Varmt Välkommen! Hej! Västerås. Eskilstuna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varmt Välkommen! Hej! Västerås. Eskilstuna"

Transkript

1 Sjuksköterskeprogrammets första kurser: Grunder i vårdvetenskap, 7,5 högskolepoäng samt Grunder i vårdpedagogik, 7,5 högskolepoäng Kurskoder: VAE200 och VAA200, HT 2016 Hej! Detta brev skickas till dig för att du skall erbjudas möjlighet att förbereda dig inför de första kurserna på sjuksköterskeprogrammet. Mer detaljerad information om hela sjuksköterskeprogrammet hittar du på nätet: De första kurserna du kommer att genomföra inom programmet är två kurser som löper parallellt under tio veckor; Grunder i vårdvetenskap (kurskod VAE200) och Grunder i vårdpedagogik (kurskod VAA200). Kursernas fokus är att du som student studerar grunderna i respektive ämne. Kurslitteraturen den första veckan består av kapitel i antologin Vårdpedagogiska utmaningar av Bentling & Jonsson (2010). Det kan därför vara bra att skaffa boken inför kursstarten. För mer information om kurserna, kurslitteratur samt schema, v g se följande länkar: Kursplaner: Aktuell kursplaner finns tillgängliga senast två veckor innan kursstart. Litteraturlistan för respektive kurs finns i anslutning till kursplanen. Schema: Schemat finns tillgängligt senast två veckor innan kursstart. Observera att schemat som helhet för båda kurserna (de första tio veckorna av programmet) finns gemensamt under kurskoden VAE200. Varmt Välkommen! Eskilstuna Kursansvariga: Vårdvetenskap Karin Jonasson Karin.jonasson@mdh.se Vårdpedagogik Lillemor Nordh lillemor.nordh@mdh.se Västerås Kursansvariga: Vårdvetenskap Anneli Sköld Anneli.skold@mdh.se Vårdpedagogik Susanne Eriksson susanne.eriksson@mdh.se

2 Välmående, intelligenta, pigga systrar & bröder.

3 Hej alla nya studenter! Välkommen än en gång till din plats här på MDH. När du börjar här kommer de första dagarna vara intensiva och informationsrika. Vi faddrar vill underlätta starten för dig och få dig att trivas med dina klasskamrater och på skolan. Vi vill att din första upplevelse av MDH och sjuksköterskeprogrammet ska vara positiv och trivsam. Det är under Rookieveckan som du träffar flest vänner och lägger grunden för ditt sociala nätverk som är väldigt viktig under din studiegång. Det är viktigt då du skapar kontakter med människor på andra program och äldre studenter som redan har läst det du kommer att läsa och har material som de gärna delar med sig av. Det är därför vi i VIPS, Sexet, studentkåren och lärare på sjuksköterskeprogrammet gärna ser att du deltar på dessa aktiviteter. Plus att det är hur roligt som helst och det är ett minne för livet som du inte vill missa! SSK- Rookie HT-16 är en grupp på Facebook som vi startat för er skull. Där kommer vi lägga upp information löpande och ni får där möjlighet att ställa frågor till oss och varandra i klassen. Vi rekommenderar verkligen att ni går med i denna grupp för att ni ska känna er tryggare vid skolstart. I det här häftet kommer ni finna all nödvändig information under hela rookieveckan. Så titta alltid i detta dokument först, och återstår det frågetecken får ni jättegärna höra av er till någon utav oss generaler och faddrar. Kort och gott så kommer ni denna vecka att kallas för rookies. Att vara rookie innebär att man är en helt ny student på sjuksköterskeprogrammet mer info om vad som väntas utav er kan ni läsa längre fram i häftet. Så hur känner ni igen oss faddrar då? Jo, vi faddrar går runt i något som kallas för Ovve. Detta gör samtliga faddrar i alla linjeföreningar, det är därför vi har olika färger på våra ovvar. Just i VIPS har vi röda ovvar med vita markeringar på knän, armbågar och krage. Dessutom har vi alltid på oss en tröja där det står VIPS fadder. Det kan förekomma studenter med ovvar utan faddertröjor så var lite extra uppmärksam på detta då dem inte har något ansvar för er som vi i fadderiet har. På varje aktivitet kommer det finnas två faddrar som är nyktra. Dessa har svarta tröjor på sig där det står Nykter fadder. Saknar du sovplats? Inga problem. Vi har faddrar som gärna hjälper till med en sovplats till dig. Det är viktigt att du säger till i tid samt eventuella allergier. Antingen skriver du i din Facebookgrupp eller ringer någon utav oss generaler. Vi finns till för er och vi vill göra era första veckor på högskolan oförglömlig. Tveka inte att höra av er om ni har funderingar!

4 VÄLKOMNA! Att vara fadder är roligt och härligt, om jag nu ska vara ärlig. Att börja skolan kan vara läskigt och svårt, men ta det inte så hårt. Vi finns här för er så att ni ska gå runt och le. Denna vecka ska vara eran bästa, vi ska inte bara festa. Att träffa nya vänner och några som du kanske redan känner är vad vi vill att ni ska få göra. Så det är bara tuta och köra! Vi hoppas ni vill bli faddrar med oss, så vi kan parta loss. Det är mycket givande och kul, speciellt just nu. Dessa veckor är till för er, så vi hoppas att ni kommer ha det jättebra, och känna att er start inte kunde varit bättre. Då har vi gjort vårt jobb rätt, det ska jag säga er är inte lätt.

5 ROOKIESCHEMA HT-16 Torsdag 25/8 10:00 Introduktion på lokomotivet. 11:00 Rundvandring på skolan. 12:00 Gemensam lunch Upprop och programinformation. Efter upprop: Lära känna varandra-häng. Gammelfadderhäng : Samling i micro. 19:00 Förfest VIPS 22:00-02:00 Studentkårens välkomstfest på Gränden. (Ansvariga: Emilie. Fredrica och Elli) Fredag 26/ Samling i micro Flaggtillverkning (Ansvariga: Jonas och Annie) Lördag 27/ Samling i micro Maskeradbrännboll Samling i micro MABVE fest (Ansvariga: Julia, Hanna och Ellen K och Rebecka T) Söndag 27/8 = LEDIGA Måndag 28/ Samling i micro Sexets maskeradfest med tema bokstaven S (Ansvariga: Tom och Helen) Tisdag 29/ Samling i micro Parkhäng och grilla (Ansvariga: Markus och Lina) Onsdag 30/ Samling i micro LF-pub (kår pub) (Ansvariga: Elli och Emilie)

6 Torsdag 31/ Samling i micro Kurragömma i skolan (Ansvariga: Sofia L och Rebecca K) Fredag 1/ Samling i micro Lilla sittningen Trippel I (Ansvariga: Ellen L och Annie) Lördag 2/ Samling i micro Vattenkrig med Alf på Strömsholmen Samling i micro Lilla MABVE sittningen Söndag 3/9 = LEDIGA (Ansvariga: Rebecka T, Elli, Emilie på dagen och Fredrica och Sofia på kvällen) Måndag 4/ Samling i micro Toga party start Rothoffsparken (Ansvariga: Markus och Hanna) Tisdag 5/ Samling i micro Kvällsuppdraget (Ansvariga: Helen och Ellen L)

7 Onsdag 6/ Gemensam mat i micro Pubrundan (Ansvariga: Julia, Fredrik och Ellen L) Torsdag 7/ Samling i micro Filmkväll med tjockismat (Ansvariga: Lina och Jonas) Fredag 9/ Samling i micro Bowling (Ansvariga: Fredrik och Sofia L) Lördag 10/ Sista chansen att samla plåster till plåsterjakten! Samling i micro Stora sittningen/förfest Nu är ni riktiga sjuksköterskestudenter =) Viktiga nummer! SOS alarm: 112 Sjukvårdsrådgivningen: 1177 Fredrica: Elli: Emilie: Plåsterjakten ansvarig, Ellen: GLÖM INTE ERA ROOKIESYMBOLER! (Ansvariga: Ellen 2 och Tom, Fredrica och Sofia)

8 Att vara rookie Att vara rookie kan ju kännas lite nervöst. Men dessa tankar ska vi släppa nu direkt! Ingen förening på MDH är ute efter att förnedra sina nya studenter utan rookieveckan går ut på att ha en rolig tid ihop och lära känna nya ansikten. Vi är 31 faddrar som alla vill ha roligt tillsammans med er rookies. Att vara rookie innebär att man måste följa vissa regler. Alla rookies har en rookiesymbol för att snabbt kunna skilja på vem som är rookie och inte. I VIPS har vi en vit hätta som ska sitta på huvudet med ditt namn tydligt skrivet. Denna får du av oss första dagen och den ska sitta på ALLA rookieaktiviter. Det finns inga undantag. En rookie ska alltid respektera en fadder, oavsett linjeförening. Ständigt fjäskande för faddrar är något som alltid går hem! När en fadder talar är det mobilförbud, för det kan sägas viktig information som du måste höra. Vi har många aktiviteter där det krävs att ni rookies går på led för att vi inte ska tappa bort varandra. Vi vet att det lätt blir stojjigt och flamsigt, speciellt med alkohol inblandat men försök att respektera att det är två och två som gäller i ett led när vi uppmanar er till det. Vår maskot, Hjalmar, ska alltid vara med på ALLA aktiviteter. Det är ert ansvar att se till att han är med och att han inte blir snodd av andra linjeföreningar. Detta är en lek som pågår under hela veckan och det är fritt fram för er att försöka sno andras maskotar, det finns även specifika flaggor för varje linjeförening som gärna får tas. Se regler längre fram i häftet. Tänk på att det är en lek som ska vara rolig, inte separera linjeföreningarna åt. Det värsta som kan hända är att ni får spexa lite för en annan linjeförening, men vad gör det? Vi har något som kallas för rookiefriden. Detta innebär att du som rookie får under inga omständigheter ingå i en sexuell relation med en fadder under rookieveckans gång. Vi faddrar är väl medvetna om reglerna och detta får absolut inte förekomma. Denna regel gäller för alla rookies och alla faddrar. Har du sedan tidigare en relation med en fadder ska detta skötas diskret och meddelas till en general.

9 Vid varje aktivitet finns det minst 2 nyktra faddrar per förening. Vi har på oss svarta tröjor där det står nykter fadder väldigt tydligt. När du vill gå hem så är det ditt ansvar att meddela den nyktra faddern att du går hem. Detta är för er säkerhet och kan tyckas vara löjligt då vi är vuxna människor men det är en regel som måste följas. Så, kort och gott, meddela nykterfaddern att du går hem vid varje aktivitet. Faddrar Alla föreningar har faddrar. Det är studenter som frivilligt valt att vara faddrar för att hjälpa nya studenter att komma igång och ha roligt under sin rookieperiod men även efter det. Dessutom är det hysteriskt roligt och givande. Vem vet, kanske vill du joina fadderiet efter rookieperioden? Ingen blir gladare än vi! Det finns tre sorters faddrar som kan vara rätt bra att hålla koll på. Generalfaddrar Dessa faddrar är dem som håller i tyglarna samt styr och ställer kring alla beslut. Generalfaddrar, eller generaler som det också kallas, är dem som har huvudansvaret för rookieperioden samt sköter all planering och att allt går som det ska. Du ser oss i faddertröjor där det står General. Har du funderingar kan du alltid vända dig i första hand till en general. Faddrar - Enkla och vanliga faddrar men minst lika viktiga! Vi finns alla till för varandra och vi är ett glatt och härligt gäng! Du kan alltid fråga en fadder om du har funderingar. Gammelfaddrar Här har vi veteranerna! Dessa faddrar har endast 1 år kvar på sin utbildning och kallas därför för gammelfaddrar. Detta innebär att det inte krävs lika mycket ansvar och måsten då dem redan gjort sitt, utan dem får komma och gå lite som dem vill. Gammelfaddrarna kan därför fokusera extra mycket på er och på att bara ha roligt, och slippa allt ansvar runt omkring då dem inte har några ansvarsdagar. Som ni kan ser på ert schema så står det namn på faddrar för varje aktivitet. Det är dem som är huvudansvariga just den dagen och också den som ni måste meddela när ni går hem för kvällen/natten. De faddrar som är huvudansvariga för en aktivitet är också nyktra och kommer bära tröjor där det står nykter fadder. Alla faddrar går runt i ovve samt faddertröjor. Du kommer även se oss med ovve på i skolan och kan därför haffa tag i oss vid minsta lilla fundering.

10 Fredrica Mangnäs, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag älskar pojkband, skrattar ofta & högt plus att jag alltid har nya crushes på killar. Så här imponerar du på mig: Genom att älska One direction eller Arsenal, då har du halva inne. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Träffa snygga läkare. Emilie Thorendal, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är en pratglad, översocial ploppälskare som aldrig säger nej till fest. Så här imponerar du på mig: Denna ploppälskande, översociala pingla är pinsamt känslig för smicker, snask och nuggets. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: När jag är färdig med utbildningen ser jag mest fram emot att självdiagnostisera denna hypokondriska, översociala plopp älskande pingla med alla möjliga plågor! Eleonora Elli Tegesjö, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag älskar saltlakrits och hästar och jag är envis som en åsna. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att vara dig själv och gilla nya utmaningar. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Det jag ser fram emot mest är att hjälpa människor i svåra stunder och bidra till människors glädje.

11 Sofia Franzén, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är beroende av mitt Carmex läppbalsam, sjunger hela tiden och älskar hela dagar i sängen. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att vara generös, pratglad och rolig. Jag älskar när folk motbevisar ens förutfattade meningar. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Jag ser fram emot att se tacksamheten hos en patient som klarat en tuff tid i livet. Att springa runt i sjukhuskläder och dejta snyggingar på sjukhuset är bara en bonus. Jonas Johansson/Kungen, 24 barre! Tre saker värt att veta om mig: Säger vad jag tycker, dricker varje dag och älskar chips. Så här imponerar du på mig: Den som har med sig chips under rookieperioden har lätt min välsignelse. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Ser fram emot att hjälpa människor till ett bättre mående i framtiden. Classy! Lina Bohlin, 22 år. Tre saker värt att veta om mig: Älskar att vara bland vännerna (om jag lyckas passa tiderna någon gång), dansar gärna men stel som tusan och en jäkel att stressplugga kvällen innan tentan Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att bjuda på dig själv, dåliga skämt går alltid hem! Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Ser mest fram emot en fet lön efter utbildningens slut och dessa oändliga studielån. Att få hjälpa människor i vardagen är ett plus. Annie Berglund, 26 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag har ALLTID godis i ovven! Är alltid glad och säger vad jag tycker. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att våga släppa ut det galna (det bra galna, inte dårhusgalen!). Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Det jag ser fram emot mest är att få vara med och hjälpa och vårda patienter under en svår tid i livet.

12 Rebecca Karlsson, 22 år. Tre saker värt att veta om mig: Glad, snäll och kung på lambo. Så här imponerar du på mig: Mig imponerar du på genom att köra all in under rookieperioden! Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Jag ser mest fram emot att hjälpa människor på vägen till ett bättre välmående. Ellen (1) Ljungqvist, 21 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är aldrig sen med att dra ett skämt. Jag gillar att efterfesta och jag ÄLSKAR mat. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att slänga ihop en grymt god efterrätt. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Som sjuksköterska ser jag fram emot alla möten som sker i yrket dagligen. Ellen (2) Karlsson, 20 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är en galen vinnarskalle, älskar temafester och lakrits (helst i form av en shot). Så här imponerar du på mig: För att imponera på mig ska du ha ett toppen humör och en bra inställning inför nya saker. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Jag ser mest fram emot att göra skillnad för människor och att hjälpa dessa genom svåra tider i livet. Helen Dawit, 21 år. Tre saker värt att veta om mig: Cool and ridiculously hot, skrattar jämt som en schimpans och älskar att folk inte kan se när jag rodnar. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att få mig att skratta så att jag kissar på mig. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Som sjuksköterska ser jag fram emot att hjälpa och vårda människor i kroppen och själen.

13 Markus Hedin, 20 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag älskar musik, kebab och alkohol. Så här imponerar du på mig: Du impar på mig genom att göra trollkonster eller andra underhållande saker. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Jag ser mest fram emot att hjälpa andra människor. Julia Printz, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag vill inte existera om det inte finns choklad och kaffe. Jag är positiv och glad men det viktigaste av allt är att min favoritfärg är gul. Så här imponerar du på mig: Mig imponerar du på genom att köra ditt race och vara dig själv. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Jag ser mest fram emot som sjuksköterska att jobba nära människor och att hjälpa människor att må bättre. Teresa Ryden, 21 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är omtänksam, älskar mat och Storbritannien. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att vara omtänksam. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Ser fram emot att kunna hjälpa människor genom att vårda och kunna stötta genom olika stadier i livet. Jessica Lagerlöf, 24 år. Tre saker värt att vet om mig: Jag blir aldrig arg, men blir jag det - ge mig mat! Älskar konserter och karuseller! Återuppstår med en fotboll på foten. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att vara dig själv. Det här ser jag fram emot i min kommande yrkesroll: Det jag ser mest fram emot är ett variationsrikt yrke med spännande möten.

14 Sofia Marzi Lundstedt, 20 år. Tre saker värt att veta om mig: Väldigt glad, även fast det inte alltid ser ut som det. Älskar fest och H åkan Hellström. Så här imponerar du på mig: Du impar på mig genom att vara framåt och glad Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Att kunna hjälpa människor som har det svårt och kanske göra deras dag lite bättre. Rebecka Tonvall, 21 år. Tre saker värt att veta om mig: Omtänksam person som har nära till skratt och är väldigt spontan. Så här imponerar du på mig: Har du härlig humor och luktar gott impar du på mig Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Jag vill hjälpa människor som behöver en extrahand så man får en plats i deras hjärtan. Tom Berntsen, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är lugn, matglad och älskar att träna Så här imponerar du på mig: Om du har alla hästar hemma i stallet så impar du på mig, vare nån som sa dank memes? Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Sjuksköterska? Va? Fredrik Andersson, 29 år. Tre saker värt att veta om mig: Social, ölälskare och stor Norrköpingssupporter Så här imponerar du på mig: Om du spöar mig i beerpong, då blir jag kraftigt imponerad Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Flyga halvtaskiga skidåkare med tibiafrakturer från jämtländska fjällen till Östersund, ja då kan jag gå i pension tycker jag.

15 Sofie Ohlsson, 22 år. Tre saker värt att veta om mig: Dricker, spyr å fortsätter partaja! ;) Så här imponerar du på mig: Blir sällan imponerad. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Ser fram emot mötet med individen, det är det som är spännande. Michelle Pettersson Larsson, 22 år. Tre saker värt att veta om mig: Har ibland otur när jag tänker men skyller då på min hårfärg. Jag är en riktigt dålig förlorare men mår alltid bättre av choklad. Så här imponerar du på mig: För att imponera på mig går såklart komplimanger hem, men att vilja bli fadder är också ett plus. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Som sjuksköterska ser jag mest fram emot alla människor jag kommer träffa och förhoppningsvis kunna hjälpa. Jenny Sandström, 22 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag kommer alltid sent, älskar kebab och har världens bästa humor. Så här imponerar du på mig: Imponera på mig genom att vara dig själv :). Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Som sjuksköterska ser jag fram emot att få hjälpa, skapa trygghet och tillit. Pernilla Larsson, 22 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag kallas inte Lillefot för mina små fötter utan för min fina stämma. Kommer alltid med galna idéer och min mat är min mat! Så här imponerar du på mig: Mig imponerar du på genom att kunna introt till bumbibjörnarna! Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: I framtiden ser jag mest fram emot att bo i en kartong nära jobbet så jag kan sova länge.

16 Julia Schälander, 27 år. Tre saker värt att veta om mig: Minst 2 miljoner år gammal och är en pensionerad general. Är gammal å vis å stinker för de mesta fis. Älskar syndiga aktiviteter med leverpastej och avföringskateter. Saknar helt sunt vett, bordsskick och smörjer analen med fett. Så här imponerar du på mig: En fjärt som varar i 59 sekunder lades av Mr. Methane. Slå detta och jag kommer tillbe dig varje kväll. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Ser fram emot att arbeta på sjukhus å då ha fri tillgång till blöjor till min vuxna bäbis Pernilla. Lisa Wikström, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är riktigt trevlig låt inte mitt resting bitchface lura dig, svårt att vara still och i min värld är klockan alltid halv. Så här imponerar du på mig: Du kan ju försöka Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Det jag ser fram mest emot är att få människor att känna glädje i en svår tid. Emma Möller, 22 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är envis som en åsna, dricker som en svamp och mig hittar man på dansgolvet. Så här imponerar du på mig: Du imponerar på mig genom att dra några sjyssta moves. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Det jag ser fram mest emot är att få hjälpa och förbättra vardagen för mina patienter. Madeleine Rosqvist, 28 år.

17 Tre saker värt att veta om mig: Crazy djur lady, hungry och Nr. 1 nerd. Så här imponerar du på mig: Du impar på mig genom att vara dig själv, varför va som alla andra?! Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Att få göra skillnad varje dag är vad jag ser fram emot mest med att bli sjuksköterska. Catrin Nordin, 23 år. Tre saker värt att veta om mig: Jag är en jäkel på tequilarace. Älskar att umgås i sociala sammanhang där alkohol är inblandat ;). Sen är jag en riktigt trevlig tjej som älskar godis! Så här imponerar du på mig: Du kan imponera på mig genom att dra ett jäkligt bra skämt. Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Varför jag vill bli sjuksköterska är för att det är ett sånt varierat jobb där man aldrig vet vad som händer, man får hjälpa och finnas där för andra. Hanna Johansson, 24 år. Tre saker värt att veta om mig: Sjunger mer än jag pratar, helst i stämmor. Var inte sarkastisk med mig, jag förstår ändå inte. Jag är nästa Dr. DooLittle (mina vänner håller inte med). Så här imponerar du på mig: Du får mer än gärna sjunga med mig, ingen annan vill! Det här ser jag mest fram emot i min kommande yrkesroll: Att kunna göra skillnad i andras liv. Föreningar och grupper Vi har lite olika aktiviteter som arrangeras av oss i VIPS men även andra föreningar. Här kommer en liten kort beskrivning på olika föreningar/grupper. Sexmästeriet är en festförening på Mälardalens högskola i Eskilstuna, som fixar fester och andra roliga evenemang för dig som student på skolan. Sexmästerister har på sig svarta västar med deras logga på ryggen, det är så du känner igen dem. Sexmästeriet

18 har en maskot, Nubbe von sexet, som är en säl. Han älskar alkohol men får absolut inte stjälas så som andra föreningars maskotar får göra. Denna förening anordnar fester och aktiviteter hela året och det brukar vara väldigt lyckade evenemang. Tips för dig som vill förgylla din studentid! Gilla sidan på Facebook! Mälardalens studentkår är den officiella studentkåren vid Mälardalens högskola. Vi är studenter som arbetar för studenter en medlemsorganisation som kort och gott sysslar med att göra din tid vid högskolan så bra som möjligt. Kåren finns i både Västerås och Eskilstuna. Vi saknar ett kårhus här i vår lilla stad, men lipa inte för det för i Västerås finns ett stort kårhus där alla studenter på MDH är välkomna. Kåren i Västerås brukar ha väldigt många evenemang och ibland arrangeras bussar nattetid mellan campusen för att så många studenter som möjligt ska kunna delta. Kåren i Eskilstuna anordnar också aktiviteter i form av fester och andra evenemang som även dem är uppskattade. Bli medlem i Kåren för rabatter och andra förmåner. Gilla sidan på Facebook! ELSA står för Eskilstunas lagom sportiga akademiker. ELSA är Mälardalens Högskolas idrottsförening i Eskilstuna och är till för er studenter som vill träna och ha kul. Vårt mål är att träna för att ha det roligt och för att må bra. Aktiviteterna dom erbjuder just nu är basket, fotboll, handboll, innebandy och dans. Detta för endast 200 kronor per termin. Gilla sidan på Facebook! Olika linjeföreningar har vi såklart på MDH. Här kommer en beskrivning utav dem. Alf Lärare. Maskot: Alf som är en utomjording. Rookiesymbol: Fiskehattar Beware Beteendevetare. Maskot: En bäver med en röd kappa. Rookiesymbol: Bandana (röda). Esekon Ekonomer. Maskot: En älg som heter Eselot. Rookiesymbol: Bandana (blåa). idesign Informationsdesigners. Maskot: Kalle Strop som är en syrsa. Rookiesymbol: Bandana (neongrön) Innovare - Innovatörer. Maskot: Nicke Nyfiken. Rookiesymbol: Bandana (orange) MI (F.d. Ingolf) Mälardalens ingenjörer. Maskot: Ingolf som är en fettklump. Rookiesymbol: Röda dumstrutar. Morsan Socionomer.

19 Maskot: Nasse Rookiesymbol: Bandana (rosa). VIPS Sjuksköterskor. Maskot: Hjalmar som är en hjärncell. Rookiesymbol: Vita hättor. Under hösten har alla föreningar intag utom Beware. Vi har ett gäng nyttiga Facebookgrupper till dig som är student: SSK Rookie HT 16: En grupp för er nya studenter i klassen som är extra viktig att hålla koll på under rookieveckan då all info kommer läggas där. Vips läxhjälp: Här kan du skriva och få hjälp med skoluppgifter och söka efter gamla tentor etc. VIPS Boktorg: Här kan du söka begagnad studentlitteratur för en billigare peng så slipper du köpa nya. MDH Event Eskilstuna: En grupp för alla studenter på skolan där det påminns om alla aktuella fester och evenemang som sker inom den närmsta tiden. VIPS Eskilstuna: VIPS är namnet på sjuksköterskeprogrammets linjeförening. VIPS står får Välmående Intelligenta Pigga Systrar (och bröder) och målet VI Påverkar Sjuksköterskeprogrammet. Via linjeföreningen kan man påverka utbildning och framföra åsikter angående lärare, kurslitteratur, tentamen, verksamhetsförlagda utbildningar samt utbildning som helhet. Fadderiet är skapat av linjeföreningen för att hjälpa nya studenter att få en bra start på utbildning, är ett sätt att påverka utbildning. Linjeföreningen har kontakt med HVV:s (akademin för Hälsa, Vård och Välfärd) styrelse, kåren och andra linjeförening. Genom HVV:s styrelse kan man exempelvis ta kontakt med olika gästföreläsning eller anordna studiebesök. Genom samarbete med kåren och de andra linjeföreningarna kan man skapa aktiviteter för studenter som till exempel pub-kvällar. VIPS är öppet för alla sjuksköterskestudenter och alla är välkomna att ta del och delta i årsmötena. Maskotregler Detta gäller under rookieperioden för hantering av egen samt andra linjeföreningars maskot: Maskot ska ALLTID vara med vid samtliga aktiviteter!

20 Man får endast sno maskot/flagga under rookieperioden fram tills stora sittningen. Maskot/flagga får däremot lämnas tillbaka till ägande linjeförening och spex får framföras. Stora sittningen är sista chansen för spex. Maskotar får inte stjälas under själva sittningen, under eftersläppet är det fritt fram igen! Det är kul att maskot/flagga blir stulen!! Maskot/flagga får ej bindas/ sättas fast i tex. väskor, kläder, runt kroppen eller i rookiesymbol. Endast rookies får hålla i maskot/ flagga och de måste hållas i handen! Stöld av maskot/flagga ska ske snyggt, exempelvist genom att luras eller när maskot/flagga är obevakad. I samband med stöld: Maskot/flagga ska lämnas tillbaka så fort som möjligt. Vid stöld ska linjeföreningen som stulit maskot/flagga komma överens om spex. Spex ska inte vara förnedrande, en hyllning är att föredra! Spex ska godkännas av faddrar innan framförande. Spex kan bli underkänt men man får alltid en till chans att spexa tillbaka sin maskot. Lämna tillbaka maskot/flagga i samma skick som den var när man stal den. Får inte förstöras! När en maskot/flagga är i annan linjeförenings ägo är det fritt fram att fotobomba eller göra andra hyss med den så länge maskot/flagga inte förstörs. Om konflikt uppstår vid stöld av maskot ska nykter fadder ingripa och lösa konflikten. Sånger Alla föreningar har lite olika sånger som du kommer höra på alla möjliga ställen. Vi kommer öva på våra sånger tillsammans men här har du dom om du vill börja öva redan nu!

21 Här kommer snygga syrror Melodi: Pippi Långstrump Här kommer snygga syrror tjolahopp tjolahej tjohaloppsansa, ja här kommer snygga syrror, ja här kommer faktiskt vi. Det är inte illa både sprutor vin och fylla. Nu ska vi leva loppan tjolahej tjolahoppsansa. Har ni sett vår maskot? Våran söta lilla hjärncell? Har ni sett vår Hjalmar ja han heter faktiskt så! För här kommer snygga syrror, ja här kommer faktiskt vi! Vart vi går Vart vi går Vart vi går Frågar alla människor Frågar alla människor Vilka vi är Vilka vi är Och vi svarar alltid Och vi svarar alltid Att vi är syrror Att vi är syrror Rara söta syrror Rara söta syrror Om dom inte hör oss Om dom inte hör oss Skriker vi lite högre / Så måste dem vara döva skriker vi lite högre! / Så måste dem vara döva Glada barnasinnen För vi har våra glada barnasinnen kvar, så har ni era glada barnasinnen kvar?! Liljekonvaljer Liljekonvaljer är vackrare än rosor. Liljekonvaljer som göms i snö kommer tillbaka som.. Liljekonvaljer är vackrare (börjar om från början och går om och om igen)

Sjuksköterskeprogrammets första kurs: Lärande och professionalisering, 7,5 högskolepoäng, Kurskod: VAA001, HT 2015

Sjuksköterskeprogrammets första kurs: Lärande och professionalisering, 7,5 högskolepoäng, Kurskod: VAA001, HT 2015 Sjuksköterskeprogrammets första kurs: Lärande och professionalisering, 7,5 högskolepoäng, Kurskod: VAA001, HT 2015 Hej! Detta brev skickas till dig för att du skall erbjudas möjlighet att förbereda dig

Läs mer

Varmt Välkommen! Hej! Västerås. Eskilstuna

Varmt Välkommen! Hej! Västerås. Eskilstuna Sjuksköterskeprogrammets första kurser: Grunder i vårdvetenskap, 7,5 högskolepoäng samt Grunder i vårdpedagogik, 7,5 högskolepoäng Kurskoder: VAE200 och VAA200, VT 2017 Hej! Detta brev skickas till dig

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammets första kurs: Lärande och professionalisering, 7,5 högskolepoäng, Kurskod: VAA001, VT 2016

Sjuksköterskeprogrammets första kurs: Lärande och professionalisering, 7,5 högskolepoäng, Kurskod: VAA001, VT 2016 Sjuksköterskeprogrammets första kurs: Lärande och professionalisering, 7,5 högskolepoäng, Kurskod: VAA001, VT 2016 Hej! Detta brev skickas till dig för att du skall erbjudas möjlighet att förbereda dig

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Du har valt att läsa sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens Högskola som har Eskilstuna och Västerås som studieort.

Du har valt att läsa sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens Högskola som har Eskilstuna och Västerås som studieort. Sjuksköterskeprogrammets första kurser: Grunder i vårdvetenskap, 7,5 högskolepoäng samt Grunder i vårdpedagogik, 7,5 högskolepoäng Kurskoder: VAE200 och VAA203, VT 2018 Hej! Du har valt att läsa sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

En bok om mig Veronica Larsen

En bok om mig Veronica Larsen En bok om mig Veronica Larsen Tack mamma och pappa för att jag finns 2011 Veronica Larsen En bok om mig September 1985 föddes jag, Veronica Paulina Maria Larsen. Det här är en bok om vad som varit viktigt

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION 1 ETT VARMT TACK TILL ALLA SOM BESVARADE ENKÄTEN. MED ER HJÄLP HAR VI FÅTT VÄRDEFULL KUNSKAP OM HUR BARN OCH UNGDOMAR I KRONOBERGS LÄN MÅR. VILL DU VETA MER OM RAPPORTEN

Läs mer

Du har valt att läsa sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens Högskola som har Eskilstuna och Västerås som studieort.

Du har valt att läsa sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens Högskola som har Eskilstuna och Västerås som studieort. Sjuksköterskeprogrammets första kurser: Grunder i vårdvetenskap, 7,5 högskolepoäng samt Grunder i vårdpedagogik, 7,5 högskolepoäng Kurskoder: VAE200 och VAA203, VT 2019 Hej! Du har valt att läsa sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Björkbacken musik Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 1,6 D. Oftast 13 21,3 E. Alltid

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Hej! Välkomna tillbaka från en välbehövlig ledighet. Hoppas påskharen varit på besök Kvarglömda kläder; Vi kommer att lägga

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM Hej alla seniorer. Först vill jag tacka alla för att ni var så många som var med och gjorde invigningen av Seniorernas

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Jag studerar på Vård och Omsorgsprogrammet för ungdomar 14 18,2 Vård och Omsorgsutbildning för vuxna Komvux Vård 35 45,5 Eductus 28 36,4 Kommentarer till ovanstående

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

First Lego League. filurerna 2009

First Lego League. filurerna 2009 First Lego League filurerna 2009 First lego league 2/9 2009 Bengt Böhlin från tecnikhus informerade oss om FLL och visade oss en film om förra årets deltagare som var med i lego league. Han hade även med

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Inbjudan till Kennelläger

Inbjudan till Kennelläger Inbjudan till Kennelläger Ni som har hundar från Molars och Tyrannens kennel är alla varmt välkomna på kennelläger den 3/6-6/6 på Sundsvalls Brukshundklubb. På klubben finns det fyra gräsplaner, två grusplaner

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs Bakgrund Forskning visar att ungdomar med hästintresse har högre betyg än genomsnittet, samt att hästtjejer oftare än

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail.

Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail. Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail.com Det var en hel del informationstillfällen, blanketter och datum

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Utvä rdering Värberg 18-22 december

Utvä rdering Värberg 18-22 december Utvä rdering Värberg 18-22 december 1. Hur var maten Maten var bra, men skulle haft lite mera smak. Maten var riktigt bra, blev alltid mätt. mat gärna större portioner Maten var inte så god. De var onödigt

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in:

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in: HEJ! Vi fattar att facket kanske inte är det första du tänker på just nu. Men ganska snart kommer du att sluta gymnasiet, och då kan det vara väldigt bra att känna till att vi finns. Läs vidare så berättar

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet Mjölby Gymnasium >>>

Samhällsvetenskapsprogrammet Mjölby Gymnasium >>> SP Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetare med känsla för siffror Möjligheten att läsa affärsjuridik, redovisning och företagsekonomi var det som lockade mig till Kungshögaskolan i Mjölby. Numera är

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Aktivitetsbanken för din ungdomssektion

Aktivitetsbanken för din ungdomssektion Aktivitetsbanken för din ungdomssektion Innehållsförteckning Övernattning 2 Rykttävling.2 Stallfortet...2 Knattedressyr..3 Blåbärshoppning.. 3 Spökkväll....3 Julshow/Luciashow.....3 Käpphästhoppning....4

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV INFORMATIONSBREV. NUMMER 4, 2015 Kära medlem, Detta informationsbrev innehåller information om StellaStars arbete. Informationsbrevet skickas ut till samtliga medlemmar. Genom att läsa brevet kan du hålla

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Personlig säljstil PERSONLIGA FÖRUTSÄTTNINGAR

Personlig säljstil PERSONLIGA FÖRUTSÄTTNINGAR Personlig säljstil Det finns viktiga egenskaper och färdigheter som du måste utveckla för att bli bra på att skapa långsiktiga kundrelationer. Här ä några av de färdigheter du måste utveckla för att bli

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Fritidsnytt Maj 2015

Fritidsnytt Maj 2015 Maj 2015 Länsdans Datum: Fredag 22 maj Plats: Folkets Hus, Köping Tid: Klockan 19.30 23.00 Kvällens orkester: Reminders Inträde: 100 kr 2015-03-24 Aktiviteter varje vecka Innebandy Har sommaruppehåll och

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Recept på kladdkaka. 100g smör 2dl strösocker 2 ägg 2dl vetemjöl 2msk kakao 1tsk vanilsocker klar

Recept på kladdkaka. 100g smör 2dl strösocker 2 ägg 2dl vetemjöl 2msk kakao 1tsk vanilsocker klar Recept på kladdkaka 100g smör 2dl strösocker 2 ägg 2dl vetemjöl 2msk kakao 1tsk vanilsocker klar Interjuver på vallhamra skola. Lendita tycker att skolan är bra för att man får en bra utbildning om man

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet!

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet! Bygg ditt eget dataspel Spelutveckling Finns det något roligare än att spela dataspel? Ja, att bygga sitt eget! Under en vecka i sommar får du lära dig mer om hur data - spel fungerar och dessutom designa

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester.

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. Det hade en lugnande inverkan på fostret. Musik gör skillnad! Nu för tiden

Läs mer