En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En dag av nåd! Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program där en grupp av människor lever antingen på en öde ö, ett lyxigt datingshotell, hos en modellagentur eller kanske på en bondgård. Då de under en kort tid lever så mycket som möjligt kan man säga på de få veckor som man har till förfogande. För det finns alltid en dag då allt kommer att ta slut. Det är många som bävar för denna dag då de kommer bli utröstade, åka hem och bli bortglömda. Men när den ännu inte har kommit så passar man på att ta vara på alla chanser som finns att leva livet, vad nu det innebär för de olika deltagarna. Och för att slippa att möta denna dag tidigt i programmet så lever man även på att skapa pakter av döma ut andra deltagare, så det inte kommer för nära ens egen domsöndag. Något som vi gärna gottar oss i som tv-tittare. Jag minns när jag och några vänner satt och tittade på Robinson, säsongen innan det som började igår. Jag hade inte sett programmet så mycket och var inte så insatt, men det gjorde inget för det var de som satt runtomkring mig. De kunde berätta allt om varför han eller hon skulle åka ut, hur dum i huvudet den personen var och förtjänade att åka hem. De skrek, de skrattade och nästan grät med en stor spänning under varje minut som gick. Vilket var en väldigt märkligt upplevelse just då, men jag vet själv att jag suttit där precis som dem och dömt ut människor för att jag på ett eller annat sätt inte tyckt om dem. Det attraherar oss att se på program där man sorterar upp och förnedrar människor. Att frossa sig i andras olyckor, det är något som nästan drar i oss alla på något sätt vare sig det är dockusåpa, skvallertidningar eller småprat runt kaffebordet. För det är så mycket lättare att se och prata om andras misslyckanden och dumheter än att möta vår egen. Och det är lättare att roffa åt sig av livets goda, än att tänka på andras behov. Vi som är en del av den västerländska delen av världen tillhör de tjugo procent av jordens befolkning som konsumerar åttio procent av världens tillgångar. Tänk på det en stund. Vi är som Robinson deltagarna som försöker leva så mycket som möjligt på en kort tid, så vi slipper möta tanken på att det en dag kommer ta slut. Vi är väldigt osäkra på vårt förhållande till andra människor i världen och inte minst till Gud.

2 Kanske är det just för att någonstans där inne vet vi, att en dag så kommer det ett slut på allt då vi kommer sitta i livets öråd och bli dömda. Vi är rädda för vi vet att det då kommer vara personligt. Vi kommer inte kunna stå och gotta oss i andras misstag och vi kommer inte bara vara en liten myra i mängden av alla människor, utan vi kommer möta domaren ansikte mot ansikte. En dag som ingen utav oss kan fly ifrån. Men det som är skönt att påminna sig om idag är att det behöver inte vara en dag då allt slutar, utan en dag då allt börjar! Det kommer vara en dag som kommer vara full av rättvisa och nåd! En dag att se fram emot helt enkelt! Johannes försöker beskriver denna dag som han ser i hans syn i Upp. 20: Johannes ser Gud på en stor vit tron. Då jord och himmel kommer fly ifrån hans ansikte, för att det inte finns någon plats för dem. En enorm tanke tycker jag som berättar att Gud är stor och evig. För länge sedan lade du jordens grund, himlarna är dina händers verk. De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad, du skall förvandla dem som man byter kläder, och de försvinner. Men du är densamme och dina år har inget slut, står det i psalm.102: När allt annat är borta. När denna jord och himmel har nöts ut helt så kommer det bara finnas en verklighet kvar, och det är Gud, vår skapare. Han är evig, hans år har inget slut. Och inför honom så skriver Johannes att alla döda har uppstått, när böckerna och livets bok öppnas. Dessa böcker kanske bara är bilder och liknelser men vi kan ändå hämta lite bakgrund till liknande böcker hos de orientaliska kungarna som på skriftrullar brukade skriva upp tillståndet hos sina undersåtar. De böcker som Johannes såg innehöll noteringar om människornas gärningar och låg nu till grund för bedömningen. Alltså det handlar inte om fördömande eller ett utdömande av straff under denna stund, utan en bedömning. En rättvis bedömning, en dom som är nödvändig för att synden fullt ut ska avslöjas och bestraffas. Det är det som är domens hela syfte, att avlägsna synden ifrån universum. Gud kan inte tolerera synden och behöver därför ta itu med den som finns i ditt och mitt liv. Våra gärningar, våra ord och motiv kommer att komma fram. Och inte minst de gånger vi försummat synden. Alltså de gånger när vi haft möjlighet att göra det som är gott men inte gjort det. Allt det som är fördolt i vårt bagage kommer att på något sätt komma fram. Just för att det behöver komma fram i ljuset för att rättfärdiggöra Gud och hans makt. Dessa gärningar som finns i dessa böcker har inte någon betydelse för var du kommer tillbringa evigheten någonstans, Paulus skriver ju att det är inte genom gärningar utan genom tro som vi är frälsta men de behövs tas upp i ljuset för att Gud ska döma synden och utplåna den helt.

3 Något som inte kommer vara lätt för någon utav oss men jag tror att vi ändå kommer förstå det som domaren berättar för oss. Det kommer inte vara några aha-upplevelser, nya sår eller tårar utan jag tror att du och jag kommer ta emot dessa ord och förstå att domen av våra gärningar är rättvis. Livet i sig kanske inte har varit rättvist alla gånger, men vi kommer förstå att domaren och domen ändå är rättvis. Lika viktigt kommer det vara att höra vad livets bok berättar. Förmodligen så motsvaras denna av de såkallade ödestavlor som de orientaliska kungarna fick av gudarna i samband med kröningen. Man trodde att på dessa hade gudarna skrivit ner det som de hade bestämt om kungen, hans regering och de människor han härskade över. Den står alltså i ganska så stor kontrast med dessa andra böcker som domaren läst upp för oss om vår synd. Det är denna bok som är avgörande för hur den slutliga domen ska bli för oss var och en. I livets bok finns namnen på de trogna, de som är under Guds makt och har beslutat att tro på honom. De som klätt sig i de vita, rena kläderna. Den som segrar skall alltså bli klädd i vita kläder, och jag skall aldrig stryka ut hans namn ur livets bok utan kännas vid hans namn inför min Fader och hans änglar står det i kap.3:5. Att vara inskriven i boken, eller inte, innebär alltså tillträde till det eviga livet eller inte. Vi läste i vers 15 att Om någon inte fanns skriven i livets bok kastades han i eldsjön. Här har tidigare djävulen hamnat kan vi läsa i vers 10. Och efter så nämns inte Djävulen något mer i Bibeln. Alla onda makter är för alltid dömda och borta ur bilden. Och nu utökas denna eldsjö till att även gälla dem som inte har sina namn skrivna i livets bok. Ett tufft budskap! Som vi gärna vill komma ifrån många gånger genom att ändå tänka att till sist kommer nog alla vara i Himmelen med Gud ändå. Och så kanske det blir, det vet inte någon utav oss men det som vi vet och det som vi har som en sanning är dessa ord som vi precis läst. Jesus själv talar också om den brinnande elden som är beredd åt djävulen och hans änglar. Han ger oss alternativet att hamna i den brinnande ugnen i Matteus evangelium eller Gehenna som det också står på flera ställen i evangelierna. Som egentligen var namnet på sopstationen söder om Jerusalems murar där man kastade ner skräpet. Där det även sägs enligt 2 krönikeboken att några av gamla testamentets israelitska kungar ägnat sig åt en hednisk kult, vilket gjorde att denna dal kom att bli förknippat med fruktansvärd ondska och smuts. Att kastas i Gehenna handlar alltså om att stå utanför den heliga staden där mörker och frånvaro av Gud råder. Detta är vad Jesus som vi tror på, talar om.

4 Tyvärr så kanske vi dock har talat om det många gånger med stora brister. Vi har skrämt människor med dessa ord. Något som jag tror aldrig varit Jesus mening. Jag och mitt gamla band the preachers, predikanterna hade en stor hitlåt i början av 90-talet som hette Turn or Burn. Vänd om eller brinn. Tydligt och kraftfullt, tyckte vi. Men det var inget som drog våra vänner nära Gud. Utan mer tvärtom. Och det blev heller inte bättre när vår nästa hitlåt kom, du behöver en hjärntvätt. Men vi ville väl, och det har de flesta utav oss kristna gjort i alla tider men kanske att vi ändå behöver ha med ett perspektiv utav att systemet inte är slutet i och med detta. För Gud är så mycket större. Hans tänkande och agerande ligger miljoner av divisioner över vår fattningsförmåga. I 5 mosebok 29:29 står det, Det fördolda hör HERREN, vår Gud, till. Men det uppenbarade gäller för oss och våra barn till evig tid, för att vi skall följa alla ord i denna lag. Alltså det finns saker som ligger utanför vårt system och som är fördolt hos Gud. Bortom Jesus utmanande ord om en himmel och ett helvete finns det sådant som för oss fortfarande är gudomliga mysterier. Du och jag kan inte bestämma över någon annans dom som i ett Robinson avsnitt. Ingen utav oss kan utforska Guds beslut och spåra hans vägar. Och det perspektivet behöver vi ha med när vi dagligen omger oss med människor som ännu inte tror. Vi behöver detta perspektiv och börja lite på andra hållet tror jag. Vi behöver börja och se nåden före domen, även om det inte går att ta bort något utav det. Utan dom finns ingen nåd och tvärtom. Men vi behöver börja med att se himlen före helvetet. Vi behöver berätta om Jesus som den enda vägen till fadern, den enda sanningen och livet. Inte bara peka på alla vägar som leder bort ifrån honom. Är ni med? Jesus låter faktiskt många frågor vara obesvarade, men han ger oss en väg att följa, och den behöver vi visa och berätta om. Då jag tror att en tro på Jesus hos våra vänner kan få blomma fram. Då man inte trycks ned av fördömande utan bara blir påmind om att det kanske ändå finns en möjlighet även för mig att vara tillsammans med Gud i evighet, en tanke som drar hjärtan nära Jesus. Vi behöver börja tala om där ondskans tid tar slut i vår Bibel. Där det stod i vers 14 i upp.20, att även döden och dödsriket kastades i eldsjön. Alltså från och med detta sker så är det omöjligt för ondskan att påverka Guds skapelse! Det är fantastiska ord som följer i kapitel 21 om en ny himmel och ny jord som ska komma, där Gud ska vara mitt ibland oss. Då han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden finns inte mer, ingen sorg, ingen gråt och ingen plåga. Ty det som förr var är borta! vem längtar inte efter en sådan dag, full av nåd!

5 Och det bästa med denna dag är att han som är domaren och ger utav denna nåd är Jesus själv. Det kommer inte vara som under ett öråd i Robinson. Det kommer inte finnas några människor som lägger sin röst på dig och vill få bort dig. Det kommer inte vara dina vänner i församlingen, din chef, dina föräldrar, dina barn, eller någon annan vilket känns ganska så skönt tror jag när vi tänker efter utan det är Guds son som dömer. I Joh. 5:21 22 säger Jesus att Ty liksom Fadern uppväcker de döda och ger dem liv, så ger Sonen liv åt vilka han vill. Inte heller dömer Fadern någon, utan hela domen har han överlämnat åt Sonen. En stor tröst för alla idag som har gett sin tro till honom och är skrivna i livets bok! I hans närvaro är du och jag som efterföljare trygga läste vi innan i psalm 102. Vi kommer alla vara skyldiga till döden genom det som berättas i de första böckerna om vår synd men domen, det slutliga straffet kommer inte läggas på oss. För det är någon som redan tagit det. Anklagaren han har fyllt på sitt papper med saker, han har lagt märke till varje litet misstag som du har gjort, som han mer än gärna berättar för domaren. Men då han frågar efter straffet så kommer domaren framför livets bok att svara syndens lön är döden, men i detta fall är dödsdomen redan verkställd". Domaren, Jesus Kristus själv har dött för den här personen. Anklagaren kommer inte ha något att säga till om. Den högsta juridiska instansen i tillvaron har sagt sitt. Alla möjligheter till överklagan är borta! Domens utslag ska nu förverkligas och för lammets efterföljare väntar evigt liv i Guds nya värld. Rom.3:21 25a. Det är som att Gud ser oss genom ett slags Jesusfilter. Han ser inte ditt halvtrasliga liv och alla dina fel, utan han ser en människa vars orättfärdighet är försvunnen i den härlighet som strålar från Jesus. När han tittar på din och min synd så är det enda han ser ett kors. Ett kors där Jesus tagit straffet. Ingen i livets bok kommer att bli dömd eller utskrattad. Vi kommer inför den vita tronen bli frikända. En frihet som du och jag kan få uppleva den här morgonen och dela med oss till andra. Vi kan med stor glädje känna hur Jesus död på korset befriar oss och gör oss fria, och vi kan med stort hopp se fram emot den slutliga domen då vi kommer bli helt frikända. Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria. (joh.8:36)

6 Ingen utav oss vet allt om det som kommer ske på domens dag men det vi vet är att vi som efterföljare kan se fram emot denna dag som en dag full av nåd. Och det får vi fortsätta att leva i och fyllas utav denna morgon.

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Jesus - vad lärde och gjorde han?

Jesus - vad lärde och gjorde han? Jesus - vad lärde och gjorde han? Sammanfattning konfirmationsundervisning Lena Bergman, Peter Kempi S:t Matteus församling Som inledning till konfirmationsundervisningen ställde vi frågorna: Vad var det

Läs mer

Del 1. Kasualhandlingar och andakter BARNDOP

Del 1. Kasualhandlingar och andakter BARNDOP Del 1 Kasualhandlingar och andakter BARNDOP 11 1 Dop BARNDOP 13 A. Barndop Kyrkans medlemmar skall befordra sina barn till dopet utan onödigt dröjsmål (KO 2:15,1). Då man avgör om ett barn kan döpas skall

Läs mer

Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare.

Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare. 1 Joh 4:9 Så uppenbarades Guds kärlek hos oss: han sände sin ende son till världen för att vi skulle få liv genom honom. Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

LAGEN GENOM MOSE Joh 1:17

LAGEN GENOM MOSE Joh 1:17 LAGEN GENOM MOSE Joh 1:17 Kontrast eller kontinuitet? Ska förhållandet mellan kristendom och judendom karakteriseras som kontrast eller kontinuitet, som en motsättning eller som en fortsättning? Att det

Läs mer

I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS

I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS Låt ingen se ner på dig för att du är ung, utan var en förebild för de troende i allt du säger och

Läs mer

Ha fortsatt förtroende för familjen som grund! Ett föredrag om familjen som Guds verk.

Ha fortsatt förtroende för familjen som grund! Ett föredrag om familjen som Guds verk. Familjenglobalt Ha fortsatt förtroende för familjen som grund! Ett föredrag om familjen som Guds verk. September 2013. Sedan länge vet jag genom dina vittnesbörd att du har stadgat dem för evigt (Ps 119:152).

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING

Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING Nya testamentet Elevens studievägledning Framställd av Kyrkans utbildningsverksamhet Utgiven av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga 2000 Intellectual Reserve,

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi Vägar genom sorg CeFAM Kris- & katastrofpsykologi De dödas kläder som du får ta hand om på sjukhuset och lägga bakom dig i bilen och köra hemåt med, de dödas kläder är mycket tysta. Tystare än någon skog

Läs mer

En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man?

En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man? En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man? I kyrkan vet man hur begravningar går till! Ylva, Eleonora och Susanne har hand om Barnens kyrktimme i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Det är den 17 april

Läs mer