Grafisk form och redaktion Kolloevent Kollobilder Tryck Upplaga Omslagsbild Naturbilder Intervjubilder

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grafisk form och redaktion Kolloevent Kollobilder Tryck Upplaga Omslagsbild Naturbilder Intervjubilder"

Transkript

1 Sommarlov & kollo 2014

2 Grafisk form och redaktion Cecilia Frank, Frank Etc. AB Tryck Pipeline Nordic AB Upplaga ex Omslagsbild Mikael Andersson/ Nordic Photos Naturbilder Photodisc och Linnea Frank, stenar Jeanette Woiski Intervjubilder Eva Köhler (Amir, Noel) och Jeanette Woiski Kolloevent LindaMarieLouise Kollobilder Anton Wassbergs, Granbo, Granliden, Granö Gård, Lindängen och Stugorna, LindaMarieLouise; Solvik, Patrik Ulvdal; Synsholmen, Maria Arnell/Nordic Photos; Uddis, Mikael Andersson/Nordic Photos; Östergården, Einar Kling-Odencrants. Övriga bilder från respektive kolloarrangör.

3 Välkommen till kollo! Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Alla kollon har traditionell inriktning, vilket innebär sköna sommaraktiviteter som till exempel bad- och sjöverksamhet, spel, lek och idrott. Några kollon erbjuder dessutom en specialinriktad aktivitet. Du kan läsa mer här i katalogen. Du kan också titta på Där gör du också din ansökan direkt på webben! Det är redan dags att planera för sommaren, den är här fortare än du tror! Årets kollokatalog innehåller många roliga och spännande sommaräventyr. Kollo innebär upplevelser, kunskap och nya kompisar. Det finns många olika kollon att välja på, du hittar säkert något som passar dig och ditt/dina barn. Alla kollon är traditionella, vilket innebär att barnen och ungdomarna mest ägnar sig åt olika sommaraktiviteter, som till exempel bad- och sjöverksamhet, hajk, idrott, spel samt lek. Vissa kollon erbjuder dessutom olika specialinriktningar, men den största delen av tiden på kollot är till för traditionella aktiviteter. Vistelsetiderna varierar mellan 7 och 14 dagar. För att ditt barn ska få en lyckad vistelse på kollo är det viktigt att du hjälper barnet att välja mellan de olika alternativ som vi erbjuder. Det är du som känner ditt barn bäst och vet vad hon eller han behöver. Vägledande frågor att ställa sig kan vara om barnet varit hemifrån tidigare? Trivs barnet bäst i mindre grupper? Vilken åldersindelning bör det vara på gården? Är du tveksam om ditt barn klarar av att vara hemifrån, välj då en kortare vistelsetid. Varje kolloarrangör skickar också ut en hälsodeklaration till föräldrarna. Blanketten ger dig som förälder möjlighet att ge personalen på kollot information om ditt barn så att de kan erbjuda ditt barn en så bra kollovistelse som möjligt. Varje kollo beskriver sin verksamhet och det är ni, föräldrar och barn, som väljer vilket som passar bäst. När du bestämt dig för kollo och period, gå in på och gör din ansökan direkt på webben. Vill du lämna in en pappersansökan finns det en blankett i katalogen. Du kan även hämta på din stadsdelsförvaltning eller ditt medborgarkontor, eller skriva ut en blankett i PDF-format på Ansökan ska göras senast onsdag den 2 april. För den som söker efter 2 april har vi möjlighet att erbjuda restplaster. För att ditt barn ska få det så bra som möjligt, vad det gäller bemötande och omhändertagande, är det av stor vikt att kollopersonalen får vetskap om just ditt barns speciella behov. Fyll därför i hälsodeklarationen, som du får från kolloarrangören, extra noggrant! Den finns också att ladda ner på

4 Allt om kollo! Här kan du läsa allt du behöver veta om din kollosommar. Skulle du ha fler frågor, gå in på eller titta in på vår facebooksida Vilka barn kan söka kollo? Den som får söka kolloplats ska bo och vara folkbokförd i Stockholms stad och gå i skolår 3 9. Önskemål om att åka tillsammans med någon kompis kommer vi att tillmötesgå så långt det går. Hur bor och äter man? I varje rum bor oftast 4 6 barn tillsammans. På natten finns alltid en ledare, som bor i barnhuset, som barnen kan vända sig till om man blir sjuk eller får hemlängtan. På vissa kollogårdar förekommer endast torrdass, kontakta din kollogård om du vill veta mer. Alla hjälper till med det praktiska som städning, matlagning osv. Barnen serveras tre lagade mål mat om dagen: frukost, lunch och middag samt mellanmål och kvällsmål. Det är viktigt att sommargården tidigt får information om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi, religion osv. Vilka ordningsregler gäller? Varje sommargård har sina egna ordningsregler, till exempel hur och vad man gör med fickpengar och mobiltelefoner. Kolloarrangören informerar om vilka regler som gäller för varje gård under träffarna i maj. Mitt barn har behov av särskilt stöd Om du anser att ditt barn har behov av extra stöd på kollo är det viktigt att du hör av dig till center som hjälper dig vidare så att ditt barn kan erbjudas en bra kollovistelse. Adressen hittar du på katalogens baksida.

5 Lovverksamhet för funktionsnedsatta Kollo och annan lovverksamhet för barn med funktionsnedsättning inom ramen för LSS handläggs av socialförvaltningen. person: Bengt Lundgren, telefon Vad kostar det? Stadsdelsförvaltningen kommer att ta ut avgift av vårdnadshavaren enligt en kommunal taxa. Taxan är beslutad av kommunfullmäktige. Tabellen nedan redovisar avgiften per barn och dag. Syskonrabatten gäller för antal barn från samma hushåll som åker på kollo. Hushåll med fler än fyra barn som åker på kollo betalar enbart för fyra barn. Hushållets sammanlagda månadsinkomster (före skatt) Om du åker hem tidigare eller blir hemskickad återbetalas inga pengar. Men om du blir sjuk och inte kan vara kvar får du tillbaka pengar för sjukperioden. Då behöver vi ha ett läkarintyg. Är barnen försäkrade? Barn och ungdomar på kollo omfattas av stadens olycksfallsförsäkring, som är tecknad hos S:t Erik Försäkring. Mer information kan rekvireras på Vem ansvarar för kollo? Stadsdelsnämnderna är ansvariga för kolloverksamheten. Stadsdelsnämnderna har ansvar för att följa upp och granska kvaliteten på de kolloplatser som upphandlats. Om vi har frågor om ansökan? Ring center på , knappval 2. Adress, se katalogens baksida.

6 Så här söker du till kollo! 1 e-legitimation För att göra din ansökan på webben behöver du en e-legitimation. Den får du via skattemyndigheten eller din bank. 2 WEBBANSÖKAN: uppgifter Ansökan till kollo görs via webben från mitten av februari. Gå in på och fyll i din ansökan där. Webbansökan ska göras senast onsdag den 2 april. Därefter finns endast restplatser. SPRÅK Ansökan kan göras på 13 olika språk. HJÄLP Det finns flera sätt att få hjälp om du behöver. BARNET Tänk på att fylla i den adress där barnet är folkbokfört. INKOMST Fyll i hushållets gemensamma inkomst per månad om den är mindre än :- före skatt, eftersom ni då är berättigade till reducerad avgift. VÅRDNADSHAVARE / SAMMANBOENDE Fyll i barnens båda vårdnadshavare om de bor tillsammans, annars den vårdnadshavare som gör ansökan, med ev. sammanboende.

7 3 WEBBANSÖKAN: Val av gårdar och perioder Gå igenom katalogen och välj vilka gårdar ni helst vill att ert barn ska åka till. Tänk på att det är bra att ange flera alternativ eftersom vissa av gårdarna är populära och snabbt blir fullbokade. Flest barn söker kolloplats i början och slutet av sommaren, vilket gör att det är svårast att få plats då. KOLLOGÅRD Fyll i de kollogårdar och perioder som ni kan tänka er, gärna upp till fyra olika val. SYSKON ELLER KOMPISAR För att vara säker på att det blir rätt måste vi veta personnumret på kompisar eller syskon som barnet vill åka tillsammans med. PAPPERSANSÖKAN Vill du lämna in en pappersansökan kan du använda blanketten som följer med katalogen. Blanketten skickas till center (se adress på katalogens baksida) och ska vara inne senast 2 april. Om du har ansökt via pappersblankett skickas erbjudandet ut per post. Då ska du fylla i en bifogad talong och skicka tillbaka den till center.

8 4 WEBBANSÖKAN: Sammanfattning Innan ansökan skickas iväg får ni möjlighet att ta del av en sammanfattning av de uppgifter ni har fyllt i. Kontrollera att allting stämmer innan ni går vidare. KONTROLLERA Se efter att alla kontaktuppgifter stämmer, och att det är rätt val av kollogård och perioder som finns angivet. Här får du också reda på vad det kommer att kosta. ÄNDRINGAR Om ni vill gå tillbaka och ändra något i ansökan, eller avbryta, går det fortfarande bra. Har du frågor kring din ansökan, hör av dig till center på telefon , knappval 2. Adressen hittar du på katalogens baksida.

9 5 WEBBANSÖKAN: Bekräftelse När ansökan är klar får du en bekräftelse direkt på websidan. Du får också en bekräftelse till din mailadress. 6 ERBJUDANDE Information om erbjudande skickas ut via e-post med början i april. Du har 8 dagar på dig att tacka ja eller nej till platsen. Om du tackar ja blir anmälan bindande och faktura skickas ut med 30 dagars betalningsvillkor. Glöm inte att tacka nej om du inte kan åka. Då kan platsen gå vidare till någon annan. Avbokning efter att anmälan blivit bindande måste ske skriftligt och kan bara göras om barnet blivit sjukt. Det måste stärkas med läkarintyg. 7 INFORMATION FRÅN KOLLOGÅRDEN Under maj månad kommer alla sommargårdar att informera barnen och deras föräldrar om just ert valda kollo. Ni får då också veta tid och plats för resan ut till kollot. Det är viktigt att delta på dessa informationsträffar för att träffa personal och kollokompisar samt få svar på era frågor. 8 RESAN TILL KOLLO! Sommargården svarar för resan till och från kollot. Tillsammans med en representant eller ledare från sommargården kan resan ske exempelvis med SL-buss eller inhyrd buss. Kolloarrangören informerar mer om resorna under maj månad. Välkommen med din ansökan!

10 Kom och träffa oss! Välkommen till något av våra kolloevent i Kista och Skärholmen i mars! Prata med kolloledare och barn som har varit på kollo och kan berätta och visa vad kollo är. Personal från stadsdelsförvaltningarna och center finns också på plats för att visa hur du gör för att söka till kollo. Om du vill kan du anmäla dig på plats. Du kan också fråga om aktiviteter, program och allt annat du vill veta om kollo. Lördag 8 mars 2014 Kista Centrum Söndag 9 mars 2014 Skärholmens Centrum Bilderna på denna sida är från kolloeventet i Kista centrum våren Varmt välkommen!

11 Ansökan för kollo sommaren 2014 Vik ihop blanketten och frankera. En ansökan för varje barn. Om du vill ansöka för flera barn, kopiera blanketten eller ladda ner den på Ansökan ska ha kommit in till center senast 2 april. 1. barnets uppgifter Uppgifterna ska gälla den adress där barnet är folkbokfört Barnets förnamn Personnummer Barnets efternamn Skolår Bostadsadress Postnummer Postadress Stadsdelsförvaltning 2. Familjeförhållanden Avgiften beräknas på gemensam inkomst i det hushåll där barnet är folkbokfört. Jag är ensamboende Vi är sammanboende Hushållets gemensamma inkomst före skatt per månad: Mer än :-. Jag/vi accepterar högsta avgift :- eller mindre. OBS! Inkomst måste anges för att undvika högsta avgift: Vårdnadshavare 1 Personnummer Förnamn och efternamn Telefon Mobiltelefon E-postadress Vårdnadshavare 2/Sammanboende Personnummer Förnamn och efternamn Telefon Mobiltelefon E-postadress 3. önskemål om KOLLO Fyll i de alternativ ni kan tänka er. Ange gärna flera val. 1. Kollogård Period 2. Kollogård Period 3. Kollogård Period 4. Kollogård Period Personnummer på ev. syskon eller kompisar som barnet vill åka tillsammans med (OBS: Fullständigt personnummer måste anges): OBS! Om du anser att ditt barn har behov av extra stöd på kollo är det viktigt att du hör av dig till center (Tel: , knappval 2, eller e-post: så att ditt barn kan erbjudas en bra kollovistelse.

12 4. Försäkran och underskrift För gifta/sammanboende med gemensamma barn ska blanketten skrivas under av båda parter. Vid samboendeförhållanden ska föräldern/vårdnadshavaren informera den samboende om blankettens innehåll samt intyga bådas uppgifter. Uppgifterna kommer att behandlas i enlighet med personuppgiftslagen. Jag/vi försäkrar att uppgifterna som är lämnade på blanketten är riktiga. Jag/vi godkänner att kontroller görs hos försäkringskassa, arbetsförmedling och skattemyndighet. datum datum underskrift underskrift OBS! Ansökan ska ha kommit in till center senast den 2 april! Frågor? center, tel , knappval 2. Plats för porto center Stockholm Box Kista

13 Hur är det på kollo? Läs här hur andra har tyckt och tänkt om sina kollosomrar! Amir & Noel, 10 Det här var första gången vi åkte på kollo, vi var borta i tolv dagar. Min mormor hade pratat om kollo ganska mycket och sen hade min brorsa åkt tidigare. Vi åkte buss ut till kollot, nästan två timmar. Det var jättepirrigt. När vi kom ut till kollo fick man veta i vilket rum man skulle bo och vilka man skulle dela rummet med. Vi bodde med fyra andra killar. Varje rum hade en egen ledare. Man fick prata med vem man ville, men man kände sin ledare lite bättre. Vår ledare hette Amanda. Hon var asbra! Hon kunde både spela gitarr och sjunga. Hon sjöng för oss på kvällarna, innan vi skulle sova. Och sen var hon jättebra på att rita, tatueringar! Hon ritade ett godishjärta på mig som hon skrev Mamma och Daddy på. Vad minns ni bäst från kollot? Det roligaste var auktionen sista dagen. Då hade vi jobbat ihop poäng som vi kunde buda med, och kunde vinna hemliga påsar med saker i. Vi hade spökvandring men den var inte läskig, bara kul. Och flottrace, då vi byggde flottar och åkte till ett mål ute i vattnet. Min flotte gick sönder, så jag fick simma i mål, men vi vann ändå. Men det absolut roligaste var en annan dag, när vi skulle åka ut med båt till en badö. Där fick man bada och hoppa från hopptorn. Det var cool. hade vi buffé. Vi barn lagade inte mat, men vi fick hjälpa till och städa och torka bord och så, vi hade städdagar. Kommer ni åka på kollo nu i sommar igen? Maten var bra, all mat lagade ledarna själva. Sista dagen var bäst, då Jag kanske ska åka till ett annat kollo nästa år, där min brorsa var. Det verkade vara så bra där, man badade jättemycket där. Nu är min brorsa för gammal för kollo men han kanske kan bli kollopraktikant istället? Vad är det bästa med kollo? Det bästa är att man kommer bort och får nya vänner. Man får vara ute hur mycket man vill och sitter inte bara inne. Det händer det något hela tiden. Fast jag tycker att kollo skulle vara längre, upp till en månad. Det skulle bara vara roligt. Jag grät när jag skulle åka hem, både för att jag ville stanna kvar och komma hem. Det var konstigt.

14 Anna, Mickan, Stina & Clara, 15 Hur är det att komma till kollo? I somras var vi äldst på kollo, alla andra var yngre än oss. Men det gjorde inget, det var jättekul ändå. Vi blir som storasyskon till de yngre barnen. Det spelar ingen roll vilken ålder man är på kollo, det blir som en familj, alla är kompisar med alla. Första dagen när man kommer till kollo så känner man sig seg, är trött efter resan. Men efter en dag kommer man in i det. Hur är ledarna? Ledarna är unga, det är bra. Och sen finns det kollopraktikanter också och de är mellan sexton och arton år. Jag ska jobba på kollo när jag är äldre, säger Anna. Man måste vara minst tjugo år och ha jobbat med barn och ungdomar, men jag ska! Jag vill söka som kollopraktikant redan i år, säger Mickan. Att komma in som praktikant är svårt, det är bara två stadsdelar som tar in kollopraktikanter som sommarjobbare och jag bor fel stadsdel. Hur är en bra sommar för er? Om jag fick välja skulle jag hellre åka på kollo än att åka en vecka till solen. Man får ut så mycket mer av kollo. Vi åker alltid sista veckan på sommarlovet. Det blir ett bra avslut på lovet, man tar ut det sista av sommaren. Sen, den första månaden i skolan så är man mest deppig och längtar tillbaka. Man lär känna sina kompisar på ett nytt sätt när man bor tillsammans i tio dagar. Alla umgås på ett helt annat sätt än i skolan. Sen är det jätteskönt att slippa mamma och pappa, förlåt, men att slippa vardagen, vardagstjatet. Hemma är det samma sak, hela tiden. I skolan ska man hela tiden prestera sitt bästa och man måste vara på topp för att bli accepterad. Men så är det inte på kollo. Där är det är aldrig några krav. Man blir accepterad för den man är. Hur är det att vara på kollo? På kollo känner man sig trygg, och då blir det lättare att visa känslor. Att släppa garden, vara den man är. Vara sig själv. På kollo behöver man inte sminka sig, det spelar ingen roll vad man har för kläder på sig. Man behöver inte tänka på utseendet som man gör hemma. Ingen kommenterar hur någon ser ut, eller frågar var man bor. Alla är där på lika villkor och åker dit för samma grej för att ha kul. Det allra bästa är att man får vara barn ett tag till. Hemma är det så mycket krav, med skolan, läxor och så. Speciellt nu i åttan och nian. Hemma leker man ju inte längre. Jag har försökt att förklara för andra hur det är att åka på kollo, men det är det som är själva grejen, det går inte att förklara Alla blir som en stor familj i tio dagar. Du måste uppleva det. Den som inte är intresserad kommer aldrig att förstå. Det är bara att åka. Våga chansa, du förlorar ingenting på att åka. Och skulle du tycka att det är läskigt, då får man åka hem om man vill. Och har man hemlängtan så tar ledarna hand om en.

15 Vad är bästa kollominnet? Ett av de bästa minnena av kollo var när vi var på hajk och det var natt. Då låg vi på en klippa och bara tittade på stjärnorna. Det är sånt man inte gör hemma i stan, fast man skulle kunna. Men det skulle aldrig bli samma känsla. Väckningarna, det har blivit en kul grej. Ibland är det mysväckning och man får godishjärtan och en annan gång så går ledarna runt och busar. Och nattdisco mitt i natten. Då väcker de oss mitt i natten genom att poppa musik jättehögt. Jättekul. Det händer alltid någonting på kollo. Men efter lunchen har vi alltid lugna timmen, då får man slappa en stund, passa på att duscha eller lyssna på lugn musik. Hur har ni påverkats av att vara på kollo? Jag blir alltid lite smådeppig när jag kommer hem. Det blir sådana kontraster när man kommer hem från kollo, helt plötsligt är man själv. Precis när man kommer hem vill man berätta för alla hur det har varit på kollo, men ingen fattar. Man blir inkastad i verkligheten på en gång, med ett spikat schema med 4-5 aktiviteter i veckan. Allt rullar i gång som vanligt. Man hinner knappt med sina kompisar då. På kollo hinner man pausa. Ibland kan vi fyra ses bara för att prata kollo. När vi såg att ni ville intervjua någon som åkt på kollo kändes det som en självklarhet att ställa upp. Det här var nog vår sista kollosommar och vi vill förmedla vad kollo är för något. Det är en ära att försöka få andra barn att åka på kollo. Att kanske få andra barn att uppleva något av det vi har varit med om. Det känns som en olycklig kärlek att lämna varandra efter bara tio dagar. Jag hade gärna stannat en hel månad. Precis när man har lärt känna alla så ska man åka därifrån, fast man inte vill. Om vi inte hade åkt på kollo skulle vi inte vara de personer vi är idag. Kollo har förändrat oss på ett bra sätt. Man får nya värderingar, och ser saker och ting på ett annat sätt. Det är jättesvårt att förklara, men kollo är bara bra! Man lär sig att få respekt för andra människor, bryr sig om varandra och ser hur viktigt det är att bry sig om andra människor och inte ta varandra för givet. Man blir kärleksfull och mjukare av att åka på kollo. Och det håller i sig

16 Jacob, 13 Hur var det när du var på kollo? I somras var jag inte på en kollogård, jag var på en båt. Min pappa seglade mycket när han var liten, och han trodde att jag skulle gilla det. Jag har seglat småjollar innan så jag tänkte att det kunde vara kul med en större båt. När kollokatalogen kom i brevlådan så kollade jag igenom den. Jag läste igenom alla kollogårdar och tittade på bilderna, men när jag såg båtarna kändes det lockande. Det var ju segla jag helst ville göra. På informationsmötet fick man veta var man skulle träffas. Mamma och pappa lämnade mig vid en brygga. Först fick vi varsin flytväst och en tröja. Sen startade vi motorn och körde iväg. Man har alltid flytväst på sig när båten rör sig och när man är på däck. På ena båten är det åtta barn och två ledare, och på den andra är det fler. Det sov fyra barn i fören, en i mitten och tre där bak. Och ledarna ligger i kojerna i mitten, så att de snabbt kan komma upp på däck om något skulle hända. Både barnen och ledaren är tjejer och killar, det är bra. Bak i båten hängde en jolle. När man kom fram så kunde man sjösätta den och så fick man vara ute och ro. Det var rikligt kul! Att jobba på sjön är ett av mina drömjobb. Ett av det coolaste var att se alla stora Ålandsbåtar. Hur ser en dag på båten ut? Man bestämmer dag för dag vart man ska åka. Vindarna bestämmer. Och om det är för starka vindar så åker man ingenstans. Man lägger alltid till på natten och en gång per period så är det nattsegling, och det är jättevackert, man vill inte gå och lägga sig. Om man åker sent på sommaren kan man se stjärnfall och sånt. Jag var borta i tolv dagar men jag önskar att det fanns längre perioder. Ledarna delar upp barnen i olika grupper. En grupp städar båten, en fixar frukost, en diskar och en grupp får chilla. Man byter grupper så alla får göra allt. Diska är inte kul. På kvällarna, när vi är på land brukar vi grilla. Man måste kunna simma minst 200 m för att åka på seglarkollo. Det finns inga duschar, men man badar minst varannan dag, ledarna också. Vår kolloledare, vår kapten, lärde mig att man kan ta en hink med vatten och hälla den över sig, en snabbdusch. Då behöver man inte tvätta sig i havet om man inte vill. Vad var roligast på kollo? Det roligaste är att man ser något nytt hela tiden, man är ju inte på samma ställe hela tiden. Och såklart att man får segla och att man får lära sig nya saker hela tiden. Man lär sig väldigt mycket på båtarna. Man kan åka på kollo utan att man har någon erfarenhet av att segla. Man lär sig av både ledarna och av barnen som är med. Alla hjälper varandra, man är som en familj. Man är aldrig ensam om att inte kunna segla, alla är lika välkomna. Det är ett kollo för alla, det finns inga gränser. Jag kommer absolut åka på seglarkollo igen.

17 Här finns vi! Här kan du se var sommarens kollogårdar ligger. Mer noggrann beskrivning finns på varje gårds sida i katalogen. På nästa uppslag finns allt du behöver veta om åldrar, tider och inriktningar för alla gårdarna. Barnens ö Björkbacken Granliden Anton Wassberg Granö gård Granvik Lindängen Backis Granbo Starrbäcken Uddis Strandhem Solvik Strand Solgården Östergården Stugorna Akka Barnens ö Djuprämmen Udden Stockholm Ivarsudde S/Y Ellen Skeppsholmsgården Rånö seglarläger Synsholmen

18 Tema Skolår Antal barn Akka Äventyr Tält I Värmland, ca 30 mil från Stockholm Utepedagogik Sverige AB Anton Wassberg Dans Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Backis Sport Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Björkbacken Djuprämmen Musik Flerbäddsrum Water camp ungdom Barnens ö, 11 mil från Stockholm bäddsrum I Värmland, ca 30 mil från Stockholm Utepedagogik Sverige AB Granbo Scen Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Granliden Traditionellt Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Granvik Film Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Granö gård Scen Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Ivarsudde Traditionellt bäddsrum Vätö, nordost om Norrtälje Stiftelsen Birkagården Lindängen Traditionellt Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Rånö seglarläger Segling Flerbäddsrum Stockholms södra skärgård Arbacia AB S/Y Ellen Skeppsholmsgården Solgården Skutsegling Skutsegling Traditionellt På skutan Stockholms skärgård Stiftelsen s/y Ellen På skutorna Stockholms skärgård Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Föreningen Skeppsholmsgården Solvik Expedition Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Starrbäcken Traditionellt Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Strand Traditionellt Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Strandhem Traditionellt Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Stugorna Synsholmen Udden Djur Flerbäddsrum Traditionellt Water camp junior Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm På en ö i S:t Annas skärgård bäddsrum I Värmland, ca 30 mil från Stockholm Synsholmens Kolloförening Utepedagogik Sverige AB Uddis Musik Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Östergården Traditionellt Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm

19 Antal dagar Juni Juli Augusti Akka Anton Wassberg Backis Björkbacken Djuprämmen Granbo Granliden Granvik Granö gård Ivarsudde Lindängen Rånö seglarläger S/Y Ellen Skeppsholmsgården Solgården Solvik Starrbäcken Strand Strandhem Stugorna Synsholmen Udden Uddis Östergården

20 Akka Skolår Tält, ca personer i varje, killar och tjejer sover separat dagar dagar dagar dagar dagar dagar dagar Joel Fänge Kollolinjen Utepedagogik Sverige AB Akka Adventure Camp ligger i Värmland, cirka 30 mil från Stockholm. Missa inte detta fantastiska äventyr. Under dina tio dagar på Akka Adventure Camp kommer du att få vara med om saker du aldrig tidigare upplevt. Paddla kanot längs Värmlands fantastiska paddlingsleder, bygga flotte och färdas längs älven, lära dig laga mat över öppen eld, fiska, leka lekar, spela kanothandboll m m. På kvällarna tar vi ett dopp tillsammans och samlas runt lägerelden och myser, berättar historier eller kanske sjunger. Nätterna tillbringar vi i tält eller under bar himmel om du vågar En ungdom berättar: Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det vi upplevde. Detta är ett minne för livet. Du är med och påverkar hur vi lägger upp dagen på Akka Adventure Camp, tillsammans skapar vi ditt livs äventyr. Vill du veta mer, kolla in vår hemsida. Akka Adventure Camp

21 Anton Wassberg Anton Wassberg Danskollo Barnens ö Skolår Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg, Niklas Rubin Kollolinjen (tryck 2 för kollo) Anton Wassbergs danskollo ligger elva mil från Stockholm på Barnens ö, Väddö. Gården ligger nära vatten med gångavstånd till badvik. Det perfekta kollot för dig som gillar dans i alla olika former. Vi kör workshops med olika stilar som streetdance, jazz och modern dans. Inom streetdance finns flera stilar du kan få möjlighet att prova på: bland annat house, hiphop, locking, popping och breaking m m. Inga förkunskaper behövs ett intresse för dans räcker. Tillsammans med danspedagoger går vi igenom grunderna och skapar olika koreografier som vi sätter ihop på våra scener inne och ute till en fantastisk final: ett stort dansjam. Förutom dansen finns självklart tid för roliga kolloaktiviteter som sol och bad, bus, fotboll, pyssel, äventyr och disco. Viktigast är att vi har kul tillsammans. Välkommen till sköna sommardagar med dans, rytm och allt möjligt skoj!

22 Backis Skolår Flerbäddsrum. Matsal delas med Uddis musik (36 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg, Niklas Rubin Kollolinjen (tryck 2 för kollo) Backis ligger elva mil från Stockholm på Barnens ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Backis Sport Barnens ö Vi vill ha med dig i vårt lag såklart! Sportkollo är ett kollo med full aktivitet för alla tjejer och killar som gillar att röra på sig och testa nya spännande saker. Prova på både kända och okända sporter som bland annat gymnastik och akrobatik, kampsport, poi-jonglering, kajakrace, segling, friidrott, baseball, mountainbike, ultimate frisbee, fotboll och volleyboll. Förutom all sport finns mycket plats för kolloliv med bad och strandhäng, hajk, studsmatta, guldjakt, spökrunda, mordgåta, vattenkrig, fiske, disco och ständigt galna upptåg. Vi som jobbar är en samling glada och kompetenta ledare med erfarenhet av att jobba på kollo och i olika sportföreningar för unga. På Backis är det alltid något på gång. Tonvikten ligger alltid på att ha kul, trivas ihop och skapa de mest oförglömliga sommarminnena!

23 Har du aldrig tagit en ton eller är du redan rockstjärna? Oavsett vilket, får du en underbar sommar och en fantastisk musikupplevelse hos oss. Exakt vad upplevelsen innehåller bestämmer vi tillsammans, men vad sägs om allt från kör-battle, punkvrål, samba-tåg, gitarriff och knasiga covers till egna mästerverk, öppen scen och hajkfestival? Bad, sol, trams, godis, disco och annat somrigt får såklart också plats. Björkbackens kollo är bästa platsen för alla att testa olika instrument, sjunga, starta band, stå på scen, ha alla sorters kul, träffa kompisar och skapa minnen för livet. Det vill du väl inte missa? Vi gör det tillsammans! Björkbacken Musik Barnens ö Björkbacken Skolår Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg, Niklas Rubin Kollolinjen (tryck 2 för kollo) Björkbacken ligger elva mil från Stockholm på Barnens ö, Väddö. Gården ligger nära vatten med gångavstånd till badvik.

Sommarlov & kollo 2011

Sommarlov & kollo 2011 Sommarlov & kollo 2011 Sommarlov nu är det dags för kollo! Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Alla kollon har

Läs mer

Nytt för i år! Kollo redan från första klass!

Nytt för i år! Kollo redan från första klass! Nytt för i år! Kollo redan från första klass! Sommarlov & kollo 2015 Välkommen till kollo! Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Djuprämmen water camp ungdom SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1 B. Sällan 3 2,9 C. Ibland 4 3,8 D. Oftast 35 33,3 E. Alltid

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Botvidsgårdens prova på kollo SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 5 8,9 D. Oftast 22 39,3 E. Alltid

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granbo scen Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 2 D. Oftast 14 27,5 E. Alltid 36 70,6

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

A B C D. Chef avdelningen förskola-skola. Sommarkoloniverksamheten Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd

A B C D. Chef avdelningen förskola-skola. Sommarkoloniverksamheten Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd A B C D E Avdelningen förskola-skola Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2005-09-01 Dnr 05-407/512 Handläggare Tfn Rune Falk 508 14 050 Bengt Malmström 508 14 000 Till Enskede-Årsta

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Anton Wassbergs danskollo Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 8,7 D. Oftast 8 34,8 E.

Läs mer

Är du intresserad av segling, paddling, friluftsliv, skapande, gemenskap och nya vänner?

Är du intresserad av segling, paddling, friluftsliv, skapande, gemenskap och nya vänner? Är du intresserad av segling, paddling, friluftsliv, skapande, gemenskap och nya vänner? Vill du uppleva ett sommaräventyr som skapar minnen för livet? Då är Ängsholmens Skärgårdsläger något för dig! ER

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Är du intresserad av friluftsliv, segling, skapande, paddling, gemenskap och nya vänner?

Är du intresserad av friluftsliv, segling, skapande, paddling, gemenskap och nya vänner? Är du intresserad av friluftsliv, segling, skapande, paddling, gemenskap och nya vänner? Vill du uppleva ett sommaräventyr som skapar minnen för livet? Då är Ängsholmens Skärgårdsläger något för dig! Skärgårdskollo

Läs mer

Lägerutvärdering VETTRA 2016

Lägerutvärdering VETTRA 2016 Lägerutvärdering VETTRA 2016 26 juni-4 augusti 2016 Utvärdering 7-dagars läger (läger 1,3 och 4), Vettra 2016 Förmågor: (Före och efter lägret, skalan 1-5 där 1=lägst, 5=högst) Tänka positivt Före 3,40

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Vänner för livet Sommarläger 2013

Vänner för livet Sommarläger 2013 Vänner för livet Sommarläger 2013 På Brevik får många vänner för livet Våra läger Få ett välkomstkit till dig och din vän! Har du varit på Brevik tidigare? Tipsa en vän som inte varit här, så får ni båda

Läs mer

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun .. Sommarlager 2016 Nytt i år Gratis för alla! Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun Information om Sommarläger 2016 För att medverka på lägren

Läs mer

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD Bodvidsgården kollogård är en utmärkt plats att utveckla och aktivera barn i en miljö långt ifrån stadens stress. Här finns möjlighet till att få tid att umgås utomhus, prova på

Läs mer

För dig som är medlem i RBU

För dig som är medlem i RBU Läger och kurser 2015 För dig som är medlem i RBU Sommar och läger, bus och kunskap! Välkommen till RBU:s kurser med lägerkänsla som vi gör i samarbete med Valjevikens folkhögskola. Lägren innehåller allt

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

UDDEN WATER CAMP JUNIORS KOLLOGÅRD

UDDEN WATER CAMP JUNIORS KOLLOGÅRD UDDEN WATER CAMP JUNIORS KOLLOGÅRD Området vid kollogården består ut av en stor sjö med mycket skog och mark samt åar och vattendrag. I detta område har Utepedagogik Sverige AB ett antal fastigheter som

Läs mer

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se Äventyrsläger 2015 www.aventyrslager.se Vår filosofi är: Att allting är möjligt på varje deltagares sätt. Att vi vågar prova tillsammans. Att ha tid. Välkomna till våra roliga äventyrsläger! Som vanligt

Läs mer

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se SÖRA Söra är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Söra ligger ca tio mil söder om Stockholm och det tar

Läs mer

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarläger 2012 Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarlov med aktiviteter Här är din chans till en minnesrik sommar! Ett enastående till fälle att välja bland aktiviteter som

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Lägerutvärdering 2012

Lägerutvärdering 2012 Lägerutvärdering 2012 Utvärdering Stockholm, Barnens Ö 2012 34 deltagare har svarat på Före (Några kom direkt till Barnens Ö och fyllde aldrig i enkät?) 31 deltagare har svarat Efter 2 deltagare svarade

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Sportlovsläger på Lillsved 24-28 februari 2013

Sportlovsläger på Lillsved 24-28 februari 2013 Sportlovsläger på Lillsved 24-28 februari Välkommen på sportlovsläger där du som deltagare får chansen att pröva på lite olika sporter både i idrottshallen och ute i naturen på Lillsved. Hela Lillsved

Läs mer

2013/2014. konfirmand

2013/2014. konfirmand 1 2013/2014 konfirmand Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 Här hos oss är det väldigt varmt och med värmen infinner sig en lugn nästan lite loj stämning. I skrivande stund har alla barn slutat

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Sommarlov 13 juni-19 augusti

Sommarlov 13 juni-19 augusti Sommarlov 13 juni-19 augusti 2013 Se programmet och läs om allt som sker under året på: motala.se/ung Västers BTK Arrangerar dagläger under 6 veckor på sommarlovet. (V 25-30) måndag-fredag Plats: Motala

Läs mer

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 Tel. 070-12 44 755 Gustav Vasa skola Fritidsklubben Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb Gustav Vasa skola Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 marika.tiemann@stockholm.se

Läs mer

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se FRUSTUNA Frustuna är belägen strax utanför Gnesta i Södermanland med direkt anslutning till sjön Frösjön och är en perfekt anläggning för verksamhet med den idylliska känslan och närhet till vatten. Frustuna

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm Snabba fakta Vem: Boomerang riktar sig till dig som är Utmanarscout och Roverscout

Läs mer

Ansökan om deltagande på NYork Life kollo gör du till din LSShandläggare. VARMT VÄLKOMMEN!

Ansökan om deltagande på NYork Life kollo gör du till din LSShandläggare. VARMT VÄLKOMMEN! NYork Life Kollot där orken och glädjen är viktigast! På NYork Life vänder vi oss till dig som är ungdom och har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning och som dessutom har en kraftig övervikt där

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

AKKA ADVENTURE CAMPS KOLLOGÅRD

AKKA ADVENTURE CAMPS KOLLOGÅRD AKKA ADVENTURE CAMPS KOLLOGÅRD Akkas kolloverksamhet är belägen på vid en stor sjö, belägen tre mil norr om Filipstad i Värmland i en avskiljd idyllisk kollomiljö på en egen udde med vacker utsikt över

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

KONFIRMATION 2017/2018

KONFIRMATION 2017/2018 KONFIRMATION 2017/2018 Berlin sidan 4 RomAssisi sidan 6 Sommar sidan 8 Varför konfa? 5 anledningar till varför du ska konfirmeras! 1.Du lär känna massa härliga människor och får nya vänner! 2.Ett unikt

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Hälsningar Viktor och Ida

Hälsningar Viktor och Ida Ida Sjöberg Kapitel 1 Hej mamma och pappa! Jag och Viktor skulle gå och titta på en jättestor båt som stod i hamnen. För Viktor tycker så mycket om båtar. När vi kom in i båten så kände vi att den rörde

Läs mer

Med Vänliga Hälsningar Fritidsassistent Angelika Hallberg

Med Vänliga Hälsningar Fritidsassistent Angelika Hallberg HEJ! Här kommer nu 2014 års resor och läger med FUB. De resor och läger som finns med i programmet ordnas inte bara av FUB utan vi samarbetar även med Jönköpings kommun, Länsförbundet FUB, Smålands HIF,

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli Det är lugnt på Phuket när det är sommar i Europa, i alla fall mycket lugnare. Men hos oss är allt som vanligt fast med lite mindre besök. Och som

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

1. Gillar du att vara på fritidshemmet? JA 167 NEJ 1 IBLAND 25 VET EJ 3

1. Gillar du att vara på fritidshemmet? JA 167 NEJ 1 IBLAND 25 VET EJ 3 Hej barn, Nu har vi några frågor till dig som är mellan 5-12 år för att se vad du tycker om fritidshemmet på Sandaredskolan (Rydet & Viken). Om du svarar hjälper du oss på fritidshemmet att bli ännu bättre

Läs mer

2013 2014 i Danderyds församling

2013 2014 i Danderyds församling 2013 2014 i Danderyds församling Kon firma tion En upplevelse för livet FOTO: ELLIOT ELLIOT Att fundera tillsammans Kanske har du funderat på frågor som: Finns Gud? Vem är jag? Vad är meningen med livet?

Läs mer

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarläger 2011 Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarlov med aktiviteter Här är din chans till en minnesrik sommar! Ett enastående till fälle att välja bland aktiviteter som

Läs mer

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och Dag 4 22/6-09 Shiet asså, vakna idag och kände hur spännande dagen skulle vara. Jag ska till Badresor och vara där för att se hur de har det. Jag minns när jag själv var liten och hängde på badresorna

Läs mer

Koloni Information och ansökningshandlingar till alla föräldrar med barn i årskurs 1-6

Koloni Information och ansökningshandlingar till alla föräldrar med barn i årskurs 1-6 Koloni 2017 Information och ansökningshandlingar till alla föräldrar med barn i årskurs 1-6 Björnöborg Vet du inte vad du ska göra i sommar? Sök till Björnöborgs sommarkoloni på Björnön. Här kan du få

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com RESAN BÖRJAR Gadgetville är en liten by vid en stillsam plats nära havet. Nästan alla invånarna i byn älskar uppfinningar och att uppfinna saker. Lektionerna i naturvetenskap på skolan

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling!

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! TRO LÄGER SAMTAL HOPP KÄRLEK SAKRAMENT Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! LEK TANKAR Vad är konfirmation? Konfirmation är gemenskap, det berättar några av Solnas konfirmander. Konfirmation

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Det bästa jag gjort! Tim meier

Det bästa jag gjort! Tim meier Tim meier Det bästa jag gjort! jacqueline glastra Välkommen till Konfirmation 2012! tro, hopp och kärlek. Konfirmationstiden är ett äventyr. Du får chansen att lära känna nya människor, slappna av i en

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI onsdag 24 mars - onsdag 28 april Snart kommer våra älskade barn tillbaks nu är det bara 5 dagar kvar.. Tiden vi har väntat har varit lång och fylld med städning och reparationer,

Läs mer

MARIA. 7-11 november. MiniNYTT

MARIA. 7-11 november. MiniNYTT MARIA 7-11 november MiniNYTT Bildspecial från HÖSTLOVET aktiviteter PÅ MMK 7 11 NOVEMber LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Singstar Bakning Bakning Film Skridskor Frukt 16.00 16.00

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla Mitt liv Dagbok Dans Jag heter Ella Sovmorgon BFF Milla Av Lina Sjögren Söndag 21 augusti 2016 Hej dagboken! Jag är en tjej som är tio år och heter Ella. Jag älskar att dansa och jag är jättemorgontrött.

Läs mer

Med Vänliga Hälsningar Ingela Pettersson Administrativassistent

Med Vänliga Hälsningar Ingela Pettersson Administrativassistent HEJ! Här kommer nu 2015 års resor och läger med FUB. De resor och läger som finns med i programmet ordnas inte bara av FUB utan vi samarbetar även med Jönköpings kommun, Länsförbundet FUB, Smålands HIF,

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Välkommen till kollo!

Välkommen till kollo! Sommarlov & kollo 2016 Välkommen till kollo! Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Alla kollon har traditionell

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

UKM Riksfestival 2014 Halmstad

UKM Riksfestival 2014 Halmstad UKM Riksfestival 2014 Halmstad Program UKM riksfestival 2014 Halmstad Lördag 14 juni 14.00 16.00 Incheckning på Sturegymnasiet 14.00 16.00 Målning och kostympimp på Nolltrefem 16.00-17.30 Middag på Sturegymnasiet

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

FUB presenterar 2015 års sommarläger

FUB presenterar 2015 års sommarläger FUB presenterar 2015 års sommarläger På FUB:s lägergård i Stenestad vill vi ge deltagarna möjlighet att prova olika gemensamma aktiviteter och att tillsammans få minnesvärda upplevelser och erfarenheter.

Läs mer

FRUSTUNA ÄVENTYRSKOLLO

FRUSTUNA ÄVENTYRSKOLLO FRUSTUNA ÄVENTYRSKOLLO Frustuna kollogård är belägen strax utanför Gnesta i Södermanland med direkt anslutning till sjön Frösjön och är en perfekt anläggning för kollo med den idylliska kollokänslan och

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

MARIA. på torsdag i sal 3. MiniNYTT. 12-16 september

MARIA. på torsdag i sal 3. MiniNYTT. 12-16 september MARIA 12-16 september MiniNYTT Fotboll för tjejer på torsdag i sal 3 aktiviteter PÅ MMK 12 16 September LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bakning Bakning Film Frukt 16.00 16.00 16.00

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer