Nytt för i år! Kollo redan från första klass!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nytt för i år! Kollo redan från första klass!"

Transkript

1 Nytt för i år! Kollo redan från första klass! Sommarlov & kollo 2015

2 Välkommen till kollo! Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Alla kollon har traditionell inriktning, vilket innebär sköna sommaraktiviteter som till exempel bad- och sjöverksamhet, spel, lek och idrott. Några kollon erbjuder dessutom en specialinriktad aktivitet. Du kan läsa mer här i katalogen. Du kan också titta på Där gör du också din ansökan direkt på webben! Det är redan dags att planera för sommaren, den är här fortare än du tror! Årets kollokatalog innehåller många roliga och spännande sommaräventyr. Kollo innebär upplevelser, kunskap och nya kompisar. Det finns många olika kollon att välja på, du hittar säkert något som passar dig och ditt/dina barn. Alla kollon är traditionella, vilket innebär att barnen och ungdomarna mest ägnar sig åt olika sommaraktiviteter, som till exempel bad- och sjöverksamhet, hajk, idrott, spel samt lek. Vissa kollon erbjuder dessutom olika specialinriktningar, men den största delen av tiden på kollot är till för traditionella aktiviteter. Vistelsetiderna varierar mellan 7 och 14 dagar. För att ditt barn ska få en lyckad vistelse på kollo är det viktigt att du hjälper barnet att välja mellan de olika alternativ som vi erbjuder. Det är du som känner ditt barn bäst och vet vad hon eller han behöver. Vägledande frågor att ställa sig kan vara om barnet varit hemifrån tidigare? Trivs barnet bäst i mindre grupper? Vilken åldersindelning bör det vara på gården? Är du tveksam om ditt barn klarar av att vara hemifrån, välj då en kortare vistelsetid. Varje kolloarrangör skickar också ut en hälsodeklaration till föräldrarna. Hälsodeklarationen ger dig som förälder möjlighet att ge personalen på kollot information om ditt barn så att de kan erbjuda ditt barn en så bra kollovistelse som möjligt. Varje kollo beskriver sin verksamhet och det är ni, föräldrar och barn, som väljer vilket som passar bäst. När du bestämt dig för kollo och period, gå in på se/kollo och gör din ansökan direkt på webben. Vill du lämna in en pappersansökan finns det en blankett i katalogen. Du kan även hämta på din stadsdelsförvaltning eller ditt medborgarkontor, eller skriva ut en blankett i PDF-format på Ansökan ska göras senast onsdag den 8 april. För den som söker efter 8 april har vi möjlighet att erbjuda restplaster. Nytt för i år! Kollo redan från första klass! För att ditt barn ska få det så bra som möjligt, vad det gäller bemötande och omhändertagande, är det av stor vikt att kollopersonalen får vetskap om just ditt barns speciella behov. Fyll därför i hälsodeklarationen, som du får från kolloarrangören, extra noggrant! Den finns också att ladda ner på

3 Vilka kan söka kollo? Den som bor och är folkbokförd i Stockholms stad och går i skolår 1 9 kan söka. Önskemål om att åka tillsammans med någon kompis kommer vi att tillmötesgå så långt det går. Är barnen försäkrade? Barn och ungdomar på kollo omfattas av stadens olycksfallsförsäkring, som är tecknad hos S:t Erik Försäkring. Mer information kan rekvireras på Vem ansvarar för kollo? Stadsdelsnämnderna är ansvariga för kolloverksamheten. Stadsdelsnämnderna har ansvar för att följa upp och granska kvaliteten på de kolloplatser som upphandlats. Vad kostar det? Stadsdelsförvaltningen kommer att ta ut avgift av vårdnadshavaren enligt en kommunal taxa. Taxan är beslutad av kommunfullmäktige. Tabellen nedan redovisar avgiften per barn och dag. Syskonrabatten gäller för antal barn från samma hushåll som åker på kollo. Hushåll med fler än fyra barn som åker på kollo betalar enbart för fyra barn. Exempel 1: Sammanlagd månadsinkomst , 3 barn i 14 dagar: 3 x 60 x 14 = kr Exempel 2: Sammanlagd månadsinkomst , 1 barn i 10 dagar: 1 x 250 x 10 = kr Hushållets sammanlagda Kostnad/dag (antal barn) månadsinkomster (före skatt) Om du åker hem tidigare eller blir hemskickad återbetalas inga pengar. Men om du blir sjuk och inte kan vara kvar får du tillbaka pengar för sjukperioden. Då behöver vi ha ett läkarintyg.

4 Om du anser att ditt barn har behov av extra stöd på kollo är det viktigt att du hör av dig till center som hjälper dig vidare så att ditt barn kan erbjudas en bra kollovistelse. Adressen hittar du på katalogens baksida. Hur bor man? I varje rum bor oftast 4 6 barn tillsammans. På natten finns alltid en ledare, som bor i barnhuset, som barnen kan vända sig till om man blir sjuk eller får hemlängtan. På vissa kollogårdar förekommer endast torrdass, kontakta din kollogård om du vill veta mer. Alla hjälper till med det praktiska som städning, matlagning osv. Hur äter man? Barnen serveras tre lagade mål mat om dagen: frukost, lunch och middag samt mellanmål och kvällsmål. Det är viktigt att sommargården tidigt får information om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi, religion osv. Ordningsregler? Varje sommargård har sina egna ordningsregler, till exempel hur och vad man gör med fickpengar och mobiltelefoner. Kolloarrangören informerar om vilka regler som gäller för varje gård under träffarna i maj. Lovverksamhet för funktionsnedsatta Kollo och annan lovverksamhet för barn med funktionsnedsättning inom ramen för LSS handläggs av socialförvaltningen. person: Bengt Lundgren, telefon Frågor om ansökan? Ring center på , knappval 2. Adress, se katalogens baksida. Grafisk form och redaktion Cecilia Frank, Frank Etc. AB Tryck Edita Bobergs AB Upplaga ex Omslagsbild Pernille Tofte/Folio Naturbilder Photodisc och Linnea Frank, stenar Jeanette Woiski Introbilder Linda MarieLouise (skogspromenad och teatersmink), Jukka Heiskanen/ Folio (hängmatta), Bo Jansson/Folio (brygga), Christofer Dracke/Folio (glada barn) Intervjubilder och kolloevent Jeanette Woiski Kollobilder Bilder från respektive kolloarrangör.

5 Så här söker du till kollo! 1 e-legitimation För att göra din ansökan på webben behöver du en e-legitimation. Den får du via skattemyndigheten eller din bank. 2 WEBBANSÖKAN: uppgifter Ansökan till kollo görs via webben från mitten av februari. Gå in på och fyll i din ansökan där. Webbansökan ska göras senast onsdag den 8 april. Därefter finns endast restplatser. SPRÅK Ansökan kan göras på 13 olika språk. HJÄLP Det finns flera sätt att få hjälp om du behöver. BARNET Tänk på att fylla i den adress där barnet är folkbokfört. INKOMST Fyll i hushållets gemensamma inkomst per månad om den är mindre än :- före skatt, eftersom ni då är berättigade till reducerad avgift. E-tjänsten kommer att få ett nytt utseende under den aktuella ansökningsperioden, så sidorna kan se lite annorlunda ut! VÅRDNADSHAVARE / SAMMANBOENDE Fyll i barnens båda vårdnadshavare om de bor tillsammans, annars den vårdnadshavare som gör ansökan, med ev. sammanboende.

6 3 WEBBANSÖKAN: Val av gårdar och perioder Gå igenom katalogen och välj vilka gårdar ni helst vill att ert barn ska åka till. Tänk på att det är bra att ange flera alternativ eftersom vissa av gårdarna är populära och snabbt blir fullbokade. Flest barn söker kolloplats i början och slutet av sommaren, vilket gör att det är svårast att få plats då. KOLLOGÅRD Fyll i de kollogårdar och perioder som ni kan tänka er, gärna upp till fyra olika val. SYSKON ELLER KOMPISAR För att vara säker på att det blir rätt måste vi veta personnumret på kompisar eller syskon som barnet vill åka tillsammans med. PAPPERSANSÖKAN Vill du lämna in en pappersansökan kan du använda blanketten som följer med katalogen. Blanketten skickas till center (se adress på katalogens baksida) och ska vara inne senast 8 april. Om du har ansökt via pappersblankett skickas erbjudandet ut per post. Då ska du fylla i en bifogad talong och skicka tillbaka den till center.

7 4 WEBBANSÖKAN: Sammanfattning Innan ansökan skickas iväg får ni möjlighet att ta del av en sammanfattning av de uppgifter ni har fyllt i. Kontrollera att allting stämmer innan ni går vidare. KONTROLLERA Se efter att alla kontaktuppgifter stämmer, och att det är rätt val av kollogård och perioder som finns angivet. Här får du också reda på vad det kommer att kosta. ÄNDRINGAR Om ni vill gå tillbaka och ändra något i ansökan, eller avbryta, går det fortfarande bra. Om du har frågor kring din ansökan, hör av dig till center på telefon , knappval 2. Adressen hittar du på katalogens baksida.

8 5 WEBBANSÖKAN: Bekräftelse När ansökan är klar får du en bekräftelse direkt på websidan. Du får också en bekräftelse till din mailadress. 6 ERBJUDANDE Information om erbjudande skickas ut via e-post med början i april. Du har 8 dagar på dig att tacka ja eller nej till platsen. Om du tackar ja blir anmälan bindande och faktura skickas ut med 30 dagars betalningsvillkor. Glöm inte att tacka nej om du inte kan åka. Då kan platsen gå vidare till någon annan. Avbokning efter att anmälan blivit bindande måste ske skriftligt och kan bara göras om barnet blivit sjukt. Det måste stärkas med läkarintyg. 7 INFORMATION FRÅN KOLLOGÅRDEN Under maj månad kommer alla sommargårdar att informera barnen och deras föräldrar om just ert valda kollo. Ni får då också veta tid och plats för resan ut till kollot. Det är viktigt att delta på dessa informationsträffar för att träffa personal och kollokompisar samt få svar på era frågor. 8 RESAN TILL KOLLO! Sommargården svarar för resan till och från kollot. Tillsammans med en representant eller ledare från sommargården kan resan ske exempelvis med SL-buss eller inhyrd buss. Kolloarrangören informerar mer om resorna under maj månad. Välkommen med din ansökan!

9 Ansökan för kollo sommaren 2015 Vik ihop blanketten och frankera. En ansökan för varje barn. Om du vill ansöka för flera barn, kopiera blanketten eller ladda ner den på Ansökan ska ha kommit in till center senast 8 april. 1. barnets uppgifter Uppgifterna ska gälla den adress där barnet är folkbokfört Barnets förnamn Personnummer Barnets efternamn Bostadsadress Postnummer Postadress Stadsdelsförvaltning 2. Familjeförhållanden Avgiften beräknas på gemensam inkomst i det hushåll där barnet är folkbokfört. Jag är ensamboende Vi är sammanboende Hushållets gemensamma inkomst före skatt per månad: Mer än :-. Jag/vi accepterar högsta avgift :- eller mindre. OBS! Inkomst måste anges för att undvika högsta avgift: Vårdnadshavare 1 Personnummer Förnamn och efternamn Telefon Mobiltelefon E-postadress Vårdnadshavare 2/Sammanboende Personnummer Förnamn och efternamn Telefon Mobiltelefon E-postadress 3. önskemål om KOLLO Fyll i de alternativ ni kan tänka er. Ange gärna flera val. 1. Kollogård Period 2. Kollogård Period 3. Kollogård Period 4. Kollogård Period Personnummer på ev. syskon eller kompisar som barnet vill åka tillsammans med (OBS: Fullständigt personnummer måste anges): OBS! Om du anser att ditt barn har behov av extra stöd på kollo är det viktigt att du hör av dig till center (Tel: , knappval 2, eller e-post: kollo@stockholm.se) så att ditt barn kan erbjudas en bra kollovistelse.

10 4. Försäkran och underskrift För gifta/sammanboende med gemensamma barn ska blanketten skrivas under av båda parter. Vid samboendeförhållanden ska föräldern/vårdnadshavaren informera den samboende om blankettens innehåll samt intyga bådas uppgifter. Uppgifterna kommer att behandlas i enlighet med personuppgiftslagen. Jag/vi försäkrar att uppgifterna som är lämnade på blanketten är riktiga. Jag/vi godkänner att kontroller görs hos försäkringskassa, arbetsförmedling och skattemyndighet. datum datum underskrift underskrift OBS! Ansökan ska ha kommit in till center senast den 8 april! Frågor? center, tel , knappval 2. Plats för porto center Stockholm Box Kista

11 Hur är det att vara på kollo? Läs här hur andra har tyckt och tänkt om sina kollosomrar! Kevin Kevin, 13 Hur var det för dig på kollo? Jag har varit tre gånger, på två olika gårdar, och vill fortsätta åka så länge jag får. Jag hörde talas om kollo när några kolloledare kom till vår skola och berättade. Första gång en åkte jag själv men sen har jag åkt med kompisar som jag träffat på kollo året innan. Nadine Vad gör man på kollo? Man får uppleva massa saker på kollo. Jag gjorde sådant som jag inte gör hemma. Man är kreativ och bryr sig inte om normer. Vi hade till och med Pride på kollo. Allt är ok och man kan verkligen vara som man vill, det är tillåtande. Det är ok att vara barnslig och man upptäcker att det är kul att leka igen. Hugo Du var på filmkollo, hur var det? Jag fick lära mig mycket om film. Vi fick skriva manus och filma. Man behövde inte ha erfarenhet av film, utan kunde vara nybörjare. Annars var det som ett vanligt kollo, vi var ute mycket och gjorde utomhussaker. Ellinor Hur skulle du sammanfatta kollo? Nya vänner, myggor, sol, film, roliga kolloledare. Eller konstiga ledare men på ett bra, speciellt sätt. De var underbara, men knäppa. Samuel

12 Nadine, 11 Hur var det att åka till kollo? Vi var nästan femtio barn i bussen. Jag trodde inte jag skulle känna någon, men både en granne i mitt område och en tjej från min klass var med, men vi hamnade i olika rum. Hur valde du kollo? Jag försökte hitta en gård som passade min ålder och mitt djurintresse. Det fanns gårdar som jag inte fick åka till för jag var för ung. Hur var det på kollot? Jag var där åtta dagar och det kändes lagom eftersom det var första gången. Innan hade jag bara varit på dagkollo så jag var inte van att sova borta, eller så långt bort hemifrån. På morgonen kunde jag få lite hemlängtan, men när vi hade ätit frukost så var det kul igen, det var massa aktiviteter precis hela dagen. Flickorna i min stuga var jättesnälla och stöttade mig när jag kände mig lite ledsen. Jag fick också ringa hem extra gånger. Hur var de andra barnen? De flesta var ungefär lika gamla som jag. En del var år, de var äldst. Vi var indelade i olika grupper i ungefär samma ålder. Det var skönt med en lite mindre grupp så att man lärde känna de barnen först. Vad var det bästa? Jag älskar att bada, och man fick paddla kanot också. Innan man fick göra det skulle man göra stora simprovet och klarade man det fick man paddla kanot själv. Hugo, 10 Varför åkte du på kollo? Mamma och mormor sa att kollo var kul och tyckte att jag skulle åka. Jag tvekade i början, men så sa min kusin som hade varit på kollo att han gillade det, så då ville jag testa. Vad gjorde ni på kollo? Höghöjdsbanan var bäst, fast jag vågade inte testa den. Och spökrundan. Det är en bana som man ska följa, mitt i natten. Vi gick i grupp tillsammans med en ledare, men det var frivilligt. Blackbox var också kul. Det var ett helsvart rum där man gick två eller tre stycken samtidigt och så skulle man känna sig fram i mörkret och hitta utgången ut. Ibland hade vi storaktiviteter med en annan kollogård och spelade fotboll och bakade. Det var kul att vara så många också, jag trodde inte det innan. Väckningarna var roliga. Ledarna kom in och spelade hög musik, och ibland hade de klätt ut sig och busade. Vad var roligast med kollo? Det roliga med kollo är att det alltid finns något kul att göra. Man hade alltid kompisar och det var sorgligt att åka hem igen. Ellinor, 11 Hur var din kollosommar? Det var första gången jag åkte på kollo. En kompis, som inte heller varit på kollo förut frågade om jag ville åka. Mamma och jag tittade på några filmer från kollogården, så jag

13 var lite förberedd, men jag var lite nervös innan jag skulle åka. Jag visste inte att det skulle finnas så mycket roligt att göra på kollo. Hur var det att komma dit? Det kändes tryggt att träffa ledarna. De väntade vid bussen och vi lärde känna dem med en gång. Vi var sex flickor i vårt rum, men det fanns pojkrum också. Vi sov i våningssängar. Jag och min kompis fick bo i samma rum, vi hade önskat det på kolloansökan. Jag skulle kunna åka på kollo själv för de som gjorde det hade det jättebra. Vi tog hand om varandra och man blev vän med precis alla. Det gick jättesnabbt att få kompisar och vi skrattade från första ögonblicket. Vad gjorde ni på dagarna? Man fick göra det man ville. Vi spelade kort, låg i hängmattan, hoppade studsmatta, badade och åkte båt. Vi var ute väldigt mycket. Man gör så mycket på dagarna så man är slut på kvällen. Varje morgon städade vi vårt rum, och så hjälpte vi till att diska ibland. Sen åkte vi på hajk och sov borta en natt. Man kunde promenera till hajken men vi paddlade. På hajken fick man välja om man ville sova i tält eller under bar himmel. Gick det bra att vara hemifrån? Om mamma och pappa hade fått vara med på kollo hade jag inte velat åka, det gick bra att vara utan dem. Nästa år vill jag åka tillbaka till samma ställe, med samma kompisar. Vad är bäst med kollo? Det bästa med kollo är kompisarna, skratten och hajken. Allt är bra! Samuel, 15 Berätta om kollo! I somras var jag mitt femte år, varav fyra på samma gård. Första gången jag var på kollo var jag tio år. Jag hade fått kollokatalogen i brevlådan och visste inte så mycket om kollo. Men jag bläddrade och tyckte att det verkade kul. Jag hade ingen kompis som skulle åka så jag åkte själv första gången. Vad gjorde ni på dagarna? Vi hade två eller tre aktiviteter per dag. Ibland paddlade vi till en ö i närheten, över dagen bara. Sen hade vi hajk också, två nätters hajk. Andra kollogårdar brukar ha hajk en natt. Förra året regnade det så mycket under hajken så vi var tvungna att avbryta. Allt var blött och vi var iskalla, fast jag gillade det! Jag hade ju bra regnkläder så jag ville vara kvar utomhus. Hajken är bland det roligaste på kollo. Kollo är årets bästa dagar! Vi hade inga mobiler på kollo men man kunde ringa hem varje dag om man ville. Men jag tyckte att det fanns roligare saker att göra, i somras blev det nog bara tre eller fyra samtal hem, mest för att hålla familjen uppdaterad. Det hände ju så mycket på kollo och jag ville inte glömma det jag ville berätta. Vad är det allra bästa med kollo? Grejen med kollo är att det finns så mycket att göra där, det finns något för alla. Våga åk! Man får bra erfarenhet och nya vänner. Det går att vara sig själv och det blir en sån bra gemenskap. Och det är skönt med en paus från stadslivet.

14 Tema Antal barn Akka Backis Bergängen Björkbacken Djuprämmen Granbo Granliden Granvik Granö gård Ivarsudde Lindängen Rånö seglarläger S/Y Ellen Skeppsholmsgården Solgården Solvik Starrbäcken Strand Strandhem Stugorna Synsholmen Sörvik Sörängen Udden Uddis Östergården Äventyr Tält Musik Flerbäddsrum Knatte Flerbäddsrum Knatte Flerbäddsrum Water camp ungdom bäddsrum Teater Flerbäddsrum Traditionellt Flerbäddsrum Film Flerbäddsrum Scen Flerbäddsrum I Värmland, ca 30 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm I Värmland, ca 30 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Traditionellt bäddsrum Vätö, nordost om Norrtälje Traditionellt Flerbäddsrum Segling Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Stockholms södra skärgård Utepedagogik Sverige AB Utepedagogik Sverige AB Stiftelsen Birkagården Arbacia AB Skutsegling På skutan Stockholms skärgård Stiftelsen s/y Ellen Skutsegling På skutorna Stockholms skärgård Föreningen Skeppsholmsgården Traditionellt Flerbäddsrum Expedition Flerbäddsrum Traditionellt Flerbäddsrum Traditionellt Flerbäddsrum Traditionellt Flerbäddsrum Djur Flerbäddsrum Traditionellt Flerbäddsrum Sport Flerbäddsrum Fotboll Flerbäddsrum Water camp junior bäddsrum Musik Flerbäddsrum Vatten Flerbäddsrum Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm På en ö i S:t Annas skärgård Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm I Värmland, ca 30 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Barnens ö, 11 mil från Stockholm Synsholmens Kolloförening Utepedagogik Sverige AB

15 Antal dagar Juni Juli Augusti Akka Backis Bergängen Björkbacken Djuprämmen Granbo Granliden Granvik Granö gård Ivarsudde Lindängen Rånö seglarläger S/Y Ellen Skeppsholmsgården Solgården Solvik Starrbäcken Strand Strandhem Stugorna Synsholmen Sörvik Sörängen Udden Uddis Östergården

16 Här finns vi! Här kan du se var sommarens kollogårdar ligger. Mer noggrann beskrivning finns på varje gårds sida i katalogen. På förra uppslaget finns allt du behöver veta om åldrar, tider och inriktningar för alla gårdarna. Barnens ö Granliden Granö gård Granvik Lindängen Granbo Starrbäcken Strandhem Solvik Strand Solgården Björkbacken Backis Uddis Östergården Stugorna Bergängen Sörvik Sörängen Akka Barnens ö Djuprämmen Udden Stockholm Ivarsudde S/Y Ellen Skeppsholmsgården Rånö seglarläger Synsholmen

17 Akka Akka Adventure Camp Tält, ca personer i varje, killar och tjejer sover separat dagar dagar dagar dagar dagar dagar dagar Joel Fänge Kollolinjen info@kollosommar.se Utepedagogik Sverige AB Akka Adventure Camp ligger i Värmland, cirka 30 mil från Stockholm. Missa inte detta fantastiska äventyr! Under dina tio dagar på Adventure Camp Värmland kommer du att få vara med om saker som du aldrig tidigare upplevt. Paddla kanot längs Värmlands fantastiska paddlingsleder, bygga flotte och färdas längs älven, lära dig laga mat över öppen eld, fiska, leka lekar, spela kanothandboll m m. På kvällarna tar vi ett dopp tillsammans och samlas runt lägerelden och myser, berättar historier eller kanske sjunger. Nätterna tillbringar vi i tält eller under bar himmel om du vågar En ungdom berättar: Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det vi upplevde. Detta är ett minne för livet. Du är med och påverkar hur vi lägger upp dagen på Adventure Camp Värmland, tillsammans skapar vi ditt livs äventyr. Vill du veta mer, kolla vår hemsida.

18 Backis Flerbäddsrum Matsal delas med Uddis (36 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Backis ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Backis Musik Barnens ö Är ni med? Ja! Tänk dig att du sitter på en brygga en varm sommarkväll med dina nya vänner. Det klinkas på gitarrer, några sjunger en sång de just hittat på, några andra tar ett kvällsdopp i havet. Under kvällen har ni haft konsert i ladan och alla är upprymda efter jubel, applåder och hurrarop. Du är på Backis musikkollo! Backis är kollot där vi skapar musik tillsammans. Du kan förvandla din favoritlåt till en knasig cover, bilda band, gå sambatåg, dansa capoeira, köra punkvrål eller lära dig ett speciellt gitarrsolo. Du behöver inga förkunskaper, det viktigaste är att du älskar musik! Backis är den bästa platsen att skaffa nya vänner, skapa minnen för livet, stunder av skratt, bad och musik. Vi ses på bryggan i sommar!

19 I morse när vi vaknade kom det in två ledare som var utklädda till en kanin och en svamp, de sjöng massa konstiga sånger och sen fick vi kex av den roliga kaninen. Idag ska vi ha sagodag! Bergängen är kollot för de yngsta barnen som får en första kontakt med kollo under några dagar. Det är perfekt för småsyskon som tidigare bara hört talas om allt kul som händer på kollo. Alla barn får en fadder på gården och personalen består av pedagoger som har tidigare erfarenhet av att jobba med yngre barn. På Bergängen kommer dagarna att fyllas med härliga sommaraktiviteter som bad på vår lilla strand, pyssel, skogsutflykter, filmkväll och mycket mer. Äntligen får även de yngre barnen chans att uppleva kollo på Barnens Ö! Bergängen Knattekollo Barnens ö Bergängen Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg, Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Bergängen ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik.

20 Björkbacken Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Björkbacken ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten med gångavstånd till badvik. Idag ska vi gå ner till klipporna och kika efter sälar i havet! Det finns massor av blåbär i skogen som vi kan plocka på vägen och göra blåbärspaj till filmen ikväll! Barnen hoppar ivrigt, redo att vandra iväg mot Ålands hav. På Björkbacken får de yngsta barnen en första kontakt med kollo under några dagar. Det är perfekt för småsyskon som tidigare bara hört talas om allt kul som händer på kollo. Alla barn får en fadder på gården och personalen består av pedagoger som har tidigare erfarenhet av att jobba med yngre barn. På Björkbacken kommer dagarna att fyllas med härliga sommaraktiviteter som bad på vår lilla strand, pyssel, skogsutflykter, filmkväll och mycket mer. Äntligen får även de yngre barnen chans att uppleva kollo på Barnens Ö! Björkbacken Knattekollo Barnens ö

21 Djuprämmen Djuprämmen Water Camp ungdom Häng med till Djuprämmen, ungdomskollot fyllt med häftiga och fartfyllda aktiviteter. Djuprämmen Water Camp ligger vid en stor spegelblank sjö. Här åker vi gummiring och banan efter vattenskoter, paddlar kanot, går höghöjdsbana, bygger flottar eller dyker från vår vattenstudsmatta. Självklart finns tid för att softa i solen och chilla i hängmattorna. Vad sägs om spa vid sjöbastun, dj-skola/musikstudio, fotbollsturnering, hungergames, CTF, gladiatorerna, disco, bus, vattenkrig och mycket mer? Du är med och bestämmer. Tillsammans skapar vi en kanonsommar fylld med häftiga upplevelser, nya vänner, fina minnen och många skratt! bäddsrum Matsal delas med Uddens kollogård (40 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar dagar Joel Fänge Kollolinjen info@kollosommar.se Utepedagogik Sverige AB Djuprämmen water camp ungdomskollo ligger i Värmland, cirka 30 mil från Stockholm. En ungdom berättar: En kompis frågade hur det var på Djuprämmen. Jag svarade, häng med nästa år så får du se, det måste upplevas. Vi har haft den bästa sommaren i våra liv. Vill du veta mer, kolla in vår hemsida.

22 Granbo Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Granbo ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Granbo Teater Barnens ö Ridån går strax upp, en förväntansfull publik sitter klistrad på bänkarna i vårt stora teatertält. Det hörs sorl från släkt och vänner från andra sidan duken. Hjärtan bultar, nervositet svindlar i luften och alla är glada och laddade. Äntligen är det premiär av Granbos egna föreställning. Nu är det dags, scenen är vår nu kör vi! Välkommen till Granbos teaterkollo! Kanske har du stått på scen tidigare eller är du mest nyfiken? Alla är precis lika välkomna att bli en del av oss på Granbo. Tillsammans bygger vi vår föreställning med färgstarka karaktärer, sjunger, dansar och spexar. Men vi glömmer inte bort att glassa på stranden, fixa värsta discot och allt annat man älskar att göra med sina nya vänner på sommaren. Vi ses i sommar!

23 Akta er för orcherna! Håll er tätt ihop under osynlighetsmanteln så ni inte syns. Tillsammans är du och dina kollovänner ringbärare och har hamnat mitt i leken Sagan om ringen. Kommer ni att hitta fram till eldberget i Mordor? Kommer orcherna att upptäcka er på vägen? Kan ni hjälpa Frodo? Nu kör vi! Välkommen till Granliden, vår glada och populära kollogård, full av liv, aktiviteter och roliga upptåg. Hos oss får du härliga sommardagar, massor av nya kompisar och häftiga upplevelser. Vi blandar spännande lekar som guldrusch och gladiatorerna med lugnare mys som pyssel, tröjtryck och grillning. Vi drar på hajk för att sova under bar himmel eller i tält, äta hajkbanan, grilla korv och fiska. Självklart har vi disco och spöknatt för den som vågar. Vi ses i sommar! Granliden Barnens ö Granliden Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Granliden ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik.

24 Tystnad! Tagning! Action! Jag har värsta idén! Vi gör en actionfilm! Jag vill göra skräckfilm ute i skogen! Romantiskt drama! Hos oss på Granvik lär du dig att göra riktig film. Du får filma med våra videokameror, jobba med manus, regissera och redigera. Vill du hellre vara skådis? Självklart får du även spela en roll i din egen film. Sista kvällen är det dags för den stora filmfestivalen, vi äter galamiddag och har disco. Granvik Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Granvik ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Vi använder DV-kameror och redigerar i imovie, där vi kan jobba med ljudpålägg, grafisk bearbetning och andra effekter. Inga förkunskaper behövs. Att göra film ska vara roligt precis som på Granvik! När vi inte är uppe i filmskapande badar vi vid vår fina brygga, hajkar, paddlar och har andra härliga sommaraktiviteter och äventyr. Vi ses i sommar! Granvik Film Barnens ö

25 Granö gård Granö gård Scen Barnens ö Ännu mera spray, håret ska stå rakt upp! Gröna läppar, trasig tröja och knallblå byxor. Vi har förberett oss hela dagen med smink, tuperat hår och kläder. I eftermiddag är det dags för den stora premiären av vår egen föreställning. Vi har repat i flera dagar och äntligen är det dags. Granö Gårds skådespelare är taggade till max, nu ska här spelas teater! Att vara hos oss på Granö Gård betyder dans, sång, show och mycket annat. Det bästa med sommaren är ju att dagarna är extra långa, så vi hinner också med massor av bad, kollodisco, pyssel och allt annat kul som hör sommaren till Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Granö gård ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Vi kolloledare på Granö Gård är erfarna teater-, dans- och musikpedagoger och vana att driva barn- och ungdomsprojekt. Välkommen till oss, scenen är er!

26 Ivarsudde 1 9 (se perioder) bäddsrum dagar skolår dagar skolår dagar skolår dagar skolår dagar skolår 1 9 Oskar Norberg Anette Ingemarsson Susanne Guidetti kollo@birkagarden.se Stiftelsen Birkagården Ivarsudde ligger cirka nio mil från Stockholm vid Lidöfjärden på Vätö nordost om Norrtälje. På gården finns egen strand och badbrygga samt vedeldad bastu. Ivarsudde Där havet, vinden, solen och månen styr ligger Stiftelsen Birkagårdens kollo Ivarsudde! Med havet precis utanför fönstret hör bad, segling, kanotturer och fiske till de dagliga aktiviteterna. Efter en dag med vattenkrig eller att ha åkt ring efter motorbåten värmer vi upp oss i vår vedeldade bastu innan det är dags för nattmacka. Räkna med både galna, mysiga och spännande påhitt av Ivars erfarna kolloledare! Disco, Gladiatorerna, jordgubbsplock och Fångarna på Ivars är några av våra aktiviteter. På Ivarsudde kan även tårtbakar-tävling, pingisturnering och spa-dag stå på dagens program. Varje period åker vi ut med vår stora livbåt till havsbandet för att hajka under stjärnorna. Det kan även lura ett och annat spöke i skogen innan perioden är slut Förbered dig på nya vänskaper och underbara upplevelser på Ivarsudde!

27 Någon går på lina över vattnet?! Och ramlar i?! Ja! Det pågår livliga charader i pysselhuset på Lindängen, barnen är upprymda och gissar vilt. Samtidigt åker någon linbana i trädet ovanför för att komma till den nybyggda kojan. Under eken sitter ett gäng och berättar spökhistorier. Snart är det dags för samling. En mysig förmiddag på Lindängen. Två veckor känns aldrig så händelserika som hos oss. Lindängen är en mångaktivitetsgård där du får chans att testa det mesta av vad sommarkollo har att erbjuda. Paddla, gå på disco, leka cirkus, laga mat, besöka guldruschen i Klondike, spela teater, göra äventyrslekar, klä ut dig, gå monsterstig och ha vattenkrig vad väljer du? På Lindängen får du träffa nya vänner och vuxna som älskar kollo. Tillsammans skapar vi en underbar sommar! Lindängen Lindängen Barnens ö Flerbäddsrum Matsal delas med Starrbäcken (35 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Lindängen ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har 250 meter till strand och badplats.

28 Dagarna på Rånö är fyllda av segling, sol och bad, lek och idrott. Här har du allt som ett vanligt kollo kan erbjuda men vår huvudinriktning är segling. Nybörjare eller erfaren rorsman spelar ingen roll, alla är välkomna! Du får segla jolle och stor båt och kan prova på att vindsurfa. Kommer du ensam eller med din bästa kompis? Efter ett par dagar känner du alla. Så här skrev en flicka: På Rånö känner man en sån gemenskap till alla andra barnen men också till alla ledarna, sammanhållningen är helt otrolig. På Rånö har vi en lugn och glad stämning. Du får nya bra kompisar och när du åker hem igen kan du segla! Det har du med dig hela livet. Så, välkommen med din ansökan. Vi ses på Rånö! Rånö seglarläger Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar Rikard Lindholm info@ranoseglarlager.nu Arbacia AB Stockholms södra skärgård, granne till Utö. Rånö seglarläger

29 S/Y Ellen Skutsegling För fulla segel med fartyget S/Y Ellen! Tillsammans med nya kompisar får du uppleva naturens krafter på ett skepp under segel. Vi seglar dit vindarna för oss i Stockholms fantastiska skärgård. Vi gör strandhugg där du kan bada, hoppa från bogsprötet, klättra i riggen och mycket annat. Du får prova på att sätta och bärga segel, vara utkik, styra och mycket annat som hör sjölivet till. Navigation, lekar och grillkvällar i solnedgången till sommaren kan det bli just din verklighet. Oavsett seglingsvana är du mycket välkommen att segla med oss. Om du har tidigare erfarenhet kan vi rekommendera period 3. Då får du även segla på öppet vatten, där man bara ser horisonten. För att segla med S/Y Ellen behöver du kunna simma 200 m. Vi ses ombord i sommar! S/Y Ellen 4 9 (se varje period) 27 Du bor och äter på skutan dagar, skolår dagar, skolår * 13 dagar, skolår dagar, skolår dagar, skolår 4 6 * För dig som har viss sjövana. Vi seglar natt och på öppet vatten. Hans Rudeberg hasse@syellen.se Stiftelsen S/Y Ellen S/Y Ellen seglar i Stockholms skärgård.

30 5 9 16, fördelat på två skutor Du bor ombord på segelskutorna Elmy & Lova dagar dagar dagar dagar dagar Kristoffer Strandfeldt segling@ skeppsholmsgarden.se Skeppsholmsgården Stockholms skärgård (avgång och hemkomst sker vid Skeppsholmen) s/y Ellen Skeppsholmsgården Skeppsholmsgården Skutsegling Missa inte chansen till ett seglingsäventyr på Elmy & Lova. Du får segla, göra knopar, styra skutan och navigera. Antingen det är första gången eller om du är van seglare lär du dig mycket. Kanske blir det nattsegling vi navigerar efter fyrar, spanar efter stjärnfall och dricker varm choklad. Vi brukar segla halva dagen och sedan förtöja vid en skyddad vik. Då kan vi klättra i riggen, hoppa från peket, ro i viken med en kompis, hitta fyrar, gamla militärfort, sandstränder eller blåbärssnår. Eller förstås bada, läsa, spela spel, basta, fiska, ha vattenkrig, 5-kamp eller spökrundor. Ledare och barn bor tillsammans ombord på skutorna. Genom små grupper, trygga, roliga ledare kommer du garanterat få tolv fantastiska dagar fyllda med äventyr, sol och bad. Vi ses ombord på Elmy & Lova!

31 På Solgården är stora aktiviteter och lekar i fokus, här är det alltid full fart. Ledarna är erfarna, engagerade och oftast utklädda. Våra fantastiska kollobarn beskriver Solgården såhär: Linn: Solgården är världens bästa plats! Där är roligare än det roligaste man kan tänka sig. Ledarna är snälla och roliga och man får massa nya kompisar. Jag vill aldrig åka hem! Samuel: Vi spelar rugby mot ledarna, hajkar, löser mordgåtor, hänger på stranden och massa mer. På Solgården finns något för alla! Timmy: Solgården är bäst! Man träffar massa kompisar, har kul med ledarna och i aktiviteterna. 10/10 :) Simon: Solgården har en magisk kraft som gör att man alltid är lycklig. Det finns så mycket att göra att man inte hinner allt, så roligt är det! Solgården Barnens ö Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Solgården ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Solgården

32 Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Solvik ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Benen skakar och det känns mycket högre än nere på marken! Surfa på surfbrädan, ta dig genom hajtänderna och gå som en ballerina på den tunna vajern. Slutligen når du sista hindret och får åka linbana högt uppe i träden. Hurra för höghöjdsbanan The Black Track! En dag på Solvik är full med både stora äventyr och vanliga kolloaktiviteter. Det blir full fart med flottbygge, hajk (med övernattning under bar himmel om du vill), äventyrslekar och sjörövarskattjakt. Alla äventyr kan hända hos oss på Solvik! Mellan äventyren finns det tid för bad på stranden och lekar på vår perfekta sandplan. Dessutom har vi vår fantastiska bastu där vi kan springa rakt ut i havet. Vi ledare är kunniga, trygga och erfarna. Kom och möt sommaräventyret tillsammans med oss på Solvik! Solvik Expedition Barnens ö Solvik

33 Starrbäcken Barnens ö Bättre än såhär blir inte sommarlovet. Sensommarkvällen kommer smygande, vi drar vi på oss en myströja, kilar ner till bryggan och hänger tills solen går ner. På tjockmattan hänger några andra och chillar, filtar rullas ut på ängen och stereon pumpar musik bland ekarna på Starristorget. Vad pratar de om? Kanske om kärleken, om vad som egentligen hände på hajken på Likholmen eller om hur man gör ett riktigt vattenkrig Flerbäddsrum Matsal delas med Lindängen (30 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Starrbäcken ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har 250 meter till strand och badplats. Starrbäcken Välkommen till ett sommarlovskollo för tonåringar! Hos oss på Starrbäcken får du ut det mesta och bästa av sommaren. Vi hänger på stranden, spelar fotboll, drar iväg på utflykter, spelar musik i repan, slappar på ängen, grillar, åker på hajk, träffar nya vänner och gör allt annat som hör kollo till. Gemensamt skapar vi två grymt sköna och oförglömliga sommarveckor!

34 Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Strand ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Strand Strand Barnens ö Är ni reeeeedo för full fart?! Strands DJ:s laddar upp och några förbereder sig för sina uppträden som väntar under kvällen. Ljuset från discokulan i taket bildar roliga mönster på väggar och tak i massor av färger. Det är äntligen dags för det storslagna kollodiscot! På Strand är det full fart och busgaranti. Du får chans att uppleva riktigt kollo med alla roliga och tokiga saker som hör sommaren till. Vattenaktiviteter, paddling, snickeri, musik, fiske, dans, poi-jonglering, guldjakt och spökrunda! Känner du för att ta det lite lugnare finns det andra mysiga aktiviteter såsom läsning eller bakning. Vi som jobbar på Strand är erfarna ledare som lägger stor vikt vid att kollobarnen blir sedda och vi jobbar aktivt med fadderledare som gör det lätt att få med alla i gemenskapen.

35 Ta hjälp av häxan, men akta er för rövarna i skogen! Annars kanske ni hamnar hos Kung Ful! Kung Ful, Guldjakten, Cluedo, det finns många spännande världar du kan hamna i på Strandhem. Strandhem är kollot för dig som vill uppleva det bästa av sommaren. Full rulle, en massa kompisar och busgaranti! Vi spelar musik, snickrar, paddlar, tränar poi, hoppar studsmatta. Vill du mysa och ta det lite lugnare kan du självklart göra det. En annan höjdpunkt är vårt stora kollodisco där vi dansar tills taket lyfter! Vi har en familjär anda där vi ledare gör allt för att vistelsen ska bli så händelserik och rolig som möjligt. Varje rum har en fadderledare som gör att alla barn blir sedda och är med i gemenskapen. Vi ses på Strandhem! Strandhem Barnens ö Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Strandhem ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Strandhem

36 Hur många ägg hittar vi hos hönsen idag? En liten kanin dyker nyfiket upp och nosar på maskrosbladet, plötslig skuttar fem kaniner till fram och vill smaka. Getterna Loranga, Masarin och Dartanjang bräker i hagen och vill ha mer kvistar från träden. I morse på djurrundan hittade vi fem ägg hos hönsen. Då kan vi baka sockerkaka senare under dagen Flerbäddsrum dagar dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Stugorna ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Stugorna är kollot för dig som gillar djur och natur, men också bad och lek. Dagarna är fyllda med pyssel, skratt, ninjalek, magikerlek och massor av andra spännande aktiviteter. Ibland gör vi utflykter med kikare och håv till havet där vi spanar efter fåglar eller sälar och samlar små havsdjur och insekter till vårt terrarium. Vi har förstås också disco och spökrunda för de som vill. Vi ses i sommar! Stugorna Djur Barnens ö Stugorna

37 Synsholmen Checka in på Synis Skärgårdshotell! Våra betjänter hrm vi menar ledare, ser till att du och dina jämnåriga gäster får en skön, galen och rolig semester. Vakna till doften av nybakat bröd, ät frukostbuffé på verandan med sjöutsikt. Dagarna fylls sedan av roliga lekar och strandliv med sällskapsspel eller en god bok/serietidning. Vi rekommenderar också en övernattning i den mycket populära lyxsviten Lillstugan. En förälder skriver: 1 7 (se perioder) 38 Flerbäddsrum dagar, skolår dagar, skolår dagar, skolår 1 5 Eric Flyxe kolloinfo@synsholmen.com Synsholmens Kolloförening En ö i vackra S:t Annas skärgård med havsutsikt och närhet till eget bad och fiske. Ibland har vi pälsdjur på kollot! Synsholmen Så fantastiskt kärleksfullt knäppt, så spontant, så glatt, så omtänksamt, så mycket positiv energi, så tryggt, så barnsligt och så kreativt! Jag kunde faktiskt inte föreställa mig att det gick att driva ett kollo på det sättet.

38 Flerbäddsrum Matsal delas med Sörängen fotboll (40 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Sörvik ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Sörvik Sörvik Sport Barnens ö Det är förmiddag på Sörvik och efter en god kollofrukost är alla laddade till max. Kanske lite träningsvärk i armarna efter den stora volleybollturneringen igår, men roligt var det! Det kanske allra bästa var när ledarna stormade in mitt i finalen utklädda till Star Wars-karaktärer. Nu är det dags att springa ner till samlingen och sen blir det rundpingis! Hos oss testar du all slags sport, såväl traditionella som nya spännande sporter som du förhoppningsvis inte provat förut; gymnastik och akrobatik, mountainbike, kajakrace, ultimate frisbee. Sport, precis som kollo, handlar om gemenskap och samarbete och det lägger vi stor vikt vid. Hos oss är alla välkomna! Förutom all sport gör vi också andra saker som hör sommarkollo till: hajk, disco, spökrunda, bad och chill i solen. Vi ses i sommar!

39 Stolpe in! Wow, vilket mål! På fotbollsplanen blandas röda västar med gröna, alla är taggade till max. Dagens stora höjdpunkt har precis dragit igång fotbollsturneringen. Igår övade några på Zlatanfintar, kanske lyckas de få in en idag? Bredvid planen viftar kollokompisarna med lagflaggor som vi gjorde av stora lakan igår kväll. Sörängen är till för dig som älskar fotboll, precis som vi. Vi spelar fotboll, snackar fotboll och spelar ännu mer. När vi är svettiga och lagom trötta springer vi ner till stranden och slänger oss i havet. Ibland pausar vi och gör andra kolloaktiviteter för att vila oss i form till nästa fotbollsmatch. Hos oss är alla välkomna. Genom fotbollen bygger vi självkänsla och gemenskap, med kollo ger vi minnen för livet. Vi ses på planen i sommar! Sörängen Fotboll Barnens ö Flerbäddsrum Matsal delas med Sörvik sport (40 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Sörängen ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Synsholmen Sörängen

40 Wow! Missa inte chansen till en sommar på egen halvö med massor av nya kompisar! Du kan sola på bryggan, hoppa i vattnet, dyka från vattenstudsmattan eller ta med dig en kompis och åka gummiring efter vattenskotern. Självklart har vi också aktiviteter som fotbollsturnering, kanotpaddling, flottbygge, talangshow, fiske, CTF, volleyboll, att sova utomhus, sjunga vid lägerelden och äta hajkbanan, pyssla, ha disco och knaskamper, klä ut sig, hoppa studsmatta och en massa bus. Ett barn skriver: Kan inte beskriva sommaren med ord. Haft så himla kul och kommer att sakna alla. Du är med och påverkar dagarna så att vi tillsammans gör sommaren till den bästa någonsin. Är du redo för äventyr? Vi ledare längtar redan efter sommaren på Udden Water Camp! bäddsrum Matsal delas med Djuprämmen kollogård (50 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar dagar dagar dagar Joel Fänge Kollolinjen info@kollosommar.se Utepedagogik Sverige AB Uddens kollogård ligger i Värmland, cirka 30 mil från Stockholm. Vill du veta mer, kolla in vår hemsida. Udden Water Camp junior Udden

41 Uddis Musik Barnens ö Är du redo att ta emot publikens stora jubel? Snart är det dags för konsert. Alla är fulla av spänning inför kvällen. Har vi repat tillräckligt? Sitter verkligen gitarrsolot som vi lärde oss härom dagen? Kommer vi ihåg låttexten som vi skrev på hajken? Nu är det dags, välkomna upp på scen: Uddis musikkollo! På Uddis kan alla spela musik, både nybörjare och ni som är mer vana. Vår kollosommar består av spännande sommarupplevelser med bad, disco, äventyr och framför allt en massa musik. Tillsammans med dina nya kollokompisar får du bilda ett band, ni får hjälp att skriva låtar, ni får repa och när allt sitter bra kör vi en kollospelning med publik. På Uddis finns det något som passar alla och framför allt massor med musik! Flerbäddsrum Matsal delas med Backis (36 barn). Barnen äter olika tider dagar dagar dagar dagar dagar Eva Alsberg, Niklas Rubin (tryck 2 för kollo) kollo@stbd.se Uddis ligger elva mil från Stockholm på Barnens Ö, Väddö. Gården ligger nära vatten och har egen badvik. Uddis

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granbo scen Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 2 D. Oftast 14 27,5 E. Alltid 36 70,6

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Grafisk form och redaktion Kolloevent Kollobilder Tryck Upplaga Omslagsbild Naturbilder Intervjubilder

Grafisk form och redaktion Kolloevent Kollobilder Tryck Upplaga Omslagsbild Naturbilder Intervjubilder Sommarlov & kollo 2014 Grafisk form och redaktion Cecilia Frank, Frank Etc. AB Tryck Pipeline Nordic AB Upplaga 40 500 ex Omslagsbild Mikael Andersson/ Nordic Photos Naturbilder Photodisc och Linnea Frank,

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Djuprämmen water camp ungdom SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1 B. Sällan 3 2,9 C. Ibland 4 3,8 D. Oftast 35 33,3 E. Alltid

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Frustuna äventyrskollo SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 3 5,6 C. Ibland 4 7,4 D. Oftast 19 35,2 E. Alltid 28

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Botvidsgårdens prova på kollo SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 5 8,9 D. Oftast 22 39,3 E. Alltid

Läs mer

Är du intresserad av segling, paddling, friluftsliv, skapande, gemenskap och nya vänner?

Är du intresserad av segling, paddling, friluftsliv, skapande, gemenskap och nya vänner? Är du intresserad av segling, paddling, friluftsliv, skapande, gemenskap och nya vänner? Vill du uppleva ett sommaräventyr som skapar minnen för livet? Då är Ängsholmens Skärgårdsläger något för dig! ER

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

A B C D. Chef avdelningen förskola-skola. Sommarkoloniverksamheten Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd

A B C D. Chef avdelningen förskola-skola. Sommarkoloniverksamheten Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd A B C D E Avdelningen förskola-skola Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2005-09-01 Dnr 05-407/512 Handläggare Tfn Rune Falk 508 14 050 Bengt Malmström 508 14 000 Till Enskede-Årsta

Läs mer

KOLLO. för barn i årskurs 2-6. kfum örebro örebro kommun

KOLLO. för barn i årskurs 2-6. kfum örebro örebro kommun KOLLO 2018 för barn i årskurs 2-6 kfum örebro örebro kommun Barnkollo och dagläger Det oändligt långa sommarlovet närmar sig! Snabbare än vi anar ringer klockan till skolavslutning. Därför vill vi redan

Läs mer

Välkommen till kollo!

Välkommen till kollo! Sommarlov & kollo 2017 Välkommen till kollo! Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Alla kollon har traditionell

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Är du intresserad av friluftsliv, segling, skapande, paddling, gemenskap och nya vänner?

Är du intresserad av friluftsliv, segling, skapande, paddling, gemenskap och nya vänner? Är du intresserad av friluftsliv, segling, skapande, paddling, gemenskap och nya vänner? Vill du uppleva ett sommaräventyr som skapar minnen för livet? Då är Ängsholmens Skärgårdsläger något för dig! Skärgårdskollo

Läs mer

Lägerutvärdering VETTRA 2016

Lägerutvärdering VETTRA 2016 Lägerutvärdering VETTRA 2016 26 juni-4 augusti 2016 Utvärdering 7-dagars läger (läger 1,3 och 4), Vettra 2016 Förmågor: (Före och efter lägret, skalan 1-5 där 1=lägst, 5=högst) Tänka positivt Före 3,40

Läs mer

Sommarens internatkollo 2019

Sommarens internatkollo 2019 Sommarens internatkollo 2019 Vad är internatkollo? Hos oss på kollo kan du bada, hänga med kompisar, spela fotboll, åka på hajk, fiska, paddla kanot, pyssla och mycket annat. Helt enkelt en mix av sköna

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Sommarlov & kollo 2011

Sommarlov & kollo 2011 Sommarlov & kollo 2011 Sommarlov nu är det dags för kollo! Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Alla kollon har

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD Bodvidsgården kollogård är en utmärkt plats att utveckla och aktivera barn i en miljö långt ifrån stadens stress. Här finns möjlighet till att få tid att umgås utomhus, prova på

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

#2019. för barn i årskurs 2-6. kfum örebro örebro kommun

#2019. för barn i årskurs 2-6. kfum örebro örebro kommun O L L KO #2019 för barn i årskurs 2-6 kfum örebro örebro kommun barnkollo Det oändligt långa sommarlovet närmar sig! Snabbare än vi anar ringer klockan till skolavslutning. Därför vill vi redan nu bjuda

Läs mer

Ansökan till barnkollo 2019 Åshorn - Solvik - Sågarsvedet

Ansökan till barnkollo 2019 Åshorn - Solvik - Sågarsvedet Ansökan till barnkollo 2019 Åshorn - Solvik - Sågarsvedet Ansökningstid Blanketten lämnas till skolsköterskan senast 1 mars. Beslut om beviljad insats/avslag kommer att skickas ut till alla som sökt senast

Läs mer

KOLLO Information om sommarens kollon till alla föräldrar med barn i årskurs 1 6

KOLLO Information om sommarens kollon till alla föräldrar med barn i årskurs 1 6 KOLLO 2018 Information om sommarens kollon till alla föräldrar med barn i årskurs 1 6 Sommarkul på Lövudden (Dagkollo) Sommarkul vänder sig till barn mellan 7 och 16 år som vill uppleva en sommar utomhus

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se FRUSTUNA Frustuna är belägen strax utanför Gnesta i Södermanland med direkt anslutning till sjön Frösjön och är en perfekt anläggning för verksamhet med den idylliska känslan och närhet till vatten. Frustuna

Läs mer

SOMMARGÅRDAR Vilka får söka? Vistelsetid Vilka barn får åka? Försäkringar

SOMMARGÅRDAR Vilka får söka? Vistelsetid Vilka barn får åka? Försäkringar SOMMARGÅRDAR 2018 Eskilstuna har kolloverksamhet på sommargårdarna Åshorn, Solvik och Sågarsvedet (stängt 2018). Åshorns sommargård ligger vackert beläget i skärgårdsmiljö strax utan för Trosa, ca 11 mil

Läs mer

Vänner för livet Sommarläger 2013

Vänner för livet Sommarläger 2013 Vänner för livet Sommarläger 2013 På Brevik får många vänner för livet Våra läger Få ett välkomstkit till dig och din vän! Har du varit på Brevik tidigare? Tipsa en vän som inte varit här, så får ni båda

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

KOLLO Information om sommarens kollon till alla föräldrar med barn i årskurs 1 6

KOLLO Information om sommarens kollon till alla föräldrar med barn i årskurs 1 6 KOLLO 2019 Information om sommarens kollon till alla föräldrar med barn i årskurs 1 6 Sök nu för roliga äventyr i sommar! Vill du att ditt barn ska få göra roliga saker, kanske prova något nytt och få

Läs mer

Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på.

Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Sommarlov & kollo 2018 Vi hoppas kunna erbjuda dig en glad, härlig och spännande sommarvistelse. Här i katalogen finns det många kollon att välja på. Alla kollon har traditionell inriktning, vilket innebär

Läs mer

konfirmand Nu är det din tur

konfirmand Nu är det din tur konfirmand 2009 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

För dig som är medlem i RBU

För dig som är medlem i RBU Läger och kurser 2015 För dig som är medlem i RBU Sommar och läger, bus och kunskap! Välkommen till RBU:s kurser med lägerkänsla som vi gör i samarbete med Valjevikens folkhögskola. Lägren innehåller allt

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

OLLO #2019. för barn i årskurs 2-6. kfum örebro örebro kommun

OLLO #2019. för barn i årskurs 2-6. kfum örebro örebro kommun OLLO #2019 för barn i årskurs 2-6 kfum örebro örebro kommun barnkollo Det oändligt långa sommarlovet närmar sig! Snabbare än vi anar ringer klockan till skolavslutning. Därför vill vi redan nu bjuda in

Läs mer

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling!

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! TRO LÄGER SAMTAL HOPP KÄRLEK SAKRAMENT Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! LEK TANKAR Vad är konfirmation? Konfirmation är gemenskap, det berättar några av Solnas konfirmander. Konfirmation

Läs mer

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se SÖRA Söra är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Söra ligger ca tio mil söder om Stockholm och det tar

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

UDDEN WATER CAMP JUNIORS KOLLOGÅRD

UDDEN WATER CAMP JUNIORS KOLLOGÅRD UDDEN WATER CAMP JUNIORS KOLLOGÅRD Området vid kollogården består ut av en stor sjö med mycket skog och mark samt åar och vattendrag. I detta område har Utepedagogik Sverige AB ett antal fastigheter som

Läs mer

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 VÄLKOMMEN TILL JORDEN TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 ADRESS: Storgatan 46 267 76 Ekeby JORDENS UTEFÖRSKOLA HEMSIDA: www.bjuv.se/jorden JORDENS GRUNDIDÉ Att uppleva och utforska

Läs mer

Sportlovsläger på Lillsved 24-28 februari 2013

Sportlovsläger på Lillsved 24-28 februari 2013 Sportlovsläger på Lillsved 24-28 februari Välkommen på sportlovsläger där du som deltagare får chansen att pröva på lite olika sporter både i idrottshallen och ute i naturen på Lillsved. Hela Lillsved

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se

Äventyrsläger 2015. www.aventyrslager.se Äventyrsläger 2015 www.aventyrslager.se Vår filosofi är: Att allting är möjligt på varje deltagares sätt. Att vi vågar prova tillsammans. Att ha tid. Välkomna till våra roliga äventyrsläger! Som vanligt

Läs mer

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun .. Sommarlager 2016 Nytt i år Gratis för alla! Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun Information om Sommarläger 2016 För att medverka på lägren

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

FRUSTUNA ÄVENTYRSKOLLO

FRUSTUNA ÄVENTYRSKOLLO FRUSTUNA ÄVENTYRSKOLLO Frustuna kollogård är belägen strax utanför Gnesta i Södermanland med direkt anslutning till sjön Frösjön och är en perfekt anläggning för kollo med den idylliska kollokänslan och

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Sommarkollo Ange vilket kollo ditt barn gått på: Solvik expedition Barnens ö. 11/25/2014 Sida 1

Sommarkollo Ange vilket kollo ditt barn gått på: Solvik expedition Barnens ö. 11/25/2014 Sida 1 Sommarkollo 2014 Ange vilket kollo ditt barn gått på: Solvik expedition Barnens ö Sida 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde Sida 2 Ledarna ordnade roliga aktiviteter

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer

Sommarläger för barn i årskurs 4-6

Sommarläger för barn i årskurs 4-6 Sommarläger 2018 för barn i årskurs 4-6 På Solgården ordnar vi sommarläger för dig som går i årskurs 4-6. Anläggningen ligger vid vattnet och har en alldeles egen badstrand. Under fem fartfyllda dagar

Läs mer

Sommarlov 13 juni-19 augusti

Sommarlov 13 juni-19 augusti Sommarlov 13 juni-19 augusti 2013 Se programmet och läs om allt som sker under året på: motala.se/ung Västers BTK Arrangerar dagläger under 6 veckor på sommarlovet. (V 25-30) måndag-fredag Plats: Motala

Läs mer

Hälsningar Viktor och Ida

Hälsningar Viktor och Ida Ida Sjöberg Kapitel 1 Hej mamma och pappa! Jag och Viktor skulle gå och titta på en jättestor båt som stod i hamnen. För Viktor tycker så mycket om båtar. När vi kom in i båten så kände vi att den rörde

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Anton Wassbergs danskollo Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 8,7 D. Oftast 8 34,8 E.

Läs mer

FUB presenterar 2015 års sommarläger

FUB presenterar 2015 års sommarläger FUB presenterar 2015 års sommarläger På FUB:s lägergård i Stenestad vill vi ge deltagarna möjlighet att prova olika gemensamma aktiviteter och att tillsammans få minnesvärda upplevelser och erfarenheter.

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Under sommarlovet ordnas det gratis aktiviteter för dig som bor i Habo Kommun

Under sommarlovet ordnas det gratis aktiviteter för dig som bor i Habo Kommun gratis aktiviteter för dig som bor i Habo Kommun Lär Dig Segla 24-26 Juni aktiviteter! Alla elever i åk F-9 som bor i Habo kommun får ett Sommarlovskort. (delas ut sista veckan i skolan) Det gäller mellan

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

2013 2014 i Danderyds församling

2013 2014 i Danderyds församling 2013 2014 i Danderyds församling Kon firma tion En upplevelse för livet FOTO: ELLIOT ELLIOT Att fundera tillsammans Kanske har du funderat på frågor som: Finns Gud? Vem är jag? Vad är meningen med livet?

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Sommarkollo Ange vilket kollo ditt barn gått på: Strandhem Barnens ö. 11/25/2014 Sida 1

Sommarkollo Ange vilket kollo ditt barn gått på: Strandhem Barnens ö. 11/25/2014 Sida 1 Sommarkollo 2014 Ange vilket kollo ditt barn gått på: Strandhem Barnens ö Sida 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde Sida 2 Ledarna ordnade roliga aktiviteter

Läs mer

KONFIRMATION 2017/2018

KONFIRMATION 2017/2018 KONFIRMATION 2017/2018 Berlin sidan 4 RomAssisi sidan 6 Sommar sidan 8 Varför konfa? 5 anledningar till varför du ska konfirmeras! 1.Du lär känna massa härliga människor och får nya vänner! 2.Ett unikt

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Det bästa jag gjort! Tim meier

Det bästa jag gjort! Tim meier Tim meier Det bästa jag gjort! jacqueline glastra Välkommen till Konfirmation 2012! tro, hopp och kärlek. Konfirmationstiden är ett äventyr. Du får chansen att lära känna nya människor, slappna av i en

Läs mer

Sommarläger juli för barn mellan 10 och 13 år och deras familjer

Sommarläger juli för barn mellan 10 och 13 år och deras familjer Sommarläger 2019 1-5 juli för barn mellan 10 och 13 år och deras familjer På Solgården ordnar vi sommarläger för familjer som har barn som är mellan 10 och 13 år. Anläggningen ligger vid vattnet och har

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 Tel. 070-12 44 755 Gustav Vasa skola Fritidsklubben Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb Gustav Vasa skola Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 marika.tiemann@stockholm.se

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Snart är det sommar och då är det dags för... Dagkollo på Hällkana 2015

Snart är det sommar och då är det dags för... Dagkollo på Hällkana 2015 Utbildningskontoret 1 (5) Snart är det sommar och då är det dags för... Dagkollo på Hällkana 2015 Upplands-Bro kommun ordnar även denna sommar öppen fritidsverksamhet i form av dagkollo på Hällkana. För

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarläger 2012 Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarlov med aktiviteter Här är din chans till en minnesrik sommar! Ett enastående till fälle att välja bland aktiviteter som

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla Mitt liv Dagbok Dans Jag heter Ella Sovmorgon BFF Milla Av Lina Sjögren Söndag 21 augusti 2016 Hej dagboken! Jag är en tjej som är tio år och heter Ella. Jag älskar att dansa och jag är jättemorgontrött.

Läs mer

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och Dag 4 22/6-09 Shiet asså, vakna idag och kände hur spännande dagen skulle vara. Jag ska till Badresor och vara där för att se hur de har det. Jag minns när jag själv var liten och hängde på badresorna

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Examensarbete VT Börja på förskolan

Examensarbete VT Börja på förskolan Examensarbete VT 2013 Börja på förskolan Att börja på förskolan kan var en stor omställning i livet för hela familjen. Somliga är bekanta med förskolans värld andra inte. Kanske har du frågat vänner och

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 Här hos oss är det väldigt varmt och med värmen infinner sig en lugn nästan lite loj stämning. I skrivande stund har alla barn slutat

Läs mer

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år Föreningsträdet Handledning Aktiva 7 år Alma och Burre plockar svamp Tennisturnering i skogen Effe och Burre spelar pingis Alma och skogsbusarna spelar innebandy I vår busgrupp Att arbeta med Föreningsträdet

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer