Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar"

Transkript

1 Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Servicebranscher Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska datainsamlingssystemet Användaridentifikationen och lösenordet för återlämningen av materialet finns i följebrevet.

2 Innehåll: Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader... 3 Servicebranscher... 3 Vem gäller enkäten?... 3 Kontaktpersoner... 4 Allmänna anvisningar för den elektroniska datainsamlingen... 4 Anvisningar för frågorna... 5 Specificeringen av deltidsanställda... 5 Statistikperiod Avlönade anställningar i slutet av statistikperioden Arbetstimmar a. Definiering av arbetstimmar b. Antalet arbetstimmar... 6 Utförd arbetstid... 6 Avlönade timmar Lönekostnader a. Förskottsinnehållningspliktig lön totalt b. av vilken lön för tilläggs- och övertidsarbete c. Resultatarvoden d. Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur (bl.a. semesterpenning) Andelen (procent) socialförsäkringsavgifter (=tariff) av lönesumman... 9 Ytterligare information Vanliga frågor... 11

3 3 Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Servicebranscher Vem gäller enkäten? Föremål för enkäten är företag eller andra sammanslutningar som juridisk enhet. I koncerner besvarar varje dotterbolag separat enkäten. Urvalet har tagits ut ur företagsregistret. Uppgifterna för varje kvartal ska levereras före utgången av den månad som följer efter kvartalet. Denna blankett används på servicebranscher där arbetstagarnas lön i allmänhet baserar sig på månadslön. Enkäten täcker företagets alla funktioner, med undantag av jord- och skogsbruk samt fiskerihushållning. Om företaget har betydande verksamhet inom flera näringsgrenar, lämnas uppgifterna för de näringsgrenar som anges på blanketten. Arbetsgivaren ombes ange uppgifterna om antalet avlönade anställda, antalet utförda eller avlönade arbetstimmar samt lönekostnaderna och socialförsäkringsavgifterna för hela företaget eller för den angivna näringsgrenen. Uppgifterna om antalet anställda efterfrågas för kvartalets senaste löneutbetalningsperiod. Uppgifterna om arbetskraftskostnader och antalet arbetstimmar ska uppges för alla löneutbetalningsperioder som slutar under kvartalet. Enkäten gäller arbetskraftskostnaderna för anställda som har ett anställningsförhållande till företaget. Svaret ska också omfatta företagets högsta avlönade ledning deltids- och visstidsanställda avlönade elever, praktikanter och de personer som anställts med sysselsättningsmedel totalantalet anställda vid företag som hyr ut arbetskraft (inte s.k. användarföretag). Enkäten gäller inte personer som inte har ett anställningsförhållande till företaget (företagare, inhyrd personal och frilansare, personer som lyfter arvode vid konsultuppdrag osv.) samt personer som i regel arbetat utomlands eller för utlandsregistrerade företag, t.ex. arbetstagare på kommendering, omfattas inte av undersökningen om inkomsten inte beskattas i Finland på basis av den s.k. sexmånadersregeln. Kostnader för socialförsäkringsavgifter som baserar sig på försäkringslön anges inte heller. Kostnaderna och antalet arbetstimmar ska stämma överens med varandra. Under punkten antal arbetstimmar anges de timmar för vilka huvudsaklig ersättning betalats under kvartalet. Om det inte är möjligt att uppge antalet arbetstimmar (avlönade/utförda) för vissa specialgrupper (t.ex. företagets högsta ledning, provisionsavlönade), ska kostnaderna för dessa grupper inte ingå i svaret.

4 4 Kontaktpersoner Vi hoppas att Ni sänder oss uppgifterna på en elektronisk webblankett Blankettens företagsspecifika användar-id och lösenord hittar Ni i följebrevet. Vid behov kan företag be om en separat Excel- eller pappersblankett från Statistikcentralen för enkäten. Kontaktinformation finns på adressen: E-post: tvkindeksi@stat.fi Anvisningarna för enkäten finns på adressen: Allmänna anvisningar för den elektroniska datainsamlingen Inloggning till tjänsten och återsändning av material Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska datainsamlingssystemet på adressen Logga in till tjänsten med företagets användar-id och lösenord som Statistikcentralen sänt med följebrevet. Vid behov kan ni be om användaridentifikation och lösenord av kontaktpersoner. På inloggningssidan är det möjligt att välja svenska eller finska som språk för tjänsten. Skriv in användar-id och lösenord i fälten och tryck på "Fortsätt". Lämnande av kontaktinformation Uppgifter om uppgiftslämnaren (namn, telefonnummer och e-postadress) ska anges på blanketten. Vi kontaktar personen ifråga om det finns något oklart i de levererade uppgifterna. Observera att det är obligatoriskt att lämna kontaktinformation. Lämnande av uppgifter om företaget Kontrollera de förifyllda uppgifterna om företaget och korrigera dem vid behov. Fältet företagets kontaktperson ifylls med namnet av den person, som fungerar som kontaktperson i företaget. Om FO-numret ändras, t.ex. om företagets juridiska verksamhet upphör, men verksamheten fortsätter i det nya företaget, kan det nya numret uppges i fältet Nytt FO-nummer. Lista över näringsgrenar Om företaget har verksamhet inom bara en näringsgren ifylls bara en blankett. Listan över näringsgrenar omfattar de näringsgrenar inom vilka företaget enligt Statistikcentralens företagsregister verkar. Om företaget har betydande verksamhet inom flera näringsgrenar, ska det försöka lämna uppgifterna separat för varje näringsgren som specificerats på blanketten. Länken bredvid beskrivningen av näringsgrenen leder till den näringsgrensvisa svarsblanketten.

5 5 Anvisningar för frågorna Att spara uppgifter Specificeringen av deltidsanställda Uppgifterna överförs till Statistikcentralens system genom att trycka på Spara. Om något väsentligt saknas, ger programmet en anmärkning om detta i nedre marginalen av blanketten. Anmärkningen hindrar dock inte sparandet. Systemet informerar om sparandet lyckats eller misslyckats. Efter att uppgifterna har sparats är det möjligt att gå tillbaka till föregående sida eller logga ut ur tjänsten. Sparandet av uppgifter lyckas inte om det sparats text i det numeriska fältet. Den person som fyller i blanketten ska trycka på knappen Spara med omkring 60 minuters mellanrum för att sessionen/förbindelsen inte plötsligt ska avbrytas. Uppgifterna om antalet avlönade anställda, antalet utförda eller avlönade arbetstimmar samt lönekostnaderna och socialförsäkringsavgifterna ska anmälas för företagets hela personal samt separat för deltidsanställda. Alla löntagare som i slutet av statistikperioden inte har ett avtal om heltidsarbete räknas som deltidsanställda. Uppgifter för deltidsanställda bör specificeras oavsett deras antal. Om företaget inte har deltidsanställda löntagare, ifylls de obligatoriska fälten för deltidsanställda med 0 (noll). Statistikperiod Enkäten gäller lönekostnader och arbetstimmar som varit som grund för avlöning under kvartalet samt antalet anställda i slutet av kvartalet. Uppgifterna ska anges för alla löneutbetalningsperioder som går ut under kvartalet. Om uppgifter om hela kvartalet inte finns tillgängliga, kan uppgifter också ges för en kortare period än hela kvartalet. Statistikperioden kan också inledas under föregående kvartal, men statistikperioden bör sluta innan följande kvartal börjar. Om någon löntagargrupp har löneutbetalningsperioder av olika längder, ges uppgifterna enligt den huvudsakliga löneutbetalningsperioden. Den statistikperiod som uppgiftslämnandet täcker ska specificeras på blanketten.

6 6 1. Avlönade anställningar i slutet av statistikperioden 2. Arbetstimmar 2a. Definiering av arbetstimmar 2b. Antalet arbetstimmar Uppge både antalet löntagare som är föremål för enkäten (anställda enligt definitionen på sidan 3) och separat antalet deltidsanställda. Här avses antalet avlönad personal som har ett anställningsförhållande i slutet av statistikperioden. Personer som har oavlönad ledighet eller är permitterade under mer än två veckor beaktas inte när antalet anställningsförhållanden i slutet av kvartalet anges. I punkt 2a ska definieringsgrunden för antalet arbetstimmar uppges antingen antalet utförda eller avlönade arbetstimmar. Antalet utförda timmar ska uppges, om företaget har möjlighet att med hjälp av arbetstidsbokföring följa med användningen av arbetstid. Välj då utförda som bestämningsgrund för arbetstimmarna. Om det inte går att få uppgifter om antalet utförda arbetstimmar, ge uppgifter om antalet avlönade timmar och välj avlönade som bestämningsgrund för arbetstimmarna. Uppge antalet arbetstimmar för både hel- och deltidsanställda samt separat för deltidsanställda enligt vald bestämningsgrund. Antalet utförda eller betalda arbetstimmar uppges som hela timmar. Utförd arbetstid Med utförd arbetstid avses den arbetstid, då personalen har utfört sina arbetsuppgifter. Till utförd arbetstid räknas också den tid som använts för personalutbildning. Antalet utförda arbetstimmar bland månadsavlönade kan fastställas genom att man från den teoretiska arbetstiden drar av frånvaro med och utan lön och lägger till övertid, dvs. teoretisk arbetstid (antalet löntagare * antalet arbetsdagar * arbetsdagens längd) + tilläggs- och övertidsarbete frånvaro utan lön = avlönade timmar frånvaro med lön = utförda arbetstimmar. Söckenhelger jämställs med arbetsdagar när de infaller på arbetsdagar (se kapitlet avlönade timmar på nästa sida). Antalet arbetstimmar för en arbetsdag kan räknas ut genom att man dividerar ordinarie arbetstid per vecka med antalet arbetsdagar under veckan. Övertids- och tilläggsarbetstimmar är timmar för vilka ersättning i pengar betalats och som inte har ersatts med ledighet. Beredskapstimmar räknas inte med i övertidstimmarna.

7 7 Antalet utförda arbetstimmar i prestationsbaserat arbete (ackord, provisionslön) ska uppskattas på basis av den teoretiska arbetstiden. Avlönade timmar 3. Lönekostnader De avlönade timmarna ska innehålla både utförda avlönade arbetstimmar och timmar under avlönad ledighet (icke arbetad tid). Till timmar under avlönad ledighet hör bl.a. semester med lön, semesterpenningsledighet, söckenhelger samt andra allmänna helgdagar *), avlönad sjukdoms- eller olycksfallstid, avlönad ledighet i samband med barnafödelse och -vård, avlönad ledighet som beviljats av personliga skäl den förlängning av avlönad ledighet som getts som ersättning för helgarbete (alltså inte hela förlängningen) lediga dagar som beviljats för att förkorta arbetstiden, oberoende av om lönen betalas som en del av lönen för utförd arbetstid eller för icke utförd arbetstid. Timmarna under lediga dagar med lön fastställs på basis av normal arbetstid, för anställda med dagarbete vanligen på basis av vardagar. Om en persons ordinarie arbetstid per vecka är 37,5 timmar, fastställs längden på frånvarovecka med lön till 37,5 timmar och längden på frånvarodag till 7,5 timmar. *) Dessa är nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, annandag påsk, första maj, Kristi Himmelsfärdsdag, midsommarafton, självständighetsdagen, juldagen och annandag jul. Uppgifterna under punkt 3 anges i hela euro. 3a. Förskottsinnehållningspliktig lön totalt De löner och arvoden, inkl. naturaförmåner, som är underkastade förskottsinnehållning och som betalats under perioden enligt lagen om förskottsuppbörd (13 ) uppges. I lönen ingår den lön som betalas för arbetsinsatsen under den aktuella perioden, den lön som betalas retroaktivt för annan än ovan angivna arbetsinsats samt lön som betalas som engångsbelopp eller vid regelbundet återkommande tillfällen. Lön som är utkastad förskottsinnehållning innehåller bl. a. lönekostnader till följd av inlösen av optioner. Uppgifterna anges för alla löneutbetalningsperioder som slutar under kvartalet.

8 8 3b. av vilken lön för tilläggs- och övertidsarbete 3c. Resultatarvoden Här anges den lön för tilläggs- och övertidsarbete som är underställd förskottsinnehållning. Det är den lön som löntagaren erhåller för arbete utanför ordinarie arbetstid och som bestäms på basis av utförda arbetstimmar. Till lönen hör alla löneposter som betalas för tilläggs- och övertidsarbete, oberoende av betalningsgrund, också inkomst som betalas på basis av skift-, söndags- eller helgarbete. Under punkten anges lön också för den arbetstid, för vilken en person enligt kollektivavtalet inom branschen erhåller förhöjd lön på basis av antalet arbetstimmar under beräkningsperioden. Till tilläggs- och övertidsarbete räknas inte arbetstid som har ersatts med ledighet av motsvarande längd. Här anges den resultatpremie som ingår i inkomst som är underkastad förskottsinnehållning och som företaget betalar under referensperioden samt kontant vinstutdelning. Avtal om system för resultatpremie ingås företagsvis. I allmänhet ligger det ekonomiska resultatet, produktiviteten eller uppnåendet av utvecklingsmål till grund för resultatpremien. Premien ackumuleras ofta i längre perioder än löneutbetalningsperioden. Resultatpremien grundar sig på annan än den direkta arbetsprestationen. 3d. Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur (bl.a. semesterpenning) Här anges den tillfälliga lön eller lön av engångsnatur på vilken förskottsinnehållning ska verkställas och som inte ingår i ovan nämnda punkt 3c. Dessa löneposter ingår vanligen inte i löntagarens fortlöpande avlöning för varje löneperiod. I punkt 3 d. uppges bl.a. semesterpenning, semesterersättning, kostnad till följd av inlösen av optioner, tjänsteårstillägg eller motsvarande som betalas oregelbundet vid återkommande tillfällen, ersättning för ledighet som beror på förkortad arbetstid och betalas oregelbundet vid återkommande tillfällen, arvode eller bonus som betalas oregelbundet vid återkommande tillfällen, dock ej resultatarvodet som definieras i punkt 3c, utryckningspenning, lön med anknytning till anställningsförhållandets upphörande (lön för uppsägningstiden utan arbetsplikt, uppsägningsersättning), engångsposter som betalas på basis av kollektivavtal, initiativarvoden, löneförhöjning som betalats retroaktivt för föregående kvartal.

9 9 4. Andelen (procent) socialförsäkringsavgifter (=tariff) av lönesumman I punkt 4 anges andelen socialförsäkringsavgifter av lönesumman (= tariff) som arbetsgivaren betalar under det aktuella kvartalet. I tariffen beaktas inte andelen som arbetstagaren betalar. Tariffen ska täcka företagets lagstadgade och frivilliga socialförsäkringsavgifter, dvs. lagstadgade och frivilliga arbetspensionsavgifter, pensioner som företag betalar direkt till sina arbetstagare, arbetsgivarens socialskyddsavgift, lagstadgade och frivilliga olycksfallsförsäkringspremier, arbetslöshetsförsäkringspremie, grupplivförsäkringspremie samt kostnader för övriga frivilliga försäkringar med anknytning till användning av arbetsinsatsen. Företaget ska uppskatta tariffen så noggrant som det bara är möjligt med tillgängliga uppgifter. Uppgifter kan anges för hel- och deltidsanställdas del som medelvärde av hela företaget/verksamhetsenheten, och separat för deltidsanställda, då de kan fastställas. Den tariff som uppskattats för kalenderåret kan vanligen användas för alla kvartal. Om det under året sker förändringar i betalningsgrunderna för kostnaderna (t.ex. i personalstrukturen) eller i tariffen, ska de beaktas vid bestämning av kvartalets tariff. Eftersom tarifferna för socialförsäkringsavgifter varierar efter persongrupp, ska tarifferna viktas med lönesummavikterna för de olika persongruppernas tariffer. Tariffen för socialförsäkringsavgifterna anges med två decimalers noggrannhet. Arbetspensionsavgifter När det gäller det pensionsskydd som skötts via försäkringsanstalter uppges i punkten den förskottspremieprocent för arbetspensioner som fastställts för företaget. För pensionskassornas och -stiftelsernas del uppges i punkten förskottsprocenten för försäkringspremien resp. kvartal. Då denna betalningsprocent definierats har man beaktat den kundåterbäring, premieklass och den tillfälliga nedsättning av invalidpensionspremien som uppskattats för företaget. De återbäringar som betalas för tidigare år inverkar inte på förskottspremierna. Arbetsgivarnas andel av pensionsförsäkringspremien är i genomsnitt 18,00 procent år Socialskyddsavgift De privata arbetsgivarnas socialskyddsavgift består av en sjukförsäkringsavgift. Arbetsgivarens avgift är 2,12 procent år Arbetslöshetsförsäkringspremie År 2016 är arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringspremie 1,00 procent, om den totala lönesumman är högst euro. För den överstigande delen är premien 3,90 procent.

10 10 Ytterligare information Olycksfallsförsäkringspremie Olycksfallsförsäkringspremien bestäms som en del av lönesumman och premien varierar på basis av hur farligt arbetet i företaget är, dvs. risken. Olycksfallsförsäkringspremierna varierar också efter försäkringsbolag, eftersom varje försäkringsbolag har sina egna beräkningsgrunder. I genomsnitt är olycksfallsförsäkringspremien 0,9 procent av lönesumman år Grupplivförsäkring Grupplivförsäkring behandlas i samband med olyckfallsförsäkring. Försäkringspremien varierar efter försäkringsbolag. I genomsnitt är grupplivförsäkringspremien 0,07 procent av lönesumman år Exempel på beräkning av tariffen för socialförsäkringsavgifter Tariffen för ett företag, vars lönesumma är 5 miljoner euro, beräknas enligt följande: Företagets kostnader för löntagarnas frivilliga försäkring antas vara euro, och företaget har inget optionsprogram. Således är tariffen för socialkostnader 23,834 procent enligt betalningsgrunderna för år Socialförsäkringspremier Tariff, % Betalat belopp, APL-premie 18, Socialskyddsavgift 2, Arbetslöshetsförsäkringspremie 2, Olycksfallsförsäkringspremie 0, Grupplivförsäkringspremie 0, Frivilliga försäkringspremier 0, Totalt 23, Ange i den här punkten som fritt formulerad text om något förfaringssätt som avviker från anvisningarna har använts vid lämnande av uppgifter. I den här punkten anges även andra faktorer som påverkar uppgifterna, såsom: - antalet arbetstimmar i företaget är betydligt mindre än tidigare på grund av permitteringar eller uppsägningar - förändringarna i antalet anställda är betydande - den förskottsinnehållningspliktiga lönen innehåller summor, som inte syns i specifikationen. I den här punkten kan man också ge respons på innehållet i uppgifterna eller blanketten. Om det uppstår problem med sparandet av uppgifter, ta kontakt med kontaktpersonerna eller per e-post: tvkindeksi@stat.fi

11 11 Vanliga frågor 1. Hur ska man gå tillväga när företaget lägger ned sin verksamhet eller fortsätter med nytt FO-nummer? Om företaget har lagt ned sin verksamhet, anges nedläggningstidpunkten under punkten Tilläggsuppgifter. Om företaget fortsätter sin verksamhet med nytt FO-nummer ska det nya numret anges i punkten nytt FOnummer under Kontaktinformation. 2. Hur anger man utförda timmar och löner i statistiken, när timmarna har utförts under enkätkvartalet, men lönerna för dem betalas senare? Utförda arbetstimmar anges för samma tid som lönerna. Om de timmar som utfördes under föregående kvartal ersattes under kvartalet, ska både timmarna och motsvarande löner anges. 3. Hur anges tjänsteårstillägg? Om tjänsteårstillägg betalas som lön för utförd arbetstid, i samband med varje lönebetalning, behöver man inte specificera tjänsteårstillägget. Om tillägget inte betalas i lönen för utförd arbetstid, anges det i punkt 3d. Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur (bl.a. semesterpenning). 4. Under vilken punkt anges de retroaktiva löneförhöjningarna? De retroaktiva löneförhöjningarna specificeras i punkt 3d. Annan tillfällig inkomst eller inkomst av engångsnatur (bl.a. semesterpenning). 5. Under vilken punkt anges andra löneposter som betalas retroaktivt? Övriga löneposter som betalas retroaktivt bl. a. övertidsersättning samt lön för övertidstimmar som betalas under följande kvartal ska anges i punkterna 3a-c. 6. I vilken punkt ska man ange semesterlön för byggnadsbranschen eller lön för semestertid som betalats i förhand? Semesterlön för byggnadsbranschen samt den lön för semestertid, som betalats i förhand ska likställas med lön med engångsnatur och anges i punkt 3d. Antalet avlönade timmar ska inte anges för lön med engångsnatur! 7. Bör man i summan av socialförsäkringspremier beakta t.ex. personer under 18 år och över 68 år? Arbetspensionsavgifter tas inte ut av löntagare som är under 18 år eller som fyllt 68 år. Arbetslöshetsförsäkringspremier gäller för sin del inte löntagare som är under 17 år eller fyllt 65 år. Dessa ärenden ska beaktas som en tariffsänkande faktor då procentandelen för socialförsäkringsavgifterna räknas ut. 8. Socialförsäkringsavgifternas % -andel sparas inte, fastän jag trycker på knappen Spara. Märk att procentandelen av socialförsäkringspremierna anges som decimaltal och som avskiljare används komma, t.ex. 23,278. Däremot anges punkterna 1 3 som hela tal. 9. Hur anges byte av semesterpenning till ledighet? Byte av semesterpenning till ledighet minskar antalet arbetstimmar men inverkar inte på antalet avlönade timmar.

12 Hur anges det på blanketten, att en tjänstemans arbete under påskdagen ersätts med två dagars avlönad ledighet följande vecka? I denna situation har den avlönade ledigheten ökat på grund av arbetstidsarrangemang. Till antalet avlönade frånvarotimmar ska man lägga till en avlönad ledig dag på grund av kompenseringen av övertidsarbete/helgarbete. Om övertidsarbetet eller helgarbetet ersätts med avlönad ledighet av motsvarande längd, påverkar det inte uppgiftslämnandet övertidsarbete eller avlönad ledighet uppges m.a.o. inte. 11. Hur hanteras timmarna och lönerna i arbetstidsbanken? Om ersättningar för timmarna i arbetstidsbanken inte betalas under det aktuella kvartalet borde inte heller de arbetade timmarna i arbetstidsbanken synas i statistiken. Om de timmar som arbetats in ersätts i form av pengar ur arbetstidsbanken (t.ex. då anställningsförhållandet upphör) ska den betalda penningersättningen ingå i den förskottsinnehållspliktiga lönesumman och dessutom specificeras under punkten "3d. Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur". 12. Hur anges en syntetisk option? En syntetisk option är förvärvsinkomst och ingår i den förskottsinnehållspliktiga lönesumman. Dessutom ska den specificeras i punkten "3c. Resultatpremier".

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Servicebranscher. Bästa mottagare!

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Servicebranscher. Bästa mottagare! Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Servicebranscher Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska datainsamlingssystemet http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Läs mer

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Blankettanvisningar

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Blankettanvisningar Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Blankettanvisningar Servicebranscher Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska datainsamlingssystemet http://www.stat.fi/keruu/tyne/lomake

Läs mer

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Industri Byggverksamhet Bilverkstäder Trafik Bevakning och skötsel av fastigheter Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska

Läs mer

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Privata undervisningsbranschen Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska datainsamlingssystemet http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Läs mer

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Industri Byggverksamhet Bilverkstäder Trafik Bevakning och skötsel av fastigheter Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska

Läs mer

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Industri Byggverksamhet Bilverkstäder Trafik Bevakning och skötsel av fastigheter

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Industri Byggverksamhet Bilverkstäder Trafik Bevakning och skötsel av fastigheter Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Industri Byggverksamhet Bilverkstäder Trafik Bevakning och skötsel av fastigheter Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska

Läs mer

Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01. Anställning i personalpool

Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01. Anställning i personalpool Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01 Anställning i personalpool Innehåll Särskilda bestämmelser för anställning i personalpool... 3 Definition... 3 Överenskommelse om avvikelse... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Privata undervisningsbranschen. Bästa mottagare!

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Privata undervisningsbranschen. Bästa mottagare! Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Privata undervisningsbranschen Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska datainsamlingssystemet http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Läs mer

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen Arbetstidskonto 1 april 2016 31 mars 2017 Livsmedelsföretagen 2(10) Sammanfattning Syftet med Arbetstidskonto är att kunna - förkorta årsarbetstiden betald ledig tid (5), antalet timmar anges i tabell

Läs mer

Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Allmänna bestämmelser, särskilda ersättningar Jeanette Hedberg och Jan Svensson Förhandlingssektionen

Läs mer

Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet

Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet Maskinentreprenörerna och IF Metall har undertecknat ett nytt Gruventreprenadavtal. Överenskommelsen gäller för perioden 1 maj 2016 till 30 april 2017 och innebär lönehöjningar

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Lönedokument till handbok ITP 1, ITP 2 + ITPK

Lönedokument till handbok ITP 1, ITP 2 + ITPK Lönedokument till handbok ITP 1, ITP 2 + ITPK I det här dokumentet ser du vilka löneslag du ska anmäla inom ITP 1 respektive ITP 2 + ITPK. Den grundläggande principen är att lön och tillägg till lön är

Läs mer

EWEBB. Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning.

EWEBB.  Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning. EWEBB http://ecompwebb Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning. Inloggning Användarnamn: 1:a bokstaven i för- och efternamn samt 6 första siffrorna i personnr, ex HL630731

Läs mer

Anvisningar för timavlönade

Anvisningar för timavlönade Enkät om löner inom kommunsektorn 2014 Anvisningar för timavlönade Enkäten om timavlönade omfattar Alla de arbetstagare som omfattas av kommunala kollektivavtalet (TIM-AKA) för timavlönade och som 1.10.2014

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

37 Lönebetalning --- mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett.

37 Lönebetalning --- mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett. LÖNER 37 Lönebetalning mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett. Betalningsordern ska sändas i så god tid att lönen kan beräknas stå till arbetstagarens

Läs mer

Skatteblankett 4. Att observera när deklarationen fylls i

Skatteblankett 4. Att observera när deklarationen fylls i Skatteblankett 4 Att observera när deklarationen fylls i Innehåll Skattedeklaration Elektronisk skattedeklaration Problempunkter vid ifyllande av deklarationsblankett 4 Anvisningar 2 Skattedeklaration

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Din tjänstepension PA-KFS 09

Din tjänstepension PA-KFS 09 Din tjänstepension PA-KFS 09 Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är anställd inom ett KFS-anslutet företag som avtalat om PA-KFS 09. Den ger dig en kort och översiktlig

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Ramavtal för löneväxling till pension

Ramavtal för löneväxling till pension Ramavtal för löneväxling till pension Innehållsförteckning 1. Syfte 2 2. Personkrets 2 2.1. Anställningsform 2 2.2. Avtalsområde 2 2.3. Ålder 2 3. Avtal 2 3.1. Tecknande av avtal 2 3.2. Uppsägning av avtal

Läs mer

ANMÄLAN AV UPPGIFTER SOM AVSES I 28 A I LAGEN OM SKATT PÅ ARV OCH GÅVA POSTBESKRIVNING

ANMÄLAN AV UPPGIFTER SOM AVSES I 28 A I LAGEN OM SKATT PÅ ARV OCH GÅVA POSTBESKRIVNING SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.2.2013 157/36/2010 version 1.1 ANMÄLAN AV UPPGIFTER SOM AVSES I 28 A I LAGEN OM SKATT PÅ ARV OCH GÅVA POSTBESKRIVNING 2 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 3 2 POST MED FAST LÄNGD... 4 3 POSTBESKRIVNING...

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Anvisningar för timavlönade

Anvisningar för timavlönade Enkät om löner inom kommunsektorn Anvisningar för timavlönade Statistiken över timlöner utreder löner för både utförd och icke-utförd arbetstid. Två statistikbegrepp för utförd arbetstid bildas, medeltimlön

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd Lag om ändring av lagen om förskottsuppbörd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b och 36, 4 kap., 47 och 49 53 samt 7 kap., av dem 21,

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Svarsanvisningar till undersökningen om arbetskraftskostnader år 2004

Svarsanvisningar till undersökningen om arbetskraftskostnader år 2004 Svarsanvisningar till undersökningen om arbetskraftskostnader år 2004 Allmänt Föremålet för utredningen är företaget som juridisk enhet. Urvalet baserar sig på FO-nummer, vilket innebär att ett dotterbolag

Läs mer

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3 Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1 1 Innehåll REGISTRERING AV ÄMNESPROV... 3 Ämnesprovsgrupper... 3 MATEMATIK... 4 Fälten i resultatsinmatningen...

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR BILAGA 2

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR BILAGA 2 ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR BILAGA 2 3 ANSTÄLLNING 3.2 Tidsbegränsade anställningar Avtal om tidsbegränsad anställning får träffas i följande fall: - för viss tid, viss säsong eller visst arbete om arbetsuppgifternas

Läs mer

Uppgifterna om barnets personnummer och namn fyller du under Person Barn i funktionsträdet.

Uppgifterna om barnets personnummer och namn fyller du under Person Barn i funktionsträdet. Föräldraledighet 1 Föräldraledighet (Villkorsavtal 8 kap samt 6 kap) Lokalt Kollektivavtal: http://medarbetarportalen.gu.se/personalfragor/ledigheter/foraldraledighet/ Se även Regler i Egenrapporterings

Läs mer

1. Övertid enkel i pengar (Ej lärare) Enkel övertidsersättning som betalas ut per timme ( Den individuella lönen per månad/94)

1. Övertid enkel i pengar (Ej lärare) Enkel övertidsersättning som betalas ut per timme ( Den individuella lönen per månad/94) Tillägg 1 Tillägg (Alfa 4 kap. 9-10, 19-24 ) samt Personalhandboken A-Ö: http://www.pa.adm.gu.se/personalhandbok/arbetstid/ och Lokalt Kollektivavtal: ALFA http://www.pa.adm.gu.se/personalhandbok/kollektivavtal/

Läs mer

HR-nätverk 2016-03-02

HR-nätverk 2016-03-02 HR-nätverk Innehåll Lagen om anställningsskydd - lagförslag Semester Anställning efter ålderspension Pensionsavtal PA 16 Formulär i PASS för ny lön Remiss ersättning till försökspersoner 3 Lagen om anställningsskydd

Läs mer

Vad är. bra. anställningsvillkor?

Vad är. bra. anställningsvillkor? Vad är bra anställningsvillkor? www.tjanstetandlakarna.se Vad är bra anställningsvillkor? I takt med att fler privata tandvårdsaktörer dyker upp på den svenska tandvårdsmarknaden får Tjänstetandläkarna

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare September 2007 1 Innehållsförteckning 1 Lagtext...3 2 Ett avskaffande av särskild löneskatt

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring i

Läs mer

Administrera utskick på utbildningstillfälle

Administrera utskick på utbildningstillfälle Administrera utskick på utbildningstillfälle Man kan administrera utskick för ett utbildningstillfälle på följand tre sätt: Via knappen Skapa utskick till markerade i under fliken Deltagare Vi länken Skicka

Läs mer

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd Avtalspension SAF-LO Så här påverkar villkorsändringen dig Möjlighet till återbetalningsskydd Möjlighet till återbetalningsskydd Ditt sparande idag Du som har ett sparande med pensionskapital intjänat

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av väsentliga affärshändelser och avtal inom en

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om beskattning av delägare m.fl. i fåmansföretag och fåmanshandelsbolag Skatteverket lämnar följande allmänna råd om beskattning av

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Om du blir uppsagd. För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING

Om du blir uppsagd. För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Om du blir uppsagd För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Utgiven i juni 2016 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till dem

Läs mer

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE Beräkningsregler för semesterlön Valet av beräkningsregel för semesterlön beror på vilket avlöningssätt och vilken intjäningsregel som har tillämpats

Läs mer

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016!

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Första kontakten med din arbetsplats Sid 3 Närvaro Sid 3 Utdrag ur belastningsregistret Sid 3 Lönerapportering Sid

Läs mer

Om du är föräldraledig

Om du är föräldraledig Om du är föräldraledig För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Utgiven i juni 2016 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till

Läs mer

AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2013 2016

AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2013 2016 Cirkulär nr Sida 2013 004 1(5) Handläggare Datum Magnus Lindström 2013-04-16 Sakregisternr Ersätter cirk 4. 2012 010 Till medlemmar som omfattas av KFO-Handels butiksavtal AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2013

Läs mer

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa

Läs mer

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör A. LÖNEUTBETALNING A1 TIDPUNKTER FÖR LÖNEUTBETALNING Löneutbetalningstid Med lönebetalningsperiod avses den tid för vilken lön betalas. Lönebetalningsperioden får i regel vara högst en månad lång. Om arbetstagarens

Läs mer

Avtalsmallar Avtalsmallar

Avtalsmallar Avtalsmallar Avtalsmallar AVTAL OM TIDSBEGRÄNSAD ANSTÄLLNING 1 Parter Arbetsgivare Namn/Firma: Organisationsnummer: Postnummer: Ort: Telefon: Arbetstagare Namn: Personnummer: Postnummer: Ort: Telefon: 1 (5) 2 Tidsbegränsad

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Assistansersättning med förhöjt timbelopp. Konsekvensanalys av redovisning per månad jämfört med redovisning per halvår

Assistansersättning med förhöjt timbelopp. Konsekvensanalys av redovisning per månad jämfört med redovisning per halvår Assistansersättning med förhöjt timbelopp Konsekvensanalys av redovisning per månad jämfört med redovisning per halvår Några utgångspunkter för våra beräkningar: När de genomsnittliga lönekostnaderna är

Läs mer

Anvisningar webbansökan Transportbidrag

Anvisningar webbansökan Transportbidrag Anvisningar webbansökan Transportbidrag Under den andra fliken Hur ansöker jag? hittar du länken till webbansökan för transportbidrag Länk till ny ansökan för transportbidrag Länk till sparad/inlämnad

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Försäkringsanmälan Avtalsförsäkringar för företag som är bundna av kollektivavtal

Försäkringsanmälan Avtalsförsäkringar för företag som är bundna av kollektivavtal www.fora.se Telefon 08-787 40 10 Organisationsnr: 556541-8356 1/6 Försäkringsanmälan Avtalsförsäkringar för företag som är bundna av kollektivavtal Här är anmälningsblanketten för avtalsförsäkringarna

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Yrkesinriktad rehabilitering

Yrkesinriktad rehabilitering Yrkesinriktad rehabilitering 2 3 Yrkesinriktad rehabilitering hjälp för fortsatt arbete Nedsatt arbetsförmåga kan hindra dig från att arbeta i något skede av din yrkeskarriär. Då kan yrkesinriktad rehabilitering

Läs mer

FAMILJELEDIGHETER Moderskapsledighet

FAMILJELEDIGHETER Moderskapsledighet Moderskapsledighet Tillämpbara lagar och bestämmelser KomTjL29, AKTA Kap. V 6 8, ArbAvtLKap 4 1, SjukförsL 9:3:11 Moderskapsledighet 105 vardagar (Moderskapspenningsperiod) Börjar 30 ( 50 dagar) före nedkomst

Läs mer

Bilaga 1. Arvodesavtal vid

Bilaga 1. Arvodesavtal vid 1 Bilaga 1 Arvodesavtal vid 2 Arvodesavtal vid TraffiCare AB 3 1 Tillämpning 3 2 Anställningsvillkor 3 3 Anställning 3 4 Introduktion, utbildning, arbetskläder och skyddsutrustning 3 5 Arbetstid 4 6 Lön

Läs mer

Bilaga till FÖ 1, 2015. Telefonipolicy Konstfack

Bilaga till FÖ 1, 2015. Telefonipolicy Konstfack Telefonipolicy Konstfack 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Verksamhetschefens ansvar 3 Anställds ansvar 4 Mobiltelefon 4 Dect-telefon 5 Studenttelefon 5 Utlandssamtal 5 Ansvar 5 Kostnader 5 2 Inledning Telefonitekniken

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2016-05-13 Parter Svenska Flygbranschen (SFB)./. Unionen Närvarande för arbetsgivarförbundet: Joakim Ärlund Anna Vargö jämte delegation för Unionen: Nikta Nabavi Michael Collins

Läs mer

Anvisning om tjänstledighet

Anvisning om tjänstledighet Anvisning om tjänstledighet Gäller fr o m 2012-07-01 Anvisningen grundar sig på: Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning Föräldraledighetslagen (1995:584) Lag (1997:1293) om rätt

Läs mer

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning 1 (8) Ändringar i semesterbestämmelserna i AKTA KAPITEL IV SEMESTER 11 Flyttning av semester Arbetsoförmåga mom. 1 Om en tjänsteinnehavare eller arbetstagare när semestern eller den sparade ledigheten

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Exempel på OB-ersättningar enligt Kollektivavtalet med Landsting, regioner och kommuner. Allmänna bestämmelser för påsk, vår och midsommar 2016.

Exempel på OB-ersättningar enligt Kollektivavtalet med Landsting, regioner och kommuner. Allmänna bestämmelser för påsk, vår och midsommar 2016. Exempel på OB-ersättningar enligt Kollektivavtalet med Landsting, regioner och kommuner. Allmänna bestämmelser för påsk, vår och midsommar 2016. OB-ersättning är ett tillägg som du får utöver din vanliga

Läs mer

Cirkulärnr: 09:50 Diarienr: 09/3577 Arbetsgivarpolitik: 09-2:14 Nyckelord: Lärarlyftet, Förskolelyftet Handläggare: Maria Dahlberg Jeanette Eklund

Cirkulärnr: 09:50 Diarienr: 09/3577 Arbetsgivarpolitik: 09-2:14 Nyckelord: Lärarlyftet, Förskolelyftet Handläggare: Maria Dahlberg Jeanette Eklund Cirkulärnr: 09:50 Diarienr: 09/3577 Arbetsgivarpolitik: 09-2:14 Nyckelord: Lärarlyftet, Förskolelyftet Handläggare: Maria Dahlberg Jeanette Eklund Ulla Gummeson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Läs mer

1994 rd- RP 2. MOTIVERING l. Nuläge och de föreslagna ändringarna

1994 rd- RP 2. MOTIVERING l. Nuläge och de föreslagna ändringarna 1994 rd- RP 2 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om beskattning av person med anställning vid Nordiska Investeringsbanken och lag om ändring av 2 och 5 lagen

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Funderar på att byta jobb, är inte med i facket med företaget går under installationsavtalet. Har varit anställd i 2år och 8månader.

Funderar på att byta jobb, är inte med i facket med företaget går under installationsavtalet. Har varit anställd i 2år och 8månader. uppsägningstid & semester Postad av Mikael Hedlund - 28 apr 2015 17:06 Funderar på att byta jobb, är inte med i facket med företaget går under installationsavtalet. Har varit anställd i 2år och 8månader.

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön.

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Lönerevision En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Under Register/Lönerevision administration, fliken Initiering markeras först de anställda

Läs mer

Nationella prov gymnasieskolan: resultat

Nationella prov gymnasieskolan: resultat Nationella prov gymnasieskolan: resultat Instruktioner Sista insändningsdag: 2016-06-17 Nyheter 2016 Elever som går tekniskt fjärde år (T4) ingår inte i insamlingen. Att tänka på Lämna uppgifter endast

Läs mer

Fronttillägg 06.05.2016

Fronttillägg 06.05.2016 Fronttillägg 06.05.2016 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 Villkor för beviljande... 1 1.1.1 Belopp och utbetalning... 1 1.1.2 Ansökan och begynnelsetidpunkt... 1 1.2 Extra fronttillägg... 2 1.2.1 Belopp...

Läs mer

För dig som beviljar ärenden

För dig som beviljar ärenden Uppsala universitet Personalavdelningen Eric Ålund EGENRAPPORTERING i PRIMULA För dig som beviljar ärenden Innehåll Introduktion... 2 Meddelande om ärende... 2 Logga in... 2 Månadsomställningar... 2 Logga

Läs mer

Webbapp Användarmanual 1.0

Webbapp Användarmanual 1.0 Webbapp Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med webbappen kan alla få enkel tillgång till en bildtelefon för att ringa till teckenspråkstolk i tjänsten Bildtelefoni.net. Där kan du få ett samtal

Läs mer

Löneväxling till pension

Löneväxling till pension Löneväxling till pension 2 Bakgrund De förändringar som på senare år genomförts i pensionssystem och avtal innebär att pensionsfrågorna blivit allt viktigare såväl för den enskilde som för arbetsgivaren.

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Çrona Kalendarie. I Crona Kalendarie finns en guide som steg för steg vägleder dig i arbetet med att ta fram ett arbetsgivarintyg.

Çrona Kalendarie. I Crona Kalendarie finns en guide som steg för steg vägleder dig i arbetet med att ta fram ett arbetsgivarintyg. Välkommen till Çrona Kalendarie Crona Kalendarie förenklar och automatiserar ditt lönearbete. Genom att endast ange antal närvaro och/eller frånvarotimmar samt dess orsak skapas med automatik dina lönebesked.

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp

Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp och vår e-tjänst för våra uppdragsgivare Kollegiet Online Via internet kan du utan avbrott (24-7-365) bl.a. granska

Läs mer

Hel tjänstledighet för att prova annan anställning inom Göteborgs universitet.

Hel tjänstledighet för att prova annan anställning inom Göteborgs universitet. Ledighet annan anställning 1 Ledighet annan anställning (Alfa 1 kap.9-14) samt Personalhandbok A-Ö (Tjänstledighet) http://www.pa.adm.gu.se/ Se även Regler i Egenrapporterings hemsida i Medarbetarportalen.

Läs mer

Anställning timavlönade i Personec

Anställning timavlönade i Personec Anställning timavlönade i Personec INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion... 2 Anställning av timavlönad medarbetare... 3 Placering... 9 Sök ersättare i Bemanningsbladet... 10 Avvikande tjänstgöring... 12 Komplettering

Läs mer

Anva ndarhja lp IMYR -Myndighetsrapportering

Anva ndarhja lp IMYR -Myndighetsrapportering Anva ndarhja lp IMYR -Myndighetsrapportering Innehåll Logga in... 2 Byt lösenord... 3 Aktuella rapporteringar... 4 Formuläret... 5 En sida... 5 Flera sidor... 5 Skicka in XML-fil... 7 Resultat av uppladdningen...

Läs mer

Bemanningsföretagen handbok för dig som jobbar på bemanningsföretag!

Bemanningsföretagen handbok för dig som jobbar på bemanningsföretag! Bemanningsföretagen handbok för dig som jobbar på bemanningsföretag! Denna text riktar sig till dig som jobbar på ett bemanningsföretag och hyrs ut till kundföretag. Vi kommer att ta upp vad du ska tänka

Läs mer

Vad menas med arbete enligt vägarbetstidslagen? Ordinarie arbetstid och övertid/mertid. Begränsning av den sammanlagda

Vad menas med arbete enligt vägarbetstidslagen? Ordinarie arbetstid och övertid/mertid. Begränsning av den sammanlagda Vägarbetstidslagen gäller för mobila Vägarbetstidslagen1 arbetstagare och förare som är egenföretagare och som utför vägtransporter som omfattas av EG:s kör- och vilotidsregler. I vägarbetstidslagen regleras

Läs mer

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Välkommen till föreningsregistret i Interbook! När föreningen fått användarnamn och lösenord kan du gå in och ändra uppgifterna. Kom ihåg att gå

Läs mer

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008 TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA Maj 2008 1 Din trygghet om något händer - Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA - KL) Du är försäkrad via jobbet. Försäkringen är ett komplement till den ersättning

Läs mer