VAL 2014 SAMTALS- KAMPANJEN ATT ORGANISERA OCH GENOMFÖRA DÖRRKNACKNING FÖR DIG SOM DÖRRKNACKNINGSLEDARE/ ANSVARIG FÖR SAMTALSKAMPANJEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VAL 2014 SAMTALS- KAMPANJEN ATT ORGANISERA OCH GENOMFÖRA DÖRRKNACKNING FÖR DIG SOM DÖRRKNACKNINGSLEDARE/ ANSVARIG FÖR SAMTALSKAMPANJEN"

Transkript

1 VAL 2014 SAMTALS- KAMPANJEN ATT ORGANISERA OCH GENOMFÖRA DÖRRKNACKNING FÖR DIG SOM DÖRRKNACKNINGSLEDARE/ ANSVARIG FÖR SAMTALSKAMPANJEN

2 Sid 2 (8) DIN INSATS ÄR VIKTIG Samtal med människor vid dörren är den enskilt viktigaste metoden i valrörelsen. I dörrknackningen är det viktigt att väljarna får en positiv kontakt med Socialdemokraterna. Där är du som dörrknackningsledare otroligt viktig. En positiv anda och lyhördhet är viktigare än vilka ord vi använder i samtalet med väljarna. Om vi visar att vi lyssnar och är intresserade av människors åsikter om samhället bygger vi en bra grund för en relation som förhoppningsvis innebär att väljaren vill rösta på Socialdemokraterna i valet. Därför är det viktigt att de som ska knacka dörr känner sig trygga och har den kunskap de behöver för att genomföra kvalitativa samtal. Din roll och uppgift är att skapa bra förutsättningar för dina dörrknackare. I det här materialet hittar du stöd och metoder för att organisera och genomföra dörrknackningarna under valrörelsen FÖRBEREDELSER Socialdemokraternas valstrategi går ut på att få de väljare som tidigare röstat på partiet, men som i de senaste valen valt att rösta borgerligt, att åter känna att Socialdemokraterna är det parti de vill rösta på. Vänd dig till ditt distrikt för att få kartor över var målgrupperna finns i ditt område. Gör en uppskattning innan kring hur många hushåll ni ska hinna med under en dörrknackningsaktivitet och på hur lång tid. En dörrknackare hinner med cirka 40 hushåll i villaområden och 60 hushåll i flerfamiljshus på en kväll. MOBILISERA Det personliga samtalet från den lokala valledaren är det som avgör om medlemmar tar klivet in och aktiverar sig. Medlemmen behöver känna att just hen behövs och att personens insats är värdefull. Basen av dörrknackare bör mobiliseras från föreningarna i området. Låt dörrknackaren anmäla sitt deltagande med sitt namn och mobilnummer för att kunna få ett sms dagen innan om tid och plats. GENOMFÖRA Det är lagom att vara mellan 5 och 14 dörrknackare per dörrknackningsaktivitet. En dörrknackningsledare bör inte ha fler än 5 till 7 personer i sin grupp, så är ni fler än 7 är det bra att utse ytterligare en dörrkackningsledare. Du som är dörrknackningsledare måste ha koll på området för att planera hur och var ni ska gå. Se till att ha tydliga kartor så att det inte tar tid på plats att lokalisera sig. Använd de målgruppskartor som partistyrelsens kansli har tagit fram. Kontakta din valledare för mer information. Skicka gärna ett SMS dagen innan till alla dörrknackare om tid och plats. Skriv även med namn och telefonnummer till dig i SMS:et så att det är lätt att ställa frågor eller anmäla förhinder. Det kan vara bra att samlas en kvart innan dörrknackningen för lite kort information. Se till att alla vet varför och hur de ska använda sig av SAPPEN och att de har koll på manualen Att samtala vid dörren. Kom ihåg att ta med bananer, vatten och någonting som ger energi till dörrknackarna.

3 Sid 3 (8) AVSLUTA OCH TACKA Samla ihop dörrknackarna efteråt och gör en snabb avrapportering kring hur många dörrar ni har knackat. Det är viktigt att gå hem med en känsla av att ha gjort ett mycket bra jobb tillsammans. Dörrknackningsledaren tar en bild på alla dörrknackare och rapporterar in hur många dörrar till den som har utsetts som mottagare av inrapportering. Lägg gärna upp bild och sammanfattning av dörrknackningen på facebook att vi får en känsla av att vi gör det här tillsammans. Påminn också de som inte har rapporterat in i SAPPEN att göra det så att partistyrelsens kansli kan hitta de väljare som vill ha kontakt med oss, och de väljare som ska få ytterligare besök av oss i valrörelsen. Se till att tacka dörrknackarna direkt efter varje dörrknackningsinsats ni genomför och planera även in ett större tack när valrörelsen är över. NÅGRA TIPS! Portkoder På en del ställen behövs portkoder för att komma in i flerfamiljshusen. Då behöver du göra en insats att inventera bland medlemmarna om någon bor i de områden där det ska knackas och därmed har tillgång till portkoden. På några ställen i landet har man valt att samarbeta med de kommunala bostadsbolagen för att få tillgång till portkoderna. Om ni trots allt inte får tag på portkoder fokusera på att i första hand knacka dörr i de områden där det inte krävs portkod. Genomför en telefoninsats i de områden där portkoderna blir ett hinder. Väljare som inte pratar svenska Det är också bra att fundera på fler sätt att nå fram till personer som inte talar svenska. En del partidistrikt och arbetarekommuner ger valarbetare som talar flera språk en valrörelsetelefon. När man som dörrknackare träffar på väljare som gärna vill veta mer om Socialdemokraterna på sitt eget språk talar man om att det finns socialdemokrater som talar språket och som gärna hör av sig om vi kan få deras kontaktuppgifter. Telefonnumret och information om vilket språk som behövs i samtalet skickas vidare till valledaren som i sin tur förmedlar dem till de flerspråkiga valarbetarna som ringer upp väljaren. Man kan också göra så att dörrknackarna ringer upp den flerspråkiga valarbetaren där och då, men det kräver lite tur för att personen ska ha möjlighet att prata just då. VERKTYG I DÖRRKNACKNINGEN För första gången har Socialdemokraterna i hela landet en gemensam metod för dörrknackningarna, en metod som gör att vi kan följa upp de kontakter som tas med väljarna, och fånga upp de som inte bara vill rösta på oss, utan även vara med och arbeta för en valseger. I samtalet vid dörren ställer valarbetaren ett antal frågor till väljaren och avslutar med att be att få kontaktuppgifter. Svaren och kontaktuppgifterna ska registreras i en applikation, en app, SAPPEN som Socialdemokraterna tagit fram till valrörelsen. Det kan finnas valarbetare som inte är vana att använda appar, och som behöver hjälp med det. Hjälp till att ladda ner appen och visa exakt hur den fungerar och varför den är viktig att använda.

4 Sid 4 (8) SAPPEN Verktyget SAPPEN kan laddas ned från AppStore om du har iphone/ipad eller Google Play om du har en enhet med Android. Det går också bra att registrera konto och använda alla funktioner genom att gå in på från en dator eller annan enhet med internetuppkoppling. Det är enkelt att komma igång med verktyget. Den nationella valorganisationen tar hand om de kontaktuppgifter som samlas in och ansvarar för att skicka rätt information till väljaren. I de fall där det är en person som vill engagera sig lokalt kommer partidistrikt och arbetarekommun få den informationen från partiet centralt. Partidistrikt och arbetarekommuner kommer självklart också att få tillgång till insamlade kontaktuppgifter. Så här kan man illustrera informationsflödet från samtalet med väljarna. Väljarna Kontaktuppgifter, politiska frågor och geografisk info Sveavägen 68 Partidistrikt och arbetarekommuner SAPPENS viktigaste funktion är att hjälpa dig som valarbetare med dina väljarsamtal och att rapportera de samtal du genomfört. För att använda appen behöver du först skapa ett användarkonto. Efter att du skapat kontot får du ett lösenord skickat till din mobil med ett SMS. Logga in i appen med ditt mobilnummer och ditt lösenord.

5 Sid 5 (8) Samtal med enkät När du är ute och knackar dörr klickar du på den gröna knappen längst ner på appen. Då öppnas en sida som gör att du kommer åt de funktioner du behöver under samtalet med väljaren. När du ska knacka dörr klickar du på den stora gröna knappen som det står Starta samtal på. Då öppnas din samtalsenkät. Det kommer vara olika enkäter, beroende på vilken kampanjfas vi är inne i. Du kan välja att besvara enkäten ihop med väljaren vars dörr du knackat på eller välja att själv mata in svaren efter ditt samtal. Kom ihåg att alltid fråga om vi får återkoppla till väljaren, antingen via e-post eller via telefon. SAMTAL UTAN ENKÄT Om du genomfört samtal där du inte använde samtalsmallen kan du registrera även dessa samtal, i efterhand. Klicka på den grå knappen som heter Efterrapportera samtal och fyll i hur många personer du talade med och var. Ju mer exakt position du anger för samtalen, desto enklare blir det för valledningen att se vilka områden vi täckt in och i vilka områden vi behöver öka våra insatser. Samla kontaktuppgifter även i samtal utan enkäten Vi vill berätta mer om vår politik och om vad som händer i valet. Därför är det viktigt att vi samlar in så många kontaktuppgifter som möjligt till människor som är intresserade av oss. Du kan alltid fylla i kontaktuppgifter genom att klicka på den andra knappen från vänster längst ner i appen. Då kommer du till funktionen lägg till person. Här finns även möjlighet att skriva in nya medlemmar till partiet. Se dina samlade insatser i kampanjen Om du vill se hur bra det går för dig i kampanjen så kan du se din personliga statistik genom att trycka på den fjärde knappen längst ner på appen. Då kommer du till din profil där det står hur många samtal du genomfört, hur många kontaktuppgifter du samlat in och hur många medlemmar du värvat. Växla till en annan arbetarekommuns enkät Här kan du även ändra arbetarekommun om du kampanjar utanför din hemstad. Bekanta dig med appen innan din första dörrknackning. Bekanta dig med appen innan din första dörrknackning Öppna gärna appen och bekanta dig med utseendet och funktionerna innan du gör din första dörrknackning. Då undviker du risken att du blir distraherad av tekniken när du står i samtal med en väljare.

6 Sid 6 (8) PROFILKLÄDER OCH MATERIAL Det är viktigt att försöka ha ljusa, gärna likartade kläder och tydliga badgar eller knappar som visar att ni kommer från Socialdemokraterna. PROFILKLÄDER TILLGÄNGLIGA I VALRÖRELSEN Jacka Väst Munkjacka Pikétröja Väska Valarbetarknapp Badge för valarbetare Foldrarna till EU-valet och riksdagsvalet finns på flera språk. Du hittar dem på Se till att ta med de foldrar som är aktuella för de samtal som ska genomföras vid dörrknackningen så att ni kan dela ut material vid dörren. TRYCKSAKER SOM TAS FRAM CENTRALT Huvudfolder till EU-valet. Huvudfolder till riksdagsvalet. Nio olika kandidatfoldrar till EU-valet. En tapplapp kommer att finnas till sommaren. Den kan bland annat användas på rosor som ska delas ut. En knapp att dela ut.

7 Sid 7 (8) SAMTALSSTÖD Det finns samtalsstöd för de olika faserna i valrörelsen. I första fasen(feb-mars) kommer stödet fokusera på att lära känna och hitta de väljare som ska bearbetas. I andra fasen (EU-valet, april-maj) handlar samtalsstödet om att kunna mobilisera S-väljare. I tredje fasen(aug-sept) ska vi övertyga blockbytare att Socialdemokraterna är ett alternativ för dem. Den sista och fjärde fasen(10-14 sept) kommer också stödet rikta in sig på att mobilisera väljarna att gå och rösta. Samtalsstödet finns i den app som vi använder under dörrknackningarna och du hittar dem även på Om du vill ha stöd i samtal med personer som har främlingsfientliga åsikter och personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna finns det ett särskilt samtalsstöd för det. Du hittar det på Det finns en manual för dörrknackare Att samtala vid dörren, med praktiska tips och instruktioner om hur samtalen går till. Ta del av den så att du har bra koll på hur knackningarna går till, och så att du kan ge stöd till dina dörrknackare. POLITISKT UNDERLAG OCH STÖD Våra politiska förslag inom våra prioriterade områden finns i manualen Att samtala vid dörren. Se till att dina dörrknackare har hög kännedom om förslagen innan de börjar knacka dörr. Det kan vara bra att läsa på vad Socialdemokraterna tycker i flera frågor. Du hittar underlag till alla frågor på Du kommer inte kunna ge detaljerade svar på alla frågor som du möter, hur mycket du än läser på i förväg. Ingen kan allt på rak arm, inte ens våra toppolitiker. Du är en människa, inte en statistikbank. Det viktiga i dörrknackningssamtalen är att du visar att du är intresserad av väljarens åsikter, att du ger de svar du kan, och att du ger väljaren möjlighet att få svar på frågor som du själv inte kan svaret på. Att väljaren har en fråga som den vill ha svar på är något positivt för oss. Det ger oss möjlighet att ta ytterligare kontakt. Be därför i första hand om kontaktuppgifter så att vi kan höra av oss och se till att personen får svar. Om personen inte vill ge sina kontaktuppgifter kan du tipsa om att gå in på socialdemokraterna.se för att få information om vår politik.

8 Sid 8 (8) MER INFORMATION OM SAMTALSKAMPANJEN För mer information, samt för tillgång till manualer och samtalsstöd, gå in på För erfarenhetsutbyte mellan arbetarekommuner och partidistrikt finns en särskild facebookgrupp för valledare och ansvariga för samtalskampanjen. Gruppen är tillsvidare sluten. Ansök om att gå med i gruppen via Om ni har frågor eller funderingar tveka inte att kontakta partistyrelsens kansli och de personer som arbetar med samtalskampanjen. KONTAKT SAMTALSKAMPANJEN Johan Öhrn johan.ohrn@socialdemokraterna.se Åsa Olsson asa.olsson@socialdemokraterna.se Peter Åhlberg, peter.ahlberg@socialdemokraterna.se Toomas Almqvist toomas.almqvist@socialdemokraterna.se

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning Val 2014 Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning För dig som dörrknackningsledare/ ansvarig för samtalskampanjen 2 (9) Din insats är viktig Samtal med människor vid dörren är den

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX?

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Intro: Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Jag skulle gärna tala med XX finns han/hon där?

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Manual Ledningskollen i mobilen

Manual Ledningskollen i mobilen Manual Ledningskollen i mobilen 1. Innehåll 1. Innehåll 2. Introduktion 3. Inkluderade funktioner 4. Manualens upplägg 5. Kortversion av manualen 5.1. Registrera (skapa) konto 5.2. Skapa ärende 5.3. Hantera,

Läs mer

Din Guide till Second Life

Din Guide till Second Life Din Guide till Second Life Bild: By HVX Silverstar http://flickr.com/photos/p hotolibraries/231875957 1/ Webbgruppen, BLR, Högskolan i Borås OBS! Det KAN se lite annorlunda ut på era skärmar när ni gör

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Medioteket Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Innehåll 4 Konto Redan medlem Bli medlem 5 Söka Produktsök Filter (Nyhet!) Boxar (Nyhet!) Samsök (Nyhet!) 6 Strömma media 7 Boka media och förlänga

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs.

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs. I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som följde på första mötet, och inspirationsmaterial i

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning med begreppsförklaring

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet.

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet. Förord Den här webbversionen av Den Talande Boken är en vidareutveckling av det snart 20 år gamla program, som alltid varit så populärt i skolan. Och varför är det nu så? Jo, Den Talande Boken har så många

Läs mer

Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com

Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com Policy - Evenemangen får inte vara för små och lokala, utan ska vända sig till internationella besökare i första hand, men även

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu

Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu 2014-01-23 Bakgrund Folkhögskola.nu har utvecklat en funktion som gör det möjligt för skoladministratörer att skapa kursspecifika digitala

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

MBX Mobilapplikation IOS Android - Handledning

MBX Mobilapplikation IOS Android - Handledning MBX Mobilapplikation IOS Android - Handledning Inloggning För att logga in Ange din anknytning och lösenord. Tryck sedan på knappen Logga in. Huvudmeny Genom att klicka på menyknappen (tre horisontella

Läs mer

Fullför installation av ELIQ

Fullför installation av ELIQ Fullför installation av ELIQ För Enova pilot skall kunna starta och för att du skall få bästa hjälp med att optimera din elförbrukning så behöver du fullföra din installation av din utrustning: ELIQ Elmätarsensor

Läs mer

Laganmälan & Laghantering

Laganmälan & Laghantering 203 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 234 600 02 NORRKÖPING Tel. 0-23 0 80 www.svemo.se Laganmälan & Laghantering [En enkel guide för hur du anmäler ett lag i SVEMO TA.] Innehåll Innehåll...

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

myabilia En introduktion 2016-08-31

myabilia En introduktion 2016-08-31 myabilia En introduktion 2016-08-31 Vad är myabilia? En webbtjänst för dig som använder Handi5, HandiKalender eller MEMOplanner Medium Handi5 HandiKalender MEMOplanner Medium Vad kan man göra med myabilia?

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns Registrera I TD Logga in Gå in på: www.t-d.se Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns inventerad och registrerad. Skriv in ditt användarnamn och lösenord.

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

ios-app Användarmanual 1.0

ios-app Användarmanual 1.0 ios-app Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med ios-appen kan alla som använder en iphone eller ipad få enkel tillgång till en bildtelefon. Med appen kan du sen ringa till tjänsten Bildtelefoni.net

Läs mer

Generell användarmanual E-CO2

Generell användarmanual E-CO2 Generell användarmanual Instruktioner till det elektroniska systemet för rapportering av växthusgaser, allmänt om hur man får åtkomst till systemet, administration av användarkonton och organisationsuppgifter

Läs mer

Webbapp Användarmanual 1.0

Webbapp Användarmanual 1.0 Webbapp Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med webbappen kan alla få enkel tillgång till en bildtelefon för att ringa till teckenspråkstolk i tjänsten Bildtelefoni.net. Där kan du få ett samtal

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot.

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot. Robotar Dash and Dot Dash & Dot är robotar som kan utföra en mängd olika saker. Alla kommandon programmeras på en läsplatta och överförs sedan till robotarna via Bluetooth. Svårighetsgraden bestämmer du

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

BÅDE DU OCH ALFRED NOBEL HAR VARIT NYFIKNA TONÅRINGAR

BÅDE DU OCH ALFRED NOBEL HAR VARIT NYFIKNA TONÅRINGAR #industrinäger BÅDE DU OCH ALFRED NOBEL HAR VARIT NYFIKNA TONÅRINGAR www.iuc-sjuharad.se/industrinatten HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN I SJUHÄRAD 2016 INDUSTRINATTEN KOPPLAR IHOP INDUSTRIN MED UNGDOMAR SOM

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212 Visma Proceedo Att attestera - Manual Version 1.4 1 Innehåll Version 1.4... 1 INNEHÅLL... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) ESKALERING... 5 3.1 Egna beställningar...

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Rektor har ordet. Sandared- och Sandhultskolan F-6 Postadress: Borås Stad Stadsdelsförvaltningen Väster 501 80 Borås

Rektor har ordet. Sandared- och Sandhultskolan F-6 Postadress: Borås Stad Stadsdelsförvaltningen Väster 501 80 Borås Februari 2016 Sandared Rektor har ordet Då har vi precis startat upp igen efter ett, förhoppningsvis, härligt sportlov. Fritidsverksamheten har varit igång som vanligt och det hände en massa roliga saker

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Skapa interaktiva vidoquizzar i LnuPlay/Mymoodle

Skapa interaktiva vidoquizzar i LnuPlay/Mymoodle Skapa interaktiva vidoquizzar i LnuPlay/Mymoodle Vad är en interaktiv videoquiz? Interaktiva videoquizzar gör det möjligt för dig att få en feedback från tittarna på frågor som du ställer under filmens

Läs mer

ROVBASE. Logga in och anpassa Rovbase. Version 1.0 2012-12-04

ROVBASE. Logga in och anpassa Rovbase. Version 1.0 2012-12-04 ROVBASE Manual Logga in och anpassa Rovbase Version 1.0 2012-12-04 Innehåll Förord 3 Inloggning 4 Översikt meny och startflik 9 Ändra lösenord, kontaktuppgifter och 11 personliga inställningar Support

Läs mer

Axiell Arena. Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län

Axiell Arena. Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län Axiell Arena Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län Introduktion Det finns möjlighet att samarbeta om bilder i Axiell Arena. Samarbetet kan läggas upp på olika sätt, men i denna lathund beskrivs

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer