra över motsvarande belopp från totalramen för invånarnas vårdbehov och att bemyndiga hälso- och sjukvårdsnämnden att fördela högst 62 mkr till distriktsnämnderna efter särskild prövning. Att medge Nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt att ta i anspråk 11,0 mkr för tillskapande av tillfälliga vårdplatser inom Universitetssjukhuset MAS, ur hälso- och sjukvårdsnämndens anslag på 62 mkr. Att medge Nämnden för Mellersta Skånes sjukvårdsdistrikt att ta i anspråk 4,8 mkr, för personalförstärkningar avseende barn- och ungdomspsykiatrin och i den palliativa vården, ur hälso- och sjukvårdsnämndens anslag på 62 mkr. Att fördelning av resterande anslag sker i en samlad bedömning vid nämndens sammanträde i april. Fixering av ersättning mellan distriktsnämnd och vårdgivare i annat distrikt I regionfullmäktiges beslut om fördelning av regionbidrag till distriktsnämnder beslutades att de ekonomiska relationerna mellan distriktsnämnder och vårdgivande förvaltningar ska fixeras till ett angivet belopp som kommer att utgöra ersättningen för den vård som tillhandahålls. Ersättningen kommer inte att påverkas av förändringar i den volym som tillhandahålls till befolkningen i respektive distrikt.

6 Ersättningen till vårdgivande förvaltningar inom det egna distriktet fastställs av respektive distriktsnämnd medan ersättningar till vårdgivande förvaltningar utanför det egna distriktet fastställs av hälso- och sjukvårdsnämnden. En sammanställning över ersättningar till vårdgivande förvaltningar utanför det egna distriktet föreligger. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att godkänna ersättningar mellan distriktsnämnd och vårdgivande förvaltning utanför det egna distriktet enligt till ärendet hörande sammanställning. Reservation (m), (kd), (c). Protokollsanteckning (fp). Donation från E P Universitetssjukhuset i Lund har i dödsboet efter E P, Hörby, erhållit ytterligare kronor i kontanta medel. Totalt har erhållits ,85 kronor. Enligt testamentet skall kvarlåtenskapen tillfalla Fonden för bekämpande av cancersjukdomar vid Lunds lasarett. Såväl avkastning som kapital är disponibelt. att erhållen donation skall ingå i befintlig donation 1066, Donation för bekämpande av cancersjukdomar i Lund. Donation från dödsboet efter C Å Universitetssjukhuset i Lund har i dödsboet efter C Å, Trelleborg, erhållit ,64 kronor i kontanta medel. Enligt testamentet ska kvarlåtenskapen tillfalla Universitetssjukhuset i Lund att företrädesvis användas för urologisk forskning. Såväl avkastning som kapital är disponibelt. att erhållen donation ska ingå i befintlig donation F059, Donation forskning urologiska kliniken i Lund. Donation från dödsboet efter H L-G Universitetssjukhuset i Lund har i dödsboet efter H L-G, Lomma, erhållit som gåva kronor som legat. Enligt testamentet ska beloppet tillfalla en fond för forskning om Parkinsons sjukdom. Såväl avkastning som kapital är disponibelt. att erhållen donation ska ingå i befintlig donation 1101, Donation forskning Parkinsons sjukdom i Lund.

7 Gåva från SEB Universitetssjukhuset i Lund har av SEB, Stockholm, erhållit som gåva kronor kontant. Enligt gåvobrev har SEB i samband med julen valt att skänka kronor som julgåva till Barnkliniken, Universitetssjukhuset i Lund. att den erhållna gåvan ska ingå i befintlig donation F130, Donation Barn- och ungdomssjukhuset i Lund. Gåva till forskning kring rörelseorganens sjukdomar hos barn Universitetssjukhuset i Lund har av Skandinaviska Ortopediska Laboratoriet AB, Lund, erhållit såsom gåva kronor i kontanta medel. Enligt gåvobrevet har Skandinaviska Ortopediska Laboratoriet AB beslutat att stödja forskning kring rörelseorganens sjukdomar hos barn vid Universitetssjukhuset i Lund. Gåvan är utan förbehåll, Såväl avkastning som kapital är disponibelt. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att med tacksamhet mottaga donationen, att en särskild donation inrättas, nämligen F150, Donation förelseorganens sjukdomar hos barn, samt att donationen får disponeras av professorn i ortopedi. Delegation av beslutanderätt I kommunallagen 6:33 anges En nämnd får uppdra åt ett utskott, åt en ledamot eller ersättare eller åt en anställd hos kommunen eller landstinget att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden, dock inte i de fall som avses i 34. En gemensam nämnd får även under samma förutsättningar uppdra åt en anställd i någon av de samverkande kommunerna eller landstingen att besluta på nämndens vägnar. I kommunallagen 6:36 anges En nämnd får uppdra åt ordföranden eller en annan ledamot som nämnden har utsett att besluta på nämndens vägnar i ärenden som är så brådskande, att nämndens avgörande inte kan avvaktas. Sådana beslut skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde. Det kan vara lämpligt att delegera beslutanderätt beträffande förtroendevaldas deltagande i kurser, konferenser och andra uppdrag till ordföranden och att uppdrag ges till ordföranden att besluta i ärenden som är brådskande. Det är ordförandens avsikt att före beslut rådgöra med övriga presidiet. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att delegera till ordföranden att besluta om förtroendevaldas deltagande i kurser, konferenser och andra uppdrag, och att uppdra åt ordföranden att besluta på nämndens vägnar i ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvecklas.

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Nyheter i korthet: Ärende 5. Ärende 7. Ärende 10

Nyheter i korthet: Ärende 5. Ärende 7. Ärende 10 Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 27 september. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Nyheter i korthet: Lasarettet Trelleborg får ökat öppethållande. Satsningar på MR-utrustning i Malmö och Lund

Nyheter i korthet: Lasarettet Trelleborg får ökat öppethållande. Satsningar på MR-utrustning i Malmö och Lund Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 oktober 2011. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 39 45 Datum 2014-04-30 1 (5) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2014-04-30 kl.12.15 12.35 Plats: Konferensrum 15, Psykiatriska kliniken, Baravägen, Lund Beslutande Stefan

Läs mer

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-06-09 Sida 40(64) 31 Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende Innan styrelsens sammanträde har ledamöterna fått information i detta

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-05-14

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-05-14 1 Plats och tid ande Sävsjö Camping och Kommunalhuset, Sävsjö, onsdag den 14 maj 2014 kl. 14.00-16.45 Ordinarie ledamöter: Ing-Marie Arwidsson (KD), 1:e vice ordf. Susanne Sjögren (S), 2:e vice ordf. Harald

Läs mer

Kommunala självstyrande skolor

Kommunala självstyrande skolor GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2009-03-11 Kommunala självstyrande skolor Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i november 2008 behandlades Idé och

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (S) (M) (M) Petra Larsson Inger Akalla Kristina Almqvist

Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (S) (M) (M) Petra Larsson Inger Akalla Kristina Almqvist 1 (6) Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Stockholm Ekerö Datum Tid 14.00 15.20 Plats Mästaren, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (M) (M) Petra Larsson Inger

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

Valnämnden. Plats Sid 1 (7) Hedesundarummet, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum 2009-03-19 Tid Kl. 16.30-18.30

Valnämnden. Plats Sid 1 (7) Hedesundarummet, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum 2009-03-19 Tid Kl. 16.30-18.30 Valnämnden Plats Sid 1 (7) Hedesundarummet, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum 2009-03-19 Tid Kl. 16.30-18.30 Närvarande Ledamöter Eriksson Lena (v) Ordf Ståhl Lars-Göran (s) Nygren Curt (s) Wiebe Karin

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Nyheter i korthet 2014-08-22

Nyheter i korthet 2014-08-22 Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 22 augusti. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER Reviderad upplaga enligt beslut i Kulturnämnden 2005-11-03 1. BIDRAGSREGLER PENSIONÄRSORGANISATIONER Folkrörelserna utgör

Läs mer

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Överenskommelse mellan staten och Landstingsförbundet om hälso- och sjukvård för

Läs mer

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering Regeringsbeslut I:5 Socialdepartementet 2009-12-10 S2006/9394/HS (delvis) S2008/8096/HS (delvis) Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige (numera regionfullmäktige) 2001-11-26. Ändrat: 2002-10-14, 2002-12-16, 2007-12-17, 2008-03-17, 2010-12-13, 2013-12-16 och 2015-03-02, 123. Verksamhetsområde

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-09 Dnr 1500377 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 9/2016 ÄRENDELISTA Kallelse till sammanträde torsdagen den 30 juni 2016 kl. 09.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 58. Sammankallande och beslutsförhet. 59. Justering av protokoll. 60. Föredragningslistans

Läs mer

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning Regeringsbeslut I:7 2014-03-20 U2014/2222/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården. Region Skåne 291 89 Kristianstad Tel. vx. 044-309 30 00 www.skane.se 2014 04 24

Tystnadsplikt och sekretess i vården. Region Skåne 291 89 Kristianstad Tel. vx. 044-309 30 00 www.skane.se 2014 04 24 Tystnadsplikt och sekretess i vården Region Skåne 291 89 Kristianstad Tel. vx. 044-309 30 00 www.skane.se 2014 04 24 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för bidrag till personer med funktionsnedsättning Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson Ledningskansli +46155245783 2014-11-12 HU-HOH14-191-1 Ä R E N D

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) ordförande

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) ordförande 1(8) Plats och tid Solgården kl 14.00 16.25 Beslutande Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) ordförande Övriga deltagare Karin I Wigrup (C), ersättare Torsten Vigre (M), ersättare

Läs mer

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1. Verksamhetsområde Nämnden

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 Tid: 2016-05-30 kl. 13:00-16:30 Plats: Regionens hus, sal A 91 Remiss: Tolktjänst för vardagstolkning - S2016/02162/FST Diarienummer: RJL 2016/933

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II 2015-03-18 1(11) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 15.40-16.55 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlsson (C) ordf. Sylve Jergefeldt (S) tjg.ers.

Läs mer

Halmstadsnämnden 25-33

Halmstadsnämnden 25-33 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-03-18 Halmstadsnämnden 25-33 Tid: Onsdag 18 mars 2009, kl. 09:00-12:00 Plats: Sammanträdesrummet Borgsalen, Landstingskontoret, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Christina

Läs mer

Plats och tid: Kristinehedsvägen 2, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:00

Plats och tid: Kristinehedsvägen 2, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:00 Räddningsnämnden 2016-01-21 1(8) Plats och tid: Kristinehedsvägen 2, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:00 ande: Lennart Eriksson (M), ordförande Pernilla Lingford Hultin (S) Sebastian Stenbeck (M) Mai-Britt

Läs mer

Sammanträdesrummet, administrationslokalerna, Hyltebruks vårdcentral

Sammanträdesrummet, administrationslokalerna, Hyltebruks vårdcentral LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HYLTE 38-50 Tid: 2002-06-19 kl. 09:00 11:15 Plats: Närvarande: Ledamöter Sammanträdesrummet, administrationslokalerna, Hyltebruks vårdcentral Désirée

Läs mer

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl.

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 10:10-10:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Anders Nilsson,

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 1 (12) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) från 81 och framåt Christer Grankvist (S) Lennart

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-26 Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Tid: 26 mars 2015, kl 09.30 12.00 Plats: Balgö, Hallands Sjukhus Varberg Närvarande: Eva Osvald-Gustafsson Ordförande Therese

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Upphandlingsstrategiutskottet

Upphandlingsstrategiutskottet Upphandlingsstrategiutskottet PROTOKOLL 6 9 Datum 2014-02-27 1 (4) Protokoll från upphandlingsstrategiutskottets sammanträde Tid: 2014-02-27 14.30-15.30 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Liliana

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 1 (7) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 Beslutande: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Roland Ahlstrand (kd) Harriet Åström (c) Tomas Johansson (s) Anneli

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

KALLELSE 1 (8) 2015-01-30. Samtliga ledamöter och ersättare i nämnd. Nämnd för folkhälsa och primärvård i södra Lappland.

KALLELSE 1 (8) 2015-01-30. Samtliga ledamöter och ersättare i nämnd. Nämnd för folkhälsa och primärvård i södra Lappland. KALLELSE 1 (8) Kontaktperson Viktoria Åkerlund Staben för planering och styrning 0950-39465 viktoria.akerlund@vll.se Samtliga ledamöter och ersättare i nämnd Nämnd för folkhälsa och primärvård i södra

Läs mer

Ärendelista Förskolenämnden

Ärendelista Förskolenämnden Fö 615/2015 Ärendelista Förskolenämnden Datum: 2016-06-07 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Dojan norr, 3 tr 1 Protokolljusterare Datum och tid: 13 juni Plats: Förvaltningskontor Ringgatan, Ringgatan 32, 2 tr

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Vård- och omsorgsnämnden 2008-09-17

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Vård- och omsorgsnämnden 2008-09-17 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Stadshuset, kl. 17.30 18.05 Beslutande Övriga närvarande Bernt Nilsson (s) Lesley Holmberg (fp) Lena Munther (s) Agneta Nilsson (s) Kerstin Ekoxe (s) Lars-Erik

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Södertälje sjukhus

Ändring av bolagsordning för Södertälje sjukhus Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-09-03 LS 1408-0907 Landstingsstyrelsen Ändring av bolagsordning för Södertälje sjukhus Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Sammanträde med Kultur- och fritidsnämnden

Sammanträde med Kultur- och fritidsnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Kultur- och fritidsnämnden Tid: Måndagen den 15 december 2014, kl. 17.00 Gruppmöten från kl. 16.30. Plats: Nolhaga slott OBS: Alla förtroendevalda som inte kommer

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Socialnämnden 1999-09-14

Socialnämnden 1999-09-14 Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby, kl 13.00-16.00. Beslutande S Anders Johansson, ordförande C Kristina Valtersson S Ingrid Karlsson KD Ingegärd Axelsson S Juhani Kujansivu V Ally Karlsson

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Implementering av Riksavtalet 2015

Implementering av Riksavtalet 2015 Implementering av Riksavtalet 2015 Region Skånes förberedelser Ta fram informationsunderlag Ser över avtalstexter Ser över rutiner t ex för listning, medicinsk service Informera om förändringar av Riksavtalet

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-09.40 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (FP) ledamot Tuula

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (6) Tid: Kl 10.00-11.00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Bill Nilsson, KS ordförande Lilian Poijo, Reumatikerna Karl-Erik Sjöberg, SPF Mayvor Hellström, SKPF Birgit P Hedman,

Läs mer

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN Mötesanteckningar Plats och tid Hamnen, Stadshuset, den 5 november 2015, kl 15.00 16.55 Närvarande Benny Strandberg (KD) Tjänstgörande beredningsledare Pia Gillerstedt (S) Alexandra Stenlund (UP) Carl

Läs mer

Reglemente för barn- och skolnämnden

Reglemente för barn- och skolnämnden Reglemente för barn- och skolnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Region Skåne. HBTQompetens. RAPPORT Utvärderingsresultat. Pilotmodell för HBTQ-utbildning i Region Skånes verksamheter 2015-08-31

Region Skåne. HBTQompetens. RAPPORT Utvärderingsresultat. Pilotmodell för HBTQ-utbildning i Region Skånes verksamheter 2015-08-31 2015-08-31 HBTQompetens RAPPORT Utvärderingsresultat Pilotmodell för HBTQ-utbildning i s verksamheter 2014 2015 Leif Persson Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Projektutvecklare 040-675 31 22

Läs mer

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid IFO/Omvårdnadsförvaltningen,, kl. 08.00-12.00 ande Ledamöter Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Ersättare Linnéa Kihlström (kd) Anneli

Läs mer

Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge

Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-18 1 (4) HSN 1401-0108 Handläggare: Anders Olsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-04-01, p 3 Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge Ärendebeskrivning

Läs mer

Falköping/Tidaholms Protokoll Paragrafer Samordningsförbund 2009-10-12 52-63

Falköping/Tidaholms Protokoll Paragrafer Samordningsförbund 2009-10-12 52-63 Falköping/Tidaholms Protokoll Paragrafer Samordningsförbund 2009-10-12 52-63 Plats och tid Stadshuset Tidaholm kl 09.00-11.00 Närvarande Tjänstgörande ledamöter Ullrica Ramsin Arbetsförmedlingen Louise

Läs mer

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Utlåtande 2006:175 RVII (Dnr 325-3394/2006) Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Överenskommelsen

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 april kl.19.00 Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare

Läs mer

Datum 2015-02-09--10. Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg

Datum 2015-02-09--10. Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg Revisorskollegiet PROTOKOLL 13 24 Datum 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding - vice ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 2013-05-08 1 Plats och tid Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 Beslutande Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne Holm,

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF. Gäller fr om maj 2009

DELEGATIONSORDNING. Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF. Gäller fr om maj 2009 DELEGATIONSORDNING Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF Gäller fr om maj 2009 Antagen av, maj 2009 Senast reviderad av i september 2013 Riktlinjer för förbundets arbete Kongress/förbundsstyrelse/

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 25 september 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 25 september 2015 Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 25 september. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet.

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet. 1 (6) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2016-03-08 P 6 PaN V1509-04817-30 V1509-05154-30 V1506-03377-59 V1507-03553-59 V1506-03254-55 V1506-03362-55 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte Antal ärenden

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 Plats och tid Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby kl 13.30 15.45 Beslutande JanAnders Palmqvist, ordförande 1 o 2,

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2016-05-19 USAB-2016/24 Styrelsen för Uppsala Stadshusaktiebolag Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Reglemente för Kulturnämnden

Reglemente för Kulturnämnden Reglemente för Kulturnämnden Antaget av Kommunfullmäktige 2010-12-16 178 Inledning Enligt 6 kap 32 Kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2015-08-11 1(2) 172 Svar på medborgarförslag - Arbeta för en lagändring så att ledamöter som lämnar ett parti samtidigt måste lämna sin plats i kommunfullmäktige, (KSKF/2015:196) Beslut

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Innehåll Bakgrund...3 Inledning...4 Placeringskommunens ansvar - Socialtjänsten...6 Placeringskommunens ansvar avlämnande skola:...8 Vistelsekommunens

Läs mer

11 Dagordning Förslaget till dagordning godkänns.

11 Dagordning Förslaget till dagordning godkänns. PROTOKOLL 1(5) Plats: Konferensrum käkkirurgen, Länssjukhuset Ryhov Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) Eva Lundemo (C) Annika Nordin (S) Magnus Lagerqvist (S) Inga Jonasson (V) Jonas

Läs mer

Regionala priser och ersättningar för Västra sjukvårdsregionen

Regionala priser och ersättningar för Västra sjukvårdsregionen TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum 2016-03-09 Regionkontoret Cathrin Nordander Tovstedt e-mail cathrin.nordander-tovstedt@regionhalland.se Diarienummer Regionstyrelsen Regionala priser och ersättningar för Västra

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 81/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 61 och 79 i hälso- och sjukvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att hälso-

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

2004-06-10 5.9. Disposition av medel ur investeringsbudget 2004 Lönsamma investeringar RS/040056. Ärendebeskrivning:

2004-06-10 5.9. Disposition av medel ur investeringsbudget 2004 Lönsamma investeringar RS/040056. Ärendebeskrivning: 2004-06-10 5.9 Ärendebeskrivning: Regionfastigheter har genom besluten 2004-04-22 26 31, för olika projekt begärt medel från regionstyrelsens anslag för lönsamma investeringar samt ur anslaget för inventarier/utrustning.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2013-09-26. C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2013-09-26. C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S), v. ordf. Yvonne Ekaremål

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2010-05-05 1

Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2010-05-05 1 Vuxenutbildningsnämnden 2010-05-05 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:45 ande Sven Öberg (kd) ordf. Jan Hansson (m) Göran Sjönneby (fp) Maria Berdén Evertsson (-) Bengt Björnemalm (s),

Läs mer

Stadgar. Alumniföreningen vid Teknologkåren i Lund. Antagna 2010-12-03 Senast ändrade 2014-11-30 Organisationsnummer 845003-2159

Stadgar. Alumniföreningen vid Teknologkåren i Lund. Antagna 2010-12-03 Senast ändrade 2014-11-30 Organisationsnummer 845003-2159 Stadgar Alumniföreningen vid Teknologkåren i Lund Antagna 2010-12-03 Senast ändrade 2014-11-30 Organisationsnummer 845003-2159 1 Ändamål Alumniföreningen vid Teknologkåren i Lund (även Alumniföreningen

Läs mer

Gymnasienämnden 2001-02-20 1 (12)

Gymnasienämnden 2001-02-20 1 (12) Sammanträdesdatum 1 (12) Plats och tid Birger Sjöberggymnasiet, Idrottsgatan 7, 2001-02-20, kl 15.00-18.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Orvar Carlsson (kd), ordförande Kjell Nilsson (s),

Läs mer

5 Den offentliga försörjningen i Östra Skaraborg

5 Den offentliga försörjningen i Östra Skaraborg PROTOKOLL Nr 6/2007 1 (5) Sammanträde Samordningsförbundet Skövde Tid 2007-09-28 Plats Närvarande Badhusgatan 29, Skövde Anna-Britta Andersson Skövde kommun ordförande Claes-Göran Borg Västra Götalandsregionen

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer